вторник, 21 юни 2011 г.

Колкото по-нездравословен е начинa по който живеем, толкова по-голям е рискa от тежки и хронични заболявания

ПРЕДСТОЯЩО:
Да поговорим за водата открито
Източник: Dreamstime

Открита обществена дискусия „Говорим за вода” ще се проведе в четвъртък, 23 юни, организирана от Български национален воден съвет. Темата е водата и значението й във всички аспекти на здравословния начин на живот.
В дискусията ще участват известни специалисти в областите: здравословно хранене и диететика, дерматология, психология, педиатрия.
Ще бъдат засегнати въпросите правилно ли възпитаваме децата си по отношение на храненето и пиенето на вода, както и значението на водата при активно спортуване.
По време на дискусията ще се изясни използването на водата като храна за тялото и душата в тибетската медицина и ще се демонстрират пречистващи йога техники с вода.
Лектори по темите са проф. Донка Байкова, д-р Катя Паскова, доц. д-р Маргарита Бакрачева, доц. Мариана Маринова, Огнян Симеонов, фитнес инструктори, представители на Българска йога асоциация, представители на родителски организации. Гостите на дискусията ще имат възможност свободно да беседват с тях по засегнатите теми.
Събитието се организира от Българския национален воден съвет, в който членуват специалисти и учени в различни области, както и известни личности от сферата на културата и изкуството.
Фондация БНВС е неправителствена организация, посветена на мисията за подобряване на здравето, трудоспособността и качеството на живот на хората чрез правилна хидратация на организма. Човешкото тяло е съставено предимно от вода и водният баланс в него е изключително важен за живота. Водата е здраве, красота, младост, енергиен и информационен източник, пречистване, лечение, средство не само за физическо, но и за емоционално равновесие.

Дискусията ще започне в 10:30 ч. и ще продължи до 17:00 ч., мястото е джаз-клуб „Студио 5”, НДК, вход А-3.

Поканени са да присъстват всички, които се интересуват от включените в програмата теми. Вход - свободен.
Повече информация за събитието можете да намерите на сайта на фондация „Български национален воден съвет” - nwcb.eu – моля, прегледайте темите, а има и калкулатор за изчисляване дневната водна нужда за пиене от организма.

НАДОЛУ ПУБЛИКУВАНОТО Е ПО ЗДРАВОСЛОВНОТО НИ СЪСТОЯНИЕ:

Времето пред телевизора определя здравословното ни състояние
Застояването пред телевизора крие опасност за здравето, предупреждават здравни експерти. Оказва се, че колкото повече телевизия гледаме, толкова повече нараства рискът от здравословни проблеми.
За всеки допълнителни 2 часа пред телевизора рискът от развитие на диабет тип 2 се увеличава с 20%, а от сърдечно заболяване с 15%, сочи нов анализ на 8 научни изследвания, обхващащ 175 000 души от целия свят.
За всеки допълнителни 3 часа, прекарани пред телевизора, рискът от смърт, независимо от причината, по време на съответните изследвания се повишава средно с 13%.

Анализът показва значението на заседналия начин на живот като рисков фактор за редица здравословни проблеми, казва д-р Стивън Копецки, кардиолог в клиниката Майо в Рочестър, Минесота.
В световен мащаб хората прекарват повече време, ангажирани с гледането на телевизия, отколкото с всяка друга дейност. Например, средно американецът прекарва не по-малко от 5 часа на ден пред телевизора - повече от европейците и австралийците. Това време е твърде дълго, подчертават здравните експерти.
Връзката между времето, прекарано пред телевизора и разболяването, не е мистерия. Твърде продължителното гледане на телевизия ни прави пасивни и „изяжда“ свободното ни време, през което иначе можем да сме активни и се движим.
Гледането на телевизия е свързано и с нездравословен режим на хранене, с консумацията на голямо количество захар, газирани напитки, преработени храни и други непълноценни продукти, често срещани в телевизионни реклами, поясняват авторите на анализа. Някои проучвания показват, че продължителното седене пред телевизора въздейства върху хранителните навици и двигателната активност. Това води до промени в обмяната на веществата, които допринасят за нездравословни нива на холестерол и наднормено тегло.
Отчитайки данните от изследванията учените съобщават, че редуцирането на времето пред телевизора с 2 часа всеки ден сред група от 100 000 души може да предотврати 176 нови случая на диабет, 38 смъртни случая от сърдечно-съдови заболявания и 104 случая на преждевременна смърт годишно.
Проучване на изследователи от Института по детско здраве към Университета на Вашингтон установи, че ако едно дете на 3-годишна възраст гледа по 2 часа телевизия на ден е 20% по-застрашено от проблеми с концентрацията след 7-годишна възраст, в сравнение с връстник, който не гледа телевизия.
Смята се, че за 4-годишното е допустимо да гледа телевизия до 20 минути на ден, за 5- и 6-годишните времето се повишава на 30 минути. При 7-годишните е допустимо времето за телевизия, компютърни или видео игри да достигне до 40 минути.
За децата на 8 и 9 г. часовете пред екран нарастват до 60 минути, а общото време пред екран за децата на възраст от 10-13 г. трябва да наброява не повече от 1 ½ часа, след тази възраст до 2 часа дневно.
Всъщност, дори за възрастните не е препоръчително да се губят повече от 2 часа на ден за телевизия и екранни развлечения.
Анализът е публикуван в списанието на Американската медицинска асоциация.

Интелектът на децата зависи от възрастта на родителите
Проучване, направено от австралийски учени, показва, че децата на по-възрастни бащи се представят по-зле на тестовете за интелигентност в периода на своето детство.
Учените установили, че за разлика от тях децата с по-възрастни майки изкарват по-високи резултати при решаване на същите задачи. Тестовете, решавани от децата, имат за цел да оценят способността за мислене и разсъждаване, включително концентрацията, умението на децата да научават нови неща, паметта, говоренето и четенето.
Съвременните тенденции са мъжете и жените да стават родители на по-късна възраст. Това се забелязва най-вече в развитите страни. Неотдавнашни проучвания установиха връзка между по-възрастните бащи и здравословни проблеми при техните деца, включително вродени деформации и рак, както и невропсихически заболявания като аутизъм и шизофрения.
Австралийските учени анализирали данни от тестовете за интелигентност, положени от 33,437 деца, родени между 1959 и 1965 в САЩ. Те били изследвани, когато били на 8 месеца, 4 и 7 години, за да се установи тяхната сетивност, координацията ръце-очи, четенето, говоренето и способността им да извършват аритметични пресмятания. Изследователите открили, че колкото по-възрастен е бащата, толкова по-ниски са резултатите на децата на различните тестове. За разлика от тях, колкото по-възрастна е майката, толкова по-високи са резултатите на децата им на тестовете.
Учените смятат, че по-ниските резултати на децата на по-възрастните бащи имат връзка с мутацията. Авторите на изследването заключават, че за разлика от яйцеклетките на жените, които се формират, когато те самите са в утробата на майката, спермата на мъжете се натрупва през целия им живот, което според предишни изследвания може да означава повече изменения в спермата в по-късна възраст.

Това ужасно хленчене!
Хленченето има сила, по-голяма от всеки друг неприятен звук, установяват изследователи. Хленченето е най-ефективното средство за разсейване без значение дали сме родителите или не.
Докато слушаме как децата ни хленчат наоколо, не успяваме да свършим предвидената работа, а тази, която е отметната е на незадоволително ниво, обяснява съавторът на изследването Розмари Сокол Чанг – професор по психология в Съни Ню Палтц, САЩ.
Според професор Чанг полът не е определящ – хленченето еднакво разсейва всички.
По време на изследването доброволците трябва да направят прости изчисления при наличието на бебешки плач, хленчене, разговор при нормален тон, тишина, пронизващ звук и бебешко говорене.
За да се уверят, че хората не се разсейват от значението на самите думи, експертите им пускат записи на чужд език. Резултатите сочат, че по време на хленченето биват допускани повече грешки при изчисленията, отколкото при всеки друг неприятен звук.
Освен това, хората допускат по-малко грешки при хленчене, бебешки плач и детско говорене. Когато става дума за собствените им деца, подобен шум би могъл да предизвика физическа реакция дори незначителен спор между тях.
Като родители, ние веднага реагираме на всяко едно хленчене и всякакви звуци, подсказващи проблем. Това е инстинкт на родителя, обяснява една от участничките в изследването, майка на две деца.
Според Чанг, хленченето изглежда е част от еволюцията.
Какво да бъде поведението ни при хленчене? Съветът на препатили е - то да се игнорира, така в крайна сметка детето се научава да се справя само с дейностите си. Дали не стои така въпросът и за възрастните, които са свикнали да хленчат?

Какво „казва“ плачът на бебето?
Една от най-големите тревоги на всички млади майки е, защо бебето им плаче, дали е гладно, дали му се спи или просто иска майка му да го гушне.
Японски учени твърдят, че са успели да разгадаят посланията, които отправят бебетата със своя плач.
Изследователски екипи от института Муроран в Хокайдо са записали и анализирали начина, по който плачат хиляди бебета. Въпреки, че проучването е започнало още преди 40 години, първите реални и сигурни успехи са постигнати едва сега. На базата на получените резултати японците са създали специална компютърна програма, която анализира бебешкия плач.
Спрямо особеностите, честотата и височината на издаваните звуци, софтуера може да определи точната причина – глад, умора, страх, болка и т.н.
Според авторите на изследването, програмата анализира с абсолютна точност особеностите на плача и със сигурност ще улесни младите родители, да разгадават какво им „казва“ бебето.
Очаква се, в бъдеще да бъдат разработени портативни устройства, подобни на бебефоните, които да са базирани на новата програма “четяща” бебешкия плач.

Високата температура не винаги трябва да се повлияе веднага
Когато детето има висока температура, притеснените родители се опитват да я свалят незабавно. По думите на д-р Джанис Съливан, професор от университета в Луисвил, Кънетъки, високата температура е нормална реакция на организма срещу болестта и не следва да води до фобия, което често става причина за неправилното лечение на децата и предозиране на медикаментите.
По-голяма част от посещенията при педиатрите се дължат на вирусни или бактериални инфекция, които са придружени с висока температура. В повечето случаи те преминават бързо и не са опасни. Температуропонижаващите средства се изписват за облекчаване на дискомфорта. Те не са средство, което веднага да понижи температурата в нормални граници. Повишаването на температурата е признак за това, че организмът се справя срещу причинителя на заболяването.
Д-р Съливан подчертава, че е по-важно родителите да следят дали децата им нямат симптоми на по-сериозно заболяване, вместо постоянно да са съсредоточени в термометъра. Естествено този съвет не се отнася за случаите на неконтролируемо, бързо, повишаване на температурата към опасни стойности.
За бебетата на възраст 2-3 месеца при температура от 38 градуса, е препоръчително да бъдат отведени на преглед, тъй като състоянието им се контролира по-трудно, обяснява д-р Съливан. Експертите препоръчват консултация с педиатъра, когато термометърът показва повече от 39 градуса независимо от възрастта на детето.

Препоръката на д-р Съливан да не се прекалява с температуропонижаващите средства идва от факта, че голяма част от родителите дават на децата си грешна доза медикаменти. Отчасти проблемът се дължи на неосведомеността, че дозировката не се определя от възрастта или височината на детето, а от теглото му. Друга често срещана грешка е използването на кухненски лъжици, вместо специалните мерителни, които са приложени в опаковките.
Най-често за повлияване на високата температура се използват парацетамол и ибупрофен. При условие, че се прилагат по предназначение в указаните дози, се считат за безопасни. В повечето случаи лекарите препоръчват лечение, при което двете лекарства се редуват. Това обаче може да увеличи риска от предозиране, ако не се спазва часовия интервал и предписанието.

Здравословното хранене повишава интелекта на детето
Децата, приемащи преработени храни и такива с високо съдържание на мазнини и захари до 3-годишна възраст имат по-нисък коефициент на интелигентност, отколкото децата, които консумират повече салати и плодове, констатират учени от Университета в Бристол.
Здравословното хранене е от жизненоважно значение в началото на живота на всяко дете, тъй като мозъчното развитие е най-интензивно през първите три години. Затова спазването на пълноценен хранителен режим през този период може да насърчи оптималното развитие на мозъка, допълват експертите.
Учените проследяват в дългосрочен план здравословното състояние на около 14 000 деца, родени през 1991 г. и 1992 г.
За целите на проучването, родители са анкетирани за вида и честотата на приеманите храни и напитки от техните деца, когато те са на 3, 4, 7 и 8 години. А нивото на интелигентност е измерено, когато децата са на осем и половина години.
Резултатите показват, че децата на 8,5 г., хранени с по-голямо количество преработени храни през първите 3 години от живота им, са с по-нисък коефициент на интелигентност, независимо дали след 8-годишна възраст хранителният режим е променен към по-пълноценен.
От друга страна, децата на тази възраст, които се хранят здравословно, са с по-високо ниво на интелект. Хранителните навици на възраст между 4-7 г. не се повлияват от коефициента на интелигентност.
"Анализирайки резултатите, може да се приеме, че всяка една от реакциите, познавателна или поведенческа, свързани с хранителните навици в ранна детска възраст, може да продължават в по-късно детство, въпреки всички последващи промени, включително и подобрения в хранителния режим.“, казва д-р Кейт Нортстоун, участник в проучването.
Изследването е публикувано в сп. „Journal of Epidemiology and Community Health“.

Несигурната работа вреди повече, отколкото липсата на такава
Недобре платената или временната и несигурна работа има отрицателно отражение върху психичното здраве, колкото при липса на такава, твърдят учени от Австралийския национален университет в Канбера.
Проучването им анализира данни за над 7000 души в Австралия и се установява, че благополучието зависи в голяма степен от качеството на работа.
Експертите откриват пряка връзка между броя на неблагоприятните условия на труд и психичното здраве. Изследователите стигат до извода, че преминаването от безработица към работно място с добри условия на труд подобрява психичното здраве.
Мениджърите в съответната фирма също са важни за благосъстоянието на служителите, казва Робърт Хоган от Университета в Тулса. Често стресът идва именно от лошото управление, допълва той.
Според изследователите, правителствата са склонни да се фокусират политиката си върху търсещите работа лица, а следва да вземат под внимание и качеството на условията на работното място.
Проучването, публикувано в сп. Occupational and Environmental Medicine, показва, че работа при недобри психо-социални условия като лошо мениджърско управление, от друга страна с високи изисквания към служителя, липса на сигурност, нелоялни заплати, не дава същите ползи, както при заетост на работно място с наличие на тези условия. Нещо повече, изследователите заключават, че работата при недобри социални условия и атмосфера нанася повече вреди на здравето и психиката, отколкото липсата на работа.
„Това предполага, че създаването на добри работни условия е основен фактор, който трябва да се има предвид при проектирането и създаването на политика по заетост и благосъстояние.“, казват от научния екип.

Нараства процентът на психичноболните в България
Близо една четвърт от работоспособното население у нас страда от леки психични разстройства, е заявила още преди две години проф. Вихра Миланова.
Най-засегнати са представителите на професиите, които имат пряк контакт с хора или заемат отговорни длъжности.
Лекото психическо разстройство води до намалена ефективност на работното място. Негови симптоми са безсъние, липса на апетит, намалена трудоспособност, хронична умора, нежелание да се ходи на работа. Когато тези симптоми се появяват за няколко дни, те не са тревожни, но когато състоянието продължава три седмици, е сигнал за сериозността на проблема и за необходимост от професионална помощ.
Личните лекари имат компетентността да разпознаят подобно състояние и да насочат към специалист. Рядкост е обаче хората да признаят проблема си и да потърсят адекватна помощ. Все още посещението при психиатър не се приема от българина.

Ръководителят на Клиниката по психиатрия към УМБАЛ „Александровска” проф. Вихра Миланова, уточни, че от тежки психиатрични болести страдат около 1% от българите, от депресия- 9-20%, от тревожни разстройства 9-10% от българите. Тя поясни, че само 3,5 % от тях осъзнават проблема и търсят компетентна помощ от специалист.
Към клиниката се насочват най-тежко болните, които са минали и през други здравни заведения или са лекувани на друго място.
Според проф. Миланова, реформата в здравеопазването е засегнала най-тежко психичноболните , тъй като психодиспансерите не функционират, а в кабинетите могат да се изпишат лекарства, но не може се да предоставя друга помощ.
От клиниката по психиатрия отчитат увеличаване на броя на хората с депресия след началото на кризата.
Като основни причини се изтъкват финансови проблеми, загуба на работа и несигурност.
Финансовата криза влияе негативно върху здравето на населението - провокира психични заболявания, самоубийства, злоупотреби с наркотици и алкохол.
Според последни проучвания, финансово-икономическата криза в европейските страни е причина за увеличаването на броя на самоубийствата, убийствата и смъртните случаи, които са резултат от злоупотреба с алкохол.

Според авторите на изследването, публикувано в списанието Lancet, най-незащитени са жителите на Източна и Централна Европа. Като причина за това се посочва отсъствието на механизми за социална защита в тези страни.
Резултатите категорично показват, че при увеличаване на безработицата с 1% броят на самоубийствата нараства с 0,8% във възрастовата група под 65 години.
В зависимост от общия брой на населението в страните, това са от 60 до 550 самоубийства повече. Броят на убийствата също нараства с 0,8 %.
Ако безработицата се увеличи с над 3%, броят на самоубийствата сред хората под 65 години нараства с 4,5 %, а нивото на смъртност от злоупотреба с алкохол и опиати – с 28 %.
Най-лабилни и склонни да посегнат на живота си са хората в активна трудоспособна възраст.

Домакинската работа води до високо кръвно налягане
Домакинската работа може да бъде вредна за сърцето, откриха британски учени.
Въпреки че има стотици проучвания за връзката между стреса на работното място и опасността от инфаркти и инсулти, малко изследвания са правени дали грижите за домакинската работа и семейството имат подобен ефект.

Стресът и безпокойството от съвременния начин на живот не приключва, след като си тръгнем от работа. Напротив, напрежението продължава, когато се върнем у дома, казват авторите на ново проучване, публикувано в сп. Psychosomatic Medicine. Домакинските задължения, от почистването и приготвянето на храна до извършването на ремонти, могат до повишат нивата на стрес, както и кръвното налягане.
Учените от университета в Питсбърг проследяват 113 мъже и жени, работещи на пълен работен ден. Всеки един предоставя подробности по колко часа работи и какво е нивото на отговорността, която поема за управлението и грижите за домакинска работа вкъщи.
Изследователите, от своя страна, следят редовно кръвното налягане на участниците в продължение на три седмици, за да установят промените в стойностите на работното място и у дома.
Резултатите показват, че действително тези, които смятат, че поемат повече отговорности по отношение на домакинската работа, са по-застрашени от високо кръвно налягане. Причината се дължи най-вече на стреса от натоварването с твърде много ангажименти и справянето с тях, уточнява екипът от учени. Според тях, „усещането за отговорност за домакинството, а не времето, прекарано в извършване на дейността, е най-изтощително“.

Оказва се, че почистването, готвенето и пазаруването са сред домакинските задължения, които са най-честата причина за повишаване на кръвното налягане. Следват рискови фактори като поддръжката и ремонта на колата, плащането на сметки и поддържането на семейния бюджет.
Много родители могат да не се съгласят, но отглеждането на деца няма отрицателно влияние върху кръвното налягане, уточняват изследователите. Любопитно е, че жените се грижат за домашните любимци, докато мъжете се стресират от тази отговорност.

Напрегнати на работа - поставете цвете на бюрото си
Наличието на саксийно цвете на бюрото в офиса намалява умората, стреса, главоболието и други симптоми като сухота в гърлото и суха кожа, установява проучване, водено от екип учени от Норвежкия университет за наука и технологии и Университета в Упсала, Швеция.
Проучването обхваща 385 офис служители. Учените изчисляват процентите на отпуск по болест и броят на растенията, които има на работното място. Резултатите показват, че колкото повече растения наблюдават участниците, толкова по-малко болнични са ползвани.
Едно от обясненията е, че растенията и микробите в пръстта премахват летливи органични съединения, които влияят отрицателно на здравето.
Освен това, стайните растения създават настроение и уют, пояснява психологът д-р Тина Брингслимарк от Норвежкия университет за наука и технологии.
Поставянето на саксийни растения е целесъобразно за офиси без прозорци, според доклад на учени от Вашингтонския държавен университет. Те регулират влажността и пречистват въздуха в помещението.
Резултатите от американско проучване показват, че служителите, които имат цвете на бюрото си, са по-продуктивни, 12% по-бързи в реакциите си, по-малко притеснени и с по-ниско кръвно налягане, отколкото тези, които нямат растение на работното място.
Поставянето на цветя в офиса може да допринесе за по-ниски стойности на напрежение и стрес, казва д-р Вирджиния Лор, ръководител на научното изследване. Според експерта равнището на прах в работните помещения може да бъде намалено с до 20%, когато има налични листни растения, които са по-подходящи за офис от цъфтящите. Големите зелени листа на растенията произвеждат повече кислород и помагат за разграждането на токсични вещества във въздуха.

Въздухът у дома понякога е по-опасен от градския
Ясно ни е, когато въздухът навън е замърсен - това се дължи на уличния трафик или промишлена зона. Оказва се, обаче, че въздухът у дома може да е по-вреден отколкото този навън.
Въздухът в затворените помещения също може да съдържа олово от проникналите замърсители отвън. Освен това в него се намират: формалдехид, радон и летливи химикали, съдържащи се в почистващите препарати. Въздухът у дома е изпълнен и с частици от домашната прах, които включват екстременти на насекоми, акари, мухъл.
В следствие на дългогодишното вдишване на замърсения домашен въздух могат да се развият най-вече алергични заболявания и астма.
Доброто уплътняване на съвременните жилища са причина за задържане на замърсителите във въздуха вътре много повече от преди. Това задължително налага често проветряване.
Честото хигиенизиране
Натрупаните с годините различни химични вещества и алергени в жилището могат да се отстранят успешно с прахосмукачка с НЕРА филтър, включително и бром, огнеупорни химикали, полен и олово. Макар и ограничено, съдържанието на олово в прахта е токсично за организма ни - вреди на мозъчната дейност, централната нервна система и бъбреците.
Препоръчително е да се отделя повече внимание на ръбовете, стените, килимите и меката мебел при почистването и филтърът на прахосмукачката да се сменя редовно.
Влажност
Влажността влияе на степента на разпространение на алергените в помещенията. Ето защото желателно е тя да е около 30-50%. По-високата степен на влажност води до поява на плесен и мухъл у дома. Те отделят спори във въздуха, които също вредят на здравето ни. Акарите се размножават много повече при висока влажност.
Използването на климатик и средства за отопление, които изсушават въздуха е добър вариант за намаляване на влажността на въздуха през студения период.
Задължително е филтърът на климатика да се сменя редовно според указанията на уреда. В противен случай той създава условия за разпространение на натрупалите се микроорганизми.
Проверка за радон
Радонът е радиоактивен химичен елемент, който може да се намери, както в старо, така и в ново жилище. Представлява газ без цвят и мирис. Повишава риска от рак на белите дробове.
Радонът се получава от естествения разпад на уран. Открит e в почти всички видове почви. В дома може да се окаже през дупки и пукнатини на основата.
Тестът за наличие на радон в дома е евтин, лесен и бърз. Ако той се окаже положителен, трябва да се прибегне до специалното отстраняване на вредния газ.
Ароматите
Приятният и освежаващ аромат в жилището, получен с помощта на ароматизатори, омекотители и почистващи препарати, всъщност е вреден за здравето. Голяма част от ароматите са получени от петролни продукти без да бъдат тествани за вредата им при вдишване.
Фталатите са група от химични вещества, естери на фталовата киселина, които се използват често за ароматизиране на препарати и освежители, но главно за подобряване гъвкавостта на пластмасата.
Почистващите препарати могат да бъдат заместени със сок от лимон, оцет, сода за хляб
Зелените растения у дома почистват въздуха, усвояват химичните замърсители, освободени от синтетичните материали.

Меките колбаси по-безвредни от печеното пиле?!
Ако се чудите какво да хапнете, хот-дог или печено пиле, по-здравословният избор е сандвичът с кренвирш, показва изследване на Университета на Канзас, САЩ. Оказва се, че меките колбаси почти не съдържат канцерогенни вещества, за разлика от бекона и печеното пиле, особено пилешката кожа, при които те изобилстват.

В изследването проф. Дж. Скот Смит и екип от университета целят да определят нивото на хетероцикличните амини в колбасите и други местни продукти. Те установяват наличие на канцерогенни съставки в месото, което е сушено, приготвено на грил или печено на висока температура. Подобна статистика е важна, тъй като при висока консумация на тези храни, се отчита повишен риск от рак на стомаха, дебелото черво и млечните жлези.
Канцерогенните вещества не се откриват в готовите за консумация месни продукти, тъй като производственият процес се извършва на ниска температура. В труда си обаче проф. Смит установява, че подправките и марината, които се използват за приготвяне на суровото месо редуцират съдържанието на хетероцикличните амини (HCA) в него.
Продуктите, които изследват учените са: кренвирши от телешко месо, кренвирши от смес телешко, свинско и пуешко месо, печено телешко месо, свинска и пуешка шунка и филе, бекон, мек колбас и печено пиле.
Те подлагат продуктите на обработка в микровълнова печка, след което измерват съдържанието на вредните амини в тях. Оказва се, че мекият колбас съдържа най-малко хетероциклични амини - 0,05 ng/g, следват кренвиршите, шунката и филетата – с по 0,5 ng/g. Експертите са на мнение, че тези количества са ниски и консумацията на тези колбаси не може да навреди на организма.
При печения бекон числото на хетероцикличните амини е 1,1 ng/g, печеното пиле - 1,9 ng/g, като в тях се откриват всички 5 вида от HCA. Пилешката кожа е с най-висок показател – 16,3 ng/g, което според експертите се дължи на високото съдържание на мазнини и белтъчини в нея, отколкото на вода. Повече HCA се откриват в бедното на вода месо.
Причината за ниското съдържание на HCA в меките колбаси е, че тяхното водно съдържание е по-високо. Течностите в месото предотвратяват образуването на хетероцикличните амини, обяснява проф. Смит. Меките колбаси съдържат по-малко от вредните вещества, освен заради водното съдържание и ниската температура на термична обработка, но и заради прибавяните в тях съставки, които възпрепятстват образуването на HCA при приготвянето на месото.

Доказано: Шопингът удължава живота
Всекидневното пазаруване ни помага да живеем по-дълго, докато нередовният шопинг е свързан с намалена подвижност и вследствие риск от заболявания, констатират учени.
10-годишно проучване на близо 2000 души показва, че тези, които провеждат шопинг турове всеки ден, са около 1/4 по-малко застрашени от смърт през този период, в сравнение с тези, които не посещават толкова редовно магазините. Според изследователите, причината най-вероятно се дължи на това, че пазаруването е приятно занимание, дава възможност за общуване, както и за физическа активност.
В проучването са наблюдавани потребителските навици на 1850 души на възраст 65 и повече години. Изследователите взимат предвид фактори, които имат значително влияние върху здравето, като възраст, пол, употреба на цигари и алкохол, физическа активност.
Резултатите показват, че 17% от тях пазаруват всеки ден, 22% между 2-4 пъти седмично, 13% веднъж в седмицата, а 48% дори по-рядко.
Тези, които пазаруват ежедневно, са 27% по-малко застрашени да умрат през 10-годишния период на проучването.

Учените правят още една интересна констатация – изглежда, че мъжете се възползват по-често от шопинг терапията, отколкото жените. Редовно пазаруващите дами са 23% по-малко застрашени от смърт през последното десетилетие, в сравнение с 28% от мъжете.

Стресовата реакция - какво трябва да знаем?
Стресът е постоянен спътник на забързаното ни съвремие. Според някои автори е от първостепенно значение за отключването на редица заболявания или патологични състояния с, понякога, значими последствия както за отделната личност, така и за обществото като цяло. Какви са механизмите на стреса и стресовата реакцияп и какво е значението им за организма?
Най-често се касае за силно стресогенно събитие, което отключва остра стресова реакция или значима житейска промяна, свързана с прекомерно напрежение и последващо разстройство в адаптацията.
Факторите, водещи до появата на стрес, се наричат стресори, и те се различават не само по механизма на действие, но и по характера си. Отговорът на организма спрямо действието на посочените стресори се състои основно в активиране на нервната система. В резултат на това възниква повишено отделяне на два вида активни субстанции – адреналин и кортизол. Това води до повишена сърдечна честота, повишено артерилно налягане и метаболизъм. Настъпва разширение на артериалните съдове, разширяване на зениците, усилено потоотделяне. Всички тези промени са напълно физиологични и са насочени към това, организмът бързо и адекватно да се справи със стресовата ситуация. Това представлява т.нар. физиологичен отговор към стреса. Именно той дава възможност на организма да се приспособява към различни ситуации, да се справя с тях възможно най-добре. До голяма степен той има мотивиращ ефект.

Когато обаче стресовото напрежение надмине определена граница, защитният механизъм на всички изброени дотук промени изчезват и те започват да придобиват патологично значение. Това най-често настъпва след преживяни изключително тежки стресогенни събития като терористичен акт, военни бедствия, внезапна смърт на значим човек и други. Поради различната стресогенна устойчивост на индивидите, често реакциите на остра стресова реакция са доста разнообразни. В началото най-често настъпва стеснение на съзнанието с трудно осмисляне на ситуацията. Обикновено хората не възприемат станалото и се опитват да избягат от реалността. Те стават неконтактни, отхвърлящи реалността и стараещи се да изградят собствена представа на действителността. Обикновено острата стресова реакция е преходно състояние и най-често изчезва в рамките на часове до дни.
Посттравматичното стресово разстройство е закъснял или протрахиран отговор на стресови събития със същата сила и значимост като упоменатите по-горе. Тук обаче проявата на симптомите се забавя, т.е. има латентен период, в който пациентът няма каквито и да е оплаквания. С течение на времето обаче споменът за психотравмата изниква отново и отново в съзнанието, сцените оживяват внезапно, проникват в сънищата. Болният не може да преживее чувства като радост, щастие, удоволствие, постепенно той губи желание за всичко. Всеки стимул, който в една или друга степен напомня за психотравмата, води до силен страх. В други случаи пациентът е овладян от непрестанна тревожност и депресия. Това често се съпътства от различни соматични прояви като гадене, стомашни болки, болки по цялото тяло, понякога силни и наподобяващи остър миокарден инфаркт болки в областта на гърдите.
Стресовата реакция има различна продължителност, но все пак отзвучава с времето, поради което не трябва да се злоупотребява с даване на лекарства. На преживелия стрес е по-добре да се дава възможност да говори свободно за преживяването си. По този начин той очиства паметта от неприятните събития и добива все по-голяма емоционална стабилност и увереност.

Оптимистите живеят по-дълго и се радват на по-добро здраве
Американско проучване показва, че жените, които гледат оптимистично и ведро но света са с по-малък риск от сърдечносъдиви заболявания. В изследването взели участие повече от 100 000 жени. Резултатите, които били публикувани във в. "Circulation", сочат, че песимистките имат по-високо кръвно налягане и холестерол.
Според специалистите, позитивномислещите жени са с 9% по-малка опасност от развитие на сърдечносъдово заболяване. В сравнение с тях, скептичните и черногледи представителки на нежния пол са изложени на 16% по-голяма вероятност да развият кардиологично заболяване. Лекарите обясняват, че това се дължи на постоянното високо ниво на стрес. Според специалистите, стресът всъщност е причина за около 90% от заболяванията, смята съвременната медицина. Основната причина за това е, че при състояние на стрес отслабва имунитета и се нарушава работата на всички системи в организма.
При стрес се разрушават много от витамините, необходими за правилното функциониране на клетките, нарушава се обмяната на веществата и често се стига до появата на наднормено тегло. Всичко това оказва негативно въздействие върху психиката на човека и неговото цялостно физическо състояние. Появяват се тревожност, депресия, неврози, емоционална неустойчивост, спад или подем в настроението, превъзбуда, агресивност, гняв, нарушения в паметта, безсъние, хронична умора и т. н.
Специалистите обясняват, че електрическите колебания, които се предизвикват като следствие на изпитания гняв, предполагат към развитие на аритмия.
Учените установили още, че оптимистичните жени правят повече физически упражнения и са по-стройни от песимистичните.
Друго проучване, извършено от холандски изследователи сочи, че оптимизмът намалява опасността от сърдечно заболяване и при мъжете.

Стресът по време на бременносттта се отразява и на детето – евнтуални алергии впоследствие
Излагането на стрес по време на бременността увеличава риска за развитие на астма и алергии у детето, сочи ново проучване. Бебетата, чиито майки са преживяли голям стрес по време на износването им, са с изключително високи нива на IgE в кръвта при раждането. IgE са клас антитела, увеличени при алергични състояния.
У тези деца експозицията на слаби алергени води до развитие на свръхчувствителност, обяснява Розалинд Райт - професор по медицина в Харвардския Медицински Университет. В проучване сред 315 бременни жени, тя отчита влиянието на проблеми като финанси, семейни грижи, взаимоотношения между близки, медицински въпроси. Взета е под внимание и ролята на домашния прах и кърлежите в спалното бельо - всеизвестни алергени. При еднакви раса, възраст, тютюнопушене, образование, анамнеза за алергични заболявания в семейството, сезон на раждането, се установява, че рискът за състояния на свръхчувствителност у децата се асоциира с преживян стрес у бременната майка. Децата ще бъдат наблюдавани до 5-годишна възраст.
Макар и все още да не разполагат с категорични данни по темата, лекари съветват да се намали натоварването на бременната жена, за да бъде детето й здраво.

Стресът води до пародонтит
Стресът оказва негативно влияние не само върху артериалното налягане и сърцето като цяло, но вреди и на устната кухина, показа ново изследване на американските учени.
Резултатите получени от екип, ръководен от Daiane Peruzzo, показаха, че близо 57% от всички проучвания, касаещи влиянието на стреса върху организма, посочват положителна връзка между пародонтита и психологичните фактори като стрес, дистрес, депресия, психическо напрежение, чувство на самота. Нелекуван, пародонтитът близо в 100% води до пълна загуба на зъбите и необходимост от поставянето на зъбна протеза.
За тази закономерност учените обвиняват най-вече хормона кортизол. По време на стрес именно той е хормонът, който най-напред се повишава. От друга страна повишената концентрация на кортизол има дескруктивно действие върху венците и челюстните кости, в резултат на което се появяват типичните оплаквания на пародонтита.
Едновременно с това добре известно е, че в стресова ситуация човек неглижира зъбната хигиена и това допълнително уврежда структурата на зъбите и венците, споделя Daiane Peruzzo.
И все пак учените са на мнение, че са необходимо допълнителни изследвания, които по-подробно да проучат ефекта от стреса върху зъбни статус.
Най-добрият начин за борба с пародонтита си остава намаляване влиянието на стреса върху организма, посочват специалистите. Това може да се постигне с помощта на упражнения, балансирано хранене, достатъчен сън, добро психическо състояние на духа.

Стресираните жени са с по-висок риск от инсулт
Американски учени са установили, че жените, които изпитват чувство на безнадежност са с по-голям риск от инсулт.
Според проучването, публикувано в медицинското издание Stroke Journal, жените, които често се чувстват нещастни, са по-предразположени към атеросклеротични плаки . Тези плаки се отлагат предимно в областта на врата и повишават риска от инсулт.
Авторите на изследването обясняват, че това е първото изследване, свързващо директно лошото емоционално състояние с риска от инсулт. Проучването било проведено между 559 доброволки на средна възраст 50 години без клинични признаци за сърдечни проблеми или хипертония. Жените били изследвани с ултразвук, за да се провери плътността на шийните артерии и попълнили анкета за емоционалното си състояние.
Резултатите показали, че черногледите жени, които са склонни към депресия са със значително по-стеснени артерии.

Синдромът хронична умора е свързан с вирус
Пациенти с диагностициран синдром на хроничната умора са били подложени на гастроскопия по повод стомашни оплаквания с голяма давност. След взимането на биопсии от лигавицата на стомаха, и сравняването им с такива на пациенти, които нямат посочения синдром, е установено, че пробите на над 80% от пациентите с миалгичен енцефалит (както е другото название на синдрома хронична умора) са били положителни за ентеровирусни частици.
Пациентите с Миалгичен енцефалит често се оплакват от проблеми, свързани с храносмилателния тракт, често у тях възниква т.нар. раздразнено дебело черво(colon irritabile). О друга страна, вируси като Ebstein Barr, cytomegalovirus, parvovirus и др., провокират симптоми, наблюдавани при хроничната умора. Ентеровируси, засягащи червата, могат да предизвикат тежки респираторни и чревни инфекции. Някои от тях се пренасочват и към нервната тъкан, сърцето и мускулите.
Тези данни карат учени да мислят, че има връзка между инфекциите с вируси и синдромът хронична умора. Публикация по темата е излязла в Journal of Clinical Pathology.

Кратковременният стрес удължават живота
Британски, френски и американски учени, занимаващи се с изследване на феномена дълголетие, предлагат няколко правила за продължителен и щастлив живот, публикувани в сп."Ню Сайънтист".
На първо място специалистите поставят активния начин на живот, включващ физически и психологични натоварвания. Според тях кратковременният стрес и разумното гладуване водят до активизиране на жизнените сили и оттам до дълголетие. Изследванията на споменатите учени с мишки сочат, че ако храната на гризачите се намали с 30 процента, с 30 на сто се увеличава и продължителността на живота им.
Другите важни предпоставки за дълголетие са бракът и активната социална дейност. Обвързаността в семейство увеличава живота на женените мъже с около 7 години, а на омъжените жени - с 2 години.
Продължителността на живота може да нарасне чрез промяна на местожителството, чрез умерена консумация на алкохол и разумно отдаване на хазартни игри. Решавайте кръстословици, попълвайте квадратчетата на судоку, така заставяте мозъка си да работи, а работоспособният мозък е залог за дълголетие. Същото се отнася за честите разходки на чист въздух, изучаването на чужди езици и усвояването на нови технологии.
Според изследователите най-важното условие за продължителен живот е човек да се чувства пълноценен и да се смее колкото се може по-често.

Артериалната хипертония - съвремие и стрес
Представете си, че Вашите артерии са тръбички, по които се пренася кръв от сърцето към останалата част на тялото. Високото кръвно налягане (известно още като хипертония) настъпва когато кръвта се движи във Вашите артерии под по-голямо налягане от нормално.
Тъй като първоначалните симптоми на хипертонията са съвсем леки, често заболяването се диагностицира едва в напреднал стадий, коагто са нанесени тежки и трайни увреди на организма. Поради тази причината хипертонията е наричана "тихия убиец".
Стойности на кръвното налягане под 120/80 се смятат за нормални. Лекарите определят кръвно налягане под 140/90 като "нормално високо" или "гранично". Най-общо казано ниското кръвно налягане е по-благоприятно. Въпреки това, твърде ниското кръвно налягане може понякога да е причина проблеми налагащи консултация с лекар.
"нормалното" кръвно налягане е 120/80.
"гранично" е това кръвно налягане, което е между 120 и 139 за горната стойност или между 80 и 89 за долната. Например, стойности на кръвно налягане от 136/81, 125/89, или 131/85 се приемат за гранични. Ако кръвното Ви налягане е гранично, то тогава има по-голяма вероятност да стигнете до хипертония при условие, че не вземете мерки, за да предотвратите това.
кръвно налягане от 140/90 или по-високо се смята за хипертония. И двете граници са важни. Дори и само едната да е повишена, Вие пак имате високо кръвно налягане.
Хипертонията може да се класифицира по различни начини:
първична хипертония – основният тип, който не е резултат от определен причинител
вторична хипертония - придизвикана е от някакво друго състояние; значително по-рядко срещано от първичната хипертония.
Подгрупи хипертония според стойнстите на кръвното налягане:
оптимално кръвно налягане - систолно < 120 mmHg и диастолно < 80 mmHg нормално кръвно налягане - систолно < 130 mmHg и диастолно < 85 mmHg нормално към високо кръвно налягане - систолно 130-139 mmHg или диастолно 85-89 mmHg хипертония 1 стадий - систолно 140-159 mmHg или диастолно < mmHg хипертония 2 стадий - систолно 160-179 mmHg или диастолно 90-99 mmHg хипертония 3 стадий - систолно >= 180 mmHg или диастолно >= 110 mmHg
Изолирана систолна хипертония (ИСХ) – само високо систолно налягане.
Хипертония по време на бременност:
гестационна хипертония – ранни стадии на хипертония по време на бременността
прееклапмсия – съществено повишено кръвно наляган по време на бременност; около 5% от всички бременности
еклампсия – много тежка хипертония по време на бременност, водеща до припадъци
Белодробна хипертония – хипертония, възникваща в артериите на белия дроб.
Злокачествена хипертония – възниква в по-млада възраст в сравнение с първичната хипертония.
Високото кръвно налягане уврежда Вашите кръвоносни съдове. Това от своя страна повишава риска от инсулти, бъбречна недостатъчност, болест на сърцето и инфаркт.
Причината, поради която високото кръвно налягане е от такава важност е, че обикновено не предизвиква симптоми, но все пак може да доведе до сериозни усложнения.
Най-съществените усложнения на високото кръвно налягане включват болест на сърцето, инфаркт, застойна сърдечна недостатъчност, инсулт, бъбречна недостатъчност и заболяване на периферните артерии, особено аневризми и торбовидни разширения на аортата.
Високото кръвно налягане е втората най-честа причина за медицински прегледи в САЩ.
При хипертония най-често няма оплаквания.
Това е и причината, поради която трябва редовно да следите кръвното си налягане.
Понякога хората с високо кръвно налягане имат следните симптоми:
главоболие
замаяност
замъглено зрение
гадене
При 5-10% от хората, високото кръвно налягане се предизвиква от друга болест (т.нар. вторична хипертония). В тези случаи ако подлежащата причина се излекува, то кръвното налягане се връща в нормални стойности. Такива причинители са:
хронична бъбречна болест
тумори или други увреждания на адреналните жлези
коарктация на аортата – стеснение на аортата, което е вродено и може да предизвика високо кръвно налягане в ръцете
бременност
използване на хормонална контрацепция
алкохолна зависимост
дисфункция на щитовидната жлеза
В останалите 90% от случаите, причината за появата на високото кръвно налягане не е известна (първична хипертония). Въпреки, че не се знае конкретната причина, множество фактори са признати като предразполагащи към хипертония.
възраст - с напредването на възрастта се увеличава вероятността за развитието на високо кръвно налягане, и особено систолично. Това се дължи до голяма степен на артериолосклерозата или "втвърдяването на артериите".
раса - афро-американците имат по-често високо кръвно налягане от европеидната раса. Те развиват високо кръвно налягане в по-млада възраст и стигат до усложнения по-рано.
социално-икономичен статус -високото кръвно налягане се среща по-често сред групите с по-нисък образователен и социално-икономичен статус.
фамилна обремененост (наследственост) - съществува тенденция за предаването на високото кръвно налягане в семейството.
пол - при мъжете вероятността за поява на хипертония е по-висока. Тази вероятност варира според възрастта и етническата принадлежност.
Наднормено тегло (затлъстяване) - затлъстяването се определя като тегло с 30% или повече над здравословното за ръста. Има много тясна връзка между него и високото кръвно налягане. Медицнските специалисти силно препоръчват хората със затлъстяване да отслабнат, така че теглото им да не преминава повече от 15 % от здравословното. Отговорният за Вас лекар може да Ви помогне да изчислите Вашите здравословни граници на теглото.
Чувствителност към натрия (солта) - някои хора имат висока чувствителност към натрия (солта) и тяхното кръвно налягане се повишава ако използват сол. Намаляването на приема на сол води до понижение на кръвното налягане. Бързата храна и полуфабрикатите съдържат особено високи концентрации натрий. Много медикаменти, като например обезболяващите, съдържат голямо количество натрий. Четете етикетите, за да разберете колко натрий се съдържа в хранителните продукти. Избягвайте тези с високо съдържание.
Употреба на алкохол - пиенето на повече от 1-2 чаши алкохол на ден увеличава риска от хипертония.
Хормонални противозачатъчни хапчета (орални контрацептиви):
Липса на физическа активност - заседналият начин на живот допринася за затлъстяването и високото кръвно налягане.
Медикаменти - някои медикаменти като амфетамини (стимуланти), хапчета за диети, някои противогрипни и антиалергични лекарства повишават кръвното налягане.
С увеличанатето на телесната маса кръвното налягане се увеличава.
при затлъстелите хора вероятността за развитие на хипертония е 2-6 пъти по-голяма в сравнение с хората, чието тегло е в норма
важна е не само степентта на затлъстяване, но и начинът, по които тялото акумулира излишните мазнини. Някои хора натрупват мастна тъкан в областта на корема (централен тип затлъстяване) докато други затлъстяват за сметка на бедрата и ханша (крушовидно затлъстяване). Централния тип затлъстяване носи по-големи здравни рискове в сравнение с крушовидния тип.
Усложненията на хипертонията са вторични състояния, симптоми и други разстройства, които се предизвикват от хипертонията. В много случаи разрганичаването на симптомите на хипертонията и нейните усложненията е неясно или спорно.
Високото кръвно налягане кара сърцето Ви да работи по-усилено и след време може да увреди кръвоносните съдове в цялото тяло. Ако се увредят съдовете на Вашите бъбреци, те може да спрат да премахват отпадните вещества и излишните течности на Вашето тяло. Тези течности от своя страна можгат да увеличат кръвното налягане. Това е един порочен и опасен кръг.
Някои от усложниенията на хипертонията са:
бъбречна недостатъчност – хипертонията е втората най-честа причина за бъбречна недостатъчност (след диабета)
втвърдяване на артериите – атеросклероза
гръдна жаба (ангина пекторис)
инфаркт
хипертрофия на лявата камера
сърдечна недостатъчност
инсулт
мозъчен кръвоизлив
зрителни усложнения – увреда на ретината
Използва се надуваема маншета, която се поставя на предмишницата. Ако резултатите покажат високо кръвно налягане, тестът трябва да се извърши отново след няколко дена, за да се потвърдят данните.
Единственият начин, по който можете да определите, дали кръвното Ви налягане е високо, е да се консултирате с лекар.
Можете да контролирате кръвното си налягане докато сте вкъщи. Ето някои допълнителни неща, които трябва да спазвате когато измервате кръвното си налягане в домашни условия:
седнете по такъв начин, че гърбът Ви да е облегнат и да сте стъпили на пода
положете ръката си на маса, която е на нивото на сърцето
направете две измервания, с пауза поне 2 минути между тях и усреднете резултатите
Свържете се с Вашия личен лекар ако при рутинно измерване на кръвното налягане установите систолно налягане над 140 mm Hg, диастолно налягане над 90 mm Hg, или и двете.
Уведомета личния си лекар ако имате някой от следните симптоми:
необяснимо силно главоболие
внезапна или постепенна промяна на зрението
замаяност
гадене съпроводено със силно главоболие
болка в гръдния кош или недостиг на въздух при усилие
Промени в начина на живот:
загуба на тегло – при наднормено такова
диета с ниско съдържание на натрий/сол. Диетични подходи за ограничаване на хипертонията – хранете се по здравословен начин с диета, която включва много плодове и зеленчуци и е с ниско съдържание на мазнини. Диета с ниско съдържание на кофеин и мазнини.
правете редовно физически упражнения
избягвайте алкохола
откажете цигарите
справяне със стреса - масаж, релаксираща терапия – опитайте техники за релаксиране
Антихипертензивни медикаменти:
диуретици - тези лекарства помагат на тялото Ви да елиминира излишния натрий и течности, така че в съдовете Ви да няма твърде много кръв
бета-блокери - тези медикаменти блокират ефекта на адреналина
алфа-блокери - помагат кръвоносните да останат отворени
АCE инхибитори - предотвратяват стесняването на съдовете чрез блокиране на продукцията на ангиотензин II. Ангиотензин II е химически агент, който стеснява съдовете
блокатори на калциевите каналчета (калциеви антагонисти) - тези медикаменти предотвратяват стеснението на кръвоносните Ви съдове чрез възпрепятстване на навлизането на калция в клетките
директни вазодилататори - тези лекарства релаксират (разширяват) кръвоносните съдове, което позволява на кръвта да се движи под по-ниско налягане

Енергоспестяващите крушки излъчват канцерогенни вещества
Енергоспестяващите крушки излъчват опасни вещества, включително и фенол – отрова, използвана в концентрационните лагери от нацистите през Втората световна война, откриха германски учени.
Осветителните тела излъчват още канцерогенни химикали като нафтален и стирен, поради което учените предупреждават да не оставяме децата си да спят в близост до действащи луминисцентни крушки.
Замяната на всички реотанови крушки с енергоспестяващи беше предприета от Европейския съюз с цел да се намалят вредните емисии на въглероден диоксид в атмосферата. Оказва се обаче, че новите осветителни тела не са толкова безвредни, за колкото се смяташе. При счупване от тях изтичат опасни количества живак.
Последното откритие на учените в областта е, че енергоспестяващите крушки отделят опасните химикали, когато работят. Андреас Кирхнер от Федерацията на германските инженери обяснява, че около крушките се образува вреден "електрически смог".
Учените предупреждават крушките да не се използват в непроветряеми помещения, както и в близост до главата.
Източник: Dnes.bg

Глобалното затопляне води до натрупване на токсини в морските продукти – статията е публикувана тази година (2011)
Глобалното затопляне може да стимулира растежа на токсични водорасли и бактерии в световните моретата и океани, констатират американски учени от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA). Влиянието на глобалното затопляне в тази насока ще се усети приблизително след 10 години.
Проучванията показват, че промените, предизвикани от изменението на климата в океана и в сладководните води, водят до токсичен цъфтеж на някои водорасли и увеличават размножаването на различни микроби и бактерии.
Чрез виртуално моделиране на океаните и метеорологичните условия в бъдеще, учените от NOAA прогнозират размера на токсична вълна, причинена от цъфтежа на водораслото Alexandrium catenella. Токсините от водораслото могат да попаднат във всеки един обитател на морското дъно. Така при консумация на риба или други морски продукти могат да се проявят сериозни здравословни проблеми, включително и парализа.
Alexandrium catenella има определен сезон на цъфтене. В следствие на глобалното затопляне, този сезон се удължава, разяснява Стефани Мур от изследователския екип на NOAA.
От друго проучване, учените от NOAA съдят, че пустинният прах, съдържащ желязо, може да доведе до повишаване на вредните бактерии в морската вода при пренасянето му от атмосферните течения. Съдържанието на желязо в морската вода се е увеличило драстично през последните 30 години и се очаква да продължи да се покачва заради протичащите климатични промени, предупреждават изследователите.

Как да се грижим за сърцето през лятото?
Д-р Деков е специалист по кардиология и ревматология. Работил е в Лондон като кардиоревматолог и 20 години в Интензивна кардиология на болница „Св. Анна” – София.
Специално за puls.bg д-р Деков обяснява, кои са най-честите сърдечносъдови проблеми през летните месеци и как да се предпазим от тях.
През лятото най-чести са ритъмните нарушения на сърдечната дейност.
Напоследък в научните списания често се споменава за т.нар. Holliday Heart Syndrom - следпразничен сърдечен синдром. Независимо какво количество алкохол се употребява, много често след празници, отпуски и почивни дни се наблюдават ритъмни нарушения на сърдечната дейност. Те се изразяват в пристъпи или от ускорена сърдечна дейност или от аритмична сърдечна дейност, които ние наричаме предсърдно мъждене. Особеното е, че предсърдното мъждене не зависи от количеството на консумирания алкохол. Понякога, дори от малки количества алкохол през лятото се получават тежки пристъпи от нарушен сърдечен ритъм.
Друго характерно през лятото е честата употреба на студени и газирани напитки. Преминавайки през хранопровода те дразнят т.нар. синусов възел и също по-често се получават пристъпи от сърдечна тахикардия и нарушение на сърдечния ритъм.
Друг проблем през лятото е естествено високата температура на въздуха. Тогава, когато продължително време се налага да оставаме на слънце и на горещо, е възможно отново да има ритъмни нарушения. Нарушава се и стойността на кръвното налягане.
Започва т.нар. флуктуиращо кръвно налягане, ако е било високо и сме се лекували за хипертония, започва да спада, да става по-ниско и тогава се налага по-системни контроли при кардиолог. При хипертоници имаме случаи на много ниски стойности на кръвното налягане и съответните оплаквания.
През лятото от значение е и начинът на обличане. При висока температура на въздуха през деня и сравнително по-ниска температура сутринта е редно да се съобразява начинът на обличане, за да не се стига до случаи на прегряване.
Характерни симптоми на слънчевия удар са силно главоболие, най-често пулсиращо главоболие с чувство за гадене, повръщане, виене на свят, значителна отпадналост, а понякога и изгубване на съзнание.
Важен е и начинът на хранене през лятото. Диетичните грешки, които се допускат увеличават рискът от сърдечно-съдови проблеми през топлите месеци.
Късната обилна вечеря последвана от късно лягане винаги води до т.нар. статично натоварване на сърцето. Характеризира се със значителни ритъмни нарушения, пароксидни пристъпи от ускорена сърдечна дейност или от т.нар. екстрасистоли, при които се нарушава нормалният сърдечен ритъм. Това е типично за летния период, но не е изключено и за другите сезони на нашата географска ширина. Стойностите на кръвното налягане за по-голям процент от населението са високи, т.е. преобладават пациентите с хипертония.
Рискът за тях е по-голям именно през лятото, когато флуктуациите на кръвното налягане стават по-значими. Стига се до по-големи пикове и до по-ниски стойности на кръвното налягане. При тези нестабилни нива на артериалното налягане, мозъкът започва да страда от недостатъчно добро оросяване и съответно оплакванията на пациентите са повече.
Особено внимание на предпазването от сърдечно-съдови проблеми през лятотото трябва да обърнат болните с хронични заболявания.
Особено рискова група са хипертониците. Те не трябва да остават продължително на слънце през деня, когато е най-горещо. Вечерята през летния сезон трябва да е по-оскъдна, да е сравнително по-рано и да има поне 2 часа интервал между вечерята и времето за сън.
Типично за лятото е прекалено честото консумиране на традиционните балкански скари, кюфтета, пържени картофи и големи количества бира. Всичко това обременява сърдечно-съдовата система, особено през лятото.
Алкохолът, започвайки от бирата и стигайки до аперитивите с концентрати, затруднява нормалната функция на сърцето. Дори малките количества алкохол през летния сезон водят до нарушение на сърдечния ритъм много по-често.
Продължителното гледане на телевизия, повече от 2 часа, особено при по-възрастните, влияе зле върху състоянието на сърдечно-съдовата система. Превъзбужда се централната нервна система на организма. В резултат на това се заспива трудно или сънят е неспокоен, накъсан от чести събуждания и естествено, на следващия ден, се чувства отпадналост.

От изключително значение за предпазване от сърдечно-съдови инциденти през топлите месеци е т. нар. първична профилактика. Взависимост от възрастта и общото здравословно състояние на даден индивид се налагат и съответни грижи за здравето му през лятото.
По-възрастните индивиди, с изразена сърдечна недостатъчност, трябва по-системно да се наблюдават от личния лекар, а ако трябва и от кардиолог. По-младите хора се налага да се съобразява с начина на обличане, на хранене и ритъма на натоварване и почивка.
Лица, които са с високи стойности на кръвното налягане, през летния период не трябва в никакъв случай да забравят своите медикаменти, отивайки на почивка, излет и т.н. Хората, които поначало са с кардиологични проблеми, в никакъв случай не трябва да си позволяват промяна в ритъма на започнатия курс на лечение.

Резките температурни промени - изпитание за здравето през есента
Рязкото понижаване на температурите оказва негативно влияние върху здравето и имунната система.
Понижаването на температурите представлява своеобразна стресова ситуация за организма, който веднага реагира на метеорологичните промени.
С настъпване на зимата все по-често се проявяват симптоми като апатия, безсъние, мускулна слабост, главоболие, намаляване на апетита. Зачестяват и оплакванията от болки в стомаха, белите дробове и гръдния кош.
Добре известно е, че ниските температури понижават реактивността на организма, повишават податливостта към простудни и някои инфекциозни заболявания. Още по-голям е ефектът при влажен въздух с висока скорост на движение, при които преохлаждането настъпва лесно. Тези условия обикновено водят до обострянето на хронични бронхити и дори появата и влошаването на астматични пристъпи. Допълнително за това допринася и формирането на смога при ниски температури. Атмосферните замърсители през студените месеци на годината остават в близък контакт с нас, а това удължава контакта на респираторните пътища с вредните газове.
Специалистите предупреждават, че най-уязвими на резките температурни промени са хора с хронични, сърдечносъдови и мозъчносъдови заболявания.
Рязкото преминаване от топло към студено, причинява стесняване на кръвоносните съдове и най-вече на артериите. Това е и причината, при понижаване на температурите да се отчита увеличаване на случаите на инфаркти и исхимични инсулти, причинени от недостатъчното кръвоснабдяване на тъканите.
Проведени са редица проучвания, които показват, че през есенно-зимния период честотата на мозъчните инсулти се увеличава при 48 % от мъжете и при 40 % от жените.
Резките промени в атмосферното налягане често водят до появата на оплаквания сред по-чувствителни хора. Обикновено това са болки в ставите и главоболие при понижаване на неговите стойности. Някои хора могат дори да предвидят промени във времето в зависимост от появата на подобни симптоми. За сега няма категорични данни относно причинно-следствената връзка между времето и ставните оплаквания, но най-голямо значение се отдава на зависимост вътреставното налягане или вътреставни рецептори от атмосферното налягане.
Мигрената отдавна се асоциира с промените в метеорологичните условия. От години се работи по изясняване патогенезата и и връзката и с промените във времето, но засега липсват достатъчно ясни научно обосновано доказателства. Въпреки това тази зависимост винаги се отчита при появата на оплакванията на заболяването.
Ниските температиури на околната среда причиняват биохимични промени в кръвта . Наблюдава се повишаване на стойностите на холестерола и фибриногена, които представлява серумен белтък, и има основно значение за кръвосъсирването.
Биохимичните изменения на кръвта водят и до промяна във вискозитета и – тя се „сгъстява“ и по-лесно могат да се образуват тромби, които пък да предизвикат исхемични инсулти.
Особено чувствителни към резките температурни амплитуди са хората с хронични заболявания и възрастните, при които има изменения в циркулацията на кръвоносната система.
Негативно върху здравословното състояние през есенно-зимния сезон се отразява и неправилното хранене - ограничената консумацията на плодове и зеленчуци и повишената консумация на сол.
Специалистите напомнят, че есента е най-неподходящият период за спазване на диети и ограничаващи хранителни режими. Гладът и недостатъчното количество на витамини и минерали приети с храната, значително отслабват имунната система и ни правят податливи на инфекции и вируси. Освен при недостатъчно количество храна, имунитета може да се понижи и при завишена консумация на мазнини и пушени меса. Приемът на мазнини трябва да се ограничи до 30 г на ден.

Как да укрепим имунитета си през есенно-зимния период?
Диетолозите съветват
, в есенно-зимния период да се наблегне на белтъчините, които подсилват имунитета. Препоръчително е в менюто да се включи бяло пилешко месо, риба и морски дарове, млечни продукти и яйца. Не бива да се забравя киселото мляко, което нормализира работата на червата, регулира обмяната на веществата и функциите на организма. Не трябва да се злоупотребява с подправките и алкохолните напитки.
Допълнителният прием на мултивитамини, микроелементи, ненаситени мастни киселини и антиоксиданти помага за подсилването на имунитета и за около седмица след началото на хладния период, организма ни се адаптира.
Хроничноболните, по възможност, трябва да избягват резките температурни промени, редовно да приемат изписаните им медикаменти и ежедневно да следят нивото на кръвното си налягане. При влошаване на състоянието или някакво неразположение, трябва да се консултират с лекуващия ги лекар.

Хората със симетрично тяло са по-интелигентни
Американски учени са установили, че хората, чийто тела са по-пропорционални и симетрични са с по-висока интелигентност, по-добра памет и когнитивни възможности.
Под симетричност на тялото се разбира дължината и ширината на лявата му половина де същата както и на дясната.
Изследователите от Медицинския университет във Вирджиния провели задълбочени наблюдения и стигнали до изводът че при повечето хора дясната половина на тялото е по-развита от лявата. - При 88,2 % от хората дясната ръка е по-добре развита. Десният крак е по-дълъг или широк при 81,0% . 71.1% виждат по-добре с дясното око, а 59.1% чуват по-добре с дясното ухо.
Анализирайки резултатите от предишни научни изследвания, специалистите открили отличителна черта на хората с висока интелигентност - телата им били по-симетрични и параметрите на крайниците им съвпадали – левите ръце и крака били със същата дължина като десните, като това се отнасяло и за пръстите на ръцете.
Според съавтора на изследването Джордж Бенкс, именно асиметрията в телосложението, която се отнася и за вътрешните органи, включително и мозъка, се явява една от причините за различната интелигентност на хората.

Хипотезата на Бенкс е потвърдена от 14 проучвания, направени сред повече от 1900 доброволци. Целта на изследванията била да се открие връзката между начина, по който функционира главният мозък и симетрията на тялото. Получените резултати потвърдели, че участниците, чийто половини на тялото са симетрични са с по-висока интелигентност и по-добра памет, в сравнение с асиметричните участниците експеримент.
Бенкс е категоричен, че високият интелект в повечето случаи е показател за по-добро здравословно и физическо състояние.
Учените провели и изследване на свойствата на латералност, изразяваща се в асиметрия и непълна идентичност между лявата и дясната половина на тялото. Експертите поясняват, че латералността се изразява не само в анатомичното и физическо несъответствие между двете половини, но също и на биохимично, физиологично и функционално ниво.
Резултатите от изследването са публикувани в списание Intelligence.

Щастието е У-образна крива
Щастието следва У-образна крива на изразяване в човешкия живот, според изследване.
Изразяването на удовлетвореност от живота логично започва да спада в края на 20-годишна възраст, когато човек прави първите си сериозни самостоятелни стъпки и започва реално да се сблъсква с трудностите на делника. Тази тенденция продължава до 45-годишна възраст, казва Берт ван Ландегем от Университета в Маастрихт, Белгия, автор на изследване за щастието.
Отново щастлив съвременият човек се чувства на зряла възраст. Пак логично - тогава, когато е утвърдил статуса си и след израстването на децата има повече време за себе си. Разковничето може би се открива и другаде - възрастният се е откъснал от романтизма, но е станал по-романтичен в изразяването на себе си, научил е уроците на живота и вече знае кое е ценното, на което да държи, станал е по-толерантен към реалността и околните, открил е заниманията, които го изразяват.
Освен това, научните изследвания сочат, че контролирането на езика и способността за вземане на решения се повишава с напредване на възрастта. Способността да се концентрираме върху "нещата, които ни правят щастливи, които ни радват" и същевременно да избягваме тези, които не одобряваме, също нараства. Човекът след 50 е най-богат в не един смисъл!
Според изследователите, спадът на щастието в по-ранна възраст се дължи на проблеми като безпаричие, свързани с липсата на работа, загуба на член от семейството, прекалено многото отговорности в службата, семейството, родителите... С напредване на възрастта обаче щастието постепенно се появява отново.
За да се възвърне, духът на младостта изминава дълъг път. Възрастните хора просто придобиват умения да изпитват удовлетворение от живота си, пояснява Берт ван Лангедем.

У-образната крива на щастие не означава непременно, че 65-годишният харесва живота, който му се предлага, още повече, че го налитат проблемите, свързани с остаряването, губи близки, а по-младите се отдалечават все повече от живота му. Напротив, всеки възрастен би се радвал да е на 25, но... Но всеки казва, ако може с ума, който е придобил през житейския си път. И все пак, ако имаше възможност да избира между тялото и ума на 25-годишния и тези на 65, щеше да избере последното, защото да си доволен е преимущество на възрастта.
Миналият месец Люис Уолпърт, почетен професор по биология в Лондонския университетски колеж, заяви, че щастието бележи своя връх на 80-годишна възраст. Според експерта, повечето хора в юношеските и 20-те си години се чувстват „наполовина“ щастливи.
Според проучване на американската Национална академия на науките, на базата на проучване на 341 000 души, насладата от живота е в своя пик на 85-годишна възраст. На тези преклонни години човек се чувства най-одухотворен, оптимистичен и винаги е позитивен, с весел нрав. Да си го пожелаем за нашите възрастни...
Възрастните хора днес имат по-добро здраве и възможности да останат отворени към света, отколкото предишните поколения. Е, не бива да пренебрегваме факта, че поради нарастващата тенденция на застаряване на населението, се увеличава броят на хората на средна възраст, притиснати между отговорностите по отглеждането на децата и грижата за възрастните си родители едновременно, поясняват експерти, което прави изкачването на У-кривата на щастието по-полегато. Но нека бъдем оптимисти, това, което държим в ръцете си, действително е скъпо!
А изследването на Берт ван Ландегем? Беше представено пред обществеността от самия него на конференцията на Royal Economic Society annual в Университета „Роял Холоуей“ в Лондон.

10 храни, които поддържат ума
Правилната диета предпазва от сърдечно-съдово заболяване, високо кръвно налягане или рак. Консумацията на определени храни може да подобри и дейността на мозъка. Въпреки че няма открито лечение, което да предпазва от болестта на Алцхаймер или деменция, експертите смятат, че няколко храни имат позитивна роля за общото умствено здраве.
Британската асоциация по болест на Алцхаймер предлага здравословен режим за подхранване на мозъка. Според експертите това е начин да се редуцира и рискът от сърдечно-съдово заболяване и диабет. Диетичното хранене подобрява кръвооросяването в мозъка като намалява съдържанието на мазнини и холестерол в организма.
Десет са храните, които според експертите притежават свойства да поддържат ума...
Къпини
Независимо дали се отдавате на овладяване на нов чужд език или нов танц с възрастта забелязвате, че ученето е все по-трудно отдаващ се процес.
Причината е, че за да се приеме новата информация в определения ред мозъчните клетки трябва да имат контакт по между си. С възрастта клетките все по-трудно постигат състояние на възбудимост, благодарение на която се осъществява комуникацията помежду им.
Къпините съдържат антиоксиданти, специфични полифеноли, които подобряват възбудимостта на мозъчните клетки и стимулират обмена на сигнали между невроните, подобрявайки способността им да поемат нова информация според изследване на Университета Тафтс от 2009 година.
Кафе
Скорошно финландско изследване на 1400 души, пристрастени към консумация на кафе, показва, че при тези, които консумират между 3-5 чаши кафе на ден в годините между 40 и 60, се редуцира рискът от развитие на болестта на Алцхаймер с 65 % в сравнение с тези, които пият по-малко от две чаши на ден.
Според учените защитният ефект на кафето се дължи на кофеина и съдържащите се в напитката антиоксиданти.
Ябълки
Още една причина да хапваме поне по ябълка на ден. Ябълките са най-добрият източник на кверцентин, антиоксидант, който се съдържа в растенията и има свойството да предпазва мозъчните клетки от увреждане.
Според изследване на Университета Корнъл кверцентинът защитава мозъчните клетки от свободните радикали, които увреждат израстъците на чувствителните неврони, а това води до намаляване на когнитивните способности и умствено заболяване.
Важно е ябълките да се консумират с кората, това осигурява повече от полезното за мозъка вещество.
Шоколад
От скоро е известен фактът, че шоколадът понижава кръвното налягане. С изследване на Journal of Nutrition от 2009 година, учените ни поднасят нов любопитен факт – хапването на 10 грама шоколад на ден помага срещу свързаната с остаряването загуба на паметта. Ефектът се дължи на полифенолите в какаото, които имат свойството да подобряват кръвооросяването на мозъка.
Канела
Наличието на бета-амилоидни плаки е един от типичните показатели за болестта на Алцхаймер. Друга причина за болестта на Алцхаймер се смятат възлите в мозъка, които отделят „тау“ протеини, водещи до отмиране на мозъчните клетки.
Учени от Университета на Калифорния в Санта Барбара откриха, че две вещества в канелата – троатоцианидин и цинамадехид – деактивират вредните „тау“ протеини.
Изследването все още не е приключило, за да се приеме окончателно това твърдение за факт, но със сигурност да се добавя щипка канела към киселото мляко или десерта няма да навреди, а напротив...
Спанак
Изследване от 2006 г. представи интересни факти – консумацията на три порции ястия от спанак, зелени листни зеленчуци, жълти и кръстоцветни зеленчуци (зеле, карфиол, ряпа, репичка, хрян, синап и др.) забавят и отлагат влошаването на когнитивните способности с 40 %.
От изброените зеленчуци, зелените листни имат най-протективен за паметта ефект, като водещо място заема спанакът. Този зелен листен зеленчук е пълен с полезни нутриети, които предпазват от деменция. Съдържа фолиева киселина, витамин Е и витамин К.
Достатъчна е половин купа сготвен спанак, за да се осигури една трета от дневните потребности на организма от фолиева киселина и една пета от витамин К.
Препоръчва се ястията да се приготвят със зехтин, тъй като тази полезна мазнина подобрява усвояването на мастноразтворимите витамини Е и К.
Екстра върджин“ зехтин
„Екстра върджин“ зехтин е стандарт за зехтин от най-високо качество, който съдържа само 0,8 % киселини. Използва се предимно за овкусяване на салати. Отличава се с лек и приятен вкус.
Изследване на Центъра на Монел по химическа сетивност във Филаделфия през 2009 г. показа, че този зехтин е враг на ADDLs протеините. Тези протеини, познати още като амилоид бета, имат токсично за мозъка действие и са свързани с развитието на болестта на Алцхаймер. Вследствие на въздействието на ADDLs протеините мозъчните клетки губят способността си да обменят сигнали помежду си, което води до намаляване и загуба на паметта.
"Екстра върджин" зехтинът е богат на олеокантал, съставка, която обезврежда опасните ADDLs.
Сьомга
Този вид риба е полезна не само за сърцето, но и за сивото вещество в мозъка. Сьомгата е първенец по съдържание на омега-3 мастни киселини, които са важен ресурс за подхранване на ДНК на клетките на мозъка. Смята се, че омега-3 мастните киселини предпазват от развитие на болестта на Алцхаймер.
Сьомгата е и източник и на витамин D, който напоследък се определя като "защитник на ума“. Изследване, публикувано през юли 2010 г. в Archives of Internal Medicine, доказва, че възрастните хора, при които се наблюдава недостиг на витамин D, страдат с 40 % по-често от загуба на паметта вследствие на остаряването.
Къри
Куркумата, която е сродно растение на джинджифила, е основна съставка на пикантната подправка къри. Куркумата е богата на веществото куркумин, което според експертите от Университета на Калифорния в Лос Анджелис и Изследователския център по болестта на Алцхаймер спира развитието на заболяването. Куркуминът не само блокира образуването на бета амилоидни плаки в мозъка, а и защитава от възпаление и наслагване на мастни плаки по артериите, което ограничава кръвопотока в мозъка.
Сок от грозде „Конкорд“
Експерти по болестта на Алцхаймер установиха, че полифенолите, съдържащи се в червеното грозде и конкретно в сока от сорта Конкорд подхранват мозъка, освен че са полезни за сърцето.
При експеримент учените от медицинския колеж на Университета на Синсинати установяват, че 12 възрастни с влошена памет, които трябвало ежедневно да пият сок от грозде сорт Конкорд в продължение на три месеца, са подобрили способностите си да се ориентират в пространството и да развиват вербалните си умения!
Експертите смятат, че полифенолите, които се съдържат в къпините и гроздовия сок подобряват връзката между мозъчните клетки.

Куркумата забавя стареенето на кожата
Предишни изследвания безспорно показаха ефективността на светложълтата подправка куркума, която е съставка на популярното къри, в терапията на сърдечносъдови и дори при онкологични проблеми.
Ново изследване, обаче показа, че освен лечебния ефект екзотичната подправка запазва структурата на кожата, подобрява еластичността и и предпазва от признаци на стареене като появата на пигментни петна, бръчки и неравности.
Авторите на изследването провели лабораторни проучвания, при които овлажняващ крем с екстракт от куркума бил тестван на две групи от доброволци- едната от азиатска, а другата от бяла популация.
Получените резултати били представени на 68-та годишна среща на Американската академия по дерматология в Маями (Флорида).
Данните от експерименталното изследване показват, че кремът с екстракт от куркума бил 15% по-добър от контролен продукт за намаляването бръчките. При други 15 % от доброволците, третирани със жълтата подправка се наблюдавало трайно намаляване на хиперпигментацията и намален риск от повторно появяване на по-тъмни петна.
Експертите, провели изследването напомнят, че куркумата намира широко приложение в алтернотивната източна медицина и поради антиоксидантните и противовъзпалителните си свойства от векове се използва за лечение на редица заболявания.
Като причина, за ограничената употреба на куркумата в козметичните и разкрасителни препарати, изследователите посочват недостатъчно изучените и свойства, силния жълт цвят и неприятната миризма.

10 признака как да разпознаем лъжата
Дали има показатели, по които може да се познае дали човекът отсреща ни лъже? Експерти по психология ни запознават с десет от тях.

Липса на логика
Предават ви информация, че колегата, който е в болнични, всъщност е в отлично здраве и прекарва времето си приятно на ски в планината. Чутото е интересно, особено ако сте ръководител на въпросния служител. Но на въпроса ви кога и къде е видян колегата, получавате странни отговори от сорта: „Ами всъщност не съм го видял аз, а приятелка на жена ми...“ или „О, това се отнася за времето преди половин година, когато бяхме на почивка в Пампорово.“ Естествено това са най-лесните случаи за разпознаване, че нещо в пъзела липсва, което по-скоро наваежда на мисли защо колегата е толкова... услужлив. Да е човек, отдаващ се на слухове, е най-безобидният случай...
Специалистите съветват, когато получаваме информация да проверяваме детайлите. Подобни примери често се демонстрират в криминалните филми и трилъри за обучени федерални агенти или детективи.
Свидетелски показания от типа: „Те бяха на разстояние 10 метра от мен. Чух как стреля.“, при липсва на отговор на въпроса: „А видяхте ли да насочва оръжие?“ са повече от съмнителни и издават лъжесвидетелстване...
Примерите в живота, на работното място, в семейството, при възпитанието на детето са от друг характер, но начинът да се хване лъжата е същият. За да е факт казаното, трябва да има съвпадане на поне няколко логично свързани детайла в едно действие.

Задайте въпрос неочаквано!
Около 4 % от хората са лъжци и при това умели. За съжаление, на никой не му расте носа подобно на Пинокио при лъжа, за да бъде „актът“ веднага разпознат. Начин да се издаде в лъжа един човек сам, е като му се зададе въпрос по темата, когато най-малко очаква. Затова първо изслушайте казаното. Изчакайте да мине достатъчно време и при удобен момент поднесете контра запитването. Народната поговорка „Лъжецът сам се заплита в лъжите си.“ е особено вярна. В повечето случаи спонтанните подвеждания не се помнят от изреклия ги, което е достатъчен показател за излъгания.

Нетипично поведение
Един от най-съществените индикатори за непочтеност е промяната в поведението според Маурин О`Съливан, професор по психология в Университета на Сан Франциско. Когато един човек, който като тип поведение е тревожен, изведнъж стане изключително спокоен или обратното, спокойният изненадва с раздразнителност, следва да събуди подозрение. Разбира се, за да се „измери“ разликата в поведението на даден човек, той трябва добре да се познава, да са познати типичните за него реакции в дадени ситуации. Отклоненията от тях, значат „генерална промяна“ или както е по-обичайно в живота – фалш. Поинтересувайте се предварително дали същият човек не е натоварен с някакъв сериозен проблем. Понякога обясненията и решенията на неловки ситуации „изкачат“ неочаквано.

Следете за неискрени емоции
Повечето хора не са способни да постигнат изглеждащо искрено фалшива усмивка, казва проф. О'Съливан. Според експерта искренността на усмивката се разпознава по продължителността и силата или други детайли. Например, сериозното лице и очи и широка усмивка не си „пасват“. Когато човек се смее, неговите устни естествено стават по-големи и широки. Този ефект липсва при усмивката с умисъл или за поза.
Спонтанните, мигновени емоции са верен показател за достоверност на чувствата и обратното импровизираните рано или късно водят до конфликт, обръщат ни внимание психолозите.

Уважавайте интуицията си!
Случва се да попаднем в ситуация, когато всички налични факти ни насочват към определен избор, но въпреки това не смеем да предприемем действие. След като премине събитието обикновено казваме, че интуицията не ни е подвела или обратното се упрекваме във факта, че не сме я зачели. Обикновено подобни ситуации се развиват, когато нямаме предварителна подготовка как да постъпим, не познаваме средата или човека срещу нас. Има хора, на които инстинктивно не можем да се доверим и обикновено сме прави. Явлението има своето обяснение от експертите, но то води към обособяване на следваща точка...

Микроекспресии
Микроекспресията е изключително кратко изражение, което отнема около 25 единици от секундата и по наличието й може да се разпознаят скрити емоции. Това твърдение е на Паул Екман, заслужил професор по психология от Медицинското училище на Университета на Калифорния в Сан Франциско и прочут експерт по разпознаване на лъжата.
„Когато един човек се представя за щастлив, но в действителност е разтревожен, например, неговото реално емоционално състояние може да се разкрие в мигновения подсъзнателен израз на гняв върху лицето му. Независимо какво е прикритото чувство, дали страх, гняв, щастие или завист, то ще се появи на лицето в премигването на очите. Трикът е да се научите да виждате този индикатор.“, пояснява експертът. „99 % от 10 000 души преминали през тест за разпознаване на лъжата не виждат този сигнал, но това умение може да се придобие.“, смята проф. Екман. Според него за по-малко от час един средно статистически човек може да бъде обучен да вижда микроекспресиите.

Вербални и невербални противоречия
Признак да разпознаем лъжата е да следим и съпоставим жестовете и думите на дадено лице в момента на говоренето. Разминаването между тях е индикатор за лъжа, категоричен е проф. Екман и дава пример: „Представете си, че свидетел лъже при показанията си за кражба срещу обвиняем. При изразяването на лъжливите показания свидетелят потвърждава на думи, че съотвеният човек е взел липсващите пари и едновременно с това неволно прави съвсем лек жест на отрицание. Естествено, когато говорим ние не осъзнаваме тези мимики и жестове. В цитирания случай жестът е напълно в противоречие на думите на свидетеля, което го издава.“
Противоречията, обяснява проф. Екман, могат да се търсят между гласа и думите, жестовете и гласа, жестовете и думите или изражението на лицето и думите.

Смущенията
Според психолога Джен Бърман избягването на контакта с очи, който е естествено търсен между разговарящите, показва липса на прямота в отношенията. Когато един човек прикрива истинските си чувства и намерения, той се поти, изглежда несръчен, смутен и пр., признаци, които показват силна тревожност.

Прекалено много детайли
Когато на въпрос ви отговорят прекалено пълно и детайлно, е моментът да се замислите дали нещо не е наред. Прекалено многото детайли издават влагането на мисловна дейност, за да се излезе от дадена ситуация и да се прикрие измамата. Обикновено, при нормално протичане на събитията и действията човек не обръща внимание на подробностите и детайлите. Могат да се забележат и впечатлят конкретни елементи, но да се запомни последователността и целостта на всички детайли, за да се предадат на странично лице, не е опция на човешката памет.

Не игнорирайте истината!
„Всичките тези 10 признаци на лъжата могат да помогнат за разкриването й, но много по-важно е да можете да разпознавате, когато някой ви казва истината, тъй като хората могат да изглеждат така, сякаш лъжат, а всъщност да са искрени.“, обръща внимание Нюбъри, експерт, със стаж във федералните служби. „Както и, докато слушате фалшивия разказ на събеседника си, да си отговорите на въпроса: „Защо този човек ме лъже?“ и откриете истината. Обикновено това, което не е направено дава отговор защо се лъже и какво означава всъщност лъжата."

По думите на проф. Екман микроекспресиите не показват причините за лъжата, а само демонстрират наличие на прикрита емоция. Можем да разберем, че ни лъжат само, ако добре познаваме съответния човек. „Възможно е да сте развили способността да „улавяте“ микроекспресиите, но се иска да имате много висока социално-емоционална интелигентност, за да използвате умението си прецизно и да тълкувате същността на лъжата.“ казва О`Съливан.
По принцип имаме избор от каква позиция да гледаме на живота - като родители или приятели обикновено сме по-добри, като гласуваме доверие, вместо постоянно да търсим лъжата у другия. Ако се гледа непрекъснато с подозрение на случващото се, животът няма да е никак приятен, вярно така трудно и рядко ще ни излъжат. Но истината е, че когато се отнасяме с доверие към хората, животът е много по-приятен и всъщност ние сме част от него, а не само странични наблюдатели, както е в обратния случай...

По шоколада ще те разпозная!
Предпочитанията към шоколада могат да разкрият много лични особености, свързани с предпочитания ни въобще, включително и тези в леглото.
Изборът на шоколад, неговата форма, пълнеж и опаковка издават наши малки тайни, споделя психотерапевтът Мъри Ленгам, автор на книгата „Шоколадова терапия“.
Според него любителите на млечния шоколад са невинни хора, обичащи да живеят в миналото. Феновете на тъмния шоколад са материалисти, решаващи проблемите с лекота, вълнуващи се от това, което предстои.
Хората, които предпочитат белия шоколад имат вродено чувство за справедливост и вярват, че притежават силата да управляват вселената.
Въз основа на наблюденията си върху своите пациенти Ленгам твърди, че изборът на шоколад съответства и на характера им. „Разбирам много повече за пациентите си само от предпочитанията им към шоколада, отколкото от стандартния едночасов сеанс с въпроси.“, споделя психотерапевтът.
Хората, които предпочитат шоколад с овална форма са чувствителни и общителни. Тези, които предпочитат шоколад с пълнеж от кафе, имат либерално мислене, но са нетърпеливи, често се тревожат и са незрели.
В книгата си Ленгам твърди, че начинът, по който всеки изхвърля обвивката на шоколада, също е от значение и де факто разкрива сексуалните му предпочитания.
Хората, които сгъват опаковката преди да я изхвърлят мислят прекалено много, дори и в леглото. Тези, които смачкват опаковката на топка, имат скучен сексуален живот.“, разяснява авторът на шоколадовия труд.

Източник : Puls.bg

петък, 17 юни 2011 г.

БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ОКОНЧАТЕЛНО КОМПРОМЕНТИРАХА НАЦИЯТА И ДЪРЖАВАТА НИ! ОЩЕ ЛИ ДА ГИ ТЪРПИМ. БЪЛГАРИ?


Случилото се днес в Народния ни парламент съвсем не е случайно – както винаги то просто си е закономерен негативен управленски факт и фал. Повече от вулгарен е мотивът на цялото НС точно днес да не се излъчва днешната им клоунадата, зовяща се открит паламентарен контрол – а това е нарушение на Правилника, който сами са си подготвили, и по който уж работят, и на Конституцията ни, където потребността от информираността на нацията ни ясно и точно е разписана, явно е посегнато и на свободното слово в държавата ни, и ... на още купища закони, които не са успели да “реформират” “държавните мъже”, на които чавка им е изпила акъла! Това е днес България – ръководена маскарлъшки държавица чрез прилагане на отвратителен геноцид над цяла една нация! Време е да спрем да се заблуждаваме, народе – нищо добро не ни се пише и то не от вчера и днес! Определено “управленските им фалове” вече са прекалено големи, за да бъдат разбрани от погиващия бавно и отвратително българин. Дори траура точно тез лицемерни и недостойни българи са го предизвикали и докарали с глуповатите си хищнически политики и неконтролируеми противонародни действия. Баста, глупендери! Омръзнаха ни игричките ви! Народни предатели сте, управляващи, от всички цветове на дъгата! Мястото ви не е да ни управлявате, а да отидите и да видите къде серат гладните.

Станишев обиден: Борисов не съществува от днес!
17.06.2011 18:24

БСП и ДПС готови за подкрепа на бъдещ син вот

ГЕРБ превръщат българския парламент в срамно зрелище, а дискусията по вота на
недоверие - в цирк.
Така лидерът на БСП Сергей Станишев коментира гласуването на вота на недоверие, който беше отхвърлен от ГЕРБ с подкрепата на независимите.

Сините и „Атака“ не бяха в пленарната зала.

„За мен премиерът не съществува от днес, след като с поведението си нарушава конституцията и направи обидни изявления за депутатите в Народното събрание“, обиди се Станишев. По-рано днес Бойко Борисов заяви, че „не желае да ги вижда“ в обяснение защо не ходи в НС.
БСП и ДПС потвърдиха готовността си да подкрепят вот на недоверие, внесе от сините, ако те се решат на тази стъпка. Щели да ги подкрепят и с подписи.
Станишев и Местан уточниха, че биха помогнали за внасянето на вот на сините, дори и ако темата не е цялостната политика на кабинета.
Остава в сила решението на БСП и ДПС да внесат вот на недоверие за цялостната политика, който да бъде обсъден през юли.

Гласуването тогава ще определи окончателно позициите на парламентарните групи преди предстоящите избори, посочи Лютви Местан.

Той отбеляза, че днешното отсъствие от пленарна зала на "Атака" и Синята коалиция всъщност е било подкрепа за кабинета.

Отсъствието им е показало, че двете политически сили не са готови за предсрочни парламентарни избори.
„Синята коалиция създава впечатление за резервен играч, който чака титулярът "Атака" да
се контузи, за да заеме мястото му“, коментира Местан.
Станишев пък отново изтъкна, че за първи път в последните 20 години мнозинството е лишило хората от възможността да изслушат дискусията по вот на недоверие, като не е приело предложение за пряко излъчване.
Премиерът нямаше куража да се яви и да защити политиката на своето правителство, отбеляза Станишев.
РЗС също изразиха готовност да събират подписка за внасяне на нов вот на недоверие към правителството за провала във вътрешната политика.

Борисов оцеля, но той не видя!
17.06.2011 13:27

124-ма депутати подкрепиха правителството
Със 70 гласа "за", 124 "против" и двама "въздържал се" парламентът отхвърли втория вот на недоверие към кабинета "Борисов".
Той беше внесен от ДПС и БСП заради провала на антикризисната политика на кабинета.
В гласуването не участваха депутатите на Синята коалиция и "Атака".
В пленарната зала не присъства и премиерът Бойко Борисов, който по-рано обясни защо не ходи в парламента – защото "не иска да ги вижда".
Само шестима министри, начело с вицепремиера Цветан Цветанов бяха в залата за гласуването.
Съвсем неочаквано обаче вотът бе наблюдаван от Христо Стоичков.
Заради процедури гласуването започна с 20 минути по-късно от обявения час 12,40.
Павел Шопов от "Атака" поиска тайно гласуване на вота на недоверие, тъй като така отцепилите се депутати щели да имат възможност да гласуват по съвест, а и ГЕРБ щели да проверят каква е подкрепата към тях.
ГЕРБ обаче отхвърли това предложение и каза, че след като се говори за "тайни сдружения" сега бил моментът да се види има ли ги или не.
Социалистите пък настояха за явно гласуване със ставане от място, но и това не се прие.
В крайна сметка "против" недоверието към правителството гласуваха деветима независими, а двама се въздържаха.
Против вота са били напусналите скоро ПГ на "Атака" Валентин Николов, Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев, както и Венцислав Върбанов, Марио Тагарински, Дарин Матов, Димитър Колев, Димитър Чукарски и Тодор Великов.

Двамата независими, които са се въздържали, са изключеният от ДПС Корман Исмаилов и Камен Петков, който миналата година напусна ПГ на "Атака". Останалите независими не участваха в гласуването.
След гласуването Искра Фидосова подари сметало на лидера на БСП Сергей Станишев.
В своя отрицателен вот Фидосова заяви, че зад вота на недоверие стоят единствено и само политически популизъм и наглост. По думите й това е зле подготвен и режисиран сценарий.
"Правителството на ГЕРБ няма друга алтернатива. Вотът на недоверие не е за представяне на алтернативна политика, а е само и единствено за изчистване на тяхната съвест. Силата на ГЕРБ е да намира верни решения в труден момент. Всеки ден ние показваме, че го можем. Време е, г-н Станишев, да спрете да се упражнявате по бюджет и финанси", заяви Фидосова.
Тя подари сметалото на лидера на БСП с въпроса: "Колко усвоихте вие – една кръгла нула, а колко усвоихме ние – 13% от еврофондовете".
Лидерът на БСП отказа да го приеме, но Фидосова го остави на неговото място в залата.
В четвъртък дебатите продължиха рекордно кратко – около 3 часа, след като депутатите от ПГ на "Атака" и Синята коалиция напуснаха пленарната зала, а и дебатите не бяха излъчвани в национален ефир зари деня на траур.

Станишев почервеня... от яд. Скъса плана на кабинета
16.06.2011 13:35

Лидерът на БСП Сергей Станишев скъса демонстративно от парламентарната трибуна антикризисния план на правителството, който ГЕРБ обявиха през 2009 г.
"Този план не струва", каза той пред депутатите по време на дебатите на вота на недоверие.
"Всички трябва да са наясно, че който не е в пленарна зала и не участва в гласуването по вота на недоверие, подкрепя правителството", отсече лидерът на БСП.
Той отбеляза, че резултатите от гласуването ще покажат кой какъв е в това Народно събрание, кой подкрепя политиката на кабинета и носи отговорност за нея.
Според него са несъстоятелни мотивите да не се гласува за вота, защото го внасят БСП и ДПС.
"Нека сините внесат вот на недоверие, ще им дадем подписи, защото нямат достатъчно", призова Сергей Станишев.
Той отрече, че вотът е внесен с цел да се правят дребни парламентарни игри и сценарии, а за да може това правителство да си ходи възможно най-скоро, защото води България към провал.
"След още две години управление на ГЕРБ ще оставите една опоскана и социално отчаяна държава, която няма европейски перспективи. Вотът не е насочен към някого от министрите, а към премиера, защото неговата най-голяма следизборна лъжа е, че за три години ще направи България средноевропейска държава", отбеляза лидерът на левицата.
"Къде са милиардите, които ви оставихме, къде ги изхарчихте и кой забогатя от тях, след като българските граждани обедняват", попита реторично Станишев.
"Разигравате цинична истерия да се вдига ли минималната работна заплата, която трябваше да се увеличи още от юли миналата година, а дори и да се вдигне от септември, увеличението ще бъде вече изядено от инфлацията", посочи той и обвини кабинета, че прехвърля тежестта от кризата на обикновения човек.
"Видях мотивите от вота и се изненадах от безочието на вота дори в заглавието. Хората могат да сравнят какво говореха вносителите тогава и какво говорят сега. Не се ли чувствате неудобно, или кризата влезе в България, когато влязоха и бюлетините за ГЕРБ?", опонира му икономическият министър Трайчо Трайков.
"Говорите за тежките последици за хората, а кога стигнахте до хората, кога сте живели като тях? Когато гледахте джетовете на Вальо Топлото или когато прибирахте хонорарите от Цанков камък? Питайте бизнеса какво значи газ, по-скъп за тях със 160 лева.
В какво се опитвате да убедите българите? Че не се справяме с една държава? Няма да мине. Всички виждат усилията ни. Всички трябва да помнят, че вашето управление ни излиза много скъпо", отсече Трайчо Трайков.
Точно в 12,40 часа приключи дебатът по внесения вот на недоверие. Той ще бъде гласуван утре в същия час.
Очаква се с гласовете на независимите депутати вотът да бъде отхвърлен. Синята коалиция и "Атака" вече обявиха, че няма да участват в гласуването.
Лишиха опозицията от ефир за вота. Траур е
Дебатите по втория вот на недоверие към правителството на ГЕРБ започнаха със скандал. ГЕРБ отхвърли искането на опозицията разискванията по него да се предават директно по националните радио и телевизия.

С две прегласувания, поискани от „Коалиция за България” и ДПС, залата реши, че вот ще има, но той няма да се излъчва по двете национални медии.
„Траурът ще бъде използван дебатът да не бъде видян от българските граждани”, коментира Йордан Цонев от ДПС.
„Тъй като вие отхвърлихте тази процедура, нищо нямаше да ви струва да отложим дебата с един ден”, поиска Цонев. И това предложение не беше прието.

Обвиненията на опозицията се насочиха към председателя на парламента Цецка Цачева.
„Това, което се случва в тази зала, е нечувано и безпрецедентно. Българските граждани ще трябва да търсят стенограмите от него, едва ли не като апокрифна литература”, коментира от трибуната червената Мая Манолова.
Коментарите й от трибуната слушаха част от министрите, които също бяха в залата. Следващият ход на опозицията беше да поиска отлагането на вота след днешния ден на национален траур.
„Подновявам предложението, което направихме вчера, дебатите по вота да бъдат отложени утре. Те можеха да се проведат и днес, ако мнозинството не ограничаваше българските граждани да чуят мотивите за вота и аргументите за него”, коментира зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.
След като изслуша изказването на Манолова, това на колегата й Ангел Найденов и на Лютви Местан, последва спонтанна реакция от министъра на външните работи Николай Младенов.
От трибуната на парламента Младенов обясни на опозицията, че българският парламент не е шоу и Биг Брадър.
„Позволявам си да ви помоля най-учтиво за малко повече възпитание. Бъдете така добри да проявите малко уважение не само към загиналите, но и тези, които все още са в болницата. Проявете малко смирение! Ако искате да кажете мотивите си, го кажете тук! Ако искате да го кажете по телевизията, го кажете! Ако искаме да правим политика на площадите, ливадките – да разбирам, че това е, което искаме да правим. Българският парламент не е шоу и Биг Брадър, за да искате да го превърнете само в някакъв спектакъл! Тук е мястото, в което се случва дебатът”, обясни пламенно Младенов.
Изказването му беше последвано от аплодисменти на депутатите от ГЕРБ. След чудене и многобройни совалки в залата между Лютви Местан и Сергей Станишев дебатите по вота все пак започнаха.
Въпреки че вицепремиерът в правителството на Тройната коалиция Меглена Плугчиева на няколко пъти призова колегите си да напуснат залата.
Министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Симеон Дянков до момента не са дошли в парламента.

Източник: Днес.бг