четвъртък, 31 декември 2009 г.

ЧЕСТИТА 2010 ГОДИНА, СКЪПИ БЪЛГАРИ!

ЖЕЛАЯ ВИ ЗДРАВЕ, МЪДРОСТ И ПО-ДОБРА ГОДИНА В СОЦИАЛЕН И ПОЛИТИЧЕСКИ ПЛАН!
Нели Кирилова




вторник, 29 декември 2009 г.

Пенсионери стягат бунтове срещу мизерията???

ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Държавата сменя шефовете на Българска фондова борса

Министърът на финансите Симеон Дянков предложи бордът на Българската фондова борса да бъде предсрочно освободен и в него да влязат нови лица. За рокадите ще се реши на извънредното общо събрание на БФБ на 20 януари. Дянков предлага редуциране на бордът от 7 на 5 члена. От сегашното ръководство ще отпаднат петима души.

Това са директорът Бистра Илкова, шефът на борда Виктор Папазов, представителят на финансовото министерство Людмила Елкова, Андрей Пръмов и Тодор Брешков. От сегашния състав остават Иван Такев и Асен Ягодин. Последният е представител на асоциацията на банките и влезе в борда през септември 2008г.,когато състават му бе преизбран за нов мандат до 2012г. Освен тях за следващите 5 г.
Дянков предлага в управата на БФБ да са Петко Шишков, Любомир Бояджиев и Васил Големански. Първият е бил главен редактор на в. “Капитал” и шеф на “Булброкърс”, след което работи в текстилния бранш. Според неофициална информация Шишков ще оглави съвета на директорите, а Такев ще остане шеф.

Без срам
През следващата година щяло да има протести и те щели да бъдат напълно закономерни. С тази изцепка бившият премиер Сергей Станишев сложи в известен смисъл доста очакван край на поредицата нелепи и често пъти доста нагли изцепки – негови и на предвожданата от него политическа партия. Малко тъпо, меко казано. И за него и за Социалистическата партия.
Николай Йотов
Значи така? Като сме в опозиция протестите са напълно закономерни. Няма значение кой протестира и кога. Няма значение спонтанни ли са или предизвикани, политически мотивирани, или предварително програмирани. С месеци напред.
А като се втурнаха да променят Закона за събранията, митингите и манифестациите два месеца преди да слязат от власт, протестите за Тройната коалиция бяха провокации, срам за обществото и прояви на низки страсти от страна на избесняла сган.
Ей! Как не ви е срам, бе, другари?
Не можело бюджетът за 2010-а година да отнема социални права. Алоо! А ограничаване на граждански и политически права с незаконни забрани на протести, с цел „осигуряването на обществения ред” и то по време на криза може, нали?
Апропо, за кризата. Цяла Европа излизала от нея, а у нас тя се била задълбочавала заради бездействието на управляващите – пак бисер на Станишев. Е, иде ми да експлодирам, честна дума!
Докато устискваха властта и се пънеха да забраняват митингите и общественото недоволство, криза нямаше, нали? Банките си лочеха от лихви, ресурсите за партията от управлението се лееха безкрайно в касичките на властимащите и всичко беше на шест. А протестиращите пенсионери, бачкатори в „Кремиковци” и отрудени животновъди с блокирани субсидии от политически подбуди маршируваха по улиците, нали така? Не от криза и оглушителен недоимък.
И пак, не от наглост и безсрамие, не от политически предизборни сметки останахме едната държава дето се озъби на Международния валутен фонд и се би в гърдите, че с икономиката всичко е наред, докато кризата ядеше бюджетния излишък. Не. Защото криза нямаше. Вярно е – бюджетният излишък друг го излапка. Излапкаха го „вещиците” на Станишев.
„Аз няма от какво да се срамувам за изтеклия мандат и искам да благодаря на ДПС”.
Сергей Станишев, 12.12.2009
Само така! А ние, нека задружно да благодарим на другаря Станишев и колегите от ДПС. Че слязоха от властта.

Петролно-газово предупреждение
Русия предупреди ЕС, че може да прекрати доставките на петрол за три страни членки през територията на Украйна. В писмо до ЕС се посочва, че доставките могат да бъдат прекратени заради спор за цената между Москва и Киев, а засегнатите страни ще бъдат Словакия, Унгария и Чехия. Словашкият премиер Роберт Фицо е свикал извънредно заседание за Съвета за сигурност на страната във връзка със ситуацията.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Тазгодишната зима се различава от миналата само по това, че температурите са плюсови; доставките от Русия обаче са все така несигурни въпреки многобройните опити от страна на Европейския съюз да постигне по-висока степен на надеждност.
Още преди началото на зимата повечето специалисти в газовия сектор предупреждаваха, че е напълно възможно повторение на газовата криза от началото на 2009 година. Предпоставките за това са налице: все така продължават споровете относно цени и начин на транзитиране между Русия и Украйна, все така липсват алтернативи, а в добавка през януари в Украйна предстоят президентски избори, които са ключови за развитието на страната.
Историята е показала, че в такива моменти Русия не се колебае да използва газовото си оръжие, за да повлияе на събитията.
От българската камбанария е важно дали държавата като цяло и играчите на газовия пазар са си теглили поуките от кризата преди една година. Тогава Станишев като министър-председател публично се заричаше, че ще започне незабавна работа по разширяване на хранилището в Чирен, както и по свързване на газопреносните системи поне на България и Гърция.
По време на тогавашната газова криза стана ясно още, че за България няма алтернативи, дори и транзитните страни Украйна и Румъния да проявят добра воля и да решат да споделят запасите си от гориво.
Година по-късно историята като че ли е на път да се повтори, а въпреки многото приказки засега не става ясно дали България е направила нещо, за да посрещне една нова газова криза малко по-подготвена от лани.
Президентът Първанов обича да повтаря, че бъдещето на България е свързано с големите енергийни проекти, обаче докато и ако те станат и страната може да разчита на повече от един доставчик, ще мине време.
Без визионерство в политиката няма как, обаче докато визиите се сбъднат, тези, които взимат решенията, са длъжни да подсигуряват нормалния живот. То ще рече – в дадения случай – да не се допусне повторение на газовата криза от януари.
Практически това означава най-вече да бъде проверено веднага какви са складираните количества в хранилищата и ако нещо не е както трябва, бързо да се поправи.
Иначе през януари доставките като нищо отново може да спрат, а ние пак да берем студ, понеже някои български политици гледат толкова далече и толкова напред, че не са в състояние да видят какво става в непосредствена близост.

Нов неуспешен опит на Златко Баретата да излезе от ареста
Софийският градски съд потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража" на Златомир Иванов, по-известен като Златко-Баретата. Иванов беше задържан на 6 февруари, след като беше обявен за общодържавно издирване. Той е обвинен в ръководене на организирана престъпна група за разпространение на наркотици и за предумишленото убийство в съучастие с Мартин Димитров на Румен Стефанов-Алф.
Съдът в момента разглежда мерките на Мартин Ицков, Борислав Секулов, Георги Йорданов и Коста Трифонов, които бяха привлечени като обвиняеми. Преди началото на
съдебното заседание някои от обвиняемите направиха неприлични жестове на присъстващите журналисти и отправиха неприлични реплики към тях.

Оставиха окончателно в ареста Хамстера и Културиста
След повече от два часа заседание при закрити врата Софийския апелативен съд остави за постоянно в ареста Прокопи Прокопиев - Културиста и Антон Петров - Хамстера. Те бяха задържани при полицейска операция, при която бе разбита групата на Наглите. Заедно с тях двамата тогава в ареста попаднаха Ивайло Евтимов - Йожи, Любомир Симеонов - Гребеца и Данаил Димитров - Релето.
Само Културиста и Хамстера обаче решиха да оспорят решението на първа инстанция на съда. Втората инстанция също прецени, че има достатъчно данни те да останат за постоянно в ареста.
Според прокуратурата именно петимата са били в ядрото на организирана престъпна група, осъществила знаковите отвличания у нас в периода октомври 2007-декември 2009 г.
Дни преди Коледа Любо Гребеца признал, че е участвал в няколко от знаковите отвличания през последните години. Въпреки показанията си той остава обвиняем, но е възможно да получи по-лека присъда, ако продължи да съдейства на разследващите. Гребеца не е единственият, който прави самопризнания.
На органите на реда са съдействали и Иван Иванчев-Дебелото и Иван Райков-Патицата, които осигурили автомобили за някои от похищенията. Съпричастност към групата са имали и четирима полицаи, които се разследват, заяви в интервю за ТВ “Европа” министър Цветан Цветанов.

Пак отложиха делото срещу групата “Стойков-Николов”
Софийският градски съд отложи делото срещу Марио Николов и още седем лица, обвинени в източване на 7,5 млн. евро по програма САПАРД. Както и на предишното заседание на 30 ноември, причина за отлагането стана отсъстващ адвокат. Подсъдимата Лазарина Георгиева представи молба от своя защитник адвокат Тервел Георгиев, който заявява, че е в годишен отпуск.
Освен Марио Николов и Иванов, подсъдими по делото са съпругата му Марияна, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Григор Главев, Валентин Ангелов и Лазарина Георгиева. Според прокуратурата чрез документни измами и злоупотреби са присвоили средства по САПАРД. Според обвинението в периода 2002-2005 г. като организирана престъпна група чрез използване на множество документи с невярно съдържание и без правно основание те са получили субсидии за около 7.5 млн. евро. Прокуратурата твърди, че групата е източвала парите, като представяла стари месопреработвателни машини за нови.
До делото се стигна, след като европейското звено за борба с измамите и корупцията ОЛАФ обяви в свой доклад, че т.нар. група Стойков-Николов е получила неправомерно милиони евро по програма САПАРД. И Стойков, и Николов са сред най-големите спонсори както на президента Първанов, така и на БСП. В доклада на ОЛАФ се посочва, че групата се ползва от покровителство по най-високите етажи на властта.
В хода на делото обвиненията срещу Людмил Стойков отпаднаха и сега той се явява само като свидетел.
Германските съучастници на групата вече бяха осъдени и излежават присъдите си.

Апелативният съд решава окончателно дали да остави зад решетките петима от “Наглите”
Апелативният съд решава окончателно дали да остави за постоянно в ареста петима, задържани при операция ”Наглите". Антон Петров-Хамстера, Прокопи Прокопиев-Културиста, Ивайло Евтимов-Йожи, Любомир Симеонов-Гребеца и Данаил Димитров-Релето обжалват наложената им крайна мярка задържане под стража от Софийския градски съд. Съдиите счетоха ,че има опасност петимата да се укрият. Задържаните са част от престъпна група от повече от 20 души, извършила няколко отвличания.
Те бяха заловени при акция на МВР ръководена лично от министъра на вътрешните работи. И петимата се считат за ядрото на организираната група, като според органите на реда те са планирали и организирали отвличанията. Полицаите разкриха три къщи в околностите на София, в които са държали отвлечените до получаване на откупа.
Дни преди Коледа Любо Гребеца признал, че е участвал в няколко от знаковите отвличания през последните години. Въпреки показанията си той остава обвиняем, но е възможно да получи по-лека присъда, ако продължи да съдейства на разследващите. Гребеца не е единственият, който прави самопризнания.
На органите на реда са съдействали и Иван Иванчев-Дебелото и Иван Райков-Патицата, които осигурили автомобили за някои от похищенията. Съпричастност към групата са имали и четирима полицаи, които се разследват, заяви в интервю за ТВ “Европа” министър Цветан Цветанов.

НАП проверява дали Мадона си е платила данък върху хонорара
Националната агенция по приходите започна проверки на 13 български компании, които организират участия на световно известни изпълнители в страната, като част от контролните мерки спрямо развлекателния бизнес, съобщи Красимир Стефанов, изпълнителен директор на агенцията.
Българският закон за данъците върху доходите на физическите лица изисква да се удържат 10 процента от възнаграждението на всеки чуждестранен изпълнител, който пее в България, независимо от това дали хонорарът му е изплатен лично или чрез посредническа фирма. Така например организаторите на концерта на суперзвездата Мадона е трябвало да внесат данък върху хонорара й.
Оказва се обаче, че нито една от българските фирми не е удържала или внесла дължимите данъци при последните гастроли на звездите.
Проверяваните ще трябва да представят в НАП писмени доказателства за платените суми на изпълнителите и ако се докаже, че не са удържали 10% данък, сумите ще бъдат събрани от НАП с лихви.
21 от проверяваните общо 37 попфолк и естрадни изпълнители ще дават писмени обяснения за имуществото и доходите си. За тези изпълнители са открити различни разминавания, сред които например фактът, че една от звездите не е обявила доходи за последните 5 години, а в същото време е закупила 2 апартамента с данъчна оценка 206 600 лв.

Кражбите по празниците скачат с 20-30 пъти
Бум на кражбите в домовете по празниците отчитат от МВР всяка година. В навечерието на новогодишната нощ българите по традиция напускат жилищата си и големите градове опустяват. Така къщи и апартаменти стават лесна мишена за престъпниците. Тогава крадците стават по-смели, а набезите им се увеличават с десетки пъти. Действат бързо, в групи от 3-ма до 10 човека, всеки със собствена роля, а правило номер едно е „Да изчезнеш за 60 секунди”.
Толкова са станали добри, че за 1 до 3 секунди разбиват обикновена ключалка и осъществяват обира в рамките на 3 до 5-10 минути, казват полицаите. Влизат, вземат и изчезват. Високите етажи се атакуват от покрива, а по-ниските – през прозорците. Решетките на вратите и охранителната техника рядко се оказват преграда по пътя на престъпниците. Не крийте най-ценното там, където крадците проверяват първо. В топ претърсваните места са спалнята, чекмеджетата с дрехи, хладилникът, окачените тавани и казанчето за тоалетната.
Не трябва да допускате пощенската ви кутия да прелива от брошури и вестници, предупредете съседа да наглежда и оставете завесите наполовина спуснати.
Дежурните полицаи имат специални разстановки и планове срещу крадците. Те ще действат и в новогодишната нощ.

Приватизират “Булгартабак” до средата на 2010 г.
До средата на 2010 г. "Булгартабак холдинг" ще бъде приватизиран. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след среща между него, премиера Бойко Борисов и тютюнопроизводителите. Визията на правителството е "Булгартабак" да се раздържави бързо, прозрачно и компетентно - неща, които могат да се случат в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, заяви министър Трайчо Трайков.
В отговор на искането на тютюнопроизводителите, отправено към правителството по време на стачката - за прехвърляне на дружеството под шапката на Министерството на земеделието, Трайков заяви, че принципалът на “Булгартабак” няма да бъде променян. Предвижда се сформиране на съвет на министри, който да направи преглед на състоянието на дружеството и на ситуацията в сектора.
Той уточни, че цената, за която тютюневият холдинг ще бъде продаден, е 9-цифрена сума в евро и ще бъде по-близо до 100 млн. На срещата е станало ясно, че тютюнопроизводителите няма да получат финансиране през следващите 4 години. Причината за това е, че предишният министър на земеделието Нихат Кабил не е поискал европейско и държавно финансиране за бранша.
Трайков посочи, че в Гърция тютюнопроизводителите са получили 380 млн. евро субсидия, но тази година ще получат 190 млн. Министърът обясни още, че в южната ни съседка премии се плащат за обработваема площ, т.е. не е задължително да се произвежда тютюн, за да се получават пари.
Джеймс Уорлик е новият американски посланик у нас
Американският Сенат утвърди номинацията на Джеймс Уорлик-младши за посланик на Съединените щати в България. Преди назначението си в София дипломатът от Вирджиния е отговарял за американската външна политика в ООН и редица други мултинационални организации. Уорлик е завършил Станфордския университет през 1977 г. и има магистърски степени по политология от колежа "Уедхем" на Оксфордския университет и по право и дипломация от Училището по право и дипломация на университета "Тафтс".
Уорлик оглавяваше и Службата по въпросите на европейската сигурност и политика, която се занимава с военнополитическите проблеми и проблемите на сигурността в Европа и бившия СССР, както и с НАТО, ОССЕ и с проблемите на контрола и неразпространението на оръжия.
Като директор на Отдела за политиката в ООН към Бюрото по въпросите за международните организации на Държавния департамент през 2003-2005 г. Уорлик е главен съветник на Пол Бремър в Ирак в периода януари - юли 2004 г. Уорлик е бил и генерален консул на САЩ в Москва; директор на дирекция “Германия, Австрия и Швейцария” в Бюрото по европейските въпроси на Държавния департамент; заместник-съветник по политическите въпроси в американското посолство в Германия; специален асистент на Държавния секретар; наблюдател в Центъра по операциите; американски консулски служител във Филипините; политически съветник в американското посолство в Бангладеш. Преди да постъпи в Държавния департамент, Уорлик е изпълнявал длъжността заместник-представител на “Фондация за Азия” във Вашингтон и Филипините, а преди това е работил като анализатор в изследователската служба на Библиотеката на Конгреса.

Путин: Русия трябва да разработи нападателни системи, за да запази баланса със САЩ
Русия трябва да разработва ударни нападателни системи, за да се противопостави на американската противоракетна отбрана. Това заяви руският премиер Владимир Путин по време на работно посещение във Владивосток. Според Путин за да се запази баланса между САЩ и Руската федерация, Москва трябва или да изгражди ПРО, която е твърде скъпа или да развива ударни нападателни системи.
В противен случай според министър-председателят има опасност Вашингтон да реализира плановете си за противоракетен щит в Европа и да се почувства неуязвим.
“Ако се наруши глобалният силов баланс, ще нарасне агресивността и в реалната политика, и в икономиката. Няма да е лесно обаче да запазим равнопоставеността, тъй като това означава американците да ни дадат информация за тяхната противоракетна отбрана, а ние да дадем за нашите нападателни системи.”, отбеляза руският премиер.
Путин подчерта, че е необходимо да има установени правила за ограничаване на въоръженията, разбирани еднакво, лесно проверяеми и прозрачни. Премиерът увери още, че преговорите между Русия и САЩ за сключване на ново споразумение се развиват позитивно.

Холандия настоя ЕС да направи задължителни скенерите по летищата
Летищните власти в холандката столица Амстердам демонстрираха употребата на скенерни устройства, работещи с микро-вълни, с които по-ефективно са проверявани отпътуващите пасажери. Ръководството на летище “Схипхол” настоя ЕС да въведе като задължително използването на скенерите, тъй като това би осуетило проникването в самолетите на лица като нигериеца, който направи опит да взриви самолет, летящ от Амстердам за Детройт.
Въпреки че амстердамската аерогара раполага със 17 от модерните скенери, европейските закони не налагат изрично използването им заради опасения за нарушаване на личната неприкосновеност на пътуващите. Засега със сканиращите устройства понякога се проверяват съмнителни пътници за полети само към европейски дестинации. Причината е, че САЩ не са дали съгласие по чувствителния въпрос с интимността на проверяваните хора.
Служители на Схипхол смятат обаче, че последният инцидент със самолет на “Делта Еърлайнс” може да убеди американските власти и ЕС да одобрят по-строгите мерки. От компаниите производители на скенерните устройства увериха, че при най-новите модели проблемът с интимността е разрешен. Докато преди е било нужно лица от летищния персонал да оглеждат тялото на съответния пътник, то това вече се прави от компютър.

НАП с по-добри постъпления от 2008 г., въпреки кризата
До края на годината се очаква Националната агенция по приходите да събере 13,344 млрд. лв. от данъци и осигурителни вноски. Това е с 228 млн. лв. повече от събраните приходи през миналата година и е успех на фона на песимистичните очаквания от началото на годината, съобщи изпълнителният директор на данъчната агенция Красимир Стефанов.
Планът за приходите ще бъде изпълнен на близо 85 процента, допълни той. От началото на годината досега в офисите на НАП са обслужени над 4 милиона клиенти. През първите девет месеца на 2009 г. са приети 626 000 декларации за облагане на доходите на физическите лица, както и над 300 000 декларации за облагане с корпоративни данъци, 21 процента от които са подадени по Интернет. НАП е осъществила през тази година две кампании за уведомяване на длъжници по телефона. На първия етап през юли бяха уведомени 538 фирми и физически лица за
неплатени в срок задължения. Като резултат са събрани 14,8 млн. лв. Подобна телефонна кампания за събиране на просрочени задължения тече и в момента.
Уведомяването на длъжници по телефона е евтин и ефективен начин за събиране на задължения като срещу по-малко от 500 лв. разходи за телефон са събрани
близо 15 млн. лв. данъци и осигурителни вноски, каза Стефанов.

Отвлечените български моряци са на възраст между 34-47 години
Варненските моряци на борда на отвлечения кораб са на възраст между 34 и 46 години. Всички те са били в добро здравословно състояние, качили са се на борда на похитения от сомалийски пирати танкер "Сейнт Джеймс Парк" в периода октомври-декември 2009 г. Имената им се пазят в тайна както от Външно министерство, така и от фирма „Зодиак”.
Танкерът химикаловоз “Сейнт Джеймс Парк” е построен през 1993 година. Той е плавал под английски флаг. Корабът е пътувал от Тарагона, Испания, за Тайланд. Във вторник сутринта той е трябвало да стигне до сомалийския бряг. Отвличането е било потвърдено от английски военен кораб чрез сомалийски преводач.
Управителят на фирма „Зодиак” кап. Раданов заяви, че не разполага с информация дали корабът се е движил с конвой. На борда на плавателния съд са превозвани химикали за парфюмерийната промишленост. Семействата на българските моряци са уведомени, с изключение на едно от тях, с което няма връзка, каза още кап. Раданов.
Единият от отвлечените е старши помощник-капитан, а останалите са готвач, бластьор и двама фитери. Най-възрастният е на 46 години, а най-младият на 34 г. Хората са застраховани. На борда на кораба има достатъчно провизии, тъй като му е предстоял преход от 15-20 дни.
Според кап. Раданов не трябва да се вдига много шум, за да се улеснят преговорите и хората да се върнат живи и здрави и на най-ниска цена.
Стана ясно още, че в Лондон е сформиран щаб, който ще води преговорите. Досега фирмата е нямала случаи на отвлечени плавателни съдове.

Криза
В ранните часове на 29 декември, по-малко от 70 часа преди настъпването на Нова година, сомалийски пирати отвлякоха плаващия под британски флаг кораб “Сейнт Джеймс парк”. Сред 26-членния екипаж има и петима българи. Засега няма искания от пиратите. Почти по същото време германският вестник “Ди велт” публикува статия, озаглавена “Гангстерска невеста за ЕК”, която се занимава с българската кандидатура за еврокомисар по международното сътрудничество и хуманитарната помощ Румяна Желева. В статията се твърди, че кандидатурата на Желева е спорна заради съпруга й, който е свързан с групировката ТИМ.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Двете събития на пръв поглед са несвързани. Но само на пръв поглед.
И като министър на външните работи на България, петима граждани на която са отвлечени от пиратите, и като бъдещ еврокомисар Румяна Желева има пряко отношение към поредната сомалийска криза. Плюс това самата Желева сега е в окото на една друга криза, политическа.
Слуховете, които пълзяха около нейната кандидатура през цялата есен, вече се материализираха на официално ниво: лидерът на Зелените в Европейския парламент Даниел Кон-Бенедит поиска нарочно изслушване на Желева, а статията в авторитетния вестник “Ди велт” е знак, че нещата няма да минат безпроблемно.
Ако се стигне до провал, последствията ще имат не само външнополитически характер, но ще се отразят и на домашната сцена. Опозицията с удоволствие ще подхване случая, за да докаже, че правителството и лично Бойко Борисов нямат доверието на Брюксел; а доверието на Европа е едно от нещата, които докараха и държат ГЕРБ на власт.
Европейската и домашната политика отдавна са свързани: Борисов получава доверието на ЕС не защото е много красив или пък е чак дотам праведен християндемократ, а понеже успя да убеди както българските избиратели, така и европейските си партньори, че е способен да бъде алтернатива на безумно оялата се тройна коалиция, писнала не само на българите, но и на брюкселци.
Много повече отколкото в България в Брюксел са наясно, че новото българско правителство трябва да се оправя с непозната по мащабите си криза и подкрепата за Бойко Борисов ще бъде правопорционална на способностите на ръководения от него кабинет да се оправя с кризисни ситуации.
Затова повечето от гафовете, които това правителство може да допусне, ще бъдат простени, стига да се държи ясно посоката: безкомпромисна борба с корупцията и организираната престъпност, воля за налагане на европейски правила, в това число – последователно търсене на отговорност на облажилите се от властта през предишни мандати.
И – което не е без значение – адекватни действия по време на кризи, които за България са обичайно явление.
В конкретния случай на Румяна Желева тя не би трябвало да има основания за притеснения, ако успее да убеди депутатите, че е в състояние да се справя с кризи и да върши работа. Важното е не какъв е цветът на котката, а дали лови мишки.
А що се отнася до заканата й да съди “Ди велт” – това е умряла работа. Никаква полза няма да има.


ПО НЮЗ.БГ

Пуснаха един от групата на Баретата

След повече от 4 часа и половина заседание състав на Софийски градски съд пусна под домашен арест Мартин Горески - един от обвиняемите по делото срещу групата на Златко Баретата.
Другите трима, както и Баретата, остават в ареста. Припомняме, Златомир Иванов поиска промяна на мярката с мотива, че е с влошено здравословно състояние.
Според съда Мартин Горески не е осъждан до сега и няма достатъчно доказателства за участието му в престъпната група, ръководена от Златомир Иванов - Баретата.
Горески е роден през 1991 г., а обвинението обхваща период на осъществяване на престъпната дейност 2003 - 2009 г.
Елементарната аритметика показва, че Мартин е започнал „кариерата си" при Баретата на 12-годишна възраст.
Прокуратурата не пожела да коментира пред журналисти каква е била ролята на Мартин в престъпната схема.

Пенсионери стягат бунтове срещу мизерията
Около 30-ина пенсионери се събраха пред МС на протест срещу ниските пенсии и ниския жизнен стандарт на възрастните хора в България.
Някои от тях носиха плакати с призиви: „Сития на гладния не вярва. Събуди се, българино, долу мафията", „Оставка на социалния президент", „БСП вреди сериозно на вас и на другите около вас", „20 години стига мизерия, искаме европейски пенсии".
Разразиха се истински политически дискусии за бизнес, социална политика и икономика. Част от пенсионерите стигнаха до становището, че българските пари трябва да останат в България, а не да бъдат изнасяни в чужбина.
Други обсъждаха плановете си как да се прави бизнес от вода. По този повод се чуха и критики как Стефан Софиянски изкупил Горна Баня, за да спечели от това природно богатство.
Пенсионерът Дамянов от София се оплака, че очаквал добавките за Коледа преди празниците, а не след Нова година, както планира да ги раздаде правителството.
Лично той се оплака, че взема пенсия от 110 лв.
Пенсионерът все още таи гняв към предходното правителство, което според него е единственият виновник за ниския му жизнен стандарт.
Станишев е виновен, категоричен бе той. Според него народът трябва да се вдигне на бунт.
Около това становище се обединиха и други протестиращи, които посочиха за пример съседките ни Гърция и Турция, където ескалиралото обществено недоволство е довело до промяна и смяна на властта.
Други от протестиращите обвиниха директно Бойко Борисов за слабото пенсионерско присъствие пред МС.
Пенсионерите от провинцията били спрени да влязат в София, защото премиерът се страхувал, че пенсионерският бунт ще доведе до сериозни резултати.

Намериха пари за джипитата, Дянков "преметна" съдиите
Близо 50 млн. лева отпусна днес финансовото министерство за заплати на джипитата и за съдебната система.
До края на деня Националната здравноосигурителна каса ще преведе средства на болниците, за да се изплатят целево заплатите на лекарите.
Припомняме, вчера стана ясно, че общопрактикуващите лекари в България не са получили плащанията си за ноември.
Така се създаде рискът фелдшерите и медицински сестри също да останат без възнаграждения.
От финансовото министерство съобщиха, че по разпореждане на зам.министъра на финансите Владислав Горанов на НЗОК са отпуснати 30 млн. лева.
Сумата е за разплащане на дейностите, договорени с касата.
Днес министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев съобщи, че след Нова година ще бъдат преведени средства от НЗОК и за извънболничната помощ.
Междувременно от финансовото министерство съобщиха, че вчера са преведени 19,4 млн. лв., представляващи остатъка до полагащата се бюджетна субсидия за 2009 г. за съдебната власт.
По този начин, коментират от МФ, е изпълнен ангажиментът на републиканския бюджет към независимия бюджет на съдебната власт, съгласно разчетите и изискванията на Закона за държавния бюджет на България за 2009 г.
Обяснява се също така, че поради трудностите при изпълнението на бюджета за 2009 г. и постигането на одобрената от Народното събрание фискална цел по консолидираната фискална програма са ограничени изплащанията на коледни бонуси и добавки за цялата бюджетна сфера, в т.ч. и за съдебната система.
„Предоставената субсидия от републиканския бюджет по бюджета на съдебната власт остава като преходен остатък по бюджета й за 2010 година и може да се използва в съответствия с решенията на Висшия съдебен съвет и действащото законодателство и през 2010 година", коментира заместник-министърът на финансите Владислав Горанов.
Междувременно обаче стана ясно, че по силата на друга заповед на министър Дянков парите няма да могат да бъдат раздадени като коледни бонуси на магистрати и съдебни служители.
Тази сутрин спорните пари, които преди седмица Симеон Дянков заяви, че всъщност не съществуват, се оказаха в сметката на БНБ на ВСС.
19-те млн. лв. обаче няма да стигнат до адресатите си, защото системата за електронни бюджетни разплащания не работи от 23 декември, а банките не приемат за обработка бюджетни платежни нареждания с дата 28, 29 и 30 декември.
Така съдебната система ще прехвърли годината с общо 61 млн. лв. преходен остатък, за използването на който обаче ще трябва отново санкцията на финансовия министър.
С днешния си ход Дянков обезсмисли съдебния иск срещу себе си, въпреки че коледни бонуси за цялостен принос към съдебната система няма да има.
Съдия Нели Куцкова каза, че нейни колеги са силно озадачени от поведението на финансист №1 и коментира: „Не е ясно в каква държава живеем".

Kонфискуваха €41,5 хил. и $1,6 хил. на летище София
Митничари конфискуваха от турски гражданин на летище - София 41 540 евро и 1600 долара, информират от агенция "Митници".
47-годишният мъж е трябвало да отпътува до Истанбул с директен полет, като се е опитал да премине през "зелен коридор", но граничните полицаи се усъмнили. Валутата е намерена в джобовете на пътника.
На турския гражданин е съставен акт по Валутния закон.
От агенция "Митници" напомнят, че пътниците са длъжни да декларират 10 000 евро без значение дали пътуват към държави от или извън Европейския съюз.

"Прибират 250 имота на партиите", "Пощаджии ще отчитат тока"

Имотите на партиите/ "Стандарт":
Прибират 250 имота на партиите
През новата година партиите у нас ще си търсят нови офиси и централи. Над 250 имота ще бъдат отнети от политическите сили заради закъснели наеми и неправомерно ползване, сочи доклад за имотната дейност на партиите за 2008 г., изготвен от Сметната палата.
Основните политически сили редовно са закъснявали с наемите, изпускали са плащания и не са декларирали договорите си, сочи отчетът. Така големите партии ще се простят с общо 242 имота в цялата страна. Поне още 50 сгради и офиси ще бъдат отнети и от малките фракции.
С най-много имоти е БСП - 247. Одитът на Сметната палата обаче сочи, че при наема на 49 от тях партията е нарушила закона и ги е преотдала за други дейности. Червените са сключвали и договори за съвместно ползване.

"Дневник":/ Незаконно преотдаване на имоти е най-честото нарушение на партиите и през 2008 г.
Партиите масово са нарушавали законите, като са преотдавали държавните и общинските помещения, ползвали са имоти не по предназначение, нямат пълна и достоверна информация за броя на офисите си и за неплатените наеми. Годишните финансови отчети на част от политическите сили дори не включват получените приходи от преотдадените имоти на трети лица. Това са основните констатации на Сметната палата при одита за финансовата дейност на парламентарните формации и на политическите сили, получаващи държавна субсидия за 2008 г. Докладът беше оповестен вчера.
Одитната институция от години посочва, че партиите не спазват законовата забрана да преотдават на фирми предоставените им помещения. При смяната на областните управители през лятото и предупрежденията, че имотите им могат да бъдат отнети, партиите нарушителки обявиха, че са прекратили договорите.

"Новинар":/ ДПС изхарчило близо 30 000 лева за благотворителност
ДПС са дарили 10 000 лева от партийния си бюджет за изграждането на иконостас в православен храм. Това се посочва в годишния отчет на политическата сила пред Сметната палата. За благотворителна дейност хората на Доган са изхарчили близо 20 000 лева, като 11 000 от тях са за организиране на лятна академия „Орфеус", а близо 4000 - за Дом за медико-социални грижи.
Според одитната институция ДПС има задължения за 15 000 лева. Също така политическата сила е просрочвала и системно не е плащала наемите са за 36 помещения в 28 общини. От Сметната палата съобщават, че докато е извършен одитът, ДПС се е разплатило по 16 от договорите за наем.

Пощальоните стават инкасатори
"24 часа":/ Пощаджии ще отчитат тока
Пощальони ще засичат показанията на електромерите и ще следят за изправността им, стана ясно от обществена поръчка на чешката компания ЧЕЗ, която стопанисва тока на Западна България. С нея тя кани "Български пощи" да поеме отчитането на електромерите "експериментално и за определен период от време". Пощальоните ще следят и за повреди и ще подават информация, ако има разминавания в показанията.
В поръчката не е посочено колко ще получат пощите. Процедурата на директно договаряне с тях е обяснена с това, че изпълнителят трябва да има добре изградена клонова мрежа, която покрива обслужваната от енергото територия. Персоналът пък я познавал добре. От февруари ЧЕЗ трябва да върне отчитането на тока всеки месец.

Дянков vs лекари и съдии/ "Труд":
Дянков остави без пари лекарите
Финансовият министър Симеон Дянков остави лекари от цялата страна без пари навръх Нова година. Защото здравната каса не е превела изработените от медиците през ноември възнаграждения, алармираха вчера директори на болници от цялата страна и от сдружението на общопрактикуващите лекари.
"Проблемът е във финансовото министерство, дори имало разпратено писмо от името на Дянков преводът на средствата да стане догодина", добавиха депутати, пожелали анонимност. От финансовото ведомство вчера отказаха коментар. Днес щели да дадат становището си.
А от здравната каса категорично отрекоха да съществува забранително писмо от министъра.

"Новинар":/ Съдиите пратиха гневно писмо на премиера
Отговор на това как точно са изразходвани парите, спестени от съдебната система, които трябваше да бъдат раздени като 13-а заплата на магистратите, поискаха вчера от Съюза на съдиите в отворено писмо до премиера Бойко Борисов. Въпросите свързани с 24-те млн. лв. са отправени към министъра на финансите Симеон Дянков, който обясни, че макар на хартия парите да са спестени, реални средства за премии няма и съдиите не получиха новогодишните си подаръци кеш.
Не съществуват гаранции, че 24-те млн. лв., спестени от съдебната система, са обслужили приоритетни финансови задължения, че са отишли при социално слабите български граждани или за животоспасяващи дейности, казват магистратите. Без пълна прозрачност не съществуват гаранции за какво са били разходвани парите на съдебната власт, коментират от Съюза на съдиите.

Интериор/ "Труд":/ "Златни" асансьори в парламента
81% над пазарната цена е платило Народното събрание за доставката на два асансьора за сградата му в бившия Партиен дом. Това става ясно от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), с доклада за която "Труд" разполага.
Договорът за асансьорите е сключен с фирма "Гордил" ООД през октомври 2008 г., доставени са през пролетта на тази година. По това време председател на НС е Георги Пирински, а главен секретар - Огнян Аврамов.
Новият шеф на парламента Цецка Цачева съобщи още през август, че има съмнения за нарушения при провеждането на процедурата, сключването на договора и плащането на съоръженията. Тогава тя каза, че компетентните органи се заемат със сделката, подписана от Георги Пирински.

Темида/ "Дневник":
Проверка на съда в Благоеградско се обърна срещу Яне Янев
Проверка на Висшия съдебен съвет (ВСС) започнала, след като лидерът на РЗС Яне Янев съобщи за схема за търговия с влияние по дела в Благоеградски съдебен район, се обърна срещу самия Янев. Според съобщение на съвета негови членове вчера са се срещнали с председателя на районния съд в Сандански Димитър Узунов и са разговаряли за "възможна връзка на депутата Яне Янев, който е от Сандански, с местни магистратски среди".

Воден апокалипсис. "24 часа":
Бургас като Венеция - вадят 17 души с лодка
С лодки бяха извадени от наводнени сгради в Бургас 17 души. Проливният нощен дъжд смути живота на целия град.
Работниците от фирма "Кабел комерс" се оказали във воден капан от 2 м вода в района на подлеза до "СО МАТ". Водолази на Гражданска защита ги извадиха от сградата с гумени лодки, съобщи шефът на службата Йордан Лозев.
В образувалото се езеро наоколо заседнал и огромен ТИР, но нямало опасност за шофьора. Мъжът навреме успял да напусне возилото, преди да го връхлети голямата вода.

ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Желева: гангстерска невеста за ЕК?

Ще се докаже ли Р. Желева на международния паркет?
Българската външна министърка Румяна Желева - млада жена, която направи светкавична кариера - е, говори се, съпруга на мафиот - пише германският "Ди Велт" в статия под заглавие "Гангстерска невеста за ЕК?".
Румяна Желева е една амбициозна жена. Едва 40-годишна, тя вече е член на Европейския парламент и външен министър на родната си България. Идния месец тя се надява да обогати кариерата си с още един пост: еврокомисар, отговарящ за международното сътрудничество и хуманитарната помощ. Само че за нея, а заедно с нея и за новата Комисия, се задават неприятности. Руса, висока и много слаба, Желева, която говори съвсем гладко немски, стои идеално на брюкселския паркет. Явно международното работно обкръжение, в което суетата и самонадценяването принадлежат за някои към базисното оборудване, не й вдъхва особен респект. "Аз не съм се родила като политик и не смятам да умра като политик", казва тя безгрижно.
Некомпетентна и злобна?
В действителност Желева едва ли е толкова спокойна. Още от сега тя очаква сигурно с напрежение следобеда на 12 януари, когато ще трябва да отговаря на въпросите на евродепутатите. А някои от тях искат да "изпържат" кандидатката на българския премиер Борисов. Тя е некомпетентна, казват - и злобна.
Тъга по Кунева
Барозу би предпочел много повече да задържи предшественичката й Меглена Кунева, само че нейната партия изгуби изборите през юли. На всичко отгоре се говори, че мъжът на Желева имал вземане-даване с руската мафия по Черноморското крайбрежие; нещо, което тя самата отрича със смях по време на интервюто с в. "Ди Велт". И наистина няма конкретни доказателства против мъжа й.
Красимир Желев работи за Централната кооперативна банка, която от своя страна влиза в империята на варненската групировка ТИМ. Срещу групата отдавна се отправят обвинения, например в пране на пари, само че досега никой не е успял да приведе убедителни доказателства. Но с или без доказателства, лидерът на Зелените в Европейския парламент Даниел Кон-Бендит вече призова Желева да внесе яснота по този въпрос, "в противен случай изборът й може да се окаже много труден".
Знае какво иска, но не признава поражения
"Слава богу, аз не принадлежа към комунистическата номенклатура, родителите ми не бяха комунисти", казва Желева и добавя: "Аз се издигнах със собствени сили". Една жена, която знае какво иска - и не обича да си признае поражението, когато някой път се случи да не получи онова, което иска.
Така, например, по време на разговора с "Ди Велт" тя казва първоначално, че сама си била избрала ресора - който не се радва на почти никакъв престиж в Брюксел. След малко обаче добавя: "Честно казано исках ресора Европейска политика на добросъседството". Но тя не го получи, защото Барозу го сля с ресора по разширяването. По този начин България отпадна от надпреварата, защото като съседка на кандидатите Турция и Македония не е изключен конфликт на интереси. Дали Желева ще получи поста, за който се бори, ще стане ясно в края на януари, когато ще се състои гласуването в Европейския парламент.
ДВ/СГ/ВШ

По хлъзгавите стъпала на оптимизма
Дано не паднем при изкачването нагоре

В навечерието на идващата 2010 година оптимизмът на българите нараства. Това може да се разчете като проява на гражданска зрялост, но и като възраждане на характерното утопично очакване на чудо, твърди Мирела Иванова.
“Близо 40% от българското население са оптимистично настроени и се надяват, че новата 2010 година ще бъде по-добра за България. Очакванията на българите са с около 4 процентни пункта по-високи спрямо очакванията за 2009, измерени миналия декември.” Из новините на в. “Класа”
Какво се случва с вечния подигравчийски скептицизъм на българина, с чувството му за хумор, от което извираха гениалните вицове за властта, как кризата го отрезви, та и чак приповдигна с четири процентни пункта оптимистичните му очаквания?
Държавата - все още строителна площадкаДа не би най-сетне да се появяват признаците на дългоочакваното чудо, но не отвън и отгоре, а от самите граждански недра, от зрелия порив да запретнем ръкави и с кански напън да сменим парадигмата на каръка, да преобразим сами, с разума и моженето си държавата, която все не ни изнася такава, каквато все още е?
Въпроси с повишена трудност
Оптимистичните очаквания са спрямо правителството или спрямо нас самите, или пък спрямо обществения договор между правителството и нас самите? Триизмерността на този въпрос е твърде хлъзгава, защото правилният отговор е само един. Почти като в изпитен тест за седми клас. То обществото ни май е заседнало горе-долу там, в съдбовния седми клас на растежа си, изпити го чакат.
Ако се надяваме бащицата Борисов с безцеремонното му и директно говорене и богатирската му амбиция да ни организира по-добър живот, в който да се сместим, то четирите пункта нагоре си остават само на думи. Четири непочистени от снега, заледени стъпала, при чието изкачване най-много да паднем и да си строшим я глава, я крак. Да, вижда се понякога, министър-председателят има качества да ни мотивира и окуражи, дори и защото се убеждаваме, че владее стъпките на така нареченото “ленинско танго”, две напред, една назад. Ходовете му назад са осмислени и смислени стъпки подир спонтанните изхвърляния, характерни за всеки енергичен и работещ човек.
Не бива да се разчита единствено на вожда
Дължим си много един на друг

Правителственият екип все още напомня разпасана команда, сред която са застъпени и “консервативни реалисти”, и мислещи експерти, и работещи мениджъри с визия, и посредствени популисти, иначе казано, не може само на единия вожд и едната власт да се разчита. Плодовете на оптимизма би трябвало да зреят и дълбоко някъде в нас самите и решителността ни да работим и преследваме целите си, да демонстрираме гражданско поведение, да преодоляваме всеки божи ден манталитета си на “послушни анархисти”. Излиза, че правилният отговор е в неумолимото спазване на обществения договор от страна на управляващи и граждани едновременно. Всички знаем колко много ни дължи държавата, но държавата сме и самите ние, оптимистично настроените в навечерието на новата 2010 година.
Нека да я посрещнем с ведро настроение, добро самочувствие и един класически нашенски виц. Попитали песимиста и оптимиста може ли да стане по-зле. Песимистът веднага отвърнал категорично: “Не може!” А оптимистът се позасмял и рекъл: “Може, може…”
Автор: Мирела Иванова/Редактор: Александър Андреев

Скучен професор срещу популист-мачо
Хърватия се готви за балотаж

Търси се: нов президент. Желан профил: поддръжник на Европа и противник на корупцията. Допълнителни белези: да е неопетнен. Тази "обява" се върти в момента в Хърватия, където президентският вот завърши без победител.
Изходът от президентските избори в Хърватия ще бъде решен на балотаж след две седмици. На него един срещу друг ще се изправят кандидатът на опозицията - социалдемократът Иво Йосипович, спечелил 32 процента на първия тур, и безпартийният кандидат и кмет на Загреб Милан Бандич.
Популистът
Без маниери и със съмнителни връзки

На първия тур нито един от общо 12 кандидати за президентския пост не успя да се наложи убедително. На двама от тях ще им се наложи да продължат да убеждават до 10 януари, т.е. до балотажа, когато един срещу друг ще застанат един студен и затворен професор по право срещу един отявлен мачо.
Но става и още по-интересно - на финалната права сили ще премерят двама души от един и същи политически инкубатор - официалният кандидат на хърватските опозиционни социалдемократи Иво Йосипович и бившият му партиен другар и дългогодишен кмет на Загреб Милан Бандич, който беше изхвърлен от партията заради това, че е дръзнал да става президент. Милан Бандич: "Хърватия се нуждае от решителен, способен и независим президент, а не от партийна марионетка", казва превърналият се в безпартиен, но не по негова воля, кандидат за президент.
54-годишният популист се смята за защитник на социално онеправданите и говори на избирателите от позицията на десен политик. Неговите противници го обвиняват в недостатъчен образователен ценз, липса на обноски и маниери, както и във връзки със съмнителни среди. За политически ветерани като Милан Бандич политически наблюдатели отдавна са описали образа на социалния популист.
Най-вече отвратената от политиката хърватска младеж не харесва политически мачовци като Бандич, твърди загребският политолог Ненад Закосек: "За мен това е опасна тенденция, защото популистите обикновено представляват съмнителни интереси. Би било наистина жалко, ако този тип политика и политици вземат надмощие в Хърватия."
Професорът
Интелигенцията предпочита професора

Корупцията на всички възможни нива и шуробаджанащината в икономиката засега са основните препъни-камъни по пътя на Хърватия към ЕС. На този фон експертът по международно право Иво Йосипович не само се ангажира да превърне Хърватия в правова държава, но и обещава да впрегне секретните служби в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.
"В крайна сметка президентът разполага с такива правомощия. Той получава всички сводки на бюрото си", казва Йосипович. И ако той спечели изборите, тези доклади вече няма да потъват в нечии чекмеджета, обещава още 52-годишният Йосипович. Той е предпочитан от по-възрастните избиратели и от интелигенцията. Противниците му го смятат за скучен професор, когото никой не иска да слуша.
Автор: А. Мюлбергер, Е. Лилов/Редактор: С. Гяуров

Бавно, но славно напред. Дали?
Европейското "Yes, we can" така и не прозвуча

До последно Европа тръпнеше в очакване. До последно не бе известно дали ЕС ще попадне в поредната криза или ще посрещне Новата година със зелена светлина за реформи. Случи се второто, но от еуфория няма и следа.
Факт е, че договорът, за който европейците се бореха толкова дълго, влезе в сила на 1 декември 2009. Факт е обаче също, че след това политиците автоматично превключиха на рутинен режим на действие - уморени, без желание и без каквито и да е емоции всеки тръгна да изпълнява своите си задачи. За еуфория и дума не може да става. Европейското „Yes, we can” така и не се чу. Вярно, Европа не е Америка, но когато едно ново начало не предизвиква почти никакво въодушевление, то действа депресиращо.
Балансът - върховна цел
Актуален ли е още моделът Европа?

Причините за потиснатото настроение са очевидни: след дългогодишна „ремонтна дейност” по договора никой вече не е напълно доволен от множеството компромиси. Освен това нито старите, нито новите лица на ръководните европейски постове излъчват въодушевление. По лицата на Барозу, ван Ромпуй и Аштън няма и следа от чар или надежда.
Въпреки това ЕС ще върви напред. Най-вече заради своята способност за търсене на равновесие - и, разбира се, заради своите институции и договори. Досега Европа винаги се е променяла с бавни стъпки и упорство, а не със зрелищни нови начала. Но и с малки крачки се стига до набелязаната цел. Всъщност Европа почти бе изгубила от поглед крайната си цел. Първо т. нар. конвент се впусна в търсене на консенсус около текста на конституционния договор. След това в ЕС започна борбата за одобрението на договора. Така Европа изпадна в криза на идентичността в търсене на самата себе си. Стремейки се да направи европейската идея по-разбираема за своите граждани, Общността залагаше на пиар-стратегии - на рекламни клипове и кампании, разясняващи на европейците доброто, сторено от Брюксел. Не това обаче накара ирландците да гласуват "за" на втория референдум. Ирландия по-скоро бе осъзнала, че без ЕС не може да се измъкне от икономическата криза.
Апропо, криза. Разбира се, че и европейците са виновни отчасти за срива на финансовите пазари. Последиците от алчността и необмислените действия се забелязват не само в Лондон, а и в германските банки, в някои от които се откроява пълният размер на безотговорността. И въпреки това: покрай финансовата криза Америка получи много повече "наранявания" отколкото Европа.
Външнополитическият труимф е засега далечна перспектива
Това, че Барак Обама приема европейската идея за достъпна за всички здравна застраховка и че по отношение на климатичните въпроси му се ще да последва европейците, доказва, че моделът Европа се е запазил както във финансово-политически, така и в социално-политически аспект.
Глобален играч? Все още не!
По отношение на външната политика обаче има какво да се желае. Защото ЕС е твърде далеч от определението глобален играч. В бъдеще това би трябвало да се промени. В края на ноември Катрин Аштън бе избрана за върховен представител за външната политика. С нейна помощ Европа трябва да стане по-атрактивна и по-ефективна. Реалистично ли е това? Едно е сигурно: в близко бъдеще не можем да очакваме външнополитически триумф. Защото Берлин, Париж, Лондон, а и другите столици на Общността ще продължават още дълго да възприемат Брюксел като неприятен конкурент. И въпреки това новата позиция може да се смята за напредък. Защото с нея ЕС получава нов шанс за израстване.
Петра Пинцлер/ДР/МИ/КЦ

България и другите: прилики и разлики
Балканите - с еднакъв политически ландшафт
Кое е общото между София, Букурещ и Загреб? И какво ги отличава от Ню Йорк? Наблюденията си по тези два въпроса предлага германският вестник "Франкфуртер Рундшау", а поводът са президентските избори в Хърватия.
И в Хърватия партиите не успяха да се превърнат в силни марки. Те функционират по-скоро като супермаркети. Всяка партия предлага всичко: феминизъм и мачизъм, европеизъм и национализъм, корупция и борба против корупцията. Проблемът не е чисто хърватски, а представлява специфичен модел.
Столичният кмет като герой на съвремието
Кметовете на балканските столици се превърнаха в определен тип. Румънският президент и българският премиер управляваха някога своите градове по същия начин, както кандидатът за президентския пост в Хърватия Бандич управляваше Загреб: енергично, без съобразяване с безсмислени и смислени норми, и с обещанието най-сетне да смажат корупцията. Това, че тъкмо столичните кметове олицетворяват новия политически тип, си има своята логика. По комунистическо време хората почти не знаеха името на своя кмет. Днес обаче новопридобитата демокрация се изживява тъкмо на равнището на града.
Злото са самите те?
Само че тази демокрация изглежда по-различно, отколкото на Запад: на Балканите не се избира шеф на управата, а народен трибун, от когото гражданите очакват да ги защити от бюрократите. Хора като Бандич, Бъсеску или Борисов напомнят по нещо на Руди Джулиани. Но за разлика от Ню Йорк - Загреб, София и Букурещ нямат градска управа, чиято етика да стои над който и да било кмет. Злото, срещу което тези кметове твърдят, че се борят, са самите те.
ФР/СГ/

Като си нямаш дом, окупирай сграда!
Появят ли се окупаторите, прозорците изведнъж светват
В Лондон жилищата са кът. Най-вече онези, които средностатистическият гражданин би могъл да си позволи. В същото време има сгради - скъпи, огромни здания, които стоят празни. Това е добре дошло за т. нар. окупатори.
Кързън стрийт в лондонския квартал Мейфеър: луксозни хотели, дискретно охранявани посолства. На витрината на фирма за недвижими имоти са закачени предложения за продажба на жилища за 11 милиона лири. На ъгъла на Кързън и Болтън стрийт се намира 9-етажна сграда с офиси. Прозорците са тъмни. Изведнъж на партера светват прожектори. Виждат се оголените прозорци, празните стаи, по стените има отпечатъци, графики, експресионистични картини, млади хора, които се греят на малка печка.
Подслон за творци и творби
Щом сградата е празна, окупацията не е незаконна
Творческата група Oubliette е отправила покана за изложба. Преди няколко дни тя окупира сградата на стойност 100 милиона лири, която стои празна от цели 12 години. След "окупаторската" акция на Oubliette по горните етажи се настаняват млади творци, които до този момент са били без покрив над главата си.
"Помагаме на млади художници, които нямат шанс да покажат творбите си пред широката общественост", казва Даниел Саймън от групата Oubliette. Думата идва от френския и означава "изоставено място". През лятото същата тази група окупира празните сгради на бившето мексиканско посолство и на висшия комисариат на Танзания. И двете сгради се намират в луксозния квартал Мейфеър. Резултатът от тези акции: огромно медийно ехо, равносилно на безплатна реклама.
Първите посетители на изложбата в новоокупираната двуетажна сграда пристигат. Публиката е смесена: шикозно облечени лондончани, млади и възрастни творци, бездомници. В централната част на Лондон има много празни сгради. Част от тях са в ръцете на спекуланти, които нямат никакво намерение да ги използват, а това звучи цинично на фона на недостига на жилища в британската столица.
Всъщност окупирането на сгради в някои части на Великобритания не е незаконно, ако не е извършено с насилие. "Условието обаче е сградата да е празна и неизползвана", обяснява Даниел Саймън. Полуотвореният прозорец, например, е идеална възможност за "нахлуване" в сградата с цел окупация. Това, във всеки случай, е възможно само в Англия и Уелс, но не и в Шотландия, например. Окупаторите на сгради се позовават на основно право от 14-и век, когато безимотни селяни се надигнали срещу феодалните си владетели.
Според сегашното законодателство в случай на окупация започва съдебен спор между окупатори и собственик, който най-напред трябва да докаже, че притежава съответната сграда. Това може да продължи месеци.
Окупацията като начин за запълване на празнини
Окупация в името на изкуството
Вечерта в новоокупираната 9-етажна сграда е посветена на фондацията "Кънекшънс", която се грижи за бездомните в Лондон. Тя им осигурява не само практични неща за всекидневието, но им дава и възможност да се включат в различни творчески проекти.
Никой не знае колко са бездомните в Лондон. Някои от тях са прекъснали напълно контакта с околния свят. Даниел Саймън от творческата група Oubliette знае колко тежко е да си бездомник, защото самият той е бил преди осем години без покрив над главата си. Сега той помага на онези творци, които са изпаднали в подобно безизходно положение. Мечтата му е да ги включи в проект за реставриране на западнали сгради, които по този начин ще станат достъпни за широката общественост. Но Даниел Саймън е доволен и от досегашната "окупационна" дейност на групата Oubliette: "Разработихме чудесен модел, който е финансово независим и отворен за всеки вид творчество", казва Даниел Саймън.
ДЛФ/МЛ/

Опитът за атентат още тресе Америка
Обама реагира
Ал Кайда пое отговорност за осуетения опит за атентат в американския пътнически самолет. И не само това - организацията заплаши американците с нови атентати. Барак Обама прекъсна мълчанието си и обеща пълно разследване.
Три дни след осуетения опит за атентат в пътническия самолет, пътувал от Амстердам за Детройт, Обама най-сетне проговори. Американският президент демонстрира сила. Което беше в пълен контраст с несигурното поведение на Джанет Наполитано, министърката на вътрешната сигурност. Първоначално тя заяви, че всички били действали правилно, но впоследствие призна провала на системата за сигурност на авиацията. Президентът Обама заяви още от самото начало, че трябва да се намерят онези, които стоят зад 23-годишния атентатор, нигериеца Умар Фарук Абдулмуталиб:
Атентаторът - едно от стотици хиляди имена
"Няма да се успокоим, докато не открием всички онези, които имат нещо общо с опита за атентат. Разпоредих пълна проверка - не само за това как се е действало с информациите за предполагаемия атентатор, но и за цялата система със списъци и как тя може да се подобри", заяви Обама по повод на списъците с имена на заподозряни в тероризъм лица.
Нападателят
Точно четири такива списъка има в САЩ. Името на Абдулмуталиб е било в един от тях заедно с още 500 000 други имена. При това сигналът за евентуална терористична дейност бил подаден в американското посолство в Нигерия от самия баща на Абдулмуталиб.
Проблемът обаче е не само в списъците с имена на предполагаеми терористи: "Ще има и втора проверка във връзка с мерките за сигурност по летищата преди пасажерите да се качат в самолета", заяви американският президент Обама. Малко преди изявлението му Ал Кайда пое отговорността за осуетения атентат в самолета от Амстердам за Детройт. В интернет-послание регионалното крило на терористичната групировка на Арабския полуостров заяви, че атентатът е бил замислен като отмъщение за американските военновъздушни атаки срещу лагери на Ал Кайда в Йемен.
Кой носи отговорност за грешките?
Междувременно в САЩ се разгоря дискусия за това кой трябва да поеме политическата отговорност за допуснатите грешки. Безпартийният сенатор Джо Либерман, председател на комисията за вътрешна сигурност, заяви: "Защо не използваме скенерите, с които може да се извърши пълен оглед на всеки пътник по летищата. Тези скенери работят не като металните детектори, които познаваме - те показват контурите на цялото тяло, всичко онова, което би могло да се скрие в него, като например експлозив", заяви американският сенатор Джо Либерман.
Междувременно американската служба за вътрешна сигурност отмени драстичните мерки за сигурност, въведени веднага след осуетения миналата седмица атентат. Пасажерите вече не са длъжни да прекарват последните 60 минути преди полета на мястото си в самолета. Екипажът обаче си запазва правото да изисква това, ако го смята за необходимо.
Автор: Р. Паулерт, М. Липчева/Редактор: Б. Рачева

понеделник, 28 декември 2009 г.

БЪЛГАРСКИЯТ АПОКАЛИПСИС ЗАПОЧВА!

Оруеловият апокалипсис

14.01.2010 – ден за протест
Да не беше зима студена, гол щях да се просна пред парламента, да ми се види дръжката на плаката с която казвам, всеки дето не знае какво е ЗЕС, а го гласува да я хване да я подържи…
Така или иначе иде време за зимата на недоволството, защото пак е зима, защото аз пак не съм доволен, че депутатите гласуваха един закон, който нарушава правата ни.
Не съм доволен и че парламента сега е само прост изпълнител на волята на една политическа формация, а не място за реална дискусия и намиране на консенсус между политическите сили.
Аз излизам на протест на 14.01 пред парламента, защото не искам 2010 да е 1984, ако ме разбирате какво искам да кажа. Ще се видим на площада, мили мои читателю.

Другарите от МВР, дето четат това, да знаят, че заявлението е пуснато.
АЗ НЕ СЪМ ТЕРОРИСТ, бе другари

Ето и текста на призива:
Една година след кървавото и насилствено потушаване на протеста на гражданите срещу безскрупулното управление на тройната коалиция, днес сме в ръцете на нова двойна коалиция: ГЕРБ и АТАКА, която отново нарушава гражданските ни права.
В милиционерски стил, управляващите от коалицията ГЕРБ – АТАКА са на път да приемат изменения в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), които, казано най-общо, ще застрашат демократичните принципи и ще нарушат правата на гражданите, позволявайки нерегулиран и нерегламентиран достъп на МВР до лични данни. Освен това, типично по милиционерски, всеки един от нас ще може да бъде профилиран и проследяван според местоположението си, телефонните си контакти и Интернет трафика си.

П.П. Зелените (http://www.zelenite.bg/ ) съвместно с групата „България е наша“ (http://bulgariaenasha.blogspot.com/) „Електронна граница“(http://efb.bg/)и други формални и неформални граждански инициативи и организации, организира общ протест срещу предложените промени в ЗЕС, станал известен като Закон за електронното следене. Зелените канят всички организации, сдружения, политически партии и техните симпатизанти, определящи се като демократи, на общ протест срещу тоталното следене в на електронната ни комуникация, мобилната ни телефония и трафика ни в Интернет.

НА ВСЕКИ ОТ ПОСОЧЕНИТЕ ЛИНКОВЕ ЩЕ СЕ ИНФОРМИРАТЕ В ПЪЛНОТА ПО СМИСЪЛА ОТ ПРОТЕСТА(б.м.)

Протестът ще се състои отново на 14 януари и отново от 11:00 часа, под надслов:
„БЪЛГАРИЯ НЕ Е БИГ БРАДЪР! 2010 НЕ Е 1984!“

Каним всички свободомислещи граждани, несъгласни с това, че настоящият парламент е сляп изпълнител на еднолична политическа
воля, а не орган, излъчен от нас, избирателите, който взима отговорни и демократични решения, за благото на гражданите на Република България, да се присъединят към протеста на 14 януари от 11:00 ч. на площад „Народно събрание“.

За повече информация : http://www.bogomil.info/3355/

ПО ВСЕКИ ДЕН.КОМ

Работим за 1,42 лв. на час
Замразиха минималната заплата, остава 240 лв
240 лева остава минималната работна заплата и през 2010 г., реши Националният съвет за тристранно сътрудничество. Минималната часова ставка ще бъде 1.42 лв. при продължителност на работното време осем часа.
Проектопостановлението на Министерския съвет бе одобрено от социалните партньори. Работодателските организации одобриха решението на правителството за замразяване на минимума и го определиха като разумен ход. Ако в ситуация на криза увеличаваме минималната работната заплата, това ще доведе до нарастване на безработицата, смятат от Асоциацията на индустриалния капитал в България.
Изненадващо и синдикатите принципно одобриха стъпката на замразяване, въпреки че още от лятото реагираха много остро на идеята за замразяване на социалните плащания. От КТ “Подкрепа” обясниха, че логично е да се запази сегашният размер на минималната месечна работна заплата, предвид това, че се намираме в криза. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков изрази надежда, че през следващата година страната ни ще бъде в период на икономически растеж и това ще даде отражение върху доходите.
В никакъв случай не може да се счита за антикризисна мярка замразяването на минималната работна заплата за 2010 година, не се съгласи с аргументите обаче вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.
„Това е лош сигнал във всички посоки. Твърди се, че такива са възможностите, защото все пак в бюджета има не малко хора, които са на минимална работна заплата, но това не е добро решение”, обясни Манолов. Според него това е бягане от проблема и не е активна политика. „Активната политика трябва да води до някакви очаквани резултати, докато тук при тези действия, единственият очакван резултат е да не направим разход”.
Според синдикалиста е еднакво вероятно, ако се увеличат доходите, да се увеличи потреблението и заетостта или да се увеличи безработицата.
Ние настоявахме тези неща да се променят, да се съобразят с прага на бедност. Това е административно решение, което не е обвързано с нищо. С така приетия минимален осигурителен доход има опасност линията на бедност да се качи над минималната работна заплата. Той обясни, че ако очакваната линия на бедност, прогнозирана от социалното министерство за догодина е 216 лв., то минималната работна заплата трябва да е 260 лв.
От “Коалиция за България” са на мнение , че минималната работна заплата трябва да бъде 280 лева, или 240 лева необлагаем минимум.

Следколеден реванш – магистратите дават Дянков на съд
Орязаните коледни бонуси ядосаха съдиите
Галина Гиргинова
Магистрати и служебни служители дават финансовия министър Симеон Дянков на съд. Във Върховния административен съд (ВАС) е постъпила искане от магистрати и съдебни служители, съгласно приложен списък от 36 листа с имена и подписи, срещу „фактически действия/бездействия на министъра на финансите”, съобщават от съда. С разпореждане на председателя на ВАС, искането бе изпратено на министъра на финансите за комплектоване.
Недоволството на съдии и прокурори ескалира след като парите за допълнителното материално стимулиране в съдебната система не бяха преведени. Преди седмица стана ясно, че коледни бонуси за магистратите няма да има, заради липса на средства. Преди това членовете на ВСС решиха да “наградят” в края на годината магистратите за “цялостен принос” с близо 24 млн. лв.
В иска, който е постъпил във ВАС се казва, че на основание чл. 250 от АПК, който гласи: “Всеки, който има правен интерес, може да иска прекратяване на действия, извършвани от административен орган или длъжностно лице, които не се основават на административен акт или на закон “, магистратите молят съдът да постановите разпореждане, с което да нареди да бъдат прекратени безусловно фактическите действия на министъра на финансите, изразяващи се в неоснователно задържане на бюджетни средства от бюджета на съдебната власт в размер на 59 475 121 лева по бюджетните сметки на Министерство на финансите.
Посочената сума представлява реализирани икономии от съдебната власт. Според подписалите искането, фактическите действия по задържане на средствата се извършват на 23.12.2009 г. и не са преустановени до момента. „Тези действия не се основават на административен акт и на Закона за държавния бюджет на РБ за 2009 г.” - пише в искането.
Малко по-рано през деня Съюзът на съдиите в България изпрати отворено писмо, в което се казва, че в последните няколко седмици се наблюдава “поредните опити за недопустимо посегателство върху независимостта на българската съдебна система от страна на различни представители на изпълнителната власт”.
Наш дълг е всеки път да алармираме за тези вмешателства, защото единствено поддържането на нетърпимост към тях е ефективна гаранция срещу авторитарно управление, казват съдиите.
От организацията посочват два случая, в които изпълнителната власт е посегнала на независимостта на съдебната такава. Това са решението магистратите да не получат коледни бонуси, както и изказване на вътрешния министър Цветан Цветанов.
Съдиите поискаха и пълен отчет от финансовия министър Симеон Дянков, след като миналата седмица стана ясно, че допълнителното материално стимулиране в съдебната система няма да бъде изплатено. Близо 24 млн. лв. трябваше да си поделят съдии и прокурори за Коледа.
Бюджетът на съдилищата е под разпореждане на Висшия съдебен съвет и отказът на министъра на финансите е в нарушение на закона, се казва в позицията на съдиите. Така, според тях, се нарушава финансовата независимост на съдебната власт и се накърнява основен принцип на конституционната уредба.
Разбираме, че държавата се намира в условията на финансова криза, в която е възможно да се налага специално реагиране и да съществува обективна необходимост от актуализиране на бюджета при условията на чл. 18 на Закона за държавния бюджет за 2009 г. Разбираме също така, че разходната част за издръжка на държавата, в това число и на съдебната власт, трябва да е съобразена с приходната. Но от предоставената лаконична информация от страна на министър Дянков и от непоследователната позиция на ВСС по въпроса, която претърпя динамичен обрат в рамките на няколко дни, не стана ясно какви са причините да е налице реална липса на суми от бюджета на съдебната власт, казват от Съюза на съдиите. Те допълват, че нито финансовият министър, нито ВСС дадоха обяснение за какви приоритетни дейности са били изразходвани повече от 24 млн. лв. от бюджета на съдебната власт. “Считаме, че случващото се е опасен прецедент на посегателство върху финансовата независимост на съдебната власт”, посочват от ССБ.
Липсата на изчерпателна информация за нуждата да се актуализира бюджетът създава опасност министърът на финансите да решава по свое лично усмотрение, а не по законния начин кой да бъде ощетен и кой – поощрен.
Без отговор в публичното пространство остана въпросът кога министър Дянков е установил липсата на средства в бюджета на съдебната власт и защо ВСС не прояви инициатива да получи подробна информация преди да вземе решението си за отпускане на средства за допълнително материално стимулиране на отделните звена в съдебната система. Отделен е въпросът, че е непонятно при заявената кризисна ситуация на какво основание и с какво законно оправдание в някои министерства и в други административни структури са били изплатени средства за допълнително материално стимулиране, се казва още в откритото писмо на съдиите.
След като се посяга върху самостоятелността на бюджета на съдебната власт, считаме, че министър Дянков е длъжен да защити действията си чрез пълен отчет по целесъобразното изпълнение на държавния бюджет. Без пълна прозрачност не съществуват гаранции за какво са били разходвани парите на съдебната власт. Независимо от внушенията, не съществуват гаранции, че тези средства са обслужили приоритетни финансови задължения, че са отишли при социално слабите български граждани или за животоспасяващи дейности, категорични са съдиите.
В отвореното писмо се казва още, че изказването на вицепремиерът Цветан Цветанов по повод задържането на “Наглите”, че МВР е събрало “безспорни доказателства”, при които “няма европейски съд в Европа, който да не осъди тези лица на възможно най-високата присъда, която могат да получат” е натиск върху вътрешното убеждение на съда, който ще разглежда мерките за неоклонение на задържаните. Убедени сме, че в никоя европейска държава не би останала без политически последствия практиката министър на вътрешните работи да издава присъди преди да е започнал съдебният процес. Изграждането на предварителни очаквания у хората за изхода на процеса от МВР, без да се съобщават фактите, част от които са класифицирана информация, представлява манипулация на общественото мнение чрез злоупотреба със страха и усещането за дългогодишна беззащитност от престъпността. Подобна политика може би носи краткосрочни дивиденти, но едва ли може да се приеме за разумен и отговорен държавнически подход, казват още от ССБ.
В специално отворено писмо до правителството Националното сдружение на съдебните служители (НССС) се присъедини към становището на Съюза на съдиите по отношение на действията на финансовия министър Симеон Дянков. Действията на финансовия министър не подхождат на европейска, правова държава, твърдят от сдружението.
Според НССС подобно “недопустимо вмешателство на изпълнителната власт в дейността на съдебната власт ще навреди на човешките ресурси, ще ги демотивира и в крайна сметка ще влоши качеството на административното обслужване на гражданите”.

Използва ли НАП тв шоу за “лов на данъци”?
Агенцията: “Футболни съпруги” е само косвено доказателство
Яна Донева
Една телевизионна поредица се превърна в ябълката на раздора, след като стана повод НАП да започне разследване на доходите на героите в нея. Оказа се, че “Нашите момичета: Футболни съпруги” на продуцентска къща “Супернова медия”, вместо да изпише вежди, избоде очи и то от ефира на bTV. ТВ документалната поредица, която стартира през октомври, целяща да покаже какъв е животът на съпругите на известните футболисти у нас, бе използвана от Агенцията по приходите, за да даде старт на масирани проверки на данъчните декларации на спортистите.
В някои от епизодите красивите половинки на Славчо Тошев от Ботев-Пловдив, Йордан Тодоров от ЦСКА, Георги Бачев от Локомотив- Мездра и други, демонстрираха бляскавата страна от живота си с тях, като не спестиха и много от отрицателните емоции, съпътстващи едно такова съжителство, като самотата по време на честите им отсъствия, досадните папараци, ровещи се в личния им живот и т.н. Личните истории на красавиците обаче породиха десетки въпроси сред шефовете на НАП, като това от къде притежават произведения на изкуството за хиляди левове или пък скъпи коли, след като декларират доста ниски годишни приходи.
Продуцентите на “Нашите момичета: Футболни съпруги” обаче не са съгласни с това предаването им да бъде използвано по този начин и излязоха с открито писмо до медиите и НАП, в което се казва: “Притеснени сме от факта, че НАП използва популярността на предаването като причина за изпълнението на принципните си задължения - да следи, проверява и контролира какви данъци се плащат на държавата. Трябва ли да направим риалити за измамници и престъпници, за да започне НАП и тях да проверява? Смятаме, че е несериозно да се говори в общественото пространство, че покупки на скъпоструващи бижута и чанти (от по няколкостотин лева) са причина за проверка”. Малина Будинова и Явор Попов твърдят още, че героините на предаването са момичета със собствени професии, чиито доходи в някои случаи надхвърлят доходите на техните известни съпрузи-футболисти.
Говорителят на НАП Росен Бъчваров заяви пред “Всеки ден”, че тв поредицата не е била повод за проверки, а само косвено доказателство към вече започнали такива. “Няма смисъл да влизаме в такива полемики, въпреки че ми е ясно какви изкушения за журналистите крие тази тема, но ние я оставаме без коментар”, категоричен бе той. В същия момент от bTV потвърдиха, че са изискани записи с предаванията от страна на НАП, защото те безспорно доказват укриване на доходи. Футболистите, които НАП е погнала и техните съпруги не бяха открити за коментар, тъй като обикновено по това време на годината те не са в България.

Българските партии са богати
Сметната палата: Формации незаконно финансирали други политорганизации
Анна Кълцева
Българските политически партии съвсем не са от бедните. Или поне тези, които получават пари от държавния бюджет по правилата на приетия от Народното събрание Закон за политическите партии. А те никак не са малко – цели 23. Това става ясно от публикувания днес доклад на Сметната палата за финансовата дейност и управлението на предоставеното имущество на политическите партии за 2008 г. От него се разбира, че по-големите и сега парламентарно представени партии владеят и по-добре правилата за отчитане на парите, които влизат и излизат от партийните им каси. Няма нарушения, или поне фрапиращи такива, при БСП, ДПС, ДСБ.
Оказва се обаче, че СДС и “Атака” имат нарушения, които одиторите са “хванали”. СДС е с неплатен данък върху получените дарения за 2005 г. в размер на 84 622 лв. А “Атака” през 2008 година въобще не е имала право на държавна субсидия, независимо от парламентарното си представителство в 40-тото Народно събрание. Но въпреки това е получила пари от хазната. Ето как това е описано в доклада на Сметната палата: “Партия “Национално движение за спасение на отечеството” (НДСО) разпределя част от преведената й от МФ държавна субсидия на политически партии – “Атака”, “Нова зора”и Съюз на патриотичните сили “Защита”, които нямат право на държавна субсидия, тъй като не са регистрирани в ЦИК през 2005 г. и това нарушение е “уловено” от одиторите”. Тогава “Атака” участва в изборите в коалиция, като мандатоносители са ПП „БНПП” и ПП „НДСО”, които имат право на държавна субсидия от МФ.
Според Сметната палата при това непозволено от закона разпределение на държавни пари партията на Волен Сидеров получава половин милион лева. Общо преведените от НДСО средства от държавна субсидия на„Атака”, „Нова зора” и „СПС – Защита” за периода от 01.01.2008 г. до 31.12.2008 г. са в размер на 1 160 591 лв., пише в доклада на Сметната палата.
През 2008 г. 23 политически партии, които притежават законна регистрация, участвали са в изборите за 40-то НС и имат избрани народни представители, както и на партиите, които са получили не по малко от едно на сто от всички действителни гласове, е отпусната държавна субсидия в размер на 16 052 000 лв.
За 2008 г. БСП отчита приходи в размер на 7 131 000 лв. Най-голям дял от общите приходи на партията е държавната субсидия в размер на 4 705 136 лв. В сравнение с предходната година тя е с 855 336 лв. повече. На второ място по размер са приходите от членски внос, които заемат 15 на сто от общите приходи и са 1 099 000 лв., но отбелязват спад в сравнение с предходната година в размер на 65 000 лв. Даренията от физически и юридически лица, отчетени от БСП за 2008 г., са в общ размер на 955 471 лв. Те представляват 13 на сто от общите приходи на партията.
В нарушение на чл. 24, т. 5 от Закона за политическите партии (ЗПП) БСП е получила дарения от участници в процедура по възлагане на обществена поръчка и/или изпълнители по договор за обществена поръчка. До приключване на одита БСП възстанови на дарителите получените в нарушение на чл. 24, т. 5 от ЗПП дарения. От издателска и печатна дейност партията е отразила приходи в годишния финансов отчет в размер на 2 000 лв. За 2008 г. е отразен финансов резултат от приходи от собствени недвижими имоти в размер на 123 000 лв. и възстановени разходи в размер на 238 000 лв. За 2008 г. партията отчита разходи в размер на 6 366 000 лв, като основната част от разходите са за осигуряване на работата на партийните структури. Административните разходи на партията за осигуряване на работата на областните и общинските съвети в страната са в размер на 2 382 000 лв., а на ВС на БСП в размер на 3 979 000 лв.
Движението за права и свободи (ДПС) получава през 2008 година държавна субсидия в размер на 2 158 100 лв. В годишния финансов отчет на партията са отчетени собствени приходи от членски внос в размер на 436 050 лв. За одитирания период приходи от дарения от физически и юридически лица не са отчетени. Отчетени са приходи от лихви в размер на 2 551 лв.
Отчетените разходи на ДПС към 31.12.2008 г. са 1 128 000 лв. С най-голям относителен дял са разходите за заплати и осигурителни вноски – 502 834 лв. С голям относителен дял са разходите за външни услуги (399 908 лв.) – топлоенергия, телефонни такси, електроенергия, поддръжка на асансьори, поддръжка на програмни продукти, наеми на помещения, организиране на обучения, семинари и на други присъщи за дейността на партията разходи. ДПС отчита разходи за дарения за 2008 г. в размер на 38 606 лв. Дарени са средства: за изработване на иконостас на православен храм - в размер на 10 000 лв., за организиране на лятна академия „Орфеус” - в размер на 11 000 лв., за Дом за медико-социални грижи – 3 744 лв., за изплащане на стипендия за обучение – 4 560 лв. Разходите са документирани с договори за дарения. За одитирания период са отчетени разходи за членски внос в размер на 26 904 лв. - за Световната либерална младежка организация и за Европейската либерална партия.
Третият партньор в тройната коалиция на предишното правителство – НДСВ, отчита приходи за 2008 г. в размер на 3 678 070 лв. Основна част от тях са от държавна субсидия – 3 348 952 лв., дарения от физически и юридически лица – 168 656 лв., членски внос – 101 349 лв., приходи от отдадено под наем недвижимо имущество - 31 956 лв., и приходи от лихви по парични депозити – 25 476 лв. Получените приходи от наеми не са декларирани пред НАП, но е начислен и внесен дължимия данък за 2008 г. по ЗКПО в размер на 3 196 лв. Не е отчетен резултат от стопанска дейност в Отчета за приходи и разходи на НДСВ към 31.12.2008 г., в нарушение на чл. 23, ал. 2 от Закона за счетоводството.
Разходите на НДСВ за 2008 г. са 1 508 561 лв., от които с най-голям относителен дял - 45,85 на сто, са разходите за външни услуги, разходи за персонал – 19,13 на сто, други разходи - 13,92 на сто, разходи за наеми на имоти - 9,55 на сто. Към 31.12.2008 г. са изразходвани средства за членски внос в размер на 32 956 лв. за Европейската либерална демократична и реформистка партия и 1 347 лв. за Либералната младежка асамблея.
Демократи за силна България (ДСБ), които останаха единствената неразцепила се парламентарна дясна група в предишното Народно събрание, отчитат държавна субсидия в размер на 1 084 076 лв. през 2008 г. В годишния финансов отчет на партията за 2008 г. са отчетени приходи от членски внос в размер на 28 996 лв. Отчетени са приходи от дарения от физически лица без условие в размер на 17 823 лв. и приходи от дарения от юридически лица без условие в размер на 5 570 лв. На 24.11.2008 г. е сключен договор за банков кредит – овърдрафт с Корпоративна търговска банка АД в размер на 100 000 лв. в срок до 15.10.2009 г. Към 31.12.2008 г. не са разходвани средства за финансиране на дейността на партията по този договор.
В годишния финансов отчет за 2008 г. са отчетени разходи в размер на 652 хил. лв. В отчета за приходи и разходи за 2008 г. са отчетени разходи за регламентирана дейност – 212 хил. лв., и за административна дейност – 434 хил. лв. С най-голям относителен дял са разходите за външни услуги (229 743 лв.) – за топлоенергия, телефонни такси, електроенергия, информационни услуги, технически услуги, наеми на помещения, разходи за медийни изяви и на други присъщи за дейността на партията разходи. С голям относителен дял са разходите за заплати и осигурителни вноски – 189 228 лв. Разходите са документирани с месечни ведомости за заплати и МО за начислени заплати и свързани с тях удръжки. За одитирания период са отчетени разходи за организиране на обучения и семинари в размер на 44 082 лв. Разходите са документално обосновани с програми за провеждането им, план-сметки за разходите и списъци с участници в партийните мероприятия. Отчетени са и разходи за командировки в страната в размер на 20 519 лв. и за командировки в чужбина – 7 658 лв. Разходите са документирани съгласно изискванията на Наредбата за командировките в страната и Наредбата за служебни командировки и специализации в чужбина. Към 31.12.2008 г. са отчетени разходи за членски внос на ДСБ в размер на 3 148 лв. за Европейската народна партия.
ДСБ има задължения в размер на 41 хил. лв. по три договори за финансов лизинг от 2004 г. и три договора от 2006 г. за придобиване на транспортни средства – шест леки автомобили, които са включени в състава на транспортните средства. За одитирания период са извършени лизингови плащания в размер на 34 959 лв. Има и задължения към доставчици – 6 хил. лв., други задължения – 12 хил. лв.
Съюзът на демократичните сили (СДС) отчита приходи през 2008 г. в размер на 1 539 000 лв. С най-голям дял е държавната субсидия в размер на 880 865 лв, която представлява 57 на сто от всички приходи. В сравнение с предходната година тя е с 174 479 лв. повече. На следващо място по размер са приходите от дарения в размер на 520 537 лв. или 34 на сто от всички приходи, като в сравнение с предходната година размерът на приходите от членски внос значително е намалял с 479 656 лв. Приходите от членски внос са в размер на 122 466 лв. и са 8 на сто от всички приходи и с 9 404 лв. повече в сравнение с предходната година. Партията е отчела и други приходи в размер на 16 000 лв., като това са приходи от лихви. За 2008 г. партията отчита разходи в размер на 1 448 897 лв, като основната част от тях са за осигуряване на работата на партийните структури. Към 31.12.2008 г. ПП “Съюз на демократичните сили” не е внесла дължимия данък върху получените дарения за 2005 г. в размер на 84 622 лв.
Според заключенията на Сметната палата в отчетите за приходи и разходи за 2008 г. на ПП “Гергьовден” и ПП “Земеделски народен съюз” неправилно е отразен действителният размер на получената субсидия.

Сивият сектор намалявал влиянието на рецесията в ЕС
До това заключение стигнали експертите на Deutsche Bank
Страните в Европа със сива икономика в по-малка степен са изложени на влиянието на рецесията. До този извод стигат експертите на Deutsche Bank, пише “Файненшъл Таймс”.
Сивият сектор защитава икономиката на европейските страни в период на икономически спад, смятат от Deutsche Bank. Икономистите на финансовата институция са убедени, че страните със силно развити различни сиви структури са в по-малка степен засегнати от рецесията. Любопитен факт е, че въпреки кризата на държавните разходи, гръцката икономика се е свила само с 1% в сравнение с 4% свиване на икономиката, което се наблюдава в другите европейски страни. Гръцкият премиер Георгиос Папандреу отбеляза неотдавна, че гръцката икономика е пропита от корупция.
Анализаторите на Deutsche Bank заявяват, че не могат да намерят пряк отговор, защо сивият сектор е подкрепил европейските икономики през отиващата си година. Едно от обясненията може би е, че добре организираният сив сектор осигурява “заетостта” на много безработни.

Учен, по-учен, най-учен…политик
Доктор до доктор във властта
Екип "Всеки ден"
Макар един от скандалите, който беляза първите месеци от управлението на ГЕРБ, да е челният сблъсък между правителството и БАН, повлякъл след себе си чаканите от години промени в научната сфера, голяма част от властимащите в момента са се вихрили на научното поприще. Самият идеолог на кръстоносния поход срещу “феодалните старци”, който безапелационно обяви, че науката не е приоритет по време на криза – финансовият министър Симеон Дянков – е доктор по международни търговски и финансови отношения от Мичиганския университет.
Парите, похарчени за образование, никога не пропадат напразно, гласи една английска поговорка. Всъщност, бързият преглед на биографичните справки на министрите ни показва, че – без да броим “истинския” доктор – министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев – докторите в кабинета са шестима, начело със самия премиер. В далечната 1990 г. Бойко Борисов защитава дисертация на тема “Психо-физическата подготовка на оперативния състав” и му е присъдена научната степен “доктор” към Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР.
Освен вече споменатия анти-феодалист Симеон Дянков, докторски степени имат и колегите му Румяна Желева, Сергей Игнатов, Свилен Нейков и Божидар Димитров. Настоящият ни външен министър и кандидат за еврокомисар е доктор по социология на университета Отто фон Герике в Германия (2003 г.). Темата на докторската й дисертация е “Социално-интерпретативни модели на предприемачите в икономиката на прехода”.
Няма как да ни изненада докторската титла на министъра на образованието, младежта и науката – доц. Сергей Игнатов. Доскорошният ректор на Нов български университет е завършил Египтология и странознание на страните от Изтока в Санкт-Петербургския държавен университет. През 1994 г. получава докторска степен по “Египтология”, а 3 години по-късно става доцент по същата специалност в СУ “Климент Охридски”.
Старши научен сътрудник II-ра степен д-р – наричан обикновено с титлата “професор” – Божидар Димитров е доктор по история, макар това да не е отразено в библиографичната му справка в официалния сайт на Министерски съвет. Самият министър без портфейл твърди, че през 1986 г. е защитил докторска дисертация (тогава кандидат на науките). Имаме ли основание да не му вярваме?!
До видните доктори в кабинета се нарежда и спортният министър Свилен Нейков. Оказва се, че – освен че е бил треньор по гребане на съпругата си Румяна Нейкова – той е намерил време и за научна работа. През 2001 г. защитава дисертация на тема “Оптимизиране на специализираните тренировъчни натоварвания при високо квалифицирани гребци през състезателния период”.
Доктор – макар и “хонорис кауза” – е и министърът на културата Вежди Рашидов. Почетното му звание е присъдено през юни 2009 г. от Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии за големия му принос към българската култура и активната гражданска позиция.
Явно обаче целият научен потенциал на ГЕРБ е събран в правителството, защото за ръководството на партията не е останало почти нищо. Отсрамва ги единствено проф. Добрин Добрев – член на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ. Той е доктор на филологическите науки, а през 2002 г. е избран е за Ректор на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”.
Който учи, ще сполучи
Доста “по-учено” е партийното ръководство на БСП. Четирима от членовете на Изпълнителното бюро на столетницата са защитили докторски дисертации – Бойко Великов, Ваня Добрева, Владимир Топенчаров и Янаки Стоилов.
Бойко Великов е доктор по психология във Великотърновския университет, бившият зам.-министър на образованието Ваня Добрева е доктор на филологическите науки, а Янаки Стоилов е доктор по право. Владимир Топенчаров пък не се е задоволил само с една титла. През 1963 г. става доктор на техническите науки, а 20 години по-късно – доктор на математическите на Технически университет-Дрезден.
До учените глави се нарежда и зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България и ексминистър на икономиката Петър Димитров, който е доктор на икономическите науки и доцент в Икономическия университет във Варна.
Истински първенец в партийните редици обаче си остава лидерът на БСП Сергей Станишев. След като през 1989 г. завършва с отличие Историческия факултет на Московския държавен университет с дипломна работа: „Ролята на униформата за бойния дух на военнослужещите в Червената армия“, пет години по-късно защитава докторска дисертация на тема „Система на служебното повишение на висшите граждански чинове в Русия и нейната еволюция във втората половина на 19 век“. През 1998 г. специализира по политически науки (Московска школа за политически изследвания), а в периода 1999-2000 г. - по международни отношения (Лондонска школа за икономика и политически науки), където защитава научно изследване на тема “Съвременна външна политика на Русия”.
Учителят и дървото се познават по плодовете (украинска поговорка)
Станишев обаче далеч не е единственият партиен лидер, който може да се гордее с научните си постижения. Председателят на Движението за права и свободи Ахмед Доган е възпитаник на “феодалните старчета”. Той защитава дисертация на тема “Философски анализ на принципа на симетрията” към Института по философия към БАН.
Силно отдаден на науката – освен на християнските ценности, е и Йордан Цонев - един от заместник-председателите на ПГ на ДПС и зам.-председател на ЦОБ. Цонев е завършил „Икономика и организация на строителството” в Икономически институт-Варна, а през 2008 г. завършва „Богословие” в СУ „Св. Св. Кирил и Методий”, където понастоящем е докторант в Богословския факултет.
Силният ще победи един, знаещият – хиляда (башкирска)
В ръководството на ДСБ съотношението на техническите и икономическите към хуманитарните специалисти е 3:2. Лидерът Иван Костов и двама негови заместници са с икономически или технически образования, другите двама са завършили право или политология. Иван Костов може да се похвали с научна кариера, която развива преди демократичните промени. Той е доцент и доктор по икономика. Когато се изказва от трибуната на Народното събрание по икономически и финансови въпроси, си личи, че бившият премиер е в стихията си.
През 70-те години се дипломира във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ (сега УНСС) със специалност политикономия, а през 1981 — в Софийския университет „Климент Охридски“ със специалност „Математическо моделиране на икономическите процеси“. Защитава във ВИИ през 1983 дисертация на тема „Икономически растеж, структура и фактори в производствената сфера“ за научна степен кандидат на икономическите науки (сега: доктор по икономика). Бил е асистент в Икономическия университет в периода 1974–1982 г. Във Висшия машинно-електротехнически институт „Владимир Ленин“ (преименуван през 1995 на Технически университет - София) постъпва през 1979 г. като старши асистент в Катедра „Политическа икономия“ на Центъра по идеологически дисциплини. Става главен асистент (1981) и доцент (1992) в Катедра „Теория на пазарното стопанство“ на Стопанския факултет.
Заместникът на Костов в партията Екатерина Михайлова, която в момента е и заместник-председател на парламента, не е посочила в биографията си дали има научни степени. Там пише обаче, че чете лекции в НБУ и Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” по парламентаризъм и право. С новия Закон за научните степени и звания, който, както се кълне министър Сергей Игнатов, ще облекчи значително процедурата по придобиване на докторска степен, може и г-жа Михайлова да добави заветното “д-р” пред името си.
Другият заместник-председател на ДСБ Иван Иванов не отстъпва по научни титли на лидера. Иванов, който е сред най-дейните депутати от Синята коалиция и спец по енергийните въпроси, също е доктор и доцент. Той завършва Техническия университет и е магистър по Електроизмервателна техника. Бил е асистент във факултет “Автоматика” на ТУ – София. По-късно става доктор на техническите науки, доцент в ТУ и в Националното висше техническо училище – Тунис. Иванов е бил и ръководител на катедра, както и член на Академичния съвет на Техническия университет – София.
Не е срамно да не знаеш, срамно е да не учиш (руска)
Към днешна дата другата половинка на Синята коалиция – СДС – линее в тежката научна сянка на посестримата си. Между науката и практиката започва професионалния си път лидерът на СДС Мартин Димитров. След като завършва Университета за национално и световно стопанство със специалност „Международни икономически отношения“, той работи в Института за пазарна икономика като икономически анализатор. Съпредседателят на Синята коалиция в 41-то Народно събрания няма научни степени.
Без научни степени и титли е и дългогодишният син кмет на Плевен и член на ръководството на Синята партия Найден Зеленогорски. Той също завършва икономика в УНСС, а по-късно специализира „Мениджмънт и маркетинг” в Ротердам в Холандия. Зам.-председателите на СДС Вълчо Чолаков, Любомир Ковачев, Вельо Илиев не си падат по науката, а по практиката. Поне така личи от биографиите им. Единият е адвокат, другият е завършил политология, третият е инженер.
По-добре да се учиш късно, отколкото никога (гръцка)
По примера на своя вожд ръководните фигури в “Атака” не желаят да отвличат вниманието си от политиката, за да се позанимаят и с наука. Образователните премеждия на Волен Сидеров са добре известни и широко коментирани. През 2002 година той започва да учи теология в Шуменския университет, но прекъсва след първата година. Отказва да се яви на изпит за възстановяване на студентските си права на 1 април 2007 г., поради големия журналистически интерес, но по-късно продължава образованието си. През 2009 година успява да завърши по съкратен индивидуален план за обучение
Достойно отсрамва атакистите проф. Станислав Станилов, който е зам.-председател на парламентарната й група. Той е доктор по археология, ръководител на Секцията по средновековна археология на Археологическия институт с музей при БАН. Доктор е на историческите науки с тезата “Художественият метал на езическа България (7 - 9 в.)
От 10-те наскоро родили се независими депутати в парламента – след самоотлъчката на Марио Тагарински – с научни постижение може да се похвали само Анатас Семов. Бившият заместник-председател на Народното събрание е защитил докторат по европейско право.
Знания, които не се попълват, намаляват всеки ден (руска)
Лидерът на НДСВ и бивш социален министър Христина Христова е и един от лидерите по научни титли сред българските политици. Тя е възпитаник на Философския факултет на Софийския университет и е доктор по социология. Има множество специализации в областта на социалния мениджмънт, социалните услуги и управлението на социални и здравни фондове в Белгия, Холандия, Великобритания, Унгария, Израел. Преподава социален мениджмънт и социална работа в СУ “Св. Климент Охридски” и в Бургаския свободен университет.
Други две извънпарламентарни партии – Новото време и Лидер, не могат да се похвалят с лидери, които имат научни титли. Но затова пък председателят на Новото време Емил Кошлуков, както и съпредседателят Мирослав Севлиевски имат богата биография като създатели на първите граждански обединения в България в зората на промените от 1989 г. досега.
Емил Кошлуков учи в СУ „Св. Климент Охридски”, после в Университета на Санта Барбара в Калифорния в специалността “Политически науки”. През 1995 г. специализира в Лондон. През 1989 г. става председател на Федерацията на независимите студентски дружества (ФНСД) и съучредител на СДС, а между 1990 г. и 1992 г. политическата му кариера продължава като член на координационния съвет на СДС. Съучредител е на Българско сдружение за честни избори и граждански права (БСЧИГП).
Мирослав Севлиевски също е възпитаник на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Той е бакалавър по география и магистър по туризъм . През 1989 г. създава Независимото студентско дружество в Геолого-географския факултет на СУ, което е част от Федерацията на независимите студентски дружества, присъединили се към Съюза на демократичните сили. Един от създателите на Федерацията на независимите студентски дружества, съучредител на Съюза на демократичните сили.
Отличителното за председателя на неуспялата да влезе в 41-я парламент партия на Христо Ковачки – Кънчо Филипов, е, че няма научни титли. Затова пък е възпитаник от времето преди 10 ноември 1989-та година на Академия за обществени науки в Москва. Преди това завършва Техническия университет във Варна и е активист на Централния комитет на Димитровския комунистически младежки съюз (ДКМС).
Скромно в научно отношение е и ръководството на Единната народна партия. Само Владимир Зиновиев – зам.-председател на ЕНП, сектор „Външна политика”, Член на Изпълнителния съвет и на Националния партиен съвет, е защитил докторска дисертация по Международно публично право и международни изследвания за устойчиво развитие на Югоизточна Европа в Югозападния университет „Неофит Рилски”, гр. Благоевград.
Лидерът на ЕНП Мария Капон няма научни титли, но за сметка на това след като е завършила продуктов маркетинг в Мюнхен, е била на множество квалификации и специализации в Германия, Япония, Франция, Австрия.


ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Петролно-газово предупреждение

Русия предупреди ЕС, че може да прекрати доставките на петрол за три страни членки през територията на Украйна. В писмо до ЕС се посочва, че доставките могат да бъдат прекратени заради спор за цената между Москва и Киев, а засегнатите страни ще бъдат Словакия, Унгария и Чехия. Словашкият премиер Роберт Фицо е свикал извънредно заседание за Съвета за сигурност на страната във връзка със ситуацията.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Тазгодишната зима се различава от миналата само по това, че температурите са плюсови; доставките от Русия обаче са все така несигурни въпреки многобройните опити от страна на Европейския съюз да постигне по-висока степен на надеждност.
Още преди началото на зимата повечето специалисти в газовия сектор предупреждаваха, че е напълно възможно повторение на газовата криза от началото на 2009 година. Предпоставките за това са налице: все така продължават споровете относно цени и начин на транзитиране между Русия и Украйна, все така липсват алтернативи, а в добавка през януари в Украйна предстоят президентски избори, които са ключови за развитието на страната.
Историята е показала, че в такива моменти Русия не се колебае да използва газовото си оръжие, за да повлияе на събитията.
От българската камбанария е важно дали държавата като цяло и играчите на газовия пазар са си теглили поуките от кризата преди една година. Тогава Станишев като министър-председател публично се заричаше, че ще започне незабавна работа по разширяване на хранилището в Чирен, както и по свързване на газопреносните системи поне на България и Гърция.
По време на тогавашната газова криза стана ясно още, че за България няма алтернативи, дори и транзитните страни Украйна и Румъния да проявят добра воля и да решат да споделят запасите си от гориво.
Година по-късно историята като че ли е на път да се повтори, а въпреки многото приказки засега не става ясно дали България е направила нещо, за да посрещне една нова газова криза малко по-подготвена от лани.
Президентът Първанов обича да повтаря, че бъдещето на България е свързано с големите енергийни проекти, обаче докато и ако те станат и страната може да разчита на повече от един доставчик, ще мине време.
Без визионерство в политиката няма как, обаче докато визиите се сбъднат, тези, които взимат решенията, са длъжни да подсигуряват нормалния живот. То ще рече – в дадения случай – да не се допусне повторение на газовата криза от януари.
Практически това означава най-вече да бъде проверено веднага какви са складираните количества в хранилищата и ако нещо не е както трябва, бързо да се поправи.
Иначе през януари доставките като нищо отново може да спрат, а ние пак да берем студ, понеже някои български политици гледат толкова далече и толкова напред, че не са в състояние да видят какво става в непосредствена близост.

Николай Младенов: Българската армия трябва да е по-малка като състав, но по-ефективна
Министерството на отбраната, заедно с това на регионалното развитие, завършват годината с най-голям бюджетен дефицит – над 300 милиона лева. Това на практика ще обрече ведомството на доста ограничени разходи през следващата година. Заяви за Телевизия "Европа" министърът на отбрана Николай Младенов.
“Предстои затягане на коланите, ще направим доста солиден преглед на това от какво точно се нуждае българската армия и ще освободим от всичко ненужно. Поддържането на старите военни сгради и имоти към момента е доста нерентабилно”, обясни Младенов като призна, че има огромни забавяния към охранителните фирми, които ги поддържат. Затова министерството ще започне да прехвърля към съотвените общини или да разпродава и отдава под наем имотите. Младенов подчерта, че идеята е не просто имотите да бъдат давани, а да има и защитен обществен интерес.
Следващата година предстои да бъде ревизирано подробно състоянието на българската армия. Предстоят съкращения, но Младенов отказа да каже какъв процент. По думите му армията трябва да е по-малка като състав, но по-ефективна.
Закупуването на нова техника за българската отбрана може да започне не по-рано от 2010 година, каза още Младенов.

Останаха само три дни за смяна на джипито
През трите работни дни до Нова година може да смените личния си лекар, ако сте недоволни от него. Това е и последния срок, припомнят от Националната здравноосигурителна каса. Следващият път, когато можете да смените джипито си е чак през юни 2010 година. От НЗОК предупреждават да не се чака последния ден (31 декември), защото тогава лекарите няма да са в кабинетите си.
За да си изберете нов лекар, трябва специален формуляр, който може да се купи от медицинска книжарница. С него се отива при новоизбрания лекар. Не е необходимо да се отписвате от листата на предишния, защото това става служебно. Необходими са също здравна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус.
Ако пътувате по празниците, не забравяйте да си носите с вас здравната книжка, напомнят от здравната каса . Тогава всеки лекар, който работи с НЗОК е длъжен да ви прегледа и да изпише необходимите лекарства само срещу таксата от 2.40 лв. Тези, които имат намерение да живеят в друго населено място за период от един до пет месеца, могат да си направят временен избор на лекар.

Ниски температури и поледици в следващите дни
Поледици се очакват по пътищата в страната заради очакваното понижаване на температурите, предупредиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Още днес следобяд температурите ще паднат и ще варират от 0 до 5 градуса в Северна България, а в Югоизточна България – до 9 градуса.В много райони от страната продължава да вали обилно. На места вали дъжд примесен със сняг.Републиканските пътища са проходими при зимни условия.
Пътните настилки в по-голямата част от страната са мокри, а по високите части на Родопите заснежини, като пътните служби ги опесъчават, съобщават от Съюза на българските автомобилисти.Дъжд превалява в цялата страна, сняг на Прохода Петрохан и в района на Витиня. Поради мъгла е намалена видимостта: - от 30 до 50м. на АМ Хемус в района на тунелите Витиня и Топли дол, в района на Монтана, прохода Петрохан, с.Бистрица, Силистра. - до 100м. в района на Разград, АМ Тракия край Плодовитово, Оряхово, Казанлък, Чирпан, Омуртаг. - до 150м. в района на Хитрино, Козлодуй. Затворени са проходите Троян - Кърнаре, Твърдица - Елена, Етрополе - Златица, Върбишки, Котленски и Арабаконак. Пътят град Рила - Рилски манастир е затворен поради активизирало се свлачище, пътните служби го почистват.
На някои пътни участъци има опасност от падащи камъни.

Пак паника във въздуха над Детройт
Втори нигериец беше задържан на борда на пътнически самолет на Нортуест Еърлайнс, летящ от Амстердам за Детройт. Самолетът на „Делта еърлайнз” поиска аварийно кацане заради подозрителен пътник,който започнал да се държи агресивно. Впоследствие се оказва, че той е бизнесмен, който се почувствал зле по време на полета и не представлява опасност за сигурността на самолета.
Тревога предизвика фактът, че инцидентът стана по време на същия полет на авиокомпания “Нортуест еърлайнс” от Амстердам за Детройт, при който преди два дни терорист направи опит да взриви самолета. 30-годишният нигериец, чието име не се съобщава, се заключил в тоалетната и отказал да излезе. Това притеснило екипажа, защото нигериецът Умар Фарук Абдулмуталлаб, който направи неуспешен опит да взриви самолета навръх Коледа, също се беше задържал почти половин час в тоалетната преди да възпламени взривното устройство.
При инцидента в неделя стюардите разбили вратата и измъкнали навън пътника, който побеснял и започнал да крещи. След като го принудили да седне, пилотът уведомил наземния контрол, че има извънредна ситуация на борда. При приземяването в Детройт самолетът бил посрещнат от авариините екипи, а пътниците и екипажът – евакуирани, съобщава в. “Дейли телеграф”. Пътникът е задържан, след като самолетът се е приземил, но после освободен от агенти на ФБР, след като станало ясно, че просто се е почувствал зле и затова е прекарал повече време в тоалетната. У него не са намерени експлозиви.

Експлозивът на атентатора от Детройт е можел да свали самолета
Експлозивите, които е носел 23 годишният нигерийски атентатор в самолета Амстердам - Детройт, са били достатъчно мощни, за да пробият дупка в корпуса му и да го унищожат, твърдят експерти, пожелали анонимност. Взривното устройство, използвано от неуспелия атентатор, е съдържало широкодостъпен и лесен за засичане химически експлозив, отдавна използван от терористите, казват специалисти по взривни вещества.
Химическото вещество PETN (или пентаеритритол-тетранитрат), е силен и любим на терористите експлозив. Пентритът е бил масово изполван за пластичните взривове, изпозвани за сваляне на самолети през 70-те и 80-те години на миналия век.
Експлозивът е бил скрит в дрехите на Абдулмуталаб и е можело да бъде намерен при използване на скенери, даваща картина на цялото тяло, каквито сега започват да се въвеждат по летищата. Атентаторът обаче не минал през такава проверка нито
на излитане от Нигерия, нито в Амстердам, разказва екперт пред Асошиейтед прес.
И двете летища имат такива скенери. Летището в Амстердам отдавна има добра репутация като мерки за сигурност. Повече съмнения будят мерките на летищата в Нигерия, макар че САЩ през 2008 г. са предоставили скенери за цяло тяло и на четирите нигерийски международни летища. Следователите казаха, че Умар Фарук Абдулмуталаб е бил скрил взривното устройство върху тялото си - в презерватив или подобна торбичка, прикрепена в слабините. Имал е и спринцовка, пълна с течност. Тази втора съставка на “бомбата” все още се изследва, но според някои източници изглежда това е бил теченексплозив на базата на етиленгликола.
Според експерти модерните сканиращи машини на летищата е можело да засекат този химикал. На летищата обаче повечето пътници минават само проверка с магнитометри, които засичат по-скоро метали, а не експлозиви.

Дядо Коледа зарадва американец с рекорден джакпот от лотарията
Американец спечели рекордните 128,6 милиона долара в американска лотария.За сега името на късметлията,закупил билет от лотарията”Пауър бол” не е известно.Известно е само ,че късметлията е от щата Кентъки, а шансът да спечели рекордния джакпот е бил 1 към 195 249 054
Организаторите на лотарията”Пауър бол” обявиха, че е спечелен най-големия джакпот в историята на щатската лотария от 128,6 милиона долара. Печелившият билет е продаден в градчето Джорджтаун в Кентъки.. Името на късметлията засега не е известно. Очаква се да бъде обявено в кой търговски пункт е купен билетът и победителят скоро да се появи. По правилата на лотарията той ще може да избере - дали наведнъж да вземе половината от спечелената сума, но да изгуби останалата половина, или да си прибере цялата печалба, но на части и в продължение на 30 години.

Вулканът Майон във Филипините може да изригне всеки момент
Вулканът Майон във Филипините продължава да бълва лава и пепел. По югоизточния склон на вулкана се стичат потоци от гореща кал и разтопени скали. Експерти предупредиха , че се очаква мощно изригване, което може да стане всеки момент. Според специалистите индикация за това е намалелият брой на земетресенията в района.
Вулканолозите са категорични, че затишиете в активността на вулкана може означава наближаващо изригване.
Повече от 47 000 души живеещи в близост до вулкана бяха спешно евакуирани във временни подслони, където могат да прекарат четири месеца. В осем града около вулкана беше обявено бедствено положение. Властите обособиха забранена зона с радиус от 8 километра от кратера и забраниха на хората в района да се връщат по домовете и фермите си, докато не премине опасността.
Майон е най-активният от 22-та вулкана във Филипините. Досега има регистрирани 48 изригвания, най-опустошителното от които е през 1841 г., когато лавата погребва цял град и причинява смъртта на 1200 души. За последно Майон изригна през 2006 година. Въпреки това Майон е известна туристическа дестинация, заради идеалния си кратер.
Филипините са разположени в т.нар. Огнения пръстен, който представлява верига от сеизмично активни зони, където често изригват вулкани и стават земетресения.

Осем човека са загинали по време на сблъсъците между опозицията и правителствените войски в Техеран
Броят на загиналите по време на сблъсъците между опозицията и правителствените войски в Техеран достигна осем човека са загинали съобщава иранската телевизия. По- рано иранските медии съобщиха, че загиналите са петима. Опозицията твърди, че сред загиналите е и 35-годишният племенник на лидера на опозицията Мир Хусеин Мусави.
От своя страна, официалните власти съобщават, че трима от загиналите са станали жертви на нещастни случаи, а четвъртият е бил убит от неизвестен снайперист. Освен в столицата сблъсъци е имало и в Исфахан и други големи градове.
Според сайтовете на реформистите в Техеран са загинали около десет опозиционери, в Исфахан- петима, а в Тебриз- четирима. От своя страна властите твърдят, че безредиците са били предизвикани от западните спецслужби и от терористичната организация на народните муджахидини.

Руска преса: Българските строителни компании се пренасочват към пътищата
Българските строителните компании, които до неотдавна бяха специализирани в строителството на жилища, голф игрища и курортни комплекси, сега са се насочили към строителството на пътища, съобщава руското електронно издание ”Загранхаус”. Някои от тези компании водят преговори за придобиването на съществуващи фирми, занимаващи се със строителство на пътища, отбелязва медията.
Причината за това преориентиране е един милиард евро, предвидени като инвестиция в сектора пътно строителство в рамките на регионалните програми за развитие, предназначени за модернизиране на инфраструктурата на страната.
Експертите в бранша, отбелязва изданието, са скептични относно подобни пренасочвания заради липсата на опит на новите компании.


ПО НЮЗ.БГ

Онлайн референдум "спря" новините на турски (ПОЗДРАВЛЕНИЯ, БЪЛГАРИ!)

Имат ли новините на турски език своето място в национален ефир? С този въпрос се обърнахме към интернет аудиторията, след като водещи политици заговориха за национален по темата.
Впоследствие стана ясно, че най-вероятно допитването няма да се състои, но така или иначе "онлайн референдумът" в news.bg се състоя.
Едно е сигурно - проблемът провокира сериозен интерес сред интернет потребителите, защото в анкетата на news.bg отговориха 30 738 души.
Своеобразният ни (и разбира се непредставителен) он-лайн референдум има своя резултат и той е, че новините на турски език, излъчвани по Българската национална телевизия, трябва да бъдат спрени.
Така са отговорили 52,75 % от участвалите в допитването ни.
Най-голям процент от противниците на тези емисии (83,5%) са на мнение, че те трябва да бъдат премахнати от БНТ, "защото официалният език в България е българският".
Значително по-малък процент от несъгласните с излъчването на турските новини - 9,65%, посочват за аргумент факта, че "в Турция няма новини на български".
Изключително малка част от участвалите в анкетата (0,85%) изтъкват като причина за свалянето на тези предавания от ефир опасенията, че "всички малцинства ще поискат новини на своя език".
Значително малък процент заема и основателният довод за премахването на турските емисии, а именно, че те просто не се гледат. Така са отговорили едва 2,72% от читателите на news.bg.
Интересно е да се отбележи, че новините на турски имат своите поддръжници и техният брой на фона на общия не е никак малък.
"За" тези новинарски емисии се обявяват цели 47,25% от далите мнението си в on-line референдума ни.
Според повечето от тях достатъчно основателна причина емисиите на турски да останат в национален ефир е, че "България е демократична страна и уважава правата на малцинствата". Така са отговорили 69% от защитниците на новините на турски език.
15,4% от привържениците на подобни емисии посочват, че те имат своето място в българския телевизионен ефир, но само ако се излъчват по-регионалните медии.
Рискът от възникване на етническо напрежение в случай, че новините на турски бъдат свалени, не изглежда реалистичен на интернет потребителите, защото подобен аргумент за премахването им се струва разумен на едва 3,64 % от отговорилите.
Близък е процентът и на тези, които са на мнение, че емисиите трябва да бъдат запазени, "защото е право по закон да ги има" - 3,63%.
Прави впечатление малката разлика от едва 5% между противниците и поддръжниците на новините на турски у нас.
Макар да не е ясно едно официално национално допитване какъв резултат ще покаже, е логично да се запитаме дали подобни емисии наистина са така нежелани от по-голямата част от обществото, какъвто аргумент изтъкват инициаторите му.
Да припомним, че те посочват като причина за свалянето им от ефир и факта, че тези емисии струват доста пари на държавния бюджет, имайки предвид, че БНТ се финансира именно от държавната хазна.
Същевременно обаче подобен референдум би ощетил същата тази хазна с близо 20 милиона лева и то в условия на икономическа криза.
Друг остава въпросът трябва ли да се излъчва медиен продукт, който почти не се гледа (за което признаха и от самото ръководство на националната телевизия) и чиято полза остава неясна.
Може би именно това би трябвало да е по-разумният въпрос на едно такова допитване, което да даде яснота за потребителските предпочитания и очаквания към медийното съдържание у нас.

Българка с най-влиятелния екоблог в Европа
Българката Люси Сетиян е обявена за автор на най-влиятелния екоблог в европейския конкурс „Th!nk About It 2: Климатични промени". Това съобщиха от Европейския център по журналистика.
Блогърското състезание продължи повече от три месеца и бе посветено на срещата за промените в климата в Копенхаген през декември, поясняват от там.
Българската участничка се пребори с близо 90 топблогъри от над 40 държави от целия свят. Публикациите й за климатичните промени предизвикаха интереса на еко-организации и компании от цял свят, а участието й бе подкрепено от повечето български „зелени" медии.
„Зеленият блог на Люси" беше номиниран и за 6-те Годишни награди на Deutsche Welle „The BOBs" в специалната категория „Блогове за климатичните промени".
Люси Сетиян е студент последна година в Техническия университет в София. Солидният за възрастта й журналистически опит е натрупан във водещи електронни медии, сред които онлайн отделите на вестниците „Труд" и „24 часа".
В момента тя е главен редактор на единствения у нас портал за арменския геноцид ArmenGenocide.org и редактор в сайта за книги и четене „Аз чета" (www.azcheta.com). Наскоро бе избрана и за български делегат на международната младежка среща „One Young World" в Лондон в началото на 2010 година.
Близо шейсетте публикации на Люси генерираха много сериозни дискусии на нашата платформа.", посочи главният редактор на конкурса Рут Спенсър от ЕЦЖ при обявяването на официалните резултати.
„Люси пише за всичко: от еко-секс, през български зелени инициативи до интерактивни двубои между растения. През цялото време тя беше закачлива и забавна и определено оригинална", добавя той.
Наградата на Люси включва участие в третото издание на конкурса на Европейския център по журналистика догодина, което ще бъде посветено на развиващите се страни. Състезанието е обвързано и със срещата на ООН за Целите на хилядолетието за развитие през септември 2010 г.
Зеленият блог на Люси Сетиян можете да намерите на адрес www.climatechange.thinkaboutit.eu/think2/blogger/setian, а личният й блог „На правилното място" - на www.lucyset.blogspot.com.

МВР удари наркогрупа след 2 години следене
Добрички полицаи задържаха организирана престъпна група за наркоразпространение, съобщава пресцентърът на МВР.
Строга йерархия на подчинение на четири нива в структурата, маскирани тайници и наркотици са разкрити при разследването. Общо десетима са в ареста с наложени мерки "задържане под стража".
Отделни прояви на нейни членове са наблюдавани в продължение на почти две години. През този период в полицията периодично постъпвала информация за различни деяния.
През 2009 година в областта са регистрирани палежи на автомобили, на домове, причиняване на средни и тежки телесни повреди, заплахи за живота и здравето на граждани.
В началото на октомври тази година в Добрич е била формирана самостоятелна работна група, като полицаите са работили под контрола на ръководството на ОДМВР-Добрич и прокуратурата.
Членовете на четирите нива не се познавали помежду си.
"Управляващите" всяко ниво се отчитали пряко на ръководителя, а трима от организираната престъпна група имали специални функции като изпълнители на наказателни акции върху най-ниските нива за гарантиране на контрол по веригата и за силово налагане на "вътрешния ред" в структурата.
По случая са разпитани 12 свидетели.
Групата се е занимавала с разпространяване на хероин, амфетамини, екстази и марихуана на територията на област - Добрич.
Открити са тайниците, ползвани от групата за съхраняване на предстоящите за продажба наркотици.
Използвани са маскирани изкопи, разположени в горски пояси в околностите на Добрич. Достъп до тях имали членове от второ ниво, които по указания на ръководителя на групата, ги зареждали или доставяли оттам наркотични вещества.
Точно при една от "совалките", на 15 декември, към 19 часа при съвместно предприети оперативни действия са установени двама от членовете на групата, докато се придвижвали с лек автомобил към гориста местност край Добрич, за да заредят едно от депата с наркотици.
Те са задържани на местопрестъплението в момент на разкопаване на тайника, откъдето са иззети намерените вътре 300 грама амфетамин, а у един от един от двамата - 25 грама марихуана.
При обиските са открити наркотици, оръжия-газови и бойни пистолети и боеприпаси за тях, везни за измерване на наркотични вещества, преносими радиостанции, заглушители за мобилни телефони и полицейски радиосигнали.
Задържани са общо десетима - освен ръководителя С.П. (34г.), също и К.Л.( 32г.), Д.Д. (36г.), С.Е.(26г.), Г.Г.(31г.), Д.К.(27г.), П.Ж.(26г.), Д.Р.(27г.), М.С.(24г.) и В.Б.(23г.), всички от Добрич и региона.

Шофьор на такси без книжка арестуван в София
Шофьор на такси без книжка и разрешително за извършване на таксиметров превоз, е заловен навръх Коледа, съобщиха от пресцентъра на МВР.
42-годишният Л.К. управлявал лек автомобил "Опел Астра" и возел клиент, а включеният апарат вече бил отчел значителна сума.
Служителите на реда го спрели на кръстовището на булевардите "Христо Ботев" и "Княгиня Мария Луиза".
При проверката се оказало, че водачът извършва таксиметров превоз на пътници без да притежава удостоверение за това. Не успял да представи дори шофьорска книжка.
Мъжът е задържан е за 24 часа.

20-годишен преби и ограби хазяина си
20-годишен врачанин е задържан в полицейски арест за това, че пребил и ограбил британски гражданин във Варна, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Той бил обявен за издирване на 17 декември, след като чужденецът, който е представител на фирма за покупко-продажба на имоти и преотдаване на апартаменти под наем, подал жалба в полицията.
Британецът обяснил, че двама непознати нахлули в жилището му и след като го заплашили, го пребили и отмъкнали 8000 британски паунда и 6 500 лева.
В хода на разследването станало ясно, че 20-годишният младеж бил наел чрез фирмата на англичанина таванско помещение.
Заради неплатен наем за последните два месеца двамата имали спор, който трябвало да изчистят при уговорената на 16 декември среща.
В уречения час обаче врачанинът пристигнал със свой познат от Монтана и двамата пребил и ограбили чужденеца.
На Бъдни вечер 20-годишният младеж е задържан в гр. Етрополе. С прокурорско разпореждане той остава в ареста за 72 часа.

"Виктори" по-скъпи с 20 ст., от 1 март - 4,60 лв., Ахмед Доган: Толерантност - да, наведени глави – не (ОЧЕВИДНО ИМА ГРЕШКА В ЗАГЛАВИЕТО – трябва да бъде: "Виктори" по-скъпи с 1,20 лв., от 1 март - 4,60 лв / б.м.)

„24 часа"/ "Виктори" по-скъпи с 20 ст., от 1 март - 4,60 лв.
Между 1,10 и 1,40 лв. ще поскъпнат българските цигари от март, каза в интервю за "24 часа" шефът на "Булгартабак" Иван Биларев. Като подготовка за драстичния скок след Нова година холдингът пуска марките си с 20-30 ст. отгоре. Така от януари "Виктори" ще се продава за 3,60 при 3,40 лв. в момента. Два месеца по-късно цената му ще стигне между 4,60 и 4,80 лв.
"Все още ми е трудно да кажа точно, зависи от анализа, който ще направим през януари-февруари", обясни Биларев. Разчетите на финансовото министерство показваха, че марката ще стане 4,40 лв. Скокът на цените е заради вдигането на акциза от 53 на 76 евро на 1000 къса.
За 1 година легалният пазар се е свил с 15%. Контрабандата е около 30 на сто, трябват сериозни мерки за овладяването й, каза още Биларев.

„24 часа"/ Държавата ще си иска хотел на братя Велчеви
Държавата може да започне дела, за да вземе хотел "Хелиос" в Златни пъсяци, предупреди вчера областният управител на Варна Данчо Симеонов. Според него братята Милен и Георги Велчеви построили имота върху бивши общежития и около 6,7 декара от хотела били държавни.
Сагата с комплекс "Хелиос" започва лятото на 2002 г. Тогава "Краун хотелс", в която участие има братът на бившия финансов министър Милен ВелчевГеорги, получава право на строеж върху терена на бившите общежития "Ехо" и "Мургаш" на Колежа по туризъм към икономическия университет във Варна. Срещу това "Краун" трябвало да построи сграда за университета. 7 г. след сключване на договора такава няма.

„Труд"/ Ахмед Доган: Толерантност - да, наведени глави - не
"Толерантност - да, много, но не и наведени глави."
Това послание от лидера на ДПС Ахмед Доган донесъл вчера заместникът му Лютви Местан на възпоменанието за жертвите на възродителния процес в Кърджалийско, съобщи БГНЕС. Хиляди се събраха в Момчилград да почетат паметта на жертвите на тоталитаризма на 25-годишнината от началото на възродителния процес.

„Стандарт"/ МВР си изрови 4 нагли къртици
Четири корумпирани ченгета са пазили гърба на "Наглите", разкри "Стандарт". Полицаите и тарторите на бандата за отвличания се срещали в тихи кафенета и заедно крояли планове за поредната жертва.
Къртиците разяснявали къде има постове, за да могат престъпниците да заглушат радиостанциите на полицията. Разследващи уточниха само, че продажните им колеги не са граничари.
Полицаите са помагали на Ивайло Евтимов-Йожи и Прокопи Прокопиев-Поли Културиста да отвличат бизнесмени и децата им.
Наглите под пагон се срещали с бандитите и им снасяли ценна информация за жертвите. Къртиците говорили многократно по телефона с тарторите на бригадата, показвали разпечатки от GSM-ите им. Карето ченгета докладвали на Йожи и Културиста какви са навиците на жертвите, учили ги как да не оставят следи на местопрестъплението.

„Дума"/ Вземаш само 100 лв., докато обжалваш ТЕЛК
Докато върви обжалването на експертното решение на ТЕЛК, хората ще получават само една пенсия за инвалидност догодина. Тя ще бъде 100,86 лв. - колкото социалната за старост и хората ще я вземат до влизане в сила на експертното решение или съда, съобщи Валентина Кръстева, главен директор в НОИ.
С промените в преходните и заключителните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване бе регламентирано, че добавки за времето на обжалването не се изплащат, както и че парите не се получават заедно с друг вид пенсия. Промените влизат в сила от 1 януари 2010 г. и ще се отнасят и за отпуснатите до тази дата пенсии.

„Дневник"/ Фирмените фалити скочиха с 30% за година
Големият скок във фалитите на фирми е бил през първата половина на 2009 г. Това показват данните на Агенцията по вписванията към 23 декември. От юли досега броят на започналите дела за несъстоятелност и на обявените фалити е много близък до данните за 2008 г. Това може да означава, че компаниите са успели да се стабилизират или кредиторите им изчакват дали ще има подобрение на бизнеса в следващите месеци.
Обявените във фалит компании през тази година са със 73 повече в сравнение с миналата, но големият скок е бил през първите шест месеца. В края на 2009 съдът е обявил в несъстоятелност 312 компании, което е 30% повече спрямо фалиралите 239 фирми през 2008 г.

Шест деца изгоряха в пожар в САЩ
Най-малко девет души са загинали в пожар, избухнал в жилищна сграда в американския град Старквил, Мисисипи, съобщи БиБиСи.
Шест от жертвите са деца.
За момента не е ясно какво е причинило огъня. Инцидентът е станал в двуетажна сграда, намираща се в близост до Държавния университет на Мисипипи.
Децата, станали жертва на огъня, са на възраст между 4 месеца и 6 години.
Най-големи щети са нанесени на трите апартамента, намиращи се на втория етаж на сградата.

Силно земетресение в Чили
Земетресение с магнитуд 5,5 по скалата на Рихтер е било регистрирано тази сутрин в северната част на Чили, предаде Риа новости. Няма данни за разрушения и жертви.
Трусът е усетен малко преди 4,00 часа, като епицентърът е бил на дълбочина 32 километра на 45 км югоизточно от град Токопиля.
През последните няколко месеца Чили беше разлюляно от повече от десет силни земни труса.
Страната се намира в зоната на Тихоокеанския „огнен пояс", където се регистрират 85% от трусовете на земята.


ПО Money.bg

Каква беше годината?

Това е въпросът, който традиционно се поставя от журналистите в края на годината (в икономически контекст). Очаква се отговорът да бъде в термините на добра - лоша.
Годината би могла да се определи като лоша единствено от наличието на неблагоприятни събития, които са били извън контрола на конкретния човек. Например, ако се е случила някаква геологическа (или климатическа, или космическа и т.н.) катастрофа. По-различно стоят нещата тогава, когато сбъдналите се събития са следствие от действието на човека.
Ако например съм извършил крупна кражба и съм избегнал справедливото възмездие, тогава годината е добра (за мене). Ако съм извършил малка кражба и са ме разобличили, тогава годината е лоша (за мене).
Има един приятен куплет от П.Шели:
Ти "лека нощ" ми каза, мила,
но лека ли ще е нощта?
Щом двама ни е разделила,
тогава ще е тежка тя!
Лоша ли е нощта, ако влюбените са разделени? Добра ли е тя, ако те са заедно? Решението е на самите влюбени - могат да направят нощта както добра, така и лоша.
Дали в икономически контекст годината е добра или лоша - това зависи от хората. Годината не е лоша само заради това, че сами сме си докарали неблагополучия. Ако финансово-икономическата криза, която е плод от човешките действия, бе се разразила една година по-рано (което бе напълно възможно), тогава вероятно 2009-та година щеше да бъде година на възстановяването (на подем), т.е. добра година. Ако кризата беше закъсняла с една година (което също бе възможно), тогава текущата година щеше да бъде пак добра. Кризата обаче ни настигна през 2009-та година и сега ние сме готови да я обявим за лоша година и да си пожелаваме никога тя да не се повтаря.
Годината ще е добра, ако човек се е научил на нещо от грешките си. Ако е осъзнал защо нещо е добро или лошо. Защо се е случило доброто или лошото. И какво трябва да направи в бъдеще, за да не се повтарят лошите неща и да се сбъдват само добрите. С други думи - ако си е извлякъл действени и трайни поуки.
Историята обаче показва, че човек не се учи лесно от своите собствени грешки. Поради което най-вероятно "лошата" 2009 г., в която БВП у нас намаля в реални измерения с 5%, пак ще се повтори - някога, след години. И вероятно пак по сходни причини.
Това обаче, което сега трябва да оценим, е, че моделът на потребление и на производство трябва да се промени. Един икономически мит на българина, шествал повече от столетие, е разбит. И потребителят, и производителят трябва да осъзнаят, че няма вечно печелившо еднотипно икономическо поведение, каквото се смяташе че е придобиването и производството на недвижимости. И че всяка една икономическа дейност може да бъде печеливша, но и губеща. Кредитополучателят и кредиторът трябва да осъзнаят, че няма лесни и евтини пари. И че за осигуряването на истински икономически просперитет съзнанието трябва да бъде вечно будно и да следи непрекъснато настроението и поведението на пазара. И да предвижда евентуалните промени. Доминираща максима на пазарната икономика е, че няма такъв инструмент на управление и такъв тип икономическо поведение, чието приложение и следване да гарантира безметежност. Гаранциите и спокойствието са врагове на просперитета.
"Ако има дефицит на мисленето, има дефицит на всичко". Този синтез на житейска мъдрост все ни убягва, трудно ни се удава неговото внедряване. А той предлага формулата за успеха.
В нашия национален генотип е заложен принципът за непогрешимост - ако нещо лошо се случва с мен, някой друг трябва да е виновен за това. Ако обаче сполуча, резултатът е мой и само мой. Удобна диаметрална трансформация на кредото на великия българин: "Ако печеля, печели цял народ, ако изгубя - губя само мене си!".
Именно поради тази особеност вероятно традиционно парлив за нас въпрос е какво трябва и какво не трябва да прави правителството. Искаме икономическа свобода, но не ни се ще да понасяме риска и отговорността от собствените си икономически начинания. Апелираме за по-малко държава в икономиката, но настойчиво изискваме правителствена подкрепа (безвъзмездна, разбира се) тогава, когато сметките ни се окажат криви.
Самото правителство далеч не винаги е на ясно със собствените си функции в контекста на съвременните разбирания, склонно е да отклонява поемането на отговорности и нерядко допуска пристъпване върху подвижни пясъци. Както и преди (традиционно) осигуряването на управленски комфорт надделява пред поемането на недвусмислени и задължаващи ангажименти. Особено ярко се откроява то при формирането на бюджетните структури. Правителството на С.Станишев залагаше ниски цели в държавния бюджет, като беше сигурно, че резултатите ще бъдат по-добри от планираните. Правителството на Б.Борисов продължава да залага ниски цели, но не е сигурно в бъдещето, дори няма изяснена представа за бъдещето. Трудно е да се даде приемливо обяснение на факта, че буквално дни след приемането на държавния бюджет за 2010 г. при заложен спад на БВП за текущата година от 6,3% официално се обяви коригирано очакване на същото това правителство за спад от 4,9%. Държавният бюджет обаче бе вече приет при некоригирани очаквания. Респективно фискалната политика бе изградена върху нереална основа.
Не звучи приемливо внушението, че в рамките на следващата година е възможно параметрите на държавния бюджет да се коригират - в зависимост от протичането на икономическите процеси. Държавният бюджет се прави за година, а не за полугодие, или (още по-малко) за тримесечие. Респективно фискалната политика се планира предварително за цялата година. Представете си, че пътувате с обществено превозно средство и отговорът на въпроса "Кога ще пристигнем в крайния пункт?" е: "Първо да минем половина път, след това ще преценим кога ще бъде възможно да завършим цялото пътуване". В съвременните условия такава транспортна компания не би могла да просперира.
Наскоро се чу, че правителството готви своя собствена стратегия за икономическото развитие на страната. Звучи прекрасно, но е фалшиво в своята същност. Правителството и сега е задължено да представя ежегодно свое собствено виждане за развитието на икономиката в средносрочен план. В Закона за устройството на държавния бюджет е изрично указано, че заедно с представянето на проект за държавен бюджет за следващата година правителството трябва да представи и проекция на макроикономическата рамка за следващите три години. Не е случайно и това, че тази проекция се актуализира ежегодно. Друг е въпросът, че (поне до сега) подготовката и представянето на подобна проекция се извършва формално, без да се запълва тя с необходимото съдържание.
А как ще изглежда евентуалната правителствена "стратегия"? През изминалите две десетилетия (а и през многото години преди това) изживяхме толкова безплодни и нищо незначещи "стратегии", чиито практически единствени цели приключваха с използването им като идеологически знамена. А и не би могло да бъде другояче. Задача на правителството (в икономически контекст) е да създаде и да поддържа необходимите условия за разгръщането на частната инициатива, както и да осигурява добро качество на публичните услуги. Аз не искам някой друг да решава как аз ще живея и как ще устроя живота си, с какво ще се занимавам и как ще изкарвам прехраната си. Ние, Гражданите на Република България сме тези, които изграждаме бъдещето на своята собствена страна. Правителството е длъжно да съдейства за постигането на тези наши собствени цели.
А иначе за някои годината бе добра, за други - не толкова добра, а за трети - лоша. Както винаги!

Гарабед Минасян е професор,доктор на икономическите науки. Работи в Икономическия институт на БАН. Директор на Института за 1992-1995 г., ръководител на секция ”Макроикономически анализи и прогнози”. Два мандата е член на Управителния съвет на БНБ (от 1997 г. до 2006 г.) от квотата на Президента на Република България. През 1997-2000 г. е икономически съветник на Президента на Република България. Специализирал е в СССР, Великобритания, САЩ и Австрия. Автор е на 17 научни монографии, на повече от 100 научни статии у нас и в чужбина, участвал е в над 120 научни конференции у нас и в чужбина. През 2006 г. е награден с орден “Стара планина” втора степен за “изключително големите му заслуги към Република България в областта на икономическите науки и във връзка с изтичането на втория му мандат като член на УС на БНБ”.

„Фирмените фалити скочиха с 30% за година”, „Всеки осми готов да емигрира”, „БНБ поема надзора и върху небанковите институции”, „4 нагли къртици”

„Фирмените фалити скочиха с 30% за година", разкрива от първата си страница „Дневник"
Големият скок във фалитите на фирми е бил през първата половина на 2009 г. Това показват данните на Агенцията по вписванията към 23 декември. От юли досега броят на започналите дела за несъстоятелност и на обявените фалити е много близък до данните за 2008 г. Това може да означава, че компаниите са успели да се стабилизират или кредиторите им изчакват дали ще има подобрение на бизнеса в следващите месеци.
Обявените във фалит компании през тази година са със 73 повече в сравнение с миналата, но големият скок е бил през първите шест месеца. В края на 2009 съдът е обявил в несъстоятелност 312 компании, което е 30% повече спрямо фалиралите 239 фирми през 2008 г. Подобно е положението и с компаниите в процедури за несъстоятелност. Ако в първата половина на миналата година са започнали 118 дела, за същия период на тази те са били 188. До края на 2009 броят им е стигнал 339, или с 19% повече от миналата година, когато е имало 274 процедури.
В същото време намалява темпът на регистрация на фирми. Според данните на Търговския регистър до края на октомври са регистрирани общо 37 133 компании, докато за цялата 2008 новосъздадените дружества са били 53 224.

„Всеки осми готов да емигрира", информира от първата си страница „Монитор"
Всеки осми млад българин има намерение да емигрира в близкото бъдеще. Това е един от изводите в годишния доклад за младежта за 2008 година, "забравен" от кабинета на Сергей Станишев и затова приет от Министерски съвет миналата седмица. Над 1\4 на възраст до 34 години пък планират да заминат на гурбет на Запад или "на временна трудова миграция", както е официалният термин. Нов интерес към емиграцията са регистрирали от Националния статистически институт след регистрирания спад между 2002 и 2006 година. Сега желаещите да избягат от България са сред по-ниско образованите слоеве на населението за разлика от преди две години, когато емигрираха предимно висшисти, констатира докладът. 41 на сто от младежите биха се преселили веднага в чужбина, стига да имат възможност, показват обаче данните на социологическо изследване на "Медиана", направено през пролетта на 2009 година. Според агенцията през 2008-а броят на желаещите да заминат веднага е бил 36,6%, през 2006-а 28,7% и 64,7% през 2002-ра.
Вътрешната миграция пък е по направление "град-град" и "село-град" констатират от НСИ. Повече от три четвърти от младите хора на възраст от 15-34 години живеят в градовете. В София и Пловдив живеят общо една четвърт от населението.
Според статистиката в София преди една година са живели 1 162 898 души, което прави 16,4% от населението. В Пловдив 347 600, във Варна 318 313, в Бургас 188 861, в Русе 156 959, в Стара Загора 140 710 и 112 372 в Плевен. Това са и градове с население над 100 000 души. Най-малката по население община у нас е Видин, където живеят едва 110 хиляди души.

„БНБ поема надзора и върху небанковите институции", съобщава от първата си страница „Класа"
Още в началото на новата пленарна сесия на Народното събрание депутатите ще гласуват законови промени за обединяване на надзора на банковия сектор и останалите финансови институции. „Вероятно ще ги обединим в рамките на централната банка, защото има висок рейтинг в Европа, което е гаранция за финансовата стабилност на България". Това заяви в интервю за „Класа" председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Според нея световната криза е провокирана отчасти и от недостатъчно ефективния надзор върху банковите и небанковите финансови институции. Заради това ЕК работи за промяна на евродирективите за надзора.
Предстоят промени и в нашето законодателство, като засега идеята е да се направи единен надзор, уточни шефът на бюджетната комисия. Ще бъде променен сегашният модел, в който различните институции - банки, застрахователи, пенсионни фондове и инвестиционни посредници, се контролират от различни места.
Това е решение на политиците и аз не мога да го коментирам сега - така управителят на БНБ Иван Искров обясни своето мълчание по въпроса. Според него предстоят сериозни дебати в парламента, преди да започнат структурните промени. Те са свързани и със закриване на Комисията по финансов надзор (КФН), създадена със закон от 1 март 2003 г.

„4 нагли къртици", разкрива „Стандарт" от първата си страница"
Четири нагли къртици изрови в редиците си МВР. Полицаите са помагали на Ивайло Евтимов-Йожи и Прокопи Прокопиев-Поли Културиста да отвличат бизнесмени и децата им. Това разкриха за "Стандарт" разследващи. Те уточниха само, че продажните им колеги не са граничари. Наглите под пагон се срещали с бандитите и им снасяли ценна информация за жертвите. Къртиците говорили многократно по телефона с тарторите на бригадата, показвали разпечатки от GSM-ите им. Карето ченгета докладвали на Йожи и Културиста какви са навиците на жертвите, учили ги как да не оставят следи на местопрестъплението. МВР не бърза с арестите на къртиците, научи още "Стандарт". Разследващите искат да съберат достатъчно доказателства, за да ги заковат в съда.
Студентката Милена мишена на бандата
Барета пяла на Крокодилите

„Преговаряме за отпадането на газовите посредници", информира „Монитор"
Най-късно през февруари ще започнат преговорите за нови договори за доставка на природен газ за България. Едно от основните искания, поставени от българската страна, е при новите контракти да отпаднат посредниците при доставката на синьото гориво. В момента посредниците са трима като най-голям дял от доставките на газ за България минава през компанията на Сашо Дончев "Овергаз инк".
"За нашата страна е важно сключването на директен договор за доставка, без посредници", заяви в интервю пред БТА вчера министър Трайчо Трайков. Освен това Трайков е категоричен, че преговорите по новия газов контракт не трябва да се обвързват с договореностите между България и Русия по проекта за изграждане на "Южен поток".
Министърът припомни, че на проведената в средата на декември тринадесета сесия на българско-руската междуправителствена комисия беше взето решение да се препоръча на "Булгаргаз" и "Газпром експорт" да активизират процеса на преговори за подготовка на нов договор за доставка на синьо гориво за страната след 2010 г. Активизирането се налага, тъй като два от трите контракта за доставки изтичат догодина, а третият - през 2011 г.
Стартът на преговорите е бил насрочен най-късно за февруари по време на последната среща между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и руския му колега Сергей Шматко, съобщиха от българското ведомство. Българската визита, която се проведе в Москва точно преди Коледа, е била резултат точно от тези предварителни договорености, уточниха от икономическото ведомство.

„Спорим с Русия за земя и тръби", съобщава „Стандарт"
Спорове за земя и тръби остават нерешени в газовите преговори между София и Москва. Това коментират руските издания след срещата на енергийните министри Трайчо Трайков и Сергей Шматко преди Коледа в руската столица. Двамата обсъдиха енергийните проекти и се разбраха да набележат графици за реализацията им. Между двете страни обаче остават доста спорни точки. Пазарлъците ще продължат през януари. Основните теми са новите договори за доставка на газ за България и детайлите по "Южен поток". Русия настоява двата договора да се обвържат, но страната ни е категорично против разговори "в пакет". Това обяви Трайков в интервю за БТА. Настояваме да отпаднат посредниците при доставката на газ, подчерта още веднъж министърът. Един от контрактите за газови доставки изтича в края на 2010 г., а останалите - през 2011 г. И в трите посредник е "Овергаз". Според "Комерсант" след срещата не е станало ясно какво точно е обещал руският министър на българския си колега, но Сергей Шматко категорично е заявил, че от руска страна преговорите за доставка на газ ще се водят от "Газпром".
Според изданието Русия най-много настоява доставката на синьо гориво да се обвързва с изграждането на "Южен поток". По проекта за газопровода обаче стоят няколко нерешени въпроса. Един от тях е искането на Москва земята под трасето в България да стане собственост на "Газпром". Втори спорен момент бил, че България настоява да си запази контролния пакет в съвместния проект с "Газпром", което ще позволи на страната да определя размера на транзитните такси на преминаващия газ. Руснаците обаче искат 51% от проекта.

„АЕЦ "Козлодуй" изнася евтин ток, у нас го продава по-скъпо", съобщава „Класа"
АЕЦ „Козлодуй" продава по-евтин ток за износ, отколкото го търгува на вътрешния свободен пазар, алармираха големите консуматори на електроенергия у нас. В интернет сайта на атомната централа е качена обява за търг за износ на ток от страната с начална цена от 62 лв./мвтч. Износът ще бъде през първите три месеца на 2010 г., а общото количество ток за експортиране е 221 180 мвтч. От обявлението се вижда, че през януари АЕЦ „Козлодуй" планира да изнесе 59 520 мвтч ток, през февруари количествата ще са 87 360 мвтч, а през март от централата планират да изнесат 74 300 мвтч. Най-високата предложена цена за покупка на еленергията е основният критерий при избора на кандидатите, е записано в обявлението.
При обявения по-рано търг за продажба на ток за вътрешния пазар началната цена бе 72 лв./мвтч, уточни пред „Класа" Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. По думите му предлагането за износ на ток на цени, по-ниски от тези на вътрешния пазар, стимулира чуждата икономика, а не българската. Заради казуса от федерацията вече са изпратили писмо до Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Не разбирам защо трябва да се изнася електроенергия на по-ниски цени навън, вместо тя да се продава за вътрешния пазар, каза Стаменов.
Той уточни, че от началото на икономическата криза досега цените на електроенергията в региона се сринаха до рекордно ниски нива. В същото време за вътрешния пазар спадът в цената на продаваната електроенергия бе символичен - в рамките на 1-2 лв./мвтч.
Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй" Димитър Ангелов отказа коментар пред „Класа" за проблема с обяснението, че е в отпуска.
Преди седмица от централното диспечерско управление обясниха, че цените на електроенергията в региона варират между 42 и 47 евро/мвтч. Цената е два пъти по-ниска в сравнение с миналата година, каза шефът на ЦДУ Митю Христозов. През януари страната ни има възможност да изнася до около 700 мвт електроенергия за съседите. Липсата на търсене и използването на ВЕЦ-овете в момента намаляват допълнително цените на тока в региона, подчертаха диспечерите.

„2010 - падането на цените на имотите ще продължи", анализира „Дневник"
Изгодни жилищни оферти, силна конкуренция и голямо предлагане при бизнес имотите, активизиране на инвеститорите. Такива са прогнозите за предстоящата 2010 г. на водещи компании на пазара на имоти.
Жилища
След като поевтиняха с около една трета през изминалата година, макар и с по-бавни темпове цените на жилищата ще продължат да падат и през следващата. Такива са прогнозите на почти всички участници на пазара, до които "Дневник" се допита. Умерен спад в жилищния сегмент през 2010 г., макар и с по-нисък темп, прогнозираха от българския офис на международната компания "Колиърс". Падащи цени и малък обем на сделките ни чакат минимум още половин година, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на "Бългериън пропъртис".
Според нея възстановяването на пазара ще дойде първо с увеличаване на броя сделки, предимно на качествени имоти в София и Варна, а едва след това ще започнат да нарастват и цените на имотите. От "Колиърс" смятат, че качествените проекти ще задържат цените си, като привличат платежоспособните и взискателни клиенти. "За поскъпване на имотите обаче не можем да говорим през следващата една година, а когато това стане, цените ще се увеличават плавно, съизмеримо с нарастването на брутния вътрешен продукт", посочи Стойкова.
Необходимостта от първо или ново жилище ще бъде водещо при покупката на имот. От бранша се надяват пазарът да се раздвижи и от появата на атрактивни банкови кредити с по-ниски лихви от сегашните. Плащането на сделките само по банков път е новият фактор, който ще има влияние върху обемите през следващата година.
Ваканционни имоти
2010 г. може да се окаже ключова за бъдещето на пазара на ваканционни имоти в България, прогнозираха от "Грийн лайф", една от водещите инвестиционни компании в сектора. "Продажбите, които бяха реализирани през изминалата година, са близо 5 пъти по-малко от тези през 2008 г. Статистиката повлия психологически на намеренията на инвеститорите и повечето от тях абдикираха, като за нови проекти дори не се говори", каза Мариана Даскалова, търговски директор на "Грийн лайф".
Руските купувачи ще бъдат водещи на пазара на ваканционни имоти и през следващата година.

„България достигна дъното на кризата", информира „Монитор" като цитира вицепремиера Симеон Дянков
Българската икономика е достигнала дъното, а светлина в тунела на кризата се очаква едва през март 2012 година. Това заяви в навечерието на празниците министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от Дарик.
Приоритет на правителството през 2010 година ще бъде разработването на национална икономическа стратегия за периода след излизането от кризата, и регионални стратегии за икономическото развитие на отделните райони, съобразени с техните специфични особености, съобщи БТА. "И като излизаме от кризата, като имаме повече парични възможности, което се надявам след 4-5 месеца да е вече така, ние ще можем да финансираме и тези регионални стратегии заяви министър Дянков. Той обясни, че това донякъде означава и специализация на регионите, която през последните двайсет години не е прилагана.
Според министър Дянков има възможности през следващите пет години доходите на българите да бъдат удвоени. Според него така може да се направят и промени в държавната администрация, която сега е струпана в най-големия град на страната.

„Безплатен обяд на пистите", разкрива „Стандарт"
Първият зимен пакет от типа "всичко в цената" вече е факт на родния пазар. За първа зима скиорите ще се радват на почивки от типа all inclusive (ол инклузив), които досега се предлагаха само в летните ни курорти. Кризата накара хотелиери и туроператори да търсят нестандартни методи за привличане на клиенти, обясниха от бранша. Само срещу 62 лв. на ден можете да получите нощувка в луксозния зимен "Грандхотел Мургавец" в Пампорово. В офертата, разработена съвместно с "Бутик травел", се включват нощувка, закуска, обяд и вечеря с чаша вино, следобедна чаша чай, както и безплатно ползване на басейн, фитнес и сауна. Туристите ще ползват и безплатен транспорт до ски център "Малина" и обратно, както и възможност да хапнат обяда си до самите писти. Децата до 12 години се настаняват безплатно, като се заплаща 17 лева на ден за хапване и ползване на екстрите в хотела. Първите туристи по схемата ще бъдат приемани от 10 януари до първи април.
Цените в Банско са най-ниските от три години насам, обясни членът на управителния съвет на "Туристическа асоциация - Банско" Илиана Щерева.

„България има нужда от нова военна доктрина", казва в интервю за „Монитор" министърът на отбраната Николай Младенов
Господин Младенов, от началото на мандата ви в Министерството на отбраната бяха извършени доста проверки. Каква е равносметката за управлението на предишното правителство?
- Проверките все още продължават. Общо взето намерихме неща, които не винаги са престъпление или нарушение. Но в много случаи бяха неразумно направени. Равносметката е ясна - няколко дела, които прокуратурата възстанови, след като министерството започна да съдейства. Вероятно могат да се очакват и още. Има и няколко, които са по наши сигнали. Но по-важното е каква е ситуацията, от която започваме. А тя е, че министерството трябва да се справи с финансовия колапс, разрушаването на основни вътрешни институции и следващите от това морални последици.
Има ли вече решение за съдбата на „военното НДК" и имотите на ведомството, чиято издръжка тежи на бюджета?
- Да, имотите са ни като голям камък на шията. Въпросът не е само, че не се ползват - те създават и много други проблеми. Когато става дума за терени, понякога те запушват развитието на цели градове. А когато са сгради, просто не е добре да ги оставяме да се рушат. От друга страна, не можем така лесно да раздаваме имоти, а и сега не е време да се продава. Затова изработваме стратегия за имотите. Идеята е да има ясни критерии за това дали да се даде или продаде един терен и при какви условия. Имотите бяха категоризирани според нуждата на Министерството на отбраната - този процес отне доста време. За отдаването им на общините или на областните управи е важно те да имат ясни идеи, които да помагат на развитието на градовете и да има осигурено финансиране, т.е. да са в полза на обществото. Не искаме да се окаже, че даваме терени за нови молове или офиси.
Ще има ли нов тип учебни програми за офицерите, сержантите и войниците?
- Българските войници имат постоянни съвместни учения с НАТО и американските сили. Провеждат се и съвместни подготовка за мисии. В момента работим и с американски консултанти по нов преглед на обученията, методиките, доктрините. По отношение на обучението има наследство, което трябва да се преодолее. Прави ми впечатление, че до момента, като че ли реформата е означавала основно съкращаване на хора, а не толкова промяна на доктрините, промяна на мисленето. Това е най-трудно да се направи.
От изказванията на водещи фигури в армията и от мнения на офицери във форумите стана ясно, че има вътрешна съпротива и проблеми във взаимоотношенията между половете. Търси ли се решение и какво е то?
- Не мисля, че трябва да се правят такива заключения от едно изказване, което вероятно е било твърде необмислено. Процентът на жените в българската армия е съизмерим с този в останалите натовски армии. Има други проблеми, свързани с жените в армията и те са по-скоро социални, свързани с раждане на деца и покриване на техните щатове по време на майчинството. Ще опитаме да решим това чрез новото договорно начало в армията.
Когато говорим за статута на военнослужещите обаче за мен има неща, които са много важни. Иска ми се да успеем да направим така, че българските войници да се гордеят, че са част от българската армия. Затова ние трябва да им предоставим най-добрите условия, за да бъдат добри професионалисти, които могат да се сравняват с най-добрите армии в НАТО и света. От друга страна, ми се иска да работим и върху социалния статус на военните. Под това не трябва да се разбират само придобивките под форма на апартаменти и почивни станции, това ще опитаме да го осигурим. Говоря за възстановяването на онази малко романтична представа, според която фигурата на войника е предизвиквала възхищение и е била синоним на доблест и чест в българското общество. Да бъдеш войник е била една от най-уважаваните позиции и никой не е говорел, че някой войник е просто наемник.
Преди няколко дни стана ясно, че споделяте мнението, че заплахите срещу страната ни са извън граница, например в Афганистан. Ще имаме ли скоро нова военна доктрина и какво трябва да е записано в нея?
- Да, България и армията имат нужда от нови стратегически документи, определящи отбраната. Всъщност единственото позитивно нещо в това, че министерството няма достатъчно средства, е, че ще можем през 2010-а спокойно да се занимаем с планирането на развитието на българската отбрана. Това не е нещо маловажно, защото точно в тези документи се разписва каква армия искаме да имаме, с какви способности и как да го постигнем. Процесът постепенно започва, но още в началото на 2010 г. ще направим първата стъпка, като започнем прегледа на отбранителните способности.

„Холандци и руснаци проявяват интерес към аквакултурата у нас", казва в интервю за „Класа" проф. Йордан Стайков, изпълнителен директор на ИАРА
Господин Стайков, преди около две седмици беше отворена мярката за инвестиции, преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултури. Бихте ли обяснили в какъв срок се приемат проектите и кои са допустимите инвестиции?
- На 15 декември т.г. беше отворена мярка 2.6 „Инвестиции в преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура от приоритетна ос 2 „Аквакултура, риболов във вътрешни водоеми, преработка и маркетинг на продукти от риболова и аквакултурата". Изисква се обаче период от 15 работни дни и затова през януари 2010 г. ще стартира приемането на документите.
Нека обясня: тази мярка е насочена основно към преработвателите, но в различни сектори. Допуска се увеличаване на капацитета чрез изграждане на нови и разширяване на съществуващите преработвателни единици. Възможни са проекти за изграждане, разширение, оборудване и модернизация на преработвателните единици с цел да се подобряват хигиената и условията на труд, за опазване на околната среда, внедряване на системи за контрол на качеството, технологични иновации. Предвижда се изграждане на нови или модернизация на съществуващи пазарни структури. Бенефициентите отдавна очакват отварянето на тази мярка. Според мен интересът ще е повече към разширяване и модернизация, защото имаме добре изградени рибопреработвателни предприятия. Проектите ще могат да се приемат, докато е отворена мярката, т.е. до 2013 г.
Бихте ли направили една своеобразна равносметка как досега се развива ОП „Рибарство".
- Нека да припомня, че програмата стартира с отварянето на две инвестиционни мерки. Първата е 1.3 „Инвестиции на борда на риболовни кораби и селективност" от приоритетна ос 1 „Мерки за приспособяване на българския риболовен флот". По тази мярка бяха регистрирани два проекта на стойност близо 59 000 лв. Одобрен е само единият и е сключен договор за 47 500 лв. Другата мярка е 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата" от приоритетна ос 2 „Аквакултура, риболов във вътрешни водоеми, преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултури". Подадени бяха 23 проекта, 8 са одобрени, подписани са договори и е стартирало изпълнението им. Безвъзмездната финансова стойност по тях е около 5,6 млн. лв. Само по един проект са изплатени авансово около 250 хил. лв.
Не е много в сравнение с целия ресурс на програмата, който е 106,7 млн. евро. Има ли опасност да пропуснем част от определените за страната ни средства?
- Няма опасност страната ни да загуби ресурс по тази програма. През април 2009 г. беше извършено второто предварително финансиране. Преведени са над 11 млн. евро, които могат да се усвояват по правилото N + 2, т. е. до края на 2011 г. Останалите средства, които ще бъдат превеждани, ще вървят по същото правило. Наистина имаше забавяне при старта на програмата, но опасност да се загубят пари сега не съществува.
Но интересът към Програмата за развитие на селските райони сякаш е доста по силен, отколкото към рибарската. Как си обяснявате това?
- Развитието на проектите по рибарската програма съвпадна с икономическата криза. Не става дума за нежелание или за липса на интерес, но постоянно в агенцията постъпват молби на бенефициенти, които желаят да удължим сроковете на изпълнение на проектите. Основният проблем на бизнеса е финансирането. Както и по всички други европейски програми, сто процента трябва да се изпълни проектът и едва тогава ще бъдат възстановени 60% от инвестицията. Разбира се, има авансови и междинни плащания, но те са в малки размери, а финансовите институции поставят тежки условия за обезпечаване на кредитирането.

„Ударът по бандитите ни върна държавата", казва в интервю за „Стандарт" лидерът на ДСБ Иван Костов
Г-н Костов, кое е най-хубавото нещо, което се случи у нас през 2009 г.?
- Най-хубавото е, че бе разбита бандата, която се занимава с отвличания срещу откуп. Защото тя демонстрираше непрекъснато колко са безпомощни хората, колко е безсилна е полицията, а и държавата като цяло. Успехът срещу престъпниците е първият знак, че се случва нещо положително в тази сфера. По две причини. Първо - очевидно екипите с участието на прокуратурата, службите и МВР дават резултат. Не изтича информация от тях. Т.е. това е ефикасна форма за противодействие. И второ - направен е пробив в самите редици на организираната престъпност. Поразена е много важна част и може да бъде поставена нова мишена - следващата организирана група, и нов успех на полицията. Това е изключително важно.
Успехите на полицията обаче не са ли по-скоро следствие на изборите?
- Да, така е. Първото хубаво нещо през 2009 г. е падането на тройната коалиция на БСП, НДСВ и ДПС от власт. Тя наистина направи престъпно управлението на страната и го изкористи в степен, която е непозната за нито една европейска държава. Операциите "Наглите" станаха възможни, след като наглите управници си отидоха. Толкова безочлива власт - оставиха 25% по-малко приходи в бюджета, това е истински кошмар.
Успехите в борбата с престъпността дават ли повече надежда да видим осъден бивш министър?
- Ако няма осъдени министри, няма да има европейски пари. Когато от Брюксел казваха "вие имате корупция на най-високи нива", за да се докаже, че вече няма такава, трябва да има осъдени именно сред тези най-висши етажи. Иначе никой не вярва. Защото лесно се създават симбиози. И другото, което трябва да се покаже пред ЕС, е, че твърдо се контролира администрацията. Тя също тежко колабира, пак по безобразен начин. Развратена е от години. Знаете ли колко много изкористяване има чрез подставени фирми, които печелят европейски проекти, а в тях участва самата администрация. Тя участва в писането на проекти и дори на места оформя това като граждански договори. Абсолютен конфликт на интереси, безобразие.
- И как се превъзпитават развратени, възможно ли е изобщо?
- Морковът по-далече, а тоягата по-близо. Защото досега е било само моркови. Навсякъде, където да се обърнеш - отпред, отстрани, отзад, само моркови за тази администрация. Вземат веднъж заплата, втори път същата по размери за това, че са до европейските фондове, трети път вземат бонуси, които са по-големи от основната заплата, и накрая се назначават на граждански договор. Санкции трябват. Целият този мощен и скъпоструващ контролен механизъм на държавата, защото във всяко ведомство в цялата страна има мощни контролни органи, трябва да започне да работи и да санкционира. Те са репресивни органи, но са забравили това от 8 години. Знаете ли какво хубаво наказание има в ДАНС?
Не, какво?
- Такова, което те държи далеч от всякакви идеи да престъпиш правилата. Ако те уволнят дисциплинарно, губиш тези 20 заплати, които можеш да вземеш, като се пенсионираш като достоен служител. Кой ще загуби 20 заплати.
Зависи срещу колко.
- Да, ама е трудно. Носи големи рискове да си създаде собствен "пенсионен" фонд. Това е пример за контролна репресия - взимаш му парите, уволняваш го дисциплинарно, не може да започне никъде работа, върви си с черното петно. Губи и доброто си име, трудно ще си го възвърне.
Някои определят 2009 г. като "ренесанс на Костов", приемате ли такова определение?
- Това са глупости. И да ви кажа откровено - правят го хора, които по този начин искат да дразнят Бойко Борисов. При това по един уличен начин. Какъв ренесанс - не съм в управлението. Още преди изборите си определих ролята - казах, че ще съм в Народното събрание и ще помагам. Ето, тук съм, ако ме пита някой, помагам. Разбира се, по много важни въпроси поемам и самоинициатива. Търся си работа, самонатоварвам се с някои неща. Приел съм много навътре идеята, стратегическата цел, България да влезе следващата година във валутния механизъм, да го издържим за две години и да въведем еврото. Това е изключително добра стратегическа идея на правителството и трябва всички да я подкрепяме, да не я саботираме, да помагаме който с каквото може. Аз мога много да помогна и помагам. Но това е съвсем експертна, специална помощ. Няма ренесанс. ДСБ не сме в това управление и не носим отговорност за него. Гласуваме "против", ако не сме съгласни.

„Младите хора трябва да се целят високо, но да имат куража да започнат с малко", казва в интервю за „Дневник" авторът на идеята за конкурс за изключителни млади предприемачи Томас Хигинс
Empower United е нова неправителствена организация, ориентирана към хората с иновативни идеи и предприемачески потенциал. По инициатива на фондацията и с помощта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма през януари 2010 г. стартира конкурс за изключителни млади предприемачи. Той е с фокус към иновациите и в него могат да участват предприемачи с идея за нов бизнес или компании, създадени преди не повече от година, които кандидатстват с бизнес план.
Какви са целите на фондация Empower United?
- Целта ни е да стимулираме хората с предприемачески дух и новаторско мислене да разгърнат своя потенциал. В този смисъл планираме да фокусираме нашите програми върху няколко основни приоритета, за които вярваме, че са изключително важни за страната. Те са в областта на предприемачеството, лидерството и професионалното развитие. Ще работим заедно с партньори от други водещи организации, защото духът на партньорство е ключов за успеха.
Какво представлява наградата Empower и как стигнахте до идеята за конкурса?
- Наградата Empower е национален конкурс за млади предприемачи със специална насоченост към стартиращи компании. В конкурса могат да вземат участие предприемачи, които имат идея за нов бизнес или са стартирали компания преди не повече от една година. Условието е ръководителят на екипа да е най-много на 35 години. Идеята произлиза от наградата за най-добър млад предприемач на Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ), чието начало беше поставено през 1993 г. Докато работих за БАИФ, бях отговорен за наградата в продължение на 12 години. Тя имаше голям отзвук и успех сред предприемачите и привлече повече от 1500 бизнес плана. През годините бяха раздадени близо 80 награди на стойност над 300 хил.долара. За съжаление от няколко години програмата на БАИФ вече не се провежда, тъй като петнадесетгодишният мандат на фонда изтече.
Защо решихте да стартирате наградата Empower точно сега?
- Винаги съм имал намерението да подновя конкурса. Реших, че нуждата от него е особено голяма именно сега, в периода на икономическа криза. Българите са много по-узрели за предприемачество в днешно време, младите хора имат много добри идеи и следят отблизо тенденциите за успешни бизнес модели в световен мащаб. Все още обаче има нужда от по-широка подкрепа, основно от инфраструктура за стартирането на нови компании, които имат потенциала за международен успех. Финансирането на идеи в зародиш е важна част от тази подкрепа, а достъпът до капитал е особено труден в последно време.
Със сигурност много инициативни хора ще се включат в конкурса.
- Нашата основна цел е да насърчим предприемачеството и бизнес мисленето, както и да стимулираме развитието на икономиката. Наградата е със специален фокус върху иновациите. Целта е да поощрим стартирането на компании, които ще променят към по-добро българското общество, дори и света. Всяко голямо постижение в света е започнало като една идея. Нашето послание към хората е да се целят високо, но да имат куража да започнат с малко. Това е една от тайните на големия успех.
Има ли ограничение за секторите, в които може да се кандидатства?
- Не, конкурсът е отворен за бизнес планове от всички сектори. Най-важното е идеята да е иновативна и да има потенциала да промени живота на хората.
Каква е наградата за победителите?
- Благодарение на подкрепата на нашите партньори паричните награди за победителите са значителни. Първа награда ще бъде 100 хил. лв. - сума, която е достатъчна да подпомогне значително старта на един нов бизнес. С тази голяма награда целим да привлечем големи идеи и да им дадем шанс да се превърнат в печеливш бизнес. Ще има и допълнителни награди за класиралите се на второ и трето място, както и зелена награда. Размерът на тези награди ще зависи от спонсорската подкрепа, която ще успеем да осигурим.
Ще предоставите ли насоки и консултиране на участниците?
- Да, ще организираме месечни срещи, които ще помогнат на участниците да структурират своите бизнес планове. Първата месечна среща ще се проведе в края на януари. Също така ще осигурим професионални консултации на победителите до една година след спечелване на наградата.
Какви са етапите за разглеждане на проектите?
- Ще има три кръга на оценяване. През първия кръг двама различни оценяващи ще преглеждат всеки бизнес план. Най-добрите двадесет бизнес плана според тяхната оценка ще продължат към втори кръг и там отново ще бъдат прегледани от по двама съдии. Екипите, създали шестте най-добри бизнес плана, ще бъдат поканени да презентират лично пред журито. Сред тях журито ще определи първо, второ и трето място. Оценителите на проектите ще бъдат успели и уважавани предприемачи и професионалисти.
По какви критерии ще оценявате проектите?
- Има шест основни критерия за оценка. Първият критерий е иновативност, вторият е полза за обществото, третият е практичност, четвъртият е оформление на документите за кандидатстване, петият е качество на екипа и шестият е дългосрочен ангажимент за развитие на бизнеса. Заедно с формуляра за кандидатстване, който ще публикуваме на нашата интернет страница в края на януари, ще има и подробно описание на всеки един от критериите.

Желева: гангстерска невеста за ЕК?
Румяна Желева е една амбициозна жена. Едва 40-годишна, тя вече е член на Европейския парламент и външен министър на родната си България. Идния месец тя се надява да обогати кариерата си с още един пост: еврокомисар, отговарящ за международното сътрудничество и хуманитарната помощ. Само че за нея, а заедно с нея и за новата Комисия, се задават неприятности. Руса, висока и много слаба, Желева, която говори съвсем гладко немски, стои идеално на брюкселския паркет. Явно международното работно обкръжение, в което суетата и самонадценяването принадлежат за някои към базисното оборудване, не й вдъхва особен респект. "Аз не съм се родила като политик и не смятам да умра като политик", казва тя безгрижно.
Некомпетентна и злобна?
В действителност Желева едва ли е толкова спокойна. Още от сега тя очаква сигурно с напрежение следобеда на 12 януари, когато ще трябва да отговаря на въпросите на евродепутатите. А някои от тях искат да "изпържат" кандидатката на българския премиер Борисов. Тя е некомпетентна, казват - и злобна.
Барозу би предпочел много повече да задържи предшественичката й Меглена Кунева, само че нейната партия изгуби изборите през юли. На всичко отгоре се говори, че мъжът на Желева имал вземане-даване с руската мафия по Черноморското крайбрежие; нещо, което тя самата отрича със смях по време на интервюто с в. "Ди Велт". И наистина няма конкретни доказателства против мъжа й.
Красимир Желев работи за Централната кооперативна банка, която от своя страна влиза в империята на варненската групировка ТИМ. Срещу групата отдавна се отправят обвинения, например в пране на пари, само че досега никой не е успял да приведе убедителни доказателства. Но с или без доказателства, лидерът на Зелените в Европейския парламент Даниел Кон-Бендит вече призова Желева да внесе яснота по този въпрос, "в противен случай изборът й може да се окаже много труден".
Знае какво иска, но не признава поражения
"Слава богу, аз не принадлежа към комунистическата номенклатура, родителите ми не бяха комунисти", казва Желева и добавя: "Аз се издигнах със собствени сили". Една жена, която знае какво иска - и не обича да си признае поражението, когато някой път се случи да не получи онова, което иска.
Така, например, по време на разговора с "Ди Велт" тя казва първоначално, че сама си била избрала ресора - който не се радва на почти никакъв престиж в Брюксел. След малко обаче добавя: "Честно казано исках ресора Европейска политика на добросъседството". Но тя не го получи, защото Барозу го сля с ресора по разширяването. По този начин България отпадна от надпреварата, защото като съседка на кандидатите Турция и Македония не е изключен конфликт на интереси. Дали Желева ще получи поста, за който се бори, ще стане ясно в края на януари, когато ще се състои гласуването в Европейския парламент.

За 8 години селското стопанство е оставено на автопилот
„За осем години селското стопанство е оставено на автопилот", каза в сутрешния блок на bTV министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Според него страната ни е пропуснала и не се е възползвала от много възможности, от което страдат българските земеделски производители, обясни министърът и даде пример със средствата за животновъдите, които по думите му две години поред не са могли да получат национални доплащания, защото не е била направена идентификационната система за животните.
Не ме е страх от протести, очакванията са големи, нормално е да има протести, каза още министърът. Той призна, че е участвал в такива, когато е смятал, че исканията са основателни.
Найденов коментира, че първата причина, за протестите е, че селското стопанство е секторът, в който по общата селскостопанска политика влизат най-много средства и припомни, че 48 процента от европейския бюджет отива за земеделие и за общата селскостопанска политика.
Министър Найденов припомни, че преди презниците са били изплатени две трети от плащанията на животновъди и земеделци, пакетът за които възлизат на около 700 млн. лв., и обясни, че според европейския регламент плащанията трябва да се извършат от 1 декември на тази година до 30 юни на следващата. Досега изплатените средства от пакета са около половин милион лева.
Целта на европейските средства и най-вече на националното доплащане към тези средства е да направи българския земеделски производител конкурентоспособен на неговия европейски колега, каза още Найденов, но отбеляза, че в България "за съжаление това не се случва".
„Защото години наред, включително и в момента земеделските производители, голяма част, разбира се, от тях, не всички, разчитат на тези средства едва ли не като на социална помощ. Крайно време е да се разбере, че ако искаме да имаме конкурентоспособно земеделие, ние трябва да подпомагаме инвестициите в този сектор", обясни министърът и допълни, че именно към това ще се стреми новото правителство.
По думите му първата стъпка това да се случи е да се промени законодателен пекат, като в тази посока вече се работи заедно с браншови организации.

Държавата срещу гражданите
В последния си работен ден за годината Народното събрание (НС) прие промените в Закона за електронните съобщения, даващи достъп на МВР до данни на мобилни оператори и доставчици на интернет. Това, че в парламента годината приключи именно с този закон, най-вероятно е случайно, коментира Ясен Бояджиев.
Така или иначе обаче съвпадението е символично и многозначително. Най-напред то е символ на приемственост в българската политика. Защото се видя, че за нея има важни и непроменими приоритети. Въпреки определяната от някои като революционна промяна, разделила годината на две с изборите на 5 юли.
Такъв безспорен приоритет за мнозина от българските политици се оказа предоставянето на възможността МВР спокойно да следи кой с кого говори по мобилния си телефон и какво прави в интернет. Просто няма нито един друг въпрос, който да е разглеждан толкова често за толкова кратко време в българския парламент - три пъти в края на 40-ия и, поне засега, един път в началото на 41-ия. Какво ли би станало, ако политиците се отнасяха към всичко със забележителното упорство, с което и предишните, и сегашните управляващи внасяха отново и отново този законопроект?
Развитие в приемствеността
Всъщност, те показаха не просто приемственост, а възходящо развитие в приемствеността. Защото със своя закон новите управляващи така разшириха възможностите и удобствата на органите за сигурност, че надминаха не само закона, но даже и най-смелите предложения на предишните. „Отрязаха ни ръцете", оплакваше се предишният вътрешен министър от старите депутати. Сегашният министър помоли новите депутати „да развържат ръцете на МВР" и те го направиха.
Гласуването освен това по удивително красноречив начин илюстрира и лекотата, с която голяма част от българските политици променят позициите и убежденията си според това дали са на власт или в опозиция. Парламентарната група на споменатия бивш вътрешен министър, например, този път енергично се противопостави на „полицейщината", която само преди няколко месеца сама предлагаше и пламенно защитаваше.
За отбелязване е и присъщата огледалност в иначе променливото поведение на други две партии. ДПС в предишния парламент мълчаливо подкрепяше онова, на което се оказа убеден противник в сегашния. Обратно - някогашната опозиционна „Атака" сега, без да каже нито дума, гласува твърдо "за".
Кои и какви са управляващите
Последното парламентарно решение за годината се оказа първото, взето само с гласовете на ГЕРБ и „Атака". Хубавото на това решение е, че то най-после ясно обозначи най-малкия общ знаменател на парламентарното мнозинство и така в година, в която всички избягват думата коалиция, даде отговор на въпроса кой или кои са управляващите.
Както и на въпроса какви са. С техните гласове държавата, която досега системно се проваля в основното си предназначение - да гарантира законност за всички, улеснява себе си, като си присвоява повече власт за сметка на правата и свободата.
На онези, които са готови доброволно да отстъпят правата си на произвола на нечия добра воля и да жертват свободата си в замяна на обещания за повече привидна сигурност, това решение може даже да се хареса. За останалите то е ясен знак за незачитане и противопоставяне - на държавата срещу гражданите.

Путин пусна петролопровод от Сибир до Тихия океан
В град Находка, в Приморския край на Русия(намиращ се на брега на Тихия океан в близост до Япония), руският премиер Владимир Путин тържествено пусна в експлоатация петролопровода "Източен Сибир - Тихия океан" и даде старт на товаренето на първия танкер с нефт. Основната цел на тръбопровода е транспортирането на петрол от петролодобивните райони на Западен и Източен Сибир до Далечния Изток и перспективните пазарите на Азиатско-Тихоокеанския район, предаде БТА.
Системата ИСТО ще бъде технологично свързана със съществуващите магистрални тръбопроводи на "Транснефт" и ще позволи да бъде създадена единна мрежа, осигуряваща оперативно разпределяне на петролните потоци по територията на Русия на запад и на изток.
Решението за изграждане на първия етап от петролопровода бе взето на 31 декември 2004 г. За пет години завършихме всичко, което бяхме замислили, каза днес руският премиер. Стойността на този първи етап на системата е 360 млрд. рубли(8.5 млрд. евро). Още 60 млрд. са усвоени за построяване на пристанище в Козмино.