четвъртък, 20 януари 2011 г.

КАКВА ЛИ ВЕЧЕР НИ ОЧАКВА СЛЕД ТОЛКОВА МАСИРАНО ПОЛИТИЧЕСКО ВТРИСАНЕ В СТРАНАТА НИ, предвид днешните дебати в Парламента ни?

Цялото Правителство е в залата. В крайна сметка вотът е за: ще успеем ли ние в България заедно да наложим правила или ще продължаваме да търпим и тънем в познатия ни хаос, сътворен от баба БКП и агентите й и днес - това е изборът пред който Правителството ни е изправено, а и цялата ни нация, затова се иска и вот на доверие от избранниците ни, косвено и от нас гражданите (а ние се изказахме още юли 2009 - тотална промяна на политиката в държавата). Който слуша или гледа за пореден път ще се убеди колко театрални са "избранниците ни"!

ЧАСТ ОТ ВПЕЧАТЛЯВАЩИ УМОЗАКЛЮЧЕНИЯ:
“Създаде се ситуация, в която неясни политически субекти чрез анонимни източници, чрез медии с неясни собственици разпространяват незаконни материали, стенограми и записи от разговори, с които целят да компрометират правителството, неговите усилия и политика и да трупат напрежение в обществото. Целта е да се възстанови статуквото от последните години, да се разчисти пътят на нови формации, които с ново лице и под различно име да се върнат на власт", пише в мотивите, представени от премиера.”

“„Трябва да се бия ли с моите съседи? Кой може насила да ме накара аз да събирам чужди задължения?", попита омбудсманът. Той е категоричен, че ще атакува такава поправка в Конституционния съд.”

“Здравният министър Стефан Константинов изтълкува поведението на Василев като резултат от гладната стачка, която последният започна вчера. "Гладът води до ниско ниво на кръвната захар, това прави хората зли, а ако се повтаря води до затъпяване", обясни Константинов.”

“"В ДАНС има специална дирекция, която е за защита средствата за връзка. Там работят стотици хора със заплати между 2000 и 5000 лв. Тази дирекция има за главна задача да пази правителствените комуникации и, образно казано, да дава сигурност на телефона на Бойко Борисов. Фактът, че такъв потенциал не е успял да опази личните разговори на премиера, е многозначителен", допълни той (Тодор Великов).

“Цецка Цачева: Аз съм убедена, че днес е ден на отхвърляне на всякакви зависимости, на всякакви манипулации, всякакви страхове всявани в обществото. Вижте, ние сме получили мандат от българските граждани и този мандат е четиригодишен съгласно конституцията.”


Телевизионно утро

София /КРОСС/ Вчера прокуратурата публикува на интернет сайта си заключението, изготвено от експерти при Националния институт по криминалистика и криминология на фоноскопската експертиза относно аудиозаписите, представени от вестник „Галерия". Министър-председателят Бойко Борисов прочете в Народното събрание мотивите за искания вот на доверие за цялостната политика на кабинета, който депутатите гласуват днес. След известно мълчание представители на ДПС коментираха почти с едни и същи думи казуса „Касим Дал" едва след заседание на Централното оперативно бюро.
Какви коментари, реакции и признания предизвикват тези събития и как се развиват днес?
С повече информация за резултатите от фоноскопската експертиза и респективно скандалите с подслушванията - председателят на парламентарната подкомисия за контрол на СРС-тата и депутат от ПГ на „Атака" Явор Нотев в интервю за бТВ, „Тази сутрин".
Омерзен съм като гражданин от това, че този скандал с подслушването се случва. Това каза в предаването „Денят започва" на БНТ националният омбудсман Константин Пенчев. При всички положения, ако някой някого е подслушвал без разрешение от съд, това е нарушение на човешките права и това си е подсъдно и прокуратурата трябва да се сезира, казва той.
Вече правим проверки и на трите големи мобилни оператора дали има намеса от тяхна страната в подслушванията в България. До края на седмицата ще имаме резултати, заявява пред БНТ председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. Замесването на този бизнес в скандалите коментират представители на трита мобилни оператора у нас в „Тази сутрин" на бТВ.
Не е дошло време разделно, а днес е ден разделен. С вота нещата си идват на мястото. Така Цецка Цачева, председател на 41-то Народно събрание, коментира днешния парламентарен ден.
Председателят на „Ред, законност и справедливост" Яне Янев пък заплашва Цачева, че скоро ще бъде изобличена в неправилно боравене с лични данни като адвокат.
За искания вот на доверие на кабинета „Борисов" в „Гореща точка" на ТВ7 - независимите народни представители Димитър Чукарски и Марио Тагарински, както и
Жельо Желев, президент на Република България в периода 1990 - 1997 година.
Реакциите на политическите сили коментират журналистите Петьо Блъсков и
Валерия Велева в студиото на „Денят започва" на БНТ. Непосредствено преди началото на заседанието - последни думи „за" или „против" вота от представители на парламентарно представените партии.
С този въпрос трябва да се приключи и да се прекъсне това говорене, категоричен е Румен Иванов от ГЕРБ.
Вотът да доверие не е умен или добър ход, а откровена проява на страх и на нежелание да се отговори на неудобните въпроси. То ще се наложи да отговорят, тъй като ние ще инициираме вот на недоверие. Това заяви Мая Манолова от Коалиция за България. „Против" ще гласува и ДПС, съобщава Четин Казак, секретар на ПГ на ДПС.
Синята коалиция ще гласува „въздържали се" и няма да подкрепи вота на г-н Борисов, признава синият депутат Михаим Михайлов.
За да продължи политиката си правителството се нуждае от подкрепата на народните представители, за да реализира реформите, за които гласуваха избирателите, заявява министър-председателят Бойко Борисов в началото на пленарното заседание по искане вот на доверие на кабинета.
След коментарите от страна на ръководните лица в Движението за права и свободи вчера относно действията и мотивите за „кървавото писмо" на Касим Дал, днес самият Дал излиза в ефира със своята истина за себе си, за ДПС и лидера му Ахмед Доган. Стоя зад всяка моя дума и зад всяко мое действие, признава пред бТВ изгоненият от парламентарната група Касим Дал. Най-успешният проект на Държавна сигурност е Ахмед Доган, казва още доскоро вторият човек в партията.
С признания за тъмната страна модните агенции в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия излиза моделът Симона Величкова, която разказва за модния бизнес като
параван за проституция./ агенция КРОСС

Борисов: Целта на атаката е да се възстанови статуквото
София /КРОСС/ Започнаха дебатите по вота на доверие към правителството в Народното събрание. Премиерът Бойко Борисов обяви мотивите, с които кабинетът поиска вот на доверие от депутатите от цялостната си политика, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
„Нито едно правителство в последните 20 години не е предприело такъв широк кръг реформи", заяви Борисов. "Правителството на европейското развитие на България прие предизвикателството чрез непопулярни мерки и със силна воля да промени управлението на страната. Нито едно правителство през последните двадесет години не е предприело едновременно такъв широк кръг реформи в различни сфери", пише в мотивите на предложението за вот на доверие, което Министерски съвет одобри и внесе вчера в парламента.
„Мерките, които прилагаме, за да разрушим тези кръгове от интереси, които години наред живяха и забогатяваха като източваха основни ресурси на държавата, днес пораждат съпротива и реакция срещу правителството и министър-председателя. Създаде се ситуация, в която неясни политически субекти чрез анонимни източници, чрез медии с неясни собственици разпространяват незаконни материали, стенограми и записи от разговори, с които целят да компрометират правителството, неговите усилия и политика и да трупат напрежение в обществото. Целта е да се възстанови статуквото от последните години, да се разчисти пътят на нови формации, които с ново лице и под различно име да се върнат на власт", пише в мотивите, представени от премиера.

„Мерките, които прилагаме, за да разрушим тези кръгове от интереси, които години наред живяха и забогатяваха като източваха основни ресурси на държавата, днес пораждат съпротива и реакция срещу правителството и министър-председателя. Създаде се ситуация, в която неясни политически субекти чрез анонимни източници, чрез медии с неясни собственици разпространяват незаконни материали, стенограми и записи от разговори, с които целят да компрометират правителството, неговите усилия и политика и да трупат напрежение в обществото. Целта е да се възстанови статуквото от последните години, да се разчисти пътят на нови формации, които с ново лице и под различно име да се върнат на власт", пише в мотивите, представени от премиера.
В залата присъстват почти всички министри.
Преди това парламентът почете паметта на загиналия вчера фермер на протест на тютюнопроизводителите./ агенция КРОСС

Константин Пенчев: Омерзен съм от скандала с подслушването
София /КРОСС/ Омерзен съм като гражданин от това, че този скандал с подслушването се случва. Това каза в предаването „Денят започва" на БНТ националният омбудсман Константин Пенчев. При всички положения, ако някой някого е подслушвал без разрешение от съд, това е нарушение на човешките права и това си е подсъдно и прокуратурата трябва да се сезира, каза той. Според него е напълно възможно технически да се манипулира всеки един разговор.

Готвят се законови промени в посока на етажната собственост - искат всички да плаща солидарно задълженията за парно, за вода, за електроенергия и т.н., т.е. домоуправителят ще трябва да събира сметките на целия вход, посочи Пенчев. „Трябва да се бия ли с моите съседи? Кой може насила да ме накара аз да събирам чужди задължения?", попита омбудсманът. Той е категоричен, че ще атакува такава поправка в Конституционния съд.

На въпрос дали се чисти съдебната власт от хора, които са недостойни да се наричат магистрати, Пенчев отговори: „Песимист съм. Не знам дали изобщо нещо ще се случи докрай. Революционният подем мина. Моментът беше лятото на 2009 г. - тогава можеше да се направят едни наистина сериозни промени, защото недоволството от съдебната система беше стигнало до своя връх. Изпуснат е моментът и сега нещата се връщат обратно"./агенция КРОСС


СРС-ата срещу Танов унищожени, не могат да се сравнят с изтеклите разговори
Извод: Подслушването е законно, записите са манипулирани
Не може да се установи дали изтеклите записи от разговори на премиера, министри и депутати с шефа на митниците Ваньо Танов са от законното подслушване на Танов, защото приложените спрямо него специални разузнавателни средства (СРС) са унищожени. Поради тази причина не може да се направи сравнение между СРС-тата и разпространените от в. "Галерия" записи.
Това заявиха в четвъртък високопоставени източници от Съдебната палата, пожелали да останат неназовани.
Този щрих е важен в разплитането на казуса, който очевидно ще приключи с внушението, че Танов е подслушван законно, но компрометиращите властта записи са манипулирани или трудно подлежащи на доказавне.
В подкрепа на тази теза е оповестеното снощи заключение от експертизата на прокуратурата, извършена от института на МВР, че би могло записите да са манипулирани. В същото време парламентарната комисия за контрол на СРС съобщи, че спрямо Танов са били приложени специални разузнавателни средства по разследване за контрабанда и това е станало по законния ред – искане на прокуратурата, подписано от тогавашния председател на градския съд.
Самото разследване е започнало срещу престъпна група, занимаваща се с контрабанда, за която имало съмнение, че може да пробие защитата на митниците. Покрай подслушването на заподозрените е бил "закачен" и Танов.
От разговорите на митническия шеф обаче не е имало данни за престъпление и те са били автоматично унищожени, както изисква законът.
Председателят на комисията за контрол над СРС-ата в парламента Явор Нотев ("Атака") обяви в сряда, че по част от СРС-тата на Танов са изготвени веществени доказателствени средства. Според последните уточнения, обаче, тези доказателствени средства са за подслушваните от престъпната група, а не на Танов.
Бе потвърдено също, че освен срещу Ваньо Танов, специалните разузнавателни средства са били приложени и спрямо сина му и още хора от Свиленград и София. Възможно е контролът спрямо тях да не е бил само телефонен. Наблюдаващият прокурор Пламен Георгиев не е чел дешифрираните текстове с огласеното съдържание. Той не е слушал подобни разговори и не е запознат дали те са част от СРС, съобщават още източниците от Съдебната палата.
Обстоятелството, че дешифровката на подслушаните разговори, която е била докладвана на наблюдаващия прокурор, не е съдържала пуснатите от "Галерия" разговори, не означава, че те не са съществували в първичния материал, и не изключва те да са били презаписани, преди да се разпореди законното унищожаване на онези компютърни файлове, които не са станали веществени доказателствени средства.
Бе потвърдено и това, че назначаването на СРС спрямо шефа на митниците през февруари миналата година е подписано от министър Цветан Цветанов.
Тече проверка на служители от ДОТО и ДАНС, които са имали отношение към контрола спрямо Танов.
Експертизата по случая продължава, за се установи има ли смислова манипулация на разговорите между Танов, финансовия министър Симеон Дянков, заместника му Владислав Горанов, премиера Бойко Борисов и бившия зам.-шеф на митниците Антони Странджев.
Експертите ще бъдат извън системата на МВР, но се търсят такива, които имат допуск до най-високото ниво на класифицирана информация.
Информираните източници увериха, че се разследва и самото съдържание на разговорите чрез разпит на участниците в тях.
Потвърждението за подслушването на Танов дойде едва в сряда, след като премиерът Бойко Борисов поиска вот на доверие от парламента, за да потуши скандала със СРС-тата. До този момент нито прокуратурата, нито Цветанов коментираха дали шефът на митниците е бил на СРС. Обяснението за това забавяне бе, че било чакано разрешение от ДИКСИ, от където в крайна сметка казали, че огласяването на това дали едно лице е било подслушвано или не представлява класифицирана информация.
Късно в сряда прокуратурата пусна заключението от фоноскопската експертиза на диализите, изготвена от Научноизследователския институт по криминалистика и криминология (НИКК) към МВР. Експертите са записали, че изтеклите в публичното пространство разговори не са оригиналните специални разузнавателни средства, а са презаписани и върху тях е оказана допълнителна манипулация.
Преди да излезе неофициалната информация от Съдебната палата, Явор Нотев заяви в четвъртък пред бТВ, че оригиналът разговора между Ваньо Танов и Бойко Борисов може да е унищожен.
Той обаче обясни, че изводи могат да се направят от неговото резюме и чрез разговори с хора, които са били по веригата на съответното разузнавателно средство.
Според Нотев големият обем на разговорите и стъпването в сферата на класифицираната информация е проблем.
За автентичността на презаписите пък ще може да се говори след направената проверка на комисията. "Ще се опитаме да разберем дали има директен теч на автентична информация и дали тя е послужила за основа на манипулиран материал”, уточни Нотев.
Той още веднъж повтори, че Танов е подслушван законно като част от разследването на дейността на престъпна група, занимавала се с контрабанда. "Не е толкова чудно, че е следен той. Имало е съмнения, че членове на тази група са правили опит да разбият защитата на "Митниците" директно чрез свързване с него", обясни Явор Нотев. / Медияпуул

КОМЕНТИРАЛИ:

... В крайна сметка - няма значение дали са фалшиви или не. Записите постигнаха целта си. Цялата държава се тресе, а Първанов, Алексей Петров и Яне Яне се кефят. Да живее ДС!
... О..,КОЛКО СТЕ НАИВНИ ГОСПОДА.ИМА ОТ КЪДЕ ДА СЕ СРАВНЯТ ЗАПИСИТЕ..ВЪНШНИТЕ СЛУЖБИ НЕ СПЯТ И НЕ ПАСАТ ТРЕВА..ТОВА ,ЧЕ АМ.ПОСЛАННИК СЕ ПРАВИ НА УМРЯЛА ЛИСИЦА,НЕ ЗНАЧИ ,ЧЕ ТОЙ НЕ ЗНАЕ ЗА ДОСТОВЕРНОСТА НА РАЗГОВОРИТЕ МЕЖДУ ВЛАСТ ИМАЩИТЕ.НО ПРОСТО НЕ СЕ ИЗДАВА ЧЕ Е НА ЯСНО С ВСИЧКО..КАКТО ВЕЧЕ СПОДЕЛИX С БЛИЗКИ , ЧАСТ ОТ РАЗГОВОРИТЕ МОЖЕ ДА СА НАПРАВЕНИ ОТ ИЗРАЕЛСКОТО РАЗУЗНАВНЕ..ТОВА СЕ ПОЧТИ ПОТВЪРДИ ДНЕС В ПАРЛАМЕНТА ПО ВРЕМЕ НА ДИСКУСИИТЕ..БОРИСОВ МОЖЕ ДА ПОДСКОЧИ ОТ ТОЗИ ФАКТ,НО ОТ ИЗРАЕЛ ЩЕ КАЖАТ ЧЕ ТОВА Е СТАНАЛО СЛУЧАЙНО...ТА ВМЕСТО ГЕРБ ДА НИ ЗАЛИВАТ С ВОДОПАД ОТ ЛЪЖИ ДА ВЗЕМАТ ДА СИ НАПРАВЯТ XАРИКИРИ И СЛЕЗНАТ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА СЦЕНА.
... "Експертите" винаги "клонира" дисковете когато прави запис на компютърни данни и изследва не оригинала,а клонирания диск.Сега излиза, че те самите манипулират експертизата си. Освен това тази гениална експертиза ни дава правото по всяко дело да твърдим, че ВДС е манипулирано, защото никога не се предоставя компютърът, на който е записано първичното СРС,а винаги се изготвя презапис. На второ място тези записи никога не са цялостни за срока на прилагане на СРС , а са извадени само относимите към делото записи. Противно на закона ,останалите вече са унищожени към момента на изготвяне на ВДС. Това също е манипулация, отразена в тази гениална експертиза.Изводът е, че по делата има само манипулирани записи и то манипулирани от лицата, които изготвят СРС-тата и от експертите. По-голяма глупост трудно може да бъде измислена, но за съжаление простолюдието вярва на това и малко могат да схванат колко са абсурдни фактите. Интересно ми е представителите на опозицията в тази комисия, особено бившия министър на вътрешните работи Миков, съгласни ли са и ако не защо мълчат "

Ваньо Танов е подслушван, без да е заподозрян
Телефонът на директора на Агенция "Митници" е подслушван, без самият Ваньо Танов да е заподозрян в участие в престъпление. Това стана ясно от обясненията на председателя на парламентарната подкомисия за контрол върху специалните разузнавателни средства Явор Нотев пред Би Ти Ви.
Нотев изрично уточни, че Танов не е бил част от групата, заподозряна в контрабанда. По думите му използването на специални разузнавателни средства спрямо Танов е разрешено по презумпцията, че престъпната група би могла да направи опит да се свърже с шефа на митниците.
Разрешението за подслушването е поискано от Софийския градски съд и е дадено от председателя на съда Георги Колев, избран в края на миналата година за председател на Върховния административен съд.
Ден по-рано Нотев обяви първите резултати от проверката на подкомисията за подслушването на Танов. Тогава той заяви пред журналистите: "СРС-тата спрямо многочислена група, в която фигурира и г-н Танов, са приложени в рамките на досъдебно производство, образувано по съмнения за контрабанда". Законовите изисквания за прилагане на СРС-тата, тяхното съхраняване, регистрация и унищожаването на част от тази информация били спазени, добави той.

Част от разговора с Явор Нотев в сутрешния блок на Би Ти Ви
Я.Н. - Г-н Танов е слушан, по отношение на него са приложени специални разузнавателни средства (СРС) в работата по разследване на група, която е била заподозряна в извършване на тежко престъпление. Самият г-н Танов не е част от тази група, срещу него няма обвинение.

(Водещи) А защо е слушан тогава?
- Веднага отговарям на вметнатия въпрос – да, става дума за контрабанда, престъплението е контрабанда и тогава не е толкова чудно, че е бил слушан и телефона на директора на митниците.

Имало е съмнения, че …
- Че членове от тази група са установявали връзка, евентуално с него

Как евентуално?
- Използването на СРС е разрешено с тази презумпция – че ако тази група желае да пробие контрола на границите от страна на служители на дирекция "Митници", не е невъзможно и не би било чудно, ако се направи опит да се влезе в директна връзка с директора на Агенция "Митници".

Тоест това е някакво предположени, много далечно, което е довело до искане за подслушване на Ваньо Танов?
- Разбира се, когато се прави предварително досъдебно разследване, всичко е проверка на версии и хипотези

Може ли да уточним – аз с Виктор си говоря, че Явор Нотев може би участва в контрабанда и Виктор го слушат – чува се Вашето име и това е достатъчно основание Вие да бъдете закачен?
- Само по себе си не е достатъчно основание, но би могло да бъде повод за размисъл и за взимане на решение. Заявител на СРС в случая е прокурор от специализирано звено, което работи по разкриване на тежки престъпления по високите етажи (във Върховната касационна прокуратура, бел.ред.). Разрешението е поискано на територията на Софийски градски съд, респективно председател към този момент е бил г-н Георги Колев (избран по-късно за председател на Върховния административен съд, бел.ред.), съвсем нормално е той да е подписал това разрешение.
Нотев отново заяви, че тепърва предстои да бъде уточнено дали събраните в това досъдебно производство СРС-та са използвани за доказателства и ако не са - дали са унищожени, както задължава закона. Напомни също, че тепърва ще бъде изяснявано дали огласените в медиите записи са събрани именно чрез СРС.
"Искам да уточня, че за тези от разговорите, за които е преценено, че трябва да бъдат унищожени, първо са съставени протоколи...Второ - има изготвени за тях съобщения, които резюмират тяхното съдържание. Така че в известен смисъл може да се направи извод за проведените разговори", допълни депутатът.
Нотев отговори положително на въпроса дали комисията ще има окончателно становище дали огласените записи са автентични, манипулирани ли са като съдържание (не само технически) и дали е имало монтиране и разместване на фрази. "Разбира се, това представлява конкретна задача - дали имаме теч на автентична информация, събрана със СРС, дали тя е послужила за основа на манипулиран материал".

На последващ въпрос - как точно ще се разбере това, ако СРС-та са унищожени, Нотев отговори, че "все пак има следа за това". Повтори като аргумент въпросните резюмета от разговорите "и второ - ще имаме възможност да се срещнем с хора, които по веригата са работели с тези СРС и няма пречка те да ни разкажат в какво се е състояло съдържанието, в каква степен то се сравнява с разговорите, които бяха огласени".

Попитан защо прокурорът не е реагирал, ако СРС-та се говори за политическа протекция, шефът на парламентарното звено каза, че това е въпрос, който предстои да изясни прокурора. "Обаче искам да отбележа, че той не е човека, който е в състояние да проследи едно към едно всеки от текстовете, които се събират в рамките на производството. Задължение на тези, които осъществяват СРС, да му изпращат въпросните съобщения. Тоест там има едни момент на преценка дали трябва към този момент да се обърне внимание на тази страна на нещата", твърди Нотев. Допълни, че след като досъдебното производство не е срещу Танов, "ако има разговори, които представляват известен интерес и любопитство или задават други въпроси, те биха могли да бъдат пропуснати в контекста на това, което се търси в производството". / Дневник

КОМЕНТИРАЛИ:
... ...Повечето от вас дори и представа си нямат за какво подслушване става дума в момента. Танов е само върха на айсберга. Бившата Държавна Сигурност също изглежда като смешка сравнена с положението днес. В момента бих препоръчал дори и на най-законно вършещите си работата бизнесмени и обикновени хора да НЕ ИЗПОЛЗВАТ телефоните си. В момента действа презумпцията ВИНОВЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО, а не както е по закон невинен... Милиционерщината е пропила така здраво в ГЕРБ, че е единственото с което могат да се похвалят..което разбира се не е изненада и сам Боко и Цецо си признаха, че само от това разбират! Бъдете бдителни!
... По думите му използването на специални разузнавателни средства спрямо Танов е разрешено по презумпцията?, че престъпната група би могла да направи опит да се свърже с шефа на митниците.
Презумпцията за невиновност е обективно и принципно правно положение, което неизменно съпътства фигурата на съдебно преследвания за престъпна дейност до реализирането на отговорността с влязъл в сила съдебен акт.
В чл.31, ал.3 от Конституцията презумпцията за невиновност е възведена в основен конституционен принцип: Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.
Този принцип има универсално правно значение и важи не само за наказателния, но и за гражданския и административния процес, щом се осъществява отговорност за престъпна дейност. Основател но в чл.11, § 1 от Всеобщата декларация за правата на човека /1948 г./ тържествено се провъзгласява: „Всеки човек, който е обвинен в престъпление, има право да бъде считан за невиновен до доказване неговата вина в съответствие със закона в публичен процес, по време на който са му били осигурени всички необходими гаранции за неговата защита”.
Ето защо презумпцията за невиновност е първата и основна процесуална гаранция за осигуряване на гражданите право на защита.
Презумпцията за невиновност е не само конституционно, но и международноправно принципно положение, което гарантира правото на защита пред вътрешен /национален/ и международен съд. В чл.6, §2 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи и чл.14, §2 от Международния пакт за гражданските и политическите права презумпцията за невиновност важи с еднаква сила за всяко лице, обвинено в престъпление, независимо от характера и вида на закона, въз основа на който се осъществява отговорността.
... Ако В. Танов не е бил сред заподозрените, не е трябвало да бъде подслушван. Трябва да са били подслушвани телефоните на заподозрените (и вероятно са били). Тезата, че подслушването на В. Танов дава допълнителни шансове да се хванат заподозрените в престъпление не прави това подслушване законно. Поне аз така мисля.
Освен това, след като все пак се подслушва В. Танов всички негови разговори извън тези със заподозрените е трябвало автоматично!!! да не се запосват или ако това е невъзможно, НЕЗАБАВНО да се унищожават. Толкова е просто!
Запазването даже за 1 мин. след запосването им би трябвало да е незаконно, освен ако В.Танов или някой друг от разговарящите се е превърнал в заподозрян. От подкомисията не изясняват втората хипотеза. Това означава, че все още не е ясно дали подслушвячите са действали законосъобразно.
Така или иначе изнасянето на тези записи само по себе си е грандиозен гаф и закононарушение. Чакаме да разберем кои са виновните за него и срещу тях да има законови санкии.
Съдържателната страна на записите, обаче има собствен правен живот, няма значение как е изтекла информацията а дали е вярна, т.е. дали има съвпадение на изнесените записи с оригиналните записи. Ако е вярна - имаме ужасно конфузна ситуация с министър председателя ни, която ако не юридически ще има определени морални и политически последствия. (което е вероятната цел на изнесените записи)
Но сама по себе си целта на вредителите няма пряко отношение към истинноста на записите. Ако запистите са неверни, т.е. ако по някакъв начин е променен е смисълът на казаното до степен на лъжа (измама) имаме тежко пресъпление срещу държавноста което трябва да бъде разследвано, доказано и наказано. Прокуратурата трябва да отговори на въпроса КОЙ е извършил престъплението. Освен това трябва да се докаже дали РАЗПРОСТРАНИТЕЛЯТ е знаел за наличието на престъпление или не е знаел.
Тежки задачки за съдебната ни система.
... А извън В. Танов така и не се разбра има ли информация за извършено престъпление или подготвянето на такова от заподозрените, за които е подслушван В Танов. Казаха ни - В. Танов е извън заподозрените и оригиналните записи с негово участие са унищожени. Казаха ни обаче, че тече досъдебно производство срещу... срещу кого? Логично срещу групата заподозрени. Ще научим ли нещо за тази група? Да, след време, ако се образува дело и не, ако досъдебното производство се закрие.
Вие как мислите? Кое е по-вероятно?
... "Тоест това е някакво предположени, много далечно, което е довело до искане за подслушване на Ваньо Танов?
- Разбира се, когато се прави предварително досъдебно разследване, всичко е проверка на версии и хипотези."
"Телефонът на директора на Агенция "Митници" е подслушван, без самият Ваньо Танов да е заподозрян в участие в престъпление."
НПК
Чл. 16. Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.
Чл. 54. Обвиняем е лицето, което е привлечено в това качество при условията и по реда, предвидени в този кодекс
Чл. 208. Законни поводи за започване на разследване са:
1. съобщение до органите на досъдебното производство за извършено престъпление;
2. информация за извършено престъпление, разпространена чрез средствата за масово осведомяване;
3. лично явяване на дееца пред органите на досъдебното производство с признание за извършено престъпление;
4. непосредствено разкриване от органите на досъдебното производство на признаци за извършено престъпление.
Чл. 214. (1) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) Когато досъдебното производство се образува с постановление на прокурора, в постановлението се посочват: датата и мястото на съставянето му; органът, който го съставя; законният повод и данните, въз основа на които се образува досъдебното производство, и органът, който да извърши разследването
Чл. 216. (1) Когато по делото се съберат доказателства за участие на повече лица, прокурорът може да отдели материалите за неустановените и неиздирените лица в отделно дело.
Чл. 243. (1) Прокурорът прекратява наказателното производство:
1. в случаите на чл. 24, ал. 1;
2. (изм. - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) когато намери, че обвинението не е доказано.
(2) С постановлението прокурорът се произнася и по въпроса за веществените доказателства и отменя наложените на обвиняемия мерки за процесуална принуда, както и мярката за обезпечаване на гражданския иск, ако основанието за нейното налагане е отпаднало...

Скандал! Гладен депутат залива с вода в парламента
Председателят на парламента Цецка Цачева отстрани за три пленарни заседания депутата от РЗС Емил Василев. Заседанието бе прекъснато за пет минути почивка.
Преди минути по време на изказване от трибуната Емил Василев е взел от трибуната чаша с вода и за малко да я лисне срещу премиера Борисов, който в момента е ставал от мястото си. Борисов се е разминал за секунди с водата, но е бил залят с вода депутата Тодор Великов, който говореше от трибуната срещу РЗС.
По-рано днес бе съобщено, че депутатът е успял да плисне вода в лицето на Бойко Борисов.

Премиерът Бойко Борисов излезе от залата. Здравният министър Стефан Константинов изтълкува поведението на Василев като резултат от гладната стачка, която последният започна вчера.
"Гладът води до ниско ниво на кръвната захар, това прави хората зли, а ако се повтаря води до затъпяване", обясни Константинов. Коментарът на министъра беше във връзка с гладната стачка, която обяви депутатът Емил Василев.

Великов си навлече гнева на Василев заради изказване срещу РЗС. След инцидента депутатът от РЗС заяви, че правителството няма изход от ситуацията, в която само се е насадило.
"Преди няколко месеца СРС-ата станаха основно доказателствено средство в наказателния процес, сега те се връщат по тяхната глава", заяви Василев пред КРОСС.
Депутатът се съмнява, че вчерашната експертиза на прокуратурата за последните разкрития на печатна медия, уличаващи премиера Борисов в покровителстване на бирен бос, са манипулирани: "Внимателно прочетох заключението на експертите. Въз основа на него не може да се твърди, че разговорите на Бойко Борисов и останалите замесени в СРС-аферата са манипулирани като цяло. Това, което се съдържа в експертизата е ясно - според експертите са налице данни, че е извършен презапис на оригинала на копие на звуков файл. Но това не значи, че е фалшифициран оригиналът". Според Василев идеята е „прокуратурата да подпомогне правителството в неловката ситуация, в която е изпаднало".
Василев е на мнение, че експертизата не дава отговор на основния въпрос - кой е подслушвал премиера и откъде има теч на информация.
"В ДАНС има специална дирекция, която е за защита средствата за връзка. Там работят стотици хора със заплати между 2000 и 5000 лв. Тази дирекция има за главна задача да пази правителствените комуникации и, образно казано, да дава сигурност на телефона на Бойко Борисов. Фактът, че такъв потенциал не е успял да опази личните разговори на премиера, е многозначителен", допълни той.

Емил Василев посочи и друга хипотеза, според която подслушванията може да са дело на чужди разузнавания.
"Например САЩ. Защо не Русия, Израел или Великобритания? Има четири големи разузнавания в света, които разполагат с ресурс да контролират разговорите, включително и на държавни глави", допълни депутатът, който не изключва окончателното решение на СРС-скандалите да дойде от чужда държава.
По-рано днес от заседание на НС бе изгонен и Драгомир Стойнев от Коалиция за България./ Актуално

Янев: Тодор Великов скалъпи видеото до Цачева
Шумът в разговорите на Бойко Борисов е дребен кахър
София /КРОСС/ ГЕРБ използва ренегати от РЗС, за да скалъпва компромати и обвинения срещу партията. Това обяви нейният председател Яне Янев пред журналисти в парламента, където успоредно с дебатите по вота на доверие се вихрят скандали, а депутати си плискат вода в лицето, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Заключението на Янев дойде след като независимият депутат и бивш член на РЗС Тодор Великов четеше писмо от трибуната, от което личи, че Янев предлагал 100 000 лв. на депутат за финансиране на кампанията, от които половината под формата на личен заем, който да бъде върнат по-късно. Лоялният на Янев депутат Емил Василев плисна вода в лицето му, от което Великов заключи, че Василев е неназованият депутат.

„Това е скалъпен компромат", каза лидерът на партията, но призна, че с Емил Василев са имали разногласия. „Ако действително има такова писмо, има прокуратура и съд", заяви лидерът на РЗС.
Янев е убеден, че Великов е скалъпил видеото за подписката на РЗС за ново Велико Народно Събрание и Конституция, което се оказа в пощенската кутия на Цецка Цачева. По-късно тя обясни, че пратените й материали й дали основание да сезира ДАНС, чиято проверка откри нередности в подписката.

Шумът в разговорите на Бойко Борисов е дребен кахър, каза още Янев, който е убеден, че огласените разговори на премиера са автентични. „Трябва да се носи отговорност за съдържанието, а от него личи, че има злоупотреба с власт, търговия с влияние и опит за осъществяване на контрабанден канал", каза лидерът на РЗС и призова шефът на Агенция „Митници" Ваньо Танов да прояви „мъжество и съвест и да направи решителен ход".
„Тези жалки пионки на ГЕРБ могат само да клеветят и злословят, но и това е временно", възмути се Янев. Тезата за т.нар. записи на заповеди на депутатите на РЗС са стара митология, за която се правят опити да бъде върната, коментира Янев. Имало е такива сигнали, за които прокуратурата се е произнесла с постановление. „Не съм карал никой нищо да прави. Записи на заповед няма. Адресирайте тези въпроси към друга политическа сила на име „Атака", каза Янев./агенция КРОСС

Цецка Цачева: Днес е ден разделен
Нова телевизия, „Здравей, България"
Цецка Цачева, председател на Народното събрание

Водещ: Казвам добро утро и добре дошла на председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Здравейте.
Цецка Цачева: Здравейте и добро утро на вас и вашите зрители.
Водещ: Първата тема, по която ми се иска да говорим е свързана с това, което вчера се случи и разправията, която имахте с господин Яне Янев, макар и задочно в ефира на БТВ. Това, което ми направи впечатление е, че останаха недоизяснени въпроси затова наистина е хубаво да бъдат изяснени. Става въпрос за следното, да кажем на зрителите, които не знаят каква е всъщност историята, че вие разполагате с диск, който показва, с видео този път за разлика от другите компромати, които напоследък бяха разпространявани, че има хора, които фалшифицират подписката на РЗС за свикване на Велико Народно събрание. Нормалният въпрос е, понеже и вчера ви питаха, какво в крайна сметка се вижда на този диск?
Цецка Цачева: Аз мисля, че не е очаквано да разчитате, че сега тук, пред цялата аудитория аз ще влизам в детайли и в подробности. Това, което е важно да се знае, че непосредствено, когато бе внесена подписката на РЗС с искане за провеждане на референдум за разпускане на 41-то Народно събрание и свикване на Велико Народно събрание, което да приеме нова конституция, на мен ми бе подхвърлена, това е точният термин, информация в два варианта - на хартиен носител и на диск.
Водещ: Беше ви подхвърлена от анонимен човек?
Цецка Цачева: Ами, след като аз го получавам в кутията си на народен представител, без подпис, без обозначаване, но с достатъчно сериозни твърдения в тези два вида носители - хартиен и аудио записа, който имаше там.
Водещ: Аудио или видео?
Цецка Цачева: Видео, поправям се. Оттук насетне пред всеки един гражданин съгласно Закона за ДАНС и на по-голямо основание за председателят на Народното събрание има едно единствено задължение - да сигнализира компетентната структура в държавата, институция, която отговаря за националната сигурност. Защо? Защото там се съдържаха твърдения за начина, по който е събирана подписката, за начина, по който са използвани лични данни на граждани, за начина, по който е оформяна самата подписка, за да добие този вид - в папки подредени, за да стигнат до нас в Народното събрание.
Водещ: С какво това застрашава националната сигурност?
Цецка Цачева: Там се съдържа какви масиви на информация с лични данни се съдържат, са ползвани без знанието на гражданите, които са носители на тези лични данни, да имат отношение. Тук правя една голяма уговорка, че аз се отнасям с уважение към онези български граждани, които са упражнили добросъвестно правото си на пряка демокрация и са положили подписите си заедно с имената, ЕГН и адрес, така както това фигурира в подписката. Оттук насетне има държава, има структури в тази държава, които трябва да кажат има ли нарушаване...
Водещ: А защо трябва да се занимава с това ДАНС, а не ГРАО?
Цецка Цачева: Защото ГРАО по закон проверява дали на даденото име съответства ЕГН-то. Но когато в този материал, който аз получих, се съдържат имена, има лица, има звук, говор на тези лица от записите, които аз съм предоставила, където трябва, за начина, по който се организира тази подписка и това е подписка за нова конституция, това по същество застрашава националната и държавната сигурност.
Водещ: Да разбирам, че във видеото, което сте получили, примерно, в момента чисто хипотетично, двама души си говорят и си обясняват по какъв начин може да бъде фалшифицирана подписката?
Цецка Цачева: Повече няма да коментирам материалите, които съм получила. Важното е да се знае, че не се търси някакъв вид сензация, защото тези материали при мен са пристигнали в началото на месец декември. Аз съм имала много поводи в целия този период да ги оповестя, което представете си как щеше да спъне работата на парламента и законодателната дейност, която ние имахме, много активна за декември месец. Не се търсят сензации, не се търсят евтини ефекти, защото в тази държава трябва да се спазват законите, така както имам самочувствието, че ние сме правова държава и че всеки трябва да върши работата си така както правилата му налагат.
Водещ: Точно заради правилата обвиненията към вас бяха за двоен стандарт, защото от една страна, когато излязоха другите записи уличаващи хора от правителството, всички казаха да се изчака проверката на прокуратурата и тогава да се види за какво става въпроси, а от друга страна вие ги пращате в ДАНС преди такава проверка. И това, разбира се...
Цецка Цачева: Вижте няма да коментирам в ценното ефирно време...
Водещ: ... поражда съответните въпроси.
Цецка Цачева: ... с което вие и вашето предаване разполага пуснати в публичното пространство кулоарни твърдения за това дали има двоен стандарт, дали има репресии и така нататък. Пак повтарям и казвам, нека всеки да си върши работата на мястото, на което е, съобразно неговата компетентност. Аз обаче искам да се обърна към служителите на ДАНС, към служителите на МВР, на прокуратурата, онези от тях, които добросъвестно и почтено вършат своята работа, да не се притесняват от твърдения, които сега се упражняват върху тях и анализатори, че виждате ли държавата ни била разграден двор, че отвсякъде изтичала информация, не, това не е вярно. Повече от месец не изтече информация по работата, която специализираните звена в ДАНС извършваха по сигнала, повтарям, в началото на месец декември. И нека тези граждани и служители на тези институции да работят спокойно, да спазват правилата и законните разпоредби, които урежда статута им и на тяхната дейност. Защото, пак повтарям, България е правова държава, институциите й работят нормално, съобразно правилата и никакви подобни опити за шум политически и така нататък, виждате, че с вота, който днес предстои да обсъдим в Народното събрание, нещата си идват на мястото.
Водещ: Да, по този вот също имаше доста коментари кой - кого е изпреварил, кой-кого е подхлъзнал, изиграл и така нататък. Между другото като говорим още на темата за СРС-тата, вчерашното изявление от страна на прокуратурата и проверката, която е направена, успяхте ли да прочетете целия текст за това какво са казали от Националния институт по криминалистика и криминология?
Цецка Цачева: Разбира се, че съм се запознала със становището на Върховна касационна прокуратура, но преди това искам да вметна за това, което свърши специалната постоянна подкомисия на Народното събрание за контрол на СРС-тата. Защото преди да бъде огласен резултатът от една от извършените експертизи на прокуратурата, временният председател, казвам временен, защото на ротационен принцип се председателства тази комисия, господин Нотев изключително точно, аргументирано, политически зряло изложи резултатите от проверката на тази комисия. Това какво показва? Има контролни органи в Народното събрание в лицето на тази подкомисия, която ефективно и съобразно правомощията си упражнява своята функция. Така че очакванията ми от миналата седмица за обективен резултат от тази проверка се сбъдват.
Водещ: Вие, разбира се, ще браните своите хора и правилно, те са свършили добра работа. Обаче в целия този текст има, съгласете се, доста неясноти и първо прави впечатление, че никъде не се казва, че тази експертиза е направена за всички записи, в които участва господин Танов. После има и изрази от рода на...
Цецка Цачева: Аз ви предлагам, нека да не четем конкретно експертизата. Хората, които се интересуват от нея...
Водещ: Не, напротив, има няколко неща, които са много важни.
Цецка Цачева: ... са се запознали.
Водещ: Аз ви питам в ролята ви на юрист, даже не толкова в ролята ви на председател на Народното събрание.
Цецка Цачева: Аз съм тук в качеството ми на председател на Народното събрание, разбира се, аз съм и юрист. Категорични са изводите...
Водещ: Ами не са много категорични, госпожо Цачева.
Цецка Цачева: ... че това не са оригинални записи, че това е презапис. Първо е така нали, има ли съмнение по този въпрос?
Водещ: Което да, никой, никога не е твърдял, че не е презапис, но нормално е, за да се тиражира, трябва да е презапис.
Цецка Цачева: Има ли съмнение относно твърденията, че става реч за манипулираност, в смисъл на текстови неточности, несъвпадения интонационни и така нататък, с всички технологични подробности. Текстът е много сложен, той е правен от професионалисти, аз не съм лице с техническа грамотност по такъв начин, че да мога да направя...
Водещ: Има съмнения. Аз ще ви кажа само едно парче, описаните по-горе отклонения както в амплитудно честотните характеристики, така и в областта на синтактичните, стилистичните и интонационните особености, биха могли да се дължат на манипулация върху звукозаписите. В смисъл, изрази от рода на „биха могли" в такъв документ не би трябвало да има.
Цецка Цачева: Вижте, именно защото съм юрист, аз знам в кои случаи категорично се и декларативно се прави извод. Това означава, когато всички възможни експертизи, всички възможни изследвания са направени, а в самото това, този материал, който четете вие, категорично е заявено, че продължават и допълнителните експертизи. Това е само един от резултатите. Но той повдига завесата, бих казала максимално високо, защото става ясно, че това са манипулирани записи. А оттук насетне, много добре, „Галерия" са си назначили частна, независима експертиза и така нататък, нека да се търси истината. Но да се говори за нещата тогава, когато има категорични доказателства за тях.
Водещ: Тогава ще ви обвинят, че след като пак не са съвсем категорични и продължава разследването, е трябвало да се изчака докрай и тогава да се обявят.
Цецка Цачева: Кой да ни обвини и кого да обвини?
Водещ: Ами ще ви обвинят вашите политически противници и хората, които се занимават с изкарването на тези неща.
Цецка Цачева: Днес бих казала, че не е дошло време разделно, а днес е Ден разделен. В смисъл, че е крайно време в парламента, в политическото пространство всеки да се самоозначи и да заяви той от коя страна застава. От страната на тези, които повече от двадесет години по време на преход, с неясни, бих казала задкулисни, възможно е след 30-50 години нашите деца да знаят точната истина, с кулоарна политика а не пленарна, случваща се в пленарната зала, на равни интервали от време да се инспирират в публичното пространство и в обществеността напрежение, да се подхвърлят намеци, твърдения за зависимости и така нататък. Това, което се случва днес, само след няколко часа в пленарната зала, е разискването във връзка с искания вот на доверие. Искам да ви кажа, че...
Водещ: Какво ще промени това на практика, след като изходът му е ясен?
Цецка Цачева: ... аз съм изключително впечатлена от лидерът на партията, който на Изпълнителна комисия във вторник беше категоричен, поиска и като лидер, и в чисто човешки план доверие от звеното, политическия орган на партията - Изпълнителната комисия. И тук не става реч просто за едно-две изречения, искам и получавам, повече от час и половина изключително сериозен разговор. Аз не съм член на Изпълнителната комисия, но там има лица, които присъстваме без право на глас, впечатлена съм. Оттук насетне, след като той поиска и получи категорично подкрепата, доверието на колегите от Изпълнителната комисия, след като вчера Министерски съвет, министрите са застанали също единно зад него и по предвидения ред в парламента постъпи искането за вот на доверие, днес трябва да се заяви и да се чуе, и да се разбере от политолози, анализатори, граждани с активна позиция, които следят политическите процеси в България - вотът на доверие за първи път в нашата политическа нова история се иска от правителство на малцинството. Защото ГЕРБ еднопартийно управлява чрез еднопартиен кабинет без да влиза в коалиционни договорки, каквито няма да скрия, неопределени политици на високи постове в държавни институции предлагаха на министър-председателя тогава, когато му бе връчен мандата за съставяне на правителство. Отговорът през цялото време пред нашите избиратели по време на изборите е било еднопартийно ГЕРБ, за да носим пълната отговорност за това, което се случва. И искането на вот на доверие е инструмент на правителството, това не е парламентарен инструмент. Парламентарният инструмент на опозицията е искането на вот...
Водещ: Не е ли просто един хитър ход от страна на правителството това?
Цецка Цачева: Не, това е бих казала несериозното тълкуване на нещата. Тогава, когато правителството иска стабилизиране на парламентарното мнозинство, не защото има някакво съмнение в това мнозинство, но когато иска категорично да се сложи разделителната линия, черта и да се каже - кои са тези, които искат българската политика и политиците да живеят в зависимости и кои са онези, които искат веднъж завинаги да се сложи точка на всякакви видове зависимости. Вижте, ние сме сериозни, вече зрели хора, в своите двадесет-тридесет години съзнателен живот нали разбирате, че всеки един по някакъв повод - минал на червено и така нататък, би могъл да бъде с нещо уязвен, трябва да се сложи край на подобен род зависимости и да се подредим. От една страна тези, които искат да работят за държавата, тези, които искат България да бъде правова държава тези, които искат България да бъде нормална европейска държава и другите, кукловодите, които непрекъснато търсят по някакъв начин да инспирират напрежение в общественото мнение. И това ще се случи днес.
Водещ: Така ли ще бъде поставено днес в пленарната зала?
Цецка Цачева: Категорично. Днес аз очаквам от правителството, от министър-председателят да заявят, че няма да се отклоняват от курса и линията на политика, която правителството води до момента, защото за това те ще получат нашата подкрепа. Да, има секторни политики, само който не работи, той не греши, има неща, които трябва да бъдат по малко по-различен начин преосмислени. За година и половина в политиката всички ние сме нови лица, неучаствали в бивши управления, неучаствали в разграбването на държавната собственост, защото от тук идват зависимостите, те са в основата си икономически. Защото каквото и да е наследството ни от тоталитарното общество, остана една държавна собственост, която не беше платена и чрез държавния дълг ние и нашите деца дълги години ще плащаме. Но как тази собственост беше раздържавена, по какъв начин, с какви договорки? Аз много пъти съм казвала, че...
Водещ: Това защо досега никой не го е направил?
Цецка Цачева: Защото никой не е имал политическата воля, защото в голяма част...
Водещ: Ама и вие за тази година и половина вие също не сте я показали.
Цецка Цачева: ... в голяма част това, което се прави, трябва да се прави съобразно правилата, а не да се шуми. По начина, по който съм сигнализирала, пак се връщам на подписката, не беше нужно да се шуми и да се говори. Значи случват се нещата, активната законодателна дейност, активните стъпки, които правителството направи, но излишно е аз да го коментирам, вие ще го чуете днес в пленарна зала. И тук искам да се върна на първия въпрос - самият факт, че е възможно в 2011 година, ние не сме 1992 година, непосредствено след прехода, лични данни на граждани да бъдат в обръщение без аз като гражданско лице, със защитени конституционни права, да знам кой, как разполага с моите данни, говори, че има някакъв проблем. Дали е като цяло в сигурността...
Водещ: Ама то този проблем можеше да го има в подписката на ВМРО, можеше да го има и в подписката против монополите и всички тези неща, които са при вас в Народното събрание.
Цецка Цачева: И не е невъзможно да го няма. Там данните вече са публични, не е имало изрична информация, не съм сезирала конкретно, но пък тя е публична и няма пречка ДАНС да се самосезира. А и вие пък откъде сте сигурни, че не се е самосеризала и не работи по тези въпроси?
Водещ: Не съм сигурен, но не съм сигурен дали ДАНС, пак ДАНС трябваше да се занимава с това.
Цецка Цачева: Сега, какво трябва да се случи в момента - въпросът за СРС-тата? И ще се върна една година назад да направя една аналогия с ГМО-тата, които бяха долу-горе в този сезон миналата година гореща тема. ГМО-тата не са нещо лошо, ние обаче сме предпазливи и бяхме такива, а аз в личен план тогава, когато се убедих, че няма достатъчно гаранции, не разполагаме с лаборатория, няма контролна институция, която да следи за тези добре разписани от нас правила, не трябва да ги има.
Водещ: Добре, обаче кажете за СРС-тата, защото ще ми счупят ушите нашите колеги.
Цецка Цачева: И сега правя, правя сега препратката към СРС-тата. СРС-тата са нещо много полезно в битката с организираната престъпност и в преодоляване на корупционните схеми, но тогава, когато...
Водещ: Въпросът е да се ползват както трябва.
Цецка Цачева: ... тогава, когато и до когато, бих казала, няма изграден категоричен механизъм за контрол на тези СРС-та, за мен лично като човек и като юрист, е по-добре те да бъдат ползвани в по-ограничени размери. И не по всякакъв повод.
Водещ: По някакъв начин се приближавате но министър-председателят, който каза, по-добре да ги спрем докато не можем да ги контролираме.
Цецка Цачева: Затова направих препратката и аналога, който вече имаме нашето правителство и закона по начина, по който го гласувахме, същото се случи миналата година с ГМО. По-добре да забраним, след като не можем да контролираме.
Водещ: Да контролираме правилно. Накрая да ви питам само, очаквате ли някаква изненада днес по време на гласуването, след като нещата са ясни? ГЕРБ и „Атака" ще бъдат заедно, от другата страна ще бъдат БСП и ДПС, единственият въпрос е как ще гласува Синята коалиция, не че на практика това има някакво значение за изхода на вота. И защо в крайна сметка се прави това, след като то е ясно?
Цецка Цачева: Ще бъда максимално откровена, за мен резултатът е ясен от изхода на този вот, но моите очаквания и очакванията на правителството са политическите и парламентарните групи, независимите народни представители в пленарната зала, поименно и явно пред камерите да заявят кой от коя страна застава на шахматната дъска. Защото повече подобни тайни ходове, с офицери, с пешки, с царе и царици аз считам, че е недопустимо да има. Нека веднъж завинаги да се каже, стига на компроматните войни, стига на манипулиране със зависимости. Има достатъчно сериозно мислещи политици, подготвени политици и дайте възможност, нека да дадем, ние като парламент ще го направим след няколко часа, но и българското общество и медиите, да се случва парламентарната публичност, след като сме парламентарна република, в пленарната зала, а не в кулоарите. Разбира се, кулоарите също са много важни за медиите и аз не съм против това, те имат пълен достъп до постоянните комисии и до всеки един народен представител, дори малко повече ни идва на народните представители всеки един момент с микрофон пред нас.
Водещ: Сега да ви кажа нещо, което донякъде изглежда смешно, обаче познайте кой е на пряката телефонна линия в момента?
Цецка Цачева: Господин Яне Янев?
Водещ: Ами да му дадем възможност да каже нещо?
Цецка Цачева: Естествено.
Водещ: Ами колеги давайте господин Янев, след като има желание да каже нещо, иначе ще ни обвинят, че ние постъпваме по друг начин и не даваме възможност на хората да кажат мнението си. Не че той също изпълнява заръките на министър-председателя да се обажда тогава, когато е засегнат по някакъв начин. Какво стана сега, имаме ли господин Янев на телефона? А добре, ще го включат в момента, в който успеят да се свържат, защото...Да, нормално, естествено, че ще го питаме защо иска включване, след като на практика в този момент неговото име не е споменавано в нашия разговор до този момент. Но така е, все пак тази тема наистина е щекотлива, ако мога така да кажа. Хубаво е обаче наистина да се сложи един път завинаги край и ако смятате, че днес ще успеете да го направите в Народното събрание, това би било един изключително полезен ход.
Цецка Цачева: Аз съм убедена, че днес е ден на отхвърляне на всякакви зависимости, на всякакви манипулации, всякакви страхове всявани в обществото. Вижте, ние сме получили мандат от българските граждани и този мандат е четиригодишен съгласно конституцията.
Водещ: Ето го господин Янев, само ви прекъсвам за секунда. Добър ден, господин Янев. Какъв е поводът да поискате да се включите?
Яне Янев: Добро утро. Би следвало, когато човек заема такъв висок пост в държавата, особено при парламентарна форма на управление, да си дава сметка каква отговорност носи. Това, което каза госпожа Цачева, се разминава драстично с тази отговорност.
Водещ: Кое по-точно?
Яне Янев: Тя не знае ли, че създава прецедент по отношение на член 11 от Лисабонския договор, свързан с гражданската инициатива. И че този прецедент службите, репресивните служби да проверяват обикновени български граждани, другата седмица се поставя на пленарно заседание в Европейския парламент. И тогава България я грози опасността да й бъдат наложени политически санкции, по-тежки от тях не съществуват. Това, което тя се опитва да внушава по отношение на новите лица, не само, че драстично се разминава с истината, но ние в близките дни ще покажем госпожа Цачева как е боравила с лични данни като адвокат и по отношение на нейните...
Водещ: Това е пак някакъв компромат сега, господин Янев, така ли?
Яне Янев: Не е никакъв компромат, ние винаги си служим с документи. Да не би да са компромат нотариалните актове на Цветан Цветанов за въпросните имоти, това компромат ли е според вас?
Водещ: Добре, дайте да не се връщаме назад към стари неща, защото наистина и нашето време е силно ограничено все пак. Това ли беше, което искахте да кажете? Веднага да дадем възможност на госпожа Цачева да отговори.
Яне Янев: Искам, искам да кажа...
Водещ: Какво нарушавате във връзка с Лисабонския договор, какво е това нарушение?
Цецка Цачева: Вие очаквате от мен да коментирам господин Янев? Аз бях категорична, стига разбуждане на страхове и зависимости в гражданите. Много добре знам правомощията си и ги познавам, много добре познавам задълженията си, това, което върша и говоря, е съобразно правилата и законите в тази държава.
Водещ: Притеснихте ли се от това, което сега чухте, че ще ви изкарат и на вас някакъв компромат?
Цецка Цачева: Имам ли вид на притеснена?
Водещ: Определено не. Няма и да напуснете студиото сега, нали, в смисъл няма да си тръгнете така, когато приключим?
Цецка Цачева: Не, аз ще го напусна, но когато вие ме поканите и ми свърши времето.
Водещ: Добре. Ами наистина трябва да сложим край за съжаление, защото времето ни напредна силно. Пожелавам ви успешен ден днес и дано всичко мине така както си представяте.
Цецка Цачева: Благодаря ви. Аз желая днес да бъде един ден, своего рода ново начало, за по-спокоен работен ден на правителството, защото по този начин, просто хаби се интелектуална енергия в непрекъснати обяснения. И когато следващия път бъда във вашето студио, ако ме поканите, да говоря за законодателни приоритети, да говоря за парламентарен контрол на Министерски съвет и така нататък, а не да опонирам на народни представители, които звучат несъстоятелно-
Водещ: Дано да е така. Благодаря ви още веднъж за този разговор. / агенция КРОСС

Цецка Цачева отстрани от заседанието депутат от БСП
София /КРОСС/ Председателят на парламента Цецка Цачева отстрани от заседанието, на което се обсъжда вота на доверие към правителството, депутатът от БСП Драгомир Стойнев, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Причината за това беше, че той на няколко пъти не се съобрази с нейното предупреждение да се съобразява с правилника на парламента. Стойнев обвини управляващите, че са свързани с контрабандата и разкритикува социалната политика на правителството.
Върнете парите от контрабандата, те не са за купуване на изборите, това са парите на българския народ, настоя той. Изказването му надхвърли определеното за това време и Цачева му отне думата. След това отново поиска да се изкаже, този път за лично обяснение, след изказване на социалния министър Тотю Младенов, но започна да говори за цялостна политика на правителството и дори влезе в диалог с премиера Бойко Борисов.
Тогава Цачева го отстрани от днешното заседание и даде почивка. / агенция КРОСС

КРС проверява мобилните оператори за подслушване
София /КРОСС/ Вече правим проверки и на трите големи мобилни оператора дали има намеса от тяхна страната в подслушванията в България. До края на седмицата ще имаме резултати. Това заяви пред БНТ Веселин Божков - председател на Комисията за регулиране на съобщенията. По думите му, се проверяват вътрешните правила, контролните функции, кой каква степен на достъп има и т.н. Към днешна дата резултатите са положителни - операторите са предприели сериозни мерки, за да осигурят конфиденциалност, посочи Божков. По думите му, силовите ведомства на първо четене нямат съмнения, че от операторите изтича информация. Председателят на КРС отбеляза, че такива проверки се правят регулярно.
/АБ// агенция КРОСС

Лютви Местан: Усещането за морална криза да не доведе до политическа
От ДПС заявиха, че няма да подкрепят поискания от правителството вот. Според Лютви Местан вотът има политическа логика, но няма да го подкрепят. Той предупреди, че ако само „Атака" подкрепи мнозинството, това може да доведе до зависимост на ГЕРБ.
„Много по-интересен е въпросът кога се иска този вот на доверие. Няма съмнение, че това неслучайно следва скандалите, които изправят властта пред морален казус. Защото вие с присъщия ви усет вече сте наясно, че има необходимост от превенция на риска усещането за морална криза да не се трансформира в криза на доверието на български граждани, оттам в политическа, парламентарна и управленска криза", посочи депутатът.
"Няма как да не ви припомня съдбата и на други партии, които са изгрявали ярко, оглавявали са властта и са се изправили пред въпроса не дали биха оцелели във властта, а дали биха останали трайно в българската политика", заяви Лютви Местан в парламента. / БЛИЦ

"Синята коалиция" ще гласува с "въздържал се"
Партия ГЕРБ е поискала подкрепата на СДС и ДСБ
Партия ГЕРБ е поискала подкрепата на "Синята коалиция" по време на почивката в парламента, стана ясно в кулоарите на Народното събрание. Съпредседателите на коалицията са поставили като условие към правителството да приеме петте искания, които "сините" поставиха преди дни. По информация на източник на БЛИЦ Бойко Борисов и министрите му не са приели условието за отказ от строежа на АЕЦ "Белене", което беше основно.
Останалите условия бяха да се приеме фискален борд в България, да се даде приоритет на "Набуко" пред "Южен поток", всички агенти на ДС да напуснат кабинета, включително министрите, които "сгафиха сериозно".
След кратко заседание на групата председателят на СДС Мартин Димитров заяви в пленарната зала, че "сините" ще гласуват с "въздържал се".
От трибуната на парламента Волен Сидеров препотвърди, че "Атака" ще застане зад ГЕРБ./ БЛИЦ

Станишев поиска оставка на кабинета
Правителството да подаде оставка и да се произведат извънредни избори - за това настоя в пленарната зала лидерът на БСП Сергей Станишев по време на обсъждането на вота на доверие на кабинета „Борисов".
Целта на вота е да се осигури комфорт на правителството до предстоящите президентски и местни избори, посочи соцлидерът. С този ход застава зад всичко, което се случи в страната през последните 18 месеца.
„Господин министър-председател, не си правете илюзия, че с този вот можете да захлупите недоволството от вашата политика и да възстановите доверието на хората. В момента слагате похлупак на врящо гърне, което рано или късно ще гръмне, защото вашето правителство подклажда огъня под него всеки ден, но не можете дълго да заблуждавате и да лъжете всички. Има, разбира се, и друг изход от тази ситуация - от улицата, но не го пожелавам нито на вас, още по-малко на страната", каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП./ БЛИЦ

Вот на ход! Депутатите гласуват явно, прави и по азбучен ред.
Мнозинството в парламента реши депутатите да гласуват поименно, а не тайно вота на доверие към кабинета "Борисов". Всеки ще трябва да става прав на място и да казва как гласува - „за”, „против” или „въздържал се”.
Това ще става по азбучен ред. Предложението беше направено от ГЕРБ, предаде Дарик радио.
Цялото правителство дойде в парламента, където в 9 часа започнаха за разискванията по вота. Дебатите се предават на живо по БНТ и БНР. След приключване на дебатите, на същото заседание ще се гласува и решение.
Очаква се правителството да получи поискания вот на доверие с гласовете на "Атака". От Синята коалиция най-вероятно ще гласуват „въздържал се”, тъй като поставиха изисквания, които няма да бъдат изпълнение от кабинета.
Вотът ще се смята за приет, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите в пленарна зала народни представители. ПГ на ГЕРБ има 117 депутати, а тази на "Атака", която подкрепя кабинета, е от 20 народни избраници, съобщи БТА.
Нито едно правителство в последните 20 години не е предприело такъв широк кръг реформи, това каза премиерът Бойко Борисов пред депутатите.
Мерките, които прилагаме, за да разрушим кръгове на интереси, които години наред забогатяваха, пораждат съпротива и реакция срещу правителството и министър-председателя, каза Борисов.
Целта е да се възстанови статуквото от последните години, категоричен беше министър-председателят.
Изплатихме над 1,5 млрд. лева дългове по договори, подписани от правителството на Станишев. Това каза на дебатите за вота на доверие вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
Постигнахме по-добри параметри от заложеното през този бюджетен период - 2,8 млрд. лева – 3,9 % от БВП на касова основа и 3,6 % на изчислена основа. Това е по-добре от заложеното. Фискалният резерв е над 6 млрд. лева, при заложени 4,6 млрд. лева – 1,5 млрд. повече от заложеното. Приходните агенции свършиха своята работа. Започнахме да въвеждаме правила, които се спазват от всички, да няма скрити практики, както го имаше при правителството на тройната коалиция. В Агенция „Митници” всички бяха оценявани обективно и се постигнаха реформи.
„Няма нито едно политическо назначение от нито една партия”, заяви Дянков.
С промените в закона за акцизите, всички обекти със статут на склад, бяха прелицензирани. Наредба номер 3 е реална – складирането, съхранението и производството на акцизни стоки се следи. „Ние го направихме за първи път. Изградихме фискална система между бензиностанциите и НАП, това можеше да стане и преди, нали така, г-н Станишев, но ние го направихме”, каза още Дянков. Всяка регистрирана фирма по ДДС трябва да свърже касовия си апарат с НАП. Промените, които направихме са много, а предстоят още много други.
Усвояването на европейски средства върви с непознат до момента темп и при пълна прозрачност. Има рекорден ръст на плащанията по програмата ОПАК
През второто тримесечие беше регистриран ръст на БВП. А за първи път от 2 години се регистрираният ръст е на годишна основа. Започна възстановяването на вътрешното потребление, без да увеличаваме данъците, да режем от пенсиите или от заплатите.
България вече е страната на най-ниски данъци в Европа. Мoody’s потвърди положителния ни кредитен рейтинг, а той беше свален при правителството на Станишев, каза Симеон Дянков.
АСН/ СТАНДАРТ

Спокойствие за Борисов или служебен кабинет на Първанов
"Атака" не осребряваме нищо и за нищо не извиваме ръце, обяви от парламентарната трибуна Волен Сидеров.
"Тези, които използват ченгесарските интриги, трябва да ги преосмислят, за да не се върне Първанов чрез тях на политическата сцена. Да направим каквото трябва, за да станем средноевропейска държава, каквато заслужаваме да бъдем", настоя националистът.
"Скандалите, занимаващи медиите, са в резултат от нелегитимни фактори, извън политиката, в задкулисие, в ъндърграунда", прозря Сидеров.
"Аз не виждам сблъсък на идеи. Виждам задкулисна игра, направена от мафиоти и тази интрига се превръща в политическа тема. Този вот сега ще сложи край на тези нечисти удари, политическо говорене и действие. Тук министрите казват един по един какво са правили като министри", посочи Сидеров.
Той призна, че не могат сами да поемат управлението и затова ще подкрепят правителството.
По думите му – трябва да се даде спокойствие на премиера да свърши това, което трябва.
"Другото е служебен кабинет на Първанов. Това не трябва да стане. Ако го направим, ние ще излъжем избирателите си. Това е моето задължение към тях.
РЗС и Синята коалиция казаха, че ще подкрепят малцинственото правителство на ГЕРБ. Подписаха се 3 отделни декларации. Всеки подписа, че ще подкрепят кабинета. Още в първите месеци РЗС се отметна от това. Сега виждаме другото отмятане – посочи Сидеров.
Костов е парламентарист и знае, че при вот на доверие гласуване "въздържал се", значи "против", обясни подкрепата си за ГЕРБ Волен Сидеров./ ДНЕС

В крайна сметка Иван Костов по килифарски обясни защо ще гласува неговата партия “въздържал се” – тинтири-минтири казано най-общо приказки. И тук съждението на Сидеров е правилно за подобно поведение. На Костов все има нещо да не му харесва, все нещо вижда зад политическите паравани... Защо когато беше на власт не демонстрираше такъв буквално ербаблък?, ами безумно, със затворени очи приватизираше и вършеше неща, които ощетяваха народа ни? Защо? – празнодумството му ни е известно. Жалко, че такива хора се мотаят из Парламента ни все още. / б.м.

Янев: ГЕРБ замисля, изпълняват ренегатите от РЗС
В кулоарите на парламента лидерът на РЗС Яне Янев нарече ренегат независимия депутат Тодор Великов, който от парламентарната трибуна прочете компромат, че му е предлаган подкуп от РЗС.
Тодор Великов четеше писмо, от което става ясно, че лидерът на партията Янев е искал заем от 100 хиляди лева за предизборна кампания. Малко след това депутатът от РЗС Емил Василев излезе до парламентарната трибуна и лисна чаша вода в лицето на говорещия независим депутат Великов.
Ако той разполага с подобни писма, които ме уличават - има прокуратура има и съд, заяви Янев и допълни: „Преди всеки наш конкретен ход те започват да фабрикуват компромати."
Яне Янев е категоричен, че всичко се замисля от ГЕРБ, а изпълнителите са ренегатите от РЗС.
Той каза още, че записите на разговорите между Бойко Борисов и Ваньо Танов са автентични и не са манипулирани, както твърдят от института по криминалистика на МВР.
За нито един от тези записи не е посочено, че са правени каквито и да било монтажи. Те казват, че по принцип са манипулирани, заяви той и запита: „Коя част от тези записи е манипулирана?"
По думите му това са „пълни глупости и записите са 100% автентични."
Това че има някакъв шум, някакъв страничен ефект е малък дребен кахър. Трябва да се търси отговорност за съдържанието, категоричен бе лидерът на РЗС. / НЮЗ.БГ


Антония Първанова: Лекуваме се в Европа, при нужда доплащаме
Евродепутатите одобриха вчера окончателния вариант за директива, която ще позволи на българите и на останалите граждани на ЕС да се лекуват в чужбина. Разбира се, ако става дума за някоя от 27-те членки на съюза. Това ще става, ако в родината не може да се осигури лечение за болестта им.
Директивата стана факт след тригодишна битка между депутати и страни членки, с активното участие на българската евродепутатка Антония Първанова. Сега страната ни заедно с останалите 26 държави членки имат 30 месеца на разположение, за да въведат в действие новия еврозакон.
Директивата за правата на пациента в трансграничното здравеопазване предвижда лечение в друга държава от ЕС, като страната на произход го заплаща. Финансирането е с размера на средствата, които се отпускат в родината на пациента по съответната клинична пътека или друга обществена застраховка. Ако са нужни повече, болният доплаща. За да замине, пациентът ще се нуждае от предварително разрешително, което ще се издава в родината му. То ще доказва, че страната не може да осигури конкретна здравна услуга за гражданина си и затова той отива в друга “колежка” от ЕС.
- Г-жа Първанова, откъде тръгнахте и къде финиширахте в компромиса с Европейския съвет?
- Директивата е следствие от решения на Европейския съд от 20 г. в защита на правата на пациентите.
- Защо се забави приемането на директивата?
- През 2009 г. тя бе блокирана заради несъгласие във Великобритания, Белгия и Германия. Те не искаха пациенти от цяла Европа да бъдат приемани в болниците им. Но допряхме до други аргументи - в Европа правата на болните са силно нарушени - много страни не могат да гарантират качествена медицинска помощ.
- България сред тези страни ли е?
- Да. Има големи диспропорции в ЕС. У нас продължителността на живота на мъжете е с 10 г. по-ниска от средноевропейската. В Литва и Латвия има 13 пъти повече туберкулоза от Финландия. Накрая ЕК и ЕП успяхме да се споразумеем по окончателен пакет с Европейския съвет.
- Какво включва той?
- Издаване на предварителна авторизация - разрешение за медицинска услуга в чужбина, ако тя не се предлага в родината.
- Например?
- У нас тежка дискова херния се лекува с операция, но без образен контрол. Пациент може да поиска да си направи операция с такъв образен контрол в Германия. Ще се състави и списък от случаи, в които може да се отказва разрешение за чужбина - когато медицинската услуга там би била сериозен риск за здравето.
- Каква е гаранцията, че пациентът няма да се спомине, докато чака авторизацията?
- Има изисквания за сроковете. Преди това държавата трябва да направи мрежа от центрове, където хората да получават информация къде у дома каква здравна услуга получават. Ако има списък на чакащи, а случаят е спешен, тогава ще им се обясни в коя страна могат да отидат. Предложих всеки случай да се разглежда индивидуално. Срокът да е до 1 месец за определени операции, а ако е свръхспешно - разрешителното да се издава незабавно. Това се прие.
- Как ще се плаща?
- Парите се възстановяват до сумата, която се дава за същото лечение в страната членка. Разликата ще е за сметка на пациента. Ако пък сумата дойде в повече, тогава останалите средства ще се използват за пътни разходи, за придружител. Директивата дава и възможности за хората с редки болести, като таласемията, да получат лечение за цял живот в друга държава. Целта на новото еврозаконодателство е не да праща пациенти из цяла Европа, а да накара страните да повишат нивото на здравеопазването си, за да не ги губят. / ТРУД

понеделник, 3 януари 2011 г.

ЧЕСТИТА НОВА 2011 ГОДИНА!

Сн. Село Сполука (област Кърджали) се намира в Южен централен регион на България и е част от община Ардино. Площ на Село Сполука: 3.4km2 (НСИ). Население на Село Сполука: 36 жители (към 01/01/2007 - НСИ). Пощенски код на Село Сполука: 6799.
На всички живеещи по тези земи (България) желая много здраве, ежедневна радост и сполука! Нели Кирилова



КОМЕНТАР:
scorpionz7175 Преди 2 дни
HAPPY NEW YEARS!!!
FROM CANADA
DEC 31ST 2010
BLESS!!

Коментар от качилия клипа (ello - http://www.youtube.com/user/ello )
Друзья спасибо за комментарии, пожалуйста, не используйте персональные нападки на артиста и нецензурные выражения, так как ELLO смотрят люди разных возрастов, включая детей. Все остальные мнения и комментарии - WELCOME!
ПОДПИСЫВАЙТЕСЬ НА ВИДЕО КЛИПЫ И СМОТРИТЕ ИХ ПЕРВЫМИ НА САМОМ ПОПУЛЯРНОМ МУЗЫКАЛЬНОМ КАНАЛЕ ELLO.
СПАСИБО.


Дилма Русеф ще посети България най-рано през юни
Дилма Русеф, която встъпи в длъжност като президент на Бразилия на 1 януари, ще направи първите си посещения в САЩ, Китай и държави в Южна Америка, предаде АФП.
„Разговарях с президента за програмата на първите й президентски пътувания в чужбина: тя предвижда визити в съседни страни и в нашите главни икономически и търговски партньори, като САЩ и Китай”, съобщи външният министър Патриота. Той допълни, че Дилма Русеф ще присъства на срещата на върха между Латинска Америка и арабските държави, която ще се състои през февруари в столицата на Перу Лима.
Патриоти добави, че Дилма желае да посети също България, в рамките на европейска обиколка, но датата на визитата още не е уточнена, пишат бразилски медии.
В навечерието на иногурацията на 31 декември Дилма Русев се срещна с българския премиер Бойко Борисов, който я покани да посети родината на баща й, Петър Русев. Идеята била посещението да се състои най-рано през юни./Блиц

Чили: отново трус, отново паника
Макар силните земетресения да не са рядкост в Чили, вчерашният земен трус предизвика паника сред част от населението. Първоначалните опасения за разрушително цунами се оказаха излишни. Засега няма сведения за жертви.
Споменът за разрушителния трус от февруари миналата година подсили страховете на хората в Чили след вчерашното земетресение със сила от 7,1 по Рихтер. Най-силно то е било усетено в региона на Араукания, на около 600 км. от столицата Сантяго.

Споменът за 2010-та е жив

Според местните власти, във въпросния регион е имало прекъсвания на електрозахранването. Центърът за ранно предупреждение в Тихоокеанския регион съобщи, че не се очаква "унищожително цунами", както и че няма опасност, застрашаваща Хавай. Според учените са възможни единствено по-малки локални цунами в радиус от около 100 км. от епицентъра, които биха могли да предизвикат разрушения.

Все пак земният трус предизвика паника сред част от населението в крайбрежните региони. Чилийската телевизия съобщи за панически действия на населението в Пуетро Сааведра и Тируа, където хората се втурнали да бягат към по-високо разположените части.

Точно същият регион беше разтърсен от сеизмични трусове и през фувруари 2010-та - тогава силата им достигна 8,8 по Рихтер. Загинаха 521 души, а цели села бяха напълно унищожени. Материалните щети тогава възлизаха на около 22,5 млрд. евро.

Огнището на сегашното земетресение, според учените от американския институт за Геологически наблюдения, се намира на 16 километра дълбочина. Първоначално съобщената сила на труса беше от 7,2 по Рихтер, но впоследствие беше коригирана. Имало е поне един затихващ трус от пета степен.

В огнения обръч

И през миналото Чили много често е ставало жертва на разрушителни земни трусове. Причината е в това, че южноамериканската държава се намира в региона на така наречения Тихоокеански огнен обръч. Става дума за вулканичен регион с формата на подкова, който обхваща Тихия океан и почти цялата Тихоокеанска континентална плоча. Поради постоянното движение и търкане на няколко континентални и океански плочи, сеизмичната дейност в региона е особено активна.

АГ, БУ, Д. Попова-Витцел / Дойче Веле

Избираме между 2 отстъпки в данъчна кампания 2011
От днес започва данъчната кампания за облагане на доходите, получени през миналата година, информира БНР.
По закон декларации подават всички, които са получавали пари различни от заплата - без значение дали имат да доплащат данъци или не. Ако онези, които дължат налози платят до 10 февруари - могат да ползват 5% отстъпка.
5% от дължимото ще се приспада и ако декларацията се подаде по електронен път до крайния срок - 30 април. Двете отстъпки обаче не могат да се комбинират.
Според Боряна Георгиева от НАП през тази година младите семейства, които ползват данъчни облекчения заради ипотека, ще подават по-малко документи. От 2011-та земеделците също вече дължат данъци./Нюз.бг

Стара Загора пред епидемия от жълтеница
Възможност за обявяване на епидемия от хепатит А обсъждат здравните власти в Стара Загора, се разбра в понеделник.
Броят на болните от т.нар.болест на мръсните ръце непрекъснато нараства. Заради необходимостта да се подсигурят още легла за новопостъпващите с хепатит А в старозагорската многопрофилна болница е преустановен плановият прием в четири отделения.

Целият персонал от закритите отделения обслужва инфекциозно болните, които са пребазирани, обяви директорът на лечебното заведение д-р Николай Колев.

В болницата сега има около 300 пациенти, половината от които - с жълтеница. / Блиц