сряда, 30 септември 2009 г.

ИМА МНОГО ЗА ГОВОРЕНЕ - НЕ ЗАЩОТО НЯМА ДРУГИ ИЗВЕСТИЯ НА 30 СЕПТЕМВРИ

ЗА МОНИТОРИНГ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ, ЗА РЕГУЛАТОРНИ РЕЖИМИ БСК НЕ ГОВОРИ ПОНЕ ОТ 4-5 ГОДИНИ, А ЗА ДРУЖЕСТВЕНОТО ПРАВО ПОЧТИ ОТ 9 ГОДИНИ, ЗА БЪЛГАРСКИЯТ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЕН ПАЗАР НЕ СЕ СПОМЕНАВА ОТ НАЧАЛОТО НА 2008 ГОДИНА И Т.Н., АКО ТОВА Е НАДЛЕЖНА ИНФОРМИРАНОСТ НА ОБЩЕСТВОТО – ЗДРАВЕ МУ КАЖИ!

СЪЗНАТЕЛНО ОСТАВЯМ ДАТИТЕ НА СЪЗДАВАНЕ НА СТАТИИТЕ. А САМО КАТО СИ ПРЕДСТАВЯ КАКЪВ ОГРОМЕН КУП ОТ ХОРА СЕ “ГРИЖАТ” ЗА ОСМИСЛЯНЕ И ОСЪЗНАВАНЕ НА СЛУЧВАЩОТО СЕ ПО ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ НА СТРАНАТА НИ там (в БСК)! ЛЕЛЕ-МАЛЕ! ЗА ГЛАВАТА ЛИ ДА СЕ ХВАНА ИЛИ ДА СТИСКАМ ПАЛЦИ, КОЙ ДА ТИ КАЖЕ? Е, СЕГА НЕ СЕ ЧУДЕТЕ ЗАЩО ДРУГАРЯТ ДОГАН ПРАВИ “СТРАННИ ИЗЯВЛЕНИЯ” В ПУБЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО, СЛЕД КАТО СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ С ТОВА ПО-ДОЛУ – ТА ЧОВЕКЪТ СИ Е БИЛ ПРАВ И ЗА ОБРЪЧИТЕ И ЗА ТОВА КОЙ КАЗВА (т.е. ТОЙ) КАК ДА СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ ПАРИТЕ В ДЪРЖАВАТА, ЗАЩОТО ОПРЕДЕЛЕНО СЕ РАБОТИ ЯВАШ-ЯВАШ В ЕДИН ОТ ВАЖНИТЕ РЕГУЛАТОРНИ ОРГАНИ НА СТРАНАТА НИ ОТ “НАШИ СИ ХОРА”, А ПЪК ТЕ СЕ ОКАЗВАТ И ПОСЛУШКОВЦИ.

ОСТАВЯМ ИЗВОДИТЕ ЗА ВАС! НО ВПЕЧАЛЕНИЕТО МИ, ЧЕ ТЕЗИ ХОРА ТРЯБВА ДА СЕ НАБЛЮДАВАТ ПОД ЛУПА ОТ ОБЩЕСТВОТО ДНЕС, И ДА СЕ ПРИНУДЯТ ДА РАБОТЯТ ПО-СЪВЕСТНО И ИНТЕНЗИВНО ЗА НЕГО, СИ ОСТАВА ПОВЕЧЕ ОТ ФАКТ – И ТУК НЯМА МЯСТО ЗА ПОЕТИЧЕН И СУБЕКТИВЕН ИЗКАЗ ПРИ ОФОРМЯНЕ НА ИЗЯВЛЕНИЯТА ИМ, А НАДЛЕЖЕН, ТОЧЕН И ЯСЕН ТАКЪВ! ЗАЩОТО ТОВА СЕ ОТРАЗЯВА ВСЕ ПАК ОСНОВНО НА БИТУВАНЕТО НА БЪЛГАРИНА СЕГА И ТУК.

ПО БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА

Социални терзания за след време на криза
25.09.2009г.
Ударното темпо, с което правителството се втурна да разчиства авгиевите обори на държавата, се пренесе и в по-неповратливата по традиция социална сфера. И там замириса на революционни промени. Само за последните 10 дни бяха изстреляни толкова предложения, мерки, идеи за социални реформи, колкото за цял мандат. Да се махне таванът на пенсиите, възрастта за пенсиониране на жените и на мъжете да се изравни на 63 г., осигуровките да паднат с 2% и още, и още.
Хитът от онзи ден е невнасянето на осигуровки да се криминализира, т.е. за такова деяние да се лежи в затвора. Идеята беше поднесена от бившия социален министър Иван Нейков на първото заседание на Консултативния съвет по пенсионната реформа и възбуди стари страсти и нови мераци.
Всеизвестно е, че бизнесът, пък и наетите, недолюбват плащането на осигуровки. Струва им се, че това са пари, които се хвърлят за нещо далечно и неясно, каквото е остаряването и пенсионирането. Затова кой как може гледа да се скатае от това задължение, което трябва да се изпълни едновременно с изплащането на заплатите. Някои работодатели сключват трудови договори с хората си за по 250-300 лв., а неофициално, “под масата” дават още 500-1000, та и повече лева. Справка - последният скандал с укритите данъци и осигуровки в някои футболни клубове, с което държавата е завлечена с милиони.
Към този основен трик с нелегалните заплати вървят и спомагателни - вместо да превежда осигуровки, както е по закон върху цялата заплата, част от бизнеса го прави само върху минималните осигурителни прагове. Или пък изплаща заплатите, но “забравя” да преведе осигуровките. Резултатите от тези действия са, че фондът за пенсии е все в недостиг, а самите пенсии все са ниски.
Явно е, че тоягата трябва да удари яко не само върху укриването на данъци, но и на осигуровки. Въпросът е как. И дали, ако това действие се “зачете” за престъпление, ще доведе до по-висока събираемост на вноските. Подобен текст в осигурителния закон действаше и през 2000 г. Проживя само няколко месеца - от април до август, когато Конституционният съд го отмени с аргумента, че неплащането на осигуровки не може да бъде престъпление, след като неплащането на заплати не е престъпление.
Но само за няколко месеца, докато законът действаше, НОИ събра от вноски грандиозните за онова време 35 млн. лв. Значи, страх лозе пази. Ако занапред държавата пак ще варди лозето с подобно плашило, трябва да го сътвори така, че Конституционният съд да не може да го събори. Как ще го стори, ще кажат експерти от калибъра на Иван Нейков и бившия шеф на НОИ Йордан Христосков. Но няма да е зле да изравнят вините, т.е. укриването на осигуровки да е също такова престъпление, както укриването на данъци, за което се лежи в затвора.
Другата мъка, която гризе напоследък социалната душевност, е по-краткотрайна, но с остатъчен за поколенията ефект - как да падне таванът на пенсиите, който в момента е 700 лв. Ще рече, дори на човек да му е определена 1000 лв. пенсия, той взема 700 лв. и толкоз. Засега е ясно едно - по закон това трябва да се случи от 1 януари догодина, но само за новоотпуснатите пенсии от тази дата нататък. За заварените не важи. А става дума за близо 40 000 души. Техните пари пак ще останат ограничени от таван дори той да се вдигне малко. Според експерти, падне ли таванът на новите пенсии, за което ще трябват около 5 млн. лв., повечето ще бъдат в размери 720-800 лв. и в редки случаи над тази сума. С такива пари ще са около 3000 души от всичките нови пенсионери на брой близо 93 000. И “старите” пенсионери вече са обидени на “новите”, заплашват да съдят държавата и да си търсят парите със задна дата. Даже искат, щом за тях ще има таван, той да остане и за новите, че да има равенство.
Таванът на пенсиите обаче трябва да падне, за да имат хората поне малко стимул да се осигуряват на истинските си заплати, вместо да ги укриват в комбина с шефовете си. Но и обидени не бива да има. Тогава? По-добре е да се спази сегашното правило таванът на старите пенсии да е процент от най-високия осигурителен доход, който в момента е 2000 лв. Сега този процент е 35%, да бъде 40% примерно, така най-високата стара пенсия догодина ще е 800 лв. и ще е близо до масовата неограничена от таван нова пенсия.
Най-голямата драма обаче е свързана с идеята за увеличение на пенсионната възраст. Като първата стъпка да е изравняването й на 63 г. за жените и за мъжете (сега жените добиват право на пенсия на 60 г.). Само споменаването на подобно нещо предизвика страх и ужас сред утрешни и бъдещи пенсионери. Не помогнаха аргументите, че населението застарява, че след 10-15 г. 100 работещи ще издържат 103 пенсионери при 100:76 сега и т.н. Българинът иска да се пенсионира рано, за да има сили да работи още и да взема пълна пенсия и пълна заплата, показват изследвания, поръчани от НОИ. За да успокои духовете, дори социалният министър Тотю Младенов обяви, че за този проблем ще мислим след кризата.
И така да е, мисленето ни вече е закъсняло с десетина години. И няма какво нито Европа, нито Лисабонската стратегия да ни натискат за увеличение на възрастта. Ще ни натисне животът. Прогнозите са да живеем все по-дълго, т.е. да консумираме пенсията все повече време. Сега жените, стигнали 60 г., живеят и получават пенсия още 20 г., а мъжете на 63 г. - 14 г. След 2-3 десетилетия се очаква възрастта за консумиране на пенсията при жените да е 25-30 г., а при мъжете 20 г. И каквито и сметки да се правят, те трябва да имат една формула - годините за труд да бъдат много повече от тези, през които ще ползваме пенсиите си. За да има с какво да се плащат.
Източник: trud.bg


Христосков: Пенсионната система е пред национализация
01.09.2009г.
Йордан ХРИСТОСКОВ, зам.-ректор на Висшето училище по застраховане и финанси и бивш управител на НОИ, пред Соня Гълъбарова
- НОИ прие преди дни поправка в Кодекса за социално осигуряване, според която отпада досегашното изискване, за да се пенсионираш, да си спрял да работиш и да се осигуряваш. На кого помага това?
- На никого. Връща се старата практика хората да си седят на работното място и като навършат възраст за пенсия, да почнат да си получават без проблем и пенсията, и заплатата. Това е в пълно противоречие с принципите на осигуряването и е крайно неподходящо в такъв тежък момент на дефицит и увеличаваща се безработица. Европейската практика е, щом си добре и си здрав, щом те цени работодателят ти - оставаш и работиш, а не да се пенсионираш и пак да работиш.
- Нали и сега възрастните имат право да получават пълна пенсия и пълна заплата?
- Така е, но поне имаха някаква спирачка с изискването да са напуснали работа, за да излязат в пенсия. Сега и тя отпада. Крайно време е да се направят промени и в някои текстове на конституцията, които сега дават възможност да се вземат и пенсия, и заплата в пълен размер. Трябва да се въведе режим на намаляваща пенсия, при положение че човекът едновременно и работи. До 1997 г. имаше такова правило и според него на всеки лев заплата се отнемаше по 35 ст. от пенсията. Преди това пък пенсията се ограничаваше при доход по-голям от две минимални заплати, като се правеха изключения за селското стопанство и други отрасли. В някои страни, щом човек работи над 4 часа, пенсията се спира. Или пък е въведен данък и върху пенсията, т. е. тя се събира със заплатата и се облага като обща сума.
- Правителството вече прие фискалната рамка до 2013 г. Как я оценявате?
- Добър ход е повишението на минималния доход за самоосигуряващите се, но трябваше да бъде увеличен и максималният, който сега е 2000 лв. Добро решение е да се даде увеличение на вдовишката добавка, макар и първоначално да не може да стане 40%, а 25%. В криза парите се насочват към хора, които имат по-голяма нужда. Крачка в правилната посока е и добавката към пенсията за хора над 75-годишна възраст. Притеснява ме, че това е свързано с подоходен тест, защото превръща социалното осигуряване в подпомагане. Ако се приеме вариантът добавките за старост да се дават само на хора с пенсии до 300 лв., е по-правилно плащанията да се извършат от социалното подпомагане във вид на помощ. Така или иначе държавата ще даде парите.
- Каква е тази индексация на пенсиите, предвиждана за догодина, която може да я има, ама може и да я няма?
- Във всички страни, в които действат пенсионни системи, пенсиите се осъвременяват всяка година според поскъпването на живота. Увеличението не може да е по-малко от инфлацията. Ако има повече пари, се прилага или швейцарското правило - повишение с процент, равен на половината от ръста на инфлацията и на осигурителния доход. Или най-щедрото - пенсиите растат с процента на нарастване на работните заплати. Но в никакъв случай осъвременяването им не бива да бъде поставено под условия от типа - ако има приходи, ако еди-какво си. Пенсиите трябва да бъдат индексирани от 1 юли идната година, и то безусловно. Парите да бъдат осигурени с макрорамката на бюджета - това е едно от предназначенията й - да гарантира средствата за такъв вид плащания.
- Но нали те зависят и от постъпленията в НОИ, т. е. от доходите на осигурените. Ако те не растат?
- Категорично минималната заплата не може да остане, макар и само за година, на ниво 240 лв. Защото всъщност нетният й размер след удръжките е 190 лв. Кой човек може да живее днес с такива пари? Да не говорим, че голяма част от тези, които получават минимална заплата, са млади хора, които работят в шивашката промишленост, в текстилната, в услугите. Обикновено те са с малки деца, как ще оцелеят при невъзможността да ползват дори потребителски кредити, тъй като условията за тях се затегнаха. Щом се предвиди увеличение на минималната заплата, на минималните прагове, това ще осигури повече постъпления и за пенсиите. Ако управляващите не искат да повишават най-ниската заплата през 2010 г. като абсолютна сума, може да въведат необлагаем минимум за заплати до 300 или до 500 лв. Така ще се увеличат нетните разполагаеми доходи, без да се вдига минималната заплата. Естествено това трябва да е съчетано с връщане на прогресивното подоходно облагане.
- Но нали плоският данък беше въведен и с цел да се изсветли икономиката, да не се укриват данъци?
- Разчетите показват, че средният осигурителен доход за самонаетите си остава от порядъка на 250-260 лв., независимо от драстичното намаление на данък общ доход от 24% в горницата до 10% плосък данък. Нищо не се е случило, никакво изсветляване на икономиката няма. Отмяната на плоския данък би осигурила постъпления за нарастване на пенсиите поне с темпа на инфлацията. Най-добрият вариант е да се спази и през 2010 г. швейцарското правило - инфлацията е ниска, очаква се и по-нисък ръст на заплатите, т. е. сумата за индексиране на пенсиите няма да е толкова голяма.
- Как ще се отрази на бюджета на НОИ намаляването на осигуровките с 2%, а е възможно и с 5% догодина?
- Намаляването на вноските за фонд “Пенсии” с нови 5% спъпаловидно или независимо как означава одържавяване на пенсионната система на България и ни връща в 1951 г., когато тя беше национализирана от предишния режим. Тези приказки как дружно всички ще хукнат да си погасяват задълженията към държавата и как икономиката ще изсветлее са илюзии. Каквито и да са аргументите, резултатът от това действие е национализация, пък ако щете и комунизация на осигурителната система. Нека финансовият министър да направи разчети и да види какъв е ефектът досега от подобни намалявания на вноските. Нашите показват, че близо 10 млрд. лв. са останали в бизнеса за последните няколко години. Те не са отишли за инвестиции. Нито пък са изсветлили сивия сектор.
- Но се твърди, че високите осигуровки затрудняват бизнеса и го принуждават да плаща фалшиви заплати?
- България в момента има най-ниския корпоративен и личен данък. Почти в дъното сме и с най-ниски осигуровки. Защо тогава сме с най-висок дял на сивата икономика? Нали в последните години все това правим - вноски сваляме. Нека министър Дянков това да анализира, а не да повтаря учебникарски фрази. Защо се разчита върху цялото население да се слагат данъци, с които след това да се плащат пенсии и други социални обезщетения? Ако осигуровките бъдат намалени, тогава наистина трябва да се прави нов осигурителен модел, финансиран от данъци, който ще гарантира еднакви пенсии на всички. Тогава обаче финансовият министър трябва да излезе и да обясни на днешните и на бъдещите пенсионери защо не признава осигурителния им принос. И как, след като един е плащал вноски върху 200-300 лв., а друг върху 1500 - 2000 лв., ще получават едни и същи пенсии.
Източник: trud.bg


Анализ за икономическо възстановяване и устойчив растеж на българия
16.09.2009г.
Екипът на Световната банка, оглавяван от постоянния представител Флориан Фихтъл, представи днес изводите от последните изследвания на Банката за България, които се фокусират върху въпросите за отключване потенциала на страната за устойчиво икономическо възстановяване и ускорено изравняване на жизнените стандарти с тези в ЕС. На представянето присъстваха заместник-министър председателя и министър на финансите Симеон Дянков, министрите и заместник-министри от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Министерство на образованието, младежта и науката, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на Земеделието и храните, Министерство на околната среда и водите, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на труда и социалната политика и Министерство на здравеопазването. “Световната банка е готова да подкрепи България”, заяви Флориан Фихтъл, постоянен представител на Банката за страната. Той добави: “Правителството е изправено пред уникална възможност да спре неоправданите разходи и да подобри отчетността и постигането на резултати от всички публични ведомства. Това е много важно, защото съществува необходимост от фискална консолидация, тъй като приходите не могат да бъдат увеличавани в условията на намаляваща икономическа активност. Само чрез по-солидни, прозрачни и ефективни публични финанси и в процеса на възстановяване след рецесията, България може да продължи с изграждането на икономика, ориентирана към растеж, от който се възползват всички, и към производителни работни места. Като отговорен партньор Световната банка е решена да продължи да подпомага страната, като предоставя знания за най-добрите международни и Европейски практики, за се превърне България в силно развита срана членка на Европейския съюз”.
Източник: Световна банка


Популистки устрем обзе икономически стратези
14.09.2009г.
Когато от в. “Труд” ме поканиха да коментирам доклада на икономическия екип за президента, първоначално бях скептичен. По принцип не съм привърженик на мълниеносните коментари. След като прочетох информацията за доклада, мнението ми се промени. Няма нужда да се консултирам с когото и да било, за да оформя отношението си към него. Той е рядко срещан пример на сгрешено и назадничаво мислене почти по всички пунктове на съвременната икономическа политика.
Призиви за “нова стратегия” се чуват винаги когато водата се размъти и не е ясно кой и как ще провежда икономическата политика през следващите години.
Вярно, ГЕРБ вече обяви кой - вицепремиерът Дянков и министрите от кабинета - но не и как, защото управленска програма все още липсва. Но да видим каква нова стратегия се предлага на новото правителство.
1. Най-напред бие на очи премахването на плоския данък. Предлагат ни да се върнем към прогресивно облагане и високи данъци. С аргумента, че така правели повечето страни, което просто не е истина. Истина е обратното: че нито една страна, въвела плосък данък, не се отказва от него, а страни с високи данъци като Германия например планират да ги намалят. И напълно основателно при това.
В период на криза стопанските субекти са затруднени да посрещат разходите си и често бягат в сивия сектор, за да спестят данъчни харчове. Нали се досещате колко данъци ще влязат в държавата тогава - нула! Що за логика - дайте да им вдигнем данъците, за да започнат да си ги плащат. А това, че плоският данък донесе стотици милиони приходи в бюджета, това за нашите стратези е без значение.
2. Същата логика е в ход и при социалните осигуровки. Малка им се вижда осигурителната тежест от 31% върху доходите, затова нека да я увеличим.
Между другото, тук правителството е на прав път, но върви по него някак неуверено. Да, ще намалява осигурителната тежест, но с по 1-2% на година, и то от догодина. Симеон Дянков се запомни преди изборите не с друго, а с уверените си изказвания колко работни места ще бъдат спасени, ако намалим осигуровките с 5% веднага. Кой ще ги спаси сега?
3. Следващата “брилянтна” идея е да намалим ДДС върху продуктите от първа необходимост. Стратезите сигурно искат да определят вместо българските семейства кои са тези продукти.
Все пак всеки от нас най-добре знае кои са продуктите от първа необходимост за неговото семейство. И обикновено те се различават.
Тази дискусия е вечна, поне от времето, когато Стоян Александров въведе унифицираната ставка по ДДС (затова е и странно, че виждаме името му сред авторите на доклада). И явно за някои хора не важат никакви аргументи, че така не се прави социална политика, а само се дава почва за нови данъчни измами. Нито съветите на МВФ, нито примерът на европейски страни, които се отказват от диференцирани ставки, не помагат.
4. По-нататък съветите на стратезите ни водят към прекратяване на всички видове данъчни измами, начело със злоупотребите с ДДС. Само че правителството вече заяви решителното си намерение да направи точно това. Ама може ли да се преодолее изкушението да се качиш на влака на популизма, като обвиниш крадливите политици и некадърната администрация за всички икономически беди?
Е, съвсем друг е въпросът какъв ще е ефектът върху бюджета от такива решителни действия. Отговорът, разбира се, ще го знаем след няколко месеца. Но и отсега е добре да възпираме прекаления си оптимизъм, наблюдавайки как много по-развити от нас европейски страни не успяват да овладеят напълно данъчните измами.
5. Популисткият устрем залита още по-далеч. Следващата стратегическа стъпка е да се върне данъкът върху наследствата в размер на 25%. Цялата икономическа теория е доказала, че този данък е безсмислен. По-точно той има ефект, но само отрицателен - да намали стимулите за работа, инициатива и предприемачество.
Но приходи от него не бива да се чакат. Ако не вярвате - питайте министрите на финансите в тези страни, където той още съществува. Богатите отдавна са намерили безброй механизми да оформят наследството си по начин, който да не ощети наследниците им.
6. Така незабелязано “новата стратегия” стига до държавните разходи. Областите, които стратезите предлагат да бъдат бонифицирани с допълнителни разходи, лесно могат да бъдат предвидени - образование, иновации и други благовидни дейности. Но “любима” ми е последната инициатива - да подкрепим финансово гражданите, които срещат трудности с ипотечните си кредити.
Да оставим за момент настрана въпроса защо с парите на способните, работливите и разумните трябва да изплащаме заемите на безразсъдните, които не са преценили добре финансовите си възможности. Но не е ли ясно какъв силен стимул дава това за тези, които се изкушават да пренебрегнат пазарните правила? Трудно ли е да предвидим, че броят на нередовните длъжници тогава ще се увеличи многократно, а всички те ще увиснат на врата на намаляващия брой коректни данъкоплатци?
7. Е, има и един лъч светлина в мисленето на стратезите. Макар и с видимо нежелание, те признават, че споразумение с МВФ може да бъде полезно. Както заяви икономическият екип на НДСВ, такова споразумение заедно с бързото влизане във Валутния механизъм на ЕС е най-силното лекарство за днешните икономически несгоди на страната ни. С наближаването на изборите тази година ние от НДСВ все повече се отчайвахме от икономическата политика на предходното правителство. Песимистите сред нас на моменти казваха: По-лошо не може. След като прочетат “новата стратегия”, “оптимистите” с основание ще кажат: Може, може!
Милен ВЕЛЧЕВ
Източник: trud.bg


Как да продължим здравната реформа?
18.08.2009г.
В България се случиха няколко добри неща в здравната система и не трябва да се забравят.
Парите започнаха да следват пациента. Българското население има един от най-свободния достъп до медицински услуги в Европа. Защото в някои европейски държави за преглед при специалист, платен от задължителното здравно осигуряване, или за лабораторни изследвания, се чака повече от 3 месеца. Още: заговори се за контрол на изразходваните пари, а Министерство на здравеопазването въведе показатели за оценка на финансовото управление на болниците.
Към положителните страни трябва да се прибавят и инвестираните средства през годините за ремонт на сградния фонд и купуването на съвременна апаратура. Това е добър напредък, но сега трябва в много кратки срокове реформите да продължат. За това обаче е необходима прословутата “политическа воля”.
Крайно време е хората, които претендират да управляват тази страна, независимо от коя политическа сила са, да постигнат консенсус по няколко изключително важни въпроса. А именно:
- Определяне на здравеопазването за приоритетно направление не само като популистка стъпка, а с реален план за действие.
- Със залагането на задължителното допълнително здравно осигуряване (и данъчни облекчения за него), да се въведе реално остойностяване на медицински услуги, каквито са изработени в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по линията на диагностично свързаните групи (ДСГ).
- Въвеждане на регламентираното доплащане и свързаната е него защита на здравните права на социално слабите слоеве от обществото. По този начин по естествен път ще се създаде ниша за развитие на доброволните здравноосигурителни фондове.
- Преструктуриране на заведенията за болнична помощ въз основа на изработена национална здравна карта със задължителен характер. При това така нареченият местен патриотизъм на народните представители да остане на заден план.
- Успоредно с преструктурирането, да се набележат и мерки за подобряване на достъпа до спешна и неотложна помощ.
- Диференциране на плащането за болнична помощ в зависимост от качеството на услугата, обусловено от модерна съвременна апаратура, високата специализация на персонала и редовно анализираните резултати.
- Освобождаване на НЗОК от задължението да сключва договори с всички болнични заведения, като се въведе конкурентен принцип.
По всяко от изброените предложения експертите в България имат готовност да предложат конкретен план за действие. Освен това нищо не пречи да изпълним и препоръките от доклада на ЕК и на Съвета на Европа. А те са:
- Да увеличим публичните средства за здравеопазване още с бюджета за 2010 г. Защото - кое е по-важно? Превъоръжаване на армията или подобряване здравето на нацията. Въпрос на избор и компромиси...
- Да се повишат здравните вноски и събираемостта им. Първото е факт - от 6 % на 8%. За второто - думата имат компетентните органи.
lДа се изготви методика за остойностяване на медицинските услуги. Такава вече има в НЗОК по линията на ДСГ. Може и да се усъвършенства.
- Да се подобри взаимодействието между НЗОК и лекарите. Или по-скоро - да се подобри контролът на касата върху отчитаната от изпълнителите на медицински услуги дейност.
- Много важно е, като се въведе задължително допълнително здравно осигуряване и ако се приеме, че двупроцентното увеличение на здравната вноска е точно за тази цел, да се посочи начинът на разходването му. Тук думата има парламентът.
- Да се премахне неравенството в достъпа до осигуровки заради разликите в доходите. Това е сериозен проблем, защото над 1 млн. българи са без здравни осигуровки - прецедент в рамките на ЕС. Според мен проблемът тук не е само в доходите, а по скоро в начина на мислене и финансовия контрол.
В духа на разсъжденията дотук бих желал да се спра и на два други съществени проблема на болничната помощ, кристализирали от всекидневната практика. Първият от тях е неравномерното разпределение на някои високоспециализирани дейности на територията на страната. Добре е известно, че сърдечносъдовите заболявания са отговорни за смъртта в близо 66% от случаите в България. Основната причина за този тъжен факт е ненавременното диагностициране и неадекватното лечение на тези болести.
От една страна, у нас има недостиг на посочените медицински услуги, т.е. търсенето надхвърля предлагането. А от друга, наличните високоспециализирани структури не покриват равномерно страната, поставяйки в неравностойно положение населението в много региони на България. По отношение на инвазивната кардиология, където инвестициите се възвръщат относително бързо, има бурно, бих казал неконтролируемо възникване на нови центрове. Много от тези центрове дублират дейността на съществуващите, използвайки разрешителните на едни и същи кардиолози, преследвайки в повечето случаи предимно финансова облага.
По-различно е положението с кардиохирургичните центрове. При тях се наблюдава концентрацията в София - 5 центъра и само 2 за останалата част от страната (те се намират в Пловдив и Варна). Това е изключително грешно от стратегическа гледна точка, защо поставя в неравностойно положение голяма част от възникващите в страната катетеризационни лаборатории, лишавайки ги от кардиохирургична поддръжка и принуждава хората от различни краища на България да пътуват до столицата, за да получат тази услуга с всички последствия от това.
Два центъра с капацитет 3000 операции на т.нар. отворено сърце (класическа операция - б. р.) в София са достатъчни да поемат нуждите на населението от региона.
Необходимо е да се разкрият колкото се може по-бързо два нови центъра по кардиохирургия в Плевен и Бургас или Стара Загора, които да обезпечат болните там. Разбира се, всеки пациент има право да избира къде ще бъде лекуван, но разкриването на нови центрове ще подобри достъпа на хората от съответните региони и ще даде възможност своевременно да се лекуват спешните случаи, при които всяко забавяне е фатално.
На този етап Министерство на здравеопазването трябва да приеме колкото се може по-бързо строги регламенти в разрешителния и акредитационния режим за тези структури.
Вторият проблем, с риск да възбудя някои “духове”, е отчитането на дейност, която не е извършена, или такава, каквато не е изискана (индицирана). И ако в първия случай се стига само до т. нар. неоправдано “източване” на НЗОК, във втория се касае за съзнателно или несъзнателно нарушаване на правилата за добра медицинска практика. А това вече поставя риск за здравето, а понякога и за живота на пациентите. Крайно време е експертите от т.нар. интердисциплинарни специалности да изготвят строги индикации за прилагането на една или друга процедура и да посочат начините на контрол, които Министъра на здравеопазването да регламентира. Което например е в прерогативите на Лекарска камера, която за съжаление все още не съществува.
Проф. д-р Генчо НАЧЕВ*
*Авторът е д.м.н., национален консултант по кардиохирургия и изпълнителен директор на университетската болница “Св. Екатерина”.
Източник: trud.bg


Гъвкава политика за повече и по-добри работни места
04.09.2009г.
В контекста на глобализацията и бързия технически прогрес човешките ресурси и умения стават все по-важни за икономическото развитие. Това е особено наложително в настоящата обстановка на забавено в глобален мащаб икономическо развитие.
Институциите и агенциите по труда притежават капацитет да допринесат значително за възстановяване на просперитета на местно ниво, но само ако се адаптират към новите приоритети, като подпомагат работниците да се конкурират на глобалния пазар, и подкрепят регионите в движението им към постигане на равновесие от висока производителност и квалификация.
Настоящият глобален икономически контекст изисква събиране на повече информация, изграждане на по-силно партньорство и повече стратегическо мислене. И не само агенциите по заетостта са тези, от които се очаква да реагират. За да са ефективни, те трябва да работят и с другите участници в процеса, особено в области като икономическо развитие и професионално обучение. Последователността на политиките трябва да бъде добре координирана и адаптирана км местните предизвикателства. Местните бюра по труда трябва да гледат по-дългосрочно в бъдещето - защото най-конкурентната работна сила ще е тази, която притежава широки умения, които се изискват за адаптация към промени и към нови икономически условия.
Такава местна активност невинаги отговаря на стандартизираните процедури в организациите по заетостта или в обучаващите организации. Услугите по заетостта обикновено се управляват по сравнително централизиран маниер, като предлагат малко възможности на местните бюра и агенции, които биха могли да идентифицират и от които да се възползват, или проблеми, които биха могли да разрешат сами. Нуждата от по-активни бюра по труда по места е от голямо значение за начина, по който държавните политики се конструират и прилагат, като едно от най-големите предизвикателства е осигуряването на по-голяма гъвкавост по места при реализацията на самите политики. На международната конференция във Венеция, състояла се от 17 - 19 април 2008 година, министрите и висши държавни служители от страните на ОИСР се съгласиха, че e необходима нова рамка за управление и развитие на работната ръка.
Някои от тези въпроси предизвикаха анализаторите и политиците да окажат натиск за по-голяма децентрализация в политиката на пазара на труда, особено за делегиране на управлението на регионално ниво. Въпреки това, настоящият анализ показва, че формалното разпределение на властта е по-малко важно от фактическата гъвкавост, от която могат да се ползват участниците на различни нива в системата - местно, подрегионално, регионално и национално. Под гъвкавост се разбира възможността да се адаптира политиката в различните етапи - на идейно ниво, в процеса на приложение и при предоставяне на услуги, за да се адаптира по-добре към местния контекст, към действията на други организации, към преследваните стратегии, предизвикателствата и възможностите, които се откриват. Това е широката концепция, която обхваща широк кръг от елементи - законови, бюджетни, свързани с качеството на управление - всеки един с голямо потенциално значение.
Много рядко гъвкавостта съществува на всички нива на държавно управление в областта на политиката по заетостта. Нашият анализ показва, че дори и в страни, където децентрализацията е довела до значителна гъвкавост на регионално ниво /например Белгия, Канада, Италия, Испания/, тя все още не прониква еднакво до местното ниво. Областта, в която като че ли гъвкавостта на местно ниво е най-малка, е при структуриране на задължителните условия и набелязване на общите цели.
Въпреки това, в много аспекти местното управление играе значителна роля при решаване на проблемите с уменията и при справяне с предизвикателствата на производителността. Нивото на районите, в които хората пътуват значително до работните си места (travel-to-work areas) - местните пазари на труда - може да се окаже адекватното ниво, на което може да се реши задачата за формиране на стратегии по заетостта и за развитието на професионални умения. Защото много често точно това е нивото, на което се формират стратегиите за икономическо развитие. На това ниво е и възможно да се фокусираш върху ограничен брой индустриални сектори и клъстери в рамките на сравнително хомогенна икономическа среда. Това може да стимулира извеждането на приоритети и по-ясното определяне на целите на програмите. Това е и нивото, на което работодателите могат да определят някои общи нужди, а местните институции по заетостта могат да установят пряк контакт с работодателите като същевременно следят решаването на местните социални проблеми и положението на пазара на труда на различни социално уязвими групи.
Поради това нараства значението на работата в партньорство в страните от групата на ОИСР. Повечето местни бюра по труда вече си сътрудничат и участват съвместно в управителни органи с други участници в процеса за решаване на подобни въпроси. В почти всички страни службите на подрегионално ниво си сътрудничат с други местни фактори по гореспоменатия начин. При отсъствие на делегиране на право на решение на местно ниво, сътрудничеството в някои случаи може по-скоро да представлява опит на местното бюро по труда да стимулира активни програми на трудовия пазар и цели, отколкото да работи заедно с другите за развитие на нови местни подходи и стратегии.
Както става ясно от настоящото издание, осигуряването на гъвкавост на местно ниво невинаги и задължително изисква сериозна институционална реформа. Гъвкавостта може да се търси в много и в различни институционални контексти. И малки, и големи държави, унитарни или федерални, постигат високо ниво на гъвкавост на местно ниво, което предполага, че не съществува корелация между гъвкавостта на местно ниво и размера на държавата, или държавната структура. Въвеждането на гъвкавост на местно ниво е еднакво реалистична възможност в повечето политически и институционални контексти.
Сред страните от ОИСР гъвкавостта да се координират и адаптират политиките на местно ниво засега е най-висока в Дания, Швейцария, САЩ, Финландия и Чехия. Докато някои от тези страни традиционно са предлагали значителна автономия на местно ниво /например Швейцария/, промените в управлението на услугите по заетостта през последните години в други страни /особено в Дания и Финландия/, са довели до положителни резултати в смисъла на по-голяма гъвкавост по места.
Въпреки факта, че най-преките резултати от подобни реформи са видни във формата на процеси - възможността да се координират политики и да се адаптират към местни ситуации като се използват предвиждащи/изпреварващи стратегии (forward-looking strategies), постигнатата на местно ниво гъвкавост може да бъде разглеждана като допринасяща пряко към по-голямата ефективност при намаляване на безработицата и към повишаване на ефективността на пазара на труда. Иконометричният анализ представен в настоящото издание предполага, че гъвкавостта на подрегионално ниво е позитивно и статистически значимо съотнесена към нивото на заетост в изследваните страни. Едно обяснение е, че гъвкавостта на ниво под регионалното води до по-стратегически, по-реагиращи и по-конкретно ориентирани активни програми на пазара на труда, които от своя страна насочват повече ресурси за обучение към тези, които се нуждаят от него, което води до постигане на положителен ефект върху нивото на заетост.
Гъвкавостта е не само единственият важен фактор за постигане на промяна на местно ниво: капацитетът, информацията и механизмите на местната власт са допълващи фактори, които могат да играят важна роля и да подпомагат местните общества и страните да се възползват успешно от открилите се възможности или да се справят с предизвикателствата, които произтичат от икономическия контекст на днешния ден.
Стимулирането на гъвкавостта също има своя принос към предизвикателствата, като например как да се осигури по-голяма автономия като същевременно се запази отчетността и отговорността, или как по-голямата гъвкавост наистина да доведе до по-добра координация между работната сила и икономическото развитие. Как могат да се организират ефикасно разни икономически инструменти по начин, който да доведе до по-ефективни политики, които влияят на заетостта и развитието на уменията на местно ниво?
Настоящото издание дава примери на ниво различни страни, области или местни общности, които са се справили успешно с тези предизвикателства. Тези примери демонстрират ползите от интегрираните усилия и решения за заетостта на местно ниво и нуждата да се прилагат различни последователни политики на базата на една обща предвиждаща/изпреварваща стратегия. Ясно е, че обучаващите организации и бюрата по труда имат потенциал, особено на местно ниво, където новите възможности и предизвикателства се чувстват осезателно. А отговорност на държавата и правителствата е да освободи техния потенциал.
Източник: econ.bg


Българската електроенергия - поглед през огледалото на външната търговия
20.08.2009г.
Отвореният характер на българската икономика определя пряката значимост на външната търговия върху българския производител и потребител. Производството, износът и вносът на електронергия имат съществено значение за българската икономика и за страните, на разстояние един далекопровод от България. Има държави в света, като България, които по различни причини и по различно време крият своите данни за обществено достъпната национална статистика. Тогава картината се разкрива от огледалната външнотърговска статистика. Използваме достъпните ни световни данни за износа и вноса за периода 2001-2008 г. по Trade Map на Международния търговски център (МТЦ)/ СТО: УНКТАД - Женева. За България, която не предоставя данни за търговията с електроенергия по митническата тарифна подпозиция 271600, използваме огледалната статистика. За другите държави използваме техните преки данни.
Светът е разделен на две групи държави по отношението на електронергията. Едните имат устойчив положителен баланс (разликата между износа и вноса), другите имат устойчив отрицателен баланс. В първата група с положителен баланс за 2007 и 2008 години са страни като Турция, Румъния, Босна и Херцеговина. Сред страните в групата с устойчив отрицателен баланс са Сърбия, Албания, Гърция, Хърватия, Италия. Приемаме за регионален пазар всички държави в Югоизточна Европа, за които България е изнасяла електроенергия за последните 8 години. Това са Гърция, Сърбия, Румъния, Италия, Босна и Херцеговина, Албания, Македония и Турция. Всички тези държави формират общ отрицателен баланс между износа и вноса от 44 000 гвтч ( 2004 г.) до 25 000 гвтч (2008 г.). Българският дял е между 2,7 до 5,4 % от електроенергията, внасяна на този регионален пазар и между 3,4 % и 10,5 % от общия отрицателен баланс на всички тези 8 държави. В стойностно отношение българският износ за времето от 2004 до 2008 г. се изменя в диапазона от 77 (1,323 гвтч) до 226 милиона щ.д. ( 2,653 гвтч) годишно.България изнася електронергията за Гърция и Сърбия за 2007 и 2008 г. на цени между 50 и 53 щ.д. за мвтч, за Румъния - между 40 и 78 щ.д./мвтч в периода 2005 – 2008, за Италия - между 64-91 щ.д./ мвтч за 2006 – 2008 г., за Македония – 40-69 щ.д./ мвтч. за 2004 – 2007г.
Българската ел.енергия захранва постоянно пазара в Гърция, Сърбия, Италия, Румъния, Македония и Албания. По конкретно, картината за вноса в тези държави е следната:
Гърция: Ние сме първи доставчик за последните две години с дял от 44 (1,323 гвтч) до 49 % (1,323 гвтч) от общия внос. Веднага след нас са Италия, Австрия и Кипър;
Сърбия: Нашият дял във вноса е между 5 (167 гвтч) и 8 % (307 гвтч) годишно. Преди нас на пазара са Черна Гора, Румъния и Унгария; Румъния: От основен доставчик с дял от 83 % (821 гвтч) за 2006 г. ние достигаме до 4 % (39 гвтч) за 2008 г. Преди нас са Молдова и Унгария, а непосредствено след нас е Украйна; Македония: През 2004 достигаме дял от 41 % (434 гвтч), който намалява до 16 % (471 гвтч) за 2007 г. Преди нас са Швейцария, Сърбия, а непосредствено след нас - Румъния и Германия; Албания: Ние сме достигали до дял от около 29 % (43 гвтч) през 2005 г.. Постоянно значително присъствие преди нас през последите години на този пазар имат Швейцария, Унгария, Чехия, Словения;
Италия: Българският дял е между 0,04 (13 гвтч) и 0,3 % (111 гвтч). Ние се нареждаме след основните доставчици като Швейцария, Франция, Обединеното кралство, Словения, Австрия, Германия и Испания;
Тази сравнителна регионална картина допълва аргументите в полза за развитие на българската енергетика. Автор: Борислав Георгиев, зам.-председател на Комитета по търговска политика към Националния съвет по икономическа политика на БСК
Източник: БСК


СФЕРИ, В КОИТО СЕ “РАЗВИВА” ИКОНОМИКАТА НА ДЪРЖАВАТА НИ КЪМ ДНЕШНАТА ДАТА, ПРЕДВИД 20 ГОДИШНИТЕ “ПЕРЕСТРОЙКИ И ПРОМЕНИ”– ДОСТОЕН ЗА ОЖАЛВАНЕ ФАКТ ОТВСЯКЪДЕ! А-БЕ ТИЯ ХОРА (ПОЛИТИЦИТЕ НИ) СЕМКИ ЛИ ЧОПЛЯТ ПО КАБИНЕТИТЕ СИ 4 ГОДИНИ? ЩО ЗА ИКОНОМИКА Е ТОВА ДЕТО СА НИ СПРЕТНАЛИ? КЪДЕ Е ТЕЖКАТА НИ ИНДУСТРИЯ? КЪДЕ Е ЛЕКАТА НИ ИНДУСТРИЯ? КЪДЕ Е ЗЕМЕДЕЛИЕТО НИ? КЪДЕ СА “ВЕЛИКИТЕ ИМ ОБЕЩАНИЯ” ЗА ДЕМОКРАТИЧНО РАЗВИТИЕ НА СТРАНАТА НИ И БЛАГОДЕНСТВИЕ ЗА НАРОДА НИ? КЪДЕ СА? МАЙ ВСИЧКО Е ИЗФИРЯСАЛО.

ОСНОВНО РАБОТИМЕ НА ИШЛЕМЕ, ИЗНАСЯМЕ СТРАТЕГИЧЕСКИ ПРОДУКТИ ЗА СТРАНАТА НИ – ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ, ТУК-ТАМЕ ОТ КУМОВА СРАМА ПОИЗНАСЯМЕ ВИНО, ВНАСЯМЕ ВМИРИСАНИ МЕСА И МЕСНИ ПРОДУКТИ, ДИГАТ СЕ ДРАСТИЧНО ЦЕНИТЕ НА СТОКИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ, А НАШИТЕ ТАТУНКОВЦИ (УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ) БУКВАЛНО СИ ЩРАКАТ С ПЪСТИ И ЗАБЛУЖДАВАТ СВЕТА, ЧЕ ВЪРТЯТ БЪЛГАРИЯ НА ПРЪСТА СИ. А ЗА РЕДОВИЯ НИ ЧОВЕЧЕЦ ОТ ТОЛКОВА МНОГО ВЪРТЕНЕ, ОСВЕН ЧЕ МУ СЕ ЗАВИВА ВЕЧЕ СВЯТ, МУ ОСТАНА СВЕТОВНИЯ ПРИЗ “ПОСЛЕДНИ В РЕДИЧКАТА ПО ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ, ПО ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ, ПО ПРОСВЕТНО ОСИГУРЯВАНЕ, ПО СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ ...”! Е, НА ТОВА ЛИ ДА СЕ РАДВАМЕ – НА ТАКЪВ КУЧЕШКИ ЖИВОТ ЛИ! ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ОПРЕДЕЛЕНО МОЖЕ ДА СА КАЖЕ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА НИ ОТДАВНА Е ПРЕСТАНАЛА ДА СЪЩЕСТВУВА. А ДАЛИ ЩЕ СЕ СЪЖИВИ ? – ГОСПОД ДА НИ Е НА ПОМОЩ! ДАНО И ТОЙ НЕ ИЗОСТАВИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. МОЛЕТЕ СЕ!


СЕКТОРНИ АНАЛИЗИ, изготвени от БИК "Капиталов Пазар"
24.08.2009г.
Износът на горива се свива с над една трета
През първото тримесечие на 2009 г. производството на минерални горива за двигатели с вътрешно горене (ДВГ) отбелязва лек спад спрямо същия период на миналата година, показва обзорният анализ на СФБ Капиталов пазар АД за развитието на сектора в България. През първите три месеца на годината вносът на горива намалява със 7.5%. По-притеснително е положението с износа. При него спадът е с над 38%. Целият стокообмен с минерални горива за ДВГ намалява с близо 31% в сравнение с първото тримесечие на 2008 г. Разчетите показват, че предоставените количества за продажби на вътрешния пазар са по-големи с 42%, като увеличението идва основно от големия спад през първите три месеца на 2008 г.
Продължава сривът във винарския
първото тримесечие на 2009 г. производството на вино продължава да върви надолу. Спрямо същия период на миналата година произведените червени вина са с 30% по-малко, а белите с 20%. В сравнение с първото тримесечие на 2008 г. вносът на вина в България намалява с 30.2%, а износът се свива с 32.6%. Целият стокообмен е с една трета по-малък спрямо първите три месеца на миналата година. Резултатите от изследването показват, че на вътрешния пазар се отчита леко покачване на продажбите на бели вина, но продадените количества червени и пенливи вина са по-малки спрямо Q1’2008.

СЛЕД КАТО ПРОГНОЗИТЕ ВИ СА, ЧЕ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ВИНО НАМАЛЯВА ОТ НАЧАЛОТА НА ГОДИНАТА, ПРИ ДНЕШНАТА ЕСЕННА БОГАТА РЕКОЛТА ЗАЩО ЛОЗЯТА ОСТАВАТ НЕОБРАНИ, БРЕ УМНИЦИ? ЗАЩО ЧАСТНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ИЗКУПУВАТ ГРОЗДЕТО НА СМЕШНИ ЦЕНИ – 0,20 ЛВ/КГ? ЗАЩО? КЪДЕ СА ДЪРЖАВНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ? ИЛИ И ТЯХ ГИ НЯМА ВЕЧЕ В БРАНША? КОЙ СИ И ПРЕВАТИЗИРА И ПРЕВЪРНА В МАЛКИ ПИВОВАРНИЧКИ? КОЙ? ТОВА Е РАБОТА НА ДЪРЖАВНИТЕ ОЛИГАРСИ – нова порода в световната демокрация!

Внасяме по-малко, но по-скъпо месо и месни продукти
През първото тримесечие на 2009 г. оборотът от продажби в месната промишленост по текущи цени е по-голям с 15.5%, показва обзорният анализ за развитието на сектора в България. Производството по цени от 2005 г. обаче е по-малко с 0.9%. Внесени са по-малки количества, но на по-високи цени. В сравнение с периода януари-март на 2008 г. вносът е по-малък с 3.2%, а стойността на внесеното месо и месни продукти е по-голяма с 14.4%. Износа продължи да се свива, като в сравнение с първо тримесечие на 2008 г. намалението му е 7.8%. Продажбите на месо от едър рогат добитък, от свине, от птици, колбаси от месо и субпродукти на вътрешния пазар са по-големи през първите три месеца на годината спрямо същия период на 2008 г.

КАТО ЗА БЕДНИЯ БЪЛГАРИН, С ПРОДЪНЕН ДЖОБ МУ ВНАСЯТЕ ПО-СКЪПО МЕСО? ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ? ОТКАЧЕНИ ЛИ СТЕ? А, ЗАБРАВИХ – така сте се договаряли! БОЖЕ КАКВИ НЕГРАМОТНИ ТЪРГОВЦИ СЕ НАВЪДИХА ПО ЗЕМИТЕ НИ! ЗА СРАМ И ПОЗОР НА БЪЛГАРСКАТА ОБЩНОСТ! А-БЕ. ТУТУНКОВЦИ, ЗАБРАВИХТЕ ЛИ, ЧЕ ПЪРВИЯТ ТЪРГОВСКИ ДОГОВОР ПРЕДИ БЛИЗО ХИЛЯДОЛЕТИЕ Е ОСЪЩЕСТВЕН ОТ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА – дори само заради това трябва да пазите имиджа на страната ни! ЛИКВИДИРАХТЕ РОДНОТО НИ ЖИВОТНОВЪДСТВО – чрез глад над животинките, А СЕГА НИ ХРАНИТЕ С КОНСЕРВАНТНИ САЛАМИ И ДЪЛБОКО ЗАМРАЗЕНИ МЕСА – обикновено с неясен произход. ДОКОГА?

Вносът на дървесина намаля почти наполовина
През първото тримесечие на 2009 г. оборотът от продажби в дървообработващата промишленост намалява с 44.6% по текущи цени, показва обзорният анализ за развитието на сектора в България. Спрямо първото тримесечие на 2008 г. вносът е спаднал близо 2 пъти. При износа също има намаление. Изнесеният дървен материал и изделия от него са с 21.3% по-малко. Намалението на вноса е 3.3 пъти по-голямо в сравнение с износа и в резултат на това салдото за първото тримесечие е положително. Основната част от обработения дървен материал и изделия от него се потребява на вътрешния пазар. Продажбите на предприятията от подсектора са по-малки по всички наблюдавани продукти в сравнение с първите три месеца на 2008 г.
Вносът и износът на мебели почти се изравниха
През първото тримесечие на 2009 г. оборотът от продажби в мебелната промишленост намалява с 20.8% по текущи цени, показва обзорният анализ за развитието на сектора в България. Производството в подсектора е по-малко с 31.7% в сравнение със същия период на 2008 г. В страната са внесени 8.9% по-малко мебели, а износът намалява с 21% спрямо периода януари-март 2008 г. Намалението на износа е близо 3 пъти по-голямо спрямо спада при вноса, поради което положителното салдо се свива с почти 72%. Основната част от произведените в България мебелите са предназначени за износ. Производителите, включени в месечната извадка, са продали на вътрешния пазар едва една трета от произведените от тях продукти.

ПРИ ТЕЗИ ПИЩНИ ГОРИ ИЗ ЦЯЛАТА СТРАНА, ПРИ НАЛИЧИЕТО НА ТОЛКОВА МНОГО ДЪРВЕСЕН МАТЕРИАЛ ИЗНОСЪТ НАМАЛЯЛ! Е, ЩОМ И ТОЙ Е НАМАЛЯЛ, КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА ОСТАНАЛОТО ВЪОБЩЕ – България винаги е печелила (валута) и СЕ Е развивала, дори през световните войни, основно от износ на земеделски продукти и изделия, освен че населението се е изхранвало в същото време? ЩО МУ СТОРИХТЕ на пустия износ, АЛЧНИ ПИШМАН БИЗНЕСМЕНИ И ТЪРГОВЦИ? Знайно е какво. РАЗНИ НЕКЪДЪРНИЦИ ОПОРОЧИХА ВСИЧКО - тези дето не ги съкращаваха цели 20 години (основно портиери, деловодителки и друг помощен персонал - днес формиращи гилдията от т.н. висококфалифицирани специалисти, защото ... истинските специалисти отдавна са таксиметрови шофьори, продавачи по разни пазари, ровят си на воля по кофите за боклук, клошари ...), а им тикахте в ръцете куфарчета с пари, за да вършат подмолната си дейност по всякакви етажи и вериги във властта и страната. ТОВА НЕПРЕКЪСНАТО ПРАВЕХТЕ И ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА ПРАВИТЕ при това "държавнически нагло" - осигурявахте (политици-управляващи живота ни) непрекъснато работа на редовите послушковци, е и те са хорица все пак! АМА КАКВИ - глуповата и лицемерна порода същества.

Дупката във външната търговия с козметика намалява
През първото тримесечие на 2009 г. производството в Парфюмерийната и козметична промишленост намалява, показва обзорният анализ за развитието на сектора в България. Произведените шампоани са по-малко с 41.1%, а пастата за зъби - с 25.3%. Прирастът при внесените козметични и парфюмерийни продукти е 27.7%. Това е един от малкото сектори, в които през първото тримесечие на 2009 г. има увеличение на износа. Спрямо същия период на 2008 г. изнесените количества са с 6% по-големи. През първите три месеца на годината продажбите на вътрешния пазар продължават да намаляват.
Намалява оборотът на консервните предприятия
През първото тримесечие на 2009 г. оборотът от продажби в консервната промишленост по текущи цени е по-малък с 11.3%, показва обзорният анализ за развитието на сектора в България. Производството по цени от 2005 г. е по-малко с 27.6%. Тенденцията на увеличение на вноса на преработени и консервирани плодове и зеленчуци продължи и през първото тримесечие на 2009 г. с прираст от 8% спрямо същия период на миналата година. Износът отбелязва спад от 9.4%, а отрицателното търговско салдо се задълбочава. Резултатите от месечното изследване, показват че има намаление на продажбите на вътрешния пазар при почти всички от наблюдаваните продукти.

АМИ ТО КАТО НЯМА ПЛАНИРАНО И РАЗВИВАНО ЗЕЛЕНЧУКОПРОИЗВОДСТВО НА ДЪРЖАВНО НИВО – ТЪЙ ЩЕ Е! ЩО МУ Е НА “ТОВА” ДОБИЧЕ – наречено българин, ДА СЕ ТЪПЧЕ. ЗАВОДИТЕ НИ КЛЕЯСАХА И СА ПОЛУРАЗРУШЕНИ ВЕЧЕ. ДАВАЙ ЩЕ ВНАСЯМЕ, ОТСИЧАТ “РОДНИТЕ” НИ ТЪРГОВЦИ, НЯМА ПАРИ ЗА СТРОЕНЕ НА НОВИ И ОБОРУДВАНЕТО ИМ – ИЗПАДНАЛИ СМЕ В МОЗЪЧНА КРИЗА, НАЛИ ТАКА! ДЪРЖАВАТА НИ ВЕЧЕ ДВЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ Е В “БУДНА КОМА”. ДАЛИ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ НЕЯ ПАК НЯКОГА не се знае, си рекват джуджетата ни търговци и бизнесмени, държавни служители ченгета и всякакви мутри и мутрички? ОТНОВО ДО ГОСПОД ОПИРАМЕ. МОЛЕТЕ СЕ БЪЛГАРИ.

Цялата шивашка промишленост отчита спад
През първото тримесечие на 2009 г. оборотът от продажби в шивашката промишленост по текущи цени е по-малък с 21.4%, показва обзорният анализ на СФБ Капиталов пазар АД за развитието на сектора в България. Обемът на произведената продукция намалява с 26,3%. Вносът на шивашки, текстилни и трикотажни изделия отчита спад от почти 20% спрямо същия период на 2008 година. Износът намалява с една четвърт, а целият стокообмен се свива с 20%. Основната част от продукцията на шивашката промишленост в България продължава да е от ишлемеджийско производство. Продажбите на производителите на вътрешния пазар, които са само 1.5% от произведената в страната продукция, са с 25%.по-малки.

ХЕЙ ПИЖОВЦИ, КЪДЕ Е ТЕКСТИЛНАТА НИ И СЪПЪТСТВАЩАТА Я ЛЕКА ИНДУСТРИИ? НАПРАВО СКАНДАЛНО ЗАКЛЮЧЕНИЕ СТЕ ИЗПИЛЕПСАЛИ в този материал! ДО 1989 ГОДИНА БЪЛГАРИЯ НЕ Е търгувала В БРАНША НИКОГА НА ИШЛЕМЕ – тази процедура се внедри след 1990, колкото за препитание на оставащите без “работа хора” (а те бяха достичка) от разни амбулантни търговци, с идеята за временно СЪЩЕСТВУВАНЕ на "работата", И КОИТО ВИЕ ГРОТЕСКТНО ЧЕРНИ ФИГУРИ В ОБЩЕСТВОТО НИ (ПОЛИТИЦИ) ПРЕВЪРНАХТЕ В ПРЕДМЕТ НА ДЪРЖАВНА ДЕЙНОСТ И , и постоянност в ежедневието ни, ЗА СРАМ И ПОЗОР НА БРАНША! А АМБУЛАНТНИТЕ ХОРИЦА, ВЕДНЪЖ ПЛАЩАТ ДДС ПРИ ВНОСА НА “МАТЕРИАЛИТЕ”, И СЛЕД ТОВА ПРИ ИЗНОСА НА ГОТОВОТО ИЗДЕЛИЕ – е тук държавната далавера е не само огромна, но и “законово защитена”, НО И В ДВАТА СЛУЧАЯ Е НЕПРАВОМЕРНА (запишете си го в главичките), ЗАЩОТО “ОСНОВНО” СЕ ПООЩРЯВА МРЪСНИЯ МОНИПОЛ на заинтересуваните, а вие си знаете кои СА ТЕ. ВЕЧЕ ЩЕ ВИКАМ ДЯВОЛА НА ПОМОЩ – той е вещ по дяволиите в божиите дела!

Вино
развитие на производството, вноса, износа и продажбите в България
Състояние към март 2009 г.
Производството на вино в България има ясно изразен сезонен характер. Резултатите от месечното изследване на НСИ по съкратена номенклатура показват, че в сравнение със същия период на 2008 г. само производството на качествените бели вина е по-голямо с 4.6%.
По-малко е производството на трапезни червени вина, трапезни бели вина и на пенливите вина.
Стокообменът на България с вина през първото тримесечие на 2009 г. в сравнение със същия период на 2008 г. е по-малък с 28.2%.
Положителното салдо спадна с 30.9% до 10.1 млн. EUR.
Внос, износ, салдо Q1’2008- Q1’2009, в хил. EUR
Започналото през втората половина на 2007 г. намаление на вноса на вино продължи. В сравнение с първото тримесечие на 2008 г. вносът е по-малък с 30.2%.

Тенденцията за намаление на износа на вина от България също продължава. В сравнение с първото тримесечие на 2008 г. износът е по-малък с 32.6%. Почти целият износ е на пенливи вина.
В сравнение със същия период на 2008 г. предприятията, включени в извадката, са продали на вътрешния пазар 10% по-малко вина.

Шивашка промишленост
развитие на производството, вноса, износа и продажбите в България
Състояние към март 2009 г.
Оборотът от продажби на продукция и стоки и извършени услуги в шивашката промишленост в България по текущи цени в сравнение с първото тримесечие на 2008 г. е по-малък с 21.4%.
В сравнение с първото тримесечие на 2008 г. предприятията включени в извадката са произвели с 26.3% по-малко шивашки продукти.
Структура на производството на облекла Q1’2009
Поради ишлемеджийския характер на сектора в България изследването е направено заедно с текстилния и трикотажния сектор. Стокообменът с шивашки, текстилни и трикотажни изделия през първото тримесечие на 2009 г. е по-малък с 20.1%.
Вносът на облекла в България през първото тримесечие на 2009 г. значително намалява. В сравнение с първото тримесечие на 2008 г. вносът е по-малък с 19.9%.
Структура на вноса на облекла и други шивашки изделия Q1’2009

Износът на облекла от България също намалява значително. Спрямо същия период на 2008 г. намалението е 25.4%.
Основната част от продукцията на шивашката промишленост в България продължава да е от ишлемеджийско производство. Продажбите на производителите на облекло на вътрешния пазар са малки. За предприятията, включени в извадката, те са 1.5% от произведените количества през първото тримесечие на 2009 г. Най-голям е делът на облеклото за жени и момичета.

Дървен материал и изделия от дърво (без мебели)
развитие на производството, вноса, износа и продажбите в България
Състояние към март 2009 г.
Оборотът от продажби на продукция и стоки и извършени услуги в дървообработващата промишленост в България по текущи цени в сравнение с първото тримесечие на 2008 г. е по-малък с 44.6%.
Производството в подсектора през първото тримесечие на 2009 г., по цени от 2005 г., е 2.5 пъти по-малко в сравнение със същия период на 2008 г. В сравнение с 2005 г. то е 2.6 пъти по-малко.
Стокообменът на България с дървен материал и изделия от него през първото тримесечие на 2009 г. силно намалява - с 37.4%.
Намалението на вноса е 3.3 пъти по-голямо от спада в износа.
Внос, износ, салдо от стокообмена на сектора Q1’2008- Q1’2009, в хил. EUR Намалението на вноса е много голямо. В сравнение с първото тримесечие на 2008 г. намалението е близо 2 пъти.
Внос на дървен материал и изделия от него Q1’2009
През първото тримесечие на 2009 г. отново има намаление на износа на дървен материал и изделия от него. В сравнение с първото тримесечие на 2008 г. намалението е 21.3%.
Износ на дървен материал и изделия от него Q1’2009
Основната част от обработения дървен материал и изделия от него се потребява на вътрешния пазар. Спрямо първото тримесечие на 2008 г. продажбите на предприятията, включени в извадката са по-малки за всички наблюдавани продукти.

Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
развитие на производството, вноса, износа и продажбите в България
Състояние към март 2009 г.
Оборотът от продажби на продукция и стоки и извършени услуги в консервната промишленост по текущи цени, в сравнение с първото тримесечие на 2008 г., е по-малък с 11.3%.
Производството в подсектора по цени от 2005 г. в сравнение със същия период на 2008 г. е по-малко с 27.6%, а спрямо 2005 г. – с 21.6%.
През първото тримесечие на 2009 г. увеличението на стокообмена на България с преработени и консервирани плодове и зеленчуци е с 8.7%. По-големият стоообмен се дължи изцяло на по-бързото нарастване на вноса.
Внос, износ, салдо от стокообмена с преработени и консервирани плодове и зеленчуци Q1’2008- Q1’2009
Тенденцията на увеличение на вноса на преработени и консервирани плодове и зеленчуци продължи и през първото тримесечие на 2009 г. В сравнение с първото тримесечие на 2008 г. вносът е по-голям с 8%.
Структура на вноса на преработени и консервирани плодове и зеленчуци Q1’2009
През първото тримесечие на 2009 г. има намаление на изнесените от България количества преработени и консервирани плодове и зеленчуци. В сравнение с първото тримесечие на 2008 г. намалението е 9.4%.
Структура на износа на преработени и консервирани плодове и зеленчуци Q1’2009
Резултатите от месечното изследване, сравнени със същите наблюдавани продукти през 2008 година, показват, че предприятията включени в извадката са продали на вътрешния пазар със 7.8% повече зеленчуци, консервирани с оцет или с оцетна киселина и с 0.4% повече стерилизирани зеленчуци.
Продажбите на вътрешния пазар за всички останали видове преработени и консервирани зеленчуци и плодове са по-малки.

ВЪОБЩЕ САЛДАТА ПО ВНОС И ИЗНОС СА НАПРАВО В ПЛАЧЕВНО СЪСТОЯНИЕ, господа. И КОЙ ЛИ Е ВИНОВЕН? СИГУРНО МЪРЗЕЛИВИЯ И НЕКВАЛИФИЦИРАН БЪЛГАРИН? МОЖЕ БИ! О НЕ, ВИЕ СТЕ ВИНОВНИ ЗА СЛУЧВАЩОТО СЕ, УПРАВЛЯВАЩИ НИ ГАДНЯРИ! В КРАЙНА СМЕТКА НЕ СТЕ ТОЛКОВА МНОГО – възможно е да ви разкараме. И ХОТЕЛИЕРСТВОТО НИ ЗАМИРА, НО ЗА СМЕТКА на него МУТРЕНСКО-РЕСТОРАНТЬОРСКИЯТ СЕКТОР ПЪК СЕ РАЗВИВА. Евала, поне едно нещо да расте и да се развива, ще каже някой!
ОКАЗВА СЕ, ЧЕ НА ФОНА НА МИЖАВА ИКОНОМИКА (т.е. смешна и почти никаква), БЪЛГАРИНЪТ ЩЕ ДЕБЕЛЕЕ (да си помечтаем поне)- но и тук са ни скроили шапките, както се казва! Как - по-нататък.

Нерегламентиран внос на селскостопанска продукция
12.08.2009г.

Отворения характер на българската икономика определя пряката значимост на всички мерки на търговската политика върху българския производител и потребител. Приветстваме показаното желание за предприемане на решителни стъпки за спазване на правилата при вноса на зеленчуци в България. Желаем да предоставим допълнителна професионална информация и да направим препоръки за краткосрочни и средно срочни мерки в тази област.Използвахме достъпните ни световни данни за износа и вноса за последните години. Сравнихме преките данни, а също така и данните от огледалната статистика. В международната търговия някои държави за някои стоки по различни причини не предоставят данни за своя износ или внос. Това обаче не задължава и не пречи на партньора да предоставя данни за своя внос или износ по тези позиции. Тази информация е особено полезна, тъй като в световен мащаб и в продължение на няколко години, не може да бъде манипулирана.
Краткият АНАЛИЗ показва:За периода 2004 – 2008 година в България средно годишно се внасят 105 хиляди тона домати, чушки, лук, картофи, зеле, моркови, краставици, на стойност повече от 30 милиона щ.д. общо. Балансът от износа и вноса на тези зеленчуци е по-скоро диагноза за липсата на българско производство или поставя стратегически въпроси.Само при краставиците имаме положителен външнотърговски баланс, както в стойност (щ.д.), така и в натура (тонове). За 2008 г. са внесени повече от 6 хиляди тона краставици на стойност повече от 5 милиона щ.д. Основните доставчици са Турция, Гърция, Македония, Испания, Чехия и Холандия. Нямаме огледалните данни на Турция и Македония. Огледалната статистика е достъпна за Гърция, Испания, Чехия, Холандия. Устойчиви различия в българските цени при вноса и износните гръцки цени са в диапазона от 22 % до 36 % за тези пет години. За 2008 гръцкият износ е с 74 % в щ.д. и 42% в тонове повече от внесените според българските данни краставици. За Испания разликите за същата година в щ.д. са 188 % и в тонове 77 %.За всичките останали зеленчуци - домати, чушки, лук, картофи, зеле, моркови имаме упорит отрицателен баланс между износа и вноса, както в щ.д. така и в натура (тонове).Балансът между износа и вноса при доматите е постоянно и растящо отрицателен за последните пет години. През 2008 г. българското отрицателно „доматено” салдо е 52 000 тона или 39 милиона щ.д. Внасяме от Турция, Македония, Йордания, Испания, Гърция, Чехия, Холандия, Италия и др. Огледалната статистика показва значителни различия с Испания, Гърция, Чехия за 2008 г., макар и в различни посоки.Балансът между износа и вноса при чушките е постоянно и растящо отрицателен за последните пет години. През 2008 г. отрицателното салдо при чушките е повече от 9 милиона щ.д. или повече от 28 хиляди тона в натура. Внасяме от Турция, Македония, Гърция, Холандия и др. През последните 5 години огледалната статистика показва разлики във вносната цена от Гърция в диапазона между 16 % и 34 %.Балансът при лука е постоянно и растящо отрицателен за последните пет години. За 2008 г. сме внесли лук в повече от 25 хиляди тона или 2,5 милиона щ.д. Доставчици са Турция, Македония, Холандия, Полша, Гърция и др. Огледалната статистика показа съществени различия при вноса от Холандия и Гърция за 2008 година.Балансът при картофите е постоянно и растящо отрицателен за последните пет години. През 2008 сме внесли повече от 13 хиляди тона или повече от 3 милиона щ.д. картофи от Германия, Гърция, Румъния, Холандия, Полша. Средно годишната вносна цена е била от 15 стотинки за килограм през 2004 до 35 стотинки за 2008 г., изчислено при курс 1,5 лв. за щ.д. Разликите в огледалната статистика с Гърция за 2008 г., например, са близо 260 % в стойностно отношение и близо 85 % в натурално отношение: при декларирани от гръцка страна 2734 тона картофи износ за България на стойност 952 000 щ.д., у нас при вноса са декларирани 1471 тона на стойност 265 000 щ.д.Балансът при зелето е отрицателен на стойност повече от 1 милион щ.д. за 2008 г. или 9 хиляди тона. Внасяме основно от Македония, Турция, Гърция, Холандия, Полша. Огледалната статистика показва значителни разлики с Гърция, Холандия и Полша.Балансът при морковите е постоянно и растящо отрицателен за последните пет години. През 2008 сме внесли повече моркови за повече от 1 милион щ.д. или повече от 8 хиляди тона. Доставчици са Турция, Гърция, Италия. Огледалната статистика също показва някои съществени отклонения.
Част от мерките…Тази информация е кратък и опростен преразказ, който обаче по-никакъв начин не променя съществените факти. Българското производство на зеленчуци има структурни и стратегически проблеми, като средствата на външнотърговската политика не могат да предложат стратегическо решение.В краткосрочен план трябва максимално да се използват тарифните и нетарифните мерки на външнотърговската политика за защита на българските производители и потребители.
Българските посолства в основните държави доставчици трябва срочно да изяснят съществените разлики в огледалната статистика и редовно да предоставят годишните данни, като база за взимане на професионални решения.

БОЖЕ, КАТО Е ЗНАЙНО “КАКВИ ХОРА” РАБОТЯТ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ПОСОЛСТВА ПО СВЕТА, КАТО СЕ ЗНАЕ, ЧЕ ДЪРЖАВНИТЕ ДОСТАВЧИЦИ СА ОСНОВНО ОТ СРЕДИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ, НАИВНО И ГЛУПАВО Е ДА НИ УВЕРЯВАТЕ, ЧЕ “РАБОТАТА” ЩЕ БЪДЕ СВЪРШЕНА В ДЪРЖАВАТА НИ.
В ПОСОЛСТВАТА, ГОСПОДА ОТ БСК, ОСНОВНО СА “СПЕЦИАЛНИ” ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ЛИЧНОСТИ – основно разпасани женички и агенти на ДС - не четете ли преса? ОТ ТЯХ ЛИ ОЧАКВАТЕ ДА ВИ ОСВЕДОМЯВАТ ЗА РАЗВОЯ НА БЪЛГАРСКАТА “ИКОНОМИКА”? МОЛЯ ВИ, ТОВА Е ПОВЕЧЕ ОТ НЕСЕРИОЗНО.
ГОСПОД ДА ВИ Е НА ПОМОЩ БЪЛГАРИ!


Специално внимание на изпълнителната власт и на браншовите структури трябва да бъде търговията със зеленчуци с Турция, Гърция, Македония и други държави със съществени различия на българските и техните външнотърговски данни.Комитетът по търговска политика на БСК има желание и готовността за обсъждане на конкретни срочни действия в интерес на българските производители и потребители.Автори:Александър Йоцев – председател на Комитета по търговска политика към Националния съвет по икономическа политика на БСКБорислав Георгиев - зам.-председател на Комитета по търговска политика към Националния съвет по икономическа политика на БСК
Източник: БСК


Странен стимул за туризма
14.08.2009г.
Неволята учи и понякога помага. Но от това не следва, че всички идеи, родени под нейния натиск, са умни идеи.
За да помогнат на притиснатия от кризата туризъм, в икономическото ведомство мислят за данъчни облекчения на българите, избрали родни курорти. Почиваш поне 6 дни у нас, събираш фактурите - и готово.
Спорно е това хрумване, и то по много линии. Но ако се приложи така, че туристът патриот да усети изгода, то ще стимулира преди всичко... чер пазар на хотелски фактури. Няма нужда; сивият сектор си се стимулира и сам.
Знае се какво може да привлече хора към българските плажове и гори. Пътуване, което да не е ад. Качество на услугите. Комфорт не само в стаята, а и пред погледа (не да излезеш от уютния хотел и да се препънеш в стърчащо бетонно желязо). И т.н.
Държавата има средствата да поощри такива условия - стига да не се отплесва по несериозни “новости”.


ПО КЛАСА.БГ

Подкрепят с 1 млрд. лв. пазара на труда
Държавата ще плаща три месеца повече обезщетения при безработица, но само на хора, които се преквалифицират
Председателят на ИСС Лалко Дулевски дава на министър Тотю Младенов приетия с консенсус от работодатели и синдикати анализ на пазара на труда.
Маргарита Димитрова
През следващата година 1 млрд. лв. ще бъдат насочени за активни и пасивни мерки на пазара на труда. Това съобщи вчера министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, след като получи изготвения от Икономическия и социален съвет /ИСС/ анализ на пазара на труда. Документът е разработен по предложение на МС, а мерките са приети с консенсус от работодателските и синдикалните организации. 200 млн. лв. ще бъдат заделени в бюджета, още 200 млн. лв. ще са обезщетенията при безработица, около 250 млн. лв. има в Оперативната програма "Човешки ресурси". Намалението с 2 процентни пункта на социалните осигуровки ще остави на разположение на бизнеса и на работещите приблизително 400 млн. лева. Планираният бюджет на фонд "Безработица" в НОИ за тази година е бил 101 млн. лева, а парите са разчетени за 56 000 безработни. Сега 110 000 души без работа имат право на обезщетение. В същото време дефицитът на НОИ надхвърли половин милиард лева. Министърът заяви, че по време на криза няма да се увеличават вноските за безработица, макар че извън всякаква логика те са били намалени, когато икономиката е била в растеж. Въпреки рестриктивния бюджет социалните осигуровки ще бъдат свалени с обещаните 2 пункта от 1 януари 2010 г. Ако обаче се види, че мярката не ограничава безработицата, от 2011 г. е възможно вноските да бъдат драстично увеличени, предупреди Тотю Младенов. Той съобщи още, че с три месеца ще бъде удължен срокът за получаване на обезщетения при безработица. От отсрочката ще се възползват единствено хора, които са се включили в курсове по квалификация и преквалификация и активно търсят работа. Тази мярка ще струва на хазната 11,5 млн. лв., а от нея ще се възползват около 25 000 души. Сега обезщетенията се изплащат за срок от 4 до 12 месеца, а продължителността зависи от стажа. Според доклад на Световната банка 25 на сто от българите между 15 и 24 години не учат, не работят и не се квалифицират и нямат желание за това. През последните месеци на пазара на труда започват да излизат работници със средна и висока квалификация. Групата на новите безработни се допълва и от българските емигранти, които се връщат от чужбина. В условията на задълбочаващата се криза активните мерки на пазара на труда не могат да решат проблемите на заетостта, каза заместник- председателят на КНСБ Пламен Димитров, който е председател на Комисията по труд, доходи, жизнено равнище и индустриални отношения към ИСС. Според Димитров в условията на задълбочаваща се криза средствата, отделяни за активна политика на пазара на труда от бюджета и европейските програми, трябвало не само да се запазят, но и да се увеличат, така както правят всички държави от ЕС. От седемте мерки по Закона за заетостта няколко само имат максимален ефект, търсени са от работодателите и финансовият ресурс е изчерпан. Членовете на ИСС предлагат да се увеличат средствата, които получават фирмите, за да задържат работниците на половин работен ден. В тези случаи обезщетението за безработица да се изчислява върху целия осигурителен доход и стажът да се смята за пълен, предлагат членовете на ИСС. Програмите, насочени към безработни хората на възраст над 50-55 години, са се оказали с най-голям ефект. В последно време дори бизнесът предпочита да наема служители от тази група, защото са квалифицирани и при тях няма голямо текучество. В същото време, меко казано, странна се е оказала мярката, по която младежи до 29 г. са били компютърно обучавани, защото масово хората от тази възрастова група имат компютърни умения. Подобни неефективни мерки да бъдат нулирани, предлагат от ИСС. Друго предложение е от финансовата подкрепа да се възползват само перспективни предприятия. Създаване на банки от квалифицирани работници в регионите ще даде възможност работници от едно предприятия временно да бъдат командировани в друго, също ще ограничава безработицата, смятат от ИСС. Програмата "Красива България" не е прозрачна, а ефективността й е спорна, е друга констатация в анализа. За три-четири години парите са увеличени от 19 млн. лв. до 70 млн. лв. Къде и как са вложени, обаче няма точни данни. Добър вариант е средствата да се влеят в Социално-инвестиционния фонд, коментира Пламен Димитров. Социалният министър съобщи, че след два дни ще е готов докладът от проверката на Инспектората на МТСП и на вътрешния одит за програмата.

Решенията на ИСС се вземат с консенсус
В Икономическия и социален съвет /ИСС/ са включени синдикатите, работодателските организации и представители на други граждански сдружения. Решенията се вземат с мнозинство от три четвърти. По закон становище от ИСС имат право да искат президентът, председателят на НС и МС като институция. Съветът има право и да се самосезира по определени проблеми. Две трети от анализите, които се разработват от Европейския икономически и социален съвет, са по предложение на ЕК и Европарламента. Обикновено това са теми, по които трябва да се стигне до консенсус, за да се избегне социално напрежение. Досегашната практика в България показва, че над 90% от становищата са изработени по инициатива на самите членове на ИСС.

Има опасност от социално-икономическа криза
В България по време на кризата политиките са съсредоточени върху макропоказателите на финансовата стабилност, а не върху социалната сфера. Това може да доведе до социално-икономическа криза, каза ст.н.с. Росица Рангелова от Икономическия институт на БАН по време на конференцията „Социални аспекти на членството на България в ЕС в контекста на световната криза”. Според Рангелова част от фирмите преминават към сивия сектор, защото не могат да плащат задълженията си към държавата, увеличават се бездомните хора, повече са младежите, които остават извън образователната система.Най-силно изразена е безработицата в Испания - 18%, в Естония, Литва, Латвия и Ирландия е 12%. По последните данни на българското социално министерство безработните са вече 296 000, което е 8% от работоспособното население. Нарастването на средната месечна работна заплата у нас през тази година е парадоксално. Също толкова нелогично е, че вътрешното потребление не намалява, смята Росица Рангелова.

Световната финансова криза сериозно засяга България според общественото мнение
Мила Григорова, „Галъп интернешънъл“,специално за „Класа“През месец март запитахме българите доколко усещат реално световната финансова криза и в България. Преобладаващото мнение бе, че по принцип, да, лошо е, но все пак може и да ни се размине отчасти. Малка част от българите виждаха ефектите от кризата на работното си място и в ежедневието си.
Най-новото специално социологическо проучване на ББСС „Галъп интернешънъл” по поръчка на вестник „Класа” отново зададе тези въпроси може би, защото в международните медии напоследък се промъкват мнения, че световната финансова и икономическа криза дава известни признаци на успокояване и смекчаване. В резултат установихме, че през последните 6 месеца ефектите от икономическата рецесия в световен мащаб са вече напълно и реално усетени и в ежедневието на българите. Мнението, че като малка страна световните процеси може и да ни „прескочат”, се е стопило. Като цяло обществените оценки и очаквания във връзка с кризата днес са много по-песимистични и негативни, отколкото бяха в ранната пролет. С близо 20 пункта се е повишил делът на хората, които смятат, че България е сериозно засегната от икономическата рецесия по света. Дори двата процента непоправими оптимисти, които през март смятаха, че кризата може и да ни се „размине” изцяло, са се стопили изцяло. С около 4% пък е нараснал делът на работещите българи, които се чувстват лично застрашени от съкращение във връзка със застоя в бизнеса. Реално усетените ефекти от кризата са основно свързани с работното място, не толкова с баланса на семейните бюджети. Почти двойно е нараснал делът на работещите българи, които твърдят, че на тяхната месторабота са се случили съкращения на персонал. Сред работещите в частния сектор 36% твърдят, че в тяхната фирма вече е имало съкращения. С десет пункта пък се увеличава делът на хората, които са ставали свидетели или жертва на намаление на заплатите на персонала във фирмата, предприятието, в което са заети. Почти всеки четвърти, работещ в частния сектор, говори за орязани заплати във връзка с, предполага се, кризата.
Що се отнася до очакванията на българите за тенденциите, опасенията са за по-нататъшно замразяване или орязване на заплати. Увеличава се делът на хората, които очакват работните им заплати да бъдат намалени в близко бъдеще – почти една пета твърдят това. Все пак намаление на заплатите е по-поносимо от съкращение и изпадане в безработица. Изглежда обаче, в най-засегнатите сектори по-голямата част от съкращенията вече са се случили. Измерваме спад с около 3 пункта на дела работещи българи, които очакват бъдещи съкращения. Май наистина се движим и в нагласите, и в статистиките с известно закъснение спрямо световните тенденции. Кризата може би ни удари заедно с всички останали страни през есента на миналата година, но бе призната у нас поне 6-9 месеца по-късно. Сега светът плахо се надява рецесията да започне да отшумява, ако не до края на годината, то поне през първата половина на 2010, а ние сме на мнение, че все още вървим надолу. Нещо повече, у нас доста по-дълго, отколкото в другите страни, вероятно ще преобладава мнението, че сме на дъното и си стоим там. Да се надяваме, че този песимизъм в нагласите, който е така характерен за българите, няма да е съпроводен с по-нататъшно сериозно влошаване на реалната ситуация в икономиката вследствие на световната рецесия. Особено ако наистина големите икономики по света виждат светлина в дъното на тунела.
Изследването е проведено през първите дни на месец август, национално представително е и обхваща 988 избиратели чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година.


Равни пред закона
Хубаво е да си припомним, че бизнесът и държавните институции всъщност са партньори
Българската стопанска камара (БСК) предложи в открито писмо до различни държавни институции плавно да се намали размерът на осигурителните вноски, като той се обвърже с икономическия растеж. Според БСК всички работодатели, включително и държавата, трябва да бъдат равнопоставени по отношение на осигурителните вноски на своите служители. Абсолютно справедливо е държавата да внася полагащите се вноски на служителите си. МВР – на полицаите, Министерството на отбраната – на военните, и т.н. Най-малкото това би оказало много силен мотивиращ ефект върху бизнеса, който го прави от години. Защото държавна институция, която осигурява своите работници с парите на всички данъкоплатци, не дава добър пример на частните фирми, а и в крайна сметка всички ще бъдат доволни, ако държавата живее според собствените си правила. Още повече че полицаи, военни, чиновници и всички служители на бюджетна издръжка представляват сериозен процент от трудещите се у нас и също биха спечелили от една реформа, която да внесе равнопоставеност в осигурителната политика, и то при ясни правила. С данъците, които плаща, и с работните места, които създава, частният бизнес е неизменна част от правилното функциониране на държавния механизъм. Затова е добре, ако отговорните институции се вслушат в някои от предложенията на БСК. Дори да има разминавания във вижданията за някои процеси, хубаво е още веднъж да си припомним, че бизнесът и държавата всъщност са партньори, а от добрите партньорски отношения в крайна сметка печелят всички.


Девалвация на икономическите ценности
Човешката природа в нито едно от своите проявления не може да издържи на просперитета

New York Times
Преди векове историците дадоха гласност на класическа теория, която да обясни възхода и падението на нациите. Теорията гласеше, че великите нации започват пътя си с решимост и енергия. Решимостта и енергичността им носят богатство и сила. Богатството и силата се превръщат в охолство и лукс. Чувството за охолство и животът в лукс водят до декадентство, корупция и упадък.„Човешката природа в нито едно от своите проявления не може да издържи на просперитета“, пише Джон Адамс в писмо до Томас Джеферсън, в което го предупреждава за заплашващата страната му корупция.
Имунизирани срещу цикъла?
И все пак, въпреки забележителното богатство Съединените щати сякаш останаха, поне в общи линии, имунизирани срещу този цикъл. Американският жизнен стандарт изпреварва европейските още през 1740 г. В САЩ обаче охолството не доведе след себе си самодоволство и упадък.Причината за това развитие беше, че въпреки прословутия материализъм на страната ни тя винаги е била под влиянието на уравновесяващия насрещен вятър на здравите икономически ценности. Първите заселници са вярвали в калвинистката строгост и въздържание. Пионерите са се решили доброволно да преживеят бруталните трудности по време на преселението си на запад. Вълните от родители имигранти са работели упорито и са се подлагали на лишения, за да могат децата им да успеят. Правителството е било с доста ограничени възможности и не е можело да защитава хората от последствията от техните действия, което пък е допринесло за възпитаването на дисциплина и контрол. А когато икономическите ценности наистина ерозират, управляващата върхушка се опитва да възстанови баланса. След Позлатената ера Теодор Рузвелт (който се отправя на запад, за да се пребори с мекотата на своето възпитание) повежда битка за контрол на финансовите страсти. Протестантската върхушка си има много недостатъци, но нито един от тях не поощрява упадъка. Старите бели англосаксонски протестанти са били прословути спестовници, изпращали са децата си в спартански пансиони и са настоявали за режим на финансова трезвеност.В последните няколко години обаче ясно се забелязваше ерозията в американските финансови ценности. Тази разруха настъпи във време, когато културните наставници на страната бяха твърде заети със съвсем други неща. Те с плам участваха в културната война за молитвата в училищата, „Пикливия Христос“ и еволюционната теория. Дискутираха секса и разделението на църквата и държавата, слепи за огромната ерозия на икономическите ценности, която бавно подриваше почвата под краката им.Признаците за тази промяна на ценностите бяха навсякъде около нас. Някои от сигналите изглеждаха безопасни на пръв поглед. Отделните американски щати започнаха да спонсорират лотарии: комар, благословен от самото правителство, който изстискваше големите си джакпоти от бедните. Изпълнителни директори и мениджъри на хедж фондове започнаха да мрънкат, че им се полагат пакети с бонуси – поведение, което би се сметнало за срамно само преди няколко десетилетия. Веригите за бързо хранене окуражиха наднормените мерки, предлагайки менюта с гигантски порции, които биха били оценени като социално неприемливи от предните поколения американци.
Главоломно трупане на дълг
Имаше още и още знаци, дори по-забележими. Както отбелязва Уилям Галстън от вашингтонския институт „Брукингс“, в трите десетилетия между 1950-а и 1980 г. индивидуалното потребление изненадващо се е задържало на близки нива, колебаещи се до около 62% от брутния вътрешен продукт (БВП). В последващите три декади обаче то рязко скача нагоре, достигайки до 70%от БВП към 2008 г. През този период дългът се трупа главоломно. През 1960 г. личните задължения на американците са се движели около 55% от националния приход. Към 2007 г. сумата им нараства до 133%. В изминалите няколко месеца нивата на дълга започнаха да слизат надолу. Но това не значи, че отделният американец е преоткрил принципа на въздържание. Той просто прехвърли задълженията си от личната сметка към обществената. До 2019 г. федералният дълг ще се покачи до стряскащите 83% от БВП (и то преди да сме изчислили разходите за здравната реформа и всички останали инициативи). Към същата година само плащанията на лихвите по федералния дълг ще ни струват $803 млрд.Тези числа може и да ви изглеждат суховати, т.е. нещо, което трябва да притеснява предимно бюджетните фанатици. Но това са видимите сигнали за промяната на ценностите. Ако ще трябва да правим корекции, ще имаме нужда от морално и културно движение, което да ги направлява.Съвременната американска културна политика е доминирана от старомодни културни войни, които изхвърлят светските либерали в едното поле, а религиозните консерватори – в другото. Но главоломният срив на икономическия морал засегна по равно както Червена, така и Синя Америка.Ако трябва да се организира движение за възраждане на икономическите ценности, то ще окаже влияние и върху сегашните таксономии. Целта му ще бъде да върне Америка към статута й на производителна икономика и да загърби потребителските модели. Това движение трябва да утвърждава завръщане към финансовите самоограничения, по-големи и по-малки.
Морално възраждане
Но ще му се наложи да се заеме и с онова, което наричаме лобистки етос – чистосърдечната увереност на всяка подобна организация, от AARP до тези на земеделските производители, че лобистките им интереси са достойни за всяка възможна отпусната сума независимо от нарастването на публичните разходи. Остава да преборим и самодоволното популярно искане на ниски данъци и високи разходи.Кръстоносният поход за спасение на икономическата самодисциплина ще трябва да преструктурира и прегрупира сегашните съюзи и да застане зад политики като енергийните данъци и ограниченията на разходите, които за момента се възприемат като политически невъзможни. Но този вид морално възраждане е именно онова, от което Америка действително се нуждае.


Миражът „задължителни запаси от горива“ - За поредна година ще посрещнем зимата без необходимия ресурс
Стела НенковаЗа да се осигурят задължителните запаси от горива за 2010 г. на агенцията „Държавен резерв и военновременни запаси“, са необходими 200 милиона лева. Съмнително е обаче дали бюджетът ще се държи достатъчно щедро и запасите от дизел, бензин, мазут и природен газ ще бъдат осигурени. Картината не е непозната, но едва миналата зима ескалира дотам, че при минус 20 градуса топлофикациите спряха работа, а градското население премръзна. Истината е, че проблемът с премръзването засяга запасите от природен газ. Такива количества имаме в хранилището в Чирен, и то не чак толкова малко. Въпросът е, че не могат да се използват изцяло, тъй като технологията на нагнетяване не разрешава Чирен да бъде „източен“ изцяло. Затова през януари се наложи спешно да искаме Гърция да ни пусне по тръбата малко газ. Южната ни съседка ни пусна от своето гориво, но тъй като търговските практики в екстремна ситуация са железни и ние платихме тройна цена за газа. „Булгартрансгаз“ и досега не иска да каже колко точно плати за тази екстра. Част от гръцкото гориво все още е в запасите в Чирен.
Второто газово хранилище
Покрай паниката и студа през зимата широко бе обсъден въпросът с нуждата от второ хранилище за природен газ. Като подходящо за целта тогавашният икономически министър Петър Димитров посочи находището при Галата. Бяха направени експертни разчети колко ще струва това и ...толкова. Шотландската компания „Мелроуз“ продължава сондажите и добива на газ от въпросното находище и засега няма никакви конкретни стъпки то да бъде превърнато в хранилище, колкото и да ни е необходимо. Да не говорим, че запасите му са практически изчерпани.Освен едно предпроектно проучване, няма други действия, за да стане газовата връзка с Гърция реверсивна (двустранна), така че да не се налага да складираме горивото, а при нужда направо да го ползваме. За двустранна газова връзка с Румъния вече изобщо не се говори, макар да е ясно, че по това трасе можем да получим газ от Северно море, а не само от Русия. Макар че всички във властта говорят за нуждата от диверсификация на доставките. Изказването на новия шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев, че до Нова година тези строежи могат да почнат, звучи пресилено оптимистично, тъй като няма проекти.
За съжаление не се говори и за газова връзка с Турция, която получава руския газ от нашия транзитен газопровод, и от „Син поток“, откъдето директно може да получим руски доставки.
Топлофикациите обаче имат резерви
И това е мазутът. Тяхно задължение е да съхраняват 30-дневни запаси за в случай на криза като януарската. Някой обаче спомня ли си колко дни им трябваха, за да преминат от газ на мазут? Четири. След което се оказа, че запасите им от мазут едва стигат за 10 дни. Не стана ясно дали някоя топлофикация в страната си плати глобата за това, че не поддържа задължителния запас. Същите търговски топлофикационни дружества обаче продължават да настояват населението да си плаща сметките, без да оспорва много-много монополните им навици дори когато прекъсват отоплението. Дали има клиент, който може да се похвали, че е получил неустойка от тях? Аз не вярвам. По-важното е, че сега дори държавният резерв да намери тези 200 милиона лева, значителната част от запасите още до Нова година ще бъдат пласирани на контрабандния пазар. Не случайно новият шеф на Държавния резерв Станимир Пеев каза, че при обществените поръчки, инициирани от агенцията, служителите му непрекъснато се натъкват на фирми фантоми. Досега не е преустановена практиката за източване на резерва, макар че тя бърка по джобовете на всички данъкоплатци. Излиза, че е по-изгодно да плащаме скъпо, отколкото да се прекрати източването. Изгодно, но на кого. По тази причина абсолютно фантомни се оказват и задължителните запаси от горива, за които бюджетът всяка година харчи пари и после се налага да купува отново вече закупени количества горива - бензин, дизел, мазут, природен газ.На практика това означава, че държавата е в същата ситуация като полицията. Нейните патрулни коли имат бензин само до 10-о число на месеца. Дори само този пример говори предостатъчно за състоянието на държавата.


ПО КАПИТАЛ

Пазарът на труда - все още слаб в регулирането на трудовите отношения
Мнението на тези, които взимат решения:
Въпреки че звучи банално, една от основните характеристики на българския пазар на труда е разминаването между търсене и предлагане. Интересното е, че това разминаване е не само в количествените му измерения (съотношението между свободна работна ръка и търсене от страна на фирмите), а и по отношение на неговите качествени страни. Много често мениджърите на фирмите не могат да намерят търсените от тях специалисти, а в същото време на пазара има голям процент безработни. Отчетената от НСИ безработица в национален мащаб за последните месеци е 18%. Изследванията в тази област показват, че безработицата засяга най-силно нискоквалифицираните кадри. От друга страна, към обучението за придобиване на допълнителна квалификация, езикови, други специализирани курсове най-често прибягват хората с високо образование. Нискообразованите не оценяват обучението като нещо, в което си струва да инвестират - нито за себе си, нито за децата си. А изискванията на пазара на труда стават все по-високи и удовлетворяването на критериите за голяма част от безработните - все по-трудно. Как изглежда проблемът за структурата на заетостта в национален план? Половината от работещите българи изпълняват дейност, различна от основната им квалификация. Основните проблеми, с които се сблъскват при професионалната си реализация, са ограничените възможности за работа, които им дава специалността, невъзможност за израстване в служебната йерархия, излишни знания и липса на практически умения. От друга страна, около една четвърт от мениджърите на фирми у нас не са удовлетворени от нивото на подготовка и качествата на работещите при тях. Как стои въпросът с равнището на специалистите от гледна точка на бизнеса? Почти една трета от мениджърите на фирми смятат, че на пазара няма достатъчно подходящи кадри, които да наемат при нужда. Също толкова посочват, че нямат специализирано звено, което да намери и обучи нови хора за техните нужди. Основните канали на информация и практиките за подбор на персонала са обяви в медиите (38%) и съдействието от страна на познати (27%). Все още слабо популярно е използването на услуги от консултантски фирми за набиране на персонал. Насочването към специалисти, работещи в конкурентни фирми също е малко разпространена практика сред българския бизнес. Не на последно място изследването показва застой в бизнессредата - до две трети от интервюираните или не са разширили броя на клиентите и продажбите си, или дори са отчели спад през настоящата година. Това от своя страна е предпоставка и за слабото развитие на пазара на труда, който все още трудно регулира процесите на търсене и предлагане. Подобряването на условията за развитие на бизнеса е важно както за разкриването на нови работни места, така и за заплащането на труда.
Цитираните данни са от проучване „Мнението на тези, които взимат решения“, проведено сред представители на бизнеса, висшата администрация и свободни професии в страната през юни 2002 г. и от национални представителни проучвания.
Проучването е съвместна инициатива на вестниците „Дневник“ и „Капитал“ и социологическа агенция „Алфа рисърч“.

вторник, 29 септември 2009 г.

И ...ОЩЕ МАЛКО ИНФО ОТ 29 СЕПТЕМВРИ

ПО РАЗКРИТИЯ

Доган се оттегля в Турция
Ахмед Доган е решил да се оттегли от политическия живот у нас, разкриха ни високопоставени източници от ДПС. Някои скептици обаче подозират, че с това си действие Соколът иска да внесе спокойствие сред електората си и да покаже, че дава път на по- младите в партията му, а в същото време да продължи да дирижира събитията задкулисно. Ако оттеглянето на Доган се окаже факт, то той най-вероятно ще движи нещата в ДПС от Турция, където смята да се установи.
„ДПС е свободна партия и нейният лидер се избира с общо решение, а не на авторитарен принцип“, заяви преди дни депутата Алиосман Имамов. Той загатна, че Ахмед Доган ще се оттегли рано или късно. „С общи усилия и на избиратели и на ръководство, трябва да задържим нивото на ДПС в българската политика. И всеки ден да работим за връщането ни в управлението на държавата“, добави още Имамов.
В последно време информациите около Сокола са пълен дефицит. Това кара някои да мислят, че лидерът на ДПС е влязъл в уговорка с премиера Бойко Борисов. Но дали пък наистина победата на ГЕРБ не е уплашила Доган, който в действителност подготвя капитулацията си?!

Разгеле! Бомбата „Станишев” гръмна!
От няколко дни съм се хванала да пиша един материал за Сергей Станишев, пък то все нови и нови неща излизат с всеки изминал ден, та не знам де ще му излезе краят. Все бившият премиер е на топа на устата. Поредица от скандални далавери гръмнаха около Станишев и не мога да сваря за кое по-напред да напиша. Едно е сигурно – вече няма как да му се размине на горкото „безпомощно момченце”.
Сергей Станишев е бил замесен в корупционен кръг, толкова широк, че може да се сравни с цяло съзвездие, като Орион. Това съобщи „глашатаят” на комисията за борба с корупцията Яне Янев. Едва ли сега някой ще ахне, учуден от новината, или ще прехапе устни: „Леле, виж го ти тоя Станишев какви ги е вършил”. Всъщност „благата вест” си е наистина голямо събитие, защото, ако лидерът на РЗС има доказателства за корупционните схеми на Станишев, то той и дружките му ще бъдат прибрани на топло за дълго време.
По всяка вероятност с кръга „Карадимов” Яне е визирал един от съветниците на Станишев Росен Карадимов. Бившият премиер е покровителствал схемата за търговия с влияние, натиск над държавни служители и незаконно лобиране.
Днес пък гръмна скандал, че и братушката на Станишев – арх. Георги Дмитриевич Станишев, е замесен в далавера с Ботаническата градина. Та брата на експремиера искал да лапне земята, ни лук ял, ни лук мирисал. Ботаническата градина не е отразена в новия кадастрален план на Варна, въпреки че има много писма от ректора на Софийския университет, чиято собственост е земята.
Пак днес лъсна нова афера – лобист на Станишев укрил данъци от хонорари за милиони евро. През 2008 г. Петер Хохегер взе 1,87 млн. лв., за да прави пиар на страната ни пред ЕС и така ни рекламира, та чак от Съюза ни заляха с доклади за некадърното ни и крадливо управление. А солидната сума за лобирането си беше заплатена от държавната хазна, разбира се.
Тази информация изплува само в рамките на два дни. С по-стари разкрития няма да ви занимаваме, че ще ви отегчим. И след всичко това Станишев казва „Аз не съм мишок”, „И момиченце не съм” в отговор на подигравките на Татяна Дончева. Е, как да не си бе Станишев. Даже природата е проявила чувство за хумор, като те е оприличила на мишле.

Неуспялата депутатка на Слави стана сервитьорка
След като не успя да влезе в парламента, Валерия Петрова започна работа като сервитьорка в столично заведение! Кандидат-депутатката на Слави Трифонов и шоуто му бе поставена в мажоритарната листа във Варна. Веднага след провала си на изборите, Дългият изоставил варненката и тя в продължение на 2 месеца стояла без работа. Самата тя очаквала, че шоуменът ще и предложи работа в екипа си, но това не станало.
Валерия Петрова стана известна именно в „Шоуто на Слави“, където разказа за кратката си, но поучителна кариера в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, чийто министър бе Асен Гагаузов. 25-годишното момиче бе уволнено от Министерството скоропостижно, заради това, че подала сигнали за неспазване на заповедта, забраняваща тютюнопушенето в сградата на МРРБ. Петрова е била втрещена от неизпълнението на разпоредбите за вътрешния ред. Тя забелязала служители, които пушат и след направена забележка й било казано, че при положение, че Гагаузов пуши в сградата, то и служителите също могат да го правят. Заради това Петрова си позволила да направи забележка на самия министър Гагаузов и разбира се била уволнена веднага.

Иван Гарелов: Станах неудобен за някои политици
Иван Гарелов призна, че съвсем скоро ще се завърне на екран като водещ на вечерно ток-шоу. Предаването ще се уповава на неговите познания и професионалния му опит. В едно свое интервю телевизионерът призна, че умишлено го държат настрана от обществения живот. “Аз пиша всеки понеделник коментар във вестник „Новинар”. За годината имам 50 статии там, отделно публикувам в „Труд” и в „24 часа”. Когато искам да кажа нещо, го правя. По-скоро съм изолиран вече 8 години от възможността да правя политическо предаване. Или не ми е предлагано, или ако ми е предлагано, то е било при такива условия, които не мога да приема. Аз, за когото говореха ,че съм най-обективният, най-толерантният журналист, след време станах неудобен. Излиза, че вече не са нужни обективни журналисти.“, сподели мистър Панорама.
Според Гарелов медиите у нас са много по-малко свободни, отколкото първите 10-15 години след голямата промяна у нас. Той е убеден, че тези две десетилетия от 10 ноември 1989 г. до днес са години на подмяна на промяната. И част от тази подмяна е станала, като много медии са били купени и така подчинени финансово. „Те се превърнаха в страна на политическия живот, участват в кампаниите, в манипулиране на общественото мнение. Последните четири години са абсолютно доказателство за това. Хората, които имаха независимо мнение, постепенно бяха изтикани.“, завършва Гарелов.

ПО БЪЛГАРИЯ НЮЗ

ДАНС РАЗСЛЕДВА СБИРКАТА НА НЕОНАЦИСТИ В АСЕНОВГРАД
Кметът Грудев бесен, сменя бравите. Наемателите твърдят, че провели „културно-масово мероприятие”
ДАНС разследва сбирка на неонацисти в помещение в градската библиотека в Асеновград. Клубът е бил предоставен от местната управа за репетиции преди четири години. На 12 септември обаче е станал сбор на международна фашистка среща. На нея са присъствали младежи и от Швейцария и Канада. Новината хвърли в смут обществеността и градскката управа. Кметът Христо Грудев е бил ошашавен, след като от ДАНС му се обадили да го питат за скандалната сбирка на неонацисти в общинския клуб „Библиотеката”.

„Помещението е отдадено под наем незаконно, тепърва ще проверяваме кой и как е предостави публична общинска собственост без договор, наем и решение на общинския съвет”, заяви в паника Грудев. Той разпореди да бъдат сменени патроните на бравите и сградата да се затвори. Помещението е отдадено за ползване преди 4 години на група „Млади таланти”, които срещу това го ремонтирали. Никой обаче оттам нататък не е интересувал кой и какви концерти провежда там, както и на кого и срещу какво се преотстъпва терена.
Снимки и информация за сборището на 12 септември се появиха на сайт, който е спрян. То се е провело инкогнито насред града.

Подивели разсъблечени младежи се блъскали на сцената с крясъци „Убий евреина” под знаме с пречупен кръст и нахъсвани от водещ, облечен с всички атрибути на Ку-Клукс-Клан. Предвидливо с черни ленти на сайта са закрити очите на участниците в сбора. Оказва се че сбирката е международна, проведена след петчасов концерт на групата „Родна защита” с участници от Канада и Швейцария, като канадският музикант Рене прокламирал нацистки призиви. Заедно с това присъстващите са призовани да събират средства в помощ на ”другар на всички националисти” от Бургас, който бил застрашен от затвор. За финал организаторите благодарят през сайта на всички, дошли от цялата страна и Швейцария. Извиняват се за задухата в залата, но пък компенсирали с ледена бира. Ще продължим с такива мероприятия, обещават те в съобщението. В деня, когато се е разбрало за изтичане на информация от сбирката, всичко в сайта, включително и снимковият материал от сборището е било изтрито.
„Нещата са твърде преувеличени, няма такова нещо. Това каза Антон Сариев, председател на неправителствената организация ”Отвъд границите”, която е стопанисвала клуба в Асеновград. Той заяви, че организацията се занимава с културно-масови мероприятия. „Обадиха ни се познати от Пловдив, поискаха ни залата за мероприятие, ние им дадохме ключа и с това приключи всичко”, обясни Сариев. Връзката бил тонрежисьорът Любен, който озвучава повечето концерти в Пловдив, включително и последния концерт на Бони-М. Освен рок-концерт, нищо обезпокоително не се е случило, казва Сариев. Имало е около 10-на младежи, които са се държали малко по-буйно от другите. Точно тези черни овце са били заснети, „когато са си правили шоу” и нещата са извадени от контекста, твърди още Сариев. На въпрос имал ли е той договор за този клуб с общината, или с библиотеката, той отговори, че са се сменили много управници през тези пет години и кметът Грудев трябва да е наясно, че помещението се стопанисва от тяхната организация. Ние сме неправителствена организация, с идеална цел и имаме сключен рамков договор с библиотеката, каза Сариев. За нас нещата са приключени вече, добави обидено той. Ние сме изгонени от клуба, няма да търсим друго помещение и няма да работим, разформироваме всичко, категоричен бе Сариев.

СПРЕТЕ ЗЕМЯТА, ИСКАМ ДА СЛЯЗА!
Ако гравитацията не ти харесва, може ... да слезеш от планетата. Ако някой закон не ти отърва – декларираш, че искаш да не важи за теб
Ако не беше толкова безсмислено, щеше да е скандално. Но всъщност е по-скоро страшно – шумният отказ на бившите министри от БСП, че се отказват от защитата на Закона за амнистията означава ни повече, ни по-малко, че група хора изобщо не приемат законите на сериозно. Щом някой смята, че ей така може да откаже да се съобразява със закон, значи или много се е объркал, или взема всички нас за канарчета.
Законите, добри или лоши, се приемат от народното събрание, за да бъдат спазвани. Или поне повечето така си мислим. По-малкото смятат, че законите се пишат и приемат за да обслужват нечии интереси. И ако нещо не им отърва, могат просто да заявят „Не искам този закон да важи за мен!”
Откакто България е нещо като демократична държава са приети толкова поръчкови закони, че електоратът отдавна претръпна и дебели мазоли покриха чувството му за справедливост. Ще останат в историята учебникарски примери на закони и поправки, носещи имената на лично облагодетелстваните от тях лица – „Лучано”, „Ванко 1” и т.н..
Министрите от бившето правителство пробваха позаспалото ни съботно-неделно внимание с гръмката декларация, че всички вкупом ще подадат искания до главния прокурор на републиката Борис Велчев да не се прекратяват евентуални наказателни производства срещу тях заради Закона за амнистията. Браво, преповториха услужливо медиите в неделната привечер без намек за коментар на безумното съобщение.
Но, човек като преспи една нощ и си продуха носа и мозъка на сутринта, обикновено поумнява. И се сеща, че ние, простосмъртните не бихме могли да се откажем от действието на кой да е закон, ако ще и на Господ да пратим искане. И на арменския поп даже...Освен това се сещаме, че благодарение на този конкретно Закон за амнистията никакви наказателни производства не могат да бъдат образувани, следователно никога няма да има какво да се прекратява...
Не се и съмняваме, че част от българската политическа класа не смятат себе си за простосмъртни, но поне да не броят всички ни за идиоти!
Подобно действие няма никаква, абсолютно никаква правна стойност. Със или без искане, законът си действа. Със или без декларираната воля на бившите министри, амнистията за евентуални незаконни действия от тяхна страна е валидна. Нещо повече, дори и новата власт да приеме поправка на скандалния закон и да извади от обхвата му престъпленията по служба, (то друго нищо няма и да остане...) тази промяна не може да влезе със задна дата - престъпленията, вършени до 1 юли 2008 г. са вече опростени и толкоз.
Сегашното правителство каза, че ще поиска Конституционния съд да определи закона или отделни негови части за неконституционни. Но дори и това не отменя действието му автоматично. Като оставим настрана факта, че законът е всичко друго, но не и противоконституционен, тепърва трябва да бъдат променяни текстове от него или да се приеме напълно нов текст, в който евентуално да бъдат описани точка по точка наказанията и отговорностите, които обхваща. Ще минат месеци, вероятно и години, но новия закон пак няма да има обратно във времето действие, а и давностите по някои от престъпленията отдавна ще са изтекли...
Единственият смисъл да се бие тъпана за предполагаемо чистите министерски съвести е уж нещо да остане в общественото съзнание. Зер, бившите министри са убедени в невинността си и са готови да хвърлят всяка привилегия в лицето на „врага”. Освен това, не е лошо да се припомни, че злополучното законче е минало и с гласовете на тогавашната опозиция, включително ключови фигури като Лъчезар Иванов (гласувал на първо четене), Иван Костов и т.н.
Гласуван е, как няма? На тяхно място кой би пропуснал сам себе си да оневини за сметка на мнозинството? Защото този закон е абсолютно уникален – той дава амнистия на греховете "по непредпазливост" не за период от-до, а за цялото време, от зелените еуглени в първичната супа до 1 юли 2008. Т.е. и за времето, в което управляваха и Костов, и Сакскобурготски и всички преди тях, включително поробителя Беязид Светкавицата, ако приемем че няма давност за деянията му...
Да не говорим, че когато е гласуван, законът изобщо не е обсъждан откъм скандалната му страна. Всички услужливо или по недоглеждане са се вторачили да броят колко осъдени ще излязат от затворите и колко дела по дребни престъпления ще бъдат свалени от плещите на разследващите.
Като се обърне колата, пътища много, казва народният гений. Като е приет закона, кой както иска да скача и да се пъне, амнистия си действа и обхваща всички „непредпазливи” деяния на бившата администрация. Даже и ако администрацията не иска да се възползва от нея.

НАЗАЕМ ОТ БЛОГА НА ХРИСТО МАРКОВ: „Я ГО ХВАНИ СЕГА...”
Днес (бел. ред. – вчера) се откри поредният пловдивски панаир. Като незабравимо шоу и знаково представление на политическия ландшафт. Дори директно се предаваше от „панаирната телевизия” - бивша „Евроком” и настояща НБТ
Преди години имах приятел, високопоставен служител на изложението, който много внимателно следеше сценария при откриването. Твърдеше, че безпогрешно открива в церемонията задаващите се тенденции в управлението на изложението, политическите лобита, които властват в момента и не на последно място - бъдещите толерирани бизнесмени. Обикновено наблюденията му го водеха до правилните изводи.
Днес (бел. ред. - вчера) церемонията се пренесе пред централния вход, срещу хотел „Марица”. Бдителни волнодумци заподозряха, че такова ситуиране на трибуната е предизвикателство към временния враг на Гергов и собственик на отсрещния хотел Вълчо Арабаджиев. Подозренията започнаха да се потвърждават, когато под ручка на трибуната се възкачиха самият премиер Бойко Борисов и Георги Гергов, последваха ги изпълнителния директор на панаира и заклет враг на Петър Стоянов Богомил Бонев, издокаран с черни очила (вероятно с диоптър) и неизменната лимба, след него министърът Трайчо Трайков, пловдивския шоумен № 1 владиката Николай Севастиянов, заместник-министърът на ... образованието на Русия (?), областният управител, пловдивският кмет, социалистът Петър Мутафчиев – областен шеф на БСП, пъстри дами и протоколни панаирни лица. В строги костюми и сериозни лица, сякаш не са на панаир, а току-що започват тежък марш на скок като част от военно обучение.

Сияещи от радост и щастие са единствено централната двойка – премиерът Борисов и шефът и собственик на изложението Гергов.
Мисля, че при тази сцена блюстителите на „държавния и общински интерес” се простиха с мечтите си за дивиденти от печалбата на дружеството и възстановяване на мажоритарния дял в собствеността му.
Премиерът откри изложението с кратка реч, която започна изненадващо с обръщение към „най-уважавания владика Николай”. Това окончателно възроди самочувствието на духовния водител, наскоро заподозрял сатанинско наказание върху народа, заради концерта на Мадона. При думите на Бойко, „дядо” Николай Севастиянов едва забележимо пристъпи крачка напред и леко кимна с глава в знак на съгласие, дори опростително погледна множеството от пасоми, играещи ролята на публика (самият „дядо” Николай пристигна на събитието с по-луксозен ескорт и повече охрана от самия премиер). После Борисов продължи: „Понеже сме на територията на Пловдив искам да декларирам, че панаира ще си остане в Пловдив, защото е марка на града, няма да се мести...”
За собствеността обаче не спомена и дума, нито за някакво разпределение на печалбата.
Преводачката в същото време интерпретираше на английски някакъв съвсем друг текст, явно, объркана от непринудения и лежерен изказ на премиера.
После Борисов и Гергов потънаха в дружески, задушевен разговор с широки усмивки в противовес на мрачните физиономии на трибуната. Поканиха Бойко да пререже лентата, а той простодушно запита пред микрофоните „Ми, къде е тя?”. Оказа се, че е опъната от момичета с народни носии зад входа. Подадоха ножица и госта я сряза с отмерен и сигурен жест. Затрудни се при придържането за втория срез и се обърна към собственика Гергов с думите: „Я го хвани сега”. Членът на ВС на БСП любезно се впусна да придържа трикольорната лента и улесни отрязването на знаковото парченце от нея. С дружни усилия двата среза бяха успешно направени и премиерът започна да кълца по-малки части от него и да ги раздава като нафора. Едно на министър Трайков, едно на областния управител, едно на Георги Гергов, едно на владиката (най-голямото!) и накрая запита „А къде е кмета? Ето едно парче и на него.”
С това панаирът бе открит и делегацията, придружавана от дългокраки дами, се отправи към унгарската втора палата. Последва лисване на менче с вода и тур из палатата.
Там нещата поеха нашия министър Трайков и унгарски заместник министър, които проговориха дежурните любезности за взаимното партньорство и бизнес-приятелство. Дружеският, усмихнат разговор между премиера Борисов и лицето на пловдивския бизнес Гергов продължи в непринудена полу-официална обстановка на чаша вино. Вероятно унгарско токайско.

Тук някъде се появи и депутата Павел Шопов с блеснал тъжен поглед
и строг костюм. Май се прощаваше с надеждите на „Атака” за мажоритарен държавен дял в Пловдивския панаир, дивиденти на пловдивската община от дружеството и ревизиране на сагата , наречена „Пълдинтур инвест”.
Лелеяната справедливост за Пловдивския международен панаир се изнизваше тихо и щастливо в компанията на усмихнатите и лежерно разговарящи Бойко Борисов и Георги Гергов. „Пловдивската емблема” още във времето на Стамболов вече е частна собственост – забравете!!!
Който трябва, го „хваща” навреме. Толкова. Посетете панаира срещу 6 лв..

ЗАПОЧНА ГОЛЯМОТО ТЪРСЕНЕ НА СТРОИТЕЛ НА ЗАВОДА ЗА БОКЛУК
Общата стойност на грандиозния и единствен по рода си в България проект е 183 милиона евро. Около 81 милиона от тях ще бъдат отпуснати по оперативна програма ”Околна среда”, а остатъкът от сумата ще дойде от бюджетите на държавата и Столичната община
Повече от пет месеца след символичната първа копка на дълго чакания завод за боклук край София, стартира и процедурата за избор на проектант и строител на проекта. В понеделник Столичната община публикува обявата за обществена поръчка в електронното издание на вестника на Европейския съюз. Управата на града обаче е вдигнала високо летвата за желаещите да участват в конкурса. Право да подават документи имат компании с оборот от 200 милиона лева за последните три години и са отчели някаква печалба за този период. Необходимо е и да са проектирали и изградили поне едно подобно съоръжение с капацитет 200 хиляди тона годишно или две с наполовина по-малък капацитет.
Задължителната гаранция, заложена в поръчката е 100 хиляди лева, а крайният срок за представяне на офертите е 26-ти ноември. Критериите за оценка са оперативните разходи и предложената цена.Столичната община трябва да обяви обществена поръчка и за проектиране и строителство на инсталацията за компостиране на хранителни и зелени отпадъци, която ще се намира на площадката "Хан Богров", както и за изграждане на депо за боклук край село Яна. Ще бъде отворена и процедура за избор на строителен надзор по изграждането на трите обекта.
Очаква се системата да заработи две години след подписването на договорите за строителство. Заводът за биологично третиране на отпадъци ще бъде с капацитет 410 хиляди тона годишно, докато системата за зелени отпадъци за същия период ще може да обработва 20 хиляди тона, от които ще се получават над 11 хиляди тона компост. Общата стойност на грандиозния и единствен по рода си в България проект е 183 милиона евро. Малко над 81 милиона ще бъдат отпуснати по оперативна програма ”Околна среда” (ОПОС), а остатъкът от сумата ще дойде от държавния и общинския бюджет. Последната стъпка преди обявяването на обществените поръчки за строителството беше закупуването на два имота в селата Яна и Горни Богров, чиято площ е необходима за доизграждането на завода.
Общата пазарна стойност на терените, които се разпростират върху 34 298 декара, е 593 783 лева без ДДС, обявиха общинарите в началото на лятото. Цените на имотите са изготвени съгласно експертната преценка на лицензиран оценител, според която един квадратен метър струва 19 лева. „Очаква се предприятието да въведе нова култура в дейността по сметопочистването”, коментира в разговор с Bulgaria News временно изпълняващия длъжността кмет на София Минко Герджиков.
Решението за изграждането на завода за отпадъци беше официално прието от Министерския съвет в средата на март.
Съоръжението ще се строи върху земеделски земи, собственост на общината. Проектът ще бъде реализиран върху обща площ от 332 835 кв. м., които според Общия устройствен план на Столичната община са отредени за сметища и инсталации за преработка на отпадъци. Загуби за земеделието няма да има, тъй като теренът е със средна до силна степен на замърсяване.В инвестиционната програма за тази година са включени изграждането на път до село Яна за 2,5 милиона лева и преместването на електропровод, което ще струва 7,2 милиона.

КАРАКАЧАНОВ ЗАХАПА ПЛОВДИВСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ВМРО
Лидерът нарече пловдивския кмет „продукт на коалиционната политика на ВМРО” и обвини градската организация в безпринципност
„Голяма част от нещата, да не кажа повечето, които говори Славчо Атанасов, не са верни.” Така лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов отговори на нападките на конкурента си за партийния пост. Пред Радио Пловдив Каракачанов припомни, че в ръководството на ВМРО има двама души, които представляват пловдивската организация. Единият от тях - Бойко Ватев, 12 години е заместник председател. „Не си спомням, а и във водените протоколи от събранията няма случай, в който те да са изразявали различно мнение или да са опонирали на председателя и на мнозинството в Изпълнителния съвет.
Не мисля, че алтернативи могат да се търсят по подобен начин – чрез измисляне на проблеми”, каза Каракачанов.
На нападките на Славчо Атанасов и пловдивската организация на ВМРО, че коалиционната политика на партията под негово ръководство е грешна и хората не знаят с коя бюлетина да гласуват за войводите, Каракачанов отвърна: „Ами самият кмет на Пловдив е продукт на тази коалиционна политика – коалицията на ГЕРБ с ВМРО.
Тук е момента да се замислим къде беше сгрешена коалиционната политика на ВМРО и защо бе развалена коалицията с ГЕРБ и направена коалиция с БСП. Не мисля, че това е моделът, който трябва да следваме. ВМРО е била винаги предвидим коалиционен партньор и като поема ангажименти, ги спазва.
Станалото в Пловдив не бе добър пример за принципност.”
Нападките, че ВМРО няма програма, а председателят се занимава с ходене на вечеринки и поднасяне на венци Красимир Каракачанов отрази с реплика, че докато други явно са правили това, той е реализирал идеите на организацията. „Нямало програма?! Още 1999 година ВМРО излезе с Харта за икономическото развитие на България, част от мерките в която реализираха правителствата на Симеон Сакскобургготски и предишното. Например семейното подоходно облагане, плоският данък. Не може всички идеи да се прокарат, когато не си на власт. Не винаги може да се печелят избори.
Лесно е като печелиш, да застанеш до лидера си и да се снимаш с него.
Проблемът е като загубиш изборите какво правиш. Не да правиш кампания кой да бъде лидер, лидерът ще го изберят делегатите на конгреса на ВМРО.”
Каракачанов призова опонента си към бон тон. Той поиска дебатите да се водят в институциите на ВМРО, а не по медиите. „Затова се въздържам от коментари за една или друга кандидатура.
Не давам оценки на Славчо Атанасов за възможностите му като кмет и какво може да направи като евентуален председател на ВМРО.
Коментарът ще го направим помежду си на конгреса. Останалото е пиар, от който в момента няма нужда.”


ПО КЛАСА.БГ

Сметната палата разкри нарушения за над 16,8 млн. лв. в отчета на МС
Отстраниха шефката на одитния екип, проверявал още пет ведомства и държавни вузове
Сметната палата отказа да направи заверка на финансовия отчет на Министерския съвет за 2008 г., защото според одитната институция „той не е бил съставен вярно и честно“. Останалото четете във вестник Класа

Мартенс: Борисов посочва новият еврокомисар
Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Вилфрид Мартенс заяви, че изборът и номинациите на новите еврокомисари са ексклузивно задължение на президентите и министър-председателите на страните членки на ЕС. Наскоро говорих с новоизбрания министър-председател на България Бойко Борисов и аз ясно обясних, че изборът на новия български еврокомисар е само и единствено негово право. Той заяви това в отговор на въпроса дали предпочита определен кандидат за комисар, съобщават от пресцентъра на ЕНП.Мартенс изрази днес желанието на ЕНП за една по-политическа Европейска комисия и очакването министър-председателите от политическото семейство на ЕНП да допринесат за това с техните номинации. "Да подкрепям или диктувам аз номинации не е част от моите компетенции. Моят съвет е номинираните да бъдат със силен политически профил свързан с ЕНП", заяви той. "Имайки предвид нарастващите предизвикателства пред европейските общности, важно е Европа да стане повече политическа и по-малко бюрократична. С преизбирането на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу - кандидатът на ЕНП, ние отворихме врата за нашите 14 министър-председатели към номинирането на кандидати със силен политически профил. Тъй като Комисията е изпълнителното тяло на ЕС, тя трябва да стане по-политическа, за да може да комуникира ефективно работата си на европейските общности и да стане по-ефикасна и успешна",заяви председателят на ЕНП.

Около 3000 студенти без общежития в УНСС и СУ
Между 1700 и 2000 студенти от УНСС няма да бъдат приети в общежитията тази година, съобщи вчера изпълнителният директор на общежитията към УНСС Иван Чавдаров пред „Дарик“. В Софийския университет не достигат минимум...
Останалото четете във вестник Класа

Проблемът с детските градини в София остава
Проблемът с недостига на места в детските градини в София няма да бъде решен никога, заяви вчера премиерът Бойко Борисов след откриването на новата забавачница „Мечта“ в столичния квартал „Левски“. Тя може...
Останалото четете във вестник Класа

Георги Касчиев: Проектът "Белене" струва по 300 лв. досега на всеки българин
Проектът за АЕЦ „Белене“ коства по 300 лв. на всеки българин през последните години. Неговата целесъобразност не е доказана и той трябва да се прекрати. Думите са на експерта Георги Касчиев от Института за изследване на риска към Виенския университет, изречени днес на кръглата маса в НС , по темата за бъдещето на централата.Касчиев изреди редица лъжливи прогнози, които станаха публични през последните години. Според една от тях, ако не се изгради нова мощност страната ни ще усети недостиг от 2000 мегавата към 2010 г. Той каза също, че е фалшиво алиби да се говори, че ще имаме печалба и от износа на ток. Износът от България на 14-15 млрд.квч нито е гарантиран, нито е сигурен. Не е за подценяване също, че в съседните страни се изграждат вече нови енергийни мощности. Проектът Белене е с неадекватни решения и максимални разходи и е факт, че нито един инвеститор досега не се включил на собствен риск. Напротив, поставят се условия за държавни гаранции, поясни Касчиев. Според експерта началните основни разходи за АЕЦ Белене ще бъдат вложени главно в Русия, малко във Франция и Германия и съвсем незначително в България. Експертът добави също, че проектът на реактора не е лицензиран никъде другаде освен в Русия, няма независима оценка за неговата безопасност. Допълнително притеснение създава сеизмичния риск в района на Белене и корупцията около проекта, за която дори от RWЕ се притеснени от това. Запитан, как ще коментира мнението на Богомил Манчев, че централата ще донесе печалба от 80 млрд евро през 60-те години експлоатация за държавата, Касчиев отговори, че да се говори за такива цифри е несериозно. Накрая на своето изложение на кръглата маса, експертът даде идея, защитниците на проекта, да съберат средства и да се обединят в акционерно дружество, което да намери 10 млрд.евро и да започват строежа на АЕЦ "Белене" на собствен риск./БГНЕС/

Норвежец е новият генерален секретар на Съвета на Европа
Норвежецът Турбьорн Ягланд, досегашен председател на норвежкия парламент, беше избран за генерален секретар на Съвета на Европа, съобщи председателството на Парламентарната асамблея на организацията, цитирано от АФП.Ягланд беше избран със 165 гласа "за" и 80 "против" в битка с единствения си опонент от Полша. 58-годишният Ягланд, председател на норвежкия парламент, бивш премиер и бивш външен министър, е бил председател на норвежката Лейбъристка партия от 1992 до 2002 г. и ще поеме председателството на Норвежкия комитет, който всяка година определя носителите на Нобеловите награди. Той ще наследи британеца лейбърист Тери Дейвис, чийто петгодишен мандат е към края си. Двамата кандидати бяха предложени от Комитета на министрите, изпълнителният орган на Съвета на Европа, на Парламентарната асамблея на СЕ /ПАСЕ/, която днес беше натоварена да избере новия ръководител на междуправителствената организация.

Бъсеску призова да бъде избегната политическа криза в Румъния
Румънският премиер Траян Бъсеску призова двете партии, формиращи управляващата коалиция, да избегнат политическа криза след решението на премиера от Демократ-либералната партия Емил Бок да отстрани вътрешния министър от Социалдемократическата партия, предаде АФП."Основното е да бъде избегнато прибавяне на политическа криза към икономическата криза", която вече удари страната, заяви Бъсеску след среща с Бок и с председателя на Социалдемократическата партия Мирча Джеоана. Вчера премиерът съобщи, че отстранява вътрешния министър Дан Ника, което предизвика гнева на социалдемократите и те веднага заплашиха да напуснат правителството, ако това решение бъде утвърдено от президента. "Чрез своите изявления лидерите на двете партии дискредитираха дейността на министерството на вътрешните работи и предизвикаха съмнения относно способността му да организира коректно президентските избори", предвидени за 22 ноември, подчерта Бъсеску. За да бъде отстранено "всяко подозрение за възможни измами" по време на изборите, той предложи начело на министерството да бъде номинирана неутрална личност и без етикет, дори член на опозицията. Президентът покани представителите на двете партии да се срещнат, за да намерят компромисно решение, като увери, че "няма да бърза" да подпише указа за отстраняването на Ника.

"Атака" иска свикване на КСНС
Трябва намеса на прокуратурата, а също така президентът Георги Първанов трябва да каже своето мнение по въпроса с учредяването на новата мюсюлманска партия и ако се наложи, да свика Консултативния съвет за национална...
Останалото четете във вестник Класа

Проф. Александър Чирков, кардиохирург: В България трябва да останат не повече от 80 болници
Болница ”Св. Екатерина”, която изградих в най-тежките времена на България, заслужавам да си получа обратно
Проф. Александър Чирков е кардиохирург. Той е роден на 27 януари 1938 г. в Лом. Завършил е Медицинска академия в София. През 1966 г. заминава за Германия, за да специализира при известния кардиохирург - проф. Бюхлер.ПО ВЕСТИ.БГ

Бойко Борисов с два гола в приятелски мач
Отборът на премиера Бойко Борисов победи отбора на шведската медийна група MTG с 10:3 в благотворителен мач, игран на Националния стадион "Васил Левски". Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на апаратура за хемодиализа за болница в град Гоце Делчев.В отбора на Борисов личаха имената на големи български футболисти от близкото минало като Любослав Пенев, Йордан Лечков, Красимир Балъков, Даниел Боримиров и Гошо Гинчев. В отбора на шведската медийна група пък беше легендарният вратар на шведския национален отбор Томас Равели, който е рекордьор по броя на мачове за "Тре крунур" със 143 срещи в периода 1981-1997 година. Негови съотборници бяха бившият шведски национал Стиг Тьофтинг, бившият германски национал и европейски шампион от Евро'96 Фреди Бобич, както и знаменитите ирландци Джон Олдридж и Рони Уилън. Шведският отбор бе подсилен и с български играчи като Илия Груев и Тони Велков, а спортният журналист от Нова телевизия Александър Рангелов дори записа името си сред голмайсторите.Кулминацията на мача бе в последните минути, когато министър-председателят Бойко Борисов от дузпа изпрати топката в мрежата на самия Томас Равели и резултатът стана 8:3, а малко по-късно премиерът оформи крайния резултат с втория си гол в мача - 10:3.За отбора на Бойко голове вкараха още Пламен Стоянов, Йордан Лечков, Мартин Стойчев, Даниел Боримиров - 3 гола и Красимир Балъков - 2 гола, а за MGT точни бяха: Бойко Величков, Александър Рангелов и Джон Олдридж.След последния съдийски сигнал капитанът Бойко Борисов получи огромна купа, а докато се лееше шампанското премиерът даде кратко интервю на футболна тема на многобройните журналисти, отразявали благотворителния мач. Бойко Борисов изказа своята благодарност на Нова телевизия за организацията на мача и изрази надежда, че със събраните средства ще се помогне на хората с бъбречна недостатъчност.Запитан от журналист за ситуацията с неплатени данъци от редица български футболни клубове, Бойко Борисов отговори лаконично, че има промяна и че "клубовете започнаха да плащат данъци".По повод предстоящия двоен футболен сблъсък в четвъртък София - Рим (Левски - Лацио и Рома - ЦСКА) Бойко Борисов каза: "ЦСКА с този треньор е много силен отбор. За съжаление Левски не е".
"Лакомията никога не е добър съветник", коментира Борисов в свой стил фалшивия трансфер на Живко Миланов, Юсеф Рабех, Зе Соарес и Дарко Тасевски в Рубин Казан.

Гонят от офисите им 7 партии
Седем партии, които не са парламентарно представени и на последните избори не са получили над 1% от гласовете, ще трябва да напуснат държавните си офиси, съобщи областният управител на София Данаил Кирилов.Зелената партия, Съюзът на свободните демократи (ССД), Демократическата партия, "Новото време", "Гергьовден", БЗНС на Стефан Личев и патриотичният съюз "Защита" вече не отговарят на двете условия, за да получат държавен или общински офис.Утре правителството пък ще отмени решенията, взети в последния момент от кабинета на Станишев, за предоставянето на помещения на Зелената партия в Студенския град и на ССД в кв. "Лозенец", съобщи правителствената информационна служба.Данаил Кирилов посочи, че въз основа на предоставена от ЦИК справка областната администрация е изпратила предупредителни писма до седемте партии, че трябва да освободят дадените им имоти до 30 дни. Този срок изтича през октомври.Зелената партия на Александър Каракачанов трябва да се изнесе от централния си офис на ул. "Лавеле". Там тя разполагаше с 292 кв.м срещу месечен наем 222 лв.Поредното разцепление в Зелена партия стана преди месец, когато Каракачанов свика в София 5-ти извънреден конгрес, а друго крило проведе в Боровец също 5-ти извънреден конгрес.
Всяко от крилата изключи лидера на противниковия лагер. Крилото, оглавявано от Трифон Грудев, обвинява Каракачанов, че е "занулил" Зеленото политическо пространство в България.ССД - партията на бившия кмет на София Софиянски не е успяла да се нанесе в двата й отпуснати магазина в "Лозенец" на бул. "Черни връх" №44, дадени й на 30 юни с решение на кабинета Станишев.Нямаме никакви претенции, ще продължим да ползваме частния си офис на бул. "Васил Левски", каза лидерът на ССД."Новото време" на Емил Кошлуков трябва да освободи имот от 205 кв.м, ползван срещу месечен наем 200 лв., на бул. "Витоша"."Герьовден" трябва да се изнесе от офис от 81 кв.м, ползван срещу 114 лв., а Демократическата партия ще трябва да напусне къщата на бул. "Хр. Ботев", чийто наем е 363 лв.Имот на пл. "Славейков" (505 кв.м срещу 586 лв) губи Земеделският народен съюз на Стефан Личев, макар да е представен в парламента като част от РЗС.Политическо движение "Социалдемократи" на Николай Камов трябва да се изнесе от помещение 104 кв.м на ул."Лавеле", за което плаща 126 лв.Патриотичният съюз "Защита" ще освободи офис от 153 кв.м, за който плаща 147 лв., обявиха от областната управа.

Кръгла маса за "Бъдещето на АЕЦ "Белене"
По-високи нива на безопасност са постигнати в проекта за АЕЦ "Белене" в сравнение с първоначалния вариант за проект, който постъпи в Агенцията за ядрено регулиране през 2008 г., каза днес шефът на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев на кръглата маса "Бъдещето на АЕЦ "Белене".Дискусията, организирана по инициатива на парламентарната икономическа комисия, се състоя в Народното събрание.Цочев обясни, че е въпрос на време да бъдат изпълнени изискванията на Агенцията за ядрено регулирани и няма неотстраними бележки по проекта.Следващите стъпки по отношение на проекта АЕЦ „Белене" са свързани снова структура на финансиране,заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.Според него вече е ясно, че България няма да финансира 51% от проекта, но това, което не е ясно, е кого и с колко управляващите биха искали да допуснат в него.Идеалният вариант би бил проектно финансиране, каза Трайков, но направи уговорката ,че са прави всички онези, които казват, че това не е чисто икономически проект. Не са прави другите, според които проектът е чисто политически.Има два варианта при следващите стъпки на кабинета. Първият е да се обяви конкурс за нов консултант за строежа на ядрената централа, което би отнело повече време и пари. Вторият вариант е да се използват сегашните консултанти, които по думите на министъра са умни качествени хора с висок професионален капацитет. Решението предстои да бъде взето.Министър Трайков заяви още, че какъвто и дял да има държавата, нейният интерес трябва да бъде адекватно защитен. Не е задължително този дял до е 51%, но важните решения би било редно да се вземат с участието на държавата.Какъв дял точно ще гарантира това право е част от задачата на консултанта, убеден е Трайков. Неговото голямо желание е изпълнителната власт да излезе с аргументирано мнение по въпроса пред парламента, който ще има думата за окончателното решение за проекта.В дискусията участва и Пламен Денчев от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), който представи анализ на комисията засъстоянието на енергийния сектор.В резултат на икономическата криза се наблюдава свиване на потреблението на електроенергия, което е особено драстично при големите индустриални предприятия. Има и 14% спад на износа на електроенергия.Но според Денчев има и положителни страни на кризата. Сред тях са засилването на инвестиционния интерес към енергийния сектор, особено към т.нар. възобновяеми източници, по-голяма мотивация на потребителите да излязат на свободния пазар на електроенергия, спад на цените на първичните енергийни ресурси и повишаване на енергийната ефективност.Денчев отдели голямо внимание на използването на възобновяеми енергийни източници.Той припомни, че според плана на ЕС до 2020 г. 20% от произвежданата енергия трябва да е именно от такива източници.Приходите от АЕЦ "Белене" ще бъдат 50-60 млрд. евро за 60 години,каза на кръглата маса представителят на консултантите по проекта АЕЦ "Белене" Богомил Манчев.Вярно е, че съоръжението е скъпо, защото инвестиционният риск е висок, но цял свят го прави, каза Манчев. Европейската общност застава твърдо зад атомната енергетика. Тя е единственият начин да се намалят емисиите на въглероден двуокис.Според изчисленията на консултантите, проектът има икономическа целесъобразност. Средно годишно неговият разход няма да надвишава 200 млн. евро - за гориво, заплати и поддръжка.Строителството на ядрената централа подлежи на разрешителни режими, както всеки строеж, плюс оценка на безопасността и това е най-важното, каза Манчев.По въпроса за икономическата целесъобразност има много спекулации, но засега са известни само две числа - 4 млрд. евро, каквато е цената, обявена от основния доставчик и 1,3 млрд. евро за разходите, които трябва да заплати собственикът - НЕК, за изграждане на допълнителна защита, присъединяване към електроразпределителната мрежа, консултантски услуги и инфраструктура.АЕЦ "Белене" няма да има сключен договор с държавата за задължително изкупуване на електроенергията на определена цена, заяви той. Ще има договори, но с компании на свободния пазар, добави Манчев.Срокът за изграждането на централата е 59 месеца след изсипването на първата кофа бетон, но това кога ще стане не знам, посочи Манчев. Според него държавата трябва да запази дела си от 51% в проекта.В проекта е заложен срок за изплащане на инвестицията в рамките на 12 години, каза консултантът.Прогнозата за приходи от АЕЦ "Белене" е несигурна и зависи от конюнктурата на световните пазари, каза икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов.Ако държавата финансира проекта, това ще е много голяма тежест за бюджета. Директен заем или държавна гаранция пък биха увеличили рисковете, които носят данъкоплатците и биха довели до по-лош кредитен рейтинг, отколкото държавата има в момента, коментира Ангелов.Най-добре е рискът да бъде поет от самия проект, а не да се прехвърля на данъкоплатците, смята той.Консултантите по проекта твърдят, че това е най-добрият проект за ядрена централа, но тогава би трябвало той да намери пазарно финансиране на нормални нива, посочи икономистът.

Русия и Беларус ще организират съвместни маневри на всеки 2 г.
Русия и Беларус се споразумяха да организират съвместни маневри на всеки две години, съобщи руският президент Дмитрий Медведев, след като присъства заедно с колегата си Александър Лукашенко на военно учение в Беларус, предаде АФП. "Споразумяхме се такива маневри да бъдат организирани на всеки две години последователно в Беларус и в Русия", заяви Медведев. Руско-беларуските учения тази година са първите от 25 години насам. Целта им е да бъде предотвратена евентуална агресия срещу двете страни, свързани помежду си с договор за единство. Според руския президент ученията са доказателство, че връзките между двете бивши съветски републики се засилват. "Никога не сме провеждали маневри на толкова високо ниво", подчерта от своя страна президентът на Беларус Александър Лукашенко. /БГНЕС /

Предстои визова либерализация за Сърбия
Сърбия е постигнала напредък в изпълнение на условията за визова либерализация, заяви в Белград снощи зам.- председателят на Европейската комисия Жак Баро.Окончателната дума ще има експертна група, която ще посети Белград в средата на октомври. Ако тя даде положителна оценка, на 1 декември Европейската комисия ще предложи на Съвета на министрите визите за сръбски граждани да бъдат премахнати от 1 януари 2010 г.На пресконференция Баро изтъкна, че Сърбия е положила големи усилия за необходимите реформи, особено в четири области, за които Европейската комисия най-много настояваше - постигнато е споразумение за сътрудничество с ЕУЛЕКС в Косово, уреден е въпросът за издаване на биометрични паспорти за граждани на Косово, постигнат е напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията и продължава сътрудничеството в областта на миграциите."Мястото на Сърбия е в ЕС, но в този предприсъединителен период е нужна успешна борба против корупцията и организираната престъпност. Това ще допринесе за просперитета на Сърбия и ще осигури възможност зда инвестиции, а с тях и за откриване на работни места", заяви еврокомисарят Жак Баро.В интервю за днешния брой на в. "Политика" словенският евродепутат Таня Файон, която е докладчик на Европейския парламент за визовата либерализация на държавите от Западните Балкани, потвърждава, че Сърбия изпълнява всички условия за премахване на визите от 1 яануари следващата година."Не очаквам никакви пречки за Сърбия. Нашата комисия трябва да вземе решение за това на 15 октомври, а Европейският парламент - на пленарното си заседание през ноември. Трите най-големи политически групировки, които имат мнозинство в ЕП, са на едно мнение за Сърбия, казва Файон.
Решението на Сърбия в Белград да се издават паспорти на граждани на Косово е приемливо за Европейската комисия, казва евродепутатът и добавя, че в нейния доклад, който ще се обсъжда в ЕП, Косово се споменава само в едно изречение, и то като предложение, че би било мъдро да се помисли за включване и на Косово във визовата либерализация, разбира се, при условие че това няма да предреши спора за статута на Косово.Ако твърдо настояваме за визова либерализация за Косово, това би могло да предизвика държавите, които още не са признали Косово, да попречат и за визовата либарилизация на страните, които вече са изпълнили условията, казва Файон.Според нея нерешеният въпрос за статута на Косово не е в интерес на ЕС. Тъй като повечето страни от съюза са признали независимостта на Косово (само пет още не са), мнозинството от държавите в ЕС биха желали този въпрос да бъде решен колкото може по-скоро и това би могло да се превърне в условие за членството на Сърбия в ЕС, оценява Файон.Подчертавайки значението на евроинтеграцията на региона, Файон казва, че мир и стабилност в Европа ще бъдат постигнати едва когато в ЕС влязат всички държави от Западните Балкани.

Пореден руски журналист принуден да се крие след заплахи
Руският журналист Александър Подрабинек, кореспондент в Москва на руската служба на Радио Франс Ентернасионал, се укрива, след като получил заплахи заради силно критична публикация за Съветския съюз, съобщи Франс прес.
Той се страхува за семейството си и иска да го защити, заявила за агенцията Олга Пашкова, директор на информацонно-аналитичния сайт EJ.ru, който публикува статията на 21 септември.
По думите й обаче журналистът не е напуснал Русия.
Съпругата му Алла Подрабинек заяви за радио "Ехото на Москва", че мъжът й вече не стои в жилището им, но също подчерта, че семейството не възнамерява да заминава за чужбина.
Журналистът успя да предизвика гнева на близки до властта младежки движения, като
порица решението на кметството на Москва да преименува ресторант, наречен "Антисъветски",
след оплакване на ветерани от Втората световна война.
Шокирани сте от името "антисъветски", защото несъмнено сте били надзиратели в лагерите и затворите, палачи в екзекуционния взвод, писа той в статията си.
Подрабинек получил заплашителни телефонни обаждания, след като телефонът и адресът му били публикувани от сайтове, свързани с прокремълски младежки движения, уточни Пашкова.
Неидентифицирани лица го заплашвали и в дома му.
Пашкова, която също получила заплахи, заяви, че не изпитва "никакво съжаление" след публикацията и не се страхува от съдебната жалба, която младежкото движение "Нашите" обяви, че иска да подаде.
Освен за РФИ 56-годишният Подрабинек, който е бил затворник в Гулаг заради тайното публикуване на критични статии срещу съветския строй, пише и за опозиционния вестник "Новая газета" и има собствен сайт Prima-news.
Френското радио заяви днес, че журналистът не отговаря на телефонните обаждания и имейлите.
"Репортери без граници" призоваха да бъде прекратена кампанията срещу журналиста, а "Нашите" заявиха, че не са го заплашвали, а са призовали за "постоянна демонстрация" пред дома му от сряда и приканиха медиите да се присъединят към протеста.
Говорител на движението отбеляза, че искат от Подрабинек да се отрече от оскърбителния текст и да се извини публично
"Достоверни източници ме информираха, че на много високо ниво е било взето решение да бъда ликвидиран на всяка цена. Не зная кой ще е изпълнител на решението", написа Подрабинек в сайта си.
Атаката на "Нашите" срещу мен и близките ми е само пропаганден трик, имитация на народния гняв, посочва още журналистът.
Проблемите пред свободата на журналистиката в Русия са изтъквани постоянно от международни неправителствени организации. Насилието и физическия тормоз спрямо представителите на печата не са рядкост.
Сред последните знакови случаи беше този на Михаил Войтенко, който в своя морски бюлетин "Совфрахт" пръв информира за изчезването на кораба "Арктик сий".
Освен че доста набързо подаде оставка, той се видя принуден и да избяга в чужбина.
Преди няколко месеца Елена Маглеванная поиска политическо убежище във Финландия.
28-годиншната журналистка, работила за вестника "Свободно слово", написала критична статия за мъченията в затвора, на които бил подложен чеченец.
След това руското правосъдие осъди за дезинформация и я задължи да плати глоба от 200 хил. рубли (4650 евро) и да напише опровержение на статията си.
Виден лекар от Волгоград, където излизал "Свободно слово", пък я предупредил, че ако продължи да пише, ще бъде затворена в психиатрична клиника.
Миналата година в. "Московский кореспондент" бе скоростно закрит.
Причината - тиражирания от изданието слух, че Владимир Путин - по това време президент на Руската федерация, има любовна връзка с два пъти по-младата от него олимпийска шампионка по художествена гимнастика Алина Кабаева, за която дори смятал да се ожени.
Закриването бе аргументирано с доводи, свързани с финансовото състояние на изданието. Преди то да стане факт обаче главният редактор Григорий Нехорошьов бе принуден да подаде оставка.
Дни по-късно държавната Дума все пак гласува с 399 срещу един гласа да позволи на властите да забраняват отделни издания, уличени в клевета.
Най-сериозният случай, свързан с насилието срещу журналисти в Русия, остава убийството на Анна Политковска, което разтърси Москва преди три години в Москва.
Политковска, наричана "гласът на жертвите", бе известна в цял свят главно със своите остри публикации за войната в Чечения и Северен Кавказ, както и с критиките си към политиката на Владимир Путин.

Руски опозиционер: Путин ще е на власт до 2024 г.
Само срив на цените на петрола може да попречи на могъщия руски премиер Владимир Путин през 2012 г. да се върне на президентския пост за още 12 години, прогнозира бившият премиер на страната Михаил Касянов, цитиран от Ройтерс.
Според Касянов, който сега е лидер на опозицията, съобщенията за противоречия между Путин и президента Дмитрий Медведев целят да отвлекат вниманието от опитите на Путин да стане най-дългогодишният стопанин на Кремъл след Сталин.
Убеден съм, че през 2012 г. Путин ще дойде на власт за два 6-годишни президентски мандата, а за Медведев ще бъде намерена подходяща роля, посочва Касянов в интервю за Ройтерс.
Касянов, който е приближен на бившия руски президент Борис Елцин, е премиер при президентското управление на Путин близо четири години до 2004 г., но след това излиза от ръководния елит.
През 2008 г. Путин се оттегли от президентския пост след максимума от два 4-годишни мандата, допустими от руската конституция, подкрепяйки кандидатурата на близкия си съюзник Медведев.
След това обаче конституцията бе променена, като президентският мандат стана 6-годишен, припомня Ройтерс.
През миналата седмица Медведев отново заяви, че двамата с Путин заедно ще решат, кой ще се кандидатира за президент през 2012 година. Според Касянов обаче
решението вече е взето "Ръководителят на този екип е Путин, Медведев само играе своята роля. Днес тази роля се нарича "президент", утре ще има друго име", твърди Касянов.
Подкрепата за Путин се основава на популизма, а хората не подкрепят Медведев, допълва политикът.
Освен ако икономически срив не доведе до срив на сегашната система, опитите на опозицията да вземе властта са безсмислени, твърди Касянов.
Ако през следващите шест месеца цената на петрола бъде 30 долара за барел и резервите се изпарят, то тогава ще се появи някакъв живот в политическата система, заключава руският опозиционен лидер.

Експерти срещу минимална цена за хляба
Предложението за въвеждане на минимална защитна цена от 80-90 ст. за 700 грама хляб нарушава законите на страната ни и следва отговорните органи да се заемат с изясняването на случая.
Това заявяват от Института за пазарна икономика (ИПИ) в открито писмо до председателя на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Петко Николов по повод искането на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България (ФХСБ).
От ИПИ припомнят, че в Закона за защита на конкуренцията ясно е записано, че са забранени всякакъв вид споразумения между предприятия, решения на сдружения на предприятия, както и съгласувани практики на две или повече предприятия, които имат за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар.
Действията на федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България имат за цел именно да се влияе пряко или косвено на цената на хляба, посочват от ИПИ.
Експертите от института отбелязват също, че ФХСБ има около 800 фирми-членове, а по закон ако две фирми в един отрасъл договорят тайно минимална цена на стоките и услугите, които предлагат, то тази практика бива наказвана.
"В случая имаме около 800 фирми, които не тайно, а публично се опитват да договорят минимална цена. Нима публичността на намеренията им ги оправдава?!
В случая говорим за картел - според дефиницията в Закона за защита на конкуренцията това е споразумение и/или съгласувана практика между две или повече предприятия -- конкуренти на съответния пазар, насочени към ограничаване на конкуренцията чрез определяне на цени или ценови условия... Именно това прави ФХСБ и дори се опитва да привлече други в "съгласуваната си практика", се посочва в откритото писмо.
Като още по-притеснителен се определя фактът, че именно ФХСБ б санкционирана от КЗК за картелиране през юли 2008 г., но година по-късно (юли 2009 г.) Върховният административен съд отмени наказанието.

Цирков артист излита в Космоса
Космосът ще стане по-весело място, след като основателят на Цирк дьо Солей (Cirque du Soleil) полети към Международната космическа станция като поредния, седми космически турист.Дни преди старта в сряда 50-годишният канадски милиардер Ги Лалиберте разказваше вицове, нахлупил червен клоунски нос.През живота си доста съм се шегувал, вършил съм щуротии и съм се отдавал на приключения, но това е най-голямото от тях, казва развълнуваният авантюрист пред АФП иззад стъклена стена в руския космодрум Байконур, предпазваща него и още двама космонавти от зарази.Руснакът Максим Сураев и американският астронавт Джефри Уилямс ще му бъдат компания по време на двудневното пътешествие на борда на ракетата "Союз".Ракетата и капсулата бяха издигнати на същата стартова площадка, откъдето през 1961 г. излита първият човек в Космоса Юрий Гагарин.Докато предишни космически туристи използваха времето си в орбита, за да провеждат различни научни опити, Лалиберте тръгва с по-различна мисия за 12-дневния си престой в МКС.
Тъй като по думите му той не е учен, лекар или инженер, а организатор, шоумен и творец със забавен характер, Ги смята да занесе по един червен и топчест клоунски нос за всеки от членовете на екипажа в станцията. За себе си е приготвил два: жълт - когато е "малко крив", и червен - когато е весел и щастлив.Освен забавления обаче, канадският милиардер смята да отправи и сериозно послание към човечеството под формата на стих относно проблема със световния недостиг на вода.Каузата на защитника на околната среда е била подкрепена от бившия американски вицепрезидент Ал Гор, автор на документалния филм "Неудобната истина".На 9 октомври Ги смята да изнесе "поетико-социален рецитал" от борда на МКС за фондацията "Една капка" (One Drop Foundation), основана от него през 2007 г.В акцията ще се включат още ирландската рокгрупа "Ю ту" (позната като защитник на екологичните каузи), рокмузикантът Питър Гейбриъл, колумбийската поппевица Шакира и други изпълнители.Шоуто ще се състои от 14 различни града по света и ще бъде излъчвано онлайн на сайта на организацията OneDrop.org, където може да се прочете и онлайн дневникът му от подготовката за полета в Звездното градче край Москва.Ги Лалиберте започва кариерата си като уличен изпълнител, акордеонист, гълтач на огън и акробат на кокили.Заедно с малка група колеги през 1984 г. основава в Монреал световноизвестния днес цирк, като търси и култивира самобитни таланти от улицата.Първоначално ги финансира канадската държава, а в началото на 90-те правят удар с ангажиментите си в световната столица на хазарта Лас Вегас, припомня сп. "Форбс".Постепенно Лалиберте натрупва състояние, оценявано на 2,5 млрд. долара, от които е отделил 35 млн. за космическата си разходка. За него този разход обаче е добра маркетингова възможност.

ДАНС разследва братята от Славяново
Окръжният прокурор на Търговище съобщи, че е образувана преписка за създаване на партия на етническа или верска основа
Териториалната дирекция на ДАНС в Търговище разследва основателите на партията "Мюсюлман демократичен съюз" братя Юзеирови за купени от тях 1000 дка земеделска земя.
Парцелите са в районите на Търговище, Велико Търново и Горна Оряховица.
Юзеирови са предоставили на компетентните органи договори за заеми от физически лица, предимно от Белгия, за над 100 хил. лв. С тези средства те са закупили земята.
Към края си е данъчна ревизия, резултатите от която ще бъдат изпратени на прокуратурата. Тя трябва да се произнесе дали са извършени данъчни престъпления, е съобщил окръжният прокурор на Търговище Драгомир Сяров, цитиран от БГНЕС.
По думите му всички институции са действали в рамките на закона по време на учредяването на партията в село Славяново.
Те са реагирали адекватно и при създаването на Българския червен полумесец (RedCrescent.bg), който вече е заличен. Представители на организацията обаче са оспорили твърденията на прокуратурата за незаконосъобразност на регистрацията и е образувано дело. Първото съдебно заседание е на 22 октомври.
Що се отнася до изграждането на клуба за приятелство и паметника на незнайния турски воин, Сяров е обяснил, че на 2 октомври изтича срокът за обжалване на заповедта за събаряне.
След това Юзеир Юзеиров трябва да го събори сам. Ако не го направи, ще бъде обявен конкурс за фирма която да го събори.
По повод създаването на новата партия е образувано досъдебно производство срещу Юзеир Юзеиров за нарушаване на Закона за събранията митингите и манифестациите. При такова провинение Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до една година.
По случая е образувана и друга преписка - за създаване на партия на етническа или верска основа.
Наказанието тук е до три години затвор.
Според Сяров ако действително на събранието за учредяването на партията са правени изявления за промяна на имена на улици и на територии, формирани на етнически принцип, и се съберат достатъчно данни за проповядване на идеология, която противоречи на нормативните документи в България, няма пречки да се повдигнат обвинения срещу лицата, за които се съберат доказателства.
По случая с учредяването на партията в Славяново в началото на седмицата се изказа и лидерът на "Ред, законност и справедливост" (РЗС) Яне Янев. Според него целта на новосформирания "Мюсюлман демократичен съюз" е
да внесе радикален ислям в България и в този смисъл тя е заплаха за националната сигурност.
Янев заяви, че това не е прецедент, а подготвяна дълго време кампания. Той даде за пример конкретен инцидент.
"Само преди два дни в село Рибново, община Гърмен, бяха пребити по възможно най-жесток начин местните лидери на "Ред, законност и справедливост". Не само че са били пребити, но тази нощ е запалена тютюневата сушилня на Недин Таламанов, който е местният лидер на нашата партия в селото.
Той преди 5-6 месеца разви тезите си за навлизането на радикалния ислям в Родопите и тези спящи радикални ислямистки клетки.
Това не е случайно съвпадение. Лично аз считам, че всички тези процеси, които се случват в Рибново, са пряко дирижирани от тамошния кмет Ахмед Башев. Затова искам ръководството на ДАНС да бъде изслушано какви мерки са предприети за тази заплаха за националната сигурност", категоричен беше лидерът на РЗС.
Според "Дарик" (Dariknews.bg) в Рибново вече цяла седмица се води своеобразна
война между учителя по религия Мурад Бошнак и братята Недим и Феим Таламанови.
Недим Таламанов е в ареста за три дни заради сблъсък с хора на Бошнак. В ранните часове на 27 септември беше подпалена селскостопанска постройка до дома му. Снощи пък роднини на учителя по религия са задържани за опит за убийство на Феим Таламанов. Те го нападнали с брадва.
Провокиран от събитията в Рибново и учредяването на партията в Славяново, Димитър Абаджиев от РЗС призова да се свика Консултативен съвет за национална сигурност във връзка с радикалния ислям.
Според него се налага да се приеме нова Конституция, която да утвърждава България като християнска държава.