сряда, 31 октомври 2012 г.

Sandy се отдалечава и отправя на север за Канада. Най-малко 40 души са били убити, милиони са без ток и транспорт. Северо-източната част на САЩ е силно опустошена.

Опустошителната супер буря Sandy най-много е засегнала източното крайбрежие на САЩ, което е довело президентът Барак Обама да обяви "голямо бедствие" в щата Ню Йорк – регистрирани са заблатяване в системата на метрото, наводнения в ниско разположените улици, които в момента се почистват от властите. Щетите буквално са огромни – вижте снимките по-долу, най-уязвимите райони са маркирани в синьо на втората карта. Безпрецедентни 13 фута (3.9 м) прилив на морска вода се е случил късно в понеделник вечерта в Манхатън и Ню Йорк на фона на предишния рекорд от 3 фута (90 см) – долната част на Манхатън е потопена.
Манхатън е "пост-апокалиптичен". В Ню Джърси цари хаос. Точно една седмица до изборния ден и предизборната кампания е на пауза.
В Белият дом президентът вече е подписал две декларации за бедствие, вследствие последствията от урагана Sandy. Самите кандидати най-малкото се въздържат от явно политиканстване в момента, но Sandy открадна светлината на прожекторите от Мит Ромни: "Направете разлика можете" все пак е казал той. Барак Обама ако си спомняте прекрати предизборната си кампания и се върна в Белия дом преди започване на бурята – той не пренебрегна голямото бедствие, за да спаси политическата си кариера, не изостави държавата си заради личния си интерес и в момента просто действа както се полага и трябва, и показва какво е да си президент за всичко. Той го прави добре, а това помага на политическата му кариера дори в кулоарите. Мит Ромни наистина не може да се конкурира с това. На http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-20143185 чуйте President Obama: "The storm is not yet over". Чуйте и какво казва Ромни!
Източник Mark Mardell North America editor

вторник, 30 октомври 2012 г.

"Super бурята" Sandy премина през източната част на крайбрежието на САЩ, носейки проливни дъждове, силни ветрове и тежки наводнения. Комисията за ядрено регулиране съобщава - обявена е тревога за атомната мощност на Ойстър Крийк в Ню Джърси, поради нарастващите води. Временно е спряна за презареждане с гориво.

Тропическата буря(каквато е „Санди”) се класифицира като ураган, когато скоростта на вятъра достигне седемдесет и четири mph
Ураганът може да изразходва толкова енергия, колкото 10 000 атомни бомби през целия му жизнен цикъл
Спиралата на урагана се дължи на ефекта на Кориолис, който се генерира от въртенето на Земята

Съставките за перфектната буря?
В Ню Йорк около 375 000 жители са били евакуирани от долната част на Манхатън и други райони, тъй като реките Хъдсън и Източна са започнали да преливат.

"Долен Манхатън е покрит с морска вода" по думи на Хауърд Глейзър, директор на операциите на правителството на щата Ню Йорк "Аз не преувеличавам. Морската вода се втурна в тунела на метрото (
връзката на Манхатън с Лонг Айлънд)".

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг е заявил, че скокът на бурята е бил по-висок от най-високата прогноза, но очаква водите да започнат да се отдръпват от полунощ местно време.

Търговията на Нюйоркската фондова борса и Nasdaq остава спряна за втори пореден ден до вторник (очаква се сряда да отворят). Седалището на ООН в Ню Йорк също е затворено.

Асошиейтед прес съобщават за 10 смъртни случаи в Ню Джърси, Ню Йорк, Мериленд, Пенсилвания и Кънектикът - някои поради паднали дървета.

В допълнение към смъртните случаи в САЩ, канадска жена е била убита от летящи отломки в Торонто. „Sandy” по-рано е убил  десетки хора, тъй като е преминал и през Карибите, предимно в Хаити.

Към 8,30 бълг.време тази територия е била обхваната от урагана "Санди":
Във Вашингтон, окръг Колумбия, федералните правителствени служби ще бъдат бъдат затворени до сряда. Прогнозната Eqecat фирма казва: „Оценката за бедствието прогнозира, че Санди може да доведе до икономически загуби за САЩ между $ 10 млрд. и $ 20 млрд. (£ 6.2bn-£ 12.4bn). "Sandy" заплашва 800 мили (1290 км) откос в територията на САЩ - от Атлантическия океан до Големите езера в Mid-West. От бурята се е случило срутване на почвата в близост до Атлантик Сити в Ню Джърси в около 20:00 часа местно време (полунощ по Гринуич), ветровете и към момента са с над 80mph (129km / h). До деветдесет и един сантиметра сняг се очаква да падне над Appalachian планина в Западна Вирджиния, Вирджиния и Кентъки.
Източник: http://www.bbc.co.uk/weather/