вторник, 30 октомври 2012 г.

"Super бурята" Sandy премина през източната част на крайбрежието на САЩ, носейки проливни дъждове, силни ветрове и тежки наводнения. Комисията за ядрено регулиране съобщава - обявена е тревога за атомната мощност на Ойстър Крийк в Ню Джърси, поради нарастващите води. Временно е спряна за презареждане с гориво.

Тропическата буря(каквато е „Санди”) се класифицира като ураган, когато скоростта на вятъра достигне седемдесет и четири mph
Ураганът може да изразходва толкова енергия, колкото 10 000 атомни бомби през целия му жизнен цикъл
Спиралата на урагана се дължи на ефекта на Кориолис, който се генерира от въртенето на Земята

Съставките за перфектната буря?
В Ню Йорк около 375 000 жители са били евакуирани от долната част на Манхатън и други райони, тъй като реките Хъдсън и Източна са започнали да преливат.

"Долен Манхатън е покрит с морска вода" по думи на Хауърд Глейзър, директор на операциите на правителството на щата Ню Йорк "Аз не преувеличавам. Морската вода се втурна в тунела на метрото (
връзката на Манхатън с Лонг Айлънд)".

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг е заявил, че скокът на бурята е бил по-висок от най-високата прогноза, но очаква водите да започнат да се отдръпват от полунощ местно време.

Търговията на Нюйоркската фондова борса и Nasdaq остава спряна за втори пореден ден до вторник (очаква се сряда да отворят). Седалището на ООН в Ню Йорк също е затворено.

Асошиейтед прес съобщават за 10 смъртни случаи в Ню Джърси, Ню Йорк, Мериленд, Пенсилвания и Кънектикът - някои поради паднали дървета.

В допълнение към смъртните случаи в САЩ, канадска жена е била убита от летящи отломки в Торонто. „Sandy” по-рано е убил  десетки хора, тъй като е преминал и през Карибите, предимно в Хаити.

Към 8,30 бълг.време тази територия е била обхваната от урагана "Санди":
Във Вашингтон, окръг Колумбия, федералните правителствени служби ще бъдат бъдат затворени до сряда. Прогнозната Eqecat фирма казва: „Оценката за бедствието прогнозира, че Санди може да доведе до икономически загуби за САЩ между $ 10 млрд. и $ 20 млрд. (£ 6.2bn-£ 12.4bn). "Sandy" заплашва 800 мили (1290 км) откос в територията на САЩ - от Атлантическия океан до Големите езера в Mid-West. От бурята се е случило срутване на почвата в близост до Атлантик Сити в Ню Джърси в около 20:00 часа местно време (полунощ по Гринуич), ветровете и към момента са с над 80mph (129km / h). До деветдесет и един сантиметра сняг се очаква да падне над Appalachian планина в Западна Вирджиния, Вирджиния и Кентъки.
Източник: http://www.bbc.co.uk/weather/ 

 

Няма коментари: