неделя, 13 февруари 2011 г.

Най-важното за един политик, който да управлява народа си, е честа да е стъпил здраво на земята! Първият такъв политик в България е Б. Борисов!!

(Заглавието е част от коментара към клипа от обективен българин. Благодарна съм, че има такива граждани и дай Боже повече да са такива днес!)

Днешната БеСеПарска изцепка от Сергей Станишев: Правителство на ГЕРБ дойде с тезата, че ще въведе ред. Какъв ред - то стана бардак! (мале, колко “свенливи” били тези баш развратници! За тях думата ред е свързана единствено с е...е!?б.м.)
ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ И 20 ГОДИШНИЯ ПРЕХОД!



http://bgvesti.com/index.php?option=com_content&view=article&id=52023:2011-02-09-09-27-12&catid=76:z&Itemid=118 – интересни публикации има тук

Професорът засенчи Бойко - Вучков може да си позволи да казва нещата с истинските им имена

Гледам и не вярвам на ушите си - с това възклицание на Юлиан Вучков може да се коментира двучасовото гостуване на премиера Бойко Борисов в професорското предаване по Канал 3 "Времена и нрави".

Колкото и невероятно да звучи, Борисов си намери майстора в лицето на професора Вучков. Премиерът разбра, че някой в тази държава може да говори повече от него и още по-сензационното беше, че най-кроткият му и близко разположен слушател беше министър-председателят и лидер на управляващата партия.
Борисов гостува в студиото на професорските „Времена и нрави", а участитето му беше анонсирано от Канал 3 още в събота.
Още в самото начало на 120-минутния разговор Вучков даде уж време за встъпителни думи на премиера, но сам той го изяде с пламенна реч.

През цялото време Бойко Борисов търпеливо слушаше професорските съвети и разсъждения и едва успяваше да вземе думата, а направеше ли го, професорът веднага го прекъсваше с репликата „Моля, да ме изслушате за малко".
Утре критиците ще ни разсипят, прогнозира в края на разговора министър-председателят.


Професорът нарече кабинета некачествен. Доста простовати и ограничени са част от министрите, изстреля Вучков. Вие вършите част от работата им - гасите техните пожари, заяви той.
Пръв на мушката му падна земеделския министър Мирослав Найденов. Тоя само се хили, рече Вучков, а Борисов нямаше време да го опровергае. В присъствието на премиера професорът нарече бившата шефка на фонд Земеделие Калина Илиева пикла.

Усмивката остана на лицето на премиера и докато Вучков отправеше забележки към облеклото на Цецка Цачева и качествата на здравния министър. Много е мила г-жа Цачева, ама да се облича с повече вкус. Облича се малко като коледна елха, а визията има значение.
Тази година "най-много от всички времена" правителството отделяло пари за здравеопазване. Премиерът е убеден, че министър Константинов ще се справи и първата задача е да се успокои секторът заради протестите. Мисля, че и по-младите кадри имат шанс и ще се справят, смята той.

Ще ме убиете ли ако кажа нещо, попита професорът. Малко ми идва повече вашето пристрастие към спорта, допълни той.
Без спорт ще умрем много по-бързо. Гордостта на България са българските спортисти. Бившите ви колеги професори казваха: „здрав дух в здраво тяло". За да спортуват децата, те трябва да видят успехите на българските спортисти. Бюджетът на министерството на спорта е само 5 млн. лв. Това, което правим, се вижда и ще остане за следващите поколения, отговори му Борисов.


Оказа се, че двамата са на едно мнение за чалгата.
За чалгата съм съгласен - прекалява се, но пазара определя желаещите да я слушат, коментира Борисов изказване на Вучков, че вулгарните текстове допринасят за деморализацията на младите хора.

СРС ражда партия! - банковите ни милионери растат, гладуващите също ... и следва мъчително раждане на следващата ни надежда! Какво ли ще последва ... ?/б.м.
Синята коалиция и БСП обединиха усилията си в общ фронт срещу вътрешния министър Цветан Цветанов и настояха да напусне кабинета, пише вестник Сега и в коментара си пита: Ще роди ли СРС скандалът нова политическа партия.

Сините смятат, че оставането на Цветанов може да повлече целия кабинет. Партиите от Синята коалиция излязоха с декларация, че снемат доверието си от Цветанов, а основният им мотив е констатацията на подкомисията за контрол на СРС, че има злоупотреби с подслушване. БСП атакува Цветанов като прати жалба до шефа на Софийската апелативна прокуратура с искане срещу МВР шефа да бъде образувано досъдебно производство заради публичното огласяване на данни от СРС по случая "Горна Оряховица". Парламентарната група на ГЕРБ твърдо застана зад Цветан Цветанов и обяви, че го подкрепя на 100%.
Независимо че операцията е насочена изключително срещу ГЕРБ, някакви неизбежни странични щети ще понесат и останалите парламентарни партии.

Скандалът прави още по-непривлекателен и без друго отблъскващия образ на българската политическа каста като цяло. Ако през идните месеци той продължи да се развива, а такива очаквания има, може да се прогнозира чувствителен спад на избирателната активност. Любопитно е дали отдръпването от парламентарно представените политически сили ще бъде последвано от появата на ново, автентично гражданско движение и то да предложи реална алтернатива на т.нар. "демократичен преход". В миналото това по-често се е случвало в бирарии, университети или евентуално в академии, а днес става във фейсбук и туитър. Интересно е дали подобно гражданско движение ще привлече критична маса избиратели.

Труд цитира вицепремиера Цветан Цветанов: "Моята оставка се иска и от организираната престъпност, и от политическите опоненти.
Може би имат предвид Алексей Петров да е бъдещият вътрешен министър." Цветанов обяви вчера, че в България дори хората, които подслушват, ще бъдат следени, за да се гарантира, че няма да има теч на поверителен материал.
Ако Борисов не почне да управлява, народът пак ще излезе на улицата - коментира Стефан Софиянски
Според него правителството се лута между противоречиви позиции на различни групи от хора и не може да наложи собствената си политика, просто защото няма такава. Софиянски очертава два варианта за развитие.
Премиерът Борисов се стяга, събира сериозен екип, спира да се занимава с "ченгесарски глупости" и използва не познанията си, а авторитета си, за приемане на сериозна стабилизационна програма. Другият вариант е: Борисов и компания продължават да живеят в техния си свят, а не в света на българина. Развръзката е за наша сметка - пак на улицата и мъчително раждане на следващата надежда.

Пред 24 часа темата коментира социоложката Мира Радева: Цветан Цветанов е възлова фигура в ГЕРБ и точно затова му беше поверено МВР
Освен че разполага с много широки нива на достъп до информация, той има и много голямо влияние върху партийните структури на ГЕРБ и точно там притежава специфични познания и опит", коментира в "24 часа" Мира Радева, МБМД. Как ГЕРБ ще направи местните избори без такава възлова фигура и какво ще постигне Бойко Борисов, ако превърне един толкова силен човек в свой враг? Ясно е, че оттам нататък не би останало нищо друго освен разцепление и разгром на ГЕРБ.

Пред Новинар социологът Антоний Гълъбов отговаря на въпрос „готов ли е Бойко Борисов да се раздели с един от най-доверените си хора, какъвто е Цветан Цветанов"
"Това е много тежък политически избор, но аз искам да различа различните видове отговорност. Кабинетът ясно трябва да посочи къде е професионалната отговорност за онези служители, които не са си свършили работата. Както и къде става дума за наказателна отговорност и за хора, които работейки в службите, са си позволили да нарушат закона и да изнесат класифицирана информация. Наказателната и професионалната отговорност обаче е нещо различно от политическата. Кабинетът ясно да покаже по какъв начин ще санкционира тези отговорности. Ако политическата отговорност не бъде поета чрез оставки, то това означава, че ще бъде понесена на избори. Така партията и нейният лидер ще поемат отговорност вместо онези, които са обект на атаките.

Пред Монитор Гълъбов констатира: Първанов иска да играе лидер на съпротивата срещу ГЕРБ
От екипа на президента си дават ясно сметка, че им предстои един период на безтегловност след края на мандата на Георги Първанов. Те няма да имат реална възможност да участват в парламентарни избори. По-голямата част от експертите знаят също така, че не може да има предсрочни парламентарни избори и планират един период на излизане от мандата. И докато през 2013 г. Първанов се позиционира, новият политически субект АБВ също ще намери своето място. Това, което се вижда много ясно е, че декларациите, че АБВ ще бъде гражданско движение, са напълно забравени. И тази експертна мрежа за политически натиск, каквато се представяше АБВ, все повече започва да се държи като политически субект.

Другите новини в днешните вестници:

Сега - Поне 1/5 от работещите българи са в сивия сектор на икономиката и полагат труд на черно под една или друга форма
Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата съвместно с КТ "Подкрепа". Интервюирани са 6337 работодатели и заети от цялата страна в 10 икономически сектора и дейности в края на 2009 г. и началото на 2010 г. Близо 8% от хората работят без договор с работодател, показва проучването. Те са основно в хотелиерството и ресторантьорството, строителството и шивашката промишленост. Още 8,5% пък признават, че в договора не е записана цялата им заплата и вземат част от нея на ръка. Повече от 1/3 от анкетираните се оплакват, че допълнителният им труд не се заплаща или се плаща само частично. Като цяло половината държава се осигурява на възможния по закон минимум - 46,8% от хората са наети на минималните осигурителни прагове.

24 часа - Евтиното свинско е по-опасно от скъпия хляб
Евтините пържоли водят до колапс цялото ни животновъдство. Свиневъдите не могат да си покрият дори разходите по отглеждането на прасетата, а скъпият фураж ще доведе до масови фалити. Количествата месо на склад ще свършат за 2-3 месеца, ще останат малко производители, ще се получи дефицит и цените ще скочат драстично. Вече няма да има и силна конкуренция, която да бъде спирачка на необосновани увеличения. Така като цяло потребителите няма да спечелят от сегашната евтиния, а напротив - в дългосрочен план ще загубят.

Труд - 454 милионери по влогови в банките
Това показват данните на централната банка. За последното тримесечие на м.г. хората, които държат банков влог за над 1 млн. лева, са се увеличили със 17. За цялата 2010 г. броят на банковите милионери е нараснал с 59. Общата стойност на депозитите за милиони е 1,173 милиарда лева.

Флашки и задкулисиеОбещание къща не прави, ама много други работи разваля!/б.м.
За произхода на бомбите, флашките и подслушването. За браздата Шенген и кой е готов да я прескочи. За контрабандата и други теми, пренесли се от близкото минало в европейското ни настояще. Такива са темите в съботните вестници.

24 часа
Силуети зад кулисите свалят министри и управляват - пише в коментара си Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията
Тази седмица за първи път от месец нямаше флашки. Не е ясно дали защото са свършили, или защото това е част от плана?
По-дълбокият и истински въпрос е кой седи зад флашките? Случайни недоволни честни полицейски служители или хората зад кулисите, скритата власт. Тази власт можем да я усетим почти през всичките 20 г. дали при правене на този или онзи списък, в намиране на досиета или в загадъчни съветници на министър-председатели.
Силата на тайната власт е в нейната сянка.
Въпросът е има ли такъв слой скрити висши бивши и настоящи служители на специални служби, които се опитват да конвертират знанието си във власт.
Кои са тези хора? Обяснението, че това е любимата стара ДС, е по-скоро идеологично, отколкото реалистично. Възможно е наистина да има отделни случаи на хора от старите служби, но проблемът е, че ЕГН-та не са тези, на които можеш да звъннеш.
За първи път заради дългото експониране на флашките се очертаха някои силуети зад кулисите. Хора, които са преди всичко от специализирани служби, които винаги са в сянка - ДОТО, НСС, отдели на ДАНС, ГДБОП; служби, които поради съображения за сигурност винаги са били пазени в сянка.
Големият проблем обаче е, че институциите, демократично избраните политици, които имат цялата публична власт в държавата, не успяват да намерят хората зад кулисите.

Труд
Борисов да поеме курс към съгласие и реформи
Председателят на Института за модерна политика Борислав Цеков очертава три възможни сценария за развитие на управлението. Най-лошият е да води окопни войни, да разчита главно на натиск и насаждане на страх, за да се задържи на власт. В такава обстановка няма никакво значение дали ГЕРБ ще повтори мандата си. Защото техният партиен успех ще е неуспех за държавата. По-добрият сценарий ще е, ако премиерът Бойко Борисов надскочи досегашния си ръст и поведе политика на повече съгласие, реформи и състави компетентни управленски екипи. А най-добрият сценарий е обществото да се отърси от популистките заблуди и да роди нова модернизационна енергия.
Да се взривява словото с терор е отвратително! Каквото и да е словото, който и да е авторът! Още по-отвратително е, че в България това не е прецедент. Преди години бомба избухна пред "Труд", партийна шайка нахлу в редакцията на критичен седмичник, железни прътове смляха известен журналист.
Бедата е, че терористичният акт от онзи ден не е просто изолирано петно върху облика на страната, а се вписва в нелицеприятната картина на българската действителност днес.
И тя е насаждане на страх вместо правосъдие. Злокачествена милиционерщина, газеща правата на хората. Възраждане на методите на Държавна сигурност чрез масово и безконтролно подслушване за цели, различни от борбата с престъпността. Това не е Европа! Колко дълбок е контрастът между европейските норми и рефлексите на българските управници личи даже само от реакциите на Европейската комисия и на правителството за взрива пред в. "Галерия".
Брюксел поиска незабавно, ефективно и обективно разследване. София, без да чака разследването, почти посочи виновни и публично подреди еднозначна версия. Не чрез страничен коментатор, а лично чрез премиера. На европейски език тази българска позиция се нарича придаване на предварителен уклон на разследването в разрез с обективността и безпристрастността.

Труд
Цигарената контрабанда се удвои за година - казва Вержиния Джевелекова, мениджър "Корпоративни отношения" във "Филип Морис България"
- За да илюстрирам по най-разбираемия начин резултатите от пазарното проучване за потреблението на цигари без платени данъци ще кажа следното: една от всеки три цигари, изпушени в България, е без платени данъци. В процентно изражение това представлява 34% от общото потребление. За съпоставка с предишни години, потребление на незаконни цигари е било 17,6% през 2009 година и 14% през 2008 г. Трябва специално да отбележим, че 60% от тези цигари са с търговски марки, които не са регистрирани за продажба в България. За сравнение този процент е бил 32% през 2009 г. Искам да подчертая, че има тенденция на ръст на потреблението на цигари, които нямат легално продаван еквивалент в България.

Труд
Разследват взрива с пълна сила. Така премиерът Бойко Борисов отговори лаконично на въпрос за взрива пред редакцията на в. „Галерия"
Рано сутринта вътрешният министър Цветан Цветанов също бе твърде кратък: „Приемете, че взривът е криминален!" Работи се по всички възможни версии, увери главният секретар на МВР Калин Георгиев. „Взривът срещу в. „Галерия" е продукт на действията на примитивни хора". Така бившият съветник в ДАНС и доскорошен арестант в дома си Алексей Петров коментира избухването на бомба пред офиса на медията.

Лидерът на РЗС Яне Янев се закани вчера да даде на съд премиера Бойко Борисов
„Като е знаел, че сме атентатори, защо не ни е приписал направо и убийство - при този инцидент можеше да умре човек", каза Янев. Предния ден Борисов заяви, че бивши депутати от РЗС го предупредили, че може да се очакват провокации от хора като Янев. Взрива пред в. „Галерия" той нарече „пример как държавната мафия организира държавен преврат".

24 часа
Брюксел поиска пълно разследване на бомбата пред в. „Галерия", публикувал записи, свързани с антикорупционната операция „Октопод"
„Известно ни е за експлозията, но не и за обстоятелствата зад нея. Очакваме българските власти да извършат пълно разследване и да изправят виновните пред правосъдието", заяви говорителят на Еврокомисията Пия Хансен.

Капитал
Играта вече не е само игра
Експлозията, насочена към жълто-конспиративния вестник бомба е най-бруталният епизод от продължаващата повече от две години сапунена сага. От една страна седят бившата барета, съветник в ДАНС, застраховател и доцент Алексей Петров, партията РЗС заедно с нейния лидер и политически хамелеон Яне Янев, дузина знайни и незнайни агенти и екипа на в. „Галерия" - нещо като неофициален официоз на групата. Срещу тях - вътрешният министър Цветан Цветанов, премиерът Бойко Борисов и друга дузина агенти. Схватката между тях загрубява. Независимо коя е истината за атентата, на ход са разследващите. Само те имат мандат да установят извършителите и да разбият съмненията. Ако премиерът наистина знае нещо - да отиде в прокуратурата и да го каже. И най-важното - да пресекат тази игра. Която до онзи ден беше по-скоро пошла, шумна и досадна, защото диктуваше дневния ред на обществото. Е, от онзи ден вече е съвсем истинска и мощна. Колкото 400 грама тротил.

Сега
Пак се изложихме пред чужденците
Когато демократично избрани политици, за които е крайно неприятно, че гръмнала бомба пред редакция на опозиционен вестник току преди идване на еврокомисари, продължават да ругаят тъмните сили и да ръсят версии по метода „Кому е изгодно?", е неизвинимо, макар и разбираемо. Както е неизвинимо, но разбираемо, когато президентът вземе да търси аналогии с взривове и с гангстерските битки в началото на 90-те години. Както е неизвинимо, но разбираемо, че министър-председателят знаел кои са атентаторите, ама нямало да се връзва на такива ченгеджийски номера. Както е неизвинимо, но разбираемо, че министърът на вътрешните работи може да изтресе загриженост най-вече за това, че бомбата била в центъра на столицата. Като висши представители на държавата, те обаче най-напред са длъжни да изразят - дори и лицемерно - загрижеността си, че това е покушение срещу граждани, вестник, свободно слово, обществен ред, а не зла инсценировка, окалваща образа на страната пред света.

24 часа
Чакаме последна комисия за Шенген
„Окончателната експертно-техническа комисия трябва да пристигне в България след 15 март. Нейното заключение ще бъде най-важното за крайното решение на ЕК за присъединяването ви към Шенген". Това съобщи еврокомисарят по вътрешната сигурност на ЕС Сесилия Малмстрьом на ГКПП Капитан Андреево вчера. Вътрешният министър Цветан Цветанов запозна Малмстрьом със съоръженията, системите и мерките за контрол по границата ни с Турция. Видях резултата от впечатляващите усилия, които България е положила по пътя към Шенген, заяви по-късно еврокомисарят пред министър-председателя Бойко Борисов.

Монитор
Аз ви гарантирам, че ще бъдем приети в Шенген - обяви вчера премиерът Бойко Борисов след срещата си с еврокомисаря Сесилия Малмстрьом
Част от изискванията на ЕС за Шенген вече са изпълнени, каза Борисов и добави, че е било нужно България да наваксва огромно забавяне, допуснато от предишните управляващи. Хеликоптерите за наблюдение вече са на границата, корабите патрулират в Черно море и река Дунав. Това всичко е свършено след последната проверка на границите, която е била през декември. И Бойко Борисов, и Сесилия Малмстрьом подчертаха, че е важно България да изпълни всички необходими технически критерии за присъединяване към шенгенската гранична система. След това вече можем да седнем и да разговаряме политически, обясни Борисов.

Труд
Според него формално е правилна тезата, че изпълним ли техническите изисквания, не бива да се намесват политически аргументи. Но с комуникационните системи на Шенген ще работят хора. И тук идва въпросът достатъчно подготвени ли сме, достатъчно зрели ли сме - и на политическо, и на експертно ниво, за да защитаваме общите граници на ЕС. Защото членството не е привилегия, а отговорност за сигурността на границите на цялото пространство.

Страшни прогнозипри тези световни прогнози, у нас средствата за лечение на онкоболни драстично са орязани, а болният е оставен да се спасява както може. Спасявайте се поединично – издига се нов управленски призив! / б.м.

През 2011 година ракът ще убие 1 281 466 европейци. Коварната болест ще отнеме живота на 721 252 мъже и 560 184 жени.
Прогнозата беше направена от италиански и швейцарски учени. За да изчислят смъртността от ракови заболявания те са използвали нов математически модел, базиран на статистиката от 1970 до 2007 година.
Новите данните показват, че за последните четири години нивото на смъртност при онкологичните заболявания се е понижило както при мъжете, така и при жените.
Според изчисленията на експертите през 2011 година нивото на смъртност при мъжете ще падне със 7% - от 153 800 на 142 800 хиляди. При жените спадът ще е със 6%.
Въпреки това учените отчитат печалната тенденция, че броят на дамите умиращи от рак на белите дробове, стремително расте. През 2007 година той е бил 12,55%, но през 2011 година се очаква да се повиши на 13,12%.
В Полша и Великобритания ракът на белите дробове е онкологичното заболяване, което взема най-много жертви. Според изчисленията на учените тази година британките, които ще починат от това коварно заболяване ще са около 15 632, а полякините около 6 343.
Учените се надяват изчисленията им да накарат правителствата на еврпоейските държави, да отделят повече средства за превенция и лечение на онкологичните заболявания.

Казвам ти Египет, сещай се РусияПогледнете българи само каква аргументация на хората от арабския свят за живота им, анализирано от днешните европейски финансови експерти и от местната„Пряката демокрация" Саад Мехио, политически коментатор на изданието от Обединените арабски емирства „Al Khaleej": “... много безработни младежи с висококачествено образование, ориентирани към „евростандартите", ... тези хора останаха на улицата и без каквато и да било перспектива в родината си, където дори университетското образование не е никаква гаранция да си намериш каквато и да било работа, ... бързо растат цените на социално значимите стоки, ... и в отговор те се организираха ... и в началото издигнаха икономически искания, а след това и политически. Съвременните средства за комуникация облекчиха победата на въстанието им.” А какво правим ние уж мъдрите, цивилизовани българи? ДРЕМЕМ. Направо ни изпревариха и биха по всичко. А и ние сме човеци като тях все пак. / б.м.

Нито износът на нефт, нито високите темпове на икономическия ръст, нито даже модернизацията са гаранция срещу социални трусове и революции.
Това нагледно демонстрираха събитията от последните няколко седмици в арабския свят.
В съвременните условия революционна ситуация с лекота се случва в тази страна, в която има твърде много безработни младежи, твърде дълго не се е променял режимът и твърде бързо растат цените на социално значимите стоки.
Това пише в коментара си за протестите в Тунис и Египет руското електронно издание „Утро", под заглавие „Арабските бунтове - предупреждение за Русия".
На споменатите условия напълно отговаряше Тунис, където на 14 януари беше свален президентът (http://bgvesti.com/index.php?option=com_content&view=article&id=51994:2011-02-07-16-32-37&catid=80:2008-09-17-19-43-11&Itemid=130 ).

Делът на младите във възрастовата структура на населението в тази държава е 60-70% и именно в тази група е най-голямата безработица - 35%.
Към масовото протестно излизане на улицата тунизийците бяха подтикнати от скока на цените на продоволствените стоки: в края миналата година с 20-30% поскъпнаха основните продукти - хляб, олио и захар.
Що се отнася до властта, президентът Зин ал Абидин бен Али наистина се заседя: прекара на поста последните 23 години (идвайки на власт в резултат на преврат).
Действително, именно през годините на управлението на Бен Али Тунис стана лидер в арабския свят по темпове на модернизация на икономиката.
Без да притежава значителни енергийни ресурси, по показателя Брутен вътрешен продукт на човек от населението (9 000 долара) Тунис изпревари богатите си на нефт и газ съседи: Египет (4 800 долара), Мароко (4 350 долара) и Алжир (7 200 долара), и плътно се доближи до нивото на източноевропейските членове на ЕС.
Освен това Тунис беше светска държава с много добре развита образователна и здравна система.
Именно това в крайна сметка доведе и до революцията.

До някое време безработнтие млади хора заминаваха да търсят по-добър живот в Европа, където често получаваха висококачествено образование и си намираха добра работа.
Но глобалната криза им отне възможността за самореализация: и в Европа намирането на работа стана проблемно.
В резултат на това в градовете на Тунис се образуваха огромни групи от образовани хора, готови да станат "средна класа ", но без да имат шанс за това.

Ориентирани към „евростандартите", тези хора останаха на улицата и без каквато и да било перспектива в родината си, където дори университетското образование не е никаква гаранция да си намериш каквато и да било работа.
В същото време официалните уверения за „ръст на благосъстоянието на народа на Тунис" само покачваха раздразнението в групата на тези хора, запознати със световния опит и новите технологии.
И в отговор те се организираха и в началото издигнаха икономически искания, а след това и политически. Съвременните средства за комуникация облекчиха победата на въстанието им.
След Тунис вятърът на промяната се обърна срещу Египет: безредиците продължават вече трета седмица (днес протестантите в Кайро обсадиха парламента) и досега не е ясно ще издържи ли на народния натиск режимът, или Хосни Мубарак ще последва примера на колегата си от Тунис и ще се спаси зад граница, заедно с натрупаното богатство (http://bgvesti.com/index.php?option=com_content&view=article&id=51974:2011-02-07-09-51-21&catid=66:2008-09-17-19-44-11&Itemid=102 ).

Характерното за Египет е, че също не е най-бедната страна в своя регион.
По мерките на Близкия Изток и Африка, родината на фараоните има една от най-развитите икономически системи: ръстът на БВП за 2009/2010 финансова година е 5.3%.

Египет влиза в групата на 30-те най-бързо развиващи се страни в света и много експерти я причисляват към кандидатите за разширяване на новия господар на света - БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) http://bgvesti.com/index.php?option=com_content&view=article&id=49518:2010-10-08-14-18-31&catid=80:2008-09-17-19-43-11&Itemid=130 .

През последните десетилетия Египет живееше добре за сметка на „трите кита": петролният сектор, доходите от Суецкия канал и туристическата индустрия.
Това, изглеждаше, че е достатъчно да служи за гаранция срещу социални вълнения: нито енергийните потоци, нито туристите, носещи доходи на страната, не обичат бунтовете.
Гаранцията обаче не подейства: революцията се случи.

Както пресметнаха европейските експерти, бунтът струва на Египет по 300 милиона долара на ден - само от това, че са нарушени транспортните и комуникационни връзки, много предприятия са парализирани, всички държави си изтеглиха туристите, а нов туристически поток обратно не се очаква скоро, макар че днес от външното министерство в Кайро обявиха, че през март курортите на Египет отново ще функционират нормално.
Безредиците и политическата нестабилност най-силно удариха сферата на услугите - финансови, туристически, логистика - която произвежда почти 60% от египетския БВП.
Само приходите от туризъм за 2010 година са над 12 милиарда долара.
Сега се наблюдава невиждан спад в този отрасъл.
Освен това вече се случи и мощен взрив в магистрален газопровод и възникна пряка заплаха за безопасното преминаване на плавателните съдове през Суецкия канал, по който минава голяма част от товарите между Европа и Азия, в това число и 2.3 милиона барела петрол в денонощие.
Световната значимост на Египет в сферата на международните морски превози се допълва и от многовекторната политика на Мубарак, който мъдро провежда приятелска политика буквално с всички (арабите, СССР, САЩ, Израел).
Всички го смятат за важен партньор в региона и затова едва ли може да се предположи, че в Египет сега се случва поредната поръчкова „цветна революция".

Не, по всички признаци, това си е истински народен бунт.
Причините, подбудили египтяните толкова недалновидно да подкопаят основите на благополучието на своята страна, са същите като в Тунис: безработица, умора от управляващите лица (Мубарак е на власт вече 30 години) и ръстът на цените.
Агенция Moody's, която миналата седмица понижи кредитния рейтинг на Египет, отбелязва, че страната страда от дълбоко вкоренени политически и социално-икономически проблеми, включително "хронично високо ниво на безработица, висока инфлация и осиромашаване на населението ".

Накратко: достатъчна беше туниската искра, за да се взриви египетското буре с барут, докарвайки до стрес инвеститорите и петролните дилъри по цял свят.
Вълната от протести с по-малко сила се пренесе и в други арабски страни: Йемен, Алжир, Йордания, Мароко и Бахрейн.
Разбира се, Русия е страшно далече от горящите пясъци на Африка и Арабия и спецификата на тамошната структура на властта и на обществото е чужда на славянските ни разбирания. Но в същото време арабските бунтове трябва да са сериозен сигнал за тревога.
Ръстът на цените и наемите за жилища вече провокираха локални бунтове в редица руски градове. Ако се добавят към тях и протестите заради ръста на безработица и отсъствието на социални перспективи, бедата може и да се случи съвсем реално.

Както се изясни, бунтове задължително стават там, където управляват тирани или населението тъне в нищета, или пък усилено работят спецслужбите на „неприятелски" държави.По-скоро обаче към въстание може да бъде провокирана несъстоялата се и обедняла средна класа в страни с либерално-авторитарен режим.
Тази прослойка от населението днес представлява мощната движеща сила на революцията, както беше пролетариатът по времето на Маркс.И ако тогава основното оръдие на революционната борба беше уличното паве, то днес е мобилният телефон, с достъп до Интернет.

Братя блогъри Да-а! Ето как арабският свят вече ни бие по човешко достойнство и организирана борба за полиически права! (б.м.)

Не братя мюсюлмани, не братя социалисти и не братя либерали стоят зад масовите народни вълнения в Египет. Зад тях стоят млади хора, обединени от явлението „социална мрежа".

Това пише в коментара си „Пряката демокрация" Саад Мехио, политически коментатор на изданието от Обединените арабски емирства „Al Khaleej".
Именно социалните мрежи, според него предизвикаха вълната от демонстрации, която се стовари върху Египет, подобно на преврата в Тунис, който също излезе от традиционните рамки на дейността на политическите партии и профсъюзите, превръщайки Facebook, YouTube, Twitter и блоговете в инструменти за саморганизация на мащабното народно движение.Преминаваме от обикновеното възприемане на социалните мрежи към новото понятие „интернет-общество".
Но сега да се спрем на опита на Тунис, Египет и Йордания, който за пръв път в историята на арабския свят внезапно разкри нещо непознато досега: пряката демокрация.
Както е известно, пряката демокрация, или както още я наричат „чиста демокрация", е форма на управление, при която властта принадлежи не на представители или на ограничен кръг от елита, а на група хора, включваща целия народ и всички жители на страната, които сами избират пътя си на политическо развитие. Тази група хора има правото да издава закони, да контролира изпълнителната власт, да избира и сваля от поста представители и висши чиновници, да раздава правосъдие.
Първата в историята демокрация се появява в Атина през V век приди новата ера, но тя не е истинска демокрация, защото жените и робите са лишени от политически права. Ако говорим за демокрация през Средновековието, то нейното разпространение започва през XIII век в селата и малките градове на Швейцария. През 1847 година швейцарците получават право да отменят решенията на чиновниците с референдум, а през 1891 година - с поправка в конституцията страната поема по пътя на всеобщото гласуване.
Федералното устройство на САЩ произлиза от представителната (парламентарна) демокрация, но в половината от щатите действа пряка демокрация и гражданите могат да изразяват своята воля на референдуми.
След като през 90-те години на ХХ век се утвърждава ролята на Интернет в обществено-политическата сфера, възниква понятието «електронна демокрация». Тази демокрация използва съвременните средства за комуникация, за да помогне на народното волеизявление. До този момент такава демокрация съществува в много ограничена форма и се прилага само Швейцария и Швеция.
Но ако се водим от определението, то именно такъв вид пряка електронна демокрация използват младите хора в Тунис, Египет и Йордания, само че не за да участват в управлението, а за да сменят властта в страната или да пренасочат политическите процеси в друго русло.До тук опитите за прилагане на такава демокрация са изключително впечатляващи, особено при формулирането на исканията на различните слоеве на населението и при организацията на протестните акции, принудили властите да отстъпят и да започнат да изпълняват исканията на народа.
В същото време традиционните политически партии, в това число и големите ислямски обединения, буквално са с вързани ръце и крака, защото не притежават достатъчна мобилност и гъвкавост, за да подтикнат хората към действие.
Например, вестник Financial Times пише за демонстрациите в Египет: «Силата на протестиращите е в това, че те не са свързани с нито едно политическо или идеологическо движение - те са обединени от конкретни общи цели, които се формулират и обсъждат в Интернет».
Под Интернет в дадения случай се имат предвид социалните мрежи, които оказа се могат да влияят на природата на политическите процеси, да ги променят и направляват и дори да ги предизвикват.

ГЕРБ губи, БСП настъпва – (ето една типично манипулативна статия в общественото пространство!? От кое пръстче са изсмукани заключенията в края й не е ясно, но думите вече са произнесени, и то погрешно. А те премодулирайки из нечии уста ще се превърнат в познатата ни изкривена житейска истина. Хора! Не се поддавайте на такива недоказани аргументирано измислици! Те са ни вредили и продължават да вредят на обществото. /б.м.)

Бушуващият през последните месеци скандал с телефонните разговори на властимащите се отрази негативно на рейтинга на ГЕРБ.
Това показват данните от последното социологическо проучване на агенция АФИС.

Само за месец доверието на народа към управляващата партия е спаднало с 4 пункта. В същото време подкрепата за основният им конкурент БСП е нараснала с 2 пункта.
Така дистанцията между двете водещи политически сили при евентуални извънредни парламентарни избори вече е само 9%.
Много по-съществена изглежда промяната, ако картината се сравни с данните от февруари миналата година. Партия ГЕРБ е стопила почти цялата си електорална периферия и вече личат загуби и в нейното твърдо ядро, смята социологът Юрий Асланов.
Спрямо БСП се наблюдава обратната тенденция - червената партия е възстановила изцяло предишните загуби на твърдото си ядро и в момента разширява електоралната си периферия.
Ако двете тенденции останат свързани с правопропорционална зависимост и запазят устойчивия си темп, би трябвало да очакваме, че към момента на предстоящите избори в края на годината силите ще бъдат напълно изравнени, допълва Асланов.Според проучването, в основата на срива на доверието към правителството е катастрофичният спад в доверието към една от ключовите фигури в кабинета - тази на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов.
За няколко месеца през миналата година той измести от първото място на рейтингите премиера Бойко Борисов и изглеждаше като безалтернативен фаворит за предстоящата президентска надпревара.

Днес обаче Цветанов заема неблаговидното пето място в общата класация на политиците. Тенденция е да загуби и тази си позиция. На практика вътрешният министър завлича надолу не само кабинета, но и партията ГЕРБ, тъй като името му продължава да се свързва и с предишната му организационна битност на партиен лидер, смята социологът (знаем кой е въпросният социолог, и чии интереси поддържа и лансира! Хайде баста!/б.м.).

На този фон Бойко Борисов продължава да бъде най-одобряваният политик, макар и той да е загубил част от доверието на избирателите.
Той е най-предпочитаният за поста, който заема - министър-председател, а в същото време е и в числото на най-харесваните кандидати за президент на републиката.

Като цяло в страната расте масовото усещане за покачващо се политическо напрежение. Оттам се увеличават и обществените нагласи за промяна в управлението, показва проучването.
Към днешна дата делът на хората, които се обявяват за извънредни парламентарни избори, не е преобладаващ, но е налице тенденция към постоянното му увеличение.
На този етап мнозинството от избирателите предпочитат премиерът да смени някои от министрите си. Засега отказът му да предприеме тази промяна води до ръст на дела на анкетираните, които искат извънредни избори.

Няма коментари: