понеделник, 30 ноември 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ - 30 НОЕМВРИ 2009

Всички твърдят, че Румен Гунински-младши е с весел характер и не е парадирал с богатство. Само дето малко демонстрира масонския символ на ... дявола ако щете! А БСП са си му фенове открай време, и основно имат участия в масонските ложи.
Снимка интернет

ПО НЮЗ.БГ

Слаб трус усетен североизточно от София


Регистрирано е земетресение с епицентър на около 430 км. в североизточна посока от София, на територията на страната.
Това съобщиха от "Гражданска защита", позовавайки се на данни на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН, информира БНР.
Трусът е регистриран в 7.48 ч. днес и е с магнитуд около 3,5 - 3,7 по скалата на Рихтер.
Вероятно е усетен в някои населени места в областите Добрич и Варна. Няма данни за жертви.
Оперативни групи на Гражданска защита започнаха спешни огледи в населените места от общините Каварна и Шабла.
Земетресението е усетено най-отчетливо в село Камен бряг, община Каварна и в село Тюленово, община Шабла, където по предварителни данни има напукани мазилки.
Освен в общините Каварна и Шабла е усетено леко и в други населени места на област Добрич. Формирани са комисии за оценка на причинените материални щети.

Пуснаха Румен Гунински
Студентът Румен Гунински е освободен. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БТВ. По първоначални данни момчето е в добро състояние.
Главният комисар на МВР Калин Георгиев потвърди информацията и призова медиите да оставят експертите да си вършат работата.
Около 20 часа тази вечер, в района на Елин Пелин е открит Румен Гунински. Той е в добро физическо състояние и вече е при близките си.
Гунински е бил изхвърлен от кола между Елин Пелин и село Григорево, допълва Botevgrad.com.
Гунински е в нормално физическо състояние, но отказва да съдейства на полицията, съобщи главният секретар на МВР Калин Георгиев.
22-годишният Румен е изоставен близо до бетонов възел. Той е бил накаран да легне на земята.
Похитителите са му казали да стои в това положение докато не бъде намерен. Студентът се е обадил на близките си със съдействието на пазача на съоръжението.
По думите на главния секретар на МВР Гунински е в нормално физическо състояние, но не е добре психически.
Калин Георгиев и отказа да коментира дали момчето е било тормозено физически.
Главният секретар на МВР не коментира и дали неговите похитители са извършителите на последните няколко отвличания.
„Има много неща, които знаем, но не мога да ги споделя. Повече нищо от това, което ви казах, не мога да ви кажа", заяви Георгиев, цитиран от PRO.BG.
Към мястото е заминал е баща му - Румен Гунински. По неофициална информация той е платил откуп от 1 милион лева. От МВР обаче не дават официална информация за това дали е плащан откуп и в какъв размер.
"Колегите са на място и работят. За нас е постигната основната цел - да бъде живо и здраво момчето", заяви министър Цветанов.
Той увери, че криминалистите ще продължат да документират всичко, което касае престъпната организация.

По думите на вътрешния министър, Румен Гунински е в добро състояние и няма нищо, което застрашава живота му. Естествено психическата травма остава, каза министърът.
Цветанов обясни, че процентът престъпната група, извършила отвличането, да бъде разкрита днес, е по-голям от всички периоди от време, когато са извършвани отвличанията.
„Има професионализъм и мотивация в служителите и ще бъде направено всичко, което обществото очаква от нас", обясни министърът и посочи, че се надява справедливостта да възтържествува и похитителите да бъдат заловени.
„Смятам, че обществото трябва да е по-спокойно", каза министър Цветанов и увери, че всякаква информация, която може да стане публична, ще бъде предоставяна на медиите.
Не е оказано физическо насилие спрямо него. Има възможни версии. Подбират хората, които са имали финансови възможности - целта е само една - бизнес. Политическа намеса не би трябвало да се слага като версия. Изборите не са мотив за отвличането на Гунински, смята Цветанов.
"Най-важното за работата на МВР в подобни случаи е да съхраним и да се водим само и единствено от живота и здравето на похитения", посочи Цветанов.
Румен Гунински беше отвлечен на 18 октомври в Студентски град. Една от основните версии на разследващите е, че похищението е заради бащата.
Румен Гунински-старши е общински съветник от БСП в Правец, има различни фирми и е смятан за близък до шефа на "Лукойл" Валентин Златев.
Припомняме ви, че няколкото дни след отвличането се появяваха различни информации за откуп и двете непотвърдени официално от семейството на отвлечения. Първото бе, че е поискан откуп от 1 милион евро, а втората е за откуп от 500 000 евро.
На 27 октомври пък бе пусната фалшива информация-проверка за службите, че Румен Гунински е оставен във вилна местност край София.

Киро Киров: От полицията не са ме търсили
Бизнесменът Киро Киров съобщи, че през тези 40 дни, в които студентът Румен Гунински е в плен, се се срещал с бащата Румен Гунински, от полицията обаче не са го търсили.
Киро Киров посочи, че не знае никакви подробности по случая, освен това, което е публикувано от медиите. Бизнесменът не коментира въпроса с откупа, като няколко пъти каза, че не е специалист по отвличанията.
Припомняме, вчера вечерта в близост до стадиона в град Елин Пелин бе открит Румен Гунински. Около 20 часа похитителите му са го оставили на това място. Все още няма информация дали е платен откуп.
Според него сведенията за отвличането на Гунински са малко и противоречиви, но това е и редно, за да може полицията да си свърши работата.
"Казаха, че се е обадил от собствения си телефон, но това е малко вероятно. Когато аз бях оставен, всичко ми беше взето", припомни Киров.
Той допълни, че е почукал на къща в блидост и е помолил да наберат номер на сина му, за да дойде да го прибере.
"Помолих да наберат номер, тъй като нямах дори и очила и не виждах цифрите", обясни Киров и добави, че в неговия случай той е бил освободен на третия ден след като е платен откупът. Дали и кога е станало това с Гунински все още няма данни.

Сергей Игнатов: Да цивилизоваме образованието
Образованието се нуждае от цивилизационна реформа, като това се отнася както за висшето, така и за средното образование.
Това мнение изрази министърът на образованието Сергей Игнатов в студиото на БиТиВи.
Според него системата на висшето образование към момента е изключително архаична и непригодна:
„Това е система от Съветския блок, който отдавна вече е слязъл от историческата сцена", обясни Игнатов и допълни, че висшето образование трябва да се отърве от патриархалната среда, в която се намира.
Министърът бе категоричен, че на първо място трябва да се осъществи децентрализация. Не може да има едно всевиждащо око, което да е справедливо навсякъде, коментира Сергей Игнатов. Това се отнася дори и по отношение на фалшивите и купените дипломи.
По мнението на Иганатов самите университети са изключително много за страната - 51 на брой и те получават акредитации. Но дори не и броят е основен проблем, по думите на министъра, а това, че самите университети не функционират в нормална среда, няма конкуренция между тях.
Освен това академичният състав е тотал
Сергей Игнатов призна, че в сферата на образованието има „висши среди, които не искат нищо да се променя, като личният им интерес надделява над обществения.
Министърът съобщи, че вече се работи по ново законодателство за сферата на образованието, което да доведе до нормализиране.
По въпроса за средното образование Игнатов отново повтори обещанието си да прочете всички учебници за всички класове. Той в момента чете учебниците за началния курс.
„Искам да изчета всичко, за да видя с какво тормозим нашите деца", посочи Сергей Игнатов. Констатациите му до момента са, че много учебници са написани сложно, със сложни определения.
„Да се говори сложно на деца е глупаво", коментира министърът и каза, че в България няма специалисти, които могат да пишат учебници. Според него преподаватели във висшите учебни заведения, както и много от учителите в гимназиите не могат да правят това и им липсват умения.
„При много от преподавателите и съответно автори на учебници, се вижда неспособността да се преподава хуманитарно", каза Игнатов.
Друг проблем за средното образование е липсата на практическа насоченост, прекалената теоретизация, менторският тон и пасивността на родителите.
„Липсва обществен, граждански живот в училището", допълни Игнатов и подчерта, че без участието на родителите и семейството не би могло да има качествено образование.

Божков обърка кого да атакува за хазарта
Преди няколко дни, на 26 ноември, бизнесменът Васил Божков реагира изключително емоционално срещу увеличаването на акциза на хазарта у нас, като отправи остри нападки срещу министъра на финансите - Симеон Дянков и лидера на ДСБ - Иван Костов.
Божков заяви дословно:
"Под натиска на един неуравновесен финансов министър и на един откровен лъжец и баща на корупцията в България - Иван Костов, се осъществява геноцид върху българския бизнес".
Дали обявеното увеличение на акциза върху хазарта е „геноцид над българския бизнес" е повече от спорно. Направеният по-внимателен преглед върху хода на събитията обаче показва по безспорен начин, че Иван Костов няма връзка с идеята за повишаване на акциза на хазарта.

Какво сочи проследяването на хронологията на събитията?
Първото официално предложение за сериозно повишаване акциза на хазарта не идва от представител на политическа сила. То е направено на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) от представител на работодателските организации - заместник председателя на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) - Теодор Дечев.
Редакцията разполага с пълният текст на протокола от заседанието на НСТС, проведено на 15 септември 2009 г., на който е направено предложението за увеличаване на акциза на хазарта.
Предложението е направено по време на заседание от особено значение - на 15 септември 2009 г., НСТС обсъжда пакет от антикризисни мерки, на които правителството отдава особено значение, ако не за друго, то поне в PR план.
Социалните партньори от своя страна не пропускат да поставят и други свои искания, извън съгласувания и „фризиран" текст на антикризисните мерки.
Особено конкретен в предложенията си е Теодор Дечев, който предлага намаляване на акциза на пропан-бутана за сметка на увеличаване на акциза на хазарта.
Дечев поставя риторичния въпрос, дали трябва да се насърчава порока по време на криза, а в същото време екогоривата да бъдат облагани безмилостно. Той се изказва еднакво саркастично и за толерирането на частния хазарт и за пълната липса на акциз върху държавния хазарт.
Министърът на финансите игнорира предложението за намаляване на един от най-високите в европейски мащаб акцизи върху екогориво - втечнен газ пропан-бутан, но веднага реагира благосклонно на идеята за увеличаване на косвените данъци за хазарта. За по-пълна достоверност, привеждаме фрагменти от изказванията на Дечев и на Дянков.

ТЕОДОР ДЕЧЕВ: ... Акцизите върху газ, въглеводороден втечнен - иначе казано пропан-бутан, бяха драматично вдигнати през 2003 г. в противоречие с програмата за финансова евроинтеграция, за да бъде общо взето защитен интересът на производителите и пласьорите на бензини в България. ...
Само че тогава, когато бяха вдигнати акцизите в интерес на един частен бизнес, ние протестирахме, затворихме Цариградското шосе, блокирахме парламента, постигнахме някакво нищожно намаление - увеличението да е с 80 лв. на тон, а не със 100 лв., но тогава ни се каза: "Спокойно! С течение на времето нещата ще се урегулират".
Как ще се урегулират нещата? Изискването на правилата за европейската евроинтеграция по отношение на акцизите е да достигнем минималните ставки за Европейския съюз.
Господин вицепремиер, точно по това перо ние сме на трето - четвърто почетно място отпред - назад в Европа и наши конкуренти за медал са „бедни" държави, като Швеция и Австрия. И ние всяка година водим този разговор (господин заместник-министърът е жив свидетел на сигурно вече отегчителното ни досаждане), повтаряйки едно и също, но всяка година се казва „Добре, хайде в бюджета догодина, сега виждате вече сме вързали бюджета, не става".
Тази година ние казахме и написахме нещо ново. (Съюзът за стопанска инициатива е внесъл рекордното тегло хартия в Комисията по антикризисните мерки). Ние написахме предложение за намаление на акциза на пропан-бутана и казахме от къде да се вземе компенсацията. Господин Вицепремиер, ние сме държавата с най-ниските акцизи върху хазарта в Европа, а може би и в света.
Защо по време на криза порокът ще бъде насърчаван!? Изобщо не говоря за държавния хазарт, който изобщо няма акциз - може би, защото държавата е миропомазана, тя данъци не плаща. Защо да насърчаваме порока, а това, на което се крепят евтините превози и всичко друго, което сме свикнали да наричаме горивото на бедните, ще бъде обложено с едни от най-големите акцизи в Европа. Ето това нещо аз не разбирам.
Ако някой изпитва страх, защото то си е малко страшно да се каже публично "Какво става с хазарта, какво правят тези хора, защо няма акциз за тях?" - готово, ние ще го кажем! Ще го кажем и ще го заявим на висок глас. Не може в България да има най-ниският акциз на хазарта и най-високият на пропан-бутана. ...
Въпросът е за правото на по-бедните превозвачи, бизнесмени и хора, използващи тези неща да минат малко по-евтино е важен, а въпросът за акциза на хазарта е не само морален, това е въпрос, който действително е по време на криза - ами напълнете хазната. Благодаря!

СИМЕОН ДЯНКОВ: Благодаря!
Преди да дам думата отново искам да маркирам, че аз също съм симпатизант да се направи нещо на тема хазарт и ще се радвам, ако това е една от темите, които продължим да разговаряме.
Но това е тема, която и на мен напоследък започва да ми става интересна отчасти понеже не зная историята й съм малко по-необременен. Но бих се радвал тази тема да продължим да я разговаряме.
Както се вижда, идеята за повишаване на акциза на хазарта идва съвсем не от Иван Костов и е предложена като начин за балансиране на бюджета в случай на намаляване на акциза върху пропан-бутана. Иван Костов изобщо не е вземал отношение по въпроса по това време - нито в полза на намаляването на косвения данък върху екологичното гориво, нито за увеличаване на акциза на хазарта.
Иван Костов е принуден да вземе отношение, едва когато лидерът на СДС Мартин Димитров също предлага от името на синята партия увеличаване на акциза на хазарта.
В реакцията на Костов може би личи повече ревност към лидера на СДС, отколкото враждебност към хазартните игри.
Воден от стремежа да бъде най-радикален и „най-антиолигархичен", Иван Костов отказа да подкрепи предложението на Мартин Димитров и излезе с тезата, че хазартът трябва да бъде забранен изцяло.
Така за втори път, Иван Костов бламира публично лидера на СДС, правейки необмислени предложения, без изобщо да ги съгласува с коалиционните си партньори.
Първият път това стана на 9 септември 2009 г., когато без всякакви консултации със СДС, Иван Костов предложи прословутата формула за „почитане на всички, които са загинали за политическите си идеали".
Това стана, след като Синята коалиция излезе с официално становище, за което се знае, че е писано от народния представител Лъчезар Тошев и което беше прочетено от парламентарната трибуна от Мартин Димитров, в качеството му на съпредседател на парламентарната група на СК.
При този инцидент, Костов се отклони без всякакви скрупули от съгласуваното в парламентарната група на Синята коалиция становище, за да лансира своето импровизирано предложение. Не стана ясно само дали се учуди на подкрепата, която ДПС му оказа ...
По-малко от 20 дни по-късно Иван Костов отново се разграничи рязко от съюзника си, при това с предложение, което повдига въпроси за мотивите му.
Бившият министър - председател би трябвало да знае по-добре от всеки друг, че предложението на Мартин Димитров би довело до изземване на свръхпечалбата на хазартните босове, докато идеята за пълна забрана на хазарта би направила щастливи най-вече поизгладнелите мутри.
Последните биха получили неочаквано възможността да се развихрят в организирането на нелегални залагания и на тайни игрални домове, които естествено не биха плащали никакви данъци. Накратко - предложението на Костов би създало в страната ситуация, близка до тази по време на сухия режим в САЩ.
Вдигането на размера на акциза в крайна сметка прие логиката на Мартин Димитров и на Теодор Дечев. Последният изказа разочарованието си, че управляващите не пожелаха да намалят акциза на пропан-бутана за сметка на получените допълнителни приходи, но очевидно в момента никой не мисли за друго, освен за събиране на пари в хазната.
Остава загадка, защо Васил Божков се нахвърли върху Иван Костов, който на практика направи едно неизпълнимо предложение, което единствено ерозираше реалистичното и прагматично предложение за повишаване на акциза върху хазарта.
Може би му се отблагодарява с тази своеобразна PR акция?

Започва един от последните процеси срещу нацисти
Един от последните големи процеси за нацистки престъпления започва днес в Мюнхен. Подсъдимият е Джон Демянюк, пише БиБиСи.
Той ще бъде съден за участието си в избиването на 27 900 евреи в нацисткия концентрационен лагер Собибор.
Демянюк е поставен на първо място в списъка на нацистките престъпници, изготвен от центъра "Симон Визентал" в Ерусалим.
Работил е като надзирател в концентрационния лагер през 1943 г, а в момента е на 89 години.
През май тази година Демянюк беше експулсиран от САЩ, където живее от 1952 г. Това стана след дълга съдебна битка, в която основният аргумент срещу експулсирането му беше неговото влошено здравословно състояние.
Накрая обаче беше решено, че Демянюк е в състояние да бъде съден от американските и германските власти и така той беше върнат обратно в Германия.

Порфирио Лобо печели изборите в Хондурас
Кандидатът на Националната партия Порфирио Лобо печели президентските избори в Хондурас с 55%, сочат резултатите от екзит-пола.
Неспокойно е премина изборният ден в Хондурас, предадоха световните агенции.
При размирици се е стигна и до арести.
Вотът бе охраняван от десетки хиляди военни и полицаи.
Страната избира президент, след преврата от лятото, отстрани от власт държавния глава Мануел Селая и доведе временно на поста му Роберто Мичелети.
Последваха протести срещу изгонването на Селая и настояването на редица световни лидери той да се завърне в страната си.
Новата власт не бе призната от международната общност, възможно е същото да се случи и на новоизбрания президент.
Въпреки компромисите и от двете страни, Селая не успя да се върне на власт.
Парламентът ще решава съдбата му на 2 декември, 3 дни след президентските избори, които Селая призова да бъдат бойкотирани.
Мандатът на Селая официално изтича през януари.
Имащите право на глас са 4.5 млн. души.

ЕС взема окончателно решение за премахване на визовия режим
Министрите на правосъдието и на вътрешните работи на ЕС ще вземат окончателно решение за премахване на визовия режим за гражданите на Македония, Сърбия и Черна гора.
България ще подкрепи отпадането от 19 декември на визовия режим на ЕС за гражданите на Македония, Сърбия и Черна гора.
Македония е най-напредналата страна при изпълняването на всички изисквания - включително сигурност на документите, обществен ред и сигурност, външни връзки и основни права.
Сърбия и Черна гора са изпълнили по-голямата част от условията, като се очаква да постигнат напредък по останалите до края на годината.

"Данък мотика" поискаха общините
Да се въведе данък върху пустеещите земи у нас, за да се стимулира окрупняването нa парцелите и въвеждането на по-европейско земеделие.
За това настояват от Националното сдружение на общините (НСОРБ), цитирани от БНТ.
От там посочват, че пустеещите земи у нас са над 5.5 млн. дка.
Идеята за известния като "данък мотика" се появяваше периодично при управлението на последните няколко правителства. Мярката обаче не беше приемана.
Един от основните аргументи за въвеждането на подобен тип данък е, че земята у нас е силно раздробена. На 2 милиона собственици се падат 20 милиона парцела.
Именно поради тази причина се мисли за въвеждането на „данък мотика". Ако трябва да плащат налог за пустееща земя, собствениците ще предпочетат да продават. Така ще се раздвижи пазарът на земя и ще се ускори комасацията.
Идеята е с данък "пустеещи земи" да се обложат собствениците на по-големи масиви, без да се засягат имотите за лично ползване. В Европа подобен налог има за пустеещи земи над 10 декара.
Размерът на данъка ще зависи от категорията на земята.
Така, колкото е по-плодородна е една земя, толкова налогът ще е по-висок. Въвеждането му ще стане с промени в Закона за местните данъци и такси, които се очаква да бъдат приети през следващата година.

Отложиха делото САПАРД заради заболял адвокат
Заболяване на адвоката на Марио Николов стана причина за поредно отлагане на процеса срещу Николов и още няколко души.
Те са обвинени за източването на близо 7 милиона евро и половина по програма САПАРД.
От името на адвокат Менко Менков беше представен болничен лист, според който той трябва да се лекува от "невралгия на прешлен" до 24 декември, съобщи БНР.
Председателят на съдебния състав Георги Колев опроверга очакванията процесът да продължи чак догодина и насрочи следващото съдебно заседание за 29 декември.
Той отмина без внимание възраженията на защитници на другите подсъдими, че в края на годината ще са в отпуск.
Тъй като Менко Менков е адвокат на Николов и по мегапроцеса за пране на пари, където друг основен подсъдим е бизнесменът Людмил Стойков, представеният днес болничен лист означава, че няма да може да се състои и насроченото за средата на декември заседание по това дело.

Освобождават Роман Полански утре (на 30.11.09-понеделник се очаква)
Режисьорът ще носи електронна гривна докато очаква решението за екстрадация
Френският режисьор от полски произход Роман Полански ще напусне затвора не по-рано от понеделник, предаде АФП, цитирайки говорител на министерството на правосъдието на Швейцария.
Сумата от 4,5 милиона швейцарски франка (3 милиона евро) на исканата гаранция за свободата на Полански още не е внесена, добави говорителят.
Федералното министерство на правосъдието одобри решението на съда в Белинзона режисьорът да очаква решението за евентуалната му екстрадиция в САЩ в своята вила в Гщаад, като освен плащането на гаранция той ще носи електронна гривна и ще му бъдат отнети документите за самоличност.


ПО Money.bg
„Държавите от ЕС ще могат да конфискуват имоти в България”, „Свободен за 600 000 лв.” „400 камери вадят катаджиите от храстите”, „Кризата подреди и новата Еврокомисия”


„Държавите от ЕС ще могат да конфискуват имоти в България", съобщава от първата си страница „Сега"
Имущество и пари в България ще могат да бъдат конфискувани и с решения на съдилищата на други държави от ЕС. Това предвижда проектът на Закон за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения на Съвета на ЕС. Те регламентират взаимното признаване на финансовите санкции, наложени от съдебни или административни органи.
Тук става дума за плащане на парична сума или наложени обезщетения за пострадал от престъпление, разходи по съдебните или административни процедури или парична сума в полза на обществен фонд и организация за подпомагане на пострадали от престъпление.
Решението се прилага за всички правонарушения, за които могат да бъдат наложени санкции съгласно националното законодателство, включително за пътни глоби. Окръжните съдилища ще признават решенията на чуждите държави, а НАП ще ги изпълнява.
Законопроектът въвежда минимален праг от 70 евро на финансовата санкция, чието изпълнение се иска. Това означава, че ако гражданин на държава от ЕС, който има имущество в България, е осъден например за трафик на наркотици в родината си и с присъдата е наложена и конфискация, по силата на този закон, тя ще може да се изпълни и тук.
Ако тук се конфискува сума, по-малка от 10 000 евро, тя остава в България. В останалите случаи 50% от сумата се превежда на държавата, която е наредила конфискацията. Ако имуществото е различно от пари, то може да бъде продадено и тогава отново важи правилото за 10-те хиляди евро. България не може да бъде задължена да продаде или да върне имущество, което е паметник на културата, част от националното наследство.
Решения за конфискация или отнемане, постановени в друга държава-членка на ЕС, се признават и изпълняват тук, ако се отнасят за престъпления, за които и нашето законодателство предвижда тази санкция.

„Свободен за 600 000 лв.", информира от първата си страница „Стандарт"
Румен Гунински е жив и на свобода. След 43 дни плен похитителите пуснаха 22-годишния студент късно снощи. За живота му бил платен откуп от 600 000 лв, потвърдиха от МВР. Първоначално бандитите искаха 500 000 евро.
Минути преди 22 ч. те захвърлиха момчето на футболното игрище в Елин Пелин. Това станало, след като откупът е бил предаден в горичката зад терена. Според друга версия парите са платени преди няколко дни.
Момчето е живо и здраво, за нас това бе основна цел, коментира пред "Стандарт" МВР-шефът Цветан Цветанов. Няма нищо, което да застрашава живота му. Остава обаче огромната психическа травма, допълни той.
Румен веднага е бил разпитан от полицията в Елин Пелин, научи "Стандарт". В 22,30 ч. той вече бе на преглед във Военна болница.
Студентът бе отвлечен на 19 октомври пред Националната спортна академия в София.

„400 камери вадят катаджиите от храстите", съобщава от първата си страница „Монитор"
Пресметнато е, че между 280 и 400 технически средства, които да прихващат джигитите по пътищата, са необходими за територията на страната ни. Камерите вероятно ще бъдат монтирани не по-късно от средата на 2011 година. Това научи "Монитор" от шефа на транспортната парламентарна комисия Иван Вълков.
По думите на народния избраник прогнозите сочат, че в момента, в който ефективно заработят 300-350 умни радара, обстановката по родните шосета рязко ще се промени към по-добро. Целта била пътните полицаи да бъдат извадени от храстите. Системата за видеоконтрол, която ще ги замени, на практика щяла да позволи тяхното пренасочване към проблемните места. Там, където често стават катастрофи, по натоварените участъци и кръстовища, на входовете и изходите на населените места. Освен това депутатите са се засилили да нагаждат законодателството към скоростното въвеждане на системата, мотивирани от факта, че така ще намалее рязко и корупцията сред катаджиите. "Камерите са безпристрастни. Там субективният фактор липсва напълно. Изключена е възможността за въздействие", категоричен е председателят на ресорната комисия в Народното събрание. По думите му България ще приложи основно опита на Холандия и Франция във въвеждането на системата за контрол на движението чрез технически средства. Именно в страната на Виктор Юго били нужни едва 2 години след въвеждането є, за да падне броят на жертвите драстично с около 40 на сто. Засега генерален проблем у нас била слабата ефективност на видеокамерите. Макар че за разлика от северната част на страната в Южна България са монтирани не малко камери (в София има на около 30 места, сред които на бул. "Н. Вапцаров" пред Sofia Land, на Околовръстното пред McDonalds, на бул. "Мадрид" в посока към гара "Подуяне", на кръстовището на бул. "Ал. Стамболийски" с "Опълченска", на бул."Арсеналски" пред хотел "Хемус", на бул. "Витоша" до НДК, на кръстовището пред Централна гара), те работят само в режим на регистрация.

„Кризата подреди и новата Еврокомисия", съобщава от първата си страница „Дневник"
"Този отбор е идеална смес от опит и ново мислене." С тези думи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в най-съкратен вид описа екипа си от 26 еврокомисари, в който заложи на силно ядро от икономисти.
Измъкването на единния пазар за 15 трилиона долара от глобалната криза се оказа основният фактор за подреждането. За втория си петгодишен мандат португалецът вкара нови силни имена и размести някои ресори между сегашните комисари. Най-лоялните и доказали се професионалисти постави на основните икономически постове, а за да удовлетвори претенциите на 27 държави, създаде и няколко нови ресора.
Българския кандидат Румяна Желева получи новия пост "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи", което предизвика смесени емоции в България. От опозицията побързаха да определят още в петък предложеното портфолио като шамар за София. Премиерът Бойко Борисов защити външния министър и заяви, че "ресорът е добър". Самата Желева пък обяви вчера пред БНР, че е получила предложение от Барозу за два други ресора, но ги е отхвърлила.

„Обещават на бизнеса над половин милиард през 2010 г.", информира от първата си страница „Пари"
Общо 13 операции по Оперативна програма Конкурентоспособност на стойност 664 млн. EUR трябва да стартират през 2010 г. Повечето са в сферата на иновациите и високите технологии, като създаване на клъстъри, бизнес инкубатори и др., става ясно от индикативната годишна работна програма. Общо 8 от операциите са в абсолютно нови области.
Досега се акцентираше на осигуряване на финансиране за технологична модернизация и покриване на международно признати стандарти. Догодина обаче трябва да тръгне и дългоочакваната схема за субсидиране на проекти, свързани с въвеждане на възобновяеми енергийни източници.
Оказа се, че не са предвидени конкретни срокове за стартиране на отделните операции. Причината е, че през тази година графикът така и не беше спазен.
Гаранции
До края на годината трябва да бъдат подписани и всички документи с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) за създаване на холдингов фонд, с което да се даде начало на инициативата JEREMIE по ОП Конкурентоспособност.
Реалното й изпълнение трябва да стартира също през 2010 г., като най-късно до средата на следващата година се очаква да бъдат обявени и първите процедури.
Инициативата ще осигури достъп на малките и средните предприятия до финансиране в размер на 200 млн. EUR. Предвижда се да бъдат създадени гаранционни фондове, фондове за рисков капитал и фондове за микрокредитиране.

„Предлагат данък върху пустеещите земи", информира от първата си страница „Класа"
От началото на следващата година започваме да работим по новия Закон за местните данъци и такси и едно от предложенията е да бъде въведен данък върху пустеещата земя. Това съобщи пред в. „Класа" Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Идеята е лансирана още преди три години и до днес периодично се поставя, когато започне обсъждането на общинските бюджети и се търсят нови възможности за приходи. Предложението е да се обложат по-едрите собственици, а не хората с по 5-6 дка. Освен това данъкът ще е пропорционален и ще е обвързан с категорията на земята, обясни Чавдарова. Тя заяви, че категорично няма да се предлага облагане на нивите в планинските райони и на нископродуктивните земи. Целта на новия налог е да бъде прекратена практиката качествена земя да бъде оставена да пустее. Още други идеи зреят в сдружението, но те касаят националните данъци. Например все повече привърженици събира предложението на сливенския градоначалник Йордан Лечков част от ДДС да отива в общините, какъвто е немският модел.
Отдавна настоявам да има данък върху земята, защото това е единственият ресурс, който не се облага в България. Евентуален налог ще заинтригува безбройните 2-3 милиона собственици да се грижат малко по-добре за имотите си, коментира заместник-ректорът на УНСС проф. Пламен Мишев. Според него обаче въвеждането на подобен данък е рисковано начинание. Самият той още в края на 90-те години убеждаваше политиците да приемат идеята. Българинът трудно се разделя със земята си, защото това е в народопсихологията му и смята, че цената винаги ще се повишава. Затова и пазарът на земеделски имоти у нас не е толкова активен. Мишев предлага успоредно с новия налог да бъде създадена специална агенция и хората, които не могат да се занимават с нивите си, да ги продават на държавата или да ги дават под дълга аренда. Ако се въведе данък без подобна държавна структура, ще има социални напрежения, убеден е зам.-ректорът на УНСС.

„Заемите над 20 000 лв. ще се декларират в НАП", съобщава „Сега"
Мнозинството в Народното събрание тази седмица трябва да поправи две грешки, които допусна при гласуването на данъчните закони за 2010 г. Юристите на ГЕРБ твърдят, че са намерили начин да се коригират текстовете.
Депутатите ще се явят на "поправителен" по въпроса за задължителното вписване на дадени и взети заеми в данъчните декларации. Миналата седмица изненадващо парламентът бламира правителството и не подкрепи предложението всеки гражданин да описва всички заеми над 5000 лв. Сега летвата ще се вдигне на 20 000 лв. и изискването за деклариране ще бъде въведено, обяви през уикенда премиерът.
Ще бъде върнато и облекчението за младите семейства, новодомци, което им позволява да намаляват данък "общ доход" с лихвите по заем за първо жилище.

„Банки свалят лихви на хотелиери", разкрива „Стандарт"
Банките вече предоговарят заеми на хотелиери, за да ги запазят като клиенти, научи "Стандарт" от хора в бранша. Финансови институции само за няколко дни са се съгласили да свалят лихвите по стари кредити на туристически собственици с 0,5-1%. Дълговете масово се разсрочват при по-добри за бизнеса условия в кризата, съобщиха хотелиери за "Стандарт". Така банките се опитват да запазят клиенти, след като туристически босове решиха да направят своя банка и да пренасочат дълговете си в нея. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече са наели консултанти, които да им помогнат със създаването на новата банка. Над 100 собственици от цялата страна са изявили желание да се включат в проекта. Засега се обмисля първоначалната вноска за собственик да бъде 50 000 лв. Така дори само 200 хотелиери да обединят усилията си ще успеят да съберат нужния първоначален капитал от 10 млн. лв., обясни шефът на асоциацията Благой Рагин. Обмисля се възможност за създаването на съвместна институция със строителния бранш, които първи обявиха, че ще правят своя банка.

„Губещите пощи въртели по 1 млрд. лева месечно", съобщава „Сега"
"Български пощи", през които на месец минават по 1 млрд. лева оборот, са в лошо състояние заради финансовата политика на предното ръководство. Това обяви новият директор на държавното предприятие Милен Керемедчиев през уикенда. Пощите, които имат 4002 гишета в цялата страна, приемат плащания по сметки за ток, парно, ВиК, телефони. Част от тези договори обаче предвиждат прекалено скромни комисиони за "Български пощи" - от порядъка на 0.5 -3%, твърди Керемедчиев.
По думите му този бизнес на пощите ще се разраства. Нормално е всички големи компании за комунални услуги да затворят касите си и да ползват нашата мрежа, смята Керемедчиев. ЧЕЗ вече затвори собствените си каси и повери събирането на сметките за ток изцяло на пощите. И другите доставчици на комунални услуги - ток, парно, ВиК, телефони, се насочват към мрежата на държавната фирма. Хората ще могат да регистрират предплатените си сим карти и в пощенските клонове.
Новият директор разкри по Дарик радио, че предното ръководство купило накладки за камиони газки по 1178 лева, при положение че комплектът върви по 108 лв. Той припомни и скандалната поръчка за дооборудване на джипове. Пощите броили по 40 000 за колите, а после платили допълнително по 100 000 лева за брониране.
По време на предишния шеф пощите платили 700 000 лв. за рекламни табла за филателна изложба - по 1200 лв. едното, които в момента задръстват офисите на дружество. С тези пари предприятието можеше да раздаде премии на пощенските работници по случай професионалния им празник на 9 октомври.
В момента в държавното предприятие работят 14 200 души. Готвим съкращения на 1500, или около 10% от персонала до края на годината, уточни пред "Сега" директорът. По негови сметки за 4 години броят на чиновниците само в централното управление е пораснал тройно. Керемедчиев открил, че в пощите работят 800 души в пенсионна възраст. Той съобщи, че им е пуснал предизвестия за раздяла.

„Опрощават 30 млн. лв. данъци на строителните фирми", информира „Монитор"
Около 20-30 млн. лв. данъчни задължения ще бъдат опростени на строителните компании, които имат да получават пари за свършена работа от държавата. Това обяви вчера пред БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевенелиев. Активно по въпроса работи и Националната агенция за приходите, като очакванията са до сряда да има яснота точно на каква сума ще възлезе данъчната амнистия. Проблемът с тази мярка е, че ако дадена фирма няма задължения към хазната, тя няма да може да се възползва от данъчната амнистия, призна министърът.
Плевнелиев поясни, че задълженията на агенция "Пътна инфраструктура" към строителните фирми възлизат на 175 млн. лв. Още 75 милиона лева се дължат от Министерството на регионалното развитие - основно за ВиК проекти, както и за други инвестиционни проекти на министерството.
Затова освен чрез данъчната амнистия, се работи и по други начини за разплащане, каза още регионалният министър. Един от тях е даването на гаранции от страна на държавата, които да послужат пред банките, кредитирали строителните компании.
Споразуменията с банките са крайното решение за останалата сума, смята Плевнелиев. Той съобщи, че по този въпрос банките са поставили две условия.

„Ниските лихви няма да дойдат от само себе си", пише икономистът Герги Ангелов в „Сега"
Стана модно напоследък всеки да се изказва по темата за високите лихви на банките, без да си направи труда да провери данните. Например много хора твърдят, че в България лихвите били не просто високи, а най-високи в цяла Европа. Нищо подобно - в нашия регион България има най-ниски нива на банковите лихви.
Унгария, Латвия, Румъния, които взеха огромни заеми от МВФ, имат значително по-високи лихви от България както по новоотпуснатите, така и по съществуващите кредити. Унгария и Румъния имат плаващ валутен курс и класическа централна банка, Латвия има фиксиран валутен курс, но не и валутен борд. Това е важно да го прочетат тези, които твърдят, че ако имахме класическа централна банка щяхме да можем да свалим лихвите - е, Румъния и Унгария като имат класическа централна банка, с какво им помогна това?
Лихвите са им драстично по-високи от нашите, няма и кредитиране. Естествено лихвите в България са по-високи отколкото тези в еврозоната. Но причината е, че България просто не е сред държавите, чиято парична единица е еврото. От години има твърдения, че няма смисъл бързо да влизаме в нея (Гарабед Минасян от БАН продължава да повтаря същото и в момента). Да, ама сега си плащаме за това, че не сме в еврозоната. Който не иска да прави реформи навреме, след това страда - просто и ясно. Погледнете кои сравними страни от региона имат по-ниски лихви от България - Словакия и Естония. Словакия стана член на еврозоната в началото на годината. Естония прави епохални усилия и всички вярват, че тя ще е следващият й член, като решението се очаква до половин година. Очевидно е - страните, които полагат усилия и се приближават към (или влизат в) еврозоната, са страните, които имат по-ниски лихви от нас. Когато и ние имаме някакви успехи на този фронт, ще получим същия бонус.
Ясно е, че не е лесно да имаме напредък в интеграцията към еврозоната. Но да не мислите, че на естонците им е лесно - те трябваше да намалят бюджетния си дефицит с цели 9% от БВП по време на много дълбока рецесия и по време, в което всички ги смятаха за обречени. В сравнение с Естония сме в много по-изгодна позиция и не ни се налагат чак толкова епохални свръхчовешки усилия, за да се приближим към приемането на еврото. Не казвам, че е лесно, но въобще не е отчайващо.
При наличие на политическа воля, всичко е възможно. Свалянето на лихвите се описва от много хора като безплатен обяд - от него щели да спечелят банки, бизнес, икономиката и т.н. Не стоят точно така нещата. Защото банките са привлекли нови депозити с по-високите лихви от последната година. Ако рязко свалят лихвите, рискуват тези депозити да бъдат изтеглени. Аз лично не бих държал много пари в банка при 2-3% годишна лихва, например. С други думи, рязко сваляне на лихвите може да донесе и рязко падане на привлечените средства на банките, което означава, че те няма да имат възможност да разсрочват кредитите на длъжниците, а ще си ги изискват веднага обратно. Вместо да плащат високи лихви, много длъжници ще трябва веднага да си изплатят кредитите. Дали това ще е по-добре за тях?
Лихвите могат да паднат, ако банките заменят вътрешното финансиране с привличане на по-евтин ресурс от чужбина. Знаем, че след усилени мерки на големите централни банки ликвиден ресурс в момента в големите икономики не липсва. Но новата мода, наложена от западните "мислители" и банки, е местните кредити да се финансират с местни депозити (всъщност тази мода я налагат само в Източна Европа - на запад правят точно обратното). Дали това се дължи на притеснения от региона или на нещо друго, но така или иначе, това трябва да се промени, за да има значително по-ниски лихви. Тоест, трябва да се гради доверие към страната. А доверие не се гради чрез натиск върху банките, нито се гради за един ден.

„Ловкостта да стоиш настрана", пише финансистът „Емил Хърсев" в „Сега"
Имаше едно време банка на име Минералбанк. Уби ни я държавата от чиста глупост. Впрочем тя си беше нейна, а ние, назначените да я водят, години наред се гънахме в сложни маймунджилъци, за да я държим над водата. Преди да фалира през 1990 г., държавата прибра през банката към 2 млрд. (скъпи) долара външни заеми. После един министър нареди на държавните фирми (тогава те държаха над 80% от стопанството) да спрат да плащат кредити, за да останат пари за заплати. Хората били важни, а не банките. Банката с цели 40% лоши заеми оживя. (Не че в борда на директорите баехме вуду, но визионерската социална политика на онзи кабинет наду трицифрена инфлация, тя стопи двуцифрените ни загуби; фокус-бокус, банката с печалба.) Накрая пребиха Миниралбанк с недоразумението ЗУНК. ЗУНК е един закон, с който фискът задраска държавни гаранции за милиарди в зелена валута. Оттогава не съм обичал банка, но пък усвоих финансовото дисидентство, това е умението и търпението да седиш настрана от държавата. Не е някакъв героизъм, макар че терминът доби това грешно значение покрай политици, които си припалват дисидентски ореол. А dissident е монтаж на представка dis- (встрани, настрана) към латинския глагол sedere (седя) и значи само "седящ настрана". Финансовото дисидентство, както го разбирам, няма славен оттенък, а е самоналожен аутизъм. Не е лесно в днешна България, в която държавата е единствената многомилиардна корпорация, да страниш от всякаква правителствена длъжност, стоически да отказваш участие в сочни търгове за "обществени" търгове, по които всички ламтят, и дори с шестметрова пръчка да не пипаш държавна пара - домашна или европейска. Обаче е много хигиенично и здравословно. Който си е наложил стриктно въздържание, не е съжалявал. Вярно е, специалистите по печелене на държавни поръчки избуяват за години като краставици, препили амониева селитра. Но щом ги ошамарят (у нас държавата периодично наритва любимците си), те повяхват, тупват в прахта и ги въргалят в кал. Ето поредната депозитна конспирация, която заплашва да нанесе до сто милиона загуби хем на държавата, хем на най-усърдните да я обслужват банки. Установило се било, че 2/3 от парите на големите държавни фирми били струпани в 2-3 банки, предимно малки и (ужас!) всички с преобладаващо български капитал. Туй било "подозрително единомислие". Подозрението е, че "някой се е нагушил". Конспирацията е жив блъф, поредна кална каша от злостна мнителност, невежество за причините на явлението, плюс нежелание на конспираторите да напрегнат мозъчни гънки. Иначе щяха да се сетят защо парите на държавните фирми се струпват в българските банки. Тази концентрация не е подозрителна, тя е неминуема поради панацеята "обществени поръчки". Няма държавна фирма и ведомство, което само да избере обслужващата го банка. Те и за банково обслужване обявяват обществена поръчка. Ако поръчката е да се вложат пари на депозит, ще я спечели банката, която даде най-висока лихва. Ако ще се водят текущи сметки, печели институцията, предложила най-ниски такси. И в двата случая това са банки от оредяващото малцинство трезори под български контрол.

„Сблъсък между туризма и Би Ти Ви за документален филм", разкрива „Дневник"
Туристическият бранш се обяви против излъчването на документален филм по Би Ти Ви за строителството в Слънчев бряг, а от телевизията нарекоха акта груб опит да бъде спряно от ефир журналистическо разследване. Сблъсъкът се случи през почивните дни, а филмът беше излъчен.
В петък вечерта 16 от най-големите сдружения в туризма излязоха с декларация до премиера Бойко Борисов и Съвета за електронни медии, според която филмът "Бетонни градини" на журналиста от Би Ти Ви Генка Шикерова е тенденциозен и представлява "предаване на националните интереси на българския туризъм и удар по репутацията на страната като туристическа дестинация в най-трудното време за българската икономика". Според сдруженията филмът не отчита реалното развитие на Слънчев бряг, приноса му към държавния бюджет и създаването на хиляди работни места.
Туристическият бранш смята още, че "никоя друга страна в света не толерира подобно поведение на медиите си" не само в условията на криза, но и на фона на ожесточена международна конкуренция. Документът беше изчетен по време на връчването на годишните награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), а под него освен БХРА са се подписали Съюзът на инвеститорите в туризма, Съюзът на българската туристическа индустрия, Съюзът на собствениците в Слънчев бряг и др.
В събота от телевизията пък съобщиха, че декларацията на бранша представлява "груб опит да бъде спряно от ефир журналистическо разследване, създадено по всички правила и включващо всички гледни точки по темата". Освен това от Би Ти Ви съобщават, че в името на националния интерес са показали "истината за унищожаването на едно национално богатство - българското Черноморие, в името на краткосрочни печалби".
В крайна сметка в събота вечерта телевизията излъчи епизода от поредицата и обяви, че през следващата седмица ще покаже и втората й част, която показва приликите и разликите между българското и испанското крайбрежие, посочвано от години като пример за свръхзастрояване. "Трябваше да подкрепим колегите в Слънчев бряг, много от тях са добросъвестни, а страдат от този негативен PR на курорта", коментира след излълчването на филма председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

"Няма да увеличаваме данъците и такса смет", казва в интервю за „Монитор" кметът на София Йорданка Фандъкова
Госпожо Фандъкова, удобно ли е креслото, което наследихте от Бойко Борисов?
- Да си кмет на столицата, е много отговорно. И много трудно. София е огромен град, имам хиляди задачи всеки ден.
След първата работна седмица как оценявате финансовото състояние на Столичната община в година на криза? Оптимист ли сте за бюджет 2010?
- Това безспорно са най-важните въпроси, които коментирахме с екипа през тези дни. Страната е в условия на тежка финансова криза и София не прави изключение: също се изпитват трудности. Но мобилизирахме всички сили, за да увеличим приходите и да можем да реагираме адекватно на най-неотложните разходи, каквито са издръжката на децата в градините, заплатите на всички, включително и на работещите в градския транспорт. Подредихме приоритетно разходите, за да няма проблеми в нито една система. Аз лично се надявам, че през следващите седмици ще увеличим и приходите, за да можем да приключим годината по възможно най-добрия начин.
Как ще увеличите приходите? Остава само месец.
- Все още не мога да прогнозирам как ще приключим годината. Но ситуацията, в която е София, е доста по-добра от тази на държавата. Аз имах възможност да видя лично това. Общината е реализирала добре своята антикризисна програма. Сега трябва да подготвим бюджета за 2010 г. така, че да изпълним най-важните проекти, независимо, че ситуацията е тежка.
Поискахте увеличение на таксата за детските градини. Отнася ли се това и за другите местни данъци и такси?
- Увеличението го коментираме от години, защото таксата за детските градини не е променяна от 2003 г., а условията и качеството на услугата се подобряват. Родителите подкрепят увеличението, защото виждат къде отиват техните пари: през тази година сме инвестирали сериозна сума в детски градини. Освен това издръжката на едно дете излиза на месец 225 лв., а таксата е само 40 лв. Ако то е вкъщи, ресурсът ще е по-голям. По отношение на местните налози още в кампанията поех ангажимент да защитавам тезата да не се вдигат данъците през следващата година, и особено таксата смет. Давам си сметка, че кризата се усеща най-вече в семействата. Ще положим усилия да балансираме: да заложим на събираемостта на данъците и таксите и да обезпечим изпълнението на проектите, без това да се отразява на хората. Т.е. ще разчитаме на външно финансиране. По оперативните програми на ЕС имаме осигурени 300 млн. лв. за догодина за инвестиции в метрото, завода за боклука, строителството на канализация. Имаме и по-малки проекти за нови детски площадки, ремонти на подлези. Така ще продължи интензивната инвестиционна програма. В тези посоки разработваме и проектобюджета.
Г-жо Фандъкова, казвате, че ще разчитате на по-висока събираемост на данъците. Ще има ли по-строги мерки срещу некоректните платци?
- През тази година са прилагани такива мерки и имаме резултати. Обсъждаме и по-сериозни мерки за една по-добра събираемост, при положение че няма да вдигаме данъците и такса смет. Подчертавам го, за да е ясно на хората, че тук не включвам други такси, които ще се коментират.

„Задава се изпадане на застрахователни дружества в неплатежоспособност", казва в интервю за „Класа" председателят на Българската асоциация на застрахователите Орлин Пенев
Г-н Пенев, как се отрази глобалната икономическа криза на българския застрахователен пазар?
- Кризата оказа най-силно влияние на животозастрахователния сектор. Там спадът достигна за първите девет месеца на годината около 15,4%. Докато в общото застраховане понижението бе 0,2%. Към края на септември застрахователният сектор се е свил с 2,5 на сто. Ниският спад на премийния приход в общото застраховане се дължи по-скоро на леко увеличената цена на застраховка "Гражданска отговорност на автомобилистите", отколкото на някакъв ръст на брой застраховки и броя на застрахованите лица.
А оттук нататък какво очаквате да се случи?
- Или стагнация, или понижение. Пазарът на общото застраховане се диктува основно от моторния бизнес. Над 70% от премийния приход са полиците по "Каско" и "Гражданска отговорност" (ГО). Към деветмесечието спадът на продажбите на нови автомобили е от порядъка на 53%. Ако има повишение на премийния приход, то ще е за сметка на цените на ГО, които бележат плавен ръст нагоре.
Колко е обхватът на "Гражданската отговорност"? Понижи се в последната година...
- В момента е определено под санитарния минимум от 90%.
Изискването на ЕС е за поне 90%. Смятате ли, че има опасност от санкции за страната?
- Трудно е да се каже дали Съветът на Бюрата няма да реши да ни наложи някакви санкции. Това е малко вероятно засега.
Но и повишените цени по ГО няма ли да свият допълнително обхвата?
- Ако погледнете реално цените ще забележите, че всъщност полицата не е поскъпнала до такава степен, че продажбата й да стане невъзможна. Защото повече компании, които я предлагат - т.е. от 20 общозастрахователни дружества около 16 имат такава услуга, казват, че са качили цената с 20 или 30%, но в същото време предлагат горе-долу същия процент отстъпка, което сваля нивата на по-ниски стойности дори и от лятото. Естествено говоря за нетна цена или за т.нар. рискова премия. Това, което се върти най-често в медийното пространство, е, че брутната премия се качва, но на практика рискова премия е същата или дори по-ниска от лятото. Медийното пространство е пълно с рекламни съобщения за сключване на застраховка с отстъпки или получаване на някаква допълнителна материална облага. За мен това рано или късно ще доведе до изпадане на някои дружества в неплатежоспособност - не мога да коментирам нито кога, нито кой. В момента методологията за определяне на резервите на застрахователите е по-либерална, но за в бъдеще очаквам засилен контрол от страна на КФН.
Едно от нещата, които правят впечатление, когато погледнете начина на формиране на цената на ГО, е различното определение на всяка компания за рисков водач. Защо е така?
- Не може да има единна методология за определяне на рисков водач. Всяко дружество само за себе си определя критериите, които ще се вземат предвид при оценката на риска. Докато не се въведе системата „бонус-малус" и общата информационна система, в която да влязат всички пътнотранспортни произшествия и причинителите им застраховката се концентрира върху превозното средство, а не върху водача. В момента начинът за определяне на цената е на база обема на двигателя на автомобила, което може да бъде един от многото фактори за оценката на риска, но не и единственият.
Кога според вас системата може да бъде реално въведена от нас и от кого зависи това?
- Информационната система е почти готова, като предстоят съответните настройки и доуточнявания. Въведената в нея информация ще даде достатъчно данни за оценка на риска за всеки водач и прилагането на системата „бонус-малус" за всеки водач и образуване на справедлива цена. От друга страна , започна работа комисията за изграждане на единна база данни за издаване на електронни полици. Създаването на тази база би помогнала за изясняване на окончателния брой застраховани автомобили и действащи към съответен момент полици.

„С пари от винетките ще чистят край пътищата", казва в интервю за „Стандарт" министърът на околната среда и водите Нона Караджова
Госпожо Караджова, във всички правителства министърът на околната среда е бил притиснат от останалите си колеги до стената и никой не се е съобразявал с него. И сега ли е така?
- Имам пълната подкрепа и на премиера, и на моите колеги министри в политиката по околна среда. Особено положителна е комуникацията между МОСВ и министерствата на Трайчо Трайков (на икономиката и енергетиката, б.р.), Росен Плевнелиев (на регионалното развитие) и Мирослав Найденов (на земеделието). Това са основните пресечни точки, основните политики за икономическо развитие. До момента нямаме никаква конфронтация, дори напротив - получавам пълна подкрепа от тримата.
На думи всичко е възможно, но като дойде до дела...
- Министърът на икономиката и енергетиката е извел в свой приоритет политиката за енергийна ефективност и за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Напоследък често обсъждаме идеи за бъдещо развитие в тази посока и нашите мнения съвпадат напълно. Към момента собствеността на водните съоръжения е разпокъсана. Част от язовирите са в активите на предприятието "Язовири и каскади", което е в Българския енергиен холдинг, друга част e в "Напоителни системи", които са към Министерството на земеделието и храните. Има язовири и в активите на ВиК дружествата, които са към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Магистралните водопроводи са публична държавна собственост и т.н. До момента никой не се интересуваше, че това води до неправилно управление на собствеността във водния сектор и никой не искаше да се раздели със своето парче. Сега имам пълната подкрепа на моите колеги за разработване на стратегия, която да въведе единния подход в управлението на водите, за развитие и за реформиране на водния сектор. Никой не си пази парчето баница като досега.
По същия начин за първи път от много години насам има пълно единомислие в необходимостта от единно управление на подземните богатства. В момента три министерства управляват този сектор - на регионалното развитие, на икономиката и енергетиката и на околната среда. Разрешенията за търсене и проучване на подземни богатства, които са строителни материали, могат да се издават както от министъра на регионалното развитие, така и от министъра на икономиката и енергетиката. Т.е. всяка фирма си избира къде да отиде. Имахме среща с минната камара и в момента тя подготвя предложение за нов Закон за подземните богатства.
Какво е вашето виждане?
- Добивът на подземни богатства е икономическа дейност. Затова отдаването на подземните богатства на концесия най-вероятно ще стане ресор на икономическото министерство. МОСВ ще запази своята водеща роля по отношение на контрола върху начина на добив на подземни богатства и върху спазването на екологичните изисквания както при даване на разрешения за търсене и проучване, така и впоследствие при самия добив.
Ще съберете ли язовирите под една шапка?
- Вариантите са няколко. Анализите, които ще се направят при разработване на водната стратегия, ще дадат вариантите. Възможно е например да се създаде национална компания, в активите на която да бъдат вписани всички язовири, магистралните водопроводи, магистралните напоителни системи. В нея ще влезе поддръжката и изграждането на защитните съоръжения - дигите. Към момента тяхното състояние е окаяно. Компанията ще се грижи и за проводимостта на речните русла, които са рисков фактор при наводнение. В момента въпросът почти не е уреден законодателно. Базите и съоръженията, свързани с водоснабдяването и защита от вредното въздействие на водите, трябва да бъдат в една система, така че да се вземат единно решенията.
Енергийното министерство склонно ли е да си даде язовирите?
- Има волята този въпрос да бъде решен. Искам да обърна внимание и върху подкрепата, която получих от министър Александър Цветков за промяната в закона за отпадъците, която определя собственика на пътя за отговорен за почистването на неговия сервитут. В момента отговорността е ничия и крайпътните участъци са се превърнали в сметища. Недопустима гледка за една туристическа страна. Част от парите за винетки трябва да отиват за почистване. По същия начин собственикът на жп релсите трябва да чисти край тях, общините - в градовете и т.н.
Наказателните процедури за нарушения в околната среда, които Европейската комисия започна срещу България, само по сигнали от природозащитни организации ли са?
- Истина е, че всички стартирани процедури в областта на околната среда досега са в резултат на сигнали на неправителствени организации. Поне това е неформалната информация от ЕК, с която разполагаме. Разбира се, една от ролите на неправителствените организации е да бъдат коректив на политиците, на правителството за спазване на правилата на общността. Но имам чувството, че понякога се стига до крайности, които на практика пречат на държавата. Включително правят се опити да се стопират екологично доказани проекти. Например изтъкват се абсолютно неаргументирани твърдения срещу завода за отпадъци на София. Крайно неаргументирани. Има пълноценна оценка на въздействието върху околната среда на проекта на завода. За мен няма обяснение едно подобно поведение.

„Гражданите и бизнесът в Източна Европа консумират, а не спестяват", казва в интервю за „Дневник" директор на унгарския Институт за световна икономика Андраш Инотай
Колко конкурентоспособна е Източна Европа в момента и кои са най-конкурентните страни?
- Конкурентоспособността се изчислява на базата на много индикатори. Доскоро изследванията акцентираха на икономическата конкурентоспособност, но кризата ни принуди да се съсредоточим към трайната конкурентоспособност. Тя не се ограничава само до икономиката, включва и други фактори като държавно управление, функциониране на институциите, социален капитал и др.
От гледна точка само на икономическа перспектива в региона се разграничават три групи икономики. Първата е на страните със сравнително балансиран външнотърговски обмен - Чехия, Унгария, Словакия. Във втората са страните, където износът покрива около 85% от вноса - Полша и Словения. Третата включва страни с огромни дупки в търговския баланс - балтийските републики, България и Румъния. През последните години най-много чуждестранни капитали привлякоха България, Румъния и Словакия. Но освен да привлича инвестиции, една икономика трябва да ги насочва към експортно ориентираните отрасли.
Ако се инвестира предимно в отрасли, насочени към вътрешния пазар - енергия, телекомуникации, финансови услуги или строителство, това не помага за развиване на дългосрочната конкурентоспособност, въпреки че безспорно е от голямо значение за икономиката. Важни са също така инфраструктурата и държавното управление, както и производството на високотехнологични продукти, които имат голяма добавена стойност.
Не бива да се забравя и човешкият капитал, който е дългосрочна инвестиция - образование, здравеопазване и т.н. Тук идва ролята на правителството - не колко пари се събират от данъци, а как се разпределят. Скандинавските страни са чудесен пример - там данъците представляват 55% от БВП, но всички пари се инвестират в човешки капитал. Това е бъдещето и ако не инвестираме в човешкия фактор, ще изгубим конкурентоспособността си.
Как да стане това?
- Трябва да се променят нагласите не само на правителствата, но и на обществото. За съжаление в това отношение Източна Европа изостава сериозно. Реформите изискват време, а това означава базова солидарност между политиците - новото правителство да продължи работата на старото. Тъй като това противоречи на политическата логика, много партии не искат да го правят и Унгария е показателен пример в това отношение. Как да обясниш на политиците, че подобряването на жизнения стандарт става в рамките на поне 2-3 поколения, а не само на едно? А как да убедиш домакинствата, че не могат да забогатеят изведнъж? Ако не намерим отговори на тези въпроси, ни очакват десетилетия на икономическа и политическа нестабилност.
Значи конкурентоспособност се гради дълго?
- Можеш да я имаш и веднага - например с евтина работна ръка. Но рано или късно ще се появят други страни с по-ниски производствени разходи. Ако искаш да си икономически конкурентен в дългосрочен план, трябва или да преструктурираш производството си - от стоки с малка добавена стойност към високотехнологични продукти, или да го модернизираш и да повишиш качеството на продукцията. Да вземем за пример Италия - производството на шивашката им индустрия отдавна е преместено в Китай. Дизайнът обаче остава в Италия и именно той дава добавената стойност.
Какви са предимствата и недостатъците на България по отношение на нейната конкурентоспособност?
- Едно от основните й предимства е географското положение. Но за да го използвате пълноценно, ви трябва инфраструктура - магистрали, мостове над Дунав, високоскоростни влакове. Друго предимство са добрите условия за земеделие, но и тук липсва организираност. Отрасълът е фрагментиран, а това няма да ви направи конкурентни. Голямо предимство за България са водните й запаси.
В следващите 30-40 години водата ще е стратегически ресурс - много по-важен от други, като петрола например. И не е трудно да предположим, че България ще доставя питейна вода до други региони или големи градове с размерите на Истанбул. Това са стратегическите ви предимства и трябва да инвестирате в тях, но трябва да имате и подкрепата на домакинствата. Проблемът в Източна Европа е, че няма обществен консенсус. Лесно е да преследваш дългосрочни цели в страни с високи доходи, но в страни като България е трудно да обясниш на хората какви са дългосрочните ползи от това, че заплатата ти намалява, за да може държавата да инвестира в тези цели.

Кунева: Не мисля за себе си в постове
„Искам да работя със сегашния президент и със сегашния премиер, а не да мисля какво ще правя след 2 години, когато някой щял да ме номинира за президент". Така еврокомисарят Меглена Кунева коментира в студиото на сутрешния блок на телевизия PRO.BG думите на новия лидер на НДСВ Христина Христова, че след две години жена ще е президент на България.
„В неловко положение ме поставяте с този въпрос. Не знам откъде се появи тази информация, поласкана съм, наистина до сълзи, но не съм сигурна, че трябва да си говорим за постове в бъдещето. Трябва да правим нещата днес, а не утре. Аз не мисля за себе си в постове", обясни Кунева. Тя е убедена, че ще може да работи успешно със сегашните управляващи и допълни, че много би искала да се срещне и с депутатите от Народното събрание.
Меглена Кунева отказа да коментира въпроса дали България щеше да получи по-хубав ресор в ЕК, ако тя беше номинирана за Еврокомисар. „Пожелавам й искрено успех, нека й стискаме палци", допълни Кунева. „Най-доброто, което може да се направи, е да я поздравя и да кажа на Комисията, че идва нов българин, добър специалист и трябва да се поддържаме", допълни еврокомисарят. „Пък и премиерът Борисов каза, че следващият комисар ще е от ГЕРБ, а аз не съм от ГЕРБ. Аз съм комисар на България, през всичките тези години съм работила за успеха на всички българи", обясни Меглена Кунева.
По повод казаното от премиера Бойко Борисов, че комисарите са независими от страните си, Кунева заяви: „Това е напредък в неговото говорене". На въпрос дали все пак Румяна Желева ще слуша Борисов, Меглена Кунева отговори: „Хубаво е да си вярват, че няма да го слуша".
Кунева остава на поста еврокомисар до края на февруари, която окончателно ще бъде одобрен съставът на новата Европейска комисия. „Декември и януари ще са много напрегнати за мен. Изпитвам удоволствие от това, което правя. Много съм доволна, че станах европеец на годината, но ако има 1000 оплаквания, на които сме се отзовали, ще съм много по-щастлива", каза още Меглена Кунева.

5-6 хиляди евро струвало българското гражданство
Срещу 5-6 хиляди евро чиновникът може да съдейства за по-бързото добиване на българско гражданство. Старият закон допускаше посредници, за да не идват гражданите от чужбина до тук. Това каза в сутрешния блок на телевизия PRO.BG министърът без портфейл Божидар Димитров по повод предстоящите промени в закона за българското гражданство. Той подчерта, че в закона има несъвършенства, които „ловкият български чиновник е уловил и така ще се прекъснат условията за корупция".
Проф. Димитров съобщи, че има забавяне от 5-6 години в издаването на българско гражданство и в момента се гледат постъпилите молби през 2004-2005 година. Около 50 хиляди българи чакат за гражданство в момента, но процедурата в последните месеци се ускорява.
Другият проблем е, че в закона няма заложени срокове, в които документите да бъдат готови след заплатената сума. И чиновникът умишлено започва да се бави", обясни Божидар Димитров. Според него, за да бъде спряна корупцията, трябва да бъде приет нов закон за българите в чужбина, където ясно да бъдат упоменати сроковете и да се премахне посредникът в извършване на услугата. За момента гледането на законопроекта от Министерския съвет е отложено, допълни министърът.
Проф. Димитров съобщи още, че годишно емигрантите внасят в страната ни най-малко 2 милиарда лева. „Дори са повече - около 5 милиарда, а това са пари, които в пликове се изпращат на роднините в България или се превеждат по банкови сметки. Даже пазарът на имоти не е толкова голяма инвестиция в България за българите, които работят в чужбина.


ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Започват данъчни проверки и във фолк индустрията

Националната агенция по приходите е започнала проверка за укриване на данъци в поп фолк индустрията, съобщи премиерът Бойко Борисов. Целта е да се установи дали доходите в бранша се облагат и по каква схема. Министър-председателят посъветва политическите си опоненти в толерантност и ги призова да се вслушат в “мъдрите думи на царя”.
След разкритията за укриване на данъци във футбола, ред идва и на поп фолк индустрията. Данъчните ще проверяват дали фолк изпълнителите декларират истинските си доходи. Участията им в заведенията се оказват доста добре платени. Хонорарите зависят от популярността, като започват от “скромните” 700-800 лева и стигат до рекордните десет хиляди за час и половина шоу. И това обаче не помага на любимките на народа да станат милионерки, защото солиден процент от златния хонорар отивал при продуцентите, твърдят запознати с бизнес отношенията в бранша.
След поредната порция критики от бившите управляващи премиерът посъветва опозицията да се поучи от думите на Симеон Сакскобургготски пред конгреса на НДСВ в събота, когато бившият монарх призова за политическа толерантност към новата власт.
“С вчерашното си изказване Симеон Сакскобургготски направи много силно послание към политическата класа. Специално аз съм си взел поука от неговите думи, трябва да има толерантност. Ако се слушат думите на царя, той казва да се остави това правителство да работи. Нямате шанс сега и по-добре го оставете да изведат държавата от кризата”, каза Борисов.
Въпреки започнатата съдебна битка за царските имоти министър-председателят изрази съжаление за оттеглянето на Симеон Втори от активната политика. Бойко Борисов не се сдържа отново да не изкоментира и злостните реплики на бившите управляващи към ресора, който получихме в бъдещата еврокомисия.
“Това е нахалство, това е липса на политическа оценка за себе си. Да не говорим за това да обиждаш еврокомисар – нима ресор „потребители” е по-сериозен от този, който ни дават сега? Ако за нас това е шамар, то за тях са крошета”, каза премиерът.
Той и този път не пожела да каже кой ще седне на стола на външния министър Румяна Желева, когато тя стане еврокомисар. Но поне уточни, че приемникът й ще е мъж.

Мартин Димитров води на изборите в СДС
Мартин Димитров води в надпреварата за лидерския пост в СДС, съобщават от временната комисия по избора. Председателят на комисията Владимир Кисьов обаче не пожела да направи прогноза дали ще има втори тур или Димитров печели още на първи. Според него първите предварителни резултати ще бъдат ясно сутринта в понеделник, а окончателните - вечерта на същия ден.
Според Кисьов втори в надпреварата е Любен Петров, следван от Румен Христов и Иво Цанев.
От преброените до към 21.30 часа гласове в страната Мартин Димитров има около 4600 гласа. За Любен Петров са гласували около 2100 души. Румен Христов получава между 1500 и 1600 гласа, а Иво Цанев – 150 гласа.
Ако разликата се запази както е до момента, най-вероятно няма да има втори тур за избор на председател на СДС, прогнозираха източници от партията.
Над 70 на сто е била активността на изборите според председателя на комисията. Над 11 000 седесари имаха право на вот.

Янаки Стоилов беше преизбран за председател на Лявото крило в БСП
Янаки Стоилов остава начело на лявото крило в БСП. Очаквано след като той си подаде оставка, беше издигнат от съпартийците си за нов мандат. БСП продължава да се намира в морална криза, която не успя да преодолее заради преизбирането на Станишев за председател на партията. Затова лявото крило в БСП ще настоява за извънреден конгрес на партията с нови делегати, на който вероятно отново ще иска оставката на Станишев.
По време на конференция в столицата Стоилов анализира слабите резултати на БСП от парламентарните избори и заяви, че партията е в морална криза. Пред форума на лявомислещите членове на столетницата Стоилов той заяви, че всички бивши министри и заместник-министри трябва да отговорят с факти на упреците и обвиненията, които сегашните управляващи отправят към тях.
“Те трябва да дадат аргументи дали оценяват като правилни вземани от тях ключови решения, дали някои от тях са спорни и нецелесъобразни, но при всички случаи тази вълна, която ще стихне с времето, не може да чака от самосебе си да отмине, защото на всяка една наша критика към днешното управление ще се изваждат упреци за близкото минало”, каза Янаки Стоилов.
Лявото крило ще настоява и за извънреден конгрес на БСП с нови делегати, на който отново да бъде поискана оставката на Сергей Станишев, защото именно неговото управление е превърнало партията в елитарна, посочи още Стоилов. В изказването си той не подмина и новите управляващи.
“Бойко Борисов иска да се хареса, да отговори на общестените очаквания и в това отношение е доста реактивен, но от друга страна той се опитва да налага волята си върху всички власти, бих казал върху всички сфери на обществения живот. Това, което доведе успеха на ГЕРБ, е не толкова очакването за подобрение, колкото очакването за възмездие. Следвашата година ще кажем дали целта е да се ограничи корупцията или нов съюз с олигархията, но този път под ръководството на днешната политическа власт”, заяви лидерът на ловято крило в БСП.
Основна задача, която Стоилов си постави като новия стар лидер на лявото крило, е формулирането на по-ясни принципи за провеждане на лява политика.
Форумът го преизбра на поста.

Костов се заканва да стигне докрай за имотите на Доган
Ще работим докрай по разследването на имотите на Ахмед Доган. Тази проверка беше изоставена от предишното Народно събрание при първите препятствия, поставени от предишната администрация, но тя трябва да бъде завършена, иначе ще оставим зад гърба си престъпни тайни на прехода, каза лидерът на ДСБ Иван Костов в интервю за БНР.
По-рано сслед среща с премиера Борисов костов заяви, че Доган е дарил т.нар. замък в с. Дръндар на фондация, на която е изпълнителен директор, само че не е ясно как е построена тази сграда.
“В декларациите на г-н Доган не е видно той да е разполагал с такива средства. Това трябва да бъде разкрито. Той не е посочил откъде, посочил през 2008 година, че е спестил от заплата и е купил земята, но не е декларирал земята през 2002 година, когато я е придобил”, каза тогава Костов.
Според него Доган е декларирал собствеността през 2008 година след сигнала на ДСБ и тогава светкавично я подарява на собствената си фондация.

Брюкселски ребуси
Краят на работната седмица донесе отговора на един отдавна задаван въпрос – какъв ще бъде ресорът за българския представител в Европейската комисия. Председателят на комисията Жозе Барозу обяви, че предлага на българския кандидат за комисар Румяна Желева ресора „Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи”.
СЕДМИЧЕН МЕЖДУНАРОДЕН ОБЗОР
Шеговитите коментари в страната ни веднага сравниха бъдещите европейски отговорности на сегашният ни външен министър с тези на бившата министърка от ДПС Емел Етем. А иначе - жените в новата комисия ще са 9. Три от тях - баронеса Катрин Аштън от Великобритания, Нели Крус от Холандия и Вивиан Рединг от Люксембург ще бъдат и заместник-председатели на комисията. Според наблюдатели влиятелните ресори, чрез които може да се оказва влияние върху мерките за излизане от световната икономическа криза остават в ръцете на представители на старите страни-членки или на по-големите страни от общността.
И докато трепетите около съставянето на новото европейско правителство бяха ангажирали цялото внимание, както в Брюксел, така и във всички държави-членки, европейският парламент препоръча започване на присъединителни преговори със съседна Македония. В резолюция за разширяването на съюза евродепутатите изразяват позиция, че на заседанието си през декември Европейският съвет трябва да определи дата за начало на преговорите с бившата югославска република. В документа е отправен призив към Скопие и Атина да ускорят преговорите за името и да намерят решение на този проблемен въпрос. Препоръката на Европарламента към Македония е да спазва добросъседските отношения и да избягва действия и изявления, които могат да повлияят негативно на отношенията с нейните съседи.
Друга интересна за страната ни новина дойде от съседна Турция, чието европейско бъдеще, засега изглежда потънало в мъгла. Мехмед Али Агджа - човекът, който през 1981 г. се опита да убие папа Йоан Павел Втори, а сега изтърпява присъда затвор за убийството на турски журналист и други престъпления, ще бъде освободен от затвора през януари догодина. Агджа изтърпя 19 г. зад решетките и в Италия заради покушението срещу папата, в което несправедливо беше замесено името и на българина Сергей Антонов. През 2000 г. Агджа беше екстрадиран в Турция, където е лишен от свобода за убийството през 1979 г. на известния журналист от в. “Миллиет” Абди Ипекчи и за два въоръжени грабежа на банки през 70-те години.
През седмицата стана ясно и, че президентът на САЩ Барак Обама ще обяви решението си за увеличаването на военния контингент в Афганистан на 1 декември. На съвместна пресконференция във Вашингтон с индийския премиер Манмохан Сингх Обама даде да се разбере, че целта му е да “свърши работата” в Афганистан след осем години военни действия и да унищожи терористичната мрежа Ал Кайда.Очаква се, че президентът да изпрати в Афганистан допълнително 32-35 хиляди войници. Това решение обаче, е трудно за Обама, тъй като ще коства колосална за страната му сума в момент на криза и огромен бюджетен дефицит. Анализатори изчислиха, че издръжката на един войник от новото подкрепление ще струва сумата от 1 милион долара на година.
В началото на седмицата влиятелните британски вестници „Таймс” и „Гардиън” съобщиха, че скандалите около личния живот на колоритният италиански премиер Берлускониса на път да се задълбочат, след като бъдат публикувани мемоарите на куртизанката Патриция Д’Адариол. В тях тя твърди, че е участвала в разкрепостените партита, организирани от премиера. Бивш мафиот пък обвини Берлускони за връзки с мафията и че е бил политически защитник на кръстник на Коза Ностра през 90-те години на миналия век. Като капак в края на седмицата стана ясно , че бившата му съпруга Вероника Ларио -, която през май подаде молба за развод, иска 43 милиона евро годишна издръжка, докато той е готов да й предостави 10-15 пъти по-малко.

Популярни личности играха благотворителен мач за кампанията срещу СПИН
Журналисти и полулярни личности застнаха едни срещу други в името на обща кауза - борбата със СПИН. В рамките на кампанията “Бъди в час” двата отбора изиграха демонстративен футболен мач, в който победи тимът на министър-председателя Бойко Борисов.
Премиерът Бойко Борисов поведе отбора на звездите с любимата си фланелка номер 13. И този път тя донесе късмет на отбора му и победа над тима на спортните журналисти. В звездния състав на министър-председателя играха още спортни легенди, музиканти, актьори и шоумени.
Борисов пренесе пасовете в политиката със своите министри на терена. Той призна, че противниковият отбор е по-добър и бързо преосмисли стратегията и вкара в тима две млади попълнения.
Битката на терене обаче бе в името на борбата срещу СПИН. Борисов посъветва всички да изследват своя ХИВ статус, но не намери кураж сам да влезе в мобилния кабинет.
Победени и победители се поздравиха в края на двубоя.

Социалните взеха дете от майка му, не се грижела за него
Майка от Разград беше насила лишена от детето си, след като според социалните работници тя не полагала достатъчно грижи за него. В петък жената съобщила в местното РУ на МВР, че 4-годишният й син е отвлечен. Няколко часа след сигнала тийнейджъри довели детето в полицията, намерили го на близо два километра от дома му. Съвместна проверка на служителите на реда и на социалните работници установила, че майката системно не полагала грижи за момченцето.
Преди няколко месеца тя се жалвала в социалната служба, че е жертва на домашно насилие от страна на мъжа, с който живее, и била изпратена в два кризисни центъра за жертви на насилие. И от двете институции докладите били неблагоприятни, жената не се грижела за детето.
След случая в петък момченцето е настанено в комплекса за социални грижи в Шумен, вероятно то ще остане там два месеца, а след това ще бъде настанено в приемно семейство.
Срещу майката е образувана проверка за неполагане на достатъчно грижа за детето, според Наказателния кодекс санкцията за това е „лишаване от свобода” до една година или пробация. Социалните работници я завели на психиатър, който поставил диагноза параноидна шизофрения. Сигурно ще се наложи принудително лечение, обясни шефът на отдел „Закрила на детето” в Разград Татяна Костова.

Полански очаква домашния арест да започне днес (30.11.09)
Най-вероятно днес швейцарските власти ще освободят от затвора режисьора Роман Полански и ще го поставят под домашен арест. Гаранцията на Полански е 4,5 милиона долара, като ще му бъде поставена електронна гривна за следене. Режисьорът от еврейски произход бе арестуван на 26 септември на летището в Цюрих, където отиде да получи награда за цялостно творчество на тамошния кинофестивал.
Сега адвокатите му се борят срещу искането на американските власти за екстрадиране в САЩ, където го грози ефективна присъда за секс с малолетна. Арестът на режисьора предизвика сериозно недоволство в средите на шоубизнеса.
През 1978 г. в САЩ той е признал за непозволена връзка с 13-годишно момиче в опит да се спаси от шест други, доста по-сериозни обвинения, които са можели да му осигурят доживотен затвор. Малко преди съдията по делото му да произнесе окончателното си решение, Полански бяга, като през следващите години адвокатите му се опитват да докажат несъстоятелността на иска и обвиненията, но без резултат.
Самата жертва на престъплението Саманта Геймър, която преди повече от 30 години е имала “незаконни сексуални отношения” с режисьора Роман Полански, поиска Апелативния съд в Калифорния да прекрати делото срещу него.

Цветанов: Основната цел в случая “Гунински” е постигната
Отвлеченият преди повече от месец 22-годишен студент Румен Гунински бе освободен в неделя вечерта. Момчето е било изхвърлено от автомобил в близост до Елин Пелин. След това младият мъж е потърсил помощ от личния си телефон и така е бил прибран. "За нас е постигната основната цел – момчето да бъде живо и здраво. Това съобщи за телевизия "Европа" министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
“Оттук нататък следва да продължим и да документираме всичко, което касае престъпната организация” - каза още Цветанов.
С оглед на нуждата да не се пречи на разследването министърът на вътрешните работи не коментира версията, че бащата на Румен Гунински е платил 1 милион лева откуп за свободата на момчето, както и дали има задържани или заподозряни за отвличането.
Момчето е в добро здравословно състояние и е при близките си. 22-годишният студент в Националната спортна академия Румен Гунински е син на бизнесмена и общински съветник на БСП в Правец Румен Гунински. Гунински-младши бе отвлечен на 19 октомври 2009 г. в “Студентски град”. Тогава трима маскирани натикаха младежа в бял микробус, докато е разхождал кучето си. Последваха дни на неизвестност за съдбата на Румен, в които като от МВР, така и от близките на момчето категорично отказваха да потвърдят информация за евентуално искан откуп или даван такъв.

Започна процесът срещу Иван Грозни
Един от последните големи процеси за нацистки престъпления започва днес в Мюнхен, предаде "Франс прес". Подсъдимият е Джон Демянюк. Той е съден за участието си в избиването на 27 900 евреи в нацистки концентрационен лагер през 1943 г. Демянюк е роден в Украйна. Сега е на 89 години. Той е поставен на първо място в списъка на нацистките престъпници, изготвен от центъра "Симон Визентал" в Ерусалим. Работил е като надзирател в концентрационния лагер "Собибор", който днес се намира на територията на Полша.
Преди близо 20 години Демянюк успя да избегне смъртната присъда в Израел. Тогава той беше обявен за едно от чудовищата на нацисткия режим - прочутия с бруталността си нацистки надзирател, известен с прякора Иван Грозни от концентрационния лагер “Собибор”. Демянюк беше признат за виновен и осъден на доживотен затвор. После присъдата му беше отменена, защото се появиха доказателства, че самоличността му е била объркана и той не бил надзирателят Иван Грозни.
По новото дело Демянюк отрича вината си, както и преди 20 години. Ако тя бъде доказана, той може да получи доживотна присъда. През май тази година Демянюк беше експулсиран от САЩ, където живееше от 1952 г. Това стана след дълга съдебна битка, в която основният аргумент срещу експулсирането му беше неговото влошено здравословно състояние. Накрая обаче беше решено, че Демянюк е в състояние да бъде съден от американските и германските власти и така той беше върнат обратно в Германия.
Обвиняемият е живял в германската провинция Бавария след Втората световна война и затова делото ще се гледа в малка съдебна зала в Мюнхен. В качеството си на надзирател в лагера в “Собибор” в периода март-септември 1943 г. Демянюк е допринесъл за изпращането в газови камери главно на евреи от холандски произход. Нито един от малкото оцелели от лагера, обаче, не потвърждава, че е виждал лично Демянюк там през 1943 г. Преките доказателства, с които разполага обвинението, са тези на оцелели от тогавашните ужаси, които днес вече не са между живите.
Гражданските страни по делото - около трийсетина - са съставени главно от деца на хора, изпратени в газовите камери на “Собибор”. Обвинението по делото разполага и с документ за самоличност, издаден от СС на името на Демянюк, в който се казва, че той е прехвърлен от Травники, където били обучавани надзирателите на нацистките лагери, в “Собибор”. Самият Джон Демянюк твърди, че бил военен в съветската Червена армия. Бил пленен през 1942 г. и прекарал остатъка от войната в затворнически лагер, преди да емигрира след края на войната в САЩ, където е работил на поточна линия в завод за автомобили в Кливланд, щата Охайо. Едно от трите му деца - Джон-младши, заяви за “Франс прес”, че няма ни най-малкото доказателство, че баща му е направил каквото и да е зло или че е убил някого.
Адвокатът на Демянюк в Мюнхен Улрих Буш обаче направи доста странно изявление неотдавна. Той каза, че ако подсъдимият е бил все пак в “Собибор”, то това е било против неговата воля и следователно той не може да бъде смятан за отговорен за престъпленията, извършени там. Защитата напразно поиска процесът да се води при закрити врата, за да се избегне опасността подсъдимият, който страда от редица заболявания, сред които и на костния мозък, да се зарази с вирус в съдебната зала. Засега съдебните заседания ще бъдат с продължителност от 90 минути и ще бъдат най-много по три пъти в седмицата. Според сина на Демянюк баща му едва ли ще дочака края на процеса. Ефраим Зуроф, директор на центъра “Симон Визентал” в Ерусалим, твърди, че процесът срещу Демянюк е ключов момент в историята на човечеството и по време на него ще се разбере каква е била точната роля на подсъдимия в машината за изтребване на евреите.

Менгеле ли стои зад бразилския бум на “нацистки близнаци”?
Неотдавнашно проучване свърза бразилско градче, населено предимно с руси хора с арийски черти и с шокиращо висок брой на близнаците, с възможността тези характеристики на населението да се дължат на следвоенната работа на печално известният лекар в нацистки концлагер д-р Йозеф Менгеле, съобщава статия на Брайън Хендуърк в "Нешънъл джиографик". Лекарят-изверг се е провеждал много експерименти, свързани с плодовитостта, с цел да подсили редовете на представителите на арийската раса. Това допускане беше контрирано от друго, съвсем ново изследване, според което "нацистките близнаци" са мит.
Изолираното градче Кандидо Годои има население от 7 000 души и честота на раждането на близнаци 1 000% спрямо средната за целия свят. Според невярващите в теорията за Менгеле правилните черти на хората там не са загадка - градът е населен предимно от германски имигранти. Многото близнаци, обаче, си остават мистерия, неразрешена от десетилетия.
По-рано през тази година аржентинският историк Хорхе Камараза “взриви бомбата” с книгата си “Менгеле - Ангелът на смъртта в Южна Америка”.
По време на Втората световна война Йозеф Менгеле, известеният като Ангела на смъртта главен лекар в концентрационния лагер Биркенау в Полша, е работел с приоритетен интерес за изучаване на близнаците. Според Камараза той най-вероятно е продължил работата си през 60-те години, след като е избягал в Южна Америка. Менгеле се представял за обикалящ лекар и ветеринар и е давал на бременните жени в Кандидо Годои изпреварили времето си препарати, съдържащи лекарства и хормони, които усилват шанса за раждане на близнаци, смята историкът. Той цитира разговори с местни хора. Те си спомнят за пътуващия германски лекар, давал някаква странни препарати. Хората го познавали под различни имена, но на снимка на Менгеле реагирали по един и същ начин: “Това е той!”. Ангелът на смъртта наистина е прекарал голяма част от южноамериканското си изгнаничество (започнало през 1949 година) в Бразилия. Той умира под фалшиво име през 1979 година от инсулт. През войната е Менгеле и подчинените му са използвали еврейски лагеристи за ужасни експерименти, свързани с плодовитостта. Целта е била да се намерят начини за увеличаване на броя на чистите арийци в Хилядолетния райх.
Притеснени от нацистката връзка, която се прави с тях, гражданите на градчето пожелали това да се изясни и са уведомили правителството за това свое искане. Назначено било проучване под ръководството на видния генетик Лавиния Шулер - Факсини от Бразилския федерален университет в Рио Гранде ду Сул. Проучването взело за основа кръщелните архиви на селището, които покриват около 75% от населението и датират от 1927 година - много преди да започне научната кариера на доктор Менгеле. Оказало се, че наводнението от близнаци е факта още тогава, и че няма “бум” в броя им през 60-те години, когато е идвал нацистът. Подчертано бе, че високата честота на раждане на близнаци продължава и днес, а би трябвало до спадне след 60-те години, след като Менгеле е спрял да дава тайнствените се лекарства. Специалистите посочиха, че дори и да е имал такива препарати, влияещи на овулацията, те трябваше да прекратят въздействието си в рамките на едно поколение. Тогава не е било известно какво представлява генетичният код и възможността да се предава трайно някакво качество чрез изменения в него.
Според кръщелните архиви изобилието на близнаци си има изявен център дали и в рамките на Кандидо Годои - това е районът Лина Сао Педро, на около 10 километра от центъра на градчето. В началото на 20 век там се заселили 8 семейства. Днешните 80 домакинства послоняват 44 (!) двойки близнаци. Генетиците имат обяснение: определени белези по-лесно се запазват и размножават в изолирана общност, така че ако един-двама души в семейство са били с генетична склонност да имат близнаци, тя се е разпространила. Това явление се нарича “ефект на основателя”.
Генетикът Гари Стейнмън планира да изследва близнаците в Кандидо Годои за хормонално произвеждания протеин IGF, за който се предполага, че има връзка с образуването на близнаци при хората и кравите. Ако се окаже, че местните имат повишено ниво на протеина, ще трябва да се изследват и за генетични мутации, отговорни за увеличеното производство на протеинообразуващия хормон.
Други специалисти посочват и че независимо от причината явлението в Кандидо Годои не е уникална рядкост. В Нигерия и Румъния имало известни случаи на изолирани селища, при които се срещало явлението с многото близнаци. Съществува и подозрение, че напливът от близнаци в бразилското градче се дължи на някакъв локален фактор във въздуха или водата. Някои от местните хора вярват именно в това. Шулер - Факсини подчерта, че едно обяснение не изключва и някое друго.
Историкът Камараза, обаче, продължава да вярва в ролята на Менгеле. “Все още няма категорично обяснение на феномена. Всичко е само хипотези, и моята е една от тях - каза той - смятам, че животът в изгнание на Йозеф Менгеле все още крие много тайни.”

И грипът не спира дърдоренето на Чавес
Президентът на Венецуела Уго Чавес не се отказа от ангажимента си да води седмичното си телевизионно и радиопредаване "Ало, господин президент", въпреки че е болен от грип, предаде ИТАР-ТАСС. В началото на предаването, което се излъчваше на живо от открита местност, Чавес, застанал под навес, се извини за "хриповете в гласа" и се "оправда" с грипа.
Въпреки неразположението си президентът издържа стоически цялата шестчасова програма без прекъсване и анализира подробно въпроси като развитието на селското стопанство, строителството на “социализма на 21-и век”, единството в редиците на социалистическите партии във Венецуела , борбата с бюрокрацията и други.
На петия час от предаването, когато слънцето клонеше към заник, Чавес отбеляза, че лекарите са му забранили да говори повече от три часа, но след като и без това той вече е говорил пет часа, след края на програмата те ще му дадат лекарства и ще му помогнат да се пребори с грипа.


ПО АКТУАЛНО.КОМ

МВР мълчи за откупа на Гунински

Калин Георгиев – главен секретар на МВР, заяви тази сутрин пред PRO.BG, че Румен Гунински-младши в момента е сред хората, които го обичат. Той допълни, че момчето е в сравнително добро физическо състояние, но уточни, че психическото му състояние не е чак толкова добро.
"Но това е нормално, след което е преживял Румен", коментира главният секретар.
Калин Георгиев отказа да даде информация дали е платен откуп за освобождаването на Румен Гунински-младши, който беше отвлечен на 19 октомври.
"Има много неща, които знаем, но не мога да ги споделя. Повече нищо от това, което ви казах, не мога да ви кажа", категоричен беше главният секретар на МВР.
Информация за това даван ли е откуп и на каква стойност е бил той отказа и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в предаването "Тази сутрин" на бТВ.
Цветанов обясни, че процентът престъпната група, извършила отвличането, да бъде разкрита днес е по-голям от всички периоди от време, когато са извършвани отвличанията.
"Има професионализъм и мотивация в служителите и ще бъде направено всичко, което обществото очаква от нас", обясни министърът. Цветанов допълни, че почеркът и поведението на престъпната група се покрива с отвличането на Киро Киров.
"Не бих искал да коментирам, но ще ви информираме своевременно при наличието на достатъчно данни и доказателства. Ще моля за повече търпимост, предприехме друга организация, оттук нататък не трябва да очаквате много относно споделяно, но когато има достатъчно данни и факти ще бъдете информирани. Смятам, че обществото трябва да е по-спокойно", каза министър Цветанов.

Нулево решение от Съвета на ЕС
"Нито дата за преговори, нито вето за започване на преговори за членство на Македония в ЕС. В такава ситуация би могла да попадне Македония след срещата на Съвета на Европа през декември, тъй като единственото доближаване, което направиха премиерите на Македония и на Гърция – Никола Груевски и Георгиос Папандреу беше тяхното пътешествие до гръцкото село Пили." Това пише днес македонският "Утрински весник".
Според анализаторът Ризван Сулеймани Македония на срещата на 7 декември ще получи нулево решение. В този случай би могло да бъде направено нещо на следващата сесия на ЕС. По думите на Сулеймани Македония трябва да преодолее и проблема наречен референдум, като най-безполезното решение би било обявяване на предсрочни избори.
„Избори на които управляващите биха поискали нов мандат за решаване на спора за името с Гърция или за непроменяне на конституционното име, биха били по-демократично и по-малко травматично решение, в сравнение с останалите сценарии, които се споменават през последно време. По този начин може да се излезе от затворения кръг и с нова ситуация в политическия живот да се решава проблемът”, смята Сулеймани.

Границите падат най-накрая за сърбите
За сръбските граждани днес най-накрая отпадат визите, пише сръбският вестник Вечерне новости. Това решение предстои да вземат министрите на вътрешните работи на страните-членки на ЕС на заседание в Брюксел, което ще се провежда днес и утре. По всичко личи, че това решение ще влезе в сила на 19 декември, като освен за Сърбия, визите ще отпаднат и за гражданите на Черна гора и Македония.
Следващата крачка по пътя към евроинтеграцията би трябвало да е размразяването на преходното търговско споразумение и ратификация на споразумението за стабилизиране и асоцииране.
Междувременно паралелно ще се изготвя становище на Европейската комисия за кандидатурата на Сърбия и ратификацията на споразумението за стабилизиране и асоцииране в парламентите на страните-членки. Когато двата процеса приключат, Сърбия ще може да започне предприсъединителните преговори.

Най-реален вариант е "Южен поток" да мине през Румъния
Министърът на икономиката на Румъния Адриян Видяну заяви снощи по румънската телевизия Реалитатя, че вариантът за преминаване през Румъния е най-реалният за осъществяването на енергийния проект "Южен поток", пише БТА.
"Южен поток е проект, чийто най-реален вариант е да мине през Румъния", посочи Видяну.
Румъния подкрепя проекта Набуко, но не изключва участието си и в други европейски проекти, като Южен поток, заяви неотдавна румънският премиер Емил Бок.

Как да разпознаете, че ви блъфират или лъжат
Голяма част от това, което научаваме за човешкото поведение е неизказано – то се предава чрез невербални знаци. Ако можете да разбирате и използвате тази мощна, но по-неуловима форма на общуване, това ще ви помогне да се справяте в деликатни ситуации и да подобрите взаимоотношенията си с хората.

Невербалната комуникация включва много различни “канали”, които пренасят смисъл отвъд това, което е изречено. Тук влизат жестовете, движенията на тялото, изражението на лицето, тона и височината на гласа. Голяма част от информацията, която получаваме от другите идва чрез очите им. Това обяснява защо често ни е трудно да схванем правилно смисъла на казаното по телефона или чрез писмо.

Тъй като невербалната комуникация – или езикът на тялото, както често я наричаме – е естествена част от средствата ни за общуване, да се научим правилно да я разчитаме може да помогне значително за по-доброто разбиране, което имаме за другите. Същевременно, това е изкуство, към което трябва да се подхожда предпазливо, поради риска от неправилно интерпретиране, което може да доведе до сериозни последици.

Как да разберете, когато някой блъфира?
Когато хората са искрени, езикът на тялото им обикновено е в унисон с думите. Ако ви кажат: “Виж, там е!”, ще подсилят съобщението с движение към фокуса на внимание, например с движение на брадичката в съответната посока. Или, ако ви кажат: “Не съм доволен от това”, тялото и лицето им също ще се “отпуснат”.
Когато хората блъфират, техните жестове обикновено не съвпадат с думите им. Ако някой ви каже:”Почти приключих с тази задача”, а вие забележите нервност в посланието от тялото – промяна в положението на краката или почукване с пръсти – това вероятно означава, че не е вярно. Необяснимото избягване на контакта с очи или премигване, също може да издаде несъответствието между думите и тялото.
Специалистите по комуникация наричат това “изтичане”.

Как да разберете, когато някой не казва истината?
Има много жестове, които издават лъжата. Повечето са свързани с прикриване на устата с ръка. Други включват докосване на носа или прекарване на пръст по вътрешната страна на яката. Избягването на погледа е друг знак, особено ако “нормалният” зрителен контакт до преди малко изведнъж превключи на “мятане” на къси (кратки) погледи или отклоняване на очите. Или, ако скоростта на мигане се повиши забележително, това може да не е причинено от попаднала в окото прашинка.