вторник, 24 януари 2012 г.

Нека знаят, че ще бдя над тях винаги! – е казал Господ

Мангал Киро на трон (задължително празно пространство, за да има време да се разгледа лика му! Я какъв болничък левент! Пък после четете нататък, моля!)
http://realhelp.hit.bg/iwg/InterviewWithGodBG1.html - интервюто с Господ


Мангал Киро към Веселин Христов: “Ще те убия”
С разпит на свидетели в Районния съд в Асеновград започна делото срещу Кирил Рашков, обвинен за отправени закани за убийство към настойничката на прегазения на 23 септември в Катуница Ангел – Иванка Петрова, и към мъжа, с когото тя живее на семейни начала – Веселин Христов.
Трима адвокати защитават Кирил Рашков. Той изглеждаше видимо спокоен, съобщи репортер на Агенция “Фокус”.
В началото на съдебното заседание заплашваните от Кирил Рашков – Веселин Христов и Иванка Петрова, бяха конституирани по тяхно настояване като частни ищци и граждански обвинители.

Исканията им срещу Рашков за причинените им неимуществени вреди са за по 10 хил. лв. Двамата бяха и първите, дали показания за случилото се.

“Ще те убия” били първите думи, които Веселин чул,когато Рашков спрял джипа си пред дома му, а на Иванка – “Ще ти извадя очите”.

По думите на Христов, Рашков е имал нож на кръста си и е бил изключително агресивен, затова и двамата с приятелката му са се обадили на дежурния полицейски телефон.
Веселин Христов заяви, че предисторията на конфликта, продължил няколко години, е заради действията срещу фамилията Рашкови на майка му – София Христова, която е била два мандата кмет на селото и общински съветник. Той сподели също, че сега се чувства застрашен.
“Здравият разум го подсказва, че трябва да се страхувам. Още повече, когато станаха факт последните разкрития на прокуратурата, за които всички знаят – въпросният подсъдим е поръчал убийства и то на високо ниво в държавата. Какъв му е проблемът да поръча и моето убийство?”, попита Христов.

Кирил Рашков се отказа да говори при старта на процеса и обясни, че предпочита първо да чуе показанията на призованите 12 свидетели.
Съпругата му Костадинка отрече той да е проявявал агресия, както и да е носил нож, когато е бил пред къщата на Христов.
“Знам, че мъжът ми не е агресивен. Да има свидетели, някой да го докаже, че е така. И двамата лъжат. Мъжът ми никога не е носил нож”, заяви дъртата циганка.

Адвокатите на Кирил Рашков поискаха да бъде направен съдебен експеримент, за да се установи дали Рашков е посегнал към ножа.
Ако това е калъф на телефон, то това не е можело да се смята за заплаха, каза адвокат Васил Марков от защитата.

В съда бе изслушан и запис на обаждането на Иванка Петрова на тел. 112 за отправената им заплаха от Кирил Рашков. Адвокатите на Рашков се възпротивиха и поискаха да се определи какъв е видът на това доказателство, дали е като специално разузнавателно средство (СРС) или е нещо друго.

Съдът разпита и полицейския инспектор в участъка в Садово – инспектор Иван Бойчев, който заради размириците в Катуница бе преместен в полицейското управление в Асеновград.

И на фона на случилото се, публикувано и изчетено сега, хоп!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Скандално! Само 3 години и 6 месеца за мангал Киро
Антибългарската държава в лицето на своята правосъдна система за пореден път доказа, че закриля и стимулира циганската престъпност у нас. Районният съд в Асеновград определи в края на днешното дело срещу мангал Киро смешната присъда от 3 години и половина лишаване от свобода.

На толкова оцени той отправените и изпълнени закани за убийство от страна на разпасалия се циганин към семейството на прегазения Ангел Петров в същия ден, в който стана и убийството му.

Гаврата става пълна, когато разбираме, че циганският бос ще трябва да изтърпи наказанието в общежитие от открит тип при първоначален общ режим с мотива, че е с влошено здравословно състояние.
Съдът определи също така той да изплати и смешното обезщетение по гражданските искове на ищците от по 2000 лева.

От наказанието ще бъдат приспаднати месеците, които Рашков е лежал в ареста.

През цялото време пред сградата на съда в Асеновград се бяха събрали жители на пловдивското село Катуница.
Хората бяха запалили свещи в памет на починалия Ангел Петров, тъй като точно на днешната дата момчето беше прегазено преди четири месеца.
Единият от обвинителите – Иванка Петрова, която е негова леля, заяви след края на съдебния фарс, че й е било много трудно през цялото време и изпитва изключителна мъка поради факта, че точно днес се навършват четири месеца от смъртта му.

След което последвало ... долното!

Сн. Символът за циганската солидарност (снимката нещо ми се вижда нечитава. Забележете различните ръкави на якето му!)

Меле с брадви в циганската махала на Благоевград/ публикувано на 23.01.2012
Двама пострадаха при меле с брадви в циганската махала в Благоевград, съобщи БГНЕС.
Сигналът за инцидента е подаден на тел. 112 към 21 часа снощи(22.01.2012). На ул. „Иглика“ станало сбиване между две компании цигани. Четири патрулки са пристигнали на местопроизшествието. Масовото сбиване е овладяно.

Вследствие на мелето са пострадали 34-годишна жена и 29-годишен мъж от с. Покровник, които са от цигански произход. Двамата пострадали са транспортирани до МБАЛ-Благоевград с порезни и контузни рани по телата. Раните по главите им са обработени, след което са освободени за домашно лечение. Причините за инцидента се изясняват от служителите на Второ РУП-Благоевград.

Нашият коментар : Разпадът на държавата ни продължава, наред със самоубийственото бездействие на властта. Обратното броене за обществото, нацията и държавата ни отдавна е започнало. Циганският въпрос в България отдавна съществува, независимо от лицемерното му потулване, избягване и медийното затъмнение на официалните правителствени глашатаи.

Повече по темата тук http://vmro.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=1600:-2010-&catid=14:2012-01-20-10-17-13&Itemid=53


И “закрилниците” им дето не ги искат в страните си се произнасят, ама отдалече както винаги! Възмутително!

Брюкселски тъпотии
Еврокомисия вчера(22.01.2012) се скара на България, че не е представила в срок стратегията си за интегриране на ромите, съобщава „Труд”. Освен България стратегиите си не са предали още Белгия, Ирландия, Италия, Испания, Кипър, Литва, Словения и Швеция.

Нашият коментар:
Огромна опасност за съществуването на Европейския съюз представляват прескъпо платените бюрократи в Брюксел. Глупотевините на тези чиновници често се изразяват в напълно незаслужени санкции за неизпълнението на лишените им от здрав разум разпореждания до властите в съюзните национални държави. С малоумната си мултикултурност и криворазбирана полтикоректност вече създадоха много проблеми на повечето европейски нации и май нямат намерение скоро да спрат с простотиите си.
Простотия от най-едрите е истерията за интегриране на циганите. Същината на указанията от Брюксел е да им се приложи т. нар. позитивна дискриминация. С други думи, да им се осигурят редица напълно незаслужени привилегии за сметка на коренното население в съответните страни. Естествено и напълно разбираемо е за всеки здравомислещ човек, че насила никаква интеграция няма да се получи, но обратният ефект е сигурен – неприязненото отношение към тях ще се изостря, отхвърлянето на мултикултурстващите туземни политици ще се ускори.
Както се вижда от дописката, не само България е закъсняла с изпълнението на безполезното щение на комисарката по правосъдието Вивиан Рединг. С изключение донякъде на Швеция, всички други страни си имат предостатъчно други проблеми, за да си губят времето с безсмислици, още по-малко да започнат да дискриминират мнозинството от населението си и да обгрижват непоносимите за него мургави натрапници. Каквото и да дрънкат евробюрократите и платените арогантни „правозащитници”, обедняващите граждани все по-остро ще настояват пред управниците да предприемат решителни мерки за ограничаване на бързо ускоряващата се циганска престъпност.
Източник:bolgari.net

С. И многооооооо средни пръсти
Нова циганска привилегия в Пловдив
Скандално решение на общинския съвет в Пловдив предизвика остра реакция в града. С 31 гласа „за” местният парламент гласува безвъзмездна помощ на скандалната циганската фондация „Рома – 1995“.

Единственият глас срещу решението дойде от общинския съветник на ВМРО – Българско национално движение Гиньо Матев. В същото време предишната и сегашната власт в Пловдив застанаха заедно зад помощта за „Рома – 1995“.
„Това дарение за циганската фондация идва – забележете! – защото последната не успяла да спечели изготвен проект и затова кандидатствала за помощ пред общинския съвет. Поне така ни бе обяснено от председателя на фондацията и общински съветник от ДПС – Антон Карагьозов” – пише в декларацията на българското национално движение в Пловдив.

Точката за финансиране на фондацията беше внесена на последната сесия преди изборите от бившия кмет, а сега се внася отново.
„Първия път беше внесена, защото идваха избори и някой трябваше да плати… Сега беше внесена, защото минаха изборите и някой трябваше да плати”, е лаконичното обобщение на ВМРО в Пловдив.
Декларацията на ВМРО-БНД завършва с предупреждението: „Управляващите трябва да знаят, че с подобни недалновидни решения засилват още повече общественото недоволство към едно от малцинствата в България и това неминуемо ще доведе до последици.

Всички видяхме какво стана в Катуница, искрено вярваме, че това е просто инцидентен случай, а не началото…”

Декларация на ВМРО – Пловдив
От изборите насам ние от ВМРО не критикуваме управлението на Пловдив. Правим го, не защото всички решения са най-добрите според нас за града ни, а защото вярваме, че е демократично да дадеш сто дни доверие на всяко едно управление. За да може спокойно да подреди екипа си и да започне работа по своите приоритети и да покаже какво може.

Днес обаче не можем да мълчим. На вчерашната сесия 31 от общинските съветници гласуваха за безвъзмездна помощ на фондация „Рома – 1995“.
Един беше „против“ - Гиньо Матев от ВМРО – Българско национално движение.
Това дарение за циганската фондация идва – забележете! – защото последната не успяла да спечели изготвен проект и затова кандидатствала за помощ пред общинския съвет. Поне така ни бе обяснено от председателя на фондацията и общински съветник от ДПС – Антон Карагьозов.
Никой не се почувства задължен да обясни да не би случайно въпросната фондация „Рома – 1995“ да е овластена да получава пари по дефиниция по принцип или по силата на някаква незнайна привилегия.

Логично е да попитаме дали ще бъде финансиран от общината всеки един неуспешен проект на всяка една организация, кандидатствала по някой от безбройните фондове?
Естествено, че НЕ! Или по-скоро: искрено се надяваме, че НЕ.
Финансирането на тази фондация е по политически причини, а не по целесъобразност! Затова и буди нашето огромно възмущение! И държим да споделим възмущението си с пловдивчани, защото очевидно техните представители в местния парламент не го споделят.
Точката за финансиране беше внесена и на последната сесия преди изборите от бившия кмет, беше внесена и в новия общински съвет.
Знаем, че когато бъде спечелен един проект, той подлежи на строг контрол относно изпълнението на заложените параметри по него. Никой не даде обяснение, обаче, как ще бъде контролирано разходването на тази „безвъзмездна“ помощ.
Тази помощ обаче не е безвъзмездна! Първия път беше внесена, защото идваха избори и някой трябваше да плати… Сега беше внесена, защото минаха изборите и някой трябваше да плати.

За пореден път ставаме свидетели на безпринципно заиграване с циганите от страна на нашите управници. С това решение общинският съвет продължава с абсолютната сегрегация на циганското население.
Още от първи и втори клас ромските деца биват научавани, че са нещо по-различно от своите връстници, и че обществото е длъжно да им плаща, заради това че са с различен произход.
Ето защо ние от ВМРО – БНД категорично се обявяваме против циганизацията в политиката и настояваме Антон Карагьозов да се откаже от получаване на тази „безвъзмездна“ помощ, да преработи проекта си така, че да бъде одобрен и да кандидатства по някой от фондовете, които финансират „ромското включване“.
Управляващите трябва да знаят, че с подобни недалновидни решения засилват още повече общественото недоволство към едно от малцинствата в България и това неминуемо ще доведе до последици.
Надяваме се, че много бързо хората, облечени с власт, ще разберат, че не може постоянно да се надува балонът, наречен „интеграция на ромите“. Всички видяхме какво стана в Катуница, искрено вярваме, че това е просто инцидентен случай, а не началото…
По http://bg.altermedia.info/
- пловдивски сайт

Ето по-разширен вариант на:

Интервю с.... Бог

Помолих Бог за интервю.
За моя изненада той се съгласи.

- Влез! – каза ми Бог. – Значи ти би искал да вземеш интервю от мен?
- Ако имате време... – казах му аз.
Той се усмихна през брадата си и отвърна:
- Моето време се нарича вечност и е достатъчно за всичко. Какви въпроси искаш да ми зададеш?
- Не и такива, които са Ви непознати. Кое е нещото, което Ви учудва най-много у хората?
- Това, че се отегчават, докато са деца, бързат да пораснат и тогава копнеят да станат деца отново. Това че губят здравето си, за да направят пари, и после пропиляват парите се, за да възстановят здравето си. Това, че мислейки тревожно за бъдещето, те забравят настоящето и така живеят нито за настоящето, нито за бъдещето. Това че живеят сякаш никога няма да умрат и после умират сякаш никога не са живели....
Ръцете му хванаха моите и така стояхме мълчаливо.
След дълго време го попитах:
- Мога ли да Ви задам още един въпрос?
Отговори ми с усмивка.
- Като наш баща, какво бихте искали да направят Вашите деца?
- Да научат, че не могат да накарат някой да ги обича. Това, което могат да направят е да се оставят да бъдат обичани.
- Да научат, че трябват години, за да се изгради доверието, и само няколко секунди, за да се разруши.
- Да научат, че най-важното в живота, е не това, което имат, а хората, които имат.
- Да научат, че не е добре да се сравняват с другите. Винаги ще има хора, които са по-добри или по-лоши от тях.
- Да научат, че богат е не този, който има най-много, а този, който се нуждае от най-малко.
- Да научат, че трябва да контролират поведението си, в противен случай то ще контролира тях.
- Да научат, че само няколко секунди могат да отворят дълбоки рани у хората, които обичат, и че после трябват години, за да г забравят.
- Да се научат да прощават, като се упражняват за това.
- Да научат, че има хора, които много ги обичат, но не знаят как да показват чувствата си.
- Да научат, че с пари може да се купи всичко, освен щастие.
- Да научат, че дори понякога да се чувстват разстроени, това не им дава право да разстройват и другите.
- Да научат, че истинските приятели са рядкост и ако открият такъв – това е истинско богатство.
- Да научат, че понякога не е достатъчно да им простят, а сами трябва да си простят.
- Да се научат, че са господари на това, което запазват в себе си и роби на това, което казват.
- Да се научат, че ще пожънат това, което са посели. Ако са посяли слухове – ще се оплетат в интриги, ако посеят любов – ще бъдат щастливи.
- Да се научат, че истинското щастие не се състои в това да постигнат целите си, а да се задоволят с това, което вече са постигнали и в момента постигат.
- Да се научат, че да бъдеш щастлив е решение. Те решават да са щастливи с това, което имат и което са, или умират от завист и ревност, заради това, което нямат.
- Да се научат, че двама души могат да гледат едно и също нещо и да виждат съвсем различни неща.
- Да научат, че тези, които са честни пред себе си, без да отчитат последиците, постигат много в живота.
- Да научат, че дори и да си мислят, че няма какво да дадат, когато техен приятел плаче, те могат да намерят сила да успокоят болката.
- Да научат, че опитвайки се да се вкопчат в тези, които обичат, много бързо ги отблъскват. Оставяйки им свобода, те ще останат заедно завинаги.
Замислих се. Бог потъна в мълчание.

Аз дали се замислих?????????????????

http://mislite.eu/
- ето още един страхотен сайт, който ни кара да се замислим върху себе си!

Обичам те на 100 езика
English - I lovе you
Afrikaans - Ek Fhet jou lief
Albanian - Te dua
Arabic - Ana behibek
Armenian - Yes kez sirumen
Bambara - M'bi fe
Bangla - Aamee tuma ke bhalo aashi
Belarusian - Ya tabe kahayu
Bisaya - Nahigugma ako kanimo
Bulgarian - Obicham te
Cambodian - Soro lahn nhee ah
Cantonese Chinese - Ngo oiy ney a
Catalan - T'estimo
Cheyenne - Ne mohotatse
Chichewa - Ndimakukonda
Corsican - Ti tengu caru (to male)
Creole - Mi aime jou
Croatian - Volim te
Czech - Miluji te
Danish - Jeg Elsker Dig
Dutch - Ik hou van jou
Esperanto - Mi amas vin
Estonian - Ma armastan sind
Ethiopian - Afgreki'
Faroese - Eg elski teg
Farsi - Doset daram
Filipino - Mahal kita
Finnish - Mina rakastan sinua
French - Je t'aime, Je t'adore
Gaelic - Ta gra agam ort
Georgian - Mikvarhar
German - ich liebe dich
Greek - S'agapau
Gujarati - Hoo thunay prem karoo choo
Hiligaynon - Palangga ko ikaw
Hawaiian - Aloha wau ia oi
Hebrew - Ani ohev otah (to female)
Hebrew - Ani ohev et otha (to male)
Hindi - Hum Tumhe Pyar Karte hae
Hmong - Kuv hlub koj
Hopi - Nu' umi unangwa'ta
Hungarian - Szeretlek
Icelandic - Eg elska tig
Ilonggo - Palangga ko ikaw
Indonesian - Saya cinta padamu
Inuit - Negligevapse
Irish - Taim i' ngra leat
Italian - Ti amo
Japanese - Aishiteru
Kannada - Naanu ninna preetisuttene
Kapampangan - Kaluguran daka
Kiswahili - Nakupenda
Konkani - Tu magel moga cho
Korean - Sarang Heyo
Latin - Te amo
Latvian - Es tevi miilu
Lebanese - Bahibak
Lithuanian - Tave myliu
Malay - Saya cintakan mu / Aku cinta padamu
Malayalam - Njan Ninne Premikunnu
Mandarin Chinese - Wo ai ni
Marathi - Me tula prem karto
Mohawk - Kanbhik
Moroccan - Ana moajaba bik
Nahuatl - Ni mits neki
Navaho - Ayor anosh'ni
Norwegian - Jeg Elsker Deg
Pandacan - Syota na kita!!
Pangasinan - Inaru Taka
Papiamento - Mi ta stimabo
Persian - Doo-set daaram
Pig Latin - Iay ovlay ouyay
Polish - Kocham Ciebie
Portuguese - Eu te amo
Romanian - Te ubesk
Russian - Ya tebya liubliu
Scot Gaelic - Tha gra\dh agam ort
Serbian - Volim te
Setswana - Ke a go rata
Sign Language - ,\,,/ (represents position of fingers when
signing'I Love You')
Sindhi - Maa tokhe pyar kendo ahyan
Sioux - Techihhila
Slovak - Lu`bim ta
Slovenian - Ljubim te
Spanish - Te quiero / Te amo
Swahili - Ninapenda wewe
Swedish - Jag alskar dig
Swiss-German - Ich lieb Di
Tagalog - Mahal kita
Taiwanese - Wa ga ei li
Tahitian - Ua Here Vau Ia Oe
Tamil - Nan unnai kathalikaraen
Telugu - Nenu ninnu premistunnanu
Thai - Chan rak khun (to male)
Thai - Phom rak khun (to female)
Turkish - Seni Seviyorum
Ukrainian - Ya tebe kahayu
Urdu - mai aap say pyaar karta hoo
Vietnamese - Anh ye^u em (to female)
Vietnamese - Em ye^u anh (to male)
Welsh - 'Rwy'n dy garu
Yiddish - Ikh hob dikh
Yoruba - Mo ni fe

На цигански обаче няма отразено! Бързо справка с уикипедия: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA
. Цитат: “Не е ясно кога точно циганите са напуснали Индия, но езиковите факти сочат, че те са прекарали известно време на персийска и изобщо иранска територия”... “От около 11-ти век са първите съобщения за цигани във Византийската империя.” ...” Към 14-ти век източниците показват, че циганите вече са се разселили от Византия из останалата част от югоизточна Европа, като при това те възприемат и много славянски заемки.” ... Разгледайте и географското им разпределение!!!! Та въпросното “обичам те” в превод на цигански ще изглежда евентуално така: dexav tut - обичам те.
В крайна сметка излиза, че светът не ги признава като отделна нация, търпи ги с всякаквите им щуротии и чудачества, присвоява им “гражданство”, според местоположението им в момента ... и най важното – всячески ги толерират. Дали да питаме Господ за казусите, които са предизвикали до тук? Защото от друга страна излиза, че и той по някаква причина си ги толерира.

Нели Кирилова


неделя, 22 януари 2012 г.

ЕТО ОТКЪДЕ И КАК Е “ТРЪГНАЛ” ПО СВЕТА ДНЕШНИЯ СОЦИАЛИЗЪМ – т.е. НЕДОНОСЧЕТО НА КОМУНИЗМА!

Социалистически Alliance 8, Национална конференция, 20-22 януари 2012 г.

Достатъчно се информираме за това що се случва на изток и на запад, но твърде малко за Австралия например! А определено има какво да се съобщи и за този регион. За медиите ни горната тема е табу, а БСП винаги са били лицемери и разбира, ще драскат евентуално нещо из техните си сводки по този повод, поради което иде реч все за неинформираност на обществото ни. В търсачката няма нищо по събитието като да е отразено. Познанията ни за тази страна се свеждат до показването на 1-2 сериала гоишно и толкоз.

Според мен там кипи от политически изяви в отразяванията им, а ние както винаги нищо не знаем по въпроса.
Поради това предлагам на вниманието Ви тази страница www.greenleft.org.au . Тук в пълнота ще се информирате за съществуващия “социалистически алианс по света”, и няма повече да се питате “а-бе какъв в този социализъм в Америка? Защо Барозу рекламира социалистически порядки в Европата и т.н.”
Оказва се, че съвсем не сме почтено и наясно като как истината може да бъде манипулирана в тази връзка. И коя и каква е все пак тази истина, се оказва безкрайна тема? За мен този сайт хвърля до голяма степен светлина за случващото се днес по света – прегледайте го и вие.

Тук например можете да прочете: стихотворението “Поема: Защо съм социалист”; за демокрацията като болезнения процес на обикновените хора; за книгата Dumbing Долу демокрацията на Линдзи Танер; за Еврейската идентичност и палестинските права: диаспора- еврейската опозиция в Израел от Дейвид Ланди; защо след смъртта на Тупак (афро-американски рапър, застрелян на 13 септември 1996 г.), последният се е превърнал в международен мъченик, нещо като символ от нивото на Боб Марли или Че Гевара, чийто живот днес е вдъхновил Tupacistas по улиците на Бразилия, а стенописите в Бронкс и Испания се тачат като паметници, както и носенето на кърпа по негов маниер за бандите младежи в Южна Африка е буквално задължителна мода; или пък стихотворението от Lupe Fiasco, написано специално за движението “Търгувайте Wall Street” (OWS), което у нас изобщо е непознато; как Вайълет Гибсън (жената на Мусолини) се прицелила с револвер към фашисткия диктатор в Италия през април 1926 г. и го прострелеляла в носа, докато другите дами на тогавашните величия били напълно доволни от половинките си; ще се информирате как Deadly –аборигенски рапър получава големия си пробив в ... Лос Анджелис разбира се; за Сидни Underground филмовия фестивал; и още много други пикантни неща.

Ето например план за социалистически мероприятия в Австралия в началото на тази година:

GLW Календар, 2012-01

Канбера Сближаване "и рали": Изправи се и се брои в деня на суверенитета - Дата: Чет 26 Jan, 10:00 ч.

Фестивал: 2012 Belgrave оцеляване Ден - Дата: Чет 26 Jan, 12:00 ч. Мероприятието е свързано с Европейстата окупация на Австралия, като се празнува чрез музика на живо и разказване на истории за най-старата култура по земното кълбо (в Австралия разбира се)...

Фестивал: Сподели Духа 2012 - Дата: Чет 26 Jan, 13:00 - Пет 26 Jan, 19:00 – честване оцеляването на коренната музика и танците, като част от културата на страната.

Рали: Търгувайте с Мелбърн: Търгувайте в петък! - Дата: Пет 27 Jan, 10:00 ч. и Пет 27 Jan, 22:00,

Публична среща: Сексуалността в Мелбърн, Sex & Пол - Дата: Съб 28 Jan, 15:00 - целта на кампанията се върти около въпроси, насочени към хомофобията, трансфобията и сексизма сред младите хора. Resistance център, ниво 5, ул. "407 Swanston, City (срещу RMIT)/ Телефон: 9639 8622 или 0432 719 335

Прожекцията на филм: Backroads - Дата: Съб 28 Jan, 16:00 – филм алегория за отношенията между бялата и черната раса

Въобще разнообразен живот тече малко по-на юг от Азия, не намирате ли!

Към горното се насочих чрез http://wikileaks.org/Press.html
, където Андрю Уилки MP е представен като уважаван австралийски дописник на Wikileaks. Както е записано там, той е добре известен борец за истината по политиката в страната си (Австралия). Публикувал е най-продаваната книга – “ос на измамата”, в която става въпрос за “непочтеността зад войната в Ирак” и предприетите многобройни обяснения в тази връзка правени в Австралия, Великобритания, САЩ и Нова Зеландия. Той е защитил и Джулиан Асанж (лицето на сайта) като е заявил: "разобличители като WikiLeaks се нуждаят от защита" / това е личният му мейл andrew.wilkie.mp @ aph.gov.au

А сега внимание на : http://www.socialist-alliance.org/
- ще се информирате от първа ръка как вече тече събитието “8-ма национална конференция” на социалистическия алианс по света, като една от дискусииите с по-широките слоеве е за социализма през 21 век. Да видим дали нашите медии ще ни уведомят за това!!! Там ще се предложат два проекта на резолюция за социализма. Конференцията се провежда в новата сграда на Социалистическия Alliance в Сидни.

Ето ви и линк към резолюциите: http://alliancevoices.blogspot.com/2012/01/second-draft-of-socialist-alliance.html?utm_source=BP_recent
– (съвсем накратко по съдържанието в тях)... Първото предизвикателство за социалистите днес е да се потопят в новата вълна на борбите, които изригват, за да градят и предложат истинското лидерство в тези борби (нашта БСП е винаги навсякъде например из живота ни, просто фиксирано постоянно присъствие във всичките ни нескопосани правителства – отчтам като първо препъни камъче този факт). ... за: Въпреки това, капиталистическият отговор от 1974-75 на глобалната икономическа криза е да се налагат политики за нео-либералната глобализация във всички сектори на света(спомнете си какво каза Живков 89 год. във връзка с изчерпването на социалистическата ни държава – второ препъни камъче). Това впоследствие в различните държави започна да провокира дълбока криза на политическата легитимност (ние също не направихме изключение – трето камъче в колата ни, креирало политически преврат в БКП)). ... за: Мощната вълна от бунтове започнала да мете Латинска Америка в края на 1990-те години, продължила и през 2011 г. ... за: В Близкия изток избухнаха бунтове известни като "арабска Пролет". "Арабската Пролет"помогна да се вдъхновят вълнуващи нови антикапиталистически движения в много от развитите капиталистически страни, като Indignado движения например и разни други европейски мобилизации, предвид посланията на правителствата за анти-строги икономии в различните страни. ... за: Отговорът на капиталистите "всяка следваща криза увеличава противоречията между все по-социализираното производство и все по-концентрираната частна собственост в него (ето още едно от препъни камъчетата, т.е. нещото с което не можем да се преборим). ... за: ... правителствата трябва да прекарват все повече и повече пари всеки път за спасяване на капиталистите (друга познато препъни камъче – я колко псувни поема финансовият ни министър). ... за: Глобалната икономическа криза, която избухна през 2008 г. и още не е свършила, и нейните глобални политически последствия все още се появяват (друго камъче, от ударите на което не можем да избягаме – рецесията в Европа). Тя заплашва да се комбинира експлозивно с глобалната настояща промяна на климата, която сега е в критичен етап с многоброини "повратни точки", които “почти” или “евентуално” вече са достигнати. ... и т.н.

Ето и дневният ред на конференцията : http://www.socialist-alliance.org/page.php?page=1154
– (накратко)... Едно от основните въведения е как капитализмът наистина работи днес. Главният фокус обяснява основния механизъм на капиталистическата експлоатация. Печалбите идват не от гения на капиталистическите предприемачи, а от откраднатия труда на работещите хора. Социалистите трябва да разберат това и да бъдат в състояние да го обяснят на другите хора – водещ Дейв Холмс, който е член на Социалистическия изпълнителен Alliance и Ръководител на работната група социалистически идеи SA. ... 2012 е била определена от ООН за Международна година на кооперациите. Какво означава това за социалистите? Може ли кооперациите да демократизират производството и да се твърди за принадена стойност от капиталистите? Какво се случва с кооперациите в Австралия, и други места като Венецуела например? Елате при нас, присъедините се в алианса, където ще проучим тези въпроси заедно е призива - докладчици са: Линда, която е директор на Cohousing кооперация в Тасмания и Дейв Керин - водещ активист с Earthworker кооперативен.... И друго в този “дневен ред”: Австралия има богата история в борбата на работниците, простираща се от 1800 г. насам. Предлага се тема: Какви видове политически пречки работниците е трябвало да преодолават през последните 150 години, за да защитят правото си за "справедливост" в "роднита си страна"! ... Като социалисти, които наричаме страната си дом е важно, че ние знаем през какви видове борби на работниците се е минало, докъде са стигнали тези преди нас и какво е трябвало да изтърпят: какви са най-значителни спорове, които работническото движение е виждало ( а несоциалистите да не би да не знаят нещо за видовете борби?)? ...Как австралийските работници са започнали предварително планираните си политически промишлени борби, за прокарването на своите интереси отвъд просто идеята за "хляб и масло", как са поставяли въпросите си за заплатите и условията на труд, и какви видове анти-работник политически сили са възникнали в тази връзка, и как те са се опитвали да прогонят радикализма от средите си и т.н.? ... Какви са правата ни за стачка, подробно е разгледано в цялата австралийска история на труда, и как се отнасяме по този въпрос сега в работническите среди ... Ето част от темите за дискутиране! ... и т.н.
Очаква се да се проведе и интересна презентация, която да проучи смисъла на диалектическия материализъм и да се разкрие философската му основа като науката. Учените днес трябва да могат да разберат, че философията е в основата на това, което трябва да се прави. С примери и препратки от физиката, математиката, логиката, хиндуизма и будизма ще се разчита в тази връзка да се разбере доколко философията ги покрива по темата, а това ще зависи от подготовката и участието на присъстващите. ... казва се, че “Маркс и Енгелс изложиха политическата и научната си позиции, правейки откритието си и формулирайки основния характер на диалектическата материалистическа философия”. Водещите на тази дискусия Haskell Musry и Корал Wynter споделят своите различия в мненията си по този най-жизнен философски подход. И двамата са съгласни, че теорията за Големия взрив нещо не е наред, и не са се споразумели относно естеството на "абсолютната"истина, за това какво точно представлява понятието “диалектическа връзка ".

Макар и само скицирано се постарах да запозная читателите си със случващото се днес по света – а той е шарен, цветен, разнообразен. Дали в Америка цари комунизъм, дали Далай Лама лобира за социализъм, дали Саркози е социалист, дали Путин е комунист, дали ... и т.н. си остават все въпроси, чийто отговори почти са без значение за близо 6 милиардното население на Земята, в което сме и ние. Спомням си, че непосредствено след ноемврийските събития 89 г., някъде из “блиц студията” на единствената ни тогава телевизия, един от дискутиращите интелектуалци попита: “Каква демокрация ще правим?”. Разбира се никой не му отговори, та до днес! И май малко люде впоследствие попрочетоха нещо за демокрацията като понятие и като цяло въобще, която тръгнахме да правим 90-те години. Ето, че дойде време социализмът да марширува отново по света (но не се знае под каква форма и кой иска да яхне събитията днес. Някой като социалиста-фашист Хитлер например не ни трябва, най-малкото такъв като комуниста-терорист Сталин, останалите са дребни риби), и така никой (от нас българите) не разбра нито какво е социализъм, нито какво е демокрация, капитализма сме си го бяхме попрескочили по географски проблем, поради което все още си битуваме и днес с феодалните порядки – тия дето 500 години сме си ги упражнявали “съвестно” под турско иго. За нас, казаното от Маркс и Енгелс просто не е било валидно в началото на 20 век – какъв капитализъм, какви пет лева са спрягани в историята ни по този повод – това неверно е било набивано в главите ни. Па и интелегенцията ни тогава, се е ласкаела, да се счита за капиталистическа! Опази Боже! Описаното в романа “Тютюн” дето разказва за капиталиста-фабрикант си е чисто художествена измислица и пресъздаване на нещо си от болната фантазия на автора социалист. Следователно, да скачаме отново в социализъм какъвто се задава, след като веднъж убедително(четвърт век сме си го преживели) си е направо ненужно упражнение. До тук може да се каже, че след 22 годишни измекярски управления отхапахме парченце и от капитализма – е, истината е, че то не ни хареса, но такова е положението с него. Имаме опит и в братствата със соц. и кап. държави. Да се поогледаме какво се крие в еволюционната световна спирала, на базата на преживяното и да разберем каква е философията на това, което трябва да се прави днес, сега и тук. Нали знаете – простите неща са най-сложни за измисляне!

Нели Кирилова

петък, 20 януари 2012 г.

ХА СЕГА! ЦЕЛИЯТ СВЯТ ДА НИ СЕ СМЕЕ.


Сн. България сред страните в Европа с шистови находища
$ 85 за 1000 куб. м газ в Ню Йорк ВАШИНГТОН - Цената на природния газ в САЩ падна до рекордно ниско ниво от 10 години благодарение на технологиите за добиване на шистов газ, съобщи в. “Файненшъл таймс”.
На Нюйоркската стокова борса цената за доставка през февруари в четвъртък бе $ 2402 за милион британски термични единици (при преизчисление излиза $ 85 за 1000 куб. м газ). Тя е с 50 на сто по-ниска, отколкото преди година, и се доближава до нивата през 2002 г.
Анализатори очакват, че заради меката зима ще се натрупат запаси и по-късно т.г., може би през март, цената на газа може да падне двойно.
Оспорваният в България заради негативния ефект върху природата хоризонтален дренаж е на път да превърне САЩ от основен вносител на газ чрез пристанищни терминали за втечнено “синьо гориво” в световен износител.
Сега в Европа цената на природния газ е около 5 пъти по-висока, а в Япония - към 7,5 пъти, сочи оценката на Айра, който отговаря за газовите въпроси в консултантската компания “PIRA енерджи груп”. България плаща $ 416-420 за 1000 куб. м.
Европа може само да завижда на “газовото чудо” в Америка, коментира “Уолстрийт джърнъл”.
Коментирал : Е..те са гламави американците. А ние сме ГЪЗАРИ... Ако искаме и по 800 дол. ще го купуваме.. КАто циганите .. В колиба живеем, но имаме сателит. / По Труд

Четиво за супер заблудените соцбългари, дето отново забъркват манджата на дълготрайната ни мизерия. На такива...

На такива хора се чу мнението в Парламента ни, което определя абсурдността, за да не кажа олигофренията им, при това в отсъствието на доказани факти за наличие на шистов газ у нас, на фона на изгарящите се въглища ежесекундно от ТЕЦовете, които замърсяват атмосферата над страната ни, и които доставят “топлина” за Топлофикациите, дето пък си ни съдят абсолютно неправомерно, за това че не им плащаме за уж “топлото” по измислени от самите тях незаконни сметки, които са и достатъчно в ущърб на гражданина, измислени от монополиста Топлофикация, която и сега и сега субсидира ... кой мислете, ами БСП разбира се: /bg.time.mk/read/81cd7a27ff/23c17f4a98/index.html
. Поради факта, че при мен трудно и некачествено се зареди тази страница, не можех да допусна читателите ми да се лишат от информацията в нея. Ако можете пробвайте си я. Публикуваното е в “Дневник” на 20.01.2011/ 10,01

Кристалина Стойкова е професор по геология с дългогодишен опит в проучванията на находища на нефт и газ в България. Тя е доктор на геологическите науки и научен секретар на Българската академия на науките.

Как приемате гласуваната от парламента тотална забрана за проучванията и добива на шистов газ?
- Тя е най-меко казано против националния интерес на България. Неразумна е, защото природните суровини на всяка страна са националното й богатство и са въпрос на национална сигурност. Тази пълна забрана значи спиране на всякакъв вид проучвания, което е в ущърб на българския гражданин. Партийните позиции надделяха над националната.
В Добруджа има над 200 сондажа за конвенционален газ и нефт, които минават през водоносния хоризонт и няма замърсявания
Но не мога да коментирам политически решения. Аз съм учен и мога да коментирам като експерт в областта, в която работя от 23 години.

По искане на гражданите от инициативния комитет парламентът забрани и проучванията като рискови. Доколко са рискови според вас?
- Във всички страни, където се предприемат такива търсения и поучвания, предварително обществеността е информирана какво става. Грешка на правителството е, че не направи необходимото, за да повдигне достатъчно тази пелена, която се пусна около "Шеврон", около тези 30 милиона бонус (по споразумението с "Шеврон" държавата ще получи 30 млн. евро при подписване на договор за проучване, какъвто обаче не е подписан – бел. авт.). Аз също като гражданин не знаех какво означава това и такива информации будят моето подозрение. Гражданите за мен имат реакция на хора, които не знаят за какво става дума и по тази причина се страхуват.

Те обаче изтъкнаха, че в някои страни, които са много по-напреднали в областта и са наясно с рисковете, като Франция, вече има забрани за добив на шистов газ.
Истерията за шистовия газ ми напомня прогнозата на астролога Лещански за земетресението в Хасково
- Франция прие забрана за търсене и проучване на шистов газ, но го направи, след 14 години проучвания и добив на шистов газ. Там вече е добре известно къде и какви са залежите. Има редица компании, които в момента се преместиха в Полша, Украйна, Румъния, които преди това оперираха във Франция и са добивали значителни количества шистов газ. Част от находищата, които бяха проучени, се намират под Париж и държавата знае, че ги има, има ги като резерв, като застрахователна полица за бъдеще, когато евентуално ще са й нужни повече нови енергийни източници. Сега тя има десетки атомни електроцентрали, които произвеждат достатъчно енергия за цялото население. И там няма монопол, Франция не е притисната, има достатъчно диференцирани доставчици на енергия. И още повече, когато трябва да успокои гражданите, които се притесняват от тази технология, тя го направи чрез гласуване в парламента.

Забраната за прилагане на хидравличния удар (фракинг) засяга ли вече действащи проучвателни и добивни работи в България?
-Да. Искам първо да кажа, че хидрофракингът се използва в много дейности, включително при добива на вода. Например, имате кладенец и той вече не ви дава достатъчно вода. Тогава се прилага такова разбиване и дебитът се получава. Същото се прави при експлоатация на газови и нефтени находища. Такива имаме в Бутан, в Бърдарски Геран, в Долни Луковит, в Тюленово и т.н. Там за да се стимулира продуктивният пласт, съдържащ нефт или газ, се прави напукване чрез нагнетяване с най-обикновени химикали, с които по принцип се сондира. Не е правено само хоризонтално сондиране.

Тъкмо с хоризонталното разбиване за шистов газ обаче са свързани някои от опасенията.
-В България хоризонталните напуквания биха били на километри под водоносния хризонт, така че не би имало никаква възможност тази огромна бариера от километри плътни скали да бъде разпукана и да се осъществи комуникация с водите. Освен това добивът на шистов газ, доколкото съм запозната, е висока технология, която контролира на живо процеса в момента на разпукването със сеизмични слушалки (геофони) и това е дистанционен контрол с монитори в реално време.

От обяснението ви звучи като нещо напълно безопасно. Доказано е обаче, че рискове има.
-Риск има при всеки сондаж. Няма човешка дейност, която да е 100 % сигурна. Но както бе споменато на дискусията в парламента, застрахователните компании, застраховащи добив на шистов газ в САЩ и Европа, работят на минимален риск. Въпросът е да претеглим рисковете - дали са овладяеми и дали си струва да бъдат поемани. В същото време самата добивна компания има интерес да спазва абсолютно изискванията при вертикалния сондаж. Защото той е най-важният, хоризонталният вече не е толкова рисков. Ако вертикално сондажът е добре изолиран от водата, няма как да се получи пробив и замърсяване. А тези участъци от сондажа задължително се уплътняват двойно – тройно – четворно, циментират се и се тества здравината на цимента, преди да се продължи с пробив към находището.
Хидрофракингът беше демонизиран, а това е обикновен метод, прилаган и сега в . Само хоризонтален фракинг не е правен
В този смисъл, правилото в мораториума, което забранява употребата на над 20 атмосфери налягане, означава, че се блокира всякаква сондажна дейност. Което е абсурдно. Например ако хората на сега действащите сондажи в България спазват този мораториум, при един внезапен приток на газ те няма да могат да упражнят отгоре налягане и да го потиснат, а така газът ще фонтанира и ще запали сондажа. И тогава наистина ще пострадат хора.

Накратко, хидрофракинг се прави и в момента в България?
-Да, на много места се допуска при определени случаи. Не е правен хоризонтален фракинг само. Хидрофракингът се прилага и при редица инженерни дейности. Практиката, която беше демонизирана от протестиращите, всъщност не е нещо ужасно, а метод, прилаган непрекъснато. Просто хидрофракингът за шистов газ е по-префинен.

В България проверено ли е по някакъв начин какъв е рискът от замърсявания при проучвания или добив на шистов газ?
-Първо, в България не е проверено и доказано дали изобщо има находища на шистов газ. Преди да се сондира, един терен трябва да се проучи. И той се проучва с геоложки карти, снимка на подземните пластове – всичко това е съвършено безопасна работа, провеждаща се в кабинети.


Ако Румъния проучва за шистов газ, сондажите ще минат през същото общо водно тяло, от което черпи Добруджа
Пак казвам, не твърдя, че това е 100 % безопасна технология. Много по-голяма и ясна вреда обаче на българската природа се нанася и в момента от изгарящите въглища ТЕЦ-ове. В резултат от дейността им най-големите замърсени полета в Европа са от пепелите, които тецовете произвеждат, и това можете да го видите на сателитна снимка на Европа. Ние добиваме сега тази енергия, защото нямаме друг начин. Но ако имаме алтернатива, при която да преценим и сведем до минимум риска – това, което правят и развитите икономики като Америка и Канада, тя би била много по-щадяща към природата ни. Това показват резултатите от енергийното развитие на света в последните години. А ние можем да си заравяме главите като щрауси и всичко да мине покрай нас, и да си стоим пак зависими.

Ние имаме 90 и няколко процента зависимост от един-единствен доставчик. Едва няколко процента дава находището на Галата, в чието откриване участвах заедно с компанията "Тексако" през 1993 г. като експерт на БАН. И за това бях обвинена от еколозите, че съм агент на "Шеврон". А "Тексако" е била самостоятелна компания по онова време, била е купена от "Шеврон" през 2001 г. При това аз съм работила там като представител на БАН и Академията е получила пари за дейност, не аз лично.

И все пак, индустрията разполага с няколко карти, на които България и Румъния са отбелязани с шистов пласт. Какво конкретно се знае за него?
-Това са много груби карти и очертават едни много големи пояси. Най-конкретно – на 2 места в България учени от Геологическия институт при БАН и в Минно-геоложкия университет работят по този въпрос. Картират се перспективни области в България, където би могло да се намерят евентуално такива шисти.

А на какво основание "Шеврон" са се насочили според Вас, към проучвания около Нови пазар?
-Не съм се срещала с Шеврон и не зная каква е информацията и намеренията на компанията. Зная това, което и вие – че те спечелиха конкурс на министерството на икономиката за проучване на блок "Нови пазар".

В този блок се знае какви сондажи са правени и ние имаме ядки от тях тук в института. От фирмата обаче досега не са влизали в контакт с нас. Няма доказани находища на шистов газ там. В определени сондажи от 2500- 3000 – 3500 метра в този район, правени през 50-те, 60-те години на миналия век, са открити черни шисти, това се знае. Ние имаме фосили от тях и знаем каква е възрастта им – силур и девон, геоложките периоди, в които са формирани находищата на шистов газ в света.

Добруджа, изтъкнаха гражданите-противници проучванията за шистов газ, черпи вода от подземен водоизточник. Те смятат, че този подземен резервоар може да бъде замърсен при сондажи?
-Нека обясня. Този т. нар. малм-валанжки водоносен хоризонт, който се спомена в дискусиите, е голяма област от напукани окарстени скали - варовици, през които са текли най-различни разтвори. Това са огромни пукнатини, подземни пещери и точно те са най-доброто вместилище на вода – като огромен сюнгер, който съдържа прясна питейна вода. Това голямо водно тяло се простира не само в България, а и в Южна Румъния.

И да, цяла Добруджа, включително Румъния оттам черпи вода. Впрочем, в находищата в Тюленово, Камен бряг, Шабла нефтът и газът се намират в същия този водоносен хоризонт. Там имаме вода, нефт и газова шапка – в едни и същи порьозни скали. И те съжителстват, без да се замърсява водата. Оттам се черпи нефт, но това не означава, че питейната вода на Дружба и околните курорти, чиито водни сондажи се намират на точно същото място, се замърсява. Ако сте наясно с това и ако го видите на място, ще разберете колко преувеличени са страховете на хората.

С други думи, за да сме напълно сигурни, че няма да има риск и мораториумът ще е ефективен, трябва да имаме аналогична забрана и от румънска страна?
-Така излиза.

Как ще коментирате опасенията, че водата може да се замърси не само с газа, който се добива, а и с химикалите, които се прави фракингът? Известно е, че много от тях са силно токсични.
-Първо, много се спекулира с тези химикали. Като учен, следящ тематиката, зная, че напоследък при някои находища се премина изцяло на специфичен фракинг не с вода и пясък (пясъкът се използва, за да поддържа образуваните при разпукването отвори в скалите да не се затварят – бел. авт), а гелове, които са 100 % рециклируеми и могат да се използват няколко 1000 пъти. И отдолу не остава нищо от тях. Сега те са много скъпи, но до година – две – три, предвид средствата, които се инвестират в сектора, ще поевтинеят. И тъй като технологията се развива много бързо, е недалновидно от наша страна изцяло да забраняваме всякакво сондиране. До 2015 г., когато, както разбрах от медиите "Шеврон" щеше да започне реална намеса в природната среда (пробивите), най-вероятно технологиите ще са доста по-напреднали. Стратегически не е разумно да забраняваме проучването. Даваме абсолютно негативен сигнал към всякакви инвеститори по целия свят.

Водоносните хоризонти винаги се замърсяват само по един начин. Когато правиш сондаж и минаваш през този хоризонт, ти много добре трябва да изолираш горния и долния пласт от водата. Защото ако от тях нещо се просмуче, то ще отиде във водата. И винаги, каквито и сондажи да се правят, а в Добруджа вече има над 200 такива, се знае на каква дълбочина е водоносният хоризонт. И сондажът се обсажда в неговия участък с няколко метални тръби една в друга между които има цимент. След тази циментация сондажът се тества на високи налягания дали конструкцуията ще устои и така целият сондаж се импрегнира. Това е главният майсторлък на всеки сондаж.

Искате да кажете, че в Добруджа в момента има над 200 сондажа, минаващи през същия този водоносен хоризонт?
- Точно така.

По въпроса за водата
какво се прави с тези големи количества токсична вода? Освен това климатичните сценарии на ваши колеги от института по метеорология сочат, че в следващите десетилетия водата в България ще намалява. Удачно ли е тук да се приложи технология с толкова голямо потребление на вода?
- Мнението ми е умерено. Първо, в следващите няколко години България не би могла да стигне до добив, защото трябва тепърва да проучи има ли такъв енергиен ресурс. Това е разумната политика – да се види имаме ли го този ресурс. Тогава вече нека решим дали да го използваме или да го оставим за някакво бъдеще – а не така с натиск от улицата и скандали в парламента всичко да се спира. Парадоксът е, че ние забранихме нещо, което на практика нямаме. Ще ни се смее целият свят! Но ако докажем наличието на такъв газ, тогава ще е много по-лесно да се преговаря и с доставчиците на газ за България. А сега ние нямаме алтернатива. Това го прилага всяка стана в Европа – вижте Полша, Германия, Франция... Ако се докаже, че имаме такива достъпни залежи и това не е просто някаква декларация на някой министър, това ще е коз държавата да преговаря за смъкване на цените. И това няма да стане само с 1 или 2 проучвателни сондажа.

Познавам само опита в Полша за третиране на водата. На мястото на сондажа се прави голям изолиран басейн за водата от фракинга. След удара, тя се изпомпва в този басейн, пречиства се с филтри и наново се използва. Много голяма част от водата обаче остава долу под земята. Което при гела не е така – всичкият гел се изпомпва обратно.

Как си обяснявате факта, че правителството не покани нито представители на "Шеврон" нито експерти геолози и хидролози да разяснят технологията и рисковете?
- Един от проблемите, както казах, беше неинформираността на населението. Насаждането на страх ми напомня прогнозата на астролога Лещански за земетресението в Хасково. Тогава, помните, всички хората се изнесоха, а земетресение нямаше. Да се разсее това незнание и заблуда, беше роля на учените. Тези данъкоплатци плащат на учените заплатите, за да бъдат те техни съветници по въпроси, изискващи специализирано познание.

Когато управляващите не ценят научния си потенциал, е пагубно за държавата. Политиците в най-развитите страни – всеки президент и правителство, имат консилиум от най-добрите си учени за всяка една сложна ситуация: за съхранението на радиоактивни отпадъци, на битови отпадъци, замърсявания на води, въздух... Специално за Париж зная, че най-добрите учени консултират кмета и президента Саркози.

Конкурсът, спечелен от Шеврон, за проучване за нефт и газ в блок "Нови пазар" не беше конкретно за шистови разработки. А там има ли данни за наличие на конвенционални нефт и газ?
- Предполагам, че "Шеврон" са се насочили по предварителни данни, от които се знае, че в района има скали с необходимата възраст и те са шисти. В целия свят скалите с тази възраст дават шистов газ. Понеже компанията обаче вероятно не познава българската геология, те може би не знаят, че има шанс в скалите, които са над шистите и са много порьозни, са много подходящи за натрупване на конвенционален газ. Тоест, имаме всички геоложки предпоставки за наличие на природен газ. Отново подчертавам, за проучванията на конвеционален газ, въглища и прочие сондажите също ще минат през водоносния хоризонт. Това е голямият недостатък на нашия мораториум – в Североизточна България винаги се минава през него.

След това прочете
и коментиралите статията ако е възможно. На тях ще кажа, че “тиквата” не се е провалила, а вие нескопосани партийни многознайковци го проваляте. Запишете си това във вашите тикви, и повече не смейте да се бъркате където не ви е работата – защото освен бедност, разруха, народен грабеж ... вие друго хубаво нещо не докарахте в тази държава. Най-добре ще е да замълчите завинаги! И хич не си мислете да се докоснете до новия ни Президент - http://bg.time.mk/read/200c89081c/bd0d7804e8/index.html
- “БСП протегна леко ръка към Плевнелиев”/тази информация е от Новинар

Шистовият газ и законите за него в някои страни със значителни запаси
Развитието на добива на шистов газ е потенциален фактор за промени на световните енегрийни пазари, като предлага възможност за изобилни доставки на пазари, които иначе биха могли да изпитат недостиг през идните години, отбелязва Ройтерс.
В САЩ, където технологията е най-широко използвана, шистовият газ може да превърне страната от нетен вносител в нетен износител.
Добивът на шистов газ обаче изисква големи количества вода и химикали, а опасенията за околната среда накараха някои правителства да го забранят или да наложат мораториум.
Следва списък на страните със запаси на шистов газ и правните позициите на правителствата за технологията.

Аржентина
Извлекаемите запаси от шистов газ на Аржентина се определят на 774 трилиона кубични фута (1 куб.фут е 0,028316 кубични метра). Така южноамериканската страна вероятно се нарежда на трето място по резерви на шистов газ в света след Китай и САЩ,
според американската Агенцията за информация по енергията (АИЕ) (Energy Information Administration (EIA). Правителството започна да изпълнява програмата Газ плюс,
която обещава да даде ценова гаранция за новооткрития газ. По тази програма са одобрени около 50 проекта, като голяма част от тях се отнасят до неконвенционални газови находища.

Австралия
Австралия разполага с 396 трилиона кубични фута технически извлекаем шистов газ, според АИЕ, което е около 46 процента от резервите на САЩ.
Широко разпространените опасения от влиянието на технологията хидравлично разбиване на пластовете върху водните ресурси в Австралия предизвикаха призиви за мораториум върху добива на шистов газ в няколко щата. Временен мораториум има в щата Нов Южен Уелс.
Австралийската промишленост, свързана с шистовия газ, се разраства през последните няколко години, но все още далеч не се е превърнала в голям газов производител, тъй като високите разходи и липсата на инфраструктура за достъп до отдалечените активи остават пречка пред сектора.
Макар да имаше спекулации, че шистовият газ може да стане конкурент на процъфтяващата австралийска промишленост, свързана с газа във въглищните пластове, експертите посочват, че значителният добив на шистов газ най-вероятно ще стане факт след десетилетие.

Великобритания
Британското правителство замрази местите дейности, свързани с шистовия газ, след като миналата година през май проучвателни работи предизвикаха малки трусове близо до Блекпул в Северозападна Англия.
Правителството разглежда доклад по инцидента на компанията, която е извършвала газовото проучването Куадрила рисорсис (Cuadrilla Resources) и се очаква скоро да вземе решение, посочи говорител на отдела за енергия и климатични промени (DECC).
Кандидатстващите за лиценз за проучвания чрез хидравлично разбиване на пластовете трябва да получат разрешителни от местните и екологични власти, от правителството и от службата
за безопасност. Освен това кандидатите за лиценз трябва да посочат пред компетентните власти съдържанието на течностите, които се използват при тази технология.
Великобритания разполага с известни резерви от шистов газ в Северозападна Англия, но оценките за залежите на страната все още трябва да бъдат уточнени и проверени.

България и Румъния
Българското правителство забрани през януари проучванията за шистов петрол и газ чрез хидравлично разбиване на пластовете заради опасения за околната среда след мащабни протести. Правителството отмени разрешителното на Шеврон (Chevron) за
проучване за шистов газ в находището в Нови Пазар, чиито резерви се оценяват между 1 и 3,5 трилиона кубични фута. Румънският сектор на шистов газ все още се намира на ранен
етап и страната в момента няма специален действащ закон, като използва законите, които са в сила за сектора на обикновения газ.

Китай
През януари Китай одобри шистовия газ като независим минен ресурс - правен статут, който може да позволи на повече китайски компании да развият неконвенционалния енергиен източник. Чуждестранни фирми няма да могат да участват в търговете, но могат да стават партньори на китайски компании, които са спечелили търгове.
Най-големият енергиен потребител в света вероятно притежава резерви от шистов газ на стойност около 1275 трилиона кубични фута, според АИЕ, като резервите на САЩ се оценяват на 862 трилиона кубични фута.

Франция
Френското правителство забрани използването на хидравлично разбиване на пластовете миналата година заради опасения, че ще нанесе щети на околната среда.
То отмени няколко лиценза за шистови проучвания на големи енергийни компания, сред които и Тотал (Total SA). АИЕ посочва, че Франция притежава резерви от шистов газ на стойност 180 трилиона кубични фута.

Полша
Няма специално законодателство за шистовия газ, но започна работа по нов данък върху шистовия газ и други въглеводороди, който се очаква да бъде готов през първата половина на 2012 година.
Страната се насочва към неконвенционалния газ, за да увеличи енергийната си сигурност.
Резервите й от шистов газ се оценят на 187 трилиона кубични фута. Те са най-големите известни резерви на неконвенционален газ в Европа и могат да задоволят вътрешното потребление за около 300 години.
Правителството е дало над 100 концесии главно на чуждестранни компании.

САЩ
Добивът на шистов газ в САЩ е регулиран предимно от самите щати.
Агенцията за защита на околната среда сега проучва технологията за хидравлично разбиране на пластовете и влиянието й върху водата за пиене, като първоначалният доклад се очаква тази година. Окончателните анализи ще бъдат оповестени през 2014 година.
Министерството на вътрешните работи също осъвременява правилата за технологията за хидравлично разбиване на пластовете на обществени територии.
Няколко щата не разрешават хидравлично разбиване на пластовете. Властите на Ню Джърси неотдавна се споразумяха да въведат едногодишна забрана върху тази технология, а в Ню Йорк е в сила мораториум.
Други щати прилагат определени норми, за да следят отблизо сондажите, докато федералните регулаторни органи не се произнесат. Много щати, сред които Тексас и Колорадо, изискват най-малко да бъдат обявени химикалите, които се използват при хидравлично разбиване на пластовете.(БТА)

А СЕГА И ЗА ДРУГИ СВЕТОВНИ БЕЗУМИЯ:

Затвориха един от най-големите сайтове за споделяне
Американските власти затвориха един от най-големите сайтове за споделяне на файлове, съобщи Би Би Си. Базираният в Хонконг Megaupload.com беше спрян при акция, определена от ФБР като „един от най-сериозните случаи на нарушение на авторските права, разкрит от САЩ”. Именно за нарушаване на авторските права бяха обвинени седем души, съобщиха агенциите.

Основателите на сайта Ким Дотком и Матиас Ортман са били арестувани в Окланд, Нова Зеландия, заедно с двама техни служители. Те са обвинени за онлайн пиратство и престъпления. Според федералните прокурори дейността на сайта е причинила на авторите щети за над 500 млн. долара.

Френският президент Никола Саркози приветства затварянето на Megaupload. Според него операторите му са получавали престъпни печалби от незаконно разпространяване на защитени от авторското право материали.

В отговор на акцията хакери от групата на „Анонимните” блокира сайтовете на ФБР и на Министерството на правосъдието, както и на най-голямата в света музикална компания „Юнивърсъл мюзик”.

Изпълнителен директор на сайта е бил Суиз Бийц, музикален продуцент, съпруг на певицата Алиша Кийс. Той е имал подкрепата на звезди като Кени Уест. Според американските медии затвореният сайт е бил популярен сред холивудските знаменитости като Ким Кардашиян и Пи Диди.

В момента в САЩ се води дискусия около внесения за обсъждане антипиратски законопроект SOPA (Stop Online Piracy Act – „Стоп на онлайн пиратството”) и PIPA (Protect IP Act – „Защита на IP адресите”).

Големите интернет компании като „Гугъл” и „Фейсбук” вече се оплакаха, че законите, които предстои да бъдат обсъдени в Конгреса, ще създадат условия за цензура. Най-голямата интернет енциклопедия „Уикипедия” вече изрази недоволството си от новите закони, като спря работа за един ден./ ПО НОВИНАР

И НЕЩО ЗА ПАРАНОРМАЛНОТО:

Китайци заснеха призрака на Лейди Ди

Призракът на Лейди Даяна бе заснет от китайски туристи в Глазгоу, пише британският вестник „Метро”. Първата им мисъл при след заснемането на кадрите била, че просто по невнимание са снимали запотен прозорец. След като изгледали записа няколко пъти обаче, те с удивление осъзнали, че това е флуоресциращият образ на трагично загиналата принцеса.

Видеото веднага било предадено на експерта по паранормални явления Майкъл Коен, отбелязва изданието. Той набързо потвърдил достоверността на записа. Коен е на мнение, че китайската група наистина е успяла да заснеме Лейди Ди. Според него видеото е едно от най-ярките доказателства, че призраците съществуват.

Скептиците обаче веднага се зачудиха какво точно е правил призракът на Даяна в Шотландия. Коен тутакси намери логично обяснение. Той припомни, че майката на покойната принцеса е живяла дълги години там и дори е починала на шотландска земя.

Видеото на китайските туристи ще бъде включено в следващия епизод на телевизионната поредица "Паранормални явления". / НОВИНАР



сряда, 18 януари 2012 г.

ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА " LOST " В РЕАЛНАТА ДЖУНГЛА НА 21 ВЕК ОТ ПОЛИТИКА, ИКОНОМИКА, БИТОВИЗЪМ, НРАВ И МОРАЛ ...

Покана за баби за вечеря в палатков лагер

Идеята за публикуваното по-долу ми хрумна след като изгледах един клип, демонстриращ американската солидарност по повод крайпътен ицидент, случил се с офицер Кристофър Матлоз на 14.01.2012 г. в Lakewood/Ню Джърси. Бдение за поредната жертва на нечия политическа небрежност : http://link.brightcove.com/services/player/bcpid950976549001?bckey=AQ~~,AAAACEcotwk~,gYcGnPAbE5CsWymjD8udiTHmkPTVQeQh&bctid=1391876675001

Рекох си! Какво пък толкова има в това Ню Джърси и се сетих за “американската мечта”. На принципа търси и се информирай, попаднах на съвременната интерпретация за нея. След като изгледах и публикуваните по-долу клипове, отговорно установих, че тя мечтата е доста противоречива и въобще нелицеприятна да живееш с нея. Основно е изтъкана от лицемерие, болка и мъка. Няма да ходиме в Америка, ще си стоим тук!

И така ето за какво иде реч:


ПАЛАТКОВ ЛАГЕР?, НО НЕ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА НИ, А В НЮ ДЖЪРСИ, почти близо до Манхатън!
Ето как изглежда животът в покрайнините на Ню Джърси, днес преди изборите за американски президент!!!
Ние българите, като граждани на света само може да цъкаме с език по “американската мечта”!!! Дори и нашите цигани не живеят така! Държавата ни макар и с малко, но си ги обгрижва във времето – така че те да спрат да се оплакват. Видно има и по-лошо!
А дали животът на бедния американец е достатъчно защитен от “управляващите го”? Моля убедете се сами!

Tent City - Lakewood, NJ - Part 1 of 5 – за палатковия град


ЗА ПОТЪРПЕВШИТЕ И ПРОГРАМИТЕ, обикновено свързани с “добрите намерения” на политиците, които винаги визират бъдеще време когато говорят пред електоратите си:
Tent City - Lakewood, NJ - Part 2 of 5


ЗА ИМПРОВИЗИРАНАТА БАНЯ??? Направо добро попадение за живота в това прокълнато място. Ле-ле, къде е нашето ХЕИ, да сложи в ред такваз мизерия!:
Tent City - Lakewood, NJ Part 3 of 5


ЕТО ИМА И ПО-БОГАТИ БЕДНИ, битуващи в ... коптори, но сред природата!!! А за здравеопазването им там е излишно да говорим, дори предвид провалилата се Обамова здравна програма. За тези хора никой не се грижи като граждани на Америка! Те сами си се грижат колкото могат, но ... те са и електорални гласове. За кого ли гласуват въобще и знаят или що е то демокрация, социализъм, комунизъм?
Tent City - Lakewood,NJ - Part 4 of 5


АКО ИМА БОГ да им помогне. За мен това е палатковия град на ужасите. Направо звучи невероятно, но както виждате е документиран факт. Ха, ми кажете сега, като как ще се случи децата дето живеят там, да ходят в детска градина или на училище, предвид условията, които виждате? Ами, няма да се уредят както се казва, поради крайната им бедност. Интересно! А нашите роми ги молят и всячески стимулират да се учат, да се култивират, да работят – то не бяха социални социалистически правителства пледиращи за тях, то не бяха партии на БКП, то не бяха чуждестранни помощи, то не бяха местни граждански организации, то ... – а тях просто си ги мързи, та до сега. Крайно време е да си се постегнат, ако искат в паспортите им да пише българи, защото техният днешен срам, е срам за цялото ни общество, който неправомерно търпим. И да спрат да щъкат из Европа и да ни злепоставят с циганския си манталитет, кражбите, изнудванията и т.н. все нелицеприятни техни изпълнения, на които сме свидетели!
Tent City - Lakewood, NJ - Part 5 of 5


Прочетете коментарите към това видео. Впечатляващи констатации : “тежкото положение на бездомните и работещи бедни на Lakewood, Ню Джърси” в 21 век, които са принудени да станат такива, поради загуба на работата си, поради изхвърляне от домовете им поради неплатежоспособност, поради тежката рецесия в страната, а други поради наркотици или психически заболявания. И нали се сещате – подобен статус не се е случил за ден-два. Просто Америка никога не се е отърсвала от тази си социална язва във времето, точно обратно – тя си я отглежда и днес ... и не прави нищо за лечението й, афиширайки непрекъснато необоснованата си идея за американската мечта – т.е.човешки свобода и икономическа независимост. Или този коментар: “икономиката ни е лайна, управляващите дяволи, и ако аз не живех с родителите си ме бройте за бездомен” – съвременен младеж, написал думите преди няколко дни(2012 г.). Този реализъм дали не е послужил за серийния филм " LOST " вече се питам? Разсъждението, което се предизвиква у нас след като го гледаме, поразително съвпада с действителността, която виждаме в тези реалити клипове!?
Entering Tent City, Lakewood, Nj 2010


ЕКЗОТИКА! БЕДНОСТ! И НЕМОРАЛНОСТ. Църква насред палатковия град в НюДжърси!!! Надолу публикуваното оставам без коментар. И това не е пропаганда, а ужасяващата днешна еволюционна човешка действителност.
A Visit to a 'Tent City'

A Year in Tent City

Living in the tunnels of New York City

Homeless In New York City


ЗАБЕЛЕЖЕТЕ нов социален субект на гражданския фронт - КОАЛИЦИИ НА БЕЗДОМНИТЕ: Тук вече се търси родната ни ЖУРНАЛИСТИКА. Някой да я е срещал наскоро? Или и тя вече не се интересува от родните ни бездомници и случващото се в България, как те се чувстват, какво обществото мисли за тях, колко ги е грижа за състоянието на града където битуват...? Ей, планини от въпроси, а няма кой да им отговори! Но виж, бездомните КУЧЕТА ги храним редовно, па и те са си законово обгрижвани за разлика от човеците, ... а за БЕЗДОМНИЦИТЕ ако може да не говорим. Защо ли е тази човешка аномалия в съвременния ни разсъдък? Има ли някакво логично обяснение за нея и кой би се наел честно и почтено да поразсъждава по темата!? Всякаквите инсинуации в тази връзка са големия ни човешки грях и позор.
HOMELESS NEW YORK CITY

The Homeless Documentary

Homeless Britain

Exposed: Shocking living conditions in Glasgow's Govanhill


На ужасяващи неща се нагледахме. Те просто са съвременната ни реалност , и наричащи се водеща мизерия, насърчаваща отчайващата днешна световна бедност, креираща престъпност и създаване на мафии. Но, моля, моля, да сме си наясно – за това съвсем не е виновна демокрацията или демократично мислищите хора. Виновни са тези, които безочливо експлоатират тази тема, които ни управляват и които не искат да осъзнаят, че не може само да искаш и да експлоатираш обществата си, трябва и да им даваш – но те вероятно не знаят какво! Времето учи, а историята най-вече в тази връзка – просто да си направят съответните справки. На първо време да послезнат от лъскавите си лимузини и пеша да обходят града си от край до край, селището си, региона си и на живо да разговарят с гражданите си, независимо дали те са бедняци или богаташи. Надявам се да им хрумне тогава как трябва да ни управляват – тук визирам не само нашите хора, но и чуждите управници, които също се явяват народни изедници и едва тогава могат да сядат по разните овални, кръгли ... правоъгълни маси и да ми/ни говорят за разни глобализации или големи села по света.

Ако напишите в YOUTUBE думите “български бездомни” ще се посмеете на политизацията на темата – това сме си ние българите, просто световни смешници! Както винаги всичко в показаното е зализано, напарфюмирано и замазано. Ако Ви се занимава, направете го. За мен това е умрялала работа. Очевидно дори преподавателите не знаят как да поставят темата на учениците или студентите си, за да я пресъздават те впоследствие, да не говорим за “дипломираните” вече журналисти – почти затъпели са. Позорно е в света да има бедност и тя да е представена, а у нас тя да няма такова доказване, защото и с просяци, и с бедни бол сме се понапълнили – ако някой опонира само да си припомни, че ние сме считани за най-бедната и изостанала страна сред европейските си събратя например, а по мащаба и организацията в палатковите лагери на бедността (САЩ) както видяхте, отново сме буквално на последно място – за сега нашите бедни хора обитават остарелите си коли, катакомби, а когато е хубаво времето спят и под мостовете.
Ей, все последни сме!!!

Даааааааааааааааааа! Американската мечта вече е срината до една апокалиптична путаница. А какво ще се роди от нея, тепърва предстой да видим. Дано сме живи.

Ето един линк http://zahariada.blog.bg/politika/2011/08/03/sasht-palatkovo-gradche-na-razbitite-nadejdi.795234
на достоен българин, за палатковите лагери толкова близо до Манхатън.

Нели Кирилова

неделя, 15 януари 2012 г.

ИРАНСКА СМЪРТНА ПРИСЪДА, ЗАРАДИ РАЗРАБОТКА НА ГЕЙМЪРСКА ИГРА – ГОЛЯМ АБСУРД, НО ФАКТ!?

Заглавието звучи невероятно, но случващото се на младия американски човек Амир Мирзаей Hekmati си е съвсем реално – очаква го смъртна присъда. Обвинен е в извършване на шпионаж в полза на ЦРУ. Присъдата му е била издадена на 09.01.2012 г. по основание на предположение от иранска страна за шпионаж.

Шпионажът се изразява в следното: обвиненият е работил в софтуерна малка Ню Йоркска софтуерна компания - специализирана в създаването на видео игри, които пресъздават реални конфликти в Близкия изток и отвъд. Участвал е в превода на играта “Кума война”, защото просто е военен преводач. В тази игра и други подобни играчите могат да симулират събития като например убийството на Осама бин Ладен , Афганистански въздушни удари или смъртта на либийския диктатор Муамар Кадафи. Играта “Кума война” се основава на реални факти, които третират ядрените амбиции на Иран във връзка с обогатяването на уран, което създава световна заплаха за мира по Земята. Игрите са направени в епизоди от по 10-15 минути, по реални факти и се разгръщат като документален филм. Очевидно самите игри предизвикват размисли у играещите за разрешаването на казуси по “доброто и злото”, без да ангажират играещият с прилагането на направените изводи. Последното е позната световна хилядолетна парадигма на човечеството въобще, която всеки народ разрешава според народопсихологията си и настоящите управляващи го. Това не са хол игри. Най-вече те са известни сред академичните среди, така наречените хрътки на войната, или от обикновени хората - интересуващи се от ставащото по време на война. “Може би войници или бивши войници ", казва Линдзи Грейс , която е професор, изучаващ видео игри в университета Маями в Охайо .
Та, защо по-горе казахме шпионаж? Ами защото иранското правосъдие е принудило г-н Амир Хектай да признае насила очевидна истина, с която той винаги е живеел – просто така е възпитан, да не лъже. Истината е, че тази софтуерна фирма е ползвала парични средства дадени и от ЦРУ за някои от разработките си, но специално за “Кума война” не е имало финансиране от тази правителствена организация. Самото ЦРУ е заинтересовано от създаването на такъв софтуер, който да служи при тренировки на съответни служители и пак във връзка с работата им. Приходите от игрите отиват в две фондации за ветерани от войните в САЩ и с това се изчерпва целият “шпионаж” вменяван от иранското правосъдие днес. Е, какво толкова пазарна американска икономика – така я разбират хората там, така я правят.

Но Иранското правосъдие и съответно правителството да имат да вземат: факт е , че Хекмати не е излъгал; факт е и, че е принуден насила от иранските власти да си признава нещо което е вече е вярно, но на тях не им е угодно и си го префасонират, обличат и наричат в крайна сметка в шпионаж. Несправедливостта от тяхна страна е налице, и с нея тръгват да съшиват с “бели конци” нова версия за играта наречена “Лицимерие”, нещо като продължение на играта “Кума война”. Очевидно тайничко са я играли някои “висши кадри от Иран” и не са могли да преодолеят нивото “истина-лъжа” свързано с “добро-зло”. Кое трябва приоритетно да се изиграе, просто не им е ясно и познато! Ами да са питали детето си например – то по-добре ще се ориентира в ситуацията, защото е по-близко до естествените, природни закони, които за годините си познава. Нему са чужди притворството, злобата, лицимерието. Или поне да бяха попресметнали евентуалните комбинации, и просто да ги проиграят.
Но не! Казали са си – “давай да видим какво се случва на живо”, и така несправедливо обвинили младия американец Хекмати в измисления от тях шпионаж. На всичкото отгоре скалъпеното си дело подплатили с факта, че Иран не признавал двойното гражданство. Хекмати обаче е американец, а съгласно новите паспортни документи “отчество” – произход никъде не се пише, което определено, ако някой не им е пошушнал те няма от къде да го знаят, но им е трябвал “агнец” и са нарочили родения в Америка 28 годишен младеж Амир Хекмати. Излиза, че с още една несправедливост неправомерно са се сдобили, и сега я размахват за пред света. Това е.

На швейцарските дипломати, които представляват САЩ по света и специално в Иран, не са позволили среща с Амир Hekmati, което си е чиста международна несправедливост. Всеки има право от защита, а иранското правосъдие кой знае защо лишава американеца от това, което му се полага. До тук се оформиха 3 броя неправомерности от иранска страна, на фона на казаната от Хекмати истина. Остава да питам “кой крив, кой прав” в този случай. Ами неправата страна е иранската и е крайно време достойно да се коригира овреме.

Ние тук в България си имаме една игра, наречена “кой е по-по-най” – забавна и безболезнена е. Може някога да я покажем на г-н АХМАДИНЕДЖАТ, ако и нас ни наобиколи някога. Ще го закараме да види Мадарския конник и в глас ще призовем заедно сакралната дума “Тангра”там, за да се отворят небесата, и ..., ще го окъпем край брега на град Варна, и ще му предложим някои и други екстри, които за сега са в тайна! Въпреки, че е дребничък и вероятно с криви крака като прародителите ни прабългарите от които вероятно е и той, и които са били освен войнствени, но и много умни люде, време е да потвърди пред света претенциите си да е голям мъж и политик – просто в доказването е работата, защото долкото се чува из Интернет си има достатъчно проблеми в региона.

Впрочем нито един режисор или продуцент на филм не е арестуван и не му е издадена смъртна присъда, за това че е създал филм дето не се харесва на нечие правителство. На своя уебсайт, Kuma описва своите военни игри като "интерактивна хроника на войната срещу терора" и показва, че компанията "много чувствително се отнася с уважение към американските и коалиционните си войници и жертви".

На този линк http://www.washingtontimes.com/rss/topics/politics-of-iran/7111/
- подробно е описано какво, как и защо се е случило на Хекмати.

Два дни след издаването на смъртната присъда над невиновен, млад човек сякаш Господ наказа иранското правителство с терористичен взрив на пластична бомба, залепен за кола, който е убил 3-ма души. На 11.01.2011 г. сутринта бе убит Mostafa Ахмади Roshan Behdast – друг млад човек, ядрен учен. Бил е инженер-химик, завършил технологичния университет в Шариф, и е работил като заместник-директор на маркетинга в Натанз ядреното съоръжение.
Тъжно и ужасно е случилото се. Посочвам страници от където от първа ръка всеки може да си прочете сам и да си разсъждава за ставащото днес в Иран. Някои са на персийски език, но преводът на GOOGLE е доста разбираем.

http://fa.irannuc.ir/

http://presstv.com/

http://hosted.ap.org/dynamic/fronts/HOME?SITE=FLPET&SECTION=HOME

http://www.eeas.europa.eu



Ето и малко хронология за тази далечна и позната ни с дивите си нрави страна

РАЗВИТИЕТО НА ИРАН във времето и пространството: За Ислямската република и нейните отношения със света

На 16 септември, 1941 г. Мохамед Реза Пахлави става управляващ монарх – шах на Иран, след като англо-съветската инвазия принуди баща му да абдикира, който е управлявал след 1925 г. Младият шах разширява Иран и предприема прозападна политика.

През март 1951 г. иранският парламент гласува законопроект за национализиране на петролната индустрия. Това разгневява западните компании и правителства, както и борбата за власт между шаха и националистическия тогавашен премиер Мохамед Mossadegh.

август 1953 - шахът напуска Иран на фона на засилващите се анти-монархически протести, водени от Mossadegh. Pro-шах силите, подпомогнати от ЦРУ и британски агенти свалят Mossadegh от власт и шахът се завръща от доброволно си изгнание в Рим.

1963 - Аятолах Рухола Хомейни, един от върховните религиозни лидери на шиитската общност в Иран, започва да денонсира прозападните настроения на шаха и монархия. Хомейни е арестуван, а страната е на косъм от антиправителствени бунтове.

4 ноември, 1964 – на Хомейни е наредено да напусне Иран и до началото на 80-години се намира повече от 14 години в принудително изгнание.

януари 1978 – се случва сблъсък между ислямски семинарни студенти и армията на шаха в свещения град Ком. Заляти от протести срещу шаха са Техеран и други части на Иран.

16 януари, 1979 г. - Шахът отново напуска страната.

1 февруари, 1979 г. - Хомейни се завръща в Иран от изгнанието си във Франция.

1 април, 1979 г. - Хомейни декларира Иран като ислямска република.

4 ноември, 1979 г. - Ирански студенти щурмуват американското посолство в Техеран и вземат десетки заложници, след като САЩ отказва да депортира шаха, който е на лечение от рак в САЩ .

24 април, 1980 г. – прави се опит от командоси на САЩ да освободят заложниците - завършва с неуспех, когато хеликоптер катастрофира в транспортния самолет C-130 в иранската пустиня. Убити осем американски военнослужещи при тази акция.

септември 1980 г. - Иракските сили нахлуват в Иран. Това слага началото на осемгодишната война, за която се твърди, че е отнела около 1 милион живота.
20 януари, 1981 - Останалите 52 заложници, държани в посолството, са освободени след 444 дни.

18 април, 1983 г. - Камикадзе кола ударя посолството на САЩ в Бейрут, Ливан, убивайки 63 души, включително и 17 американци. Про-иранската групировка “Ислямски джихад " поема отговорността.

1986 - В тайна сделка САЩ продава оръжие на Иран, с цел да помогне за победата при освобождаване на американските заложници, държани от шиитските милиции в Ливан.
3 юли, 1988 - USS Vincennes в Персийския залив стреля по погрешка в ирански търговски самолет, при което загиват 290 пътници и екипажа.

3 юни 1989 г. - Хомейни умира. По-късно като върховен лидер е избран аятолах Али Хаменей.

май 1997 г. - Pro-реформисткият духовник Мохамед Хатами е избран за президент, и е сложено началото на искания за по-големи социални и политически свободи.

юни 2001 г. - Хатами е преизбран.

29 януари, 2002 - Президентът Джордж У. Буш описва Иран, Ирак и Северна Корея като "ос на злото."

Февруари 2003г. - Международната агенция за атомна енергия започва сонди по разработваната вече ядрена програма на Иран. Иран казва, че само се стреми да изгради реактори за производство на енергия. САЩ и западните съюзници подозират, че Иран планира да разработи ядрени оръжия.

юни 2005 - Поддръжник на твърдата политика Махмуд Ахмадинеджад е избран за президент.

април 2006 г. - Иран обявява, че успешно е обогатил уран в малки мащаби.

май 2008 г. - Съвета за сигурност на ООН приема резолюция, с която изисква Иран да прекрати обогатяването на уран. Иран пренебрегва заповедта.

12 юни, 2009 - иранци отиват до урните, за да избират между Ахмадинеджад, реформисткия кандидат Мир Хосейн Мусави, и други двама. Ахмадинеджад е обявен за победител в надпреварата още на следващия ден, при това след бързо преброяване, което се разглежда като подозрителен факт. Хаменей подкрепя Ахмадинеджад. Следват мащабни протести.
19 юни, 2009- - Хаменей е в Техеранския университет по време на петъчните молитви, където следва обаждане за изборната победа. Редом до Ахмадинеджад потвърждава, че гласуването не е манипулирано. Той предупреждава протестиращите за евентуални репресии, ако демонстрациите на опозицията продължават.

20 юни, 2009 г. - полицията бие протестиращите като едновременно използва огън, сълзотворен газ и водни струии в събралите се хиляди хора, които са на митинг в открито незачитане на светското правителство на Иран. Рязко ескалират най-сериозните вътрешни конфликти на страната, предвид ислямската революция от 1979. На следващия ден видео онлайн показва смъртта на една жена на име Неда. Тя се превръща във “вик” на опозицията.

юли 31, 2009 - трима американски туристи са арестувани, тъй като са преминавали през Иран без разрешение. На Шейн Бауер, Джош Fattal и Сара Shourd са им повдигнати обвинения, които включват незаконно влизане.
20 август, 2009 - След едногодишна забрана, Иран позволява на инспекторите на ООН да посетят почти завършения ядрен реактор и разрешават достъпа им в друг техен атомен сайт.

17 септември, 2009 - поверителен доклад разкрива на експертите в рамките на МААЕ, че Техеран има възможност да направи атомна бомба и е работил по разработването на система, която може да пренася атомни бойни глави.

25 септември, 2009 - САЩ, Великобритания и Франция с реални факти показват, че Иран има втори подземен завод за ядрено гориво, което би могло да бъде използвано за изграждане на атомна бомба. Лидерите на трите страни предупреждават за тежки последствия, ако Иран не докаже добронамерено ядрените си усилия и намерения.


28 септември, 2009 - революционната гвардия на Иран съобщава, че са освободили три ракети "Шахаб” с дълъг обсег на действие, за да демонстрират готовност за атака. Ракетите са в състояние да поразят Израел, бази на САЩ в Близкия изток и някои части от Европа.
29 ноември, 2009 - Иран одобрява плановете си да построи 10 нови съоръжения за обогатяване на уран, напук на ООН.

14 юли, 2010 - Иранският ядрен учен Шахрам Амири, който е изчезнал в Саудитска Арабия през юни 2009 г. се завръща в Иран от САЩ. В интервю излъчено по иранската държавна телевизия, Амири казва, че той е бил отвлечен от агенти на САЩ и на Саудитска Арабия.

4 януари, 2011 – Али реза Пахлави, най-малкият син на шаха е намерен мъртъв, като се предполага очевидното му самоубийство, в дома му в Бостън. В същия ден, Иран обявява, че е поканил Европейския съюз и някои други световни сили, но не и САЩ, да обиколят ядрените му обекти преди следващия кръг от преговори за ядрената им програма.
По http://hosted.ap.org/specials/interactives/_international/iran_timeline/index.html?SITE=FLPET

Ето и тези линкове за реалността в света:
http://www.youtube.com/watch?v=Vb5eTsn6V1w&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=9nuCETPrGtY&feature=endscreen&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=uaXE0cE4qk0&feature=related


На брифинг в Еквадор г-н Ахмадинеджад е казал: "Ядрената тема е политическо оправдание. Цял свят знае, че Иран не се стреми да направи атомни бомби. Проблемът на Иран не е ядрената му програма, а неговият напредък и неговата независимост", заяви още Ахмадинеджад. /АФП . Според мен това не вярно! Защото цял свят въобще не знае за какво се е захванал да добива обогатен уран, най-малкото пък в какъв процент? Да не говорим колко пресни са спомените ни от Студената война и какви усилия се направиха, за да спре надпреварата в нея от всички държави.

Нели Кирилова