вторник, 7 декември 2010 г.

ПРОМЕНИХТЕ ЛИ БЪЛГАРИЯ ЗА 21 ГОДИНИ «СДС»? ИЛИ СМАЧКАХТЕ МЕЧТИТЕ, ВОЛЯТА И СИЛАТА НА МИЛИОНИТЕ БЪЛГАРИ ЗА ПРОМЯНА!

Честит рожден ден, СДС. Идеята е жива, партията – не толкова

На 7 декември 1989 година в мазето на Института по социология при БАН се създава Съюзът на демократичните сили – политическата сила, излъчила двама президенти на България (Желю Желев и Петър Стоянов) и двама министър-председатели (Филип Димитров, първият некомунистически премиер след 1945 година, и Иван Костов), без да се броят служебните. Учредители са Независимото дружество за защита правата на човека, Клубът за гласност и демокрация, “Екогласност”, Независимата федерация на труда „Подкрепа“, Комитетът за защита на религиозните права, свободата на съвестта и духовните ценности, Клубът на незаконно репресираните след 1945 г., Независимото студентско дружество, Движението за гражданска инициатива, БРСДП (о), БЗНС „Никола Петков”. За първи председател на СДС е избран Желю Желев.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Телеграфно историята по-нататък: първите митинги през зимата на 1989-а, Кръглата маса в началото на 90-а, отпадането на член 1 от Живковската конституция (ръководната роля на БКП), вестник “Демокрация” (февруари 90-а), първите свободни избори (и загубата им, юни, 90-а), “Желю – президент”, август 90-а, гладната стачка на 39-те, изборите през 1991 и победата с “малко, но завинаги”, правителството на Филип Димитров, Боянските ливади, сините мравки и неговото падане, Жан-Виденовата зима (1996) и въстанието срещу нея, “Той е” (Петър Стоянов, 1996-а), правителството на Иван Костов (1997) и поканата за преговори с ЕС, тежката загуба на изборите през 2001 година (НДСВ), разцепването през 2004 (ДСБ, Костов), още по-тежката загуба на изборите през 2005-а (Тройната коалиция), Синята коалиция (2009) и още по-тежката загуба (15 мандата) на парламентарните избори същата година.
Винаги е битувало подозрението, дори и сред самите основатели, че СДС е бил създаден от бившата Държавна сигурност като средство за контролиране на опозицията и че в него са били внедрени множество агенти. Може и да е така. Може и да не е.
Но няма значение, понеже СДС в онези години пое енергията на страшно много хора, които искаха най-напред две неща: възмездие за комунизма и комунистите и свобода. Това, 21 години по-късно, остава почти непроменено. Само дето СДС вече не е същият.
СДС и през 91-а, и през 97-а, когато беше на върха, улавяше точно тези настроения. Лично например съм присъствал, когато през 97-а Костов застана на стълбите пред Партийния дом в София и каза в прав текст: Утре, като вземем властта, комунистите ще идат в затвора. Срещу това обещание СДС спечели най-внушителната победа в новата ни политическа история. Обаче нито един комунист не отиде в затвора.
Това, което е давало сила на Съюза на демократичните сили през годините, е негласното обещание, че “ние няма да бъдем като комунистите”. Няма да уреждаме свои хора, ще дадем шанс на почтените и кадърните.
Управлението на СДС през 1997-2001 свърши страшно много работа, фактически членството на България в НАТО и ЕС беше подготвено тогава, за следващите правителства останаха предимно церемониите. Заедно с това обаче СДС отряза корените си, отдалечи се от първоосновата. Заприлича на БКП. Както казваха местните от Благоевград например, без “бележка от комитето” (общинския съвет на СДС) работа не можеш да почнеш.
Затова въпреки видимите и безспорни успехи през 2001-а СДС беше жестоко наказан. Милионите избиратели се оттекоха в друга посока, понеже вече не можеха да се разпознаят в тази партия.
И когато някой (Симеон през 2001-а) им обещаваше почтеност или възмездие за комунистите (Борисов, 2009), те гласуваха за него, понеже все се надяват, че ще се сбъднат мечтите от късната есен на 1989 година: България да бъде страна на почтените и свободни хора.
“Вземи панелите, трабанта, но въздуха ми остави…”



Коментирали клипа:
... Драги съотечественици, лично вас обвинявам, че показахте върховна слепота! По-възрастните от вас, които скачаха, трошаха, биха се и свиркаха - не видяха ли, че едни и същи се съюзяват след 90та да управляват? Къде ви бе лампичката в главата когато СДС и БСП се опипваха и се самозадоволяваха взаимно? Не сме искали промяна - не сме, я получили и до днес! Защо оставихте същите да управляват веднага след 10ти Ноември 1989 година? Аз ли да поема вината, когато бях смо на 4 годинки... сега всички го д.х.т

... Смърт за всички комунисти! Не ме интересува, тоя бил работлив, оня бил добър по душа, третият бил невинен. Добрият комунист е мъртвият комунист! Бих умрял, само за да видя цялата тази долна невежа ненаситна подла страхлива мърлява паплач разстреляна и погребана. Бих умрял, за да го видя, да видя как всеки комунист и всяко комунистическо копеле гние в плитък гроб. Защо ли? Защото тогава децата ни ще живеят.
От ЕКИПНЮЗ.ком

Интернет адресите свършват през януари догодина

Дойде времето IPv6 да замени сегашния интернет протокол IPv4, за да осигури милиарди нови адреси
Използваният в момента интернет протокол версия 4 (IPv4) управлява около четири милиарда адреси и той вече е достигнал лимита си
От години се говори как интернт адресите в сегашното уеб пространство някой ден ще се окажат изчерпани. Е, ето че дойде времето за това – те ще свършат само след месец, в началото на следващата година
Резервът на наличните адреси в Интернет, които се използват по света, ще бъде изчерпан през януари, предупредиха експерти.
Интернет адресите се разпределят от "Интернет корпорация за имена и адреси" (ICANN), която ги предоставя на регионални организации по целия свят, допълва technews.bg.
"Наличният пул от централни адреси ще бъде изчерпан през януари", заяви Ернесто Майо, директор комуникации на Секретариата за интернет адреси за Латинска Америка и Карибския басейн.
"Тази седмица са използвани четири блока от интернет адреси, - обяснява Майо. - Останали са само пет и е взето решение, че те ще бъдат разпределени за всяка от петте регионални организации-регистри".
Все пак Майо казва, че ситуацията "не е сериозна", защото нов интернет протокол ще позволи генериране на милиарди нови интернет адреси.
Използваният в момента интернет протокол версия 4 (IPv4) управлява около четири милиарда адреси и той вече е достигнал лимита си.
Но новият интернет протокол, наречен IPv6, ще даде възможност да се регистрират и обслужват милиарди нови адреси.
Протоколът IPv6 поддържа 128-битова адресация, за разлика от 32-битовия IPv4. Адресното пространство на новия интернет протокол възлиза на 340 282 366 920 938 463 463 374 607 431 768 211 456 IP-адреса, докато това на IPv4 е само 4,3 млрд.
Повечето потребители изобщо няма да усетят някаква разлика по време на прехода. Интернет доставчиците обаче трябва да побързат с промяната.
Специалистите очакват IPv4 и IPv6 мрежите да съществуват паралелно в продължение на няколко години. Най-голямата трудност на прехода изглежда е да се преработят приложенията за IPv4 за работа на IPv6 мрежи, а не проблемите с пускането на IPv6 мрежи. / Актуално

Гугъл пусна в САЩ онлайн магазин за електронни книги
От днес (05.12.2010) Гугъл (Google) предлага услугата Гугъл иБукс (Google eBooks) и Гугъл иБукстор (Google eBookstore), въвеждайки дългоочаквана система, която позволява на читателите да купуват електронни книги онлайн и да ги четат чрез множество устройства, съобщиха световните агенции и сайтът computerworld.com.
Услугата Гугъл иБукс е достъпна на адрес books.google.com, където читателите от САЩ могат да купят желаното сред "стотици хиляди" заглавия и да четат над 3 милиона книги, съобщи продуктовият мениджър на компанията Ейбархам Мъри. Досега бе възможно само търсенето и четенето на електронни книги.
За потребители извън САЩ услугата ще стане достъпна в началото на 2011 година. За да купуват, четат и съхраняват закупените книги, потребителите могат да използват преносими компютри, ноутбуци, таблет компютри, смартфони, както и повечето електронни "четци", посочи Мъри. Изключение обаче е устройството Киндъл (Kindle) на Амазон (Amazon). / Актуално

Топ въпросите на 2010 година в Yahoo
Вратовръзките, наднорменото тегло и целувките
В топ 10 на най-задаваните въпроса са попаднали още вечният философски "Какво е любовта" и прагматичният "Как да си сварим яйце?"
Една от най-големите интернет търсачки Yahoo представи годишната си класация на топ въпросите, отразяващи конюнктурата на информационния пазар и интересите на ползвателите.
"Как да завържем вратовръзката си?" - е въпросът, който ползвателите на глобалната мрежа са задавали най-често през отминаващата 2010 година, се твърди в обзор, цитиран от РИА "Новости".
В класацията по популярност следват "Как да свалим наднорменото си тегло?" и "Как е правилно да се целуваме?", допълва БТА.
В топ 10 на най-задаваните въпроса са попаднали още вечният философски "Какво е любовта" и прагматичният "Как да си сварим яйце?".
Най-горещата новина на годината в Yahoo е инцидентът в Мексиканския залив, признат за най-голямата екологична катастрофа в света, причинена от компанията "Бритиш петролиум".
В тройката на топ новините попадат още информациите, свързани със Световното първенство по футбол и с певицата и актриса Майли Сайръс.
По различен начин изглеждат питанията от смартфони, където приоритетни ключови думи са Национална футболна лига, Лейди Гага и Риана. В различните страни ползвателите на интернет се вълнуват от различни въпроси и теми. За канадците например най-горещите информационни поводи са били Зимните олимпийски игри във Ванкувър, Световното първенство по футбол и "Американ айдъл".
В Бразилия всичките три първи места са заети от въпроси, свързани с имената на футболисти, кумири на нацията. Корейците са кликвали на футбол, вълнували са се от потопения южнокорейски кораб и смартфона.
Британците са посещавали най-много сайтове на лотарии, със свободни работни места и с прогнозата за времето. Италианците най-много са "надзъртали" във Фейсбук, в сайтовете за компютърни игри и в тези с хокоскопите. Германците за пореден път доказаха прагматичността си - те са търсили най-често пътни карти, прогнозата за времето и телефонни номера. / Актуално

"Сони" разработи йонно-литиеви батерии с царевица и зърна от кафе
Вече са готови две експериментални батерии от новия тип
В батериите скъпоструващият кобалт е заменен от вещество, получено от преработката на глюкозата в царевицата
Корпорацията "Сони" е разработила експериментален образец на йонно-литиева батерия, в която вместо някои редки метали са използвани екстракти от царевица и кафеени зърна.
В перспектива новата технология ще намали себестойността на устройствата и ще облекчи тяхното рециклиране, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на токийския печат.
Вече са готови две експериментални батерии от новия тип, допълва БТА. Те са достатъчни, за да се захранва с енергия портативен музикален плеър за два часа. В батериите скъпоструващият кобалт е заменен от вещество, получено от преработката на глюкозата в царевицата.
Клема е напрвена от екстракт от кафеени зърна. Корпусът на новия тип батерии е от растителни влакна, които лесно се рециклират. Вече съществува технология, която ще увеличи 100 пъти капацитета на батериите. Предстои да се повиши стабилността на новите устройства и да се решат проблемите, свързани с уязвимостта на растителните компоненти при нагряване. / Актуално

Високата температура е допринесла за появата на живот на Земята
Американски учени установиха, че при топли условия необходимото за еволюцията време е много по-малко
Резултатите показват, че без ензим за някои от реакциите ще са необходими 2 милиарда години
Специалистите отдавна спорят дали животът се е появил в студена или топла среда и колко време е минало, докато той еволюира до сегашната си сложност.
Изследвайки ефекта на температурата върху много бавните химически реакции, американски учени установиха, че при топли условия необходимото за еволюцията време е много по-малко, съобщи Сайънс дейли.
Ензимите и протеините, които отключват химическите реакции, са жизнено важни за клетките в човешкия организъм и за цялата природа, допълва БТА. Тези молекули са еволюирали постепенно, като са ставали все по-сложни и специфични.
За да покажат значимостта на съвременните ензими и как са се развивали, учените от университета на Северна Каролина потърсиха отговор на въпроса колко време е необходимо за реакциите без тяхно участие.
Резултатите показват, че без ензим за някои от реакциите ще са необходими 2 милиарда години, като най-бавните процеси зависят и най-много от температурата.
При една от реакциите покачването на температурата от 25 до 100 градуса Целзий е ускорило скоростта й 10 милиона пъти. Този резултат е доста изненадващ, защото в химията е прието, че температурата има сравнително малко значение, като скоростта се удвоява при затопляне с 10 градуса Целзий.
Високите температури вероятно са имали ключово значение за скоростта на реакциите в горещите извори и подводните комини. По-късно охлаждането на Земята е упражнило селективен натиск върху примитивните ензими и те са еволюирали, предполагат учените. / Атуално

Скоро денят ще се състои от 25 часа
Засега учените не посочват сигурно обяснение
Земята намалява скоростта си на въртене
Учени твърдят, че в бъдеще време денонощието ще се състои от 25 часа.
Международната служба IERS, която е позиционирана в Париж, наблюдава движението на планетата и съобщи, че Земята постепенно намаля скоростта си на въртене.
От 1972 година насам различни корекции във времето са били правени неколкократно. По принцип се правят корекции в размер на секунди, но учените са убедени, че скоро секундите няма да бъдат достатъчни. Ще трябва да се преправи циферблата, категорични са те.
За намаляването на скоростта на въртене на Земята е виновна Луната. Тя затормозява планетата с гравитацията си, обясняват част от учените. Други обясняват явлението с атмосферата, а трети - с океанските течения. / Актуално

Бактерия преобърна вижданията на НАСА за живот във Вселената
Екстремната форма на живот се храни с арсеник
Бактерии не просто ядат арсеника, а включват отровните му вещества директна в своята ДНК
Странно солено езеро в Калифорния е приютило също толкова странна бактерия, която благоденства в присъствието на арсеник, съобщи "Ройтерс". Учени признават, че нейното съществуване ги принуждава да предефинират някои от своите разбирания за живото.
Според тях невероятните бактерии не просто ядат арсеника, а включват отровните му вещества директна в своята ДНК.
Екипът, работещ към НАСА, подчерта, че откритието показва колко разнообразни форми може да приеме животът на Земята и че неимоверно разширява възможностите за търсенето му на други планети и спътници, допълва БТА.
"Направо бе разбита вратата на ограниченията относно това какви са възможностите за живот във Вселената" – каза Фелиса Уолфи – Саймън от Института по астробиология към НАСА, която ръководеше проучването. То показа как една от най-известните отрови на земята може да бъде източник на живот за някои същества./ Актуално

На мястото на Египет е имало езеро?
Изследователите са работили под ръководството на Тед Максуел
Изводите на учените се потвърждават и от археологическите находки
След като са анализирали топографските снимки, направени на Земята от спътник, американските учени са направили извода, че на мястото на съвременния Египет е имало езеро с дължина повече от 350 км и с площ повече от 68 хиляди кв. километра, съобщава Newscientist.com, цитиран от КРОСС.
Изследователите са работили под ръководството на Тед Максуел - геолог от Националния музей за авиация и космонавтика при Смитсъновия университет във Вашингтон. Според специалистите, езерото се е появило преди около 250 хиляди години, в район, наречен Тушка, недалеч от долината на река Нил.
Изводите на учените се потвърждават и от археологическите находки, при които са намерени вкаменелости на риби.
Както предполагат изследователите, главната причина за изчезването на езерото е станало намаляването на притока на вода от Нил. Наистина, има още една версия - езерото да се е образувало и за сметка на ледниците от близките планини и от подземни източници./ Актуално

Бракът облагородява мъжете
Семейните мъже са по-мили и се държат по-добре
Изследване на специалисти от университета на Мичиган дава отговор на въпроса защо семейните мъже са по-мили и се държат по-добре, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.
Авторите на проучването обясняват, че бракът влияе благоприятно върху поведението на мъжете, а освен това по-милите мъже са по-склонни към семеен живот.
Александра Бърт и колегите й от университета на Мичиган са установили, че мъжете, които проявяват по-малко антисоциални качества, са по-склонни към женитба. След като се оженят, самият брак допълнително потиска антисоциалното поведение.
"Бракът е полезен за мъжете, поне от гледна точка на влиянието му върху антисоциалното поведение, но данните от нашето изследване показват, че не е случайност кои мъже избират да сключат брак", казва Александра Бърт.
Изследването е обхванало 289 двойки близнаци, които били наблюдавани в продължение на 12 години - между 17 и 29-годишна възраст. Специалистите са установили, че за онези от тях, при които на 17 и 20 години са били наблюдавани по-ниски нива на антисоциално поведение, вероятността да са семейни на 29 години е била по-голяма. Веднъж сключили брак, при мъжете се наблюдава още по-голямо понижение на нивата на антисоциално поведение.
Семейните представители на силния пол прекарват повече време със съпругите си, отколкото с приятелите си, а често проявите на антисоциално поведение са плод на групова дейност. Женените мъже освен това се интересуват от мнението на половинките си и могат да загубят повече, ако вършат незаконна дейност, обясняват изследователите. / Актуално

Красивите жени по-трудно си намират работа
Красивите млади жени с ярка външност по-трудно си намират работа, отколкото недотам симпатичните представителки на нежния пол. До този извод са стигнали група израелски специалисти от университета "Бен Гурион", извършили социологическо проучване, съобщи в. "Дейли телеграф".
Израелските социолози са наблюдавали подобна ситуация в повечето случаи, когато при наемане на работа в подбора на кандидатите са участвали жени.
По време на изследването е било установено, че красавиците получават много повече откази от потенциалните работодатели, отколкото по-малко привлекателните жени.
Според социолозите причината е в завистта, която жените изпитват към потенциалните си колежки. БТА. / Актуално

Социолог: Човешкият живот не струва нищо в България
Лекарите са изключително настроени срещу медиите заради историята с починалото новородено в горнооряховската болница. Заговори се за политизиране и полицейщина, предаде бТВ. ( и с право / б/м.)

„Когато грозна истина лъсне за нас, сме склонни да прехвърляме вината на някой друг. Последните случаи – и случая с депутатите и скъпите подаръци и Калина Илиева, показват, че всичко зависи от едни човешки решения и липса на човешко достойнство”, коментира в студиото на „Тази сутрин” социологът Мира Радева. Андрей Райчев посочи, че лекарското съсловие е смъртно обидено.
Има ли убийство или няма?
Изключително сложен заплетен случай, който не може да се разследва нито в телевизионното студио, нито в парламента, а трябва да се разследва от прокурори, съдии и т.н. ”, каза Райчев.
„Вместо това излиза вътрешният министър и прочита СРС-та, взети в непрофесионална ситуация с циничен език и започваме да подозираме, че е станала голяма беля, но се изнася присъда преди разследване”, каза Райчев. И попита защо са оковали лекарите в белезници – по думите му те няма да бягат зад граница или да пребият полицаите. А освен това вече са арестувани други двама лекари в Благоевград.
„Отново ментето тука има тука няма показва някаква активност на властта, а нищо не е направила. Вместо това получаваме потребния на тази власт враг – лекарите.
Големият проблем е дали не са получени пари да се предизвика този аборт (глупости на търкалета! /б.м.)
Тъжната истина е излязла на повърхността. Може би действията на полицията са били пресилени... Тя (д-р Гецова) каза нещо, което стана ясно от СРС-тата, че не е вярно - че го е обдишвала, че се е борила за живота му. Лъжи от там излязоха, истината е, че човешкият живот не струва нищо в тази държава и ние непрекъснато го виждаме...Ние просто не уважаваме човешкия живот, каза Мира Радева (тази пък Мира, я бързо да се квалифицира поне малко медицински ... /б.м.). И посочи, че лекарите предварително са решили присъдата му – да умре. (не лекарите така са решили, а майката на детето. Да я попитат какво е правила с него. Ехографът е уред, а не лекар - той е показал, че детето е мъртво в утробата й.Точка. Някой от драгия заблуден гражданин да знае да разчита графиката му? Ами не знае. Тогава да си трае просто. /б.м.) Според нея разследващите органи могат да видят дали става дума за преднамерени действия и предизвикан аборт. / Актуално

Мира Радева: Бойко Борисов ще претърпи крах
Бойко Борисов може би ще претърпи крах. От тук нататък той е надолу, надолу, надолу. Причините са две – че предстоят избори и че това правителство не можа да изгради вярната основа, върху която да построява действията си. Дори сърцевината на това управление – строежът на магистралите се срути. Това заяви социологът Мира Радева в ефира на бТВ тази сутрин.
По думите й в такива случаи избирателят винаги плаща.
Скандал след скандал – лекарските истории, Калина Илиева, Анна-Мария Борисова– 19 парчета, добави Андрей Райчев. По думите му партията е в класическа ситуация на българските партии, но за края на мандата. "Кой ще плаща сметката на Калина Илиева?”, попита Радева. Това, според нея, е само една птичка и ще излязат и други след нея. Социологът посочи, че ако много хора осъдят бившия шеф на фонд „Земеделие” за парите, които не са им дадени по САПАРД, ще плаща данъкоплатецът.
"Изградиха властта си върху чужда вина", каза на свой ред социологът Андрей Райчев. Той припомни думите на Борисов: "Ние ги хващаме, а те ги пускат". "Той превърна това някой да е виновен в универсум на своята власт. И когато се окажат виновни неговите какво става – ще престанат да го обичат", категоричен е социологът.
Според Райчев обаче днес стабилизиращият фактор за страната е правителството Борисов. "Ако това правителство си отиде, страната ще се дестабилизира", смята той./ Актуално

"Уикилийкс": България доставя оръжие на враговете на Америка
САЩ противодействат на оръжейни доставки от страни от Източна Европа, включително България, за врагове на Америка, се твърди в документи на Уикилийкс
Съединените щати водят постоянна битка да пресекат притока на оръжия от източноевропейски страни за терористични групи и нестабилни режими в Близкия изток, гласят секретни документи, публикувани от Уикилийкс и цитирани от британския вестник "Гардиън".
Американски служители са правили опити да се намесят в повече от десет международни сделки на страни като Украйна, България, Армения и Китай за доставки на оръжия на клиенти в Иран, Ирак, Йемен и южен Судан. Според секретните документи на Уикилийкс американски служители имали откровени размени на мнения с правителства на държави от бившия съветски блок, пише "Гардиън".
През януари тази година американското посолство в София предупредило българското правителство да не одобрява сделка, финансирана от Обединените арабски емирства, за доставка на 30 000 пушки, 100 000 високо експлозивни снаряда, гранати и боеприпаси на Йемен от българския производител на оръжие Арсенал.
Секретните документи сочат, че американски военни поискали достъп до йеменското въздушно пространство, за да пресичат контрабандата с оръжие, извършвана от трафиканти, които прехвърляли с малки плавателни съдове оръжия през Червено море в Судан и на Хамас в палестинските територии.
Освен това имало въпроси около ролята на България през 2008 г., когато бившият държавен секретар Кондолиза Райс наредила на дипломати в Армения да се оплачат от оръжейна пратка от България, която била използвана за смъртоносни атаки срещу американските сили в Ирак.
Американски дипломати упрекнали арменския министър на отбраната, че лично улеснил продажбата на 100 противотанкови ракети RPG-22 българско производство и на картечници за Иран. Близо 10 на сто от тях преминали в ръцете на шиитски бойци в Ирак и били използвани в смъртоносни нападения срещу американските сили през 2008 г.
Въпреки уверенията на арменското правителство, че българските оръжия ще бъдат използвани само в Армения, американски военни в Ирак намерили две такива оръжия със серийни номера, съвпадащи с номерата на продадените на Армения оръжия, пише "Гардиън", като цитира публикацията на Уикилийкс. БТА. /Актуално

Уикилийкс" потвърди, че в Белгия има американски ядрени оръжия
Може би е дошло времето министърът на отбраната Пиетер де Крем да потвърди официално присъствието
Последните публикувани разкрития от сайта "Уикилийкс" потвърдиха една отдавна известна информация, когато обаче никога не е изричана официално - че в Белгия има американски ядрени оръжия, предаде БТА.
Потвърждението е открито от белгийския вестник "Стандаард" в дипломатическа телеграма от 12 ноември 2009 г., изготвена в американското посолство в Берлин. В нея се посочва, че американски ядрени заряди има в Германия, Холандия, Белгия и Турция.
Телеграмата, отбелязват с почуда и недоумение белгийски медии, не е класифицирана като "секретна" или даже като "конфиденциална и забранена за прочитане от чужди граждани", а само като "конфиденциална".
В тази връзка в Белгия бе припомнена оценката на директора на неправителствената Група за изследвания и информация по въпросите на мира и сигурността (ГРИП) Бернар Адам, че в белгийската база на ВВС "Клейне Брогел" още от 60-те години на миналия век са складирани между 10 и 20 американски ядрени бомби В-61.
Дълги години САЩ изискват от Белгия да се придържа стриктно към политиката нито да отхвърля, нито да потвърждава наличието на американски ядрени оръжия в страната. Може би е дошло времето министърът на отбраната Пиетер де Крем да потвърди официално присъствието в Белгия на този продукт от времето на Студената война, без след това да се кълне, че е допуснал езикова грешка, коментират белгийски наблюдатели. / Актуално

Арестуваха създателя на WikiLeaks в Лондон
Джулиан Асандж сам се явил в полицейско управление
Основателят на сайта WikiLeaks Джулиан Асандж е бил арестуван в Лондон, съобщиха от Скотланд ярд.
39-годишният австралиец отхвърля обвиненията за сексуални престъпления срещу две жени в Швеция.
Асандж е бил задържан в изпълнение на Европейска заповед за арест, след като се явил в полицейско управление в Лондон.
Очаква се по-късно той да се яви пред съд в Уестминстър.
От WikiLeaks заявиха, че продължават да работят нормално след ареста на основателя на сайта.
Няма да променяме плановете си за публикации днес и следващите дни, съобщи говорителят на сайта Кристин Храфнсън.
Шведските власти обвиняват Асандж в изнасилване, незаконна принуда и сексуален тормоз, които се предполага, че са били извършени през август 2010 г.
39-годишният Асандж, който е австралийски гражданин, е под силен натиск, откакто публикува стотици хиляди секретни документи за войните в Ирак и Афганистан, както и десетки хиляди класифицирани американски дипломатически писма.
Асандж получи нов удар в понеделник, когато швейцарските власти закриха една от банковите му сметки. Тя е един от източниците за финансиране на сайта WikiLeaks. / Днес

Преговорите с Иран ще продължат в Истанбул
Следващият тур от преговорите по иранската ядрена програма, които започнаха вчера в Женева, ще се състои в края на януари в Истанбул. Това оповести вчера иранската държавна телевизия, пише вестник „Сабах".
В срещата участват Иран и петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Великобритания, Русия, Китай, Франция) плюс Германия. Все още не се посочва точна дата за следващата среща.
В същото време се посочва, че преговарящите страни са постигнали съгласие за пълно сътрудничество при следващия кръг. / Нюз.бг

Русия разположи установки „Смерч” в Южна Осетия
Руски дивизион, окомплектован със системи за залпов огън „Смерч" е бил разгърнат в близост до столицата на Южна Осетия Цхинвали, съобщи newsru.com, позовавайки се на "Интерфакс".
"В състава на руската Четвърта военна база, дислоцирана в републиката, има дивизион с установки за изстрелване на ракети "Смерч". Системата се явява едно от основните оръжия за възпиране на евентуална агресия от грузинска страна", коментира представител на руските въоръжени сили.
По думите му, става въпрос за гвардейски дивизион, съставен от опитни професионални войници, които са в непрекъсната бойна готовност.
В базовия си вариант "Смерч" е мобилна система за залпов огън с 300-милиметрови неуправляеми ракети. Тя може да порази цел, отдалечена на между 20 и 70 километра. "Пороят" от реактивни снаряди може буквално да изпепели 70 хектара земя. Времето за подготовка на залп е само няколко минути.
Междувременно БТА съобщи, че самолетът, с който е пътувал грузинският външен министър, е извършил аварийно кацане. Григол Вашадзе пътувал за Брюксел, където се провежда заседание на Съвета Грузия-ЕС.
"Боинг-737" на компанията "Луфтханза" излетял в 5:03 ч. местно време от Тбилиси за Мюнхен, но поради техническа повреда бил принуден да се върне на летището след 45-минутно кръжене над града. От авиокомпанията обявиха, че причина за инцидента е била неизправност на регулатора за налягането в пътническия салон на самолета. / Нюз.бг

Спор за ядрени отпадъци – в Германия или в Русия да бъдат
Хората около завод "Маяк" са уморени от ролята на "опитни зайци"
Министерството на околната среда на Германия забрани транспортирането на радиоактивни отпадъци в Русия.
Ядрените отпадъци беше планирано да бъдат откарани в ядрения център „Маяк“ в Челябинска област в Русия, но срещу това активно се обявиха активисти на германски и руски екологични организации, предаде Дойче веле.
„Не виждам предпоставки за безвредна утилизация на горивните елементи“, каза министърът на околната среда Норберт Ретген в Бон.
По-специално на транспортирането и последващото съхраняване пречи фактът, че установката за преработка на отпадъци в „Маяк“ в момента не работи.
„Маяк“ е един от най-големите руски центрове за преработка и съхраняване на отработено ядрено гориво, част е от корпорацията „Росатом“.
Предприятието се намира край град Озерск, Челябинска област, пише РИА Новости.
По данни на Международната агенция за атомна енергия между 1949 г. и 1956 г. в местните реки са попаднали около 76 милиона куб. м течни атомни отпадъци.
А през 1957 г. в предприятието става голяма техногенна авария – разрушава се съд с високо радиоактивни отпадъци, които замърсяват десетки квадратни метра територия. Тогава с радиоактивни отпадъци е замърсена река Теча.
Германия планираше да изпрати от междинното хранилище Ахаус, провинция Северен Рейн – Вестфалия, в Русия общо 951 отработени елемента. Местните медии наричат тези отпадъци „наследство от студената война“, тъй като елементите са изпратени от СССР в ГДР и дълго време се съхраняват в центъра за атомни изследвания Дрезден-Росендорф, докато през 2005 г. отпадъците не бяха транспортирани в Ахаус.
Този план предизвика остра критика от страна на опозицията и активисти еколози.
Обществени екологични организации се обърнаха към германския канцлер, президентите на Русия и САЩ, генералния директор на МААЕ с искане да не се допусне внасянето в Русия на отработеното ядрено гориво от Германия. Обръщението беше подписано от 137 екологични групи от Русия, Германия и САЩ.
„В резултат на преработването на отработеното ядрено гориво в околната среда ще бъдат изхвърлени хиляди кубични метра само течни радиоактивни отпадъци. В зоната на замърсяване от дейността на този завод се намират минимум няколко хиляди души, които живеят край река Теча, в чийто басейн се изхвърлят отпадъците“, казва Владимир Сливяк, съпредседател на организацията „Екозащита“.
В Русия представители на Грийнпийс заявиха, че територията около комплекса „Маяк“ вече и без това е толкова замърсена и хората са уморени да живеят в постоянно напрежение и „да играят ролята на опитни зайци“.
Според еколозите съвсем не е задължително радиоактивните отпадъци да бъдат транспортирани в Русия – Германия разполага с всички възможности за обезпечаване на безопасното съхраняване на опасните отпадъци.
Въпросът за съдбата на ядрените отпадъци предстои да бъде обсъден от правителството на Германия, предаде Интерфакс.
„Заинтересовани сме горивните елементи да не останат завинаги в Ахаус“, заяви Карл-Теодор Хутнер от министерството на науката на провинция Саксония.
Според специалисти хранилището в Ахаус може да се използва за съхраняване на ядрени отпадъци максимум до 2036 години, пише NEWSru. / Днес

2 златни милиона влязоха в хазната Държавата отне накитите при опит за контрабанден внос
Близо 2 млн. лева са влезли в хазната от продажбата на около 80 кг изделия от благородни метали и скъпоценни камъни през ноември 2010 г., съобщиха от Националната агенция по приходите.
Това са резултатите от първите търгове за конфискувани златни, платинени и сребърни бижута, които НАП обяви в Пловдив, Бургас и София.
В наддаванията и в трите града се включиха най-вече представители на производители и търговци с изделия от скъпоценни метали.
АСН / Стандарт

ПРЕЗИДЕНТЪТ ВИДЯ ДЪРЖАВНА КРИЗА В СКАНДАЛА "КАЛИНА ИЛИЕВА"
Президентът Георги Първанов застана зад идеята избирателите да могат да оттеглят депутати от парламента при допуснати нарушения на законодателството. Предложението е по повод скандалното участие на народни представители в промоция на мобилни телефони.
Първанов аргументира предложението за разширяване на правата на избирателите с това, че един депутат се избира не само с гласовете на партията, но и с доверието на обществото. "Допуснатите от него грешки трябва да се разглеждат от по-широк кръг от хора, които да определят санкцията", обясни държавният глава.
Той коментира още, че вижда много пробойни в политиката на правителството в отделни сектори и би разширил списъка с исканите оставки, който беше заявен от лидера на ДСБ Иван Костов.
"Премиерът Бойко Борисов сам трябва да реши какви мерки да предприеме особено във връзка със скандалите около бившия шеф на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева", допълни Първанов. Според него отговорността за този пропуск е и политическа, и персонална. "Всичко това показва сериозна криза в управлението на държавата", отсече Първанов. /БЛИЦ


Борисов: Смучат си от пръстчетата
Според социолога Мира Радева ремонт на кабинета изглежда много логичен, Андрей Райчев смята, че е неизбежен
"Аз се радвам, че това са успели да изсмучат от пръстчетата си". Така премиерът Бойко Борисов коментира пред Нова телевизия вчерашните призиви на Иван Костов за оставки на министри и обвиненията към тях.
"Това са министерските постове, за които те настояваха да имат министри", заяви премиерът. Но въпреки въпросите на водещия, Борисов не уточни какви са били конкретните желания на Синята коалиция техни представители да заемат министерски кресла.
"Не съм го чувал какво е казал Иван Костов. Те се редуват - единият ден е Иван Костов, на другия - Мартин Димитров. Въобще не им обръщам внимание. Всеки ден по някоя глупост казват", заяви министър-председателят.
Имаше важно политическо решение - приемането на бюджета и те не гласуваха, припомни премиерът, обяснявайки защо не смята за свои партньори сините.
"Всеки ден да се изказват срещу правителството - разбирам веднъж в седмицата, два пъти в седмицата, три пъти да се изказват, ама всеки ден да се изказват и да пишат писма срещу нас в ЕНП, и да казват, че искат да изкараме мандата - е, ясно е, че те не искат", смята Борисов.
И продължи: "Ясно е, че статуквото и проектът АБВ с Първанов е абсолютно ясен, че това е тяхното желание - синьо-червено."
Кажете ми по времето на Костов, за кой човек изобщо се знаеше за какво е сменен, риторично попита премиерът.
Запитан за проблемите с Околовръстното шосе и наводненията там, Борисов каза, че "няма по-хубаво шосе от Южната дъга - затова да си отива министър и то един от най-добрите?! Ние сега строим магистрали и спортни зали - затова ли да махна Росен Плевнелиев?", попита премиерът.
За искането на оставката на Вежди Рашидов заради скандала с Мишел Бонев и протеста на кинодейците, Бойко Борисов каза: "В условия на криза, върви и реформа в театъра, няма напрежение там, пълни са залите. А когато кинодейците идват при мен, са изключително доволни".
За работата на транспортния министър Александър Цветков, премиерът смята, че за първи път фирмите в транспортно министерство, с изключение на БДЖ, са излезли на печалба, дори и Аерогара София. Борисов съобщи, че тези дни ще бъде подписан заем със Световната банка за БДЖ, за да могат и там да вървят реформите.
Сините поискаха оставката на транспортния министър заради сблъсъка на корабите в Черно море, но премиерът беше категоричен, че "това е абсолютна глупост - той няма никаква вина там. Все едно да го махна, защото сутринта е изгряло слънцето и е залязло". Няма грешка на българската държава в този случай, каза Борисов.
"Не мога да повярвам, че Костов е казал такива неща", недоумява министър-председателят. Борисов дори се извини в аванс на Костов, защото не може да допусне, че той е говорил "подобни неща".
За евентуална оставка на министъра на образованието Сергей Игнатов, Борисов каза, че протестите на БАН са ясни: "искаме да реформираме БАН, предстои приемане на нов закон в парламента, за да може науката, която се прави в БАН, да обслужва директно фирмите и производството". Толкова пари за образование никога не са давани, дори и в условията на финансова икономическа криза, защити Борисов образователния министър.
"Сагата с Калина Илиева съм я приключил преди два месеца
и не съм чакал Костов да ми казва. В момента, в който са направени проверките, незабавно тя бе отстранена". Така премиерът защити земеделския министър Мирослав Найденов от искането на Костов за оставката му заради скандала с Калина Илиева. Затова, че някой е заблудил някого, вината не е колективна, а персонална, изтъкна Борисов. По думите му никой не е предполагал, че Илиева е лъгала за дипломата си, а и не е било нужно да лъже затова.
Запитан за най-новия министър - Стефан Константинов, и за това, че той трябва да бъде уволнен заради скандала в болницата в Горно Оряховица според сините, Борисов се зачуди: "какво е направил Константинов, да не би той да е говорил на циничния език за лекарите там".
На въпрос дали поставя под съмнение качествата, на който и да е министрите, премиерът отговори: "аз, когато трябва да сменям министри, ги сменям, без да чакам някой да ме подсеща".
"От тук нататък Борисов е надолу, надолу, надолу,
сега сигурно ще ми се ядосат за това, което казвам, но най-вероятно той ще претърпи много тежък крах на изборите", коментира скандалите социологът Мира Радева тази сутрин за Би Ти Ви.
По думите й това правителство не можа да изгради вярната основа, върху която да построява действията си.
"Сърцевината на това управление – което е строежът на магистралите, видяхме как се срути. Кой ще плаща сметката на Калина Илиева, айде за Румяна Желева ние я платихме, ама ни се изми лицето след това. Калина Илиева е първата птичка и много други ще я последват. Но това ние ще го платим от нашия джоб", каза Радева.
Три кабинета имаха пълен мандат, а сега се връщаме към времето на Виденов, категорична бе тя.
Според Радева ремонт на кабинета изглежда много логичен.
Социологът Андрей Райчев коментира, че положението на Борисов наистина е критично и драматично.
"Обикновено една партия е много успешна в началото – всичко започва с вяра, надежда, любов. При Борисов е обратното – той започва с любов, след това идва надеждата и после вярата. Тези депутати изградиха властта си върху чужда вина. Помните ли – ние ги хващаме – те ги пускат", коментира Райчев.
Според него, ГЕРБ в момента губи разрушително.
"До дни Синята коалиция е вънка и тя ще стане яростна опозиция. За разлика от лявата опозиция, господин Костов има дясна политика. Сидеров ще държи властта в страната след това", коментира Андрей Райчев, който също смята, че ремонт на кабинета е неизбежен. / Вести.бг

Цоло Вутев - най-богатият българин
Най-богатият българин се оказа управителят и съсобственик на "Геотехмин" Цоло Вутов. Това показва класация на родните богаташи, направена от в. "Пари" и публикувана в изданието "100-те най-богати българи", което от днес е на пазара.
Групата "Геотехмин" има дейности в минната индустрия и строителния бранш. Богатството на Вутов се равнява на 438.2 млн.лв.
На второ място след Вутов се нарежда председателят на съвета на директорите на "Петрол Холдинг" Митко Събев (414.7 млн. лв.).
Следват го представляващите "Химимпорт" Иво Каменов и Марин Митев (296 млн. лв.) и собственикът на "Агрохолд" Васил Златев (286.7 млн. лв.).
Най-богатата дама в България е Цветелина Бориславова - председател на надзорния съвет на СИБанк. Тя е на 13-о място с богатство от 219.8 млн. лв. Днес Бориславова добави още 141 милиона към божгатството си, след като продаде дела си от 16% в трезора.
"Най-бедният" в класацията е Татяна Сотирова, съдружник в телекомуникационната компания "Булсатком", за която е изчислено, че има богатство в размер на 36.985 млн. лв.
АСН /Стандарт

19 страни бойкотират връчването на Нобеловата награда за мир
Нобеловият лауреат Лю Сяобо излежава 11-годишна присъда
Нобеловият комитет на Норвегия обяви, че Китай и още 18 страни ще бойкотират церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир в знак на протест срещу награждаването на китайския дисидент Лю Саобо.
Русия, Казахстан, Колумбия, Тунис, Саудитска Арабия, Пакистан, Сърбия, Ирак, Иран, Виетнам, Афганистан, Венецуела, Филипини, Египет, Судан, Украйна, Куба и Мароко отказаха да присъстват на церемонията.
Връчването на Нобеловата награда за мир ще се състои в петък. / Днес.бг

Далай Лама се намеси в скандала за Нобеловата награда
Съпругата на отличения китайски дисидент е под домашен арест
Живеещият в изгнание тибетски духовен водач Далай Лама разкритикува китайското правителство, което се противопостави на удостояването с Нобелова награда за мир на дисидента Лиу Сяобо.
В момента той излежава 11-годишна присъда заради създаването на „Харта 08“, в която иска многопартийна демокрация и спазване на човешките права в Китай.
Китайското правителство "не цени различното мнение", а изграждането на отворено общество е "единственият път да бъдат спасени всички хора в Китай", казва Далай Лама пред японски медии.
Междувременно се появиха информации, че съпругата на Лиу е поставена под домашен арест, след като той посвети наградата на "мъчениците" от Тянанмън през 1989 година.
При обявяването на тазгодишния носител на приза Нобеловият комитет заяви, че Лиу Сяобо е „най-яркият символ“ на борбата за спазване на човешките права в Китай. / Днес.бг

Електронните цигари – по-опасни от обикновените?
Учени призовават нововъведението да бъде спряно от продажба
Учените изразиха сериозни съмнения относно безвредността на електронните цигари, които се рекламират като безопасно средство за отказване от тютюнопушенето.
Специалистите от Калифорнийския университет призоваха продажбата на електронните цигари да бъде спряна.
Те са провели тестове на пет марки електронни цигари, като са отчели техния дизайн, точност на маркировката, съдържанието на никотин, наличието на дефектни части, начинът им на използване, херметичността, инструкциите за използване и дори рекламата.
Оказало се, че за разлика от обикновените цигари електронните внасят в организма изпарения, които го товарят с токсини.
Вредните вещества се отделят при нагряването на специалния патрон, лежащ в основата на конструкцията на цигарата, съобщи Hot-Info.ru.
По думите на учените от електронните цигари се развива дори по-силна никотинова зависимост. По този начин те не носят никаква полза на желаещите да спрат да пушат.
Производителите правят електронния заместител на цигарите много по-вкусен, като добавят различни ароматични вещества.
Освен това те не информират потребителите за последиците от използването им.
По-рано Световната здравна организация стигна до извода, че няма никакви доказателства за това, че употребата на електронни цигари е безопасна за човешкото здраве. / Днес.бг

Големият адронен колайдер излезе във ваканция
Големият адронен колайдер – най-големият ускорител на елементарни частици в света, разположен на границата на Франция и Швейцария – на 6 декември спря за планова двумесечна ваканция.
Ролф Хойер, шеф на ЦЕРН: Фактът, че експериментите на колайдера така бързо преоткриха Стандартния модел, сам по себе си е голямо постижение. Това беше жизненоважна крачка, преди да изследваме нова физика, и тя поставя добра основа за следващата година.
На дисплея за състоянието на ускорителя се появи надпис "End of run 2010" (край на работния сеанс за 2010 г.).
Нямаше сензационни открития за физиците, но те не бяха и очаквани – при подобни експерименти са необходими години за събиране на статистика, за да станат забележими новите ефекти. Едновременно с това обаче учените преоткриха известната на всички съвременна теория на елементарните частици и получиха някои принципно нови данни.
В края на февруари – началото на март 2011 г. Големият адронен колайдер ще бъде пуснат отново и ще бъдат възобновени експериментите с протони, а в края на следващата година отново ще се проведе сеанс по сблъсък на оловни йони, съобщава РИА Новости. / Днес.бг

Няма коментари: