събота, 30 октомври 2010 г.

Дали превърнахме БЪЛГАРИЯ в една ултра-дясно центристка, просеща подаяния от чужбина, евро-марионетка?

И дали днес излизат наяве някои от участниците в политическия проект на Гоце Първанов?
Сн. 6 нови кораби ще охраняват дунавската шенгенска граница

Борисов: Президентът няма право да се занимава с политика/ по Дарик нюз.бг
Ако това е възраждането, няма от какво да се притеснява ГЕРБ. Те не са АБВ, а ЮЯ. Така коментира в Русе премиерът Бойко Борисов политическия проект на президента Първанов „Алтернатива за българско възраждане". „Държавният глава е президент на всички българи и той няма право да се занимава с политика по Конституция", изтъкна още Борисов.
„Една година преди президентските избори вие ми задавате въпрос с политическия проект на президента Първанов. Би трябвало да кажете „нарушаващия Конституцията", ако задавате по този начин въпроса", каза още премиерът пред журналистите. „И тогава пък вече няма да се налага да ми задавате въпроси на тази тема", уточни той. Бойко Борисов благодари за писмото на Жозе Мануел Барозу за писмото, с което се поощрява реформаторския дух на българското правителство. Това писмо отговаря на всички въпроси, но и рязко контрастира с изказванията на опозицията и президента.
„То отговаря на всички въпроси, на тези, които от ужас, че ще се справим, и се справяме много по-добре от тях, защото какво искат да възродят: спирането на
еврофондовете ли; или това, че магистрала „Люлин" е водела до никъде, години наред е нямало нито една магистрала; или корупцията и организираната престъпност", коментира Борисов.
„Всички, които се опитваха да ни свържат в общ политически проект с Георги Първанов, вече не могат да го правят", заяви още премиерът.
В Русе премиерът участва в тържествената церемония по кръщаването на шест нови кораба за наблюдение на плавателния път в българския участък по река Дунав. В церемонията се включиха и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цвета Цветанов и главният секретар на МВР Калин Георгиев.

БЪЛГАРИЯ ПРИЕМА ОТНЕМАНЕ НА ПРАВОТО НА ГЛАС В ЕС ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛНО НАРУШАВАНЕ НА БЮДЖЕТНАТА ДИСЦИПЛИНА/ ПО EUROPE.BG
След приключване на двете сесии на Европейския съвет премиерът Бойко Борисов заяви, че е приемливо предложението на Германия и Франция за отнемане на правото на глас на държава-членка в ЕС, която бъде санкционирана в случаи на продължаващо нарушаване на правилата на Пакта за стабилност и растеж, съобщи пресцентърът на Министерски съвет.
България подкрепя доклада на президента Херман ван Ромпой, в който се предлага засилване на финансовата дисциплина, включително чрез наказателни мерки при нарушения, по-строг контрол върху макроикономическо развитие на страните-членки, създаване на специална рамка за управление при бъдещи кризи.
По време на заседанието лидерите на държавите-членки са се договорили до декември 2010 г. експерти на Европейския съвет да подготвят по-конкретни параметри и анализи по тези промени.
„В момента цяла Европа работи по реформиране на пенсионните си системи. Демографският срив на Европа, в това число и на България, е огромен, и ако така продължават да работят пенсионните системи, ще бъде натрупан огромен дефицит. България е за бюджетна дисциплина и затова в следващите няколко години да реформираме държавите си в тази посока", заяви още Борисов.
В четвъртък премиерът заяви, че е склонен да подкрепи искането на Ангела Меркел и Никола Саркози за промени в Лисабонския договор, но при определени условия: ако има ясни правила и ако страните, които са превишили с малко допустимия бюджетен дефицит, получат възможност да обяснят, вместо да стават обект на автоматични тежки санкции.
"Хайде да си говорим откровено- кой ще накаже Германия или Франция? Ще накажат такива като България, Румъния, Полша, Чехия, затова трябва да сме много внимателни", посочи Борисов.

70% ОТ БЪЛГАРИТЕ СМЯТАТ, ЧЕ СЪДЪТ Е ЗАВИСИМ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ НАТИСК/ ПО EUROPE.BG
Проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч" за съдебната реформа и правораздаването показва, че 55% от гражданите не забелязват съществени промени в правораздаването.
Данните са от изследване сред 1720 граждани, което се провежда за трета година, предава dnesplus.bg. Сравнителният анализ на данните от трите години на проучването показва, че оценките за равнището на зависимост на съда от политически натиск през 2010-та година са най-високи (70% смятат, че съдът е зависим от политически натиск). През 2007-а година мненията са били значително по-позитивни - 44% от отговорилите са го смятали за независим и 56% - за зависим. 32,9% смятат, че е възможно съдията да вземе несправедливо решение поради икономически и друг интерес.
Но като цяло резултатите за дейността на съдилищата през 2010 г. са по-добри от тези през 2007 г. и 2006 г. Макар доверието към съда като национална институция да продължава да е ниско, хората, които използват услугите му или са страни по дела, подобряват мнението си за работата на съда в своя район.
Социолозите отбелязват, че общественото мнение се формира от най-шумните дела с висок обществен отзвук, които имат силно негативно влияние върху мнението на гражданите. Тези дела обаче са много малък дял от работата. на съда. Останалите над 99% са дела, по които гражданите и фирми решават свои спорове и проблеми или се отнасят за престъпления с по-малък обществен интерес.
Проучването е по проект на Програмата за развитие на съдебната система и финансирано от фондация "Америка за България".

ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ: ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС Е КЪДЕ СМЕ НИЕ В ЕС/ ПО EUROPE.BG
Президентът Георги Първанов заяви, че подготовката на стратегия, която ще определи визията на България в следващите десет години, не може да бъде кабинетно дело. Той говори по време на дискусия на тема „Стратегически приоритети на българската икономика в контекста на стратегия „Европа 2020". Дискусията е в рамките на дебатите "България 2020", съобщава пресцентърът на институцията.
По думите на държавния глава големият въпрос, е къде сме ние, къде бяхме и къде сме сега в общото движение на страните от Европейския съюз, в усилията на страните - членки на Евросъюза като цяло за изход от кризата. Според президента дистанцията между България и останалите страни - членки на Европейския съюз се увеличава.
Той подчерта, че е много важно много важно е спазването на правилата на Европейския съюз, но на базата на експертизата да се види реално къде е националният ни интерес и да го отстояваме в рамките на съюза.
Първанов посочи, че в България има свръхпроизводство на стратегически материали, но големият въпрос е защо при толкова много документи има криза в стратегическото мислене и най-важното - в стратегическото действие
Той смята, че е необходима комплексна стратегия за национално развитие, така че държавната политика да се насочи към преструктуриране на икономиката и управлението, към инвестиции в инфраструктура.
Първанов подчерта, че дебатите по националната стратегия за следващия 10- годишен период трябва да се изнесат на гражданско-експертна територия.
В края на септември Министерство на финансите обяви, че проектът на Националната програма за реформи на България (НПР) в изпълнение на стратегията „Европа 2020" трябва да бъде готов до средата на ноември. Бъдещият документ ще включва анализ на социално-икономическото развитие и перспективите за икономиката в средносрочен план. Програмата трябва да формулира основните предизвикателства за България през следващите години и да набележи средства за тяхното преодоляване. Това включва области като състоянието на публичните финанси, по-доброто оползотворяване на трудовия потенциал, подобряването на бизнес средата, както и повишаването на качеството на образователните услуги и квалификацията.

РАЗМИСЛИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА изпратени до ПОРТАЛ ЕВРОПА (от българин, вероятно живеещ в чужбина. Ще се въздържа от коментар, за да не влияя на четящите. Те сами ще си извадят изводите! Б.м.)

Какво e Истинска Демокрация изпратено от И.П.Енчев / enchev_ip@abv.bg до Портал Европа/ ПО EUROPE.BG

Какво e Истинска Демокрация и Демократична Свобода?
Ще кажа само 3-те най-важни условия за наличие на Демокрацията;
1/ Toвa e Правото на Производителя-Работник!
Конституционнoтo Право на Производителя-Работник да бъде активен участник не само в Производството, но и в Пропорционалното Разпределение на Печалбите от товa Производство!
КОЕ СЧЕТОВОДСТВО НА ФИРМА ДАВА ИНФОРМАЦИЯ НА РАБОТНИЦИТЕ СИ ЗА ИСТИНСКИТЕ ПЕЧАЛБИ ОТ ТРУДА И БИЗНЕСА, А КАМО ЛИ ДА МИСЛИМ ЗА ПРАВО НА РАБОТНИКА ДА УЧАСТВУВА РАВНОПРАВНО В РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА ПЕЧАЛБИТЕ, НИКОЯ В СВЕТА!
А ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ГО НАЛАГА ВЕЧЕ, АКО ИСКАМЕ ДА Я ИМА!
2/ Правото на гаранция за Несъдимост!
Конституционното юридическо, гаранционно Право за Несъдимост на честната част от обществото, а не третирана наравно с престъпната, и заставяна лично да доказва невинността си, чрез свидетелства за Съдимост.
3/ Toвa e ПРИЕМСТВЕНОСТТА!
Конституционно Узаконената ПРИЕМСТВЕНОСТ на Разликите в
1/ Убеждения-ИДЕОЛОГИИ,
2/ Вери-РЕЛИГИИ и
3/ ЕТНОС
Конституционна Забрана на намесата на Частните поляризиращи обществото 3(три) КУЛТОВО-групирани фактора;
( ИДЕОЛОГИЯ, РЕЛИГИЯ, ЕТНОС ) , в Държавният сектор.
Забрана на намесата им като частен-култов сектор, в Общо-Държавните вътре-Социални, а също и външно-Държавни професионални отношения, е основата на истинската Демокрация !!
Става дума на КОНСТИТУЦИОННА ЗАБРАНА на ВМЕШАТЕЛСТВОТО на тези “3” ОСТАРЕЛИ С ВРЕМЕТО, горе упоменати Частрни груп-култови-прослойки , а не забрана на организациите им! Нека си останат, но по райони и да проповядват идеи, вери и произход като хоби, па макар и групирано, НО ПО ДОМОВЕТЕ СИ ВЕЧЕ!!
Коя Държава в света е гарантирала това, Конституционно??
Никoя!!
Тогава нямa и Демокрация никъде !!

ДЪРЖАВАТА не значи правителството, а НАРОДЪТ В НЕЯ.
Какъвто е народът такава ще е и Държавата.
А правителството е само един временен "резултат" от РАБОТАТА на Народа.
От това следва изводът че, щом една "работа" не е свършена както се полага, то и "резултатът" е - Нямa Демокрация никъде !!
От http://www.europe.bg/htmls/page.php?id=31635&category=290


И НЯКОЛКО ДУМИ ОТ Дума.бг

Проблемът DRD4 май е лечим / Георги Георгиев / 30. Октомври 2010, брой 250
Маркс се оказа опроверган. Група американски учени открила, че хората стават либерали не заради обстоятелството, че възмутени от съществуващите обществени и икономически отношения искат социални промени, а защото имало специфичен ген - DRD4, който ги правел такива по рождение. Т.е. не битието определя съзнанието, а гените. Важно е да уточним, че в разбиранията на американците либерал си е почти социалист, докато в Европа либералите гледат на социалистите почти като на недоносчета, но това е друг история. Но точно за нея ще стане дума сега.
За някои хора да си ляв, означава да си болен. Психически болен. Преди време в един дясноцентристки вестник направиха презентация на книгата на книгата на Лудвиг Фон Мизес "Антикапиталистическото мислене". Та там пише: "Логически погледнато негодуването срещу капитализма е странно явление..." Ама разбира се. Стачкуващите и тия дето "подскачат", по израза на премиера ни, са направо луди за връзване. Този Мизес пък творил заедно с друг един "нормален" икономист - Фридрих Хайек. Последния е рекъл, че социалната справедливост е разкош, който могат да си позволят богатите нации, но за бедните този избор е "неприемлив".

Първанов потвърди за новия си проект
Президентът се обяви за радикална реформа на политическия модел
Президентът потвърди датата, на която ще бъде огласена инициативата, известна от месеци в обществото като проектът "Първанов" - 11 ноември. Повече ще разберете тогава, когато се съберем, каза държавният глава пред журналистите след края на дискусията "Стратегически приоритети на българската икономика в контекста на стратегия "Европа 2020", организирана по негова инициатива. На нея той настоя за преосмисляне на следваната досега антикризисна политика и попита защо дистанцията между нас и останалите членки на ЕС се увеличава.
Първанов се обяви и за реформа на политическия модел, но не конституционна, "както някой сега се опита да вкара тази тема в дневния ред на политическия ни живот", а реформа от гледна точка на финансирането на партиите, на контрола, на прозрачността.
За проекта "Първанов" той обясни, че има широка гражданска инициатива, която е в ход и вероятно скоро ще стартира в публичното пространство. "Това все още не значи учредяване - има много хора, представители на различни гилдии и слоеве - учители, лекари, преподаватели, кметове, активисти от неправителствени организации, политици, без това да означава ангажимент. Те участват като граждански лица, специалисти, професионалисти", обясни президентът.

НАДОЛУ СЛЕДВАТ ПУБЛИКАЦИИ ОТ ПРЕСАТА НИ ЗА “СЪЗДАТЕЛЯ НА АБВ-то”:

ПО ДНЕС.бг

Сините: Първанов прави комунистическа партия
СДС са единствената останала дясна алтернатива. Това каза лидерът на сините Мартин Димитров. „Правителството и ГЕРБ показаха, че са ляво-център, оттук нататък дясната алтернатива сме само ние", заяви той пред Дарик радио.
„Проблемът не е в нова партия, а в новото управление", заяви Димитров относно Движение АБВ. „Това движение ще бъде обърнато към комунистите в България. Георги Първанов прави комунистическа партия, категорично. И това ще дръпне БСП още по-наляво", допълни Димитров.
Относно това дали Алексей Петров е алтернатива, Димитров коментира: „Аз съм единственият председател на парламентарно представена група, който не го познава, аз не се познавам с този човек, смятам, че това е много добре за мен и за СДС", допълни синият лидер.

Борисов: Моля ви, не наричайте Първанов президент!
България практически остава без президентска институция за следващата една година, заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел по повод официалното афиширане на президентския проект.
По-рано днес Георги Първанов потвърди, че на 11 ноември ще бъдат обявени подробности за създаване на гражданска инициатива с представители на различни гилдии.
„Моля ви вече да не го наричате президент, когато говорим за г-н Първанов. Единственото, за което съжалявам, е, че България остана без една институция за близо една година период напред, заяви премиерът Бойко Борисов след края на Европейския съвет, съобщи БНР.
„Не знам кое ще възроди. Чух, че в заглавието има някакво възраждане. Възраждане на кое точно? Оставам на него и на всички да обясняват, защото винаги съм казвал, че не се меся в работата на други партии или движения“, добави той.
Премиерът Борисов каза още, че досега много внимателно се е вслушвал в отправяни към него критики.
"Защото, когато една от трите институции говори, естествено, че трябва да чуеш какво се казва. Когато сега една опозиционна политическа партия, фракция, движение или няма значение какво, изказва свое мнение, просто няма да му обръщам внимание. Ние влагаме толкова много усилия в момента и те се зачитат от всички“, коментира още Бойко Борисов.

Първанов подреди азбуката
Президентът Георги Първанов най-после потвърди, че на 11 ноември ще бъде създадена нова гражданска инициатива.
“Има една широка гражданска инициатива, която е в ход и която вероятно скоро ще стартира в публичното пространство. Това не значи все още учредяване”, посочи държавният глава, помолен да коментира дали готви свой политически проект.
Първанов допълни, че в тази гражданска инициатива има представители на различни гилдии и слоеве - учители, лекари, преподаватели, кметове, представители на неправителствени организации, политици, които участват като граждани, специалисти, професионалисти, без ангажиране на политическата им партия.
“Повече ще се разбере, когато се съберем”, категоричен бе президентът и потвърди, че срещата на новата формация ще е на 11 ноември.
Макар да не потвърди нищо за име, по всяка вероятност политическият проект на президента ще носи името АБВ - "Алтернатива за българско Възраждане".
Избраната дата 11 ноември не е случайна – на нея преди 9 години Първанов поведе пред Петър Стоянов на първия тур на президентските избори, а седмица по-късно бе избран за президент на България.
Сред спряганите имена за движещи сили в новия политически проект на президента са бившият вицепремиер от кабинета "Станишев" Меглена Плугчиева, актьорът Стефан Данаилов и настоящите кметове на Пловдив и Благоевград Славчо Атанасов и Костадин Паскалев.

АБВ-то на Първанов
Новият политически проект на президента Георги Първанов ще се нарича АБВ – "Алтернатива за българско Възраждане", съобщава вестник "Труд".
Вероятно още днес, макар и неформално, наяве ще бъдат извадени и основните лица, които ще участват в него.
Става въпрос дискусията "Стратегически приоритети на българската икономика в контекста на стратегия "Европа 2020", организирана по инициатива на Първанов. Тя ще се проведе в НДК и за участие са поканени кметове, общинари, неправителствени организации, работодателски съюзи, учени и експерти.
Според "Труд" вицепремиерът Симеон Дянков вече е скроил номер на президента като "открадна" знакови лица от икономическия форум. По същото време той свиква тристранка за пенсионните фондове.
По непотвърдена информация новият проект ще бъде официално обявен следващия месец.
Според слухове Първанов е избрал 11 ноември – преди 9 години на тази дата той изненадващо поведе пред Петър Стоянов на първия тур на президентските избори.
Същевременно в четвъртък Стефан Данаилов потвърди, че е водил разговори с държавния глава относно политическия проект.
Той не пожела да съобщи конкретна информация, но бе категоричен, че Първанов няма да създава партия, а политически проект.

Първи прогнози за проекта на Първанов/по 24 часа.бг
Има в ход широка гражданска инициатива, която предстои да стартира в публичното пространство, каза президентът Георги Първанов.
Какви са шансовете му в изборната 2011 г. и евентуалната му съдба. Решихме да изпреварим събитието с два въпроса към социолозите от щаба на "24 часа:
1. Какви са възможностите на Георги Първанов да успее с проекта за широка гражданска инициатива?
2. По колко процента от гласовете вляво и вдясно може да вземе?
Ето и техните коментари.
Васил Тончев, “Сова-Харис”: 500 000 гласа, за да конкурира ГЕРБ
1. Според мен възможностите на такова формирование са много големи. Защото Първанов все още е актуален като политик и в него има още политически живот. Така че мисля, че около него реално би могла да се конфигурира позицията за следващите парламентарни избори.
По същество този проект е даване на ново лице на левицата, тъй като мащабът БСП не е достатъчен. Просто трябва да се влезе в по-центристки, по-либерално настроени среди и именно това налага от левия спектър да се излезе с нова платформа.
2. По същество твърдият електорат на ГЕРБ е 500-600 хиляди души. За да може този проект да се бори с ГЕРБ, значи би трябвало да е в състояние да привлече толкова гласове. БСП сама трудно може да го направи, но в един по-широк формат това е съвсем реалистична цел.
По замисъл на даден етап в това движение БСП трябва да се включи, но в компанията и на други формации.
Боряна Димитрова, “Алфа рисърч”: 65% от червените биха дали вот за него
1. Рано е да се гадае дали ще успее. Все още не са ясни нито лицата, нито идеите, нито ангажиментите й. Засега може да се каже само, че ако успее “Проектът”, както го наричат медиите, няма начин да успее “Движението”, както пък Георги Първанов предпочита да нарича инициативата си. Автентичните граждански движения не се раждат като проекти.
2. Подкрепата за евентуална президентска формация идва основно от ляво и ляво-център. 65% от настоящите избиратели на БСП допускат възможността да гласуват за нея. Статистически значим електорален приток от дясно няма. Сериозният въпрос е именно вляво – дали към “проекта” ще преминат симпатизанти на БСП и мобилни бивши избиратели на ГЕРБ и “Атака” и така БСП ще бъде изтласкана в ъгъла, или ще се намери някакъв модус на взаимодействие, който поради разнородността на съставките си обаче трудно би останал устойчив във времето.
Мирослава Радева, Институт МБМД: Политическата есен ще е много гореща
1. Възможностите на новото формирование зависят от 2 фактора - първо, в каква степен ще се окаже дестабилизирано настоящото управление и дали Първанов ще успее да изглежда реална алтернатива за избирателите. Второ, как ще бъдат приети неговите действия от бившите му съпартийци от БСП - дали те ще се окажат в негова опозиция, негов конкурент за лявото и центъра, или обратното - по-ясно или по-спотаено и не толкова демонстративно ще сложат оръжие.
За мен БСП в момента е в много тежка вътрешна криза.В тази партия няма вътрешна енергия. Фактът, че дори на конгреса не успяха да наложат промяна, показва, че в партията се държат един за друг колкото тя да оцелява.
Но каквото и да си говорим, политическите фигури си търсят освен партийна и лична реализация. И ако се окаже, че Първанов е по-добрата перспектива, нищо чудно по-голяма част да се прехвърлят на неговия кораб.
Това се случи с десницата в момента, в който не изглеждаше перспективна - не само избиратели, но и цели партийни структури се качиха на кораба на Бойко. Така че за Първанов на първо място е много важно какво ще се случи с БСП. Оттам на думи може да казват, че ще си сътрудничат, но подмолни процеси да доведат до съсипването на едната за сметка на другата.
За да вземе властта обаче, Георги Първанов трябва да завладее центъра и проектът му да стане привлекателен за тези, които гласуваха за Бойко. Всичко, което се случва с РЗС и Алексей Петров, или е неочакван подарък за Първанов, или отговаря на предварително замислен ход.
2. Влизаме в много гореща политическа есен и рискуваме казаното днес на другия ден да е напълно невярно. Затова не желая да говоря в проценти. Събитията се развиват неочаквано бързо и не са в полза на управляващите.
Юрий Асланов, “Афис”: Има 6-7% потенциал
1. Не мога да говоря за формирование, което го няма.
Според мен такава формация би откъснала от БСП, но извън нея няма потенциал.
Не вярвам някои от спряганите по медиите известни лица да бъдат там.
Е, има и такива, които непрекъснато гледат къде да се закачат, за да останат в играта.
2. Потенциалът на такова движение в електорален план е 6-7%.
Проблемът е, че това ще разцепи БСП.
На практика двете части, събрани заедно, ще дават по-малко от сегашния потенциал на БСП, защото ще разколебаят и отблъснат някои избиратели, които традиционно гласуват за БСП, и те ще минат към обществото на негласуващите.

Проектът на президента е проект за възстановяване на лицата от прехода./ по 24 часа.бг
Това каза вицепремиерът Цветан Цветанов пред Агенция "Фокус", по повод намерението на Георги Първанов да участва в сформиране на нова политическа формация.
„Смятам, че българското общество и българските избиратели могат да си направят преценка за личните качества на всеки един политик, участвал в политиката през последните 20 години и още повече - участник във всички процеси, които съпътстваха ежедневието на българските граждани. А именно - фалирането на банки в годините на преход, престъпността, това, което се тиражира постоянно в публичното пространство - неодобрение към годините на прехода и към съпричастността на всеки един политик, който е бил в тях. Първанов е част от този преход и не смятам, че трябва да се възприема това, което прави, като нов политически проект. Това е проект, който по никакъв начин не е независим от статуквото, и който, естествено, ще може отново да си партнира с политически сили и всичко, свързано с престъпността. За да може да се крепи статуквото, което укрепваше тези лица през последните години, за да се възползват от възможностите на държавата, подпомагани от всичко онова, което се нарича корупция, престъпност и т.н.", каза Цветан Цветанов.
По думите му - това е проект, който ще бъде част от статуквото, което наблюдавахме допреди една година. „Това е проект, който в общи линии припокрива досегашното статукво. Нека да видим и лицата, които ще бъдат в него - дали не са лицата на прехода", каза Цветан Цветанов.
По-рано днес вътрешният министър отказа да отговори на зададените от президента Георги Първанов въпроси. Това стана по време на срещата на Цветанов с академичното ръководство и студенти в Русенския университет.
„Това са въпроси, които са задавани от Алексей Петров чрез неговите клакьори. Не смятах, че и президентът ще стане говорител на Алексей Петров. Така, че няма какво да отговарям на тези въпроси. Те бяха доста тиражирани в публичното пространство в последните няколко седмици. Така, че в тази посока президентът, може би, се превръща вече като говорител на Алексей Петров", каза Цветан Цветанов, цитиран от БНР.
Утре той ще присъства на официалното вдигане на българските флагове и присвояване на имена на шест катера, предоставени на „Гранична полиция" по шенгенското споразумение. 14-метровите кораби са на обща стойност 3 500 000 евро и ще бъдат включени в състава на Регионална дирекция „Гранична полиция" - Русе. Съвместно с патрулните кораби на румънските гранични власти те ще осъществяват контрол на международния плавателен път в българския участък на река Дунав.

Стефан Личев: Целта ни за следващите местни избори е максимален брой съветници, избрани със земеделска листа/ по агенция Фокус
София. Целта ни за следващите местни избори е да има максимален брой общински съветници, избрани със земеделска листа. Това каза председателят на Земеделски народен съюз Стефан Личев на 38-я конгрес на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус” .
По думите на Личев за следващите местни избори трябва да се потърсят представители на общинските структури на браншовите организации, които да участват в земеделските листи за общински съветници и дори за кметове.
В България има регистрирани 117 000 земеделски производители, а собствениците на земя са 700 000, отбеляза Личев, като обясни, че трябва да се стигне до тези хора. Според председателя на ЗНС в българското земеделие има два големи проблема.
„В България са най-ниските заплати в областта на земеделието, а хората получават и най-малки субсидии”, изтъкна Личев. Той посочи, че по този начин чуждестранните продукти ще станат по-евтини от българските.
„Правителството трябва да разработи истинска стратегия за експорта на български земеделски стоки и български храни в Европа, както и за райониране на земеделското производство”, смята председателят на ЗНС.
Според него бюджет 2011 не гарантира икономически растеж. В него не става дума за увеличение на пенсии, а те реално се намаляват.
„Възможна е политическа криза, за която трябва да бъдем готови”, допълни той.
Аделина ГЕОРГИЕВА

Стефан Личев: Престъпление е след 110 години Земеделският съюз да отиде в архивите/ по агенция Фокус
София. Престъпление е след 110 години Земеделският съюз да отиде в архивите. Това каза председателят на Земеделски народен съюз Стефан Личев на 38-я конгрес на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус” .
По думите на Личев, земеделското движение трябва да има свой постоянен политически представител. Той обясни, че в България има много земеделци, но малко от тях участват в земеделски формации. Една от целите на ЗНС ще бъде да обедини отделните формации, с които да участва заедно в изборите през следващата година като земеделско движение.
„Идеята за земеделско единство не се харесва на нито една политическа партия”, смята Личев. Той подчерта, че обединените земеделци са опасна конкуренция.
Личев отбеляза, че членове на ЗНС са около 12 000 души в 182 общини.
Една от целите на земеделския съюз за изборите през следващата година е съюзът да бъде представен в парламента.
Аделина ГЕОРГИЕВА

Няма коментари: