четвъртък, 30 декември 2010 г.

ВИЖТЕ КАКВИ НЕЩА МИ СЕ СЛУЧВАТ НА 30.12.2010!

Благодарности от мен към блогера, който ми пусна линка: http://www.youtube.com/user/dokumentalni2?feature=mhum#p/c/7E1210CFD997B2FF/0/NZzZKqp7vJE за публикацията ми: "Ченгетата се разприказваха: Е, казват и верни неща...", с коментара от него(БЛОГЕРА): “Разбира се, книгата е много по-пълна и за един филм е невъзможно да предаде цялата информация, която съдържа. И все пак е едно добро начало за интересуващите се по темата. Лек ден”.

Моля, изгледайте и останалите клипове за: Шоковата доктрина
"Шоковата доктрина" е най-новият документален филм на режисьорите Майкъл Уинтърботъм и Мат Уайткрос, работили заедно и по филма "Пътят към Гуантанамо" (2006). Базиран върху книгата на Наоми Клайн със същото заглавие и структуриран около публичните лекции на канадската писателка и активистка, "Шоковата доктрина" твърди, че политиката на свободния пазар на САЩ успява да доминира света чрез експлоатация на шокирани от бедствия и катастрофи хора и страни. И филмът, и книгата показват как правителствата по целия свят използват природните бедствия, икономическите кризи и войните, за да прокарат радикалните политики на свободния пазар. Клайн нарича това "капитализъм на бедствията" и според нея той е толкова ефективен за изтриването на нашата колективна памет, колкото и психиатричната шокова терапия. Филмът прави извода, че резултатът често е катастрофален за обикновените хора и особено доходоносен за големите корпорации. "Шоковата доктрина" също така добавя към тезата от книгата на Клайн - която е писана преди последния пазарен крах - и анализ как финансовият свят се е озовал в настоящата криза.

Книгата на Наоми Клайн ще излезе на български език на 21 януари 2011 г. Представянето е от 11.30 в книжарница "Хеликон-Витоша" - София, бул. Патриарх Евтимий 68. Очакваме ви! За повече информация можете да се обърнете към изд. "Изток-запад" или да ни изпратите съобщение или имейл в ютуб-канала dokumentalni2.

Вижте колко скромничко се представят хасковлии на www.hsnovini.com! Браво на тях! Браво България, въпреки всичко заобикалящо ни, малко по малко живваш! Специални благодарности за Анна Ненова пак от мен!

Частично слънчево затъмнение над България на 4 януари 2011 г.

Частично слънчево затъмнение ще може да се наблюдава от България на 4 януари 2011 година, съобщи за БТА д-р Никола Петров – помощник-директор в Националната астрономическа обсерватория „Рожен“. Това е първото частично затъмнение, видимо от Земята през следващата година, допълни той.
Слънчевият диск ще започне да се закрива частично от Луната в 7.57 ч. на 4 януари, като максималното му закриване ще се достигне в 10.55 ч. и гледано от София, то ще е върху 86 процента от слънчевия диск.
Частичното затъмнение ще е видимо от цялата територия на Европа и Африка, както и от най-северните части на Северна Америка и североизточните и северните части на Азия. Но най-голям ще е процентът на закриване, който може да бъде видян от северните части на Европа. Жителите на Норвегия, Швеция, Финландия и на северните територии на Русия ще видят закрити 92 процента от слънчевия диск, закрити от Луната.
От Роженската обсерватория препоръчват на всички, които искат да видят явлението да използват прост метод за предпазване на зрението си. По думите на д-р Петров изследвания са показали, че използваното от години опушено от свещ стъкло за наблюдение е много по-ефикасно от маската за заваряване или рентгеновия филм, които също се използват като предпазни средства от мнозина. Освен предпазни средства, желаещите да видят природното явление трябва да се надяват и на хубаво, безоблачно време.
Още три частични слънчеви затъмнение има през тази година, но нито едно от тях няма да е видимо от територията на страната, посочи д-р Петров. Следващото частично затъмнение ще е на 1 юни и също ще се вижда от Северното полукълбо, но само от Северна Америка и Азия. Луната ще закрие част от Слънцето още на 1 юли и на 25 ноември, но това няма да е видимо от северното полукълбо.
Пълно слънчево затъмнение ще има на 13 ноември 2012 година в Австралия. Закритото Слънце ще се вижда от североизточните части на континента.
Софиянци ще могат да видят пълно слънчево затъмнение за цели 11,7 минути, но едва след честванията на 1400 години българска държава – на 3 септември 2081 година.
В Роженската обсерватория имат намерение да използват частичното затъмнение на 4 януари за извършването на по-прецизни наблюдения върху слънчевия диск с притежавания от тях един от петте в Европа специализирани апарати – коронограф.
Слънцето ще е допълнително закрито от Луната и това ще ни позволи да наблюдаваме слънчевата корона и плазмените образования, поддържани в силните магнитни полета на повърхността му, посочи д-р Никола Петров. По думите му тяхното разрушаване води до слънчеви избухвания, водещи до магнитните бури и на Земята. Според него това ще позволи да се развива точната диагностика на явленията, тъй като в момента не може да се предсказва магнитна буря на Земята в рамките на повече от пет-шест дни.
В България все още няма институция, която да предсказва магнитни бури и цитираните данни у нас касаят други територии, като Северна Америка или Русия, но самите магнитни бури са локални явления и не засягат страната ни, ако се развиват в тях, посочи още помощник-директорът на Роженската обсерватория.
Източник: dariknews.bg

Кметът Георги Иванов: Никой не обича предателите
„Част от тези, които сформираха новото мнозинство в общинския съвет са предатели. Те влязоха в местния парламент благодарение на мен, но след това извършиха предателство. А от историята знаем, че никой не обича предателите“.
Така кметът Георги Иванов определи в интервю за Дарик – Хасково шансовете на част от настоящите си опоненти за следващите местни избори. „Проблемът ни е, че всички говорят за избори. Имам чувството, че живеем от избори на избори. Ето, сега идват местни избори. Ще минат и ще се заговори за парламентарни избори. Никой не говори за работа. Това е проблемът“, заявява градоначалникът на Хасково. Според него трябва в оставащите 9 месеца до изборите да се престане с политиканстването, а да се види как градът и общината да вървят напред и нагоре, както е било досега.
Пред Дарик Иванов за пореден път заяви, че няма да се кандидатира за четвърти мандат. И посочи, че до края на настоящия в общината ще се положат усилия да бъдат завършени проектите, които са започнати. Като на първо място е този за 10-те обекта, който беше спечелен по Оперативна програма „Регионално развитие“.
Хасково Новини


ГЕРБ си честитиха нов офис в „Орфей“
Нов офис откриха от ПП ГЕРБ в хасковския жилищен квартал „Орфей“. Придобивката ще служи за сбирки на местните лидери на партията и техните симпатизанти. Намира се в нова сграда до паркинга на блок номер 22 в квартала.
Официалното откриване на офиса на партията уважи и областният кординатор и депутат от ГЕРБ Иван Петров. Той поздрави активистите за новата придобивка и им пожелаа по-често и повече хора да се събират там, за да обсъзждат идеи.
Специални поздравления получи организацията на ГЕРБ в „Орфей“ и от колегите си от Маджарово и Минерални бани, чиито представители също уважиха церемонията по откривнето.
Хасково Новини

Вижте и коментара на някой си под номер 48 на: http://bg.time.mk/read/5c14a881a4/0c39f1fe51/index.html - относно публикацията на агенция Блиц “БОЙКО ПРЪВ ПРИ ДИЛМА”. В ПРЕДИШНИЯ СИ ПОСТ АЗ КОМЕНТИРАХ “КОМЕНТИРАЛИТЕ” АКО СИ СПОМНЯТЕ!

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА : HTTP://AIG-HUMANUS.BLOGSPOT.COM/2010/12/BLOG-POST_5701.HTML

И ОЩЕ МАЛКО ИНФОРМАЦИЯ:

ХАЙКИ ЗА "КОПЪРКИ" В НОВОГОДИШНАТА НОЩ
Масови хайки за фалшиви таксита ще има в новогодишната нощ. Глоби между 500 лв. и 1500 лв. грозят таксиметровите шофьори, които возят на завишени цени клиентите си, съобщи директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” Симеон Арнаудов.
За да се предпазят от "копърки", гражданите трябва внимателно да проверяват дали цената на таксито е обявена на видно място, посъветваха експерти от агенцията.
Ако все пак има разминаване между обявената и крайната стойност на превоза, опарените клиенти трябва да се обърнат незабавно към органите на агенцията, но за целта трябва на всяка цена да пазят касовия си бон, посъветваха от ведомството. / Блиц

ГАРАНТИРАТ ВЛОГОВЕТЕ ДО 196 000 ЛВ.
От 31 декември 2010 г. влиза в сила изменението в Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ), съгласно което размерът на гарантираното покритие на влоговете в банките се увеличава от 100 000 лв. на 196 000 лв. Това съобщиха от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.
Съгласно изменението Фондът за гарантиране на влоговете в банките, считано от 31 декември 2010 г., гарантира пълното изплащане на сумите по влоговете на едно лице в една банка, независимо от броя и размера им, до 196 000 лв. Гарантирани са влоговете на граждани и фирми в левове и в чуждестранна валута.
Изменението в ЗГВБ е направено с § 68. от Закона за изменение и допълнение на Закона за платежните услуги и платежните системи, обнародван в Държавен вестник, бр. 101 от 28 декември 2010 г.
Директива 2009/14/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 11 март 2009 г. за изменение на Директива 94/19/ЕО относно схемите за гарантиране на депозити по отношение на гарантирания размер и срока на изплащане изисква до 31 декември 2010 г. държавите-членки да предоставят гаранция по влоговете в банките в размер на 100 000 евро.
Унифицирането на правилата за гарантиране на депозитите цели укрепване на доверието на вложителите в държавите-членки на ЕС във финансовия сектор, както и осигуряване на по-голяма стабилност на финансовия пазар в Общността./Блиц

ОГНЯН МЕТОДИЕВ Е НОВИЯТ ШЕФ НА ПОЖАРНАТА
Огнян Методиев е новият ръководител на столичната пожарна. Предишният директор Иван Илиев напусна службата след скандалите около дипломата на дъщеря си Калина Илиева.
До момента комисар Методиев ръководеше отдел ''Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност'' към СДВР./ Блиц

Жертвите на Калина Илиева проговарят
"Ако можех, щях да удуша Калина Илиева! Тя съсипа бизнеса, семейството, живота ми! Разорен съм! Банките ме заплашват непрекъснато. Не мога да нахраня животните. Продават имуществото ми безценица. Няма с какво да обличам децата си. Майка ми вдига кръвно всеки път, когато у нас идват прокурори" - разтреперан разказва фермерът Васил Николов. Той е една от жертвите от ерата на бившата шефка на ДФ "Земеделие". Негова фирма е поставена в т.нар. черен списък, когато някогашната сътрудничка на зам.-шефа на фонда и ръководител на Програмата САПАРД Константин Паликарски отговаря за сигналите до ОЛАФ.
След дълги проверки Апелативната прокуратура в София постановява, че Николов не е извършил престъпление. Заключението е, че животновъдът е жертва на недобросъвестни чиновници. Те умишлено и чрез невярна информация го поставили в Книгата на длъжниците, Фондът обжалва. Фирмата му и до днес стои в черния списък. / 24 часа
Цялото разследване четете в "168 часа" и на новия сайт на ежеседмичника (http://bg.time.mk/read/6f03ad7a12/7379d1096a/index.html).

Първанов преценява кога и как да реагира за посланиците
Георги Първанов е получил писмото, с което Бойко Борисов иска той да парафира отзоваването на 33-ма посланици с агентурно минало, съобщи вчера прессекретариатът на държавния глава. Оттам обаче не се ангажираха сьс срок, в който Първанов ще отговори на правителството. Президентът ще прецени кога и как да реагира, заявиха от "Дондуков" 2. От Министерството на външните работи уточниха, че очакват държавният глава да реагира максимално бързо след празниците, за да не се бави излишно процедурата по отзоваването на старите и искането на агреман за новите назначения.
Както "24 часа" писа, генералните консули и временно управляващите, чиито имена излязоха в списъка с досиетата и за чието отзоваване не се изисква санкцията на президента, ще получат известие да подготвят завръщането си в страната
още първите работни дни след Нова година.
Анкетата по-долу е с политици, посочвани от българите като най-харесвани за президент, според допитване на НЦИОМ.
Как ще постъпите с посланиците агенти?
Цветан Цветанов
: След 20 години преход е хубаво тази страница да бъде затворена. А само ако бъдат върнати посланиците агенти в България, това може да стане реално -да затворим страницата.
Сергей Станишев: Подходът на правителството е подходът на Куклуксклан. За мен има принципна разлика между хора, които са писали доноси, и които са работили за държавата. През годините са се сменяли режими, но българската държава е една от 681 г. Аз бих проследил тяхното кариерно развитие за последните 20 години, като се мине през атестации, оценки за професионализма им от предишни министри, не бих подходил така масово. Това, което прави правителството, е незаконна лустрация, а това е неприемливо. Нека им припомня, че точно по наше време се прие законът за дипломатическата служба, който ясно определи условията за професионалното израстване на дипломатите, за да има предвидимост и стабилност.
Волен Сидеров: Като президент бих държал посланиците ни да работят за България, което в момента не става. Да популяризират българската кауза, нашата велика история и да работят за страната ни всеки ден. Естествено, че бих отзовал настоящите дипломати с досиета. На тяхно място бих сложил хора, които лично бих изпитвал дали познават историята на България и дали знаят как да я представят пред света.
Меглена Кунева: На този етап има само една възможност - да довършим процеса, защото иначе сме поставени в задънена улица. Бих направила следващата крачка и бих отзовала тези посланици. Разбира се, искам да направя уговорката, че ако седях от страната на която и да е от властите, участващи вече толкова години в обсъждането, не бих допуснала да се стигне дотук. Бих настоявала за повече яснота, за равно отношение към всички и за по-голяма прозрачност, Защото не съм убедена, че и на този етап това е постигнато. Но в ситуацията, в която се намираме, има много ограничена възможност за полезен ход. И етапът, на който сме, налага да се извърви и последната крачка.
Иван Костов: Вече съм казал какво трябва да направи Първанов. Незабавно да ги отзове и да не ги превръща в политически зомбита, защото правителството е снело доверието си от тях.
Стефан Данаилов: По времето, в което бях министър на културата, посетих държави, където посланици бяха някои от засегнатите имена. Да призная честно, не съм чул от нито един от тях отрицателно отношение към България, към културата ни, напротив всички те помагаха активно.
Позицията на ДПС: От ДПС ни предоставиха позиция на партията, която публикуваме като позиция на лидера им Ахмед Доган.
ДПС подкрепя отзоваването на посланиците с досиета. Не защото ги осъжда, а заради избухналия скандал, който вероятно ще намали доверието към тях в страните, където са на мисия. Това е принципната позиция на движението по темата./ 24 часа

Шеф в ДАНС аут за двойна игра - против и за Алексей?
Шефът на сектор в дирекцията за борба с корупцията в ДАНС Божидар Налджиев е бил уволен, защото изнасял информация към Алексей Петров и Октопода, съобщи Медиапул.
Според сайта става дума за Божидар Налджиев, бивш шеф на РПУ - Петрич. "24 часа" научи, че Налджиев, който е началник на сектор "Борба с корупцията в съдебната система", е бил уволнен дисциплинарно заедно с още трима агенти преди седмица. От ДАНС категорично отрекоха.
Запознати обаче твърдят, че Налджиев е бил привлечен да работи още от самото начало в спецекипа, който е имал за цел да събере доказателства срещу бившия високопоставен офицер в ДАНС Алексей Петров.
След време обаче той е засечен да играе двойна игра и да изнася вътрешна информация към обекта на разследването, твърдят спецполицаи.
Затова преди няколко месеца той е станал обект на специални разузнавателни средства - бил е подслушван и следен. Засечени са негови контакти с хора от Октопода, на които давал информация за разследването срещу тях. Според информирани Налджиев имал връзки с хората на Алексей Петров чрез бивш вътрешен министър и депутат от НДСВ от Благоевград.
"Божидар Налджиев никога не е работил в екип, събиращ информация за Алексей Петров - обясниха от ДАНС. - Той не е отстранен, напусна сам. Но няма да бъде справедливо спрямо него да се твърди, че е свързан с Октопода или че е изнасял информация към тях, защото това не е вярно.
Налджиев не е имал такъв ресор. Може и да е имал пропуски в работата, но за изнасяне на секретна информация и дума не може да става. Ние периодично отстраняваме служители - дисциплинарно или не, но в последните месеци нямаме случаи на хора, уволнени за корупция."
Според запознати причината за напускането на Божидар Налджиев била свързана с разследването срещу бившия зам. вътрешен министър в правителството на Станишев - Раиф Мустафа.
Прокуратурата поиска за него 10 г. затвор по обвинение, че е посредничил за предаването на подкуп, свързан с голяма обществена поръчка за купуване на катери. Софийският градски съд обаче оправда Раиф Мустафа.
Напусналият служител на ДАНС Божидар Налджиев работел по тази афера и дори давал показания в съда по време на процеса. Запознати твърдят, че тогава той е допуснал грешки и е създал напрежение в агенцията.
СТЕФАН ТАШЕВ, СЛАВИ АНГЕЛОВ / 24 ЧАСА

И последният от Октопода иска свобода
Последният арестант от 8-те обвиняеми по делото за Октопода Марчело Джотолов е подал жалба за пускане от ареста, научи "24 часа".
Делото ще се гледа на 12 януари от съдия Владимира Янева, която е сред 4-мата кандидати за шеф на Софийския градски съд. Тези дни тя се запознала с десетки томове с доказателства за Октопода и вчера е насрочила дата за заседание.
Джотолов бе задържан в средата на февруари по дело за участие в престъпна група за изнудване, пране на пари, данъчни престъпления, сводничество и др. Преди 15-ина дни магистратите решили от мегаделото да бъдат отделени материалите за икономическите престъпления и разследването да продължи. По останалите обвинения за рекет и принуда срещу Джотолов, бившия съветник в ДАНС Алексей Петров и Антон Петров-Хамстера се готви обвинителен акт. Внасянето му в съда обаче се бави заради серията от жалби през последните 4 месеца от обвиняемите.
СВЕТЛАНА ЙОРДАНОВА / 24 часа

Октопода имал къртица в ДАНС
Божидар Налджиев, шеф на сектор в дирекцията за борба с корупцията в ДАНС, е бил засечен да изнася информация към Алексей Петров и групата му “Октопод”. Това съобщи сайтът “Медиапул”, а по-късно бе потвърдено и от източници на “Труд” в спецслужбите. От ДАНС обаче официално отказаха коментар.
Налджиев е работел в екип, който трябвало да дебне Алексей Петров, но бил уличен в двойна игра и напуснал доброволно.
Колеги на Налджиев знаели, че преди 2-3 години той изнасял информация за лидера на РЗС Яне Янев. Но едва преди 20-ина дни от спецекипа решили тайно да проверят съотборника си и засекли негови канали, по които информация, събирана за Алексей Петров, стигала до самия Петров. От Налджиев били поискани обяснения по няколко конкретни въпроса. Той не искал да отговори и подал молба за доброволно напускане, твърдят източниците ни (версията на Яне Янев виж по-долу- б. р.).
Налджиев е бивш офицер от Националната служба за сигурност (НСС). През 2002 г. е назначен за шеф на РПУ-Петрич, след като се разбира, че в граничния район цари хаос. Остава на този пост до септември 2005 г. и по негови думи се превръща в най-атакувания и най-проверяван полицейски шеф на Петрич. Напуска, защото е разписана молбата му да се върне в контраразузнаването, а след 1 януари 2008 г. НСС влиза в състава на ДАНС.
На последните местни избори съпругата на Налджиев - Снежана, била на второ място в листата за общински съветници на РЗС, но Янев твърди, че се отказала, за да не обвинят съпруга й в политически пристрастия. Налджиева има регистрирана еднолична фирма през 2002 г. в Петрич, сочи справка в системата ДАКСИ.
По непотвърдена информация тези дни в ДАНС са подали рапорти за напускане още трима агенти, но не по причина, че са засечени във връзки с “Октопода”.
Яне Янев, лидер на партия “Ред, законност и справедливост”:
Цветанов е карал агенти на ДАНС да подслушват Симеон Дянков
- Г-н Янев, как ще коментирате, че Налджиев е бил отстранен от ДАНС заради изнасяне на информация към Алексей Петров?
- Както е тръгнал, на Цветан Цветанов ще му се наложи да уволни две трети от агентите на ДАНС заради “нерегламентирани” контакти с РЗС. Ние сме наясно, че в ДАНС има пълна деморализация и тотален разпад. Знаем, че младите, образованите и ПРО-ориентираните служители са гонени, мачкани и притискани от кадрите на бившата Държавна сигурност, които са назначени в ДАНС. Категорично може да се каже, че агенцията се управлява от тях. Бойко Борисов знае това, но си мълчи. Той изпрати писмо за отзоваване на дипломатите, но не издава и стон за агентите в ДАНС.
- Какво знаете за Налджиев?
- Моята информация за Налджиев е, че той е бил пенсиониран предсрочно заради съмнения, които нямат абсолютно никакво основание. Цветанов и председателят на ДАНС Цветлин Йовчев до такава степен се страхуват от сянката на РЗС, че често изпадат в параноични размисли. За последните три месеца от ДАНС са уволнени десетки служители по абсурдни обвинения и без каквото и да било законово основание.
- Кои са те?
- На този етап ще се въздържа от имена, но ще ви посоча два примера. Неотдавна са били уволнени двама агенти, защото техните съпруги имат американско гражданство. По тази причина въпросните агенти са били заподозрени, че са топлата връзка между Републиканската партия в САЩ и РЗС. Имам информация, че Цветан Цветанов е карал насила агенти да записват телефонни разговори на високопоставени политици, в това число депутати и министри от ГЕРБ.
- Кои са тези политици?
- Финансовият министър Симеон Дянков и заместникът му Владислав Горанов. Засега ще се въздържа от споменаването на други имена. Призовавам работещите за националната сигурност агенти за кураж. Веднага след нова година РЗС ще излезе с позиция в тяхна защита.
- Вярно ли е, че съпругата на Налджиев - Снежана, е била кандидат за общински съветник от РЗС в Петрич?
- Познавам Снежана Налджиева. Тя е свестна и образована жена. Вярно е, беше на второ място в листата ни в Петрич, но сама пожела да се оттегли, защото съпругът й отиде на работа в ДАНС-София. / Труд

На Дянков ще му кажа: Простено да ти е!
С акад. Светлин РУСЕВ разговаря Валерия Велева
- Отдавна не бях ви виждала, акад. Русев на площаден протест. Но, ето в 2010-а драмата на БАН ви изкара на улицата, което, признавам, ме впечатли. Кои иглички ви накараха да подскочите така яростно?
- По принцип не съм привърженик на площадните протести. Но самият факт, че хората, които правят наука, бяха принудени да протестират, и то срещу тези, които би трябвало да бъдат не по-малко отговорни за развитието на науката, е тревожно явление. И за настоящето, и за бъдещето на науката, когато някой прави политика от нейната съдба. И тук въпросът не е само до финансиране, а до цялостно отношение.
- Защо БАН влезе в окото на този кабине?
- Формирането на правила и закони от хора, които са извън материята, както е с въпросния закон за БАН, е израз не само на властово самочувствие и комплексирано съзнание. Това е политическо нахалство, с трайни последици и поражения не само за науката!
Или влизайки в стилистиката на премиера - все едно футболистите от отборчето, в което той рита, да формират и определят тактиката на "Барселона" или "Реал" (Мадрид)!? Резултатът е ясен! Не искам да бъда лош пророк, но лошата съдба на БАН е сигурен знак за подобна съдба и на нейните екзекутори. Къде-къде по-вещи и опитни майстори "оправяха" българската наука и култура! За щастие, историята ги забрави, но погромите се помнят. Странно се променят хората във властта!? Трудно е да им се обясни, че властта не ги прави по-умни, но задължително - по-отговорни!
- Е, властта винаги е променяла хората.
- Това, че политическата конюнктура е изстреляла г-н Дянков на горните етажи на властта - нито го е направило по-умен, нито по-мъдър. Това, че моята съгражданка Цецка Цачева нахока ректора на СУ заради студентските протести - не я извиси нито държавнически, нито интелектуално. Само показа, че се е взела п насериозно отколкото се полага. Това, че властови и други амбиции изкараха достолепни учени и хора на духа като Валери Петров, не да защитават, а да спасяват националната духовност, е тъжно и обидно за нас като нация.
- Казахте: Дянков е пътник, но премиерът не мисли така. Кой е правият?
- Наистина казах: С нашия протест или без него, Дянков е пътник! И колкото по-рано, толкова по-добре. Но хаосът, безумията и разрухата, които ще остави - вече и с много пари не се лекуват. Премиерът неведнъж е демонстрирал подкрепата си за своите министри, което не е гаранция, че не са пътници... Не само Бойко Борисов, всеки държавник, който има амбиция и воля да остави съзидателна следа - ще трябва да прояви и мъдрост да свали напрежението, което носи властта. За да си спести гафовете на своите подчинени, които по правило рефлектират върху него. Да оставим настрана амбицията на Дянков да ликвидира БАН, декларирана още 2008 г. във в."Капитал". Дори само за арогантната му издънка със "феодалните старци", демонстрирана с пубертетна самонадеяност, трябваше да бъде изпратен не на президента да се извинява, а ръка да целува на българския учен. Вероятно звучи малко наивно и старомодно, но въпросният министър поне да се беше извинил на своя колега - министъра на културата, който има честта също да е един от тези "феодални старци"! Кой е правият, не знам? Бих искал да е премиерът. Което означава, че неговият финансов министър ще разбере, че зад сухите цифри стои съдбата на хора, на една цяла национална ценностна система, благодарение на която все още ни има.
- Представял ли сте си, че ето сега се виждате очи в очи с Дянков - какво ще му кажете?
- Не е толкова трудно да си представя, особено ако посещава изложби по своя вътрешна необходимост. Случи ли се, като по-стар може би трябва само да му кажа: Простено да ти е... Науката наистина е голяма лъжица...
- А на Бойко Борисов?
- Преди всичко да си озапти хунвейбините...!
- Не ви допадна и египтологът Игнатов. Готов ли сте да застанете на ринга пред него?
- Напротив, много бях впечатлен, когато един египтолог стана министър на образованието!
Не по-малко от това, че тренира бокс. (Уважавам истинския бокс, моят брат беше добър боксьор, дълго време беше международен съдия по бокс.) Нещо повече - по лични основания отказах да се включа и в една сериозна подписка за неговата оставка. Но преди десетина дни пред Би Ти Ви, министър Игнатов такива научни бисери изръси, за които министър Дянков може да му завижда! Не знам в какво състояние е бил, вероятно след някой спаринг яко е удрян - нямам друго обяснение за прозренията му. Разбрахме от него, че "науката е над всичко в слаборазвитите, неграмотни общества, където има една малка група знаещи"!!! На това в едно сатирично шоу му казват - "Немам думи"!
- Ние май натам вървим с това образование!
- Според министъра: "Образованието трябва да създава адаптивни хора и затова ние искаме и в закона сме го записали - от репродуктивно образование да преминем в един интерактивен вариант"! Навремето в един пленум на Комитета за култура се приемаше програма за 1300-годишнината на Българската държава. Един тогавашен "феодален старец" - акад. Петър Динеков - направи най-краткото изказване: "Все пак няма да е лошо програмата за 1300-годишнината на Българската държава поне да бъде написана на български език."
Вярно е, че министърът на образованието не е акад. Динеков, но не е лошо от време на време да му се напомня, че е български министър. Освен ако в случая манталитетът на боксьора е надделял. В проектозакона за БАН има неща, неприлично амбициозни: прехвърлянето на институтите на БАН на държавно, тоест на негово подчинение. И за "по-демократично" той да назначава директорите на институтите!? Още по-странно ми звучи декларираното не само от него разбиране за някои институти, които са важни за държавата (земетръсните и сеизмологичните), да минат на централизирано субсидиране, а други като хуманитарните, не толкова важни за държавата... както се случи! Подобно степенуване води до такъв духовен земетръс, от който нацията (не държавата) едва ли ще може някога да се съвземе. Това е страшно както, ако забравим, че има и магистрали на духа...!
- Явно 2010- а се е врязала дълбоко в съзнанието ви с отношението на властта към науката.
- Общото събрание на БАН взе решение до края на 2011 г. академиците и член-кореспондентите да отделят 20% от възнаграждението си за млади учени. Не знам дали тези, които обучаваха политическата си сервилност и нереализираните си комплекси на гърба на БАН, знаят какво е положението на българските учени?! Но като изключим 5%, които не са зависими от това възнаграждение, в които включвам и себе си, останалите академици и член-кореспонденти живеят и правят наука с това възнаграждение. Не знам дали отговорните държавни мъже разбраха, че това бе колкото жест към младите учени, толкова и шамар, какъвто една сериозна държава не би трябвало да допусне. Едно е премиерът да нареди на своите министри да дадат по 200 лв. за бедните, друго е сиромахът да ти подаде ръка! Може би затова боксов мач между мен и министър Игнатов не може да има. Различни са категориите!
- Тази година казахте: "Няма ваше и наше погребение, погребението е едно." Не са ли пресилени тези думи?
- За съжаление, времето потвърждава тяхната актуалност. Който смята, че черните знамена на БАН не се отнасят и за проблемите на СУ, който се заблуждава, че морковът, който се подава на един институт в БАН за сметка на друг, е решение - ако не днес, утре ще трябва да плаща за илюзиите си! Погребението е едно, независимо кой институт, университет или БАН върви след катафалката.
- Разбра ли публиката какво искахте да кажете с изложбата ви за Катин? Темата за братоубийството не е ли актуална и днес за нашето общество?
- Имам чувството, с малки изключения, че изложбата за Катин се оказа прекалено трудна и заедно с това неприятна с посланието си за братоубийството и със суровата политическа и историческа документалност. Ние сме готови да протестираме за социалните си придобивки, но дали обременени и обезверени от настоящето, не желаем да ни се напомнят уроците на миналото? А Каин и Авел - човешката алчност и завист в модерните измерения на съвременните интереси и проблеми продължават братоубийствените погроми. Достатъчно е само да се огледаме в това, което става на Балканите. Не само нашето общество, цялата планета непрекъснато се напоява с кръвта на братоубийството. Докога?!
- Най-голямото противоречие за тази година?
- И тази, и миналата, и п миналата година, и у нас, и по света - разминаването между формата и съдържанието, разбрано в най-широк смисъл - от идеите до тяхното материализиране и реализация.
- Много гняв изляхте, акад. Русев, и за закона за културното наследство. Призовавахте президента да не го подписва, казахте, че този закон е заченат с омраза. Каква е равносметката ви днес?
- Каква може да бъде равносметката за нещо, заченато с омраза, лъжа и непостижима некомпетентност? "Законотворци", "загрижени" за културно-историческото наследство, родиха един антизакон. Който нищо не спаси, нищо не опази, само удариха пазара на изкуство, удариха съвременните художници, изправиха пред проблеми Министерството на културата, за които то няма никаква вина. Амбицията да национализират няколко колекции на антично изкуство, които отдавна имаха научна публичност, до такава степен ги бяха заслепили, че не пожелаха, а и непознаването на материята не им позволи да разберат, че са извън проблема. Този закон, който триумвиратът на предишната власт завеща на сегашната, е от най-вредните, създаващ проблеми и хаос в една материя, която в целия свят е ясна.
Бих искал да попитам някои от най-активните поддръжници на този законодателен Франкенщайн: г-ца Чилова, проф. Герджиков, Татяна Дончева, уважаемия д-р Михайлов, бившия министър на културата, Сергей Станишев, Камелия Касабова - все хора, с политически и законодателни претенции - на какво основание създадохте закон, който пречи на съвременните художници нормално да продават произведенията си? На какво основание блокирахте частните галерии, които продават съвременно и класическо изкуство? Психозата, която предизвикахте сред колекционерите, с какво ще я оправдаете? Не е ли нормално в критиките си към сегашното правителство Станишев да прояви малко достойнство и да признае, че е наложил приемането на вреден и опасен закон и да поиска извинение от всички галерии, галеристи, художници, антиквари и колекционери? Всъщност, кой политик и кога се е извинявал за издънването си?!
- Не чакайте извинение от никого! Когато тръгвате към една битка - изчислявате ли загубите и печалбите си от нея?
- Откакто се помня, все някакви битки водя. И повечето предизвикани от безумията на властимеещи, от неграмотност, завист - политически и творчески битка. Битки за каузи и за безсмислия. И ако трябва да ги изчислявам като загубено време, ако трябва да смятам пропиляната енергия, нерви, мисъл и чувство - сигурно са загубени поне два-три съзидателни творчески живота. Със смятането не бях добър ученик. И не съм калкулирал предварително какво ще спечеля и какво ще загубя. Обстоятелствата са ми налагали поведения. Често и сам съм предизвиквал проблеми, от които са тръгвали в по-голямата си част безсмислени битки. За щастие имах здрави нерви, малко чувство за хумор и най-важното - не вземах и себе си, и противниците си на сериозно.
- На браздата на две години - 2010-а и 2011-а - за какво още сте готов да се борите, маестро?
- Все по-малко като че ли остават нещата и хората, за които си заслужава човек да се бори. Политическите каузи се оказаха една голяма илюзия, да не кажа лъжа. Творческите пристрастия - вече не могат да бъдат повод за някаква обща или колективна мисия. Борбата в творчески план е лична - и от нея няма измъкване. Но това е съдба и тя се носи като военна повинност. За всяка човешка кауза - ако повярвам в нея! Може би това е единственото, което заслужава риска, усилията и волята за постигане на нещо...
- А умората кога ви превзема?
- Среднощната обичайна умора към 2-3 часа не е страшна - тя вече минава на разсъмване. Умората от разочарования, безсмислени усилия, от загубена вяра е смазваща и сънят не е спасение. Опасявам се, че все по-често тази умора ни навестява.
- Накъде върви нацията ни? Май се лутаме.
- Духовното ни обедняване е смазващо. Отвсякъде зловещо ни облъчва простотия. Ако това образование наричаме адаптивно, както би казал министърът - то е адаптивно само към една израждаща се в световен мащаб бездуховност. Ако не се осъзнае това, ще станем част от тази бездуховност. Накъде върви нацията? Дори не смея да си помисля - дали изобщо вече сме нация!/ Труд

Спестили сме над 4 млрд. лв. в кризата
С над 4 млрд. лв. е забогатял българинът от началото на кризата досега. Според актуалните данни на БНБ в края на септември 2010 г. депозитите на домакинствата в банките са на стойност 25,9 млрд. лв.
В края на септември 2008 г., когато българските банки започват за пръв път да изпитват затруднения с привличането на нови пари, депозитите на населението са били за 21,833 млрд. лв.
Кризата кара българина да бъде предпазлив, да стиска зъби и да "трупа бели пари за черни дни". Сравнение на данните показва, че най-бързо са се увеличавали спестяванията ни през 2007 г., по време на управлението на тройната коалиция. Тогава депозитите пак са нараснали с над 4 млрд. лв., но само за година (спрямо 2006 г.). През 2007 г. обаче у нас нямаше и помен от световната криза - чуждите инвестиции растяха, увеличаваха се и работните места, а банките продължаваха да кредитират при добри условия.
Според "Индъстри Уоч" през 2008 и 2009 г., когато кризата ни удари, съкращенията на персонал и намаляването на заплатите е почти 100% в частния сектор. Хората губят доходите си, което обяснява намаляването на темпа на спестяване като абсолютна стойност. Като процент от дохода обаче той се запазва и дори увеличава, твърди финансистът Емил Хърсев.
Данните за спестяванията на населението от 1989 г. насам, измерени през курса на долара (за декември в последната година на управлението на всеки кабинет) също са красноречиви (виж таблицата на стр. 3). При официален държавен курс на долара от 0,90 лв. излиза, че спестяванията ни са били най-големи в последната година на управлението на Тодор Живков (министър-председател беше Георги Атанасов). Друг е въпросът, че почти нямаше какво да се купи в условията на тотален дефицит. Тогава обаче имаше и "черен" курс - около 3 лв., което означава, че реалната стойност на парите ни е била значително по-ниска. Така най-голямо като обща сума е финансовото богатство на българина през тази година.
При всички правителства от 1989 г. до 1997 г. парите ни в банките намаляват не защото сме започнали повече да харчим и по-малко да пестим. Причината е в растящата инфлация и фалитите на банките, придружени от масови психози и залпово теглене на "инфлационни" левчета от закъсалите трезори. Българинът е достигнал трогателна бедност именно през 1997 г., в началото на която падна кабинетът на Жан Виденов.
След въвеждането на валутния борд имаме банкова стабилност. В момента българинът не само не се страхува от банков фалит, а с готовност трупа спестяванията си в банките./ Труд
Бойко среща Дилма на специална аудиенция
На Бойко Борисов му тръгна като по вода. Бразилската столица го посрещна с дъжд и добра новина - бъдещата президентка Дилма Русеф ще го приеме днес на специална аудиенция, съобщи външният министър Николай Младенов. Двамата ще разговарят в сградата на външно министерство с най-влиятелната жена от български произход в света и нейния външен министър Антонио Патриота.
“Надявам се разговорите да дадат силно начало на българо-бразилските отношения догодина”, каза Младенов. Той отбеляза, че съдържанието им ще е по-съществено от официалните поздравления, които Борисов и Дилма ще си разменят след встъпването й в длъжност на 1 януари. “Надявам се да потвърдим и по-сериозния ангажимент за нейното посещение в България, защото много хора в Габрово я чакат”, добави Младенов. Той не пожела да коментира неофициалните твърдения, че Дилма може да посети България още догодина.
На срещата се очаква Борисов да й поднесе подаръците, подготвени от България - нейното родословно дърво, за да знае откъде са й корените, реплика на глава на елен от Панагюрското съкровище и портретна снимка на лелята на Дилма Русеф - Вана. Премиерът носи със себе си и послание от президента на ЕС Херман ван Ромпьой.
В делегацията ни, водена от Борисов, освен Младенов е и министърът на транспорта Александър Цветков.
БРАЗИЛИЯ
Николай КОЛЕВ, Пратеник на Би Ти Ви
Специално за "Труд"

Шест полицайки вардят Русеф на 1 януари
БРАЗИЛИЯ - Шест специално обучени полицайки ще бранят като орлици Дилма Русеф в събота - 1 януари, на тържествената церемония по встъпването й в длъжност като 36-ия президент на Бразилия - първата жена на този пост, съобщи местното издание “Фоля”.
Полубългарката лично се разпоредила да я охраняват само жени от спецчастите. Иначе за сигурността й ще се грижат общо 600 агенти, включително снайперисти, по покривите на сградите по Монументалната ос в столицата Бразилиа, където са разположени основните държавни институции. “Цялото събитие ще е доста женско”, коментира новинарският сайт G1. По пътя на президентския ескорт щели да бъдат опънати пана с ликовете на жени, изиграли важна роля в бразилската история.
Репетиции
Всяка стъпка на Дилма в първия ден на новата година и на 4-годишния й мандат е обмислена много внимателно. Още на 19 декември организаторите разиграха предварително реда на събитията, като в ролята на Русеф се превъплъти парламентарната чиновничка Жулиана Ребело.
А миналата неделя - на 26 декември, се проведе и генерална репетиция, включително с президентския Ролс-Ройс кабриолет, модел “Сребърен призрак” от 1952 г. Дилма ще се вози на него сама. По традиция встъпващите в длъжност бразилски президенти се качват на колата реликва със съпрузите си, но Русеф е разведена, и то два пъти. Тя категорично заяви, че няма да взима със себе си нито майка си Дилма, нито щерка си Паула.
Специални покани
Бразилският сенат е отправил близо 2000 покани за специални гости на церемонията. Сред тях са роднините на Русеф и на избрания за вицепрезидент Мичел Темер, депутати, министри и магистрати. Към тях ще се присъединят поне 17 държавни и правителствени ръководители от чужбина.
Премиерите на България и на Португалия - Бойко Борисов и Жозе Сократиш, засега са най-високопоставените европейци, потвърдили присъствие. Президентът на САЩ Барак Обама ще бъде представен от държавния секретар Хилъри Клинтън. Задграничните гости ще са в непосредствена близост до трибуната на Камарата на депутатите, където Дилма ще положи тържествено президентската си клетва.
Тя се очаква да пристигне там около 14,30 ч местно време (18,30 ч българско) със “Сребърния призрак” от близката католическа катедрала “Света Дева Мария” - символ на Бразилия, където ще бъде отслужена празнична меса. Темер ще се вози в отделна кола, точно зад ролс-ройса на шефката си. През това време около 70 000 души ще имат възможност да им помахат отблизо по трасето на кавалкадата.
Полагането на клетвата ще продължи час и половина, след което Дилма ще се отправи към президентския дворец “Планалто”, където предшественикът й и неин ментор Игнасиу Лула да Силва ще й предаде президентската лента с цветовете на бразилския национален флаг - зелено и жълто. А чуждите лидери ще имат половин час за поздравителни речи.
В 17,00 ч (21,00 ч българско време) първата жена държавен глава на Бразилия ще направи първото си президентско обръщение, което ще се предава на живо от почти всички тв канали в Бразилия. За 18,30 ч (22,30 ч в България) е насрочен прием в бразилското външно министерство - двореца “Итамарати”. Там програмата предвижда Бойко Борисов и другите чуждестранни представители да имат по 30 секунди, за да си стиснат ръцете с Дилма./ Труд

Рим връща плочата на Борисов?
Ватиканът връща обратно благодарствена плоча на Борисов, предназначена за българската черква в Рим, съобщава "Дойче Веле".
Златните букви върху нея били твърде големи, както и претенциите да бъде инсталирана на централната стена, е обяснението.
Припомняме, плочата бе открита тържествено през юли тази година.
Текстът на плочата, изписан на български и италиански език, гласи следното:
"На 22 ноември 2002 година Негово Светейшество папа Йоан Павел Втори предостави на българската общност в Италия този великолепен храм за да се съхраняват българската духовност и наследството на съпатроните на Европа Светите Братя Кирил и Методий. От признателния български народ, 2010 година, Министър-председател Бойко Борисов".
България вече няма да се свързва само с набеждаването ни за атентата срещу папата, а и с това, че папата ни е дал църква, заяви тогава министър-председателят Бойко Борисов пред българските журналисти в Рим
За да бъде официално монтирана такава плоча, обаче, се изисква разрешение от Ватикана. Разрешение, за което не е помислено, за сметка на медийното отразяване на събитието, коментира агенцията.
За да се инсталира каквото и да е върху архитектурен или културен паметник във Вечния град, се иска изрично разрешение от институцията за опазване на културното наследство. И такова разрешение се получава само в извънредни случаи. Освен това, промени във външния вид на архитектурния или културен паметник се допускат единствено, ако не контрастират с епохата и стила му.
Всичко това е било съобразено едва след поставянето на плочата.
Плочата от името на Бойко Борисов се издига на около метър височина, тежи стотина килограма, изписана е с огромни златни букви.Всичко това влиза в тежък контраст с надписите в църквата.
Викариатът на Рим дори не бил потърсен предварително за мнение, специалистите нямали никаква представа какво съдържа текстът на кирилица. Викариатът уведоми българското посолство във Ватикана, че не разрешава да се постави плоча в този вид и размер.
Подобен е и отговорът на институцията за опазване на културното наследство./ Нюз.бг

Финансите на Ватикана излизат на светло
Ватикана обяви, че създава ново законодателство за борба с прането на пари и финансирането на тероризма.
Решението идва след обвиненията на италианската централна банка, че Светият престол нарушава международните разопоредби, свързани с въпроса.
Папа Бенедикт XVI подписа заповед, с която се създават ред вътрешни правила, които ще гарантират, че Институтът за религиозни дела, както е известна ватиканската банка, и всички други институции, свързани с папската държава, ще се съобравяват с международните регулации и ще сътрудничат на чуждите власти.
Новото законодателство ще влезе в сила на 1 април догодина./Нюз.бг

Дилма Русеф приема Борисов преди да поеме Бразилия
Новоизбраната президентка на Бразилия Дилма Русеф ще приеме днес в двореца Итамарати (външното министерство) в столицата Бразилия българския премиер Бойко Борисов, съобщават местни медии, като се позовават на изявление на външното министерство.
На срещата ще присъстват също сегашният външен министър Селсу Аморим и приемникът му, посланик Антонио ди Агиар Патриота.
Бойко Борисов ще предаде на Дилма Русеф, която официално поема президентския пост в събота, поздравително послание от президента на ЕС Херман ван Ромпой.

Агенция Пренса Латина отбелязва, че Бойко Борисов е специален пратеник на страната си и представител на ЕС на церемонията по встъпване в длъжност.
Срещата между двамата ръководители придобива специално значение поради българския произход на бъдещата президентка на Бразилия, се отбелязва в изявлението на външното министерство, посочва БТА.
Според държавната осведомителна агенция Аженсия Бразил фактът, че Дилма е дъщеря на българин и че има многобройни роднини в България означава, че страната на нейните родственици ще бъде част от външната политика на правителството й. / Нюз.бг

България - трудно смилаема евросалата
България е една от най-лютите подправки в европейската салата, пише днес испанският сайт elcomerciodigital.com.
В славянската евросалата България е една от най-лютите подправки, пише днес испанският сайт elcomerciodigital.com в статия под заглавие "Славянската салатка".

Политическата и социална ситуация в България и Румъния е бедствена - слаби политически структури и твърде много вътрешни разногласия. С това се характеризират източноевропейските страни-членки на ЕС, четем в публикацията.
Сайтът напомня, че 15 от най-бедните европейски региони се намират в Румъния, а 10% от румънците и 15% от българите живеят в чужбина.
И добре, че са те - констатира испанският сайт. Паричните преводи, извършвани от българите зад граница, представляват много важен източник на постъпления, пише изданието.
Със своите слаби икономики, без членство в Шенгенското пространство и все още с ограничения за повечето европейски трудови пазари Румъния и България ще се превърнат в много трудно смилаема салата за ЕС.
Но да не забравяме, че за десерт ни остават Сърбия, Хърватия, Черна гора, Албания, Косово и Македония, пише в заключение elcomerciodigital.com / Нюз.бг

Няма коментари: