петък, 17 юни 2011 г.

БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ОКОНЧАТЕЛНО КОМПРОМЕНТИРАХА НАЦИЯТА И ДЪРЖАВАТА НИ! ОЩЕ ЛИ ДА ГИ ТЪРПИМ. БЪЛГАРИ?


Случилото се днес в Народния ни парламент съвсем не е случайно – както винаги то просто си е закономерен негативен управленски факт и фал. Повече от вулгарен е мотивът на цялото НС точно днес да не се излъчва днешната им клоунадата, зовяща се открит паламентарен контрол – а това е нарушение на Правилника, който сами са си подготвили, и по който уж работят, и на Конституцията ни, където потребността от информираността на нацията ни ясно и точно е разписана, явно е посегнато и на свободното слово в държавата ни, и ... на още купища закони, които не са успели да “реформират” “държавните мъже”, на които чавка им е изпила акъла! Това е днес България – ръководена маскарлъшки държавица чрез прилагане на отвратителен геноцид над цяла една нация! Време е да спрем да се заблуждаваме, народе – нищо добро не ни се пише и то не от вчера и днес! Определено “управленските им фалове” вече са прекалено големи, за да бъдат разбрани от погиващия бавно и отвратително българин. Дори траура точно тез лицемерни и недостойни българи са го предизвикали и докарали с глуповатите си хищнически политики и неконтролируеми противонародни действия. Баста, глупендери! Омръзнаха ни игричките ви! Народни предатели сте, управляващи, от всички цветове на дъгата! Мястото ви не е да ни управлявате, а да отидите и да видите къде серат гладните.

Станишев обиден: Борисов не съществува от днес!
17.06.2011 18:24

БСП и ДПС готови за подкрепа на бъдещ син вот

ГЕРБ превръщат българския парламент в срамно зрелище, а дискусията по вота на
недоверие - в цирк.
Така лидерът на БСП Сергей Станишев коментира гласуването на вота на недоверие, който беше отхвърлен от ГЕРБ с подкрепата на независимите.

Сините и „Атака“ не бяха в пленарната зала.

„За мен премиерът не съществува от днес, след като с поведението си нарушава конституцията и направи обидни изявления за депутатите в Народното събрание“, обиди се Станишев. По-рано днес Бойко Борисов заяви, че „не желае да ги вижда“ в обяснение защо не ходи в НС.
БСП и ДПС потвърдиха готовността си да подкрепят вот на недоверие, внесе от сините, ако те се решат на тази стъпка. Щели да ги подкрепят и с подписи.
Станишев и Местан уточниха, че биха помогнали за внасянето на вот на сините, дори и ако темата не е цялостната политика на кабинета.
Остава в сила решението на БСП и ДПС да внесат вот на недоверие за цялостната политика, който да бъде обсъден през юли.

Гласуването тогава ще определи окончателно позициите на парламентарните групи преди предстоящите избори, посочи Лютви Местан.

Той отбеляза, че днешното отсъствие от пленарна зала на "Атака" и Синята коалиция всъщност е било подкрепа за кабинета.

Отсъствието им е показало, че двете политически сили не са готови за предсрочни парламентарни избори.
„Синята коалиция създава впечатление за резервен играч, който чака титулярът "Атака" да
се контузи, за да заеме мястото му“, коментира Местан.
Станишев пък отново изтъкна, че за първи път в последните 20 години мнозинството е лишило хората от възможността да изслушат дискусията по вот на недоверие, като не е приело предложение за пряко излъчване.
Премиерът нямаше куража да се яви и да защити политиката на своето правителство, отбеляза Станишев.
РЗС също изразиха готовност да събират подписка за внасяне на нов вот на недоверие към правителството за провала във вътрешната политика.

Борисов оцеля, но той не видя!
17.06.2011 13:27

124-ма депутати подкрепиха правителството
Със 70 гласа "за", 124 "против" и двама "въздържал се" парламентът отхвърли втория вот на недоверие към кабинета "Борисов".
Той беше внесен от ДПС и БСП заради провала на антикризисната политика на кабинета.
В гласуването не участваха депутатите на Синята коалиция и "Атака".
В пленарната зала не присъства и премиерът Бойко Борисов, който по-рано обясни защо не ходи в парламента – защото "не иска да ги вижда".
Само шестима министри, начело с вицепремиера Цветан Цветанов бяха в залата за гласуването.
Съвсем неочаквано обаче вотът бе наблюдаван от Христо Стоичков.
Заради процедури гласуването започна с 20 минути по-късно от обявения час 12,40.
Павел Шопов от "Атака" поиска тайно гласуване на вота на недоверие, тъй като така отцепилите се депутати щели да имат възможност да гласуват по съвест, а и ГЕРБ щели да проверят каква е подкрепата към тях.
ГЕРБ обаче отхвърли това предложение и каза, че след като се говори за "тайни сдружения" сега бил моментът да се види има ли ги или не.
Социалистите пък настояха за явно гласуване със ставане от място, но и това не се прие.
В крайна сметка "против" недоверието към правителството гласуваха деветима независими, а двама се въздържаха.
Против вота са били напусналите скоро ПГ на "Атака" Валентин Николов, Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев, както и Венцислав Върбанов, Марио Тагарински, Дарин Матов, Димитър Колев, Димитър Чукарски и Тодор Великов.

Двамата независими, които са се въздържали, са изключеният от ДПС Корман Исмаилов и Камен Петков, който миналата година напусна ПГ на "Атака". Останалите независими не участваха в гласуването.
След гласуването Искра Фидосова подари сметало на лидера на БСП Сергей Станишев.
В своя отрицателен вот Фидосова заяви, че зад вота на недоверие стоят единствено и само политически популизъм и наглост. По думите й това е зле подготвен и режисиран сценарий.
"Правителството на ГЕРБ няма друга алтернатива. Вотът на недоверие не е за представяне на алтернативна политика, а е само и единствено за изчистване на тяхната съвест. Силата на ГЕРБ е да намира верни решения в труден момент. Всеки ден ние показваме, че го можем. Време е, г-н Станишев, да спрете да се упражнявате по бюджет и финанси", заяви Фидосова.
Тя подари сметалото на лидера на БСП с въпроса: "Колко усвоихте вие – една кръгла нула, а колко усвоихме ние – 13% от еврофондовете".
Лидерът на БСП отказа да го приеме, но Фидосова го остави на неговото място в залата.
В четвъртък дебатите продължиха рекордно кратко – около 3 часа, след като депутатите от ПГ на "Атака" и Синята коалиция напуснаха пленарната зала, а и дебатите не бяха излъчвани в национален ефир зари деня на траур.

Станишев почервеня... от яд. Скъса плана на кабинета
16.06.2011 13:35

Лидерът на БСП Сергей Станишев скъса демонстративно от парламентарната трибуна антикризисния план на правителството, който ГЕРБ обявиха през 2009 г.
"Този план не струва", каза той пред депутатите по време на дебатите на вота на недоверие.
"Всички трябва да са наясно, че който не е в пленарна зала и не участва в гласуването по вота на недоверие, подкрепя правителството", отсече лидерът на БСП.
Той отбеляза, че резултатите от гласуването ще покажат кой какъв е в това Народно събрание, кой подкрепя политиката на кабинета и носи отговорност за нея.
Според него са несъстоятелни мотивите да не се гласува за вота, защото го внасят БСП и ДПС.
"Нека сините внесат вот на недоверие, ще им дадем подписи, защото нямат достатъчно", призова Сергей Станишев.
Той отрече, че вотът е внесен с цел да се правят дребни парламентарни игри и сценарии, а за да може това правителство да си ходи възможно най-скоро, защото води България към провал.
"След още две години управление на ГЕРБ ще оставите една опоскана и социално отчаяна държава, която няма европейски перспективи. Вотът не е насочен към някого от министрите, а към премиера, защото неговата най-голяма следизборна лъжа е, че за три години ще направи България средноевропейска държава", отбеляза лидерът на левицата.
"Къде са милиардите, които ви оставихме, къде ги изхарчихте и кой забогатя от тях, след като българските граждани обедняват", попита реторично Станишев.
"Разигравате цинична истерия да се вдига ли минималната работна заплата, която трябваше да се увеличи още от юли миналата година, а дори и да се вдигне от септември, увеличението ще бъде вече изядено от инфлацията", посочи той и обвини кабинета, че прехвърля тежестта от кризата на обикновения човек.
"Видях мотивите от вота и се изненадах от безочието на вота дори в заглавието. Хората могат да сравнят какво говореха вносителите тогава и какво говорят сега. Не се ли чувствате неудобно, или кризата влезе в България, когато влязоха и бюлетините за ГЕРБ?", опонира му икономическият министър Трайчо Трайков.
"Говорите за тежките последици за хората, а кога стигнахте до хората, кога сте живели като тях? Когато гледахте джетовете на Вальо Топлото или когато прибирахте хонорарите от Цанков камък? Питайте бизнеса какво значи газ, по-скъп за тях със 160 лева.
В какво се опитвате да убедите българите? Че не се справяме с една държава? Няма да мине. Всички виждат усилията ни. Всички трябва да помнят, че вашето управление ни излиза много скъпо", отсече Трайчо Трайков.
Точно в 12,40 часа приключи дебатът по внесения вот на недоверие. Той ще бъде гласуван утре в същия час.
Очаква се с гласовете на независимите депутати вотът да бъде отхвърлен. Синята коалиция и "Атака" вече обявиха, че няма да участват в гласуването.
Лишиха опозицията от ефир за вота. Траур е
Дебатите по втория вот на недоверие към правителството на ГЕРБ започнаха със скандал. ГЕРБ отхвърли искането на опозицията разискванията по него да се предават директно по националните радио и телевизия.

С две прегласувания, поискани от „Коалиция за България” и ДПС, залата реши, че вот ще има, но той няма да се излъчва по двете национални медии.
„Траурът ще бъде използван дебатът да не бъде видян от българските граждани”, коментира Йордан Цонев от ДПС.
„Тъй като вие отхвърлихте тази процедура, нищо нямаше да ви струва да отложим дебата с един ден”, поиска Цонев. И това предложение не беше прието.

Обвиненията на опозицията се насочиха към председателя на парламента Цецка Цачева.
„Това, което се случва в тази зала, е нечувано и безпрецедентно. Българските граждани ще трябва да търсят стенограмите от него, едва ли не като апокрифна литература”, коментира от трибуната червената Мая Манолова.
Коментарите й от трибуната слушаха част от министрите, които също бяха в залата. Следващият ход на опозицията беше да поиска отлагането на вота след днешния ден на национален траур.
„Подновявам предложението, което направихме вчера, дебатите по вота да бъдат отложени утре. Те можеха да се проведат и днес, ако мнозинството не ограничаваше българските граждани да чуят мотивите за вота и аргументите за него”, коментира зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.
След като изслуша изказването на Манолова, това на колегата й Ангел Найденов и на Лютви Местан, последва спонтанна реакция от министъра на външните работи Николай Младенов.
От трибуната на парламента Младенов обясни на опозицията, че българският парламент не е шоу и Биг Брадър.
„Позволявам си да ви помоля най-учтиво за малко повече възпитание. Бъдете така добри да проявите малко уважение не само към загиналите, но и тези, които все още са в болницата. Проявете малко смирение! Ако искате да кажете мотивите си, го кажете тук! Ако искате да го кажете по телевизията, го кажете! Ако искаме да правим политика на площадите, ливадките – да разбирам, че това е, което искаме да правим. Българският парламент не е шоу и Биг Брадър, за да искате да го превърнете само в някакъв спектакъл! Тук е мястото, в което се случва дебатът”, обясни пламенно Младенов.
Изказването му беше последвано от аплодисменти на депутатите от ГЕРБ. След чудене и многобройни совалки в залата между Лютви Местан и Сергей Станишев дебатите по вота все пак започнаха.
Въпреки че вицепремиерът в правителството на Тройната коалиция Меглена Плугчиева на няколко пъти призова колегите си да напуснат залата.
Министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Симеон Дянков до момента не са дошли в парламента.

Източник: Днес.бг

Няма коментари: