сряда, 30 ноември 2011 г.

ИЗМИСЛЕНИТЕ НИ СИНДИКАТИ ВМИРАСАНАТА ЧАСТ ОТ ТРУПА НА БИВШАТА НИ “бкп”

До кога ще се лицемерничи в публичното пространство?
Уважаеми българи, ОСВЕСТЕТЕ СЕ!!! За какво по-точно стачкувате??? Заради пилеенето и спирането на европарите ни, или за да се прехвърлят същите в джобовете на “съвременните бизнесмени и олигарси, припознати като бивши комсомолци, креатури на баба БКП, защото днес това се случва и това потвърждавате с действията си. Нима не схванахте за 22 години кой кога и как ви ограби – вечната “партийно-социална” столетница, която и днес е все още жива и се бори да е такава во веки веков.

Кои са българските синдикати?
По-младите със сигурност не знаят кои и какви са днешните ни синдикати. По-възрастните и преди и сега обаче съвсем не отдават значение в мърдането им из политическото ни пространство. Защото няма нормален човек, които да не е наясно като как бяха внедрени в обществения ни живот, непосредствено след събитията на 1989 година.
Стори се тогава един партиен преврат в тоталитарната ни държавичка сред елита на баба БКП. Нароиха се купища патртийки и партии и разбира се и синдикати, които тогава все още бяха с неясната цел за какво точно ще служат те. През следващите една-две годинки се оказа, че те могат да вършат прекрасна работа по разграбването на държавното имущество, и те го правиха съвестно във времето с прикрито лицемерие спрямо народа ни. Е, тук не мога да кажа халал им!

Началото бе положено с “колективното договаряне”!
Та тези бих казала хамелиони, възникнаха по повод уж “колективното договаряне в предприятията” навремето. Е, тогава България все още си имаше предприятия, икономика, животновъдство и земеделие. Днес повече от знайно е, че нямаме такива! Те бяха заменени от ялови частни производители въобще, привидно оборудвани със синдикални функционери (разбирай верни на БКП разузнавачи, доносници, полуинтелигенти). И затова сега нямаме и какво да ядем, и да работим, за да се изхранваме и да сме най-бедната държава както в Европата, така и по-света. Ще ви кажа, българи, че нито тогава, най-малкото пък сега, хамелионите-синдикати вършеха някаква съществена работа по въпросните колективни договори. Последните (КД) бяха на фона на закриване на предприятия и дейности, на приватизации, където синдикатите вършеха мръсната работа на новообразуващите се олигархии и мафии, за които вече има достатъчно публична информация – поне веднъж сте прочели имената на бивши комунистически и комсомолски, верни на партията БКП хорица, т.е. “пътеводните”гурута в парламент и правителства в страната ни!

Как се ограби държавното имущество?
Основно тез новоизлюпили се татунковци (синдикатите) къде косвено, къде направо участваха активно за преминаването в ръцете на верните на БКП вечни конспиративни функционери на ДЪРЖАВНОТО НИ ИМУЩЕСТВО. И никой не ги закачаше, защото самите те (синдикатите), макар и нескопосано ... лицемерно се прикриваха , уж “лобирайки” в името на народа – основно чрез екранно говорене, което се свеждаше до “казал нещо, ама не е ясно какво”, организиране на стачки и прибиране парсата от държавната софра. Такива си бяха бившите ОФ функционери – пояснение за по-младите ОФ означава отечествен фронт, възникнал още от времето на Втората световна война, обединил в редиците си цялото ни население, т.е. българи, които не са станали членове на комунистическата ни партия, като последните регулярно внасяха задължителен членски внос в тази комунистическа формация. За активните съврменници на събитията тогава (1989 г.) тези неща бяха пределно ясни, но бяхме в невъзможност да се борим срещу толкова многобройни инвейдърси, пръкнали се след преврата. Понякога в разните партийни формации вкл. и синдикатите, участваха и идейно чисти, и здравомислещи българи, но впоследствие бързо бягаха от тях като схващаха за какво иде реч. А това “иде реч” се отнасяше за ограбването на пребогатата ни държавна софра тогава. Днес тя изглежда действително като малка, постна пица, за каквато спомена и г-н финансовия ни министър Дянков.

“Н”-ти кадър на “разделяй и владей”?
За действията на хамелиона синдикат сме свидетели днес, че доста активно участва в политическия ни живот, но не за добро, а за да докара още по-голямо зло на народа! Максимата “разделяй и владей” последните имаха достатъчно време да я поизпипат – 22 години от гадния живот в страната ни е повече от факт. И тук някой може да каже: и какво от това? Ами това, че в днешната нажежена европейска и световна обстановка отклоняването на вниманието, съсредоточеността, разбиването и раздробяването на волята на хората ни за по-добър живот, тез мизерници синдикатите ловко манипулират с разни глуповати стачки и претенции, и знаете ли защо – за да продължат да ограбват този път населението и държавата ни чрез еврофондовете, а след това децата и внуците ни да плащат тези пари събирани от европейските народи. И повярвайте ми, нито един от тях няма да ни ги опрости. Хамелионите-синдикати видяха едно волево Правителство, дето в момента кърпи разпарчаладосаната ни държава, и давайте партийни креатури да похапнем и този път от европейския залък, пък и да позапълним излинялия търбух на вечната “майка-кърмилница”, дето цял живот с чужда пита е правила помени, та до днес!

Малко лична история.
В нашето софтуерно предприятие тез недолюбвани и излишни нехранимайковци основно се занимаваха с раздухване на клюки и интриги сред обществото за това кой с какъв имот на предприятието ни се е сдобил, и колкото по публична бе личността, толкова плюването им бе по масирано. Де факто не спасиха с “колективните си договори” нито един от 3000-те елитни анализатори, проектанти и програмисти. Днес това предприятие наброява около 200 души, а още из ония времена си бяхме и на собствена стопанска сметка! Напротив, на всеки един, от тях се определяше за в бъдеще по-ужасяваща и по-ужасяваща социална съдба, разбира се според това, кой колко бе квалифициран, знаещ и можещ! Колкото си по-знаещ, толкова по-остра бе “секирата”. Хей, държаво, къде са днес тези квалифицирани, знаещи и можещи хора??? Ами те просто не са създадени, и то по проста, естествена причина – вече отдавна не сме дори фактор в софтуерния бранш, а бяхме такива! Предприятия, икономика, животновъдство и земеделие се “развиват” на някакви нерегулярни “пионерски” начала...
Сигурна съм, че и днес, някъде из касите на “ИО” (поне до 2000 г. бяха там) се намират проекти, при това и програмирани за работа в мрежа “от-до” на не без известните навремето АПК-та. За младите, ще поясня – АПК това са промишлено укропнени селскостопански формации из регионите на страната, където е предвидено по вид и по места да се развива и земеделие, животновъдство и производство на селскостопанска продукция, вкл. и да се подготвя за изнасянето й по пазарите. Добре звучи, нали! От пашата на животните до обработатването на продукцията им всичко бе програмирано и осчетоводено, от посяването на посевите до урожая им се знаеше дори къде ще се предлага той и по колко – всичко това обмислено и записано според БДС, според потребност вътрешна/външна за страната. А днес? В цяла България си имаме един пастир дето пасе овце, и който обикаля полянките с лаптоп в ръка основно, за да се забавлява в скучния му ден, и дето ни го показват по телевизията – иначе е световно неизвестен, и около 1 км трактори дето са купени с евросубсидии.

Мечешка или вълча услуга правят днес синдикатите на българите?
Та някъде да виждате великите синдикати за 22 години да са си свършили работата и в този бранш. Не, това се нарича невършене на обществена работа, уважаеми хамелиони-синдикати. Позор сте за бита в страната ни и едни от основните виновници за сриването на държавността й. Спрете да мътите главите на съвременните селскостопански работници, ако все още ги има! Вие доказахте, че не уважавате хляба, та за хората ли ще ни убедите сега, че сте се замислили. Вредни сте.
Предприятия нямаме тук из тази ширина, а някакви невзрачни, необорудвани дори с остаряла техника цехчета за нещо си. Спрете да тормозите и частника дето се мъчи да произведе макар и незадоволително, нещо поне за вътрешния ни пазар. Спрете да лъжите хората, че ги защитавате – “услугата ви е мечешка”! Спрете да се правите на „Много вожд, малко индианец” в държавата ни! Вие и без това сте с минимум задължения при баба БКП (днес БСП) и спрете да й носите максимум облаги в този живот (дестабилизирне на обществения ни живот непрекъснато). Спрете с иезуитските си благи приказки пред камера – зловещо е човек да ви гледа и слуша. Сами си се определяте чрез действия като СИНДИКАТИ ЛАПАЧИ. Спрете да деквалифицирате общия труд на Правителството ни за закърпване на всякаквите кризи дето са ни нападнали!

Е,време е и за малко история!
Кога, къде и как е възникнал синдикализма? По мои сведения, някъде в края на 18 век той се пръква из земите на южната част на Северна Америка, във връзка с обединяването на днешните щати (става въпрос за американската гражданска война в края на 18 век), които (Севера и Юга) по онова време са си действали като отделни държавички. Тогава все още е имало роби – някои с признати свободи (Юга), други с все още непризнати такива (Севера). Индустрията в Севера е набирала мощност по естествени житейски причини и юридически мотивирано е било да се извърши обединение (с Юга) . Във Федерацията (Север) хората са били по-организирани, с по-развита икономика и урбанизация, за разлика от южните такива, наричани още селски. Е, Конфидерацията пък е обединявала точно южните области, но е радеела и за федерално обединение. Синдикалисти (юнионисти-unionists) са се наричали хората, които са били лоялни на т.нар. Конфидерация. Последната както се разбра е била определено за федерално управление и против всякакво по-нататъшно отцепничество и разделение в тази точка от света. Следвали са купища граждански и военни събития, преговори и изчаквания между правителствата на Севера и Юга, и в тази връзка спокойно може да се каже, че по онова време синдикалните организации са били използвани и като анти-партизански паравоенни сили от Конфидрацията. По време на реконструкцията на самата Конфидерация (организация характерна за южните части на съвременните САЩ), синдикалистите са подкрепяли Републиканската партия от Федерацията. По време на голямата Американска гражданска война в края на 18 век във връзка с обединението, военните конфликти са били непрекъснат факт по границите на отделните области в юга, щати да ги наречем, и люти партизански войнички и междусобици са се водили там, вкл. са се уреждали и проблеми с възникналите съседската злоба и неконтролирано заграбване на земи, и тогава са се намесвали силово синдикалистите. Доста поразии са произведени по време на Гражданската война, както сред населението, така и за икономиката из тези области – понякога се е стигало и до обезлюдяването им, според обстоятелствата. Западно Мисури например е било сцена на брутална партизанска война, а в Кентъки се наложило да се установи могъщ военен контрол от Федерацията, за да се овладяват партизанските действия на фона на гражданската война. Възникналите по онова време бунтовнически банди, впоследствие си остават и прерастват в организирани престъпни банди, та до днес.
Та, такава е историята за “обединителите”, днес известни като синдикати по цял свят. Хората определено са си имали милитарна функция, която и са си изпълнявали. През различните времена са еволюирали в различните държави по специфичен начин. У нас тези хора са членували във въпросното ОФ преди партийния преврат 1989 година, след него яхнаха метлата на баба Яга и се нарекоха синдикалисти, защото това бе по-познатото наименование из света.

Unionist – член на профсъюз, синдикалист (превод)
Union – съюз, съществително, обединение, единство, съединение, брак, съчетание, професионален съюз, хармония, сглобка, съгласие, трейдюнион, приют за бедни, женитба, университетски клуб за дебати, унията на Англия с Шотландия (превод)
По онова време, за дето говорихме досега, в края на 18 век в САЩ (Севера) думата “съюз” е била широко разпространена и почти на почит, предвид Американската гражданска война. Та по тази причина е придобила и популярност и в Юга им. В нашия тълковен речник отсъства определено смислово понятието “синдикалист”, и вероятно се възприема в обяснението по-нататък, каквото е за думата “съюз”, т.е. в смисъл като за някакво “обединение”, какъвто е и превода на “Union” от английския език. А значение на думата съюз е:
мн.ч. съюзи, (два) съюза, м. р.:
1. Тясно единство, обединение на отделни лица или групи. Съюз на демократическите сили.
2. Обединение, съглашение, споразумение за постигане на общи цели. Военен съюз. Сключвам съюз.
3. Обществена организация. Съюз на българските художници. Съюз на учените. Творчески съюзи.
4. Спец. В граматиката – част на речта, която съединява простите изречения или техни части.
прил. съюзен, съюзна, съюзно, мн. съюзни. Съюзен договор. Съюзна връзка.

Предвид споделеното тук, моля мъдрия българин, да се “съпре” както се казва! Пари в ограбената и разрушената ни държава няма, и всички сме на постни пици и с пристегнати колани. Опцията да се вземат на кредит от Световната банка е неприемлива от цялото вменяемо население в страната ни, за да се налеят в земеделието предколедно. Айде партийните каси да отворят тлъстите си портфейли и да дофинансират този бранш – все пак от ограбването му и те достичка са поспечелили за тези черни 22 години (нали показно много се пъчат колко и как мислят за “родното”). А синдикатите ще им помогнат в тази боготворителност, като ги светнат как да сторят това. Бебетата още не съм питала, ама те и без това са толкова малко, че процента от мнението им не би се отразил на фона на останалото ни население. А “неродените Петковци” нямаме никакво морално право да натоварваме с конюктюрните проблеми на днешното съвремие, което за тях ще се окаже едно лошо, историческо минало.

Край на нецелесъобразните стачки. ББ е прав, че и той ще стачкува, че навремето земеделците не са стачкували “да не се стига до тук...”. Напълно го подкрепям.

Нели Кирилова

Долните публикации не правят чест на предизвикалите ги. Нека не разваляме празниците, че незнаем какво ни очаква следващата година!

Земеделците продължават протестите
Въпреки срещите с правителството и извинението на министрите, фермерите нямат намерение засега да спрат блокадите

Въпреки разговорите с премиера, министъра на земеделието и извинението на финансовия министър, зърнопроизводителите все още няма да спрат протестите. Повече от час представители на асоциациите на земеделците и зърнопроизводителите разговаряха с Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Симеон Дянков в Министерски съвет.
"Искам от името на цялото правителство да се извиним на целия сектор земеделие, за това, че те са се почувствали излъгани от финансовата рамка, подписана са тях, и за това, че тя няма да може да бъде изпълнена в размера, в който предварително се бяхме договорили", заяви след срещата земеделският министър. За пореден път земеделците са получили потвърждение, че няма да има промени в бюджета за земеделие между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет за 2012 г. и няма как първоначално обещаните 230 млн. лева за национални доплащания за единица площ да бъдат направени, съобщи БГНЕС.
"За днес протестите продължават. Ще сведем всичко, което говорихме днес, до нашите членове и ще го обсъдим", заяви от своя страна председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.
Междувременно пътен възел „Петолъчката” край Сливен е блокиран от около 300 трактора и комбайна. Около 150 от тежкотоварните машини са на земеделци от Сливен, а останалите са на техни колеги от Карнобат и Ямбол. Фермерите са категорични, че блокадата ще продължи, докато правителството не изпълни подписаното споразумение. Освен „Петолъчката”, блокиран остава пътят за турската граница до село Лесово.


Синдикатите: Пари има, махайте Дянков!
Финансовата политика на министъра ще загроби правителството, отсече Константин Тренчев

Днес ще дойдат поне 25 000 души на националния протест пред парламента, каза пред Нова телевизия вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.
"Ние сами си плащаме протеста. Не мога да разбера защо се появяват глупости от рода на това, че държавата издържа синдикатите, което е тотално невярно. Държавата издържа политическите партии, а синдикатите се издържат от членския си внос, както и от участие в международни програми и проекти", допълни Манолов.
За социалния министър Димитър Манолов каза, че Тотю Младенов му е бил сътрудник 7 г.
"Аз го открих като качества, той е човек, с когото може да се работи, ние много помогнахме в професионалното му развитие, но Тотю Младенов няма как да е нашият човек в правителството. Това, че е работил с нас понякога, само ни скъсява пътя на общуването, но невинаги. Вижте на какво се пържи и той. Май в това правителство няма субординация и съществува възможността някой да се бърка в работата на другите", подчерта Манолов.
Той заяви, че Тотю Младенов е човек, който много неща знае и може, но всеки си гледа работата, която върши. За думите на финансовия министър Дянков, че пари няма, Манолов само каза: "Пари има!". Манолов е категоричен, че не искат оставката на правителството, а на Дянков.
В същото време Константин Тренчев заяви, че синдикатите не са съгласни с процесите в страната.
"Не приемаме начина на комуникация – научаваме от медиите какво се случва. Не може да се подписва споразумение и после нещо да се промени, и то през медиите", заяви пред TV7 лидерът на КТ „Подкрепа”. По думите му цялата политика на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков е сбъркана. Това ще води до все по-тежки проблеми. Финансовата му политика ще загроби правителството. Основна грешка на Дянков е, че набляга само на рязането на разходи. Центърът не се поставя върху това как да намерим приходи, допълни Тренчев. Инвеститорите се разбягаха, нови не идват. Смущава ги бизнес средата, която се създава и от решенията на управляващите, категоричен бе той.
Според лидера на „Подкрепа” от това, което кабинетът е решил да направи с пенсионната възраст, приходите ще са малко. Има много други начини, които сме им казали, които могат да донесат много приходи. Вдигане на тавана на пенсиите ще докара над два пъти повече приходи, поясни той. Сивият сектор също е голям проблем по думите на Тренчев. Ако се плащат осигуровки, ще има и повече пари, обоснова се той.
Премиерът се предовери на Дянков и не си даде сметка, че посоката, в които се развиват събитията, водят до проблем на целия кабинет, категоричен бе лидерът на КТ „Подкрепа”.

Икономисти: Протестите на земеделците са шантаж
Няма как, пенсионната възраст трябва да се вдигне, обобщават експертите

Според експертите три неща в пенсионната система трябва да са в баланс – първото, съотношението работещи и пенсионери, второто – с колко биват облагани работещите, и третото – колко голям е размерът на пенсията.
По думите на икономистът Георги Ганев след като не пипаме пенсиите и след като не искаме да променяме съотношението на работещи и пенсионери, остава само едно – увеличаване на възрастта. Според Ганев обаче, колкото и да се увеличава ставката, повече приходи няма да дойдат. Хората ще търсят варианти, добави той.
"По отношение на днешните протести в страната, има разлика между стачката в БДЖ и протеста на земеделците. Протестите на земеделците са шантаж. Твърденията им, че секторът умира, категорично не са верни", подчерта Ганев пред БНТ.
От своя страна финансистът Емил Хърсев заяви по повод увеличението на пенсионната възраст, че това е неизбежно и е отдавна закъсняло решение. Отдавна беше време да се вдигне пенсионната възраст в страната, подчерта Хърсев.
Във връзка с протестите у нас, финансистът каза, че не е убеден в това, че зърнопроизводителите са на загуба. Според него всеки трябва да получава пари за това, което е произвел.
Обзалагам се, че и след шест години ще има Еврозона. Това коментира Хърсев по повод изказванията на финансовия министър Симеон Дянков, че скоро Съюзът няма да съществува.


Опасват Народното събрание
От рано тази сутрин около парламента има засилено полицейско присъствие.
Около 5-6 коли на жандармерията са паркирани от източната страна на парламента. Полицаи усилено разполагат метални заграждения около сградата, където заседават народните представители.
Движението все още не е ограничено, но в центъра на София и особено по бул. "Патриарх Евтимий" са разположени полицейски постове през около 20 м разстояние.
Отцепен е районът около Националния стадион „Васил Левски”, откъдето ще потегли единият лъч от протестното шествие – този на КТ „Подкрепа‟.
Полицейска лента е поставена около паркингите на Националния стадион, по ул. „Гурко” от двете страни, по тротоарите и велоалеята на канала. Паркирани са над десет полицейски патрулки и микробуси на полицията. Има много служители на МВР, които ще охраняват протеста. Движението все още не е спряно.
Протестният лъч на КТ „Подкрепа” ще започне от Национален стадион „Васил Левски” в 11.30 ч. и ще премине по ул. ”Гурко” – бул. ”Васил Левски” – бул. ”Цар Освободител” до площад “Народно събрание”, където КТ „Подкрепа” заедно с КНСБ, ще проведат от 13.00 ч. протестен митинг.

Столицата се парализира
Около 25 000 души от КНСБ и КТ „Подкрепа”, които ще дойдат в София организирано, се очакват на днешния национален протест

Огромно задръстване има в центъра на София.
Колони от автомобили попаднаха в "хватката на протеста". Запушванията са по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” от Военна академия до Орлов мост. Затворен за движение е участък от булеварда от Орлов мост до Националния стадион „Васил Левски”.
Блокирана за движение е ул. „Гурко” - от бул. „Васил Левски” до стадиона. Пропускат се само колите на градския транспорт. Движението се регулира от полицаи. Има засилено полицейско присъствие. Протестиращи са изпълнили участъка от Спортната палата до стадиона.
Протестът на синдикатите срещу увеличението на пенсионната възраст спря част от трамваите в София. От Столична община съобщават, че е затруднено движението по бул. „Христо Ботев”. Движението на трамваите, обслужващи линии 4, 12, 10 и 8 временно е преустановено.
Хиляди се събраха пред националния стадион "Васил Левски" преди началото на националния протест.
Шествието ще се води от кола, на която е българското знаме и знамето на КТ "Подкрепа".
На нея има и плакат с по-голяма снимка на финансовия министър Симеон Дянков и по-малка снимка на депутати. На плаката пише: "Те обявиха война на своя народ - виж вносителите на законопроекта". Има плакати, на които е изписано: "Дянков е лъжец".
Около 25 000 души от КНСБ и КТ „Подкрепа”, които ще дойдат в София организирано, се очакват на днешния национален протест.

Весел протест с тъжни хора
Хляб и зрелища! Нали от това се нуждае народът

Земеделците се оляха. Или поне тези с многото пари, малкото проблеми и широките пръсти. Вместо сериозни искания и защита интересите на наистина бедстващите в сектора, чорбадажиите превърнаха протеста на земеделците във весел събор със скара, танци и песни.
С близо 350 машини фермерите бяха вчера на около километър от границата с Турция, заплашиха със затваряне на границите и не пускаха тирове. Блокираха пътя и заявиха, че започват гражданско неподчинение. Всичко щеше да е добре, ако не беше пропито с лицемерието на земевладелци, които яхнаха общата социална вълна на недоволството и беднотията на голяма част от хората.
За веселия протест край Капитан Андреево вчера усмихнатите чорбаджии бяха подготвили 600 пържоли плюс 150 хляба. Две скари димяха край пътя, ехтеше народна музика и се извиваха кръшни танци. Оркестър пък бе качен на импровизирана сцена край пътя. Постройката за шоуто представляваше трансформирано ремарке на трактор. "Ще играем хора и ръченици, но настояваме да получим това, което ни бе обещано от министър Дянков", коментираха участници в протеста.
Незапознатите със ситуацията възприемаха картината като празник и се чудеха какво се случва.
Веселата седянка на зърнопроизводителите бе всичко друго, но не и протест. Обещания за веселба има и днес, но примесени с гражданско неподчинение и блокиране на границите.
Хляб и зрелища! Нали от това се нуждае народът. Като свърши хлябът обаче и чорбаджиите седнат и се разберат с министър Дянков, за бедните хора от селата ще останат само зрелищата и сълзите. И така ще е на всеки следващ протест, докато начело на народния гняв и немощ се допускат земевладелци и съмнителни бизнесмени, които използват масата като умели кукловоди.
"За Бога, братя, не купувайте", гласеше един призив. Бих го трансформирал в " , братя, не стачкувайте... с тези лицемери". Замислете се кой стои до вас, кой ви подава хляба и дали той не е "отрова" за вашата борба. От целия този сеир ще останат само лъжи. И все за ваша сметка.

785 са доброволно напусналите БДЖ
Компанията спира 30 влака. Причините за спирането на мотрисите са допълнителните загуби на клиенти в резултат на предприетите стачни действия
Трийсет влака, които пътуват по различни направления в страната ще бъдат спрени от движение, съобщиха от БДЖ.
Причините за спирането на тези влакове се дължат на допълнителната загуба на клиенти в резултат на
освобождаване на паричен ресурс за погасяване на просрочените задължения.
Спирането на тези 30 влака е част от мерките за оптимизиране на графика за движение на влаковете, според които ще бъдат отменени някои от най-неефективните влакове, се посочва в съобщението.
Общо 785 служители са приели предложението на ръководството на БДЖ да бъдат освободени от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда, съобщават от холдинга. Трудовите възнаграждения в размер на шест брутни заплати ще бъдат изплатени веднага след освобождаването на служителите от длъжност.
Освобождаването от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда е една от допълнителните мерки, които ръководството на БДЖ ЕАД предприе за ускоряване на реформите в дружеството. Ефектът от прилагането на тази мярка ще бъде в размер на около 23-24 млн. лв. годишно, припомнят от холдинга.

БДЖ: Синдикатите спекулират със смъртта на колегата
"Ръководството на "Холдинг БДЖ" ЕАД изказва най-искрени и дълбоки съболезнования към семейството и близките на нашия колега, който е починал". Това каза пред агенция Фокус управителят на "БДЖ Пътнически превози" ЕООД Георги Иванов.
"Не трябва да се спекулира със смъртния случай на колегата", бе категоричен той по повод коментарите на Обединения стачен комитет, че сред причините може да се посочи стресът от стачката.
"В момента в Локомотивно депо Подуяне няма стачни действия. За съжаление, професията железничар е доста рискова и подобни случаи не са изключение. Това, което се изнася в медийното пространство, е спекулация от страна на синдикатите. Повтарям – няма стачни действия в Локомотивно депо Подуяне. Доколкото разбрах, колегата е бил пред напускане по собствено желание", коментира Георги Иванов.
ПО Актуално.ком

Klagendes Volk (Жален народ)
Преди дни компанията “Мерсер” обяви Виена за най-добрия за живеене град в света. Хубав град, наистина. Катедралата “Свети Стефан”, дворецът “Шьонбрун”, Пратера с виенското колело, “Рингщрасе” и така нататък. В този хубав град излиза един хубав вестник, “Дер Щандард”. И в него на 29 ноември се появи статия за България. Не толкова хубава.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Тя носи заглавие “България: Стачки и протести срещу курса на икономии”, а подзаглавието не проявява особена фантазия – “В най-бедната страна в Европейския съюз дилемата е продължаване на икономиите или стимулиране на икономиката”. Авторът Маркус Бернат очевидно е базиран в Истанбул, та от близо 500 километра разстояние сигурно е видял някакво чудене в София.
Оттук, от България, чудене не се забелязва. Курсът на икономии, Sparkurs, както пише австрийският вестник, в София изглежда без алтернатива. “Ние правим това, което едни истински реформатори трябва да правят по време на криза”, цитира истанбулският кореспондент на “Дер Щандард” финансовия министър Симеон Дянков. И допълва: Борисов сочи на своя жален народ (klagendes Volk) примера със съседна Гърция.
Резултатът от тази политика обаче, пише Маркус Бернат, е двояк, двусмислен: българите имат най-ниския жизнен стандарт в Европейския съюз, но пък Маастрихтските критерии са изпълнени по най-добрия начин.
Това, че България следва политика на строга финансова и бюджетна дисциплина, вече се признава от (почти) всички. Като цяло правителството получава похвали от европейските си партньори и добива ново, донякъде може би оправдано, самочувствие.
Европейската политика обаче е многопластова. Една част от нея се води в Брюксел, например в Европейския съвет, където се събират лидерите на 27-те страни членки. И там България се сочи като положителен пример, а Гърция – за лош.
Европейските лидери обаче са функция на настроенията в собствените си страни. На нагласите на собствените си избиратели. Затова сега например госпожа Меркел не ще и да чуе за европейски облигации. Понеже избирателите й в Германия смятат, че това ще е начин те да платят дълговете на гърците. И Меркел е против, независимо че Брюксел натиска.
България може да спечели и печели доверието на европейските лидери, но за да бъдем наистина част от общността, трябва да спечелим доверието на европейците, на европейските избиратели. Част от сегашните ни проблеми, например тези за Шенген, не се дължат на това, че европейските лидери не ни искат. Не ни искат техните избиратели, а те са свикнали да четат по вестниците статии, които започват така - “В най-бедната страна в Европа…”.
Този образ трайно се е насложил и ще е нужно време, за да го променим. Има откъде да се почне, стига да разберем, че и Маастрихтските критерии, и нулевият бюджетен дефицит, и одобрението от Брюксел имат някакъв смисъл само ако водят до някакво подобрение на живота на българите. Да разберем, че интересът на хората, а не оценките на “Фич”, “Стандард енд пуърс”, МВФ, Световната банка и така нататък прави един политик и държавник наистина силен.
А ако не го разберем, виенските вестници ще продължават да пишат това - klagendes Volk. Което си е истина.

Омагьосан кръг
За 30 ноември е насрочена национална стачка. Синдикатите протестират срещу “взривения социален диалог”, по-конкретно срещу намерението на властта да повиши възрастта за пенсиониране с една година от 1 януари 2012-а. Това е протест, организиран на базата на дълбоко вкорененото у българите убеждение, че “не е важно колко ти е голяма пенсията, важното е колко години ще я вземаш”. Както се казва, здраве да е, другото ще се нареди.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Но всъщност е много важно и колко голяма е пенсията. В България тя е малка – минималната е 136 лева, средната – 262, а максималната – 720. По този показател сме твърдо на опашката в целия Европейски съюз, а даже сме по-назад и от някои съседни, все още неприети страни, като например Сърбия и Македония. В Македония например средната пенсия е 161 евро, около 320 лева. Не е много, обаче за пенсионера всеки лев е важен.
Обяснението е просто: доходите на българите, в това число пенсиите, са толкова ниски, понеже и работата им е такава. Производителността е ниска. Не можем да получаваме заплати и пенсии като германци, понеже не работим като германци. Излиза, че даже и като македонците не работим, което убедително доказва, че македонците не са българи.
Добре, приемаме, че това заслужаваме.
Има обаче една подробност. Другото име на пенсията е заместващ доход. Тоест тя замества заплатата. Според Иван Нейков, бивш социален министър и общински съветник и наистина човек, който разбира от пенсии и пенсионно дело, нормалното е заместващият доход, пенсията, да бъде около 65-70 процента от заплатата. Тоест, ако един човек, докато е работел, е получавал 660 лева, колкото е средната заплата в момента, пенсията му трябва да е някъде към 460 лева. Но всъщност е почти два пъти по-ниска.
В повечето държави от ЕС тази пропорция – пенсията да е около 70 процента от заплатата, е спазена. В дадената за пример вече Македония, като за много бедна страна, процентът на пенсията от заплатата е около 50. В Сърбия се доближава до 70. В България е около 35.
Пита се защо навсякъде в Европа този процент е по-висок, отколкото е в България.
Отговорът на този въпрос не е много лесен. Най-общо обаче може да се каже, че сме на тоя хал, понеже парите на хората за пенсии са се управлявали варварски. Те не са били инвестирани, за да носят доходност, каквато е практиката в държави, имащи добри механизми в пенсионното осигуряване, а са били похарчени, най-често без каквато и да е възвращаемост. Похарчени са от държавата – онази, социалистическата, но и от сегашната, капиталистическата.
Затова сега пенсионерите могат да вземат пенсия само ако работещите си внесат вноските към Националния осигурителен институт. Но понеже пенсиите са много ниски, все повече хора не виждат смисъл да внасят (а и понеже са видели, че парите на предишните са безжалостно прахосани) и така кръгът се омагьосва: ниски пенсии – по-малко вноски – още по-ниски пенсии.
А всъщност пенсионната реформа не е да накараме хората да работят по-дълго, а парите им за старини да се управляват така, че поне да не изчезват.
Кой знае, може и да го доживеем някой ден.
ПО Екипнюз.ком

Найденов: Затварянето на граници не е изход
Велико Търново /КРОСС/ Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се срещна късно снощи с представителите на протестиращите земеделски производители в Арбанаси.
Тук съм, защото искам между нас диалогът да продължава и той да бъде в по-разширен формат, каза министър Найденов. Искам да запозная всички, с това което казах днес на срещата в Министерството на земеделието и храните, а именно, че въпреки намалените средства за национални доплащания общият бюджет за подпомагане на сектор земеделие за 2012 г. в условия на криза ще бъде увеличен с близо 200 млн. лева, посочи министърът.
Той подчерта още, че предварително заложените параметри във финансовата рамка се запазват изцяло, с изключение на средствата за единица площ, където вместо 240 млн. лева, ще бъдат отпуснати 100 млн. лева, а засегнатите от тази промяна ще бъдат компенсирани. Това са тютюнопроизводителите, които ще получат 73 млн. лева, животновъдите със 71 млн. лв., зеленчукопроизводители, които ще получат 25 млн. лева и картофопроизводителите - 5 млн. лева. Европейските субсидии на площ се увеличават от 18.50 лв. на декар на 22.50 лв. на декар, което означава и увеличение на парите за пасища на декар, от които ще се възползват животновъдите. Единствено намаление ще има на доплащанията от националния бюджет за зърнопроизводителите с 3 лева на дка.
„Освен това можем категорично да гарантираме и намалената ставка за акцизите на горивата за 2012 г., за това са заложени отделно от общия бюджет 70 млн. лева", допълни министър Найденов.
Той призова присъстващите към разум. „Затварянето на граници не е изход, нека не повтаряме гръцкия модел на протестни действия, защото така бихме го превърнали в международен проблем и ще се наложи цялата страна да плаща, така както го правят гърците сега", допълни министърът.
Tой се извини за това, че през последните няколко дни честолюбието на земеделците е било накърнено неволно с изказвания за благосъстоянието на част от тях. „Поискахте извинение, получихте го днес и от министър Дянков, и от мен. Напрежението е голямо, но нека да е ясно, че ние подадем ли се на популизъм у нас, не устоим ли на тази строга финансова дисциплина, която Европа тепърва ще налага, последствията ще бъдат много тежки. Вашата Асоциация никога не е позволявала да бъде употребявана политически, надявам се да не оставите това да се случи и сега", заяви още министър Найденов.
ПО Кросс.бг

понеделник, 28 ноември 2011 г.

ДА ИНВЕСТИРАМЕ ИЛИ ДА ХАРЧИМ?

Това ли е краят?
Разпад на еврозоната би довел до глобален крах, по-лош дори и от онзи през 2008-2009 г., време е за бързи действия, пише авторитетното издание "Икономист"
Дори когато еврозоната е на път да катастрофира, повечето хора предполагат, че в крайна сметка европейските лидери ще направят необходимото, за да спасят единната валута.
Това е така, защото последиците от краха на еврото биха били толкова катастрофални, че нито един разумен депутат не би допуснал това да се случи, коментира "Икономист".
Разпад на еврозоната би довел до глобален крах, по-лош дори и от онзи през 2008-2009 г.

Най-интегрираният от финансова гледка точка регион в света ще бъде разкъсан от фалити и случаи на банково фиаско.
Еврозоната ще се разпръсне на малки парчета или на един голям северен блок и разпокъсан юг.
На фона на взаимните обвинения и провалените договори след неуспеха на най-големия европейски икономически проект, валутните проблеми между сърцевината и тези в периферията почти сигурно ще спре напредъка на единния пазар.
Под въпрос е оцеляването и на Европейския съюз. Заплахата от катастрофи невинаги ги предотвратява.
Шансовете еврозоната да бъде разпокъсана се повишават с тревожни темпове благодарение на финансовата паника, скоростното влошаване на икономическите перспективи и твърдоглавия авантюризъм. Шансовете за безопасно приземяване се топят бързо.
Пазарите, маниите и паниката
Растящите страхове на инвеститорите от разпад на еврозоната доведоха до масов бяг от активите на по-слабите икономики – безразсъдно паническо бягство, което въпреки усърдните действия на правителствата, изглежда, не може да бъде спряно. Поредният пример е Испания.
Макар че победител от изборите на 20 ноември излезе Народната партия, която обеща реформи и затягане на коланите, разходите по заеми на страната скочиха отново.
Правителството бе принудено да плати доходност от 5,1%, което е над два пъти повече спрямо месец по-рано. Доходността по десетгодишните облигации пък надмина 6,5%.
Новото правителство на Рим, ръководено от Марио Монти, също не облекчи ситуацията в Италия.
Белгийските и френските разходи по заеми също се повишиха. А тази седмица търгът на германските облигации се провали напълно.
Паниката, погълнала европейските банки, е не по-малко тревожна. Техните методи за финансиране на едро стават все по-малко, а междубанковият пазар е все по-стресиран, тъй като институциите не желаят да си отпускат заеми.
Фирмите изтеглят депозитите си от банките в периферните страни. Този панически бяг принуждава банките да продават активи и замразяват кредитирането.
Новата кредитна криза може да се окаже по-тежка и от онази, през която Старият континент премина след краха на "Лемън брадърс".
Всичко това в комбинация с най-тежките за всички времена строги ограничения и колапса на бизнеса и потребителското доверие ни навежда на мисълта, че еврозоната ще се изправи пред още по-ужасяваща рецесия през 2012.
Това ще доведе до омагьосан кръг, в който рецесията увеличава бюджетните дефицити, поглъща правителствените дългове и подхранва опозицията на реформите и мерките за съкращаване на разходите. Страховете от последствията пък ще принудят инвеститорите да бягат към изходите още по-бързо.
Изминалата финансова криза показа, че тази спирала може да бъде спряна единствено със смели действия, с които да се върне доверието на пазарите. Шумотевицата около прилагането на спасителния фонд на еврозоната, приет през октомври, не води никъде.
Лидерите на зоната станаха вещи в разговарянето за грандиозни дългосрочни планове за опазване на валутата – по-тесен фискален контрол, нови договори за напредване на политическата интеграция.
Но те нямат почти никакви идея за това как да спрат днешния свиреп пожар.
Германската канцлерка Ангела Меркел може да бъде безмилостно ефективна в политиката. Вземете предвид начина, по който тя помогна за изваждането от играта на Силвио Берлускони.
Кредитната криза обаче е трудна за манипулиране. Заедно с лидерите на останалите страни-кредиторки тя отказва да признае, че пазарите са изпаднали в паника.
Европейската централна банка (ЕЦБ) отхвърля идеята да служи като кредитор
на правителствата, които нямат други възможности и са на ръба. Страхът от създаване на морален риск, при който предлагането на помощ облекчава натиска върху държавите-длъжници да провеждат реформи, изглежда достатъчен, за да се спрат всички спасителни планове.
А това само засилва неспокойствието на инвеститорите за облигациите на еврозоната, дори и за германските и прави възможният крах на валутата още по-вероятен. Това не може да продължава още дълго.
Без съществени промени от страна на ЕЦБ и европейските лидери единната валута може да се разбие на парчета до седмици. Всяко едно събитие – от фалитите на големите банки до колапса на правителствата, може да забие ножа в сърцето на еврото.
През последната седмица на януари Италия ще трябва да рефинансира 30 млрд. евро облигации
Ако пазарите се отдръпнат и ЕЦБ продължи да гледа с безразличие, третият по големина в света суверенен кредитополучател може да фалира.
Може ли да се направи нещо, за да се избегне катастрофата? Отговорът е: Все още да, но мащабът на необходимите мерки расте с всеки изминал момент. Единствената институция, която може да ни осигури глътка въздух, е ЕЦБ.
В качеството си на кредитор от последна инстанция тя трябва да полага повече усилия, за да пази банките, като предлага неограничена ликвидност за по-дълги периоди от време.
Дори ако ЕЦБ откаже това на правителствата, според "Икономист", мащабното купуване на облигации със сигурност би било оправдано от политиката на ЕЦБ, която има свое странно тълкувание за централно банкерство.
Това е така, защото е необходима много по-свободна валутна политика, за да се отблъснат рецесията и дефлацията в еврозоната. Ако ЕЦБ ще следва политиката си на стабилност на цените, тя не трябва да им позволява да падат.
Това значи намаляване на краткосрочните лихвени проценти и преминаване към мащабно "количествено облекчаване" (купуване на държавни облигации). А след като условията в периферните икономики се затегнаха, ЕЦБ ще трябва да купува облигациите им несъразмерно.
Мащабното валутно разхлабване би трябвало да смекчи рецесията и да ни спечели време. За възстановяване на доверието и връщане на инвеститорите обаче се нуждаем от нещо повече от подкрепата на ЕЦБ, преструктурирането на гръцкия дълг и реформирането на Италия и Испания.
Нуждаем се от инструмент, в който инвеститорите да повярват отново. Но това изисква политическо пазарене – финансовата подкрепа, от която периферните държави се нуждаят, в замяна на промените, които Германия и останалите поискаха.
За този инструмент е необходима солидарна отговорност за правителствените дългове. Предложението за неограничен брой еврооблигации бе отхвърлено от Меркел, а и те вероятно нямаше да бъдат одобрени от германския конституционен съд.
Има обаче място за компромиси, както тази седмица намекна Европейската комисия. Една от обещаващите идеи на германския Съвет на икономическите експерти предвижда уеднаквяване на всички дългове в еврозоната над 60% от БВП на дадената страна.
Но Берлин, който все още капризничи за превръщането на валутния съюз в трансферен, където винаги ще трябва да подкрепя по-слабите членки, отхвърли идеята. Това поведение трябва да се промени или еврото ще престане да съществува.
Опасенията от морален риск вече се смекчиха, след като правителствата на всички периферни страни са ангажираха да се променят и затегнат коланите.
Г-жа Меркел и ЕЦБ не могат да продължават да заплашват крехките икономики с изпъждане от еврото и да уверяват пазарите с неподплатени думи, че валутата ще бъде спасена.
Ако скоро не предприеме мерки, германската канцлерка ще разбере, че вече някой друг е взел решение вместо нея.
VESTI.bg
Прочетете и коментиралите публикацията : http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4335471


Експерти вещаят нов световен ред – страните от БРИКС стават по-силни от САЩ
Групата на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка (БРИКС) ще изпревари САЩ по съвкупния си БВП още това десетилетие, което налага идването на нов световен ред. Това се казва в доклад на председателя на управителния съвет на „Голдманд Сакс асет мениджмънт“ Джим О’Нийл. Части от анализа, озаглавен „Карта на растежа: Икономическа възможност в страните БРИКС и извън тях“, бяха публикувани от „Сънди телеграф“.
В текста се посочва, че световната икономика и геополитика са на исторически кръстопът. Според О’Нийл до 2020 групата БРИКС ще задмине Америка, а през 2027 г. Китай ще измести САЩ от челната позиция на най-мощната икономика.
О’Нийл въвежда първи понятието БРИКС, като с него през 2001 година обозначи най-големите развиващи се страни. В настоящия си доклад той признава, че темпът на развитие на петте държави е надминал дори собствените му прогнози. Според него след 10 години растеж на тези икономики е време за преразпределение на световните сили, при което страните от БРИКС да заемат полагащото им се място на масата на водещите икономики.
Като доказателства за твърденията си О’Нийл посочва бурния скок на търговския обмен между държавите в групата. Според анализатора това се дължи на доставките от страна на Русия и Бразилия за Китай и Индия. О’Нийл смята, че другата причина е превръщането на страните от БРИКС „в магнит за чуждестранни инвестиции“. Той твърди също така, че лидерите на страните от БРИКС обсъждат създаването на валута, която да бъде алтернатива на щатския долар. Тя щяла да се полазва като търговска валута в рамките на групата.
„Дори консервативните официални китайски данни показват, че за десет години – между 2001 и 2011 г., потреблението в страната е нараснало с 1.5 трилиона долара. Това е равно на създаването на нова Великобритания“, пише в анализа.
ПО http://www.eurochicago.com/2011/11/eksperti-veshtayat-nov-svetoven-red-stranite-ot-briks-stavat-po-silni-ot-sasht/


СБ: Парирайте кризата с консерватизъм и иновации
Според прогнозите на банката ръстът на икономиките в региона през тази година ще е 3%, докато средният за ЕС ще е 1,5%
Нововъзникващата криза ще засегне и Югоизточна Европа, въпреки че средният ръст на икономиките в региона през тази година е по-голям от този за Европейския съюз.
Това предупреди представителят на Световната банка за България Маркус Репник при откриването на Българския икономически форум в София.
Според прогнозите на банката ръстът на икономиките в региона през тази година ще е 3%, докато средният за ЕС ще е 1,5%. Според Репник страните от Югоизточна Европа трябва да реализират доста по-голям ръст от посочения, тъй като имат да догонват останалите европейски икономики.
Освен това от Световната банка отчитат и развитието на Турция в прогнозата си за региона. Анкара очаква ръст от 7,5 на сто през тази година.
Прогнозите на Световната банката за 27-те страни членки са близки до ревизираните оценки на Брюксел за ръст от 1,6%. ЕК очаква растежът в България през тази година да е 2,2 на сто.
Репник припомни, че с изключение на Турция всички останали страни в региона са малки и отворени икономики и зависят много от износа за Западна Европа, както и до известна степен от средствата, които емигрантите пращат. Според него отговорът на кризата е консерватизъм в макроикономиката и инвестиции в иновациите.
Акцент в поредното издание на Българския икономически форум са начините за привличане на инвестиции в страните от Югоизточна Европа. Държавите от Балканите се ориентират към компании от бързоразвиващите се азиатски икономики.
ПО http://www.pariteni.bg/?tid=40&oid=59351


Ето и една забавна и интересна публикация: «Богат татко, беден татко» : ПО http://investorspend.blogspot.com/

“ПРОБЛЕМЪТ НА БЕДНИЯ МИ ТАТКО БЕШЕ В МИСЛЕНЕТО МУ, ЧЕ ПРАВЕНЕТО НА ГРЕШКИ Е НЕЩО ЛОШО! ПРАВЕТЕ ГРЕШКИ, ЗАБАВЛЯВАЙТЕ СЕ, СТАНЕТЕ БОГАТИ!”
(информацията е от миналата година, но е забавна и поучителна)
Правило единствено - Робърт Кийосаки : Трябва да знаете разликата между активи и пасиви и да купувате само активи. Ако искате да бъдете богати, то е единственото, което трябва да знаете.

http://vbox7.com/play:5919a9e9&ef=1

http://vbox7.com/play:dfd7882f&ef=1

актѝв – Тълковен речник
м., само ед.
1. Спец. (понякога – само мн. активи). Част от баланса на предприятие, съдържаща всички материални ценности и вземания.
2. Най-дейната част от членовете на организация или колектив.
3. Прен. Постижение, заслуги на едно лице или колектив, които се оценяват в тяхна полза. Натрупах голям актив.
Синонимен речник: (същ.) придобивка, заслуга, печалба, полза, добив, облага, изгода, достижение, постижение, успех
(същ.) преимущество, преднина
пасѝв - Тълковен речник
мн. пасиви, м.
1. Спец. Само ед. или само мн. Съвкупност от дългове на една организация или фирма.
2. Прен. Само ед. Отрицателна страна на някаква дейност.
3. Спец. В граматиката – страдателен залог.
Синонимен речник: (същ.) загуба
(същ.) дълг, дългове, задължения
(същ.) вреда, ущърб, опакото, лошото

Привлечи парите с тези фън шуй съвети за богатство
Защо не пробваш с малки промени в жилището да разнообразиш интериора, но и да привлечеш като магнит парите
Древното учение за фън щуй не просто придава уют на домовете ни, но може да повлияе благоприятно както на любовния, така и на сексуалния ни живот. А защо не и на благосъстоянието ни?
Защо не пробваш с малки промени в жилището да разнообразиш интериора, но и да привлечеш като магнит парите със съветите, които екипът на Sin.bg ще ти даде:
Оправи течовете
Според учението течовете са местата, от които изпускаш добрия късмет и шансът за благосъстояние. Намери водопроводчик да оправи тези проблеми и усети как нещата в живота ти се задържат, а не се изплъзват между пръстите ти.
Подреди и изхвърли
Събери всичко непотребно и не на място в кашон и го изхвърли. Запомни, че разхвърляността пречи на енергията да се завърти правилно в жилището ти, а и в портфейла.
Друг вариант е и да дариш ненужното на някоя благотворителна организация, църква или дом. Когато човек дава, той получава.
Почиствай редовно
Прахът и мърсотията пречат на светлината да се отразява в предметите и плоскостите в дома ти. Те не просто създават неприятно чувство, но и спъват късмета ти.
Счупеното не е на късмет
Време е да се отървеш от всички чаши и чинии с отчупени ръбчета, защото именно те са символ на разорението, а не на късмета, както гласи старата поговорка.
Източник: Sin.bg