неделя, 13 януари 2013 г.

To be or not to be the trouble Belene

Местоположение - река Дунав/43°40′12″ с. ш. 25°11′24″ и. д.
Сн. Най-големият остров на България - Персин в община БеленеБЕЛЯНЕ 

Кой управлява ядрената енергетика? Кой търси изгода от потенциалната заплаха за децата ти? Светът вече се отказва от атома! Чернобил и Фукушима взеха живота на хиляди и осакатиха милиони! Ти също си облъчен без дори да го осъзнаваш! Ракът вече стана епидемия! Специалистите сочат облъчването от Чернобил като една от основните причини! Сега можеш да гласуваш за бъдещето на децата си! МИСЛИ КОГАТО ГЛАСУВАШ НА РЕФЕРЕНДУМА ЗА АЕЦ! КАЖИ “НЕ” НА АТОМА И “ДА” НА ЧИСТ ЖИВОТ ЗА ТЕБ И СЕМЕЙСТВОТО ТИ!

Апел на „зелените”http://stopatom.org

Румънската АЕЦ беше изключена аварийно/ 10.01.2013 07.36
Единият от двата енергоблока на румънската АЕЦ „Черна вода" е бил изключен автоматично поради задействане на системата за сигурност, предаде агенция „Новости".
Не е ясно по каква причина се е задействала автоматичната система.
Според Думитру Дина, генерален директор на компанията-оператор Nuclearelectrica, „няма нищо сериозно".
Подобен случай на автоматично изключване на реактор в АЕЦ „Черна вода" имаше през ноември миналата година. През декември единият енергоблок в същата централа беше спрян заради прекъсване на електропровод поради силен вятър.
Централата разполага с два 700-мегаватови енергоблока. /btvnews.bg

Публикувано в Днес+

С КАКВО Е ИЗВЕСТНО БЕЛЯНЕ?!
Белене, известен още като Персин, е името на остров на р. Дунав, северно от сегашния град Белене (преди си беше едно нищо и никакво селце). Той е най-големият остров на България, и четвъртият най-голям остров в река Дунав. Островът е дълъг 14,5 км, широк до 5 км и има обща площ от 41,1 км². Когато Дунав има прилив, част от острова се наводнява.

В миналото на острова се е намирал първият концентрационен лагер „Белене“, създаден още през 1944 година с решение на Политбюро на БКП. Днес на негово място има функциониращ затвор в западната част на острова, а в източната е разположен природният резерват „Персински блата“, обявен през 1981 г. за защитена територия. В резервата има над 170 вида птици, някои от които са: блестящ ибис, малък корморан, черночела сврачка, червеногуша гъска.

Природният резерват „Персински блата“е обявен през 1981 г. за защитена територия – източна част на острова.

Резерватът е мястото, където различни видове от флората и фауната могат да бъдат защитени и предпазени от изчезване. В резерватите се отглеждат много животни и растения, които са записани в червената книга. Биосферните резервати се създават в световен обхват под егидата на ЮНЕСКО и са строго охранявани територии. Посещението на резерватите става със специално разрешение. В тях се извършват научни изследвания, на чиято основа се предприемат ефективни мерки за защита на биосферата от антропогенното влияние. Биосферните резервати са центрове за разпространяване на знания за биосферата и за нейното опазване.

Резерватът също може да бъде място, където дадена група хора живеят насилствено или доброволно, като например индианските резервати в САЩ. Над 160 биосферни резервата имат статут от ЮНЕСКО на биосферни еталони . Към тях се включват и 17 резервата в България (Царичина, Парангалица и др.). Законът за защита на природата (1967 г.) регламентира неприкосновеността на тези територии, като забранява провеждането на всякакви действия, нарушаващи самобитният им характер. В резерватите не се разрешава никаква стопанска дейност.


Концентрационен лагер Беляне – в западната част на острова
Концентрационният лагер (концлагер) е специално оборудвано място за масово задържане на хора с цел лишаването им от свобода и човешко достойнство, а понякога - и от живот (т.нар. лагери на смъртта). Концлагерите често се представят като трудово-изправителни институции (ГУЛАГ и повечето нацистки лагери), като сборен пункт за военнопленници или места за превантивно задържане на терористи (американската база в Гуантанамо).

Причините за попадане в концлагер по правило са политически, рядко и по изключение криминални. Концлагерът не е затвор, в него вкарват хора без присъда или с формални присъди, в които причините не отговарят на последствията. Другото съществено отличие между затвор (или „обикновен“ военнопленнически лагер) и концлагер от друга е, че в концлагера вътрешния ред и продължителноста на престоя се определят по независещи от затворника причини, не се съобразяват с никакви закони и международни конвенции, не подлежат на регулация извън създалата ги система. Нов момент е въведен от американците през 21 век - дори списъкът на задържаните в концлагери не се обявява и не подлежи на контрол.

Белене е името на първия концлагер, функционирал на територията на остров Персин (Белене (остров))като жените са били на остров Щурчето в периода 1949-1989 година (с няколко прекъсвания). Закрит от 1 януари 1953 г., той е възстановен след унгарските събития в края на 1956 г. и отново е закрит на 27 август 1959 г., въпреки че тайно продължава да функционира поне две години след това. Лагерът отново е отворен в средата на 80-те години, по време на т.нар. Възродителен процес.

Построен е по поръчка на Българската комунистическа партия и Отечествения фронт. Там са депортирани много от противниците на комунистическия режим в Народна република България: селяни - противници на ТКЗС, полицаи, офицери, предвоенни министри, индустриалци и банкери, народни представители от разтурената опозиция, николапетковисти, социалдемократи, демократи, анархисти, троцкисти, легионери, бранници, ратници, членове на ВМРО, католически, протестантски и православни духовници, разследвани като титовисти комунисти, руски белоемигранти, гръцки военнопленници и комунистически политемигранти, югославски политемигранти, турски и германски военнопленници.

Белене функционира от 1949 до 1989 г. Причините за затваряне там са били предимно политически: разрушаване на Сталински паметници, оказана помощ на противникови (немски) войници, принадлежност към римокатолическата църква в България или към съюза на селяните, шпионаж за англоамериканските капиталисти или критика срещу Червената армия в България, по доноси. В лагера са въдворявани и немалък брой криминално проявени.

Лагерът се ръководел от българската Държавна сигурност. Задържаните (около 1100 души, от които около 800 - политически) са работили в земеделието: 600 000 м² зеленчукопроизводство, свиневъдство, голямо производство на коноп в една фабрика. Официалното име на лагера е било „Работнически лагер за превъзпитание“. В периода 1949 г.- 1953 г. няколко десетки души умират в лагера при неизяснени обстоятелства. В съревнованието кой да е № 1 в лагера управителите Цвятко Горанов и Николай Газдов си съперничат. Бившият лагерник Александър Златарски от София разказва: „Горанов и Газдов биеха зверски, биеха така жестоко все едно, че се вживяваха като правеха това. Може би биеха от любов към побоя. След като те започваха се знаеше какъв е края на човека“. Според бивш затворник: „ние работихме по 70-80 часа без прекъсване, за да разтоварим един кораб със 100 тона камъни. Заповедта гласеше, че след разтоварването ще получим храна“.

Бившите затворници на концлагера се срещат веднъж годишно през пролетта на острова, за да почетат паметта на загиналите. След Комунизма в България обработването на случая и преосмислянето на случилото се е все още трудно, защото архивите на бившата Държавна сигурност са все още затворени, въпреки че тяхното отваряне беше една от точките в договора за присъединяване към ЕС.

И до днес се намира един затвор в западната част на острова, който преди е функционирал паралелно с концлагера.

Понтонен мост е връзката със сушата, по него може да премине кола. За да се премине през моста е нужно разрешението на управата на затвора, която се намира на брега на Белене. Забранено е посещението на острова Белене от туристи.

Лагерът и някои оцелели са обект на документалния филм по немската телевизионна програма ZDF „С поглед напред, но никога забравени. Балада за Български герои“, който е бил направен от Илия Троянов през 2007 г.

Други лагери в България: Куциян, Ножарово, Главеница, Куфалджа, Жеково, Коларово, Белица, Тертер, Белене I-IV.

За Репресиите – повече по темата в уикипедия

Поклон пред Трифон Силяновски - починал: 19 май 2005(на 81 години) в София, България. Историята му:
През 1949 г. след смъртта на Георги Димитров група музиканти разглеждат портрети на Ленин, Димитров и Сталин. Трифон Силяновски казва «Първите двама си отидоха, кога ли ще си иде и третият?» На следващата сутрин е арестуван по донос. Вместо да замине на специализация в Москва, заминава на лагер, а творчеството му е забранено. Прекарва три години в концлагерите Куциян, Богданов дол и Белене. Подлаган е на всякакви издевателства, в това число е каран да си копае гроба и два пъти му е инсцениран разстрел.

... След като през 1952 г. излиза от затвора, Силяновски работи като гробар, свири в заведения и дава частни уроци по гръцки, латински и пиано. Тогава създава своите Първа симфония, Вариации по тема В¬А¬С¬Н, Първи концерт за струнен оркестър, 5 песни за сопран и пиано (лява ръка), по стихове на Рилке и католическата меса Missa Ordinaria.

... През 1959 г. на Силяновски му се разрешава да работи като корепетитор в Софийската опера. Когато честват юбилея му, той връща ордена, който искали да му връчват – в резултат е изселен в Смолян.

За категория: Лагеристи в Белене четете в уикипедия. 

КЪДЕ СЕ НАМИРА ЛЕЛЕЯНОТО (от БСП-БКП) МЯСТО ЗА СТРОЕЖ НА АЕЦ „БЕЛЯНЕ”?
АЕЦ „Белене“ е в строеж с Постановление № 9 от 20 март 1981 г. на Министерския съвет, на 3 км от град Белене и на 11 км от град Свищов – досами р.Дунав(б.м.). В съответствие с работните проекти усвояването на площадката започва в началото на 1982 г. ... През 1990 проектът е замразен, а на площадката се извършват единствено консервационни работи. ... На 20 декември 2002 Министерският съвет взима решение за продължаване работата по изграждането на АЕЦ „Белене“. ... На 3 септември 2008, в присъствието на правителствени лица, депутати, дипломати и представители на организациите, ангажирани в изпълнението на проекта, премиерът С. Станишев даде официален старт на строителните дейности на площадка Белене. Срокът за построяването на първия блок съгласно графика е 6,5 години, а на втория - 7,5 години при отчитане на специфичните срокове за лицензиране съгласно българското законодателство. Най-продължителните дейности са свързани с проектиране и доставка на оборудването (58 месеца), както и самото строителство и монтаж (51 месеца).

Очаквало се е първи блок на централата да бъде пуснат в експлоатация през 2013, а втори – през 2014 година.

Официалното „за„ Беляне

- Политици, застъпващи се за строителството на централата, твърдят, че България е била основен износител на електроенергия, което ѝ дава икономически аванс и политическа сила на Балканите.

- Най-новите типове реактори дори и при пълна авария сами прекратяват процеса на атомното разпадане, предотвратявайки така изтичане на радиация в околната среда.

- Най-новите типове електроцентрали издържат на вероятни терористични самолетни атаки — едно от изискванията за най-новата АЕЦ в Олкилуото , Финландия бе да издържа на вероятно разбиване на самолет в сградата и дори без прекъсване на производството.

- Най-бързо растящите икономики в света — на Китай и Индия, строят усилено атомни електроцентрали. Финландия строи атомна централа от ново поколение и планира строеж на още 2 атомни ел. централи в следващите 10 години. (???)

- Повечето развити държави със застой в строежа на нови мощности като САЩ, Швеция , преосмислят отношението си към атомната електроенергия поради новите тенденция на глобалните енергийни пазари. Страни като Швеция декларират политически, че се отказват от атомните си мощности и закриват стари такива, но модернизират тези с по-малка възраст и повдигат капацитета им.

- Въглеводородните източници на енергия са към своето изчерпване.

- В България има доказано наличие на уран (виж по-долу) и се предполага, че извличането му би било рентабилно. Производството на уран в България се възобновява и високите му цени гарантират интереса на чуждестранни вложители.

Официалното „против” Беляне

- Сериозни съмнения има и за икономическата ефективност на проекта. Към август 2007 няма публикувана икономическа обосновка. В допълнение към това, въпреки направените през 80-те години инвестиции, никой инвеститор не се ангажира с изпълнението му без значителна държавна подкрепа.

- Не беше дадена и икономическа обосновка, защо тези 2 реактора не се построят в Козлодуй, където има вече изградена инфраструктура. Според изказване на директора на ядрената централа АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов през януари 2008-ма строежа на седми блок в АЕЦ „Козлодуй” ще струва по-евтино от строежа на АЕЦ „Белене”.

- Ядрените отпадъци от АЕЦ „Белене” ще се съхраняват на територията на България.(!!!)

- В началото на 21 век цените на урана, с който се захранват АЕЦ, имат тенденция към нарастване.

- Атомната енергия е отричана от част от хората и правителствата по света. Германия (82 милиона) вече се ангажира да затвори всичките си 36 реактора преди 2020 г., Испания, с население 45 милиона, вече произвежда 8% от електрическата си енергия от вятър, има морататориум върху изграждането на нови реактори и постепенно изважда от употреба старите. С прекратяването на използването на атомна енергия са се ангажирали още Швеция и Белгия, а Италия е първата страна, която затваря всичките си ядрени реактори веднага след трагедията в Чернобил.

- България няма работещо собствено производство, въпреки наличието на уранови залежи и към (2008) е разчитала изцяло на внос от други страни.

Цени на урана за периода 2004 - 2007 г.

Селището Белене –или Българене е на трасето около река Осъм, която свързва като дестинация и гр.Ловеч, където също е имало лагер на смъртта – въобще това са едни прокълнати места!

Руски учени съветвали да изоставим АЕЦ "Белене"

Нито една площадка не се отличава с такава сложна сеизмична обстановка, каза бившият председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели Георги Касчиев/ Таня Киркова, 02 януари 2013/
http://economymagazine.bg/news/14731/1/1/Ruski-ucheni-suvetvali-da-izostavim-AEC-Belene.html

- Г-н Касчиев, казахте, че преди години руската страна е посъветвала България да се откаже от площадка "Белене" за строежа на втората атомна централа, заради земетръсното огнище Вранча. Вярна ли е тази информация?

- Този факт ми е известен от много години и е бил споменаван не само в мои доклади, но и в други публикации. Документът беше изровен и за първи път показан от лидерите на Зелената партия в една съвместна публикация с Грийнпийс. Касае се за едно писмо от 1984 г. на директора на Централната геоложка лаборатория към БАН до министъра или зам.-министъра на енергетиката. Писмото започва, че в света се строят няколкостотин централи, но нито една площадка не се отличава с такава сложна сеизмична обстановка, каквато има площадка "Белене". След това писмото продължава, че "поради тази причина съветските учени предлагат площадката да се изостави, независимо от направените до този момент разходи от около 15 млн. лв. Това е накратко съдържанието на писмото. Аз го имам в електронен вид.

Мнението е изразено, след като са били анализирани последиците от голямото земетресение във Вранча, което беше унищожително за Румъния и за разположения съвсем близо до площадка "Белене" Свищов. Там загинаха 120 души. Два блока се срутиха, около две трети от сградите са били повредени.

- Предложени ли са други площадки? Има ли друг подходящ терен за атомна централа в България?

- Разглеждани са много площадки. Включително и на язовир Искър край София, на брега на Черно море край Бургас, както и още няколко площадки близо до Белене. Всички те са били отхвърлени, поради оскъдното и несигурно количество вода, която се явява краен охладител на топлината, която се излъчва от една атомна централа. Площадките на морето са били отхвърлени от военна гледна точка, от гледна точка на туризма и са оставени накрая 3 площадки, които са на река Дунав. Белене, Вардим и още една, която е съвсем близо. От трите най-подходяща е изглеждала "Белене". Но на практика, след като и тя бъде отхвърлена, не се посочва друга площадка. И трите са много близко една до друга и трите са уязвими от сеизмичното огнище във Вранча и на практика най-добрата площадка в България е площадката в Козлодуй.

- Ще гласувате ли на референдума?

- БСП събра подписка под един нелигитимен въпрос (те винаги са правили каквото си искат/б.м.), тъй като да се поставя в парламента гласуване за точно определен икономически обект, противоречи на Конституцията. Само че от управляващата партия не се решиха да кажат: много съжаляваме, но вашият въпрос е в противоречие със Закона за допитванията до народа и заради това не може бъде разглеждан.

Вместо това направиха инициативен комитет, който да излъчи нов въпрос. Имаше безсмислени спорове - за ядрена ли, атомна ли енергетика да се пита. Накрая премиерът каза - ще махнем думата "Белене", защото конституцията не позволява. Така като махнем АЕЦ "Белене" ще излъжем конституцията, но всички знаем, че става въпрос за Белене.

- Защо се отнася за "Белене"? Ами решението за изграждане на нови АЕЦ блокове в "Козлодуй"?

- Както е зададен въпросът - "...нова атомна електроцентрала", не може да става въпрос за изграждане на нови блокове в "Козлодуй". Една нова атомна електроцентрала означава тя да се изгради действително като нова - с цялата си инфраструктура и на нова площадка. При изграждане на 7 и 8 блок в АЕЦ "Козлодуй" ще се използва голяма част от инфраструктурата на съществуващата централа.

- И все пак - обяснете - гласуваме "Не" това не значи ли "Не" за ядрената енергетика, гласуваме "Да", това не значи ли "Да" и за "Белене"?

- Нищо не значи. В момента кипи един безсмислен труд с обясненията на Централната избирателна комисия с клиповете за гласуването...

- Защо да е безсмислен?

- Защото нищо няма да последва от референдума. Представете си, че надделеят привържениците на нова атомна централа. Нито ще намерят финансиране с този референдум за проекта, нито ще решат проблема с дългосрочното съхранение на отработеното гориво...Нищо.

- Ако резултатът е негативен?

- Пак не означава нищо. Този резултат не е задължителен за правителството. В една такава ситуация е по-добре да обясним на хората поне част от лъжите, които сега ще се стоварят върху тях - колко хубаво щяло да бъде като се построи нова атомна централа, каква индустриализация щяла да настъпи, както казват от БСП. Като че ли сега съществуващата АЕЦ "Козлодуй" не е в най-западналата в цяла Европа Северозападна България.

Как си представят, че от една нова атомна централа в Белене, токът ще бъде много по-евтин. Тези хора са паднали от Марс или толкова им се налага да лъжат, че говорят съвсем безогледно.

- Какво е мнението Ви за новопоявилата се компания или американски фонд, която иска да довърши АЕЦ "Белене?

- Според мен това е мошеничество.

- Какво имате предвид? Казват голям фонд, силни компании зад него, но кои идват да го представляват?

- Единият, който дойде, няма никаква представа от ядрени технологии. Мислите ли, че сериозни акционери с милиарди биха поверили парите си за човек, който няма представа от проекта, в който иска да ги вложи.
А, другият господин пък се оказа един известен човек, забъркан в мръсни игри и комбинации в различни страни.

Този господин през 2007 г. по същия начин в Италия се представя като представител на огромен инвестиционен фонд, зад който стоят много милиарди и който иска да участва в приватизацията на Ал Италия. Поради неговите действия тази приватизация се проваля, следва едно продължително разследване и тази година той е глобен от съответната комисия на Италианската държава с 300 000 евро. Той даже не подава оплакване, защото доказателствата са неопровержими. Сега прокуратурата го разследва дали чрез неговите действия не е довел до проваляне на приватизацията на Ал Италия от Еър Франс.

Неговото име изплува и в скандал в Америка, при продажбата на небостъргачи на Дженерал Мотърс, където той се представил като пълномощник на известния г-н Джордж Сорос.

Неговото име изплува в едно писмо на канадска компания, в което те казват на българските си колеги, да бъдат много внимателни с този господин. Той им е известен, той им е предлагал преди няколко години да им направи Ай Ти платформа за цялата компания и когато разгледали неговото предложения и възможностите, които представя, им е станало ясно, че си имат работа с един мошеник.

След като избухна скандалът с тези господа, министър-председателят нареди на енергийния министър да напише писмо до САЩ и да изиска информация за тези господа. Нищо повече не се чу. Аз не допускам, че американското правителство няма да отговори на официално писмо на българското правителство.

Без съмнение зад тези господа не стоят никакви сериозни инвестиционни намерения, а стои руската страна, на която те ще продадат проекта, ако им бъде отстъпен.


Спирането на "Белене" е тържество на здравия разум
След 15 години токът от ВЕИ ще струва 1.5 евроцента/ Таня Киркова, 07 януари 2013 08:04/
http://economymagazine.bg/news/14871/1/1/Spiraneto-na-Belene-e-turjestvo-na-zdraviya-razum.html

- Г-н Хиновски, какво важно се случи през изминалата 2012 г. в енергетиката?

- 2012 г. беше показателна за това, че ефектът от инвестициите в енергийна ефективност все по-отчетливо се проявява - наблюдава се спад на производството и потреблението на електроенергия в България като цяло. Стабилизира се работата на големите енергийни дружества. Подписан беше договор с консорциум, воден от "Тотал" за дълбоководни проучвания за природен газ в блок "Хан Аспарух" в Черно море, който дава големи надежди за собствен добив. Но за голяма жалост беше гласуван мораториум върху проучванията и добива на шистов газ, който върна назад перспективите за собствен добив на природен газ от шисти в България, забавят се редица важни структурни реформи в енергетиката.

Приети бяха промени в Закона за енергетиката, които дават възможности за диверсификация на доставките на природен газ и електроенергия. Направени са първите стъпки за реализация на третия енергиен либерализационен пакет на ЕС, приложението на който обаче за жалост се забавя в България поради необходимите структурни и законови нормативни промени за неговата реализация.

Предстои създаването на борса, което дава надежди за изпълнение на задълженията на България по директивата за либерализация на електроенергийните пазари, но за целта предстои разработване и приемане на редица подзаконови нормативни. В тази връзка притеснително е закъснението в процеса на кадрово укрепване на ДКЕВР, който трябва да разработи всички нормативни документи за този преход и ще понесе основната тежест на този процес.

Взе се решение за спиране на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", което аз бих нарекъл тържество на здравия разум. Създадена беше анкетна парламентарна комисия за проучване на всички факти около развитието на проекта "Белене". Очаква се тя да представи много любопитни факти, свързани с организацията и управлението на проекта.

През 2012 г. Българският енергиен форум организира голяма регионална енергийна конференция с участие на над 100 световно известни експерти в областта на енергетиката, на производството на електроенергия, природен газ, на инфраструктурни проекти. Представители на почти всички български енергийни дружества и БЕХ, AES, Контур Глобал, "Тотал", "Мелроуз", "Дайрект петролиум", български, английски и американски университети, "Шеврон", "Бритиш Петролиум", "Шел", Масачусетския институт за технологии, консултантски компании, еколози и редица други институции взеха участие в конференцията. За голяма жалост тя не беше посетена от наши политици. А именно те трябваше да бъдат там, за да чуят изключително важна информация за новите тенденции в енергетиката в света.

- Кажете някоя от тези тенденции, които не се знаят в България?

- Нашите политици не са запознати с редица сериозни и важни неща, които предстоят да се случат в българската енергетика като отражение на решения на Европейския съюз в областта на новите политики в енергетиката.

Никой от политиците не ще и да чуе, че се прогнозира голямо бъдеще на биомасата за добив на енергия, тъй като тя е въглеродно неутрална.

Природният газ, както и шистовият газ, колкото и да са важни за енергийния баланс генерират СО2 при изгаряне, разбира се не в същите количества като при изгаряне на въглища. Тоест, те не са панацея за решаване на екологичните проблеми.

За пример искам да посоча една мащабна обща програма, наречена "Програма на четирите кралства"- на Норвегия, Великобритания, Австралия и Катар. Идеята е да се обединят ресурсите на тези 4 кралства в една обща изследователска програма, целяща накрая практическа реализация на бъдещи модерни технологии за улавяне и съхранение на СО2.

- Как ще гласувате на референдума за развитието на ядрената енергетика?

- Няма да гласувам. Защото смятам, че ако гласувам ще допринеса за легитимирането му, въпреки че съм убеден, че той ще се провали - ще бъде невъзможно да се явят 4.4 млн. гласоподаватели.

Положителните нагласи в част от българите относно АЕЦ "Белене" се формират от двата фалшиви мита за този проект - откриване на нови работни места и евтина електроенергия (и 800 000 безработни ще влязат там???, и токът поне наполовина ще поевтинее!!! – не вярвам/б.м.). Циничното е, че политиците и някои "експерти" около тях, които продължават да лансират тези митове знаят това и избягват директни експертни дискусии….Та не е ли наглост 3 независими професионални икономически анализатори и една световна банка-HSBC да показват почти едни и същи резултати, а тези хора да ги отричат, и да доказват обратното… А другата страна на истината е, че организаторите на подписката и цялата шумотевица около референдума нямат за цел въпросното гласуване, а тестване на предизборни нагласи и подгряване на избирателя.

Истината е, че хората не могат да влязат в сложните икономически, технически и радиационни аспекти на такъв сложен проект и затова за мен референдумът е излишен - хаби се финансов ресурс, но най-важното е, че той няма да има ефективен резултат.

- Ако гласуваме с "не", значи ли, че както стана в Австрия, казваме окончателно "не" на ядрената енергетика?

-  Поради недоглеждане и несъобразяване с действащото законодателство референдумът, ако се окаже ефективен, ще вкара в безкрайни спорове всички спорещи страни. Причината за това е спорната трактовка на понятието "нова ядрена електроцентрала", защото в българското специализирано законодателство приложимо за този казус няма разлика между понятието "нов ядрен блок" и "нова ядрена електроцентрала" по отношение на узаконяването им. Ако всички кажат "Не",това означава спиране както на проекта "Белене", така и на новото разширение на АЕЦ "Козлодуй".

Ако гласуват с "Да" дават шанс на един от двата проекта, който трябва да бъде избран. Добре ни е известно, че поради липса на финансов ресурс в държавата той дори не може започне. Моето мнение е, че нито "Да", нито "Не" са отговори, които отговарят в пълна степен на националните интереси на страната - България трябва да има в експлоатация нови ядрени мощности от 2000-2200 МВт, но едва след спиране на V и VI блок в АЕЦ "Козлодуй", т.е. след 2027 г. Дотогава енергийната система на страната ще бъде осигурена с достатъчно генериращи мощности, при това с огромен резерв от над 40%.

- Какви са тенденциите в Европа в областта на ядрената енергетика?

- Въпросът е резонен, защото в България никой не прави проучвания и анализи на това какви са проблемите и плановете на другите страни в съюза в тази област, какви са международните процеси в енергетиката.

Всяка страна в ЕС има своя специфична енергийна политика по отношение на АЕЦ. Така например Великобритания и Чехия планират изграждане на нови мощности, а Германия, Белгия и Испания - постепенно закриване на всички работещи АЕЦ.

Великата Франция с най-високия процент производство на електроенергия от АЕЦ в света, обсъжда нова стратегия на постепенно заместване на извежданите от експлоатация на стари АЕЦ и заместването им с ВЕИ.

- И ВЕИ станаха голям проблем

- Да, станаха сериозен проблем, защото в периода 2007-2010 г. беше допуснато неконтролирано стихийно сключване на договори за присъединяване на много мощности за производство на електроенергия от слънце и вятър. Въпреки нашите предупреждения от 2008 г. насам в редица интервюта, че ще стане "страшно" и панацеята трябва да бъде овладяна, в България се случи именно това-ние повторихме грешките на Испания и Чехия, чиито опит управляващите дори не се опитаха да проучат - чисто управленска немощ.

А трябваше да се направят пет основни неща, с което без проблеми щяхме да изпълним индикативната цел на България за ВЕИ - да се въведат квоти за ВЕИ по региони, да се проучат и обявят свободните на капацитета за присъединяване на ВЕИ към определени подстанции, да се дефинира прозрачен ред за сключване на договорите за присъединяване, да се дефинират критерии за пресяване на спекулативните инвеститори. Не може "куцо и сакато" по ниви и паланки да строи ВЕИ.

През 2012 г. ние предложихме на Трайчо Трайков две много интелигентни решения, които щяха да спомогнат за облекчаване на проблемите с ВЕИ и да намалят "натиска" на зелената енергия върху крайните цени, но за жалост за пореден път Трайков прояви неразбиране или нежелание за действие, може би.

Сега в България е налице сериозен проблем - големи световни компании влязоха с инвестиционни намерения в областта на ВЕИ. Причината за това е ясна-атрактивни условия за инвестиране поради нереално високите стимули. Поради липса на синхрон и адекватна информация между енергийните дружества, ЕРП, НЕК и ДКЕВР се оказахме изненадани с ….над 500 МВт построени фотоволтаични проекти към средата на 2012 г., което ще бъде още една сериозна причина за повишаване на цената на електроенергията.

- Какви са другите стратегии на страните от ЕС в областта на ВЕИ?

- Знаете ли, че дългосрочната енергийна стратегия на Германия почива на интензивно изграждане на ВЕИ и въглищни централи? И знаете ли защо - защото енергийните стратези в Германия са изчислили, че след 10-15 години Германия трябва да бъде най-големият износител на евтина зелена електроенергия в Европа, защото за този период ще бъдат изплатени скъпите инвестиции във ВЕИ и в компенсиращи мощности и себестойността на енергията от ВЕИ ще падне до нивото на 1.5-2 евроцента за кВТч.

Какво ще се случи, ако и България произвеждаше много повече електроенергия от ВЕИ? Разбира се в първите 15 години до изплащане на инвестициите тази енергия ще води до оскъпяване на цената за крайните клиенти, но след изтичане на дългосрочните договори, цената на тока от слънце и вятър ще спадне до нива 2-3 пъти под цената на най-евтиния ток - този от АЕЦ "Козлодуй".

- Какви нови енергийни технологии по Ваша информация се очаква да се появят на световните пазари?

- Трябва да имаме предвид, че в областта на разработване на нови технологии за енергопроизводство се инвестират огромни средства. И аз съм убеден, че до 2020-2022 г. на пазара ще се появят много нови технологии. Така например в момента са в процес за излизане на пазара на лицензирани проекти на малки капсуловани модулни реактори, в които безопасността е на много високо ниво и имат по-леки изисквания към площадките и към пролиферацията на ядрени материали. Така може да си позволим да имаме АЕЦ на различни места в България, не само на една площадка.

През 2018 г. се очаква да влезе в пробна експлоатация европейския проект ИТЕР с мощност от 500 Мвт на базата на термоядрен синтез. След 2015 г. в резултат на продължаващия спад на специфичните разходи за оборудване за възобновяеми енергийни проекти да приравни техните цени на електроенергията с тези от въглищните централи.


Вълна по Дунав заплашва АЕЦ / публ.12.2012 г.
Земетресение и приливна вълна по река Дунав заплашват българската АЕЦ „Козлодуй”, румънската „Черна вода” и проектоцентралата „Белене”. Японският сценарий не е изключен за Балканите при пробив в стената на огромния хидровъзел Железни врата, който има вместимост милиарди кубически метри.

Това предупреди проф. д-р Георги Тончев.

Сценарий

Според него при евентуална приливна вълна, системите за охлаждане на атомните централи по долното течение на Дунав ще откажат, но реакторите няма как да се изключат веднага, тъй като ядрените реакции продължават. Именно това се случи след катастрофалното земетресение Япония в шест реактора на АЕЦ „Фукушима-1“ и „Фукушима-2“, и временно в един в „Токай-2”.

Според учения авариите в японските АЕЦ са показали, че има системни инженерни грешки при проектирането и изграждането на всички ядрени централи.

Австрия вече настоя да бъдат направени проверки в атомните централи в Европа, като според вестник „Дер Щандарт”, особено силно е безпокойството за сигурността на тези в Източна Европа.

Междувременно вчера бе съобщено, че България ще иска от Русия и от Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) допълнителни разяснения и гаранции за сигурността на поръчания за АЕЦ “Белене“ реактор.

Изтичане

Според зам.-председателя на „Екогласност” инж. Петър Пенчев реакторите на „Козлодуй” са опасни за населението и в момента. Той представи на вестника изследване, данните от които са били представени пред МААЕ. Според тях реакторите на българската АЕЦ изхвърлят свободно в атмосферата хиляди пъти повече радиация от тези в останалите европейски страни.

Зам.-шефът на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров обаче категорично отрече изнесените данни и каза, че на място има инспектори, които всеки ден правят проверки и радиационния фон е в приетите норми.


ПРОФ. Георги Тончев: Най-голямата катастрофа е факт

Визитка
ПРОФ. Георги Тончев е завършил Висше авиационно училище и ТУ-София, специалност електроенергетика. Доктор е на техническите науки. Специализирал е у нас и в чужбина в областта на информатиката и икономиката. Работил е в АЕЦ ‘Козлодуй” и в чужбина.

Има десетки публикации и 63 патентовани изобретения, засягащи сферата на строителството, енергетиката, телекомуникациите и автомобилната промишленост.

- Професор Тончев, след авариите в японските АЕЦ, на дневен ред стои темата за безопасността на ядрените централи, и в България, и по света. Какво е вашето мнение?

- Ще кажа накратко, че след като японските АЕЦ, които се считат за изградени според най-високите приети норми за безопасност, гърмят през ден, това означава, че има системна инженерна грешка при всички изградени ядрени централи. Трябва да се ревизира изцяло използването на ядрена енергетика, въпреки нежеланието на политиците. Проблемът се нарича централизирана енергетика. Защото ако всеки има слънчев генератор в мазето и панели на покрива ще се отнеме огромен ресурс от ръцете на политиците. Но Путин иска да може да каже кой „Поток” през коя страна да мине, Борисов, с коя компания ще строим нова АЕЦ.

- Френският министър на промишлеността и енергетиката, каза, че ситуацията след аварията във "Фукушима-1" поражда безпокойство и не може да се изключва сценарият за ядрена катастрофа. Информационните агенции обаче предават, че няма реална опасност. Доколко са основателни опасенията?

- Това, което се случва в Япония е най-голямата катастрофа в историята на Земята, предизвикана от човека. В момента без никакво съмнение се случва нещо много по-страшно от това, което стана в Чернобил, защото там гръмна само един реактор. В Япония вече сме свидетели на фактическа катастрофа - станаха три експлозии в реактори, а стената на реактор „Фукушима” 1 се топи. Чакам утрешния ден с безпокойство. Иначе проблемът е именно в липсата на обективна информация. В същото време и самите учени не са много наясно какво се случва вътре в авариралите реактори.
Автор: Владимир Клисуров


Бойко: Вярвам в инстинкта на българина - това е един безсмислен референдум, който няма да промени нищо/ 11.01.2013 16:35
Това е един действително безсмислен референдум. Това каза в Лимасол, Кипър, пред журналисти, премиерът Бойко Борисов. По думите на премиера Борисов, ако отговорът на референдума е „да”, нищо няма да се промени.

„По простата причина, че ако Станишев е искал да подпише, отдавна е трябвало да го подпише, и да се е изграждала атомна централа в „Белене”, каза Борисов.

„Хората едвам събират пари, за да си платят заплатите и пенсиите в Европа, а точно сега - един на практика тяснопартиен проект, само БСП го иска. И то проект, който дори няма подписан договор. Защитават нещо, на което дори те не му знаят цената. Овчаров говори за 4 милиарда евро, Станишев днес говори за 6 милиарда евро. Милиардите евро те ги смятат така все едно са домати в „плод – зеленчук”. От 2006 до 2009 г., ако е искал, да е подписал. На този референдум просто ще се изговорят отново лъжите, които са повтаряли толкова години, и нищо. Тази централа е почната 1986 г., сега е 2013 г. Ако е била важна, да е била изградена – 1986 г. е започната”, каза Борисов, цитиран от Фокус.

"Казахме, че България ще изгражда седми реактор на „Козлодуй”, там са ни ядрените мощности, а „Белене” е един провален проект. Ако е бил добър, то Станишев е щял да го подпише. Надявам се и хората в Кипър на референдума да гласуват с „не”", каза още Бойко Борисов.

200 милиона евро или 400 милиона лева, изтеглени за АЕЦ „Белене”, трябва да бъдат върнати през месец май на „Париба”, допълни Борисов. „Сутринта, преди да тръгна, с Дянков се чудихме - как май месец трябва близо 200 милиона евро да върнем на „Париба”. 400 милиона лева на българските данъкоплатци - трябва да ги върнем май месец. Изтеглени за „Белене”, похарчени за един гьол. Това са просто нагли хора. Нагли хора, които в момента се упражняват с българите. Ако той е бил добър проект, да го е подписал и да е построен. Защо не са го подписали? Защо? Защо?”, каза Борисов.

Много вярвам в инстинкта на българина. Българинът за първи път има възможност това, което се говори, да го види, допълни премиерът. "Говорим за метро – ето ви метро, говорим за магистрала – ето ви магистрали – „Люлин”, „Тракия”, „Марица”, „Струма”. Говорим за пречиствателни станции – ето ги, говорим за опери, за музеи – заповядайте, ето ги, вижте ги. Говорим за южна дъга, за нови градове със страхотни площади – ето ги, показваме ги. Какво могат да ни покажат другите”.

"Знаете ли какъв им е проблемът - проблемът са им комплексите, които им създавам. Когато управляваше Тройната коалиция, и ние създадохме ГЕРБ, още на втората година ГЕРБ отиде с 10 процента над другите партии. Станахме първа политическа сила и ние две години и половина бяхме първа политическа сила, с много проценти над управляващите, но не бяхме в парламента. Сега вече четвърта година управлява ГЕРБ, в най-тежката финансова и икономическа криза, когато, виждате, цели държави, включително и Кипър днес е поискал огромен заем, милиарди евро, България демонстрира най-добрата финансова дисциплина и строи повече, отколкото при излишъците на Станишев. И продължаваме да сме първа политическа сила. Представяте ли си – какви са им комплексите. Други, ако не бяха толкова добри, нямаше да ги има, щяха да се сринат. Както стана в Испания, както стана в Италия…", каза Борисов.

Премиерът Бойко Борисов е в Кипър за участие в Срещата на върха на Европейската народна партия.
Редактор: Десислава Ушатова/ Актуално.ком

Електрически ток предаван чрез свободна енергия – бъдеще!/ коментирал тази публикация

Безсмислен е (референдума) - ето защо: - През 1900 г. живеещият в САЩ Никола Тесла се заел със строителството на Световната станция за безжично предаване на енергия в Ню Йорк. Доказано било, че на разстояние 25 мили от кулата едновременно светнали 200 електрически лампи. Уникално е, че електрическият заряд бил предаден не с проводници, а чрез йоносферата и земята. Уникалните открития и изобретения на Тесла биха могли да предизвикат истинска революция, ако на учения не му бяха попречили човешката алчност и жаждата на Монополите /дори и 100 години след откритията/ да обират народа - чрез продажба на газ, петрол, атомни реактори и ток по жицата...

За радост коментиралият не говори глупости. Ето линк за подробна информация по „Електрически ток предаван чрез свободна енергия” - http://www.beinsa.info/index.php?option=com_content&view=article&id=129:2012-12-13-20-13-21&catid=10:2009-01-18-20-40-32&Itemid=24  – става въпрос за неизветен ръкопис на Тесла

А ето и http://mazeto.net/index.php/topic,1984.0.html  - форум за свободна енергия. Интересни неща има в него!

http://www.energosovet.ru/bul_stat.php?idd=159  - Энергосберегающая и ресурсосберегающая технология передачи электроэнергии на большие расстояния

http://realstrannik.ru/forum/21-literatura/449-strebkov-ds-rezonansnye-metody-peredachi-elektricheskoj-energii.html  

И сега в заключение, за да разберете колко сме назад в материала по скорошно бъдещо още този век енергопроизводство се запознайте и с този материал - Д.С. Стребков "Резонансные методы передачи и применения электрической энергии" (линка е по-долу). Просто въпрос на време е доставянето до потребителите на почти безплатна енергия!? Понастоящем технологиите буквално ежесекундно се развиват, но те изискват освен икономически обосновки и воля при разработване и прилагане, и политически такива. За съжеление съвременният свят все още не е подготвен за преживяване на подобно предизвикателство! И тогава никакви ВЕЦ, ТЕЦ и АЕЦ няма да са му необходими. Според мен това може да се случи когато обществата добронамерено осъзнаят факта да се самоконтролират помежду си, да си взаимопомагат и уважават. Това не е утопия, а духовна еволюция на земляните! В момента като цяло сме малко далеч от подобно разсъждение, но вероятно в средата на 21 век ще се създат благоприятни условия за него и дано глобално. Поради което днес трябва да се отнесем загрижено и отговорно към Референдума за развиване на ядрена енергетика в страната ни на 27 януари 2013 година. А както се разбра от горното – не трябва да се робува на миналото (него ще уважим), а да отправяме взора си в бъдещето и бързичко да усвояваме заобикалящото ни! Очевидно на народите им трябва мир и интеграция, а не войни. А българинът е миролюбив и адаптиращ се, и дай Боже повече такива нации по света.

http://narod.ru/disk/626326001/Strebkov_D.S._Rezonansnye_metody_peredachi_elektricheskoy_energii.zip.html
– за сваляне и после за разархивиране!!!

Осведомете се и за други разработки по темата: „Резонансные методы передачи электрической энергии”:

http://www.aselibrary.ru/digital_resources/journal/irr/irr2725/irr27253027/irr272530273036/irr2725302730363069/

http://www.iusmar.com/index.php?lang=ru&news=55

Подготвил: Нели Кирилова


Няма коментари: