четвъртък, 9 юни 2011 г.

ШЕНГЕН, БАЛКАНСКАТА ОС И ... НЕЗАКОННИЯ ТРАФИК КЪМ ЕС

Сн. Монументът в памет на Шенгенското споразумение

Влизането ни в Шенген се отлага - 09-06-2011

Eвропейският съюз реши да отложи присъединяването на България и Румъния към Шенген, въпреки че двете страни отговарят на техническите изисквания, съобщи АП.
«Това, което тревожи редица страни-членки е, че корупцията може да процъфтява в тези страни и така да отслаби защитата на границите», заяви френският вътрешен министър Клод Геан. Той предложи система за слагането на европейски служители до националните гранични служители като средство за допълнителна проверка.
Нидерландия отложи взимането на бързо решение, тъй като все още има съмнения дали двете страни са достатъчно силни за да осигурят ефективен контрол на външната граница на съюза. Това обрече приемането ни в Шенген, тъй като за него се изисква единодушие.
«Твърде рано е да се вземе решение сега и това може да отнеме време», заяви холандският министър по имиграцията Герт Леерс. «Задължително е всички съдебни реформи в България и Румъния да са ефективни и необратими.
Страните-членки ще преразгледат ситуацията през септември преди да вземат решение как да продължи процеса.
Източник : http://www.europe.bg/htmls/page.php?category=5&id=36242

Шпигел: Британско проучване показва световно недоволство от капитализма/09-11-2009

20 години след падането на Берлинската стена повечето хора са недоволни от капитализма, показва проучване на общественото мнение на ВВС, проведено в 27-те държави-членки на Европейския съюз. Данните показват, че най-добро мнение за свободната пазарна икономика имат хората в САЩ и Пакистан, съобщава „Шпигел Онлайн".
Според публикувано изследване по поръчка на BBC само 11% от запитаните граждани в 27-те държави от ЕС са на мнение, че капитализмът функционира добре в сегашната му форма. 23% намират свободната пазарна икономика за много дефектна.
Във Франция на това мнение са 43%, в Мексико 38 процента, а в Бразилия 35 на сто. Само в САЩ (25%) и Пакистан (21%) повече от една пета от населението е доволна от настоящия икономически ред.
Под впечатлението на най-лошата финансова и икономическа криза след 30-те години 51% от запитаните смятат, че пазарите трябва да бъдат по-силно регулирани. Само в Турция хората искат по-слабо регулиране.
Средно 23% от анкетираните в целия свят са на мнение, че трябва да бъде създаден един напълно нов икономически ред.
В 15 от 27 европейски държави-членки мнозинството от анкетираните се изказват за по-силен директен контрол на държавата върху предприятията. Мнозинствата в 22 страни искат правителствата да разпределят по-равномерно благосъстоянието.
54% от запитаните във всички страни приветстват Разпадането на Съветския съюз . Средно 22% намират за лошо нещо краха на комунистическата суперсила, 24% не дават отговор.
Положителното мнение за края на Съветския съюз е много изразено в Европа: 79% от немците, 76% от британците и 74% от французите продължават да се радват за краха му. За сравнение почти 70% в Египет оценяват негативно края на Съветския съюз.

Източник : http://www.europe.bg/htmls/page.php?category=5&id=36242


... 9 юни 2011 - Холандския министър съобщи, че ще вземе решение за присъединяването на България и Румъния през 2012 година. Приемането в шенгенското пространство трябва да се основава единствено на технически критерии, които са покрити в България и Румъния. В момента Германия, Франция, Холандия, Беглия и Дания прилагат двойствени критерии, защото се позовават на данни за корупцията и престъпността. Може би поради съществуващата финансова криза, съответните държави не искат да рискуват с пазара на труда. Тук трябва да си зададем въпроса дали не се присъединяваме към нещо разпадащо се?

Какво е Европейски Съюз (EU)
Европейският Съюз (EU) е създаден от междуправителствени договори между държавите членки. Тези договори дефинират голям брой институции и техните компетенции. ЕС е уникална институция, която:
- Свободна зона за тръговия.
- Място със свободно движение на ръботна ръка.
- С много общи екологични стандарти.
- С много общи социални стандарти.
- С единна парична еденица.

... Докато преди броени дни медиите ни заляха с информация, че техническите изисквания за присъединяването ни са изпълнени и всички членове единодушно са се съгласили с това, сайтът EUоbserver публикува опозитно мнение. „Югоизточна Европа се превръща в основен портал на дрога, хора и оръжия в ЕС”, което допълнително ще затрудни страната ни. Сайтът помества констатация след доклад на Европол от май 2011, че незаконният трафик на оръжия, наркотици и хора през Черно море, използването на множество Балкански пътища и увеличаването на незаконната емиграция през Гърция означават образуването на т.нар. „Балканска ос” за незаконен трафик към ЕС. Според докладът обаче, най- застрашаващи сигурността са албанските организирани групировки. Те са най-големите трафиканти на кокаин, хероин, канабис и синтетични наркотици към Европа. Заедно с тях групировки от Турция и бившите Съветски републики може да използват присъединяването ни в Шененското пространство като врата към Европа, която да спомогне организираната престъпност и така да си осигурят пътя към една сигурна инвазия към западна Европа. В доклада се споменава и за големи незаконни запаси на оръжие в Албания, Босна и Хърватия. Сформираните банди от Африка и емигрантите от там също представляват огромна заплаха. Европол ще изпрати доклада си на компетентните органи, които ще се занимаят с евентуалното ни присъединяване през месец юни.

Източник: http://eobshtestvo.com/index.php/evropeiski-sajuz/130-prisaediniavane-na-balgaria-kam-shengenskoto-prostranstvo-za-i-protiv


Шенгенско споразумение
Шенгенското споразумение е договор между държави от Европа за премахване на граничния контрол на вътрешните граници и за единна визова система.
Подписано е на 14 юни 1985 г. на борда на кораба „Принцеса Мария-Астрид”, в Шенген, Люксембург (град край границата с Франция и Германия) между 5 от тогавашните 10 страни-членки на Европейската общност: Белгия, Западна Германия, Люксембург, Нидерландия, Франция.
Пълното прилагане на Шенгенското споразумение започва от юли 1995 г. с премахване на контрола по границите между 6 от подписалите споразумението страни. Целта на споразумението е да премахне граничните контролно-пропускателни пунктове в шенгенското пространство и да съгласува контрола по външните граници.

Прилагане на Споразумението

Напълно
В Шенгенското споразумение се включват по-късно и други европейски страни, включително и нечленуващи в Европейския съюз. Днес в споразумението участват общо 25 държави: Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Исландия, Испания, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Чехия, Швейцария и Швеция, като образуват т.нар. Шенгенско пространство или Шенгенска зона.
Измежду страните-членки на Шенгенското пространство 3 държави - Исландия, Норвегия и Швейцария, не са членове на ЕС.
Някои части на страните-членки на Шенгенското споразумение са изключени от действието на Споразумението (за пълния списък на тези територии виж Специални територии на Европейския съюз).


Частично
Още 3 страни-членки на ЕС - България, Кипър и Румъния, са подписали Шенгенското споразумение, но не са изпълнили процедурите за пълното му прилагане. Датите за готовност за прилагането му са различни за всяка от тези държави. През 2010 г. Европейската комисия приема молбата на България за удължаване на крайния срок за пълното прилагане на споразумението до 31 март 2010 г.

Дефакто
Ватиканът и Сан Марино, които не са членове на ЕС, имат граница само с Италия и нямат граничен контрол, тоест де факто прилагат Шенгенското споразумение, без да членуват в него. Двете държави се готвят за пълно членство в Шенгенското споразумение.
Между Монако - държава, която също не е член на ЕС, и Франция също няма граничен контрол. По споразумение между тях Монако няма собствена гранична полиция и морската му граница се охранява от френската гранична полиция.

Други от ЕС
Останалите 2 страни-членки на ЕС - Република Ирландия и Обединеното кралство, са решили да останат извън Шенгенската зона, но осъществяват сътрудничество с шенгенските страни в областта на сигурността.

Източник Уикипедия

Още : http://bdi.mfa.government.bg/bg/papers/Schengen_Final.pdf - С приемането на България в ЕС българските граждани получават правото да пътуват, работят или живеят в която и да е страна от Съюза.

Няма коментари: