понеделник, 27 септември 2010 г.

КАКЪВ Е ДНЕШНИЯТ МИКС ОТ СЪБИТИЯ?

Сн. Бойко Борисов

Темите в публикацията:
- КРИЗАТА
- ЕНЕРГИЙНАТА НИ СИСТЕМА И ДЪРЖАВНИЯ ФАЛИТ
- НОВ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТ
- КАКВО МУ Е НА БОЙКО БОРИСОВ?
- МАЛКО ГЕРБЕРСКИ УРОЦИ, ГЮБЕЦИ И СЕКС
- ЛЕ-ЛЕ! ПАК СИФИЛИС НИ ХЛОПА НА ВРАТАТА.
- МИЗЕРИЯТА И КАК ПОЛИТИЦИТЕ НИ СИ ИЗПЪЛНЯВАТ ОБЕЩАНИЯТА
- ОСМАНСКАТА ИСТОРИЯ ДА СЕ ПРЕНАПИШЕ И ТОЛЕРАНТЕН ЛИ СЪМ АЗ!
- ПО СВЕТА СЕ СЛУЧВА + КЪДЕ СЕ САДЯТ ГМО картофи
От http://bg.time.mk/

Дебати за промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт
Народното събрание ще инициира дебат за промяна на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Това стана известно по време на дискусия в парламента, на която неправителствени организации поискаха да бъде намален задължителният брой подписи за свикване на референдуми.
Инициативният комитет предлага броят на граждани, които могат да инициират национален референдум е да бъде намален от 200 000 на 150 000 подписа. Друго предложение е да се намалят от 500 000 на 300 000 подписите, които задължават Народното събрание да вземе решение да свика референдум.
По време на дискусията председателят на парламента Цецка Цачева изказа няколко забележки към настоящия закон за свикване на референдум. „Кой е органът, който ще извърши проверката, за да каже от представените 300 000 подписа, колко са действителните на граждани с избирателни права", поясни тя. „Кой следи и как да се проследи допустимостта на поставен въпрос за референдум. Означава ли това, че по пътя на този закон ние ще допуснем, и при хипотеза със злоупотреба с права на една малцинствена група, да се създават проблеми, които в национален мащаб, биха имали значение не само за държавната власт, но и за местни структури. Представете си при така действащия референдум, какво би могло да се случи с един Кърджалийски регион", каза още тя.
Донка Михайлова, член на инициативния комитет, който предлага промените, заяви, че настоящия закон спъва гражданските организации. „Броят подписи поставя бариера единствено пред гражданските инициативи. Нека обърнем внимание, че всички тези въпроси, които вече се поставят като теми за референдуми, се поставят от политически партии, които имат пари, ресурс, структури в цялата страна. Тези политически партии биха се справили с бариерата независимо колко висока е тя. Не биха се справили с бариерата обаче гражданските структури - групата граждани, които са носители на новото, на идеите", обясни тя.

КРИЗАТА

Плевнелиев: Излизаме от кризата, но тя може да се върне
“Още е рано да се каже, че ще изплуваме скоро, смята министърът”

На фона на всичко, което се случва в чужбина, България подава положителни сигнали, но те са първоначални. Имаме първите сигнали, че се отлепяме от кризата, но има и съмнения, че тя може да се върне. На фона на всичко, което се случва в чужбина и се вижда несигурност е още рано да кажем, че ще изплуваме скоро. Такъв икономически анализ на ситуацията у нас направи Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството, пред БНТ.
Ние нямаме друг начин освен да сме оптимисти, каза министърът. България е все още най-бедната държава в европейската общност, но ние ще вървим напред, въпросът е с каква скорост, допълни той. Истина е, че строителството първо влиза в кризата и последно излиза от там.
Плевнелиев посочи още, че за първи път правителство е определило и разписало срокове за изпълнението на строителството на магистралите и това ще бъде изпълнено. Същевременно това дава възможност на гражданите да контролират изпълнението. Голямата новина, по думите му, е че днес са вкарани документите за тръжната документация за проверка и много скоро ще тръгне процедурата по ЛОТ 1 на АМ "Марица".
България има изключително нисък задлъжнялост и може да си позволи заеми, но въпросът е какво се прави с този дълг - харчи се или се инвестира. По време на криза най-добрите инвестиции са в магистрали и образование, коментира още министърът.

Излизаме от кризата с увеличаване на държавния дълг
“Това е най-добрият начин, твърди Симеон Дянков”

В проектобюджета за 2011-та година е предвидено държавният дълг да достигне 14 милиарда лева. Към края на тази година задълженията на държавата няма да надминат 10 милиарда.
Така, на практика, правителството ще поиска от парламента да му позволи да вземе заем от още 4 милиарда за попълване на дупки през следващата бюджетна година.
„Такава е политиката по време на излизане от криза. Това е най-добрият начин България да излезе от кризата без да увеличава данъците, така че бизнесът да върви”, разясни пред журналисти идеята си финансовият министър Симеон Дянков.
Той се похвали, че страната ни е една от малкото държави в Европа, които по време на криза не са увеличили данъците.
„Това за мен е много важно да се запази”, заяви вицепремиерът.

На въпрос дали можем да си позволим да покрием дълг от 14 милиарда, Дянков отговори:
„Въпрос на финансиране. Това е горна рамка. И в бюджет 2010 е било заложено взимане на заеми. Проверете, ще се окаже, че сме взели под ¼ от това.”
Вицепремиерът обаче не каза нищо за размера на лихвите по новия заем. Защото според анализатори международните финансови институции гледат с лошо око на увеличаването на държавния дълг.
Това неминуемо ще се отрази и на процентът, който следващите поколения ще връщат, предупреждават експертите.


ЕНЕРГИЙНАТА НИ СИСТЕМА И ДЪРЖАВНИЯ ФАЛИТ

Енергийната система ще бъде объркана, каза Тренчев
“Енергийната система ще бъде объркана при предстоящото затваряне на мощности. Това заяви президентът на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев.”

Синдикатите днес алармират за сериозността на проблема на кръгла маса за бъдещето на енергийния сектор у нас. Тe обсъждат възможностите за запазване на съществуващите мощности в топлоенергетиката и въгледобива и от гледна точка на социалната политика.
"Спазвайки ангажиментите към Брюксел, които са поети от хора, които явно не са били много наясно какво е енергетика и какви са сроковете за изпълнение на определени екологични ангажименти, започват и има опасност да продължат да се затварят много големи енергийни обекти. Цялата система ще бъде объркана, защото няма достатъчно мощности, които да компенсират липсата им. Говоря само за енергийната страна на въпроса, изобщо не говоря за социалните последици. Затварянето на една централа не значи само излизане на улицата на хората от тази централа, а засягане по веригата на доставчици, обслужващи фирми и т.н.", каза пред агенция "Фокус" д-р Тренчев.
От синдиката са правили разчети за това какво означава спирането на ТЕЦ „Бобов дол".
„Това значи да спрат всички рудници извън „Марица изток", които в момента носят въглищата там, БДЖ съвсем да капитулира", заяви още той.
По думите му възможностите за изход от ситуацията са свързани по-скоро с удължаване на живота на съществуващите мощности, тъй като явно няма средства за нови такива по време на криза.
От синдиката искат да съберат специалисти, за да се обсъдят проблемите, докато не е станало късно и не е избухнало социално напрежение.

Дянков ще доведе държавата до фалит
С д-р Константин ТРЕНЧЕВ, президент на КТ “Подкрепа”, разговаря Валерия Велева


- В последните години, като дойде края на лятото, започваме да питаме синдикатите - идва ли есента на нашето недоволство. Е, ще има ли протести, д-р Тренчев?
- Това зависи от преговорите ни с правителството. Упорито търсим решение в сферата на здравеопазването, където ситуацията е драматична; виждаме, че социалният министър върви в правилна посока с вдигане на минималната работна заплата. Но сме сериозно обезпокоени - ние имаме сгрешена финансова политика. И оттам произтичат проблемите във всички сектори, в които държавата е страна.
- Какво решение търсите в ситуация, в която става въпрос само за съкращаване - на пари, на администрация, на цели сектори?
- Тази политика е дълбоко погрешна и тя не може да доведе до просперитет. Разбира се, че има много излишна администрация, че има голяма корупция, че има схеми, с които се източва, злоупотребява - това са безспорни факти. Но когато става дума за съкращения, трябва да знаеш какво искаш да постигнеш с тях, да имаш визия за цялата държава. Ясно е, че парите не стигат. И министър Дянков прави най-лесното - казва: давайте да съкращаваме. Но той няма идея нито каква да бъде новата администрация в еди-кое си ведомство или сектор, нито какво искаме от тези сектори. По този начин какво се получава, г-жо Велева?
- Администрацията се стресира и не работи, за което някои министри алармираха още преди няколко месеца.
- Да, хората губят всякаква инициатива, защото те не знаят утре ще ги има ли или не. А някои от тях, по инати, почват открито или подмолно да саботират работата. Предишното правителство похарчи 45 млн. лева за въвеждане на т. нар. електронно правителство. А какво направи сегашното правителство? В момента проектът е на кота нула! Аз например смятам, че в някои сектори администрацията трябва да се увеличи.
- Къде? И знае ли за това финансовият министър?
- В Инспекцията по труда. Контролът на трудовото законодателство е мощно средство за борба със сивата икономика. Администрацията може да се увеличи и в сферата на контрола на храните, защото виждате какви боклуци ядем. Има места, където цели структури трябва да бъдат премахнати, но такъв подход не се прилага - кара се наред, на глава. Дълбоко погрешно!
- Силно критичен сте към министър Дянков. Защо?
- Защото, колкото повече времето минава, толкова повече ние затъваме в икономическата криза. И толкова по-ясно става, че полицейските акции, които получават одобрение от обществото, няма да могат да крепят правителството. Не може да разчиташ, че ще правиш нещо, с което да вдигаш рейтинг, за да компенсираш друго, което ти сваля рейтинга. Още в началото на мандата ние тръгнахме със сгрешена финансова философия - да гоним една нереализуема идея, направо химера - да влезем в еврозоната. Една Полша, от която се върнах преди седмица, и която е много по-напред от нас, изобщо не си поставя тази цел сега. А ние - еврозоната, та еврозоната! Така бе наложена финансова философия, която не сработи. След това, пропускайки обаче много време, отидохме в другата крайност - да правим дефицити. И сега се тресем, че имаме малко постъпления, а големи разходи. И как да се справим с тази ситуация - намаляваме разходите. Включително до степен да спреш една система - здравеопазването. Цялата грешна политика на правителството тръгва от Дянков. Той така умело менажира българските финанси, че ще доведе държавата до катастрофа. Просто ще я фалира.
- Казвате ли го това на премиера?
- При всяка среща и с Цветанов, и с Борисов, и с другите министри, им казвам: вие се нуждаете от икономически успехи. Защото чуждите инвеститори, заради които уж се правеха данъчни облекчения, вместо да идват, си тръгнаха - дори и тези, които бяха дошли. Би трябвало да се попитаме какво им пречи, какво ги плаши, за да не идват в България? Една абсолютна грешка, за която се подписвам с две ръце, е намаляването на осигурителната вноска. Това направи дефицитът в НОИ огромен и сега се чудим какво да правим.
- Защо не успяхте да убедите правителството във вашата теза?
- Какво ли не изприказвахме в стремежа си да ги спрем да направят тази грешна стъпка. Направиха я, пак заради потенциалните инвеститори, които така и не дойдоха. Тази грешка кой трябва да я плати? Кой взе това решение? Ние ли?
- А имате ли чуваемост поне когато разговаряте с премиера?
- Когато говорим с Борисов и му излагаме своите аргументи, той почти на секундата взема решения, вдига телефона, нарежда на еди- кой си министър да ни приеме, вика еди-кого си да дойде веднага и т.н. Но така не може да се кара. Диалогът не трябва да бъде само с Бойко Борисов. Трябва да бъде и с други членове на правителството, и те да чуват. И не само да чуват, но и да работят.
- Направихте сравнение с Полша. Те на какъв етап от кризата са и ние на какъв сме? Излизаме ли от нея по Димитровден, както ни обеща министър Дянков?
- В Полша дори не допуснаха рецесия, не допуснаха спад в икономическото си развитие - те не са падали под нулата. Допуснаха забавяне и в момента започват да компенсират. А ние продължаваме да се хлъзгаме надолу. Не можеш да кажеш, че излизаш от рецесия сега, по Димитровден или по Нова година. Защото трябва да мине тримесечието, да сравниш резултатите и да видиш къде си. В момента се увеличава безработицата.
- И има спад със 17% в приходната част на актуализирания бюджет.
- Ами като няма производство, ще има спад в приходите. Аз не гледам цифрите, те често лъжат, аз чувам какво ми казват структурите, те няма да ме лъжат.
- Какво ви казват те?
- С две думи - че става по-зле! И тъй като ми го казват много хора от различни сфери, от различни професии, много ми е трудно да споделя оптимизма на министър Дянков.
- Това какво показва - некомпетентност или...?
- Срещам се с всички министри, само със спортния още не съм се виждал. Много от тях полагат сериозни усилия да направят нещо в секторите си - да сложат ред, да разберат истината за ведомството, което управляват, работят здраво. Но разберете - всички техни усилия, ако не бъдат обезпечени финансово, няма нищо да направят. Просто ще въртят на празни обороти. Това е истината. И те я виждат. Всичко тръгва от финансите - държавата трябва да създаде такива условия, че да се задвижи колелото на икономиката, да се възбуди интерес. Убеден съм, че за много от нещата в държавата премиерът не получава адекватна информация. Той не може да огрее навсякъде. Затова една грешка може да се мултиплицира и след това да не можем да се върнем в правилната посока. Вие знаете ли какво стана с антикризисните мерки на правителството?
- Останаха на книга. Никой не говори за тях.
-Миналата година целия месец август ние работихме, 2-3 седмици само дето не спахме в МС, правителството не взе отпуски, за да изработим цял пакет антикризисни мерки. Измъдрихме 59-60 на брой! На 15 септември кабинетът тържествено ги прие и те станаха неразделна част от неговата антикризисна програма. Какво е направено по тези мерки? Нищо! Придвижени са някои неща само в социалната сфера. А по тези, по които категорично сме на един акъл с работодателите и от които в държавата можеха да постъпят пари - не е направено нищо. Продадено ли е нещо на борсата? Не! Направено ли е нещо по въпроса за емисиите? Не! При мен всеки ден идват директори, собственици на предприятия и ми казват: “Извинявай, аз имам 15 милиона инвестиции, машини, имам колектив от 200 работници, но от 2 години насам само губя, губя и накрая ще падна под нулата. По-добре да спра и да разпродам всичко и тези пари, които ми останат, да ги сложа в банка. Нищо не мога да направя за работниците, не съм Червен кръст. Аз какво да му кажа?
- Затова се увеличиха и влоговете в банките.
- Да, има милионери по тази причина. Разпродава, разпродава, останали му 2-3 милиона и ги вкарва в банка. Това не трябва да ни радва. Все по-отчаян съм. Идва момент, в който си казваш - всичко е тръгнало на провал. Защо се мъчихме толкова да оправяме това-онова, да се борим срещу едно или друго?
- Какво трябва да направи спешно премиерът?
- Да организира една широка дискусия за финансово-икономическата политика и перспективите пред страната. Да седнем, да говорим, два-три дни, ако трябва, и да излезем с единна, национална позиция - да начертаем накъде вървим. Трябва да разчетем действията си за период от минимум 10-15 години напред, за който да има обществен консенсус. Разбирам, че не му е лесно на премиера, но той трябва повече да си общува с обществото, защото то не желае неговото място и няма политически амбиции. Единственото желание на хората е да живеят по-добре.


НОВ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТ

Русофили и царисти в бъдещия проект на Първанов?
“България за всички" ще е гръбнакът на партията му”

Президентският политически проект постепенно започва да оформя своя профил и да набира скорост.
Русофили, царисти, отцепници от ВМРО и икономически дисиденти са привлечени към каузата, съобщава вестник "Сега".
През последните седмици Първанов сондирал мнения за т.нар. професорска партия "България за всички", която харесал като интелектуален гръбнак на своя проект.
Отделно водел и разговори за подкрепа и с представители на НДСВ.
Съвсем скоро се очаквало да стартира и нов пропрезидентски сайт - "Аргументи".
Според източници на изданието "България за всички" с лидер Димитър Томов - писател и дългогодишен директор на университетското издателство "Св. Климент Охридски", обединявала русофилските академични среди.
Формацията бе учредена на 8 юли т.г. и в нея преобладават преподаватели от Софийския университет. Тя вече заяви амбиции за участие в изборите наесен и в момента активно изгражда структури по места.
Изборният й щаб се оглавява от проф. Людмил Георгиев, доскорошен член на националното ръководство на ДПС, който внезапно се разграничи от политиката на Ахмед Доган преди месеци.
Идейно "България за всички" се позиционира в центъра и си поставя за цел да обедини българите около общи национални идеали.
В този широк програмен спектър напълно се вписват и отцепниците от ВМРО, оглавявани от пловдивския кмет Славчо Атанасов, които също се очаква да бъдат приютени в президентския проект.

Борисов: Първанов готви нов политически проект - Премиерът не закъсня с отговора си към държавния глава

„Не желая да коментирам думите на човек, който използва президентската институция за реализацията на нов политически проект и в устрема на този свой замисъл се конфронтира всеки ден с правителството по каквито се сети теми”.
Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по повод днешно изявление на президента Георги Първанов, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.
„Всички и до днес помним мълчанието на държавния глава относно извършените безобразия от конструираната от самия него тройна коалиция.
Почти пет години не сме чули и дума каква е оценката му за политиката на предишното правителство”, допълни премиерът Борисов.
Dnes.bg припомня, че по-рано във вторник президентът Първанов заяви:
„Очевидно върху сегашната дейност на министър-председателя тегне неговото минало, връзката с определени среди, в това число и лицето Алексей Петров“.


КАКВО МУ Е НА БОЙКО БОРИСОВ?

От Тутанхамон 661/http://tutankhamon661.blog.bg/politika/2009/12/21/boiko-borisov.458754

ПОЛИЦЕЙСКА ДЪРЖАВА ЛИ Е БЪЛГАРИЯ?
Според мен отговорът е "не". Знам, че съществува обратното мнение, но фактите просто не са такива. За разлика от други аз нямам претенции, че съм егати спеца, но пък не мога да си затварям очите пред очевидното.
Какво значи "полицейска държава"? Моите наблюдения показват, че всеки си има свое разбиране за това определение. Сещаме се за него при всяка акция на силовата структура. Рядко обръщаме внимание на резултата, повече наблягаме на "ууу" и "ааа" - така сме свикнали.
Допълнително натежава фактът, че тук всички са професори. Не само за футбол и политика, но и по оперативна полицейска работа. Еди кой си бил пожарникар, нищо не чаткал. Да, бе! Определено разбира повече от болшинството критикари. Най-малкото е в системата от години, осъществил е необходимите контакти. Видял е предостатъчно, което говори за неоспорими знания.
А какво да кажем за някой "техничар", който черпи информация само от медиите и никога не е имал досег с реалната обстановка? Такъв няма право да изказва крайни позиции - липсва му компетентност. По-добре да слуша знаещите и да понаучи това-онова.
За да влезем в категорията "полицейска държава", преди всичко населението трява да се страхува от униформените. Има ли такова нещо? Абсолютно не. Куцо и сакато се подиграва на тази структура. Кой ли не ги оплю?
Къде го има това? Да напомням ли, че в цивилизованите държави при едно "смигване" на полицай, всичко застава мирно? Някой да го е виждал тук? Защото аз пък съм бил свидетел на обратното: полицай иска документите на човек, който продава пиратcки дискове, а оня му "изстреля" в очите "Вcичките сте тъпи като гъз!" Голямо уважение, даже да не кажа страхопочитание! Дори униформеният се изненада и няколко секунди примигваше объркан.
Хайде някой да каже същaтa реплика на английски полицай! Веднага ще му щракнат белезниците, пък после нека се жалва и в Страсбург - само ще му се изсмеят.
За какъв страх да говорим, след като и футболните запалянковци, в голямата си част деца, правят на луди органите на реда? Заради тях много нормални хора не смеят да припарят до cтадиона, защото току-виж някой недорасъл гамен решил да се прави на мъж, мятайки бомбичка. Но няма кой да защити правата на свестните хора, понеже пипнеш ли някой дрисльо, веднага ще чуеш "ууу, полицейска държава".
Нали гледате телевизия? Значи сте виждали развилняла се агитка, а униформените не смеят да нахлуят в сектора, защото после ще има серия жалби. Всъщност би трябвало да влязат и да млатят наред. Прекалено ли е? ЗАЩО? Някой кара ли насила пикльовците да дивеят? Техните права ли да пазим или интереса на честните граждани, отишли на трибуните по предназначение - просто да гледат мач?
Ултрасите имат ли право да безчинcтват? Не. Следователно тук не говорим за ограничаване на свобода. Но много хора злоупотребяват с тази тема.
Задържаните си имат любима лъжа: "Стоях си мирно и тихо, ама тия откъде се взеха? Пребиха ме невинен". С този номер са излизали сините ултраси. Ха-ха! Вие представяте ли си агитката на Левски да стои мирно и тихо? Аз съм виждал само обратното.
Преди време нашумя случаят с Чората. Били го пречукали грубияните! А защо е cтанало така? Ако си беше седял мирно, нямаше да пострада.
Вие какво предлагате? Той налита на бой, вади оръжие, отказва да се подчини. Как да го задържат в тази ситуация? Остава единствено грубата сила.
Запомнете: стигне ли се до меле, човек не може да премисля всеки детайл - решава се на секундата! Когато адреналинът скочи до небето, въздействието му е опустошително - науката е биология, а не преразказ с елементи на разсъждение.
Точно заради това е налице огромна разлика между реалния опит и вестникарските драсканици. Много е лесно да критикуваш от бюрото си, скрит зад стена от спокойствие и тишина. Я тичай на арената, пък тогава да те видя! Онези, които имат поне малко реален юмручен стаж, ще ме разберат.
Бойко Борисов наблягал прекалено много на полицейските акции. Така е. Но ЗАЩО? Основният проблем на тази държава е чудовищната корупция и необузданата престъпност. Как да им противодействаш, ако не с яка полиция и съд? Е, съдът нещо се губи, но то било заради липса на качествени доказателства. Щом приема, че гранатомет може да е семейна реликва, аз лично не мисля, че може да му се угоди. Както много правилно отбеляза Бойко Борисов "Танк ли да им докарам? Или самолет?"
Ми, т'ва е, приятелю! Намираш се в България. Тук отричаме дори законите на математиката и физиката. А уж били универсалния език, който важи навсякъде из Вселената, и чрез него щял да се осъществи контактът с извънземен разум.
Доказателства има предостатъчно. Ама други "доводи" са играли под масата, приемайки формата на куфарчета. А народът верва ли верва, че уликите не били събрани качествено. Докато се хващаме на този номер, няма да има осъден мафиотски бос, а съдиите ще ни връткат, както им скимне, и само ще дебелят от прекомерно прибиране на пачки.
Все полицията е виновна. Ако действа твърдо, значи си превишава правата. Ако ли не, става мекушава. А книжни плъхове, склонни да надничат през ключалката и само да критикуват от разстояние, дал Господ в милата ни татковина.
...
Каква е тази кампания срещу Бойко Борисов? Да, знам, че много хора се страхуват от него и усещат, как ще бъдат наказани за злодеянията си. Тях ги разбирам - нормално е да се защитават срещу справедливото възмездие. Но ме учудва реакцията на някои хора от народа. Изключвам тези, които гласуваха за Бойко Борисов - без съмнение, те са най-ориентираните.
Много преди да стане генсек, кмет и накрая премиер, аз се запознах с него. Лично охранявах абитуриентския бал на дъщеря му в Парк-хотел "Москва". Още тогава ми направи впечатление, че този човек обича и спазва правилата. В случая става дума за дреболии, но те са достатъчно показателни.
По принцип на рампата на хотела е забранено да се паркира, но за да не разваляме празника на абитуриентите, решихме да не гоним колите към паркинга.
Всички бяха влезли, когато се появи Бойко Борисов. Въпреки че дъщеря му беше закъсняла и никой не го караше да си махне колата, той по собствено желание я откара до паркинга. Някой ще каже "голяма работа", но аз прекалено често съм виждал хора от неговия калибър /че и по-незначителни/ да се опитват да паркират именно на рампата. Няма спор, че там е най-удобно - особено за по-мързеливите. Знам колко скандали стават по този въпрос. Може и да не сте чували култовите думи "Ти знаеш ли кой съм аз?" или по-фрапиращото "Затова е скапана държавата, щото си позволявате да спирате депутати!"
Докато Бойко Борисов паркираше, дъщеря му притича просълзена покрай мен, изричайки нещо от сорта: "Ние май закъсняхме. Идваме от провинцията."
По принцип е забранено да влизат външни хора на абитуриентски бал, но нашият шеф каза да не спираме Бойко Борисов. Последният ни огледа един по един, явно чакайки да го спрем, но нищо подобно не се случи. Въпреки това той не влезе / други родители и на бой налитат/, а застана при нас на входа. Явно се досети, че не е желателно да влиза и сам се спря. Аз не си представям Станишев или Костов да запазят добрия тон в същата ситуация. По-скоро биха прибегнали до познатото оръжие - "Ти знаеш ли кой съм аз?"
Знам, че това са дребни неща, но според мен говорят доста за възпитанието на съответния човек.
Към днешна дата Бойко Борисов си е все същият, но на някои хора това хич не им харесва и сипят хули по негов адрес. Бил медийна звезда - много говорел по телевизията. А какво - да си трае ли за мръсотиите, които са ставали в държавата преди неговото идване? Който иска да е сляп, глух и незнаещ, нека плюе. Аз пък искам да знам какво се криеше толкова време от хората и няма друг, на който бих повярвал.
Спомняте ли си, когато полицията залови наемния убиец, пратен да очисти Бойко Борисов? В колата му намериха гранатомет. После съдът го пусна, защото се оказа че гранатометът е ...... семейна реликва. А спомняте ли си, как Бойко Борисов беснееше от възмущение пред камерите - едва си поемаше въздух? И недоумяващо питаше: "какво още искат? танк ли да заловим, или самолет?"
Трябваше ли да си трае Бойко Борисов в този случай, та хората да не знаят, колко струва съдебната ни система? О, ние вече знаем! Напротив, не мисля, че болшинството знаят какви безумия стават в съдебната палата.
Преди се сърдехме на пълното затъмнение, искахме да знаем, щото ние избираме политиците и те ни дължат отчет. А като се намери човек, който денонощно обяснява какво е свършил - ние хоп, в другата крайност - що говори, вместо да работи. Че нали той именно това обяснява - каква работа е свършил. На нас определено не може да се угоди - вечно недоволните.
Слушах един колега, как плюе Бойко Борисов - бил пожарникар, не ставал за генсек, нищо не разбирал от охрана. Ммда, припомних си го, когато видях как бабичка с патерици направи на "две стотинки" същия този колега - великия охранител. Последният е полковник от българската армия - негов дълг е да пази родината. Мале мила, такива като него са застрелвали в гръб своите, за да спасят жалката си кожица. И точно той ще критикува! Аре, нема нужда!
Пълно е с "истински мъже" в тази държава, но колко от тях биха разровили сделки за милиони, след като се знае, че такива обикновено ги разстрелват? Лесно е да се говори отстрани.
След мелето в "Ескейп" четох в "Труд" интервю на Анна Заркова с Бойко Борисов. Там той казва: "Да беше дошъл прокурорът /Кържев, ако не се лъжа/ и да каже така и така, щом е имало меле в "Ескейп", дай да вземем мерки", т.е. кани го да дойде и да се разберат. Не че не знае какво се е случило. Но за моя изненада в същия брой Анна Заркова прави интервю с Кържев и най-безсрамно преиначава думите на Б.Борисов: "Борисов пита защо не сте му съобщили, че има меле в "Ескейп?" Подведен по този нагъл начин, Кържев съвсем естествено отговаря учуден: "Аз да му го съобщя? Мислех, че той трябва да ми го съобщи на мен." А.Заркова потвърди: " Ами, да, това бяха думите му." И ето ти изкуствен конфликт, при това измислен от уважавана личност като А.Заркова, която, знаем, минава за тежката артилерия на криминалната журналистика. Щом тя си позволи подобно преиначаване на чужди думи, какво остава за дребните риби, които тепърва правят кариера? Като онзи с вид на дебил, който попита Волен Сидеров дали си е взел хапчетата. Доста евтино дори за човек, който с цялата си душа мрази "Атака'. Каза го и кеворкян - а той разбира от журналистика /смятам, няма да спорим/.
Дадох горния пример, защото Б.Борисов с право се оплаква, че казва едно, а после медиите представят друго. Знам, че има достатъчно добре платени интриганти, които печелят пари и слава от лъжите си - техните подбуди са ясни. Но народът не разбира ли, че всичко това ще е на негов гръб? Нека спрем интригите и да оставим новото правителство да работи без изкуствено създадени капани. В момента по-добри просто няма - останалите вече се изложиха по два пъти /някои повече/.
Много мъже се дразнят, че Б.Борисов е любимец на нежния пол. Нека признаем - в някои случаи жените са по-умни от мъжете /де да беше по-често - майтапя се, мили дами!/.
Много и нечестно се спекулира, че Б.Борисов бил мутра, щото имал такива приятели. Хайде да си го кажем честно - не можеш да въртиш бизнес, без да имаш абсолютно никакъв контакт със съмнителни типове. Все пак необходими са голям брой връзки с финансово обезпечени хора. Това, че в България повечето богати хора плачат за полиция и съд, не променя факта, че за бизнес трябват яки пари - иначе гориш. Това да контактуваш между другото и с престъпници, не означава, че ти самият си престъпник. Да се замислим за секунда: повечето от нас все имат по някой приятел, чиито занимания не са съвсем чисти. Ако твой познат е примерно автокрадец, значи ли това, че и ти самият си такъв?
Накрая искам да напомня, че никой няма полза от създаване на спънки и оплюване на правителството /освен, разбира се, опозицията/. Трябва заедно да работим, за да берем после качествени плодове

МАЛКО ГЕРБЕРСКИ УРОЦИ, ГЮБЕЦИ И СЕКС

Вадят шеф от ГЕРБ на стена на позора
“Видеостена в Свищов бе превърната в стена на позора за местния виден активист на ГЕРБ Георги Марков от негови опоненти. От два дни върху огромен монитор, инсталиран върху покрива на магазин в центъра на града, върви текст, който информира, че той дължи ДДС в размер на над 180 хиляди лева. В материала се твърди, че чрез фирмата си “Нове-МГ” Марков, който е излъчен от местната структура за общински лидер на ГЕРБ, е участвал в сделка за закупуването на местната автогара срещу едва 30 000 лева. Освен това имал задлъжнели към държавната хазна фирми, които е прехвърлил на социално слаби лица.”

На монитора се върти и снимка, запечатала момент, в който Георги Марков се здрависва с вътрешния министър Цветан Цветанов и Цецка Цачева в Свищов.
Общинският координатор на ГЕРБ в Свищов Георги Марков дължи ДДС в размер на 180 000 лв. Чрез фирмата си “Нове-МГ”, ГЕРБ-ерът е участвал в сделка за купуването на местната автогара срещу нищожната сума от 30 000 лв. Освен това прокуратурата проверявала негови фирми, задлъжнели към държавната хазна, които той е прехвърлил на социално слаби лица. Тази злепоставяща партийния функционер информация върви от 2 дни като текст на огромен монитор, инсталиран върху покрива на магазин в центъра на крайдунавския град. Опоненти на Марков използваха мултимедия, за да извадят на показ данъчните далавери, които според тях той е извършил. Освен съобщението, върху монитора се върти и снимка. На кадъра е запечатан момент, в който Георги Марков се здрависва с вътрешния министър Цветан Цветанов и Цецка Цачева в Свищов, а текстът под тях е, че вицепремиерът и шефката на парламента са разпънали политически чадър над гербера.
“Приятели ми се обадиха възмутени и ми казаха за публичното оплюване, което са ми спретнали непочтени хора. Алармирах полицията и пуснах жалба в прокуратурата. Избраха ме за общински лидер на ГЕРБ, но явно не съм удобен на някои хора и искат да ме окалят”, заяви Марков. Пред “Труд” обаче МВР шефът Цветан Цветанов бе категоричен, че Георги Марков не е бил утвърден от ръководството на ГЕРБ за шеф на партията в Свищов.
“За да си наш общински или областен координатор, Изпълнителната комисия трябва да излезе с решение. Марков не е и няма да получи одобрение за този пост”, заяви Цветанов. Видеостената е на местния бизнесмен Тодор Тодоров, известен като Бобслея. Негови съграждани припомнят, че той минава за човека на РЗС в града. Затова в ГЕРБ подозират, че зад атаката може да стои Яне Янев. От друга страна обаче, се знае, че депутати от региона настояват пред ръководството на ГЕРБ за отлюспването му от организацията.
“Това е място за обяви, реклами, съобщения. Всеки, който си плати, може да пусне какъвто си иска клип”, заяви вчера пред “Труд” Тодоров. Той обаче не издаде поръчителя.

В ромските класове - гюбеци, секс и малко уроци
“В ромските училища в цялата страна учениците са по-особени, показа проверка на “Труд”. “

Някои с лекота разказват сексуалните си преживявания по нощите (дори когато са 12-годишни момченца), почват да играят кючек, ако до класната стая стигне музика от някоя съседна сграда, и... учат. Нищо, че не знаят в коя паралелка са. Въпреки това учителите им ги хвалят - чисти са, харесват английския и математиката и оценките им били добри. Има дори кандидати за консерваторията.
Бесни кючеци въртят... учениците по време на час в някои училища в страната. Факт - класните стаи на много места в Сливен, Пловдив, Стара Загора и Пазарджик постепенно се “романизират”. Тук-там се среща някое българче - “за цвят”. В столичното 75-о училище “Тодор Каблешков” пък 12-годишен мургав хлапак няма никакво притеснение да обсъжда как прекарва свободното си време - бие се с приятелите си и... прави секс. Е, не липсват и положителни примери - в училище “Г. С. Раковски” в Пазарджик ромчетата учат с голямо желание и спазват реда и дисциплината.
Така е в много случаи, когато училището е в ромски квартал. Но записването на няколко деца от гетата в класове с български ученици имаше своята мигновена реакция. Два дни след началото на учебната година в пазарджишкото училище “Хр. Смирненски” майки на 24 българчета ги отписаха от първи клас. Не искали децата им да делят чин с ромчета. Според просветния министър Сергей Игнатов някой “подкокоросал” родителите.
И все пак има ли надежда ромските деца да бъдат ограмотени. Къде и как учат по-добре те - в гетата или редом до българчетата, провериха репортерите на “Труд”.
10,10 ч сутринта, денят е делничен. Мястото - 75-о ОУ “Тодор Каблешков” в столичния кв. “Факултета”. Екип на “Труд” пресича училищния двор и опитва да влезе в сградата. Това изглежда дразни помощник-директорката Мариана Пенева. Която бърза да изгони журналистите.
На двора се шляят няколко ученици, макар звънецът отдавна да е ударил. “Много обичам да ходя на училище! Много ми харесва!” 12-годишният Димитър говори учудващо правилно. Нищо, че не знае в коя паралелка точно е записан. Знае обаче, че е в шести клас.
“По математика ми е най-лесно”, продължава Митко и почва да се оплаква от литературата. Извън училище обичал футбола с приятели. Оказва се не само него.Падал си и по... секса. Това става ясно, когато разказва, че се прибира у дома чак след полунощ. А на въпроса какво прави по нощите, отговорът е фрапиращ за 12-годишно дете. И вече няма и следа от правилния български: “Емииии... Бием се, е...м се.”
Въпреки очевидно ранното си сексуално съзряване Митко има далеч “по-интелектуални” мечти. Иска да стане барабанист като баща си, който си изкарвал прехраната , като свирел по заведения и сватби.
Наоколо се мотае и друга възпитаничка на ромското училище - 15-годишната Марая. Веднага почва да ни се оплаква - не можела да намери общ език със съученичките. “Въобще не си поплювам. Бия ги наред и не ми пука”, отсича Марая. По-добре се разбирала с момчетата от класа. Очевидно палавата ученичка твърдо е решила, като завърши 8 клас, да приключва с ученето. “О, аз ще стана фризьорка! Вече съм се насочила и правя всичко по въпроса”, категорична е. А кой й е любимият предмет? Може да не е за вярване, но е английският.
Помощник-директорката Марияна Пенева идва да провери за какво си говорим. И не пропуска да се похвали: “Нашите седмокласници имат по-високи резултати от възпитаниците на училищата в центъра, при положение че е било външно оценяването!”
По същото време през полупразния двор на столичното 94-о СОУ в кв. “Христо Ботев” бавно минават няколко младежи. Носят закуски, явно са решили да ги хапнат вътре. Часът е започнал и в коридора има едно-две деца, които безцелно се шляят. Но за сметка на това купчина боклуци, над които са окачени картинки, посрещат посетителите. Прави впечатление, че и след като идва междучасието - броят на учениците не се увеличава много. Явно има проблем с ходенето на училище. Както и във “Факултета” екипът ни е изгонен. Този път от охраната.
Когато удря последният звънец, четвъртокласничката Светла тръгва към дома с мама. “Пиша си домашните, но повече седя на компютъра. Наш'те ми дават по 4 лв. и си купувам баница и кола с тях”, разказва тя. Учи английски от 3 години и даже има по-високи оценки, отколкото по български. Любимата й книга е “Петте приказки”, а “Пипи Дългото чорапче” е прочела 3 пъти, но не се сеща кой я е написал. “Аааа, митничар ще я правиме щерката!”, казва майка й. Не заради английския на детето, а заради приятелите митничари на мъжа й.
6-годишният Мариян вади тетрадката си и показва как е писал чертички. Оценен е с “Браво!” А знаете ли какво яде в училище: “Едно текова големо с кашкавал. Сандвич.” Не му давали джобни техните. И са прави - купувал си с тях пиратки. “На 8 съм, но вчера станах на 10, имал съм рожден ден, ми казаха у нас. Не пиша много домашни. Има няколко българчета в училището. Ама не ги обичам, много са лоши и хвърлят учебниците”, разказва пък Борислав.
Петнадесетгодишната Бегита не можа да каже точно дали е ученичка, или не. “Да... Не! Бях трети клас, ама три пъти повтарях и прекъснах. Но дадох всичко от себе си! Не мога вече да уча с децата. Сега седя у нас и нищо не правя”, разказва тя.
Третокласникът Румен пък е баровец - идва с такси в училището. “Нищо не четем, само уроците, нищо че сричам малко”, обясни той. А второкласничката Ани е най-възпитаното дете на света. Много обича математиката, защото й е трудно по български. “Пиша домашни, но повече си седя на компютъра”, признава си малката.
Ранните сватби опразват класните стаи в Сливен
Училищата в Сливен постепенно се “романизират”, тенденцията се засили през последните години. Осмо основно училище “Юрий Гагарин” е на път да стане изцяло ромско. Преди началото на учебната година като първолаци бяха записани 15 българчета. Родителите на повечето вече ги презаписаха в училищата в центъра. Така от три паралелки първокласници, след 15 септември се оказаха две - почти изцяло ромски.
На практика смесено училище в Сливен е и 1-во СОУ “Хаджи Мина Пашов”, където се преподават и хореография и чужди езици и повечето му възпитаници завършат средно образование.
Не така стои въпросът в 6-о основно училище. Там се обучават само деца от ромския квартал “Надежда” и паралелките непрекъснато намаляват. Децата говорели предимно майчин език. Обучението по български вървяло трудно, проблем били и “ранните ромски сватби”. Средният успех е 3,40 - 3,50. На педагозите в училището им се налага да се борят и със сегрегацията, които ромите сами си създават. Те се делят на мюсюлмани, лахове, роми, музиканти и прочее, а ръководството на училището се стреми да ги смесва.
Сред големите има будни деца, като Красимир Ангелов, който иска да продължи образованието си в консерваторията, или Мария, която иска да учи дизайн в гимназия по текстил, но те са единици.
Вокална група от “Столипиново” пее в Италия
Точно 16 са българчетата, които ще учат през т.г. в най-голямото училище в ромското гето “Столипиново” в Пловдив - СОУ “Найден Геров”. В него се обучават 1380 души от първи до 12-и клас.
“Всичките 16 в момента са вече в среден и горен курс, но досега конфликти на етническа основа в училището ми не е имало, тъй като са от квартала и от малки са израснали с останалите”, шегува се директорът Васил Въргулев.
За двете училищни сгради и прилежащите постройки към тях са осигурени видеонаблюдение, СОТ, а през деня за сигурността на учениците се грижат щатни охранители, които са от квартала и добре познават обстановката в него.
“Нямаме проблеми с опазването на материалната база, децата от гетото ценят хубавото и го пазят”, твърди директорът. С всяка изминала година се увеличава процентът на завършилите основно и средно образование ромчета. Докъм шести-седми клас учениците рядко отсъствали от училище, но след това започвали да отпадат.
От две години в “Найден Геров” няма случай на скъсан на зрелостни изпити ученик. В ромското СОУ са горди, че това лято две техни зрелостнички са приети за студентки в Пловдивския университет. Малчуганите от вокално-инструментална група “Ние пак сме най-добри” пък в последните години 4 пъти били канени да изнасят концерти в Италия, а преподавателите по изобразително изкуство пък се хвалят с двете награди, които получили рисунките на техни възпитаници в Токио.
Малчуганите в Пазарджик са чисти, но не знаят български
Въпреки че се намира насред ромския кв. “Изток” в Пазарджик, ОУ “Георги Сава Раковски” разбива представите на предубедения посетител. Всичко вътре свети от чистота, чиновете, масите и цялото оборудване са нови.
Директорката Хита Гьошева е в кабинета си, а зад бюрото й на огромен монитор 15 камери показват двора и коридорите в 3-етажната сграда с алуминиева дограма.
В училището се обучават 516 деца от квартала от 1 до 4 клас. “Имаме движение, родителите ги вземат, когато отиват на работа в чужбина”, казва директорката.
Преди обяд учат децата до 2 клас. Влизаме в часа на една от подготвителните групи. Малчуганите са чисти, с хубави дрешки.
“Послушни са и любознателни, но проблем е езикът. Вкъщи говорят само на майчиния си език”, казва учителката Запринка Вучкова.
Във втори клас, воден от Атанаска Иванова, имат час по английски език.
“Харесва ми и английският, и българският”, усмихва се Радко Рангелов. Момчето става и без запъване казва цялата азбука на езика на Шекспир. Азукена Ценова пък пее английска песничка. “Цяло лято бяхме с баба при майка ми в Гърция, но тук е по-хубаво. Харесва ми в училище”, казва момичето. За миналата година общият успех за всички класове е 4,75.
Децата получавали и закуски в училище, което било важно за социално слабите семейства.
В Стара Загора учат смятането “в левове”
В 12-о ОУ в ромския кв. “Лозенец” в Стара Загора учат 694 деца, а първолаците т.г. са 87. Има и 12 ученици в самостоятелна форма на обучение, които искат да изкарат поне 8 клас, за да вземат шофьорска книжка.
“Манталитетът им е такъв. Като чуят музика от съседните къщи, и скачат в час и започват да въртят гюбеци”, споделя директорът на училището Стефан Желев. Първият час в започва в 8 ч. Малките пристигат с раници, големите - с измачкани тетрадки.
Повечето деца са по анцузи, но изглеждат чисти. Пред училището се строяват по-малките ученици. Там е и Златка Илиева с внучката си Дешка на 7 г. Бабата е категорична, че момичето трябва да получи образование.
“Някои момичета напускат училище още в 7 клас, защото се женят или тръгват да търсят препитание”, разказва директорът. “Идват тук само за да ядат”, нервира се пък негова колежка. “Родителите им не се интересуват и ние обикаляме колибите и ги издирваме”, обяснява Мария Сергиева, преподавател по музика. Малките сричали с удоволствие на български, второкласниците пък знаели да казват “тенк ю”, защото учели и английски. А по-големите си играели с телефоните през часа, други се закачали. Всички ромски ученици обаче обичали математиката. “За да обясним по-лесно сметките, обръщаме всичко в левове, което бързо изостря вниманието им. Все пак ромите ги бива в търговията”, шегува се помощник-директорката Емилия Трендафилова.

ЛЕ-ЛЕ! ПАК СИФИЛИС НИ ХЛОПА НА ВРАТАТА.

Дерматолог чака бум на сифилис
Възможен е бум на заболеваемостта от сифилис в България в близките години. За това предупреди вчера в Стара Загора проф. Николай Цанков, председател на Сдружението на дерматолозите в България.
По негови наблюдения в страната ни избухва епидемия от заболяването на всеки 10-12 г. - последната е била през 1996-1998 г., а преди това през 1986 г. В момента специалистите в страната отчитали леко завишение на засегнатите от половопредаваната болест, което също било симптом.
Все повече ставали и случаите на вроден сифилис. “Причината е в занемарената система на задължителни прегледи на бременните. Все повече ромки раждат деца, които, макар и лекувани, остават завинаги тежест за обществото, защото са психически и физически инвалиди”, предупреди проф. Цанков. През 2007 г. случаите на бебета със сифилис са били 43, а през 2008 - 45. Причина за по-високия брой заболели деца била магистралната проституция, липсата на здравна култура и неизползването на предпазни средства, особено сред ромското население.
Професорът смята, че честотата на сексуалните контакти сред българите е значително намаляла в сравнение с времето преди 1990 г. Младите започват от рано да правят секс, в зряла възраст са твърде обременени, а и сексът вече не е тайнство, а е твърде достъпен, което го прави безинтересен, смята Цанков. Страхът от СПИН също бил фактор за намаления нагон на българите.

Как да познаем... сифилиса
“Много съм обезпокоен, защото от няколко дни усещам болки по тялото си, като при настинка или грип. Но заедно с това открих и малко топче в областта на гениталиите си. Дали това е полово заболяване или не? И какво рискувам, ако отида на лекар чак след 10-дневната ми отпуска?”

Това написа с писмо по електронна поща на “Труд” читателят Желю Ф. от София. За да му помогнем, се свързахме със специалист (виж по-долу). Уважаеми читатели, ако имате подобни проблеми и искате да ви консултира водещ лекар, пишете ни на @поща: zdrave@trud.bg или се обадете на телефон 02/92 14 190.
Проф. Николай Цанков, председател на Българското дерматологично дружество:
Сифилисът е болест стара колкото човечеството. Инкубационният период (от половия акт до появата на първите клинични белези) е от 1 седмица до 3 месеца. Първото проявление е т. нар. твърд шанкар (твърдо образувание) най-често в областта на половите органи (при мъжа - около главата на пениса, а при жената - около малките и големите срамни устни). Като го докосне човек, все едно пипа костилка на плод.
Болестта става причина след известно време да се увеличат регионалните лимфни възли (примерно в ингвиналните гънки). Те са меко еластични, но не са болезнени. Напоследък има доста случаи и с твърд шанкар, който е разположен в устната кухина - в областта на небните дъги и сливиците вследствие на орален секс.
Ако не се предприеме лечение, изброените изменения преминават. Но след нов период от около 3 седмици (от появата на образуванието) може да се появят обриви. Те биват най-различни и наподобяват всяка кожна болест. В тази втора фаза на сифилиса причинителят му - спирохета палидум, навлиза в кръвния ток. По това време са възможни грипоподобни явления - за 4-5 дни, но после преминават. Ако човек не обръща внимание на здравето си, описаните обриви без лечение периодично се появяват и изчезват в продължение на 2-3 г. Именно в това се крие коварството на болестта, защото може да остане незабелязана. И след 3 г. може да премине в стадия на латентен сифилис. После се наблюдава третичен, който засяга органите: невросифилис, поразяващ нервната система, сърдечно-съдов сифилис (най-често уврежда аортата), развиват се и т. нар. специфични за третия стадий гуми, подобни на малки туморчета. Те се появяват в черния дроб, стомаха и всички вътрешни органи. Ако и третият стадий не се лекува, може да премине в прогресивна парализа. Тя се характеризира с деменция и нелепи мании за величие. Болните се смятат за свръхбогати банкери, пълководци, но това контрастира с жалкия им външен вид.
Сифилисът е лечим в първия и втория стадий. В третия, когато има органни промени, човекът може да се превърне само в незаразен за обществото. Болестта е с непредвидим ход. Има и вроден сифилис, а такива хора са физически и психически инвалиди. Затова сифилисът е изключително опасен.

Ето няколко клиники по дерматология на разположение на хората с херпес:
София
Клиниката по кожни болести в университетската Александровска болница, Клиниката по дерматология във Военномедицинска академия, дерматолози работят и в частните болници “Доверие”, “Торакс” и др.
Пловдив
Кожно-венерическият диспансер и кожната клиника на университетската болница “Св. Георги”.
Стара Загора
На разположение е кожно-венерическият диспансер, както и 9-те частни кабинета, чиито адреси и телефони са обявени в местните медии. Особено добре оборудван с IPL и друга съвременна апаратура е големият дерматологичен център “Леге артис”.
Русе
При дерматологични проблеми и сифилис русенци могат да потърсят медицинска помощ или консултации в Областния диспансер за кожно-венерически заболявания при д-р Евдокия Николова, д-р Елка Андреева, д-р Марийка Мишева, д-р Павлина Бешева или д-р Румяна Касърова. Д-р Мишева приема и в ДКЦ 2. В Транспортен ДКЦ работи д-р Зоя Боянова. За естетична дерматология и медицинска козметика д-р Лилия Грозева приема в частния си кабинет.
Смолян
Специалистите в града, които лекуват и сифилис: д-р Румяна Иванова от централната поликлиника, д-р Яна Данчева, д-р Севдалина Хаджиева-Царева, д-р Мариана Георгиева, която основно работи в Мадан, а в Смолян се помещава в сградата на стоматологията, д-р Златка Касапова от “Медицински център 1 - Девин".

Сифилисът може да се хване и от целувка
“В редки случаи сифилисът може да се предаде чрез целувка или битов контакт. “

А предимно се разпространява по полов път, от заразена кръв и от болна бременна майка на плода, съобщават лекари от Столичната РИОКОЗ.
Сифилисът се причинява от едноклетъчен микроорганизъм, а първият признак е появата на малка, неболезнена язва на мястото на инфектирането - най-често по половите органи, устата или ануса. Раничката “изниква” между третата и петата седмица след заразяването. А седмица след това се увеличават най-близките лимфни възли. Тези симптоми са характерни за първия стадий на заболяването. През втория се появяват обриви по цялото тяло, които са неболезнени, несърбящи и силно заразни. Налице е и отпадналост, главоболие и температура.
Ако не започне лечение през първите два стадия, болестта преминава в “скрита” форма - между 3 и 15 г. след заразяването (третичен сифилис). Тогава у болния се наблюдават различни промени по кожата, в костите, черния дроб, сърдечносъдовата и централната нервна система. Сифилисът се лекува само в първи и втори стадий.


МИЗЕРИЯТА И КАК ПОЛИТИЦИТЕ НИ СИ ИЗПЪЛНЯВАТ ОБЕЩАНИЯТА


92% от българите са категорични: Мизеруваме!
“Почти всеки българин е категоричен, бедността в страната ни е широко разпространени, сочи проучване на Евробарометър.”

Според резултатите 92 процента от запитаните българи са категорични, че бедността в България е на високо ниво и засяга много хора.
Според данни на НСИ делът на работещите бедни за 2008 година у нас е бил 7,1 на сто, докато при безработните този дял е 53,3 на сто.
Официалните данни посочват, че почти 80 милиона души в Европейския съюз 16 процента от населението на общността живеят под линията на бедност.
Според проучването европейците определят бедността по различен начин – за около една четвърт от хората човек е беден, когато разполага с толкова ограничени средства, че не може да участва пълноценно в обществото, в което живее.
Освен тях други 22 процента виждат бедността като невъзможност да си позволиш основните стоки, от които имаш нужда, а за 21 процента да си беден, означава да зависиш от благотворителност или обществени субсидии.
Осемнайсет процента вярват, че хората са бедни, когато живеят месечно с по-малко от определеното за праг на бедност.
Като цяло в ЕС почти три четвърти от европейците чувстват, че бедността в страната им е широко разпространена.
Единствено унгарците обаче са по-черногледи от българите и виждат повече бедност в страната си – 96%.
Тази година беше обявена за Европейска година за борба с бедността и социалното изключване.
Основните приоритетни теми на годината са борба с детската бедност и предаването й между поколенията, активно включване на най-отдалечените от пазара на труда, равен достъп до услуги, образование, здравна грижа, култура и спорт, преодоляване на дискриминацията, социално включване на хората с увреждания и равенство на половете в политиките за борба с бедността.

Сайт ще следи как политиците изпълняват обещанията си
“Сайт ще следи изпълняват ли се обещанията на политиците и доколко. Проектът наречен "Политикът" ще бъде представен днес. В сайта ще има и раздел "Бойкометър", който ще бъде фокусиран специално върху премиера, информира БНР.”

Пред "Хоризонт" Асен Генов - администратор на сайта, обяснява какво могат да правят хората, когато отидат на съответния интернет адрес: "Всеки гражданин, който желае и ползва интернет, може да отиде на уеб адреса на този сайт, да се регистрира там, като регистрацията в никакъв случай не означава, че трябва да се регистрира с някакви лични данни. Просто може да се избере някакъв псевдоним, да се избере някакъв политик или политическа сила и изследвайки техните програмни документи и публични изказвания, речи и т.н., да се проследи нивото, степента на изпълнение на поетите ангажименти. Обществото има право да знае какво се случва с обещанията".
Асен Генов обясни, че проектът е предвиден за една година, но подчерта, че той ще бъде продължен и след този срок. Администраторът се надява около сайта да се обособи активна интернет общност, която да следи все по-голям кръг от политици и политически структури.
Откриха лошия ген на мигрената
“Дефектен ген причинява болезненото главоболие, което е едно от най-разпространените и скъпи неврологични заболявания в Европа”

Учени откриха дефектен ген, който причинява болезненото главоболие, познато като мигрена.
Откритието обяснява защо членовете на едно семейство често споделят този проблем.
То дава и нова надежда за създаването на ефективни лекарства срещу мигрената, от която според статистиките страда една на всеки четири жени и един на всеки 12 мъже в света.
Изследователите от Оксфордския университет и колегите им от Канада смятат, че мутациите на гена, наречен TRESK, влияят върху чувствителността на мозъчните центрове, отговарящи за болката.
Според тях има шанс мигрената да бъде "изключвана" от гена, който действа като своеобразно мозъчно реле за болката.
Ново поколение лекарства биха могли да променят прага на чувствителността за болката в тялото.
Aко TRESK "не е наред", това може да смъкне този праг толкова ниско, че дори "дишането да е болезнено".
Ето защо хората, които страдат от мигрена, често не могат да понасят светлината, звуците и дори докосването. Тежкото главоболие може да трае по няколко дни.
Генът обаче се поддава на "включване" и "изключване" чрез лекарства, т.е. може да бъде повлиян така, че да вдигне прага на чувствителността до степен, в която болката напълно изчезва.
Според учените откритието потенциално дава надежда за справяне със всякакви видове болка.
Мигрената е тежко и продължително пулсиращо главоболие отпред или отстрани на главата.
Някои пациенти получават предупредителен "визуален" знак преди началото на болката, наречен аура, както и други симптоми, като гадене и чувствителност към светлината.
Световната здравна организация определя мигрената като едно от най-разпространените и скъпи неврологични заболявания в Европа.
Изследването е публикувано в журналаNature Genetics.

ОСМАНСКАТА ИСТОРИЯ ДА СЕ ПРЕНАПИШЕ И ТОЛЕРАНТЕН ЛИ СЪМ АЗ!

Турски учени искат пренаписване на историята на Османската империя
“В турския град Биледжик по инициатива на местния университет се състоя международен симпозиум, посветен на историята на Османската империя.”

Участваха около 70 специалисти османисти от около 30 държави, бе съобщено в емисията на български език на турската национална телевизия и радио ТРТ.
Мнозинството от специалистите, участвали в симпозиума, са изразили мнение, че западните историци са пристрастни и изразяват погрешно мнение за османската история в Азия и Африка.
За ректора на университета в Биледжик проф. Азми Йозджан една от основните слабости е, че османската история досега е писана все от чужденци, пише БТА.
"Според техните традиционни разбирания турците винаги са описвани като жестоки колонизатори и окупатори, които проливат безмилостно кръв. Но проучванията показват, че тези твърдения не отговарят на истината. Събирайки учени от редица страни, ние искаме да направим първите крачки за пренаписване на османската история,ако условията позволяват това", казал Йозджан.
На семинара е било решено да бъде написана повторно османската история, като бъдат използвани всички новооткрити архиви и други източници.

Толерантен ли съм аз? / Авторът в блогър в Log.bg (http://log.bg/)

Аз съм толерантен човек. Толерантен съм към всички, които спазват законите в нашата страна, защото правовите норми създават ред и справедливост в обществото. Без тях, съгласете се, би настъпил ужасен хаос. Толерантен съм и изпитвам уважение към хората, които съблюдават за безусловното спазване на законите и за своевременното наказване на престъпниците и нарушителите - т.е. полицаите, следователите, прокурорите и съдиите (разбира се към тези, които не са корумпирани).
Толерантен съм към онези, които с честен труд изкарват прехраната си и създават материалните блага, от които се ползваме всички. Толерантен съм също така и към хората на изкуството и културата, създаващи духовното богатство на тази нация, без което бихме били нецивилизовани варвари. Толерантен съм към честните люде, които прилежно връщат своите дългове, макар това често да им струва много усилия, нерви и стрес. Толерантен съм към тези, които старателно се образоват и самоусъвършенстват, защото цялото общество има нужда от усърдни и акуратни служители и работници. Към инвалидите, сираците, болните и изобщо към онеправданите и поставени в неравностойно положение същества също изпитвам безкрайна толерантност и съчувствие.
Толерантност е и чувството, което изпитвам към представителите на други религии, раси, етноси и обособени общности, които обаче също проявяват уважение към моите разбирания, идейни възгледи, религиозни и философски принципи, както и към правовите, културни и нравствени норми, установени в Република България.
Толерантен съм и към безработните, загубили по една или друга причина работата си (аз самият съм бил в същото неприятно положение), но непримиряващи се с това бездействено състояние и енергично и ревностно продължаващи да си търсят такава.
Толерантен съм към хората с различни от моите убеждения, но само когато и те уважават и се отнасят с толерантност към тях.
Не бих могъл да не проявявам толерантност и загриженост към животните и всички живи същества в цялото им многообразие и форми. Защо го правя? И аз самият не знам и не мога да дам точен отговор. Толерантен съм към грешките и пропуските на другите, защото и аз самият греша понякога, което е съвсем човешка и бих казал нормална слабост, стига неточността да не е умишлена и злонамерена.
Толерантен съм и към много други проявления на хората и останалите представители на живата природа. Но моята толерантност все пак има граници, защото толерантността, като всяко друго нещо на този свят, е закономерно явление само когато не стига до крайности и не се изкривява в гротескни форми.
Моята толерантност и уважение към честността, справедливостта, истината, законността, дисциплината, организираността, лоялността, трудолюбието, образоваността, знанието, мъдростта, любовта, родолюбието ме карат да бъда нетърпим към антиподите на тези достойни за респект и възхищение качества. Защото те като противоположности на гореизброеното се явяват и тяхно отрицание и представляват заплаха за тях, респективно за ценностите на това общество.
Ако проявяваме търпимост към тези крайности, ние всъщност отстъпваме територия на духовната и морална проказа. Културните достижения на съвременната цивилизация са постигнати с много труд и борба, но те не се явяват даденост, а трябва да бъдат отстоявани ежедневно и без покой. Именно поради това аз не мога и не искам да бъда толерантен към тези, които живеят на гърба на обществото, които се ползват от неговите придобивки, без самите да имат и най-малък принос към него, които смятат, че тяхната роля се състои само в консумиране на права, но не и в споделяне на отговорности и задължения, които хленчат и капризничат за социални помощи, без да са допринесли с нищо за попълване на държавната хазна със средства (които всъщност идват от нас - изрядните данъкоплатци), за които ние - работещите, сме наивни спонсори на тяхното потомствено лентяйство, които изпитват перфидна наслада, когато измамят, ограбят или изнасилят някоя беззащитна старица, за които е особено престижно и достойно да не плащат своите данъци и сметки за ток, вода, парно, за които чуждата собственост е просто плячка, която им принадлежи по право, които смятат кражбата за семеен бизнес и единственото уважавано средство за препитание, които просят, защото това е по-лесен и безотговорен поминък от сериозната трудова дейност, които считат труда за унижаващ и оскърбяващ техните етно-културни традиции акт, които приемат законите, реда и дисциплината за вредни измишльотини, умишлено създадени, за да нарушават и ограничават техните "права", с чиито деца са пълни домовете за сираци (издържани отново за наша сметка), чиито невръстни потомци скитат голи и боси по улиците като бездомни псета, които продават дъщерите си като добитък, които се женят на малолетна възраст, които считат образованието за неприсъщо и недостойно за техните общностни бит и обичаи, които въпреки безвъзмездните средства, отпускани им от нашия джоб, са вечно недоволни и агресивни, които разрушават подарените им от държавата домове, построени с нашите пари, като безумни варвари.
Списъкът на неодобряваните от мен, а считам и от всички разумни хора, противообществени и осъдителни деяния на една самоотлъчваща се от нашето общество група индивиди, може да бъде продължен до безкрайност. И въпреки че цялото ми същество е в конфликт с това недостойно и неизвинително за цивилизовани (?) хора поведение, аз все пак бих бил склонен да го разбера и обясня с някои особености на този уникален културен феномен. Това, обаче, което не ми дава право да се примиря с него са извънредните и свойствени за тези люде арогантност, претенциозност, капризничене, надменност, агресивност, неблагодарност, враждебност, свирепа жестокост и преди всичко - липсата на толерантност към всички останали. А най-важното правило на толерантността, е да бъдеш търпелив и великодушен, но само към онези, които са толерантни с теб. За това проявата на търпимост към нетолерантните е акт на безумие. Но когато проявената търпеливост към антиобществените простъпки засяга и много други хора (а не само твоята личност) и накърнява интересите на социума, тогава така наречената толерантност се явява всъщност престъпление.
В крайна сметка, толерантен ли съм аз?
Вероятно някои хора ще отговорят утвърдително, а други - не.
И няма как да бъде друго, та нали честните, порядъчни и разумни хора обичат реда и спокойствието, а престъпниците обратното.
Още материали от същия автор четете на kordon.log.bg (http://kordon.log.bg/)


ПО СВЕТА СЕ СЛУЧВА + КЪДЕ СЕ САДЯТ ГМО картофи

ООН вече има прегроварящ с извънземните
58-годишната астрофизичка от Малайзия Мазлан Отман беше назначена на първия по рода си пост в ООН - главен преговарящ с извънземните. Организацията очевидно иска да е подготвена при евентуално установяване на контакт между извънземните и хората. В момента Отман е шеф на Службата по космически дела към ООН.
Малоазийката наскоро лансира своя теория, че вероятността за среща с други разумни същества е все по-голяма и ООН трябва да се нагърби със задачата да координира и организира реакцията на Човечеството.
Непрекъснатото откриване на нови и нови планети засилва твърденията, че на тях има условия за развитието на живот.

Пентагонът изгори 10 000 копия на мемоари с държавна тайна за тайни операции в Афганистан
Пентагонът изкупи и унищожи близо 10 000 копия от първото издание на мемоарите на пенсиониран офицер, съобщава Си Ен Ен, цитирана от БГНЕС. Мемоарите съдържали държавна тайна.
"Министерството реши да закупи мемоарите, тъй като те съдържат информация, застрашаваща националната сигурност", заяви пред Си Ен Ен говорителка на Пентагона.

Русия и Китай задълбочават отношенията си
Отношенията между Русия и Китай да се задълбочат във всички сфери - за това се договориха президентите на двете страни. Дмитрий Медведев и Ху Цзинтао подписаха десет документа по време на посещението на руския президент в Китай.
Стратегическо сътрудничество с Китай в сферата на политиката и на икономиката ще търси Дмитрий Медведев в разговорите си с китайските лидери през трите дни на посещението. Темите варират от ситуацията на Корейския полуостров през ядрената програма на Иран до доставките на руски газ за Китай и двустранната търговия.
Сред подписаните в сферата на енергетиката документи е договорът за изграждането на трети и четвърти блок на Тянванската АЕЦ.
До средата на 2011 година "Газпром" и китайската национална нефтогазова корпорация се очаква да подпишат споразумение за доставките на природен газ от Русия в Китай, заяви руският вицепремиер Игор Сечин, който е в делегацията. Освен цените, всички основни въпроси по доставките на руски газ за Китай вече са съгласувани, каза министърът на енергетиката Сергей Шматко, който също придружава Медведев в Китай.
Автор: Цв. Йорданова

Среща на лидери от Югоизточна Европа в Ню Йорк – видео клип на http://bg.time.mk/read/b9f0eec6b4/e726b98800/index.html и останалото по темата

Еврейското строителство на Западния бряг - заплаха за мирните преговори
Палестинският президент Махмуд Абас призова да се замрази еврейската колонизация на Западния бряг на река Йордан. Мораториумът върху разширяването на еврейските селища на Западния бряг и строителството на нови изтече в 1 часа след полунощ българско време.
На свой ред израелският премиер Бенямин Нетаняху прикани Абас да продължи преговорите въпреки изтичането на забраната.
Така в еврейското селище Ревава на Западния бряг отброиха последните секунди от мораториума и празнуваха с музика, знамена и балони. В Кирият Нетафим - друго еврейско селище на Западния бряг, бетонът започна да се лее минути след изтичането на 10-месечната забраната за строителство. Тържествено беше направена първата копка за нова детска градина.
Лидерите на еврейските заселници решиха следващата седмица да започнат изграждането на 2000 нови домове на Западен бряг. В същото време в Ерусалим премиерът Нетаняху ги призова да проявят въздържание и отговорност и потвърди готовността си за постигане на историческо мирно споразумение с палестинците до една година.
Подновяването на строителството на Западния бряг обаче застрашава двустранните преговори. Палестинският президент Абас заплаши да напусне мирните преговори, ако мораториумът не бъде подновен. За продължаването му с няколко месеца настоява и Вашингтон.
Повече от 430 000 еврейски заселници живеят на Западния бряг и в Източен Ерусалим върху земя, окупирана от Израел по време на Шестдневната война от 1967 година.
Международният съд в Хага обяви еврейската колонизация на тези територии за незаконна.
Автор: Цв. Йорданова

Еврейски кораб с хуманитарна помощ атакува блокадата на Газа
Политиката на еврейското правителство не се подкрепя от всички евреи
Еврейски активисти ще се опитат да пробият блокадата на Ивицата Газа с кораб с хуманитарна помощ, който потегли от Кипър в неделя.
На борда на плавателния съд „Ирене“ има 10 активисти, които са евреи от САЩ, Великобритания, Германия и Израел.
„Корабът ще се опита да достигне бреговете на Газа и да разтовари хуманитарната помощ по ненасилствен и символичен начин, който да бъде акт на солидарност и протест. Това е и призив да бъде вдигната блокадата, което да позволи свободно преминаване на стоки и хора към и от Ивицата Газа“, пише в изявление на организаторите.
Товарът включва детски играчки, музикални инструменти, книги, риболовни мрежи и протези. Организаторите планират да ги предадат в помощ на програмата за ментално здраве в Газа.
„Политиката на еврейското правителство не се подкрепя от всички евреи“, коментира пред CNN един от организаторите – Ричард Купър от „Евреи за справедливост за палестинците“. „Ние призоваваме всички правителства и хора по света да се обявят и да действат срещу окупацията и блокадата“.
Блокадата на Газа привлече общественото внимание през май, когато турски кораб с хуманитарна помощ беше атакуван в международни води от израелски командоси, а в резултат на нападението загинаха девет активисти.

Чавес загуби квалифицираното мнозинство в парламента
“Опозицията вече ще може да блокира радикални промени в законодателството”

Опозицията във Венецуела отне мнозинството от две трети в парламента на президента Уго Чавес, съобщи ВВС.
Обединената социалистическа партия на Чавес все още има парламентарно мнозинство след изборите в неделя, но вече няма да е в състояние сама да приема сериозни законови промени.
През 2005 година опозиционните партии бойкотираха вота. Сегашният резултат се приема като тест за популярността на Чавес.
Първоначалните резултати от изборите сочат, че социалистите са получили 90 места в парламента, а опозиционната група обединени демократи е спечелила 59 мандата, прескачайки границата от 55 места, с която се нарушава квалифицираното мнозинство.
Трета партия получи две депутатски места, а 14 мандата предстои да бъдат разпределени.
Опозицията фокусира предизборната си кампания върху увеличаването на престъпността и растящата инфлация. Тези изборни резултати й дават възможност да се превърне в по-сериозен фактор в политическия живот на страната.
Загубата на квалифицираното мнозинство на партията на Уго Чавес означава, че опозицията вече ще може да блокира приемането на радикални промени в законодателството.
Новият парламент обаче ще бъде конституиран едва през януари, което дава достатъчно време на президента Чавес да прокара ключови реформи при сегашния състав.

Челен опит - Венецуела бори енергийната криза с празници
“Уго Чавес добави три дни към великденската ваканция, за да се пести енергия”

Венецуелският президент Уго Чавес добави три дни към Великденските празници в страната „не за да насърчава мързела, а за да се пести енергия“, съобщи ВВС.
Венецуела, което е в десетката на държавите са най-големи петролни запаси, от месеци е в тежка енергийна криза. Заради нея администрацията ще празнува 7 дни.
Обяснението за енергийната кризата на властите в Каракас е, че сушата е намалила резервите в язовирите, захранващи водноелектрическите централи, до критичния минимум.
Според опозицията причина за кризата е резултат от липсата на инвестиции и неефективността в енергийния сектор. Много предприемачи в страната предупреждават, че може да се стигне до срив на индустриалното производство.
Чавес обаче говори за преувеличения и дори за саботаж заради парламентарните избори, които трябва да се проведат през септември.
Миналия месец президентът издаде декрет, в който нарежда потребителите на над 500 киловат часа електроенергия месечно да свият консумацията си с 10 процента, или цената за тях ще бъде повишена със 75 на сто.
Индустриалните потребители пък трябва да намалят потреблението с 20%.
Въпреки огромните петролни резерви на Венецуела, страната е зависима от водноелектрическите централи, които произвеждат 70 на сто от тока.

Ед Милибанд е новият лидер на британските лейбъристи
“Той победи с минимална преднина брат си Дейвид

Бившият министър на климатичните промени Ед Милибанд беше избран за новия лидер на британската опозиционна лейбъристка партия, като победи по-големия си брат Дейвид в оспорвано съревнование, съобщава АФП.
Ед Милибанд спечели с минимална преднина от 50,65 срещу 49,35% за брат му и бивш външен министър Дейвид Милибанд, който водеше до последно в сондажите на социолозите.
В речта си след оповестяването на резултатите от вота Ед Милибанд заяви, че след изборната загуба Лейбъристката партия трябва да се промени.
Той отдаде и дължимото на предшествениците си Гордън Браун и Тони Блеър, но добави:
"Загубихме изборите и то лошо. Моето послание към страната е: зная, че загубихме доверието ви, зная, че загубихме връзка, зная, че трябва да се променим".
Едно от най-големите предизвикателства пред Милибанд е отговорът на сериозните бюджетни съкращения, планирани от правителството на Дейвид Камерън, за да се овладее огромният дефицит в страната, коментира АФП.

Румънският вътрешен министър подаде оставка
Букурещ
Румънският министър на вътрешните работи Василе Блага подаде оставка след полицейските протести, съобщава АФП.
Това стана три дни, след като около 5000 полицаи взеха участие в протестна акция и скандираха антиправителствени лозунги.
Полицейските служители хвърлиха своите фуражки в знак на протест срещу намаляването на заплатите им с 25%, както на всички останали служители в публичния сектор.
Както АСН писа вчера президентът Траян Бъсеску отказа публично охраната на полицията и заяви, че ще бъде охраняван от румънската служба за охрана. Примерът му бе последван и от премиера Емил Бок.

РУМЪНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ИЗГОНИ ПОЛИЦАИТЕ ОТ СВОЯ КОРТЕЖ
“Румънският президент Траян Бъсеску се отказа от полицейско съпровождане на своя кортеж, съобщи Agence France-Presse. Така той дава знак, че счита полицията нелоялна към държавния глава.”

Решението на Бъсеску е свързано с обстоятелството, че тези дни румънската полиция се присъедини към протестните акции против плана за съкращаване на държавните разходи. На 24 септември около шест хиляди полицаи организирали протестно шествие пред администрацията на президента, като искали оставката на Бъсеску.
Основната охрана на президента се осигурява от специална служба за сигурност. Обаче досега кортежът на държавния глава допълнително е съпровождан и от десетина полицаи.
Съгласно плана за съкращаване на бюджетните разходи заплатите на държавните служители в Румъния ще бъдат съкратени с 25 процента. Ще бъдат уволнени и 70 хиляди души в бюджетната сфера. Властите се надяват така да намалят бюджетния дефицит с над 40 процента. Протестите против непопулярните мерки обхванаха и полицията.

80 000 души стачкуват в Словения
“Това е най-голямата стачка в публичния сектор в страната”

В Словения от полунощ започна най-голямата досега стачка на служителите от публичния сектор. Причината е недоволството от планираните промени в системата за заплащане, пише Б92.
Синдикатите се противопоставиха остро на новия закон за системата за заплатите в публичния сектор, но същевременно започнаха и да събират необходимите 40 000 подписа за свикването на референдум за този закон.
Стачкуват най-малко 80 000 служители: полицаи, митничари, лекари, журналисти, пожарникари, ветеринари, служители в държавните органи, медицински сестри, дипломати.
Синдикатът на словенската армия съобщи, че няма да участва в стачните действия.
В протестите участват членове на 22 синдиката, като последиците ще се почувстват във всички сфери на всекидневния живот в Словения: от спирането на износа на месо до липсата на новини по държавната телевизия, тъй като журналистите ще информират само за стачката, времето и природни бедствия и катастрофи.
Словенските медии изтъкват, че това е първата стачка от обявяването на независимост на страната, която обединява различни групи служители в публичния сектор.

„Вечер”, Македония: Опозицията имат доносници в Комисията за лустрация, заяви Никола Груевски
Агенция "Фокус" - Македония
Скопие. Македонският премиер Никола Груевски изрази съмнения относно авторитета на част от съдиите в Конституционния съд, след като комисията за лустрация откри сътрудник на тайните служби сред членовете на съда, пише днес скопският вестник “Вечер”.
„Поставя се въпросът за легитимността на решенията на конституционния съд, особено онези, които са били приети само с един глас разлика, след като стана ясно, че сред съдиите имало човек за който се открива с какво се занимавал в миналото”, изтъкнал Груевски. Той изразил учудване от това, че опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) и оповестил детайли за конституционният съдия, за който комисията за лустрация установи, че е бил сътрудник на тайните служби. По думите на Груевски това показвало, че СДСМ имат информации вътре от Комисията за лустрация.

Груевски призова всички сътрудници на тайни служби да бъдат разкрити
Лустрация веднага - до 2010 г., и то не само за хората на държавни постове, но и на всички, които имат някаква обществено отговорна роля. Този призив изпрати вчера македонският премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, пише днес македонският вестник "Дневник", цитиран от БТА.
В отворено писмо, адресирано до всички противници на лустрацията, Груевски посочва, че негова лична и партийна крайна цел е всички сътрудници на тайните служби да излязат на светло, пише изданието.

Груевски иска като общество да намерим начин за окончателно разобличаване и лустрация на хората в политиката, които днес заемат обществени постове, тъй като на избори народът им е отнел доверието, а същите сега работят в СДСМ и целят да се върнат на власт със своя опит от времето на УДБА /сръбската държавна сигурност/, пише изданието.
Груевски изрази съмнения относно авторитета на част от съдиите в Конституционния съд, след като комисията за лустрация откри сътрудник на тайните служби сред членовете на съда, пише пък скопският вестник "Вечер".
"Поставя се въпросът за легитимността на решенията на конституционния съд, особено онези, които са били приети само с един глас разлика, след като стана ясно, че сред съдиите имало човек за който се открива с какво се занимавал в миналото", изтъкнал Груевски.
Той изразил учудване от това, че опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) и оповестил детайли за конституционният съдия, за който комисията за лустрация установи, че е бил сътрудник на тайните служби. По думите на Груевски това показвало, че СДСМ имат информации вътре от Комисията за лустрация

Сирия призна конституционното име на Македония
Република Македония и Сирия установиха дипломатически отношения на ниво посланик в рамките на 65-ото заседание на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предаде агенция МИА.

Македонският министър на външните работи Антонио Милошоски и неговият сирийски колега Уалид Муалем подписаха общо изявление, което съответно ще бъде разпространено до всички страни членки на ООН.
По време на разговорите двамата министри са обсъдили възможността за посещение на сирийския първи дипломат в Македония през следващата година.
Инициативата за установяване на дипломатически отношения между двете страни беше предприета през 2007 г. по време на официално посещение на македонския министър на външните работи в Дамаск.
Сирия е 129-тата държава, която официално признава конституционното име на Република Македония

ИРАН ЗАПЛАШВА РУСИЯ СЪС СЪД ЗАРАДИ НЕДОСТАВЕНИ ЗЕНИТНИ РАКЕТИ
Техеран ще се обърне към съда, ако Русия не изпълни договора за доставяне на зенитни ракетни комплекси С-300, съобщи агенция ISNA. Информацията е изтекла от шефа на парламентарната комисия по национална сигурност и външна политика Алаеддин Боронджерди, който е коментирал указа на руския президент Дмитрий Медведев относно забраната да се продава С-300 на Иран.
Според думите на Боронджерди, ако договорът бъде провален, Иран ще потърси компенсация по съдебен път. Депутатът отбелязал, че се надява да се повтори ситуацията с Бушерската АЕЦ, чието строителство беше многократно отлагано по различни причини, обаче все пак тя беше построена.
Договорът за доставка на пет дивизиона С-300 на стойност около 800 млн. долара беше сключен между Москва и Техеран през 2010 година. Заради отсрочките от руска страна Иран обяви през февруари 2010 година, че ще разработи собствени зенитно-ракетни комплекси.
През юни 2010 година Съветът за сигурност към ООН прие резолюция за нови санкции спрямо Иран, които бяха одобрени и от Русия. Това направи невъзможно изпълнението на договора за С-300 от страна на Москва.

СЕВЕРНА КОРЕЯ СТЯГА НАЙ-ГОЛЕМИЯ СИ ВОЕНЕН ПАРАД
КНДР подготвя най-големия военен парад в своята история, съобщи южнокейската агенция „Ренхап”. Той ще бъде обвързан с предстоящата среща на Политбюро на ЦК на Корейската трудова партия на 28 септември. А на 10 октомври в КНДР ще бъде отбелязана 65-та годишнина от създаването на партията.
Според южнокорейски източници в авиобазата в Пхенян за участие в парада са събрани над 10 хиляди военнослужещи. Обикновено в такива тържества участват два пъти по-малко войници. В парада ще вземат участие бронетранспортьори, оръдия и ракетни системи.
Срещата на Политбюро на ЦК на КТП трябва да избере ново партийно и държавно ръководство. Западни и южнокорейски източници предзполагат, че на това заседание за приемник на северокорейския лидер Ким Чен Ир ще бъде обявен неговия най-малък син Ким Чен Ун.
Преди това се очакваше Политбюро да се събере на заседание през първата половина на септември, обаче срещата е отложена заради болест на Ким Чен Ир и поради разногласия по повод избирането на ново ръководство на партията, респ. на държавата.

Британка е отвлечена в Афганистан
Лондон
Британска служителка на американска неправителствена организация и трима нейни афганистански колеги бяха отвлечени в Афганистан, предадоха световните агенции.
Според британските телевизии Би Би Си и Скай нюз четиримата били похитени в североизточната провинция Конар. Двата автомобила, с които пътували британската хуманитарна работничка и тримата афганистанци, били атакувани от бунтовници.
Говорител на британското министерство на външните работи потвърди, че гражданка на страната е отвлечена в Афганистан. По-рано Форин офис съобщи, че британка е в неизвестност в тази страна. Самоличността на жената не бе разкрита,посочва БТА.
Засега никой не е поел отговорност за отвличането на британката и тримата афганистанци.
Четиримата работят за американската неправителствена организация Ди Ей Ай (DAI - Development Alternatives Inc.). Базирана в района на Вашингтон, DAI са занимава с консултантска дейност.
Седем чуждестранни членове на медицински хуманитарен екип - 36-годишната британка Карън Уу, петима американци и германка, както и двама афганистанци, бяха убити през август при нападение на талибани в друга североизточна афганистанска провинция - Бадахшан.

Европейските министри обсъждат либерализирането на режима за ГМО
Министрите на земеделието от страните - членки на ЕС, се събират днес в Брюксел, за да обсъдят предложението на Европейската комисия за това националните правителства да започнат сами да одобряват генно модифицирани организми (ГМО), съобщава EUobserver.
Идеята беше обявена от Еврокомисията за първи път през юли. Тя успя да стане обект на доста критики и противоречия, защото е първият път, когато Брюксел иска да даде власт обратно на държавите членки.
Ако предложението стане факт, то би позволило на страни като Франция да поддържат забраната си върху ГМО, а други страни като Испания ще могат спокойно да разрешават и отглеждат ГМО растенията, които искат.
За да наложат забрана на ГМО организми, страните ще могат да се позовават на причини от социо-икономически характер, както и културни или етнически основания.
Еврокомисията излезе с предложението, след като години наред продължи битката между националните правителства, част от които са "за", а други силно "против" ГМО. Нито една от двете фракции не успяваше обаче да наложи решение за либерализиране или забрана на режима за ГМО в ЕС в Съвета на министрите. Съгласно настоящите правила това означава, че крайното решение за дадена ГМО култура оставаше в ръцете на Еврокомисията, която обикновено позволяваше отглеждането на подобни растения.
Голяма част от гражданите на ЕС са против идеята за ГМО, припомня EUobserver. В същото време най-големите търговски партньори на ЕС, като например САЩ, и Световната търговска организация (СТО) упражняват натиск за позволяване отглеждането на все повече видове ГМО.

Предложението на Еврокомисията доведе до притеснения, че може да навреди на общия пазар в ЕС.
"Ако продължаваме така, общият пазар е стигнал до своя край", заяви преди лятото германският канцлер Ангела Меркел. В същото време френският министър на земеделието Бруно ле Мер каза по-рано тази месец, че Еврокомисията не трябва да дава на друг отговорността за този ключов въпрос за европейското земеделие.
Дори Испания, която е силно позитивно настроена към ГМО, изрази притеснения. "Преминаването към оторизиране от всяка страна може да ни върне към началото на ренационализацията, нещо, което никога не сме подкрепяли в Испания", обясни испанският земеделски министър Елена Еспиноса.
Брюксел реагира на критиките, защитавайки основанията за решението си.
"Ние въвеждаме средствата, чрез които по много по-лесен и ефективен начин Франция може да постигне това, което опита да постигне със своите защитни мерки, така че това е нещо, което понякога не мога да разбера", заяви еврокомисарят по здравеопазване и въпроси на потребителите Джон Дали пред Ройтерс.

Експериментални ГМО картофи виреят незаконно в Швеция
Нов сорт генетично модифицирани картофи на германската химическа компания BASF от месеци незаконно виреее в Швеция, съобщиха представители на екологични организации. Заради човешка грешка картофът "Амадеа", за който BASF започна процедура за одобрение от Европейската комисия в края на август, попаднал в полета, предназначени за "Амфлора" - друг ГМО картоф, който вече е разрешен от Брюксел.
В началото на юни "Плант сайънс Суидън" (Plant Science Sweden), дъщерната компания на BASF в Швеция, е засяла заедно семената на двете растения. Представители на Европейската комисия ще пристигнат следващата седмица в скандинавската държава, за да се запознаят със случая на терен и да изследват насажденията.
Според природозащитниците от международната организация "Грийнпийс" влиянието на експерименталния картоф "Амадеа" върху околната среда и здравето не е напълно изпитано. "Кой знае какви ще са ефектите от отглеждането с месеци на недобре изпитана ГМО култура на открито? Шведските власти трябва да изискат от BASF всички растения в замърсените ниви да бъдат унищожени. BASF трябва да провери всички полета с "Амфлора" в други страни и да унищожи тези насаждения, в който е установено замърсяване", заяви Щефани Хундсдорфер, специалист по земеделие на "Грийнпийс".
Правителството в Швеция разпореди картофите "Амадеа" да бъдат отстранени от замърсените полета, но остави насажденията от сорта "Амфлора". Опасенията от смесване на различните сортове накараха областните власти в Северна Германия превантивно да забранят производството на "Амфлора".
Хиляди хектари с модифицирана царевица, която също не е одобрена от здравните власти, бяха разкрити през лятото в Германия.

Забраненa ГМО царевица e засятa по погрешка в Германия
Генетично модифициран сорт царевица, който е забранен за отглеждане в Европейския съюз, е бил засят по погрешка в седем германски провинции, съобщи Би Би Си.
Не е ясно как е допусната грешката, но вероятно тя ще струва на фермерите милиони евро, тъй като цялата реколта трябва да бъде унищожена.
От "Пайниър хай бред" (Pioneer Hi-Bred), фирмата - производител на модифицираната царевица NK603, заявиха, че разпространението на нейния продукт е нищожно. Растенията били засети на по-малко от 2000 хектара земя в Бавария, Баден-Вюртемберг, Долна Саксония и други провинции.
Според "Грийнпийс" обаче става дума за поне 3000 хектара. Екоорганизацията твърди, че властите са знаели за проблема още през март, но заради "бюрократичнo забавянe" селскостопанските производители са информирани чак сега.
Досега Европейският съюз е разрешил отглеждане само на два вида ГМО култури – царевицата MON 810 на американската корпорация "Монсанто" и картофът "Амфлора" на германската фирма BASF, който обаче не е предназначен за хранителна употреба.

Турското разузнаване набира агенти с български език
Турската разузнавателна агенция (МИТ) набира служители, които говорят български език или поне някой от следните: иврит, кюрдски, арменски, арабски, алабнски, босненски, китайски, фарси, грузински, македонски, руски, кюрдския диалект сорани или гръцки, съобщи в."Заман дейли".
Кандидатите трябва да са турски граждани, да имат поне средно образование, да са родени след първи януари 1975 г. и да отговарят на условията за назначаване на държавна служба, се посочва в съобщение на МИТ, публикувано на сайта на организацията (http://www.mit.gov.tr/).
Кандидатите могат да подават молби до 8 октомври, след което избраните ще минат устен и писмен изпит.
Анкара търси персонал с езика на страните, с които Турция развива напоследък по-интензивни отношения. Приоритет на МИТ е разузнавателната дейност в по-важните страни от региона, допълва "Заман дейли" (същинското съобщение за пресата вече е изтрито от сайта – демек публикувано е и повече не е потребно да виси в Human resources – сега това пише там:“ Рекламните съобщения, които ще бъдат публикувани в пресата по отношение подбор на персонал за нашата организация ще се появят на тази страница.” . Толкова е казано по темата – т.е. след публикуването й в пресата, няма висене до ... следващото съобщение например. Хората просто си поддържат сайта адекватно. Доколкото съм информирана, Турция е много активен член на OSCE организацията, на която впрочем и ние сме членове официално след ноември 1990 ако вярно си спомням, и нищо чудно в тази връзка да си набират разузнавачи с посочените езици – а организацията е международна все пак. Тяхна си работа. Да не мислите, че и във ФБР няма българи, които си работят там от години? Ами има разбира се. Хайде да не се втеляваме така драматично! При това някой да е видял какво точно е публикувано в този "Заман дейли", ами не, още повече, че става въпрос за прозрачна рутинна практика на турската полиция, и хората си я вършат. Съвсем между другото Турция си има достатъчно тежест сред западните партньори, и тя като нас е на геостратегическо място, пък си има и петрол, и още от едно време си е добре обгрижвана от Великите сили! Я по-добре да си гледаме нашите работи, че като гледам какви български лешояди пак са публикувани на страницата на comdos.bg, “съвестно” съсипвали родното ни Земделие, направо срам ме хваща – прочети Р Е Ш Е Н И Е № 161/ 20.09.2010 г /б.м.).

Според вестника, „обявата" на турската разведка демонстрира желанието на Анкара да придаде тежест на разузнавателната си дейност в региона.
Припомняме, че през 2001г. полицията в южния руски район Ставропол залови двама турски граждани, обвинени в шпионаж. Единият от тях дошъл от България и имал контакти в общността на кримските татари. Другата задържана беше турска гражданка, която опитала да вербува агент на Федералната служба за сигурност.


Започна един от най-големите процеси за корупция в Испания
Агенция "Фокус" / Европейски съюз
Мадрид. Започна съдебният процес срещу близо 100 души, замесени в огромен корупционен скандал в Южна Испания, който доведе до разпускането на Общинския съвет в курорта Марбея, съобщава АФП.
В основата на скандала, който избухна през март 2006 година, е предполагаемото даване на подкупи в размер на милиони евро на членове на Общинския съвет в замяна на разрешителни за строеж.
Сред 95-те обвиняеми са двама бивши кметове на града – Хулиан Муньос и Марисол Яхе, както и бившият директор на отдела за градско планиране Хуан Антонио Рока. Смята се, че именно те са в основата на престъпната схема.
Тримата може да бъдат осъдени съответно на 10, 20 и 30 години затвор за корупция, пране на пари и злоупотреба с обществени средства.
Очаква се процесът да продължи около година.

Книгата за разкола между Обама и генералите излиза на пазара
Удари под кръста, интриги, обиди… Така известният американски журналист Боб Удуърд обрисува в книгата си "Войните на Обама" (Obama Wars), която в понеделник излиза на пазара, трудната атмосфера в администрацията на Барак Обама заради разногласията за стратегията на Белия дом за Афганистан.
В най-новата си книга журналистът Боб Удуърд описва разкола, настъпил в екипа на американския президент в края 2009 г. по въпросите на националната сигурност, когато той се е опитвал да намери решение на проблема с американското участие в Афганистан. Според Боб Удуърд споровете продължават и до днес.
В книгата се разказва как вицепрезидентът Джо Байдън като привърженик на ограничаването на американското присъствие е направил редица нелицеприятни изявления по адрес на специалния пратеник на Белия дом в Кабул Ричард Холбрук "най-егоистичното копеле, което познавам".
По думите на Боб Удуърд Барак Обама е смятал, че подкрепата на общественото мнение за политиката в Афганистан ще му стигне само за две години и това обяснява нежеланието му за "продължителна" намеса, която да трансформира страната в модерна демокрация.
Освен това журналистът твърди, че срокът за изтеглянето на войските – юли 2011 г., е бил определен след продължили месеци наред колебания и спорове и изключително по вътрешнополитически съображения. От книгата става ясно, че президентът е казал на сенатора републиканец Линдзи Греъм: "Не мога да позволя тази война да продължи вечно и да изгубя цялата Демократическа партия."
Белият дом се опита да тушира ефекта от книгата още преди излизането й на пазара. Прессекретарят на Обама Робърт Гибс не отрече нищо в нея, но заяви, че тя описва "активния и сложен политически процес" по стратегията за Афганистан и описаните в нея спорове вече са известни на широката публика.
Освен за атмосферата във висшите управляващи кръгове в книгата се говори за тайното оръжие на ЦРУ в Афганистан – 3000 души (предимно афганистанци), обучени да убиват талибани. Съществуването на подобно подразделение неотдавна бе потвърдено от източник в ръководството на страната.
Боб Удуърд твърди, че американската администрация има информация, че президентът на Афганистан Хамид Карзай страда от маниакална депресия и се лекува от нея.

ЕС може да въведе предварителна електронна регистрация за американските граждани
Агенция "Фокус" / Северна Америка
Брюксел. ЕС може да задължи гражданите на САЩ, заминаващи на кратки пътувания в Европа, предварително да си правят електронна регистрация в интернет. Това е заявил заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шевчович в отговор на решението на американските власти да повишат от 10 на 14 долара входната такса, която се взима от министерството на вътрешната сигурност от гражданите на страните, които имат безвизов режим със САЩ, предаде РИА Новости. От мярката ще бъдат засегнати 23 от 27-те страни-членки на ЕС. Гражданите на Полша, България, Румъния и Кипър все още се нуждаят от виза, за да влязат в САЩ.
Шевчович изрази надежда, че американските власти ще се откажат от искането си към гражданите на ЕС предварително да попълват онлайн анкета

Компютърен червей засегна иранската АЕЦ "Бушер"
Компютърен вирус е засегнал компютри на персонала в първата иранска АЕЦ край Бушер, призна държавната информационна агенция ИРНА, цитирана от Би Би Си.
Въпреки това, операционната система на централата, която се очаква да започне производство на енергия в близките седмици, не е засегната, твърди ръководетелят на обекта Махмуд Джафари.
Компютърният червей Stuxnet, който е поразил личните компютри в Бушер, е в състояние да овладее мрежата на индустриални обекти.
Предвид капацитета му западни експерти смятат, че зад неговото създаване стои цяла държава, а не отделни хакери.
"Срещу Иран е започнала електронна война", заяви пред местния вестник "Иран дейли" Махмуд Лияи, ръководител на Съвета по информационни технологии към министерството на индустрията.
Според него в края на миналата седмица е създадена експертна група, която да отстрани вируса, засегнал над 30 хиляди IP адреса в Иран.

„Млада фронта днес”: Германия също експулсира роми
Агенция "Фокус"/ Европейски съюз
Берлин. Берлин също експулсира роми, тихо и за Косово, пише чешкият вестник „Млада фронта днес”. Въпреки че Германия не подкрепя масовото прогонване на роми от Франция, германските власти пращат малки групи роми обратно по родните им места.
Последната група роми е била върната в Косово миналата сряда. Според дипломатически източници германският канцлер Ангела Меркел е нарекла френския президент Никола Саркози „лъжец”, след като той заяви, че Германия също се подготвя да експулсира ромите.

Индонезия получи последната партида руски изтребители
Агенция "Фокус / Свят
Джакарта. Индонезия получи последната партида руски изтребители, съгласно договора от 2007 година, съобщава Интерфакс.
Днес се състоя тържествена церемония по предаването на индонезийската страна на три многофункционални изтребителя Су-27 СКМ.
Началникът на ВВС на Индонезия Имам Суфаат съобщи, че страната е взела решение да закупи още шест изтребителя Су. Все още не са определени сроковете за новата покупка.

“Индипендънт”: Най-репресивният режим в света
Агенция "Фокус"/ Свят
Лондон. Пхенян е витрина на сталинистки експеримент, развил се ужасно погрешно. Също като балсамираното лице на основателя на нацията Ким Ил Сунг (Ким Ир Сен), лежащ в стъклен ковчег в мавзолея в Мемориален комплекс Кумсусан, градът през нощта има зловеща восъчна бледност, която не може да прикрие бавното му разлагане, пише вестник “Индипендънт”. От 40-я етаж на хотел „Янгако”, слабото осветление от уличните лампи и нисковатовите крушки в жилищните сгради са издайнически сигнал за недостига на горива в града и лошата електрическа мрежа. Най-силните светлини светят от архитектурните съоръжения, идеологическите фрески и гигантските статуи на Ким, поставени из целия град.
Но далеч от широките, основни булеварди, истории изобилстват от бедност и недохранване вследствие на провалилата се парична реформа миналата година. Цените на храните, покачили се 10-торно след девалвацията, са паднали до около двойно от старото им ниво, носейки огромни затруднения за и без това куцащата икономика.

Започнаха съвместни военноморски учения между САЩ и Южна Корея
Агенция "Фоку / Свят
Сеул. Започнаха съвместни военноморски учения между САЩ и Южна Корея, които целят показването на сила пред Северна Корея, подготвяща се за ключова конференция на управляващата партия, съобщава АФП.
Ученията започват само ден преди откриването на конференцията на Работническата партия в Пхенян, на която се очаква да бъде дадено началото на предаването на властта от Ким Чен Ир на неговия син Чен Ун. Това са поредните военноморски маневри между САЩ и Южна Корея, след като Сеул обвини Северна Корея за потъването на южнокорейски военен кораб през март, когато загинаха 46 души.

“Независимая газета”: Обратната страна на украинската конституция
Агенция "Фокус / Свят
Киев. Украйна отново е на границата на политически сътресения. Конституционният съд разглежда иска на пропрезидентската парламентарна коалиция за законността на проведената конституционна реформа през 2004 г. Експертите смятат, че става дума за опит на президента Янукович максимално да укрепи властта си, пише вестник “Независимая газета”. Поддръжниците на държавния глава уверяват, че това се прави единствено за да се въведе ред в страната, а опонентите заплашват с нова революция.
Основите на настоящата криза бяха положени на 8 декември 2008 г., в пика на Оранжевата революция, когато всички политици започнаха да се опасяват от прерастване на мирните протести във въоръжено противопоставяне. Изход от ситуацията стана решението на Върховната рада, събрала се на извънредно заседание и одобрила с едно гласуване и датата на повторното гласуване на втория тур на президентските избори, и внасянето на изменения в конституцията. Второто решение беше в нарушение на десетки действащи в Украйна закони, включително и на конституцията на страната.
Хитростта на промените от 2004 г. се заключават в това, че не просто ограничават пълномощията на президента, прехвърляйки голяма част от задълженията му на парламента и засилвайки ролята на премиера, а в това че се създаде система на два център за на вземане на решения, която провокира политически конфликти и обрича страната на хаос.

"Российская газета": Чиновник без интернет – власт на вятъра
Агенция "Фокус" / Русия
Пекин. „Чиновник, който не умее да ползва интернет, както и бизнесмен не умеещ да ползва компютър, нямат бъдеще”, каза Дмитрий Медведев в изказване пред студенти от Университета за чужди езици в Далиан, по време на визитата му в Китай, пише вестник "Российская газета". „Длъжностните лица, чиновниците трябва да притежават задълбочени познания в областта на информационните технологии и интернет, да познават законите на развитието му, и да не се боят от съвременните устройства и прибори, да умеят да ги ползват”, смята руският президент.
Така той отреагира на въпросите, които му задаваха китайските студенти.
Между другото, той не е съгласен с това, че го смятат за „законодател в модата в Русия в сферата на интернет”. „У нас днес целия документооборот съществува в електронен вариант. Човек,който не може да го ползва, той е все едно сляп или глух”, и президентът не изключва такъв чиновник да остане и без работа.