неделя, 22 януари 2012 г.

ЕТО ОТКЪДЕ И КАК Е “ТРЪГНАЛ” ПО СВЕТА ДНЕШНИЯ СОЦИАЛИЗЪМ – т.е. НЕДОНОСЧЕТО НА КОМУНИЗМА!

Социалистически Alliance 8, Национална конференция, 20-22 януари 2012 г.

Достатъчно се информираме за това що се случва на изток и на запад, но твърде малко за Австралия например! А определено има какво да се съобщи и за този регион. За медиите ни горната тема е табу, а БСП винаги са били лицемери и разбира, ще драскат евентуално нещо из техните си сводки по този повод, поради което иде реч все за неинформираност на обществото ни. В търсачката няма нищо по събитието като да е отразено. Познанията ни за тази страна се свеждат до показването на 1-2 сериала гоишно и толкоз.

Според мен там кипи от политически изяви в отразяванията им, а ние както винаги нищо не знаем по въпроса.
Поради това предлагам на вниманието Ви тази страница www.greenleft.org.au . Тук в пълнота ще се информирате за съществуващия “социалистически алианс по света”, и няма повече да се питате “а-бе какъв в този социализъм в Америка? Защо Барозу рекламира социалистически порядки в Европата и т.н.”
Оказва се, че съвсем не сме почтено и наясно като как истината може да бъде манипулирана в тази връзка. И коя и каква е все пак тази истина, се оказва безкрайна тема? За мен този сайт хвърля до голяма степен светлина за случващото се днес по света – прегледайте го и вие.

Тук например можете да прочете: стихотворението “Поема: Защо съм социалист”; за демокрацията като болезнения процес на обикновените хора; за книгата Dumbing Долу демокрацията на Линдзи Танер; за Еврейската идентичност и палестинските права: диаспора- еврейската опозиция в Израел от Дейвид Ланди; защо след смъртта на Тупак (афро-американски рапър, застрелян на 13 септември 1996 г.), последният се е превърнал в международен мъченик, нещо като символ от нивото на Боб Марли или Че Гевара, чийто живот днес е вдъхновил Tupacistas по улиците на Бразилия, а стенописите в Бронкс и Испания се тачат като паметници, както и носенето на кърпа по негов маниер за бандите младежи в Южна Африка е буквално задължителна мода; или пък стихотворението от Lupe Fiasco, написано специално за движението “Търгувайте Wall Street” (OWS), което у нас изобщо е непознато; как Вайълет Гибсън (жената на Мусолини) се прицелила с револвер към фашисткия диктатор в Италия през април 1926 г. и го прострелеляла в носа, докато другите дами на тогавашните величия били напълно доволни от половинките си; ще се информирате как Deadly –аборигенски рапър получава големия си пробив в ... Лос Анджелис разбира се; за Сидни Underground филмовия фестивал; и още много други пикантни неща.

Ето например план за социалистически мероприятия в Австралия в началото на тази година:

GLW Календар, 2012-01

Канбера Сближаване "и рали": Изправи се и се брои в деня на суверенитета - Дата: Чет 26 Jan, 10:00 ч.

Фестивал: 2012 Belgrave оцеляване Ден - Дата: Чет 26 Jan, 12:00 ч. Мероприятието е свързано с Европейстата окупация на Австралия, като се празнува чрез музика на живо и разказване на истории за най-старата култура по земното кълбо (в Австралия разбира се)...

Фестивал: Сподели Духа 2012 - Дата: Чет 26 Jan, 13:00 - Пет 26 Jan, 19:00 – честване оцеляването на коренната музика и танците, като част от културата на страната.

Рали: Търгувайте с Мелбърн: Търгувайте в петък! - Дата: Пет 27 Jan, 10:00 ч. и Пет 27 Jan, 22:00,

Публична среща: Сексуалността в Мелбърн, Sex & Пол - Дата: Съб 28 Jan, 15:00 - целта на кампанията се върти около въпроси, насочени към хомофобията, трансфобията и сексизма сред младите хора. Resistance център, ниво 5, ул. "407 Swanston, City (срещу RMIT)/ Телефон: 9639 8622 или 0432 719 335

Прожекцията на филм: Backroads - Дата: Съб 28 Jan, 16:00 – филм алегория за отношенията между бялата и черната раса

Въобще разнообразен живот тече малко по-на юг от Азия, не намирате ли!

Към горното се насочих чрез http://wikileaks.org/Press.html
, където Андрю Уилки MP е представен като уважаван австралийски дописник на Wikileaks. Както е записано там, той е добре известен борец за истината по политиката в страната си (Австралия). Публикувал е най-продаваната книга – “ос на измамата”, в която става въпрос за “непочтеността зад войната в Ирак” и предприетите многобройни обяснения в тази връзка правени в Австралия, Великобритания, САЩ и Нова Зеландия. Той е защитил и Джулиан Асанж (лицето на сайта) като е заявил: "разобличители като WikiLeaks се нуждаят от защита" / това е личният му мейл andrew.wilkie.mp @ aph.gov.au

А сега внимание на : http://www.socialist-alliance.org/
- ще се информирате от първа ръка как вече тече събитието “8-ма национална конференция” на социалистическия алианс по света, като една от дискусииите с по-широките слоеве е за социализма през 21 век. Да видим дали нашите медии ще ни уведомят за това!!! Там ще се предложат два проекта на резолюция за социализма. Конференцията се провежда в новата сграда на Социалистическия Alliance в Сидни.

Ето ви и линк към резолюциите: http://alliancevoices.blogspot.com/2012/01/second-draft-of-socialist-alliance.html?utm_source=BP_recent
– (съвсем накратко по съдържанието в тях)... Първото предизвикателство за социалистите днес е да се потопят в новата вълна на борбите, които изригват, за да градят и предложат истинското лидерство в тези борби (нашта БСП е винаги навсякъде например из живота ни, просто фиксирано постоянно присъствие във всичките ни нескопосани правителства – отчтам като първо препъни камъче този факт). ... за: Въпреки това, капиталистическият отговор от 1974-75 на глобалната икономическа криза е да се налагат политики за нео-либералната глобализация във всички сектори на света(спомнете си какво каза Живков 89 год. във връзка с изчерпването на социалистическата ни държава – второ препъни камъче). Това впоследствие в различните държави започна да провокира дълбока криза на политическата легитимност (ние също не направихме изключение – трето камъче в колата ни, креирало политически преврат в БКП)). ... за: Мощната вълна от бунтове започнала да мете Латинска Америка в края на 1990-те години, продължила и през 2011 г. ... за: В Близкия изток избухнаха бунтове известни като "арабска Пролет". "Арабската Пролет"помогна да се вдъхновят вълнуващи нови антикапиталистически движения в много от развитите капиталистически страни, като Indignado движения например и разни други европейски мобилизации, предвид посланията на правителствата за анти-строги икономии в различните страни. ... за: Отговорът на капиталистите "всяка следваща криза увеличава противоречията между все по-социализираното производство и все по-концентрираната частна собственост в него (ето още едно от препъни камъчетата, т.е. нещото с което не можем да се преборим). ... за: ... правителствата трябва да прекарват все повече и повече пари всеки път за спасяване на капиталистите (друга познато препъни камъче – я колко псувни поема финансовият ни министър). ... за: Глобалната икономическа криза, която избухна през 2008 г. и още не е свършила, и нейните глобални политически последствия все още се появяват (друго камъче, от ударите на което не можем да избягаме – рецесията в Европа). Тя заплашва да се комбинира експлозивно с глобалната настояща промяна на климата, която сега е в критичен етап с многоброини "повратни точки", които “почти” или “евентуално” вече са достигнати. ... и т.н.

Ето и дневният ред на конференцията : http://www.socialist-alliance.org/page.php?page=1154
– (накратко)... Едно от основните въведения е как капитализмът наистина работи днес. Главният фокус обяснява основния механизъм на капиталистическата експлоатация. Печалбите идват не от гения на капиталистическите предприемачи, а от откраднатия труда на работещите хора. Социалистите трябва да разберат това и да бъдат в състояние да го обяснят на другите хора – водещ Дейв Холмс, който е член на Социалистическия изпълнителен Alliance и Ръководител на работната група социалистически идеи SA. ... 2012 е била определена от ООН за Международна година на кооперациите. Какво означава това за социалистите? Може ли кооперациите да демократизират производството и да се твърди за принадена стойност от капиталистите? Какво се случва с кооперациите в Австралия, и други места като Венецуела например? Елате при нас, присъедините се в алианса, където ще проучим тези въпроси заедно е призива - докладчици са: Линда, която е директор на Cohousing кооперация в Тасмания и Дейв Керин - водещ активист с Earthworker кооперативен.... И друго в този “дневен ред”: Австралия има богата история в борбата на работниците, простираща се от 1800 г. насам. Предлага се тема: Какви видове политически пречки работниците е трябвало да преодолават през последните 150 години, за да защитят правото си за "справедливост" в "роднита си страна"! ... Като социалисти, които наричаме страната си дом е важно, че ние знаем през какви видове борби на работниците се е минало, докъде са стигнали тези преди нас и какво е трябвало да изтърпят: какви са най-значителни спорове, които работническото движение е виждало ( а несоциалистите да не би да не знаят нещо за видовете борби?)? ...Как австралийските работници са започнали предварително планираните си политически промишлени борби, за прокарването на своите интереси отвъд просто идеята за "хляб и масло", как са поставяли въпросите си за заплатите и условията на труд, и какви видове анти-работник политически сили са възникнали в тази връзка, и как те са се опитвали да прогонят радикализма от средите си и т.н.? ... Какви са правата ни за стачка, подробно е разгледано в цялата австралийска история на труда, и как се отнасяме по този въпрос сега в работническите среди ... Ето част от темите за дискутиране! ... и т.н.
Очаква се да се проведе и интересна презентация, която да проучи смисъла на диалектическия материализъм и да се разкрие философската му основа като науката. Учените днес трябва да могат да разберат, че философията е в основата на това, което трябва да се прави. С примери и препратки от физиката, математиката, логиката, хиндуизма и будизма ще се разчита в тази връзка да се разбере доколко философията ги покрива по темата, а това ще зависи от подготовката и участието на присъстващите. ... казва се, че “Маркс и Енгелс изложиха политическата и научната си позиции, правейки откритието си и формулирайки основния характер на диалектическата материалистическа философия”. Водещите на тази дискусия Haskell Musry и Корал Wynter споделят своите различия в мненията си по този най-жизнен философски подход. И двамата са съгласни, че теорията за Големия взрив нещо не е наред, и не са се споразумели относно естеството на "абсолютната"истина, за това какво точно представлява понятието “диалектическа връзка ".

Макар и само скицирано се постарах да запозная читателите си със случващото се днес по света – а той е шарен, цветен, разнообразен. Дали в Америка цари комунизъм, дали Далай Лама лобира за социализъм, дали Саркози е социалист, дали Путин е комунист, дали ... и т.н. си остават все въпроси, чийто отговори почти са без значение за близо 6 милиардното население на Земята, в което сме и ние. Спомням си, че непосредствено след ноемврийските събития 89 г., някъде из “блиц студията” на единствената ни тогава телевизия, един от дискутиращите интелектуалци попита: “Каква демокрация ще правим?”. Разбира се никой не му отговори, та до днес! И май малко люде впоследствие попрочетоха нещо за демокрацията като понятие и като цяло въобще, която тръгнахме да правим 90-те години. Ето, че дойде време социализмът да марширува отново по света (но не се знае под каква форма и кой иска да яхне събитията днес. Някой като социалиста-фашист Хитлер например не ни трябва, най-малкото такъв като комуниста-терорист Сталин, останалите са дребни риби), и така никой (от нас българите) не разбра нито какво е социализъм, нито какво е демокрация, капитализма сме си го бяхме попрескочили по географски проблем, поради което все още си битуваме и днес с феодалните порядки – тия дето 500 години сме си ги упражнявали “съвестно” под турско иго. За нас, казаното от Маркс и Енгелс просто не е било валидно в началото на 20 век – какъв капитализъм, какви пет лева са спрягани в историята ни по този повод – това неверно е било набивано в главите ни. Па и интелегенцията ни тогава, се е ласкаела, да се счита за капиталистическа! Опази Боже! Описаното в романа “Тютюн” дето разказва за капиталиста-фабрикант си е чисто художествена измислица и пресъздаване на нещо си от болната фантазия на автора социалист. Следователно, да скачаме отново в социализъм какъвто се задава, след като веднъж убедително(четвърт век сме си го преживели) си е направо ненужно упражнение. До тук може да се каже, че след 22 годишни измекярски управления отхапахме парченце и от капитализма – е, истината е, че то не ни хареса, но такова е положението с него. Имаме опит и в братствата със соц. и кап. държави. Да се поогледаме какво се крие в еволюционната световна спирала, на базата на преживяното и да разберем каква е философията на това, което трябва да се прави днес, сега и тук. Нали знаете – простите неща са най-сложни за измисляне!

Нели Кирилова

Няма коментари: