четвъртък, 29 ноември 2012 г.

ГОСПОЖО ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ, ОБАМА ПОМИЛВА САМО ПУЙКИТЕ . Останалите си имат работа с наказателните закони по света siempre, къде по-милостиво, къде – не!

Оцветеното в червено са все страни където се прилага смъртно наказание
Госпожо Попова, вчера формирахте институционален гаф с изказването си да се отмени от НК наказанието доживотен затвор без замяна, моля оправете го!
Ужасена и омерзена се чуствам след прочитанто на публикацията в News.bg - http://news.ibox.bg/news/id_259258635 - „Попова поиска да се премахне доживотният затвор без замяна от НК”. И защо бе джанъм? След като си имаме НК направо слънце както се казва. Ако си го беше поотворила щеше и да се поосведоми, че наказателната отговорност е лична и няма никаква причина цялото ни общество да лее сълзи за особено тежко провинилите се пред него. Освен това по принцип, наказанието за престъпление е съответно на престъплението. Ей тук е заигравката й – съмнява се за всичко! А тя се изразява я в несвършена работа на следствени органи, прокуратура, съдии по разнообразни причини, едната от които задължително разбира се е ползване на корупционни похвати сред изброените – достатъчно е дори на най-ниското стъпало да се формира подкупче, и впоследствие цялата „работа” се оплесква.

Знайно е, че сред професионалните и лични качества, при координация на работата и действията им(на гореизброените) трябва да се търси разковничеството при произнасяне на присъдите изобщо. За съжеление обществото ни е много разочаровано от Решенията им. Особено последните 23 години от мнимата ни демокрация, и от случващото се в държавата. Всички сме свидетели как за убийци се намират вратички дори да претендират да им се приложи възможно най-желаната мярка „напълно помилуй” и ако съдията я приложи обществото и конкретните потърпевши след това до края на живота си страдат от непревъзпитания по никакъв начин обвиняем. В България се е наслагал факта: случва се престъпление, 2,3,10 години се влачи разнищването му и накрая хоп оправдателна присъда за тежко провинилия се. И тук се задава въпроса – като как държавата ни обгрижва и закриля в гореописания случай? Въпрос, който изискава супер откровен отговор от подобни управляващи ни! Дали такава ситуация дори намеква за „модерна държава”? Ами не разбира се, и тогава се пита защо юристката ни вицепрезидент вменява неверни факти и обстоятелства сред обществото ни? Впрочем тя никога не е била наказателен съдия, но това не сваля отговорността й публично да се изказва по-компетентно, все пак се твърди, че си има екип!

Та наказанията, госпожо вицепрезидент, са квалифицирани по тежест на извършеното в чл.37 от НК. Всяко общество си има съответно НК (нашето си е перфектно) само непрестанното мрънкане на наказателните съдии е излишно и вредно в случая. Ей тук позадълбайте и ако може с нещо помогнете за подобряване на работата им, защото времето си минава и кой ще коригира впоследствие днешните им резили – може би днешния доказано лош, некомпетентен, неграмотен, буквално цигански човешки материал – след 20-на години 20% от работещите ще са от ромски произход, а всички си ги познаваме и колко са работари, и колко са интелигентни, и какви политици биха били? Та бъдете малко по-иновативна през време на мандата си в тази връзка!

Допускам откъде е дошъл хъса Ви да ни предлагате подобна глупост. Бъдете на 1000 процента сигурна, че българското общество няма да допусне реализацията й, най-малкото да прости наличните и бъдещи безчинства на всички наказателно провинили се, включително и към съдии по граждански, административни, трудово правни дела, дето докараха инсулти, инфаркти, рак, смърт на мирни граждани, имащи страдалчеството да бъдат неправомерно нарочвани за виновни след решения на днешните правораздаватели. Знайте, че народната памет е будна, свежа и силна!

Та ето за какво иде реч:

Вярно е, че човекът е ценност, а Ганди е казал"око за око и сега светът е сляп.". Може и да е прав, а може и да не е! Но има си международни правни норми, които трябва да се спазват от държавите и да се осъществяват от тях напрактика въз основа на националния им закон. Светът си има и Всеобщата декларация за правата на човека от 1948 г.(миналия век), където правото на живот, на равенство м/у хората, правото на свобода и лична неприкосновеност, правото на неприкосновеност на жилището, честта и достойнството, правото на еднаква защита от закона са сред основните в тази декларация.

Сега с ръка на сърцето, бихте ли посмяла да твърдите, че в България се прилага в добронамерена и поносима степен „правото на еднаква защита от закона” за гражданите, че политиците защитават честта, достойнството и всякаквите им неприкосновености достатъчно читаво и справедливо съгласно тази декларация и законите в страната ни, след като и Страсбург честичко ви понапомня за погрешно взети възлови решения тук на местна почва? Та Ви остана да облагородявате казуса „доживотен затвор без право на замяна” и да внушавате той да се отмени!?

Отговорът е известен на нас данъкоплатците ви! За съжеление случващото се понастоящем в държавата не граничи с никаква модерна правна политика, с никакви модерни порядки в една европейска държава, въобще с никакво модерно общество в нея, което да е тъгнало да помилва наляво и надясно тези, които физически го унищожават, или да търпи наличния десетилетен насила оказван му геноцид - а случващото се и чрез Вас е само едно жалко политиканстване по темата!
Вероятно сте присъствала на конференцията върху смъртното наказание на 18-20 октомври 2012 г. в Рабат, Мароко, или пък сте информирана за нея. Събитието е било организирано от Асоциацията „Заедно срещу смъртното наказание” в партньорство с мароканска организация за правата на човека (OMDH) и мароканската Коалиция срещу смъртното на наказание (CMCPM). Случилото се е нещо като подготовка за Световния конгрес против смъртното наказание, който ще се проведе в Мадрид през юни 2013 г.  В Мароко акцентът е бил за оценка по темата на състоянието в Близкия Изток и Северна Африка и живота на гражданството там - в показаните на картата се вижда, че смъртното наказание не е отменено, въпреки усилията, които прави основно Франция в тази връзка. Съденето там чрез смърт продължава и това е една черна точка в еволюцията на човешките права по света въобще – говорило се е за прилагане на смъртно наказание, а не за доживотен затвор без право на отмяна. Акцентът е бил за по-усилена борба за премахване на смъртното наказание из тези територии. Ама това няма нищо общо с особените случаи, при които у нас се прилага крайното наказание „доживотен затвор без право на отмяна”. По-частно са се обсъждали случаи на продължително бавене изпълнението на смъртни присъди; съответни конкретни репресивни закони в страните – там е, каквото каже шериата; качеството на НК и НПК в съответните страни по отношение спазване правата на човека и хармонизиране на националните законодателства със световните практики; оценявана и квалифицирана е била враждебността на правителствата от посочените държави по прилагане и днес на мярката смъртно наказание, а такава практика е доста разпространена и всички ежедневно прочитаме с потрес по нещо в тази връзка. Въпреки всичко министрите от тези държави масово отказват премахването на смъртното наказание и т.н. Там нещата са от друго естество, което няма нищо общо с прилагането на нашето наказание. А българският данъкоплатец е достатъчно милостив и е поел разноските на тези около 5000 мерзавци. Тяхното обгрижване месечно му струва доста повече от средствата, с които той преживява! Това дали не е модерно? И сме по-хуманни и от американците, и от мароканците, и от арабите – гледайте картата.

Моля, не поставяйте съществуването ни сега и тук под голям въпрос с рекламирането на хуманност към убийци и престъпници! Гледайте повече Нешънъл географикс, белким схванете мощта на природните закони – т.е. смисъла на естествените правила в живота!

Та, с две думи - България си е достатъчно цивилизована и няма защо насила да ставаме по-модерна страна. Който е писал НК много добре си го е списвал – лично аз не виждам какво има да се прави по него. Ако това се случи трябва да се внимава да не се наруши баланса му.

А предложението Ви дори не може да са възприеме като политическа хумореска или правна закачка! То е подигравка към толерантността на българина. Концентрирайте се по добре върху това, да се подобри системата за ежедневно правораздаване, а обществото ще се справи с "несправедливите" наказания по-нататък, когато му дойде времето разбира се, и помнете че страданието на жертвата с нищо не се заменя! Аршинът Ви нещо не в ред и не го размахвайте повече публично – това не е на добре, а и предизборно не рекламирахте подобни твърдения- измишльотини.

Имам чувството, че някой Ви зомбира! Пазете се!

Правораздавателната система е и за добро, и за лошо, и за всички – не мислете и не работете избирателно, агресивно, злонамерено и най-важното некомпетентно. До тук заслужилите доживотен затвор си го заслужават, и да се благодарят, че смъртното наказание им е спестено, пак със съдействието на българския народ дето са го мародерствали. Знайно е, че в някои американски щати се практикува, когато се съди някой престъпник, да се квалифицират всякаквите му престъпления, да се оцени тежестта им и накрая да се калкулира колко години затвор са му присъдени общо – ако са 100, 200 години, това е равносилно на стореното от него (а то със сигурност е било ужасяващо и жестоко) – последното е равносилно на доживотен затвор без право на замяна, на смърт, но казано по друг начин, и така всеки субект в Америка си се замисля какви да ги върши въобще. Ясно, точно и цивилизовано. Аз съм приърженик на подобно съдопроизводство. А понастоящем нашият президент може да помилва всеки – ама дали му стиска, това е друга работа! Явно и на него не му стиска, та сега му гласите така да се каже законова патерица в НК. Ама да има да вземете. Ако трябва пак ще искаме референдум!

Ей, държавници, жалко, че сте попаднали на толкова мъдър, добронамерен и търпелив народ! А предците ни съвсем не са били такива – припомнете си Крумовите закони, припомнете си колко болярски глави е посекъл при покръстването Борис, припомнете си колко българи са отвличани и помохамеданчвани и с колко черепи свидетелства и изобилства Батак от времето на турското робство – и тяхното „присъствие” е известно и помнещо се в българската памет с насилие и жестокост, заради това, че вярата си не сме я давали доброволно, припомнете си колко българи са оставили костите си по бойните полета по време на войните през 20 век и погледнете малко по-надалечко в 21 век!

И знайте – не сте откривателка на „неразработен институт” за единна наказателна европейска политика. Впрочем Европа открай време е била поселена с диви, варварски и жестоки народи. От тяхната жестокост ли черпите опит, та сугестирате и разединявате българското общество днес? Вместо Европа да се поучи от нашите практики в битуването, Вие ни принизявате до техните реални човешки изстъпления – нямам информация някога българи да са пили човешка кръв, за да се подмладяват например, но това е исторически факт за населяващ и днес Европа народ. Моля Ви, не ни унижавайте повече!

Нели Кирилова

Няма коментари: