вторник, 23 февруари 2010 г.

АКЦИИ КАТО АТРАКЦИИИ!!! МАШАЛА.

ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

За оцеленческия непукизъм

Ценностите - вече мъртви
Кризата освети много от противоречията и недостатъците на днешното българско общество. Но едва ли си даваме сметка колко сериозен знак ни дава за отсъствието на ценностна система, която ясно да разграничава добро и зло.
“Кризата е накарала българите да пестят от облекло и обувки, транспорт и образование, културен отдих и развлечения, но не и от алкохол и тютюневи изделия.“ Из новините на Вести.бг
Повече от ясно е, че за двайсетте години преход някогашната, макар и съмнителна ценностна система, напълно увяхна. А еклектиката й от патриархални постулати, идеологически оттенъци и култ към образование, мачовска честност и прословути трудолюбие и гостоприемство ни се струваше споена и непоклатима като димитровградски бетон.
Разгащеност без граници

Българинът даваше мило и драго да види децата си изучени. По дрехите посрещаха, по ума изпращаха. Пред книжарници и театрални каси се виеха опашки, по-търпеливи и от тези пред показните магазини. Пияниците бяха за посмешище, да не говорим, че съществуваше някакъв естествен свян да запалиш цигара пред родителите си.
Изгубената мярка
Невъзможно е да се върнем назад и през ум не ми минава да пледирам за подобна налудна кауза. Мисълта ми е, че подир разпада на комунистическото време и якото му менгеме, което създаваше задръжки и от общочовешки характер и естество, сега вече е изгубена всяка мярка. Става дума дори за елементарно възпитание, образователна мотивация, общовъзприети принципи за поведение на обществено място и приемлив, консенсусен порядък, който да отличава доброто от злото.
Кризата оголи ценностния скелет, който дори не е скрит в гардероба. Акциите на МВР по залавянето на престъпници, които е съмнително дали ще бъдат осъдени, само доосветиха грозната картина. Видя се, че да си нагъл, безочлив и откровен бандит е форма на престиж дори, парите те извеждат в обществени стратосфери, до които един университетски професор надали някога може и да мечтае да се добере. Фокусът на вниманието бива непрекъснато насочван към парвенюшките проявления на новобогаташите, техните държанки, автопаркове и прочие луксозни притежания и дори патосът да е с цел изобличение, по-скоро се натрапва ненормалността на нормата.
Въпросите като диагноза
Обществото е болно
Възможно ли е в България да живееш от честния си квалифициран труд? За какво да се образоваш, щом можеш ли и знаеш ли, то още в началното училище си обявен за зубър, аутсайдуер и прочие, подложен си на подигравки и тормоз от непукистите с двойки от горе до долу и 20 лева джобни? Защо да се държиш възпитано и да си облечен прилично в гимназията, щом поп-фолк визията с цялата й просташка разюзданост те прави авторитет? Толкоз ли си сдухан, че да харчиш за книги и театър, щом можеш да инвестираш в силикон и пиячка?
Въпросите не са нито морализаторски, нито безобидни. Задават ги твърде съдбовно зачестилите самоубийства на отличници от елитни гимназии. Във всеобщата разгащеност и еуфорична разсипия пропускаме симптомите на едно страшно обществено заболяване: сривът на ценностите, който повлече подире си липсата на перспективи за способните и подготвени, образовани и мислещи българи. Създаде хаос, роди чудовищни страхове и несправедливости и яко ни срина в оцеленческия непукизъм, където на три ракии всичко е възможно.
Автор: Мирела Иванова, Редактор: Александър Андреев

Евросъюзът създава нова служба за външно разузнаване
Европейският съюз пристъпи към създаването на служба за външно разузнаване на базата на трите съществували досега секретни подразделения към ръководните органи на Европейската комисия. Новата структура ще се нарича Служба за външни действия.
Инициатор за създаването на новата служба е върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън. В момента тя довършва концепцията за създаване на единна дипломатическа служба на ЕС и на структурите на бъдещото "външно министерство" на Съюза, в състава на което ще бъде и Службата за външни действия. През март концепцията ще бъде представена за одобрение от държавните и правителствените лидери на 27-те страни-членки на срещата на високо равнище.

Сериозни промени в състава на датското правителство
Датският премиер Ларс Льоке Расмусен обяви значителни промени в състава на правителството. Сменени са 12 министри, в това число на отбраната, външните работи и правосъдието.
Досегашният министър на отбраната Сьорен Гаде Йенсен подаде рано тази сутрин оставка заради скандал с изтичане на секретна информация за дейността на датския военен контингент в Афганистан. На негово място е назначена 41-годишната Гите Лилелунд Бек от Либералната партия на премиера - тя е първата жена, назначена за министър на отбраната в историята на Дания.

Стачка на френските авиодиспечери
Въздушните диспечери във Франция започнаха стачка, която ще продължи до събота и ще предизвика анулирането на полети по главните френски летища. Заради стачните действия ще бъдат анулирани 50 процента от полетите на парижкото летище "Орли" и 25 процента от полетите на летище "Шарл де Гол".
Стачката е в знак на протест срещу плановете на френското правителство да слее въздушния контрол на Франция с този на пет други европейски страни - Германия, трите страни от Бенелюкс и Швейцария. По този начин би трябвало до 2025 година да се спестят една пета от разходите за въздушна сигурност. Договорът за сливането на контрола предстои да бъде подписан в края на годината.

Бягството на македонците
Македонците се изнасят
Десетки хиляди македонци използват новите туристически визи за страните от Европейския съюз, за да се измъкнат от мизерията в родината си, пише мюнхенският всекидневник "Зюддойче Цайтунг" и продължава така:
Неоткрита досега перла, препоръчително за всеки турист място - така е описана Македония в туристическите издания. Последно гр. Охрид на едноименното езеро бе избран от "Ню Йорк таймс" за една от най-прекрасните туристически дестинации за 2010 година. Правителството се чувства поласкано от подобни информации. Но лошото икономическо положение и мизерията, най-вече в селата, принуждава мнозина македонци да напуснат родината си. От 1 януари това става по-лесно. Близо 20 години след разпадането на Югославия ЕС отменни визовия режим за гражданите на Македония, Сърбия и Черна гора. Сега с паспорт с биометрични данни те могат да посещават Шенгенското пространство.
Около 150 хиляди души са напуснали Македония през последните няколко седмици
Македонското преселение на народите
Новата свобода на пътуванията предизвика преди всичко в Македония нещо като малко преселение на народите. По данни от Скопие през изминалите 7 седмици около 150 хиляди души са обърнали гръб на страната. Очевидно не става дума само за туристи, които след уикенд, прекаран в Париж или Берлин, се отправят отново към дома. Според преценките над две трети от отпътувалите македонци все още не са се завърнали от Западна Европа.
Водовъртежът на интеграцията засмуква особено албанското население от градовете и селата в западна Македония. Туроператорските бюра работят на пълни обороти. "Трудните условия за живот и недостигът на работни места карат цели семейства и армия от млади хора да потърсят бъдеще в Западна Европа", казва Самет Дервиши, управител на туристическа фирма в македонския албански бастион Тетово.
Гражданите на Македония, Сърбия и Черна гора получават шенгенски визи, даващи им право на престой за максимално 90 дни като туристи. Работата е изрично забранена. Въпреки това много младежи пътуват за Западна Европа с надеждата да работят там нелегално. Повечето от тях отсядат у роднини, живеещи от десетилетия в Германия, Швейцария или Австрия. Туроператори в Македония разказват, че от някои села всеки ден към Западна Европа поемали до 5 автобуса.
Най-предпочитани са Белгия, Германия и Швейцария
Модни са пътуванията към Белгия, защото от неотдавна се шири слухът, че там македонските граждани можели да получават политическо убежище. Сред предпочитаните цели са също Германия, Швейцария и скандинавските държави. За подобна изселническа вълна съобщават местните медии и от южносръбската долина Прешево, населена предимно с албанци. От там били отпътували около 10 хиляди души. Експерти по миграцията от Балканите се опасяват, че мнозина млади хора биха могли да се опитат да преминат в нелегалност в големите западно-европейски градове, за да избегнат депортирането си.
ЗЦ/ВШ/БМ

"Желязната дама" с българска кръв - Дилма Русеф
Бразилия може би скоро ще бъде управлявана от жена: Дилма Русеф, чиято кандидатура бе издигната от управляващата Партия на трудещите се. Русеф е българка по бащина линия и икономистка по образование. Ето още за нея:
Бившата боркиня от герилята Дилма Русеф може би ще наследи поста на президента Луис Инасиу Лула да Силва, който предложи кандидатурата й на конгреса на управляващата в Бразилия Партия на трудещите се. Дилма Русеф е близка довереница на Да Силва, който според конституцията на страната след два четиригодишни мандата няма право на трети президентски мандат.
Русеф: Приемам предизвикателството със смирение
Ако спечели вота, "Желязната дама" на Бразилия, чийто баща е българин, ще бъде първата жена президентка на най-голямата страна в Латинска Америка. "Никога не съм смятала, че ще се изправя някога в живота си пред такова предизвикателство, но ще го приема със смирение, спокойствие и доверие, че ще се справя", заяви Дилма Русеф.
В речта си пред конгреса на своята партия тя заяви, че ще продължи политиката на социалните програми от ерата на Лула да Силва и ще се стреми към сформиране на ляво-центристка коалиция. Победата на Русеф в изборите е от голямо значение за неговото правителство, каза сегашният бразилски президент: "Дилма Русеф е кандидатка на най-значимата лява партия в Латинска Америка - Партията на трудещите се. Тя обаче е и кандидатка на една широка и могъща коалиция, която ще й помогне да управлява страната. Искам нейният първи президентски мандат да бъде успешен и тя да спечели политически авторитет, който да й осигури и втори президентски мандат", каза президентът Лула да Силва по повод издигането на кандидатурата на Русеф за президентския пост.
Дилма Русеф е била две години в затвор
От фронта към президентския пост

В допитванията до общественото мнение Русеф засега обаче изостава зад другия вероятен кандидат за президент, настоящия губернатор на щата Сау Паулу Жозе Сера. Според прогнозите тя може да получи между 20 и 28 процента от гласовете на избирателите.
На младини Дилма Русеф е участвала в съпротивата срещу военната диктатура в Бразилия. През 1970 г. е осъдена на шест години лишаване от свобода, но две години по-късно е освободена от затвора, където според нейните изявления е била подложена на мъчения. Русеф е известна с прямия си характер и с навика си да се кара открито с бразилските министри. Тя е началник на кабинета на Лула да Силва от 2005 година. Преди това е била министър на енергетиката.
АФП/БР/ВШ


ПО АГЕБЦИЯ КРОСС

Борисов: "Наглите" продължава към дистрибуторите на лекарства

Пловдив /КРОСС/ Операция „Наглите" ще се прехвърли към фирмите, които търгуват с лекарства. Това съобщи в Пловдив премиерът Бойко Борисов. Дистрибуторите на медикаменти също са прилагали схеми за източване на държавния бюджет, ще видите какви арести предстоят следващите дни, допълни министър-председателят.
"Ние много точно и ясно сме казали - сигурност, финанси. Трябва да кажа, че „наглите" ще се пренесат във фирмите, които са купували и продавали лекарства. Ще видите и там какви операции се провеждат следващите дни. Контролът по източване на пари от държавата няма алтернатива", обясни Борисов.
На въпрос кой ще е следващият министър от кабинета „Станишев", на когото ще се повдигнат обвинения, той отговори, че това ще прецени прокуратурата. Бойко Борисов е убеден, че обвиненията срещу Емилия Масларова за източване на над 11 милиона лева ще издържат в съда.
Премиерът Бойко Борисов откри Международната селскостопанска изложба „Агра”. На нея присъства и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
На най-големия форум за агробизнес в Югоизточна Европа се показват 48 новости на водещи компании от 18 държави.
Министър Найденов подкара трактор на изложението.

ДАНС разследва търгове за лекарства
София /КРОСС/ ДАНС разследва търгове за лекарства в болници. Това заяви министърът на здравеопазване д-р Божидар Нанев след съвместна среща с министъра на финансите Симеон Дянков и пациентски организации.
ДАНС проверява и търговете в Министерството на здравеопазването. Има подадени от ведомството сигнали в КЗК за картелни споразумения, посочи още министърът. Изготвен е доклад от 2006 г. насам за търговете за лекарства.
От своя страна Дянков посочи, че премиерът му е дал задача за допълнителни идеи в още по-кратки срокове да се спрат "течовете" в здравеопазването, за да има по-голям финансов ресурс в системата.

Ройтерс: София търси доверието на Брюксел
София /КРОСС/ Българската прокуратура обвини бившия министър на труда и социалната политика Емилия Масларова в злоупотреби с 11 млн. лв. Това е най-новият опит за изчистване на репутацията на страната като най-корумпираната в Европейския съюз, пише Ройтерс. Масларова бе призована от националното следствие и освободена под парична гаранция от 50 000 лв. Самата тя отрече да е извършила нарушения.
Масларова е третият министър от бившия кабинет, доминиран от социалистическата партия, който получи обвинение в корупция, откакто дясно-центристкото правителство на Бойко Борисов бе избрано през юли с обещанията, че ще възстанови правото и законността в страната. Първите обвинения дойдоха през септември за бившия земеделски министър Валери Цветанов.
Балканската страна е поставена под голям вътрешен и външен натиск да демонстрира резултати в борбата с рушветите и престъпността до юли, когато Брюксел ще оцени в доклад напредъка на София. Евентуален провал заплашва финансовата помощ от европейските фондове след като през 2008 г. Брюксел замрази милиони евро за България заради измами. Затова София е нетърпелива да спечели доверието на Брюксел, за да избегне нови наказания.
Според обвинителите като министър Масларова е сключила договор с компания на нейни приятели за реконструкция на сграда в Стара Загора на цени доста над пазарните. Тя е обвинена също и в злоупотреба с власт. Бившата министърка е заплашена с до 20 години затвор, ако бъде призната за виновна.
От декември насам полицията проведе серия операции срещу влиятелни организирани престъпни групи. В четвъртък бяха арестувани още девет заподозрени автоkрадци при операция под кодовото име „Факири".
Миналата седмица главният прокурор Борис Велчев обеща най-големите 300 български гангстери да отидат в съда.

Прокуратурата обвини Масларова за присвоявяне на държавни пари, тя е на свобода срещу 50 000 лв.
София /КРОСС/ Софийска градска прокуратура привлече в качеството на обвиняем бившия социален Емилия Масларова за това, че в периода ноември 2007 - май 2009 г., в София, като длъжностно лице - министър на труда и социалната политика, в съучастие като извършители с Михаил Методиев и Венцислав Драгонов и двамата от Стара Загора, е присвоила държавни пари в размер на 11 038 405. 55 лв., съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
Парите на Масларова са й били връчени в качеството й на министър и поверени й да ги управлява. Извършеното се квалифицира като длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай - престъпление по чл. 203, ал. 1, вр. чл. 202, ал. 1, т. 1, вр. чл. 201, вр. чл. 93, т. 1, б. "а" и "б", вр. чл. 20, ал. 1 и 2, вр. чл. 26, ал. 1, както и във вр. с чл. 282, ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 93, т. 1, б. "а" и "б", вр. чл. 20, ал. 1 и 2, вр. чл. 26, ал. 1 от НК. Спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на 50 000 лв.
Масларова е извършила и улесняващо присвояването, престъпление по служба, а именно нарушила е служебните си задължения предписани в Закона за обществените поръчки - престъпление по чл. 282, ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 93, т. 1, б. "а" и "б", вр. чл. 20, ал. 1 и 2, вр. чл. 26, ал. 1 от НК. Извършеното е в съучастие с бившия заместник министър на Министерството на труда и социалната политика - Димитър Димитров и бившия главен секретар на ведомството - Иван Пенев.
Масларова се разследваше заради ремонта на социалния дом в Стара Загора. Миналата година главният прокурор Борис Велчев поиска смъкването на имунитета й като народен представител.
Информационна агенция КРОСС припомня, че бившият социален министър се яви на разпит в Националната следствена служба. Тя подмина журналистите с лекия си автомобил без да каже нито дума.

КС: Отстраняването на Масларова като председател на комисия в НС не е противоконституционно
София /КРОСС/ Конституционният съд отхвърли искането на 53-ма народни представители от 41-то Народно събрание за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание от 9 декември 2009 г., с което народният представител Емилия Радкова Масларова е освободена като председател на постоянната Комисия по труда и социалната политика към Народното събрание.
Съдия Емилия Друмева е подписала решението с особено мнение.

Отвориха запечатаните офиси на „Лев Инс” след решение на Прокуратурата
София /КРОСС/ Прокуратурата е издала решение офисите на ЗК „Лев Инс“ АД в София да бъдат разпечатани. Компанията отново работи нормално в своите офиси, приема клиенти, изплаща щети и подписва нови договори, съобщи изпълнителният директор Стефан Софиянски.
По-рано днес на пресконференция Стефан Софиянски и представители на израелските акционери изразиха недоумение от факта, че вече две седмици офисите са запечатани и няма достъп до тях без нито един документ, показващ решение на съответните органи, както и съответната аргументация.
Сега „Лев Инс“ възстановява нормалния си ритъм на работа и продължава да обслужва своите клиенти както и преди – на нужното високо ниво, допълват от компанията.
„Дружеството благодари на прокуратурата и на разследващите органи за оказаното съдействие и желае както на тях, така и на българското правителство успехи в борбата с организираната престъпност и неспазването на законите”, се казва още в съобщението.

Шаул Шнайдер: Алексей Петров не е акционер или служител на "Лев Инс" АД
София /КРОСС/ Алексей Петров не е акционер или служител на застрахователна компания „Лев Инс „ АД и няма никакви договори с нея. Това обяви Шаул Шнайдер, представител на израелските акционери в компанията, които притежават близо 45% от „Лев инс" АД, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
„Не знам Алексей Петров да има някакви връзки с „Лев инс". До момента нямаме официално обяснение от страна на властите за техните действия, каза Шнайдер.
Изключително сме изненадани от факта, че нашите офиси бяха запечатани преди 13 дни /на 10 февруари/ без никой от нас да види съдебна заповед за това, каза от своя страна Стефан Софиянски, изпълнителен директор на „Лев инс" АД. Той бе категоричен, че няма нито един служител или член на управителните органи на компанията, който да е следствен или задържан. По думите му на иззетите сървари е била цялата компютърна система, както и информация за дейността на дружеството, която обаче е публична и вече е била известна на компетентните държавни органи.
„Подкрепяме държавата в борбата с престъпността, но настояваме да знаем каква е причината за запечатването на офисите ни", каза Софиянски и поясни, че са запечатани централния офис и корпоративния център на дружеството в София. По думите му обаче „Лев инс" продължава работата си нормално, макар и в ненормални условия. Представителят на израелския акционер Шнайдер определи действията на правоохранителните органи като незаконни и разказа, че още преди две седмици от компанията са се срещнали с израелския посланик в София и са му изложили случая. Той от своя страна се е срещнал с главния прокурор Борис Велчев, който е поел ангажимент в рамките на 10 дни да запознае компанията с цялата информация по случая. „Тези 10 дни изтичат утре 24 февруари и искаме да вярваме, че тогава ще получим обратно цялата иззета документация и техника, за да продължим работата си, заяви Шнайдер. Той каза още, че от компанията са подготвили своята реакция в случай, че нещата не се развият според техните очаквания. Реакцията ни ще бъде оповестена в последствие, посочи представителят на инвеститора.

Борисов: МВР и прокуратурата са допуснали небрежност при разследването на смъртта на Ахмед Емин
София /КРОСС/ От МВР и прокуратурата са допуснали небрежност при разследването на смъртта на Ахмед Емин. Това обяви в Габрово министър-председателят Бойко Борисов, предаде националното радио. Премиерът коментира, че след като е прегледал документацията от проведеното разследване, е силно озадачен от начина, по който то е правено. Борисов посочи, че по никакъв начин не иска да влияе на прокуратурата, но най-малкото, който трябва да се направи, е вътрешна проверка.
В правителството няма да има промени, изтъкна още Борисов. Той уточни, че няма да има нов вицепремиер, който да се занимава с евроусвояването, по повод идеята на Иван Костов за промени в кабинета. Според министър-председателя, промените сега не са удачни, след като вече парите от еврофондовете са освободени. Той уточни, че експертите от ДСБ, СДС и финансовото министерство ще разговарят по темата утре или в четвъртък, но отново категорично отрече нови назначения.

Местан: ДПС е най-заинтересована да се разкрие истината за Ахмед Емин
София /КРОСС/ Няма друга политическа сила, която да е по-заинтересована от разкриването на цялата истина за инцидента с Ахмед Емин от ДПС. Това каза пред журналисти в централата на партията заместник-председателят на ДПС Лютви Местан, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Другият заместник-председател Христо Бисеров коментира искането на премиера Бойко Борисов да има ново разследване за смъртта на съветника Ахмед Доган с думите, че не министър-председателят, а прокуратурата е тази, която трябва да направи това, ако счита, че има основания. Бисеров припомни, че по предварителното производство за смъртта на Ахмед Емин са разпитани 85 свидетели и са направени 20 експертизи.
Лютви Местан каза, че ДПС настоява да се разкрие истината по отношение на двете актуални теми - спецакцията „Октопод" и отварянето на икономическите досиета на прехода, за което настоя президентът Георги Първанов. На въпрос дали ДПС е готова да понесе отговорност, ако отварянето на икономическите досиета на прехода водят до членове на ДПС, Местан отговори: „Мога да ви уверя, че ДПС няма никакви притеснения. Отварянето на досиетата ще разкрие защо". Лютви Местан каза още, че ДПС подкрепя да се осветли приватизацията по време на прехода. „Независимо кого ще засегне истината и кой ще се почувства отговорен", каза той.

20-годишен донор спасява три живота
София /КРОСС/ Успешна чернодробна трансплантация днес беше извършена на 51-годишен мъж с хепатит С - цироза. Донорът е 20-годишен младеж от Велико Търново, който е починал при пътен инцидент след тежка черепно-мозъчна травма. С полицейски ескорт, координиран от Министерство на здравеопазването, донорът е транспортиран от Велико Търново до София. Трансплантацията във ВМА е протекла нормално и в следващите часове пациентът ще бъде екстубиран. В момента той диша самостоятелно.
Предстои в болница „Лозенец" да бъде направена трансплантация на бъбреците от донора. Относно сърцето групата експерти към ИАТ е преценила, че няма подходящ реципиент сред чакащите за трансплантация.
Това е 5-тата донорска ситуация от началото на годината. В резултат на това са извършени 16 трансплантации - 10 на бъбреци, от които 2 от живи донори, 2 на сърце и 4 на черен дроб . Този брой ще се увеличи с предстоящото трансплантиране на двата бъбрека от последния донор в Университетска болница „Лозенец".

Йежи Бузек: България може да се присъедини към еврозоната през 2013
Брюксел, Белгия /КРОСС/ Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек смята, че България може да се присъедини към еврозоната през 2013 г. Бузек е заявил това след среща с президента Георги Първанов, предаде БНР.
Икономическата криза очаквано беше една от темите в разговора Първанов - Бузек. Според председателя на ЕП, въпреки нея, България има шанс да приеме общата европейска валута след 3 години. „България има възможност да стане член на еврозоната през 2013 г. Аз бих приветствал такова развитие на нещата".
Българският президент Георги Първанов подчерта, че е получил уверенията му, че кохезионната политика на ЕС ще бъде запазена, защото тя е важен елемент от солидарността между страните-членки и ще даде възможност за по-бързо изравняване на стандарта в тях. „За нас е важно, за изхода от кризата Европа да е по-силна, да е по-силна всяка една от страните, които съставляват ЕС, и не на последно място - да не се увеличава, а напротив - да се скъсява дистанцията между развитите и новите страни-членки.
След срещата Йежи Бузек подчерта още, че България трябва да разнообрази енергийните си източници, за да не се окаже пак в позицията от миналата година, когато спряха газовите доставки.
Президентът Първанов на свой ред припомни, че България е платила висока цена за закритите блокове на АЕЦ „Козлодуй" и благодари за подкрепата на ЕП за получаване на допълнителни компенсации от 300 млн. евро.

Откриха първите моногамни земноводни
Лима, Перу /КРОСС/ Първото моногамно земноводно откриха учени. Джунглите на Латинска Америка са обитавани от отровен вид жаби, които остават отдадени на своя партньор до края на съществуването си, пише Би Би Си.
Генетични тестове на американски учени от Южна Каролина разкриват, че мъжките и женските жаби от вида Перуанска отровна жаба остават верни едни на други. Видът е познат отдавна на учените, но не и моногамността му. Още по-изненадващо е откритието, че единствено размерът на водните басейни, в които те снасят поповите си лъжички, отклонява жабите от правия път. Причината се крие с специфичното оплождане при тези жаби. След чифтосването женската жаба снася яйца върху листа. След това мъжкият пренася излюпилите се попови лъжички една по една в самостоятелни мини водни басейни и се грижи за тях. Когато поповите лъжички огладнеят, мъжкият вика женската, която снася неоплодени яйца за храна във всеки мини басейн.
Много животни изглеждат моногамни, особено когато мъжкият и женският формират двойки, които могат да останат заедно до края на съществуването им. Но наблюдения и проучвания показват, че това е измама, тъй като животните също си изневеряват.

Димитър Луджев: Сенчестият и криминален бизнес стана достатъчно силен и подмени политическата класаГ-н Филип Димитров трябва да си спомни, че той и Иван Костов точно спряха работата на комисията по разследване на изнасянето на капитали от България в задграничните дружества през пролетта на 1992 година. А във формацията ГЕРБ в момента има представителство на почти всички големи групировки или техни производни в изминалия период на прехода, твърди историкът
Интервю на Десислава Конакчийска, Информационна агенция КРОСС

Г-н Луджев, какво разбирате под термина „икономически досиета", който употреби миналата седмица президентът Първанов в призива - „Да се отворят икономическите досиета на прехода"?
Трудно е да се отговори какво е имал предвид президентът. Аз го тълкувам като наличната документация, свързана с икономическия преход, формирането на българския бизнес, декапитализацията на държавната собственост, начинът и в кои ръце и преминала тази собственост. Това разбирам.

Според Вас, подобна проверка включва и процесът на приватизация, така ли?
Естествено. Това е най-голямото, най-мощното прехвърляне на държавна собственост в частни ръце.

Г-н Филип Димитров коментира пред нашата агенция изявлението на президента по следния начин: „Ако президентът разполага с данни за изнасянето на български пари в чужбина от външнотърговски дружества, те много биха помогнали на всички. Това, което е казал президентът, е от типа - „Върви не знам къде, намери не знам какво". Нека той да каже - какво би искал да се отвори, за да видим - отворено ли е, не е ли. С подобни, бих казал, литературни похвати едва ли биха се решили проблемите". Вие, какво мислите?
Тук стоят няколко неща. Голяма част от източниците, по които могат да се „осветлят" /тази модна дума/ икономическите процеси на натрупване на капитали и преразпределение в България, съществуват, една част не съществуват. Могат да бъдат използвани архивите на ДС. Там има информационни масиви, които касаят различни форми на работа на органите на ДС, които са свързани с прехвърляне и създаване на задгранични фондове, дружества. Разбира се, една част от документацията останала от Външнотърговска банка, от другите съществуващи и фалирали български банки в началото на прехода. Тук влизат и всичките дела, ако си спомняте. Филчев огласи наличието на 120 разследвания и съдебни дела по обществено значими случаи, свързани с далавери, дейност на банки и фирми, както и други документации, които съществуват. Документация има, както и за приватизиционните сделки и начинът, по който станаха. Да кажем, елементарният факт, че по времето на правителството на Костов в приватизацията са участвали над 120 офшорни фирми. Ясно е какво означава. Това са парите навън от България, връщащи се в България. Друг е въпросът, че г-н Филип Димитров трябва да си спомни, че той и Иван Костов точно спряха работата на комисията по разследване на изнасянето на капитали от България в задграничните дружества през пролетта на 1992 година, както и докладът, който разследваше ДС, включително и т.нар. „икономически дейности" под контрола на ДС, които са също един от основните източници за формирането на задграничните частни капитали, които после се върнаха в България. В този план там могат да се видят досиетата на един куп държавни служители, които за кратко време станаха крупни милионери и собственици на най-големите фирми в България от началото на прехода, пък и сега. Тук не съм съгласен с едно, че без политическа воля и без съдебна воля, кой знае какво не може да се направи. Но аз не виждам такава воля, най-малко поради факта, че към днешна дата много от хората, които са станаха крупни бизнесмени, собственици на големи фирми и богатства в България през този полукриминален период на раздържавяване и грабене на държавното имущество, вече легализираха своята собственост, своето положение и то преди всичко в периода на управлението на Иван Костов и Сакскобугготски. Даже към момента, те са практически много добре поставени в политическата власт, на общинско ниво, на парламентарно ниво и в правителството. Не виждам как представителите във властта на тези хора ще предприемат действия в тази посока. Мисля си, че просто президентът Първанов, така да се каже, иска да върне топката по някои разкрития в досиетата на сътрудници на ДС в други области и косвено да намекне, че битката с мафията в момента е само пиар акция, докато реалните виновници за разграбването на държавата, най-мощните структури, които влияят върху политическия живот полулегално и задкулисно са необезпокоявани. Нещо повече, дори в момента ръководят събитията и политиките у нас.

Тогава от кои политически партии са тези хора, след като казвате, че те в момента ръководят България?
Тези крупни икономически структури възникнали от българското подземие /освен тези линии, които очертах/ са по линията на силови структури. В различните времена, в различни периоди подкрепяха различни правителства, работеха с различни политически дейци. В доклада, който нашумя и подготвян от Атанас Атанасов за Иван Костов, има един куп имена и примери за дружеското общуване между крупни бизнесмени и политици във властта. Естествено, че по времето на червения режим влиятелните структури, които се появиха, са по-различни. Макар че някои от тях, като хората от бившия ВИС, се прехвърлиха от подкрепа на сините, към подкрепа на жълтите, към подкрепа на червените и други подобни. А във формацията ГЕРБ в момента има представителство на почти всички големи групировки или техни производни в изминалия период на прехода.

Това означава ли, че почти няма политик през последните 20 години, който да не е свързан по някакъв начин с тези далавери?
Не мога да отправя такова обвинение към всички политици. Не може да се каже, че в България всички политици са мръсници и само тези, които са на власт, са стражарите, които гонят апашите. Друг е въпросът, че самите те са произлезли от апашкия свят. Аз познавам десетки хора от първата генерация политици, които по-никакъв начин не могат да бъдат обвинявани в съучастничество в грабежа на България.

Да, но тях вече ги няма в политическия живот.
Във всеки случай, мога да кажа, че поне при последните 3-4 правителства броят на политиците, обвързани с полулегални бизнес структури, нарасна. Всъщност, това е мафията - връзката между сенчестия бизнес с политическите среди и висшите държавни служители.

Разбирам, че не може да кажете нищо повече, без да имате доказателства, но и Вие сте политик от началото на прехода, а вече не участвате в политическия живот.
Това лесно се обяснява с това, което Ви казах. Нещо много важно се случи в българския политически живот. Когато новите бизнес среди от сенчестия, полулегалния и всякакъв друг криминален бизнес станаха достатъчно силни, те започнаха да подменят политическата класа на България. Започнаха да изхвърлят всички, които са непослушни, некооперативни за работа с тях, и да слагат свои подставени лица, които практически да могат да реализират техните интереси. Към днешна дата мога да кажа, че в българските политически среди са хора, които явно са доказали съпричастността си към интересите на т.нар. „едър бизнес" в България. Това обяснява и защо много хора ги няма и са изхвърлени, а България се управлява по един доста слугински начин по отношение на частните интереси.


ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Луканов го измисли. Костов го роди. Симеон го отгледа. При Станишев възмъжа


Най-обсъжданата сега тема в държавата е дали Алексей Петров ще бъде осъден. Защитниците на Трактора, доста по-малобройни, смятат, че доказателствата на МВР, както обикновено, няма да издържат в съда и той ще излезе като герой, като първият репресиран от Бойко-Борисовата власт. Други са на мнение, че дори да няма доказателства за “октоподна” дейност, Алексей Петров може да бъде осъден за каквото може да бъде доказано, например за неплащане на данъци в особено големи размери, нещо като Ал Капоне.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
А повечето хора в България, особено неизкушените, се надяват Трактора не само да бъде осъден, но и да се разплете престъпната схема, по която държавата беше и е източвана в продължение на повече от 20 години и благодарение на която едни тънат в милионен разкош, а други едвам свързват двата края.
От многобройните свидетелства за дейността на Алексей Петров, от твърденията на МВР, а и от самите негови признания е видно, че той е бил брънка от тази верига. От замислената още отпреди 1989 година от Андрей Луканов и хората около него схема, която изстреля на върха една шепа милиционери и партийци, докато останалата част от нацията беше обречена да бъде недохранена масовка на промените.
Както навремето ми каза един дърт комунист, “докато вие скачахте по площадите, вдигахте два пръста и викахте “се-де-се”, колко неща се случиха…”.
Ето това трябва да стане ясно в процеса срещу Трактора, иначе наистина ще излезе, че един клан си разчиства сметките с друг клан.
Трябва да се разбере оня първороден Луканов замисъл, който даде кредити, информация, ресурси, даже пари на ръка на точно определени хора.
Трябва да се види как точно Трактора е назначен за офицер точно от демократичното правителство на Иван Костов през 1999 година. Покрай този отговор трябва да се питат същите тези хора – Костовите – защо например лицензът за втори мобилен оператор беше даден 8 години след старта на първия. Кой спечели от това и колко. Трябва да се види защо стартът на третата ефирна телевизия беше отложен с 4 години и кой и колко спечели от това. Кои други агенти, назначени по това време, са се сдобили със собствен бизнес, подобно на Трактора, и ред такива прелюбопитни неща.
По-нататък, разбира се, трябва да бъде “осветлен” и Симеон. Колко беше например печалбата от превъртането на няколко милиарда държавен дълг от долари в евро и кой я прибра? Кой взе комисионите за БТК? А за енергодружествата?
По-нататък трябва да се пита и за Станишев. Кой взе комисионите за договора с руснаците за “Белене”. Колко? Кой спечели от преподписването на договора с “Газпром”? Колко? Не бива да се забравят, разбира се, и Първанов, а и Доган.
По някакво стечение на обстоятелствата Трактора е служил при всичките тези хора – почнал е още от Луканово време, активирал се е при Костов, спокойно си работеше при Симеон и стигна до положение да коли и беси при Станишев.
Сега самият той обещава да разкаже интересни неща, понеже ги е видял с очите си. Нека ги каже, пък даже ако трябва да го пуснат на свобода.
Колцина от истинските богати българи – не тези, които имат по милион-два - днес с чиста съвест могат да се закълнат, че са станали такива, без да са използвали държавата? Без заменки, без необезпечени и дори невърнати кредити, без подарени на безценица предприятия, без източване на бюджетни пари?
Всеобщото убеждение, че всичко беше нагласено, че малцина получиха много, а на мнозина беше отнето всичко, е това, което убива перспективата в държавата. То демотивира хората да се трудят, да произвеждат блага и ги кара да правят само едно: да търсят начини и те да влязат в схемата.
Ако сега, когато макар едно малко винтче от системата е извадено на показ, това бъде използвано, за да се разкрие целият порочен механизъм на т.нар. български преход, има шанс 20 години по-късно нещо да се промени.
Ако ли не, сме осъдени да живеем както живеем.

Министър Александър Цветков: 50 000 шофьорски книжки годишно се купуват “на черно”
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията гостува в предаването "Под лупа" на ТВ "Европа" и в интервюто си с Димитрина Пандурова коментира актуално проблеми, свързани с неговия ресор. Министърът потвърди данните за официалните загуби на транспортните ни фирми от блокадата на гръцката граница и декларира решимост за реформи за пресичане на корупцията при даване на шофьорски книжки. Той разкри, че се готвят законови промени, които ще спрат спекулациите с цената при таксиметровите превози.
- Да започнем с една тема от деня, в който транспортните фирми можеха да декларират загубите си и пропуснатите ползи от транспортната блокадата на границата на обявените горещи телефони и съответно да попълнят формуляри. Какво следва оттук нататък и знае ли се колко такива формуляра са подадени и за каква сума?
- Да, действително е така. За транспортните фирми загубите и пропуснатите ползи са 2 700 000 лева, за които имаме документи и форми, каквито са изискванията на Европейската комисия, където ще бъдат предадени всички материали. След това очакваме решението на ЕК за повдигане на иск срещу Гърция.
- Има ли някакъв законов срок за колко време това ще се случи?
- Този законов срок е до 3 месеца.
- Сега да поговорим по темите, които са във вашия ресор. Още когато поехте поста, едно от първите неща, с които се ангажирахте, беше премахването на т.нар. „черен пазар” за шофьорски книжки. Какво да очакваме тази година и какво сега ще започнете?
- Още от лятото на миналата година започнахме една мащабна законодателна реформа. И тя включва както учебните центрове и пресичане на пазара за „черни” книжки, така и пресичане на фиктивните технически прегледи, регулация на таксиметровите превози и ред други мерки в автомобилния сектор. Преди време цитирах една статистика, че около 15 000 шофьорски книжки се купуват годишно, която цифра смятам, че е занижена и реално клони към 50 000. Мерките, които предвиждаме с промяната на Закона за движение по пътищата и на наредбите, които са към този закон, правят много сериозна реформата. Елиминирането на субективния фактор е най-добрата гаранция срещу корупцията. Ние се стремим да променим философията на модела. Това, което предлагаме и се разглежда в Народното събрание, е така да се каже европейският модел в тази област. Например теоретичните изпити ще бъдат анонимни, ще бъдат провеждани на принципа на квесторите. Т.е. ще бъдат наблюдавани от квестори, а самият проверяващ няма да присъства в залата. Изпитите ще бъдат записвани, а записите проверявани. Също така в следващите месеци тези изпити ще се правят на компютър, все пак е необходим един малък технологичен срок, за да бъде набавена съответната техника. При практическия изпит също ще бъде избегнат субективният фактор, като въведем необходимата техника, а записът от камерите ще бъде съхраняван в продължение на една година. Камерите в автомобилите ще бъдат монтирани само в автомобилите, в които ще се провежда изпитът, и камерите ще бъдат собственост на Автомобилната администрация, ще бъдат монтирани само за изпита, защото са лесни за монтиране. В колата по време на изпита ще присъства представител на Автомобилната администрация.
- Полигонът ще се връща ли или си остава в настоящето положение?
- На този етап не променяме по същество самия изпит, а променяме механизма на провеждането му, за да се гарантира тази обективност. Защото „черният пазар” не е само корупционно явление, то застрашава и обществото, като се предизвикват множество катастрофи.
- Казахте, че новите механизми се обсъждат в Народното събрание. В комисиите ли?
- Предстои внасянето на проектозакона за второ четене в НС и вече се разглежда по комисиите.
- Очаквате ли натиск от лобисти?
- Този натиск се упражнява от самото начало на прокарване на промени в законодателството. Но все пак всички промени бяха направени с браншовите организации, със специалистите в бранша, бяха подложени на едно много широко обсъждане. И смятам, че сега, в този си вид те вече са добили една добра версия.
- Какъв срок ще дадете на учебните центрове за въвеждането на електрониката?
- 6-месечен срок ще дадем на Автомобилната администрация, която осигурява залите за изпити. А учебните центрове, които желаят да изпитват кандидатите в техните помещения, ще трябва да покажат, че залите им са оборудвани, тогава ще им бъде и давано разрешението за провеждане на изпит. Центровете не са задължени да провеждат изпити. Веднага след влизането на закона и наредбите в сила анонимният изпит ще бъде факт.
- Друг момент – техническите прегледи.
- Фиктивните технически прегледи се извършват години наред. С тези промени, които залагаме в закона, съм убеден, че това явление, ако не бъде напълно премахнато, ще бъде редуцирано до пренебрежими размери. Въвеждаме персонална отговорност на тези, които проверяват автомобила. Досега прегледите се извършват от комисия и отговорност не носи конкретно определен човек. Сега при нарушение се предвиждат много сериозни санкции - отнемане на разрешението за упражняване на тази професия, като има и парична глоба 5000 лева. Въвеждаме и технически средства за контрол на извършващия техническия преглед и записите от камерите също ще се съхраняват в продължение на една година. Т.е. за всяко преминало превозно средство през съответния център трябва да има същият брой записи.
- А ако няма запис и има издаден документ?
- Това означава, че това е фиктивен преглед.
- Точно факти около техническия преглед бяха причина за катастрофата край Ямбол, нали?
- Да, този автобус не отговаряше на техническите норми. Затова през последните 6 месеца подхванахме една кампания, а именно извънредна проверка на автобусите, които са над 10 години. Проверени са около 5500 автобуса, от които са спрени над 400 автобуса, т.е. те са минали технически преглед, който трябва да минават на всеки 6 месеца, но…
- Не трябва ли да се спират тези автобуси изобщо?
- Не, това зависи от техническото им състояние.
- И все пак някаква пределна възраст за автобусите не трябва ли да има?
- Много по-важно от това на колко години е автобусът или колко изминати километри има е техническото му състояние.
- Техническите прегледи… Ще стане ли тази година промяната със закон или наредба?
- Да, тези промени също ще станат в рамките на тези 6 месеца, които даваме като гратисен период за оборудване на пунктовете със съответните уеб камери, които са евтини и няма да натоварят бюджета.
- Пропуснах да ви питам, имаше предложение шофьорските книжки да се издават и на хора, навършили 16 години, когато получават и личните карти. В Щатите например едно лице става пълнолетно на 21 години, но има право да кара на 16 още. Каква е вашата нагласа? Мислите ли, че това е редно, предвид каква е ситуацията в България, какъв е манталитетът, какви са шофьорите…
- Вие реално дадохте отговора на въпроса… Аз смятам, че 18 години е минималният праг за получаване на шофьорска книжка. Управлението на превозното средство не е само умение и техника, трябва да има и зрялост на човека, който иска да управлява МПС.
- По темата с такситата… един сериозен проблем. Много хора са се опарили от возене за 7-8 лева на километър. Вие ще се справите ли с този проблем, с който се прочухме дори в Европа, знаете за какво говоря.
- Проектът на закона вече е готов и предстои да го внеса в МС и впоследствие да бъде внесен в НС. Промените предвиждат сериозни мерки срещу спекулациите и тези мерки са доста бързи и показват нашата политическа воля да се справим с тези негативни явления в автомобилния сектор. Превозите с таксиметрови автомобили ще бъдат регулирани с пределни цени, които ще се определят от общинските съвети на общините. И хората ще бъдат по-спокойни да ползват таксиметровите услуги.
- Относно пределните цени… да вземем за пример София. Каква ще е горницата на обявената цена в момента и ако някой си позволи да наруши закона, каква ще е санкцията?
- Цената ще бъде обявена от общинския съвет и тя ще бъде обект на контрол както от страна на Автомобилната администрация и ДАИ, така и от страна на общината. На нарушителя ще му бъде отнето разрешителното за упражняването на тази професия.
- Благодаря ви, че бяхте наш гост.
- И аз ви благодаря за поканата.

Иде ли краят на частпрома
В нощта на понеделник срещу вторник полицията проведе нова шумна операция, този път с кодовото име “Факирите”, насочена срещу автокрадците в столицата. Задържани бяха 10 автоджамбази, до един с полицейска регистрация, а някои от тях и с присъди. Малко преди това бившият премиер Сергей Станишев обвини правителството, че залага на такива акции, та да отвлича вниманието на хората.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Може и да е така, обаче е факт, че МВР в момента се опитва да работи – нещо, което не се случваше по Станишево време. Например сега излиза информацията, че министерството е знаело или поне е имало сериозни основания да смята, че в отвличанията на известни хора са били замесени бандити с прякори Релето и Културиста, обаче е забутало следствието в съвършено друга посока.
Всички арести, които стават в момента и които държат хората вечер пред телевизорите, можеше да бъдат направени още по Станишево време, понеже МВР винаги е разполагало с необходимата информация. Нали затова слухтят денем и нощем, а както стана известно, само за последните две години от мандата вътрешното министерство е похарчило за подслушване 95 милиона лева.
И без подслушване обаче МВР има достатъчно информация, картотеки, регистрации, агенти под прикритие (не само като Алексей Петров) и може във всеки един момент да проведе акция, да профилактира и респектира, както това става в момента.
Ама не го правеше.
А не го правеше, понеже както и всичко останало в държавата, МВР се беше превърнало в един огромен частпром. Катаджиите си работеха за собствена сметка, агентите под прикритие си работеха за собствена сметка, началниците им също си работеха за собствена сметка.
Собственият интерес на всички тези хора диктуваше да споделят информацията, която имат, с тези, които трябва да бъдат арестувани, проверявани, респектирани и профилактирани.
И те го правеха, охо, и още как.
Сега се вижда, че има воля полицията да бъде накарана да работи, което дава някаква надежда, че не е било напразно гласуването на 5 юли миналата година.
За да има резултат обаче, трябва да заработи и другата част от репресивната система – съдът. Подобно на меверейците и голяма част от българските магистрати са превърнали иначе държавната си работа в един доходоносен частпром.
Натискът върху съдиите най-после да започнат да вършат качествено работата си, за която държавата им плаща, се усеща, обаче не са малко и онези, които се опитват да удържат статуквото.
Съдебната власт е независима, да не се превръщаме в полицейска държава, да не допускаме произвол са аргументите, с които вече 20 години българският съд успява да бъде държава в държавата.
С тези аргументи обаче истинските престъпници си живеят както намерят за добре, а уж независимата и обективна съдебна власт също си живее както намери за добре.
На всичкото отгоре не може да не се отбележи, че съдебната власт е строга, справедлива и спазва стриктно правилата, когато става дума за високопоставени клиенти, обаче когато й падне обикновен човек, често му разказва играта.
Например не беше ли разиграван и окован с белезници по фалшиви обвинения председателят на Българския червен кръст Христо Григоров, след което Румен-Петковото МВР, което беше в дъното на тази срамна акция, дори не му се извини?
Да не говорим за хиляди други казуси, даже от гражданско-правен характер, при които обикновено печели страната, която е по-богата.
Най-важното от всичко сега е да спре частпромът навсякъде и най-после да заработи държавата. А който иска да е частник, България е свободна държава. Поле за изява колкото искаш.

Замериха турския премиер с обувка
Млад мъж хвърли обувката си по турския премиер Реджеп Таип Ердоган по време на посещението му в испанския град Севиля. Министър-председателят на Турция пристигна Севиля след визита в Мадрид, за да получи награда на местната фондация НОБО за принос в развитието на диалога между културите и религиите. Инцидентът станал на излизане от сградата, когато премиерът се качвал в колата, с която трябвало да отпътува с антуража си.
Точно в този момент обаче към Ердоган полетяла обувката, хвърлена от 20-годишен младеж, който изкрещял “Да живее Кюрдистан”. Поради бързата намеса на един от бодигардовете на турския премиер той не пострадал. Нападателят е бил арестуван веднага и отведен за разпит.
Полицията не съобщи името му, но органите на реда заявиха, че младежът е с турско гражданство, но е от сирийски произхОд. По време на инцидента нападателят е бил в неадекватно състояние, тъй като е бил дрогиран.
Нападенията от подобен род зачестиха, след като през декември 2008 година иракски журналист замери с обувките си тогавашния американски президент Джорд Буш. В Близкия изток да те замерят с обувка е висша форма на презрение.

ЕС създава собствена служба за външно разузнаване
Европейският съюз пристъпи към създаването на служба за външно разузнаване на базата на трите съществували досега секретни подразделения към ръководните органи на Европейската комисия, съобщи интернет изданието "Е Ю обзървър". Новата структура ще се нарича Служба за външни действия. Инициатор на създаването на новата служба е върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.
В момента тя довършва концепцията за създаване на единна дипломатическа служба на ЕС и на структурите на бъдещото “външно министерство” на Съюза, в състава на което ще бъде и Службата за външни действия. През март концепцията ще бъде представена за одобрение от държавните и правителствените лидери на 27-те страни членки на срещата на високо равнище.
Според Аштън в новата служба за външно разузнаване трябва да се влеят сега действащите в ЕС Обединен ситуационен център, Кризисната зала и Наблюдателното подразделение на Европейската комисия. Според концепцията на Аштън трите структури ще бъдат обединени и разширени.


ПО НЮЗ.БГ

2.5% - реално усвоените евросредства

Eдва 2.5% са реално усвоените евросредства от България.
Три години след приемането ни в ЕС това е една доста тревожна тенденция, защото до края на плановия период не остава много време, а има много тежки програми, които изискват време.
Оперативна програма за „Развитие на селските райони" е с най-голям обем реално изплатени средства на бенефициентите - 600 милиона лева, съобщава Money.bg.
Това заяви Красимир Киряков, председател на Българска асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП), представяйки експертна оценка към началото на февруари месец.
Това, което е необходимо да се направи, за да се увеличи обемът на реалните плащания, е да се открият спрените през есента около 10 хил. проекта, тъй като в момента има възможност те да бъдат разгледани.
Освен това трябва да се променят мерките, по които се кандидатства, така че да бъдат приети повече проекти.
Същата е ситуацията и в селското стопанство, където е използван едва 10% от общия бюджет по мярката, а освен това по-доброто усвояване на средствата ще окаже помощ в ситуацията на криза.
За по-доброто усвояване на евросредства е важно правилното осъществяване на плащанията по одобрените проекти, т.е. да има регулярност, а не забавяне на плащанията на бенефициентите. "Само това дори може да се окаже реална антикризисна мярка", коментира Киряков.
Според него е важна и публичността на информацията, с цел по-голяма възможност бизнесът да прогнозира и планира действията си. За тази цел Фонд „Земеделие" трябва да излезе с график за 2010 година кога се очаква да бъдат отворени отделните мерки.
Фонд „Земеделие" да спазва хронологичното подаване на проектите, поиска Кристина Цветанска - изп. дир. на „ЕЛАНА Инвестмънт"АД. Според нея това до момента не се е спазвало.
Нужно е и ускоряване на промените във вътрешните правила за обществените поръчки за общините, защото в момента процедурата за предварителен контрол на обществените поръчки не е предоставена на общините и те не могат да кандидатстват по програмите.
Относно Оперативна програма „Околна среда" (ОПОС) е сменен подходът при избор на проектните предложения, освен това е приоритизиран сектор „Води", което се прави с цел страната ни да спази директивите за сектора и да не бъде санкционирана.
Това, от своя страна, е довело до частично опростена процедура при проектите и се е увеличило авансовото плащане.
Проблемът при тази програма е, че проектите трябва да се финансират в началото със собствени средства, което е проблем за общините, за това може да се разработят механизми за облекчение, например ДДС с нулева ставка за европроектите и др.
Тревожното е, че изтеглените от ЕЦБ 700 млн. евро, с които да се финансират европроектите не се използват изобщо, подчерта Цветанска. Според нея трябва по-стриктно да се спазват и регламентираните срокове за авансовите, междинните и крайните плащания, а при стартиране на проект да се намали документацията, която се изисква, защото често при изпълнение на проектите се изискват едни и същи документи.
Ангелина Добрева - управител на АДД „Проекти за развитие" ЕООД, заяви, че до момента между 30 и 70% от подадените към Министерство на икономиката и енергентиката (МИЕТ) проекти по програма „Конкурентоспособност" са отхвърлени без да бъдат разгледани по същество, т.е. отпаднали са в началото при административната проверка. Това, според нея, показва, че в МИЕТ се прави структурна грешка - не се дава информация как да изглежда документацията, не се дава възможност да се добавят документи и др.
Друг проблем е, че вече приетите проекти са оценявани по субективна методология, а при изпълнението на спечелилите проекти заради сложните правила проектите могат да не приключат в срок и така им се изплащат още по-малко средства.
Де факто по програма „Конкурентоспособност"е използван едва 0.3% от целия ресурс по мярката за седемгодишния период. Договорените средства не означават усвоени средства, усвоени са реално изплатените пари, коментира Добрева.
По време на пресконференцията стана ясно и, че реално изплатените суми по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" са едва 3%, а са подадени проекти за 270 млн. евро или около 20% от всички предвидени по мярката средства.
По оперативна програма „Регионално развитие" реално усвоени са само 2%, а са подадени проекти за 476 млн. евро, което е само 30% от предвидените за това суми. При ОПРЧР се наблюдава и намален интерес в последно време - приемат се едва по 50-60 проекта.

Не можаха да изкарат Маргина от ареста
СГС остави в ареста Красимир Маринов - Големия Маргин и Александър Кукурин, за когото се счита, че е част от наркогрупата на Маргина.
И двамата искаха съдът да им определи по-леки мерки за неотклонение.
Според адвокатите на Красимир Маринов месец след ареста му по това обвинение не са постъпвали нови доказателства.
Защитниците на Големия Маргин изтъкнаха, че клиентът им винаги се е явявал на съдебните дела и е сътрудничел на органите на реда.
Тези мотиви обаче не бяха достатъчни на градските съдии, за да наложат по-лека мярка за неотклонение на Големия Маргин, който не присъстваше в съдебната зала.
Александър Кукурин е роден през 83-а година, живее на семейни начала с приятелката си, с която имат 4-месечно бебе.
Кукурин заяви пред съда, че не познава Красимир Маринов, нямат обща съвместна дейност, но призна, че веднъж го е виждал.
По това дело срещу Маргина има 5 анонимни свидетели. На един от тях Кукурин е бил шофьор.
Съдът прецени, че няма достатъчно данни, за да наложи по-лека мярка и на Кукурин.
Припомняме, срещу Маргина има още две съдебни производства за организирана престъпна група с цел убийства и за поръчителство убийството на Боби Цанков.

Осветяват тайните собственици на имоти и коли, Кръчма плаща пенсии и ток

24 часа” / Осветяват тайните собственици на имоти и коли
Идея как да се осветят тайните собственици на скъпи имоти и коли предлага за обсъждане шефът на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов пред "24 часа".
Има хора, които карат скъпи коли, живеят в къщи с басейни, плащат им данъците и битовите сметки.
При ревизии обаче те нямали никакви притеснения за произхода на парите си, защото формално собствеността на имотите и колите се водела на името на други хора, мотивира се Стефанов.

„Труд"/ Лили съди Митко Щерев, нарекъл я лъжкиня
Първата дама на българската попмузика Лили Иванова съди Митко Щерев, създал едни от най-големите й хитове. Певицата е обидена от статия на композитора със заглавие "Лили, и на 80 ще си същата лъжкиня". Повод за написаното е книгата "Истината" на поппримата, в която Щерев открил неистини за себе си и семейството си. Първото дело е в чътвъртък в София. Искът е за 10 000 лв. "Сега ще докажа с факти всички лъжи, които Лили Иванова е казала за семейството ми", заяви за "Труд" Митко Щерев.
Лили Иванова дава под съд композитора Митко Щерев за обиди по неин адрес. Делото на певицата срещу автора на едни от най-хубавите й песни е в четвъртък в Софийския районен съд. Искът на поп примата е за 10 000 лв.

„Труд"/ 200 000 българи остават без работа
200 000 души в България ще загубят работата си до края на 2010 г, ако няма промяна в досегашната политика на правителството, заяви Пламен Димитров, вицепрезидент на КНСБ. Става въпрос за фалит предимно на еднолични търговци, семеен бизнес, малки хотели и фирми. По данни на КНСБ се очаква безработицата в края на декември да е 15%.
Над 400 млн. лв. за месечни възнаграждения и осигуровки дължи българският бизнес на работниците си по данни на КНСБ, стана ясно на вчерашната пресконференция на синдиката във Варна. Рекордът се държи от две шуменски предприятия- "Кабиюк" не е изплащал заплати за 34 месеца, а "Автомагистрали Шумен"- за 12 месеца. "22 млн. лв. се дължат по линия на Министерството на регионалното развитие", заяви Валентин Николов от КНСБ. Най-тежко е положението в "Полимери" ООД, което от 2 февруари вече е официално затворено до 31 май.

„Стандарт" / Кръчма плаща пенсии и ток
Мечтата на няколко правителства за обслужване на едно гише се сбъдна в петричкото село Кукурахцево. Заслугата е на пощаджията Румен Бояджиев и местния кръчмар. Докато обърнат по едно в пивницата, селяните си получават пенсиите и плащат тока. Идеята е на пощаджията, който идвал от съседното село Гега и му омръзнало да обикаля по къщите. Бояджиев имал задължение да събира и парите за Енергото. Кръчмарят му предложил да плаща накуп сметките за ток на всички съселяни и после да си събира вересиите. Схемата работела перфектно, докато срещу нея скочил кметският наместник Венцислав Марков. Според него Бояджиев грубо погазва закона. Ще сезирам прокуратурата, дал съм му стая в кметството, а той раздава пенсии в кръчмата, гневи се Марков.

„Стандарт" / Пломбират дупките
Пролетта е вече на прага и пак започват безкрайни ремонти по надупчените улици. Този кошмар се повтаря всяка година, но сега ще е по-тежко и заради кризата. Когато снегът се отдръпне, из цялата страна лъсват огромните кратери, които късат нервите и джоба на стотици хиляди шофьори, както и на всички останали, които чинно си плащат данъците. Затова и в цялата страна зреят протести. Ние ги пълним, но ледът пак ги отваря, мънкат гузни чиновници. Общините нямат достатъчно пари и търсят най-лесния начин да закърпят не само дупките, но и финансовата си ситуация като цяло. Това логично води до некачествени ремонти и колелото се завърта отново и отново.

„Монитор" /Уловка с евтини апартаменти
Евтините апартаменти, които се обявяват на публична продажба в повечето случаи са непродаваеми. Причината е, че за повечето от тези имоти има уловки, за които купувачите не подозират и често се стига до съдебни дела. Това показа проверка на „Монитор". Преди няколко месеца Камарата на частните съдебни изпълнители пусна интернет сайт, в който се обявяват офертите за имоти и вещи. Предложенията в сайта са повече от примамливи.

„Монитор" / 30 тона рязан тютюн влизат нелегално у нас месечно
През януари са продадени 120 тона папироси по-малко.
Всеки месец от Турция в страната влизат нелегално по 30 тона рязан тютюн. Това стана ясно вчера след срещата на министъра на финансите Симеон Дянков с държавни и частни производители на тютюн и цигари в България. Тази тенденция се очертава ясно от началото на 2009 година.

„Монитор" /И Станишев с обвинение
Грозят го 5 г. затвор, викат и Масларова в следствието днес
Експремиерът Сергей Станишев и социалната министърка от неговия кабинет Емилия Масларова съвсем скоро ще станат клиенти на Темида. Двамата са призовани да се явят в Националната следствена служба, за да им бъдат повдигнати обвинения, научи "Монитор".

„Сега" / Строителството на нови жилища се е сринало със 70% за година
Броят на новите жилища е намалял с близо 70% за година. През последното тримесечие на миналата година са били издадени разрешителни за строеж на 1343 сгради, в които са предвидени 3921 апартамента. През същия период на 2008 г. е имало 2452 строителни разрешителни за сгради с 12 881 жилища.
Големият спад идва след 5 години непрестанно увеличаване на строителните разрешителни. Това показват данни на Националния статистически институт.
Кризата в строителството се отразява и на размерите на жилищата - площта на новопостроените става все по-малка. Само от октомври до декември миналата година разгърнатата застроена площ на новите жилища е намаляла с близо 24% спрямо предходното тримесечие. На годишна база спадът е още по-драстичен - над 70%.

„Дума" / Работници без заплата от 34 месеца
Без заплати от 34 месеца са работниците в конезавода "Кабиюк" край Шумен, съобщи вчера вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров във Варна. Общо в страната задълженията на работодателите към работниците, които не са изплатени, възлизат към днешна дата на над 400 000 000 лв., коментираха синдикалисти. По техни данни през тази година безработицата ще достигне до 15%, което означава нови 200 хил. българи без работа.
"Политиката на финансовия министър Симеон Дянков доведе до спад на потреблението в държавата, което е най-големият носител на криза", категоричен беше другият вицепрезидент на КНСБ Пламен Димитров. По неговите думи, доходите на българските домакинства са намалели за първи път от 8 години насам. Минималната заплата след облагане трябва да е поне 211 лв., колкото е и границата на бедността в страната, а тя е над 189 лв.

„Дневник" / Без европейски партньор няма да има АЕЦ "Белене", обяви финансовият министър
Проектът за АЕЦ "Белене" може да види бял свят, но само ако бъде избран европейски инвеститор, съобщи днес пред Pro.bg вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. "Ако няма такъв инвеститор - няма да има "Белене", ако има - ще има", каза той.
В петък след среща на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков с руския му колега Сергей Шматко стана известно, че България ще продължи разговорите с Русия за финансиране на АЕЦ "Белене" с около 2 млрд. евро през тази и следващата година, докато не бъде намерен стратегически инвеститор в проекта.

ГЕРБ губи 13,3% подкрепа; Брюксел даде отсрочка за заменките

Рейтинги.

„24 Часа":
„Алфа рисърч": ГЕРБ губи 13,3% подкрепа
ГЕРБ губи 13,3% от подкрепата на обществото от юни досега. Това сочи проучване на „Алфа рисърч", проведено в периода 7-15 февруари сред 1056 пълнолетни лица.
Загуба на доверие има при всички политически партии. Най-голям е спадът при РЗС - 13,4%. „Атака" също губи 9,9% одобрение, Синята коалиция - 2,8%, а БСП - 2.
При политиците най-голям спад в политическото доверие има Яне Янев - минус 13%. Одобрение за него дават 9% от анкетираните. Той е следван плътно по загуби от лидера на „Атака" Волен Сидеров, който губи 10,6%.
Премиерът Бойко Борисов има одобрението на 50,5% от участниците в анкетата, въпреки че е загубил положителната оценка на 9,5%. След него от политическите лидери харесван остава червеният водач Сергей Станишев. Одобрение за него са дали 14,2% като отливът е 8,8%.

Призив.
„Дума":
Първанов призова да се отворят икономическите досиета
Да се отворят икономическите досиета на прехода, предложи президентът Георги Първанов в интервю за Дарик. Първанов не се съгласи с мнението на лидера на ДСБ Иван Костов, че не трябва да се рови повече в миналото, а да се гледа само в бъдещето.
Относно призива на Костов да каже на чия страна застава относно борбата с престъпността, коментарът на президента Първанов бе: "Доживяхме Иван Костов да ме пита дали подкрепям главния прокурор. Това, разбира се, е една интересна еволюция. Никога не съм имал колебания, винаги съм подкрепял действията на вътрешното министерство, дори съм настоявал за по-голяма настойчивост."
Президентът оцени като положителни акциите "Наглите" и "Октопод". "Ако МВР прилага такива действия спрямо човек, който е охранявал "Кремиковци", аз се питам защо ние няма да бръкнем по-дълбоко и да видим кой хариза "Кремиковци", на каква цена, кой източваше през всичките тези години "Кремиковци". И това е само един епизод от "богатата" история на смяната на собствеността в България. Аз вземам повод от репликите на господин Костов и апелирам ние да извадим икономическите досиета на прехода, да видим кой кой е", каза Първанов.

Отсрочка.
„Новинар":
Брюксел даде отсрочка за заменките
България е получила отсрочка до 24 март, в който да отговори на Европейската комисия по повод нарушенията при направените заменки през 2007 г. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов пред БНР. В началото на февруари Брюксел предупреди, че може да глоби страната ни с около 1,5 млрд. лв. заради неправомерно извършени заменки през първата година на страната ни като член на Европейския съюз.
За да се подготви по-добре и за да получи отсрочване, страната ни е използвала довод, че писмото от Брюксел не е било преведено на български език, обясни Найденов.

Кандидат-президент?
„Сега":
Меглена Кунева ще е кандидат-президент
Бившият еврокомисар Меглена Кунева може да е кандидат за президент на НДСВ на предстоящите догодина президентски избори. Това каза пред „Неделя 150" председателят на партията Христина Христова. Тя поясни, че номинацията на Меглена Кунева все още официално не е обсъждана в партията, но че това е възможен вариант.
Вчера бившият еврокомисар Меглена Кунева обяви, че е отклонила предложението на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозо да оглави неговия екип от съветници, защото има намерение в бъдеще да се занимава с политика в България.

Разкрития.
„Стандарт":
Кризата роди 30-годишни милионери
Кризата роди нов феномен - 30-годишни милионери. Поне трима българи, обявили пред данъчните доходи над 1 млн. лева, са родени около 1980 г., научи "Стандарт". Имената на младите богаташи не са известни в обществото, разкриха данъчни. Не е ясно и от каква дейност са придобити парите им в кризата.
Над сто души са декларирали повече от 1 милион през 2008 г. "Най-бедният" в топ 100 има 1,3 млн. лв. А разликата между двамата най-богати българи е само 3000 лева - номер 1 е обявил 16,98 млн., а номер 2 - 16,977 млн. лв.
4-5 хил. души ще бъдат регистрирани служебно по ДДС. Това са хора, които нямат фирма, но изкарват над 50 000 лв. годишно от хонорари.
Сред тях има банкери, консултанти, рентиери и шоумени.

ГМО.
„Новинар":
Правителството готово с лаборатория за ГМО
Българското правителство е готово с лаборатория за генномодифицирани организми (ГМО), съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тя уточни, че още през 2008 г. предишният екоминистър Джевдет Чакъров е направил обществена поръчка за нужната апаратура, но процесът не е бил задвижен.
С присъединяването на страната ни към ЕС трябваше да се синхронизира законодателството с евродирективите за издаване на разрешения за производство на ГМО. Трите разрешения са за лабораторни опити, за освобождаване на ГМО в околната среда и за пускането на генномодифицираните организми на пазара. Според сега действащия закон може да се работи с ГМО в контролирани условия, като контролът се осъществява от МОСВ. Разрешението за пускане на ГМО на пазара се издава от министъра на земеделието.

Ново убийство в София.
„Труд":
Гръмнаха мъж в София, хванаха извършителите
Мъж е бил убит тази вечер около 19:30 ч. на ул. „Йосиф Щросмайер" в столицата в белия микробус, който е шофирал.
На мястото са пристигнали полицаи от II-ро и III-то РПУ и районът е бил отцепен.
Според очевидци стрелбата е станала, докато микробусът е изчаквал да премине през близкия ж.п. прелез.
Стреляно е с пистолет със заглушител, който е бил изхвърлен от убиеца до близката бензиностанция.
Има две задържани лица за стрелбата на улица „Щросмайер", заяви пред агенция „Фокус" министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Колумнист
ГЕРБ (Глутницата за Европейско Робство на България)
Външни политически "експерти" предвиждаха много «Джеримандър-магии» в БЪЛГАРИЯ по време на изборите, но само един €вропейски «€ксперт», 3 дена преди изборите заговори съвсем уверен че Г€РБ е новият полит-лидер в БЪЛГАРИЯ!?
От къде се взе тази сигурност, Забележете 3 дена преди изборите, и то сред €вро-чужденци??
Запитвате ли се защо бе тази «увереност», именно от €вропа??
Запитвате ли се защо веднага след изборите, «някои лидери» на други култ-групировки, си подадоха в€днага оставката??
Драги БЪЛГАРИ, не чувствате ли че и този път ни КУПИХА и то с огромни чужди ср€дства?
Купиха ни не други а именно тези тъмни «Джеримандър-сили» от €вро-Конгломерата!!
БЪЛГАРЯ е «ПОРТАЛ» между Европа и Азия, и заради нашата Полит-Н€ГРАМОТНОСТ, Социална-Н€СТАБИЛНОСТ и Вътре-Етническо Разединение, Чуждите сили си сложиха собствен "Порти€р-€вро-Пиколо".
Порти€р, УЛТРА-Дясно-Ц€НТРИСТКИ-Пиколо!!
ГЕРБ (Глутницата за Европейско Робство на България)
"АФ€РИМ" бе братя БЪЛГАРИ!!
Дерзайте и бъдете Послушно щастливи-€ВРОПЕЙЦИ!!!
!!Жалкото е че, все още в България се избират БЕЗМАНДАТНИ, маскарадно-ОЦВЕТЕНИ и САМОИМУНИЗИРАЛИ СЕ Партии, а не хора, личности-ТАЛАНТИ!!

"Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали."
Фактите са неоспорими!
СРАМ и ПОЗОР за нас Българите!
СРАМ и ПОЗОР пред светa!

С уважение:
И.П.Енчев / enchev.i@abv.bg

ДПС съди Конституционния съд
ДПС ще сезира главния прокурор Борис Велчев заради решението на Конституционния съд, с което изборите в Турция бяха обявена за нелегитимни.
Това обяви на пресконференция Лютви Местан. По думите му това ще стане в близките два-три дни.
Чрез главния прокурор ДПС ще оспори като незаконен избора на народните представители Румен Стоилов, Георги Терзийски и Венцислав Върбанов.
Припомняме ви, това са тримата депутати, които заеха местата на Мариана Даракчиева от Синята коалиция, Рушен Риза от ДПС и Атанас Семов от РЗС след решението на Конституционния съд, с което бяха касирани изборите в Турция.
От ДПС настояват също така за повторно преброяване на бюлетините в 23-те избирателни секции в Турция.
Местан обясни, че партията ще настоява пред висшите съдии изборът на тримата нови депутати да бъде обявен за незаконосъобразен. ВКС ще бъде сезиран и за извършени според партията нарушения в три избирателни района у нас. Ако съдът откаже образува дела за тези нередности, от ДПС се заканиха да търсят правата си в Страсбург.
Това означава, че ДПС ще заведе и дело срещу Конституционния съд в Страсбург.
Местан коментира и акция „Октопод". "Позицията на ДПС по двете актуални теми - "Октопод" и тезата на президента за отваряне на икономически досиета - се състои от три думи: Истината, цялата истина", заяви той.
„Това е ясната, категоричната, безусловна позиция на ДПС, независимо кого биха засегнали тайните, които се съхраняват тук и там", добави Лютви Местан и допълни: „Струва ми се, че наистина дължим тази информация на българското общество."
Зам.-председателят на ДПС каза още, че е много важно всичко, свързано с привитизацята да се осветли. "Да е ясно - кой, кога с чия подкрепа какво е успял да приватизира", изтъкна той.
Попитан дали и ДПС е готово да понесе своята отговорност за осветляването на тези сделки, Местан заяви:
"Когато казваме истината, правим и уточнението - независимо кого засяга. Но мога да ви уверя, че ДПС няма притеснения и разкриването на досиетата ще докаже защо", отбеляза още Местан.

Военните започват отново да продават имоти
Министърът на обраната Аню Ангелов съобщи, че се предвижда отново откриване на изпълнителна Агенция за осъществяване на продажби на имоти от сектора на отбраната.
Сега тази дейност се осъществява от Главна дирекция инфраструктура на отбраната.
В новата агенция ще има всички инфраструктурни елементи на отбраната, но агенцията няма да има никакви разпоредителни функции. Решенията ще се вземат от министъра на отбраната.
Аню Ангелов подчерта, че всяко решение ще произхожда от обществения интерес. Той съобщи още, че се предвижда промяна в правилата за определяне на началните тръжни цени.
С правилника за прилагане на закона за държавната собственост искаме да дадем възможност на принципалите да се разпореждат по-гъвкаво, каза още Ангелов.
Предвижда се някои от имотите да се предоставят на общини или на министерства, като ще се иска общините да запазят публичния характер на собствеността и да опростят на МО таксите, които дължи на общините.
Ангелов съобщи, че продажбите ще се правят чрез открити търгове. Той посочи, че в някои случаи тези такси надхвърлят 1 млн. лв.
Ангелов поясни, че за сметка на това, че министерството им дава имот безвъзмездно, ще иска реципрочно общините да опростят таксите или от бюджетната субсидия, която всяка община получава да бъде отчетена стойността на съответния имот.
Според Ангелов през първата половина на март може би ще има вече предоставени имоти на общини.

М. Димитров: „Белене” трябва да бъде спрян
На пресконференция след заседание на НИС на СДС Мартин Димитров заяви, че има само един въпрос в България, който е сечение на интересите на президента, премиера, ГЕРБ, БСП, ДПС, АТАКА и Яне Янев.
Всичките заедно са за строежа на АЕЦ „Белене".
„Правителството няма позиция по АЕЦ „Белене". Чуваме едни неща от г-н Трайков, други от министър Дянков, а Бойко Борисов нищо не казва", допълни Димитров.
Според него се правят опити да бъде затворен АЕЦ „Козлодуй", като не бъдат подновявани лицензите на 5 и 6 блок на централата, за да се строи АЕЦ „Белене".
Печалбата от „Белене" обаче не е за българските гражданите, а за енергийния октопод, изтъкна лидерът на сините.
„Този проект трябва да бъде спрян веднага, тъй като създава сериозни рискове за икономиката и държавата. Това е един капан на Русия, в който ако попадне държавата може да коства всичко - и стабилността на бюджета, и стабилността на държавата", заяви още Димитров.

Игнорират две трети от ветото на Първанов за отбраната
В четвъртък най-вероятно парламентът ще преодолее две от точките на президентското вето върху Закона за отбраната и въоръжените сили.
Това стана ясно след заседанието на парламентарната комисия по външна политика и отбрана.
Министърът на отбраната Аню Ангелов каза след заседанието, че двата оспорени от президента текста - (за изплащане на обезщетение на освободените от работа военнослужещи и възможността военните да закупуват жилища от фонда на Министерството на отбраната.) ще останат така, както са в атакуваните от Първанов промени на Закона за отбраната, т.е. в комисията не се приемат възраженията на президента по тези текстове.
Първото възражение на президента - за правомощията му, ще бъде възприето в пленарна зала.
По думите на Аню Ангелов ще остане тази подчиненост на началника на отбраната на президента като върховен главнокомандващ в рамките на неговите правомощия.
Ангелов припомни, че други текстове депутатите не могат да променят, щом не са оспорени от президентството.
Припомняме, Първанов поиска освободените военни да получават наведнъж, а не разсрочено обезщетенията си, както и това да придобиват едно жилище от жилищния фонд на Министерството на отбраната през целия срок на службата.

Ставаме координатор на ЕС за Балканите
Президентът Георги Първанов предложи България да поеме координираща роля в прилагането на европейската икономическа стратегия 2020 в страните от Западните Балкани на срещата му с президента на ЕС Херман ван Ромпой.
Това ще бъде неофициален документ, който трябва да бъде изготвен в близките една-две седмици.
На срещата е обсъдена и енергетиката, която ще бъде основен компонент от развитието на съюза до 2020 г.
Президентът на ЕС е маркирал темата за разполагането на елементи от противоракетна отбрана на САЩ в България.
Продължавам да смятам, че България трябва да бъде част от общото решение на НАТО по тези въпроси, посочи българският президент.
Георги Първанов е подарил на Херман ван Ромпой луксозния албум "Културното наследство на България".
Президентът на Европейския съюз подчертал, че България има ключово място в развитието на европейската цивилизация.


ПО MONEY.BG

Външният ни дълг нарасна с 626.5 млн. евро за година

Брутният външен дълг в края на декември 2009 г. възлиза на 37 600.3 млн. евро (111.1% от БВП*), като нараства с 626.5 млн. евро в сравнение с края на 2008 г. (36 973.7 млн. евро, 108.4% от БВП), показва статистиката на БНБ.
Най-много намаляват задълженията на сектор Банки (намаление от 701.5 млн. евро, 7.7%). В сравнение с края на ноември 2009 г. (37 135.2 млн. евро) дългът нараства с 465.1 млн. евро.
В края на декември 2009 г. дългосрочните задължения са в размер на 24 595.3 млн. евро (65.4% от дълга), а краткосрочните - 13 005 млн. евро (34.6% от дълга).
Брутният външен дълг на сектор Държавно управление в края на декември 2009 г. е в размер на 2805.2 млн.евро (8.3% от БВП), като нараства спрямо края на 2008 г. с 209.6 млн. евро (8.1%). В сравнение с края на ноември 2009 г. (2796.5 млн. евро) дългът на сектора нараства с 8.8 млн. евро.
Външните задължения на сектор Банки възлизат на 8375.6 млн. евро (24.7% от БВП), като намаляват със 701.5 млн. евро (7.7%) спрямо края на 2008 г. В сравнение с края на ноември 2009 г. (8077.2 млн. евро) дългът на сектора нараства с 298.4 млн. евро.
Дългът на Други сектори възлиза на 12 083.4 млн. евро, като нараства спрямо края на 2008 г. със 105.3 млн. евро (0.9%). В сравнение с края на ноември 2009 г. (12 024.3 млн. евро) дългът на сектора нараства с 59.1 млн. евро.
В края на декември 2009 г. вътрешнофирменото кредитиране възлиза на 14 336 млн. евро, като се увеличава с 1013.1 млн. евро (7.6%) в сравнение с края на 2008 г. В сравнение с края на ноември 2009 г. (14 237.2 млн. евро) дългът на сектора нараства с 98.8 млн. евро.
Към 31.XII.2009 г. в евро е деноминиран 88.6% от брутния външен дълг, а в щатски долари - 6.5%. Спрямо декември 2008 г. се наблюдава увеличение на дела на еврото с 2.8 процентни пункта и намаление на дела на щатския долар с 0.1 процентни пункта.
През януари - декември 2009 г. са извършени плащания по обслужването на брутния външен дълг в размер на 6791.4 млн. евро (20.1% от БВП) при 7047.5 млн. евро (20.7% от БВП) за същия период на 2008 г.
През януари - декември 2009 г. са получени кредити и депозити от нерезиденти в размер на 6445.9 млн.евро (19% от БВП) при 12 934.9 млн. евро (37.9% от БВП) за същия период на 2008 г.
От получените кредити и депозити през отчетния период 2922.5 млн. евро (45.3%) са задължения по вътрешнофирмено кредитиране, 1698.1 млн. евро (26.3%) са получени от сектор Банки, 1292.4 млн. евро (20%) от Други сектори и 533 млн. евро(8.3%) от сектор Държавно управление.
Нетният външен дълг в края на декември 2009 г. възлиза на 19 418.2 млн. евро (57.4% от БВП), като нараства с 65.3 млн. евро (0.3%) в сравнение с края на 2008 г. (19 352.9 млн. евро, 56.7% от БВП).
*По предварителни данни

Две стачки във Франция блокират транспорта
Две стачки може да блокират наземния и въздушния транспорт на Франция. След протеста на работещите в рафинериите на „Тотал", които изпразниха бензиностанциите, нова стачка - на авиодиспечерите, анулира много от полетите от двете големи летища на Париж.
Табели с надпис „Не работи" посрещат френските шофьори по много бензиностанции в страната вече пети ден. Миналия петък, 19 февруари, профсъюзите обявиха, че поетапно започват да спират работата на всичките шест рафинерии на "Тотал" в знак на протест срещу решението на фирмата да закрие завод в Дюнкерк. Освен, че ще бъдат съкратени над 370 души, тази мярка ще засегне и още 450 компании - подизпълнители, твърдят синдикатите.
От днес, 23 февруари, служителите във въздушния контрол на Франция също започнаха стачка, която ще продължи до събота и ще предизвика анулирането на полети по главните френски летища. Протестните действия бяха организирани и обявени от петте синдиката на френските авиодиспечери. Според агенция „Франс-прес", цитирана от телевизия „Европа", вследствие на петдневната стачка от Главната дирекция на гражданското въздухоплаване в страната обявиха, че са отменени половината от полетите на двете големи летища на Париж - "Орли" и "Шарл де Гол".
Най-вероятно ще бъдат затворени и някои от провинциални летища. Протестът на френските диспечери е насочен срещу планираната от правителството единна европейска политика за въздухоплаването, част от която е и модернизация на въздушния контрол.
Новите мерки предвиждат въздушният контрол на Франция да се слее с този на пет други европейски страни, сред които Германия и Швейцария. Според диспечерите това би било риск за работните им места и социалния им статус. Протестиращите са на мнение, че промените биха довели до закриването на националната дирекцията на гражданското въздухоплаване. Оттам обаче отрекоха подобна вероятност.
И преговорите с протестиращите от „Тотал" не са финализирани. Агенция „Франс-прес" припомня, че опитът за преговори в неделя се е провалил. Синдикатите са били недоволни от обещанията на ръководството на "Тотал", че въпреки закриването на завода в Дюнкерк няма да има хора, останали без работа. В спора, който заплашва да прерасне в сериозна криза, се намеси и кабинетът в Париж, който обеща, че ще бъде направено всичко възможно неудобствата за хората да бъдат сведени до минимум. От днес вече се увеличат количествата бензин и дизел, доставяни от други компании от бранша, но бензиностанциите на „Тотал" остават затворени.
"Тотал" снабдява близо половината от над 12 500 бензиностанции във Франция с горива и притежава 4600 от тях.

Руснаци наливат $1 млрд. във Facebook
Руският инвестиционен посредник Digital Sky Technologies (DST) няма ни най-малко намерение да прекратява капиталовложенията си в социалната медия Facebook. Нейният изпълнителен директор Юри Милнер обяви, че компанията има намерение да инвестират още $1 млрд. във Facebook, събощи българският сайт еTimes.
Интересното в инвестиционната стратегия на DST е, че въпреки капиталовложенията си, нито цент от тях не са под влияние на ръководството на Facebook. Пред Олга Кариф от Newsweek Милнър уточнява: "Следим отблизо повече от 50 компании в световен мащаб, които за нас са потенциални възможности за инвестиции."
„Поддръжниците" на Facebook обмислят всички възможности за развитие на своя бизнес и как той може да бъде обвързан със социалните медии, така че им акумулира допълнителни печалби, независимо от факта, че Twitter имат проблеми с монетизацията на своите потребители, а MySpace може и да нямат възможността да сключат сделка с Google.
Кариф съобщи, че поне още една от мащабните инвестиции на фирма Digital Sky Technologies ще бъде официално обявена до средата на настоящата година.
Според сайта на компанията DST е основана през 2005 г., когато Юрий Милнър и Грегъри Фингър обединяват индивидуалните си интереси. Те се срещат в Mail.ru, но след като създават DST, започват да инвестират в млади и бързо развиващите се компании в руския интернет, но винаги запазват мажоритарен дял.
Между 2005 и 2009 г. са инвестирали над $1 млрд. в над 30 фирми, благодарение на руски и западни инвестиционни фондове. Към двамата основатели на DST през 2008 г. се присъединява и Александър Тамаш от Goldman Sachs, за да разкрие клон на компанията в Лондон.

Facebook ползват 1 млн. Българи
Броят на активните потребители от България във Facebook е нараснал 10 пъти за една година и достига 1 милион. Това е близо една трета от всички интернет потребители у нас, съобщи разработчикът на проложения за социални мрежи Комфо България, базирайки се на собствени наблюдения, пише TechNews.bg.
Въпреки скептичните очаквания в началото, моделът на разрастване на социалната мрежа повтори схемата, която се наблюдаваше и в световен план - бърз и стабилен ръст на броя потребители. Както и по света, тук жените са малко повече като брой и много по-активни като присъствие и отношение в мрежата.
Повече от 80% от потребителите са на възраст между 18 и 40 години. А над половината от тях са във възраствоия диапазон 25-35 години. Това са активно заети хора, които ползват мрежата за контакт с приятели и семейство и за обмен на бизнес или лична информация.
"Потребителите свикнаха с платформата. Научиха се как да избягват нещата, които не харесват, както и да филтрират само полезната и интересна за тях информация. Затова и активността им и качеството на споделената информация са много по-високи към днешна дата", каза Ивайло Христов, директор бизнес развитие в Комфо България.


ПО ВСЕКИ ДЕН.КОМ

Акции като на филм

Криминалният екшън при Цветанов е най-ярък сред министрите / Екип "Всеки ден"
Зачестилите в последните месеци специализирани полицейски операции с кодови наименования, напомнящи криминални екшъни, все повече предизвикват общественото внимание. Освен от успеха на тези акции, оказва се, обществото се интересува и от това, кой им е кръстникът? Отговор на този въпрос потърси и “Всеки ден”.
Досега през годините на прехода са публично известни и добили популярност две акции на МВР – “Комар” и “Респект”. Едната бе проведена през 1998 година от тогавашния вътрешен министър Богомил Бонев, а другата през 2005 година при Румен Петков. И за двете акции имаше конкретни поводи и бяха проведени в първите дни на новите правителства. Подобно нещо се случва и със сегашните акции на МВР, заедно с една на финансовото ведомство – “Апашите”, “Наглите”, “Наглите 2”, “Октопод”, “Факири” и “Сови”. Отличаващото при тях е, че са с имена, които наподобяват криминални филми, някои от които дори биха се конкурирали с подобни заглавия на холивудски продукции.
Още при старта на “Наглите” сред обществото се заговори за сериал, а самата операция бе окачествена от мнозина като филм. Логично и последва втора серия на “Наглите”, в която бяха натръшкани още лоши бандити. Направо филмово заглавие бе поставено на последвалата акция “Октопод”, която вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов първоначално определи като продължение на “Наглите”. В последствие обаче за “продължението” май не се събраха достатъчни доказателства, въпреки, че един от героите – Хамстера, участва и в първото издание на “Наглите” и в “Октопод”, но с различни роли. Все пак връзката му бе намерена от прокуратурата, като звеното за свръзка между “престъпния свят и Алексей Петров – Трактора”. Последната, но само подред акция на МВР – “Факирите”, пък веднага бе оприличена по форуми и блогове на култовия криминален френски филм “Такси”, дори препратката е като филмова брошура “Такси 2010 – Факирите” с режисьор Цветан Цветанов.
Какво да кажем за акция “Сови” във финансовото министерство? Тук препратката е с познатия сериал, излъчван у нас в началото на 90-те години на миналия век “Туин Пийкс”, където се бе наложила фразата, популярна все още и до днес “Совите не са това, което са”. Още повече, че самият финансов министър Симеон Дянков преди няколко дни се определи, че прилича на актьор и то не на кой да е, а на Брад Пит.
Двама ексминистри на вътрешните работи – Емануил Йорданов и Георги Петканов се наеха да коментират пред “Всеки ден” темата за акциите на МВР. Друг техен колега – Богомил Бонев, не пожела да изкаже мнението си по въпроса. Преподавателят по антична и западноевропейска литература в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” проф. Клео Протохристова пък коментира операциите на МВР като специалист по титрология, която се занимава с теория и практика на озаглавяваванията.
Емануил Йорданов обясни, че по негово време не са били кръщавани операции. “По принцип бях избрал друг стил на работа и все още смятам, че едно разследване трябва да се огласява най-рано, когато бъде внесен обвинителен акт в съда. Всичко останало води до натрупване на очаквания и прекомерен натиск върху разследващите органи, прокуратурата и съда”, аргументира се той.
“Кръщаването е работа на хората, които се занимават с въпросните разработки. Включително преди години Георги Петканов беше казал пред журналисти в Бургас, че той лично е кръстил разработката “Гном” за ген. Атанасов и се радваше колко хубаво го е измислил”, каза Йорданов. Той добави, че в МВР няма щатни служители, които да са назначени специално, за да умуват как да се кръщават полицейските акции. “Няма щат за пиари. Но примерът с Петканов е показателен. В някакъв момент може и министърът да се намеси. Но в крайна сметка който работи, той слага наименованието”, разясни ексминистърът от кабинета “Костов”.
Според него в подобни операции не се мобилизира по-голям ресурс. Винаги са се провеждали подобни акции, въпросът е до каква степен са били огласявани, смята Емануил Йорданов. Има неща, за които включително съм давал указания да не се чува за тях, доколкото е възможно при широкия теч на информация от МВР, заяви той.
Георги Петканов обаче категорично отрече да е кръстник на разработката “Гном”. Името е сложено от някого в НСС, но от кой точно, ексминистърът нито се е интересувал, нито смята, че е от значение.
Бившият вътрешен министър от кабинета на НДСВ намира за подходящи имената на последните полицейски акции. “Наименованието на операцията трябва да отговоря на характера на хората в тази “компания”, на делата, които те са извършили, на методите, които използват в престъпната си дейност. С други думи наименованието трябва да отговаря най-общо казано на тяхната същност. На мен ми се струва, че “Октопод” и “Наглите” са подходящи”, похвали настоящите си колеги ексминистърът.
Дотук с похвалите. Вън от удачния избор на имена, това не е дало отражение върху техния резултат. Според него може и с имена, може и без имена, важното е какво се прави и какъв е резултатът. “А резултат няма – никой от замесените в тези операции не е получил присъда и не е вкаран в затвора, а едва тогава може да се говори успешна ли е работата на МВР или не”, каза още той.
Петканов лично е привърженик на по-мълчаливата дейност. “МВР-органите не трябва да вдигат толкова аларма. Това, което днес се прави, според мен не би трябвало да се прави, важното е тази дейност да даде резултат. Нека тя да бъде мълчалива. Когато приключи, вече могат да дадат малко шум”, смята Георги Петканов.
Акциите на МВР не са нито кампанийни, нито са пиар на правителството, контрира пък задочно премиерът Бойко Борисов. Той каза днес, че всяка сутрин в 6.30 часа дежурният в МВР му докладва за произшествията и предстоящите акции на МВР. “Наглите ще се пренесат и във фирмите, които купуват и продават лекарства”. Това съобщи по-късно през деня в Пловдив Борисов, който посети селскостопанското изложение „АГРА 2010”.
Преподавателят по антична и западноевропейска литература в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” проф. Клео Протохристова, която е и специалист е по титрология, споделя мнението, че названията на полицейските акции са много успешни. Според нея е факт, че се играе с някакви доста въздействащи озаглавявания и те си имат сериозните основания. “Примерно с “Октопод” е ясно, че тук става въпрос за съвсем ясна референция към много познатия филм, който мнозина са гледали. Играе се с тази универсализирана метафора на мафията като октопод”, каза проф. Протохристова.
Внушенията по отношение на “Наглите” са много по-директни и изразителни. “И понеже наистина става въпрос за дълго търпение, което е проявявано и в един момент наглостта избликва и прелива, струва ми се, че е добро намерено заглавие”, коментира тя.

Проф. Клео Протохристова, специалист по титрология:
Щом названията на полицейските акции се приемат масово, значи са успешни
Мария Филева
Проф. Клео Протохристова е преподавател по антична и западноевропейска литература в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, ръководител на катедра “История на литературата и сравнително литературознание”. От 1991 до 1993 година, като стипендиант на комисията „Фулбрайт”, е преподавала български език и литература във Вашингтонския университет в Сиатъл. Автор е на книгите „Несъвършени изречения” (1990), „Благозвучието на дисонанса” (1991, 1996), „През огледалото в загадката” (1996). Специалист е по титрология – теория и практика на озаглавяването. Тъкмо това е поводът да се обърнем към нея.
Проф. Протохристова, намирате ли за сполучливи имената на полицейските акции в последно време? Могат ли да се открият по-дълбоки основания за “кръщаването” им по този начин?
Да, разбира се, може. Но аз не съм се задълбочила много в тази тема, защото независимо от цялата шумотевица не съм склонна да фокусирам вниманието си върху този аспект от съществуването ни. А че се играе с някакви доста въздействащи озаглавявания, това е факт. И някои си имат сериозните основания. Примерно с “Октопод” е ясно, че тук става въпрос за съвсем ясна референция към много познатия филм, който мнозина са гледали. Става въпрос за нещо, което го имаше във филма, но тук е изведено напред в самата структура на тази организация, която напомня “Октопода” и функционира по подобен начин. Така че можем да кажем, че има замисъл в цялата тази операция.
Вие бихте ли направили препратка на образа на “Октопода” в начина, по който се възприема в световната литература – от Средновековието до днес?
Въпреки че има един известен роман, който се казва така, струва ми се, че по-скоро се играе с тази универсализирана метафора на мафията като октопод. Това вече си съществува като културен знак.
С “Наглите” нещата стоят по-ясно като че ли.
Да, да, там е по-директно. Пък е и много изразително. И понеже наистина става въпрос за дълго търпение, което е проявявано и в един момент наглостта избликва и прелива, струва ми се, че е добро намерено заглавие.
А “Факири” впечатлява ви? Става дума за автокрадци, предполага се, че са сръчни.
Това съм го изпуснала. Откога са тези “Факири”?
От днес, от тази нощ.
Не, не мисля, че е много добре. Факири навява други внушения. Добре – сръчност, нещо изчезва и после се появява, това да, но факирите правят неща, които всъщност не се случват – примерно режат някаква глава. А тук е съвсем реално – колата изчезва. При факирите има два плана – едното е това, което те кара да вярваш, че се е случило, а другото е това, което всъщност става.
За много умел в нещо човек не се ли казва “Този е направо факир”?
Казва се, но проекцията е друга. Ако внимателно се анализира внушението, във всички случаи има два плана и този втори план е, че има несъответствие между онова, което виждаш и това, което става. Използва се не както трябва. Изразът “Той е факир в работата” не е точен. Факир винаги предполага, че има привидност, която не съвпада с реалната стойност на нещата. Ако ми кажат, че един хирург е факир, аз няма да отида при него.
Така ли, винаги съм приемала това като комплимент?
Помислете, факирът е този, който те кара да смяташ, че зайчето е излязло от шапката.
Как навлиза тази дума в езика ни? Мисля я за остаряла, сещам се за Факира Мити – бащата на Емил Димитров, не съм чувала скоро някой да я използва вън от израза, за който говорим.
Влиза заедно със социалните практики, които вървят с това име. Друго е да кажеш “вълшебник” или “магьосник”, те успяват да направят нещо, което обикновеният човек не може. Но когато кажеш факир, във всички случаи става дума, че в нещо те лъжат. Когато се краде, има лъжа, но зад това, което се прави със сръчност, има и истина – колата я няма.
А “Сови”? Става дума за данъчни измами.
Не съм убедена, че е много подходяща.
Във фолклора совите и птиците от тяхното семейство – бухали, кукумявки и т.н., са символ на нещо лошо, заплашително, тъмно…
И непременно свързано с нощта. А пък данъчните нарушения не са непременно свързани с нощта. Това название би било по-подходящо, ако ставаше въпрос за незаконно производство на алкохол например. Там върви. Американският еквивалент е “Moonlight” – производители на незаконен алхокол.
В предишните години ръководствата на МВР кръщаваха операциите с названия като “Комар”, “Респект” и разработката “Гном”. Между сегашните и предишните кои намирате за по-ефектни, по-сполучливи?
Сегашните са по-функционални.
Може би сте права, те наистина станаха много популярни.
Те, за да станат масови, значи, че са успешни. Ако едно наименование не е успешно, тогава много вероятно е да се търсят заобикални начини да бъде назована акцията. Ако наименованието е успешно, тогава то се репродуцира многократно. Това също е знак.
Вие като страничен човек, свързан с науката, мислите ли, че е започнала истинска борба с мафията, с престъпността? Как оценявате действията на полицията?
Ще ви кажа, че точно като човек, който се занимава с наука, съм склонна да побера в главата си взаимноизключващи се тези. Факт е, че със сигурност заедно с много добри намерения и готовност включително и за саможертва на отделни хора, в цялата тази история стоят и много дълбоко законспирирани интереси. Чу се, че една групировка стои срещу друга групировка, опасявам се, че това е много възможен сценарий. От друга страна, съществува възможността това да бъде една наистина чиста програма и понеже смятам, че тук е въпрос на психическо и емоционално здраве, аз предпочитам, с риск да бъде глупава, да приема доверчивата теза.
Как ви изглеждат от чисто културологична гледна точка образите на борците с престъпността Цветан Цветанов и Бойко Борисов. Те имат ли качества, които ги доближават до модела на “хероя” в литературата в чисто теоретичен план?
Ние мислим в метафори, независимо за какво, дори когато става въпрос за много сериозни неща, каквито са дори точните науки. И там много сериозни термини са метафори. Така че това е неизбежно. Неизбежно сюжетираме нещата, наподобяваме ги на някакви модели, дошли от романи, филми или от другаде. Мисля обаче, че става въпрос за една ежедневна професионална практика, която просто сега се изявява в по-интензивна форма. Дай Боже, да има и по-резултантен вариант.
Не ми отговорихте обаче дали влизат в калъпа на образа на “хероя”.
Знаете ли, винаги когато има калъп, нещо бива жертвано в името на схемата.
За да се напасне.
Винаги е “прокрустовото ложе”. Разбира се, то за това има варианти и инварианти. Инвариантите са нещо абстрактно, вариантите само частично съвпадат. Т.е. каквато и да моделираме, то е с цената на съзнателно игнориране, съзнателно пренебрегване на тези подробности, които не ни влизат в схемата.

Бившият вътрешен министър Георги Петканов:
Наименованието на операцията трябва да отговоря на характера на хората в тази “компания”
Мария Филева
Г-н Петканов, защо по времето, когато бяхте министър на вътрешните работи, полицейските акции нямаха имена?
Аз мисля, че това не е дало отражение върху техния резултат. Може и с имена, може и без имена, важното е какво се прави и какъв е резултатът. Може би, когато има повече акции, както сега, те да имат и имена, за да могат да се разграничават една от друга. Но аз мисля, че това не е съществено, то не оказва значение върху резултата.
Впечатляващи са названията на операциите.
Е, впечатляващо е лично за вас, но за мен не е.
Вън от тази впечатлителност дали намирате настоящите акции за по-ефективни от тези, които вие правехте?
В крайна сметка резултатът, който трябва да даде отговор на този въпрос, е колко хора има осъдени и вкарани в затвора. Съгласна ли сте с това?
Да.
И оттук нататък, ако преценяваме “Наглите”, “Октопод”, вчерашната и онзиденшната операции, аз питам - има ли от тях някой вкаран в затвора?
Е, те скоро са вкарани в съда.
Не, аз питам – има ли някой вкаран в затвора?
Все още не.
Няма. Следователно какъв е резултатът тогава?
Не е ли по-добре вие да отговорите?
Няма нито един вкаран в затвора, нали. Когато ги вкарат в затвора, тогава пак ми се обадете да коментирам.
По ваше време колко души бяха вкарани в затвора?
Приятен ден, благодаря ви.
Г-н Петканов, кой кръщава акциите в МВР – по принцип?
По принцип оперативните работници, които започват работа по даден проблем.
Редови оперативни работници или техните началници?
Е, то няма в закона записано кой трябва. Може и обикновен оперативен работник, може и началник на група, а ако е по-значима тази операция, като “Наглите” и “Октопод” може и нагоре някой да се яви кръстник. Този е, на когото му дойде на акъла.
По ваше време обаче имаше разработка “Гном”. Друг бивш министър на вътрешните работи – Емануил Йорданов, си припомни, че вие сте дал названието й и дори сте се радвал колко добре сте го измислил.
Това не е вярно. Нито веднъж, в това число и по тази операция “Гном”, аз не съм бил кръстник. Нито веднъж! А сега какво е говорил колегата Емануил Йорданов, то си е негова работа.
А кой е кръстник на “Гном”?
Кръстник е НСС-то. А кой точно от тях, не мога да ви кажа. Не съм проверявал, а и за мен това няма значение.
Намирате ли за сполучливи названията на тези полицейски операции – “Наглите”, “Октопод”, “Факири”, “Сови”?
В общи линииq да. Наименованието на операцията трябва да отговоря на характера на хората в тази “компания”, на делата, които те са извършили, на методите, които използват в престъпната си дейност. С други думи наименованието трябва да отговаря най-общо казано на тяхната същност. На мен ми се струва, че “Октопод” и “Наглите” са подходящи.
Смятате ли, че е започнала истинска борба с мафията?
Желая ви приятен ден, благодаря ви.
Хайде още нещо да ви питам – вие на по-мълчаливия стил на работа ли сте привърженик или действията на полицията да става достояние на обществото?
Това е последният въпрос, на който ви отговарям, макар и досега да се двоумях дали да ви отговарям. Аз съм привърженик на по-мълчаливата дейност. МВР-органите не трябва да вдигат толкова аларма. Това, което днес се прави, според мен не би трябвало да се прави, важното е тази дейност да даде резултат. Нека тя да бъде мълчалива. Когато приключи, вече могат да дадат малко шум.
Когато приключи в съда ли?
Да, разбира се, това е крайният резултат. Иначе какво от това, че се вдига аларма?!
Но съдебните процеси продължават с години!
Аз мисля, че и след 2 години може да се вдигне аларма. Как мислите ли?
Дотогава няма да остане в тайна, все някаква информация ще изтече, ще плъзнат слухове.
Г-жо Филева, вие мен ме питате и ви отговарям какво аз мисля. Според вас трябва да има аларма още от първия ден, тръшват го на пода, слагат му белезниците и всички медии за това говорят. Аз това не го споделям.
Но пък рейтингът на МВР се вдига, показват го последните социологически проучвания.
То се качва, но след това пада. Има ли такава опасност, според вас?
Винаги има опасност един рейтинг да падне.
Не само че има, има много такава опасност. Защото рейтингът се е вдигнал, без да има защо. А в крайна сметка резултат няма. Но както и да е, вие сте представители на медиите, на вас трябва да ви харесва да се вдига аларма. Терминът не е много точен, но е така.


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Радичковите две щръклета ручат жабетата в българското блато

Боя се, че премиерът Борисов бърка принципите, върху които строи позицията си по два ключови проблема за България, като им разменя местата.
Това е видно от предварителната му увереност, че полицейските акции “наглите” и “октопод” са голям успех, макар това да не може да се докаже преди да бъдат произнесени осъдителни присъди. В същото време г-н Борисов заявява, че накрая, т.е. след построяването на АЕЦ “Белене”, щяло да стане ясно дали това е изгодно!
Би трябвало да е точно обратното – изгодата от влагането на колосални пари в обект от мащаба на ядрената централа задължително трябва да се калкулира още с проектирането, докато за успеха на полицейските кампании е желателно да се съди по тяхното приключване в съда. И както се вижда, никой на Запад не желае
Делото, станало популярно като процеса срещу “групата Николов – Стойков”, е поредното предупреждение за това колко сме далеч от европейските стандарти. Ако за други дела може да се говори абстрактно, то в този случай имаме пред очите си сравнението с Германия, където свързаните с Николов и Стойков перачи на европейски субсидии престъпници отдавна получиха присъди и вече ги излежават, макар деянията им да са по-леки от тези, в които обвиняват тук “Николов – Стойков”.
По нашите земи по традиция имаме уважение към германските стандарти. Казано с езика на Радичков , взето на заем от разказа му “Заекът”, българинът се възхищава от германското качество, от онези “две щръклета” , както картинно е показано от писателя в сцената с наковалнята в селската ковачница:
“Новата наковалня бе събрала в себе си гласовете на руска стомана и изтърканото желязо на стари подкови, подритвани по пътищата, на сечива, белязани с емблемата на две щръклета – старовремска марка на добра стомана, – какви ли не отломки от солинген и ковашко желязо за подкърпване на мотики, синджири от плугове марка „Глиган“, германско желязо от войните, българска стомана, лята и кована в български фабрики”.
Ако се върна към темата за разменянето на принципите в подхода към приоритетите в държавата, откривам, че “двете щръклета” тук все не могат да си намерят място в нашенското блато, защото всяка жаба не си знае гьола. А после се чудим, защо ги ручаме жабетата , както каза премиерът, констатирайки “след дъжд качулка”, че сме консумирали негативите от провала на Румяна Желева пред европарламента.
Човекът с най-много власт в държавата има най-малко права в едно отношение: в заемането на грешни позиции. Едно е хората да те възприемат ( в широкия смисъл на думата) като полицай, от когото очакват успехи в борбата с престъпността, друго е най-буквално да се самообявяваш за такъв. А тъкмо това направи днес в свое изявление Борисов, казвайки пред репортери в Габрово за себе си: “аз, като полицай”….
Друг е въпросът, че продължението на фразата му е свързано с новината за евентуална ревизия на заключението за смъртта на Ахмед Емин, обявения за самоубил се в сараите на Доган негов секртар. Лично по инициатива на Борисов! Това е дотолкова политически интересно след мистериозното прекратяване на критиките на Борисов срещу “властелина на обръчите”, че си заслужава отделен анализ.
На премиера докладват всяка сутрин в 6,30 от МВР , както също заяви самият той. Това може за мнозина да е симпатично, но е и симптоматично за прехвърлената мярка. Не може г-н Борисов, който е бил няколко години полицейски шеф, да се изживява цял живот като такъв и особено в битността му на министър-председател. Освен ако не иска да налива вода в червената мелница, която все по-шумно обвинява властта в полицейщина.
Червената мелница и без това не спира да мели – уж били два остри камъка, а Първанов и Станишев вече запяха в синхрон по темата за необходимостта да се отворят досиетата на прехода, сякаш те и тяхната партия няма да надникнат оттам с цялата си преяла грозота, ако това наистина се случи. И по този повод, да попитам конкретно: ще се отворят ли икономическите досиета на кръговете от олигарси около самия Първанов, щом като негови спонсори, като Людмил Стойков, далеч не най-видният между тях, се оказват толкова трудни за преглъщане от съдената ни система?
И това прецедент ли е изобщо, или е по-скоро нещо типично за недосегаемите негови приятели? Един такъв близък до него пернишки митничар, Венцислав Деянов се казва, е сред рекордьорите ( направо е за Гинес) по отложени дела срещу него и в крайна сметка беше оправдан след като 17 пъти успява да финтира съда по обвинения за големи присвоявания.
Фактът , че г-н премиерът става рано сутрин със загрижеността си за дейността на МВР, не означава, че трябва и да си ляга с нея. Трябва да има мярка, мярка за неотклонение от приоритетите на една държава, която отново се оказва податлива на стратегическия шантаж на Русия и криволичи като подгонена от ловци лисица в мнението си.
Такова впечатление оставя разнопосочното говорене по този проблем поне на четири гласа – едно казва вицепремиерът Дянков, друго на следващия ден извърта икономическият министър Трайков, трето предопределя премиерът Борисов, но става пред очите ни накрая това, което е заложил както капан главният ловец на републиката, президентът Първанов – а уж нямал правомощия!

Барозу избрал Борисов пред Кунева
Eлектронното издание EurActiv съобщи, че Меглена Кунева не е била назначена на поста ръководител на вътрешния мозъчен тръст на Европейската комисия, защото Жозе Мануел Барозу е щял да влезе в конфликт с премиера Бойко Борисов.
Електронното издание информира, че източник близък да Кунева и ЕК, е съобщил, че Борисов разглежда Кунева като „организатор на заговора“ срещу определената от него за български комисар Румяна Желева, която по-късно се отказа от поста.
Теорията за заговор изглежда пренебрегва факта, че Желева се провали по време на изслушването в Европейския парламент, което беше основната причина за оттеглянето й, пише EurActiv.
Бойко Борисов обаче не смята, че това е така. Борисов гледа на Кунева като на враг и, ако Барозу я запази в своя вътрешен кръг от съветници, това ще му създаде неприятел в лицето на премиер на страна от ЕС, казва високопоставен български представител.
Източникът добавя, че сегашната българска администрация разглежда като враг всеки, който е близък с Кунева. Той нарича премиера Борисов „отмъстителен“.
Тази информация, цитирана от kafene.net , внася нови нюанси в темата за необявената война на Борисов срещу Кунева. Както и за нейната срещу него.
Ако се докаже, че Кунева не се е отказала доброволно да ръководи бюрото на политическите съветници на Барозу – предложение, за което същото европейско издание писа, настъпват някои промени в анализа на изходната точка за противопоставянето.
Кунева би загубила, освен заплатата от 17114, 43 евро, също и образа си на жертвоготовен политик, готов да работи за България без оглед на парите. Едно е да се откажеш сам от такава съблазън, друго е да те откажат. Трето и най – лошо в тази “класация” , е да преиначиш нещата така, че да изглеждаш безкористен с користната цел да употребиш тази маска за политически цели.
Но има и по – лошо за нея! Кунева може да се окаже лъжкиня, защото декларацията й за завръщането й в българската политика почива на презумпцията на доброволното й решение да го направи. “Реших”, заяви тя! Но, според европейския сайт, друг е решил, вместо нея.
Може съобразяването на Барозу с Борисов и с неговите фобии да е несправедливо (особено от гледна точка на самата Кунева), но това не е оправдание за спекулативно поднасяне на мотивацията й да се завърне в българска вътрешна политика.
Понеже е трудно за се повярва, че EurActiv ще си измисли информацията, цитирана от Kafene.net ( сайт на колегите от бившата българска секция на Би Би Си в Лондон), ще се окаже, че Борисов си го връща успешно на заподозрените от него виновници за удара, който му беше нанесен след злополучното му решение да номинира Румяна Желева за еврокомисар. Дали е прав за чуждата вина, без да признава своята, е друг въпрос.
Въпросите тепърва следват.

София отвърна с „тъй вярно“ на кремълския въпрос: „вярна ли си ми“
Днешната власт има съзнателно граден мъжествен образ. Или както по-скоро биха казали феминистите – има мачо облик. Благодарение на титуляра. Въпреки склонността му да издига жени на ръководни постове. Или пък тъкмо по тази причина. Защото само увереният в себе си мъжкар може с едно посочване с пръст да вдигне една жена с голяма собствена професионална тежест и да я постави с лекота на избраното от него място. А тя да не му откаже.
Но ето че се намери някой, който се усъмни в автентичността на управленската мускулатура и тестостерона на властта. Лидерът на СДС Мартин Димитров заяви днес пред БНР, че единствено Симеон Дянков се „държи мъжки“ и казва, че няма пари за АЕЦ „Белене“. Което е пряко предизвикателство към самия премиер, който очевидно попада в лагера на онези, които казват “да” на Русия.
Тестът за нивото на тестостерона на управлението, както си позволих да предупредя още миналото лято, е как ще отвърне София на опитите на Кремъл да я превърне в своя постоянна държанка в областта на енергетиката. Паметни са ехидните подмятания от руска страна, че „Българя се държи като невярна съпруга на Русия“. Тази подигравка беше изречена тук на пресконференция от руски телевизионен водещ, известен с близостта си до Путин, когато самият кремълски самодържец беше в София на 18 януари 2008 г., а българският му домакин Първанов го обгрижваше с грейнал поглед.
Ето, че след като в петък, навръх 19 февруари, когато руска делегация ни метна въжето на стойност 2 милиарда, властта беше склонена да вземе руските пари тази седмица, с цел да продължим дружбата, идва новината за първата българска рожба, родена от нея. Ясно е, че зачеването е осъществено доста по-рано, за да се случи незабавно следното:
“Сключен е първият български договор по поръчка за оборудване за бъдещата ядрена централа “Белене“, съобщи в неделя председателят на Надзорния съвет на радомирския завод „Бесттехника-Тежко машиностроене“ Максим Клейтман”.( БТА)
Медиапул уточнява, че дружеството е подписало договор с руския основен изпълнител на проекта “Атомстройекспорт“ за производство на два транспортни шлюза за АЕЦ „Белене“, независимо от това, че проектът все още не е официално размразен, въпреки преговорите с Русия по офертата й за финансиране на практическите работи до избора на стратегически инвеститор.
Очевидно доста козируване по веригата е имало, за да се стигне до това “тъй вярно” в отговор на руския въпрос към българската съпруга: “вярна ли си ми”!

Няма коментари: