понеделник, 15 февруари 2010 г.

КАКВО БИ НИ КАЗАЛ ДНЕС БЪЛГАРСКИЯТ РЕВОЛЮЦИОНЕР ВАСИЛ ЛЕВСКИ ?

• Да си спомним за него – наближава светла празнична дата, 19 февруари
• Чрез откъси от писмата му през1871 година – с минимални дописвания (в синьо) от мен, предвид, че той е живял през 19 век, а днес сме 21 век – просто една съвременна интерпретация!

“АКО СПЕЧЕЛЯ, ПЕЧЕЛИ ЦЯЛ НАРОД, АКО ИЗГУБЯ, ГУБЯ САМО МЕНЕ СИ” – Васил Левски

(из от “до богат българин във Влашко”)
Днешният век е век на свободата и равноправието на всички народности. Думи изказани през 19 век? Днес всеки притеснен и потиснат е напънал всичките си сили ... и търси случай да отърси от себе си по какъвто и да било начин ... робското тегло. Всеки иска да живее свободно и да се наслаждава на божията природа, всеки иска да бъде човек така..., да подчиним и изградим храма на правата и свободата си и да дадем всекиму своето.
(06.10.1871 г. В.Левски)

За ДЕМОКРАТСКА РЕПУБЛИКА – указания пак от него с малка редакция през моя поглед.
Сегашната деспотско-тиранска система да заменим с Демократска Република.
ПОДБУДА: Тиранството, безчовещината и самата държавна система на българското правителство (в оргинала турското).
ЦЕЛ: С една обща революция да се направи коренно преобразование на сегашната държавна деспотско-тиранска система и да се замени с народно управление (демократическа република) . ... на същото това място, което нашите прадеди със силата на оръжието и със своята кръв са откупили, в което днес безчовечно беснеят българските олигарси – мафиоти, всякаквите безброй партийки и останалите други битови престъпници, и в които владее правото на силата, та да се издигне храм на ИСТИНАТА и ПРАВАТА СВОБОДА, да се даде място на съгласието, братството и съвършеното равенство между многонационалните ни народности, от които е съставено обществото ни днес.

( по до бай Каравелов за “Свята и чиста република”)
На 5 юли 2009 ние българите бяхме честити да се сдобием с правото да представим пред света НАРОДНОТО си МНЕНИЕ. И ние сме хора и искаме да живеем човешки, да бъдем напълно свободни в земята си, там гдето живее българин – в България, Тракия и Македония. ... От каквато и народност да живеят в този НАШ РАЙ етносите да бъдат равноправни във всичко и гордо да се развява националния ни флаг за “Свята и чиста република”. Същото пожелаваме и на балканските си съседи – сърби, черногорци, румънци и пр., и да не остават след нас.
Време е с един труд да спечелим онова, което са търсили и тъсят братята французи (т.е.има се предвид френската революция и събитията в млада Русия по онова време) ..., за да не се случи брат брата, син баща си, бащата сина си да убива – колко скъпо и какви загуби са това? Сега е време да преварим това зло. Сега е лесно и можем с малко материал да се спасим от това гнусно и невярно тиранство... Неговите топове ( на времето - събития, факти, обстоятелствата), неговите иглени пушки са в НАШИТЕ РЪЦЕ. Само ни трябва още МЪНИЧКО ВРЕМЕ да ПОРАБОТИМ, само няколко (месеца, година) ... и тогава с божията воля ще съсипем гнилата и страховита държава, та да съзидаме друга многостранна по новото зидане. Да съсипем казвам гнилата и беззаконна държава, но не хората, не жените и децата им ..., а гламавците олигарси, партийци и битовите изверги ... Сега, когато искаме да вървим към правия живот и свободата, кой може да застане на пътя ни? Мисля, никой няма да смее!... Трябва да се даде правото на всеки народ, па и на всеки човек, който иска да живее почтено и свободно, ... а ние българите отдавна се напъваме с всичката си сила да викаме към човечеството и свободата за всекидневните ни убийства, за ежедневното ни ограбване от наши и чужди самонароличили се и самозабравили се мастодонти и монополисти олигарси и политически лидери, и всекидневно с кървави сълзи да оплакваме неволята и немотията си, в които като добитък сме вкарани ... И все ли тъй ще се оплакваме и ще се надяваме на техните лъжи? ... Не, наместо сълзи, сега да леем куршуми, а надеждата ни е на Правосъдния и на нашите мишци – това е народното ни мнение за пред света. ... В България ЩЕ ИМА народно управление и всекиму своето, според ЧИСТИ и СВЕТИ ЗАКОНИ, еднакви за всички. А ако някой презре и отхвърли предначертаната ДЕМОКРАТСКА република и състави партии за деспотско-тиранска или противоконституционна система, то такива ще се считат за неприятели на Отечеството и ще се наказват със смърт. За враговете на демокрацията и републиката – СМЪРТ.


Аз съм посветил себе си на отечеството си: да му служа до смърт и да работя по народната воля ... и ако това ти не видиш, защото си неверен, то децата ти ще видят и ще си помислят за тебе – аз вземам факти в ръцете си, пък ти разсъждавай по свой кеф. ... По-добре честна смърт, нежели смърт безчестна. ... В народната ни СВЯТА РАБОТА ни трябва постоянство във всяко отношение към целта за “свята и чиста република”. ... Пак ще кажа: Чисто народният ни човек се бори докогато може, за да избави своя си народ по-напред, па тогава гледа и на други. Ако той не случи, то трябва да умре в народната си работа. Това е правилното разсъждение. ... Народната работа стои над всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш – така трябва.... Заклевам се пред нашето отечество България, че ще изпълнявам точно длъжността си, ... съзнавам отговорността на своите действия, съгласявам се във всичко и с действията на съмишлениците си. Българинът е мъдър и качествен човек, така че всекиму според способностите му.

Дали ще правим, българи, ОБЩО СЪБРАНИЕ, не зная, защото горното всеки един от нас носи в сърцето ци, душата си, ума и духа си още от раждането си. Все пак не е зле в памет и почит към думите на БЪЛГАРСКИЯ РЕВОЛЮЦИОНЕР Левски, които и днес са повече от актуални, да се ОБЕДИНИМ за народната си работа, и да не бъдем повече съвременни бели роби, а да сме свободни и нормални хора. Напред и не се бойте! Нека българското юнашко око не се бои вече от мъките на дрипавия читак. Време е да докажем на душманите си, че който от тях не признае нашите закони, и не заживее с нас по същите граждански правила, той в един миг с всичко ще стане на прах и пепел.

Време е да обявим подготовка за цивилизовано НАРОДНО ВЪСТАНИЕ. Ако на времето са се подготвяли като приготвят барут и леят куршуми, и са събирали помежду си пари кой колкото има,
днес единствено е потребно проява на ДОБРОСЪВЕСТНОСТ и СЪПРИЧАСТНОСТ от всеки един от нас към теглото на събрата си от цялата ни общност и здрава дума в действията ни за СВОБОДАТА ЧОВЕШКА.
Желая дързост, достойнство и постоянство всекиму в народното ни въстание! Работата ни е: РЕВОЛЮЦИЯ на МЯСТО и най-важното – в главите ни. Успех.


Нели Кирилова

Справедливите ЗАВЕТИ от Васил Левски:

Всекиму ще се държи сметка за делата му.
Предателите трябва да се убиват.
Работа (народна) вършете, но умно!
Ще искаме пари, ако не дават – ще взимаме.
Чорбаджиите (олигарсите днес и партииците ни) са причина за беззаконието и проклетото зрелище (страданието и мъките на цял един народ – българския) пред нас.
Не си народен ако виждаш народното зло и не го казваш.
Интригата спира хода на народната работа.
На драго сърце да обичаме оногова, който ни покаже погрешката, инак той не е наш приятел.
За отечеството работим – кажи ти мойте и аз твойте кривици, па да се поправим.
Трябва изпит за всеки. Защото има примери: Днес е човек, а утре – магаре.
Който не е чист, убивам го. И работа трябва, работа! Изпитвам човек в работата (народната) и така го пускам по-нататък, за да няма неразбории.
Съдя за свършеното според човека и работата му – най-добрата проверка. За предпочитане са разсъдителните, хора постоянни и безстрашни да кажат истината в очите и великодушни, за народното дело.
Всеки е длъжен да помага на другаря си, когато изпадне в беда.
Който не изпълнява клетвата, която е дал пред Евангелието, т.е. вярата си и честта си, той е най-низкият и гнуснав човек на света.
Часът на свободата призовава всеки българин да покаже на дело родолюбието си.
Времето Българско е в нас и ние сме във времето си днес – то ни обръща и ние него обръщаме. Дано до смърт да бъдем братя, и в един глас.
Всичко се състои в нашите задружни сили.
Всички зависят от вишегласието.
Работим чисто по български, и не искаме да се водим по никого извън Българско.
Ситият на гладния не знае колко хляб да му даде, затова се пита и гладния: Колко хляб искаш?
Строга революционна бдителност се изисква. Бързата работа ялова излиза.

Няма коментари: