четвъртък, 22 септември 2011 г.

НИТО ЕДИН ОТ КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НЕ СТАВАТ ЗА ТАЗИ РАБОТА

Сн. Не, изтичането на мозъци не може да бъде спряно с рестрикции и забрани. Може обаче да бъде ограничено. За тази цел, в настоящия момент на страната ни са нужни инвестиции. От онези инвестиции, които направиха безработицата в Севлиево под 2% (пет пъти по-ниска от средната за страната) и го направиха град с нарастващо население. Ето я и връзката между идеите на премиера и тоалетните чинии на Ideal Standart. Вместо забрани, рестрикции и политика на откровен бюджетен рекет, на обществото ни са нужни насърчаване на конкуренцията, реформи, и особено много - инвестиции. Икономиката ни навлиза във все по-тежка стагфлация. Индустрията ни е все още в окаяно състояние, намиращо се близо до нивата от 2005 година.

И ЕТО ЗАЩО:
Плевнелиев е на вълна ОБЕЩАВАНЕ (използва бъдеще време, а ББ им го беше им забранил уж!);
Калфин е на вълна “ГЛЕДАНЕ В ЧУЖДАТА ПАНИЦА” – вярно, Гоце не е любимеца на народа ни, ама всички знаем от време оно кому слугува и в какво се е вричал, т.е. да е “винаги верен на интересите на баба БКП”, а сега кандидат-президента така да го вини за това ... меко казано си е предателство към съпартиец;
Кунева ... тя щ се окаже плановичката на живота ни и основно ще се съветва със ... защитниците на животните.

12-годишно момиче накара света да млъкне за 6 минути

Не знаете как да поправите “дупките” в ежедневието и бюджетите ни,
не знаете как да върнете естествения статус на живота ни,
не знаете как да върнете законовото добруване в обществото ни.
И определено незнаете как да върнете икономиката в държавата ни, която вече се е превърнала в пустиня.
Ако не знаете как да поправите всичко това, моля ви, СПРЕТЕ ДА ГО РУШИТЕ И ДА ОБЕЩАВАТЕ НЕБИВАЛИЦИ!


КАТО КАК СЕ РАЗЧИТА СЛУЧВАЩОТО НИ СЕ ДНЕС?
Безработица = масово мизерстване = или политическо благодентствие
21 години мнима демокрация = тотален геноцид = или политическо безхаберие
общество = стадо “овце” = или управленска недълновидност
КАК???!!!

ИЛИ ЩЕ СИ ПРОДЪЛЖАВАМЕ КАТО ОПИСАНОТО В СЛЕДНИЯ ПОСТИНГ!!! За сведение той е от 2008 година. Днес сме един месец преди ВАЖНИ за страната избори.

Следенето на човешките мисли вече стана и публично! На Запад!
"24 часа", Понеделник, 18 август 2008 г., брой 227 /6094/: "Пентагонът плаща за четене на мисли"! Според статията, американски учени работят върху метод за четене на мисли по програма на Пентагона. Съобщението произхожда от АП. Разработката трябвало да помага при общуване с тежко ранени войници, които поради мозъчни увреждания не могат да говорят. Но технологията могла да се използва и при разпити на пленници. Изследването било финансирано от Пентагона с 4 милиона долара.
И така, започваме да си идваме на думата! Относително наскоро започнах да пускам в блога си материали за незаконно следене на човешките мисли, осъществявано в България! Всеки може да се увери в това, като хвърли поглед на поредицата от постинги, която започва с "Много сранна работа!!!" (http://theworld.blog.bg/politika/2008/05/29/mnogo-stranna-rabota.197196 - това трябва да се прочете задължително, за да се схване “как продължават да ни работят” и днес/б.м. ). Ето че сведенията, до които се бях добрал, постепенно започват да се потвърждават! Сега оставаше Западните средства за масова информация да свършат цялата ни работа на нас като общество и да признаят водещата роля на България в прилагането на тази изключително авангардна технология! При това, водеща роля в прилагането не в каква да е област, ами специално в областта на престъпността (мястото на приложението на технологията у нас вече не би учудило и хората на Запад! Държавата ни се прочу като Рай за престъпността! ).
Слава Богу, никой друг няма да ни свърши работата. Слава Богу, защото на нас ни харесва да се злоупотребява с нашите права и всеки да си прави с нас, каквото му скимне! Няма страшно! Хората ще изпълнят въжделенията ни! И в бъдеще, когато се разработи нещо ново и авангардно, в своите престъпни форми то ще се отекспериментира първо в България! А понеже престъпната, тайна употреба предхожда публичната цивилна такава - България винаги ще бъде водеща при прилагането на разните иновации, които възникват по света. Направо не ни трябва да търсим икономическа ниша, в която да се специализираме! Ето едно умело съчетаване на полезното с приятното! Полезното за водещите престъпни кръгове по света с приятното за нас - пълното задоволяване на мазохистичните ни наклонности!
Изглежда, аз пръв и единствен споменавам за престъпната употреба на следенето на мислите в България. Най-вероятно ще си остане така и в бъдеще! Мнозина са запознати с това престъпление, но досега никой друг не желае да постъпи почтено и да информира останалите за тези извращения. Скоро ще преставя и конкретни имена на участници в незаконната употреба на следенето на мислите в България. Както и ролята на конкретни властници относно осигуряването на безнаказаност на това деяние у нас. Ще побързам да подчертая, че въпросните личности не могат да бъдат определени като престъпници. Все още "отговорните" институции (прокуратура, следствие, МВР, съд) не са работили над тях и не са ги определили като извършители на престъпление. Може и никога да не свършат тази работа... България сме, все пак!
Аз хубаво ще пиша още за тези неща, ама има ли файда от това? Май няма никаква! Кажете ми сега, но без да се обиждате - не сме ли си робска нация?! Не ни ли е повредило необратимо петвековното турско робство?! Или пък вече сме си били повредени и затова робството е станало възможно!

Взето от : http://theworld.blog.bg/politika/2008/08/20/sledeneto-na-choveshkite-misli-veche-stana-i-publichno-na-za.224664 - нещо да се променило?

Е, няма да сбъркате ако надзърнете и тук: http://valsodar.blog.bg/?month=9-11
И тук не е зле: http://lyubomircholakov.blog.bg/politika/2011/06/16/dogovoryt-na-satanata.766149
Четете и отвреме-навреме цъкайте: http://lyubomircholakov.blog.bg/politika/2011/06/16/dogovoryt-na-satanata.766149 - “За добитъка резолюции и изисквания има, за нас няма. Няма и да има, защото глупостта не ходи по добитъка, а по тези четящи със захлас поръчковите анализи.
Защото, колкото и нобелови лауреати, колкото и корифеи икономически да се изправят за да ни предупредят да сме разумни, все ще се намери някой местен гений, да им разясни как нищо не разбират !”

А тук ще прочетете какъв световен работодател се оказал ... другарят Ленин!:
http://valsodar.blog.bg/politika/2011/09/15/kontrolyt.820292 - контролът си е сериозна работа

МНЕНИЕ БЕЗ КОМЕНТАР НА РЕДОВИ ГРАЖДАНИН:
“Прозрачността и откритото управление са игнорирани и допитване до нацията ще ги стимулира.
Скритите и нещата на тъмно ще започнат да излизат наяве от момента в който бъде насрочен референдум. За два-три месеца избирателите ще имат нужното, за да направят информиран избор без никакъв страх.”

“Калфин си е жив кандидат за следващия руски троянски кон.
На какъвто и да се прави, отвътре си е червен и е опасен за републиката.”


"Капитал": Правителство втора ръка
В материал озаглавен "Залозите на социолозите" в. "Труд" обобщава предзиборните резултати на социологическите агенции
Под заглавие "Правителство втора ръка" в. "Капитал" анализира ситуацията около приемането на България към Шенген.
"Оправданието на кабинета, че видите ли, само Холандия и Финландия ни спират, е лицемерие. Всъщност много от повечето държави в ЕС се съмняват, но вече са вдигнали ръка", пише изданието и подчертава: България просто не е убедителна, че искрено желае да спазва правилата.
Защото е много просто да се изпълнят техническите изисквания и да се инсталират термовизионни камери, но пък не може да се гарантира, че те ще гледат в правилната посока. Лъскавите джаджи не са достатъчни, точно както "Ролс-Ройс"-ът не е гаранция за безопасно каране.
След Холандия и Финландия официално е обявила, че ще се противопостави на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. За това съобщи румънският министър на външните работи Теодор Баконски след среща с финландския и холандския си колеги в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, пише "Сега".
Според европейски източници, цитирани от "Ромъния либера", мотивите на Хелзинки са свързани с вътрешнополитическата ситуация. Премиерът Бойко Борисов е наредил на членовете на правителството да се ограничат в изказванията си по темата за Шенген, докато не мине днешната среща на вътрешните министри на ЕС, пише "24 часа".
В материал озаглавен "Залозите на социолозите" в. "Труд" обобщава предзиборните резултати на социологическите агенции.
Според проучванията в първата тройка се нареждат Плевнелиев - Попова, следвани от Калфин - Данаилов и Кунева - Христов. Между тях ще протече и основната битка кои ще са бъдещият държавен глава и неговото вице.
Боряна Димитрова, "Алфа рисърч", уточнява: "Сред всички избиратели Плевнелиев взема 22,9%, Калфин -14%, Кунева - 11%. Преизчислено при 40% негласуващи, Плевнелиев има 38,5%, Калфин - 23,5%, Кунева - 18,4%. "Балотажът е труден за прогнозиране, защото на първия тур Калфин води с 1% разлика пред Кунева.
Но в хода на кампанията този резултат би могъл да бъде променен. Балотажът ще бъде или между Плевнелиев и Калфин, или между Плевнелиев и Кунева", сочат данните на "Галъп", оповестени от Марчела Абрашева.

Пред "Капитал" тримата основни кандидати за президент отговарят на въпроси "писмено и лично". За кандидат-президента на ГЕРБ Росен Плевнелиев "икономиката е тотален приоритет на президента". Той иска да бъде "прагматичен президент с визия за модерна България".
Според издигнатия от БСП Ивайло Калфин "доходите, здравеопазването, образованието, работните места, ангажирането на българската диаспора, икономиката и модернизация" трябва да бъдат приоритет за бъдещия държавен глава.
Важните теми за Меглена Кунва, издигната от инициативен комитет, са: "Образование, здравеопазване. Икономиката е всичко, включително и върховенството на закона. Дали ще влезем в Шенген също е икономика, защото това определя, че на нас може да ни се вярва или че на нас не може да ни се вярва.

"Между 700 хил. и 800 хил. българи са включени от МВР в забранителен списък и няма да имат правото да гласуват в местните избори на 23 октомври, алармира под глава "Сега".
По-голямата част от тях са абсолютно несправедливо лишени от участие във вота, защото през последните 4 месеца са били на територията на страната, т.е. отговарят на условието за уседналост, но това не е отбелязано в регистрите на МВР, смята главният секретар на община Велико Търново Мина Илиева. Казусът засяга само местните избори, тъй като избирателите могат да гласуват за президент и в чужбина.
Токът поскъпва с 15 процента, алармира под глава "24 часа". Според прогнозата на председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев от 1 юли 2012 г. цената на тока ще се вдигне с 15 процента.
Според темата на "24 часа" и нивите поскъпват с 20 процента. Вдигането на цените е следствие от поскъпването на храните и субсидиите за земеделие от Европейския съюз.Затворите вероятно ще се окажат едно от малкото места в държавата, които са излезли на печалба от стопанска дейност по време на криза, коментира "Сега".
Вече ще имаме законното право да гоним лош съсед от сградата за срок от 3 години, дори той да е съсобственик в кооперацията, пише под глава "Монитор". Това стана ясно при обсъждането на първо четене на предложенията за промени в Закона за собствеността. В последния ден преди празниците парламентът отхвърли предложение на депутата Лъчезар Тошев да отпадне текст, според който собственик на апартамент се изважда от кооперацията по решение на общото събрание.
Сърцето е слабото място на българина. При близо 66 на сто от нашенците, починали от незаразни заболявания, е отказал именно най-важният мускул. Това сочат данни на Световната здравна организация, пише "Стандарт".В интервю за всекидневника изпълнителният директор на Националната кардиологична болница доц. д-р Владимир Пилософ посочва, че българите не се борят достатъчно срещу влиянието на рисковите фактори - главният е тютюнопушенето, другият - обездвижването.
В. "Телеграф" пише, че инспектори са прекратили репетициите на Софийската филхармония. Причината - музикантите репетирали в ремонтиращата се в момента зала "България". Тоалетните също били в ремонт, а всичко наоколо било в прах. За да избегнат шума от строителите, на музикантите било разпоредено да идват на репетиции в 18 ч.
"Образованието ни е на бакалско ниво", е заглавието над интервю в "Труд" с Огнян Стоичков, председател на комисията по образованието и науката. В отговор на въпрос той споделя: "Голяма жега се задава в образованието през следващите зимни месеци.
Според програмата на Министерския съвет има шест законопроекта. Това са: Закон за училищното и предучилищното образование, Закон за младежта, Закон за науката и висшето образование, Закон за физическото възпитание и спорта и Закон за иновациите. Това са изцяло нови и много важни закони - всеки един е като конституция в своята област."
Източник:БТА – http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4141651


Росен Плевнелиев: Икономиката е тотален приоритет на президента
Профил: Росен Плевнелиев
Линк досие: http://www.capital.bg/link_dosie/lichnosti/974864_rosen_plevneliev/
е роден на 14 май 1964 г. в Гоце Делчев. Завършил е изчислителна техника в Технически университет - София. От 1990 г. се занимава със строителен бизнес. През 1999 г. основава и управлява "Бизнес парк София" ЕООД. През 2003 г. основава и управлява "Резиденшъл парк София" OOД, а две години по-късно - фирмата "Линднер имобилен мениджмънт" OOД. Бил е член на УС на КРИБ, член на борда на директорите на Американската търговска камара. През 2009 г. става министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Бойко Борисов . А от 4 септември 2011 г. е кандидат за президент на България от партия ГЕРБ.

Линк досие на Бойко Методиев Борисов е министър-председател на България ... ...един харизматичен политик с много силен политически инстинкт. Политиците се дефинират като популисти не по думите, а по делата!http://www.capital.bg/link_dosie/lichnosti/974852_boiko_borisov/

Имам самочувствие да се кандидатирам за президент, защото...
президентът е обединител и следи властите и институциите да постигат резултати по националните приоритети. Това правих в последните две години.
Подходът ще бъде същият. Беше създадена погрешна представа, че аз полагам асфалт, строя магистрали. Аз съм мениджър, аз съм човек, който управлява процеси. Това, което направих, е, че зададох посоката в тези сектори, постигнах национално обединение по нея и след това направих така, че с промени в законите и надграждане на институциите да постигнем резултати.

След пет години ще бъда...
...Преподавател. Човек, който раздава идеи, а не готови решения.
Имам една мечта - да бъда преподавател. Да паля младите хора, но не да им давам решения, а просто да им показвам начина, по който те сами да стигнат до тях. Преди да бъда министър, съм изнасял лекции. Чувствах се изключително добре да стоя пред млади хора, на които не да разказвам неща от учебниците, а житейски истории - за това как можеш да бъдеш прагматичен, наистина да успяваш. Ако получа доверието на хората и стана президент, след пет години ще бъда много по-полезен да разказвам истории от едни тежки, турбулентни времена, каквито имаме в Европа, в света. Времена, в които нямаме готови решения. Ако получа доверието на българите, ще бъда щастлив и много мотивиран да участвам във взимането на тези решения и ще ги разказвам на следващите след нас. Идеята за втори мандат не стои пред мен.
Човек, който иска да свърши максимално много работа, не си мисли от първия ден, в който започва тази работа, че може да я поотложи. Пет години ще дам най-доброто от себе си, за да постигнем колкото може повече. Останалото не го мисля.

Обещавам, че няма да правя никога компромис с...
...моите собствени критерии за добро и лошо.
Цял живот съм спал спокойно заради това, което правя. Имам моя морал, моята ясна и категорична оценка за това дали правя добри, смислени неща, или влизам в безсмислени интриги, комбинации. Това без мен!

Правомощията на президента са...
Президентът е обединител, представляващ нацията и институциите навън. Този, който гарантира, че моделът работи по коректен начин. Затова конституцията му е дала всички права - той може да отиде в парламента, може да сигнализира гражданите, да прави референдуми, да назначава в различни институции. Всичко това е с една единствена цел - да бъде адекватен към действията на всички останали, дали те са в подкрепа на модела, който ние сме избрали - демокрация, пазарна икономика, сигурност. Сигурността включва много неща, включително и просперитета на нацията. Когато имаш силата да бъдеш избран директно от хората, ти по презумпция имаш силен глас. С твоя силен глас ти можеш да легитимираш навън важни реформи, които би следвало оттук нататък да се случват в държавата.
Президентът има хоризонт за над четири години - правителствата са до четири години, партиите обикновено взимат решения от днес за утре, те просто отиграват ситуацията. Президентът е този, посветен на националната доктрина, стратегия, човек, който гарантира, че ние постигаме всеки ден прогрес в дългосрочната посока, която е зададена. Репутацията на държавата, на икономиката, на хората, на фирмите и на гражданите, дори и на партиите и правителствата не се изгражда от днес за утре. Изисква последователни усилия от много време. Крайно време е България да не стартира всеки път от нулата. Ще запиша:

Обединител, представител на нацията, силен глас ..най-важното от които е...обединителната роля.
Дали някога по някой казус българите дългосрочно ще се обединят? Аз като министър дълбоко вярвах, че и магистрала "Тракия" ни обединява, че е национален приоритет, че никой няма да се опитва да му хвърля пепел. Очевидно останах излъган, но това ме мотивира още повече като президент. Ние можем и сме длъжни да имаме много повече приоритети. С Маргарита Попова планираме да изградим стратегически борд за съдебната реформа, защото президентът не може да стои встрани. Президентството трябва да се отвори към всички, които имат какво да дадат, за да се постигне решение. Ще борим ли корупцията? Да, добре. Всички са добре дошли, но не просто да политиканстват веднъж на три месеца, а с конкретни и ясни решения кой как счита, че можем да преборим корупцията. След като се обединим, че това е наш приоритет, всички партии, независимо кой е на власт, независимо какво отиграват в парламента, трябва да имат предвид, че това е национален приоритет и трябва да постигнат прогрес по него. Президентът трябва да следи, че има прогрес. Ако получа доверието на българите, често ще посещавам парламента. Недопустимо е в последните толкова много години президентът да не отиде един път в парламента и да не каже: "Здравейте! Пожелавам ви успешна сесия, обаче българските граждани, както и ние се уговорихме и обединихме, че икономиката, инвестициите, секторите с висока добавена стойност, земеделието, антикорупцията, съдебната реформа са приоритет. За целта пожелавам ви успех по време на този нов парламентарен сезон, но ще следя дали ще постигнете напредък по националните приоритети."

Бих застанал срещу партията, от която съм избран, ако...
Много често съм попадал в критични ситуации, рискови, трудни. Не завися от партии, не завися от уговорки, не съм част от това минало на България в последните 20 години. Някои от кандидатите, моето уважение към тях, дълги години са били част от политическото статукво. Аз не съм бил там. Това ми дава шанс. Аз бях само последните две години в българската политика. Да, бях министър, следователно бях политик. Но изповядвах нов тип политика, при което единственото, което ни интересуваше, е да постигаме конкретни резултати в интерес на хората, обществото, икономиката. Бих застанал винаги срещу всеки, който разрушава, не надгражда вече постигнатото, независимо дали става дума за репутация, национални приоритети. За мен това е основното - президентът е стожер на прогреса по националните приоритети и налага вето, независимо коя от партиите върви в погрешната посока.

Мисля, че посланиците, работили за Държавна сигурност, трябва да......достойно да се върнат обратно на работа в министерството или да получат друг кариерен шанс, но категорично не като посланици!

Да го кажем направо - мрежите на Държавна сигурност отдавна са приватизирани. И считам, че тези посланици навън, в чужбина, не са част от национална мрежа за сигурност, нито национална доктрина за информация, за реакция. Посланиците нямат никакъв повод да се сърдят на сегашното правителство. Всъщност предишното правителство трябваше да е малко по-откровено с тях, за да им каже - ние гласувахме закона за досиетата и следващата стъпка е тази. Лично аз бих затворил страницата "Държавна сигурност" завинаги. Много символично е, че аз бях освободен като министър на 9 септември, когато лидерът на БСП искаше да направи тази дата национален празник. И още по-символично е, че днес София и България имат своя музей на тоталитарното изкуство. От днес социализмът е в музея, а защо не и ДС.

Представителите на президентската квота в различни институции (БНБ, СЕМ, КС, КРС и други) ще бъдат назначавани...
...по възможно най-прозрачния начин и с ясна публична обосновка на техните качества и достойнства, с ясен ангажимент за резултати и реформи.

Като главнокомандващ смятам, че числеността на армията е...
...адекватна спрямо мисията и отговорността за колективна сигурност.

НРС и НСО трябва/не трябва да са на подчинение на президента

...по-важно е друго. Не парцелиране и работа на парче, а синергия на ефективност. Против мегаструктури.

България има лош опит с мегаструктури в сферата на сигурността и отбраната. От друга гледна точка нека да сме наясно - службите независимо където и да са, трябва да са част от колективна система. Трябва да имат ясни задачи, дългосрочни, а не на парче. Къде бяха те през 2008? Дали някой от тях сигнализира за кризата? Къде бяха позиционирани техните датчици по всички останали държави? Къде бяха тези министри от тройната коалиция, когато банки и държави започнаха да се сриват? Системата на службите дава възможност да се реагира на национални заплахи, а това е национална заплаха. Понеже тогава те не реагираха по никакъв начин, държавата стартира през 2009 г. с един тотално продънен, грешен бюджет, който се размина със 7.5 млрд. лв. с действителността. Новото правителство нямаше как да взима антикризисни мерки. Те се взимат тогава, когато знаете, че идва криза, и реагирате адекватно, преди тя да ви се е стоварила на главата. Ние вече взимахме кризисни мерки.
През 2013 г. ще има нов устройствен закон за службите. По това вече се работи.

Двете служби трябва/не трябва да се реформират, защото...
Не само тези две служби. Ако се замислим за дългосрочни приоритети, държавата трябва да има национален план за развитие за 2020 г. Аз бях един от министрите, които инициираха работата по него в рамките на Съвета за развитие. И всичко е много свързано - еврофондове, инвестиции, регионални приоритети... Как да направим така, че да имаме план за действие през 2020 г., ако дефинираме като национална цел България да стане от 71-во място в момента по конкурентоспособност на 50-о място или България да бъде регионален лидер или остров на стабилност, или от 44% средно богатство на българина в сравнение със средно европейското да го докараме до 60%? Ясни, измерими критерии за успех. Тогава ние трябва да наблюдаваме включително чрез механизмите на сектор "Сигурност" определени компоненти, за да знаем, че имаме проактивна информация, която ни помага да анализираме дали постигаме целите си.

Бих връчил орден "Стара планина" на хора като...
Писатели, артисти, представители на духовната култура, на човека, който спаси децата от удавяне в Созопол...
...но винаги категорично обосновано, за да няма инфлация на наградата.
Да не се обезцени, когато се раздават прекалено много и на парче. За заслуги, но и за пример.
....България има нужда от добри герои.

Фигурата на вицепрезидента е важна с това, че......Ние ще бъдем активна президентска двойка.

Цял живот съм бил екипен играч, нямал съм какво да крия от екипа ми в министерството, както и от хората, с които управлявам големи проекти. Така ще бъде и оттук нататък. Маргарита ще бъде изключително полезна като качествен юрист, прокурор - символ на борба с корупцията, с международно признание.
...затова ще предложа...
...Маргарита Попова - активен екип!

Тя ще върши правомощията по конституция, но и много повече. Правим заявка за прозрачност. След като президентът няма какво да крие от вицепрезидента, следователно няма какво да се крие и надолу по веригата. Президентската институция трябва да бъде отворена, доста по-прозрачна, да дефинираме правила, по които да се работи.

Трите теми, за които бих инициирал референдум, са...
...референдум само когато е коректно подготвен и обоснован.

Давам пример с АЕЦ "Белене". Ние нямаме числата на масата, не знаем фактите, не знаем колко ще струва тази централа. Ние не знаем какви са ефектите й от гледна точка на строителството й. При всички случаи ще ангажира бъдещото поколение на България. Контрапродуктивно е да се стартира референдум, ако не сме го подготвили добре. Така че всички числаа масата, всичко до последната запетайка - плюсове, минуси и чак след това бихме могли да питаме хората. А не удобно да ги питаме, когато практически не е ясно какво точно. Да, много е добре да има референдум, но когато е максимално добре подготвен.

Позицията ми за енергийните проекти от т.нар. Голям шлем (АЕЦ "Белене", "Южен поток", "Бургас-Александруполис") е...
...Голям шлем не!

Проектите ще бъдат един по един сложени на масата, всеки един от тях с неговия смисъл, с неговите числа и аспекти. Не можем да говорим за голям шлем, а за практичен подход.

...Прагматичен подход към всеки проект.

Енергетиката е/не е тема, приоритетна за президента?
...Икономиката е тотален приоритет на президента.

Президентът не се занимава с нещата от днес за утре и с функциите на изпълнителната власт. Но той има огромна възможност да помага за развитието на икономиката. България трябва да има национален план за развитие, ясна визия и приоритети, българската икономика трябва да се преструктурира.

Георги Първанов мисли за себе си като за социалния президент, а аз искам да съм......прагматичният президент с визия за модерна България.

Ако трябваше сега да съставя служебно правителство, за премиер щях да избера...Няма да съм коректен към вас, ако кажа име.
...Адекватният лидер в ситуация на криза!

Ако бях на мястото на Георги Първанов, щях да помогна/попреча за създаването на правителството на тройната коалиция, защото......безпринципни коалиции на задкулисни уговорки не работят. Доказателство - тройната коалиция.

...но всъщност никога няма да съм на негово място, защото...
...защото аз съм Плевнелиев, а не Първанов, и защото времето и ситуацията ще са други!
Никакво политизиране. Това при мен не работи, просто не го мога!

Архар е...
...защитен вид! По който не се стреля!!!

...а вълчицата Зорница...
...се чувства много добре в Бояна.

Най-голямата грешка на Георги Първанов беше...
...че си мълча по някои неуспехи, провали по национални приоритети - провала на еврофондовете през 2008 г., концесията за магистрала "Тракия", която щеше да струва на държавата 8 млрд. лв., а сега ще струва 250 млн. лв.

Концесията беше грабителска. Тя щеше да струва 8 млрд. лв. за 35 години. Не може да се мълчи за тези неща. Част от социалното на един президент е и да сигнализира, когато сделки ощетяват държавата. Приватизацията на БТК също е сред тези теми. Ако БТК беше продадена за по-сериозна сума, тези пари можеха да отидат и за социални нужни. Що се отнася за сделката за "Булгартабак" - не бих мълчал, но бих видял категоричните факти, за да преценя дали е провал или адекватна сделка на ситуацията, в която държавата се намира. Ако е провал, няма да мълча.

Заглавието на "Капитал", което не бих искал да прочета за себе си:..."Плевнелиев изгуби изборите през 2011 г. за президент"

Заглавието на "Капитал", което наистина ще се зарадвам да прочета е...
..."Плевнелиев изнесе лекция в "Харвард" през 2017 г. за стратегическото развитие и перспективи пред Югоизточна Европа и лидерството на България в региона".


Ивайло Калфин: Референдум за шистовия газ, но не и за АЕЦ "Белене"Профил: Ивайло Калфин
Линк досие: http://www.capital.bg/link_dosie/lichnosti/1125397_ivailo_kalfin/
Линк досие на БСП: http://www.capital.bg/link_dosie/partii/886407_bulgarska_socialisticheska_partiia_bsp/

Имам самочувствие да се кандидатирам за президент, защото...
...Имам подготовката, опита, познанията, контактите, които да ми дадат възможност да изпълня президентската институция със съдържанието на водач на нацията, който чува гласа на хората и води България напред.

След пет години ще бъда...
...доволен от изпълнените ангажименти и от пътя, който е изминала България.

Обещавам, че няма да правя никога компромис със...
...съвестта си и националното достойнство и с интересите на България.

Правомощията на президента са..
...Такива, че той да бъде говорител на интересите на българските граждани, обединител и водач на страната.

...най-важното от които е...
...Това на обединител на нацията и изразител на нейните интереси.

...защото...
...България има нужда не от разделяне, агресия и мачкане на демокрацията, а от диалог, единение, обединение зад национална кауза.
Бих застанал срещу партията, от която съм избран, ако..
...Тя разделя българските граждани, не допринася за постигане на националните ценности и прави компромиси с демократичните принципи и защитата на човешките права.

Според мен Бойко Борисов ...Човекът, който налага разделение и противопоставяне, който мачка демократичните институции и не е чувствителен към социалните проблеми на хората.

Бих връчил орден "Стара планина" на хора които...
...имат авторитет, морален облик, който се приема от обществото, и имат големи заслуги за развитието на България.

Фигурата на вицепрезидента е важна с това, че...
...Той изпълнява част от правомощията на президента и при определени обстоятелства може да изпълнява функциите на държавен глава.

...затова ще предложа...
...Политик с висок морал, доказан професионалист, човек, който познава механизмите на държавното управление.

Трите теми, за които бих инициирал референдум, са..
1. Проучването и добивът на шистов газ
2. и 3. Важни за страната въпроси, които трябва да се представят пред българските граждани.

За АЕЦ "Белене" не мисля, че трябва да има референдум. Ние правим ядрена енергетика от 40 години. Освен това АЕЦ "Белене" е в една доста напреднала фаза. Ако сега обявим референдум, тогава какво? Може да има референдум да имаме или да нямаме ядрена енергетика. Това е друга тема. Може да обявим референдум, да кажем, трябва ли да изведем от експлоатация ядрените съоръжения в някакъв срок. И без това изтича през 2017-2018 г. на 5-и и 6-и блок. Това може да е въпрос за референдум. А да правим АЕЦ "Белене" или да правим 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй", това не е тема за референдум, според мен поне. Ето, в Германия решиха, че през 2022 г. ще спрат ядрената енергетика. Ето такъв въпрос може да се зададе и това е за референдум. Не съм убеден все още, че икономически и въобще стратегически АЕЦ "Белене" е губещ проект. Ако не го направим, ще внасяме ток от Турция пак от ядрени централи. Не от друго. Още повече се прави общ европейски енергиен пазар, в него не влиза Русия. Русия има дъмпингови цени. Ако почнем да внасяме от Русия ток, това означава да си затворим цялата енергетика. Ние не случайно не го внасяме и до момента. И никой не го прави в Европа. Турция не субсидира електроенергията, Русия я субсидира.

Мисля, че посланиците, работили за Държавна сигурност, трябва да...
...имат възможност да работят за защита на интересите на съвременна България.

Представителите на президентската квота в различни институции (БНБ, СЕМ, КС, КРС и други) ще бъдат назначавани...
...като се отчита необходимостта от реформиране и укрепване на авторитета на тези институции и при най-високи професионални и морални критерии.

Като главнокомандващ смятам, че числеността на армията е...
...недостатъчна и структурата й е недостатъчно ефективна.

НРС и НСО трябва/не трябва да са на подчинение на президента...
Тука имате известна грешка във въпроса. НРС и НСО - НРС не е към президента. Президентът назначава, както назначава и на видовете войски техния ръководител, само че той няма никакви функции, които да й поставят задачи. В смисъл не повече отколкото министър-председателя и т.н., освен това тя не е и част от администрацията. НСО е по-приближена на администрацията, защото се занимава и с охраната. НРС е абсолютно отделена от президентската администрация. Президентът дава и генералските пагони, ама генералите не са му подчинени.

...Важното е тези служби да работят безпристрастно, без политически натиск и да предоставят необходимата информация.

Двете служби трябва/не трябва да се реформират, защото...
...Всяка служба трябва да търси възможност за по-голяма ефективност.

Позицията ми за енергийните проекти от т.нар. Голям шлем (АЕЦ "Белене", "Южен поток", "Бургас - Александруполис") е...
...че те са в интерес на България и трябва да се изпълнят при спазване на най-високите екологични и социални стандарти.

Енергетиката е/не е тема, приоритетна за президента...
(Задрасква "не")

...Също и енергийната дипломация и ролята на България в геостратегическите процеси.

За мен обаче важни ще са и темите за...
...Доходите, здравеопазването, образованието, работните места, ангажирането на българската диаспора, икономиката и модернизацията.

Един президент може да влияе върху доходите по същия начин, по който и върху енергетиката, и по всички други теми. По същия начин, по който и върху войската например. Доходите със заповед не се увеличават. Увеличават се със среда, с инвестиции, с връзки. Въпросът е да има държавата такъв приоритет, защото в момента твърдя, че няма. Няма приоритет доходи, няма приоритет здравеопазване. Георги Първанов поставяше доста въпроси, свързани със социалната сфера. Разбира се, според мен следващите години са много по-различни от предишните в държавата. И трябва да гледаме други неща. Влязохме в Европейския съюз, сега така сме увиснали да влезем в Шенген и непрекъснато някъде влизаме. Това, което е важно, е да се променя животът на хората, а не постоянно да влизаме някъде и да излизаме после оттам.

Георги Първанов мисли за себе си като за "социалния президент", а аз искам да съм...
....Чувствителен към ежедневието, живота на българските граждани, към солидарността, справедливостта в обществото и към демокрацията без корупция.

Ако трябваше сега да съставя служебно правителство, за премиер щях да избера...
Човек, който е компетентен и може да подготви следващите избори при максимална стабилност за държавата.

Ако бях на мястото на Георги Първанов, щях да помогна/попреча за създаването на правителството на тройната коалиция, защото...
президентът нито помага, нито пречи на съставянето на правителство. То е резултат от гласовете на избирателите. Консултациите ги има, но политическите реалности и възможности са друго нещо. Според мен президентът не трябва да въздейства върху съставянето на мнозинства. Това е работа на парламента и там има резултати от изборите.

...но всъщност никога няма да съм на негово място, защото....
...не съм убеден, че няма да има трудни конфигурации в Народното събрание.

Архар е...
Доколкото ми е известно, е защитен вид планинска коза.

...а вълчицата Зорница...
е вълче, известно покрай президента Първанов.

Най-голямата грешка на Георги Първанов беше...
Че не обърна внимание на въпроси, които са важни за обществото, като например въпросите, свързани с екологията, и не беше достатъчно активен в отношенията с Народното събрание и местните власти. Президентът може да прави обръщения, включително пред депутатите. Доста рядко използваше президентът Първанов тези обръщения. Никъде не пише, че не може да прави обръщения и да участва в местните власти. Според мен местните власти са даже много често по-важно място от Народното събрание. Аз бих показал интерес към тяхната работа.

Заглавието на "Капитал", което не бих искал да прочета за себе си...
Винаги се чудя на заглавията. Трудно ми е да измисля. Това е ваш приоритет.

Заглавието на "Капитал", което наистина ще се зарадвам да прочета, е...
България е водеща сред европейските държави.


Меглена Кунева: Единството не е въпрос на територия
Профил: Меглена Кунева
Лично досие: http://www.capital.bg/link_dosie/lichnosti/1160982_meglena_kuneva/

Имам самочувствие да се кандидатирам за президент, защото...
Знам, че звучи малко прекалено и тържествено, но истината е, че защото:

1. Обичам хората, които живеят в България, и българите, които
живеят по света.

В България не можеш да правиш политика, ако не обичаш хората. Освен това, защото:

2. Научих много и знам как европейските практики променят страната ни. Видях го.

Езикът ни се промени. Езикът означава, че това, което говориш, си го преживял и е обърнало битието ти. А ние говорим вече по друг начин за солидарност. Това е огромна промяна. Преди 20-25 години солидарност беше, когато някакви пари отиваха за подкрепа на революция някъде в другия край на света и социалистическият блок, включително България, изнасяше такива революции. Сега солидарност означава, когато България е по-малко богата от Германия да очакваме, че Германия ще даде един процент от брутния си вътрешен продукт, за да помогне на България. Предстои да минем още една крачка. И тя е, когато Северозападна България е по-бедна от Южна, да разберем това и да изградим нашата вътрешна солидарност.

След пет години ще бъда...
Липсва ми арогантност, за да кажа след пет години ще бъда президент. Човек може да предложи това, което знае, това, което ще направи. След пет години ще остарея, което никак не е лошо. Оказа се, че програмата ми за следващите пет години е пълна, така че не знам откъде да започна...

1. Ще знам и мога повече
2. Ще съм направила повече
3. Ще познавам повече хора
4. Ще съм прочела повече книги и ще пазя най-доброто от себе си.

Обещавам, че няма да правя никога компромис с...
...Истината, чувството за правилно и неправилно. Със закона и конституцията. Също и с икономическите закони.

Защо президентът Георги Първанов пусна закона, с който се промениха условията за зелената енергия, без вето, след като току-що бяхме направили енергийна стратегия? Това бих прекратила. Никога в ЕС от днес за утре не се въвежда икономически закон. Искаш да развиваш зелена енергия? Чудесно. Има и други видове енергия, кажи, че ще го направиш след пет години. Направи така, че като гражданин да съм сигурна какво ще ми се случи и как да си планирам живота.

Президентът може да наложи практика, отчетливо, ясно да пожелае тази практика - да има преходни периоди. Подчертавам - аз знам, че това е европейска практика. В кратките си три години в комисията аз работих по четири директиви, две от които се приеха ефективно. За всяка една от тях съм водила преговори с всички производители, всички потребители, с 27 страни, включително България, и всеки от тях ми каза какъв преходен период е нужен, за да може да си направи законодателството, за да може да си планира бизнеса.

Бих очертала линията, която няма да дам да се пресича още от началото. За да се знае какво ще последва от това, ако парламентът или правителството решат да направят рязко и неразумно движение.
Смятам освен това трите институции да правят заедно план година за година, както и смятам, че един президент трябва да има платформа за пет години. Ако всяка години планът се направи заедно, както правят Европейската комисия, Европейският парламент и Европейският съвет, това ще даде много силен сигнал за стабилност на страната. Това е нещо, което ни липсва.

Правомощията на президента са...
...Изброени са в конституцията. За юрист - това е отправна точка. Не искам да мрънкам. Ще се справя и с тях. Може да няма власт, но има глас!

Много дълга тема.

...най-важното от които е...
....Гласът. Единството на нацията.

Единството не е въпрос на територия.

Защото...
...Ги няма. Единството е равно на интереса на по-богатия и на по-бедния, на грамотния и на неучения, на този, които поема риск - чрез бизнеса си, на този, който чака да бъде нает. На парите за пенсии или на парите за детски надбавки.

Бих застанал срещу партията, от която съм избран, ако...
....Свободна съм от отговора на този въпрос! Свободна!

Изобщо не е вярно, че президентът работи по-добре, ако е от партията, която е на власт. Мога да кажа от своя опит, че не е лесно да получиш подкрепа от собствената си партия. Съзнавам, че за мен беше добре, че аз не съм имала административен апарат в правителството, което ме постави в ситуация на тотални преговори от сутрин до вечер - вътре в страната и извън страната, с нашата администрация и с чуждата, с администрацията от левия коридор и с администрацията от десния коридор, за да можеш да ги накараш да вземат някакво общо решение. Честно казано, на мен това ми харесва.
Нека видим председателя на Европейския съвет, председателя на Европейската комисия, председателя на Европейския парламент! Ние се развиваме с няколко десетилетия, да не кажа столетия назад. Партийната система е много важна основа на демокрацията, но не можем да й дадем да изсмуче целия въздух на политиката и нищо друго да не никне. Смятам, че партиите няма да са единствената форма на политическо участие, особено в следващите 50 години. А ние не сме готвим за това.

Всеки президент към втория мандат се опитва да се освободи от партията, тази дрешка му отеснява и казва "не, не, сега вече съм независим". Както се казва в добрите лекции по право, "конституционният законодател е бил достатъчно мъдър да направи така, че президентът да сменя две правителства и да сменя два парламента", т.е. това е едно упражнение в полифоничност, което е абсолютно задължително.

Според мен Бойко Борисов е...
Личните нападки, личните бележки винаги са лоши бележки. Трябва ли да дам политическа оценка?

...министър-председател по волята на изборите. Най-доброто, което съм чула, е на Иван Кръстев: "Той не идва нито отляво, нито отдясно. Той идва отдолу." Бих добавила - с всички неясни последици от това. Уви.

Бих връчила орден "Стара планина" на хора като...
...Предимно на културата е спонтанния ми отговор. Защото тя е вечна. На хора, които имат доблест, независимо на каква възраст.

За да заслужи орден един политик трябва да е направил нещо, което има значение за хората, а не заради някаква възраст.

Фигурата на вицепрезидента е важна с това, че...
...Може да стане президент. А също е и доказателство как мисли президентът, ако си го е избрал сам.

...затова ще предложа...
...Любомир Христов. Чудесен икономист. Непартиен. Говори истината и, уви, беше предрекъл кризата в средата на 90-те. Документирано е.
Трите теми, за които бих инициирала референдум, са..

1. Ако има съпротива по парите за образованието. Трябва да сме също толкова дисциплинирани, както с бюджетния дефицит. За 30 години напред
2. Електронното гласуване
3. Всяка тема, която засяга риска за страната.

Мисля, че посланиците, работили за Държавна сигурност, трябва да...
...бъдат отзовани. Но! Същото важи за МВР. Защо там трябва да има хора с досиета - има назначени за началници на РПУ. Вътрешните работи по друг стандарт ли са?

Представителите на президентската квота в различни институции (БНБ, СЕМ, КС, КРС и други) ще бъдат назначавани...
Любимата ми тема.

По критерии; публично изслушване. Откритост и индикатори, които да "измерват" работата им след това. Заради отчетността.

Като главнокомандващ смятам, че числеността на армията е...
...34 хиляди
.
..но ще стане 26 хиляди през 2014 г. Не може така, така не се пита. Трябва да е ясно какви са задачите на армията. Какви са целите й, какво смята НАТО, въпросът е много дълъг. Например аз не съм достатъчно висока за баскетболист, но ако искам да тичам, може би съм добре.

НРС и НСО трябва/не трябва да са на подчинение на президента...
...Първо трябва да има закон. Да се определят задачите. И информацията да се дава на трите институции, така че да си вършат работата.

Ако в момента президентът може да изпълнява функциите си, не е толкова важно НРС и НСО на чие подчинение са, но трябва да има информация, която идва от тях. Подчинението не е за да си държиш информацията и да правиш разни неща с НРС и НСО, а за да може тези служби да дават на целия държавен апарат онази информация, която да им помага да взимат решения.

Дейността им трябва/не трябва да се уреди с отделен закон...
...Същото като по-горе.

Двете служби трябва/не трябва да се реформират, защото...
...Не е ясно как точно служат и при какви изисквания на сигурността и охраната. Няма граждански контрол.

От началото на 90-те има секретно постановление, с което те са създадени и не е ясно какво правят, какъв е бюджетът и за какво се използват. Гражданският контрол не означава да има гражданско управление на тези служби, а да е ясно какво правят и да е ясен пътят, по който минават, за да осъществяват функциите си. Аз не искам като гражданин да знам секретните нюанси на тяхната дейност, но трябва да знам какво извършват, какъв е планът им, как ме защитават.
Примерно НСО се оказва, че има повече техника от НРС. Защо? И по-голям бюджет също.

Позицията ми за енергийните проекти от т.нар. Голям шлем (АЕЦ "Белене", "Южен поток", "Бургас - Александруполис") е...
1. Безопасност. Без компромиси
2. Ясна цена - съпоставка ползи - вреди
3. Съответствие с енергийната стратегия (знам, че там "Белене" фигурира, но това не значи да си затворим очите)
4. Високи технологии, идващи от демократични държави с висока степен на граждански контрол. Така ще се чувствам по-сигурна, че сме избрали доброто за България.

Енергетиката е/не е тема, приоритетна за президента...
Важна икономическа тема. Не мога да кажа, че не е приоритетна. Тя е приоритетна също толкова, колкото и образованието. В енергетиката има много дипломация и много Европа. Аз държа България да бъде част от това.

За мен обаче важни ще са и темите за...
Образование, здравеопазване. Икономиката е всичко, включително и върховенството на закона. Дали ще влезем в Шенген също е икономика, защото това определя, че на нас може да ни се вярва или че на нас не може да ни се вярва.

Георги Първанов мисли за себе си като за "социалния президент", а аз искам да съм...
...никога не бих сложила определение към себе си, но няма социален президент, ако няма икономика. 40% от безработните са трайно безработни. По време на обиколките си видях жена, чийто син е на 30 години и никога не е започвал работа. Това е страшно.

Ако трябваше сега да съставя служебно правителство, за премиер щях да избера...
Много са важни причините за едно служебно правителство - дали е заради борба между партиите или липса на знание и капацитет. В единия случай трябва да се преговаря, за да се намери най-добрата формула между партиите, а в другия се отива повече към експертно правителство. Всяко служебно правителство трябва да хвърли мост към следващото, а и не трябва да къса с предишното, т.е. опитът трябва да присъства.
Имам изключителна непоносимост към незнаещите хора и към дървените философи. Това са два типа, които не бих поканила.

Ако бях на мястото на Георги Първанов, щях да помогна/попреча за създаването на правителството на тройната коалиция, защото...
Не знам какви разговори са се водили. Това, което знам, е, че сметката не излизаше. Моето мнение е, че след 2007 г. трябваше да бъде поканено да се разпусне и щеше да бъде честно. Целта беше приемането на България в ЕС и това беше последната възможност за съставяне на правителство. След това вече трябваше да се отиде към нови избори. И нещата щяха да бъдат забавени. Може би в началото намеренията са били добри, но накрая хората се разочароваха. Това правителство подготви популизма, който сега е изключително страшен. Популизъм плюс незнание плюс арогантност дава един смъртоносен коктейл.

Аз имах мисия в него. До 2007 г. знаех точно защо съм в правителството. Ако през 2007 г. ни бяха отложили членството за 2008 г., аз щях да си подам оставката. Същото щях да направя и след като ни приеха, защото си изпълних задачата, ако не бях преминала на работа в комисията.

Архар е...
вид планински козел.

...а вълчицата Зорница...
Не знам коя е вълчицата Зорница. Диво животно ли е? А защо не е на свобода горкото животно? Трябва да видим къде й е мястото и този въпрос да се проучи. Тя може ли да се адаптира обратно? Ще се посъветвам с неправителствени организации за защита на животните.

Най-голямата грешка на Георги Първанов беше...
Не искам да започвам президентската кампания с критика какво не са свършили другите, искам да кажа какво аз ще свърша. Затова обикалям страната. Една от големите грешки на сегашния министър-председател, а и на много министри е непрекъснато да се оправдават с предишните. Дори когато купуваш предприятие, правиш дю дилиджънс - проверка в какво състояние е. Ако не си го направил, значи си много лош мениджър и нямаш никакво право да се оплакваш. Затова обикалям от началото на годината, за да разбера в какво състояние е икономиката на страната. Мога да кажа, че аз бих била много по-критична към всяка институция, която не спазва обещанията си. Бих следяла как всеки закон се намества в стратегията в една или друга област. Бих имала план за работа с правителството и парламента.

Няма да се оправдавам с това какво заварих в президентството". Не ми харесва, че г-н Борисов каза, че тази институция не им е важна. Не им е важна?! На кои тях? Ама щели да се явят, защото иначе щели да се подиграват. Не може така, не е сериозно. При тази липса на държавност, която всички усещаме в ежедневието си, да завинтваш още веднъж тази гайка върху много плътния капак на откъснатост между хората и институциите е просто цинично. Да, искам да стана президент, искам да променя тези неща. Ще се старая да не допусна нито една грешка от тези, които съм видяла и съм разчела досега.

Заглавието на "Капитал", което не бих искал да прочета за себе си...
Много държа на "Капитал", така че не бих искала да разочаровам мислещите хора.

Заглавието на "Капитал", което наистина ще се зарадвам да прочета, е...
"Доверието в президентската институция се връща."
По Капитал

Няма коментари: