събота, 15 май 2010 г.

ХАЙДЕ СТИГА СА НИ “ПРИСПИВАЛИ” С НАПОИТЕЛНИ ВАЛЕЖИ, ГРАДУШКИ, ТОРНАДОТА, ЦУНАМИ, ВУЛКАНИ, ЗЕМЕТРСЕНИЯ ...!

Тук става дума за световна конспирация, за която малко се говори и малко се знае, тъй като тя има силата да причини края на света. Затова никъде в официалните медии няма да се прочете или чуе за реалните възможности на ХААРП = оръжието. Хората, които си позволяват да говорят публично за тази “чудесия”, биват ликвидирани задължително и непрекъснато.

HAARP (High Frequency Active Auroral Reasearch Program) – това е американската “идея” за модификация на времето (т.е. на климата на Земята)! На предна линия в съвремието – т.е. в ежедневието ни, вече действа най-модерното, най-мощното и най-засекретеното оръжие към днешна дата на САЩ, насочено към ... унищожаване “по естествен начин и път” на земляните : Star Wars войната (SDI - Star Wars Defense Initiative)!

Не остана местенце на планетата ни, което да не е засегнато от всякакви апокалиптични природни бедствия – не че преди те не са се случвали, но интезитета им през последните 10-на години е впечатляващ както по сила, така и по размер. Някъде начлото на март 2004 г. бе разсекретен един доклад до Буш от ФБР и някои и други специални секретни организации на САЩ, който в оскъден информационен формат предричаше днешните случващи се природни катаклизми, които в крайна сметка, както се казваше в него - ще предизвикат локални войни на основата на потребността от ... забележете – на питейна вода! Ще се избиваме, заради ... ВОДА, благодарение на внедрените ни лоши климатични условия за живот на Земята! След тези “промени” предизвикани от ХААРП ще трябват милиарди години, за да може Земята ни да придобие днешния си вид.

И сега обърнете внимание на очевидните всеобщи, знайни факти за настоящите природни аномалии, и подредете “пъзела Световно господство” по този повод... и живота си:

1. Учени от САЩ, бивши и настоящи техни министри са основните радетели на идеята за вредните въглеродни емисии в атмосферата, всички знаят това - витаещи заплашително над планетата ни, на фона на най-големите и вредни за човешкото здраве случващи се въглеродни замърсявания (сигурно някои са чели и гледали клипчетата за това колко е замърсена йоносферата ни?) от кого мислите – ами пак от САЩ. И това се случва не заради увеличените газови емисии от леките коли например по света дето си ги карат хората, а поради умишленото изхвърляне там(в йоносферата) на отпадъци от “технологичните” им (на САЩ и някои познати ни и други) индустрии, вкл. и такива от ядрените опити и атомните електроцентрали. Друг такъв голям замърсител се оформя и Китай напоследък, поради засилената му индустриализация!
И днес по ирония на “съдбата” - “ИДЕЯТА ЗА БОРБА” с вредните емисии е подета от САЩ, които вече са я превърнали в императивни в тази връзка “правителствени политики” по света – всички знаем, че държавите вече са задължени да спазват някакви неясни по характер и статут ДИРЕКТИВИ за намаляване на вредните газови емисии, защото иначе ще бъдат ... пак на ангро санкционирани от ... НЯКОЙ си! Удивителна “борба”, направо да й се неначудиш!!! Не им стигна мащабната реализация на това им безумие (хем го предизвикват, хем ни карат да треперим за животеца си, хем ни принуждават да им плащаме за наумените им разрушителни действия живота на Земята, ами и тихомълком внедряват, и агресивно провеждат и сугестивна ... ТЪРГОВИЯ сред народите от различните държави. Вече са налице бизнеси по този повод във всяка една точка от света, ние също не правим изключение от този “световен процес”в тази връзка – налице са и у нас закони, санкции и прибиране на пари от всеки землянски гражданин и българин разбира се, без достоверно да му се обяснява “за какво трябва да плаща” например все пак – вероятно, че издишваме въглероден двуокис сигурно?!! – докъде са ни докарали тези дяволчета ... (в интернет има достатъчно информация по темата)!
2. Великобритания, Русия и някои арабски държави са се “самооторизирали” (естествено по тяхна си лична преценка) да “движат” така да се каже “нещата” свързани пък с водоразпределението на световните водни ресурси (колко си патят народите от Южна Америка в тази връзка, само южноамериканците си знаят!). Те(великите разпределители) буквално са ОБСЕБИЛИ всякаква дейност по водопренос на естествените регионални и все пак държавни води и бутилирането на минералните им такива например към днешна дата, и после бизнес – ежедневната й продажба! Ние и тук също не правим изключение от световната еуфория в тази посока – английски фирми обгрижват родното ни ВиК из цялата ни страна например, но никой и дума не обелва по този въпрос, минералната ни вода в размер на над 70% е отдадена вече на концесия пак на тях, дори контролират и сметките, които плаща за ползвана вода при неясни правила всеки един от нас и т.н. Русия пък прави разни симпозиуми в същото време и създава форуми, дето да се учат гражданите по света как да се отнасят към тази ... БЕЗЦЕННА течност! А по напредничавите арабски държави трасират и мащабират влиянието си сред останалите си събратя пак по темата и в Африка )Кадафи е “най-великия” властелин на този континент ! ...( и по този проблем има информация в нета).
3. А на нас обикновените хора ни “хвърлят прах в очите” с някакви ядрени запаси в близкоизточните страни и евентуалната ядрена заплаха от тях за света . Факт е, че студената война като хамелеон се модифицира непрекъснато и никога не спира( сякаш за всичко си има хора – такива които си я поддържат, отглеждат усъвършенстват и т.н.), стресират ни със световен тероризъм, генно ни модифицират храната, превръщайки ни буквално в дебили – я колко мъка и страдание има за родените деца с драстични жизнени ананомалии, поради консумиране на ГМО пряко от тях, както и от родителите им, които генно им предават некачествената си ДНК, след което “уж”нормалните им близки по първа линия трябва да се грижат за децата си, и ежедневно да се сблъскват и преодоляват небивалиците на здравните системи във всяка една държава по тази причина (вижте нашата, и останалите са такива)! Направо ужас! – всеки ден чувате и виждате за подобни страдания!
4. Някой допуска ли, че опитите, които се провеждат в ЦЕРН за откриване на “частицата Бог”, както ни се съобщава, не са насочени към овладяване на съответни честоти в енергийните нива, ориентирани за използване от космоса, и които дори не се знае какви и чии интереси ще обслужват и как?

И всичко това – защото САЩ тихичко така са си решили за битуването на човеците по Земята?!!! То не се пробваха комунистически, капиталистически, демократични, колониални общества и т.н., та се стигна дори и до намеси на извънземни!, заради пустата сугестия над човеците - всячески те да се манипулират и стресират ... с една крайна цел – неглиже да бъде извършван “завоалирано хуманно” на системен геноцид над съответните... А ние просто си живеем в ЕДИН ВЕЧЕН, ЧОВЕШКИ АПОКАЛИПСИС, на който за съжеление май сме си обречени още с раждането, и който все още масово не се осъзнава?

А тук, в България си тънем в една глуха тъпота по случващото се изобщо в тази връзка. Само за сведение: от сателитна снимка правена през 1995 година и публикувана в наш вестник, България попада в паралела, където естествените ни водоизточници си запазват дебита! Което означава, че ще си имаме “безценната течност” доволно. Да, ама НЕ! Други “сили” ни решават всичко по ландшафта, потребностите ... живота ни! Северните земи ще се превърнат в дъно на съответните океани (размразяването на ледовете от Северния полюс вече е факт, както е факт и повишаването нивото на океаните бързичко), и народите им ще мигрират към умерено-континенталния пояс, в който попадаме и ние, а от юг ще настъпи ужасяващо засушаване (реки от Близкия изток вече пресъхват) и народите пък ще напират по на север за битуване, т.е. пак към нашия пояс. Земите ни ще заприличат и ще се превърнат щат-не щат на “дядовата ръкавичка”, и тогава ще трябва поне да поим с ВОДА тези хорица дето ще се преселват (ето тогава ще настъпи реалната Война за Водата, нещото което се споменава в разсекретения доклад до Буш), която обаче(поне българската вода) ще бъде изцяло концесирана във времето до войните, което съвсем не е далечно доколкото се разбира! Защо с “лека ръка” се раздават и продават водите ни, просто няма кой да обясни, поне за момента отговорно и адекватно! Май наистина трябва да “понамалеем”, за да не пречим на “световните измишльотини” тук и сега? Та поради туй ни трепят с безработица – всенароден глад, 90% от населението ни се храни по веднъж на ден!? – такава е статистиката и на НСИ, много лошо здравеопазване – смърт, тъпчат ни с ГМО храни – подсигуряват бъдещето за болнаво население ... и от тук по-лесно манипулируемо и унищожаемо.

Ще припомня и долната статия на razkritia.com по темата, а има и още такива, които трудно се допускат да масовия печат, най малкото се “явяват достойни” за професионални анализи и популяризация сред населението ни, разчитайки се по този начин от “световните елитни политици и учени” на отвличане вниманието на хората от НАСТОЯЩЕТО и битуването им изобщо, което отвсякъде е скапано и зачернено.

НЕИЗБЕЖНИЯТ КОЛАПС НА ЧОВЕЧЕСТВОТО Е ЗНАЕН И ФИКСИРАН ВЕЧЕ ОТ НЯКОИ ХОРА ЗА СЪЖЕЛЕНИЕ ФАКТ, ЗАРАДИ БЕЗУМИЕТО П А Р И, ПАРИ И пак ПАРИ – осъзната истина! А дали нормалната, интелигентна част от световното общество ще допусне ТОЗИ КОЛАПС за земляните и планетата ни, ОСТАВА БЕЗКРАЙНО СПОРНО, или пък е въпрос на свободна ВОЛЯ за добруването на човеците! Кой знае?

HAARP - Nature Modification Weapon


СВЕТОВНА КОНСПИРАЦИЯ – Земетресенията са умишлено предизвикани от САЩ!

Чували ли сте за йоносферното оръжие ХААРП (от англ. HAARP – High Frequency Active Auroral Research Program)? Това е програма за високочестотни активни аврорални изследвания, чрез която най-общо казано се изучават атмосферните явления. Има обаче десетки конспиративни теории, според които ХААРП е всъщност метод на САЩ за предизвикване на природни явления като земетресения, потопи, урагани, цунамита. Трагедията в Хаити, последното земетресение в Чили, както и редица други природни бедствия, причинили смъртта на милиони, са предизвикани от САЩ, твърди д-р Боян Митракиев – бивш научен сътрудник към секция „Сеизмология“ в Геофизичния институт на БАН.

На горната(в началото) снимка е д-р Боян Митракиев, който говори за световната конспиративна теория ХААРП само пред Razkritia.com.
Според д-р Митракиев ХААРП има силата да предизвика земетресение с магнитут дори по-голям от 8.8 и оръжието е било използвано неведнъж за подобни користни цели от Щатите. „Всъщност американските военни сили твърдят, че използват програмата за научни цели, изследвайки йоносферата за усъвършенстване на комуникациите. Истината обаче далеч не е толкова безобидна и може да предизвика световна катастрофа”, алармира научният изследовател.

Да предизвикаш земетресение
Станцията на ХААРП се намира в Аляска и основната й цел, официално, е да генерира нискочестотни радиовълни чрез специална свръхмодерна технология. Неофициалната и конспиративна теория обаче е, че САЩ са открили начин, чрез който да манипулират климатичните условия, като създават по изкуствен път, например, облаци, които да предизвикат потоп. ХААРП е толкова мощно оръжие, че може да насочва мощни бури, тайфуни и други природни катаклизми към зададена дестинация.

След „нагряването” на земната йоносфера с ХААРП подобни мистериозни облаци се появяват в небето
„Русия и Китай отдавна водят студена война със САЩ заради ХААРП. Те неколкократно алармираха другите силни държави за супероръжието на Америка. Още преди години китайски учени предрекоха земетресенията в Хаити и Чили, като изказаха опасенията си, че именно американските военни сили ще ги предизвикат умишлено чрез мощни взривове”, разказва специално за Razkritia.com българският учен.
На въпроса ни наистина ли е възможно толкова мощни сеизмични трусове да бъдат предизвикани от човешка ръца, д-р Митракиев отговаря: „Разбира се! За обикновения човек това звучи като измислица, но всъщност за всичко си има научно обяснение. Говорим за мощно бомбардиране на йоносферата чрез оръжие с мощност 1 милиард вата, способно да причини катаклизми на Земята с мащаба на трагедията в Хаити, – разкрива тревожните данни сеизмологът. – Става дума за световна конспирация, за която малко се говори и малко се знае, тъй като има силата да причини края на света. Затова никъде в официалните медии няма да прочетете или чуете за реалните възможности на ХААРП. Хората, които си позволяват да говорят публично за това, са били ликвидирани.”

Защо това безумие?!
„Естествено, че за пари! Знаете ли колко петрол има в Чили?! Целта на САЩ е да срине икономиката на страната. След труса, например, две петролни рафинерии спряха да работят. Най-големите щети са в южната част на Чили и едва ли ще ви изненадам, ако ви кажа, че именно там петролът е голям ресурс за страната”, обяснява д-р Митракиев.
Честота на земетресенията в Чили в рамките на 7 дни
Шокираща подробност е, че само за една седмица Чили е била една от най-земетръсните зони на Земята (на таблицата вляво), и то с висок магнитут. Очевидно най-накрая експериментите на САЩ в йоносферата над Чили са дали желания резултат.
Но защо Хаити?
Логично е да си зададем въпроса защо Хаити? Там няма петрол. Защо им е на САЩ да предизвикват земетресения в толкова бедна държава? Америка дари милиони безвъзмездна помощ след земетресението. Ако се замислим по-задълбочено обаче, и тук ще открием връзката и користните подбуди на САЩ. Америка трудно преглътна независимостта на Хаити и винаги е имала силно влияние над републиката. Според някои държави Щатите имат неоколониални намерения.
Неслучайно САЩ бяха разкритикувани, че буквално са окупирали Хаити. Освен това, кризисното положение на бедната държава сега създава благоприятни условия за престъпност. Азбучен пример за това е търговията с органи и изнасянето на деца от Хаити към САЩ за робини.
„Не ме разбирайте погрешно. Аз не твърдя, че, видиш ли, Америка е виновна за всички трагедии по света или за всяка паднала капка дъжд. Но е крайно време да прозрем истината. САЩ са се усъвършенствали дотолкова в технологиите, че управляват целия свят, пращат цунамита, земетресения. Неслучайно още маите са казали, че човекът сам ще разруши Земята, че хората ще се самоунищожат. Щатите не осъзнават колко тънка е границата”, завършва д-р Митракиев.

(В Хаити има твърде много петрол, по точно под земята на острова! Официозът cubadebate.cu твърди този факт и залежите ги сравнява например по следния начин: “представете си една пълна чаша с вода на фона на море” – това представляват залежите на Хаити, сравнени с тези на Венецуела. А САЩ действително бяха критикувани от цялата световна общност, че са окупирали Хаити след заметресението в началото на тази година, защото просто ги бяха окупирали! Б.м.)

HAARP WEAPON – ХААРП оръжието


Is this HAARP in action?


Haiti/Chile EarthQuake H.A.A.R.P 2010

понеделник, 10 май 2010 г.

ПОСЛЕДНИ ВЛЕЗНАХМЕ В ЕВРОПА, АМА МАЙ ПЪРВИ ЩЕ ТРЯБВА БЪРЗО ДА БЯГАМЕ!

Crisis en Twitter: Error de sistema deja sin seguidores todas las cuentas
Twitter advierte que es temporal, pero los usuarios de la red social reaccionaron con nerviosismo ante la una falla que dejó sin la opción “seguir” (followers/follows) a todos los tuiteros del planeta, que según las más recientes estadísticas superan los 100 millones.
“Hemos identificado y resolveremos un bug (falla del software) que permite a un usuario ‘forzar’ a otros usuarios a seguirlos. Ahora estamos trabajando para revertir todos los abusos que tuvieron lugar por este error. Los números de seguidores/seguidos se encuentran actualmente en 0; estamos conscientes conscientes y esto también debe ser resuelto en breve”, afirmaba la nota oficial de Twitter emitida cerca del mediodía del lunes.
A las 2:00 pm (hora de Cuba) se restableció la opción “seguir”. Estuvo aproximadamente dos hora fuera de servicio. La cuenta de @chavezcandanga, que lleva el Presidente venezolano Hugo Chávez, no se afectó y sigue creciendo./Cubadebate.cu

Cuba: 69 muertos por gripe porcina
Cuba registró 69 muertos por gripe porcina desde el inicio de la epidemia y ha vacunado a más de un millón de personas para evitar que la enfermedad se expanda.
El semanario cubano Trabajadores que circula el lunes en la isla reportó que las autoridades registraron también 1.243 casos confirmados.
Cuba reportó hasta la fecha a la Organización Panamericana de la Salud, 69 decesos por el virus AH1N1 en el país.
Las autoridades cubanas lanzaron el 1 de abril una campaña de vacunación contra la influenza AH1N1 y abarcó a 1,2 millones de personas seleccionadas por su mayor vulnerabilidad.
La vacuna fue donada por la Organización Mundial de la Salud y fue suministrada de forma gratuita./ Cubadebate.cu
(Con información de AP)

Ябълката на Нютон лети в Космоса
Лондон, Великобритания /КРОСС/ Ябълката на Нютон ще бъде изстреляна в Космоса, а след това отново ще се завърне в Лондон, пише Би Би Си. Земната орбита ще напусне част от дървото, вдъхновило теорията за гравитацията, след като от него паднала ябълка върху главата на именития учен. Това е част от честванията по случай 350-тата годишнина от архивите на Кралското общество, където безценното дърво се съхранява. Дарител на Обществото е бил Исак Нютон.
На 14 май совалка със шест членен екипаж ще отведе дървото в условия на безтегловност. Заедно с него, в Космоса ще полети и портрет на Нютон. Мисия й ще бъде 12 дни. / КРОСС

Учени се надяват да разгадаят тайната на стареенето
Вашингтон, САЩ /КРОСС/ Американски учени имат намерение да разгадаят тайната на стареенето, ако разшифроват генома на 17-годишно момиче, което и физически, и умствено е на нивото на едногодишно дете, пише The Sunday Times. Според Ричард Уолкър от медицинското училище към университета в Южна Флорида, който ръководи изследването, ако се разгадае механизмът на работата на нейните гени и се научим да ги управляваме, ще успеем да разберем тайната на вечния живот. Брук Гринберг тежи малко повече от 7 килограма и е висока 75 см. Тя живее с родителите и сестрите си в предградие на Балтимор и физически е „спряла във времето", пише изданието. Но все пак при нея има някакво развитие- тя се е научила да пълзи, да се усмихва и да се смее, но не расте, не може да говори и още не е сменила млечните си зъби. В същото време момичето страда от болести, характерни за възрастните. За своя живот Брук е прекарала няколко тежки заболявания, като всяко от тях е можело да я изпрати в гроба - спукани язви, рак на мозъка, инсулт. Но е надмогнала всяко от тези изпитания и в момента лекарите я преценяват като напълно здрава. Веднъж изпаднала в летаргичен сън, но след това сама се събудила. Изследванията показват, че отделни нейни органи стареят, но много по- бавно, отколкото при нормалните хора.
Според Елина Слагбоом от Лайденския университет в Холандия стареенето се управлява от няколко ключови гени. Според данни на британски учени от университета в Лестър, определени гени, наследени от двамата родители, могат по редица биологични признаци да изглеждат с 8 години по-възрастни, отколкото са всъщност. Подобно съчетание на гени има около 7% от населението. 38% изглеждат с 4 години по-възрастни от връстниците си, а при 55% този признак не се наблюдава. / КРОСС

От днес законно ни следят в Интернет
София /КРОСС/ От днес законно ще ни следят в Интернет и по телефонни разпечатки, след като в сила влизат промените в Закона за електронните съобщения.
Причина за това са промените в Закона за електронните съобщения. Там обаче е записано изрично, че информацията ще бъде предоставяна на службите само при разследване на тежки престъпления или пък компютърно пиратство. Разрешение ще бъде издавано или от шефа на районния съд или от упълномощени магистрати.
Информационна агенция КРОСС припомня, че законът бе приет преди три години, но тази година през февруари бе променен. Тогава управляващите отстъпиха пред обществения натиск и се отказаха от следене на текущите данни в интернет и мобилните телефони при разследване на престъпления, за които се полага затвор под 5 години. Законът даде право това да става само при разследване на тежки престъпления.
Според окончателния вариант - интернет доставчиците и мобилните оператори ще дават данните на ДАНС, МВР, НРС, но само след съдебно разрешение.
В срок до 72 часа след разрешението от съда, интернет доставчиците и мобилните оператори трябва да предоставят данните. Те са длъжни да пазят сведенията за трафика за срок от 1 година.
Първоначално МВР искаше директен достъп до данните, т. нар. интерфейс, както и ползването им без ограничения.
В началото на януари обаче, след среща между представители на министерството и инициативен комитет от граждани, които се обявиха против промените в Закона за електронните съобщения, директният достъп чрез интерфейс - отпадна. / КРОСС

Продължават нарушенията на правата на българите в Сърбия
София /КРОСС/ Нарушенията на правата на българите продължават жестоко да се случват до ден днешен. Това заяви в предаването на Георги Коритаров „Свободна зона" по ТВ + правозащитникът Зденка Тодорова, председател на Хелзинкския комитет на българите в бивша Югославия, и автор на книгата „Взривената памет". Българите от Западните покрайнини протестираха пред Народното събрание, заради изказване на парламентарния шеф Цецка Цачева за „безусловна подкрепа" за еврочленството на Сърбия, и поискаха образование и богослужение на български език.
„Българите в Босилеград бяха инициатори. Чест им прави в много труден момент да предупреждават българските политици, че нямат повече сили да се борят. Не сме против това Сърбия да влезе в ЕС, към което се стреми да въведе българската дипломация, но преди да влезе, трябва да поеме ангажименти пред международната общност и Европейския съюз, включително и за малцинствата", подчерта Зденка Тодорова. След този протест сръбски полицаи отиват в къщата на бащата на председателя на Демократичния съюз на българите в Босилеград- Драголюб Иванчов- извършват обиск. Те иззели българското знаме с риск възрастният човек да получи инфаркт и без какъвто и да е протокол. Освен това той бил изгонен от полицията, след като отишъл да попита защо е иззето знамето му.
„Нашите искания към Белград са такива, каквито бяха преди 20 години и са в Конституцията- образование, религиозни права и свободи, свободни контакти с родината-майка, административна употреба на езика. Нито едно от тези неща не се спазва", заяви Зденка Тодорова.
„Николай Младенов изхвърли думата „безусловна" при подкрепата за Сърбия. Явно сме подействали", допълни Тодорова и допълни: „С Божидар Димитров нямаме никаква връзка. Едно беше като директор на НИМ когато идваше на гости, и по моя покана в Цариброд, друго е когато Божидар Димитров стана министър. Той отговаря по този начин, че да се замъгляват проблемите на българското малцинство в Сърбия". „Спомням си, че и някои български дипломати се опитваха да си създават лидери, но сърбите му подхвърлят възможност да стане някъде шеф, и този човек не може да стане лидер", допълни българката от Западните покрайнини. „По отношение на Сърбия нещата са много по-различни, отколкото с Македония", допълни Тодорова.
„Българите са се свили до жалка бройка от 20 000 души, които след всяко преброяване намаляват. Нелеката им съдба е резултат на лошо водене на българска политика. Сърбите не ги намесвам. Знаете как сме загубили Западните покрайнини", коментира още Зденка Тодорова. / КРОСС

Кой какво празнува на 9 май
На 7 май 1945 година в Реймс, днешна Франция, група германски военни подписва капитулацията на Третия райх. На другия ден, 8 май, президентът на САЩ Хари Труман и министър-председателят на Великобритания Уинстън Чърчил обявяват края на войната в Европа. На 9 май правителството на адмирал Дьониц, заместил Хитлер след неговата смърт, подписва и капитулацията на Германия спрямо Съветската армия. Приема се, че на тази дата, 9 май, завършва в Европа най-голямата и най-кръвопролитна война в историята на човечеството.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
В Азия войната продължава, където Япония е сломена едва след като две атомни бомби, хвърлени от американците през август 1945 година, напълно разрушават японските градове Хирошима и Нагасаки и убиват стотици хиляди хора. Япония подписва капитулацията на 2 септември на борда на американския самолетоносач “Мисури”.
През Втората световна война загиват над 60 милиона души, около 60 процента от тях – цивилни. Почти цялата индустриална инфраструктура на Европа е унищожена, множество градове са изравнени със земята и след това са построени отново.
За да не се повтаря тази касапница, пак на 9 май, но 5 години по-късно, през 1950-а, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита декларация, в която предлага да бъде създадена Европейското обединение за въглища и стомана – праобразът на днешния Европейски съюз.
През следващата година Франция, Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург създават първата европейска общност, в която днес членуват 27 държави и която – според мнозина, а и обективно – е основната предпоставка мирът в Европа да бъде запазен вече 65 години и континентът да бъде място на просперитет, свобода и сигурност.
Извлекли горчивите поуки от двете войни и стигнали до извода, че несправедливият Версайски мир след Първата световна е основната предпоставка за Втората, французи и германци, италианци и англичани приемат, че трябва да загърбят миналото, да си подадат ръка и да градят Европа, в която победители и победени ще могат да живеят заедно и равнопоставено.
В името на това, да бъде възможно общото съжителство, и победители, и победени приемат, че войната трябва да бъде оставена назад и трябва да се гледа напред. Затова на 9 май европейците не празнуват победата над нацистка Германия, а Деня на Европа.
В Съветския съюз, сега вече Русия, не е така. На 9 май, вече 65 години, руснаците празнуват Деня на Победата над фашистка Германия. Всяка година на света се припомня, че Червената армия е сгазила целия континент, а на парада се канят предимно и като височайшо благоволение лидерите на страните, които са участвали в антихитлеристката коалиция.
Звучат маршове – “Непобедимая и легендарная, Красная армия всех силней”, напомня се, че СССР е дал 20 милиона жертви и се носят портретите на Сталин. Същият този Сталин, по чиято заповед са избити два пъти повече граждани на Съветския съюз, отколкото са загинали във войната.
Не става въпрос да се забравят жертвите и страданията. А само да не се напомня непрекъснато миналото. Без значение кой е победил във Втората световна война, сметката беше платена от обикновените хора, от милионите, загинали по бойните полета, при бомбардировките и в концентрационните лагери – не само германски.
Идеята на обединена Европа е не да бъде забравено миналото, а да не размахваме шмайзери при всяка сгода. Да не твърдим, че се борим за мир, когато имаме 1600 ядрени ракети. Да не се делим на победители и победени. Да не се гордеем, че преди 65 години сме победили едни хора, повечето от които вече не са живи и които не по своя воля са били изправени пред дулата.
Гледайки как две петлета на двора се бият, седемгодишната ми дъщеря пита: Тате, за храна ли се бият? Да, казвам. - Ама хората не правят така, нали? – Понякога, казвам, се бият. Когато има война. – А, това е било много отдавна.
Искам някога, след 30-40 години, нейните деца, моите внуци, да могат да кажат същото. / Екипнюз

Борисов: ЕК не е готова да ни отпусне 1 млрд.евро.
ЕК не е готова да ни отпусне 1 млрд. евро за рехабилитация на пътища по градовете . Питат ни къде сме бляли 20 години”, заяви в Русе премиерът Бойко Борисов . По думите му “пазарлъкът” сега е, ако България получи повече пари за магистрали, естакади и нови пътни възли, правителството да отдели от бюджета за следващите години пари за общинска инфраструктура. Заедно с еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хаан Борисов откри международната конференция за стратегията на ЕС за развитието на Дунавския регион.
За подпомагане на съседна Гърция отиват около 110 млрд. евро, а ние искаме около един милиард за рехабилитация на пътища ,заяви премиерът. “Колкото и да е обидно, ще се разходим с еврокомисаря да види какъв е асфалтът по пътищата, заради което годишно при катастрофи губим 1200 души и произвеждаме 10 000 инвалиди”, каза още Борисов. Все пак той лично представи на еврокомисаря Йоханес Хаан големите инфраструктурни проекти на България, по които България очаква европейско финансиране.
През март България поиска от Европейската комисия да пренасочи 1 млрд. евро от оперативните програми към ремонт на пътища. Става дума за средства по европроектите, които са рискови и нямат шанс да бъдат реализирани в рамките до края на 2013 г. Решението на Брюксел се очаква да бъде взето през юни.
Вече са налице първите резултати от антикризисните мерки в България, каза пред журналисти Борисов. На въпрос нужен ли е механизъм за взаимопомощ на страните извън еврозоната, премиерът отговори, че не трябва да се забравя, че всички страни преди всичко се намират в Евросъюза. Той добави, че одобреният рано тази сутрин от финансовите министри на ЕС план не е само за Гърция, “но и 500 млрд. да имаме резерв за всички страни, не само за тези в еврозоната./ Екипнюз

В Кубрат се гледа делото срещу собственичка на кучета-убийци
Съдът в Кубрат гледа делото срещу собственичката на кучетата, убили дете в село Сушево. На предното заседание бяха разпитани 21 свидетели. В съда не се яви само бащата на убитото дете, който бе извън България. Представена бе комплексна експертиза - психологическа и етологична. Съдът прие становището в нея, че в момента на нападението на животните детето не е извършило каквито и да било действия, с което да ги предизвика.
Засега по делото няма решение, тъй като три от вещите лица бяха възпрепятствани да присъстват.
Собственичката на кучетата, Елена Банкова убили петгодишно дете в село Сушево, е обвинена в причиняване на смърт по непредпазливост и ако съдът в Кубрат я признае за виновна, може да получи до три години лишаване от свобода.
През есента на 2009 година глутница кучета нападна и нахапа до смърт петгодишно дете на улицата. След снемане на зъбни отливки е установено за четири от животните, че са причинили фаталния край. / Екипнюз

Повдигат обвинения срещу „Наглите” за 13 отвличания
Окончателните обвинения срещу девет души от групата за отвличания „Наглите” вече са конкретизирани и ще им бъдат предявявани най-вероятно днес. Тарторите на бандата Ивайло Ефтимов-Йожи, Прокопи Прокопиев-Поли Културиста и Даниел Димитров-Данчо Релето ще отговарят пред закона за 13 отвличания. Уточнена е вината и на останалите участници в групата – Любомир Симеонов, Цветозар Славчев, Павел Павлов, братята Митко и Радослав Лебешковски и Кирил Кирилов.
Доказателствата срещу тях били прецизирани след преразпит на жертвите. Някои от тях били водени и до къщите на ужасите, където били държани в плен.До няколко месеца ще е готов и обвинителният акт. Ако вината на „Наглите” се докаже в съда, те могат да получат до 15 години затвор. Все още обаче никой от групата не се е сдобил с обвинения за двата трупа, открити в началото на януари в Плана планина. Ново обвинение засега нямало да има само срещу Антон Петров-Хамстера. Той остава със старото си участие в бандата, което получи в първите дни след ареста си. В момента Хамстера е единственият от „Наглите”, който е на свобода срещу 20 хиляди лева гаранция.Сред по-известните жертви на похищения са Михаил Краус, бизнесменът Киро Киров, бившият президент на футболния “Литекс” Ангел Бончев и съпругата му Камелия, студентът Румен Гунински. / Екипнюз

Наркотикът “Мяу-мяу” е новата мода в Европа
"Луда котка” или „Мяу-мяу” е името на новия наркотик, който се разпространява в Европа и действа като кокаина и екстази, предаде сръбското електронно издание "Мондо", като цитира „Слободна Далмация”. Mad cat или мефедрон е легална субстанция, която може да се поръча и по интернет като средство за торене на растения.
За първи път се е появила през втората половина на миналата година и тогава е регистрирана в Националния мониторинг център за наркотици. Продава се като прах за смъркане или разтваряне в питие.
„Луда котка” предизвиква еуфория без халюцинации, отпуска, „развързва езика” и намалява усещането за глад, твърдят криминалисти и токсиколози. Една доза действа от три до четири часа, а махмурлукът на другия ден е сравнително умерен.
Мефедрон натоварва сърцето, а във Великобритания има съмнения, че в комбинация с алкохол и марихуана е причинил няколко смъртни случая. / Екипнюз

Спада активността на исландския вулкан
Активността на исландския вулкан Ейяфятлайокутл, който наруши сериозно въздушния трафик в Европа, е намаляла значително, предаде "Франс прес", като се позова на местни учени. В понеделник сутринта вулканът бълваше тази сутрин по 50 тона пепел в секунда, срещу 400 тона в секунда в четвъртък, когато внезапно се активизира отново, съобщи геологът от Исландския университет в Рейкявик Магнус Туми Гудмундсон.
Той обобщи, че от петък активността на вулкана отново спада, но продължава и няма никакви признаци, че изригването скоро ще спре. Възможно е вулканът да започне да
бълва лава, а не пепел, допусна геологът. Той видя и една положителна новина в продължаващото изригване на Ейяфятлайокутл - че по всяка вероятност друг исландски вулкан няма да изригне в скоро време.
Известни са четири изригвания на Ейяфятлайокутл. Сегашното е най-силното от всички. / Екипнюз

Финансовите министри приеха план срещу дестабилизацията на еврозоната
Финансовите министри на държавите от Европейския съюз одобриха пакет от мерки на стойност 500 милиарда евро, който трябва да попречи на кризата в Гърция да дестабилизира икономиката на другите страни от еврозоната, съобщи Ройтерс. Това е най-едромащабният опит на ЕС и Еврогрупата да предотвратят разпространението на гръцката криза, и да попречат на пазарите да атакуват по-слабите икономики в еврозоната. Той ще включва смес от заеми и гаранции.
Испанската министърка на икономиката и финансите Елена Салгадо Мендес съобщи, че съгласно плана Европейската комисия ще задели 60 милиарда евро за бързо реагиране при опасност, а страните от еврозоната ще осигурят чрез двустранни гаранции подкрепа в размер на 440 милиарда евро. В схемата ще участва и Международният валутен фонд, който ще осигури допълнително до 220 милиарда евро.Същевременно Управлението на федералния резерв на САЩ стартира програма за изпращане на щатски долари в Европа, за да се предотврати задълбочаване на финансовата криза на Стария континент заради гръцката криза, предаде Асошиейтед прес. Други централни банки, сред които тези на Канада, Великобритания, Швейцария и Европейската централна банка, също обявиха, че ще се включат в усилията за стабилизиране на еврозоната. Японската централна банка също ще обмисли подобни действия в близко бъдеще.Федералният резерв подновява програма, въведена през 2008 г., когато се разрази световната финансова криза. Тя предвижда САЩ да прехвърлят долари в Европа през чуждестранни централни банки, които на свой ред ще заемат тези пари на нуждаещи се от финансиране с долари частни банки в техните страни. / Екипнюз

Словения иска правила за изключване от Eврозоната
Еврозоната трябва да има правила, които да позволяват да бъдат изключвани нейните членове, които не спазват правилата за финансова стабилност, заяви словенският премиер Бохут Пахор, цитиран от македонския телевизионен канал А1. Словения стана член на Eврозоната през 2007 година.
В рамките на плана за кризисни кредити за Гърция Словения трябва да даде на Атина през следващите три години кредити в размер на 384 милиона евро. За тази цел Любляна трябва да вземе пари назаем с по-високи лихви от тези на кредитите си за Гърция.
Европейският монетарен съюз има смисъл само ако еврото остане стабилна валута, каза Пахор на пресконференция в Любляна. На Пакта за стабилност са необходими институционални промени, които да регламентират включването на нови членове и изключването от Eврозоната при нарушаване на правилата, заяви словенският премиер. / Екипнюз

Обама и Меркел обсъдиха гръцката криза по телефона
Американският президент Барак Обама е разговарял по телефона с германския канцлер Ангела Меркел в неделя, за втори път през последните три дни, и е настоял за „решителни” стъпки от страна на ЕС за възстановяване на пазарното доверие, предаде АФП, позовавайки се на Белия дом. „Президентът Обама разговаря с канцлера Меркел тази сутрин като част от неговия ангажимент по отношение на икономическата ситуация там,” каза заместник-говорителят на американското президентство Бил Бъртън.
„Те са обсъдили колко важно е членовете на Европейския съюз да предприемат решителни стъпки за изграждане на пазарното доверие”, каза говолителят.
Междувренно в Брюксел започнаха кризисните преговори между финансовите министри на 27-те страни-членки на ЕС, часове преди изтичането на крайния срок, поставен от лидерите на еврозоната за издигането на предпазна стена за еврото преди да отварят пазарите в Азия, предаде АФП.
Официални представители казаха, че министрите проучват серия от елементи като част от плановете за учредяване на общи фондове за подпомагане на изпадналите в затруднения членове, засегнати от кризата с дълга на Гърция.
Според европейски и британски източници, първият такъв елемент е създаването на фонд на стойност 60 млрд. евро (повече от 75 млрд. долара), в който в идеалния вариант да участват всичките 27 страни-членки. Това ще разшири съществуващия инструмент на стойност 50 млрд. евро за страните извън еврозоната, който вече бе използван в подкрепа на Румъния, Унгария, Латвия и ще го направи достъпен за държавите от еврогрупата.
Британски дипломат каза, че Лондон би приел този елемент, при условие, че бъде утвърдено участието на Международния валутен фонд в него, какъвто бе случаят с комбинираната помощ на МВФ и ЕС за Гърция на стойност 110 млрд. евро.
Вторият елемент включва предлагането на гаранции от страните-членки на еврозоната. За това ще се използват бюджетни средства на ЕС за подсигуряване заемите на националните правителства. Идеята е кредитите да са с по-ниски лихвени равнища от пазарно определените, които в случая с Гърция надвишиха 12%. Британският финансов министър Алистър Дарлинг заяви, че страната му няма да подкрепи предложението за участие в този елемент на държави, които не използват еврото.
Третият елемент, който се обсъжда според дипломати, е възможността Европейската централна банка да купува държавните бонове, или дълга, на страните от еврозоната. Този т.нар. „жест” от страна на ЕЦБ някои анализатори определят като „ядрена” алтернатива. / Екипнюз

Китай иска да участва в АЕЦ “Белене” съвместно със Сърбия
Министърът на енергетиката на Сърбия Петър Шкундрич, който е на посещение в Пекин е заявил, че е възможно съвместно участие на Сърбия и Китай в изграждане на АЕЦ „Белене”, предаде сръбското радио Б92. „В случай, че бъде постигнато споразумение за възстановяване на два блока в ТЕЦ „Костовац”, ще бъдат създадени условия двете страни да участват съвместно в нови енергийни проекти”, заявил Шкундрич след среща с китайския министър на търговията Гао Хучен.
Китайският министър от своя страна е изразил задоволство от разговорите, тъй като с Националното бюро за енергетика са разговаряли за „сътрудничество в областта на атомната енергетика с трета страна”. Радиото посочва, че при посещението на българския премиер Бойко Борисов в Белград е бил потвърден интересът на Сърбия да участва в построяването. / Екипнюз

Японски компании ще изпратят първия хуманоиден робот на Луната
Хуманоиден робот ще се разхожда по лунната повърхност и ще нарисува в праха японското знаме. Това ще стане най-късно до 2015 година според плана, предложен от група японски компании, съобщи "Ню сайънтист". Според специалистите многокрак робот или такъв, който се движи на колела, ще оперират по-лесно на трудния лунен терен, но поддръжниците на проекта са на мнение, че двукрак андроид ще има много по-впечатляващ ефект в представите на обществеността.
Планът бе наскоро обявен от малка групировка компании от Осака, наречена “Astro-Technology SOHLA”, която през януари миналата година изстреля сателита “Майдо 1″ за изучаване на светкавиците. Групата се надява да изстреля роботът, наречен “Майдо-кун” в рамките 5 години с роботизирана мисия, планирана през от японската космическа агенция JAXA, съобщи вестник “Дейли Йомиури”.
Според вестника по-рано JAXA е възразявала срещу двукракия робот поради съображението, че той трудно ще пази равновесие на прашната лунна повърхност. Президентът на SOHLA Хидео Сугимото, обаче, наблегна на факта, че андроидът ще бъде много по-вдъхновяващ, и че ще може да начертае японския флаг на Луната. “Ще направим привлекателен робот, който да понесе нашите мечти във Вселената” - подчерта Сугимото.
Проектът ще струва около 10 милиона долара и никак няма да е лесен. създаването на двукрак робот за такава повърхност е изключително предизвикателство. Австралийски специалисти подчертаха, че в лунните условия три крака са по-препоръчителни от два. Ако роботът падне, ще има трудности да се изправи отново. Робоспециалистът Родни Брукс подчерта, че са създадени андроиди, които могат да станат, но не винаги се получава. от друга страна, напомни той, на Луната гравитацията е 1/6 от земната, така че нещата може и да се окажат по-лесни от очакванията.
За да остане роботът прав, трябва да открива и реагира навреме на измененията на терена. В това отношение той трябва да бъде широко автономен, защото съобщителните сигнали между Земята и Луната имат забавяне от няколко секунди, което може да резултира във фатално падане, ако машината трябва да изчака инструкции от Земята.
Австралийската специалистка по роботите Мери - Ан Уилиямс оцени идеята на мисията като “много яка”, но подчерта, че от гледна точка на трудностите е по-добре да се изпрати четирикрак робот, който също ще се приеме добре от обществеността. “Ако я провеждах аз, бих пратила там горе роботизирано куче” - каза тя. / Екипнюз

Американци свалят килограми и произвеждат ток
Заредете с електричество тренировката си. Намалете едновременно обиколката на талията си и емисиите на парникови газове в атмосферата - това е мотото на спортен клуб в Ню Йорк, в който участници в тренировките, яхнали велоергометри, топят килограми и произвеждат електрическа енергия, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.
Всичко това става възможно благодарение на изобретателния инженер Джей Уилан, президент на фирмата “Зелена революция”, патентовала създадения от него механизъм за производството на електричество чрез активна спортна дейност.
Според създателя на механизма всичко е много просто. Когато посетителите на спортната зала карат велоергометъра те произвеждат постоянен ток от 12 волта, който се улавя от токови сензори, разположени в поставката на стационарното колело, после се предава на генератор, който пък го превръща в променлив ток от 110 волта в съответствие със стандартите в САЩ. Така сградата, в която е спортната зала, получава ток, произвеждан от спортистите в нея, и намалява сметките си за електричество.
Механизмът е бил създаден през 2007 г. Изпитан е през 2008 г.в спортна зала в щата Кънектикът. Пуснат е в действие официално през 2009 г. в Лос Анджелис, а от началото на 2010 г. и в Ню Йорк.
20 души в спортната зала произвеждат около 3 киловата електричество на час, колкото трае една тренировката. При четири тренировки на ден спортната зала произвежда по 300 киловата ток на месец. Това е еквивалентът на електричеството, необходимо за
осветлението на една къща в продължение на 6 месеца, отбелязва създателят на новия метод. Според него малки спортни клубове могат напълно сами да си произвеждат тока.
Засега механизмът е вграден само във велоергометри, но екипът на фирмата “Зелена революция” обмисля да го инсталира и в съоръжения за кардиотренировки. Един токов сензор се продава за 1300 долара.
Посетителите на спортната зала в Ню Йорк, в която е внедрена системата, изглеждат ентусиазирани от идеята. На велоергометрите те виждат на екран и резултата от техните
усилия, тоест колко вата ток са произвели. След това всеки посетител на спортната зала се връща отново с амбицията да провери дали може да произведе още повече ток.
“Зелена революция” вече има около 40 клиенти в САЩ и Канада.
Сред тях са училища, университети и дори център, подслоняващ бездомници. Всички те имат договор със “Зелена революция” да ги оборудва със спортна зала подобна на тази в Ню Йорк.
Уредите си “Зелена революция” произвежда в Масачузетс и сега там вече са произведени около 1000 велоергометра, токови сензори и генератори.
“Зелена революция” е получила и искане да обособи спортни зали-генератори на ток и в четири американски затвора. / Екипнюз

Оставете еврото да умре!
Еврото - обречено на смърт?
Кризата в Гърция и опасността от нейното разпростиране в еврозоната и на Балканите занимава не само европейските медии. И в САЩ не спират да пишат и говорят по темата, като все по-често се споменава и името на България.
Гръцкото фиаско и опасността от потенциална криза в еврозоната вече цяла седмица са сред водещите новини в САЩ - поради страх от отрицателен ефект върху американската и световната икономика. Според много американски икономисти и финансови коментатори гръцката криза може да прерасне в нещо като „Лиман брадърс - част втора”, т.е. в нова световна криза.
Коментатори на „Блумбърг” и „Форбс” пишат, че „световното икономическо възстановяване остава уязвимо и може да пострада сериозно от финансовите сътресения в Европа”. Статии във „Вашингтон пост”, „Ню Йорк таймс”, „Маркет уотч” отбелязват, че проблемите в еврозоната ще забавят значително икономическия растеж в Европа с неминуем ефект върху икономиката на САЩ и дори върху световната икономика като цяло.
Гърция ще фалира?
Повторният срив е неизбежен?
В предаване на СиЕнЕн финансовият коментатор Пол Ламоника отхвърли възможността гръцкият ефект да повлече отново надолу световната икономика, но добави: „Да не забравяме обаче, че Европа като цяло е най-голямата световна икономика. Всяко нейно забавяне със сигурност ще има силен ефект върху САЩ и други държави по света. А ако от Гърция тръгне „заразяване”, повторният срив е неизбежен.”
Дори безпрецедентните мерки за спасяване на Гърция и на еврото не овладяват скептицизма на американските медии. „Много икономисти смятат, че Гърция така или иначе ще фалира, което ще нанесе голям удар на еврото и ще застраши другите задлъжнели държави в еврозоната”, пише „Ню Йорк таймс”. Това мнение повтарят редица публикации в главните финансово-икономически издания, като някои коментатори пишат, че „всеки, който даде заем на Гърция, просто ще изгуби парите си”. „Блумбърг” цитира един от главните мениджъри на калифорнийския ПИМКО, най-големия облигационен фонд в света, който притежава голяма част от дълговете на европейските банки. Представителят на ПИМКО е убеден, че Гърция неминуемо ще „преструктурира дълга си”, т.е. ще обяви фалит.
Списание „Форбс” е още по-категорично. То възкликва „Оставете еврото да умре!”, а Гърция да обезцени валутата си като единствено средство за намаляване на дълговете. И „Уол стрийт джърнъл” коментира, че на борсовите пазари цари скептицизъм - никой не вярва, че Гърция ще има достатъчно дисциплина да проведе необходимите реформи. Никой не вярва също, че икономиката на страната ще има достатъчно висок ръст, за да бъдат изплатени навреме заемите.
България - скоро под карантина?
Европейските отбранителни мерки в защита на еврото, които поставиха между общата валута и спекулативните пазари стена от почти 1 трилион долара, бяха посрещнати от медиите в САЩ с предпазлив ентусиазъм. Тази „демонстрация на сила”, както я нарече „Блумбърг”, показва размерите на проблема.
Изплуване не се очертава
Американските коментатори предупреждават единодушно, че Източна Европа е силно застрашена от „гръцката зараза”. „Блумбърг” съветва инвеститорите да стоят „надалеч от региона” и да се насочат към по-стабилните азиатски и латиноамерикански икономики. Упорито се подчертават и рисковете за балканските съседки на Гърция - България, Румъния и Сърбия. „Бизнесуийк” предупреждава, че под въздействието на гръцката криза тези държави са застрашени от втора вълна на срива.
В друга статия на изданието се подчертава, че България, Румъния и Унгария са източноевропейските държави, които са най-силно изложени на опасността от „заразяване с гръцкия вирус”. Самият им статут на застрашени държави е достатъчен, за да предизвика отлив на инвеститори и да задуши икономиката, коментира списанието.
Автор: Соня Каникова, Редактор: Даря Попова-Витцел /Дойче Веле
Борсова информация

САЩ отварят кредитна линия за Европа
Управлението на федералния резерв на САЩ стартира програма за изпращане на щатски долари в Европа, за да се предотврати задълбочаване на финансовата криза на Стария континент заради гръцкия срив. Така се подновява програма, въведена през 2008 година, когато се разрази световната финансова криза. Тя предвижда САЩ да прехвърлят долари в Европа през чуждестранни централни банки, които на свой ред ще заемат тези пари на нуждаещи се от финансиране с долари частни банки в техните страни. Други централни банки, сред които тези на Канада, Великобритания, Швейцария и Европейската централна банка, също обявиха, че ще се включат в усилията за стабилизиране на еврозоната. Японската централна банка също ще обмисли подобни действия в близко бъдеще.
Междувременно директорът на Международния валутен фонд, Доминик Строс-Кан приветства споразумението за създаване на защитен механизъм за еврозоната, което постигнаха тази нощ в Брюксел министрите на финансите и икономиката на страните-членки на Европейския съюз. Програмата предвижда за стабилизиране на икономиките в еврозоната да се гарантират 500 милиарда евро, а при нужда Международният валутен фонд да осигури още 250 милиарда. Фондът ще осигурява средствата за всяка страна поотделно. /Дойче Веле

Ангела Меркел: Ще защитим парите на хората
Федералната канцлерка Ангела Меркел защити германското участие в спасителния фонд от 750 млрд евро, договорен от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Тя свика и извънредно заседание на кабинета за утре. Канцлерката заяви в Берлин, че германското участие предстои да бъде обсъдено спешно, но и същностно. "Този пакет е предназначен да укрепи и защити нашата обща валута. Той е уникален в историята на еврото и на Европейския съюз, представлява защита на валутата ни в една необичайна ситуация. Мога да кажа на гражданките и гражданите следното - ние защитаваме парите на хората в Германия." От договорените 750 млрд евро 440 млрд ще дойдат под формата на гаранции и кредити от държавите-членки на Европейския съюз, 123 млрд ще бъдат от Германия. 60 млрд евро вече са на разположение от спешния фонд на Европейската общност. Международният валутен фонд е обещал допълнителни 250 млрд евро. /Дойче Веле

Подем на борсовите пазари по целия свят
Борсовите пазари по цял свят реагираха със скокове в курсовете на приетия спасителен пакет за еврозоната на стойност 750 млрд евро. В Германия водещият индекс ДАКС нарасна с повече от 4 процента, по сходен начин се развиха нещата и по другите европейски борси. Така борсовите пазари ще могат да намалят загубите си от миналата седмица. Сред най-печелившите са банковите акции, които имат най-голяма полза от спасителния пакет.
Еврото също се "замогна" и отново струва повече от 1,30 долара, след като в края на миналата седмица бе спаднало до 1,26. Както заяви по този повод еврокомисарят по валутната политика Оли Рен: "Това показва, че ние можем да защитим еврото, колкото и да ни струва". /Дойче Веле

ФАЦ: Чалгата - българският гангстерски рап
Простотия, порно, кич...
Трудностите, връхлетяли България след влизането й в ЕС, карат народа на тази страна да опонира на Запада със свои културни алтернативи, пише вестник ФАЦ в статия, посветена на едно специфично българско явление: чалгата.
България е вече от 3 години в ЕС, а равносметката е повече от отрезвяваща: българите са обзети от разочарование заради многократно повтаряните от Запада обвинения в корупция - това пише в. "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" /ФАЦ/ в статия, в която представя научно изследване на германската славистка Катерина Гел, посветено на чалга-културата. По-нататък в статията четем: "Налагането на европейските норми в тази страна поставя под въпрос множество изпитани поведенчески норми, което кара голяма част от населението да се отдръпва от европейските образци, опонирайки на Запада със свои собствени културни алтернативи", пише ФАЦ и отбелязва, че най-влиятелната сред тях е т. нар. култура на чалгата.
Един народ се разголва...
Изостаналост, ориенталщина...
Според Катерина Гел чалгата, която е обвита с аурата на маргинализирана по време на комунизма култура, е не само в открита конкуренция със западния внос. Тя се използва от властовия елит в България като средство за кодифициране на една водеща национална култура. По-нататък ФАЦ описва накратко фолклорните корени на чалгата, за които говори Гел в научната си студия.
В статията на германския всекидневник е представен и направеният от германската изследователка анализ за това как нормите на поведение, предавани чрез музиката на тесни социални кръгове, се превръщат във всекидневието в общоприети норми на поведение. "Във видеоклиповете до съблазнителната чалга-изпълнителка винаги има богат, властен и мускулест мъжага, който е представян като истинския източник на луксозния й живот. Това не е много далеч от действителността, констатира ФАЦ и допълва: сред меценатите нерядко има и босове на мафията, чийто живот се възпява поръчково от певици в собствените им ресторанти, барове и дискотеки.
Именно тази е атмосферата, в която мрежите, оплетени от съмнителни бизнесмени, политици и пазители на реда, стават все по-гъсти. Именно тази е атмосферата, в която се развиват и новите центрове на властта, пише ФАЦ и продължава: Така една чисто музикална идея успява да се превърне в културен феномен, който помага да се утвърдят специфични норми на поведение, ценностни представи и външни белези. Чалгата и до днес възхвалява демонстративно онези балкански стереотипи, които от западна гледна точка са отрицателно натоварени: изостаналост, ориенталщина..." - отбелязва германският всекидневник ФАЦ.
Чалгата - в интерес на елитите?
Той цитира още един важен извод от изследването на Катерина Гел: фактът, че 85% от българското население са "привърженици" на този стил, е резултат от систематичното му разпространение от местните медии. Зад това стоят властовите елити, компрометирани в голяма степен заради корупционни скандали. По този начин тези елити преследват не само икономически интереси, но и една ясна политическа цел: стимулирането на инициирана "отдолу" култура, която да ги легитимира сред широките маси", пише германският всекидневник ФАЦ, цитирайки резултати от изследване на германската славистка Катерина Гел.
ФАЦ/МЛ/БГ/Дойче Веле

Румъния: последно спасение или социален геноцид?
Орязване по румънски
За румънците се знае, че са на едно от последните места в ЕС по отношение на доходите. Сега положението става още по-страшно. За да свие дефицита си, Букурещ реши да съкрати драстично заплати, пенсии и социални помощи.
Под натиск на Международния валутен фонд /МВФ/ заплатите в обществения сектор в Румъния, както и пенсиите и социалните помощи, ще бъдат драстично съкратени. Целта е да се свие с около 7 процента дефицитът в румънския държавен бюджет. На този фон - една добра и една лоша новина от Румъния. Добрата е, че правителството обеща да отмени декрет, въз основа на който работещите в обществения сектор получават от първи януари по-малко пари.
Заплатите - с 25% надолу
Милион и половина румънци с орязани заплати
Лошата новина е, че всички държавни служители ще печелят от 1 юни с една четвърт по-малко. Освен заплатите, правителството орязва също пенсиите и социалните помощи. За да може действително да се даде ход на тези мерки, делегация на МВФ удължи престоя си в Букурещ с два дни повече от заплануваното. В крайна сметка на карта е поставено изплащането на петата вноска от уговорения през 2009 г. кредит в размер на 20 млрд. евро. Без този транш Румъния фактически би била банкрут.
Дни наред се гадаеше кои мерки за икономии ще се сторят на МВФ достатъчни за отпускането на тази сума. Много указания сочеха като такива подходящи мерки увеличаване на плоския данък от 16 на 20 процента, както и на ДДС от 19 на 24 процента. Дойде обаче съвсем друго. Възвестителят на тази брутална новина бе не правителственият ръководител Емил Бок, а лично президентът Траян Бъсеску. Той призна, че са били водени преговори с фонда и че след това бил избран "вариантът на доверието", което означава, че заплатите в обществения сектор се съкращават с 25 процента. Тази мярка засяга 1 милион и 400 000 души. Изключения се правят само при работници, които печелят по-малко от минималната месечна заплата от 600 леи, което прави 145 евро.
Парите за безработни и пенсионери - под ножа
Пенсиите се свиват с 15%
От първи юни 6 милиона пенсионери в Румъния ще получават с 15 процента по-ниска пенсия. Също с 15 процента се съкращава и помощта за безработни. Паралелно щели да бъдат "пренагласени" 16 вида социална помощ , тъй като, според президента Бъсеску, тази помощ "насърчавала хората да не работят". Единственото, което обеща румънският държавен глава, бе, че ако броят на заетите в обществения сектор продължи да пада, тогава през 2011 г. можело да бъде въведено отново "старото" възнаграждение.
Обосновките на Бъсеску са близко до ума. Държавните служби, пенсиите и социалните помощи гълтат 62 процента от бюджетните разходи, така че не остават никакви пари за образование, здраве и инвестиции. Средствата, отиващи за пенсии и заплати в обществения сектор, възлизат на общо 21 процента от брутния вътрешен продукт /БВП/ на страната. Цялостните бюджетни разходи съставляват 40 процента от БВП, а приходите - само 31 процента.
ДП/ПМ/БЕ/ДПВ /Дойче Веле

Евро-крепостта е спасена. Засега...
Ще удържи ли разпънатият сега евро-чадър на бурите?
С гигантски по размери финансов защитен чадър ЕС иска да спаси от разпад еврозоната. На първо време този план може и да подейства, но едно е ясно: спекулантите, посягащи към еврото, няма да се откажат така лесно.
Преди 15 месеца професорът от Тюбингския университет Йоахим Щарбати заяви в интервю за Дойче Веле следното: "Всъщност Гърция би трябвало да обезцени валутата си с около 40%. Еврото е изправено пред голямо изпитание." В едно трябва да сме сигурни: това, с което е наясно един професор по икономика, е видимо както за хедж-фондовете, така и за останалите институционални инвеститори. Така че всички те имаха повече от една година време, за да съберат хората си и да се подготвят за нападение срещу здравата крепост под мотото: първо ще превземем Гърция, а после - еврото.
Ще се откъртват още камъни
Залаганията срещу еврото няма да успеят?
При това хедж-фондовете действаха изключително методично и напълно рационално. Те просто използваха гигантските разлики в търговските и текущите сметки на страните от еврозоната, за да увеличат многократно капитала си. Гърция беше първият и най-лесен тест.
Помощният пакет, който страните от еврозоната и МВФ приеха набързо, не беше нищо друго освен печелене на време. Пакетът позволява на Гърция в продължение на две-три години да не изпада в зависимост от международните капиталови пазари, за да се рефинансира. Икономиката на страната би трябвало да нараства всяка година с над 4 процента, за да може Гърция да започне сама да изплаща дълговете си. Само че при сега приетите драстични мерки за икономии страната е застрашена по-скоро от рецесия. Така че не след дълго страните от еврозоната ще бъдат изправени пред същия проблем, пред който са изправени днес.
Сметките, които си правят хедж-фондовете, са прости: това, което се случи в Гърция, може да се случи в Португалия, в Испания или пък в Италия. И колкото повече камъни се откъртват от крепостта на еврото, толкова повече самото евро ще попада под прицел чрез провеждането на прости валутни сделки. Например от този сорт: "Обещавам ти, че на 1 януари 2011 година ще ти продам за един долар едно евро, което сега струва един долар и 28 цента. Все още не разполагам със сумата в евро, но когато трябва да ти я доставя, ще я купя на валутния пазар за 88 американски цента". Грандиозна сделка!
Не става дума единствено за Гърция, а за еврото въобще!
Твърде много време измина докато финансовите политици и председателите на емисионните банки осъзнаха, че не става дума за Гърция или Португалия, а за еврото. Опънатият сега защитен чадър над еврото е насочен всъщност към финансовите пазари. Предупредителният сигнал на ЕС е ясен: залаганията срещу еврото няма да успеят. И за да има изобщо ефект подобно начинание, то беше подплътено с грандиозната сума от 500 милиарда евро.
А другата страна на медала?
Сега трябва да изчакаме, за да видим колко дълго ще трае този ефект. Защото монетарните мерки са само едната страна на медала. Ако те не бъдат последвани от реформи в институциите и в правилата на финансовите пазари и тази сума няма да е достатъчна, за да се спрат спекулантите, посягащи към еврото. В това отношение има достатъчно предложения. Например: финансовият сектор трябва да участва - без значение под каква форма - в обществените разходи и последиците от финансови кризи. И не на последно място в Пакта за стабилност в еврозоната трябва да настъпят промени, а именно: в него да се приемат правила, влизащи в сила при неплатежоспособност. Правила, които да важат и за държави, така както отдавна важат за частни лица и фирми.
Автор: Р. Венкел, М. Липчева
Редактор: Б. Григорова/Дойче Веле

Журналист-компютър-пишеща маймуна
Журналистът на бъдещето?
За никого не е тайна, че свободата на медиите в България е половинчата. Това обаче не тревожи особено нито професионалната гилдия, нито просветената част от обществото. А сега се задава и един нов пишещ "проблем"...
Коментар от Еми Барух:
Отстъпление от медийните свободи се наблюдава не само в България. А низходящата тенденция продължава вече осма поредна година. По някакъв парадоксален начин, в епохата на практически неограничените комуникационни възможности, при една смазваща с обема си виртуална мрежа, която създава измамно чувство за неограничена свобода, се оказва, че икономически и политически интереси лишават грамотния свят от един от най- мощните инструменти на демокрацията. За да се усложни още повече картината, на този медиен терен е на път да се появи един нов играч: МАШИНАТА.
Ни чул, ни видял, ни разбрал...
Перфектен текст за по-малко от 2 минути
От няколко месеца, в една университетска лаборатория по изкуствен интелект близо до Чикаго, се разработва програма за писане на журналистически текстове, чиято експериментална фаза е почти приключила. Статс Мънки, както е наречена програмата, е доказала вече, че може да пише не по-зле от Асошиейтед прес.
За да бъде пусната в действие, се изисква да й бъдат зададени няколко основни параметъра - гледна точка, ключови думи и база данни... Съществува включително възможност МАШИНАТА да имитира стила на един или друг известен автор. Тази "интелигентна маймуна" събира в Интернет всичко необходимо - пробира, подрежда и поднася за по-малко от две минути завършения текст, в който няма нито граматически, нито правописни грешки.
Какъв експедитивен и евтин репортер, мечта за всеки главен редактор! - възкликва един френски коментатор по този повод. Какъв идеален "колега", който няма да повдига темата за авторските права, нито за хонорара, нито за мястото си в редакционната йерархия...
Напред или назад?
МАШИНАТА - по-добрият вариант?
Не бих искала сега да се впускам в разсъждения дали в бъдеще журналистът-робот ще измести журналиста-личност, този, който има възхитителния капацитет да мисли и да бъде подвластен на емоции - това е тема за друг коментар...
Сетих се за изкуствения интелект, за откритието Статс Мънки, докато четях последния доклад за свободата на медиите. И си помислих, че МАШИНАТА-робот, която би работила по зададена програма, ще представлява по-чиста форма "медиатор" отколкото онази журналистика, която не успява да се противопостави на икономическия и политическия натиск и приема автоцензурата като смирен компромис заради затихващите й жизнени функции.
Автор: Еми Барух, Редактор: Александър Андреев /Дойче Веле

Първанов нарича Борисов „клеветник“, „Стандарт“ го цензурира
Мнооого интересно! “Стандарт” цензурира държавния глава!
В сайта на президента Г. Първанов и във в. “Стандарт” е публикувано едно и също интервю. Едно, но не и съвсем същото. Вижте най-напред оригинала от президентския сайт:
“Как ще коментирате казаното от премиера Борисов: „Разликата между мен и Първанов е, че когато на мен службите ми докладват за дадена операция, аз не я спирам“?
Георги Първанов: По тези думи на Борисов ще настоявам за прокурорска проверка и след нейното приключване ще преценя как да действам. Бившият главен секретар на МВР много добре знае, че за оперативни акции не се докладва на президента. В стремежа си да избяга от сянката на своята обвързаност с Алексей Петров, Борисов се изявява като обикновен клеветник (б.р.-липсва в публикувания във вестника текст). Време е да се сложи край на това безотговорно приказване в държавата, за което тон дава самият Борисов.”
С извинение за повторението, но се налага заради автентичността, да се види , как отпада най-важното изречение от текста във вестника:
- Как ще коментирате казаното от премиера Борисов: „Разликата между мен и Първанов е, че когато на мен службите ми докладват за дадена операция, аз не я спирам“?
- По тези думи на Борисов ще настоявам за прокурорска проверка и след нейното приключване ще преценя как да действам. Бившият главен секретар на МВР много добре знае, че за оперативни акции не се докладва на президента. Време е да се сложи край на това безотговорно приказване в държавата, за което тон дава самият Борисов.”
Ако някой си мисли, че може да има техническа грешка, ще трябва да обърне внимание на два детайла. Първо, в “президентския” вариант на интервюто изрично е упоменато, че изречението, в което Първанов директно нарича Борисов клеветник, липсва във вестника. С други думи, от страна на президента въпросният редактор от неговата администрация, упълномощен да направи забележката “б.р.” не само обръща внимание на липсата, но и държи да я коригира. Настоява да се знае, че Първанов е хвърлил тази ръкавица.
Има и второ, вижте заглавието, което похлупва очевидно съгласуваното между редакцията и Първанов заглавие на интервюто “Силовата политика не е силна”. От пръв поглед е ясно, че това е упрек на Първанов към Борисов. Но “Стандарт” го надгражда с друго заглавие, вадейки от контекста следното:
“ГЕРБ има потенциал за пълен мандат, тестът е борбата с кризата”
Ако прочетете само това заглавие, изведено като основно, излиза, че Първанов едва ли не хвали онзи, когото всъщност буквално предизвиква в съда с квалификацията “клеветник”. Без това пояснение на вестника можеше да си помислим, че са махнали упрека към Борисов като клеветник от миролюбие, за да не го скарват с президента ( а и самите да не попадат “между шамарите”). Обаче президентът не е съгласен и свенливо се гневи. Видно е, че от “Стандарт” откровено се подмазват на премиера.
Вече веднъж похвалих Първанов за призива му за повече прозрачност, макар идеята да го осени чак на деветата година от управлението му. Дори свещ му запалих под прозореца с поздрав и пожелание да отвори икономическите досиета на прехода, като започне от онези, които лично познава в навалицата от олигарси около него.
Сега, в деня на узаконяването на следенето в интернет, не друг, а тъкмо Първанов се оказва жертва на цензурата. Ето защо, за да защитя високия журналистически стандарт от “Стандарт”, призовавам: долу пипалата на цензурата от Първанов! Неговата откровеност трябва да се поощрява.
Съмнявам се да сполуча с моето застъпничество, но бях длъжен да алармирам обществеността, че главният цензор на републиката става обект на цензуриране. Много странен знак е това. Ще чакам дежурните социолизи да ни съобщят, дали това не означава, че идва краят на прехода, който настъпва ударно малко преди края на управлението на Първанов и края на света по календара на маите./ Иво Инджев

10-ти май, ден на (анти)Европа в България
Денят на Европа и на победата над нацистка Герминия отмина. Но – нито ден без празник! Какво празнуваме днес?
Днес е 10-ти май. Ден на обратното, за което се бори европейската цивилизация. Защото влиза в сила възможността да ви следят и в последната защитена досега лична територия на комуникиране.
Най-напред човечеството е изобретило прякото подслушване. После, с изобретяването на писмеността, е изобретено също и следенето на епистоларното ни творчество. И радиосигналите, тази революция в комуникациите, която превърна планетата в глобално село много отдавна, веднага си намират майстора – където има радиосигнал, има и радиоподслушване.
От днес в България, в крак с най-добрите традиции на милиционерския прогрес, можем да бъдем следени и в интернет. Засега единствената пречка е някакво си съдебно решение. Но като гледам как властта й се е заканила, няма да се учудя това малко препятствие скоро да бъде отстранено.
Честит 10 май, ден на все по-пълното задоволяване на полицейските потребности в нашата прогресивна Родина!
Само стискайте палци, че както е тръгнало, може и китайският модел да ни приложат. Там вече забраняват анонимността в интернет. А на нас нищо китайско не ни е чуждо – в смисъл, че ашладисването на комунистическия контрол над обществото с капиталистическия модел на производство със сигурност е много симпатичен на мнозина тук!
Но, ето как, все пак, Атанас Чобанов, който работи и живее в Париж, предлага да противодействаме. Запознайте се неговия наръчник за справяне с намесата в личното ни пространство в интернет.
Наръчник на обзествения враг
10 Май 2010

Претоплям манджата, защото дойде време да я ядем наистина…
От днес влезе в сила ЗЕС, който позволява на службите да следи гражданите в интернет чрез проследяване на трафичните им данни. В хода на обсъжданията противниците на законопроекта наблегнаха на нарушаването на гражданските права и са абсолютно прави. Но е вярно също, че чрез елементарни технически средства, достъпни за всеки средно грамотен гражданин може да се обезмислят мерките за следене на трафичните данни. Особено вярно е това за интернет връзката, по-трудно, но не и невъзможно – за телефонните обаждания.
Техническите възможности да се блокират следящите технологии на МВР са абсолютно законосъобразни и вероятно вече се използват широко от престъпниците. И това означава, че службите трошат и ще трошат залудо парите на данъкоплатците за безмислено електронно следене. Редно е и невинните граждани да са информирани за тези възможности, ако не искат МВР да пъха носа си обраснал с мафиотски полипи в личното им пространство, да следи с кого си чатят, кому пращат мейл, какви сайтове посещават и какви коментари оставят по форумите.
Идеята е проста и се нарича Частна Виртуална Мрежа или VPN (Virtual Private Networк). Един малък стандартен софтуер, който е вграден в операционната ви система позволява да се свържете по криптиран канал със сървър извън България и да насочите целия си интернет трафик в този криптиран канал.
Представете си, че си седите удобно у дома и от личната си интернет връзка напопържате министъра на вътрешните работи в коментарите към злободневна статия. Малко след вас министърът прочита какво сте написали и никак, ама никак не му харесва. Той се врътва на стола, влиза в интерфейса към провайдърите, предвиден от новия ЗЕС и за секунди намира кои IP адреси са пращали данни към сървъра със статията. А от IP адрес до реален адрес пътят е кратък…
А сега си представете, че си седите удобно у дома, но личната ви интернет връзка минава през тръба, за която бронебойни патрони няма открити, няма открити. Шпионските програми на МВР могат само да опипат тръбата, тоест, да констатират, че съществува тръба, че е ваша и че в нея нещо има. Какво има там и каква е крайната му дестинация остава загадка за службите.
Вашата солена попържня ще мине по тръбата от България към някоя страна където тайната на кореспонденцията е свещена и законът я защитава. Например Швеция. В Швеция данните ви излизат от тръбата и отиват до българския сайт, където ще попържате министъра. Сайтът регистрира, че го е посетил шведски IP адрес. Съответно това ще види и любопитният министър.
Теоретично МВР може да хване всички връзки излизащи от България към някой VPN сървър в даден момент, например този шведски сървър. Но това не доказва нищо тъй като любопитните ченгета няма как да знаят дали коментиращият се връзва от България или от чужбина.
Работата е там, че обратната връзка от шведския сървър към МВР е възможна само ако се пусне международна съдебна поръчка и съответните власти я уважат. Само те могат да задействат собственика на сървъра да предостави данните за вас. Има и друга подробност: в много страни законът не задължава доставчиците на VPN услуги да пазят трафични данни на клиентите си и те с удоволствие не го правят.
Така, с VPN технологията се елиминира както достъпа до данните ви през интерфейс, така и възможността да се иска достъп до трафични данни за дребни прегрешения. Не се е родил шведски съдия, който би разрешил да се бърка по сървърите на частна компания за обида към министър на малка балканска държава. А при избор на подходящ доставчик, който не пази данни за клиентите си възможността за проследяване отпада напълно.
Използвайте VPN
Трябва да се регистрирате на някой от сървърите извън България, които предлагат безплатна или платена VPN връзка. Такива има в много страни. Преценете сами в коя страна данните ви ще бъдат добре защитени от попълзновения. Дадох за пример Швеция, но и в САЩ не е зле откъм защита на личните данни, особено когато съдебните поръчки идват от страна, чиито най-богати бизнесмени (Божков и Ковачки) са персона нон грата.
При регистрацията в сайта въведете достатъчно сложна парола, това е елементарна мярка за сигурност. Запишете потребителското име и паролата.
Безплатните връзки имат някакви ограничения по време, обем на трафика или бързина, но са напълно достатъчни за временно използване на повечето рутинни операции в нета (сайтове, коментари, мейл и чат по скайп). Ако искате перманентна, бърза и безлимитна VPN връзка трябва да платите, но цената в повечето случаи е скромна: 6 – 15 лв на месец за безлимитен трафик.
Друго предимство на VPN е, че можете да го използвате навсякъде където има интернет връзка по кабел или по WiFi. Особено когато се връзвате по свободен WiFi е важно да внимавате със защитата на данните си, които летят във въздуха без никакво криптиране. Ако администраторът на сайта „Опасните новини“ беше използвал такъв VPN, ДАНС щеше да го спипа на куково лято на безплатния WiFi в Mall of Sofia, но това е друга тема.
Безплатни сървъри:
http://itshidden.com има и платена оферта за 12.99$/месец
http://www.cyberghostvpn.com безплатно 10 гига на месец, максимум 6 часа на едно включване
http://s6n.org/arethusa/fr.html
http://www.peer2me.com
http://www.hotspotshield.com/ (добавя реклами на уеб страниците)
… Google ще ви даде още много адреси ако търсите с ключови думи VPN free
Платени сървъри:
http://ConnexionVPN.com 5€/месец
http://www.yourprivatevpn.com 6€/месец сървъри в Холандия и САЩ
http://unblockvpn.com 5$/месец, но само 2GB/ден гарантирани.
http://www.vpnboy.com 5$/mois
http://www.torrentfreedom.com 17 $/месец, но специално конфигуриран за торент
… Google ще ви даде още много адреси ако търсите с ключови думи VPN cheap
Как да конфигурираме компютъра:
За да установите VPN връзка ви трябват три параметъра: адрес на сървъра, потребителско име и парола, които сте получили при регистрацията.
Следните примери са с itshidden.com, но принципът е почти същият с другите сървъри.
Windows XP
Безплатна връзка: http://itshidden.com/Support/VPNXP.html
Платена връзка: http://itshidden.com/Support/VPNXPPAID.html
Windows Vista
Безплатна: http://itshidden.com/Support/VPNVISTA.html
Платена: http://itshidden.com/Support/VPNVISTAPAID.html
MacOSX
http://fr.wikitwist.com/configurer-itshidden-mac-os-x/
Както виждате, не е по-сложно отколкото не толкова отдавнашния dial up по телефона. Разликата между безплатната и платената връзка е само в адреса на сървъра.
Използвайте TOR
Проектът TOR е разработен, за да прикрива интернет трафика като го прехвърля през многобройни шлюзове в криптиран вид. За съжаление това се заплаща с рязко намаляване на скоростта на интернет връзката. Ако сте готови да пожертвате бързина срещу почти непробиваема сигурност, инсталирайте и използвайте TOR.
http://www.torproject.org/
Използвайте защитен мейл и чат
За съжаление при така написания закон, българските доставчици на услугата електронна поща не могат да гарантират конфиденциалността на кореспонденцията ви.
По света има достатъчно такива услуги, които използват защитена връзка. Добре е да имате една такава поща и винаги имайте едно наум когато кореспондирате с адреси в домейните на българските доставчици.
Популярният софтуер Skype предлага добро ниво на сигурност за писмен чат и прехвърляне на файлове. Google също има защитен чат вграден в услугата gmail. Избягвайте чата във Facebook за конфиденциален обмен на мисли.
Телефони
Телефонните разговори се прикриват като се използва VOIP програма или Skype през VPN. Почти всички модерни смартфони предлагат такава възможност през 3G връзка или през WiFi. Но конфигурацията е по-сложна и изисква отделен наръчник.
Вместо заключение
Със сигурност оперативно интересните лица ще бъдат още по-внимателни от редовия потребител, загрижен за правата си. Те ще впрегнат всички технически средства, за да се предпазят от подслушването и ще успеят на 100%. Какъв е тогава смисълът от ЗЕС, освен да се демонстрира воля за полицейщина?
В крайна сметка оперативно интересните, но и безинтересните, които прилагат този наръчник ще общуват безопасно, а за българските шпиони ще остане удоволствието да пишат за щяло и нещяло международни съдебни поръчки. Няма лошо, ще понаучат езици./ Иво Инджев

ВАН РОМПОЙ И БАРОЗУ СМЯТАТ, ЧЕ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГРАЖДАНИ ЩЕ ПОДКРЕПЯТ ЗАЕМА ЗА ГЪРЦИЯ
Лидерите на ЕС твърдят, че европейските граждани ще приемат важността на финансовия пакет заеми на стойност от 1 трилион долара, тъй като безпрецедентно усилие да се предотврати кризата с дълга стигна до гласуване в националните парламенти, съобщи „Бизнес Уийк".
Постоянният председател на Европейския съвет Херман Ван Ромпой заяви, че политиците от 16-те държави-членки в еврозоната трябва да съберат „политически кураж", за да задействат финансовия пакет от 750 млрд. евро. Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу също смята, че европейските граждани ще подкрепят мерките.
„Убеден съм, че европейските граждани са наясно за важността на стабилността на техните пари - еврото и накрая те ще се съгласят с предприетите от нас мерки", добави Ван Ромпой. „Трябва да ги убедим, че те са в техен интерес".
Финансовата мярка сега трябва да бъде одобрена от националните парламенти на държави като Германия, която преди три дни подготви предложението за нейния дял от спасителния пакет за Гърция.
„Почти всички национални парламенти гласуваха в подкрепа на финансовия пакет за Атина, въпреки че в някои се проведоха дискусии по въпроса и се появи съпротива", каза постоянният председател на Европейския съвет. „Но те поеха своята отговорност, показаха политически кураж и гласуваха".
От своя страна Барозу похвали споразумението за предоставяне на заема и го определи като предупреждение към спекулантите, които залагаха срещу еврото.
„Всеки опит да се отслаби стабилността на еврото ще се провали", подчерта председателят на ЕК в Брюксел.
Ван Ромпой обяви, че работна група ще представи „радикални" реформи в еврозоната по време на срещата на Съвета на ЕС през октомври и че е необходимо разширяване на икономическия съюз. „Имаме огромната отговорност да защитаваме еврозоната, но също и да я разширяваме", каза той./ Юръп.бг

ЕС РИСКУВА “МАРГИНАЛИЗАЦИЯ” В СЛЕДВАЩИТЕ 20 ГОДИНИ
Нов доклад представя мрачен списък на проблемите, които ЕС вероятно ще срещне през следващите 20 години, като изяснява, че решенията ще изискват храбро лидерство - качество, което се смята за липсващо в политическия пейзаж в ЕС в момента, коментира EU Observer.
Документът е изработен от 12-членна комисия, под председателството на бившия испански министър-председател Фелипе Гонсалес. Докладът разглежда въпроси, в които държавите-членки не са успели да постигнат напредък, въпреки факта, че европейските политици са наясно, че това са проблеми, които следва да бъдат разрешени.
"План за Европа 2030" отбелязва, че настоящата финансова криза е "призив за събуждане за Европа, която да отговори на променящия се световен ред".
"2010 година може да отбележи началото на нов етап за ЕС и следващите 50 години могат да повлияят на ролята на Европа като уверен политически глобален актьор или, обратно, Съюзът и неговите страни-членки могат да изпаднат в маргинализация, като се превърнат във все по-незначителния западен полуостров на азиатския континент", гласи документът.
Елементи от доклада, като предложението за създаване на "финансов инструмент, който има за цел справянето с неочакваните кризи и асиметрични шокове" и въвеждането на надзор върху националните бюджети вече са в процес на изработване.
Множество други предложения - като прехвърляне на социалните права между държавите-членки, взаимно признаване на професионалните квалификации, подобряване на висшето образование, реформа на селскостопанската политика, увеличаване на инвестициите в изследователската дейност, по-добро справяне с миграцията, справяне с демографските предизвикателства на застаряването на населението - всеизвестни проблеми, които обикновено водят до спорове и отлагане на решенията.
"На първо място, ситуацията изисква силно политическо водачество, форма на лидерство, белязана с капацитет за поддържане на честен и плодотворен диалог с гражданите и за управление в условията на партньорство", гласи доклада.
Традиционната тенденция на ЕС да се опитва "някак да изкара", вече не е опция в непостоянния глобализиран свят и с появяването на актьори, готови да използват структурните слабости на Съюза.
Докладът призовава както за дългосрочна визия в областта на европейската отбрана, така и за обща европейска стратегия, като се отбелязва, че ЕС не е успял да приведе икономическата си тежест в политическо влияние: "Единствено чрез разработването на такъв стратегически подход към външните отношения, ЕС ще бъде в състояние да трансформира огромното си финансово влияние по-ефективно в политически лост за действие".
Значителна част от доклада е посветена на европейските граждани, на които се гледа като на отделени от политическите процеси в Европа. За успеха на бъдещите амбиции на европейския проект, гражданите следва да имат чувство на "собственост" към него.
"Вместо да се съсредоточава върху комуникационна политика, която понякога граничи с пропаганда, Съюзът е за предпочитане да съобщава за политиките, като обяснява честно какво се рискува при различните възможности, които са налице."
"Следователно сме изправени пред ясен избор: да градим на силните страни на ЕС и да използваме неговата обща тежест, за да се превърнем в уверен и значим играч в света, или да развият раздробяването и да разгледат възможността за абсолютен упадък в един свят, където правилата са определят от онези, които имат значение", гласи доклада. /Юръп.бг

сряда, 5 май 2010 г.

СЛЕД ДОБРИТЕ НОВИНИ ОТ ДНЕС, ДА СЕ ПРЕБОРИМ И С ОСТАРЯВАНЕТО! ОПТИМИЗАЦИЯТА НА РАЗХОДИТЕ И ИНВЕСТИЦИИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ УМНО ВСЕ ПАК!

• СЪКРАЩЕНИЯТА НА РАЗХОДИТЕ в държавната администрация действително ЩЕ БЪДАТ 20 %, но не за сметка 20-процентно съкращаване на хората от там!!! – ПО ВЪПРОСА ИМА КОНСЕНСУС СЪС СИНДИКАТИТЕ НИ, УРА?
• УВЕЛИЧАВАТ СЕ ИЗРАБОТЕНИТЕ ГОДИНИ ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ (т.нар. ОСИГУРИТЕЛЕН ТРУДОВ СТАЖ ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ – за жените става: признат за пенсиониране вместо досегашния от 30 години, вече ще бъде 37 години, а при мъжете от 37 става на 40). Възможно е и по-ранно пенсиониране.
• ДДС–то ОСТАВА 20 %, ПАК УРА!
• Предстоят: ПРОМЕНИ В КОДЕКСА НА ТРУДА и ЗАКОНА ПРИ ПЕНСИОННИРАНЕ! –
ето сега е моментът да сме внимателни като как ще се стори това, а не после да се оплакваме – потребно е по-масово и активно коментиране на темите във Фейсбук и по блоговете, повече координация помежду ни, повече доставени до съответните писмени граждански позиции, ако се наложи и ББ да занимаваме с тези ПРОМЕНИ, но да го направим "гражданското си нещо"в реално време!


Естетичната хирургия все по-безболезнена и ефективна!

Тук иде реч за новата техника Self Regenerin и “чудесата “й. За първи път тя е представена 2007 година в Париж по време на конгрес на дерматолозите и пластичните хирурзи. Днес това чудо в естетичната медицина е разпространено освен във Франция, но и в Испания, САЩ та дори и в Азия.
“Чудесията”- Regenarc се състой в инжектиране на собствен колаген, тромбоцити или PRP – плазма богата на тромбоцити. Инжектирането на собствени тромбоцити се използва като физиологичен филер, който ревитализира цялото лице, намалява бръчките и тонизира кожата без да се налага оперативна намеса или въвеждане на чужди тела, а ефектът от подмладяването придава естествен вид на лицето. От благотворния й и безвреден за човешкото тяло ефект се ползва и традиционната медицина вече 10 години – например в офталмологията, при сърдечни и ортопедични манипулции, основно за по-лесно заздравяване на рани.
Какво представлява този иновативен метод? Ами той е свързан е с инжектирането на вещество, получено от клетки на самия пациент, което и предотвратява наличие на чуждо тяло в организма ни – т.е. не е нужно време за каквато и да било адаптация след вкарването на веществото, тъй като то е екстракт от концентрираните ни собствени тромбоцити. Последните са едни от трите вида клетки в кръвта, които съдържат “фактори на клетъчния растеж” и стимулират производството на колаген и хиалуронова киселина от кожните фиброобласти.

Процедурата се извършва амбулаторно, не се налага болничен престой, нито период за възстановяване. Взема се кръв от вената на ръката, поставя се в епруветка и веднага се центрофугира в продължение на 5 минути, отделя се плазмата, която е богата на тромбоцити. След което новополученото вещество се инжектира с много фина игла в онези участъци на лицето, предвидени за третиране (назалните бразди, бръчките тип “пачи крак”, ръцете, деколтето...). Продуктът “Self Regenerin “ е 100% биологично съвместим, защото както разбрахте е приготвен от собствени клетки – опасността от алергични реакции или отхвърляне е сведена до минимум.

И нещо по технологията на процедурата: убожданията са повече от едно и продължават половин час. Може да се предизвика усещане за затопляне или леко подуване до 4 часа след манипулацията. Възможно е поради убождането да се появи и леко кръвонасядане. Кандидатът, подходящ за тази техника е всяка жена между 40 до 55 години – в тази възрастова граница резултатите са гарантирано отлични. При мъжете идеалният кандидат е между 50-60 години, независимо дали е пушач или не.

Токова е мнението на д-р Борислав Кирчев, акушер-гинеколог и мезотерапевт, а това е адресът на който той може да бъде потърсен : Специализираната клиника - София на ул. „Чаталджа” 71, тел. 02/944 60 17 и 02/944 13 92 или GSM 0887/354 597, а това е линк към страницата му: http://www.sibir.bg/blog/ninkaka/?tag=%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8

ЛИЧНО АЗ СЪМ УБЕДЕНА, ЧЕ ТОВА Е НАЙ-ЛОГИЧНАТА БОРБА С ОСТАРЯВАНЕТО, ПОНЕ ЗА МОМЕНТА. НЕ СЪМ ПРОБВАЛА, НО ДО ТУК ВСИЧКО МИ ЗВУЧИ КАТО ДОБРОНАМЕРЕН КЪМ ПАЦИЕНТА АКТ!

Първите три дни от болничните ще се плащат на 70 %; ДДС остава 20 на сто
Правителство, синдикати и работодатели се спорязумяха по спорния текст от антикризисните мерки свързан с плащането на болничните.

Работникът ще получава по 70 % от надницата си през първите три дни, които ще се плащат от работодателя, от четвъртия ден болничните ще се поемат от националния осигурителен институт. Тази мярка ще важи до края на годината.
Данък добавена стойност няма да се увеличава. За целта ще се намалят с 20 на сто разходите в администрацията, което обаче не означава 20 процента съкращения. Според изчисленията по този начин до края на годината ще бъдат спестени 900 милиона лева.

"Днес намерихме компромисен вариант, който ще даде възможност на хората, които са болни и имат нужда да ползват болнична помощ. Със социалните партньори се договорихме до 31.12 2010 година осигурителят да изплаща по 70 % на ден за първите три дни от болничния", заяви социалният министър Тотю Младенов след срещата си със социалните партньори днес.

Паричните обезщетения след третия ден на заболяването ще се изплащат от средствата за НОИ в размер на 80 %. / bnr.bg/sites/horizont/News/Bulgaria/


Кабинетът планира увеличаване на осигурителния стаж
Автор: Цвети Стоянова
Започва масово да се подготвя пенсионната реформа и някои от решенията трябва да влязат в сила още от средата на следващата година, а други от 1 януари догодина, съобщи социалният министър Тотю Младенов.
Най-важното, което смята да предприеме правителството, е да запази възрастта за пенсиониране както в момента – 60 години за жените и 63 за мъжете, но да вдигне изискуемия осигурителен стаж, който трябва да стане 37 години за жените и 40 години за мъжете. Това ще стане от юли следващата година.
Ако на мъж или жена не достигат 3 години стаж, ще има вариант за ранно пенсиониране, но при непълна пенсия. За всяка липсваща година стаж ще се одържат по 2,4% от пенсията.
Спира се с намаляването на осигурителните вноски от следващата година, а още от 1 януари догодина се ограничава ранното пенсиониране в армията и полицията. От досегашните изискуеми 25 години стаж в системата, за да се пенсионират служителите в МВР и армията, ще трябва да имат 30 години стаж, като на длъжност в армия и полиция ще трябва да са били поне 16,8 години.
Пенсиите ще се осъвременяват на базата инфлация и икономически ръст, обясни още социалният министър Тотю Младенов. А една година работа в първа категория труд от следващата година ще се признава за 5, а не както е в момента 8 към едно.
Очаква се законодателните промени за реформата да бъдат внесени през септември промени в парламента за одобрение./ bnr.bg/sites/horizont/News/Bulgaria/

ДПС ще сезира КС заради редуциране на съставите на независимите регулаторни органи
Автор: БНР
Движението за права и свободи ще сезира Конституционния съд, заради редуциране на съставите на независимите регулаторни органи. Вече беше намален броят на членовете на Комисията за регулиране на съобщенията, в ход е и редуцирането на състава на СЕМ.
Христо Бисеров от ДПС съобщи, че в деловодството на Народното събрание са внесени два нови законопроекта със същата цел: "За подмяна на Комисията за защита от дискриминация и за подмяна на Комисията за защита на конкуренцията. По този начин подменените и подменящи се органи регулаторни с мандат става седем. Това, което прави силно впечатление е, че липсва единен принцип на тази промяна, че единственият принцип, който се спазва, е да бъдат запазени хората, които ГЕРБ назначи. И наистина това е въпрос, по който Конституционният съд ще бъде сезиран от нас."/ bnr.bg/sites/horizont/News/Bulgaria/

В Александровска болница се организират безплатни прегледи
Автор: Александра Михайлова

На 11 май, вторник от 8 до 14 часа в Клиниката по кожни и венерически болести на Александровската болница ще се проведат безплатни прегледи. Поводът е Националния ден за анонимен безплатен скрининг и профилактика на рака на кожата, който се организира за пета поредна година от Българското дерматологично дружество.
Предварително записване можете да направите на телeфони 02/9230 447 или 02/9230 494
.