сряда, 31 март 2010 г.

ПИЧ! БЕЗ ИМПИЙЧМЪНТ??? WHY?

ПО РАЗКРИТИЯ.КОМ

ТЕМА: ИМПИЙЧМЪНТ

Импийчмънт – на куково лято!

Яне Янев се оказва слабото звено в „четворната коалиция”, както я определи Първанов. „Шефът” на РЗС знае, че държи ключа към импийчмънта и сменя позицията си по въпроса през ден.

Вчерa Янето си позволи да постави ултиматум на премиера, даже му определи и час, до който трябва да се е отказал от думите си, цитат: „Искането за импийчмънт е в отговор на атаките на президента срещу правителството”, които изрече пред bTV вчера. Янев си поиска и Борисов лично да го помоли за подкрепа.
А подкрепата на Яне, както казахме, е решаваща. Нужни са 161 депутатски гласа, за да може искането за отстраняването на президента да бъде изпратено в Конституционния съд, а без депутатите на РЗС, бройката няма да бъде достатъчна, тъй като ДПС и БСП си държат на Гоце.
Останалите „партньори” на ГЕРБ в свалянето на Президента към момента изглеждат стабилни и не са се възползвали от възможността си да си направят PR, като Яне Янев, който използва ситуацията подобаващо.
В свой стил, Борисов естествено не се отрече от думите си, а леко ги извъртя, като така без много шум изпълни ултиматума на Янев – последното не е сигурно, тъй като лидерът на РЗС още не се е произнесъл, а и Бойко не е помолил Янев за подкрепа.

Ще има ли импийчмънт?
Лошото Яне може да разбие надеждите на ГЕРБ за импийчмънт – той вече се доказа като нестабилен партньор в това начинание и дори ‘исканията’ му да бъдат изпълнени от Борисов, нищо чудно Янев да се хване за някоя друга подробност, или не толкова.
И все пак, ако импийчмънтът се осъществи в Народното Събрание, изгледите са, да се провали в Конституционния съд. Юристи коментират, че обвиненията към Президента са смешни – основният мотив е, че е записвал разговора с Дянков, без неговото знание и съгласие – да, това е нарушение на Конституцията, но не достатъчно сериозно, за да бъде отстранен държавният глава от поста му. Да не забравяме и че голяма част от магистратите в КС бяха назначени от предишното правителство и президента.
Изказването на Борисов в бТВ може би ще изиграе добра роля за Първанов, ако се стигне до съда. На този гаф на премиера не бе обърнато подобаващо внимание, като изключим РЗС, но тогава Борисов в прав текст каза, че едва ли не действа като ДС – президентът му е неудобен с критиките си и за това иска да го премахне, а дадените досега мотиви за импийчмънт са просто параван.

Самите мотиви не са убедителни за обществото, какво остава за съда. Към тях можеха да бъдат включени и други провинения на президента – скриването на неговата принадлежност към ДС, както и доказаните му бракониерски изяви – на наша и чужда територия.

Курт капан изиграха от РЗС, искат оставката на Бойко
Партията на Яне Янев е заложила „курт капан” на Бойко Борисов и днес стана ясно, че искат оставката на премиера. Те се отказаха да подкрепят правителството за импийчмънт на президента.

Лидерът на РЗС – Яне Янев, вчера поискал премиерът лично да отиде при него, за да промени аргументите си за искането на оставка на президента. Но след като министър-председателят не изпълни това негово желание, РЗС веднага се присъедини към опозицията в парламента. Без техните гласове, тези, които подкрепят импийчмънта на президента са 157 души, а за да мине процедурата са необходими 160.
„Ред, Законност и Справедливост” искат политическата ситуация в страната да се промени, защото смятат, че сегашното правителство е некомпетентно и корумпирано. Освен това, според Янев, икономическата и финансовата криза в страната вече е прераснала в политическа. Затова РЗС искат незабавна оставка на Бойко Борисов, който „вместо да гаси, създава пожари във всички сфери на управлението”.
„ГЕРБ се провали и за 8 месеца не направи нищо за България. Ние от РЗС не желаем да ни причисляват към този провал и няма да гласуваме за импийчмънт на президента”, категоричен е Яне Янев.
За пореден път той настоя Народното събрание да бъде разпуснато и да се проведат избори за Велико народно събрание, за да може да се приеме нова конституция с цел преодоляване на политическата криза в страната.
Янев се закани, че веднага след като получи доверието на народа, ще потърси сметка от Бойко Борисов и Георги Първанов, които според него са ключовите фигури на криминално-олигархичния преход в България.
Интересно, колко хора ще подкрепят Яне Янев, като се има предвид, че на последния му митинг дойдоха шепа роми и пенсионери, които дори не знаеха за какво са там. Искат промени в конституцията, но какви точно – никой не знае.

ТЕМА: ОСВЕН ОКТОПОДИ ИМА И МЕДУЗИ В ПОЛИТИКАТА НИ – А-БЕ ДАВАЙТЕ ЦЯЛАТА ФАУНА Е ВАША!

Дидо Дънката стана жертва на „Медузите“

Дидо Дънката, който бе сочен за касиер на Алексей Петров – Трактора, тази сутрин беше задържан по време на спецакцията на МВР „Медузите”.
Освен него полицията е задържала председателя на общинския съвет на Варна Борислав Гуцанов,
директора на градския транспорт Пенчо Пенчев, както и гл. счетоводителка на фирмата Яна Кръстева.
Както Разкрития.ком вече писа, Даниел Славов – Дидо Дънката е наркобосът, който е сочен за касиер на главата на „Октопода” – Алексей Петров.
Дънката е наследник на Самоковеца, защото след неговата смърт той оглавява апетитния бизнес с контрабандни стоки – цигари, фалшиви маркови дрехи от Китай, черна и бяла техника, хероин и кристално чист кокаин.
Официално дейностите, с които се занимава са в областта на строителството и транспорта.
Гуцанов има участие в 11 фирми и е шеф на варненското БСП. Той беше арестуван през 1999 година за присвояване на 9 000 000 лева. Тогава прекара 9 месеца в ареста, след което бе освободен.
Цветан Цветанов съобщи, че са проверени 10 адреса, а акцията е наречена „Медузи”, заради стремежа на участниците в престъпната групата да засмукат и изядат всичко.
Предмет на разследването са сделки, реализирани в периода 2003 – 2007 година в община Варна. Става въпрос за доставка на рециклирани автобуси от Германия и Франция, като общата сума на доставката възлизала на 2 млн. лева. Но разследващите имат доказателства за това, че сумата, която е платена на фирмата – собственик е много по-малка. Останалата част от парите са били неправомерно отклонени чрез посредници.

Трактора ще забрави за свободата! Има две нови обвинения срещу него
Има две нови доказателства срещу Алексей Петров – Трактора, свързани с извършените от него изнудвания – това стана ясно след като на разпит бе подложен свидетелят Георги Цветанов.
Първото е датирано към 22 март, а другото е от вчера. Освен Георги Цветанов, днес се разбра и за предварително разпитаните ген. Атанасов и Иван Драшков.
За да се запази всичко в тайна, за момента, обвинението пожела процесът да бъде засекретен, а на юристите откъм страната на Трактора им бе дадена възможността, само за два часа да прегледат новостите по делото.
Те наистина не са никак малко – досега съществуват 3 тома с нови улики, както и папка с искове, представена от Роман Василев – зам. градски прокурор.
Но и адвокатите на Петров не спят. Те също са внесли доказателства по делото, чрез 35 документа, които отхвърлят обвиненията срещу него.
Сам той заяви: “50 дни след ареста ми, ако видите делото, никъде няма “Октопод”, никъде няма доказателства, че аз съм извършил нередна дейност”, като добави още, че преди време имал лична среща с вицепремиера Цветан Цветанов, на която са „изяснили, че ДАНС и МВР са използвани за политически цели”, както и… „Г-н Цветанов каза, че след като не съм представител на политическа партия, не би могъл да осъществи политически натиск срещу мен – тъкмо обратното”.
Според Алексей Петров всичко било нагласено срещу него и “стратегията за противодействие на организираната престъпност е манипулация на обществото”.
Освен това Трактора се изказа пред журналистите, че неговото име е било спрягано с редица имена като за някои това е истина, докато за други е просто една “жълта” лъжа и дори с тези, с които е имал вземане-даване срещите им били изцяло делови и законни, а сега е имало опит те да се изкарат престъпни.
Във връзка с това Петров сподели и за конкретни личности обвинени, че имат задкулисни отношения с него. Един от тях беше Веселин Пенгезов, около когото гръмна скандал, че е магистрат от “Октопод”-а. Трактора не отхвърли, че действително познава председателя на апелативния съд, а дори имаше подозрения, че зад публикацията срещу Пенгезов стои именно Петров.
Относно познанството му с Ахмед Емин, той категорично отрече да има подобно нещо.
Така, имайки 35-те документа, оневиняващи го в обвиненията, той поиска по-лека мярка за неотклонение, като дори към тях прибави и влошеното си здравословно състояние – днес влезе с патерици в съда.
Сега да видим дали съкровените му желания ще бъдат удовлетворени, след като има нови доказателства срещу него?!

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НИ

Минчо Вичев може да е следващият изгърмял бушон в здравеопазването

Шефът на русенската МБАЛ д-р Минчо Вичев е сред най-спряганите имена за бъдещ министър на здравеопазването. След като Божидар Нанев подаде оставка и оваканти мястото си, по медиите започна да се гадае кой ще заеме неговия пост. Освен д-р Вичев, се споменава и името на Нели Нешева – главен секретар на здравното министерство и близка приятелка на сестрата на Борисов. Друг вероятен „наследник” е ген. Стоян Тонев – шеф на Военномедицинската академия в София. Днес премиерът Борисов обаче не пожела да коментира кой е гласеният бъдещ министър. Въпреки това според слуховете още снощи д-р Вичев е бил привикан в София и по всяка вероятност ще му предложат поста.
Кой всъщност е Минчо Вичев? Той е директор на най-голямата русенска болница от 12 години. 60-годишният гинеколог вероятно е привлечен като министър на здравеопазването заради богатия си професионален опит. Преди да оглави МБАЛ – Русе, той бе завеждащ отделение, ръководил е и Трета поликлиника в дунавския град. Иначе преди това е работил в русенското село Ряхово, опит е добил и от Либия, където е бил близо 5 години на гурбет.
Женен е. Съпругата му Катя Вичева работи като кореспондент на бТВ. Слуховете из журналистическата гилдия в Русе носят, че Вичева често се възползва от поста на мъжа си, за да измъкне информация от болницата. В случай на тежък инцидент първо кореспондентът на бТВ бил допускан до Спешното отделение, където да направи репортажа си. По-интересни са обаче коментарите на запознати относно евентуалния бъдещ министър на здравеопазването.
Според източници на Razkritia.com, Вичев би бил най-неподходящият човек, който да оглави здравното министерство. „Пред него Нанев е просто цвете. Минчо Вичев точи Здравната каса години наред, като си прави далавери с клиничните пътеки. Бойко Борисов трябва да е много заблуден, ако избере Вичев. Той е голям мошеник и цяло Русе го знае”, коментира пред наш репортер източник на Razkritia.com, пожелал да запази анонимност.
Освен това, съвсем наскоро сайтът Afera.bg публикува жалба, подадена до Окръжна прокуратура от русенски доктор. Той сигнализира за съмнителна обществена поръчка в МБАЛ – Русе. Става дума за закупена медицинска апаратура от определена фирма, без да е била огласена обществена поръчка, за да се включат и други фирми. Според жалбоподателя ръководството на МБАЛ – Русе в лицето на д-р Вичев е превишило правомощията си. След като не е бил обявен търг, няма прозрачност и е съмнително каква е реалната сума за закупуването и доставката на апарата.
Каква е истината и има ли основание да бъде обвиняван д-р Минчо Вичев в далавери, може би скоро ще се разбере. Както видяхме, щом премиерът надуши нещо гнило, гони дори и своите. Ако д-р Вичев бъде назначен за министър на здравеопазването, може овреме да последва участта на своя предшественик.

Бойко не прощава и на своите! Божидар Нанев подаде оставка, но го очакват 10 години затвор!
Преди месеци Бойко Борисов се изцепи, че с удоволствие би арестувал свой министър, ако го уличи в злоупотреби. Е, сега премиерът сбъдва желанието си. Mинистърът на здравеопазването Божидар Нанев е първият от новото правителство, който е с повдигнати обвинения от прокуратурата. Toй подаде оставка и заяви, че цялата атака срещу него е напълно неоснователна.
Нанев ще отговаря за две неизгодни сделки, свързани със закупуване на ваксини от Здравното министерство против свински грип и антивирусни препарати. Според прокуратурата, с тези сделки са причинени огромни щети на държавния бюджет. От няколко седмици насам Бойко Борисов коментираше, че има информация за корупция сред свойте хора и много скоро виновниците ще си изпатят. Изглежда министър-председателят е визирал именно Божидар Нанев. За покупката на ваксините срещу инфлуенцата A H1N1 правителството е отпуснало 12 млн. лв. за 80 000 дози от препарата.
Договорът е бил сключен с фирмата „Алфарма“ през февруари 2010 г. Тя е представител на американската фармацевтична компания „Бакстер“ у нас и е била единственият участник в търга. Цената на една доза е 22 лв. като имунизацията включва по две.
Божидар Нанев го грози затвор от 1 до 10г., ако се докаже вината му. Това е твърде вероятно да стане, защото разследването е установило, че той съзнателно е сключил двете сделки.
Вече се обсъждат и имена на евентуални заместници на Нанев. Сред кандидатите е зам-финансовият министър и шеф на надзора на Здравната каса Владислав Горанов. Това е човекът, който „изобрети“ 28-те чудовищни „антикризсини“ мерки.
Д-р Божидар Нанев стана част от Народното събрание след лична покана от Бойко Борисов да оглави здравното министерство. Това се случи на 27 юли 2009 година. Нанев е роден на 19 януари 1963 г. в Димитровград. Специалист е по обща, гръдна и детска хирургия. Хирург е в Клиниката по гръдна хирургия и Сектор по детска хирургия в Университетската многопрофилна болница във Варна. Също така е и хонорован асистент по детска хирургия към Катедрата по обща и оперативна хирургия, анестезиология и интензивно лечение в МУ – Варна. Нанев е и член на Българско хирургично дружество, Българската асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия, Българското научно дружество по детска хирургия. От 2005 до 2008 г. е бил член на Комисията по професионална етика на варненската колегия, а от 2008 година е председател на Управителния съвет на районната колегия на БЛС във Варна. На 10 януари 2009 година Божидар Нанев бе избран за председател на Българския лекарски съюз. Всички тези неща от биографията му едва ли са предвещавали участието му в корупционни схеми.


ТЕМА: ГРОБАРЯТ ДОГАН

Кои български журналистки са били ханъми на Доган?

Валерия Велева, Валя Ахчиева, Пепа Витанова, Багряна Маркова… Това са българските журналистки, разкрити от в. „Шоу” като жени, имали итнимни отношения с Ахмед Доган.
„Като ориенталец си падам курвар” – признава в агентурното си досие младият Меди Доганов, известен в редиците на ДС като агент Сава.
В медийните среди отдавна се шушука, че между журналистката от в. „Труд” Валерия Велева и лидера на ДПС Ахмед Доган открай време има „опасна близост” – пише вестникът. Не сексуални, а искри на ненавист обаче прехвърчаха между двамата, след като „трудовачката” писа за космическата комисионна на Доган за „Цанков камък”, а той взе че й се обиди и като ощипана мома драсна остро и обидно отворено писмо до медиите, засягащо Велева. Сокола й даде нов прякор „Мадам В”, който й прилепна като шита за нея рокля, и намекна за „мадамстването” й в журналистиката.
Една от най-засуканите журналистки, с които Доган е имал интимни отношения, безспорно е Багряна Маркова. Тя се труди в миналия в архив орган на ДПС „Права и свободи”, а в момента заема пиар пост в Националната здравно-осигурителна каса – разкрива „Шоу”.
Като завоевание на Сокола се споменава и Валя Ахчиева, водеща на несменяемото предаване в БНТ „Открито”.
Осман Октай неведнъж е заявявал в интервюта, че Валерия Велева и Валя Ахчиева са били любовници на Доган.
Аферата с Пепа Витанова е от началото на 90-те. Екзотичната подправка на тази връзка е, че журналистката преди това е била любовница на кръвния враг на Сокола Волен Сидеров. След като приключва отношения с Доган, Витанова пише злобни женски коментари в „Стандарт” от типа „Самотникът Доган”.
Това са само известните журналистки, минали през леглото на Сокола, а колко от тях нямат такава популярност, но са били в харема му, може само да се гадае.
Случайно или не, на предишния си рожден ден активистите на ДПС от Пловдив подаряват картина на своя лидер, която се казва многозначително „Харем”.

Догановите хора измират при мистериозни инциденти! 7 загадъчни случая, освен Ахмед Емин
Близките до ДПС, респективно и до Доган хора, измират все по странни обстоятелства – случват им се или катастрофи, или ги отравят. Разследванията и делата по инцидентите също създават условия за конспиративни теории. Подготвили сме списък със седем „десни ръце” на Ахмед Доган, преживели или намерили смъртта си при странни инциденти. Дали сходството в случаите е просто случайност или са умишлени убийства, поръчани от Сокола, оставаме да прецените вие.
Противно на общоприетото мислене, Емел Етем не е първата жена, стигнала до върха на ДПС. Това е Шерифе Мустафа – депутат, заместник-председател на ДПС и член на управата на загадъчната „Агробизнесбанк” – постове, поверени й лично от Доган. Заедно с крахът на банката, който като водовъртеж „удави” почти всички от управителния й съвет(с изключение на бизнесмена Христо Данов и тогавашния депутат Емил Бучков), неприятности се случиха и на Шарифе. Жената, която в златните си години била на върха на ДПС, била натикана в психиатрията. След като я пуснали, Шерифе Мустафа се преместила да живее в сопотското село Анево, далеч от политическия живот, където се подвизава и до днес. Шерифе избягва журналистите, но преди време в интернет медия излезе нейно изказване, че не вярва в самоубийството на Ахмед Емин, а е сигурна, че той е бил принуден да го извърши – лично от Доган.
Друг член на УС на „Агробизнесбанк” – Нихат Зия – катастрофира на 7-ми ноември 2006г., оттогава е в кома, държат го изкуствено жив. Познават го като ковчежник на ДПС по времето на Тройната коалиция, когато беше зам.-министър на финансите и контролираше икономическото разузнаване и хазарта в МФ, а брат му към момента е съветник на Борисов. По времето на катастрофата, по случайност или не, пътува с шефа на финансовото разузнаване Васил Киров, който се разминава със странно леки наранявания. Зия се вози в луксозен и сигурен автомобил „Ауди” , при катастрофата загиват четирима. Делото се гледа при закрити врата, чак две години след катастрофата. Журналисти не са допуснати, което засилва мистерията около случая. Днес медиите почти не споменават за катастрофата. Интересен „детайл” е, че след инцидента се прави проверка в кабинета на Зия и се установява, че липсват 700млн. лв. Смята се, че парите са прибрани в банкови сметки из Европа, но само Зия знае кои са и само той може да ги изтегли – вероятно затова много хора се надяват някой ден „ковчежникът” да се събуди. Междувременно милионите усилено се търсят с фалшиви пълномощни по Швейцарски и други европейски банки, които обаче нямат стойност, докато Нихат Зия „се води” жив.
Човек на Доган, отговарящ за Сливен и Ямбол, и също близък до Агробизнесбанк, загина при мистериозна катастрофа през октомври 2002г.. Мариян Първи беше кредитен милионер, с много висящи дела, но неосъждан. По неведоми пътища Петров става богат бизнесмен почти буквално за една нощ и загубва всичко също толкова бързо. 8 години след произшествието, много хора твърдят, че смъртта на Мариян Първи е предизвикана умишлено.
Капсъзов е помак – поет и депутат от ДПС. На 15 септември 1992г. автомобилът му е блъснат от Волга, управлявана от близкия до ДС бивш полицай Георги Едрев. Случаят се разследва като „непредумишлено убийство по непредпазливост”, но се смята, че инцидентът със Свилен Капсъзов е политическо убийство. В хода на делото е установено, че Капсъзов е изкарал курс по външно разузнаване и има специални умения – предизвикване на катастрофи. Такива деяния той наистина е извършвал неведнъж, но не е осъждан.
Една от хипотезите за убийството на депутата е, че е щял да направи шокиращо разкритие за икономически далавери в огромни размери. Другата, изразена от журналиста Иво Инджев обаче, е много по-сериозна.
Няма и четири месеца след смъртта на Капсъзов, правителството на Филип Димитров е свалено. Има основание да се приема, че ако депутатът не е бил ликвидиран, превратът е нямало да се случи. Свилен Капсъзов е бил депутат от квотата на ДПС с увеличаващо се влияние над депутати в парламентарната група на партията, в същото време често е противоречал на лидера – Ахмед Доган. Поетът Капсъзов е успял да събере депутати от групата на ДПС, които са щели да подкрепят Филип Димитров при евентуален опит на Доган да го свали – все пак първото правителство на десните е било на малцинството и се опирало единствено на подкрепата на догановите депутати в Народното Събрание. Капсъзов е бил трън в очите на Доган – вътрешна заплаха за предстоящия пъклен план. А самият план е започнал да се осъществява само три дни след вероятно предизвиканата кастрофа(човек, обучен да предизвиква катастрофи, умира точно от уж случайна катастрофа – ирония или нещо повече?). Службите, начело с Бриго Аспарухов, се появяват на пресконференция с обвинения срещу собственото си правителство и премиера Филип Димитров.
Катастрофата на Свилен Капсъзов е от огромно политическо значение за страната – ако той не беше умрял, правителството на Димитров почти сигурно щеше да се запази, голяма част от народните представители от ДПС щяха да се отцепят от партията. Целият преход щеше да изглежда по много различен начин.
Съпругата на Капсъзов, макар да отбягва медийни изяви, и до днес е сигурна, че Свилен е убит, като твърди, че преди смъртта си, той е бил силно разочарован от ДПС.
Мустафа е областен лидер на ДПС. Загива в катастрофа край Русе – по някаква причина навлиза в отрещното движение и се блъска челно в товарен камион.
На погребението му не идва нито един от „големите” в партията, Доган също не го удостоява за последен път с присъствието си, който междувпрочем не отиде и на погребението на дясната си ръка Ахмед Емин. Въпреки това, синът на Джевад – Джем Мустава, получи златна значка заедно с учредителите на ДПС на 17-тия рожден ден на партията, отпразнуван в Русе преди две години. По-късно и партиен клуб в града бе кръстен на Джевад Мустафа.
Освен катастрофи, в редиците на ДПС има и двама, преживели опит за отравяне. По времето на т.нар. „Оня списък”, Мехмед Тефик – „мъжка секретарка” на ДПС, както нагло го определил Доган, е настанен в Правителствена болница за отравяне. Странното в случая е какво прави в това лечебно заведение, след като не му се полага това право. Тефик оцелява, но и до днес се е покрил и не си отваря устата за каквото и да било относно ДПС. Смята се, че Тефик е настанен в тази болница не случайно – тайните на пациентите й – големци винаги са оставали зад стените й, още от времето на Людмила Живкова.
Другият „почти” отровен е Гюнер Тахир, агент от ДС, заемал всички възможни постове от местен председател до заместник-председател и говорител на движението. През ’97-ма напуска ДПС, а по-късно създава и своя партия НДПС, следствие от „Инициативния съвет за обновление на ДПС”(ИСО). През юни 2005г. Тахир също е приет в Правителствена болница, с отравяне. Отървава се на косъм. По-късно става ясно, че е поел миша отрова с храната си, но разследването така и не е довършено. За разлика от Тефик, Гюнер Тахир не си държи езика зад зъбите и често дава интервюта за вестници, като прави скандални разкрития за времето, в което членувал в ДПС. Няколко дни след отравянето му, в Момчилград е убит общинският председател на партията му – НДПС. Също като Шарифе Мустафа, и Тахир е напълно убеден, че Ахмед Емин не се е самоубил.


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Брак(ониер) по сметка

С акушер на коалиции, като Първанов, не е лесно да се мери човек. Само че нещо взеха рожбите му да се раждат мъртви.
Преди два дни той оповести съществуването на “четворна коалиция” – ГЕРБ, Атака, Синята коалиция и …РЗС. И отново “позна”. Точно толкова, колкото в прогнозата си два дни преди парламентарните избори, че на ГЕРБ ще се наложи да прави коалиция с…БСП. Толкова за “четворната” и “двойната”, които му се привиждат на този червен шаман.
Ако приложим аршина му, днес можем спокойно да констатираме , че отново имаме “тройна коалиция”, състояща се от БСП, ДПС и …РЗС. Така излиза от гласуването в негова полза, което спаси конституционния съд от нерадостната съдба да спасява неспасяемия по своята неадекватност гадател Първанов.
Вместо да си отваря очите ( нали те на страха са големи) на четири, на Първанов му се привидя четворна коалиция. Сега обаче с просто око се вижда възкресяването на “тройната” – по неговата логика.
Само че такава логика няма в реалния свят. Ясно е, че РЗС действаха напук като бламираха импийчмънта. Казвам го не от любов към РЗС, а към истината, каквато Първанов не е в състояние да прозре дори в такава елементарна ситуация, като онази преди изборите и преди обсъждането на неговите президентски недостатъци в парламента. Факт е, че той успя да постигне невъзможното, сплотявайки срещу себе си квалифицирано мнозинство депутати. Но да ги определи като “коалиция” е признак липса на тъкмо онази коалиционна култура, с която обича да парадира, сякаш наистина я притежава.
Бедата е там, че под коалиционна култура Първанов припознава безпринципното съюзяване на несъвместими политически субекти с цел келепир. Както се казва- явно съди по себе си. Заради същия този келепир той ще бъде запомнен като сериен убиец на собствените си прокламирани принципи ( анти-ДПС и про-ДПС, анти-НАТО и про-НАТО, и т.н.), “гъвкаво” промъквайки се към властта като самоцел. Само че такъв гигантски слалом при спускането по тънкия лед все някога води до дъното.
Ако дотук не съм ясен, да го кажа още веднъж, но по друг начин: Първанов отново, за пореден път, гръмко се провали в прогнозите си. Набеждавайки в тясно сътрудничество подписалите искането на импийчмънт с определението “четворна коалиция”, той на практика предрече, че вотът ще бъде приет. Както се видя днес, беше опроверган категорично.
Дами и господа, този човек отново демонстрира политическа глупост. Бламира себе си. Беше принуден да разсъждава на глас и се издаде – толкова може! Такъв му е бракониерският аршин, един брак по сметка не може да предвиди.
Друг е въпросът до каква степен това става ясно на т.н. широки народни маси, до които “подвизите” на Първанов достигат само в медиен целофан.

Парламентът започна процедура по отстраняването на страха от Първанов
По едно и също време, само с броени часове разлика, парламентите на Сърбия и България бяха изправени пред историческо предизвикателство. По различен повод, начин и значимост, разбира се. Защото сръбските депутати трябваше да дадат знак към света за преоценка на съвременната история на страна във връзка с масовото избиване на мюсюлмани в Сребреница през 1995 г., докато тук имаме “само” опит да бъде прекратен мандата на един (нищо и никакъв, биха казали мнозина) президент.
И тук и там все става нещо необичайно. Сърбите се борят за повече легитимност пред света в опит да затворят изключително болезнена страница от историята, на която всеки от гласувалите в сръбския парламент е съвременник. Мнозинството, след 13 часа дебати, намери сили все пак да узакони като официална позиция на страната едно извинение за геноцида, макар и да не го нарече с тази страшна дума, с която в демократичния свят определят целенасоченото унищожаване на 8 хиляди мъже и момчета в Сребреница.
У нас битката е не за “повече”, а за “ по-малко” . Тя е за по-малко злоупотреба с власт от страна на един човек, който също е част от миналото. Както в Сърбия, където гласуването на извинението се определя като “недостатъчно” по нормите на демократичния свят ( особено що се отнася до факта, че военнопрестъпникът от Сребреница Ратко Младич си остава някъде на свобода), така и у нас задействането на процедурата по отстраняване на президента Първанов е половинчата мярка.
Но на Балканите е така. И мечтите ни са малки. Не са като на онези, които стъпват на луната и обявяват ,че тази малка крачка е огромен скок за човечеството.
Политиката на малките стъпки е очевидно политиката на реалностите, на възможностите ни – такива, какви са. В този смисъл сърбите надскочиха дори себе си. А ние поне успяхме да се изненадаме, че срещу недосегаемия ни президент, явно разпореждащ се в държавата извън конституционно определената му черга, може да бъде постигнато квалифицирано мнозинство в НС. Поне при събирането на необходимите за това подписи.
При всяка битка, в която армиите запазват потенциала си за следващи сражения, отстъплението може да се обясни като тактически успех, а неуспехът да се представи като прелюдия към нов опит да атака. Нещо подобно се случва сега с премерването на силите между аргументите “за” и “против” Първанов като символ на осъденото на поражение минало.
Задействането на процедурата по отстраняването и дебатирането в парламента по казуса всъщност отприщва много по-важна и обречена на успех процедура: процедура по отстраняването на митовете за прехода, такива, каквито самият Първанов обича да фалшифицира с в своите преразкази пред невръстна аудитория от ученици и студенти. Защото Първанов е олицетворение на рафинираната лъжа в нашата държава. Той успя в кратки срокове да въплъти в себе си учредителя на националистическото ОКЗНИ , да съвмести партийния защитник на Кърджали като “Сталинград” от ДПС, с близко сътрудничество с върхушката на ДПС. Изхитри се да пише “любовни” другарски писма на главния виновник за кръвопролитията в Югославия Милошевич и да предвожда митинги срещу НАТО и за отрицателно време след това да стане партийният и държавен ръководител начело на натовска България. Увери българите и съюзниците, че България тръгва по европейски път, но всъщност направи всичко възможно да я дърпа в обратна посока като я обвърже тъкмо с Русия на Путин. Бил си еднакво близък с Джордж (Буш) и Владимир( Путин), предизвикателно заяви самият Първанов в присъствието на президента на съюзническа Америка, за да не си помисли гостът, че България се е откъснала от орбитата на Кремъл.
Истината, както е известно, може да бъде изкривявана понякога и дори често. Но цялата истина не може да бъде удавена напълно. Рано или късно тя изплува. Така стана в Сърбия, така ще бъде и тук.
Разговорът за големите измами, чиято емблема е Първанов, тепърва предстои. Този разговор беше буквално забранен в българските медии, за които критикуването на Първанов стана “мисия невъзможна” – който се опитва, го подгонват ( случаите са повече ,отколкото си мислите , това също ще стане известно). Както ми написа по този повод един колега, който все още не желае да говори публично ( защото е претърпял 10 неуспешни опита да си намери работа) : “ направо ми издадоха вълчи билет”.
Най-сетне важният разговор започна и то от мястото, от където се полага това да се случи: от парламента. Закъснял е по балкански. Но е едно добро начало, все пак.


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Евростат: рекодни нива на безработица в ЕС

Вследствие на световната икономическа криза безработицата в 16-те страни от еврозоната е достигнала рекордни нива. Квотата през февруари е била 10%, което се случва за първи път от 1998 година насам, съобщава статистическата служба Евростат в Люксембург. Нивото на безработица във всичките 27 страни-членки на Евросъюза възлиза на 9,6% и също е много високо. Най-силно засегнатите държави са Испания и Латвия, съответно с 19 и 21,7%, на другия полюс пък са Холандия с 4 и Австрия с 5%.

Сърбия се извини за клането в Сребреница
15 години след клането в Сребреница сръбският парламент се извини за кръвопролитието от името на сръбския народ. В приетата резолюция се подчертава, че Скупщината осъжда престъпленията, извършени срещу мюсюлманското население на града, и се извинява на жертвите. През юли 1995 година босненско-сръбските войски избиха в Сребреница близо 8.000 мъже и младежи мюсюлмани.

Г-8 заявяват подкрепата си за Афганистан
Страните от Г-8 потвърждават волята си да подкрепят Афганистан по пътя му към мира и стабилността. В заключителната декларация на състоялата се в Отава среща на външните министри на Г-8 се изтъква, че стабилизирането на Афганистан и съседните страни е изключително важно условие за възпирането на глобалния тероризъм. Що се отнася до Иран, в декларацията се заявява готовност за диалог, но същевременно се заплашва със „строги мерки” за пресичането на ядрените амбиции на страната.

Италианската полиция арестува 12 мафиоти
Италианската полиция арестува днес 12 предполагаеми мафиоти, членове на клана Казалези-Загария, действащ в района на Неапол. Сред задържаните са бащата и братът на 51-годишния Микеле Загария, местен бос, издирван от властите от 15 години. В операцията участвали 120 полицаи, гласи комюнике на полицията в Неапол. Казалези са смятани за най-влиятелния и най-жесток клан на Камората - неаполитанската мафия. Микеле Загария е издирван от 1995 г. за връзки с мафиоти, убийства, изнудвания и кражби. За него е издадена международна заповед за арест.

Парламентът отхвърли проекторешението за импийчмънт
Едва 6 гласа не достигнаха на управляващите и подкрепящите ги партии, за да успее парламентът да повдигне обвинение срещу президента Георги Първанов за нарушение на Конституцията. За предсрочното освобождаване на държавния глава бяха 155 депутати, а 72 бяха против. Така не се събра необходимото мнозинство от 161 гласа, за да бъде пратено решението към Конституционния съд. Всички депутати от ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция, както и трима независими гласуваха "за" прекратяване на пълномощията на президента. Депутатите от РЗС, които първоначално подкрепиха искането за отстраняване на Първанов и дори се подписаха под проекторешението, обаче така и не дойдоха в пленарната зала. Затова не можа да се достигне и необходимото мнозинство, въпреки че първоначално проекторешението беше внесено от 162 народни представители.

Германски журналисти: Импийчмънтът е проява на лош стил!
НС спря импийчмънта

Проява на лош стил, опасно заиграване, обречена политическа маневра - това са част от определенията, които дават на процедурата за отстраняване на Първанов двама германски журналисти, запознати с българските реалности.
Кореспондентът на радио Дойчландфунк Дирк Ауер е директен в оценката си за така наречения "импийчмънт". Според германския журналист причината, довела до искането за прекратяване на президентските правомощия, както и самото искане е:
"Проява на лош стил и от двете страни. Лош стил е да публикуваш стенограма от разговор в интернет. Но лош стил е и целият този импийчмънт. Все пак става дума за президента на тази държава. Честно да ви кажа нямам никакво желание да се занимавам с този въпрос", казва Дирк Ауер.
РЗС подведе Борисов
"Борисов се хвана на въдицата"
Колегата му Франк Щир не избягва темата - наскоро той публикува статия в берлинския вестник "Тагесшпигел", в която разказа на читателите си за скандала, занимаващ българските политици и общественост от няколко седмици насам. Какво постигна правителството на Бойко Борисов в крайна сметка? Според Франк Щир:
"Това е голяма политическа грешка. Бойко Борисов се хвана на въдицата на Яне Янев, който впоследствие оттегли подкрепата си за така наречения импийчмънт. Така че в крайна сметка единственото, което постигна правителството на Бойко Борисов, е няколкоседмично занимание с политически театър", казва германският журналист Франк Щир.
Според него дори парламентът да беше приел искането за освобождаване на Първанов от президентския пост, то не би могло да получи подкрепата на конституционните съдии:
"Проблемът е в мотивите. Фактът, че президентът е публикувал стенограмата от разговора си с финансовия министър, може да бъде поставен морално и политически под въпрос. Според много експерти обаче в Конституцията няма текст, който да се отнася до такъв случай. Така че мотивите, подписани от 162-мата депутати, са доста проблематични. Искане за освобождаване на държавния глава от правомощията му може да бъде повдигнато само при явно нарушаване на Конституцията", припомня германският журналист Франк Щир.
И той, и Дирк Ауер са категорични: така нареченият импийчмънт е политическа маневра, чиято цел не е точно президентството: "Налице са предположения, че в случая става дума за отвличане на общественото внимание от неразрешените проблеми", казва кореспондентът на радио Дойчландфунк Дирк Ауер. На същото мнение е и колегата му Франк Щир:
Президентът оцеля
"Такова нещо не би могло да се случи в Германия"

"Търси се сблъсък с политическия противник, за да се отклони вниманието от истинските проблеми на страната, като например реформата в здравеопазването, пенсионната система. Това са все отрицателни точки за правителството", казва Щир.
Възможно ли е да се разрази подобен скандал в страна като Германия например? Според Дирк Ауер: "Там биха оставили този въпрос на съдилищата. Като цяло обаче става дума за друга политическа култура, която е по-малко персонифицирана и по-малко насочена към произвеждане на скандали."
И според Франк Щир политическият скандал, разиграващ се в момента в България, не би могъл да се случи в Германия: "В този вид - не. И в Германия политиците се впускат в спорове, когато нямат отговор на прагматични въпроси. Но трудно бих могъл да си представя, че в Германия би могло да се стигне до такъв деструктивен двубой между държавните институции", казва германският журналист Франк Щир.
Автор: Маринела Липчева, Редактор: Даря Попова-Витцел


ПО агенция КРОСС
Мнения пред КРОСС след неуспелия импийчмънт на президента

София /КРОСС/ Парламентът отхвърли искането за импийчмънт на президента Георги Първанов. Ето какво коментираха пред Информационна агенция КРОСС политици и политолози:
Антоний Гълъбов: Няма готовност за преразглеждане на правомощията на президента
"Първият и основен извод от гласуването на импийчмънт на президента в НС е без всякакво съмнение, че няма готовност да бъдат подложени на цялостно преразглеждане правомощията на президента". Това заяви пред Информационна агенция КРОСС политологът Антоний Гълъбов.
Той коментира още: „Според този чл. 103 от конституцията, по който се провежда тази процедура, президентът и вицепрезидентът не отговарят за действията си, с изключение на хипотезата на държавна измяна и нарушение на Конституцията. Самият факт, че опозицията направи всичко възможно да демонстрира собствената си амбиция и не се събра мнозинство за повдигане на обвинение в КС, означава, че няма готовност все още да бъде преразгледана тази особена роля на президента, която винаги е създавала проблеми, заради опитите на всеки действащ президент да излезе извън границите на собствените си правомощия.
За съжаление ми се струва, че съществена част от българското общество не успя да се ориентира в онова, което беше в основата на искането за предсрочно отстраняване на президента и в истинските аргументи на мнозинството. Без съмнение, необходимо е всеки български гражданин да направи своите изводи, но е важно наистина да се разбере, че има сериозни, съществени въпроси, повдигнати в тези мотиви, които не могат да останат без последствия. Това, че не беше събрано мнозинство в НС, не означава, че тези проблеми ги няма. Не означава, че всичко е наред с президентската институция. Тъкмо напротив. Аз смятам, че едно снемане на въпроси, които са свързани с отговорността на президента и вицепрезидента за международно организирана корупция, свързана с издаване на паспорти за български граждани, не може да бъде снето като тема, само за това, че не се е събрало мнозинство в парламента, което да внесе тези обвинения в КС. Най-вероятно ще е необходимо след като обвинението докаже и съдът се произнесе за вината на по-нискостоящите длъжностни лица. Може би тогава отново ще бъде поставен въпросът за отговорността на вицепрезидента и президента, които са допуснали това да се случва през всичките тези години", заключи Гълъбов.
Димитър Чукарски за импийчмънта: РЗС демонстрира безотговорно поведение
Дебатът за импийчмънта беше експлоатиран политически в Народното събрание, каза пред Информационна агенция КРОСС независимият депутат Димитър Чукарски, който преди време напусна РЗС. Чукарски е гласувал „за" искането да започне процедурата по отстраняване на държавния глава, което днес не бе одобренo от Народното събрание. Не достигнаха 6 гласа на депутати от партията на Яне Янев, които първоначално се подписаха под мотивите за искането.
Поведението на бившите си колеги от РЗС, които днес оттеглиха подкрепата си за отстраняването на президента, Чукарски определи като проява на непридвидимост и безотговорно поведение.
„За хората, които са наясно с нещата, решението на РЗС не е толкова изненадващо. За тези, които си спомнят- първо позицията беше „за", после активно „за", след това стана „меко против", а сега стана изведнъж „твърдо против". Този стил на поведение беше един от мотивите, които ме накараха да вземе решението да напусна партия РЗС", обясни независимият депутат, който подкрепи и решението на депутата от РЗС Цветан Цветанов, който от днес официално не е народен представител.
„Ние декларирахме преди изборите категорично принадлежността си към център-дясното политическо пространство. Действията на Яне Янев и хората, които все още продължават да изпълняват волята му, показват, че може би това, което Румен Овчаров говори, не е без основание", каза Чукарски. На въпрос дали това значи, че РЗС е създадена от БСП ,депутатът отговори: „Не съм наясно, но днешните действия показват, че вероятно нещата не са плод на някаква случайност".
„Този дебат трябваше да събере съответните гласове. Няма как такъв дебат да мине без скандал, тъй като всеки търси как да привлече вниманието на публиката, особено когато се предава на живо по радиото и телевизията. Оттук нататък трябва да гледаме напред за изхода от кризата", каза още независимият депутат.
Живко Тодоров: Нека всеки български гражданин да направи своите заключения
„Не се събраха 161 гласа, а имаше 162 събрани подписа. Но изглежда, че от независимите депутати, които бяха подкрепили подписката първоначално, отмениха всъщност своята воля и не се явиха в пленарната зала". По този начин Живко Тодоров - депутат от ГЕРБ коментира пред Информационна агенция КРОСС гласуването за искане на импийчмънт на президента в НС.
Тодоров коментира още: „На пръв поглед поведението на независимите депутати изглежда странно като промяна на волята. Самият факт на неявяване означава по-скоро отхвърляне на проекта за решение, т.е. подкрепа по-скоро на опозицията, която гласува против".
На въпрос дали е имало полза от дебата в НС, Живко Тодоров отговори: „Смятаме, че имаше полза, за да бъдат изяснени обстоятелствата пред обществото. Затова се излъчи по националната телевизия, за да може всеки един български гражданин да направи своите заключения, да състави свое мнение за това - дали има нарушение на Конституцията или не от държавния глава".

Янаки Стоилов: Управляващите принизиха ролята на парламента
„Това, което днес стана в парламента, е първият случай, в който гласувалите в подкрепа на едно предложение са по-малко от тези, които са го направили". Това коментира за Информационна агенция КРОСС депутатът от „Коалиция за България" Янаки Стоилов по повод гласуването за предложението на импийчмънт на президента.
Той допълни: „Това е достатъчно показателно. Другият важен факт е, че предварително беше ясна юридическата несъстоятелност на направеното искане. Третото, което е с политическо значение, е, че тази дискусия до голяма степен принизява ролята на парламента, защото той се въвлича в действия, които нямат необходимото основание, нито пък зад тях стоят въпроси, които реално засягат българските граждани. Този спор, който беше възникнал, нямаше нужда да стига до такава фаза. Не бива да се използват много тежки конституционни процедури по един недопустим, преднамерен и тенденциозен начин".
По думите му след като е била провокирана дискусията, не е било възможно да не се състои.
„Беше ясно, че такъв тип теми, наложени от управляващите, всъщност превръщат парламента в една обикновена трибуна, при това невинаги достатъчно стойностна, вместо в авторитетна институция, която да води до по-голямо уважение както у българските граждани, така и у всички други институции", коментира още Янаки Стоилов.

Алексей Петров остава в ареста
София /КРОСС/ Софийски градски съд остави в ареста Алексей Петров, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Съдът остави в ареста и Марчело Джотолов, който също беше задържан при операция „Октопод".
СГС отхвърли искането на защитата за налагане на по-лека мярка за неотклонение, като прие, че има опасност Петров да извърши ново престъпление.
Съдът се обоснова, че доказателствата по делото сочат за осъществяването на мащабна и особено опасна престъпна дейност, макар и в минал период от време.
Заседанието на съда днес продължи близо 12 часа.
Прави се опит да се криминализират моите действия като служител и общественик. Това заяви по-рано в съдебната зала Алексей Петров. „Над мен се осъществява психически тормоз. Това е видно и от действията на вътрешния министър Цветан Цветанов", заяви Алексей Петров. „В първите дни след унизителната за мен операция „Октопод" по медиите се излъчваше непрекъснато унизителният клип с моето задържане", оплака се бившата барета. Той определи свидетелските показания на обвинението като „инсценирани".
„Не съм извършил престъпление", категоричен бе Алексей Петров. Той увери, че няма намерение да се укрива, посочвайки, че е имал информация за задържането си, но въпреки това не се е скрил.
Според прокуратурата има реална опасност ако бъде пуснат от ареста, Петров да въздейства върху свидетелите по делото срещу него. По тази причина някои от тях са поставени под специална закрила, след като са изразили опасения за живота си, обясни прокурор Костов. Според обвинението Алексей Петров е отправил дори заплахи към един от разследващите прокурори. Обвинението цитира запис, според който Петров е заявил: Искам само за ден да остана в килията с този прокурор, за да види какво ще му се случи.
От прокуратурата цитираха още от записаните чрез СРС разговори между задържаните при операция „Октопод", в които се споменавало, че „член на ВСС е бил спасяван от ситуация".
От своя страна адвокат Васил Василев от защитата на Алексей Петров определи намесата на магистрат в „Октопод"-а като „долнопробна полицейска манипулация". Според Василев от прокуратурата са „пропуснали" да споменат, че във въпросните разговори се съдържала информация за източване на „Кремиковци" от виден представител на изпълнителната власт в момента съвместно с подсъдим по „дело, с което се отчитаме пред Европа".
Защитата на Петров призова съдът да не допуска прокуратурата да превърне задържането под стража в механизъм за събиране на доказателства.При обиска в дома на Алексей Петров е открито ксерокопие от справка за разработка срещу покойния прокурор Николай Колев, съобщи в съдебната зала прокурор Костов. По думите му от рапортите на Алексей Петров е видно, че докато е бил офицер в службите, не са му били поставяни никакви конкретни задачи.
„Алексей Петров е най-странният офицер в службите. Той е бил офицер, който службите не са искали в даден момент. Сигурно е, че не е работил по направление „Наркотици", а именно по тази линия е било разследването срещу Николай Колев. Ето защо законно няма как Петров да изнесе справката", коментира прокурорът.
Днес стана ясно, че три нови обвинения са били повдигнати срещу Алексей Петров - за разгласяване на държавнтайна - притежаване на секретен документ, принуда и рекет.

Алексей Петров заплашвал прокурор
София /КРОСС/ Прави се опит да се криминализират моите действия като служител и общественик. Това заяви Алексей Петров в съдебната зала на днешното заседание по мярката му за неотклонение в Софийски градски съд, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. „Над мен се осъществява психически тормоз. Това е видно и от действията на вътрешния министър Цветан Цветанов", заяви Алексей Петров. „В първите дни след унизителната за мен операция „Октопод" по медиите се излъчваше непрекъснато унизителният клип с моето задържане", оплака се бившата барета. Той определи свидетелските показания на обвинението като „инсценирани".
„Не съм извършил престъпление", категоричен бе Алексей Петров. Той увери, че няма намерение да се укрива, посочвайки, че е имал информация за задържането си, но въпреки това не се е скрил.
Според прокуратурата има реална опасност ако бъде пуснат от ареста, Петров да въздейства върху свидетелите по делото срещу него. По тази причина някои от тях са поставени под специална закрила, след като са изразили опасения за живота си, обясни прокурор Костов. Според обвинението Алексей Петров е отправил дори заплахи към един от разследващите прокурори. Обвинението цитира запис, според който Петров е заявил: Искам само за ден да остана в килията с този прокурор, за да види какво ще му се случи.
От прокуратурата цитираха още от записаните чрез СРС разговори между задържаните при операция „Октопод", в които се споменавало, че „член на ВСС е бил спасяван от ситуация".
От своя страна адвокат Васил Василев от защитата на Алексей Петров определи намесата на магистрат в „Октопод"-а като „долнопробна полицейска манипулация". Според Василев от прокуратурата са „пропуснали" да споменат, че във въпросните разговори се съдържала информация за източване на „Кремиковци" от виден представител на изпълнителната власт в момента съвместно с подсъдим по „дело, с което се отчитаме пред Европа".
Защитата на Петров призова съдът да не допуска прокуратурата да превърне задържането под стража в механизъм за събиране на доказателства.При обиска в дома на Алексей Петров е открито ксерокопие от справка за разработка срещу покойния прокурор Николай Колев, съобщи в съдебната зала прокурор Костов. По думите му от рапортите на Алексей Петров е видно, че докато е бил офицер в службите, не са му били поставяни никакви конкретни задачи.
„Алексей Петров е най-странният офицер в службите. Той е бил офицер, който службите не са искали в даден момент. Сигурно е, че не е работил по направление „Наркотици", а именно по тази линия е било разследването срещу Николай Колев. Ето защо законно няма как Петров да изнесе справката", коментира прокурорът.

ОЦК внася съдебни искове заради забавен проект
Кърджали /КРОСС/ Съдебни искове ще внесе не по-късно от май тази година ръководството на ОЦК заради забавения с две години строеж на новия завод за цинк, съобщава в. "Нов живот"-Кърджали. Собственикът на „Интертръст холдинг" Валентин Захариев припомни, че тогава Експертният съвет към Министерството на околната среда и водите е взело положително решение по проекта. След това обаче тогавашният министър Джевдет Чакъров еднолично предизвикал втори съвет. Манипулирани са неговите членове, след което те са взели отрицателно становище. Подготвяме съдебни искове срещу инстанциите. За двете години забавяне на проекта имаме огромни загуби, подчерта Захариев. Заради умишленото действие на министър Чакъров са натрупани лихви по кредита в размер на 1 млн. и половина евро. Пропуснатите ползи при положение, че заводът беше заработил, са в рамките на 2 млн. и 300 долара. Така общият иск възлиза на около 5 млн. лв.
Като аргументи за умишлено поведение на министъра Захариев посочи, че на "80 км оттук, в Пловдивско, същестува КЦМ - завод като нашия. Работи със същата технология, но е с два пъти по-голям капацитет. Вредните му емисии са двойно по-високи от тези, изпускани от ОЦК в Кърджали. Но за завода там не се шуми, защото министър Чакъров е от Асеновград", твърди Захариев.
Захариев обвини част от общинското ръководство в Кърджали, че е изиграло значителна роля при забавянето на проекта. Отново започва сериозна акция срещу завода да не се реконструира, а да спре. Може би имат други интереси и затова реагират така болезнено срещу една нова придобивка за града. Според Захариев реакцията на протестите е пресилена и има определена политическа и икономическа цел, не и екологична.

Валентин Захариев, собственик на ОЦК: Оказваха ми натиск да се срещна с Доган
София /КРОСС/ За да се разреши строителството на Цинковия завод, председателят на Борда на директорите на „Интертръст холдинг" Валентин Захариев трябва да се срещне и разговаря с лидера на ДПС Ахмед Доган. Така бил съветван Захариев неколкократно от кмета на Кърджали Хасан Азис преди 2 години, когато се обсъждаше Докладът за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ за новия Цинков завод. Това съобщи бизнесменът на пресконференция във връзка с доклада за ОВОС за нов Оловен завод, който в сряда беше представен пред обществеността на Кърджали. Каза го в отговор на журналистически въпрос дали от ДПС са искани пари от завода, съобщава в. "Нов живот"-Кърджали.
Имахме искане от община Кърджали да подпомагаме финансово футболния отбор и направихме този жест, каза Захариев. Отпуснахме около 100 000 лв. Това не беше оценено от кметството, затова спряхме по-нататъшното подпомагане на отбора. След това пряко никой не ми е искал пари, но ми е оказван натиск да ходя на среща с Доган не само от кмета, но и от други хора, каза Захариев. Допълни, че неофициално е бил съветван да го направи и от председателя на футболното дружество.
Отказах срещата, тъй като не виждам връзка между политиката и икономиката. Ние правим бизнес, който е структуроопределящ за региона и даже за страната. Само две са предприятията, които се занимават с добив на цинк и олово в България - ОЦК и КЦМ край Пловдив. Смятаме, че този факт би трябвало да се приеме като добър за хората в община Кърджали, каза той.

Четирима задържани при операция "Медузите"
Варна /КРОСС/ Тече специализирана полицейска операция „Медузите" съвместно с Окръжна прокуратура Варна. Към настоящия момент са задържани четирима души. Това са Даниел Дънката, Борислав Гуцанов - председател на Общинския съвет, Пенчо Пенчев - шеф на градския транспорт, и Яна Кръстева - главен счетоводител на градския транспорт. Това съобщи за Информационна агенция КРОСС министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той уточни, че задържаните са злоупотребили с финансови средства на общината при неизгодни сделки за градския транспорт. В момента текат обиските на работните места и на домашните адреси на задържаните лица. Обиските са в Златни пясъци, Траката, Ракитника, Възраждане, спортната зала, градския транспорт, хотел „Капитол", който е собственост на Даниел Дънката, и сградата на Общината - кабинета на председателя на Общинския съвет. Засега министър Цветанов не очаква нови арести: „Евентуално още 1 човек може да бъде привлечен, ако е на територията на страната".
Специализираната полицейска операция продължава и в момента.

Задържани по "Октопод"-а коментирали Борисов и Цветанов в килиите
София /КРОСС/ Разговори от килиите на задържаните, събрани със специални разузнавателни средства, се оказаха новите доказателства по делото за организиране на престъпна група срещу Алексей Петров, които прокуратурата представи днес, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Софийски градски съд гледа днес мярката за неотклонение на задържаните при операция "Октопод" Алексей Петров и Марчело Джотолов.
„Става въпрос за записи на песни, игра на карти, общи разговори за политическата обстановка, квалификации за премиера и вътрешния министър, които мисля, че не са държавна тайна", коментира адвокат Васил Василев пред журналисти. Той посъветва медиите да поискат записите от главния прокурор и вътрешния министър, тъй като по думите му са „много вълнуващи" и показват за какви неща се дават пари в условията на криза.
Адвокат Ина Лулчева от защитата на Петров бе категорична, че те не са събрани по установения ред и ги определи като "ненужни бръщолевения и нецензурни изрази от страна на задържаните".
Именно папката с гриф „строго секретно" даде на прокуратурата основание в началото на днешното заседание да поиска то да се води при закрити врати. Съдът обаче не прие СРС-тата като доказателство по днешното дело и отхвърли искането на прокуратурата, постановявайки, че не винаги, когато има СРС, информацията от него следва да се третира като държавна тайна.
Според защитата на Петров няма данни за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, както и опасност Петров да извърши ново престъпление. От защитата поискаха налагане на по-лека мярка или на никаква.
Адвокатите на Алексей Петров обвиниха прокуратурата в липса на конкретизация в обвиненията. Според тях в обвинението за организиране на престъпна група са изброени и група лица, без да се посочват доказателства за свързаност, за целта на групата, а по обвинението за пране на пари не е посочена нито една конкретна сделка и фирма. По обвинението за данъчни злоупотреби пък липсват конкретни фактури, имена на фирми, дати и суми. От защитата попитаха в качеството си какъв Алексей Петров е подал погрешна информация на данъчните - като физическо или като юридическо лице.
През целия период на обвинението за организиране на престъпна група Алексей Петров е бил секретен агент, независимо че някои представители на изпълнителната власт се опитват да ни убедят в противното, заявиха още от защитата. За този период дейността му е била контролирана, наблюдавана и проверявана от водещ офицер първо в НСС, а после и в ДАНС. Адвокат Лулчева попита защо ако Петров е извършил нарушения през тези 13 години, нито един от неговите шефове в службите, които е трябвало да го контролират, не е привлечен като обвиняем за това.


По Екипнюз.ком

На 1 април МВР ще тества сирените в 10 града

На 1 април в 11 ч. в десет града в страната ще бъде направен тест на сиренната система, съобщиха от МВР. Това са София, Бургас, Русе, Кърджали, Смолян, Плевен, Варна, Пловдив, Пазарджик и Монтана. Пробата на звука на оповестителните уреди е в изпълнение на Наредбата за ранното предупреждение и оповестяването при бедствия.
От Главна дирекция “Гражданска защита” припомнят, че системата трябва да бъде тествана два пъти в годината - на 1 април и 1 октомври.

Гоце и Яне 100 години по-късно. Историята и политиката като комунистическа гротеска
На 4 февруари 1872 година в град Кукуш, днешен Килкис, гръцка Македония, се ражда Георги Николов Делчев, по-известен като Гоце Делчев, единственият човек освен Васил Левски, когото българите наричат Апостола. Няколко месеца по-късно, на 18 май същата година в село Влахи, Мелнишко, се ражда Яне Сандански, легендарна фигура на освободителните борби в Македония.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
За разлика от Гоце, който умира в сражение с турската армия през 1903 година и който и приживе е бил почитан като светец от българите в Македония, а и в България, Яне Сандански е доста по-противоречива личност. Смята се, че именно Сандански започва братоубийствената война във ВМРО, след като нарежда убийството на Борис Сарафов и Иван Гарванов през 1907 година, изпълнено от близкия му съратник Тодор Паница.
На свой ред Сандански също е убит от свои през 1915 година.
Днес двамата велики българи – Гоце и Яне – почиват в своите гробове. Гоце – в двора на скопската църква “Свети Спас”, където са пренесени костите му от България по нареждане на комунистите след 1944 година, а Яне – на около 200 метра от Роженския манастир.
Обаче като в някаква гротескна карикатура 100 години по-късно на българската политическа сцена отново има Гоце и Яне. Единият се казва Георги Първанов, кръстен Гоце в качеството си на сътрудник на Държавна сигурност, и е президент на държавата. Другият е председател на малка, но гласовита партия – Яне Янев, лидер, мозък и сърце на “Ред, законност и справедливост”. (Това за мозъка може и да не е баш така.)
В сряда двамата се оказаха в центъра на събитията – единият като първият президент на държавата, за когото по официален конституционен ред се иска отстраняване от длъжност, вторият – като човек, който фактически стопира процедурата.
Само преди седмица депутатите от Яне-Яневата партия се подписаха под искането за отстраняване на Първанов, а в сряда вече бяха на друг акъл и се врътнаха на 180 градуса. С което потвърдиха всички слухове, че партията им е лабораторно упражнение, създадена с единствената цел да отмъкне гласове и да попречи на създаване на стабилно парламентарно мнозинство.
Цялата консервативна реторика на Яне се изпари яко дим и лъсна, че той е пратен на политическата сцена, за да брани, а не да променя статуквото, чието олицетворение пък е другият колега – Гоце.
През всичките 20 години след 1989-а българските комунисти играха не за съхраняване на социализма като практика и като идеи, макар че това разправяха и разправят на беловласите си избиратели, а за време. Колкото по-бавно ставаха промените, толкова комунистите бяха по-доволни, понеже изпираха пари, биографии, досиета, съвести и памет.
Така членството на България в НАТО и Европейския съюз беше забавено с няколко години, а във вътрешен план страната загуби страшно много време, което сега се плаща скъпо и прескъпо. Обаче пасиансът на комунистите се нареждаше.
На върха на тази времеядяща пирамида е Георги Първанов-Гоце, чието поведение като държавен глава продължава да държи България в двусмислено положение, продължава да е източник на практики, които нямат нищо общо с цивилизованите държави: например помилването на доказания – с присъда - престъпник Цветелин Кънчев, чадърът, разпънат върху спонсорите Марио Николов и Людмил Стойков, срамната политическа търговия, достигнала своя апогей с 3-5-8 коалицията, закрилата на политическата корупция, толерирането на доказани агенти на комунистическата Държавна сигурност по върховете на държавата и награждаването им с ордени и какво ли не още.
Та защитник на този човек, на Гоце, в сряда се оказа Яне.
Това наистина е гротеска, фарс, който само комунистите могат да измислят.

В Русия бяха задържани десетки души при антиправителствени митинги
Антиправителствени митинги се проведоха в Москва и Санкт Петербург.Руските власти разпръснаха протестиращите и арестуваха десетки от тях, съобщи Интерфакс. По-рано днес бяха пресечени опити за устройване на аналогични митинги във Воронеж и Владивосток, посочва опозиционният сайт Каспаров.ру.
Митингите бяха организирани в рамките на “Стратегия 31″ в подкрепа на член 31 от руската конституция, който гарантира правото на мирни събирания. Нито една от акциите обаче не получи разрешение от местните власти. Сред задържаните в Москва са организаторите на акцията - лидерът на Националболшевишката партия Едуард Лимонов и активистът от движението “Ляв фронт” Константин Косякин. Демонстрантите в Санкт Петербург организираха шествие по главната улица Невски проспект, скандирайки “Русия ще бъде свободна!” и “Конституция!”.

Тежка банкова криза в Ирландия
Държавната „Англо-Айриш банк” съобщи за огромни загуби в размер на 12,7 млрд. евро за миналата година, които са най-големите в корпоративната история на Ирландия, предаде АФП. През януари миналата година банката бе национализирана. По-рано ирландският финансов министър Брайън Ленихан разкри, че „Англо-Айриш банк” може да има нужда от още 10 млрд. долара от парите на данъкоплатците.
Ирландските банки са изправени пред недостиг на капитал в размер на 32 милиарда евро, съобщиха банковият регулатор на страната и финансовото министерство. В същото време правителството на Ирландия може да предостави едва три четвърти от нужната сума, се казва в материал на „Файненшъл таймс”
Недостигът на капитали, който се равнява на около 20% от БВП на страната, е много по-голям от очакваното. За него стана ясно, след като Националната агенция за управление на активите обяви придобиването на лоши кредити, предимно ипотечни, на стойност 16 милиарда евро. По този начин агенцията е на път да се превърне в най-големия собственик на недвижими имоти в Ирландия.
Очаква се ирландското правителство, което вече национализира една банка, да се превърне в мажоритарен собственик на всяка голяма банка в страната.

Европейската комисия посочи как точно гражданите ще могат да влияят на политиката в ЕС
Европейската комисия уточни при какви условия пряката демокрация ще бъде упражнявана в рамките на ЕС. Това ще стане чрез Европейската гражданска инициатива, предвидена в Лисабонския договор. Досега Брюксел търпеше сериозни критики за това, че политиката му е прекалено отдалечена от обикновения гражданин във всяка от 27-те страни членки. Благодарение на гражданската инициатива обаче европейските граждани ще имат възможността директно да правят предложения на еврокомисия за нови мерки в областите, в които комисията има правомощия.
За да бъдат приети и прилагани в границите на общността предложенията на гражданите ще трябва да бъдат подкрепени с подписите на най-малко един милион европейци, които са навършили възрастта за гласуване и които са от поне една трета от 27-те страни членки.
Взетото в Брюксел решение предвижда и конкретни срокове – от една година за събиране на подписите и от четири месеца за проучване на Комисията на предложената гражданска инициативата. Заместник-председателят на еврокомисията, отговарящ за междуинституционалните отношения и администрацията Марош Шефчович изрази надежда, че страните от съюза и Европейския парламент ще постигнат окончателно споразумение за Европейската гражданска инициатива преди края на тази година. По този начин ще се даде възможност на първите инициативи да започнат през 2011 г.

Гуцанов не е за сефте в ареста
Председателят на варненския общински съвет Борислав Гуцанов за втори път попада в ареста. В началото на 1999 година той е бил задържан в качеството си на директор на корабната компания “Блек сий шипинг”. Заедно с него зад решетките попада шефът на варненския клон на “Елитбанк” Пламен Георгиев. Двамата са обвинени за отпуснати три кредита на обща стойност 9 млн. долара, които фирмата е получила без обезпечение. Гуцанов е пуснат от ареста срещу парична гаранция три месеца по-късно, а делото срещу него е прекратено.
Съпругата на Борислав Гуцанов обвини полицаите, че маскираните нахлули у дома им като разбили входната вратата. От варненската полиция заявиха, че не са извършили незаконни действия и вратата на семейство е разбита, тъй като никой не е отворил.
Гуцанов е член на БСП е от 1988 г. От 2005 е председател на Общинския съвет, а две години по-късно е избран за шеф на градския съвет на БСП във Варна.


ПО НЮЗ.БГ

Доку Умаров пое отговорност за атентатите в Москва

Лидерът на чеченските екстремисти Доку Умаров пое отговорността за самоубийствените атентати в московското метро, при които загинаха 39 души, предаде Ройтерс.
Умаров заявява във видео изявление, че той лично е наредил нападенията.
По думите му - нападенията в Русия ще продължат.
Днес 12 души бяха убити при взрив в Дагестан.
Той идва два дни след атентатите в московското метро, при което загинаха 39 деши, а над 75 са в болница.

Борисов: Ако не съберем парите, вдигам ДДС, без да питам
За 59 антикризисни мерки се договориха представителите на синдикати, бизнес и правителство.
Това съобщи премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерски съвет.
Премиерът изрази съжаление, че е имало изтичане на информация по време на преговорите на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Припомняме, тристранката заседава шест поредни дни преди да се постигне някакъв консенсус по антикризисните мерки.
Както още предишните дни стана ясно, по най-дискутираната мярта - вдигане на ДДС, е постигната договореност данъкът да не бъде повишаван.
ДДС ще се вдигне, ако правителството не успее да развали сключени договори за 2 млрд. лева, категоричен е премиерът.
"Съгласих се ДДС да остане на ниво 20%, независимо че убеждението ми е, че с времето трябва да намалява", изтъкна премиерът, но заяви категорично:
"Изобщо няма да ги питам, отивам и го вдигам, ако се наложи".
Той заяви, че е изключително правилен принципът на европейските лидери, че когато не всичко е договорено, нищо не е договорено.
Борисов за пореден път заяви, че настоящото правителство плаща увеличението на пенсиите на предишните управляващи. По думите му, те са вдигнали пенсиите, но реално изплащането им е започнало при неговия кабинет.
"В момента пенсиите няма как да бъдат вдигани", каза Борисов и обеща поетите ангажименти към пенсионерите да се изпълнят в рамките на мандата.
Той заяви, че се очаква мерките да донесат в хазната около 1.6 млрд. лева.
Неразплатените около 550 млн. лева, които трябва да получи бизнесът, ще ги получи до 15 дни, разработена е схемата за плащане", заяви още премиерът.
"Бяхме и критикувани, че сме избрали този начин на работа", посочи Борисов и изрази убеждението си, че въпреки всичко, това е правилният начин на работа.
"На север от София т.нар. шопски край е известен с ината си. Аз съм от там. Когато една политика касае 8 млн. души, правилният начин за работа е този", допълни премиерът.
По думите му ако преди една година Националният съвет за тристранно сътрудничество се беше събрал и беше направил антикризисни мерки, сега нямаше да са 59, щяха да са 5.
Министърът на финансите Симеон Дянков посочи един от постигнатите резултати - че е доказано, че Съветът за тристранно сътрудничество може да работи.
"Работихме над 50 часа, проведохме 8 заседания и преговаряхме и в почивните дни", изтъкна министър Дянков.
Част от мерките спомагат за съкращаване разходите в администрацията, която ще поеме част от тежестта на кризата, посочи финансист № 1.
С някои от мерките се облекчава и бизнесът, посочи още той и допълни, че тези мерки се отнасят за бързо изплащане на ДДС, което е факт от този месец.
"Този диалог показва как и за в бъдеще съвместно със социалните партньори ще решаваме много от проблемите и в икономическата, и в някои други сфери", посочи Дянков.
По думите му, 59-те мерки са за бързо излизане от кризата, но и когато България излезе от кризата, да се превърне в по-добро място за живот и за работа.
Стана ясно, че след великденските празници ще се обсъжда и още една допълнителна мярка, за която до момента не е постигната договореност.
Става въпрос за мярка 60, която касае здравеопазването, съобщи министър Дянков. Той обясни, че мярката се отнася за болничните дни.
В момента разходите за първите три болнични дни се поемат от работодателите (1-вия ден) и от НОИ (2,3 и т.н. дни от болничните), обясни министърът.
"Стигнахме до принципно разбиране, макар и без пълно съгласие, че ще постигнем нова схема, при която първите 3 дни не се покриват от НОИ", посочи той и обясни, че през първия и втория ден от болничните разходите в 80% ще се покриват от работодателите, третият ден ще е за сметка на работника, а НОИ покрива болничните от 4-тия ден нататък.
Най-важните мерки:
Вдигане на дивидента за държавата от държавните дружества от 50 на 80%, а също отчисляване в полза на държавата или съответните общини на 50% от приходите от наеми на предприятия с предимно държавно и общинско участие предвижда приетия от правителството пакет антикризисни мерки.
За подкрепа на фиска се предвижда и удвояване на данъка върху жилища с данъчна оценка над 300 000 лв. и данъка върху автомобили със застрахователна стойност над 70 000 лв., а данъкът върху персонални яхти и самолети да бъде утроен.
Сред мерките за възстановяване на финансовата дисциплина са набелязани законови промени и изготвяне на график за изплащане от държавата в пълен размер до края на първото полугодие на т.г. на дължимите суми по изпълнени обществени поръчки, съгласно договорите и директивите на ЕС.
Предвижда се приемане на законови гаранции, че периодът на издължаване от страна на държавата към фирмите ще бъде обявен за „ваканционен", т.е. без наказателни лихви по дължими данъци и осигурителни плащания и с право на достъп до евро-проекти и обществени поръчки.
За осигуряване на допълнителен финансов ресурс за реалния сектор се предвижда вдигане на привлечения капитал на Българската банка за развитие като 60% от привлечените средства се насочат към малките и средни предприятия.
За подкрепа на домакинствата се предвижда да бъде изготвен механизъм за увеличаване на минималната работна заплата от 1 юли т.г., а също да бъдат положени усилия за временно ограничаване на нарастването на държавнорегулираните цени на стоки и услуги от обществен интерес.
До края на май да бъдат изготвени концепции за пенсионна реформа и за здравна реформа предвижда още пакетът от мерки срещу кризата, а също и временно преустановяване - до края на 2011 г., на намаленията на осигурителните вноски.

САЩ тестваха балистична ракета на границата с Иран
САЩ проведоха изпитателно подводно изстрелване на балистична ракета, способна да носи ядрени бойни глави, съобщи МИГнюз.
Изпитанията на ракетата бяха извършени в рамките на съвместни военни учения със Саудитска Арабия, съобщи западен военен източник.
Изстрелването на ракетата "Трайдънт" е станало в териториалните води на саудитското кралство, каза той, без да посочи точното местоположение.
Източникът е пожелал анонимност заради закрития характер на ученията. Известно е само, че ракетата е ударила предварително определен район.

Франция иска от НАТО "разяснения" за ПРО
Франция поиска от НАТО "разяснения" относно плановете за създаване на система за противоракетна отбрана /ПРО/, съобщи ИТАР-ТАСС.
Това заяви френският министър на отбраната Ерве Морен след проведените днес разговори с генералния секретар на Северноатлантическия алианс Андерс Фог Расмусен.
"Франция се нуждае от редица разяснения по създаването на противоракетна система - в частност стойността на програмата, сведения за определяне нивото на заплаха, данни за ролята на европейските държави в програмата, доколкото американската страна говори в предложението си за съвместно командване и контрол", заяви министърът.
"Трябва да бъде изяснено в отговор на каква заплаха се създава системата, какви са съществуващите рискове, за противодействие на какви именно носители е предназначена", отбеляза Морен.

Беларус провали стремежа на ЕС за година без смъртно наказание
За първи път не е регистрирана нито една екзекуция в Европа за миналата година, по данни на международната неправителствена организация за защита на човешките права „Амнести интернешънъл".
Но годишният доклад беше отменен преди няколко дни, когато Беларус екзекутира двама души през март, съобщава europe.bg
ЕС е обявил смъртното наказание за незаконно и то е забранено в 48 от общо 50 държави в Европа. Беларус е последната европейска страна, в която то се прилага.
Латвия, като страна-членка на ЕС, също е забранила смъртното наказание, но запазва теоретичната възможност да наложи крайната санкция по време на война. Португалия е първата страна в Европа, която през 1867 г. е отменила смъртното наказание.
В писмо, адресирано до върховния представител за външните отношения на ЕС Катрин Аштън във вторник международната организация за защита на човешките права я призова да порицае екзекуциите в Беларус, при които са застреляни двама мъже и да придвижи кампанията за международен мораториум върху смъртното наказание.
„Смъртното наказание се споменава само на ниво регламент в политическите изявления на ЕС, а последвалото мълчание след екзекуциите в Беларус направи въпроса за смъртното наказание да изглежда дори още по-незначителен", каза директорът на „Амнести интернешънъл" Никола Бегер.
Организацията подчерта, че се надява Аштън да постави като „един от главните приоритети" на Европейската служба за външни действия забраната на смъртното наказание.

Деца проституират в публичен дом в Пловдив
Пловдивчанка бе заловена за предоставяне на помещение за секс услуги срещу заплащане в Пловдив.
Апартаментът на ул. „Богомил"в града.
38-годишната жена предоставяла за платена любов, като за нея работили три момичета - едното на 18 години, а другите на 14 и на 16.
Едно от момичетата е открито в „Столипиново" и е настанено в Дом за непълнолетни, а другите две девойки са обявени за общодържавно издирване, информира радио Пловдив.

Тежка катастрофа на столичния бул. "Борис III"
Тежка катастрофа стана на булевард „Цар Борис" III в столицата, предаде репортер на news.bg.
Пътният инцидент се е случил в близост до спирката на трамвай 5 на Павлово.
Според първоначалната информация тежко са се ударили Опел и Голф. Най-вероятно инцидентът е станал при опит на едната от колите да направи обратен завой по булеварда, което е забранено.
На мястото на инцидента е изпратена линейка, която е откарала един пострадал. За момента не е ясно дали има други ранени.
При удара предницата на една от колите е била буквално смазана.
Заради тежката катастрофа движението в района беше временно затруднено.

Роми блокират завод в Бяла Слатина
Стотици роми са се събрали около един от машиностроителните заводи в Бяла Слатина, сигнализира Петър Пробойски, представител на фирмата-собственик, цитиран от БНР.
Комисарят на врачанската полиция Росен Иванов уверява, че положението е овладяно и полицията приканва ромите да се разотидат.
От началото на годината заводът не може да възстанови електрозахранването и производството си, заради кражбите на кабели и метални части.
Затова по решение на собствениците, от днес започна извозването на оборудването му и това предизвика недоволството на ромската общност в Бяла Слатина.
Жители на ромския квартал в Бяла Слатина са окупирали машиностроителния завод и не позволяват да бъде изкарано оборудването.

Историческите поуки или как НАРОДЪТ ИЗБИРА УПРАВЛЯВАЩИ ГО В НАЧАЛОТО НА 21 ВЕК?!


Реших да направя една мъничка реплика към въпроса, зададен в края на страницата, пък то виж какво се получи?

КАК СТАВА ТОВА ДЖАНЪМ?
За мен е важно кой ме управлява, кому съм доверила битуването си тук и сега, какво ще бъде житието ми, в какво ще се изрази полезността от живота ми за поколенията ми и как тя, полезността ще звучи в по-мащабен план за общността ни – за целия български народ! Ако всеки един прочисти духа и душата си в този контекст и си изясни кой и как да го управлява, ще можем да кажем с ръка на сърцето си, ЧЕ ЩЕ Я ИМА БЪЛГАРИЯ. Няма защо да се ровим по чуждите световни народни тегоби и държавни бунища безмислено, за да търсим схема на управление. В крайна сметка всеки знае себе си, а ние най-вече. НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ!

САМО АКО СЕ ПООБЪРНЕМ НАЗАД, ЗА МАЛКО ВЪВ ВРЕМЕТО, И ДОБРОСЪВЕСТНО СЕ ВЗРЕМ В НЕГО, И ДОБРОНАМЕРЕНО АНАЛИЗИРАМЕ ФАКТИТЕ от тогава, ЩЕ ЗАБЕЛЕЖИМ СЛЕДНОТО НАПРИМЕР:
Исторически факт е, че българите от едно време са мъстили за причиненото им зло. Начело на освободителната борба на българския народ в края на XII век застанал Йоан -“Ромеубиеца”, познат още като Калоян, с огромно чувство за национална гордост, каквато малко владетели оттогава са имали. Исторически факт е също, че боричканията за власт на управляващите тогава, били толкова мощни и чести, че превратите едва ли не “валяли” по време на съответните царувания – те просто били поредните и закономерни проявления в динамиката на развитието на държавата ни, и това на никому от народа не правело особено впечатление.
И по онова време е имало т.нар. опозиция – която била или из средите на наследствените царски фамилии, или просто представена такава от по-решителни и умни хора из народната ни маса. Но в крайна сметка, каквато и да била тя (опозицията) - се смирявала пред държавните усилия за осъществяване докрай на големите цели, особено ако ставало въпрос я за някакво освободително движение, я заради международно признание на възобновената българска държава, я заради присъединяване на всички земи, населени с българи, под скиптъра на върховния самодържец. Просто “държавните дела” били приоритета и “венеца” на съществуването ни.
В тази връзка били проявявани изключителна упоритост и бляскави качества на държавниците и дипломатите ни, и нито бързо променящата се политическа обстановка, нито съблазнителните предложения, които идвали от различни страни, били в състояние да отклонят който и да било наш управленец от преследването на голямата цел. Впрочем, въпросният “ромеубиец” (цар Калоян) , лежал по някое време и във византийски плен – цар, ама воювал по бойните полета наред с войниците си (които били от народа разбира се),та по този повод бил и пленен. Но когато се освободил ... станал душата на една анти-византийска коалиция и му се наложило при последващото му управление да потъпче човешките си чувства към конкуренцията си за власт – познатия ни Иванко, и да го превърне в страшна заплаха за ромеите. Тази непопулярна коалиция представлявала за византийците пълна изненада - съюз между Калоян и Иванко (убиеца на цар Асен)?, било направо “чудо нечувано” в тогавашните понятия за политика, дипломация и среди!
Е, ще рече някой, в живота винаги има чудеса, та те дори и днес се случват! Но това не било чудо, нарича се пресметливост и гъвкавост в държавната политиката от онова време. Не в гадния смисъл разбира се, а в далновидния такъв! ... Впоследствие, съвсем наскоро обаче, самите недоумяващи византийци, направили “услуга” така да се каже на нашия цар, поради лакомията си да притежават чужди земи и все да воюват (пак искали да заграбят парче българска земя), дори когато това е безмислено – и така взели пък сега Иванко във византийски плен (цар Калоян сигурно направо си е отдъхнал?!). Надявали се да поомаломощят действията на “ромеубиеца” и коалицията му, от която много се страхували, но не! Така, самите ни и днешни съседи, почти по естествена причина и начин открили нови хоризонти за творческа държавна изява на цар Калоян в тази връзка! А той, без да губи времето, си спретнал друга-нова коалиция, като в нея включил дори византийския протостратор Мануил Камица! Е, на това му се вика политически майсторлък – човекът просто си осигурил лоби сред византийските среди, я директно да го подпомагат в борбата му чрез финансиране например, я от първа ръка да го осведомяват за намеренията на Василевса и ... За защита пък на българските граници Калоян, ползвал западни храбри ромейски наемници от самата ромейската войска! Май доста прозорлив и умен бил този наш български цар? Така било едно време. Държавническата гъвкавост и мислене определено били на изключително високо ниво и задължителност! Е, Калоян е използвал понякога и отлични военни стратегии и тактики в управлението си, но в крайна сметка българският флаг се е вял надлъж и нашир из тези земи, които сега тъпчем ние – потомствата му български.
Цар Калоян още налагал мирни преговори и дългосрочен мир над съседите ни, за да може страната България да се развива “доволно” и “спокойно”. Всичко което правил (воювал, преговарял, налагал, разпределял), то било в името на битуването на обикновения българин, който с труда си докарвал съотвените блага за страната и ... за себе си разбира се. Той (царят) знаел, помнел винаги и добре разбирал простата природна истина за естественото състояние на обстоятелството изхранване на населението му, че когато стомахът на човек е сит, и мозъкът му работи полезно и не само в негов интерес, но и за “този” на цялата държава! Ето още един малък цитат за характера на царуването му, но много съществен: “... защото „мнозина идвали в земята му да го излъжат, но ние умеем добре да се пазим". Конкретно в тези думи на българският владетел се криело едно предупреждение, което е характерно за политиката на цар Калоян спрямо Римската курия – с тях той давал да се разбере, че в никакъв случай няма да жертвува интересите си “в името на една само празна благословия.” да се нарече и помази от римският папа за “император” – в тези му думи само ставало въпрос за проява на българската преданност към Римската църква. Последвалите преговори му осигурили бъдещото му признаване като “цар български” и това държавата ни по-нататък да не бива “закачана” от действията на Римската империя в бъдеще. Всъщност, Калоян поискал да се титулува като император първоначално – и прекрасно знаел, че това няма да се случи, защото познавал лукавата римска дипломация. Поради този факт така и отправил искането си за признание към главата на римокатолическата църква. Папата “се хванал”, пък и не искал “някакъв си българин”, наскоро помазан като християнин, да му поставя такова искане, и започнал да увърта (с множество човешки слабости е белязан този папа, които са му вредели в решенията разбира се по онова време). Но това което постигнал нашият човек в преговорите, впоследствие било много по-ценно – следвал период, когато римските войници заобикаляли държавата ни при походите си на изток, е, и вече го наричали ЦАР другите владетели!...

ЦЕДИЛКАТА НА ВРЕМЕТО НЕ ГОВОРИ НИЩО НА ДНЕШНИТЕ НИ УПРАВЛЕНЦИ ЗА СЪЖЕЛЕНИЕ:
Та, в този ред на мисли, много важно, че Европа ни е приела в съюза им, ще кажа аз. И без него, ние българите, имаме всичките си данни, дори и днес, дори и при тези обстоятелства ДА СЕ РАЗВИВАМЕ качествено и добре по Земята! Жалко, че ни ... продадоха нещо като за “едно евро” родните ни политици, защото българският път на дипломацията ни е бил трасиран още от времето на княз Борис из ония прастари векове на самоутвъждаване на нациите и териториите на народите. На това се казва - изпитана дипломацията през вековете, минала през цедилката на времето и преживяваното тогава от българския народ! А днес? – днес живеем както и когато някой ни подсвирне, я руснак ще го стори по някое време, я американец ще ни го наложи дяволито през океана, я англичанин ще ни позалъже с някой и друг шпионаж, я ... Европата ще ни баламосва с “просперитетните си еврофондове”, в които впрочем ние ежегодно с над милиард от държавния ни бюджет “участваме”, и кой знае кого спонсорираме с тях въобще(едно от правилата за участието ни в Евросъюза е това – правило чудо?, дето му се вика “оле-ле” ...). А за “облагите” от това членство ежедневно всеки българин “сърба попарата” им...., та и правнуците ни няма да имат шанса да им се изплатят.

Впрочем тази политическа линия (по-горе я описах) на цар Калоян не е представлявала някакво откритие - в преговорите с Инокентий III, нашият цар поемал по утъпкания вече път на българската дипломация, трасиран както казахме преди малко още от времето на княз Борис.
Накратко, целите на тази политика се свеждали до следното, което и днес като правило важи из света: да се “ПЛАТИ” Изтокът с помощта на Запада, и в настъпилите политически усложнения да се извоюва международно признание на българската държава. Такова било правилото за прилагането на българската политика в живота тогава!
Същото правило се ползвало и от другите държавници из Европа, така че никой на никого не се сърдел при “отиграването” му! Който успее пръв и разумно, но достатъчно настоятелно да го ползва (съответен държавник) - печелил територия, имидж за пред света, и други благинки за народа и държавата си. Това е то – “кой превари, той завари”. Звучи просто , и е доста вярно и за съвремието ни! Ама се изисква постоянство, държавническа и лична съвест от съответния “управленец”, налагане на дълновидна воля за постигането му в управлението въобще!

Както се подразбира, тук са важни в най-чист вид ... нечиите политически амбиции и воля – силата, свежестта и баланса им, като без заблуди да се отчитат претенциите и действията по тях на Запада, спрямо която и да било източна държава, и не на последно място идва и личната мотивация на съответния държавник, която пък да не бъде егоцентрична! Това правило де факто трябва да е на първо място и сред средите на днешните ни и настоящите ни управляващи влкючително, които обаче комай съвсем не го познават, владеят и камо ли да го прилагат, а държавническите им мероприятия и дейности са сведени единствно и само до ... съответното им богатеене за сметка неволите на народа ни. Едновремешните ни царе-държавници съвсем не са разсъждавали в тази посока – такива мисли са били недостойни за потеклото им българско и царстването им, с което са се заели, въобще са били извън мисленето им! А какво е потеклото на управляващите ни държавни мъже днес?!

Отправяните политически внушения и послания във всички времена са били едни и същи. Разликата е в отправящите ги. И всичко се върти около факта, включително и днес, че времето изисква незабавни действия, които да са в интерес както на едната, така и на другата страна. Е, какво толкова сложно за осъзнаване и осмисляне има в това, родни политици, бе джанъм? В невъзможност ли сте да съберете едно + едно!? С произвежданите ви хаотични държавнически действия във времето, вие не само ни продадохте, но и заробихте за дълго време към Запада, вкарвайки ни в глуповати международни уж съюзи и договори, които притежават всички белези на саморазпадането си към днешна дата! “ПЛАТИХТЕ” за Изтока на Запада без да се замислите достатъчно дипломатично и политически издържано във времето с народната ни кръв, болка и труд! Ако беше жив цар Калоян със сигурност щеше да ви отреже главите ... Осъзнайте се моля! Българите преди нас са запазили националното си достойнство през вековете, дори и когато сме били под турско робство – а това са цели 500 години! Днешният ни човек дори няма такова съзнание, защото то системно му се заличава пак от вас цветови партийци, заради продажните ви лигави и нескопосани политики, с които по цял ден ни надувате и тъпчите главите. И т.н. ...

Но тук иде реч за друго – как и кого да избираме?
Интересното в съществуването ни въобще е, че освен със съответното държавническо и дипломатично мислене, едновремешните НИ управляващи са се съобразявали В ПОЛИТИКАТА СИ и с ... добрите, разбирай полезни за общността българска, исторически условия, данни и факти за народа и държавата ни като цяло, когато са вземали и предприемали “тежки”, но решителни действия ... и непопулярни мерки например. Ах, историята – производителката и на неволи, но и на радости за народите изобщо! ДА. Историческите обстоятелства и събития винаги и завинаги ще имат решаващата дума за съответната времева политика – стига “някой” правилно да ги разчита. А който се заблуждава в тази насока, много, много се лъже! Защото историческата обусловеност в лицето на съответната традиция, за съответната нация е налична винаги и въобще в живота на която и да било държава и днес. Има ли традиция – ИМА и НАРОД. Всякаквите останали действия и думи, различни от традиционните корени се наричат нечии “шменти капели” разсъждения, които в общия случай вредят на всяка нация като цяло, влкючително и нашата.
А какво наблюдаваме днес, моля, от съответните управляващи ни – за които изцяло важи една хубава за случая, и подходяща българска поговорка, особено предвид днешната ни политическа и държавническа болест налегнала ни всецяло и повсеместно, и развивища се като синдром на недоносена “реформаторска политика”, дето и тя все не се случва: “вечерта се разпопил, на сутринта пак се запопил”! Така действат и родните ни политици всеки ден – вечерта едно умуват из кабинетите си, а на сутринта някои от тях се поизпъчи я пред медия, я пред преса и “дума” друго – такава за съжеление е българската ни реалност, и не защото аз така казвам, а защото всеки българи на сутринта по един или друг начин я разбира или чува. Та даже и по два пъти в деня си променят изказите пред медии и преса (които пък се явяват като рупорите на осведомяването ни в живота), вижданията, действията си – направо да му писне на човек!

Но, въпреки всичките им уж законни манипулации – не им е простено от болшинството народ (хич да не се заблуждават управленците ни), от обществото ни като цяло, защото случвщото се днес в България е потресаващо и ужасяващо! Недоволни и гладни сме се днес по земите си! Време е за ясно и точно дефиниране на ИНТЕРЕСА български в контекст на цялостната държавна политика, предвид историческата ни обусловеност. Ако се налага и преврат да врътнем, но житейските неща да си дойдат на мястото. Ако се налага да се преразгледат направените всякакви споразумения с други държави – просто и съвестно да се направи, открито, с участието и мнението на българските граждани, вкупом. Ако се налага да предизвикаме недоумение и изненада у тези дето искат да ни манипулират за собствени цели (други държави), но кошмарът от настоящите нерагламентирани обвързаности да секне най-накрая – гражданинът днес няма интерес да воюва на този етап с който и да било, и да си създава изкуствено врагове в тази връзка; гражданинът няма интерес да пътува натъпкан с хероин като “муле” из света, за да печели; българските мъже си искат българските жени, а не да са принудени да ги пращат в странство да припечелват пари чрез проституция (незвисимо дали тя е разбирана в буквалния смисъл или не), други не им трябват, българките са си достатъчно хубави и умни; и ромките дори не искат да продават децата си, ама гладът ги прави изверги в тази посока; българските деца не искат да са неграмотни, но тежките им битови несгоди рано ги изкарват на пазара на труда; многомилионните ни безработни ИСКАТ РАБОТА, за да изхранват семействата си почтено; законите ни и законността ако трябва и Крумови да бъдат, но да са за всички, кратички, ясни и точни, а не пожелателни и разказвателни; образование, здравеопазване и пенсионните стълбове в една държава да са стабилни във времето, а не конктюрни каквито са днес и бекрайно задтрудняващи всеки един член от обществото ни, чрез хаотичните и безпринципните си публични въздействия върху всички ни; науката, учените, даровитите ни хора да са издигнати в пиедистал за постиженията на нацията ни по света – малка държава сме, но с много интелектуален ум сме благословени; а политиците ни от целия спектър на дъгата да вземат да се редуцират до цвета на народа си, образно казано, да се заслушат в диханието му и да си наострят ушите, та белким го чуят какво ТОЙ им шепти – много станаха “жълтите държавни картони” в управлението на страната ни ... .

Хора, българи, да станем щом се налага вече мощна и разумна ОПОЗИЦИЯ дори и на днешните управляващи ни, за да проявим творческата си вековна народна черта – “да умеем добре да се пазим” .... Ако се налага и чисто нова народна “коалиция” да създадем ..., но да създадем условия за нормален живот на себе си, децата си и следващите поколения! Време е правилата на “играта” в живота правилно да се разчетат и приложат в/за държавата ни.
Предлаганият ни държавен и политически буламач вече е неприемлив за обикновения човек и не се търпи! А времето не спира – то просто си минава през ... безкрая. Време! Какво да го правиш? Ами да го яхнем и си го живеем достойно, БЪЛГАРИ!

КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА! А сега малко по-нова история по темата:
Назаем от http://koburg.1free.ws/Ferdinand/ferdinand.html : “През 1887 г. след абдикацията на княз Александър Батенберг от престола, българските политици тръгнали да търсят нов княз из кафенетата на Виена. За съжаление не случили много с избора, защото князът бил вече заквасен с комарджийството и такъв останал до края на царуването си. И всичко, каквото е правил, си е било жив хазарт, което се отразило катострофално на страната ни. Не случайно Стефан Стамболов преди смъртта си е казал: “Българският народ може да ми прости много от прегрешенията, които съм направил, но никога няма да ми прости, че доведох Фердинанд на българския престол.” И е бил прав, защото Фердинанд освен многото вини които има, е виновен и за смъртта на Стамболов. ...“Освен куфара с лични вещи (изглежда, че само това е имал, но за сметка на това, когато абдикира, багажът му бил натоварен в 13 вагона, пълни с покъщнина, мебели, килими, картини и останалото злато в хазната), Фердинанд довел и голяма свита от чужденци, понеже не вярвал, че българските “селяндури” ще са достойни за него компания. А и нали всички те ще бъдат на държавна издръжка. И започнал князът да князува! ... злините, които е причинила фамилията на страната ни по време на управлението й, са твърде знайни и многобройни.”

Съдба?!
И да, и не. Просто проява на политическо НЕДОГЛЕДСТВО от страна на Стамболов. Човекът явно е позабравил за правилата на “многовековната българска политика”, служила вярно на маса български князе и царе преди него! А може би тогава още историческите събитията не са били описани? Или пък той просто не е имал съответните знания за тях? Каквото и да е било, “недооглеждането” в това какво се върши с държавните дела е коствало твърде много на българина впоследствие, та до днес. Българският народ исторически НЕ му ПРОЩАВА, че е довел Фердинанд на българския престол, но прощава на себе си проявата на лош вкус към българската историческа традиция, да си има цар – НАРОДЪТ тогава просто Е БИЛ ЗАБЛУДЕН.
Днес времената са други. Пък и какви ли не партии, коалиции, идеологии, строеве, петилетки, реформи, нежни революции и всякакви баламосвания НЕ МИНАХА ПРЕЗ ГЛАВИТЕ НИ. Баста!

Днес, в началото на 21 век ние българите сме повече от свободни и освободени в мисленето и разсъждението си хора. Като такива, ние сами си избираме кой да е начело на държавата ни – поне така е по Конституция. Е, колко волеви е този избор може дълго да се гадае и спори! Но днешните ни житейски неща са докарани до там, че си казваме все по-гласно и често, че животът в тази страна е достатъчно неприемлив за битуването на обикновения българин. И това е много лошо(за някои от нещата изброих по-горе). Поради това все по-често ни се случва, да наблюдаваме масово преселване – обикновено на Запад, на доскорошни членове от обществото ни. Не че и те там “връзват и цъфват” – хората трябва да се препитават по някакъв начин все пак, но днешната емиграция е доста внушаваща и вълнуваща ни останалите тук – близо 2 милиона българи са напуснали родината ни, на фона на ужасно ниската раждаемост от 20 години насам в страната. Българите се топим – неоспорим факт! Спрягат ни се разни малцинствени групи от турци, евреи, арменци, роми като българско население – ама те съвсем не са потомците на Стара Велика България, а всяквите ни партийци (и от миналия век, а и днешните) съвсем не са наследници на потомствените ни царе и князе български. Като какви тогава се разпознават?

КАКВО ДА ПРАВИМ?
До тук се посочи и определи исторически, че царят като управленска и държавническа фигура вече е загубил мощта си, влиянието си, имиджа си на сцената на живота и достатъчно е паднал в очите ни! Пък и монархията не е модерна днес по света – ДЕМОКРАЦИЯ СМЕ, за добро или лошо както се казва! Според шахматните правила например (а животът е една перфектна шахматна игра, няма да развивам тази тема тук!), при такава ситуация се прави така наречената “рокада”. Това се налага когато “царят” би бил по-бързо атакуем и неефективен в развоя на играта, какъвто се оказва нашият житейски случай. Прави му се “малка” и “голяма” такава. При такава неизбежност, аз обикновено така развивам играта си, че си правя “голяма” рокада (смяна местата на фигури), и извеждам ТОПА си по към центъра. Така по-лесно и бързо мога да атакувам останалите фигури, пък и по-адекватно успявам да си пазя и пешките, които са ми потенциални “царици”. А да имаш и втора “царица” – направо си е разкош в играта, самата тя е направо незаменима и мултифункционална, особено към края на “мача”.

Така играя аз и предлагам да направим рокада в живота ни! Време е да сменим мястото на разните царе, партийци всякакви с цветовете на дъгата, самовнушили си и самозабравили се наши политици С ВЕЛИКИЯ НАРОДЕН ТОП. Пък кой знае – може да извадиме късмет, и да изкараме и втора “царица” на дъската на живота си?

Кой ли не предложи тези дни разнообразни “антикризисни мерки”! Направо кой от къде завари си ги рекламираше! Ще изложа и аз своята – една, единствена, като най-обикновен българин – може с нещо да помогна на родината си?

АНТИКРИЗИСНА МЯРКА:
Основна : Да не забравяме държавните усилия за осъществяване докрай на големите цели:
- освободително движение от чужди намеси и зависимости;
- международно признание на възобновената българска държава;
- присъединяване на всички земи, населени с българи, под скиптъра на държавата;
- въобще “държавните дела” да са приоритет;
- задължителни упоритост и бляскави качества на държавниците и дипломатите ни ВИНАГИ;
- налагане на мирни преговори и дългосрочен мир сред съседите ни, пък и с останалите народи защо не;
- недопускане да ни излъжат, и да умеем добре да се пазим от всякакви лицемери В световните ПОЛИТИКИ;
- управленеца да даде да се разбере, че в никакъв случай няма да жертвува интересите си (големите цели за цялата държава) в името само на една празна, нечия благословия – просто тя е ненужна, още пък по-малко ще бъде полезна за народа като цяло;
- преданност – да, но изменичество – никога като проява на управленска воля;
- винаги в “бойна готовност” на правилото “кой превари, той завари”, в крайна сметка и другите народи го поравят;
- да не водим чужденци “до престола си”.

Нели Кирилова