събота, 31 октомври 2009 г.

И ... ОЩЕ МАЛКО!

Б.Димитров: 1300 молби за БГ гражданство се гледат седмично
България ще дава и възстановява гражданството на около 30 хил. души годишно, заяви проф. Божидар Димитров, министъра без портфейл в правителството на Бойко Борисов, който отговаря за българите в чужбина. До сега максималният брой на разгледани и одобрени молби е бил 7113 на година, уточни Димитров при представяне на промените в Закона за българското гражданство. Всички лица, завършили висшето си образование в България - по образователна степен "бакалавър", "магистър" и научна степен "доктор" да могат да добиват българско гражданство.
"Чужди мозъци не искаме да крадем, искаме тези, които сме подготвили с парите на българските данъкоплатци да могат да останат тук", каза Божидар Димитров. Той очаква до 3 месеца ректорите на университетите да изпращат документи на студентите, които са завършили своето висше образование в страната. Тези деца идват тук на 18 години, тук са първите им социални, икономически, политически, човешки, сексуални контакти, каза Димитров, визирайки студентите от Македония, Украйна, Молдова с български произход. Държавата им плаща образованието до бакалавърска степен, а след това магистърската степен иска да си я плащат като чужденци, ако нямат гражданство. Те са принудени да се върнат по родните си места, където няма работа, без да имат магистърска степен, което не им позволява да заемат и управленски длъжности, поясни Димитров.
Около 600 студенти с български произход учат в страната. Мнозина от студентите след бакалавърска степен отиват в Рим, Белград, Виена - с пари на българските данъкоплатци подготвяме кадри за чужбина, поясни Димитров. "Искаме да лобираме пред премиера и особено пред Симеон Дянков - той е по-голямото препятствие - да не се съкращава агенцията за българите в чужбина, те са постигнали големи резултати - разглеждат по 1300 молби седмично.
Таксата за добиване на българско гражданство е 50 лева за подаване на документи, още 50 лева, когато Указът с одобрението е готов. За преводи на документи може да се платят още около 200 лева. Това са минимални средства в сравнение с рушветите, които някои наши сънародници /а и хора, които спекулативно искат да добият българско гражданство/ дават на фирми-посредници. 5 хил. евро струва придобиването на българско гражданство от фирма-посредник в Молдова, а 10 хил. евро - в Македония.
"Къщите на посредниците в Молдова, Украйна и Македония са като мутренски палати", каза Божидар Димитров.

Документите на българите, които са загубили своето гражданство - възрастните хора от Македония, например, където до преди години имаше Закон, според който българското гражданство е углавно престъпление. Божидар Димитров даде пример с човек с българско самосъзнание, който бил осъден на 3 години затвор за това, че кръстил близнаците си Плиска и Преслав. Основните промени в Закона за българското гражданство са, че молбите за българско гражданство ще се подават лично - в българското министерство на правосъдието или в наше консулство. Хората, които са добили висше образование в България, ще добиват гражданство в тримесечен срок и ще бъде възстановено българското гражданство на наши сънародници, от присъединените към българската държавата територии в периода 1941-44г, останали извън пределите на България по силата на Парижкия мирен договор от 1947 г., които са придобили гражданство въз основа на тогава действащото българско законодателство.
Техните деца могат да се възползват от правото да придобият българско гражданство, ако направят искане до министъра на правосъдието в петгодишен срок.
Няма ясна статистика колко са българските имигранти от последните 20 години. Според министър Димитров, повечето наши сънародници нямат намерение да остават в чужбина.
Очаква се промените в закона за българското гражданство и Закона за българските общности да бъдат внесени в парламента преди 16 ноември./БГНЕС

Редица селища в страната избират кметове на балотаж
Днес е вторият тур от частичните местни избори за кмет в няколко населени места в страната. В столичния район "Илинден" изборният ден ще се проведе в общо 40 избирателни секции - до балотаж в района достигнаха кандидатите на БСП и ГЕРБ.
От 6.00 ч. до 20.00 ч. е забранена продажбата на алкохол в търговските обекти и в заведенията за обществено хранене на територията на този столичен район.
Балотаж има и в район „Източен" в Пловдив, където до втори тур на частичния кметски вот достигнаха кандидатите на ГЕРБ и ДПС. Избирателната активност на първия тур миналата седмица беше малко над 20 процента, която е два пъти по-ниска от резултата на изборите през 2007 г.
Втори тур на частичните избори за кмет се провежда днес и в Раднево, град Бяла черква, община Павликени и село Горски сеновец, община Стражица. Балотаж се провежда и в брезнишкото село Кошарево. Кандидати на ГЕРБ и ДПС ще се борят днес за доверието и на избирателите в Дуловска община. На първия тур избирателната активност там беше почти 50 процента./Дарик радио


ПО БЪЛГАРИЯТАЙМС

Областно отчетно-изборно събрание на ДПС в Добрич !
Добрич. За всяко нещо в политиката има формула, има решение и за нас в ДПС е важно да сме наясно с това, въпреки очакваните трудности в по-нататъшната работа на партията. Това каза в словото си към делегатите на областното отчетно-изборно събрание на ДПС в Добрич депутатът Корман Исмаилов, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Варна. Исмаилов благодари на всички онези симпатизанти на партията, които правят политика в интерес на страната ни и на онези, които са им гласували доверие. Според народния представител този “екип” трупа все повече доверие не само в регионален, но и в национален мащаб, става по-качествен и уверен в доброто бъдеще на политическата организация и на българската страна. По думите на Корман Исмаилов пред ДПС стои много работа, дори повече отколкото по време на предизборни кампании, работа с ясна програма и стратегия. “ДПС е партия доста опитна, натрупала грешки, научила и имаща още какво да учи. Има много неща, които трябва да променим, за да напредваме и да продължим процеса на разширяване”, заяви Корман Исмаилов. Той защити позицията, че в бъдещата си работа ДПС трябва да се стреми да получава повече добри оценки и аргументи и това да приобщава по-широк кръг от симпатизанти и последователи. Председателят на младежкото ДПС изрази своята оптимистична нагласа за бъдещето на партията и на България, въпреки прогнозите за трудни моменти пред ДПС, дори такива, свързани с отстъпване от завоювани демократични принципи. “Ние сме наясно за онези тънки линии, докъде можем да бъдем толерантни, да отстъпим, докъде можем да приемем и къде да се обединим, за да дадем отпор на лошото за страната и народа ни. Това, което виждам и на национално ниво, като заплахи, чакат ни наистина интересни и сложни моменти”, подчерта Корман Исмаилов.

Племенник ли е Николай Младенов на Петър Младенов?
Н. Младенов, племенник на др. Петър Младенов /Пешо Танкиста/, е командирован в СДС от семейството на потомствени сталинисти. Там го пое гаражната принцеса Надето Михайлова. Стана говорител. После напусна СДС и цъфна в ГЕРБ. Чака място в ЕП. Честити 20 години преход!
... ОЩЕ МАЛКО:
Николай Младенов/ професия: Политик
Николай Младенов започва работа в областта на интеграцията и хуманитарните програми преди 11 години – доста встрани от специалността си. Началото е посветено на разработването на проекти, финансирани от ЕС, във фондация „Отворено общество” - София, а след това продължава в Световната банка в областта на образованието, социалното подпомагане и здравеопазването. На 19 април 1999 г. Николай Младенов става директор и основател, заедно със Станислав Димитров, на Европейския институт в България.
През август 2005 г., като консултант на Международния републикански институт, заминава за Египет, където изготвя анализ на подготовката и провеждането на президентските избори. Страстта му към горещите точки не утихва, защото през май 2006 г. работи като съветник към парламента на Афганистан. През юни 2006 г. е в Бахрейн по поръчка на Националния демократичен институт на Съединените щати, където консултира подготовката на парламентарните избори. След това до декември е съветник на комисиите по отбрана и външна политика към парламента на Ирак. Последната точка от горещите райони на света е Йемен, където разработва стратегия за подпомагане на развитието на политическите партии.
Евродепутат от квотата на ГЕРБ при изборите през 2007 г. Избран е за министър на отбраната от 41-то Народно събрание на Република България на 27 юли 2009 г.


ПО ВЕСТИ.БГ

Исландците се сбогуват с "Макдоналдс"
Компанията напуска страната заради удвояването на разходите й след рязкото поевтиняване на кроната
Хиляди исландци се тълпиха тази нощ на опашки пред ресторантите на "Макдоналдс" в Рейкявик, за да си купят бургер и пържени картофки за последен път.
Американската верига за бързо хранене напуска страната заради огромния скок на разходите й след рязкото поевтиняване на исландската крона миналата година.
И трите й ресторанта се намират в столицата, но тази вечер те затварят врати.
В Исландия популярният сандвич "Биг Мак" струва 650 крони (около 3,50 евро). За да бъде продажбата рентабилна, цената му трябва да бъде увеличена на 780 крони (4,20 евро), т.е. с 20%, с което той би станал най-скъпият на света.
Сега най-евтините бургери се предлагат в ЮАР и Китай, а най-скъпите - в Швейцария и Норвегия.
До тази ситуация се стигна, след поевтиняването на кроната и повишението на митата за вносните продукти, които влизат в състава на сандвичите.
"Макдоналдс" внасят почти всички продукти, с които приготвят храната, докато местните им конкуренти използват тамошно месо и зеленчуци.
Това доведе до удвояване на разходите на компанията през последната година и тя предпочете да напусне исландския пазар.
Според официално разпространено съобщение не се очаква ситуацията да се промени в близко бъдеще.
"Макдоналдс" стъпи в Исландия през 1993 г., когато страната бе в икономически възход. Първият, вкусил от техните сандивичи, беше тогавашният премиер Дейвид Одсон.

Все още е възможен успех в Копенхаген
Британският в. "Индипендънт" пише, че той зависи от готовността на богатите държави да помогнат финансово на развиващите се страни
Вратата още е отворена за успех в Копенхаген, пише в коментар британският в. "Индипендънт".
Положителният развой на срещата зависи, според изданието, от готовността на промишлено развития свят да да осигури сериозна финансова подкрепа на развиващите се страни, за да намалят парниковите си емисии.
Ако бедните страни имат чувството, че богатите държави, които до голяма степен са отговорни за сегашните високи нива на въглерод в атмосферата, нямат сериозни намерения да им помогнат да направят по-чисти икономиките си, на срещата няма да бъде постигнато споразумение.
Според ООН ще бъдат необходими 150 млрд. долара годишно за развиващите се страни до 2020 г., за да бъдат убедени страни като Китай, Индия и Бразилия да се обвържат със споразумение за намаляване на собствените им въглеродни емисии през този век, припомня изданието.
Според "Индипендънт" неспособността на страните от Европейския съюз да посочат конкретна цифра за приноса си към тези 150 млрд. долара е пропусната възможност.
Определянето на твърда цифра би направило по-лесно за другите богати държави като САЩ и Япония да дадат собствените си обещания през следващите дни преди срещата в Копенхаген.
Една твърда цифра би надула платната на проекта, а едно по-смело обещание от ЕС щеше също така да изпрати ясно послание до развиващите се страни, че богатите държави са сериозни в намерението си да споделят финансовото бреме на борбата с климатичните промени и че не очакват по-бедните да се нагърбят сами с всички разходи.
"Индипендънт" припомня, че в основата на съпротивата срещу по-конкретно предложение беше група от девет от най-бедните страни в ЕС, повечето от които имат значителна тежка промишленост, наследена от съветско време.
Но нека не бъдем крайно песимистични, продължава изданието.
ЕС ще сложи на масата на преговорите в Копенхаген нещо друго, освен твърдо предложение за помощи.
Нека не забравяме, че ЕС вече се ангажира да съкрати въглеродните си емисии с 20% спрямо равнищата от 1990 г. до края на десетилетието и дори до 30%, ако и другите страни направят същото.
Така че резултатът от срещата на върха в Брюксел е по-добър от нищо.
Той не затваря вратите за успех в Копенхаген, дори ги оставя отворени, изтъква публикацията, но заключава, че все още предстои сериозна работа, за да бъде сключено в датската столица глобално споразумение за предотвратяване на неизбежна климатична катастрофа.

Нова вълна на истерията с вируса A(H1N1)
Нова истерична вълна, предизвикана от вируса A(H1N1), се надига в света.
Здравният министър Божидар Нанев призова да не се създава излишна тревога и паника. По думите му официално доказаните случаи на заразени с A(H1N1) у нас е 277.
В Габрово беше потвърдено, че 3-годишно дете е заразено с новия грипен вирус.
То било прието в местната болница в четвъртък с остра дихателна недостатъчност, но състоянието му е стабилизирано и вече се чувства добре, съобщи началникът на отдел "Надзор на заразните болести" в РИОКОЗ д-р Николай Пенчоков.
"Всеки ден случаите ще нарастват, но това не означава, че отношението ни трябва да бъде по-различно.
Нека медицинската оценка е основна и водеща, а не да говорим за цифри, които предизвикват напрежение", заяви Нанев в предаването "Седмицата" на "Дарик".
Според него у нас носители на вируса може да са 40-50 хил. души. Досега има двама починали, но те са били с доста придружаващи заболявания.
Ние имаме готовност за антивирусни препарати дори за 2 млн. души, в най-лошия случай, добави Нанев.
Междувременно в световен мащаб паниката набира все по-голяма сила.
Румънското Министерство на здравеопазването изпрати спешно запитване до четири производителя на ваксината срещу вируса A(H1N1), като възнамерява да купи 1 млн. дози.
В този епидемиологичен контекст решихме да действаме незабавно, а за да ограничим болестта, трябва да започнем имунизация срещу новия грип, заяви държавният секретар в здравното ведомство Адриан Черчел.
В Германия беше регистриран пети смъртен случай от новия грип. Университетската болница в Бон съобщи, че е починала 48-годишна жена, която е била здрава преди да се зарази с A(H1N1).
Заради грипната епидемия в Украйна за три седмици беше преустановено повикването на военнослужещи в армията. Броят на заболелите там надхвърля 92 хил. души, смъртните случаи от новия грип са 34.
В девет области на страната е наложена карантина, затворени са училищата, кината, театрите. Всички масови събирания са забранени.
На хърватското адриатическо крайбрежие, в Сплитско-далматинската жупания, беше обявена епидемия от новия вирус. Регистрираните случаи на заболяване от A(H1N1) са повече от 250, 11 души са в болница, един пациент се бори за живота си.
Американските здравни власти деблокираха всичките си стратегически запаси от противогрипния препарат "Тамифлу". Тази мярка беше предприета, след като някои райони в страната сигнализираха, че са свършили медикамента.
По най-нови данни от новия грип в САЩ са починали над хиляда души, от които близо 100 деца и младежи. 20 хил. американци са били настанени в болница.
На фона на тази картина повечето французи отказват да се ваксинират срещу новия грип
защото смятат, че не е толкова опасен. Допитване, направено за здравното списание "Санте магазин", показва, че хората се опасяват и от страничните ефекти на препарата.
Само 19,3% са склонни да се ваксинират.


ПО БПОСТ.БГ

България договори по-изгодни условия за парниковите емисии
Лидерите на страните членки на ЕС постигнаха измъчен компромис за европейската позиция по климатичните преговори в Копенхаген. България и още девет държави от Централна и Източна Европа успяха да договорят по-изгодни условия по темата с климатичните промени. Парите, които всяка страна да дава ще се изчисляват по комбиниран принцип от БВП на глава от населението, финансовото състояние на държавата и емисиите, които отделя.
Премиерът Бойко Борисов, заяви,че взетото решение спестява на България 40-50 милиона евро годишно. По думите му то дава и гаранции, че „няма ние да се явим донори на Индия, Китай, Бразилия и Русия”.
Деветте източноевропейски страни извоюваха и друго свое искане - в периода 2010-2012г. да определят на доброволен принцип приноса си към общоевропейската помощ за климатичните мерки на развиващия се свят. Според оценка на Европейската комисия, в този период ЕС ще трябва да отделя между 5 и 7 милиарда евро годишно за борбата с глобалното затопляне в по-бедните страни.
Компромисът беше постигнат изключително трудно заради сериозното противопоставяне между "новите" страни членки, които искаха да поемат по-малка част от европейския принос към глобалните климатични цели, и западноевропейските държави, които държаха националното разпределение да стане според парниковите емисии, отделени от всяка страна.

Демократите в САЩ се споразумяха за здравната реформа
Основна точка в дебатите прези изминалите шест месеца бе доколко новият здравен план да покрие лечението, на онези американци, които нямат застраховки. Като цяло планът приет от демократите ще обхване 36 милиона американци без застраховка.
След скандали, ропот и взаимни обвинения в Камарата на представителите, демократите в САЩ обявиха съгласие по проекта за здравна реформа. Това стана на помпозен брифинг, чието място бе избрана неслучайно - точно на мястото, където президентът Барак Обама се закле преди 9 месеца с обещанието да внесе ред в американското здравеопазване.
Амбициозният 10-годишен план на Обама - ключово послание в предизборната му кампания, ще струва близо 830 млрд. долара, а крайната му цел е системата на здравеопазване да обхване 96% от американците. В момента малко над 1% от американците "консумират" близо 35 на сто от парите в системата.
Планът ще покрива 96% от американското население, което го прави наистина революционен. Основната му философия е, че застраховките отново ще бъдат правени чрез компаниите, в които работят американците. Разликата обаче е, че държавата ще помага на по-малките от тях или онези, които не могат да си го позволят като плаща застраховките на служителите им.
Освен това чрез министерството на здравеопазването, държавата ще влезе на пазара на здравни услуги и ще се конкурира с частните компании.
След като демократите се разбраха помежду си, предстои гласуване в Камарата на представителите. Вероятно то ще мине, защото демократите имат пълно мнозинство.
Сенатът също работи върху свой вариант за здравна реформа. Водеща роля там играе отново председателят-демократ Хари Рийд. След като Сенатът постигне решение относно техния вариант, ще бъде излъчена комисия от двете камари на Конгреса, която да оформи окончателния документ. След това той трябва да бъде подписан от президента


ПО 24 ЧАСА

Сашо, който играе с премиера, но не се хвали с това
Ляга си с една от най-красивите жени в България и играе карти с министър-председателя. Винаги с него в един отбор и този отбор винаги бие. С много. За второто обаче не обича да говори. Що е то? Кой е той?
Има такъв човек в България и той се казва Александър Сталийски. Също както са се казвали и баща му, и дядо му, че и синът му. Фактически отговорът на нашата загадка се явава Александър Сталийски III от една славна династия.
Дядо му Александър Сталийски е бил член на Демократическата партия, депутат в 21-ото НС, после министър на правосъдието в правителството на Иван Багрянов, а след 1944-а – пратен на разстрел без присъда. Така народната власт погубва шлифован диамант в обществения живот - завършил право в СУ, с 5 езика, най-приближеният адвокат на Буров, много богат. Доброволец в Балканската война, офицер от Първата световна война. Написал книгата “Фашисткото учение за държавата”, преведена на няколко езика. Думи на Александър Сталийски I са, че политиката е като краста – от нея отърване няма.
Бащата на Александър III - отново Александър Сталийски, е бил кмет на “Овча купел”, адвокат и депутат в 36-ото НС, а после министър на отбраната в правителството на Филип Димитров. Политическите наблюдатели още помнят рязкото му поведение и безкомпромисното отричане на соцрежима. Негови са думите “Не вярвай на комунистите и дарове като ти дадат” и: “Бивша курва, бивш негър и бивш комунист няма”.
А той има много причини да мисли така. Причината всъщност е целият му живот: След 1944 г. лежал в лагерите “Куциян”, “Белене” и “Богданов дол”. Оттам го измъква Трайчо Костов, близък приятел на акад. Владимир Топенчаров, който пък е роднина на Сталийски. Но и след височайшата намеса не следва хепиенд, защото Александър II е десетки години заточаван - в Дулово, Силистра, Своге, Чепеларе. Въпреки че Вълко Червенков е втори братовчед на майка му, чак до 10 ноември е постоянно гонен и съкращаван. Той е и герой във филма “Обречените”, посветен на избитите от социалистическия строй. Там става ясно, че баща му - първият Александър, е бил предупреден, че ще го екзекутират, но не напуснал дома си.
Това е солидната биографична база, върху която е стъпил Сашо Сталийски III. Баща му и дядо му отдавна са влезли в учебниците по история. Именно затова 37-годишният им наследник не обича да е център на внимание и не говори за себе си. Набляга на фамилията, устояла на опитите на народната власт да убие интелигенцията.
Въпреки че се крие, и Александър III е достатъчно известен в столичния хайлайф. Макар че никога досега не е излизал в медиите – за него баща му е споделял: “Я каже нещо на 2 дни, я не.”
Александър Сталийски III е виден софийски ерген, макар и вече полуженен – живее на семейни начала с водещата на “Градски легенди” по ПРО.БГ Виолета Сечкова. Популярната красавица избра него сред плеядата си ухажори, по които жените въздишат. Нещо повече – на 1 септември Вили го направи горд татко на син – Александър Сталийски IV.
В очите на хората днес Сашо III е на върха. Таи обаче в душата си голяма драма – с вечно отсъстващ баща, който с десетилетия е бил интерниран и изселван. И то точно в годините, в които Александър се изгражда като човек. С дядо, убит от народната власт, която отнела и имотите на Сталийски. Колелото на живота се завърта на 180 градуса надолу, за да се стигне до това от богата фамилия малкият Сашо – днес успял човек, да расте само с майка си Мария. Която била принудена да му купува с три номера по-големи обувки. Които трябвало да пази като очите си, също както и единствения си панталон, който му бил за училище и който много внимавал да не скъса.
Израснал в Горна баня. Заради баща си имал проблем със записването в училище – с много кандърми и молби успял да се домогне до скамейката. Не влязъл и в Комсомола – бил единственият извън организацията. “Бях много лош, много известен с това и така станах много популярен в 6-о училище”, забавлява се днес Сашо. Момичетата въздишат по него още оттогава. Признава, че бил много непослушен и създавал ядове на майка си. Все имало за какво да яде бой от нея. Баща му обаче го е удрял само веднъж.
При татко си Сашо имал право да ходи чат-пат – съчетавал посещенията в Чепеларе със ските. Баща му пък имал право да се прибере в София, за да го види, но само след специално разрешение. А такова давали по празниците, определени от комунистите – естествено, без Коледа. “Ние я празнувахме, но без него”, спомня си Сашо.
Горд е, че макар и подложена на десетилетен опит да бъде заличена, фамилията оцелява.
“Вече имам наследник, имам желание и за втори, и за трети. Няма да успеят да ни пречупят”, убеден е Сталийски. Доскоро знаел само едно – какво е да живееш без баща. Но откакто самият той е татко, има и друг кошмар - “Ако някой вземе сина ми.”
Тези мисли го връхлитат само насън. “Не искам никой да бъде отделен от най-близките си. Аз съм го изживял и изпитал. И баща ми е предал какво е било преди с неговия баща. Брутално, нечовешко, ужасяващо! Това не трябва да го има никога и никъде. Искам да питам тези, които са взели дядо ми пред очите на баща ми, чичо ми и баба ми, за да го убият, и тия, които ме разделиха и мен от баща ми, представят ли си какво щеше да бъде същото да се случи и на тях? Само тогава могат да ме разберат”, споделя Александър. Не таи обаче желание за мъст. И баща му, който преди няколко години си отиде от този свят, никога не е искал реваншизъм. “Караха го да съди държавата, той категорично отказа. Не се записа и при репресираните. Той в момента е спокоен, че няма да се повтори това, което се случи на нашите три поколения. Защото и на мен не ми е било лесно – казват, бил съм малък. Малък, но без баща, за когото знаеш, че иска да си дойде, ти го искаш, но... едни хора не разрешават. А тези хора се возят в едни черни мерцедеси с перденца. Които не са ги изкарали, а са им ги дали, докато на мен са ми взели имотите”, пали се именитият наследник. Просълзява се, когато разказва как комунистите поставили ултиматум на баща му: “Или си сменяш фамилията, или няма да работиш.”
За да оцелее, чичо му Цанко Сталийски – журналист от “Отечествен фронт”, сменя фамилията си на Александров и така остава на работа. Баща му отказва и попада в ареста като един от учредителите на младежката Демократическа партия.
По време на първото синьо правителство, в което е ключова фигура, баща му се сприятелява с видни държавници като Сали Бериша и всички чужди военни министри тогава. “И премиери му звъняха, хората искаха да общуват с него. Той говореше езици и общуваше лесно”, горд е Александър III. Самият той, макар че дава вид на недостъпен и затворен, има много приятели. “Но нямам амбиции да се появявам в публичното пространство, мен това не ме интересува”, отбива медийния интерес Сталийски: “Един в къщата под прожекторите стига.”
Успява да си върне голяма част от всички наследствени имоти, изкарани с много труд от дядо му. Позволява да го наричат “един голям реститут”.
Огорчава го иронията на съдбата, че в два от тях – апартамент в центъра на София и къща в центъра на Драгалевци, и до днес живеят комунисти и активни борци – “същите, които отвлякоха и застреляха дядо ми, и които пращаха баща ми по лагерите.” “Законът не позволява да ги мръднеш, понеже са ги купили от държавата. Придобили са на страшно занижена цена - те така си пазаруваха, това, което дядо ми е изкарал и построил. Просто си сложиха пантофите вътре и не може да ги изкараш”, казва Александър. В Морската градина във Варна е вилата на Сталийски I. След това в съседство си построяват и останалите от правителството на Багрянов. “Много хора изкарват пари, но не знаят какво да купят. Това в момента е безценно”, оценява прозорливостта на дядо си Сашо. Отбелязва и друго - че след края на кабинета “Филип Димитров” бащата му излиза доброволно от политиката. “За разлика от всички, които се окопават на всяка цена, той просто стана и отказа да продължи. Каза: “Има млади хора, нека излязат те.” Той повтаряше, че депутат не е професия и че министър също не е професия”, обяснява Сашо. Гордее се, че макар и изявен, татко му е бил весел човек, който не товарел компанията с политика.
В ГЕРБ Сашо е просто един от многото й учредители. Не ламти за постове. Нито пък се зарича, че е дал обет да наруши семейната традиция да участва активно в политиката. “В момента не искам да се занимавам с такива работи, понеже имам дете и искам да му обърна внимание. Знам, че съм способен като човек, но за момента нямам амбиция”, отклонява въпроса за “големите” планове Сталийски. На вметката, че много хора биха се възползвали от близостта си с министър-председателя, за да станат министри, зам.-министри или поне депутати, споделя: “Първо, не съм искал, и, второ, не ми е и предлагал.”
Също както за голямата политика, така и за брак Сашо засега не иска да мисли. “По-нататък. Сега съм много ангажиран да ги мисля тия работи”, приключва набързо с пикантния въпрос.
В политиката не може да разбере едно нещо – как Европейската народна партия толкова бързо прие ГЕРБ, буквално за половин година, а на родната десница, която се зове “автентична”, й отне години, за да я признае: “То е комично. Все едно да те изберат за Мис Свят, а тук да викат “Е, не може да си Мис България”. Макар и приятели, отношенията Бойко – Сашо са субординирани. “Видях един човек, в когото повярвах политически, той оправдава доверието”, дълбоко респектиран е Александър от Борисов. Двамата се познават от времето, когато генералът беше главен секретар на МВР. Много по-рано обаче - още преди 2000 г., се засичали на трибуните на “Герена”. Там и двамата си имали постоянни места, съседни. Държали на тях - от суеверие.
На благотворителен повод в Своге пък години по-късно бащата на Сашо, вече излязъл от политиката, се запознава с главсека Борисов. Като се прибрал вкъщи, Александър II, който иначе бил пестелив на хвалби, похвалил Бойко. “На този човек трябва да му се даде доверие. При него хубавото е, че нещата, които обещава, се случват”, убеден е Сашо. Баща му му казвал: “Сине, всичко съм очаквал да ми се случи в тоя живот, но да бъда шеф на ЦСКА – никога.” Макар и болен левскар, военният министър Сталийски направил много за отбора, налял пари в него и уважавал мачовете му.
Александър, който е спортувал много, рита понякога “мачлета” с Борисов, но вече такива почти няма – премиерът е много ангажиран.
В първи курс Сашо играл футбол в “Гранит” (Владая), който бил във “В” група, и вземал много пари – по 20 лева на мач. Бил е национален състезател по културизъм, с едно първо място на балканиада за младежи. Завършил е Техникума по индустриална химия и публична администрация, а сега се е прицелил към докторат по социология – още му се учи. Знае немски и английски, които учил нелегално още от много малък.
За политиката Сашо помни от баща си изстраданата мъдрост: “По-неблагодарна работа от политиката няма.” “Двама министри, две плочи за момента са достатъчни”, обобщава положението Сталийски. Знае едно – че генетично е демократ, каквито са били предците му.
Разпуска, като се среща с приятелите си и като гледа детето. Но го гледа буквално, без да го пипа, защото е само на 2 месеца и го е страх да го държи. “Много е тежко положението. Майката е прекрасна и се справя чудесно, разчитам изцяло на нея. Аз не мога”, усмихва се безпомощен край количката Сталийски.

Отчаян, Станишев вижда котки, а иска да е тигър
С Ирена Соколова, депутат от ГЕРБ, разговаря Кристина Кръстева
Името на депутат изплува покрай обвиненията на Сергей Станишев, че около Бойко Борисов има кръг “Котараците”. Юри Соколов - девер на народната представителка от ГЕРБ Ирена Соколова, води една от фирмите на пернишките бизнесмени Иван Асенов и Богомил Гьорев. Двамата са с прякор Котараците.
- Г-жо Соколова, оказахте се в епицентъра на нещо, огласено от Сергей Станишев като кръг “Котараците” на Борисов.
- Китайска мъдрост казва, че когато притиснеш един човек до стената и го оставиш без изход, той минава през теб. Така си обяснявам и поведението на г-н Станишев, защото нещата, които говори, са абсолютно безпочвени. Това е опит да се донесе от девет кладенеца вода, да се стигне някъде, да се намери нещо, за което друг да се сети, трети да го подметне, четвърти да направи аналогия. Всички в Перник знаят, че съм постигнала всичко с уменията и характера си - и колегите от образованието и здравеопазването, и хората от целия избирателен район, който посещаваме всеки понеделник.
- Вашият девер е директор при Котараците.
- Нямам по никакъв начин контакт с тези хора. Категорично не се познаваме. Това, че деверът ми работи във фирмата и си върши работата, е нещо съвсем различно от мен. Все едно аз да кажа, че той има отношение към директорката на училището, в което съм била психолог. Безумие е! По същата логика фактът, че и Първанов е от Перник, да не ме прави близка и с него?
А иначе тези хора може да са известни не само като котараци, но и като бенгалски тигри или хималайски мечки. Ще цитирам и друга китайска поговорка: Когато ушите искат да чуят нещо, то само влиза в тях. Това е обяснимо поведение и си давам сметка защо Станишев го прави. Отчаяно търси начин да оцелее.
- Психолог сте. Отгатнете следващия ход на Станишев.
- Бих се наела с такова нещо, ако някой ме помоли, но не публично - не отговаря на професионалната етика. Мога да кажа, че и малкото уважение, което имах към този човек, защото той все пак е човек, вече се губи. Давам си сметка, че за оцеляването той ще мине през всичко, ще се опита да обезсмисли всички други, за размаже всички. Не котки, ще намери кучета, пилета, папагали. Явно му се иска да доминира. Да е котка, може би персийска - тя е свещено животно, може би иска да е тигър.
- Всъщност Станишев има влечение да е като котка?
- Котката има девет живота. Тя е митичен символ. Не случайно са тези заигравания. Ние подсъзнателно се свързваме точно с всичко онова, което на нас ни импонира. И това е проекция.
- Обсъдихте ли вече със семейството си и с лидера Бойко Борисов как ще реагирате, ако продължат да експлоатират името ви? Да намекват, че благодарение на вас се печелят строителни поръчки в София?
- Това е много странно за мен, защото тук си има фирма, която си носи отговорност. Нека си я проверяват, има контролни органи. Аз не мога нито да поемам отговорност, нито да давам оценки. По отношение на семейството ми снощи вкъщи се смяха всички. С девера ми въпроса не сме обсъждали. Несериозно е.

Кадиев: Сергей, докажи, че си чист! Проваляш ме
“Едва когато разбера, че зад мен стои партия, способна да се изчисти от язвите си, аз мога да се боря срещу язвите на София”, обяви левият кандидат за столичен кмет Георги Кадиев вчера.
Затова на съботния пленум на БСП, който трябва да гласува новото Изпълнително бюро по предложение на преизбрания Станишев, Кадиев ще поиска експремиерът лично да разкрие цялата истина около докладите на ДАНС.
БСП вече се развива като лидерски проект и щом Станишев е лицето й, трябва да се знае, че е чист, аргументира се той. С което не твърдя, че не е чист, нито искам да чета класифицирана информация, а настоявам лидерът да ни убеди, че секретните доклади са се движили по установения ред и не са давани за четене на хора, визирани в тях, разясни Кадиев.
“Ние всички сме колективни адвокати на БСП и на председателя й и като такива трябва да знаем цялата истина”, добави той.
Кадиев заключи, че за съжаление темата вече е изместила дебата за София от дневния ред на обществото. И левият претендент за кмет нямало как да спаси кампанията си, ако не бъде спасена БСП. Вчера беше един доклад, днес станаха 9, утре, ако се окажат 27, как ще водя кампанията си, възкликна той.
Оставихме други партии да вадят компромати за нас, вместо сами да извадим корумпираните си и да се покажаем като чиста партия, посочи Кадиев като най-голямата грешка на БСП. Ако точката не влезе в дневния ред на заседанието утре, значи Националният съвет губи легитимност, вторачен единствено в пъпа си, смята той.
“Колкото по-тежко става, толкова по-голям инат ставам и аз. Никога няма да се откажа”, каза Кадиев, но отхвърли предположенията, че може да оттегли кандидатурата си за София.

И транспортът в София бил на “Котараците”
Още фирми, които са от кръга на Бойко Борисов, условно наречен “Котараците”, посочиха вчера от Дискусионния клуб за социална и местна политика. Клубът, който е свързан с “Позитано” 20 обяви, че съдебната власт открито протекционира бизнес интереси, свързани с общинските управници.
Преди дни ВАС си отменил решението срещу конкурса за 16 автобусни линии в София, покрай които си отиде бившият зам.-кмет Велизар Стоилов, обяви червеният общинар Борис Цветков. Стоилов бе записан как се договаря предварително кой да спечели линиите с един от собствениците на фирмата. Според Цветков една от фирмите, които спечелиха конкурса - “Карат-С”, също бил от кръга на “Котараците”. Интересно било да се види защо въпреки делата продължава строителството в 14-те дка в кв. Стрелбище, купени от общината от брата на Иван Драшков с фалшифицирания подпис на Борисов. И защо терен, купен на безценица от Христо Ковачки в Красно село с подписа на кмета, сега е продаден и на негово място ще се строи висока сграда.

Замълчете малко за службите
РЕДЪТ обича тишината - тази известна мисъл наскоро бе споделена в ефир от бивш директор на специална служба. На фона на масовите “изявления” на бивши и настоящи служители на ДАНС, политически лидери, коментатори, ментори и прочее. То кой ли вече не се изказа по въпросите за кръгове, обвръзки, дейности, съмнителни факти и събития в българските служби.
Моят апел е прост: Господа, замълчете за малко! Тези служби не са на Борисов и Станишев, нито на Драшков и Сертов, още по-малко на Гамизов и сие. Тези служби са на държавата и ще ни трябват и след като мине шумът около тях. Оставете компетентните органи да проверяват - без ултиматуми и срокове, без предварителни условия. А и службите да работят - в тях има много честни и почтени хора - не ги петнете!
Но странна е магията на камерата и микрофона. Спомням си един също бивш директор, с когото можеш спокойно да дискутираш различни проблеми на сигурността, но като види камера - леле майко. Слушаш какво ли не - само не това, което си споделял допреди малко.
А и медиите малко да поспрат. Разбирам ефекта на “тайните разкрития” - мечтата на всеки новинар. Но хората вече се отвратиха. Мислят си в каква държава живеем и даже има ли въобще държава. Какво ли вече не омърсихме. А как ще продължим утре? Проблемите няма да свършат с този шум и скандали - идват сметки, нужди, заплати и т.н. Да не мислим, че кризата бързо ще приключи. А може би и това е целта на занятието?
А Европа значи правила и който успее да го разбере и да го приложи - той ще отговори на нуждите на хората.
Дайте да говорим за сектора сигурност по друг начин:
- Нужна ли е нова концепция, предвид новите рискове, заплахи и предизвикателства, в нови условия и нова архитектура;
- Нужен ли е най-сетне рамков закон, който да разпределя правомощията в сектора и да решава: кой управлява, кой контролира, кой отговаря за тези служби;
- Нужни ли са структурни промени - след като имаме агенция по сигурността (ама действително сигурност!), нужни ли са агенция “Охрана” и агенция “Разузнаване” и нови закони за тях;
- Какви организационни и функционални промени са нужни;
- Какво е нужно за организационното и кадрово обновление и най -важното - материалното обезпечаване.
Тези въпроси нямат цвят. Нужен е максимално широк консенсус за тяхното решаване, както и експертна работа и обсъждане. За тях говорим вече десетина години и пак сме там, откъдето сме тръгнали - всяко ново мнозинство с нов закон за МВР и нови кадри. А секторът боледува. Всичко, което се случва, е плод на този подход. Не съм съгласен, че това е утопия. Нужни са само воля и мисъл за бъдещето.
А засега - нека оставим службите на мира. Няма държава, която да изнася мръсното бельо на системите си за сигурност на показ. От театъра на абсурда, в който ни вкарват, вече ни писна. Кой иска да слуша и гледа тези кошмари?
МЛАДЕН ЧЕРВЕНЯКОВ, член на НС на БСП

Вече мутрите и силиконът са модел за подражание
Кирил Маричков е роден на 30.X.1944 г. в София. През 1962 г. основава група "Бъндараците", но най-големите си постижения достига с групата "Щурците", основана през 1967 г. През 1987 г. след излизането на албума "Мускетарски марш" те се разделят, но периодично се събират за концерти и албуми. Миналата година "Щурците" отбелязаха 40-годишен юбилей и издадоха последния си диск - "На прага на сърцето". Кирил Маричков има и солидна солова кариера. Издал е два албума - "Зодия Щурец" и "Искам да кажа". Писал е музика към филмите "Вчера", "Адио, Рио", "Индиански игри", "Вампири - таласъми" и "Дунав мост". Съпругата на певеца се казва Веселина. Кирил Маричков има един син - Кирил, който живее с жена си и двете си деца в Италия.
- Г-н Маричков, ще се включите ли в кметската надпревара за София? Напоследък сякаш избягахте от политическата си позиция - “Аз не съм комунист и никога няма да бъда”.
- Винаги съм се интересувал какво става наоколо. Чета, информирам се, въпреки че има големи манипулации. Но човек трябва да прочете няколко вестника и да гледа няколко телевизии, за да може да си извади горе-долу вярно заключение. Изисква се опит, за да не се оставиш да бъдеш манипулиран.
- Следите ли какво се случва със скандалните разкрития сега в ДАНС?
- Следя ги. Не са ми приятни. В основата на всичко стои скандалът - случват се отвратителни неща. А и се излъчват предавания като “Цената на истината” или “Биг Брадър”, в които хората правят или казват ужасни неща. Представете си заради пари да отидат и да излагат семействата си. Веднъж погледах малко и се потресох. Един, вече покойник, казваше, че на границата на България, трябва да пише “Добре дошли в страната на простаците.” Множество риалитита показват простотията на населението. Аз и в Щатите един път гледах това предаване, не го харесах, но въпросите там са много по-внимателно и интелигентно зададени. Въобще аз съм против тези предавания, защото личният живот на човека не трябва да бъде на показ. Но има хора, които се стремят към това. Мутраджийският стил се налага навсякъде. Най-лошото е, че сред подрастващите това е пример за подражание. Мутрите, престъпниците, наркодилърите, фолкпевиците, силиконът. Това е. И електронните игри, в които се убиват по 500-600 души на ден.
- Защо се получи така?
- Някои казват, че това е така, откакто е дошла демокрацията или както понякога се изразяват, “откакто е избухнала”. Аз пък си мисля, че винаги е било така. Просто тоталитарният режим прикрива истината за обществото чрез тоталитарните си действия. В комунистическия режим истината не можеш да я видиш. Има цензура, а и простаците тогава се срамуваха да показват, че са простаци. Сега се вижда ясно какво представляват. И няма какво да се сърдим на Чърчил, че е казал: “Ориентът започва там, където пият боза и клозетите миришат.” Днес вече боза не се пие - хубавото нещо го няма, лошото обаче си стои - миризливите клозети.
- Изобразиха и страната ни като клозет.
- Не трябва толкова много да се засягаме от това, защото клозетът беше чист, пък нашите са мръсни. (Смее се.)Големи провинциални комплекси показахме с това, че така се засегнахме. Първо, това е творец. Второ, дори да е сбъркал и да не е точно така, да се обидиш толкова много и като пияница да викаш: “Ти мене уважаваш ли ме?” Това са комплекси. Човек най-много се засяга от нелицеприятната истина.
- Имате рожден ден, навършвате 65 години. Как ще отпразнувате този юбилей?
- Много са 65 години. Празнувам винаги в тесен семеен кръг. Последният рожден ден с повече приятели беше на 50-годишнината ми. Оттогава насам излизам с жена си и близки приятели или вкъщи хапваме някоя торта. Но ми се обаждат много хора.
- Какво ви пожелават?
- Много ми е приятно, че се обаждат хора и казват: “Запознахме се с моя приятел или приятелка на тая ваша песен” или “Недейте да спирате да пишете.” Мога да чукна на дърво и да споделя, че Господ ме е дарил с дарба, за което съм много признателен, защото главата ми непрекъснато ражда мелодии.
- Миналата година празнувахте 40-годишнина с “Щурците”, тази година вие имате юбилей. Равносметката?
- Смятам се за късметлия и за щастлив, въпреки че в живота се редуват щастие и нещастие. Имал съм и изключително тежки моменти, и такива, с които трудно се живее, но защо да говоря за тях? Обичам жена си, сестра си, сина си и двете си внучета, знам, че и те ме обичат. Засега съм здрав, нямам заболяване освен малко високо кръвно, но то е от килограмите в повече. Най-хубавите моменти са били по концертните турнета. Обиколил съм цяла Европа, САЩ, Куба... Имал съм тежки моменти, с които трудно се живее.
- Не е ли време за мемоари? Синът ви вече има една книга.
- Той сега пише втора. Също много интересна, даде ми някои записки. Аз какво да пиша, дал съм толкова интервюта, толкова много са ме питали. Но има и случки, за които никога не съм разказвал и може би си заслужава.
- С какво се занимавате сега?
- Току-що излизам от моето студио, където смесих една реклама. Колкото и да ми е тъжно, признавам, че от реклами изкарвам повече, отколкото от песни.
- Преди няколко седмици излезе една нова ваша песен с Васил Гюров.
-Тя е на Васко Гюров, аз съм само изпълнител. Хубаво парче стана. Много съм доволен и от последния албум с “Щурците”, който след дълго мълчание излезе в края на миналата година. Той доказа, че “Щурците” могат още много неща. Но ми е мъчно, че всички радиостанции пускат едни и същи стари наши песни. Новите почти не се излъчват, макар че те също са много хубави.
- Старите не се забравят.
- Това пак е една манипулация, защото “Щурците” имат много песни, не само тези 5-6, които се въртят. Имат 50-60, да не казвам и повече, хубави парчета.
- Какви са новите ви проекти?
- Имам проект за солов албум. Разбира се, надявам се Пеци Гюзелев пак да свири в него. Нищо чудно и другите да се включат.
- Кога се очаква да излезе?
- Ще видим. И хубавото, и лошото е, че сам си поставям срокове и сам съм си работодател - записвам, смесвам, свиря на много инструменти и пея. Усещам се, че по-рано работех по-бързо. Станал съм такъв перфекционист, всичко изпипвам до последния такт, сравнявам със западни дискове. Като тонрежисьор трябва да чуеш световния стандарт, нали.
- Какво ще кажете за свалянето на песни от интернет?
- Много се губи от това. Все по-малко се продават звуконосители - дискове, и все повече се теглят от интернет, и то безплатно. Авторското право не е нещо ново. Трябва да се заплаща. Както е навсякъде. Още Верди, когато не е имало въобще начин на записване, а са се писали само ноти, е имал договор с музикалната къща “Рикорди”, която съществува и до днес. Тя защитава неговите интереси. Нямаш право да поставиш опера на Верди, без да купиш от “Рикорди” нотния материал. На нас законът за авторските права ни е наложен насила с Ньойския договор. Дотогава у нас е нямало такъв закон. Българинът има една поговорка - музикант къща не храни, и много иска тя да остане в сила. Мутра да храни къща, дилъри на наркотици да хранят къща, но не и музикант.
- Нали има организация, която следи спазването на авторските права - “Мюзикаутор”?
- Аз съм заместник-председател на тази организация заедно с Васил Гюров. Председател беше Вили Казясан, сега на негово място е Ценко Минкин. Но системно продължава да се нарушава законът. Някои радиостанции са много точни. Кабеларките обаче - не. А собствениците на заведения мислят, че като са си купили диска, имат право да го пускат навсякъде. Имат право да го пускат на себе си и близките си, но не и на 200 души в заведението с комерсиална цел. Трябва да си платят. И то знаете ли колко малко трябва да платят?
- Колко?
- Приблизително цената на едно кафе на място в заведението за един месец.
- Внуците ви слушат ли вашите песни?
- Знаят моите песни, въпреки че живеят в Италия. Не само че ги знаят, но и искат непрекъснато да ги слушат. Те казват: “Искаме да ни пуснеш песни на ноно Кирил.” Ноно значи дядо.
- Имат ли си ваши любими песни?
- Няколко. Едната е “Обичам те завинаги” от моя солов албум, другата е “Клетва”, а също и “Каменното цвете” от новия албум. Те обичат да танцуват на песните, по-скоро внучката ми, която е 4-годишна. Има голямо чувство за ритъм и се опитва и да пее.
- Идват ли в България?
- Най-редовно на Великден - те празнуват първо католическия и после идват за нашия. Защото там имало хубави козунаци, но нямало боядисани яйца.
- С какви трудности сте се сблъсквали?
- Най-разнообразни. Например имаше фенклубове на “Щурците” в онези години, когато неформалната дейност беше забранена. Обаче те се сформираха - в София, Пловдив, Бургас, Варна, Хасково, Стара Загора, Сливен... Бе по време на перестройката. Излезе филмът “Вчера”, а малко след него и филм за 20-годишнината на “Щурците”. Започнаха да ме канят в младежки домове да говоря за тях. Там се събираха нашите фенове от клубовете. По срещите ни вечно имаше някой, който казваше - както на вас едно време са ви забранявали да слушате “Бийтълс”, нас пак така ни забраняват да слушаме хевиметъл. И почваха дискусии - как така ще ви забраняват. Някой обаче записвал всичко това, аз го знам кой е, ама няма да кажа. Един от уредниците - той записвал и докладвал в ДС. Аз съм един от малкото хора, които успяха да си видят досието, макар и не цялото, още преди 10 ноември. Две огромни папки! Един ден Георги Робев, Бог да го прости, който беше председател на Съюза на музикалните дейци, ме вика при него с много сериозен глас. Той беше преценил като интелигентен човек, че ченгетата пишат страшни глупости. Там написали как едва ли не като Левски ходя и организирам комитети - фенклубове като скрита форма за сваляне на властта. Имаше едно изречение, което не мога да забравя: “За какво вземат членски внос, да събират оръжие ли?!” А те събираха членски внос от 10 ст., за да раздават картички. И на всичкото отгоре ченгето на Киноцентъра казало на мой приятел да не съм говорел толкова много, че работата отивала на изселване. И като дойде от две места тази “информация”, аз малко се уплаших. Разбрах, че и измежду музикантите е имало такива хора. Оказа се, че в тая дейност са били ангажирани почти 15% от цялото население - да подслушват останалите хора, а и да се подслушват помежду си. Човек, ако не си знае миналото, има голяма опасност да му се случи същото. Така че сега с ДАНС трябва да сме много внимателни. Прилича ми не на българското ФБР, а на нова ДС.
- Какво мислите за българското кино и за турските сериали?
- Простотията е повсеместна. Не знам защо са пробили турските сериали, защото не ги гледам. Видях, че има една хубавелка и един русоляв, който прилича повече на американец, не на турчин. Подбрали са си хората артисти. Не обичам да гледам сериали. Има един, който ми харесваше - "24". Със съжаление трябва да заявя, че никога не съм бил кой знае какъв любител на българското кино. Хората се умиляват от стари филми, а на мен ми звучат страшно соц. Отчитам, че са по-хубави от сегашните. Обаче комсомолската веселящина и чувството за хумор, битовизмите - идват ми в повече. Малко са българските филми, които харесвам. Един от тях е “Вчера” и не защото съм писал музиката към него. Вдъхнових се от тоя филм. Той отразяваше това, което ни се е случило на нас - в училище. Гледах и “Дзифт”, стори ми се интересен, с идея.
- Какво мислите за днешната българска музика?
- Има много добри музиканти. Две-три направления по-разнообразна музика, отколкото беше преди, но почти за всички първото и главното е да успеем да се продадем. После идва второто - дали правим хубава музика, дали да правим компромиси. Основното е да се продадем добре. И защото това е основно, а не каква музика правят, и най-талантливите грешат. Някои пеят на английски. Съгласен съм български групи да пеят на английски, ако ще пробиват на Запад. У нас обаче са успели групите, които пеят на български. Когато бяхме млади, много се дразнехме, че ни забраняват да пеем на английски. Оказва се, че тази забрана ни е научила да пеем на български.
- Вие “щурец” ли сте завинаги? Млад и свободен?
- Все още мога да кажа, че съм свободен музикант. За млад не знам. Мустаците ми са много побелели, косата - не чак толкова.
- Имали ли сте срещи с фенки, които ви карат да се подписвате на необичайни места?
-Да, навсякъде искат да им се подписват - на гърба, по-ниско от гърба. Скоро ми се случи. Хем мислех, че вече съм на възраст и толкова много не идват като едно време. Дойде едно момиче и малко се шокирах, но гледката беше много хубава и реших, че ще се подпиша. След като й се подписах, дойде нейният приятел, прегърна я, тя се закопча, а на него не му пукаше, което пак ме наведе на мисълта колко разкрепостено е младото поколение.
- Коя е най-голямата ви гордост?
- Ще прозвучи малко като Ботев, че ми стига тая награда да каже нявга народа - пя сиромахът за правда, за правда и за свобода. Тоест хората продължават да ни обичат и да идват по концертите ни. Ние сме екологически застрашен вид, правим много рядко концерти, но когато ги правим - залите винаги са препълнени. Това ме прави щастлив.
- Нови концерти?
- През декември ще направим заедно със “Сигнал” в спортната зала на Варна. Смятам, че ще е интересно да излязат оцелелите легенди на българския рок.
- Какво още искате да ви се случи?
- Още много хубави песни, да продължавам да живея в хармония със себе си и семейството си, защото това е най-важното.

Лъснаха връзките на мафията с държавата
Със зам.-главния прокурор Бойко Найденов разговаря Василий Дружинин
Бойко Найденов е роден на 9 февруари 1965 г. в София. Завършва право в академията на МВР през 1990 г. Става стажант-съдия в Софийския градски съд. От 1991 г. работи като военен следовател към Софийската военно-окръжна прокуратура. Бил е шеф на столичните обвинители с пагони и на Софийската градска прокуратура. От 12 ноември 2007 г. до момента е директор на Националната следствена служба (НСлС). След преминаването на НСлС към ВКП е с ранг зам. главен прокурор.
- Г-н Найденов, преди време заявихте, че мафията у нас е успяла да си напазарува държавници, политици и полицаи. В момента излизат нови скандали около министри, високопоставени служители, магистрати. На това ли се дължат те?
- За съжаление нещата се потвърждават в тази посока. Вече почва да се вижда проявата на взаимовръзките от това, което се натрупваше през последните 20 г.
Тези взаимовръзки все повече излизат наяве. Реално хората може да го усетят по качеството си на живот.
Когато, вместо да пътуваш по нормални улици и магистрали, вместо да можеш да си купуваш нови жилища, да осигуряваш изхранването на семейството си, в един момент се налага да загубиш работата си, защото парите са изхарчени.
Когато се налага да свиваш разходите си все повече и повече, въпреки че имаме самочувствието на страна - членка на ЕС, когато виждаш, че правилата на нормалното човешко съжителство, на гражданското общество не се спазват - тогава разбираш, че това, което е казвано преди, има своята реална база.
- Какво прави прокуратурата в тази насока?
- За съжаление се опитваме да погледнем назад във времето, защото всичко това се е случило. Търсим откъде се генерират тези проблеми. И в крайна сметка се достига именно до тези взаимовръзки, до тези лица, които имат икономически интереси, връзки със структури в държавата, с различни хора на различни нива и на различни постове.
От друга страна, те имат контакти със структури от подземния свят. Когато тези връзки излязат наяве, се вижда, че нищо случайно няма. Не е много трудно да се направи този анализ, по-трудно е да се докаже. Това е нещото, което се опитваме да направим.
- Колко такива разследвания има в прокуратурата?
- Имаме няколко десетки разследвания, които са свързани с разходи, направени в последно време. Имаме вече обвинения срещу бивши министри.
Тук обаче не става въпрос за самоцел. Важно е предупреждението, важна е превенцията - да се знае, че нищо не може да остане скрито завинаги. Стараем се да го внушим на обществото. Макар че това става все по-трудно, защото доверието в институциите е малко, и то с основание. Ако успеем да внушим, че все пак има малка частица държавност в нашата страна, надявам се, че хората ще оценят това.
Става дума за елементарна справедливост. Ако се наложи утре 100-150 хил. души да загубят работата си, то затова има виновен. Въпросът е да открием виновните - тези, които са довели до това положение.
- Да разбираме ли, че предишното правителство по един или друг начин е крало пари от държавата?
- Не бих се ангажирал с това, че предишно или по-предишно правителство е откраднало пари. Аз говоря генерално за това, че в крайна сметка огромни парични потоци не са отишли по предназначението си - изграждане на инфраструктурни проекти, инвестиции, които да осигурят добро качество на живот на отделния гражданин.
Това дали някой е откраднал пари или не, е въпрос, който ние разследваме и ако съберем достатъчно доказателства, ще ги внесем в съда. Надявам се с усилията на целия държавен апарат, колкото и той в момента да не е на високо ниво, да успеем да свършим своята работа.
- В кое министерство има най-много злоупотреби?
- Не бих искал да коментирам, тъй като зад всяко министерство стои министър, който ще се почувства лично засегнат. Прокуратурата може да каже това единствено с обвинителен акт.
Мога само да ви уверя, че няма да има лимити в търсенето на отговорността. Защото, ако ти като министър си направил всичко възможно да сключиш един безумен договор, който години наред ще тежи на министерството, което водиш, това говори зле за тебе.
- Колко са проверяваните ведомства?
- Във всички ведомства текат такива проверки, те са достигнали различни нива.
- Как ще коментирате скандала с изнасянето на секретния доклад на ДАНС в медиите?
- Това е отражение на цялата абсурдна ситуация, до която достигнахме. Не виждам какво доверие могат да ни имат партньорите от ЕС и НАТО. Бога ми, кой би се съгласил да направи контролирана доставка, да изпрати свои агенти под прикритие у нас с риск утре те да излязат по първите страници на вестниците.
Класифицираната информация именно за това е класифицирана - за да бъде пазена. И в момента, в който е създадена най-новата ни служба, която няма тежко наследство от миналото, тя допуска всеки ден нейни материали да се публикуват в пресата, то това говори, че нещо сериозно куца.
Повтарям, за мен най-страшното е, че ние ще загубим доверието на нашите партньори за много време. Да не говорим какво доверие може да има обществото в институциите. Не може да разчитаме гражданите да ни съдействат за разкриване на престъпление, когато знаят, че могат да прочетат имената си във вестниците.
- Кой има интерес да компрометира ДАНС?
- Не става въпрос само за ДАНС, а по-скоро за всички служби. Говорим за цялостната система на функциониране на държавния апарат. Това е един организъм и ако някъде има болно място, то целият организъм страда. Ежедневната престъпност нараства непрекъснато и тепърва ще нараства. Нещата са свързани.
- Тоест определени кръгове имат интерес службите да не функционират?
- Може би определени кръгове ще извлекат чисто икономическа изгода от това определени структури да не работят. Ако липсва контрол по определени обществени поръчки, те печелят, защото се класират извън всякаква нормална конкуренция.
Ако не допускат развитие на фирми в даден отрасъл, да речем, пътно строителство, те ще печелят всички поръчки. Отделни структури пък ще печелят всички проекти в енергетиката, където става дума за огромни суми.
Ако се разбият институциите, които са призвани да защитават нормалното функциониране на държавата, някой ще има огромна икономическа изгода. Както казват американците: "Гледай къде ще отидат парите."
Отвличанията също са част от тази анархия, която се насажда. Парализирането на структурите позволява развитието на определен вид престъпност.
- Може ли да се предположи, че отвличанията зачестиха в последно време заради пренасочване на бандитите от други сектори?
- Това не може да бъде обяснено по различен начин. Когато има големи парични потоци, които се разпространяват в сивия сектор на икономиката, който достига до 40%, престъпният свят може да получи много лесно част от тези пари.
Когато тези потоци намалеят, част от тези лица остават на улицата и трябва да влязат в друга ниша. Много по-лесно е да вземаш пари от енергетика или по европроекти. Съставяш няколко фалшиви документа, плащаш няколко подкупа и в крайна сметка изкарваш едни хубави пари.
- Тоест "белите якички" отбиха част от контингента, с който са работили?
- Това е факт. Всеки се бори за своето оцеляване, колкото и грозно да звучи. И ако не можеш да крадеш по-лесни пари, намираш други сектори - по-трудни, по-опасни, поемаш си риска. И аз се надявам, че този риск ще става все по-голям и по-голям за тях.
- Доста нашумя скандалът с Красьо, за когото се твърди, че е кадрувал в съдебната система?
- Кажете ми нормално ли е един бизнесмен, млад човек, да проведе разговори с огромно количество магистрати, които кандидатстват за началници. Нормално ли е те да говорят с него. Какво общо имат те с бизнесмен, когото не познават. Абсурдно е, решавайки да станеш шеф някъде, да търсиш подобни начини.
Виждал съм много смешни обяснения на кандидати за ръководители, които са имали връзка с този бизнесмен, смешни и лъжливи обяснения. Не разбирам тяхната логика. Ако искаш да се представиш добре, по-добре е да отидеш добре подготвен. Каква е била ролята на посредника? Нека някой ми каже защо е търсил посредник при общуване с колеги юристи. Не мога да го приема.

Агенти топят шефове, но само пред медиите
Бившите шефове на главна дирекция "Контраразузнаване" и на отдел "Специални операции" в ДАНС Рашко Зайков и Велин Хаджолов били склонни да правят разкрития само пред медиите, но не и пред обвинителите.
Вчера пред БНТ Зайков за пореден път заяви, че в настоящото ръководство на ДАНС имало хора, които работят за чужди разузнавания и получават пари от тях. Той обясни, че подал сигнал за това в прокуратурата. Подобни обвинения преди време пусна в публичното пространство и Хаджолов.
"Действително, някъде преди около месец поканих двамата на разговор във връзка с изявленията им. Нито ми бяха предоставени материали, нито те дадоха каквито и да било сведения, от които да се сезираме и да започнем разследване", обясни вчера градският прокурор на София Николай Кокинов. Хаджолов дори изглеждал леко притеснен от поканата. Според запознати изявленията на двамата били свързани със съществуването на две фракции в агенцията и те се чувствали засегнати след отстраняването си.
"Не смятам, че ДАНС трябва да бъде закрита, защото за всичко това, което се случва днес, не носят вина оперативните работници, а тези по висшите етажи на властта и тези, които не са я съхранили по надлежния ред", заяви вчера в парламента министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Изтичането на доклади от ДАНС не застрашава сигурността на страната и националния ни суверенитет. Това пък обяви от Австралия вчера пред БНР шефката на ДКСИ Цвета Маркова. Тя е в делегацията на президента Георги Първанов.
Предприели сме необходимото съвсем в началото да уведомим нашите партньори от ЕС и НАТО за случващото се, увери шефката на ДКСИ.

Агент Щирлиц помисли. Хареса му и помисли още веднъж
През отиващата си седмица гьмжеше от агенти, шпиони, ДАНСове, тайни доклади, които станаха явни в сайтовете и вестниците.
Не е ясно кой е първият агент, но светът помни Рихард Зорге, Ким Филби, Мата Хари и, разбира се, майорът ОТ НКВД Исаев, по известен като Щирлиц от СС.
Естествено и най-демократичните държави не могат без агенти и разузнавателни централи. Което ни дава повод да се посмеем на тази особена професия и нейните загадъчни представители.
***
Двама служители в ДАНС си говорят.
- Чу ли? Май ще съкращават цялата агенция. Какво ще правим?
- Аз имам копия на всички доклади, мисля да издавам вестник.
Другият се ядосал и качил доклада безплатно в
http://www.4shared.com/file/143733579/e7aa93a/spravka1.html
***
Двама спорят кой има по-големи връзки.
- Аз имам връзки при главния прокурор!
- Аз пък имам при Красьо!
- Окей, печелиш...
***
Иранскиятвъншен министър поканил руския дипломат на вечеря. В един момент му казал, че може да си избере най-хубавата девойка от харема му. Посланикът харесал една с възголеми вежди и тя седнала до него. С броя на чашките се увеличавал и меракът му. Пъхнал ръката си под робата на иранката и се вцепенил, защото набарал мъжки топки. Девойката тихо пошепнала на ухото му:
"Пускай немедлено яйцо.
Не делай грустное лицо.
Передай в Москве что я здоров,
майор разведки Иванов."
***
Седи си Щирлиц иси спомня за съветските вестници - "Правда", "Известия", "Красная звезда"...
Ах, тези незабравими статии: "Да превърнем в дело решенията на пленума на ЦК на КПСС", портретът на вожда на първа страница... О, колко дълго бе лишен от това щастие!
За съжаление отново му бе съдено да се задоволява с омразната немска тоалетна хартия...
- Хм, скейтбордист - помисли си Щирлиц.
- Хм, Щирлиц - помисли си сваленият съветски пилот, който мъкнеше перката на самолет на рамо.
***
На 23 февруари, отбелязвайки Деня на Съветската армия, Щирлиц се напи като дъска. След което, облечен в уформа на майор от НКВД, цяла нощ с наган и гола шашка в ръка тича пред сградата на Гестапо, крещейки: "Ех, вашта мамка!"
И едва на следващия ден той със свито сърце осъзна колко близко е бил до провала.
***
Щирлиц незабележимо премина границата.
За това той разбра от сутрешните вестници.
***
Щирлиц гледаше как професор Плейшнер се хвърля от прозореца на третия етаж вече шести път.
- Явно отровата не действа - помисли си той.
***
Щирлиц си плуваше, когато видя чифт жълти очи във водата.
- Мюлер! - помисли си руският агент.
- Отчасти - помисли си крокодилът.
***
Щирлиц видя наклонена кула.
- Пиза - помисли си Щирлиц.
- По-малко трябва да пиеш - каза си кулата.
***
Щирлиц се промъква посред нощ в кабинета на Мюлер.
Протяга ръце към касата със секретните документи и в този момент чува приближаващите стъпки на Мюлер!
Щирлиц затваря очи и се престорва на заспал.
На сутринта го викат при Мюлер.
- Щирлиц, снощи ви видях в кабинета си - казва му Мюлер. - Тревожа се за вас, вие очевидно страдате от сомнамбулизъм!
- Спасен съм - мисли си Щирлиц, но изведнъж му хрумва ужасно подозрение.
Мюлер го заварваше по този начин в кабинета си вече за 10-и път. Ами ако наистина беше сомнамбул?!
***
Всички агенти на ФБР се събрали в България. Дали им пистолети и им казали да влязат в празна стая, в която била жена им. Те трябвало да я застрелят. Влязъл първият, не можал да я убие, влязъл вторият - и той отказал да я застреля. Трети влязъл агент Ганев от Второ главно. След малко се чуло: туф, туф,туф. Излиза агент Ганев и вика:
- Кой идиот е сложил халосни патрони, та трябваше да я довърша с табуретката!
***
- Какво ще остане от СДС, ако от него се махнат всички агенти, бивши комунисти, номенклатурни кадри и техните деца?
- Нищо.
***
Изпратили Киркор за шпионин в Америка. Казали му да се прикрива и да чака, докато го потърсят. Паролата била: "Шиете ли шарени дюшеци?" Но го забравили. Чак след десетина години се сетили за него и го потърсили в арменския квартал на Ню Йорк.
Попитали един арменец занаятчия с уточнената отпреди парола "Шиете ли шарени дюшеци?" Арменецът отговорил.
- Киркор Шпионина е в другия блок.
***
Една сутрин Щирлиц се събуди в стая с решетки и без спомени от вечерта.
Обмисля ситуацията, като си припомня инструкциите: "Сега ако влезе някой в руска униформа, аз съм майор Исаев от Съветската армия. Ако влезе шваба в униформа на СС - аз съм оберщурмбанфюрер от Щирлиц."
След малко влиза санитарят на изтрезвителното и се усмихва лъчезарно:
- Добре се напихте снощи, другарю Тихонов. (Вячеслав Тихонов е актьорът, който изпълняваше ролята на Щирлиц в сериала "17 мига от пролетта" - б. ред.)
***
Щирлиц се прережда на голяма опашка в стола на Гестапо, а на разгневените погледи отвръща:
- За героите на Съветския съюз няма опашка.
***
Тестват няколко кандидатиза работа в разузнаването. Дават им по един плик и им казват:
- Тук има секретни документи, трябва да ги отнесете на нашия агент в отсрещната сграда. Как ще намерите кой е - ваша си работа, но до един час да са доставени.
Всички излизат от стаята и се запътват към отсрещната сграда, само един се шмугва в тоалетната и отваря плика. Вътре намира лист, на който е написано:
"Върнете се обратно, приет сте на работа".
***
Мюлер вика Щирлиц:
- Щирлиц, как ще обясните на фюрера, че отпечатъци от вашите пръсти са намерени на гърдите на Ева Браун?
- А вие, хер Мюлер, как ще обясните на фюрера как сте намерили отпечатъците ми там?
***
Щирлиц видя група хора с бухалки в ръце.
- Биячи! - помисли си Щирлиц.
- Щирлиц - помислиха си бейзболистите.
***
Щирлиц ходеше из гората когато дочу съскане от един храст. Щирлиц си помисли: "Змия", и веднага стреля. От храста изпадна тялото на радиста Плейшнер.
- Бедни ми Плейшнер, ти така и не се научи да свириш с уста - каза си Щирлиц.
***
Щирлиц вървеше през центъра на Берлин. Сред минувачите имаше агенти на Гестапо. Усети острите им, студени погледи. Те го подозираха! Досещаха се, че е разузнавач!
Може би високото му руско чело го издаваше. Или интелигентните му и строги сини очи. Или волевата брадичка. Или… парашутът, който се влачеше зад него…
***
СС загражда квартирата на Щирлиц. Мюлер се провиква:
- Щирлиц, обграден си, излизай! Знаем, че си вътре!
Щирлиц също знаеше, че е вътре, но упорито мълчеше.
***
Мюлер пита:
-Щирлиц, защо паспортът ти мирише на руска водка?
Щирлиц трескаво помисли и накрая каза:
- Сетих се! Когато Борман трябваше да го подпечата, каза "Ху!" на печата, преди да го удари.

Зимата дойде, в планините вали сняг
Превалявания от сняг в момента има в Родопите, Източна България и източната част на Стара планина.
Това съобщиха за Агенция “Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Няма да се натрупа снежна покривка, тъй като валежите не са силни. В равнините няма да вали сняг.
Паднало е дърво на пътя в прохода Шипка на територията на Областно пътно управление – Габрово и има образувани колони от чакащи автомобили. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”. Екипи на пътното управление разчистват участъка.
Днес и утре времето в страната ще бъде студено за сезона. Днес температурите ще бъдат в рамките на 5-10 градуса. Утре температурите ще бъдат същите, но сутринта се очакват и отрицателни температури. Облачността ще се запази, но на места ще се разкъса.
И в двата почивни дни в източните райони на страната ще има вятър от север – североизток. Той ще бъде от умерен до силен.
Следващата седмица ще има затопляне на времето. То ще се усети четвъртък – петък.

Сп. “Експансион”: В BG винаги стигаш до Господин 10%
Всеки, който иска да прави бизнес в България, трябва да бъде нащрек, тъй като цели сектори от българската икономика се контролират от мафията, пише в последния си брой френското икономическо издание "Експансион", цитирано от БГНЕС.
"В тази държава никой не знае кой кой е - никога не знаем с кого си имаме работа. И френските инвеститори, които идват тук с открито сърце, много скоро си чупят пръстите", пише авторът Шарл Аке в анализа. Той дава и няколко примера за шокиращи измами, на които са били жертва френски инвеститори. Един от тях превежда 100 000 евро за месо. То не тръгва, защото просто няма кланица, интернет сайтът е фалшив и, разбира се, няма месо. Друг се опитал да купи терен, но и той попада на мошеник, който прибира парите и изчезва.
"Да не говорим за този пекар, който искал да предложи френски хляб в страната на киселото мляко. Прекрасна идея - сигурно е така, ако неговият съдружник не беше го измамил и прибрал целия капитал", добавя авторът на статията.
Специално внимание се обръща на френската компания "Карфур", която при идването си в страната ни е поискала да създаде джойнтвенчър, но много скоро решава да участва сама.
Все пак шефовете на фирмата са били принудени да се възползват от "съветите" на местни бизнесмени - двама братя, които се движели със спортни коли и една чета от бодигардове.
Шарл Аке цитира директора на VIVACOM Бернар Москени, който казва, че когато чужденец пристига в България, трябва да остави настрани принципите. Според него е много важно на място да се намери човек, който да решава проблемите.
"Има много посредници в сянка. Понякога ситуацията се деблокира, без да се разбере защо", казва той.
В материала се обръща внимание и на сериозните проблеми в публичния сектор, защото чужденците влизат в директна конфронтация с местните мафиотски групировки, готови на всичко, за да спечелят конкурса.
Такава беше политиката преди последните избори през юли 2009-а. Сега новият премиер Бойко Борисов - бивш бодигард, се опитва да сложи край на тези лоши практики, пише авторът.
Дали е имало подкупи, никой не може да каже, но същите съмнения съществуват и за новите документи за самоличност, чийто конкурс беше спечелен миналата година от "Сименс", добавя авторът, който се позовава на френския посланик Етиен дьо Понсен, че организацията на този конкурс от 100 млн. евро е съмнителна.
В репортажа се казва още, че за да влезеш на пазара, винаги стигаш до някой Господин 5%, който в повечето случаи е политическа фигура, но много често тарифата скача до 10%.
"За съжаление законите са направени така, че престъпниците да нямат проблеми", казва Етиен дьо Понсен.
Съдиите много често са корумпирани, но нещата отиват много по-далече. Всъщност няма политическа фигура, която да е била осъдена за корупция в тази страна. Дори да имат безспорни доказателства, българските полицаи трябва да изпълняват абсурдни процедури преди задържането, които имат за цел да ги неутрализират, отбелязва авторът. (24часа)

"Ди пресе": 100 дни Борисов - много шум, малко програма
Новият български премиер блести преди всичко с атаки срещу предшествениците си, пише австрийският в. “Ди пресе”, цитиран от "Дойче веле".
“100 дни Борисов - много шум, малко програма” е озаглавена статията на Франк Щир.
Тлеещата от години вражда между Бойко Борисов и Сергей Станишев заплашва да достигне връхната си точка, твърди авторът. Той започва статията си с думите на премиера, че “създаденото от Станишев франкенщайнче ще му изяде главата”. С това изказване Борисов има предвид създадената от предшественика му Държавна агенция за национална сигурност. Тя работи за противодействие на корупцията по високите етажи на властта, но привлече вниманието по-скоро с редица скандали, отколкото с постигнати резултати.
И 100 дни след началото на управлението на страната Борисов не се отказва да воюва с предшественика си по обичайния си хъшлашко прям начин. Наскоро той представи доклад на ДАНС от октомври 2008 г., съдържащ пикантни детайли за известни личности от политическата сцена на България, който по думите му бил изчезнал от бюрото на Станишев. Борисов иска да предаде Станишев на главния прокурор.
От поемането на властта в края на юли Борисов и неговите министри поставиха акцента на дейността си в публичното разбулване на предполагаеми нарушения на коалиционното правителство на Станишев. Предишните управляващи са обвинявани, че поръчвали прекалено скъпи правителствени самолети, че изразходвали прекалено много средства за луксозното саниране на правителствените сгради и че изобщо пилеели държавния бюджет. Явно новият премиер уцелва болното място на българите. Това доказва рекордната обществена подкрепа от 77%.
Обявилите се в началото за негови съюзници като консерваторите около експремиера Иван Костов колебливо започват да се дистанцират от Борисов. Според тях липсва конкретно формулирана правителствена програма, а парламентът, доминиран от партията на Борисов ГЕРБ, работи мудно. Само националистите от “Атака” се въздържат от критика към управлението на Борисов.
Министър-председателят обеща, че до края на мандата си ще построи три автомагистрали. За сметка на това обаче все още цари неяснота относно съдбата на планираните големи енергийни проекти с руско участие. 100 дни след поемането на властта все още не може да се каже дали Бойко Борисов ще бъде не само медиен премиер, а и успешен политик, завършва статията. (24часа)

Съдят наш травестит, набил германски депутат
43-годишен български травестит бе изправен вчера пред съда в Берлин, за да отговаря за обир и побой над германски депутат.
Али Р. пристигнал в Германия преди година, за да заработва като жрица на любовта. Предлагал услугите си на улицата и заработвал по 2000 евро месечно, без да плаща данъци, писа пресата в Берлин.
Случаят "Али срещу депутата" попадна в жълтата преса, след като на 30 август нашенецът насинил окото на депутат от ХДС в населения с турци квартал Кройцберг.
Травеститът бил на работа на улицата и твърди, че 44-годишният политик ползвал услугите му. Отказал обаче да плати. Али се вбесил, опитал да си вземе сам дължимото и изтръгнал портфейла от джоба на клиента. В схватката ударил едно яко кроше и насинил окото на депутата. След това си прибрал дължимите 70 евро и избягал. "Съжалявам, че избухнах! Бях пил", разкая се пред съдията в "Моабит" нашенецът. Той влезе в залата в мъжки дрехи, брадясал и без грим. Последните два месеца Али Р. прекарал в предварителния арест.
Германецът отрича да е имал нещо общо с мъжа проститутка. Травеститът, който в България се изучил за крояч, получи 11 месеца условно.

Изпити за кандидати за комисари от 25 ноември
Кандидатите за еврокомисари ще бъдат препитани между 25 ноември и 10 декември, съобщи председателят на Европейския парламент Йежи Бузек.
Според процедурата претендентите се явяват пред ресорните си парламентарни комисии, където депутатите ги "изпитват" върху компетенциите им по ресора, за който са предложени от шефа на комисята. От това зависи дали ще бъдат одобрени от пленарна зала.
Първите препитвания ще минат по време на парламентарната сесия в Страсбург, а финалните изслушвания ще бъдат в Брюксел. Според Бузек интервютата на 26-те претенденти могат да приключат за 8 дни. Парламентарният шеф информира за това премиера Борисов и външния министър Румяна Желева, която е и българският кандидат.
Борисов коментира, че България запазва шансовете си за портфейла на разширяването и добросъседството. Очаква се новата комисия да заработи от 1 март като досегашните титуляри, чийто мандат изтича днес, са били помолени от председателя Жозе Мануел Барозу да останат на постовете си до края на февруари.
Междувременно лидерите на ЕС се договориха с Чехия да я добавят към Полша и Великобритания, които няма да прилагат залегналата в Лисабонския договор Харта на основните права. Така те изпълниха условието на чешкия президент да подпише документа, за да може той да влезе в сила.
"Лисабонският договор е маратон с препятствия. Ние прескочихме последното", коментира Барозу. След като Вацлав Клаус подпише, ще започне и разпределението на ресорите в Еврокомисията, както и номинацията за двата най-престижни нови поста - на президент на Европейския съвет и на външен министър на ЕС.
Шансовете на досегашния фаворит Тони Блеър се коментират като минимални, след като европейските социалисти се договориха с консерваторите за мястото на първи дипломат срещу десен президент, малко след като британският премиер Гордън Браун заяви подкрепата си за своя предшественик.
Лидерите на ЕС ще се съберат извънредно през ноември, за да направят избора си. Борисов коментира, че люксембурският премиер Жан-Клод Юнкер, който се спряга за президентския пост, "обича България и познава в детайли финансовото ни положение, което е предимство за нас". За външен министър с най-големи шансове са британският първи дипломат Дейвид Милибанд и румънският евродепутат Адриан Север
ЕК ни дава 2 месеца за адвокатите
Европейската комисия даде на България 2 месеца срок за отстраняване на пречките пред свободното практикуване на чужди адвокати и адвокатски кантори у нас, съобщи пресслужбата в Брюксел.
Брюксел ще изпрати официално искане до България под формата на мотивирано становище, което е вторият етап от процедурата за нарушенията. Ако няма задоволителен отговор до два месеца, Брюксел може да отнесе случая до Европейския съд.
Някои разпоредби от българското законодателство представляват пречка за свободата на установяване на адвокати и на адвокатски кантори в България. Според Еврокомисията не е оправдано изискването за българско гражданство като условие за придобиването на звание български адвокат. Освен това било факт, че българските адвокати и адвокатите от други държави-членки не се ползват с еднакви права за упражняване на своята дейност. България нарушавала европейското законодателство и като не давала възможност адвокатските кантори, установени в други държави-членки, да учредят клон на своята дейност у нас, както и да използват своето фирмено наименование в страната ни. (24часа)

Джордж Буш взе $100 000 за 28 мин.
Бившият американски президент Джордж Буш е получил почти 100 000 долара за първата си реч като член на вашингтонското бюро на лектори, съобщи news.bg.
Около 15000 американци са си закупили билет от над 200 долара, за да могат в понеделник вечерта да чуят 28-минутната реч на Буш на стадиона във Форт Уърт, Тексас.
С речта Буш отбелязва завръщането си в обществения живот, след като прекара девет месеца в дома си в Далас.
В момента Буш пише книга за 12-те най-трудни решения, които е взел по време на президентския си мандат.
Путин: Задава се нова газова криза
Владимир Путин заяви, че отново възникват проблеми по въпроса за плащанията на Украйна за руски енергийни носители, предаде Интерфакс.
“Това е крайно неприятно", каза руският премиер след телефонен разговор с украинската си колежка Юлия Тимошенко.
От енергийното ни ведомство вчера припомниха думите на министър Трайчо Трайков, че можем да сме спокойни за зимата. Наскоро той успокои, че газохранилището в Чирен е пълно, а и вече имаме реверсивна връзка с Гърция. (24часа)

Забраняват на ученици да се правят на имигранти
Ограничения върху носенето на прекалено страшни костюми въведоха много американски училища в навечерието на празника Хелоуин, пише вестник "Ню Йорк таймс".
На децата се забранява да се правят на инвалиди и нелегални имигранти. Костюмите им не трябва да са страшни, да намекват за недостатъци на която и да било раса, националност, религия или пол, да подбуждат към нетърпимост и ненавист. Не се позволяват маските и прекалено силният грим.
Забранено е използването както на истинско, така и на бутафорно оръжие.
Вместо това на американските ученици се препоръчва да си изберат за Хелоуин костюми на животни, зеленчуци или плодове, като например на морков или на тиква. В някои училища на САЩ костюмите са били изцяло забранени.
Смята се, че празникът Хелоуин е с келтски произход. Древните келти празнували своята Нова година на 1 ноември. В края на октомври те прибирали последната си реколта. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят.
За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията.
През 853 г.. папа Григорий IV утвърдил 1 ноември като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици.

ОЩЕ МАЛКО КЪМ ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ЗА ОКТОМВРИ

ПО ФОКУС

В ДАНС се шамаросват, разменят си крошета, и е късмет, че не са се застреляли, според Бойко Борисов
София. Премиерът Бойко Борисов заяви, че емоционално погледнато и като фактология – всеки би закрил ДАНС в настоящата ситуация, за да си гарантира, че повече няма да има шум около службата и изтичането на информация, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Борисов заяви обаче, че е хубаво да има служба и това да е една интелигентна служба, каквото е и името и, а не – „да се шамаросват по канцелариите”. Борисов заяви, че случаи на пререкания и на размяна на удари между служители е имало и на по-високи нива, от случая, за който се знае, но отказа да ги назове. Той заяви, че това е срамно.
Според Борисов и бившият премиер Сергей Станишев, и шефът на службата Петко Сертов са знаели, че служителите се бият по канцелариите. "Късмет са имали, че не са се застреляли. Съгласете се - въоръжени хора, на такава възраст, да си разменят шамари и крошета" - каза Борисов.
В понеделник премиерът ще се срещне със служителите на ДАНС, за да разгледа техните проблеми и да ги успокои. Борисов заяви, че е работил пет години с тези хора и по негово време не е допуснал да има нито теч на информация, нито дестабилизация.
„Ще ги стабилизирам и те ще получат моето доверие” – бе категоричен премиерът.
Борисов каза още, че от страна на Синята коалиция са дошли разумни предложения във връзка с работата на ДАНС и вече е разговарял за тях с председателя на ресорната комисия в парламента – Иван Костов. Най-вероятно тези предложения са щели да бъдат приети.
Той съобщи, че официално Иван Драшков е бил освободен от поста си в ДАНС като заместник-председател за уронване на престижа на службата и затова не е чудно, че съдът се е произнесъл в негова полза.

Необходимо да се изпълняват функциите на ДАНС за защита на сигурността на страната, каза Иван Костов

София. Тази седмица ме накара, анализирайки ситуацията, да предложа на министър-председателя и на шефа на Държавна агенция „Национална сигурност” да направим една кръгла маса, на която да разискваме концепцията за новия ДАНС, която трябва да се появи от сегашната организация, каза в предаването “Седмицата” на Дарик радио Иван Костов, председател на Парламентарната комисия за контрол на ДАНС и съпредседател на Синята коалиция. Според Иван Костов е необходимо да се изпълняват функциите на ДАНС и има точно определени сфери на защита на сигурността на страната, които трябва да бъдат покрити от институция, която да предпазва от опасности обществото ни и държавата. На въпрос защо той като министър-председател не е създал такава агенция, Костов заяви, че той е вършел същата работа с по-друго организирани институции и допълни, че няма особено значение как точно ще бъде организирана една институция, а има значение дали тя е ефективна и изпълнява функциите си. „Една от най-важните организации бяхме създали ние за реализация на българските интереси и за защита на сигурността на страната. Спомнете си през какво сме минали през 1997-2001 година”, каза Иван Костов и допълни, че един от големите рискове в сигурността е допълнителното нарастване на престъпността в страната, което ще продължи, ако кризата в страната се развие.

Елиана Масева: ДАНС не отговаря нито на целите си, нито на афишираните средства за борба с корупцията
Благоевград. ДАНС е политическа полиция. Това заяви в седмичното обзорно предаване „Метроном” на радио “Фокус”-Пирин Елиана Масева - бивш член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. По думите й, структурата не отговаря нито на целите си, нито на афишираните средства за борба с корупцията и организираната престъпност. „След поредица от подобни скандали, авторитетът на ДАНС в очите на хората, които очакват да защитава националната и лична им сигурност, постепенно ще бъде точка, която е несъвместима с понятието държавната служба, която да отговаря за националната сигурност на Република България”, заяви Масева. „Това е една последна фаза в класацията на негативните оценки за една подобна служба, следователно тя трябва сериозно да се реформира, не може България да няма служба, която да отговаря за националната сигурност. Това, което ми правеше впечатление в 40-то народно събрание, че правителството на тройната коалиция избягваше да споменава организирана престъпност и в докладите, и в изявленията, и в информацията. Макар че в мониторинговите доклади на ЕК България беше критикувана като най-корумпираната и най-престъпната държава, а това не са случайни неща, това по-скоро говори за демотивация в най-високите части на властта, каза Илиана Масева. На въпрос как ще коментира липсата на деветте справки, адресирани до бившия премиер Сергей Станишев, Масева заяви: „Секретното деловодство е една от най-отговорните дейности в администрацията. Всички длъжностни лица, които работят в този сектор, много добре си знаят правилата, защото те се занимават само с това. Това да липсват такива преписки според мен е равнозначно на това, че държавността е била поставена на колене пред безхаберието на управлението, това че България губи от характеристиките си на правова държава”.

Зачервяване...
Националният съвет на БСП заседава днес. На пленума председателят на партията Сергей Станишев трябва да предложи нов състав на Изпълнителното бюро на БСП. БСП трябва да приеме и политическа позиция за 20 години от 10 ноември.

Евгений Узунов подава оставка като депутат?
Евгений Узунов е заявил пред Националния съвет на БСП, че си подава оставката като депутат, научи репортер на Агенция „Фокус”. Причината за решението му е предложението да бъде секретар на Изпълнителното бюро на БСП.

Сергей Станишев предлага 21 души за Изпълнителното бюро
21 души предлага председателят на БСП Сергей Станишев да влязат в Изпълнителното бюро на БСП, научи репортер на Агенция “Фокус”. Това са:
Секретари: Деница Златева, Корнелия Нинова, Евгений Узунов, Катя Николова;
Говорител: Димчо Михалевски;
Членове: Ваня Добрева, Михаил Миков, Янаки Стоилов, Борислав Гуцанов, Илия Баташки, Явор Гечев, Николай Малинов, Владимир Топенчаров, Бойко Великов, Атанас Костадинов, Ангел Найденов, Георги Пирински, Дора Янкова, Кирил Добрев, Кристиан Вигенин, Димитър Горов.
Националният съвет на БСП прие политическа позиция „10 ноември – Демократичното начало тогава и сега”
Националният съвет на БСП прие политическа позиция „10 ноември – Демократичното начало тогава и сега”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. В документа се казва, че преходът у нас е довел до дълбоко социално разслоение, което поражда и новите социални конфликти. Бедността и безработицата, престъпността, неграмотността и болестите, се превърнаха в остри проблеми с дълготрайни последствия - пише още в документа. Една от основните причини за това е станало обстоятелството, че преходът е бил силно идеологизиран. Друга причина, отчетена в позицията, е десният неолиберален модел на промените.

Сергей Станишев: Управлението не демонстрира по никакъв начин ефективност и компетентност
В България се наблюдава динамика на развитие към едно авторитарно управление, което не различава по никакъв начин разделение на властите. Това каза на Националния съвет на БСП лидерът на партията Сергей Станишев, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Според Станишев за сегашното управление добрата опозиция е мъртвата опозиция, което демонстрира агресия.
„От устата на премиера прозвуча дори заплаха за съществуването на БСП. По отношение на такива заплахи трябва да сме много категорични. Управлението не демонстрира по никакъв начин ефективност и компетентност”, заяви Станишев. По думите му - Кабинетът нищо не е направил досега, а се занимава само с ревизия на предишното управление. Според него тази ревизия се основава на „лъжи”. Такава лъжа било и твърдението на финансовия министър от вчера по отношение на фискалния резерв.
БСП подготвя политическа оценка на 100-те дни на управление на правителството.
По думите на Станишев медиите все ще не желаят да чуят аргументираната позиция на опозицията по отношение на управлението. Така например, когато БСП е поискала оставката на министъра на икономиката Трайчо Трайков заради отказа на RWE от участие в проекта АЕЦ "Белене", то почти не е било отразено.
„Днес разглеждаме един важен политически документ. Текстът действително е достатъчно добър като оценка”, коментира той. Станишев предложи да се изведе в отделен параграф ролята, която БСП е играла в постигането на национален консенсус. Без тази политика преходът е можел да бъде много конфронтационен, обясни той.

Румен Петков: Да твърдим, че сме раздавали куфарчета с пари без аргументи, означава, че сме съучастници в убийството на БСП
Когато самите ние твърдим, че сме участвали в процеса с раздаването на куфарчета с пари, не можем да се учудваме, че имаме такъв резултат на изборите. Това каза на Националния съвет на БСП Румен Петков, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Да се поставя такова твърдение без доказателства означава, че ние обявяваме БСП за незаконно образувание, заяви Петков. Да твърдим, че сме раздавали куфарчета с пари без абсолютно никакви аргументи, означава, че ние ще сме съучастници в убийството на БСП, бе категоричен той. По думите му, ако е имало такива неща, то те отдавна щяха да са на показ.
Петков добави, че текстът на проектодекларацията е добре балансиран и в трите раздела. Всеки от нас може да търси и доразвива в него акценти, каза Петков. Той предложи като новото Изпълнително бюро да отговори на поставените въпроси в залата за раздаваните куфарчета с пари по списъци.

БСП трябва да отговори - кой и защо точно той стана богат за една нощ, според Татяна Дончева
Според Татяна Дончева, при обсъждането на проекта за декларация по повод 20 години от 10 ноември 1989 г., обект на анализ трябва да станат годините 1991, 1992 г. и да се търсят отговори на въпросите: Кой и защо точно той стана богат за една нощ? Защо беше разбита БНБ и защо лица получиха право да вземат необезпечени кредити? Защо БСП не заложи на мениджърите на късния социализъм?
Според Дончева в България няма община, в която да няма някой, който за една нощ да е станал богаташ в началото на прехода, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
БСП не може с една кратка декларация да приключи темата за 10 ноември 1898 г. Това заяви Красимир Премянов на заседанието на Националния съвет на БСП. По думите на Премянов трябва Националният съвет или Изпълнителното бюро да извърши политически анализ на изминалите години и участието на БСП в процесите в страната.

Националният съвет на БСП обсъжда проекта на политическа позиция по повод 20 години от 10 ноември
Националният съвет на БСП обсъжда текста на проекта на политическата позиция по повод 20 години от 10 ноември 1989 г., предаде репортер на Агенция “Фокус”. Росен Малинов коментира, че сега е получил текста и в движение се запознава с него и добави, че това „не е най-добрата тактика, но е все пак тактика”.
Цвятко Цветков каза: „Добре е да има такава позиция на нашата партия, която направи 10 ноември и след него участва активно в процесите със своите грешки и своите положителни дейности. В такъв документ едва ли можем да дадем една задълбочена и цялостна оценка на този тежък 20-годишен период”. „Ние започнахме промяната в България и я извършихме, но и до ден-днешен нашата партия не се пребори за Национална програма за развитието на България след промяна. Нито веднъж не успяхме да внесем какво ще се прави като български модел след демократичните промени. Изпуснахме на няколко пъти да сложим приоритети на българското развитие, зад които да търсим националния консенсус зад това как да се развива България”, каза Цветков.
Кристиан Вигенин каза: „20 години след прехода виждам явления, които ме притесняват, и не са добре отразени в тази декларация”. В декларацията трябва да е записано, че ние категорично ще се противопоставим на авторитарните тенденции от последните месеци, че нашата партия ще остане стожер на демокрацията, отбеляза Вигенин. По думите му - сегашното правителство не е това, което е искало да види българското общество преди 20 години.

Персонални и функционални промени се очакват в Изпълнителното бюро на БСП, смята Кирил Добрев
Не само персонални, но и функционални промени се очакват в Изпълнителното бюро на БСП. Това каза пред Агенция „Фокус” Кирил Добрев, член на ИБ на БСП. Не мисля, че промените ще бъдат козметични. Мисля, че ще има доста сериозни промени. Нямаме и интерес от революционни промени, тъй като сме консервативна партия. Това ще бъдат необходимите промени, коментира той. По думите му единствено председателят на партията може да предложи състав на Изпълнителното бюро. „Той трябва да определи функционално кой как да отговаря по ресори. Кой ще си тръгне и кой остава - не мога да кажа. Очаквам да има сериозна реформа в Изпълнителното бюро”, допълни Добрев.

Проф. Чавдар Николов: Бюджет 2010 г. е кризисен, но не и антикризисен
Благоевград.Бюджет 2010 г. е кризисен, но не и антикризисен. Това заяви пред радио “Фокус”-Пирин икономистът проф. Чавдар Николов. „Той просто е един бюджет, който орязва разходите, обаче не прави нищо като противодействие на кризата”, обясни Николов. По думите му, това се дължи най-вече на стремежа за продължително уравновесен бюджет и това, че не се разпределят тежестите върху различните части на населението, които имат различна покупателна сила. „Това са задължителни неща при една криза, но те не са направени, направено е само едно орязване на разходите”, подчерта Чавдар Николов. Запитан 2010 г. ли ще е пикът на кризата у нас, икономистът отговори така: „Върхът на кризата ще бъде някъде края на тази и началото на идната година с някакво пребиваване на дъното към средата на идната година. Тогава Европа, ако излезе от кризата към края на годината, може да се надяваме на леко раздвижване”. Николов бе категоричен, че приоритетите в проектобюджета за следващата година не са истински, тъй в здравеопазването средствата се орязват и същевременно се прави „някаква половинчата реформа”. „Продължителната рецесия няма начин да бъде избегната, поне до края на идната година. Много е страшно това, което се очертава до края на тази година. При всяко положение безработицата, ще отиде на двуцифрени числа. Докато инфлацията в криза не може да бъде висока. Тази година е възможно дори да сме 1,5% - 2%. Догодина, дано не стигнем до дефлация, защото това е едно от най-разрушителните неща за една икономика”, обясни Чавдар Николов.

Климатичен компромис
Лидерите на ЕС постигнаха споразумение за това как да помогнат на развиващите се страни да се справят с климатичните промени, но в същото време нe посочиха колко конкретно ще бъде финансовият принос на Европа.
„Постигнахме споразумение”, заяви шведският премиер Фредрик Рейнфелд в края на двудневната среща на ЕС в Брюксел.
„Сега ЕС има силна позиция и започва обратното броене до срещата в Копенхаген”, добави той, имайки предвид международните преговори за климата в Дания през декември.
Лидерите на ЕС се споразумяха, че развиващите се страни ще се нуждаят от 100 милиарда евро годишно до 2020 година за борба с климатичните промени и последиците от тях.
В същото време европейските лидери така и не казаха каква сума ще идва от Европа, тъй като се запазват различията в позициите между бедните източноевропейски нации и по-богатите западни страни.
Литовският президент Далия Грибаускайте заяви, че ще бъде формирана работна група, която да изработи конкретна формула за това как помощта да бъде разделена между страните-членки.
Литва, Полша и седем други източноевропейски страни, са категорично против идеята размерът на финансовата помощ за развиващите се страни да се обвързва с нивата на замърсяване, което означава, че те ще поемат основната тежест. Вместо това те предлагат товарът да бъде разделен според националните доходи, което увеличава финансовата тежест за по-богатите западноевропейски нации.
27-членният блок се гордее от това, че е начело на борбата с климатичните промени и вече се съгласи да намали емисиите на вредни газове с 20% до 2020 година, но мнозина се опасяват, че лидерската му роля може да бъде изложена на риск, ако на преговорите в Копенхаген няма силен, единен подход. Тогава гласът на Европа ще бъде по-слаб при опитите да се убедят страни като Китай, САЩ и Индия също да съкратят вредните емисии.
От ЕС вече обявиха, че са готови да увеличат до 30% намаляването на вредните емисии, ако останалите развити страни се съгласят също да направят това по време на срещата в Копенхаген.
„Сега можем да погледнем останалия свят в очите и да кажем, че европейците са свършили своята работа”, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу по време на заключителната пресконференция в Брюксел.
„Беше важно ЕС да запази лидерската си роля и това стана”, добави Барозу.
В същото време той предупреди, че ЕС не предлага „празен чек” и е готов да работи с партньори, които са готови са сътрудничат.
Седем страни от Централна и Източна Европа, начело с Полша, поискаха да има по-конкретни предложения за това как Европа ще подели помощта за развиващите се страни. Те са обезпокоени, че националният принос ще бъде определен от нивата на замърсяване, а не от националния брутен доход на страните, като по този начин ще бъдат несправедливо засегнати.
„Има определени страни-членки, които са против това да се дава конкретно предложение от страна на ЕС. Ние настояваме за справедливо разпределение на тежестта. Не смятаме, че може да се допусне България и Румъния да плащат повече от Дания или Холандия, тъй като това би било напълно абсурдно”, заяви полският министър по европейските въпроси Миколай Довгeлевич.

Барселона ще бъде домакин на преговори за климата през следващата седмица
Мадрид. Испанският град Барселона през следващата седмица ще бъде домакин на последния кръг от преговорите по климата преди конференцията за климата на ООН в Копенхаген през декември, на която се очаква да бъде постигнато споразумение, което да замени Протокола от Киото, който изтича през 2012 г., предаде китайската информационна агенция Синхуа.
В Барселона делегатите ще обсъдят резултатите, постигнати от двете предишни работни групи по климата, с цел да изготвят нов, по-добър текст, който да доведе до окончателно споразумение в Копенхаген.
Преговорите ще бъдат разделени на пет блока, като всеки от тях ще се заеме с различните проблеми. Те са: обща позиция, адаптиране, смекчаване на последствията, финансиране и споделянето на технологии.
Сред трудностите, пред които ще се изправят делегатите, ще е и въпросът за това, с колко да бъдат намалени емисиите на газовете, причиняващи парниковия ефект.
В срещата в Барселона, която ще се състои от 2 до 6 ноември, се очаква да участват над 4 000 делегати и наблюдатели.

„Таймс”: Шансовете за споразумение за климата в Копенхаген намаляват, смята Ангела Меркел
Брюксел. Притеснена от безизходицата, в която навлязоха преговорите, предшестващи конференцията за климата в Копенхаген, германският канцлер Ангела Меркел предупреди своите европейски колеги, че от преговорите в датската столица през ноември може да се очаква само широка политическа рамка. По нейните думи, шансовете за всестранно споразумение за климата, което да замени Протокола от Киото, са се изпарили, пише британският вестник „Таймс”.
„Би било реалистично да се каже, че в Копенхаген ние няма да можем да постигнем споразумение, но е важно да се одобри политическа рамка, която да залегне в основата на споразумението”, каза Меркел в края на двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел. „”
„Копенхаген трябваше да доведе до режим, който да замени този от Киото. Сега говорим за политическа рамка, а преговорите по споразумението ще продължат по-дълго”, добави тя.

Следващата среща ЕС-САЩ ще бъде фокусирана върху климата, икономиката, Афганистан и Иран
Брюксел. Следващата среща ЕС-САЩ, която ще се състои във вторник във Вашингтон, ще бъде фокусирана върху климата, световната икономическа криза, както и върху външните въпроси, по-специално Афганистан и Иран. Това се казва в съобщение на шведското председателство на Европейския съюз, предаде кувейтската информационна агенция КУНА.
„Срещата е важно събитие с оглед към конференцията за климата в Копенхаген през декември. Тя също е и възможност за укрепването на отношенията между ЕС и САЩ, с фокус върху общите усилия на САЩ и ЕС за установяването и укрепването на мира, просперитета и демокрацията по света”, се отбелязва в съобщението.
По случай срещата ще бъде дадено началото на нова инициатива за сътрудничество в сферата на енергетиката между САЩ и ЕС.
В отделно съобщение, разпространено от канцеларията на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана, се казва, че високопоставеният европейски представител ще участва в срещата ЕС-САЩ на министерство равнище, на която ще бъдат обсъдени ситуацията в Близкия изток, последните събития в Афганистан и Пакистан, иранската ядрена програма и отношенията с Русия.

В Неапол италианската полиция е задържала един от босовете на Камората
Рим. В събота сутринта в Неапол служители на спецподразделение на италианската полиция са задържали един от най-опасните престъпници в днешна Италия - Салваторе Русо, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии.
Русо е лидер на носещ същото име клан на влиятелната южноиталианска престъпна организация Камора. Той е осъден на доживотен затвор, а от 1995 г. е обявен за национални издирване. Името му фигурира в списъка на 30-те най-опасни престъпници в Италия.

"Гардиън": Британските консерватори настояха за приватизиране на Кралската поща
Лондон. Представители на Консервативната пария във Великобритания се обявиха за приватизирането на Кралската поща в страната, пише "Гардиън". По думите им претендентите за закупването й ще участват с голям ентусиазъм в процеса на приватизация, ако след края на спора между работниците и ръководителите на пощенската служба представителите на профсъюза се съгласят с модернизирането й.
Според изданието съществува риск от това, че предаването на Кралската поща в частни ръце ще изостри още повече ситуацията. След провала на преговорите между профсъюзите и ръководството на Кралската поща пощенските служители вчера проведоха поредната протестна акция.

„Айриш индипендънт”: Никола Саркози нанесе удар по надеждите на Тони Блеър да стане президент на ЕС
Париж. Френският президент Никола Саркози нанесе удар по надеждите на бившия британски премиер Тони Блеър да бъде избран за първия президент на Европейския съюз, публични оттегляйки подкрепата си за неговата кандидатура, пише ирландският вестник „Айриш Индипендънт”.
Френският президент бе първият европейски ръководител, който през 2007 г. предложи Блеър за поста, но попитан на срещата на ЕС в Брюксел, дали той все още подкрепя бившия британски премиер, Саркози каза: ”Имената, които първи са поставени на масата, може да не са тези, които ще бъдат избрани накрая”.

„Файненшъл таймс”: И Великобритания „рестартира” отношенията с Русия
Лондон. Предстоящото официално посещение на британския външен министър Дейвид Милибанд в Москва по покана на руския му колега Сергей Лавров вероятно ще бъде от огромно значение, пише „Файненшъл таймс”. След убийството на Александър Литвиненко през 2006 година отношенията между Лондон и Москва рязко се влошиха. Сега страните трябва да подчертаят, че сътрудничество между тях е възможно. Сферите на общи интереси са Афганистан, Иран и Близкия изток.
„Но Великобритания не трябва да капитулира по въпроса за Литвиненко – едно от най-чудовищните убийства в нашата епоха”, пише изданието. Позицията на Лондон – да се припомни на Кремъл и на руските специални служби, че те повече не трябва да извършват на британска територия убийства по политически причини.
В интервю за руското издание на списание „Нюзуик” Милибанд каза, че очаква от руското правителство конструктивни предложение за делото за убийството на Литвиненко. „Андрей Луговой, разбира се, може да бъде депутат в Държавната дума, но той продължава да е преследван. Ето защо ние сме открити за всякакви конструктивни предложения от страна на руското правителство. Надяваме се, че те ще помогнат на британския съд да накаже виновните в извършването на това ужасно убийство на територията на Великобритания”, отбеляза той.
Милибанд засегна и въпроса за дейността на Британския съвет в Русия. „Каквото и да прави Британският съвет в Русия, той се ползва с огромна популярност и е от полза за стотици хиляди руснаци”, заяви Милибанд.

Започнаха тържествата по случай 20-годишнината от падането на Берлинската стена
Берлин. Днес в германската столица започнаха тържествата по случай 20-годишнината от падането на Берлинската стена. В Берлин се събраха Джордж Буш-старши, Михаил Горбачов и Хелмут Кол, съобщава радио „Ехото на Москва”.
В своята реч бившият американски президент Джордж Буш-старши отбеляза, че с падането на Берлинската стена е приключила епохата на войната. Той добави, че президентът на СССР Михаил Горбачов е действал правилно през 1989 година и посочи, че цени решимостта му в този труден момент.
Основното тържество ще бъде на 9 ноември пред Бранденбургската врата. Очаква се тогава в Берлин да пристигнат руският президент Дмитрий Медведев, държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, президентът на Франция Никола Саркози и премиерът на Великобритания Гордън Браун.

“Ал Ахрам”: Разширяването на ЕС бави сирийско-европейското споразумение за партньорство
Дамаск. На осми октомври ЕС съобщи, че е готов за подписването на споразумение за партньорство със Сирия. Европа покани външния министър на страната да подпише документа на 26 октомври в Люксембург. Сирия моли ЕС за подписване на подобно споразумение от четири години. Вероятно реакцията на Дамаск се очаква да е радостна, пита египетският вестник “Ал Ахрам”. Но не, Дамаск игнорира поканата в продължение на няколко дни.
След това сирийският външен министър Уалид ал Муалим съобщи, че споразумението е малко вероятно да бъде подписано на посочената дата. „Европейското решение за подписване е изненада за нас”, каза той. Очевидно Сирия се нуждае от време да обмисли предложението. Властите заявяват, че се надяват разглеждането на документа да приключи преди нова година, или вероятно през следващата година.
Според правителствени източници, твърде много икономически и социални промени са станали между 2004 и 2009 г. Нужно е да се преразгледат условията на споразумението, особено с оглед на промените в данъчната система и либерализирането на законите за търговия и инвестиции. Според сирийската страна е нужно време за да се оцени въздействието на разширяването на ЕС с приемането на България и Румъния.


ПО В.КАПИТАЛ

Първите 100
Правителството на Бойко Борисов показа, че решенията могат да се вземат бързо и прозра
Управлението на Бойко Борисов е различно от всичко, което сме виждали през последните осем години, и закръглянето на стотния ден (3 ноември) от излъчването на кабинета му е добър момент това да бъде отбелязано.

Най-важното, което този "ритуален" период в политическия живот трябваше да покаже, е дали със смяната на властта след изборите през лятото България е получила шанс за друго управление – свободно от корупция на най-високото ниво, способно да подрежда важните цели и кадърно, за да ги постига. Дотук кабинетът успя да запази и трите надежди. В 100-те дни се очертаха и възможностите, и ограниченията - на премиера, на повечето от министрите и на новата политическа конструкция.

Различни
Най-голямата сила на новото правителство е там, където лежи и най-сериозният му риск. Това, което често наричаме политическа воля, за пръв път от години е независима, проста и концентрирана на едно място – в самия Борисов. Качествената разлика е, че трудните решения могат да се взимат лесно и отговорността за тях е прозрачна. Това помага – достатъчно е само да си спомним с колко пазарлъци и компромиси по времето на Станишев се случваха не чак толкова сложни промени, като въвеждането на матурите в средното образование например. Да не говорим за нещата, които въобще не се случиха – здравната реформа и съкращенията в администрацията например.

За разликите в политическия стил да не говорим:
Бързи: Това правителство показа, че нещата могат да стават и бързо – между решението за преструктуриране на митниците и данъчните, съкращаването на регионалните шефове и преназначаването на служителите след изпит минаха само седмици. Самият премиер неведнъж показа, че обича да работи със срокове, по възможност кратки, и че владее завиден task management – според негови приближени базиран на кратки записки в малко тефтерче.
Публични: Отварянето на стенограмите от заседанията на Министерския съвет, включително и на предните правителства, също се случи за дни. Тези, които си правят труда да ги четат, сигурно вече са обърнали внимание на факта, че премиерът умело ги използва като още една "медиа", чрез която да отправя послания и да обяснява решения. Но материалните резултати са по-важни. Прозрачността на управлението е далеч по-висока в сравнение с всички предишни кабинети, а сигналът към отделните ведомства е да спазват същия стил.
Интерактивни: Правителството не само "предава", но и "приема". Готовността на премиера и част от министрите да приемат сигнал, среща или питане, да се появят на най-публично място и да отговорят на въпроси може да мине за популизъм, но също прави качествената разлика с предните управления и тя е в полза на кабинета "Борисов". В термините на интернет мрежата за професионални контакти Linked-in новото правителство е на пъти по-малко "нива на отдалеченост" и достъпът до него може да се случи лесно по институционални канали – през професионални или граждански организации.

Рейтингът е политическата валута
Анализът на начина, по който правителството работи, показва, че успехът или провалът на политиките ще са функция на хъса и способностите на отделните министри. Но това, което ще им даде свободата да работят, е "политическият заслон" от премиера, който той може да осигури само срещу една валута – собствената си популярност.
Не трябва да се забравя, че правителството е излъчено без пълно парламентарно мнозинство – макар и с гласовете на "Атака", "Синята коалиция" и "Ред, законност, справедливост". В тази конструкция досега "Атака" се оказва най-последователният парламентарен партньор на управляващата партия ГЕРБ. Условностите в подкрепата на последните две формации вече започват да проличават. През последната седмица от партията на Яне Янев намекнаха, че имат данни за корупция в новото правителство и макар че след бързо скръцване от страна на Борисов Яне "сви байрака", това беше ясен сигнал, че отношенията с РЗС се управляват трудно. Иван Костов, лидерът на ДСБ (която е една от двете партии в "Синята коалиция"), пък обяви, че ГЕРБ не може да разчита на подкрепата по закона за бюджета, след като той не е предварително съгласуван с тях.
Срещу плаващото парламентарно мнозинство Борисов има един коз е той не пропусна да го извади публично през последните дни, отговаряйки на Яне Янев – че ако ще е така, може да предизвика предсрочни избори. Увереност за подобно изявление вероятно дава безпрецедентно високият рейтинг на правителството и Борисов - 64 процента според "Алфа рисърч" , което е значително повече от доверието за кабинета "Станишев" след първите му 100 дни (47 процента). Докато това е така, мнозинството в парламента ще може да се удържа, защото при сегашните дадености на нови избори премиерът има шанс за пълно мнозинство, а подкрепящите го формации са заплашени за изпадане от политиката.

Тази специфичност на ситуацията обяснява и разделението на силите в кабинета. Борисов прави всичко за общественото мнение, а вицепремиерите Цветан Цветанов (МВР) и Симеон Дянков (финанси) заедно с останалите министри трябва да доставят резултата. Това обяснява почти нечовешката способност на премиера да открива безкраен брой детски градини, родилни отделения, музеи и предприятия, да дава интервюта и за най-маргиналните издания и да прегърне всяка лелка, дошла да го "пипне". И обяснява ролята му на PR коректор спрямо изявленията на министрите, когато не бъдат посрещнати с достатъчно одобрение (нагледен пример беше със Симеон Дянков и парите от фискалния резерв, но и бламирането на предложението за изравняване на пенсионна възраст на мъжете и жените и други).
Големият риск в играта с публиката са медиите, които като цяло са силно зависими от лобистки интереси и конфликтите решения бързо могат да бъдат пакетирани като непопулярни, съответно забранени.
Но резултатът от тази политика на Борисов засега е налице. "Правителството се ползва с изключителен комфорт, което го поставя в изгодна позиция да предприеме по-радикални мерки, включително и непопулярни", казва социологът Васил Тончев. Оттук нататък свободата за смели решения е обречена да намалява.

Дотук добре
Като за първите 100 дни правителството се справя почти отлично. Най-важните знаци са в икономическата област, вицепремиерът Симеон Дянков с небивала за който и да било от министрите в последните кабинети енергия успя да:
- направи възможно балансирането на бюджета за тази година (чрез чевръсто орязване на разходите) въпреки дефицитите, които се появиха в резултат от подценяването на кризата от страна на предния кабинет и необмислените предизборни харчове
- състави бюджета за догодина – отново такъв, че да позволи на България да претендира за макроикономическа стабилност, която не само да даде добра основа за бъдещ растеж, но и да позволи продължаване на преговорите за приемане на еврото
- заложи 15 % съкращения в администрацията, постави на дневен ред реформите в пенсионното осигуряване и здравеопазването
- адресира основни пробиви в приходната част на бюджета – криенето на акцизи в алкохолния бизнес и несъстоятелността на митниците, които ги събират.

Също толкова важна победа е започналият обрат в отношенията с Брюксел. Новият кабинет и самият премиер си извоюваха кредит на доверие, като достатъчно ясно демонстрираха желание да "играят по правилата" и да променят България. Въпреки липсата на езикова подготовка Борисов и се оказа достатъчно спокоен да общува и да преговаря без драми и с основните политически лидери на Европа, и с Путин.
Проблемите с еврофондовете бавно започнаха да излизат от критичната си фаза - след структурните промени в управлението им, въведени от правителството, земеделската програма САПАРД беше разблокирана, а доскоро замразените средства по ИСПА се усвояват наново. До края на годината се очаква да тръгнат и "големите" пари от структурните и кохезионните фондове.

В инфраструктурата новият регионален министър Росен Плевнелиев обърна на 180 градуса поведението на предшественика си, като се обяви за прозрачни процедури за възлагане на поръчки, върна диалога с Брюксел и се зарови в дебрите на пътната агенция, която ще трябва да изгради наново. Министърът на екологията Нона Караджова също успя да смени "въздуха" в ресора, като започна да поправя натрупаните неуредици – на първо място се зае с проектите, сроковете на които изтичаха и сигналите от Брюксел ставаха все по-заплашителни - за изграждане на депа за отпадъци и на пречиствателни станции. За кратко време министърът се произнесе по над 100 от заверените близо 1000 искания на фирми за разрешителни, с което спря практиката на "мълчаливия отказ" и затвори вратичката на част от корупционните практики.
Дали заради несигурността в отношенията с Русия, правителството се оказа най-колебливо в решаването на съдбата на големите енергийни проекти. Въпреки ясната заявка, че неразумно държавно финансиране на проект като АЕЦ "Белене" няма да има, "анализът" на проекта продължи толкова дълго, че отказът на единствения инвеститор – германския концерн RWE, успя да го изпревари и да предреши резултата.
Дългосрочно най-важни обаче вероятно ще се окажат започналите процеси за прочистване на съдебната система – не без участието на правосъдния министър Маргарита Попова. Разплитането на възлите там започна на принципа на ваденето на скелети от гардероба (прословутия скандал "Красьо", който доказа, че назначенията по висшите етажи на системата са по същество корупционни), но вероятно ще се наложи да бъдат подкрепени и със структурни мерки.

Пропуски и рискове
Има едно голямо обещание, което новата власт засега не показва, че опитва да спази – пренаписването на изборното законодателство и механизмите за финансиране и отчетност на политическите партии. Прекрояването на правилата в последния момент и въвеждането на псевдомажоритарен елемент във вота на 5 юли беше направено заради сметките на БСП и ДПС, че ще постигнат служебна победа, но това в крайна сметка им изигра лоша шега. Новите управляващи не трябва да допускат да оставят важните регулации за изборите и политическата система за последните дни на мандата и да повтарят грешките на предшествениците си.
Законодателната активност въобще се оказа слабо място на новото управление, което, изглежда, тепърва ще трябва да развива капацитет да превръща идеите си в проектозакони. Вакуумът в началото на мандата доведе до това, че при все ясните цели пред кабинета в парламента се обсъждаха случайно попаднали закони, някои от които заслужено получиха клеймото лобистки - за нотариусите и за културното наследство например.
Първият сблъсък на кабинета "Борисов" с наследството във службите за сигурност като че ли също не беше достатъчно убедителен. Скандалите от последните дни, свързани с изтичането на доклади от създадената от Станишев агенция за национална сигурност (ДАНС), показаха чудовщния разпад на тези системи. Борисов опита да използва излязлата информация, за да доразмаже политически предшественика си на поста. Голямата победа, обаче ще е да покаже, че знае как да изгради наново службите като професионални, ефективни и не прекалено скъпи за данъкоплатците звена, на които при това не се гледа като на политически инструмент на управляващите.

Следващите 200
Ако първите сто дни на правителството бяха усилни, следващите двеста ще са критични. Два процеса си заслужава да бъдат наблюдавани – как екипът на Борисов все пак превръща намеренията в действия и как ще повлияят социалните напрежения, които кризата ще роди, на реформаторската му готовност. Едва тогава ще видим наистина дали Бойко Борисов ще успее да употреби политическия си капитал за смислени резултати, или ще предпочете да жертва резултатите, ако се притесни, че губи от капитала.

Шпионската лига
Докато чакахме да бори престъпността, ДАНС се е занимавала главно със себе си
Ако българската мафия чете вестници и гледа телевизия, в последните дни има повод за истински празник.
Междуособиците в ДАНС, които досега бяха публична тайна, лъснаха черно на бяло пред цяла България под формата на секретна "справка", за която първо се разбра, че е изчезнала от Министерски съвет, а часове по-късно вече свободно можеше да бъде четена в интернет. От нея става ясно, че спецагенцията, за чиято издръжка данъкоплатците похарчиха 140 млн. лева през миналата година, през по-голямата част от времето се е занимавала главно със себе си.
Шумният скандал остави без дъх любителите на конспиративните теории и затрудни сериозно отразяващите го журналисти. Електронните издания и вестниците не смогваха с всичките опровержения, обвинения, дезинформации и контрадезинформации, които участниците в скандала пускаха по повод разсекретената справка. Дори и хора с калени сетива трудно можеха да проследят всички преплетени в скандала сюжетни линии и връзки (виж хронологията на събитията). В. "Стандарт" кръсти поредицата от сензационни разкрития "Шпионската Перла" по името на популярна сапунка.
Поредица от абсурдни събития оставиха усещането, че сме свидетели на гигантското активно мероприятие, в което медиите са неволни участници: бившата барета и съветник в ДАНС Алексей Петров носи като "лоялен гражданин" справка, в която обект на разработка е бил самият той. Другият главен герой на въпросната справка Стефан Гамизов разказва в детайли какво пише за него в документа, който уж не бил виждал. Оказва се, че оригиналът на документа, предназначен за четене от бившия премиер Сергей Станишев, липсва от секретната секция на Министерския съвет, въпреки че няма данни да е бил изпращан по законоустановения ред обратно в ДАНС. Часове по-късно фотокопия на 26 страници от строго секретния документ се появяват в интернет, качени на сървър в чужбина. Това накара соченият като автор на справката бивш контраразузнавач №1 Иван Драшков да наруши медийното си ембарго. Пред сутрешен блок той разказа как ДАНС се е управлявала на автопилот, а нейни "определени структури работили като улични банди", като рекетирали фирми за милиони левове.
Разкритията и инсинуациите, които напълниха ефира, дойдоха в повече дори и на премиера Бойко Борисов. "Най-интелигентната служба - от английски intelligence - разузнаване, интелект), а те се шамаросват. Иде ми да се разплача от това, което чета и слушам. Сутринта от 7 до 9 на 2 телевизора се ошашавих. А гледат и чуждите служби", заяви пред журналисти той.

Кой има интерес?
Поради липса на достатъчно информация е трудно да се формулират конкретни версии кой е изнесъл секретната справка в медиите. Възможните версии са прекалено много. В такива случаи ченгетата обичат да казват "Виж кой има интерес". Най-първосигналният отговор е, че това са хората на Иван Драшков, които по този начин са решили "да си върнат" на Петко Сертов и кръга около неговия бивш съветник Алексей Петров за времето, в което бяха низвергнати от агенцията. Едва ли обаче опитни контраразузнавачи ще прибегнат до толкова аматьорски действия. При това в момент, когато новият председател на агенцията Цветлин Йовчев се стреми всячески да ограничи излишния шум около работата на ДАНС.
Парадоксалното е, че на този фон главните герои в скандалната справка Стефан Гамизов и Алексей Петров изглеждат доста по-заинтересувани от нейното огласяване. И двамата имат стари сметки за уреждане с Иван Драшков и приближената му група контраразузнавачи, които сега са начело на ДАНС. Не е случайно, че и двамата побързаха да поискат прокурорски санкции за Драшков в първите часове след публикуването на доклада. (Алексей Петров побърза да поиска "незабавен арест" за Драшков пред блога на Николай Бареков.)
Двамата демонстрираха учудващ синхрон в действията си преди и след появата на доклада. Още щом се разбра, че Алексей Петров е занесъл секретната справка на Бойко Борисов, в телевизионно интервю за предаването "На четири очи" Гамизов обяви: "Въпросният доклад трябва да бъде по някакъв начин освободен от грифа секретно и трябва да бъде изнесен и да бъде публикуван публично, за да мога тогава съвсем спокойно да разказвам надълго и нашироко как беше покровителстван... например защо съществува проектът "АЕЦ Белене". По-късно пред сайта "Всеки ден" той добави: "Качването на доклада в интернет ми развърза ръцете, защото става ясно, че това, което е извършил Иван Драшков с тази справка, е престъпление от общ характер."
Близкият до Алексей Петров вестник "Галерия" в понеделник сутринта анонсира, че готви публикация за доклада, подобна на първата, когато вестникът публикува факсимиле от отчета на ДАНС за шестмесечието. През блога на Николай Бареков редакторът Кристина Патрашкова заяви, че този втори доклад ще е "поредният сюрприз за читателите на "Галерия". "Въпреки че вестникът не разполага с документа, в новия брой на изданието ще има доста любопитни подробности за него и около него", бе цитирана да казва Патрашкова. Така тя, без да иска, задейства обратното броене на бомбата, която Алексей Петров заложи със занасянето на доклада на Бойко Борисов.
За отбелязване е фактът, че самата справка е писана преди една година, но се появи точно седмица след като се разбра, че Иван Драшков може да се върне на работа в ДАНС. Това стана възможно, след като тричленен състав на Върховния административен съд отмени заповедта за неговото уволнение от кабинета "Станишев" (сегашният кабинет още не е обявил дали ще го обжалва).
Политическите мотиви за раздухване на подобен скандал също са разнопосочни. Чисто теоретично зад подобен компромат може да стоят както кръгове в ГЕРБ (целящи да нанесат пореден удар по кабинета "Станишев"), така и кръгове в БСП (търсещи вендета за преизбрания наскоро лидер Сергей Станишев). Вицепремиерът Цветан Цветанов не изключи и версията ченгеджийският скандал да цели дестабилизиране на кабинета "Борисов", като покаже на западните ни партньори, че ГЕРБ не може да упражнява изпълнителната власт. Разбира се, възможно е зад всичко това да стоят и далеч по-прозаични причини.

Муйо Пилата и "Котараците"
По-лесният отговор е на въпроса "Кой не стои зад изнасянето на доклада". Това със сигурност не са Сергей Станишев и бившият председател на агенцията Петко Сертов, които в момента са потенциално заплашени от прокурорско преследване за издаване на класифицирана информация. Каквато и да е причината за изчезването на оригиналната справка, тя със сигурност не би трябвало да се намира в ръцете на Алексей Петров (най-малкото защото самият той е обект на разработката). Станишев вече обяви, че е готов да се откаже от имунитета си, ако прокуратурата го поиска.
Освен публичното унижение да дава обяснения в прокуратурата само три месеца след края на управлението си Станишев трябваше да преглътне и поредната доза обидни критики на съпартийците си. Най-хард в изказванията очаквано беше Румен Петков, който в интервю за "24 часа" заяви: "И Муйо Пилата да бяхме избрали за лидер на БСП, щяхме да вдигнем 5% рейтинг - заради интереса към Муйо. С този лидер се сриваме всеки ден." След което добави: "Летят обвинения, че председателят е крадец, мръсник, боклук. Аз нямам различия с тези обяснения, защото председателят не е казал нищо. Лидерът се е вгледал в себе си и доубива БСП."
Повален в тежък нокдаун и под угрозата да се раздели с депутатския си имунитет, Станишев опита да контраатакува, като отмести фокуса на медиите и върху наследника му Борисов. "Защо не си направите експеримент - да се обадите на министъра на вътрешните работи или на председателя на ДАНС г-н Йовчев за приятелския кръг на "Котараците", за който половин София знае - свързан със строителство за паркинги на метро, както и с други аспекти - езерото "Ариана", подметна Сергей Станишев пред журналисти след разпита си в прокуратурата.
"Фирмите, котараците, мишоците - не влизам в този диалог", отвърна му премиерът Бойко Борисов. Малко по-късно при откриване на нова детска градина в с. Световрачане той си спомни, че познава общо седем мъже и жени с прякори "котето" и "котарака", но отрече те да са кръг, тъй като, ако е имало такъв, в ДАНС е щяло да има информация за него. "Не познавам никакви котараци, а ако бившият премиер Сергей Станишев е познавал такива или е имал информация за техни своеволни действия, не разбирам защо навремето не е сезирал прокуратурата, коментира вътрешният министър Цветан Цветанов. "Не е ли имало лъвове, които да пресекат действията на котараците", добави той.
По-шокиращо от всичко, изредено дотук, е твърдението на Борисов, че от Министерския съвет изчезнали още девет справки, а "май и десет". Една от липсващите папки носела кодовото наименование "Невестулка" и била срещу министър от кабинета "Станишев", уличен във вземането на подкуп за 100 хил. евро. На въпрос какво означава "Невестулка", той отговори: "Невестулката е едно животно по-голямо от пора."

"Проектът Нула" в действие
Най-сигурният резултат от скандала е, че почти тотално дискредитира идеята за съществуването на ДАНС. Агенцията, която трябваше да бъде борец срещу корупцията и организираната престъпност, в момента е превърната в посмешище. Справката разкрива, че още от самото й създаване тя е била арена на междуособни войни между две враждуващи крила (виж хронологията на скандалите в ДАНС). Най-очевидният извод от сблъсъка на лобита в нея е, че опазването на документи с най-тежкия гриф на защита "Строго секретно" се оказва трудно за българските разузнавачи. По-големият проблем е, че в стремежа да разчистят лични сметки помежду си или да обслужват партийни поръчки те са склонни да прилагат и непозволени методи, нарушаващи законите. Поне такова впечатление оставят въпросните 26 страници.
Както е осъдително да се подслушва незаконно и да се изпращат непроверени данни в прокуратурата, така е недопустимо и превръщането на агенцията по сигурността в заложник на частни корпоративни интереси. През седмицата бизнесменът Стефан Гамизов потвърди изнесеното в справката, че е "работил интензивно" със Сертов по проект, зад който стои интереса на частна консултантска фирма от САЩ. Става дума за "Проекта Нула", за който преди време Гамизов разказа и пред "Капитал". Тогава той обясни, че идеята е била да се създаде специално звено за борба с политическата корупция и мафията, съставено от млади и необременени служители на ДАНС. Проектът е бил лансиран пред екипа на Станишев от Гамизов, който работел в партньорство с американската фирма Government Reinforcement Services (GRS). Стойността на проекта е била 18 млн. евро, заяви тогава той пред "Капитал". Заглавието "Проект Нула" било лично откритие на Гамизов. "Това е понятие, което се използва в абсолютно всички служби за сигурност - дали в корпоративния свят или в държавния - когато рухне всичко. В буквалния смисъл на думата, когато рухне всичко, като в България, когато всичко се пропи в корупция, когато нищо не може да се направи", обясни той.
Именно на лобирането за този проект са посветени десетина страници в справката. От тях става ясно, че Гамизов е провеждал в продължение на седмици десетки разговори по телефона със съветниците на Станишев и самия Петко Сертов, за да настоява проектът му да мине през правителството. (Според справката за период от три месеца Гамизов е разменил със Сертов 36 телефонни контакта.) През седмицата лобистът обясни, че след голямата извършена подготвителна работа по проекта той внезапно бил спрян от "мекушавия" Петко Сертов, който се бил уплашил. Това обаче не омаловажава факта, че представител на частна компания е използвал приятелството си с шефа на ДАНС за прокарването на проект, от който той и американските му партньори е трябвало да получат добри комисиони. И в продължение на седмици е оказвал натиск върху екипа на премиера да мине докладната през Министерския съвет със заплахи от типа "ако стане фал, просто тогава ще стане катастрофата вече". Тези внушения са били прилагани спрямо четирима от най-близкото обкръжение на Станишев - съветниците Росен Карадимов, Ценка Василева, Ирена Борисова и Драгомир Стойнев. Пред сайта "Всеки ден" Гамизов потвърди, че е общувал с изброените премиерски съветници, но даде абсурдното оправдание, че всъщност ги тествал: "Всички те до един бяха много внимателно наблюдавани, тъй като беше отчетено, че те са риск за начинанието, което провеждах, поради простата причина, че това бяха хората, през които минаваше влиянието на лошите в МС."
Подобно абсурдно обяснение Гамизов даде и за близостта си с обвинения в данъчни измами бизнесмен Христо Ковачки, на когото е бил консултант по сделки в енергетиката. По думите му Ковачки е бил "интегриран" в "Проекта Нула", без да знае, защото трябвало от някъде да се "екстрактне" автентична информация за политическата корупция в България. Така например Гамизов разбрал, че при неназована от него приватизационна сделка бил даден рекорден рушвет от 15 млн. евро на политик от "първите трима мъже в държавата". В типичния си стил той отказа да назове корумпираният политик. Поради липса на каквито и да било доказателства би следвало да отнесем и това твърдение към десетките непроверими внушения, хвърлени от Гамизов в публичното пространство с определена цел.
Спорно е дали ДАНС се нуждае от "Проект Нула", за какъвто е лобирал Гамизов. Това, което е сигурно обаче, е че ДАНС действително се озова на "кота нула" след последния скандал. И по ирония главно действащо лице е пак Гамизов.

Начало на края. Или край на началото?
Както и да приключи поредният шпионски скандал около ДАНС, сигурно е, че идеята за нейното съществуване е окончателно дискредитирана. Оттук нататък агенцията трудно ще има обществена подкрепа и ресурс за сериозни реформи в сферата на сигурността, тъй като двете враждуващи групи агенти трудно ще постигнат мир. Дори и ДАНС да бъде закрита, както заплаши премиерът Борисов, междуособиците в средите на разузнаването едва ли ще спрат. В момента хората на Иван Драшков управляват агенцията, но имат срещу себе си могъщ враг в лицето на техните бивши колеги, които очевидно разполагат с богат арсенал от компромати. Те имат достатъчно ресурс да захранват мрежата от ченгеджийски сайтове със сензационни "разкрития" за месеци напред. И ако е вярно казаното от Бойко Борисов, че липсващите доклади с гриф "секретно" са "девет-десет", значи финалът на Шпионската лига все още не настъпил. Може да излезе, че тепърва предстоят плейофите.

На командно дишане
Оттеглянето на германската RWE от АЕЦ "Белене" потвърди, че проектът е рисков
Какво накара една компания, която не вижда риск да инвестира едновременно в три атомни централи във Великобритания, да се откаже от проект за една в България? Очевидно фактът, че българският е изначално сбъркан. Става дума за АЕЦ "Белене", а компанията е стратегическият инвеститор в проекта - германската RWE.
От няколко години проектът е на командно дишане, като кислородът (финансовите средства) се подава от държавата. Илюзията, че проектът е жизнеспособен, досега беше поддържана благодарение на перспективата за участие на RWE. В сряда обаче концернът обяви, че се оттегля от строежа на новата мощност. Аргументите му са същите, които български икономисти и анализатори изтъкват от месеци насам - нарасналият риск в резултат от прекомерното оскъпяване на атомната централа (крайната цена наближава 10 млрд. евро), неясното финансиране и екопротестите срещу избраната технология. По същите причини още в първите си дни на своя мандат и новото правителство се усъмни в икономическата целесъобразност на АЕЦ "Белене". Сега обаче кабинетът е изправен пред трудната задача да реши бъдещето на проект, в който вече са инвестирани над 1 млрд. лева от правителството на Сергей Станишев.

Вариантите са два
- да продължи проекта, но при нови условия, или да прекрати строежа, като се отпише инвестираното досега и бъдещите неустойки по вече сключените договори.
Засега индикациите на какво ще се спре кабинетът не са напълно еднозначни. От министерството на икономиката и от "Български енергиен холдинг" (БЕХ) дадоха да се разбере, че са склонни да направят последен опит, за да спасят АЕЦ "Белене". "Правителството ще предприеме необходимите мерки за преструктурирането на проекта и за даване на една нова европейска визия, в която максимално да бъде гарантиран държавният интерес", коментира зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова. Според изпълнителния директор на БЕХ Галина Тошева "отказът дава възможност да се преосмисли и преструктурира проектът и да бъде поставен на нова основа". Строителят на централата – руската "Атомстройекспорт", също обяви, че продължава да изпълнява договорните си задължения по проекта и оттеглянето на инвеститора не е довело до преразглеждане на ангажиментите на компанията по договора.
Премиерът Бойко Борисов обаче не беше така оптимистично настроен. Той вече определи АЕЦ "Белене" като "пример как не трябва да се прави проект". "Те (RWE – бел. ред.) не искат да купят "котка в чувал", затова се оттеглят от проекта", заяви министър-председателят по повод отказа на германците и допълни, че правителството до последно се е опитвало да спаси "Белене". Според Борисов бившият премиер Сергей Станишев трябва да "каже какво е лъгал RWE, за да им докаже финансовата изгода от проекта". "Като е правил третата "първа копка" - откъде е щял да вземе пари, защото от RWE казват, че нямат финансова възможност. На базата на какъв анализ е налял 1.2 млрд лв. в АЕЦ "Белене", допълни Борисов.
В официалния си отказ от RWE изтъкват два мотива - финансовата криза и непостигането на два от етапите на проекта - подписването на окончателния договор с изпълнителя и финансовото структуриране на проекта. Позицията на ръководството на германската компания е била заявена още на 28 септември в София, когато директорът на RWE Юрген Гросман се срещна с премиера Борисов. Все пак компанията е поискала още малко време - до края на октомври, за да каже окончателно дали остава в проекта. Според германския вестник "Зюддойче цайтунг" мениджърите на RWE до последно са разговаряли с българските си партньори в НЕК, но

Съмненията в проекта са нараствали
с всеки изминат ден. Проблемите с финансовото структуриране на проекта проличаха още при оттеглянето на френската "Електрабел", с която RWE преговаряше за подялба на участието й от 49% в атомния проект. Германският концерн трябваше да инвестира 1.275 млрд. евро. Допълнителен проблем се оказа желанието "Атомстройекспорт" да индексира цените по проекта съгласно инфлацията в Русия, което щеше да оскъпи много строежа на централата.
Разбира се, зад отказа на германската компания не стоят само финансовите причини. RWE беше под силен натиск в Германия да се откаже от "Белене", защото трябваше да предостави корпоративни или друг тип гаранции за своя дял в проекта. Заради руската технология на "Белене" срещу него протестираха "Грийнпийс" и други екоорганизации. Това не е без значение за концерна, сред чиито основни акционери са общини в Германия, които не подкрепят атомната енергия.
Ако все пак българското правителство реши да продължи АЕЦ "Белене", оттук нататък проектът трябва да се подреди и да се реализира на чисто пазарна основа – като частен проект, в който, ако изобщо има участие на българската държава, то да е минимално. Индикаторът, че един проект е смислен, е инвеститорският интерес към него. В случай че не се появят надеждни инвеститори, единственото решение е да се прекрати построяването на атомната централа, дори и с известни загуби. В противен случай щетите за българската държава ще са много повече, а "Белене" ще се превърне от проекта на века в провал на века. Но това може би вече се е случило.

Бай Ганьо в университета
Бай Ганьо отдавна е тръгнал по Европа, но и до ден днешен я преброжда с нови сили -- за ужас на малцинството култивирани български емигранти. Поредното напомняне, че, за разлика от автора си, този литературен герой е чисто и просто безсмъртен, идва от д-р Румяна Иванова-Кийфер, преподавател в специалност славистика към Уни Триер.
Идния понеделник (2.11.), между 14:15 и 15:45, в зала C 22, д-р Иванова-Кийфер ще говори на тема Baj Ganju Balkanski -- eine schillernde nationale Symbolfigur und ein problematischer Europäer. Лекцията е част от отворена за гости ежеседмична поредица, в която учени от университета представят избрани теми от областите си на работа.
Интересът ми към състава на публиката е поне толкова голям, колкото този към самата лекция.


ПО В.МОНИТОР

1989, защото пропуснахме 1968
МАЙЯ ЛЮБОМИРСКА
60 фотоса, подредени пред Народния театър, показват какво се случи в България преди две десетилетия. Изложбата е в чест на 20-годишния юбилей от падането на Берлинската стена и ни връща към емоциите от първите дни на промяната. Тогава за нас, българите, демокрацията се асоциираше със свалянето на Тодор Живков от върха на държавата. Днес от дистанцията на времето, пък и още тогава, по-прозорливите видяха в това режисирана смяна на кръговете от комунистическата партия, които дълги години продължиха да се опитват да командват управлението - на светло или в сянка. Впрочем и до днес сянката на съмнението как България стигна до промяната си остава. А защо, ще говорим малко по-късно.
А сега да се върнем към събитието с днешна дата. И най-талантливите снимки трудно могат да пресъздадат еуфорията от първите дни на ноември 1989 г. - хората излизаха по улиците и празнуваха с бутилки в ръце падането на Живков. За по-младото поколение това е неразбираемо, но по това време повечето българи не можеха да си представят, че някога Бай Тошо ще слезе от сцената. Знаехме за перестройката на Горбачов в Съветския съюз, четяхме "Огоньок", но у нас нищо не се случваше. Това е обяснението и на всенародните тържества, когато Тодор Живков падна от власт. След време нарекоха това "Нежна революция", а и до днес ние се гордеем с факта, че не проляхме кръв и запазихме гражданския мир. Дали обаче това беше единствено и достатъчно условие. Ако анализираме мъчителния път на българската демокрация, отговорът е - не.
Демократичните промени у нас имаха трудна съдба. И ако търсим обяснение, най-вярно едно от всичките е, че ние като общество не направихме и най-малкото усилие поне да разклатим, ако не да бутнем системата.
Унгарците имаха 1956 година, когато на 24 октомври 500 хиляди съветски военни потушиха въстанието в Будапеща. Всичко започва с излизането по улиците на унгарската столица на студенти от техническия и икономическия университети. Бунтът придобива кървав вид, след като отряди на тайната полиция стрелят срещу демонстрантите. За ден към въстаналите се присъединяват близо милион унгарци, а събитието предвещава окончателния крах на комунизма три десетилетия по-късно.
Чехите имаха Александър Дубчек и 1968-а, когато на 20 август танковете на Варшавския договор потопиха в кръв бунтовете за свобода.
Поляците имаха Лех Валенса и профсъюза "Солидарност", които още през 1981 година започнаха активно да протестират срещу комунистическия режим. Стигна се дори дотам, че на 13 декември 1981 г. полският генерал Войчех Ярузелски, ръководител на полската комунистическа партия и министър-председател на Полша, обявява военно положение срещу полския народ.
В същото това време ние се спотайвахме. После, след 10 ноември 1989 г., изпълзяха едни дисиденти и започнаха да обясняват как са се борили срещу Тато. Само че - навярно под юргана вкъщи. Такава е нелицеприятната истина.
Сега, 20 години по-късно, влязохме в НАТО и станахме пълноправни членове на Европейския съюз - немислими за времето си национални идеали. А имаме и знанието за силата на гражданското общество, което също ще ни послужи.

Тръгва ревизия на здравната каса
Шефовете да хвърлят оставки, поискаха депутати от ГЕРБ
ПОЛИНА ПАУНОВА
Лъчезар Иванов разкри, че предвидените за районните офиси на НЗОК средства на практика не са стигнали до тях.
Депутатите от ГЕРБ ще настояват за външен финансов одит на здравната каса. Ревизията трябва да обхване дейността на всички офиси на ведомството в страната за периода 2006-2008 година. Отделно ръководството на НЗОК трябва да си подаде оставката незабавно. За това настояха вчера шефът на здравната комисия в парламента и заместник-председател на НС Лъчезар Иванов и негови колеги. Аргументът беше, че ръководството на ведомството е злоупотребявало с парите на районните здравни каси. По искане на д-р Иванов Министерството на здравеопазването изготвило доклад, който ясно сочи, че има разлики между бюджетите на районните здравни каси и реално предоставените средства от централния бюджет на НЗОК.
Причина за поисканата проверка е, че парите в районните каси са се разпределяли не по приетия правилник и не по установения принцип. С авансовото заплащане на касата пък са се ощетявали изпълнителите на болнична медицинска помощ.
Шефът на здравната комисия посочи районната болница в Благоевград, която при предвиден бюджет от 20.18 млн. лв. е получила с 12 млн. лв. по-малко. Според зам.-председателя на Народното събрание разликата се получава заради незаконосъобразен трансфер на пари от една болница към друга с решение на управителния съвет на НЗОК. Официалният мотив за тези действия е, че голям брой лица, които по район са към една болница, предпочитат да се лекуват в други. Като пример той даде болницата в Кюстендил. По думите на Иванов оперативното ръководство на касата е приело правила, които не е спазило. По този начин според него са се облагодетелствали само определени районни каси. Д-р Лъчезар Иванов заяви категорично, че не е ясен редът, по който са извършени авансовите плащания, а всички средства са разпределяни субективно.
В момента бюджетите на районните каси се определят в зависимост от броя на здравноосигурените лица, избрали личен лекар на територията на съответната РЗОК. Тези бюджети се разпределят чрез определена методика по месеци и болници. Болниците имат прогнозни бюджети, с които разполагат, но сумите се коригират всяко тримесечие в зависимост от броя на пациентите, лекувани по клинични пътеки. Плащанията се осъществяват за реално извършени и отчетени дейности, поради което прогнозният и реалният бюджет на дадена болница не винаги съвпадат. "Твърдеше се, че всичко в касата е нормално. Стана ясно, че няма принципи при преразпределението на средства", отбеляза още народният избраник.
Скандалът с управлението на здравната каса избухна преди няколко дни, когато Иванов обвини шефовете є, че не се справят със задълженията си, както и че е цинично да се хвалят, че са спестили милиони, защото не било нормално да се икономисва от здравето на хората. Парламентът дори отхвърли отчета за дейността на НЗОК през 2008 година.

Жак Ширак на съд за злоупотреби
Жак Ширак
Френската съдийка Ксавиера Симеони постанови бившият президент Жак Ширак да бъде изправен пред съда по обвинения в злоупотреби от времето, когато е бил кмет на Париж, предаде агенция Франс прес. Не е сигурно обаче, че срещу вече 76-годишния Ширак, който беше кмет на френската столица от 1977 г. до избирането му за президент през 1995 г., ще има процес, след като парижкият прокурор Жан-Клод Марен по-рано поиска прекратяване на делото, пише АФП.
Проучваните от Симеони обвинения се отнасят за трудови договори за фиктивни работни места, сключени от парижката община с приятели и съдружници от политическия лагер на Ширак в замяна на услуги, припомня Ройтерс. Жак Ширак ще бъде съден по общо 21 пункта за злоупотреби с обществени средства между 1983 и 1995 г.
Ако бъде осъден, Ширак може да получи присъда до 10 г. затвор.

US конгресмени уличени в корупционни практики
Секретни данни от разследване за предполагаеми нарушения на няколко членове на Камарата на представителите в американския Конгрес изтекоха в медиите. Разкритията на Комисията по етика разтърсиха камарата в четвъртък, докато конгресмените бяха затънали в предложения за гласуване. Комисията обяви, че разследва две представителки на демократите от Калифорния - Максин Уотърс и Лора Ричардсън, но се затрудни да обясни присъствието в списъка на разследваните на няколко други депутати, за които няма данни да са извършвали каквито и да било нарушения.
Уотърс използвала влиянието си, за да подпомогне банка, от която съпругът є притежавал акции. В резултат от това двойката спечелила парични облаги.
Ричардсън не е представила изчерпателна информация в данъчната си декларация и се е възползвала от специални условия при вземане на заем.
Поверителният доклад станал обект на хакерска атака, в резултат на което изтекъл в медиите.

Лидерът на Киргизстан назначи сина си на висок държавен пост
Курманбек Бакиев
Президентът на Киргизстан Курманбек Бакиев назначи 32-годишния си син Максим на висок пост в централноазиатската република, съобщи АП.
Назначението задълбочи подозренията, че Бакиев готви сина си за свой наследник на президентския пост. Максим Бакиев беше назначен с президентски указ за ръководител на Централната агенция за развитие, инвестиции и иновации. В указа се посочва, че агенцията разработва стратегия за икономически реформи. На практика той ще контролира икономическата политика на Киргизстан и ще се отчита пряко пред баща си. Другият син на Бакиев - Марат, работи в службата за държавна сигурност, приемник на съветския КГБ. Братът на президента - Жаниш Бакиев, е шеф на охраната му.

“Спящ агент” на “Ал Кайда” получи 8 г. затвор в САЩ
САЩ все още държат в Гуантанамо над 200 души, срещу които не са повдигнати обвинения.
"Спящ агент" на "Ал Кайда", признал контакти с организаторите на атентатите от 11 септември 2001 г., беше осъден на 8 г. и 4 месеца затвор в Пеория, щата Илинойс. Съдията можеше да осъди Али ал Марри от Катар на цели 15 години, но намали присъдата заради "крайно жестокото му третиране", според израза на съдия Майкъл Мим, по време на близо шестте години, през които Ал Марри е задържан без официални обвинения в затвор на военноморските сили в Южна Каролина.

Решението на съдията може да бъде прецедент за бъдещи съдебни дела, тъй като САЩ все още държат в Гуантанамо над 200 души, срещу които не са повдигнати обвинения. Ако бъдат признати за виновни, те могат да претендират времето, през което са били задържани, да се смята за излежана присъда.
През май 44-годишният Ал Марри се призна за виновен за участие в заговор за осигуряване на материална подкрепа и средства за чужда терористична организация. В съда завчера той плака през 10-те минути, докато даваше показания. Щастлив съм, че нямам кръв по ръцете си и действията ми не са навредили никому, каза той.
Съдията обаче заяви, че се съмнява в искреността на разкаянието му за това, което е направил, и подозира, че би го направил отново, след като се върне у дома.
Подсъдимият помоли за милост, за да може да види отново съпругата, петте си деца и 80-годишната си майка. Той благодари тихо на Аллах на арабски, когато беше произнесена присъдата.
Вероятно част от времето, прекарано във военния арест, ще бъде зачетено и приспаднато от присъдата и Ал Марри ще излезе от затвора след по-малко от шест години. След освобождаването му той ще бъде депортиран.
Той призна, че е бил обучаван в лагери на "Ал Кайда" и е пребивавал в нейни тайни бази в Пакистан между 1998 и 2001 г., както и че е имал редовни контакти с Халид Шейх Мохамед, смятан за мозъка на атентатите от 11 септември, и с Мустафа Ахмад ал Хаусауи, снабдил атентаторите с пари и западно облекло. Арестуван е през декември 2001 г. като студент на университета "Брадли" в Илинойс.


ПО ДНЕС+

Дянков разсекретява договорите на кабинета Станишев
Пълно разсекретяване на договорите, които са сключени между държавата и частни компании, обяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, по време на среща с бизнеса в София.
Според него договорите сключвани в министерствата от предишното правителство са били печелени от единствената кандидатствала фирма, защото условията са били засекретени. Дори поръчките за химикалки и канцеларски материали, които са били обявявани от министерство на финансите, са били засекретявани, описа изненадите на които се натъква той. Според него твърдението на Пламен Орешарски по повод сключеното тайно споразумение с БНБ, че секретите трябва да останат, е показателно за начина, по който е била управлявана страната досега. Затова той обяви пълна прозрачност в държавните поръчки и договори.
Според Дянков може да се очакват любопитни факти след като бъдат разсекретени договорите. От три дни негов екип работи по проучването на всички договори, сключвани по скрит за обществото начин. Очаквайте подробности./БГНЕС

Престъпността в страната ще се увеличава заради кризата твърди Костов
Рисковете от кризата могат да се сведат до три направления. Това заяви в предаването „Седмицата" на Дарик Иван Костов, лидер на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция. Данните за това той прочел в доклад, изготвен от ДАНС.
„Ако трябва от трите направления да избера основния - рискът е допълнителното нарастване на престъпността в страната, което неминуемо ще последва в случай, че кризата се развие", каза той. „Една част от авторите на доклада казват, че част от фирмите ще предпочетат да изпаднат в сивия сектор, за да се скрият, да оцелеят, а според друга част - ще увеличи криминалния контингент и посегателствата срещу собствеността. Това е едно от най-сериозните предупреждения", обясни още Костов.
В доклада, който Костов чел се акцентирала още и на това, че има риск от фалити на значителна част от фирмите. „Като казвам значителна - 20% от фирмите е възможно да изпаднат в несъстоятелност", заяви Костов, който е и председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС.
„Мен ме накара тази седмица анализирайки ситуацията да предложа на министър-председателя и на шефа на ДАНС да направим една кръгла маса, на която да разискваме концепцията за новия ДАНС, който трябва да се появи от сегашната организация - как да стане това, какви цели да си поставя, как да ги постига, и това да бъде открит разговор, да бъдат представени тези идеи и по този начин да се спре с тези нескончаеми атаки срещу една от важните институции за сигурността на страната", обясни още Иван Костов./Дарик радио

Борисов: Има умисъл в питането за фискалния резерв
Съзирам умисъл във въпроса на бившия финансов министър Пламен Орешарски, каза премиерът Бойко Борисов след откриване на разширение към детска градина в столичния квартал „Люлин“.
Ако друг депутат беше питал за фискалния резерв – дали от „Синята коалиция“, „Атака“, РЗС, ДПС – щях да приема питането в парламента за нормално. В случая пита Орешарски – този, който е извършил криминалното деяние, знаейки, че след като пита в парламента, Дянков трябва да отговори. „Вие нямате право да разсекретявате наши решения“ - цитира премиерът изказване на бившите управляващи. „Ми тогава – що питаш?“, каза Бойко Борисов. Според него по този начин се е целял провал на банковата система, както по време на Жан Виденов. Станишев и Орешарски играят не „ва банк“ /всичко на масата/, те искат след тях да има потоп. Преди седмица Станишев каза, че пипането на фискалния резерв е опасна игра, защо тогава той го е пипал, запита Борисов. Решенията за това са на моето бюро, ако още веднъж някой се обади, ще ги извадя. Вчера е имало среща между вицепремиера Симеон Дянков и управителя на БНБ Иван Искров – тази тема повече няма да се отваря.

Премиерът каза, че има предложения на Синята коалиция за ДАНС, които са много разумни. Това, което е изтекло /секретна информация от ДАНС/, то си е отишло, от тук нататък, да не се получава, каза Борисов. В понеделник ще ми кажат къде и как е бил теча, за да го заключим. Считам, че е хубаво да има служба, която да е по линията на контраразузнаването, борбата с тероризма, борбата с корупцията по високите етажи – тя да е интелигентната служба, а не да се шамаросват по канцелариите.
Главният прокурор Борис Велчев е казал, че им трябва време и не бива да бъдат пресирани, за да се разследва изтичането на секретна информация. Съобразявам се с това негово искане, каза Борисов. Когато могат, когато имат време – да го направят. Само искам да знаят, че те са също част от държавата. Когато ми броят на мен 100 дни, ... те вече години са на тези постове и трябва да са много по-критични към скоростта на работата си, не аз да бъда, обърна се премиерът към репортерите и присъстващите в двора на детската градина. Когато имат време, когато могат - дано е в рамките на нашия мандат, да се произнесат.
"Обидно е да се шамаросват вътре. Обидно е, че премиерът е знаел. Обидно е, че тогавашният председател на ДАНС – Петко Сертов е знаел, че по канцелариите се бият. Късмет са имали, че не са се застреляли. Защото – въоръжени хора, на такава възраст, на такива постове да си разменят шамари и крошета... Има неща, за които нямам обяснение и коментар", каза Бойко Борисов. /БГНЕС