сряда, 28 септември 2011 г.

ИЗБОРИТЕ КРАЯ НА ОКТОМВРИ – нещо като “камъните падат от небето...”

Така ще изглежда работата ни на 26 октомври
“Онче-Бонче,
счупено пиронче,
риба щука,
махай се оттука!”











Така пък същата ни след 26 октомври
“Кой пред мене, кой зад мене, кой от всичките страни, който хвана, той ще жми.
Едно, две, три, отварям очи!”












И какво ще видиме? Това например:
“Ой гиди Ванчо
наш капитанчо
с пушка на рамо
с дупе насрано!”
















МОЖЕ ДА ОПИТАМЕ И ... : Друго броене:
“Срала патка
на лопатка
кой го изяде
пър-ви ти!”









А дотогава: ЧУВСТВАТА СЕ МЕНЯТ- СПОМЕНИТЕ НЕ




ШЕНГЕН – “НА НАЙ”!!! И ВСЕ ПАК - „какво става с изборите” ПИТАТ ЦИГАНИТЕ? Мале какъв интерес у тях!

“Не е тайна, че ромските гласове са ключово важни в местните политически порядки, т.е. те са стока, а тази стока, както вече говорят редица факти, ще има особено важно значение за двойния вот през октомври.” – четете по –долу коментара на Папакочев

Етническите напрежения и неовладяната престъпност у нас са били винаги взривопасната енигма за живота в страната ни, и предизвикателство за политиките и управленията ни. Въпросът има ли начин за противодействие на тези явления винаги е на дневен ред, още от време оно – същият проблем естествено съществува в много страни от Източна и Централна Европа, нещо като у нас. За съжеление и там той се неглижира непрекъснато от политиканстващите. Очевидно е, че държавите не правят достатъчно за разрешаването му – както и тук (световна прилика). Главите на държавните мъже, въобще по света, просто не увряха, че бедността провокира и затвърждава размера на съответната престъпност.
Кои все пак са бедни у нас?
Бих казала всички граждани в държавата ни. Но не всички убиват, или са крадци, или пък продават дрога и оръжия. А това вече е въпрос на лична мотивация, на осъзнат обществен и личен морал, на гражданска отговорност към заобикалящата ни среда, на манталитет ... .
Социолозите и политолозите доста говорят по тези теми, и в крайна сметка никой не ги чува както винаги, или ако ги чуе изкривява казаното от тях, и така стигнахме до парадокса, гласовете на циганите не само да се увеличат през годините, но и да станат решаващи в изборите ни. Е, това вече си е трагедия за държавата България. А в нея тънем години наред и никой политик не осъзнава смислено този факт. Дрънкат ни разни предизборни глупости, дават ни се напразни обещания, съсредоточават в ръцете си кой каквато власт докопа, и какво правят като цяло – разграбват и разрушават държавата ни.
Последните две действия вече генетично са наслагани и присвоени трайно от циганите ни днес, но и от партиите ни. Поради което последните нямат капка воля да разрешат ромския и малцинствен проблем в страната, дори и настоящия. Това е истината, и не трябва да си затваряме повече очите. Цигани, управленци, партиици и политици съвместно ни играят “ва банк” в живота, по офисите им и из централите им – те просто така разбират мисията си. Пълен позор, който сме принудени поради някакви обстоятелства да търпим! И си го търпим реално като гледам. Но докога? Години наред, подкупните гласчета на цитираната част от гражданите на тази страна “работиха” за унищожаването й, за докараната ни бедност и мизерен живот – ето още една прилика между роми, партийци и управленци.

Младите поколения обаче, макар и недостатъчно ограмотени, показаха че не желаят такава мимикрия на живот – днешните събития са повече от доказателство в тази връзка.
И пак питам – какво правим ние останалите по-възрастни граждани по този повод? ... Май за пореден път само си гледкаме сеир!!! Нахлупили сме маската на лицемерието и омразното вечно чакане... А от небето вече падат камъни върху изкуфелите ни кратуни. Понякога е необходимо и да сме националисти. Все пак национализмът е и някакъв израз на зависимите страни към свобода и независимост. Криво да седим, право да си говорим, българският етнос освен, че драстично намалява от 21 години насам, но и е поставен в неравностойно житейско положение, поради всякаквите политически конюктюри в държавата ни. Конституционите ни права – да имаме работа, за да се прехранваме; да плащаме данъци и такси съобразно доходите си; да не бъдем подслушвани и унизително мачкани, и ... , не само са потъпкани, но и забравени от управляващите ни много-о-о отдавна. Т.е. ОСНОВНИЯТ НИ ЗАКОН е захвърлен някъде по прашните партийни тавани(конспиративни). А това е доста лош факт!
Нели Кирилова

Влязохме в световните медии с „антиромски демонстрации”
Бунтовете в Катуница


Световните медии коментират безредиците в България от последните няколко дни. Те биват определяни като „антиромски протести" и „антицигански акции".
Около 170 души са били арестувани във вторник вечерта в 14 български града при антиромски протести, които се проведоха за трети пореден ден след тежък инцидент, за това съобщава Агенция „Франс прес". В столицата полицаите разпръснаха събралите се демонстранти, като им попречиха да достигнат до парламента. В страната цел на протестиращите станаха ромските гета. Демонстрантите, които са носели прътове и ножове, са били арестувани. Расистките лозунги срещу ромите и турците бяха по-рядко срещани в сравнение с понеделник, след като главният прокурор поиска от местните прокуратури да прилагат разпоредбите от Наказателния кодекс за расизъм и етническа омраза, които се наказват с 4 години затвор. Протестите във вторник минаха под призивите „Да живеят българите" и „Искаме закони", отбелязва още агенцията.
Антиромските демонстрации, които започнаха в България през уикенда, продължиха и във вторник вечерта, пише от София пък кореспондент на американския вестник "Ню Йорк таймс". Цитирано е изказването на премиера Бойко Борисов, че етническият мир е единствената гаранция за благоденствието на България. Съобщава се, че полицията е охранявала подстъпите към ромските квартали в страната, а демонстранти са свикали протести в 20 града, включително в столицата. Припомнено е изявлението на президента Георги Първанов от понеделник, че институциите са единни в съпротивата си срещу радикалните и екстремистки настроения. Цитирано е и мнението на Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет, че всеки български град има свои местни престъпни босове - било то роми или българи и че правителството не успява да ги изправи на съд. Тези инциденти имат дълбоки корени в българския поскомунистически преход, казва Кънев пред вестника. Той говори за бавната първоначална реакция на полицията в началото на протестите, която насърчила разпространяването на етническа омраза. Той смята, че антиромските настроения винаги са били силни в България и затова не е чудно, че много млади хора скандират по улиците расистки лозунги и унищожават имущество. Кънев отбелязва, че следващите действия на полицията са били достатъчни за овладяване на положението. В статията на "Ню Йорк таймс" е цитирано и мнението на политолога Андрей Райчев, който казва, че страстите са били разпалени от три качества, свързвани с Кирил Рашков - престъпност, голямо богатство и ромския етнос.
Фенове и десни радикали се възползваха от инцидента в село Катуница. През нощта срещу вторник редица български градове бяха обхванати от антицигански акции, преминали в безредици, пише руското издание "Независимая газета". Представители на циганските общности в България очакват нови погроми. Те спешно се запасяват със средства за самоотбрана: тояги, брадви и огнестрелно оръжие, констатира вестникът. Президентът на България Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов се опитват да стабилизират обстановката. Те посетиха Катуница, където се срещнаха с местни жители и положиха усилия да успокоят "въстаналия народ", отбелязва "Независимая газета".

В обичайния политически живот Първанов и Борисов са опоненти, но драматичните събития ги накараха да се срещнат в Пловдив и да заминат за селото, където имаше масови антицигански акции, допълва "Московский комсомолец".

Събитията имат "дълбоки корени в българската история. Това е на първо място меката, толерантна политика на правителството спрямо организираната престъпност. Заради нея в страната се появиха т. нар. местни феодали като циганския барон в Катуница. Те обаче са твърде много в цяла България", коментира Красимир Кънев - председател на Българския хелзинкски комитет, пред сайта Вести.ру на телевизия "Русия 24".

Многохилядни протести са обхванали вече цяла България, изтъква агенция Росбалт. Полицията с труд възпира натиска на възмутените хора, отбелязва "Комсомолская правда". Митингуващите скандираха лозунги в прослава на България, приканваха властите да накарат циганите да си плащат данъците и да изпълняват социалните си задължения, настояваха също Кирил Рашков да бъде хвърлен в затвора, посочва всекидневникът.

Неколкостотин души са арестувани, но за събота са насрочени нови митинги, които се очаква да бъдат още по-масови, твърди агенция АПН Северозапад.
Според премиера Борисов всички прояви на ксенофобия няма да донесат нищо, освен международна изолация на България. Европа обаче има достатъчно собствени проблеми и никой не е застрахован от рязко прерастване на битови конфликти в етнически, пише "Московский комсомолец". Подобни случаи имаше наскоро и в Русия, а миналата година избухна скандал около изселването на цигани от Франция обратно в Румъния и България, напомня вестникът. Според Европейската комисия условията за живот на повечето от 12-те милиона цигани в държавите от ЕС са се влошили през последните години и те все още се подлагат на дискриминация. През май страните от Общността договориха план за социалната им интеграция, но междувременно виждаме доста ксенофобски прояви, допълва "Московский комсомолец", като сочи за пример събития в Унгария и Чехия.
Безредиците в България безспорно станаха в крайно неудобен момент за държавното ръководство, смята "Новие известия".Буквално току-що се бяха провалили поредните преговори за влизане на страната в шенгенското споразумение. Срещу приемането на България категорично се обявиха Холандия и Финландия. С основния аргумент, че българските власти все не могат да се справят с престъпността в страната си. За жалост събитията в Катуница допълнително ще убедят в правотата им противниците на българското членство в Шенген, прогнозира "Новие известия".
"Погромите срещу цигани в България бяха провокирани от полицията и корумпирани длъжностни лица", се казва в статия за събитията в Катуница и последвалите ги протести, публикувана в руския официоз "Росийская газета". Когато законът е безсилен или не работи, започва самоуправство. А ако ситуацията допълнително се подгрява от националния въпрос, може да се очаква беда, пише авторът на статията Евгений Шестаков. Той търси основната причина за "антициганските протести", както ги нарича, в това, че според него "в България циганските общности с мълчаливото съгласие на властите отдавна живеят по свои неписани правила, в резервати, в които даже полицията се страхува да влиза". "Недосегаемостта" на тази етническа група се е превърнала в норма, твърди авторът на статията.

По думите му случаят с Катуница е показал, че има "парализа на властта", която поне досега не е искала да въведе ред в ромската общност, че националният въпрос е бил оставен на самотек.

Напоследък много западни лидери признаха, че се е провалила провежданата от десетилетия в техните страни политика на мултикултурализъм, се казва в статията в "Росийская газета". Една от причините за провала е неоправданата толерантност на властите по отношение на престъпленията, извършвани от представители на национални малцинства и етнически групи. Прекалено често през последните години правоохранителните органи на много страни са се опитвали да "замажат" такива случаи от опасения, че ще бъдат обвинени в расизъм или религиозна нетърпимост. Европейски правозащитни организации неведнъж са обвинявали българските власти, че накърняват правата на ромското население и според автора в резултат на това София започнала да си затваря очите за престъпления, извършени от "етнически мафиоти".
По Дарик

Кой печели от кръвта в Катуница?

Кой дърпа конците?
Гибелта на двама младежи от село Катуница, приписвана на местен цигански барон, детонира трупаното от години напрежение между етносите в големите български градове. За кого обаче са изгодни подобни опасни конфликти?

Мнение на Георги Папакочев:
Официалното начало на предизборната кампания за президентския и местен вот в България, който отсега личи, че ще бъде особено ожесточен, показателно съвпадна с вълненията в пловдивската Катуница. В рекапитулацията на сблъсъка досега влизат двама мъртви младежи от селото, заподозряна в поръчителство на убийството на единия ромска фамилия на ноторно известен в подземния свят тартор с „владетелска” титла и пищно криминално досие, изпочупени от разгневени местни жители луксозни автомобили на циганското семейство, подпалени пред благосклонния поглед на многобройните полиция и тежко снаряжена жандармерия от тутакси придошли в селото екзалтирани футболни запалянковци кичозни къщи на ромския тартор, опити за прехвърляне на конфликта в ромските квартали на Пловдив, видимо активизирани националистически формации в страната, репресии и заплахи срещу роми в големите градове, кризисно посещение на премиер и президент в Катуница за овладяване на ситуацията, съвместни изявления, че конфликтът бил „персонален” и че „най-лошото сега е да се етнизира предизборната кампания”.
Каква ли ще е тази година цената на ромските гласове?
Предизборен царски инструктаж
Междувременно в нагла медийна изява по телефона старателно укриваният от властите потърпевш ромски „владетел” направи удивително признание, което странно защо мина незабелязано. Той изплю камъчето, като каза, че неговите хора в микробуса-убиец постоянно идвали в селото, за да го питат „какво става с изборите”.
Та на път за поредния инструктаж при повелителя на ромските гласове, те прегазили умишлено 19-годишния младеж пред очите на собствения му баща и други свидетели. Което удивително напомня за случая през 2005 година, когато също в навечерието на парламентарните избори и до днес неидентифицирани роми нахлуха в заведение в столичния квартал „Захарна фабрика” и без конкретен повод пребиха до смърт с метални пръти 53-годишен професор историк.
Няколко денонощия тогава кварталът също беше под полицейска обсада, горяха автомобилни гуми, а бръснати щурмоваци от формациите на крайните националисти бойко демонстрираха пред тв-камери своя етнически гняв и предизборна готовност. Само две години по-късно, отново непосредствено преди местните избори през септември 2007-ма, емоциите пак лумнаха, когато близо 200 роми нахлуха в бившите Виетнамски общежития в софийската „Красна поляна”, за да си отмъщават уж на някакви заплашващи ги скинари.
За кого е изгодно?
Въобще взривовете на етнически напрежения в българското общество, при които се намесва полицията, обикновено съвпадат с предстоящи избори. Не е тайна, че ромските гласове са ключово важна в местните политически порядки стока, а тази стока, както вече говорят редица факти, ще има особено важно значение за двойния вот през октомври.
От една страна повишаването на градуса на етническото напрежение ще облагодетелства малките и периферни партии, които зад крайните си лозунги и екстремистки действия с расова мотивация се опитват да привлекат емоциите на най-засегнатите от безконтролната престъпност /в това число и ромска!/ слоеве на електората.
Катуница - поредната контролирана акция?
От друга страна провокирането на етнически сблъсъци вдига сериозно цената на поставените върху предизборния тезгях ромски гласове. От което бедните мургави обитатели на крайградските гета едва ли ще забогатеят, но със сигурност след изборите за пореден път ще цъкат с уста пред новите луксозни лимузини и великолепни малки дворци на своите тартори.
Лудите пак ще се налудуват
Както обикновено и този път властите се зарекоха да разкрият причините и истинските виновници за престъплението в Катуница, но е твърде вероятно то да се окаже поредната контролирана акция. Разкритията може и да видят бял свят някой ден, но това едва ли ще се случи преди 23 октомври. Дотогава, превъзбудени от изборната еуфория, лудите пак ще се налудуват, умните ще се наумуват, а Европа ще продължи иронично да крои шапката на станалата прословута местна демокрация и на нейните порядки.
Автор: Георги Папакочев, Редактор: Александър Андреев

По Дойче Веле




Няма коментари: