понеделник, 3 януари 2011 г.

ЧЕСТИТА НОВА 2011 ГОДИНА!

Сн. Село Сполука (област Кърджали) се намира в Южен централен регион на България и е част от община Ардино. Площ на Село Сполука: 3.4km2 (НСИ). Население на Село Сполука: 36 жители (към 01/01/2007 - НСИ). Пощенски код на Село Сполука: 6799.
На всички живеещи по тези земи (България) желая много здраве, ежедневна радост и сполука! Нели Кирилова



КОМЕНТАР:
scorpionz7175 Преди 2 дни
HAPPY NEW YEARS!!!
FROM CANADA
DEC 31ST 2010
BLESS!!

Коментар от качилия клипа (ello - http://www.youtube.com/user/ello )
Друзья спасибо за комментарии, пожалуйста, не используйте персональные нападки на артиста и нецензурные выражения, так как ELLO смотрят люди разных возрастов, включая детей. Все остальные мнения и комментарии - WELCOME!
ПОДПИСЫВАЙТЕСЬ НА ВИДЕО КЛИПЫ И СМОТРИТЕ ИХ ПЕРВЫМИ НА САМОМ ПОПУЛЯРНОМ МУЗЫКАЛЬНОМ КАНАЛЕ ELLO.
СПАСИБО.


Дилма Русеф ще посети България най-рано през юни
Дилма Русеф, която встъпи в длъжност като президент на Бразилия на 1 януари, ще направи първите си посещения в САЩ, Китай и държави в Южна Америка, предаде АФП.
„Разговарях с президента за програмата на първите й президентски пътувания в чужбина: тя предвижда визити в съседни страни и в нашите главни икономически и търговски партньори, като САЩ и Китай”, съобщи външният министър Патриота. Той допълни, че Дилма Русеф ще присъства на срещата на върха между Латинска Америка и арабските държави, която ще се състои през февруари в столицата на Перу Лима.
Патриоти добави, че Дилма желае да посети също България, в рамките на европейска обиколка, но датата на визитата още не е уточнена, пишат бразилски медии.
В навечерието на иногурацията на 31 декември Дилма Русев се срещна с българския премиер Бойко Борисов, който я покани да посети родината на баща й, Петър Русев. Идеята била посещението да се състои най-рано през юни./Блиц

Чили: отново трус, отново паника
Макар силните земетресения да не са рядкост в Чили, вчерашният земен трус предизвика паника сред част от населението. Първоначалните опасения за разрушително цунами се оказаха излишни. Засега няма сведения за жертви.
Споменът за разрушителния трус от февруари миналата година подсили страховете на хората в Чили след вчерашното земетресение със сила от 7,1 по Рихтер. Най-силно то е било усетено в региона на Араукания, на около 600 км. от столицата Сантяго.

Споменът за 2010-та е жив

Според местните власти, във въпросния регион е имало прекъсвания на електрозахранването. Центърът за ранно предупреждение в Тихоокеанския регион съобщи, че не се очаква "унищожително цунами", както и че няма опасност, застрашаваща Хавай. Според учените са възможни единствено по-малки локални цунами в радиус от около 100 км. от епицентъра, които биха могли да предизвикат разрушения.

Все пак земният трус предизвика паника сред част от населението в крайбрежните региони. Чилийската телевизия съобщи за панически действия на населението в Пуетро Сааведра и Тируа, където хората се втурнали да бягат към по-високо разположените части.

Точно същият регион беше разтърсен от сеизмични трусове и през фувруари 2010-та - тогава силата им достигна 8,8 по Рихтер. Загинаха 521 души, а цели села бяха напълно унищожени. Материалните щети тогава възлизаха на около 22,5 млрд. евро.

Огнището на сегашното земетресение, според учените от американския институт за Геологически наблюдения, се намира на 16 километра дълбочина. Първоначално съобщената сила на труса беше от 7,2 по Рихтер, но впоследствие беше коригирана. Имало е поне един затихващ трус от пета степен.

В огнения обръч

И през миналото Чили много често е ставало жертва на разрушителни земни трусове. Причината е в това, че южноамериканската държава се намира в региона на така наречения Тихоокеански огнен обръч. Става дума за вулканичен регион с формата на подкова, който обхваща Тихия океан и почти цялата Тихоокеанска континентална плоча. Поради постоянното движение и търкане на няколко континентални и океански плочи, сеизмичната дейност в региона е особено активна.

АГ, БУ, Д. Попова-Витцел / Дойче Веле

Избираме между 2 отстъпки в данъчна кампания 2011
От днес започва данъчната кампания за облагане на доходите, получени през миналата година, информира БНР.
По закон декларации подават всички, които са получавали пари различни от заплата - без значение дали имат да доплащат данъци или не. Ако онези, които дължат налози платят до 10 февруари - могат да ползват 5% отстъпка.
5% от дължимото ще се приспада и ако декларацията се подаде по електронен път до крайния срок - 30 април. Двете отстъпки обаче не могат да се комбинират.
Според Боряна Георгиева от НАП през тази година младите семейства, които ползват данъчни облекчения заради ипотека, ще подават по-малко документи. От 2011-та земеделците също вече дължат данъци./Нюз.бг

Стара Загора пред епидемия от жълтеница
Възможност за обявяване на епидемия от хепатит А обсъждат здравните власти в Стара Загора, се разбра в понеделник.
Броят на болните от т.нар.болест на мръсните ръце непрекъснато нараства. Заради необходимостта да се подсигурят още легла за новопостъпващите с хепатит А в старозагорската многопрофилна болница е преустановен плановият прием в четири отделения.

Целият персонал от закритите отделения обслужва инфекциозно болните, които са пребазирани, обяви директорът на лечебното заведение д-р Николай Колев.

В болницата сега има около 300 пациенти, половината от които - с жълтеница. / Блиц

Няма коментари: