вторник, 6 септември 2011 г.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА НОВАТА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА ПРЕЗ 2012 ГОДИНА

КОМУНИСТИТЕ РОДИНАТА ОГРАБВАТ, КОМСОМОЛЦИТЕ НА СТРАЖА БДЯТ, ПИОНЕРИ, ПИОНЕРИ СЛАВЕН ПЪТ ВИ ЧАКА, ТРУДЕН ПЪТ ...(текст от някаква стара наша си българска идеологическа песен) – Да . Пътят наистина бе труден на пустите пионери (т.е. днешните 50-60 годишни хорица), които изнесоха на “гърба си” небивалиците на лакомите комунисти, а бивште комсомолци вече 21 години все си ни управляват по комунистически ... и така до края на света!
Националната ни мизерия се затвърди и от скорошната световна рецесия, и днес може със сигурност да се каже, че сме в средата на НИЩОТО към днешна дата. Иначе пътища много, а празни мазнишки обещания най-вече – такова е заветното ни народното състояния! Орисия.

http://w3.newsmax.com/a/aftershockb/video.cfm?PROMO_CODE=CA78-1
http://w3.newsmax.com/a/aftershockb/video.cfm?PROMO_CODE=CA78-1 – за текста на горното видео

ООН: Със съкращенията си САЩ и Европа тласкат света към катастрофа


Налагането на нови и нови ограничения в публичните разходи и орязване на бюджетните дефицити тласка световната икономика към катастрофа. Този подход на САЩ и Европа цели най-вече да успокои глобалните финансови пазари.

Това се казва в годишния доклад на комисията на ООН за икономическа развити е търговия UNCTAD, разпространен във вторник.

В текста, озаглавен "Предизвикателства пред политиката след кризата", се призовава да започне увеличаване на заплатите, налагане на по-строга регулация на финансовите пазари (включително завръщане към системата на т.нар. управлявани обменни валутни курсове) и целенасочено скъсване с мисленето, в което на първо място се мисли за пазарите.

"Посланието ни е много прагматично - много бързо трябва да обърнем посоката", заяви генералният секретар на UNCTAD Супачай Панитчпакди, който е бивш шеф на Световната търговска организация.

Според него да се отговаря на кризата с фискално затягане на коланите и погрешен и неадекватен подход.

Водещият автор на доклада Хайнер Фласбек твърди, че глобалната икономическа ситуация е изключително опасна и без нови стимули в най-добрия случай ни очаква десетилетие на стагнация.

Сегашната политика е катастрофална, казва Фласбек, който е бивш финансов министър на Германия, а днес ръководи отдела за стратегии по глобализацията и развитието в UNCTAD.

"Ако навсякъде лихвите са почти нулеви и правителствата следват политика на минимални фискални дефицити и намаляване на разходите, то всичко това ще приключи с перманентна рецесия", допълва той.

"Безработицата е силно зависима от търсенето. И ако нямате търсене, то трябва да се намеси правителството с мащабни програми за стимулиране на икономиката. В миналото това бе сценарият на САЩ. Сега положението е по-зле, защото заплатите нарастват по-бавно, което налага програми с по-големи стимули."

В доклада се посочва, че възстановяването от финансовата криза става не само с безработица, което не е било неочаквано, но и с по-ниски заплати. В САЩ, ЕС и Япония, които съставляват 70% от световната икономика, хората очакват стагниране на заплащането.

"Да не се залъгваме - това е реалистичен сценарий за целия развит свят. Ако не разберем поуките веднага и наистина много бързо, просто не ни остават други инструменти. Какво ви остава за възстановяване на икономиката при свити заплати и намаляващи очаквания на частния сектор и домакинствата? Нищо", каза Фласбек на пресконференцията при представяне на доклада.

Прогнозата му е в най-добрия случай догодина икономическият ръст на световната икономика да се забави до около 1.5%, което е наполовина от 3.1%, прогонизирани от ООН.

В доклада голяма част от вината за кризата е стоварена върху дерегулирането на финансовите пазари, довело до стадни действия на скулантите и свръхконцентрация на банковата дейност.

"Виждали сме го в миналото и много хора така и се си взеха поука, че държавите проявяват прекалено доверие към финансовите пазари. Отново и отново виждаме, че финансовите пазари не са много прецизни в оценката си. Хората обаче продължават да вярват в съкращенията на разходи, защото искат да успокоят именно тези пазари, които им дават добър рейтинг, включително и рейтинговите агенции, които далеч не винаги дават правилна оценка", казва Супачай.

Фласбек прогнозира и много неефективна среща на Г-20 през ноември, на която ще се договорят "много слаби" мерки за справяне с кризата и отново ще се подценя влиянието на финансовите пазари. "Имаме три сфери, в които искахме Г-20 да е силна. Първата е координирането на икономическата политика: там няма нищо. Втората са спекулациите със суровини: общо взето, и тук няма нищо. Третата е глобалният монетарен ред: нищо. Това е резултатът от 9 месеца дебати в Г-20."

По Дневник

http://bg.time.mk/read/NONE/bab2c5e13e/index.html
- 23 коментара


Българската икономика забавя своя растеж
Спад в заетостта за второто тримесечие на тази година отчита националната статистика.
Работещите у нас за периода са намалели с 3.5% спрямо миналогодишните данни. Или с други думи работа у нас в момента имат почти 3.5 милиона души.

Производителността на труда бележи ръст с 6%, показват още данните. Този показател е най-висок в индустрията и най-нисък в селското стопанство.

Българската икономика забавя своя растеж. Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие на годината е едва с 0.3% по-висок от този за предходните три месеца.

Световната икономика ще изпита големи сътресения

Световната икономика ще изпита по-чести големи сътресения, които ще имат по-тежки последици за икономиката и за обществото, сочи доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Докладът, наречен "Бъдещите световни сътресения", анализира пет големи потенциални риска за идните години - пандемия, кибератака, насочена срещу ключова инфраструктура, финансова криза, социално-икономически конфликт и геомагнитна буря.

"Икономическите последици от събития като финансова криза или потенциална пандемия ще се разширят заради нарастващата взаимосвързаност на световната икономика", посочват авторите на доклада.

Нарастващата заплаха от пандемия беше илюстрирана от епидемията от атипична пневмония през 2002 г., която бързо се разпространи от Хонг Конг в целия свят до такава степен, че посетителите се заразяваха с вируса и се връщаха у дома, припомня същият източник.

Нарастващият брой на гъсто населените мегаполиси, главно в Азия, изостря тази опасност, особено в Дака, Манила и Делхи, големи центрове за бизнес пътувания, туризъм и миграции, допълва организацията.

ОИСР подчертава, че новите антибиотици са изключително необходими в борбата с появата на бактерии, устойчиви на лекарствата. Данъчните стимули и ускоряването на предоставянето на патенти могат да окуражат компаниите да инвестират, посочва още организацията. /БГНЕС

http://bg.time.mk/read/733d84b4db/cef5f9b0b4/index.html
- коментар на Васил Петров 0896718860

По Нова

Няма коментари: