неделя, 5 юни 2011 г.

МАГНИТНИТЕ БУРИ И ХОРМОНИТЕ НА СТРЕСА ОТ ТЯХ - адреналин и кортизол

Сн. Станция АСЕ за изследване на слънчевата активност

Нашата Слънчева система е място на красотата и мистерията, с невероятно разнообразие на екстремни условия, както и място за постоянна промяна. Нашата Слънчева система също е естествена лаборатория в голям мащаб, в чиято среда ние се стремим да разгадаем тайните на Вселената и нашето място в нея.

Твърди се, че коронарната дейност, слънчевите петна и свързаните с тях магнитни полета следват един 11-годишен цикъл, но всъщност пълният магнитен цикъл е двадесет и две години.

Магнитната буря представлява бързо и силно изменение в магнитното поле на Земята, възникващо в период на повишена слънчева активност. Подобни промени не протичат без последици за жителите на планетата: по време на магнитни бури се нарушават функциите на сърдечно- съдовата и храносмилателната системи, реакциите на централната нервна система се забавят, понижава се работоспособността.

Доказано е, че за по-голямата част от хората магнитната буря е стрес – mistichno.com

Неблагоприятните дни за месец ЮНИ 2011: 2, 6, 10, 14, 20, 24, 27 и 29.

Ето и други сайтове по прогнозите за магнитни бури - http://www.tesis.lebedev.ru/forecast_activity.html
http://www.n3kl.org/sun/noaa.html
http://www.srl.caltech.edu/ACE/ - NASA Advanced Composition Explorer

СВЕТЪТ СЕ КРЕПИ ВЪРХУ ... ЧИСЛА

10 са световните физически константи, които са повече от числа. Те са нещо като таен код, с разгадаването на който може би ще бъде разгадана и загадката на сътворението на света


Загадката на появата на световните константи е интересувала Айнщайн. Той се чудел откъде са произлезли те, но твърдял, че всяко от тях е до невероятност съвършено.
Загадъчното съответствие на параметрите на Вселената към потребностите на разумния живот е предизвиквало възторга на много учени.


Сред фундаменталните константи са десет, които са най-важни. Общият брой на константите е тридесет и седем.

1. Сред най-важните е числото на пространството Пи - 3.1415926535.
2. Следва го числото на хаоса – константата на Файхенбаум - 4, 66920016.
3. След това е числото на времето, известно и като числото на Непер - 2.718281828.
4. Числото на светлината е константа на фината структура и е равно на 1/137.0369990.

5. Числото на околния свят, известно и като мнима единица, е равно на v-1.
6. Числото на микросвета – масата на протона, е 1836.152.
7. Числото на тъмната материя е 110 000 г/м3/

8. Числото на Големия Взрив, известно като константа на Хабъл, е 77 км/с /МПс.
9. Числото на гравитацията е 21.76 мкг,
10. а числото на безкрайността е огромно уравнение, което е най-голямото в света и дори е в Книгата за рекорди Гинес.
Източник: http://sanovnik.bg
– светът се крепи върху числа

Сн. Магнитосферата и Земята


Слой от слънчевата атмосфера ни помага за ,,космическата метеорология"*

Дълбок слой от слънчевата атмосфера ни помага да оценяваме скоростта на слънчевия вятър, поток от йонизиран газ, постоянно излизащ от Слънцето. Това ще ни помогне да предсказваме магнитни бури, което ще ни помага да защитаваме комуникациите, навигацията, спътниците и др. от неблагоприятното въздействие на магнитните бури. Също така ще предупреждаваме астронавти, тръгнали да изследват други планети.
Слънчевият вятър изтича от горещия и тънък горен слой на слънчевата атмосфера, наречен ,,корона". Изследователите са останали учудени, когато са установили, че структурата на долната, студена атмосфера, наречена хромосфера, може да бъде използвана за оценяване на скоростта на слънчевия вятър.
Това е неочаквано, понеже слънчевият вятър ,,духа" от короната, а хромосферата е доста по дълбока - лежи на видимата повърхност на Слънцето. ,,Това е все едно да откриеш, че изворът на р. Нил е на 500 мили в Земята" казва Д-р Скот Макинтош от Southwest Research Institute в Балдър, Колорадо, съавтор на научна публикация за слънчевия вятър, публикувана в Astrophysical Journal.
Публикацията ни разкрива начин за повишаване на точността на прогнозите на космическата метеорология. Слънцето редовно изпуска милиарди тонове йонизиран газ, чрез т.нар. коронални масови изхвърляния(coronal mass ejections (CMEs)) със скорост милиони километри в час. Тези ускорени частички могат да предизвикат смущения в комуникациите и са опасни за незащитените астронавти.
,,Да знаем малко повече за това, как интензитета на космическата радиация се влияе от короналните масови изхвърляния, е все едно да знаем малко повече за това как земната атмосферата влияе на ураганите" казва друг съавтор Д-р Робърт Лиймън от Центъра за космически полети Годард.
Също като земния вятър, слънчевият вятър също е разнообразен: варира от 350 км/с до (750 000 км/ч) до 700 км/с(1.5 млн.км/ч).

Сн. Жълтите силови линии са затворени. Те забавят частичките слънчев вятър, които излитат от Слънцето. Червените силови линии с нищо не пречат на слънчевия вятър, и той излита с голяма скорост от Слънцето. Така се получават магнитни були.

Тъй като слънчевият вятър е съставен от електрически заредени частички, той се ускорява по магнитните силови линии на Слънцето, също като коли на магистрала. В повечето случаи, магнитните силови линии се затварят, но когато те са отворени, и такава група магнитни силови линии е насочена към Земята, частички с голяма скорост се насочват към Земята и предизвикват магнитна буря. когато обаче магнитните силови линии остават затворени(както в районите на короналните дупки), те забавят движението на частичките слънчев вятър, но те все пак успяват да напуснат слънчевата корона и се отправят към Земята, но с по-малка скорост. този метод за оценка на скоростта на слънчевия вятър е известна на учените от около 30 години.
В новата публикация се описват фактори, влияещи върху слънчевия вятър, случващи се дълбоко в слънчевата атмосфера, които са били наблюдавани (и дори предвиждани) и преди. С измерването на времето, необходимо на звукова вълна да премине през два слоя на слънчевата хромосфера, изследователите са успели да определят изтъняването на хромосферата под короналните дупки с техните отворени магнитни силови линии, и че тя е свита под районите с затворени силови линии.
Екипът е използвал наблюдения, за да установи връзка между скоростта на слънчевия вятър и структурата на хромосферата. Колкото по-дебел е изучавания атмосферен слой, толкова повече напрежение се натрупва, в резултат на което се увеличава вероятността за образуване на по-мощна коронална дупка, от която слънчевия вятър ще изтича с по-голяма скорост. Този метод е по-точен от стария начин за оценка, който и казва само ,,бързо или бавно".
Уредът на NASA Transition Region and Coronal Explorer (TRACE) е бил използван, за да се измерват скоростите на звуковите вълни, с което се определя дебелината на наблюдавания слой, а уредът на and NASA Advanced Composition Explorer е бил използван за измерване на скоростите на слънчевия вятър. Сравнявайки данните от двата уреда, учените са стигнали до връзката между двете явления.

Източник: http://agresorr.blog.bg


ТЕХНОЛОГИИ:
НАСА инвестира в технологичното развитие във всяка една от четирите области на науката: науката за земята, Heliophysics, планетарните науки и астрофизиката. Тези технологии позволяват напреднали космически мисии на бъдещето, но намират и многобройни приложения в останалата част на икономиката, особено в области като здравеопазването, които разчитат на изображения, извличане на данни и технологии за визуализация. Например: технологиите и техниките разработени за "Хъбъл" се използват за подобряване на изображения на рак на гърдата.
НАСА технологичните приоритети включват:
- нова дистанционна технология за визуализация и измерване на Земята, Слънцето, слънчевата система и вселената.
- големи, с по-ниска цена и леки огледала, които да са пространствено разгръщащи се структури за следващо поколение големи телескопи и антени.
- създаване на нови платформи и задвижващи технологии в тази връзка, които да са инструменти за нови гледни точки.
- усъвършенстване на интелигентните разпределителни системи, които да позволяват по напреднали комуникации, ефективна обработка на данни и прехвърлянето на самостоятелни операции и активи по земята и космоса.
- информационен синтез за получаване на полезни знания от изключително голям набор от данни
Роботизираното изследване на Земята и Слънчевата система изисква успешното изпълнение на редица нови технологии. чрез визуализация, напреднали симулации, анализ и безпроблемно свързани модели.

Супервулкани изригват на Земята през 2075 г.
Пробуждането на заспали от хилядолетия гигантски вулкани може да предизвика небивали природни катаклизми на Земята, прогнозират английски геолози.

Еспертите са на мнение, че притаилите се сега чудовищни вулкани, ще предизвикат началото на нова ледена епоха.
Въпросните вулкани не са с познатата форма на планини, а представляват вдлъбнатини в земната кора, образували се на мястото на древните кратери.
Такъв супервулкан в Националния парк Йелоустоун (USA) има кратер с дължина 70 км и широчина 30 км. За последен път е изригнал преди 640 хиляди години.
На дълбочина 8 км под кратера на йелоустоунския вулкан бушува огромно море от разтопенамагма. Налягането вътре постоянно се повишава.
Според проф. Бил Мак Гир от Лондонския университет вулканът в Йелоустоун най-вероятно ще се взриви през 2074 г. Приблизително по същото време ще изригне и супервулканът Везувий до Неапол в Италия.
"При изригването на гигантските вулкани в атмосферата ще излетят десетки кубокилометри земна маса, прах, дим, пепел, серен двуокис. Слънцето ще изчезне зад плътните мръсни облаци. Ефектът от изригването ще бъде сравним с удар на огромен астероид по Земята", убеден е д-р Тед Нил от Британското геоложко дружество.
Според изследванията изригването на не особено големия супервулкан Тоба на остров Суматра преди 74 хиляди години е предизвикало понижаването на средната планетарна температура с 10 градуса по Целзий.

Геолозите предсказват, че очакваните в близко бъдеще колосални вулканични изригваниния ще доведат до срив на земната температура с 15-20 градуса и ще ознаменуват началото на нова ледникова епоха.
Източник: http://sanovnik.bg


Няма коментари: