сряда, 31 октомври 2012 г.

Sandy се отдалечава и отправя на север за Канада. Най-малко 40 души са били убити, милиони са без ток и транспорт. Северо-източната част на САЩ е силно опустошена.

Опустошителната супер буря Sandy най-много е засегнала източното крайбрежие на САЩ, което е довело президентът Барак Обама да обяви "голямо бедствие" в щата Ню Йорк – регистрирани са заблатяване в системата на метрото, наводнения в ниско разположените улици, които в момента се почистват от властите. Щетите буквално са огромни – вижте снимките по-долу, най-уязвимите райони са маркирани в синьо на втората карта. Безпрецедентни 13 фута (3.9 м) прилив на морска вода се е случил късно в понеделник вечерта в Манхатън и Ню Йорк на фона на предишния рекорд от 3 фута (90 см) – долната част на Манхатън е потопена.
Манхатън е "пост-апокалиптичен". В Ню Джърси цари хаос. Точно една седмица до изборния ден и предизборната кампания е на пауза.
В Белият дом президентът вече е подписал две декларации за бедствие, вследствие последствията от урагана Sandy. Самите кандидати най-малкото се въздържат от явно политиканстване в момента, но Sandy открадна светлината на прожекторите от Мит Ромни: "Направете разлика можете" все пак е казал той. Барак Обама ако си спомняте прекрати предизборната си кампания и се върна в Белия дом преди започване на бурята – той не пренебрегна голямото бедствие, за да спаси политическата си кариера, не изостави държавата си заради личния си интерес и в момента просто действа както се полага и трябва, и показва какво е да си президент за всичко. Той го прави добре, а това помага на политическата му кариера дори в кулоарите. Мит Ромни наистина не може да се конкурира с това. На http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-20143185 чуйте President Obama: "The storm is not yet over". Чуйте и какво казва Ромни!
Източник Mark Mardell North America editor

Няма коментари: