неделя, 29 май 2011 г.

ЛИПСА НА ПАРИ И МОРАЛ – заглавие от Биволъ 04 Май 2011 15:29 2509 посещения

Факт е, че след партийния преврат 1989 г. комунистите се прегрупираха за ограбване народната собственост – те винаги са си мислели, че тя просто си е тяхна. Факт е, че се нагледахме за повече от 20 години на всякакви престъпления и издевателства над народа ни. Факт е, че всичките ни политици и правителства си живееха мирно и тихо вече толкова години с т.нар. българска мафия. Факт е, че всички те са били наблюдавани какви ги вършат от западняците. Факт е, че само нашето общество си затваряше очите за всякаквите им провали, изцепки и падения. Факт е, че политическата нечистоплътност и днес волно се разлива по тротоари, шосета и въобще по живота ни. Факт е, че е време да вземем решение за индивидуалното и националното си поведение!

В крайна сметка кои сме ние народа, какви сме из тази географска ширина е редно да се позапитаме? Безмозъчни социалисти или лицемерни демократи? Ако сме от първите – ясно е защо сме толкова заклети бедняци, стигащи до безпрецидентен мазохизъм в ежедневното си мизерстване. Ако сме от вторите, пази Боже, значи откровено сме си сключили сделка с Дявола. Ясно е, че и в двата случая печеливши няма, народе! Много си го загазил. Четейки долните редове ще разбереш и колко.

А тарикатите ни политици отдавна са стегнали редиците си (спомнете си какви скандални избори се произвеждат през определен период от време в държавата ни), поогледайте се, българи, в каква бедност и ежедневна репресия сте набутани (инфлации, дефлации, стагнации и ровене по кофите дето са ни осигурили тез нехрани майковци, а като за “капак” наляво и надясно съдят неправомерно всичко живо, или поне каквото е останало от народа ни). Замислете се моля, само сред какъв буламач от престъпност, убийства, грабежи, комплоти и жестокост ежедневно морно разнасяте телата си по булеварди и "работни места", белким припечелите някоя и друга паричка, за да нахраните децата и себе си! А дали сте нахранени, вкл. и духовно? Кой да ти каже! Замислете се. И се сетете, че все пак няма нищо вечно. Всичко по живота ни, сега и тук, е в ръцете ни. А пак идат избори, и други народни мъчения...! Да не ги смачкваме като непотребен лист хартия и захвърляме в домашната си кофа за боклук.
Нели Кирилова

НАРОЧНО ОСТАВЯМ ДАТИТЕ НА ПУБЛИКАЦИИТЕ, КАКТО И ОТ КОЛКО ЧОВЕЦИ ТЕ СА ПРОЧЕТЕНИ – МАЙ ЗА 7 МИЛИОННОТО НИ НАСЕЛЕНИЕ СА СКАНДАЛНО МАЛКО!? КАК МИСЛИТЕ?

05SOFIA1207] БЪЛГАРСКАТА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ
от Wikileaks Биволъ Понеделник, 02 Май 2011 08:59 3512 посещения

Пълният текст на грамата 05SOFIA1207 е от Wikileaks и първоначално е публикувана в редактирана версия на сайта на Гардиън

7/7/2005 7:59 05SOFIA1207 Посолство София ПОВЕРИТЕЛНО 05SOFIA104605STATE99125

Този доклад е частичен откъс от оригиналната грама. Пълният текст на оригиналната грама не е достъпен.
ПОВЕРИТЕЛНА ЧАСТ 01 от 09 София 001207 SIPDIS МИНИСТЕРСТВО НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ, МОЛЯ ДА СЕ ПРЕДАДЕ НА ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ 12958: DECL: 07/07/2015 TAGS: PINR, KCRM, PGOV, EINV, ECON, KCOR, BU,

Организирана престъпност ТЕМА: (U) ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ В БЪЛГАРИЯ (C-CN5-00054) REF: A. A. STATE 99125 B. B. SOFIA 1046

Класифицирано от ПОСЛАНИК ДЖЕЙМС ПАРДЮ ПО ПРИЧИНА 1.4(C).
1. (U) тази грама е в отговор на посоченото като А искане на информация за организираната престъпност в България и на Балканите. Където не са цитирани директни източници, връзките се базират на информация от оперативни контакти и обществено достъпни публикации.

ОБЩ ПРЕГЛЕД И ДЕЙНОСТИ
2. (SBU) Може да се каже, че силата и имунитета спрямо закона на организираната престъпност (ОП) е най-сериозният проблем на България днес. Дейностите на ОП са в основата на корупцията и неефективността на съдебната система в България и спъват икономическото развитие на страната. Българската ОП е особено силно замесена в международно пране на пари, трафик на наркотици, и фалшификация на пари. Групировките на ОП са разнообразни - от местни улични престъпници, които се занимават с изнудване до находчиви международни нарко босове и такива свързани с пране на пари. Около 118 групи на организираната престъпност са действали в България в края на 2004 г., според данни на Националната служба за борба с организираната престъпност (НСБОП) към българското вътрешно министерство, но много от тези групи са малки и сцената е доминирана от шепа големи играчи. До днес нито една значителна фигура от ОП не е наказана от българската съдебна система, въпреки продължаващата серия от убийства свързани именно с ОП. Щатски правоприлагащи агенции с офиси в София подкрепят усилията за намаляване на ОП в България. Отделът за предотвратяване на измамите към консулския отдел на американското посолство в София води агресивна политика за предотвратяване на пътувания на личности от ОП до САЩ.

3. (SBU) Известно е, че групировките на ОП се занимават с трафик на наркотици, проституция, изнудване и рекет, различни финансови престъпления, кражби на коли и трафик на крадени автомобили. Трафикът на хора с цел сексуална експлоатация, измами с дебитни и кредитни карти са също част обичайните дейности на българската организирана престъпност. Криминалните групировки, които се занимават с трафик на хора са изключително подвижни и жертвите често се продават или разменят между различните групи. Много групировки използват като домакини редица законни фирми в страната или чужбина за да перат приходите от незаконните си дейности. Няколко добре известни бизнесмени свързани с организираната престъпност са заложили богатството си под формата на собственост на спортни отбори, проекти в недвижими имоти и финансови институции. (Една от дейностите на организираната престъпност, на която се отдаде специално внимание през 2004 г., поради големия й ръст, бяха измамите с данък добавена стойност (ДДС). Министерството на финансите изчислява, че измамите с ДДС водят до загуби за българската държавна хазна от около 700 милиона щатски долара годишно.)

4. (SBU) Фалшива валута – и щатски долари и напоследък все повече и повече евро, се произвежда в България и се разпространява главно във Франция, Гърция, Италия и Испания от малки групи българи, които се завръщат в България незабавно след като направят доставката. Въпреки, че се смята, че има сътрудничество между българските и международните криминални групировки, куриерите, посредниците и разпределите са предимно българи. Качеството на фалшивата валута непрекъснато се повишава поради добре оборудваните печатници и участието на професионалисти със значителни печатни умения. Обиск в северозападна България, проведен през юни 2005 от правоприлагащи органи на българските и американските тайни служби завърши с конфискацията на близо 3 милиона фалшиви щатски долара от високо качество в банкноти от 100 долара. (ref B). Това е второто по големина изземане на фалшива валута в европейската история.

5. (C) Разследвания на американска територия на преходни криминални групировки доведоха да успешното разбиване на значителни нарко-трафикантни организации, ръководени от български граждани в Лос Анжелис и Тампа. Тези групировки са внесли в САЩ огромни количества (килограми и дози) от кокаин и екстази. Те са имали нарко връзки чрез Амстердам и неясна финансова подкрепа от някакъв израелски гражданин. Докато повечето от членовете на тези групировки са осъдени и лежат в американски затвори, трима от тези с обвинения в Калифорния и Флорида са успели да избягат и може да са се завърнали в България за да се възползват от днешната политика на страната си да не екстрадира свои граждани. Тримата са ПЕТКО АНГЕЛОВ ПЕТКОВ (български гражданин, роден на 25-ти май, 1959 г.) и СТЕФАН ЦВЕТАНОВ СТОЯНОВ (български гражданин, роден на 9-ти януари, 1966 г.

6. (SBU) Чрез други разследвания в САЩ са идентифицирани български граждани, които произвеждат и продават фалшиви лични документи използвани в организирани банкови и ипотечни измами, измами с кредитни карти и незаконно вкарване в страната на емигранти.

КОЙ КОЙ Е В БЪЛГАРСКАТА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ-
7. (C) От падането на комунизма през 1989 г. и бурните 90 години, сцената на организираната престъпност в България претърпя значителни промени, точно като българският икономически, политически и обществен ландшафт. Именитостта на доайена до преди време на българската организирана престъпност – МУЛТИГРУП (МГ) драматично залезе след убийството на лидера му, Илия Павлов през 2003 г. МГ направи активни опити да превърне някои от дейностите си в законна бизнес група, концентрирана върху управлението на големите активи придобити по времето на нейния апогей. Групировката назначи американски лобист с цел подобряване на имиджа на МГ. Бившите оперативни работници на МГ основаха другите две основни криминални групировки - ВИС и СИК, които вече се разпаднаха, но останките им все още се занимават с организирани криминални действия. Въпреки това, присъствието и влиянието на техните останки/наследници сякаш залязва тъй като членовете непрекъснато сменят групировките на които са верни в зависимост от личните си бизнес интереси.
Изгряващата звезда на българската организирана престъпност, групировката ТИМ, базирана във Варна, все повече заприличва на МУЛТИГРУП в усилията си да проникне колкото може повече незаконни сектори, Сега ТИМ и дъщерната им бизнес империя са една от най-големите и сериозни икономически грижи на България.

A. (C) ТИМ – новият лидер на българската ОП. Основана във Варна през 1993 г., за ТИМ се говори, че е създадена от десет бивши „тюлени", които са служили в елитно военно поделение преди то да бъде разпуснато в ранните 90 години. ТИМ запълни вакуума, създаден след упадъка на Мултигруп, който последва убийството на Илия Павлов през 2003 г. Името на групата се смята за съкращение от инициалите от първите имена на трите й основни фигури: ТИХОМИР ИВАНОВ МИТЕВ (български гражданин, роден на 10-ти октомври 1958 г.), ИВО КАМЕНОВ ГЕОРГИЕВ (български гражданин, роден на 26-ти септември, 1969 г.) и МАРИН ВЕЛИКОВ МИТЕВ (български гражданин, роден на 5-ти октомври, 1957 г.). Смята се също, че 12 души контролират всички фирми на ТИМ – които към 2003 г. наброяват над 150 с над 10 000 служители – като всеки от тези 12 има фиксирани акции в авоарите и управлява различни сектори от бизнес империята на групировката. Въпреки, че се опитват да изградят имидж на чисто законна бизнес групировка, ТИМ продължават да поддържат строга тайнственост по отношение на корпоративната си структура и собственост, като същевременно техните фирми и подразделения са обвързани с много сложни отношения. Като групировка на организираната престъпност, ТИМ се занимава с широк спектър от криминални дейности – изнудване и рекет, заплахи, проституция, залагания, трафик на наркотици, кражби на коли и трафик на крадени автомобили.
Основната база на ТИМ – Варна има значително руско население и се смята, че ТИМ имат връзки с руската организиран престъпност, включително известния руски престъпник МАЙКЪЛ ЧОРНИ (виж раздела РУСКО ВЛИЯНИЕ). Тихомир Митев контролира промишлените дейности на ТИМ, неговият по-голям брат Марин се занимава с основните бизнес интереси на групировката във Варна и околността, докато Иво Георгиев има за задача дейностите на ТИМ в София и финансовите интереси на групировката. Други членове на тази групировка, които би трябвало да отбележим са: МИРОСЛАВ ПЕТРОВ НЕСТОРОВ (български гражданин, роден на 12-ти март, 1964 г.) – той се занимава със стратегическото планиране на групата и е и директор на най-големия филиал на ТИМ в областта на услугите – МУСТАНГ ХОЛДИНГ; ЙОРДАН ДИМИТРОВ ЙОРДАНОВ (български гражданин, роден на 24-ти ноември, 1974 г.), занимаващ се с медийните интереси на ТИМ и член на борда на Мустанг, и НИКОЛАЙ БОЖИДАРОВ НИКОЛОВ (български гражданин, роден на 28-ми август, 1949 г.) – изпълнителен директор на Мустанг и съпруг на главния архитект на Варна. Първоначалните дейности на ТИМ се развиха около събирането на лоши заеми – вид бизнес, който допринесе за отрицателния обществен облик на групировката, но все още си остава една от основните й дейности плюс предоставяне на услуги свързани с охрана в област Варна. В средата на 90-те, групировката се разклони към земеделие и хранителни продукти, и настоящите й интереси включват съхранение на зърно, отглеждане на бройлери, както и винарската изба СУХИНДОЛ (чрез фирмата СЕВЕРКО-ГЪМЗА) – избата произвежда основно червени вина за местния пазар и за износ. Във Варна ТИМ са навсякъде. Медийните им интереси включват телевизия М-САТ (телевизионен канал базиран във Варна, излъчващ в цялата стана по кабел и сателит), още 5 кабелни телевизионни станции, 2 кабелни телевизионни оператора, радио Алфа (което излъчва и в цялата страна), вестник „Черно море" (вестникът с най-голям тираж във Варна и областта) и рекламна агенция, която обслужва тези медийни интереси. ТИМ също притежават вериги от ресторанти, кинозали, магазини за филми под наем, спортни центрове, клубове за интернет залагания и бинго зали. Наскоро започнаха голям проект наречен АЛЕЯ ПЪРВА където се планират 7 хотела, 500 заведения за хранене и забавление, и 300 магазина на площ от 250 акра на ивица на черноморския бряг близо до Варна. ТИМ контролира едни от най-големите кариери за инертни материали, и чрез търговското си дружество ХИМИМПОРТ има и значителен дял в производството и продажбите на изкуствени торове, нефтени продукти и химикали. Точно ХИМИМПОРТ имаше важно участие и подпомогна придобиването от ТИМ на ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА (ЦКБ), всъщност най-значимата придобивка на ТИМ досега. След ЦКБ, ТИМ продължиха да разширяват операциите си във финансовия сектор, включително чрез застрахователната компания АРМЕЕЦ. Отново чрез ХИМИМПОРТ, през 2002 г., ТИМ придобиха мажоритарен дял в Нютон Файненшъл Мениджмент БГ, притежател на българската пенсионна застрахователна компания СИЛА. От тогава Нютон се преименуваха на ЦКБ ГРУП АСЕТС МЕНИДЖМЕНТ. ТИМ се възползваха от значителното си присъствие във финансовия сектор и въведоха пазаруване на едно място – комбинирано банкиране, застраховки и пенсионни застраховки. През 2003 г., ХИМИМПОРТ купи 49% от втория по големина самолетен превозвач в България – ХЕМУС ЕЪР, като по-късно придоби всичките 100% от Хемус. През 2004 г. ХИМИМПОРТ също придоби 100% от една по-малка авиокомпания VIAGGIO; тази придобивка беше одобрена от най-големият акционер във Viaggio, ТОДОР БАТКОВ ( виж раздела РУСКО ВЛИЯНИЕ), който е адвокат на Майкъл Чорни и негов личен представител. Смята се, че с тази комбинирана собственост в Хемус и Viaggio, ТИМ насочват апетита си към официалния български превозвач България Еър, който скоро ще бъде приватизиран.

B. (C) ВАИ ХОЛДИНГС (преди това ВИС и ВИС 2). Основана през 1991г. от бившия борец Васил Илиев. Инициалите на групировката са съкращение от Васил Илиев Секюрити. След като е отнет лицензът на групировката да извършва охранителни услуги, тя е преименувана на ВИС 2. През 1994 г. Илиев основава във Враца брокерска фирма ИМПЕРИАЛ. През 1995 г. Илиев е застрелян и по-малкият му брат ГЕОРГИ АНДРЕЕВ ИЛИЕВ (български гражданин, роден на 22-ри юли 1966 г. с прякор „ЖОРО") поема ръководството на ВИС 2, и след това го преименува. „Жоро" Илиев е признатият лидер на ВАИ, но неговият лейтенант НИКОЛАЙ МИРЧОВ ЦВЕТИН ((български гражданин, роден на 27-ми февруари 1965 г. с прякори „БЛИЗНАКА" и „КОКО") се счита за човека контролиращ голямата част от фирмите и дейностите на групировката. Други високопоставени членове на ВАИ са: АНТОН БОЯНОВ и ПЛАМЕН ВАСИЛЕВ ТИМЕВ ((български гражданин, роден на 2-ри март 1952 г. с прякор „ГАНДИ"). През ноември 2003 г. друг високопоставен член на ВАИ, МЕТОДИ ЗЛАТАНОВ МЕТОДИЕВ ((български гражданин, роден на 12-ти октомври, 1965 г. с прякор „МЕТО ИЛИЯНСКИ") изчезна и докато полицията смята, че е или отвлечен или убит, възможно е също така той да се укрива. Преди да бъде прострелян и убит в Амстердам, през декември 2003 г., КОНСТАНТИН ДИМИТРОВ (български гражданин, роден на 21-ви ноември 1970 г. с прякор „САМОКОВЕЦА") беше един от най-големите трафиканти в страната и най-важният наркобарон. Георги Илиев, роднина на Димитров, му беше дясна ръка. След убийството на Димитров, ВАИ успяха да задържат контрола над пазара на наркотици чрез АНТОН ПЕТРОВ МИЛТЕНОВ (български гражданин, роден на 28-ми октомври 1973 г. с прякор „КЛЮНА"), за който се смята, че е наследил нарко и контрабандните операции на Димитров. Друг от най-близките приятели на Георги Илиев, ДИМИТЪР ИЛИЕВ ДЖАМОВ (български гражданин, роден на 15-ти юли 1960 г.) се свързва с търговия с наркотици в централна и южна България. Смята се, че Джамов, който е и вносител на природен газ от Русия, се занимава и с пране на пари и има връзки с турската организирана престъпност чрез турския бизнесмен ЯМАН ХАКИ НАМЛИ. Джамов е бивш борец и е започнал кариерата си в организираната престъпност като шофьор на починалия Илия Павлов (виж МУЛТИГРУП). Като най-големият играч на пазара на наркотици ВАИ контролира пътищата на трафика им, производствените обекти и разпространителките мрежи. Групировката се занимава и с трафик на крадени автомобили от западна Европа към бившия Съветски съюз. Други криминални дейности включват изнудване и рекет, незаконна търговия с оръжие, залагания, проституция и контрабанда.
ВАИ имат и широки бизнес интереси в туризма, финансовия сектор, развлекателната индустрия и различни производства. Те контролират застрахователната компания ЮПИТЕР, както и СЛЪНЧЕВ БРЯГ, един от най-големите български черноморски курорти, северно от Бургас. Групировката също притежава няколко местни футболни отбора и агенцията за манекени ЕКСГАУНД МОДЪЛИНГ ЕЙДЖЪНСИ, която е контролирана от ВАИ чрез съпругата на Георги Илиев МАРИЯ ДЕЛЧЕВА ИЛИЕВА (българска гражданка, родена на 25-ти май, 1973 г. известна още и като МАРИЯ ДЕЛЧЕВА ПЕНЕЛОВА).

C. (C) ИНТЕРГРУП (бивша СИК) КРАСИМИР АНДРЕЕВ МАРИНОВ (български гражданин, роден на 6-ти май, 1964 г. с прякор „ГОЛЕМИЯ МАРГИН), настоящ президент на групировката и също бивш борец, основава СИК (по-късно ИНТЕРГРУП) с МЛАДЕН МИХАЛЕВ (български гражданин, роден на 13-ти октомври, 1964 г. с прякор „МАДЖО"), също бивш борец, и с РУМЕН ГОЦОВ НИКОЛОВ (български гражданин, роден на 26-ти май, 1962 г. с прякор „ПАШАТА"). Николов е свързан и със СЪЮЗА НА БИВШИТЕ КОМАНДОСИ (виж по-долу). Смята се, че тарторът на всички операции на групировката е ВЕНЦИСЛАВ ДИМИТРОВ СТЕФАНОВ (български гражданин, роден на 28-ми ноември, 1949 г.). През април, 2004 г., синът му, ДИМИТЪТ ВЕНЦИСЛАВОВ ДИМИТРОВ (български гражданин, роден на 15-ти септември, 1980 г.) е отвлечен и не е намерен и досега. Незаконните действия на Интергруп включват наркотици (главно хероин), финансови измами (чрез връзки с компанията за финансови гаранции АМИГОС), кражби на коли, трафик на крадени автомобили, контрабанда, изнудване, рекет и проституция.
Нарко интересите на групировката се управляват главно чрез връзките й с ИВАН ТОДОРОВ (виж АМИГОС), който се счита за един от най-големите нарко трафиканти на Балканите. КИРИЛ СОТИРОВ КИРОВ (български гражданин, роден на 10-ти декември, 1953 г. с прякор „ЯПОНЕЦА") е известен цигански барон, свързан с ИНТЕРГРУП и с ИВАН ТОДОРОВ (виж АМИГОС). Киров, който се занимава и с трафик на хора и нелегални емигранти, едва оживя след втори опит за убийство през април, 2005 г. Законните бизнес интереси на групировката варират от спортни клубове (СЛАВИЯ) до банки (ПЪРВА ИЗТОЧНА МЕЖДУНАРОДНА БАНКА) и от застраховки, нефт, търговия с метали, строителство и недвижими имоти (СОФИЙСКИ ИМОТИ) до агенция за манекени (ВИЗАЖ). Венцислав е менажер на футболен клуб Славия в София. ГЕОРГИ ЛИАЛЕВ е също в управителния съвет на Славия. Бащата на Лиалев, Траян Лиалев е декан на юридическия факултет към Югозападния университет в Благоевград. Чрез Лиалев Румен Николов и Младен Михалев са получили дипломи за юристи. Георги Лиалев е и бизнес партньор на РУМЕН ГАЙТАНСКИ (български гражданин с прякор „ВЪЛКА"), чиято фирма WOLF 96 също е свързана с Интергруп. Фирмата за манекени Visages е основана през 1994 г. от ЕВГЕНИЯ ГЕОРГИЕВА КАЛКАНДЖИЕВА (българска гражданка, родена на 20-ти февруари 1975 г.). Смята се за близка на Красимир Маринов. Застрахователната компания на групировката, БУЛ ИНС, е най-големият застраховател в България. Секторът в който законните и незаконните действия на групировката се сливат са кражбите и застраховането на коли. Автомобили със специални стикери на БУЛ ИНС са защитени от кражби, тези, които не са застраховани от БУЛ ИНС се считат за свободни да бъдат откраднати. Интергруп също контролират и ЮНИЪН ИНШУРЪНС.

D. (C) МУЛТИГРУП (МГ) Основателят на МГ и неин президент, ИЛИЯ ПАВЛОВ (българин по произход, натурализиран американски гражданин, роден на 6-ти август, 1960 г.) беше застрелян в София на 7-ми март, 2003 г. Павлов беше започнал да пренасочва най-голямата групировка на организираната престъпност, МГ, към легален бизнес, състоящ се от стотици дъщерни компании с интереси в природни ресурси и минно дело, туризъм, финанси, различни производства и хранителни продукти. През 2001 г., Павлов и неговата заместничка БОЯНА ГЕОРГИЕВА ПОПОВА (българска гражданка, родена на 17-ти октомври 1960 г.) основават МГ АСЕТ КЪМПАНИ (МГ АМ) и установяват легална, международно приета структура на управление. Компанията майка на МГ АМ, МГ ВЕНЧЪРС (регистрирана и с бизнес адрес в Делауер) беше притежавана по равно от Павлов и Попова. След убийството на Павлов, Попова стана изпълнителен директор на групировката, а делът от 50% на Павлов беше прехвърлен на вдовицата му ДАРИНА ПАВЛОВА (българка по произход, натурализира американска гражданка, родена на 17-ти октомври, 1960 г.) и на децата им чрез тръста Павлови. Бащата на Павлов ПАВЕЛ НАЙДЕНОВ (български гражданин, роден на 16-ти юни, 1936 г.) беше много активен в управлението на МГ. Но след смъртта на сина му и последвалите разправии с Попова и Павлова, Найденов подаде оставка от всички постове в МГ и създаде собствен холдинг КРЕПОСТ 2002. През 2004 г. Попова обяви, че МГ ще започне разпродажба на голяма част от авоарите си за да може да се фокусира главно върху инвестиционни проекти и туризъм. Имаше и сведения, че Попова е предпочела да пренасочи усилията на групировката от Балканите към дейности в САЩ. Докато бизнесът на МГ на Балканите е доста западащ, една от компаниите й с най-висок профил си остава БАЛКАНТУРИСТ, най-голямата туристическа фирма в България, обслужваща главно туристи от западна Европа. ДИМИТЪР ХРИСТОВ ИВАНОВ (български гражданин, роден на 17-ти април 1951 г.) беше президент на първия филиал на МГ (МУЛТИАРТ) през ранните 90, преди за стане вицепрезидент на МГ, подчинен на Павлов. Откакто напусна МГ, Иванов е директор на ЕВРОПА ХОЛДИНГС. Друг бивш служител на МГ, САШО ГЕОРГИЕВ ДОНЧЕВ (български гражданин, роден на 7-ми септември 1953 г.) е изпълнителен директор на ОВЕРГАЗ. Овергаз беше създаден през 1992 г. като джойнт венчър между МГ и руската държавна компания ГАЗПРОМ . Компанията бързо се превърна в най-важният вносител и доставчик на природен газ в България. Компанията е свързана с ВАИ ХОЛДИНГС чрез ЮПИТЕР ИНШУРЪНС където Овергаз има 53% дял. Дейностите на Юпитер включват застраховане срещу финансов риск, застраховане на товари и на газопроводи. ЮРИ ВЯХИРЕВ, син на бившия директор на Газпром, РЕМ ВЯХИРЕВ, е близък съдружник на Дончев и партньор в Овергаз.

E. СЪЮЗ НА БИВШИТЕ КОМАНДОСИ (още познат като СПАРТАК). АЛЕКСЕЙ ИЛИЕВ ПЕТРОВ (български гражданин, роден на 23-ти април, 1962 г.) е бивш офицер в елитната специална част за борба срещу тероризма. Той и групировката му от бивши военни командоси (известни и като „барети") се занимават много активно със застрахователна дейност чрез ЛЕВСКИ СПАРТАК ИНШУРЪНС (известна преди това като „АПОЛО § БАЛКАН" и „СПАРТАК"). Петров притежава и най-голямата таксиметрова фирма в София, ТАКСИ ЕКСПРЕС, с повече от 3 500 коли. Смята се, че участието на Петров в Такси С Експрес, Левски Спартак и други компании с името Спартак се прикрива като израелска инвестиция. Петров е тясно свързан с бившия израелски посланик в София Дейвид Коен. Друг член на групировката ЗЛАТОМИР ИВАНОВ (български гражданин с прякор „БАРЕТАТА") беше директор на АПОЛО § БАЛКАН, а в момента е директор на АРКУС СЕКЮРИТИ. Иванов ръководи контрабандните дейности на групировката, както и изнудването и рекета. Смята се, че групировката има най-голям дял в бизнеса за ескорт и интимни услуги в София, които са всъщност прикритие на проституция и трафик на жени с цел сексуална експлоатация.

F. (C) НОВЕ ХОЛДИНГС ВАСИЛ КРУМОВ БОЖКОВ (български гражданин, роден на 29-ти юли 1956 г. с прякор „ЧЕРЕПА") основава първата си компания през 1990 г., преди да разшири настоящата си бизнес империя НОВЕ ХОЛДИНГС, състояща се от 30 фирми и множество филиали. Законните бизнес интереси на НОВЕ включват залагания (бинго зали, казина, и популярната лотария ЕВРОФУТБОЛ) и безмитни магазини. Божков притежава и футболен клуб ЦСКА в София и агенцията за манекени ДЖЕЙ МОДЪЛС. Смята се, че той контролира и РИСК ИНДЖИНИЪРИНГ, който преди беше част от империята на МГ. Множеството медийни връзки на Божков включват ТОШО ТОШЕВ (главен редактор и управляващ директор на най-високо тиражния ежедневник ТРУД), КЕВОРК КЕВОРКЯН (известен телевизионен водещ в държавната телевизия БНТ), и РАДОСВЕТ РАДЕВ (собственик на ДАРИК РАДИО). През 2002 г. НОВЕ продаде мажоритарния дял от Еврофутбол на гръцкия милиардер СОКРАТИС КОКАЛИС, което намали делът на холдинга на 49%. Божков благодари публично на известния бизнесмен СПАС РУСЕВ за помощта му да се сключи сделката. Русев е тясно свързан с НДСВ. Смята се, че като близък приятел и личен съветник на премиера Симеон Сакскобургготски, Русев е създател на икономическия екип на НДСВ, включително участието на Милен Велчев (министър на финансите) и Николай Василев (вицепремиер и министър на транспорта). Казината на НОВЕ включват ЛОНДОН ЛАЗИНО в хотел Радисън в София и РИЛА КАЗИНО в хотел Рила, също в София. Смята се, че Божков контролира хотел Рила чрез ИРЕНА МАРИНОВА (директор и собственик на хотел Риел 99 и член на управителния борд на хотела) и чрез АНТОНИ НАУМОВ (директор на управата на хотела). Маринова има и дялове в БУЛ ИНС (виж ИНТЕРГРУП), заедно с Божков (чрез НОВЕ). Наумов и Божков са съдружници в няколко фирми, включително баскетболния отбор на ЦСКА. Божков използва влиянието си за да блокира трансфера на около 49% от хотел Рила, предмет на проточила се реституция, за която претендира българската еврейска общност. Незаконните дейности на Божков включват пране на пари, приватизационни измами, заплахи, изнудване и рекет. Божков е свързан и с ИНТЕРГРУП (чрез фирмата АЙДЖИЕМ, която той притежава в съдружие с МЛАДЕН МИХАЛЕВ и чрез делът на НОВЕ в БУЛ ИНС) и с ИВАН ТОДОРОВ (виж ИНТЕРГРУП и АМИГОС).

G. (C) ДЗИ (бивша банка Росексим) ЕМИЛ АЛЕКСАНДРОВ КЮЛЕВ (български гражданин, роден на 5-ти юни 1957 г.) спечели огромното си богатство чрез Турист Спортс Банк (също известна като банка ТС), която банкрутира при неговото управление. През 1995 г. той основа БЪЛГАРО-РУСКА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА (наричана още БАНКА БРИ). След напускането на банка БРИ през 1997 г. Кюлев стана член на борда на директорите на застрахователната компания БУЛСТРАД. През 1998 г. Кюлев купи базираната в Пловдив банка Тракия, която пререгистрира като БАНКА РОСЕКСИМ. Най-големият клиент на Росексим е българското правителство, което направлява всички данъчни, митнически и акцизни плащания през нея. Банката също осъществява финансовите услуги на Руската компания ЛУКОЙЛ и на МОБИЛТЕЛ (най-големият оператор на мобилни телефони в България, познат още като МТЕЛ). Освен връзките на Кюлев с МАЙКЪЛ ЧОРНИ (виж РУСКО ВЛИЯНИЕ) чрез МТЕЛ, ТОДОР БАТКОВ (адвокат и личен представител на Майкъл Чорни) беше член на борда на директорите на банка Росексим до 2002 г. През 2004 г. банка Росексим беше преименувана на ДЗИ, което беше завършек на сливането на Росексим и ДЗИ, бившата държавна застрахователна компания, която Кюлев придоби през 2002 г. Криминалните дейности на Кюлев включват измами и пране на пари. Кюлев нае съвсем наскоро лобистка и ПР група от САЩ със задачата да изчисти обществения му облик. Като част от тази кампания той основа наскоро Фондация ДЗИ за борба срещу трафика на хора. Подозира се, че Кюлев използва фондацията като канал за пране на пари.

H. (C) ЛИТЕКС КОМЕРС Още един бивш борец и настоящ член на Българската федерация по борба ГРИША ДАНАИЛОВ ГАНЧЕВ (български гражданин, роден на 10-ти декември, 1962 г.), притежава верига бензиностанции и е един от тримата най-големи вносители на петрол в България. Фирмата му ЛИТЕКС КОМЕРС притежава и марката плодови сокове QUEEN. Ганчев беше един от първите лидери на организираната престъпност, който използва спортен отбор за пране на пари, чрез футболния клуб ЛИТЕКС в град Ловеч. Литекс е собственик и на базираната в Ловеч изба ВИНАЛ, която произвежда вино за местна консумация и износ, и водка за износ. Незаконните дейности на Литекс са свързани с контрабанда на петрол, финансови измами, пране на пари, изнудване и рекет.

I. (C) ГРУПИРОВКА МИГ (позната и като КУЛ ПАС). ГРУПИРОВКАТА МИГ се ръководи от СЛАВЧО ПЕНЧЕВ БИНЕВ (български гражданин, роден на 10-ти декември, 1965 г. с прякор „СЛАВИ"). Притежава над 30 нощни клуба, барове и ресторанти в София, включително и много популярните нощни заведения БИАД, ДАЛИ, И БИБЛИОТЕКА. ГЕОРГИ СТОЯНОВ (български гражданин) и МИХАИЛ СТЕФАНОВ (български гражданин) са двамата заместници на „Слави". Бизнес интересите на групировката включват и строителство и туризъм. Тя оперира и като тур оператор чрез своя комплекс за развлечения КУЛ ПЛЕЙС. Криминалните дейности на групировката включват проституция, наркотици и трафик на крадени автомобили.

J. (C) АМИГОС ИВАН ТОДОРОВ (български гражданин, роден на 27-ми декември 1964 г.с прякор ДОКТОРА) вече не е част от Амигос, но все още поддържа тесни връзки с групата, особено при прането на пари и други финансови услуги. ПЕТЪР ХРИСТОВ ПЕТРОВ (български гражданин, роден на 15-ти септември 1969 г.), братовчед на МЛАДЕН МИХАЛЕВ (виж ИНТЕРГРУП), е близък сътрудник на Тодоров и активен участник в прането на пари и други финансови престъпления.

K. (C) ВЪЗРАЖДАНЕ БИЗНЕС КЛУБ БИЗНЕС КЛУБ ВЪЗРАЖДАНЕ е основан през 2001 г. съвместно от ВАСИЛ БОЖКОВ (виж НОВЕ ХОЛДИНГС), ЕМИЛ КЮЛЕВ (виж ДЗИ), ИЛИЯ ПАВЛОВ (виж МУЛТИГРУП), БОРИСЛАВ ДИОНИСИЕВ, ДОБРОМИР ГУЩЕРОВ, ПЕТЬО БЛЪСКОВ (собственик на седмичника 168 ЧАСА), ТОШО ТОШЕВ (главен редактор и изпълнителен директор на ТРУД, най-големият по тираж всекидневник в България), и РАДОСВЕТ РАДЕВ (собственик на ДАРИК РАДИО). След смъртта на Павлов през 2003 г., и напускането на Гущеров и Дионисиев през 2004 г., бизнес клубът загуби предишната си значимост, но все още служи като форум за сътрудничество на множество икономически интереси. Гущеров, собственикът на застрахователната компания ОРЕЛ Г и Дионисиев напуснаха клуба през 2004 г., когато Гущеров и ПЕТЪР МАНДЖУКОВ основаха клуб на предприемачите, съперник на Възраждане и също наречен Възраждане. Манджуков, търговец на оръжие, е собственик на ПМ ГРУП, компанията-майка на ИНФОМЕДИА, на ПМ ПРЕС (издател на социалистическия всекидневник ДУМА), и на БАЛКАН БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ (ББТ). МАШИНЕКСПОРТ, компания собственост на Манджуков и Дионисиев, е спомената в доклада Duelfer заради връзките й с режима на Саддам Хюсеин в Ирак.

L. (C) РУСКО ВЛИЯНИЕ Русия продължава да упражнява значително влияние върху българската икономика чрез вноса на енергия, включително суров нефт, природен газ и ядрено гориво. Когато единственият в България дистрибутор на дребно на газ, Петрол АД беше приватизиран, той попадна под контрола на руския бизнесмен ДЕНИС ЕРШОВ. През август 2000 г. на ЕРШОВ му беше е забранено да влиза в България с мотив, че е заплаха за националната сигурност на страната, но забраната е отменена през 2004 г., след като е обжалвана. Ершов, бивш заместник-председател на една от най-големите фирми, износители на руски суров петрол, създаде групата Нафтекс през 1991 г., и Петрол АД стана част от нея. Ершов е бил член на НАФТЕКС ХОЛДИНГ БЪЛГАРИЯ (сега ПЕТРОЛ ХОЛДИНГ), и е член на надзорния съвет на ПЕТРОЛ АД.
Въпреки, че вече не е собственик на българския телефонен оператор МОБИЛТЕЛ (MТЕЛ), смята се, че руският мафиот Майкъл Чорни е запазил влияние в дружеството чрез връзките си с членовете на австрийския Мобилтел холдинг. Придобитата от австрийската банка BAWAG през 2002 г. компания Мобилтел бе продадена през юли 2004 г. в най-голямото по рода си ливъридж изкупуване в централна и източна Европа. Сделката беше планирана и осъществена през българското акционерно дружество БИДКО. БИДКО дели офис сграда с адвоката на Чорни ТОДОР БАТКОВ, който все още е член на борда на МТЕЛ,
Твърди се, че Батков и други представители на Чорни са оказали натиск върху българското правителство да отложи издаването на лиценз на БТК като трети мобилен оператор през юли 2004 г. И наистина, Върховният административен съд реши на15-ти юли 2004 г. да отложи старта на лиценза на БТК. Решението на съда показва, че Чорни все още контролира МТЕЛ, тъй като съдията, председателстващ състава на Върховния административен по случая БТК, отмени и решението на правителството за забрана на Чорни да влиза в страната.
Освен това Чорни има връзка с ЕМИЛ КЮЛЕВ (виж ДЗИ) чрез интереси си в ДЗИ БАНК (преди Росексим Банк), която е собственост на Кюлев. Тодор Батков беше член на борда на директорите на Росексим до 2003 г. Чорни също така поддържа влиянието си върху редица компании чрез прехвърляне на собствеността им на Батков. Тези организации включват футболния клуб ЛЕВСКИ, вестник СТАНДАРТ и хотел БАНКЯ ПАЛАС. Представител на ЛУКОЙЛ за България е ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ. Руската петролна компания се счита за най-големия корпоративен данъкоплатец в България. Тя контролира и руския износ на нефт за България. Българските операции на Лукойл, чрез Златев, са заподозрени в тесни връзки с руското разузнаване и организирана престъпност.

M. (C) КОРПОРАЦИЯ АКБ. КОРПОРАЦИЯ АКБ ръководена от НИКОЛАЙ ЙОРДАНОВ БАНЕВ (български гражданин, роден на 16-ти август 1959 г.), участва главно в приватизацията на държавни производства. Нейните основни незаконни дейности включват приватизационни измами и корупция.

ПОЛИТИКА: ВРЪЗКА С ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ
8. (C) Организираната престъпност има корумпиращо влияние върху всички български институции, включително правителството, парламента и съдебната власт. В опит да запази влиянието си, независимо от това кой е на власт, представители на OП правят дарения на всички основни политически партии. Тъй като тези личности са разширили дейността си в законния бизнес, те се опитват - с известен успех - да си купят място в коридорите на властта. По време на парламентарните избори през 2001 г., редица влиятелни "бизнесмени" като ВАСИЛ БОЖКОВ и ЕМИЛ КЮЛЕВ силно финансираха и по всякакъв начин подкрепиха кампанията на НДСВ. В началото на мандата, през 2001 г., министър-председателят Симеон Сакскобургготски проведе среща на високо равнище с членовете на "Възраждане", на която покани Илия Павлов, Васил Божков, и др., да станат част от "бизнес консултативен съвет "съветващ правителството. По-късно същата година Кюлев подпомогна и финансирането на успешната президентска кампания на лидера на БСП Георги Първанов.

9. (C) Ахмед Доган, лидер на младшия коалиционен партньор в правителството, присъства на погребението на Илия Павлов през 2003 г., без дори да прави опит да прикрие близките си отношения с убития председател на Мултигруп. По време на предизборната кампания през 2005 г., интересите на бизнеса свързани с ОП (включително ЛУКОЙЛ и ОВЕРГАЗ на Сашо Дончев), Божков, Кюлев и други разпространиха подкрепа и пари в целия политически спектър, като се фокусираха главно върху НДСВ и БСП, в опит да гарантират защита на интересите си, независимо от резултата от гласуването.

10. (C) Под нивото на националното правителство и ръководството на основните политически партии, ОП "притежава" много общини и отделни членове на парламента. Това пряко участие в политиката - за разлика от подкупа - е сравнително ново развитие на българската OП. ДОБРОМИР ГУЩЕРОВ, един от основателите на "Възраждане" и основен спонсор на БСП, спечели място в парламента от листата на БСП тази година. Застрахователната компания на Гущеров беше една от фирмите, занимаващи се с изнудване и рекет в годините непосредствено след падането на комунизма. На общинско равнище, избор проведен по-рано тази година в град Свиленград на българо-турската граница доведе до пълното поглъщане на общинската администрация от личности, които полагат незначителни усилия да прикрият връзките си с могъщи контрабандни интереси. По същия начин, в регионалния център на Велинград, личности от OП контролират общинския съвет и кметството. Почти идентични сценарии се разиграха в половин дузина по-малки градове и села в България.

КОМЕНТАР
11. (C) Въпреки постоянният натиск от страна на САЩ и ЕС, последните български правителства са направили много малко за ограничаване на наличието на организирана престъпност. В резултат на това ОП е увеличила влиянието си и е в състояние да действа буквално безнаказано. Българската общественост осъзнава корумпиращото влияние на ОП и е ясно, че хората са разочаровани от неспособността или нежеланието на правителствата им да се справят с проблема.
Ние продължаваме да предоставяме техническа помощ на реформистко мислещите елементи на българското правителство и съдебна система - и да говорим открито за необходимостта от борба с корупцията и организираната престъпност - но истинското политическо влияние по този въпрос принадлежи на ЕС. Забавяне на присъединяването на България ще бъде политически пагубно за новото правителство. Ако Европейският съюз използва това средство за да настоява не само за крайно необходимата основна съдебна реформа, но и за ефективното й прилагане, имаме основание за надежда, че през следващите години приливът ще започне бавно да се обръща срещу организираната престъпност.

ПАРДЮ
ОТ http://www.bivol.bg/05sofia1207-bg.html


Ченгета следят и нашите деца?

Антоний Странджев потвърди пред Биволъ, че е виждал материали за психологически профил на тригодишния внук на Танов Raging Buffalo

Бивши мутри и ченгета с дебели вратове и съмнителни докторски титли, достигнали до най-високи позиции в държавата, си раздават виртуални тупаници през наши и чужди медии, заради един физкултурник, който подслушва незаконно и укрива доходи, но пък афишира парвенюшки маншети с монограм.
Явно обществото е претръпнало и приема за адекватна гореописаната трагико-абсурдна ситуация. Да видим обаче дали ще бъде преглътнато и разкритието на бивш високопоставен кадър на службите, Антоний Странджев, който хвърли бомбата, че в разработка на семейството на Ваньо Танов е правен психологически профил на тригодишния му внук. Това означава, че някой абсолютно незаконно е следил и е правил характеристика на току що проговорило бебе.

Пред Биволъ Антоний Странджев потвърди, че е виждал материалите по тази разработка. Според него те са изготвени от професионалист. Той обаче не може да потвърди авторството на МВР в изготвянето на профила на детето. Възможно е това да е ""поръчка" от страна на частни, олигархични обединения", засегнати от действията на Танов - каза Странджев и подчерта, че при едно независимо разследване на Прокуратурата може да се установи бързо и лесно кой е поръчителят на тази изключително гнусна и долна поръчка, достойна за методите на Гестапо и ДС (епитетите в курсив са на редакцията, а не на Странджев).
Дали МВР или ДАНС са поръчали да се следи и профилира детето, или поръчката идва извън властовите структури е важно да се установи. Но още по-важно е самото наличие на такива материали, потвърдено от Странджев. Факт, който е изключително опасен за демокрацията и правовия ред в България.
И в двата случая е налице престъпление и някой трябва да понесе отговорност. Ако поръчител е частна структура излиза, че в държавата действа безнаказано някакво обединение за следене и проучване на гражданите, прилагащо най-зловещите методи на престъпните комунистически служби. Ако обаче се окаже, че властта е поръчителят на психологически профил на тригодишно дете в рамките на разработка на членове на неговото семейство, това означава, че днешните служби за сигурност и обявените със закон за престъпни бивши комунистически служби са едно неделимо цяло.
Биволъ призовава неправителствените организации, имащи отношение към правата на детето да сезират всички компетентни органи в страната, в ЕС и на ниво ООН, за да поискат независимо разследване, което да установи виновните за грубото нарушаване на местното и международното законодателство за закрила на децата:
Конвенция за правата на детето на ООН

Член 16
1. Никое дете не трябва да бъде подлагано на произволна или незаконна намеса в неговия личен живот, семейство, дом или кореспонденция, нито на незаконно посегателство срещу неговата чест и репутация.
2. Детето има право на закрила от закона против такава намеса или посегателство.
Разкриването на истината минава през задължително публично изслушване на Антоний Странджев и декласифициране на цялата информация за тези материали. Ако българските институции откажат да се занимава със случая, с него трябва да бъдат ангажирани Европейската комисия, Европейският парламент и Европейският съд за правата на човека, както и Комисията по правата на детето към ООН.

Бележки на редакцията:
Този текст няма претенции за безпристрастност и не отразява различни гледни точки, а нашата морална позиция. Впрочем, от различните гледни точки, които видяхме по случая Тановгейт най-ясна е тази на Антоний Странджев, който два пъти е напускал службите заради конфликт с началници, които покровителстват крадците на акциз. Другите гледни точки, включително на въпросните началници отдавна са се разфокусирали в големи безформени петна с кафеникав цвят и съответния мирис.
Нямаме илюзии, че призивът ни ще предизвика масов обществен отзвук при това жалко състояние на българските медии и безчувственост на гражданското общество към потъпкването на собствените му права. Според нас прикриването на истината и виновните в този зловещ казус означава, че българското общество се примирява и е съгласно с това, че произволът от престъпното му кадесарско минало се прилага както в момента, така и спрямо бъдещите, все още невинни поколения. Ясно е, че ако допуснем такава подлост днес, ще ни съдят и презират децата ни утре. Надяваме се, че тази перспектива ще впечатли поне няколко отделни индивида в тълпата, която допусна криминални мутри да я управляват, а вифаджии да се грижат за нейната сигурност.
Отговорът на Антоний Странджев на нашето запитване дали потвърждава думите си за психологически портрет направен от МВР на тригодишния внук на Ваньо Танов:
За да сме точни - никога не съм твърдял, че МВР е авторът на "психологически портрет на внука на Танов"!!! Пред Я. Дачков, както и пред други медии, съм споделял личното си впечатление, че действително материалите, които касаят сем. Танови, са изготвени от "ПРОФЕСИОНАЛИСТ", поради факта, че аз съм виждал тези "материали" и имам достатъчно опит в оперативните служби, поради което правя и подобно съждение! Убеден съм, че при достатъчна воля и наличие на безпристрастност, разследващите органи в лицето на българската Прокуратура, много бързо и лесно могат да установят, дали действително тези "материали" са продукт на "заявка" от структури от състава на МВР или "поръчка" от страна на частни, олигархични обединения, засегнати от действия, решения или неподкупност от страна на Танов! Всъщност, аз много бих желал акцента в общественото мнение, от моето изложение по темата да е върху това, че и ДВАТА ВАРИАНТА СА МНОГО ОПАСНИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ! За мен лично не е толкова важно кой, как и защо го е направил, а самият факт, че те (материалите) съществуват... това е наистина опасно!!!

КОИ СА ХОРАТА СПИСВАЩИ «БИВОЛ» ???

АТАНАС ЧОБАНОВ И ГРУПА ЖУРНАЛИСТИ ИЗДАВАТ БГ "УИКИЛИЙКС"
9 декември 2010, 20:46/ по Блиц


Пред агенция БЛИЦ Асен Йорданов нито потвърди, нито отрече участието си в www.balkanleaks.eu
.
„Зад www.balkanleaks.eu
- българския вариант на Wikileaks, стоят група балкански журналисти, които отстояват свободата на словото. Сред тях има колеги, които са извършвали разследвания, касаещи сериозни престъпления на членове на правителствата им. Информацията, която се публикува, е плод единствено на нашите усилия, но на този етап не искаме да се афишираме, защото смятаме, че в България няма как да бъдем защитени”, това коментира пред агенция „Блиц” един от авторите на сайта – известен разследващ журналист.

За създател на сайта е смятан живеещият в Париж Атанас Чобанов, блогър, журналист на свободна практика, създател на партии, независим кандидат за евродепутат и организатор на няколко срещи в „Червената къща” за медиите в България. Отскоро той и Асен Йорданов – син на поета Недялко Йорданов и разследващ журналист, който нашумя преди време покрай репресии заради няколко свои публикации, публикуват независимото издание "Биволът". Йорданов получи наградата Leipzig Media Award в рамките на Първия медиен конгрес в Лайпциг през октомври тази година.

Пред агенция "Блиц" Асен Йорданов нито потвърди, нито отрече участието си в www.balkanleaks.eu
тук ще отворя скоба, за да стане ясно как се развива публикуването на секретна информация за региона, а има и интересни линкове...:
(
Драги посетители,
Следвайки примера на сайта за разкриване на секретна информация Wikileak
, ние създадохме този сайт, за да искаме прозрачност и за да се борим срещу организираната престъпност и политическата корупция на Балканите.
Ние сме дълбоко убедени, че не сме сами в тази битка. Има много хора, които са готови да приемат предизвикателството и да променят региона завинаги. Предлагаме им помощ.
Ако имате каквито и да е тайни, поверителни или интригуващи документи, свързани с политиката, престъпността или финансови машинации и искате да ги споделите с пресата по сигурен, анонимен път, използвайте нашият криптиран и подсигурен сървър. Ние ще прегледаме документите и ще ги публикуваме след проверка на достоверността им.
За да изпратите материали следвайте тези прости стъпки:
1. Свалете и инсталирайте Tor Browser Bundle за вашата операционна система.
2. Включете Tor браузъра и се свържете с този сайт: http://4loue2imox5prywc.onion/upload/index.php

3. Търпение! Тор е сигурен, но бавен :-( Ако зареждането отнема твърде много време изключете и включете пак tor браузъра.
4. Качете файловете и след това се изключете.
Тор работи по начин, който не позволява на никого, дори на администраторите на сайта, да разберат истинската самоличност на подателя.
Tor предлага достатъчно добро ниво на сигурност и анонимност, но ако желаете още по-добра защита следвайте тези препоръки :
• не използвайте домашната си или работната си интернет връзка, за да изпращате файлове;
• използвайте обществена WiFi връзка към интернет без парола;
• по възможност използвайте VPN връзка към сървър извън вашата страна.
Моля, спазвайте следните изисквания за качените документи:
• Качвайте единствено документи, които:
o не са публично достъпни или
o разкриват данни, които не са известни от предишно журналистическо разследване
• Моля, придружете документите с кратко описание в отделен файл;
• Назовете разбираемо и номерирайте документите;
• Не качвайте мнения и твърдения, които не са подкрепени с документи;
Моля, предпочитайте PDF формата.
Благодарим ви за сътрудничеството.
Екипът на Balkan Leaks
)

ЕТО И НЕЩО ИНТЕРЕСНО ЗА НАШАТА ПУБЛИКА, КОЕТО ВЕЛИКОТО ДАНС НЕ НИ Е КАЗАЛО!
https://www.balkanleaks.eu/en/agentsds.html
- за “Неизвестни агенти на ДС - / Unknown Yet Agents of the Bulgarian Communist Security Services Exposed”.

Документ на МВР, с който се иска заличаването на информацията за особено важни агенти на комунистическата Държавна Сигурност, съдържа псевдоними и регистрационни номера на агенти, които не са били обявявани до този момент от Комисията по досиетата.
За всеки случай Ви ги копирам, а документите ще си разгледате сами:
Агент Рег. номер
Филип 41448
??? 32069
Кольо 57030
Соня 623??
Але?? ?????
Ве????? ?????
Петко 47142
Иванов 29763
Огнян 67609
Стефанов 68775
Бистра 70000
Велина 65059
Симо 81476
Емил 51989
Минков 43758
Веселин 65580
Невена 45031
????ета 87048
Михаил 89942
???нков 83452
Филип 59581
Панайот 38238
Виктор 41518
Велин 19565
Илко Панов 39014
Андонов 47025
Драго 47959
Цеко 38672
Гошо 40547
Николова 65542
Пеев 69233
Самоковецът 77254
Ив. Георгиев 74083
Драгомир 38345
Антон 14677
Стефан 88339
Сандра 88341

Ако линкът не сработи, просто влезте стандартно в сайта и потърсете цитираната статия!


(продължава статията на Блиц)
Проверка на агенция „Блиц” установи, че първоначално за контакт към сайта е бил
оставен имейл на Атанас Чобанов. Впоследствие формата за контакт е променена. Справка в who.is показва, че към момента сайтът е регистриран във Франция и се води на името на Octabe Klaba – собственик на компютърна компания, предлагаща домейни и регистрация на интернет-страници. Според публикации в американската преса именно с неговото име се свързва и клонирането на Wikileaks в Европа.

Ето как Атанас Чобанов описва себе си в своя личен сайт:
Роден съм на 26. 06. 1968 в София. Женен с две деца. Живея под наем. Карам Фиат Темпра, няма да кажа на колко години. Обичам да пътувам, да съм на маса с приятели, да човъркам високотехнологични джаджи, да програмирам разни полезни нещица, да чета и... да пиша.

Образование и научна кариера:
2004 - научен сътрудник в CNRS лаборатория MODYCO Университет Париж 10
2001 - докторат на тема "Моделиране на фонологични примитиви с изкуствени невронни мрежи" Университет Париж
1996 - 2001 - аспирантура
1995 - Мастер (maîtrise) "Алгоритъм за анализ на просто изречение в рамките на модела Семантичен Синтаксис".
1992 - 1994 Студент по лингвистика Университет Париж 10
1989 - студент първи курс френска филология СУ "Климент Охридски"
1987 - Френска гимназия София

Обществена и журналистическа дейност:
2008 - член на обществения съвет на Асоциацията за свободно слово "Анна Политковская"
2005 декември - секретар на Съюз на Българите по Света "Бъдеще"
2003 април - заедно с Александър Градинаров основател на вестник Парижки Вести

След като Чобанов реши да се намеси в българския политически живот, други българи от чужбина му отговориха със сайт, който започва така:

Правим този сайт, за да покажем истината за лицето Атанас Чобанов, което се подвизава в интернет пространството и като кандидат за Европейския парламент, председател на няколко фантомни партии, издател на „Парижки вести” и още много неща, които ще напишем скоро тук.
Омръзна ни подобни хора да злоупотребяват с интересите и потребностите на българските общности в чужбина, водени от най-груби кариеристични и користни подбуди.

Биографични бележки за Атанас Чобанов:

Атанас Чобанов е емигрант в Париж от 1991 г. В младежките си години е комсомолски секретар, а през 1989 кандидатства за членство в Българската комунистическа партия.

През последните няколко години прави отчаяни опити да се включи в политиката. За целта се умилква около СДС, после около НДСВ, а в последно време се пише активист на ДСБ. Има данни, че преди години се е ангажирал и с партиите на Жорж Ганчев, а след това с Евролевицата на Александър Томов. Отритнат е отвсякъде поради психическа неуравновесеност, нарцисизъм и агресивност. Отличава се безпринципност и готовност да направи всичко за пари. Характеризира се с пълна безидейност и склонност да паразитира върху чужди идеи, които присвоява и представя за свои. Прави няколко опита да създаде своя партия, но не успява да привлече симпатизанти – сред тези опити са „Е-партия” и Съюз на българите по света „Бъдеще”.

Политическите възгледи, които изповядва, видно от дописки и други документи, които е публикувал или изпращал до различни институции са объркани, противоречиви и като цяло показват некомпетентност и недостатъчно познаване на политическите проблеми. Доколкото могат да се идентифицират някакви идейни възгледи в проявите му, те са странна микстура от анархо-комунизъм и десен радикализъм.

Името му е напълно неизвестно сред авторитетните и успели българи в чужбина. Малцината, които го познават в Париж твърдят, че Чобанов с измамливи действия е придобил права върху вестничето „Парижки вести” и го използва главно като повод да събира спонсорства и дарения за собствената си издръжка. Сред българите във Франция, които поддържат връзки с българското посолство в Париж се говори, че Чобанов се е предлагал нееднократно за сътрудник на българските тайни служби, но след като за това не са му предложени финансови облаги, се е отказва и започва да злослови срещу тях.

Този сайт е създаден от:
Иван Живков, Париж
Георги Апостолов, Лас Вегас
Мария Вилянова, Сао Пауло
Силвия Войнова, Ню Йорк
Мартин Василев, Прага
Чавдар Стоименов, Аделаида
Георги Георгиев, Ню Йорк
Стефан Пиронков, Лос Анджелис
Галя Вълкова, Лион
Анна-Мария Шнайдер, Дрезден


Уикилийкс и предизвикателствата пред медиите

Биволъ започва кампания за превеждане на българските грами / 10 Май 2011 11:20 3019 посещения

Публикуването на американски дипломатически грами от Wikileaks и неговите партньори е безпрецедентна медийна акция в световен мащаб, шанс за медиите да си върнат позавехналата слава на обществен коректив. Фактът, че оригиналните текстове се публикуват и от самия Wikileaks ограничава възможностите за манипулация и медиен слугинаж, тъй като всеки може да съпостави текста написан от американския дипломат и неговото медийно отразяване. Публикуването на докладите и в сайта на Wikileaks е единствената "гаранция" за аудиторията, че текстовете са автентични, не са преиначени и анализите се основават на оригиналите.

За съжаление този подход среща и някои трудности. Не са малко медиите, които просто не спазват споразумението с организацията на Джулиън Асанж и след като публикуват грамите в своите сайтове не връщат информацията към Wikileaks, което пък поражда слухове и конспиративни теории.
На Балканите красноречив пример са Гърция и Румъния. И в двете страни водещи медии публикуваха десетки дипломатически грами преди повече от месец, но на страницата на Wikileaks няма следа от тях, поне до момента.
Самият Асанж твърди в интервю за Биволъ, че след края на "Кейбългейт" (Cablegate) всички грами ще бъдат публикувани, а редакциите в тях проверени. Това обаче е изключително трудоемкo и ще отнеме месеци, ако не и години. Да припомним, че 5 месеца след началото на "Кейбългейт" са публикувани едва 5% от всички дипломатически грами, с които Wikileaks разполага.
Освен, че става въпрос за обемна и сложна задача, в обработката на грамите от медиите се намесват и други фактори, като търговския интерес. Далеч по-изгодно е да се привлече вниманието с няколко скандални заглавия извадени от две-три грами, отколкото да се обработят и анализират съвестно десетки текстове по дадена тема. Ако това не се случи преди публикацията, шансът да се случи след отминаването на медийния интерес към темата, клони към нула.
Специфичен проблем е и отсъствието на качествени и пълни преводи от английски за публиката, която не чете езика на Шекспир. Осигуряването на читателя с бърз и лесен достъп до оригиналните текстове и техните преводи е своеобразен механизъм за самоконтрол на медията, която публикува интерпретациите и анализите на грамите.

Медии "под игото"
Достъпът до оригиналите и на роден език е още по-важен за обществата, които световните правозащитни организации дипломатично наричат "с ограничена медийна свобода". Американските дипломати са много по-директни в оценките си: корумпирани и продажни медии се намират под контрола на корумпирани и продажни политици и на организираната престъпност.
Ето защо най-скандалните разкрития от българските грами, че има мафия в енергетиката, че се укриват ядрени инциденти, че сме подложени на брутален руски шантаж, че в армията цари корупция с обществените поръчки, от която се облагодетелстват висши военни и има съмнения дори за Президента - не стават заглавия на първа страница на вестниците, както в нормалните страни. Те се забутват на вътрешните страници, а най-неудобните текстове се цензурират.
Конкретен пример е в."24 часа", който оряза в материала за назначенията в армията най-скандалния пасаж за “мошеническите обществени поръчки". Поставената в скоби от посланик Макълдауни фраза "(и вероятно се е възползвал от тях)" липсва в техния текст.
Медийното обслужване на властта се прояви и с акцента върху американските хвалби за кабинета Борисов в грама от поредицата за енергийните договори.
Други, много по-съществени текстове, като "Под игото - българската зависимост от руски нефт и газ", така и не получиха заслуженото медийно покритие.
Тъй като публикациите на грамите за България са в самото начало, предстои да видим и други упражнения в гъвкавост и усукване, за да се прикрият доколкото е възможно нелицеприятните истини за олигархията и управляващата върхушка. Единствената противоотрова е максималната публичност и разпространението на оригиналните текстове в превод на български език.
Биволъ има амбицията, но не разполага със средства, за да преведе качествено на български всички публикувани грами. Ето защо разчитаме на помощ от нашите читатели и съмишленици, които могат да ни съдействат в тази кауза, или като преведат някоя от публикуваните грами, или със скромно парично дарение, с което ще финансират заплащането на професионални преводачи.
Така всеки може да "гласува с портфейла си", или с времето си (което е пари), за да подкрепи новия модел на гражданска журналистика на прозрачност и информираност, започнат от Wikileaks и налаган от Биволъ в региона. Убедени сме, че това е най-силното оръжие срещу платеното от олигарси и властимащи "медийно иго".
П.С. За координация на преводите, моля свържете се с редакцията на адрес contact@bivol.bg


06SOFIA647 НАЙ-ПОПУЛЯРНИЯТ ПОЛИТИК В БЪЛГАРИЯ: ГОЛЕМИ НАДЕЖДИ, СЕНЧЕСТИ ВРЪЗКИ
от Биволъ Сряда, 25 Май 2011 17:33 4113 посещения

date: 5/9/2006 10:04
refid: 06SOFIA647
origin: Embassy Sofia
classification: SECRET//NOFORN
destination:
header:
Tim W Hayes 02/11/2009 11:09:57 AM From DB/Inbox: Search Results
Cable
Text:
S E C R E T NOFORN SOFIA 00647
CXsofia:
ACTION: POLEC
INFO: AID DCM FAS FCS DAO PAO AMB POLM RSO
DISSEMINATION: POLE
CHARGE: PROG
APPROVED: AMB:JBEYRLE
DRAFTED: POLEC:JSENIOR
CLEARED: DCM:JLEVINE, POLEC:BFREDEN, POLMIL:PNEMEC, RSO:TBURKES
VZCZCSFI326
PP RUEHC RUEHZL RUEAIIA
DE RUEHSF #0647/01 1291004
ZNY SSSSS ZZH
P 091004Z MAY 06
FM AMEMBASSY SOFIA
TO RUEHC/SECSTATE WASHDC PRIORITY 1871
INFO RUEHZL/EUROPEAN POLITICAL COLLECTIVE PRIORITY
RUEAIIA/CIA WASHINGTON DC PRIORITY
S E C R E T SECTION 01 OF 03 SOFIA 000647
NOFORN
SIPDIS
E.O. 12958: DECL: 05/09/2016
TAGS: PGOV, PREL, PINR, MARR, ASEC, KCOR, KCRM, BU

SUBJECT: НАЙ-ПОПУЛЯРНИЯТ ПОЛИТИК В БЪЛГАРИЯ: ГОЛЕМИ НАДЕЖДИ, СЕНЧЕСТИ ВРЪЗКИ
Classified By: Ambassador John Beyrle, for reasons 1.5 (b) and (d).

1. (S/NF) РЕЗЮМЕ: Кметът на София и бивш генерал от МВР Бойко Борисов щурмува националната политическа сцена през последните седмици, основавайки ново движение, което бързо стана най-популярната политическа сила в страната. Борисов отрече слуховете, че ще се кандидатира за президент на есенните избори; той изглежда се е прицелил в по-влиятелния пост на министър-председателя и публично заявява, че не желае сегашното правителство да завърши мандата си. В миналото Борисов сътрудничеше тясно с Посолството в правоохранителната дейност, и, поне публично, остава силно проамерикански настроен. Борисов, обаче, е обвиняван в сериозна криминална дейност в миналото и поддържа тесни връзки с Лукойл и руското посолство. КРАЙ НА РЕЗЮМЕТО.

2. (C) Борисов беше избран за кмет през ноември 2005г., след кариера в МВР като главен секретар от 2001 до 2005г. От тази позиция той се катапултира към славата, след като лично предвождаше акции срещу наркотрафиканти и автокрадци и придоби почти героичен статус в медиите като най- големият борец с престъпността в България. Борисов, който веднъж описа себе си като „най-голямата придобивка на България" се харесва на публиката с обикновения си, но живописен език, непретенциозното си поведение и острата си критика към политическия елит на държавата. Той е най-популярната политическа фигура в момента, като поддържа постоянен рейтинг на одобрение от над 60% за последните пет години, въпреки противоречивите си успехи срещу организираната престъпност докато работеше в МВР.
Нещо като феномен

3. (C) На 27-ми март, Софийски градски съд обяви регистрацията на свързаното с Борисов движение „Граждани за европейско развитие на България". Въпреки че звучи странно за англоезичния слушател, името на движението е внимателно подбрано, за да отразява баланса между патриотизма и проевропейските ценности. Референцията към Европа го отличава от екстремистката евроскептична партия АТАКА, а българското съкращение „ГЕРБ", с което то е познато, означава „герб" като хералдически символ и има силно патриотично звучене.

4. (C) Борисов не е съосновател на ГЕРБ, или дори член – официално той е съсредоточен върху задълженията си на кмет. На практика, обаче, той е публичното лице на ГЕРБ и пътува из страната, изнасяйки речи на събитията на ГЕРБ и официализира нови партийни структури. Неговите усилия са добре приети; „Гражданското движение", което е само на пет седмици, зае челото на националните проучвания на общественото мнение. В изследване, публикувано през април, 24,22% от респондентите са заявили, че ще подкрепят „партията на Бойко Борисов", ако парламентарните избори бяха днес. Водената от социалистите „Коалиция за България", която спечели първо място на предишните избори, зае второто място с 19 процента.

5. (C) Метеоритното издигане на ГЕРБ изсмука подкрепа от радикалните националисти от АТАКА, чийто рейтинг спадна, от 11 процента през януари (septel), до 7 процента. ГЕРБ също привлякоха привърженици от партиите в център-дясно, които в последните години са твърде разединени от личностни конфликти между лидерите, за да могат да предложат някаква смислена противотежест на управляващата коалиция. Борисовите националистически заявки за „твърда ръка", проевропейска реторика и популистки стил, карат много от политическите наблюдатели да го смятат за единствения, който може да обедини българската десница.

6. (C) Борисов не се старае да отхвърля тези идеи. По време на скорошна среща с Посланика, Борисов говореше пренебрежително за другите десни партии, като заявяваше, че „ще унищожи" АТАКА, и че Националното движение „Симеон Втори" (НДСВ), с което беше свързан в миналото, „се топи". Ако би се съюзил с някого, каза, това би бил Съюзът на демократичните сили (СДС), дясната партия, която управляваше България през голяма част от 90-те години. Партията има в момента по-малко от 5% подкрепа в проучванията, според Борисов е „свършена", той би се замислил за партньорство, „за да запази марката" жива.

7. (S/NF) Идеята за точния момент и за тактиката на следващия ход на кмета остават неясни, но скорошните му заявления подсказват в каква посока ще е той. На 2-ри май, в интервю за тиражния вестник „24 часа", в подзаглавието се появи цитат „Тази коалиция трябва да си ходи бързо". В скорошен разговор с нас, Борисов беше по-директен, като заяви откровено „Ще сваля правителството, след като се договорим за базите".
Важен съюзник в установяването на военните бази.

8. (S) Борисов многократно ни уверява, че подкрепя близките отношения със САЩ, включително и базирането на американски войски на българска територия. В статия на 5-ти май, той описа подписването на Споразумението за сътрудничество във военната област като „победа" за България, подчерта ползите от съвместните учения и от американските инвестиции и призова опонентите на базите „да си държат езика зад зъбите, за да защитят националните интереси". Понякога, обаче, Борисов променя посланието, особено когато се опитва да критикува непопулярния начин по който правителството се ангажира с инициативата. В реч в Хасково на 5-ти април, той каза на публика от няколкостотин човека, че лично той подкрепя базирането на американски войски в България, но описа нежеланието на правителството да проведе референдум по темата като „фундаментален пропуск". Други коментари, в следващо интервю, бяха по-твърди. „В Ирак (правителството) казаха, че ще изтеглят войските ни незабавно. Не ги изтеглиха, изпратиха още една бригада там. Те дадоха и бази на американците, без да поискат нищо в замяна." Писмо от Посланика, адресиращо категорично тези коментари, постигна желания резултат – кметът се отказа да критикува правителството по този въпрос, и в обширна статия, излязла на 5-ти май (повтаряйки дословно аргументацията на Посланика) изрази подкрепа за съвместните военни бази.
Биография: От пожарникар до „батман"

9. (S) Роден на 13-ти юни 1959-та година, Борисов е израснал в Банкя, предградие на София, където е бил замесен в местни банди и е придобил репутация на местен силов авторитет. След завършване на училище е посещавал Висшия институт на МВР (главната българска академия за обучение на служители в сигурността и полицията), който е завършил през 1982г. с диплома в областта на противопожарната охрана и противопожарната безопасност. Бил му е отказан прием във военната академия и в по-елитни факултети на полицейската академия, тъй като дядо му е бил екзекутиран от комунистите през 1950г. след показен процес. След завършване на академията, Борисов, който има черен колан, е станал треньор на националния отбор по карате, преди да се присъедини към софийската полиция като взводен командир, а по-късно и като ротен командир. От 1985-та до 1990-та г. работи в МВР и получава докторска степен по „Психологическо и физическо обучение на оперативните работници".

10. (C) След края на еднопартийното управление, Борисов се заема с бизнес. Основава собствена охранителна фирма и я превръща в една от най-големите в бранша по времето, когато „частната охранителна дейност" беше синоним на изнудване и силови действия. През 90-те години е бил личен бодигард на Тодор Живков (по онова време вече извън властта) и по късно е бил нает като бодигард на бившия цар Симеон Сакс-Кобург Гота по време на частните посещения на бившия монарх в държавата. Когато Сакс-Кобург се завърна в България за постоянно и беше избран за министър-председател, той назначи Борисов за главен секретар в МВР – пост, който Борисов превърна в най-силната позиция в правоохранителните органи в България. В добавка към традиционните правоохранителни агенции, Борисов също управляваше Националната гранична полиция, митниците и Националната служба за сигурност, която е отговорна за контратероризма и контраразузнаването.

11. (S/NF) Борисов безсрамно си правеше реклама като главен секретар, умело комбинирайки влиятелни контакти със собствениците на медии и по холивудски перфектните си медийни инстинкти, за да осигури благоприятно отразяване, върху което се базира имиджът му. Наричан „батман" заради вездесъщото му присъствие, заради склонността му да носи изискани черни дрехи и заради внезапното му появяване на местопрестъплението, Борисов изгради PR машина, която му спечели подкрепа във всички възрастови и социални групи. Журналистите споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи. Неговото поведение го превърна в „националния шериф", въпреки 123-те показни убийства и липсата на арести на главните лидери на организираната престъпност. За негова чест, Борисов постигна нови нива в сътрудничеството с американските правоохранителни и разузнавателни служби и организира множество арести на наркотрафиканти, фалшификатори и трафиканти на хора. Той прави опити да използва тези свои връзки в своя полза, като често се хвали с близките си връзки със службите за сигурност на Запад, включително и тези в САЩ. Редовните му срещи с представители на руското посолство получават по-малко публичност.

12. (S) В частни разговори, Борисов се представя като яростен антикомунист -- епитет (комунисти, комунистически), който той прилага към съвременната Българска социалистическа партия, както и към бившия режим. Той често споменава смъртта на дядо си от ръцете на комунистите и ръмжи срещу водещата роля на потомците на „старите комунистически семейства", като министър-председателя Станишев, главния прокурор Велчев и председателя на Народното събрание Пирински. Въпреки уличното си образование Борисов често изглежда наивен, както когато директно ни заяви, че очаква американска подкрепа за политическата си кариера, като знак на благодарност за нашето сътрудничество. Неговата енергичност и кратък диапазон на вниманието върху даден въпрос, понякога го карат да крачи напред-назад като тигър в клетка. Той е изключително чувствителен, когато става дума за публична или частна критика.
Мръсотията

13. (S/NF) Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още „Пашата").

14. (S/NF) Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България" Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов. Кметът ангажира „Лукойл" в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: Лукойл се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест, Борисов съдейства за предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции на Лукойл. Въпреки че сделката изглежда танто-за-танто, публичните договорки на Борисов с „Лукойл" са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали.

Коментар: Влияние върху интересите на САЩ
15. (S/NF) Бойко Борисов е непредсказуема личност с необуздана политическа амбиция и очевидно блестящо бъдеще в българската политика. Той вероятно е способен да изпълни заканата си да свали настоящето правителство, макар и не без помощ отвътре от управляващото мнозинство. Във всеки случай, малко хора очакват той да предприеме стъпки преди президентските избори през ноември или преди планираното присъединяване на България към ЕС на 1-ви януари. Борисов силно подкрепя близки отношения със САЩ, и е в позиция да подпомогне някои американски интереси в страната. Неговото ясно послание към националистическите избиратели може да го вкара в конфликт с някои политики на САЩ, но той също е в състояние да предизвика по-позитивно разглеждане на образа на Съединените щати в обществото.
16 (S/NF) Егото на Борисов може да е най-силния ни лост за влияние върху него - той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ. Ние трябва да продължим да вървим по тънката линия между това, да бъдем експлоатирани от пропагандистката машина на Борисов или да отблъснем един изключително популярен и видимо проамерикански политик, който вероятно ще бъде следващият български лидер. С други думи, ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа.

КРАЙ НА КОМЕНТАРА

Байърли
ОТ http://www.bivol.bg/wlborisov.html

С БЛАГОДАРНОСТИ КЪМ ПУБЛИКАЦИЯТА НА АКТУАЛНО:

Wikileaks извади грама за тъмно минало на Бойко Борисов

Докладът е със степен на конфиденциалност СЕКРЕТНО//НЕ ЗА ЧУЖДЕНЦИ
Документът разкрива информации за мащабна контрабанда на амфетамини и зависимост от Лукойл
"Ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа" - това е заключението на дипломатически доклад посветен на Бойко Борисов, изпратен от посланик Байърли на 9 май 2006 г.

Документът се появи в пространството чрез българския партньор на Wikileaks- Биволъ.
Докладът е със степен на конфиденциалност СЕКРЕТНО//НЕ ЗА ЧУЖДЕНЦИ. Над тази степен са само грамите ТОП СЕКРЕТНО, с които Wikileaks не разполага. Причините за класифицирането са с код 1.5 (b,d), което означава, че в доклада са използвани конфиденциални източници. Грамата има и друга особеност. Тя е една от малкото в масива от 978 доклада от София, прегледани и одобрени едновременно от политическия съветник, военния съветник и съветника по сигурността на американското посолство, както и от посланик Байърли. Всички тези атрибути я превръщат в неоспорим и фундаментален документ, който разкрива образа на българския премиер в очите на водещата държава в света.

"Мръсотията"
Така е озаглавил Байърли раздела, резюмиращ криминалното минало на Бойко Борисов. По една случайност параграфът носи и "щастливия" номер 13, а в скобите след него е нивото на класификация, което никак не е случайно и отговаря на най-високото ниво на секретност за грамата SECRET//NOFORN:
"13. (S/NF) Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още „Пашата")."
Когато искат да омаловажат написаното от американските дипломати, засегнатите по рефлекс изтъкват, че става въпрос едва ли не за слухове, които просто са регистрирани от усърдни чиновници в посолството. Разбира се, това не е вярно, защото по тази абсурдна логика излиза, че информационната система на САЩ работи по слухове и клюки. Нескопосните опити да се омаловажи неудобната някому информация се превръщат в бумеранг с обратна сила. Пример за подобни трагикомични напъни бяха изявленията на бившия министър на МВР Румен Петков да квалифицира американските посланици с обидното определение "треторазрядни доносници", след като лъснаха на бял свят подробности за неговия морален облик.
В горната грама обаче имаме нещо много по-сериозно. Тя е колективен труд на почти целия дипломатически екип на посолството. Освен това за достоверността на информацията е посочен и конкретен източник, на който Байърли се е позовал. Това е загадъчното SIMO, което потвърждава "оперативните" данни за участието на Борисов в сериозни криминални структури и деяния.
Проверка, извършена в публикуваните до момента около 13000 грами в сайта на Wikileaks показа, че абревеатурата "SIMO" се споменава едва 4 пъти. От контекста на цитатите и съдържанието може да се направи предположение, че "SIMO" е американска държавна агенция, свързана със сигурността и информацията. В секретна грама от Буенос Айрес се споменава, че SIMO и DEA са представени в "правоохранителния комитет" към посолството, заедно с политическата, финансовата и правната служба на легацията [06BUENOSAIRES2590 - http://wikileaks.ch/cable/2006/11/06BUENOSAIRES2590.html ]

Вторият параграф от "Мръсотията" е специално посветен на връзките на Борисов с Валентин Златев, директор на "Лукойл България":
"14. (S/NF) Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България" Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов. Кметът ангажира „Лукойл" в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: Лукойл се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест, Борисов съдейства за предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции на Лукойл. Въпреки че сделката изглежда "танто-за-танто", публичните договорки на Борисов с „Лукойл" са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали."
Валентин Златев е споменат и в известната грама за организираната престъпност в България на посланик Джеймс Пардю. "Българските операции на Лукойл, чрез Златев, са подозирани в силни връзки с руското разузнаване и организирана престъпност" - преценява Пардю - http://www.bivol.bg/05sofia1207-bg.html през 2005 г.
От грамата се разбира също така, че Борисов твърде често се среща с представители на руското посолство, но избягва да афишира това, докато в същото време "често парадира с близките си връзки със службите за сигурност на Запад, включително и тези в САЩ." Ренгеновата психологическа снимка на особеностите, слабостите и качествата на бъдещия премиер е непогрешима:
"16 (S/NF) Егото на Борисов може да е най-силния ни лост за влияние върху него - той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ.", сочи анализа в доклада. Неформалният лидер на ГЕРБ съвсем директно се е пазарил с американците за политическа подкрепа на парламентарните избори, като благодарност за проамериканските си позиции. "Ще сваля правителството, след като се договорим за базите", бил предложеният директно бартер, който впечатлил американците.

Като пример за противоречивостта е посочено как от една страна Борисов обещава на САЩ пълна подкрепа за военните бази и участието ни в международните военни мисии, а от друга си позволявал да критикува демагогски публично проамериканската политика на БСП със следните думи: "Ирак (правителството) казаха, че ще изтеглят войските ни незабавно. Не ги изтеглиха, изпратиха още една бригада там. Те дадоха и бази на американците, без да поискат нищо в замяна."

Интересен е пасажът, в който Байърли докладва, че след писмено предупреждение от американска страна Борисов спрял веднага с подобна антиамериканска риторика. За да се направи на лоялен, той категорично обещал да унищожи партия АТАКА. Въпреки това новата политическа звезда на България си остава човек с "улично образование", твърде повърхностен и "с малък диапазон на внимание", което го кара да не се задържа дълго на една тема и да "крачи напред-назад из кабинета си, като тигър в клетка". Не е пропусната неговата особена чувствителност и непоносимост към всякакъв вид частна, или публична критика.
Една от основните егоцентрични слабости на премиера ни е да си прави реклама. Анализът в грамата дори издава негативна оценка. "Борисов безсрамно си правеше реклама като главен секретар, умело комбинирайки влиятелни контакти със собствениците на медии и по холивудски перфектните си медийни инстинкти, за да осигури благоприятно отразяване, върху което се базира имиджът му." Споменава се, че лично той е изградил стройна машина за ПР, която да гради публичния си образ. Български журналисти обаче не са спестили в частни разговори пред служители в посолството истината, че спрямо тях се прилага методът на "моркова и тоягата". Борисов или плащал в брой за да бъде хвален в медиите, или директно заплашвал непослушните.
Като цяло Бойко Борисов е оценен като вероятен политически лидер, който единствено може да разруши статуквото на Тройната коалиция. Според грамата обаче той остава "непредсказуема личност с необуздани политически амбиции."

Със сигурност американците не са забравили с кого си имат работа, защото изнесените данни са шокиращи за един премиер на европейска държава. Самият Борисов вероятно би искал някои подробности от биографията му, които са изследвани и са станали известни на тези кръгове да бъдат завинаги погребани в дипломатическите папки.
Бойко Борисов не може да се похвали с монопол върху прозвището "Батман". В световните новини то вече беше присъдено на Путин от друга изтекла грама, оприличаваща руския премиер на "Батман", а президента Медведев на "Робин".

Колко е дълъг конецът с който е вързан българският "Батман"? И има пространство за маневриране извън треакторията между явните жестове към американците и тайните срещи с руската резидентура?
От една страна, САЩ очевидно разполагат с много сериозни компрометиращи данни за престъпна дейност на Борисов в миналото и умело експлоатират егото му, разчитайки на обещаната лоялност.
От друга страна личи, че премиерът силно зависи от "регента" Златев, който е избраник на руските "кукловоди". От дипломатическите доклади узнахме, че Борисов си е признал пред американците за заплахата на Путин да врътне кранчето на газа [09SOFIA561]. Но не се изключва възможността да има и персонални заплахи. Ако е вярно, че Златев е свързан с руската разведка излиза, че руските служби също са в течение на компрометиращите факти, които американците знаят за Борисов.
Показателен е драматичният обрат в отношението на Бойко Борисов към руските енергийни проекти у нас и най-вече към АЕЦ "Белене". В преговорите изневиделица се включи като консултант на руската страна Валентин Златев, а позициите на проамериканските министри като Трайков и Младенов се разклатиха.
Идват драматични месеци, в които на България предстоят избори и съдбоносни решения, свързани с енергийната ни независимост от Русия. Има реален риск европейският цивилизационен избор на страната и защитата на националния ни интерес да бъдат сервирани на тепсия от един български Батман на по-старшия му руски брат.
Източник: Wikileaks/Биволъ
Редактор: Ивайло Кючуков / от Актуално

ДАЛИ АКО НАОСТРИМ СЕТИВАТА СИ ЩЕ УСЕТИМ ПОВИКА НА ЕВОЛЮЦИЯТА ВЪВ ВРЕМЕТО? ВСЕ ПАК СМЕ НАЙ-КУЛТИВИРАНИЯ БОЗАЙНИК!

И ЗЕМЯТА НА ОГНЕВА ЛИНИЯ – САМО ЧЕ В КОСМИЧЕСКИ ДЕМЕНСИИ!

Геомагнитна буря продължила 9 часа - Очаква се да се повтори след 27 дни
Земята в събота преживя деветчасова магнитна буря, съобщи РИА Новости, като цитира Центъра за прогнози на космическото време към американската Национална агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA).

Бурята е започнала в събота сутринта, когато индексът на геомагнитните смущения Кр е достигнал равнище 6, отговарящо на умерено силна магнитна буря.

Тя е продължила девет часа, до около 18,00 ч. бълг. време, когато индексът Кр е спаднал до 2. В тази скала има десет нива - от 0 до 2 съответстват на спокойна магнитосфера, 4 означава смущения в магнитосферата, а от 5 до 9 - магнитни бури с различна сила.

Смущенията в магнитосферата на Земята или магнитните бури възникват под въздействието на потоците заредени частици, изхвърлени от Слънцето. Ръководителят на центъра за прогнози на космическото време в руския Институт за земния магнетизъм, йоносферата и разпространението на радиовълните Сергей Гайдаш заявил за агенцията, че бурята, предизвикана от слънчев вятър от доста голяма коронална дупка, е била прогнозирана благодарение на два спътника на НАСА, които наблюдават слънчевата активност.

Според него след 27 дни, след още едно завъртане на Слънцето около оста му, когато Земята отново ще се окаже на "огневата линия" на короналната дупка, с голяма доза вероятност може да се очаква магнитната буря да се повтори. Сегашната е била най-мощната от август 2010 г. Последната бе през май, но по-слаба.(БТА)/ Днес.бг
Установиха формата на електрона - Той е почти идеално сферичен
Най-точните измервания на формата на електрона разкриха, че той е почти идеално сферичен, съобщи Би Би Си.
Електроните са елементарни частици с отрицателен заряд, които обикалят около ядрото на атомите. В статията си, публикувана в сп. "Нейчър", учените от лондонския Импириъл колидж пишат, че съвсем миниатюрно количество дели електрона от идеалната сфера.
Откритието е важно, защото то намалява достоверността на някои нови теории от физиката на частиците, като
суперсиметрията. Най-добрата съществуваща теория, която обяснява взаимодействията на елементарните частици, се нарича Стандартен модел. Според нея електронът трябва да е почти идеално сферичен.
Стандартният модел обаче е непълен. Той не обяснява действието на гравитацията и някои други явления във Вселената. Затова физиците се опитват да го надградят. Една от тези теории е известна като суперсиметрия.
Според суперсиметрията обаче електронът трябва да е с по-неправилна форма отколкото предполага Стандартният модел. Той би трябвало да е по-скоро яйцевиден.
Новите резултати не изключват суперсиметрията. Те обаче не са в подкрепа на тази теория, изтъкна ръководителят на екипа Джони Хъдсън.
Британските учени се надяват да подобрят четири пъти точността на измерванията си до пет години. Тогава те ще могат да се изкажат категорично за суперсиметрията и някои други теории.
"Тогава ще можем да кажем, че суперсиметрията е правилна, защото сме наблюдавали изкривен електрон, или че суперсиметрията е погрешна, защото не сме" - каза д-р Хъдсън. Според сегашните теории, ако електронът е кръгъл, трябва да има и еднакви количества материя и антиматерия. Засега обаче астрономите са наблюдавали само материя във Вселената.
Подобно наблюдение може да се обясни само ако електронът е по-скоро яйцевиден, а не кръгъл както прогнозира Стандартният модел. Измерванията на британските учени за формата на електрона са два пъти по-точни от предишните. Това още не променя разбирането за физиката на елементарните частици, каза проф.
Арън Ленард от университета на Мичиган. Перспективите за още по-точни измервания обаче привлякоха вниманието на научната общност, допълва още БТА./ Днес.бг

Слънчевата активност може да доведе до техногенни катастрофи през 2012 - Изследователска станция "Радиострон" ще помага в мониторинга
В края на 2012 г. може да се очакват техногенни проблеми във връзка с увеличената активност на Слънцето. Данните, получени в Канада в предходната година след слънчеви изригвания, говорят, че в това време са излезли от строя няколко трансформатора, съобщи шефът на Института за космически изследвания на Руската академия на науките Лев Зельоний.
"През 2012 г. може и трябва да се очакват техногенни проблеми, тъй като активността на Слънцето се увеличава", казва Зельоний.
Според него през лятото на 2011 ще бъде пусната изследователската станция "Радиострон", която ще помогне в мониторинга на слънчевата активност.
"Активността на Слънцето ще влияе повече на Канада и САЩ. Но с времето, след 50-70 години, слънчевата активност все повече ще влияе на територията на Русия, най-вече на Сибир, където ще се измести т.нар. геомагнитна шапка, заключава ученият, цитиран от РИА Новости./ Днес.бг

Вътрешността на Луната съдържа сто пъти повече вода - Количеството е сравнимо с това в недрата на Земята
Вътрешността на Луната съдържа сто пъти повече вода, отколкото са предполагали специалистите досега. Това количество е сравнимо с количеството вода, намиращо се в недрата на Земята, предаде Франс прес, като се позова на научни трудове, публикувани в САЩ.

Откритието може да промени теорията за произхода на ледената вода, открита в кратери, разположени близо до Южния полюс на Луната, както и теорията за формирането на единствения естествен земен спътник.
Специалисти от университета Кейз уестърн ризърв, в северната част на щата Охайо, са открили молекули вода, както и други летливи елементи във вътрешността на магмата, съдържаща се в обсидианите – малките топчици от вулканичен кристал, донесени на Земята от астронавтите от "Аполо 17", извършили единствената засега пилотирана мисия до Луната.

"Тези образци от магмата, изхвърлена от дълбините на Луната чрез вулканична дейност преди няколко милиарда години, са най-доброто средство за измерване на количеството на водата във вътрешността на Луната, с което разполагаме", заяви Джеймс ван Орман, професор по геология от университета в Охайо.
"Вътрешността на Луната изглежда много подобна на тази на Земята по отношение на водното изобилие там", допълва експертът.

Учените са открили в Луната магма концентрации на вода и на летливи елементи като флуор, хлор, сяра, които са почти идентични с измерените във втвърдената магма, извлечена от подводните планински вериги в океаните на Земята.
Това откритие подкрепя теорията, според която Земята и Луната имат общ произход, но ще принуди учените да преразгледат позициите си относно процеса на формирането на Луната.
До този момент учените предполагаха, че мощен сблъсък на астероид със Земята е изхвърлил достатъчно материал в орбита, за да се струпа той и да формира Луната./ Днес.бг


И НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ НА ОГНЕВАТА ЛИНИЯ – САМО ЧЕ ПО ГЕОГРАФСКИ ЗЕМЕН РЕГИОН, БАШ НА ПРИЦЕЛА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ !
ИМАМЕ СИ ГАЗ – за това се знаеше и преди, но фактът не бе уважен от съответните(управляващи и псевдоизследователите)! Защо ли? И г-н Трайков какви ги върши и говори понастоящем в тази връзка?

България с газ за 300 години - "Шеврон" започва проучване в района на Нови пазар
Запасите от шистов газ в България са между 300 млрд. куб. м и 1 трилион куб. м. Това са предварителните оценки на американски компании, които залагат пари на прогнозите си, каза в събота икономическият министър Трайчо Трайков, цитиран от "Труд".

Ако прогнозата се потвърди, значи България има газ за 300 г., допълни той. Сега годишното ни потребление е около 3 млрд. куб. м, като 90% от тях се внасят от Русия.

Американската компания “Шеврон” спечели конкурса за проучване на залежи от шистов газ в района на Нови пазар, каза Трайков. Фирмата е предложила на българската държава 30 млн. евро възнаграждение само за правото да търси синьо гориво.

Така тя е изпреварила другия кандидат - канадската BNK Petroleum.

“Количества 1 трилион куб. м звучат наистина фантастично. Ако прогнозата се потвърди, значи България има газ за 300 г.”, каза Трайков. Пред “Труд” той поясни, че първите резултати от проучванията се очакват след 2 г.

Договорът с “Шеврон” ще бъде сключен до две седмици. Още два конкурса за проучвания за шистов газ в Североизточна България текат в момента.

“Надяваме се да се открият нови количества природен газ в шелфа ни в Черно море”, каза Трайков. По думите му газовите споразумения с Русия трябва да са вариантни и да ни дават възможност да реагираме.

На 17 юли 2010 г. двете страни се споразумяха в срок до 30 юни 2011 г. експерти на “Газпром” и “Булгаргаз” да договарят параметрите на новите договори за доставка на синьо гориво за България. Според проекта за енергийна стратегия на страната те няма да бъдат дългосрочни.

Междусистемната връзка между България и Гърция ще бъде готова през 2014 г. Тогава ще можем да получаваме газ от Азербайджан по тръбата TGI - Турция, Гърция, Италия.
В периода от началото на световната икономическа криза годишната консумация на синьо гориво в нашата страна е около 3 млрд. куб. м. Около 90% от тях се внасят от руския гигант “Газпром”, а останалите количества се добиват от “Мелроуз” край Варна.
Шистовите скали са нетрадиционен източник на природния газ. Те са разположени по-дълбоко от другите находища и затова добивът е по-скъп. Един от начините за извличане на газа от тях е чрез дълбочинни микроземетресения. / Днес.бг

Ще готвим нов проект за договор за АЕЦ "Белене" - Връщаме се в началото на лабиринта, смята Трайков
Лабиринт няма, демонстрирате управленска демагогия, която още не сте изтъргувал, господине! Та ние си имаме газ, тогава от какъв зор ни е тази измислена централа?

Вероятно ще трябва да представим нов проект на договора за АЕЦ "Белене". Това мнение изрази министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков на пресконференция, на която представи новия си заместник Делян Добрев.
Според консултанта по икономическата рентабилност на проекта - британската банка HSBS, проектът на договор за изпълнение, доставка и строителство на централата не е договор за централа, която трябва да работи на пазарен принцип.
Това е договор между двете държави, които се разбират, че ще правят ядрена централа, осигурено е финансиране, ясно е, че там ще текат пари, допълни министърът.
По тази причина вероятно ще трябва да се върнем в началото на лабиринта и вероятно да представим нов проект на договор, каза министърът.
За да се балансират възможностите за сътрудничество в ядрената енергетиката, беше сключен меморандум за сътрудничество с най-голямата енергийна компания в Европа - "Арева", отбеляза Трайков, цитиран от БТА.
В началото на следващата седмица, след като "Уестингхаус" минат през съгласувателните си процедури, ще подпишем такъв документ и с тях, допълни икономическият министър.
Според него, ако през 2006 г. предишните управляващи бяха имали по-принципна позиция при преговорите с "Газпром", сега цената за 1000 кубически метра газ можеше да е със 160 лева реално по-ниска.
През следващите дни ще има окончателни решение по въпросите за нов директор на НЕК и за това дали бившият заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев ще остане в Борда на директорите на Българския енергиен холдинг./Днес.бг

Я КАКВИ ГИ ДРЪНКА ПРЕМИЕРА НИ!!! “...има ли движение, има и живот” – МАЛЕ, МАЛЕ КАКВО управленско ПРИЗНАНИЕ! Та българският народ едвам-едвам се движи вече от глад и рестрицции, с които направо го изтезавате г-н Борисов понастоящем! И очевидно “движение” НЯМА, тогава логично се заключава, че и “живот” НЯМА сега и тук в РБългария! Айде да не се ЗАБЛУЖДАВАМЕ!
“Пенсионер спря пред храма премиера и го помоли правителството да вдигне поне малко пенсиите, "за да могат да дишат". Борисов обеща, ...”. Ей това е, празни обещания и употреба на бъдеще време от премиера ни – а беше забранил употребата му уж, дори и в “Народното ни събрание” – политическата седянка на пишман управляващите ни.

Бойко Борисов: Като не искате пътища, ходете си с магаретата
"Господин Борисов, добре е, че правите пътища, но ще има ли и кой да се движи по тях?", попита тютюнопроизводителят Иван Сабахлъков премиера Бойко Борисов на среща в Гоце Делчев.
"Това е най-глупавото изказване! Ходете си тогава с магаретата. Като има пътища, ще се върнат и тези, които са избягали от България. Други държави си направиха пътищата, защото има ли движение, има и живот", ядоса се министър-председателят.
Пред над 500 земеделски производители той обясни, че от два дни по сметките на тютюнопроизводителите са преведени първите траншове от държавната помощ. Останалите 35 млн. щели да бъдат раздадени през август, обеща Борисов.
Козарят от село Дъбница Мехмед Янус пък обясни, че не е доволен от ДПС. От ГЕРБ обаче бил много доволен, защото за първи път премиер му обръщал внимание. "В ГЕРБ сте всички хубави, златни политици. Затова ви подарявам по една буца домашно козе сирене", каза животновъдът. Друг стопанин пък се оплака на премиера, че не е получил директните си плащания за пасища.
"Още в понеделник експерт ще дойде на място и ще ви огледа пасището. Трябва да работим здраво и да не се лъжем. Знаете, че ако има храсти, Европа не дава пари. Аз не мога да тичам от нива на нива и от овца на овца да проверявам", допълни Борисов и разпореди спешна проверка на случая.
Предприемачи от Гоце Делчев поискаха пък неговото съдействие за разширяване на пътя от Симитли до Гоце Делчев така, че да стане четирилентов. Премиерът обясни, че няма сили и средства да направи всичко, но обеща, че през 2014 г. и тяхното искане ще бъде удовлетворено.
"До 25 септември всички кметове са ми равни и еднакви. Ще работим с тях, а след това по време на предизборната кампания ще се мразим. След местния вот продължаваме заедно работа", каза Борисов в града, където кметът е четвърти мандат от БСП.
Премиерът пристигна с хеликоптер и кацна на бившето военно летище край с. Мосомище. След 1-часовата среща със земеделските стопани той пи кафе, запали свещ в черквата и се качи на хеликоптера, за да стигне навреме за финала на Шампионската лига. Пенсионер спря пред храма премиера и го помоли правителството да вдигне поне малко пенсиите, "за да могат да дишат". Борисов обеща, че прави всичко възможно от юли да има увеличение за възрастните./ 24 ЧАСА


ПОСТНИ НОВИНКИ ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Черно злато под арктическия лед
Арктическият лед като съкровищница за света

Малка Дания планира гигантски добив на нефт от крайбрежието на автономния остров Гренландия. Причината: промените в климата топят арктическите ледове по-бързо от очакваното. За едни това е надежда, за други - опасност.

Ханс Кристиян Олзен, председател на държавното нефтено дружество Нунайол в Гренландия, поглежда с надежда картата пред него. На нея са изрисувани пъстри петна в морето пред гренландското крайбрежие. Всяко пъстро петно е знак за бъдещ източник на нефт и газ. "Очакваме огромни количества добив на нефт и газ на западното и североизточното крайбрежие. Само за западното крайбрежие се предполагат залежи от няколко милиарда тона", казва Олзен.
Точно затова столицата на остров Гренландия Нуук е посещавана все по-често от известни политици. Наскоро тук пристигна американската външна министърка Хилъри Клинтън. Тя участва в заседание на Арктическия съвет заедно с други свои колеги, между които и руският външен министър.
Гренладия по всяка вероятност е най-интересният регион в геополитически смисъл. В Арктика се намира почти една четвърт от неоткритите, но потенциално използваеми ресурси в цял свят. Дълго време тези богатства бяха скрити под вечния лед. Заради промените в климата обаче все по-големи части от арктическия лед се топят през лятото и увеличават възможностите за добив на нефт и газ.
Използването на ресурсите на Арктика е въпрос на време
Епохални промени с неясни последици
Нилс Ванг, шеф на датската Академия за отбрана, не се съмнява в това, че Арктика е изправена пред епохални промени. "Светът има огромна нужда от ресурси най-вече заради все по-големия ръст на икономиката", казва той. "При това условие нито една страна не може да се лиши от подземните богатства на територията си. Като се има предвид, че ледниците се топят все повече, използването на ресурсите в Арктика, е само въпрос на време".
Точно този процес обаче предизвиква бурни протести от страна на екоактивистите от "Грийнпийс". Миналата есен те демонстрираха срещу вземането на проби от западното крайбрежие на Гренландия, а сега настояват за провъзгласяването на Арктика за международно защитен регион. "Това вече е факт на Южния полюс. Защо да не е възможно и на северния?", аргументират екоактивистите.
Според Медс Фларуп Кристинсен, генерален секретар на Грийнпийс в Северна Европа, добиването на нефт в Гренландия крие големи рискове. "Видяхме какво се случи след катастрофата с нефтената платформа в Мексиканския залив. Тя обаче ще изглежда незначителна на фона на онова, което би могло да се случи в Арктика. Тук е един от най-важните региони, свързани с прехраната и със създаването на биомаса. Затова трябва да го предпазим от намесата на индустрията", казва екоактивистът от "Грийнпийс".
Нефтът и газът - важни за икономиката на Гренландия
Черен сценарий заради черното злато?
Тази позиция обаче се отхвърля от всички държави, граничещи с Арктика, между които и Гренландия. "Разбира се, че има рискове, които са ни известни. Онези обаче, които казват, че в Арктика не бива да се добива нефт, трябва да кажат къде другаде в света може да се добива нефт. Ние в Гренландия искаме да развиваме икономиката си и да използваме ресурсите си, част от които са нефтът и газът в Арктика", казва премиерът на Гренладия Куупик Клайст .
И макар че в Арктика се сблъскват множество интереси, повечето експерти са на мнение, че до избухване на военни конфликти едва ли ще се стигне.
"Никой няма интерес от военен конфликт и такъв сценарий е изключен. В същото време добивът на нефт и газ, прокарването на нови маршрути на търговските кораби в Северния ледовит океан и разширяването на риболова тук ще доведат до нуждата от по-голяма защита на националните интереси и до засилено военно присъствие на държавите в региона. Това в крайна сметка би могло да повиши напрежението и да предизвика конфликти", прогнозира датчанинът Мартин Бройм, който наскоро написа книга за Арктика и промените в климата.
ДР/М. Вагнер/М. Липчева, Й. Йорданова

Мъжът без лице
Молла Омар - все още издирван, жив или мъртъв

Молла Омар - мъжът без лице, който се укрива от близо 10 години и който винаги е бил отзивчив домакин на Осама бин Ладен - е мъртъв. Тази новина бе лансирана от афганистанското разузнаване. Да му вярваме ли?

Молла Омар е мъжът без лице, който се укрива от близо десет години. Дори и от малкото негови снимки, които съществуват, не става категорично ясно дали това е неговото лице. За доказано се смята само това, че му липсва едното око. САЩ издирват молла Омар след терористичните атентати от 11 септември 2001, тъй като лидерът на афганистанското талибанско движение бе отзивчив домакин на терористичната мрежа Ал Кайда. Без гостоприемството на афганистанските талибани към Осама бин Ладен вероятно нямаше да има военна интервенция на Запада срещу ислямисткия режим в Кабул, въпреки всички нарушения на човешките права в страната.
Интервю с оспорвана автентичност
Мъртъв ли е наистина лидерът им?
На 15 ноември 2001 БиБиСи излъчи уникално интервю с молла Омар, който иначе почти винаги оставя други да говорят вместо него. Интервюто бе направено от програмата на БиБиСи на езика пащу. Въпросите и отговорите се предаваха чрез радио-телефонна връзка. Местонахождението на укриващия се молла Омар бе пазено в пълна тайна. Журналистите нямаха нито за момент пряк контакт с него. В интервюто един дрезгав глас, за който се приема, че е на молла Омар, отново говори за „унищожение на Америка”. Гибелта на Америка не била „въпрос на оръжия”, а само въпрос на „помощта на Аллах", заяви тогава той пред БиБиСи.
Опроверженията не закъсняха
Вестта за предполагаемата смърт на молла Омар още не бе обиколила напълно света, когато от Исламабад дойде опровержение. Освен това по телефона на различни медии се обадил талибански говорител на име Забиулах Муджахед, за да съобщи, че молла Омар бил в Афганистан, за да ръководи „Свещената война” и че западни разузнавания умишлено разпространили фалшиви съобщения, за да разединят бунтовниците.
Казусът "молла Омар" доказва за пореден път, че отношенията между пакистанското и афганистанското ръководство са белязани от недоверие, граничещо с враждебност. Поради това двете страни имат интерес да използват призрака молла Омар за собствените си политически цели.
Автор: С. Петерсман, Б. Емануилов / Редактор: Б. Михайлова
Защо Сърбия залови Младич точно сега?

Белезниците щракнаха
Отдавна под сурдинка се говори, че властите в Сърбия винаги са знаели къде се укрива "касапинът от Сребреница" Ратко Младич. Ако това е вярно, защо го арестуваха точно сега? Отговорът е ясен - за да отвори ЕС вратите си.

Добър ден за справедливостта и нова страница в историята на Балканите - 16 години след края на войната в Босна една от ключовите фигури, виновни за зверствата срещу босненските мюсюлмани и хървати, бившият военен командир на босненските сърби Ратко Младич най-сетне е заловен. За близките на жертвите от клането в Сребреница тези 16 години бяха само миг. Травмата от Сребреница, където бяха избити повече от 8 000 мъже, е заседнала дълбоко в душите им.
Утеха и удовлетворение
Ратко Младич е обвинен за клането в Сребреница, както и за над 3-годишната обсада на Сараево. С неговото залавяне се открива възможността, близките на жертвите да получат макар и малка утеха и най-сетне да бъде преодоляно мрачното минало.
Арест след 15 години издирване
Но защо предполагаемият военнопрестъпник бе заловен чак след толкова години? Отдавна под сурдинка се говори, че властите в Сърбия винаги са знаели къде е неговото убежище. А сега в Сараево казват, че правителството в Белград е решило да арестува Младич, тъй като натискът от Брюксел се засилва постоянно. Сътрудничеството с Международния трибунал за военнопрестъпленията в бивша Югославия е все пак основна предпоставка за сръбското членство в ЕС.
Тънките сметки на Борис Тадич
И действително сръбският президент Борис Тадич настоява в замяна на ареста на Младич страната му да бъде приета в ЕС, и то сравнително бързо. Неговата партия драстично губи популярност в Сърбия и трепери пред вероятността да загуби властта на изборите през пролетта на идната година. С перспективата за скорошно присъединяване към ЕС Тадич разчита да спечели точки във вътрешнополитически план.
За мнозина сърби той е герой, а не престъпник
Същевременно обаче той поема и допълнителен риск. След ареста на Радован Караджич през 2008 година в Сърбия се стигна да размирици. Сега Тадич се надява, че перспективата за скорошно европейско членство ще успокои духовете. Но Тадич има нужда от попътен вятър. Защото повече от половината сърби са против предаването на Ратко Младич на трибунала в Хага. В техните очи Младич е национален герой, а не военнопрестъпник.
Измъкване няма!
На всички останали обаче е ясно, че процесът срещу Младич може да спомогне за затварянето на последната тъмна страница от близкото минало на Сърбия и нейните съседи. Историята ще бъде освободена от митовете и на бял свят ще излезе истината. А международното правосъдие ще може още веднъж да докаже, че измъкване за военнопрестъпниците няма. Независимо колко дълго трае до щракването на белезниците.
Автор: Верица Спасовска, Редактор: Константин Цанев

Походът на опасната бактерия Ешерихия
Избягвайте краставиците, салатата и доматите!

"Не яжте краставици, салата и домати!" - този апел се чува от два дни насам навсякъде в Германия. Причината: опасната бактерия Ешерихия коли, която доведе до няколко смъртни случая в Германия. България е засега пощадена.

Тя е особено агресивна, отделя отровни вещества в човешкия организъм и не се страхува от антибиотици. Добрата новина е, че все пак беше идентифицирана. Лошата новина обаче е, че разпространението й в Германия продължава, а с това и опасността от нови смъртни случаи. Досега бактерията Ешерихия коли е причинила смъртта на четирима души в Германия.
Ето защо през последните две седмици здравните експерти от реномирания институт "Роберт Кох" влязоха в ролята на детективи. Най-успешният сред тях е Хелге Калх, който откри щама на бактерията. Битката срещу нея обаче не е приключила: "Бактерията е развила алтернативни стратегии, които разболяват човешкия организъм", обяснява експертът.
Повечето заболели са жени
Точно този щам се е срещал и преди в единични случаи, но досега той не е причинявал масово заболявания. Това означава, че изследователи и лекари нямат опит в битката срещу този вид бактерия. Идентифицирането й все пак е от помощ за лекарите, които поне могат да установят дали болният е спешен случай или не. Експертите препоръчват пиенето на много течности - защото Ешерихия започва похода си в човешкия организъм с тежко разстройство и кръв в изпражненията и ако човек приема прекалено малко течности, бактерията може да предизвика бъбречна недостатъчност.
Засега лекарите могат да вземат мерки само срещу симптомите, не и срещу самия причинител на заболяването - бактерията Ешерихия. Вече е установено, че по-голяма част от заболелите са жени. При тях болестта протича и по-тежко. Никой не може да каже на какво се дължи това.
Кои страни са "заразени"?
Със сигурност се знае обаче, че болните са консумирали преди това заразена с бактерията салата и краставици от Испания.
"Детективските" проучвания на здравните служби, търсещи отговор на въпроса как точно се е стигнало до заразяването на зеленчуците, са обаче все още безуспешни.
Засега заразата вилнее само в Германия - поне според официалните данни. Предполага се обаче, че и страни като Швеция, Великобритания и Холандия скоро ще бият тревога. Германските здравни служби се надяват, че с близо стотината болни досега заразата в страната е достигнала кулминационната си точка. Съветът към хората е: избягвайте суровите зеленчуци, най-вече салати и краставици от Испания!
АГ, М. Липчева, Д. Попова-Витцел

Село Буюкечели не ще атомна централа
Край на идилията
В село Буюкечели ще се строи първата атомна централа в Турция. Не само поради аварията във Фукушима жителите не искат и дума да чуят за строежа. Те се страхуват и се бунтуват срещу плановете на правителството.

Който иска да види къде ще бъде изградена първата атомна централа в Турция, трябва да е в добра физическа форма и главно да има здрави обувки. Пътят, от едната страна на който има телена ограда, се вие стръмно нагоре, пресича борова гора и продължава в настилка от речен чакъл и сухи клони. Стигне ли до билото и провре ли се през оградата, човек е възнаграден от разкрилата се пред него гледка на идиличен средиземноморски залив.
"Тук ще бъде построена атомната централа Акуи. Заливът е известен с рибното си богатство. През юни тук идват даже водни костенурки, снасят яйца. Изключително живописна местност", казва Мехмет Али Ялмъз. 66-годишният човек от село Буюкечели хвърля обаче загрижен поглед към идиличния залив. Строежът в заграденото пространство засега още не е започнал.
Красотата - само в спомените
"Само че когато атомната централа се построи, цялата природа ще бъде унищожена. И този красив залив ще остане само в спомените ни", казва Ялмъз.
И рибите ще изчезнат...
Почти всички жители на селото са против плановете на правителството на Ердоган тук да бъде построена атомна централа. Не само защото строежът напълно би унищожил девствената природа в местността, а и главно защото от това ще пострада селското стопанство. Един от по-възрастните хора казва:
"Три провинции на страната изхранват Турция: Анталия, Мерсин и Адана. Нашето село е разположено точно по средата. Ако бъде построена атомна централа, зеленчуковите полета и овощните дървета ще бъдат облъчени. Как ще обясни Ердоган на хората в цялата страна, че ядат облъчени плодове и зеленчуци?"
Засилваща се съпротива
В предизборната кампания за парламентарните избори в Турция атомната енергия все още не е дискутирана тема. Макар че поне от средата на март, от катастрофата с ядрения реактор във Фукушима, все повече хора в Турция се вълнуват от темата за атомната енергия. Особено жителите от засегнатия регион на средиземноморското крайбрежие. Сабахат Аслан от форума против ядрена енергия казва:
"Всички, които преди не се интересуваха от нас, сега прииждат тук и участват в нашите акции. Тези хора са толкова много, че самият аз съм изненадан."
ДР, Б. Рачева, Й. Йорданова

Сидеров е грешка в системата!
Големият му "специалитет" е да вдига рязко адреналина
Вирусът "Сидеров" държи в напрежение имунната система на българското общество. Формулирано с езика на програмистите, лидерът на националистите е "системна грешка", а системата май трябва да се рестартира, пише Еми Барух.

Как стана така, че освен "сбъркания чип", в българското общество се размножиха и "повредените файлове"? Въпреки алармените сигнали за опасността от националистическа зараза, която се разпространява от тези повредени файлове, през последните 20 години нямаше сериозни опити те да бъдат изтрити. Просто защото тяхното наличие в системата беше и продължава да се възприема като част от "нормалността".
"Успехите" на провокатора
През изминалите дни беше направен опит за заличаването на онзи капитал, с който България изгради своя образ на държава с толерантно население. Образ, който страната старателно поддържаше на всички международни форуми, през всичките години след падането на Берлинската стена. Етикетите "остров на стабилност", "модел за етнически мир", "безкръвен преход" за броени дни бяха успешно сведени до кухи клишета.
Провокацията на Сидеров пред централната софийска джамия, както и инцидентът в Студентския град успяха да постигнат това, от което до този момент българското общество се бе опазило: за първи път в най-новата европейска история България беше стигматизирана редом с "останалите диви балканци". Защото точно така европейските медии коментираха скандала в прочутия триъгълник на българската толерантност между черквата "Света Неделя", джамията и синагогата. Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа в Европарламента изрично осъди нападението над мюсюлманските поклонници, а лидерът й Ги Верховстад поиска забрана на партия "Атака".
Обществените гръмотевици около междуетническото съжителство ще продължат, но не защото хората особено се интересуват от корените на явлението, а заради предстоящите избори. Та кой ли не би се изкусил от този достъпен катализатор на националния адреналин?
Повредата е заразна!
Дефектът "Сидеров"
Грешката "Сидеров" (ако използвам компютърна метафорика) е породена както от софтуеърен, така и от хардуеърен проблем. Тук програмистът би си задал следните въпроси: Как да маркираме дефектните области? Как да възстановим повредените сектори? Как да предотвратим прехвърляне на информация от тях в генетичната памет на цялата система, след като вече години наред подаваме неверни пароли?
Според програмистите в повечето случаи единственият начин да продължим нормалната работа е да рестартираме системата. Но как ли се рестартира цяло едно общество?
Автор: Еми Барух, Редактор: Александър Андреев

Иде ли нова криза за Европа?
Ще успее ли Гърция да закърпи бюджета?
Досега страните от еврозоната се караха помежду си, а Атина се бореше както с тях, така и с ЕЦБ и МВФ. Сега в спора около спасението на Гърция от фалит има друг фронт. Ще доведе ли новата караница до нова криза в Европа?

Европа е изправена пред дилема. От една година финансовите пазари не отпускат заеми на Гърция. За да спаси своята страна-членка, ЕС отпусна 110 милиарда евро. Дълговете на Атина обаче скочиха неимоверно въпреки това. И то въпреки драконовските мерки за икономии. Една от причините е нарушената данъчна събираемост, което може да доведе дотам, че дефицитът на страната да премине 9% от БВП за настоящата 2011 година, вместо обещаните 7,4 на сто.
Уравнение с много неизвестни
Междувременно финансовите пазари разчитат на преструктуриране на дълга, тоест разчитат на това, че някои от заелите пари на Гърция няма да ги видят повече. В следствие на това доверието към страната продължава да пада. Ако Атина би искала да заеме сега пари за две години, ще трябва да плаща лихви на стойност 25 на сто.
Според плановете на МВФ и на ЕС обаче Гърция трябва до края на следващата година да се стабилизира до степен, че да излезе отново на капиталовите пазари. За 2012 и 2013 година на страната й липсват около 67 милиарда евро. Ако тя набави тази сума под формата на заем и при гореспоменатите лихвени условия, дългът на Гърция просто ще експлодира, предупреждават от банка "УниКредит". Ако пък пазарите изискат не 25%, а "само" 10% лихва, то до 2030 година дългът на Гърция ще достигне 330% от БВП.
Гърция - между нов кредит и "меко преструктуриране"
Един проблем - два изхода
Поради това водещите европейски политици и финансови министри виждат само два начина за изход от ситуацията: първо - нов кредит в размер на 60 до 80 милиарда евро, които биха спасили страната до 2015 година. Второ - "меко преструктуриране", при което номиналната стойност на дълга няма да бъде редуцирана. Това би намалило напрежението в някаква степен. При отпускането на заема с лихвен процент между 3 и 5 на сто, държавният дълг на Гърция би спаднал до 2030 година до 106% от БВП, което се равнява на стойностите преди кризата от 2007.
В същото време ЕЦБ вижда в преструктурирането на дълга неминуема катастрофа. Това потвърди и нейният директор Кристиян Нойер. На същото мнение е и неговият колега Юрген Щарк. Отказът на банката се дължи на притеснението, че евентуално преструктуриране ще дестабилизира отново финансовите пазари и може да доведе до нова икономическа криза, както това се случи след фалита на "Леман Брадърс". А това дестабилизиране може да повлече към пропастта други страни от еврозоната като Испания например, което по всяка вероятност би било фатално, тъй като за нейното спасение са необходими далеч повече пари и усилия, отколкото за страни като Ирландия и Португалия.
АГ/ФР/СК/Е. Видински, Б. Емануилов

Секс-оргии за сметка на фирмата
Морал ли? Нищо подобно!
Секс-оргия по време на фирмено парти? Това не е рядкост в Германия. Тези купони протичат винаги по следния начин: отначало господата се правят на свенливи, не след дълго обаче задръжките падат. Една компаньонка разказва:

Моник не може да разбере защо около тази история се вдига толкова шум. Наскоро стана ясно, че застрахователната компания Хамбург-Манхайм е поканила на празненство в Будапеща най-добрите си сътрудници. За събитието са били поръчани и проститутки. "Е, и какво от това?", пита Моник и добавя: "Ако сметката плащат клиентите на фирмата, това ще е скандално. Но, моля, не ми говорете за морал!"
Моник нарича подобни фирмени празненства "фирмени гуляи за опипване". 32-годишната жена се издържа от проституция и отдавна е в бранша. Признава, че често е участвала в такъв вид партита.
Секс-купон срещу скромната сума от 300 000 евро
Шефовете получават винаги компаньонки "първа класа"
Схемата е една и съща: отначало господата се правят на изненадани, усмихват се смутено, правят се на неподатливи на дамските ласки и показват демонстративно брачните си халки. След няколко чашки обаче халката изчезва в джоба на сакото, а свенливостта отстъпва място на разюздаността.
По думите на Моник дългата прелюдия е излишна. Времето е пари, а и винаги настъпва моментът, в който клиентите стават ненаситни. "Накрая се оказва, че най-настоятелни стават онези, които в началото са били най-сдържани", споделя Моник.
Моник не е единственият псевдоним на берлинчанката. "Веднъж съм Изабел, друг път - Вивиан. Зависи каква роля играя - на елегантна бизнес дама или на прелъстителка", обяснява 32-годишната жена с гъсти тъмни коси и заразителен смях. Тя не крие, че на някои места по тялото си е помогнала на природата. Въпреки това тя все още спада към категорията "естествена". И се гордее с това.
В бизнеса с компаньонки категориите са много важни. Проституцията е вид услуга. Клиентите имат ясна представа за жената, която трябва да предостави конкретната услуга и поставят конкретни изисквания: висока или ниска, слаба или пищна, блондинка или брюнетка, естествена или с повече хирургични намеси. Най-важното е гръдната обиколка да отговаря на изискванията, споделя Моник.
Ангажиментите за такива фирмени партита са много доходоносни за компаньонките. Те изискват прецизна организация от страна на фирмата, освен това представляват разнообразие за проститутките и най-важното - всичко е изчислено до секундата. Защото времето е пари, както обича да казва Моник.
От застрахователния концерн Ерго, към който спада компанията Хамбург-Манхайм, потвърдиха, че в двудневната екскурзия в Будапеща са участвали и най-малко 20 компаньонки. По данни на концерна пътуването е струвало 300 000 евро. В момента от управата разследват случая.
А жените? Как биват възнаграждавани за труда си?
Малцина са тези, които устояват на изкушението

Сътрудници на фирмата, които са били в Будапеща, разказват за шампанско в термите от 17 век, за всевъзможни специалитети и за балдахинени легла. Всичко е било перфектно организирано: хотелските служителки са се различавали от проститутките по цвета на пластмасовите гривни, които носели. Разбира се, имало строго селектиране и сред компаньонките: тези, предвидени за обикновените застрахователни агенти, носели червени гривни, а тези, които трябвало да обслужват шефовете, били оборудвани с бели гривни.
За всяка услуга съответната компаньонка получавала печат на ръката, за да не стане объркване в сметките. "Най-неприятното е, когато има списък с имената на служителите, които са били на такъв вид парти. А още по-неприятно е, когато е посочено какъв вид услуга са ползвали", казва Моник и допълва: "На всяко такова парти, в което участвам, се питам къде са жените, които работят за тези фирми, и как биват възнаграждавани те за труда си?"
АГ, ЙЙ, СПО, Й. Йорданова, Д. Попова-Витцел

Остро обоняние=остър ум?
"Добрият нос" е предимство!
Обонянието на бозайниците вероятно е дало тласък за стремителната им еволюция. Но най-вероятно не това е било единственото сетиво, стимулиращо развитието на мозъка - предполагат американски учени.

Американски учени са установили, че подобряването на обонянието при праисторическите бозайници е подтикнало развитието на мозъка им. Допринесли са и усъвършенстваните им осезателни способности. Съобщението, публикувано в списание "Science", е направено въз основа на изследването на две животни, обитавали земята преди около 190 милиона години.
Защо бозайниците напредват най-много?
Сред всички животински видове бозайниците имат най-голям мозък. Освен това разполагат с така наречения неокортекс - най-новата, в исторически план, част от кората на главния мозък. Но защо именно бозайниците са развили толкова голям по размерите си мозък?
В отговор на този въпрос съществуват много теории. Тимъти Роу от университета в Остин и неговите сътрудници са проучили сега мозъците на двама от най-ранните предшественици на млекопитаещите от ранния юрски период в Китай: морганукодон /представител на "ровещи бозайници"/ и хадрокодиум - съвсем миниатюрен, тежащ само два грама предшественик на бозайниците.
Как функционира обонянието?
Учените са изследвали в детайли черепите на животните чрез компютърна томография. Тя им позволява да съставят виртуален отпечатък на вътрешната част на черепа и така да реконструират големината и структурата на мозъка и носната кухина, без да разрушат ценната изкопаема находка.
Сетивата играят ключова роля
Екипът сравнява отпечатъците с тези, които са събрани от над десетина други вкаменелости, както и с около двеста съвременни бозайници. Така става ясно, че морганукодонът и хадрокодиумът са имали с 50 процента по-голям мозък от своите съвременници. Съотношението между размерите на мозъка и тялото отговаря на това при модерните бозайници.
Детайлното проучване на отпечатъците от мозъка показва, че особено увеличени са най-вече носната кухина и тези части на мозъка, които отговарят за обонянието. Което е свидетелство за много подобреното обоняние на бозайниците - изтъкват учените.
Освен това са увеличени и секторите, използвани за преработване на осезателните възприятия. "Толкова силно развитите обоняние и осезание са били от жизнено важно значение за оцеляването на праисторическите млекопитаещи" - твърдят експерти. Учените допълват и, че покрай подобряването на моториката мозъкът е продължил да се увеличава.
АГ, ХБ, ЗЦ, Б. Михайлова, Редактор : Б. Узунова