вторник, 10 януари 2012 г.

НОВОГОДИШНИ СУРВАЧКИ за 2012 година!!!

Фирмите - монополисти са подали най-много изпълнителни дела при частните съдебни изпълнители - 09.01.2012 / 14:20
Най-много искове за налагане на възбрани върху недвижима собственост от страна на частни съдебни изпълнители през изминалата 2011г са постъпили от фирмите извършващи комунални услуги. В сравнение с предходната година те бележат ръст. Това са на първо място „Топлофикация Перник", а след това са „В и К" и ЧЕЗ. След тях следват банките, юридическите и физическите лица. Това информира частният съдебен изпълнител Елена Добренова.

На въпроса - вярно ли е, че

частните съдебни изпълнители влияят негативно върху търговията с недвижими имоти предлагайки за продан имоти на дъмпингови цени, съдия Добренова заяви: "Процедурата по налагане на запор и продажба както на движимо, така и на недвижимо имущество е строго регламентирана в ГПК. Чл.484 регламентира описа на имуществото на длъжника. След като се изготви описът и изтекат съответните срокове за влизане в сила на действията, съдия-изпълнителят е длъжен да изготви обявление за съответната продан. Самите наддавателни предложения /чл.489 от ГПК/ се подават на регистратурата на Районния съд от кандидатите за участие в наддаването. Държа да подчертая, че съдия-изпълнителят започва първата по ред продажба при начална цена, която е 75% от пазарната оценка на имота. Тази оценка се извършва от лицензиран оценител, който задължително трябва да е вписан в Камарата на независимите оценители в България. За изготвената оценка на съответния имот се информират двете страни- кредитор и длъжник. Тази оценка се разгласява чрез обявление, което задължително се качва на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители, за да е достъпна за повече хора. На този сайт се изнасят обявления не само за Перник и областта, но и за цялата страна. Всички съдебни изпълнители са задължени да качват обявленията за продажбите, които им предстоят. Обявление за предстоящата продажба се поставя и в: Районния съд - в деловодството на държавния съдебен изпълнител по местонахождение на имота, в общината, на чиято територия е имота, в кантората на съответния съдя-изпълнител и едно обявление се прилага по делото. Ако не се е реализирала първата продажба, втората стартира при 80% от обявената цена на първата продан. Например, ако пазарната цена на имота е била 50 000 лева, то на първата продан цената му ще стартира от 37 500 лева, а на втората ще стартира от 30 000 лева. Това ще рече с 20 000 лева по-малко от пазарната му цена, но това са изискванията, които трябва да прилага съдия-изпълнител според ГПК. Публичната продажба тече в рамките на един месец и всеки може да участва в наддаването".

На въпроса - вярно ли е, че частните съдебни изпълнители налагат възбрани върху скъпи недвижими имоти за дребни задължения за парно, вода и ток, Елена Добренова отговори: "Според закона, цялото имущество на длъжника служи за удовлетворяването на задълженията към неговия кредитор или кредитори. За да се наложи възбрана, то тя е била поискана от кредитор, а не е прищявка на частния съдебен изпълнител. Ако кредиторът пожелае да се наложи определена възбрана, тя ще бъде наложена при положение, че исканията на кредитора са законосъобразни. Съдия-изпълнителят първо преценява дали искането на кредитора е допустимо и дали то не касае несеквестируеми вещи и т.н. Трябва да напомня, че след като се образува едно дело, съдия-изпълнителят отправя писмено запитване към НАП дали съответният длъжник има задължения към държавата. Ако има, по закон те автоматично се присъединяват към този дълг. Така че, ако съответният длъжник има борчове към държавата в размер на 20 000 лева, а към „Топлофикация"- 3000 лева, всичко се присъединява и съдия-изпълнителят пристъпва към удовлетворяване, в което приоритет има държавата.

По отношение на твърденията, че през 2011г е имало бум на продажби на недвижими имоти, частният съдебен изпълнител Елена Добренова заяви: "Пускането на един имот на публична продан съвсем не означава, че той веднага ще бъде продаден. Ние може да изнесем на продан 20 имота, но това са продажби, които се въртят във времето. При мен има ипотекирани, които се въртят вече втора година и са излизали 6 пъти на публични продажби без резултат. Това създава впечатление, че се продават много имоти. Искам да подчертая, че през 2011г търсенето на недвижими имоти беше изключително слабо като цяло. Миналата година през моята кантора са продадени 4 имота от обявени за продан над 20. Имала съм дела с ипотекирани по 5-6 имота. Това, че имотите са обявявани на по-ниска пазарна цена не означава, че това удовлетворява пазара. Той е изключително свит, дори бих казала замрял. Така че частните съдебни изпълнители не са причината за вялата, да не кажа дори блокирана, търговия с недвижими имоти. Искам да напомня, че частният съдебен изпълнител е институция, чиито действия са нормативно регламентирани от закона. Ние подлежим на строг контрол. Първият етап на контрол са жалбите, които се отправят към окръжните съдилища, които постановяват дали действията на частния съдия-изпълнител са законосъобразни или не. Втората проверка, на която подлежим е Министерството на правосъдието. Всеки от нас осъществява дейността си така, че да не бъде санкциониран и да не накърнява имиджа на институциите над него. Върху голяма част от имотите частният съдебен изпълнителят събира ДДС и върху таксите, които налага също. Всички тези налози автоматично, след влизането на постановлението в сила, се внасят в държавния бюджет.
На въпроса - кои вземания при частните съдебни изпълнители са преобладавали през 2011г, съдия Добренова поясни, че най-много изпълнителни дела в нейната кантора са предявени от фирмите, които предлагат комунални услуги: „Топлофикация Перник", „В и К" и ЧЕЗ. „Има и други изпълнителни производства, свързани с междуфирмената задлъжнялост, която е огромна. Не са малко съдебните дела на физически лица.Банките също предявяват искания за просрочени кредити. Преди това, обаче те предприемат редица стъпки с цел да се намери разумно решение за просрочения кредит и за двете страни. Ако такова няма, едва тогава пристъпват към завеждането на съдебен иск срещу длъжника", заяви Елена Добренова
По http://www.pernikmedia.net/bg/articles/article2378.html


Ах, тази криза, какви съвършени неща прави тя в живота ни!!!??? Кризата направи модерна професията частен съдебен изпълнител ...”

Георги Дичев: Ръстът на дела срещу длъжници ще продължи / Председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители пред "Капитал"

През последните години камарата отбеляза сериозен ръст на делата срещу длъжници. Продължи ли тази тенденция през 2011 г.?
През миналата година имаше увеличение на изпълнителните дела, макар и по-слабо от това през 2010 година. За сравнение през 2009 г. са заведени 110 000 дела при частните съдебни изпълнители, а през 2010 г. - 140 000. Ако тенденцията от 6-месечието се запази, прогнозите за 2011 г. са за 160 000 дела срещу длъжници. Причините за този продължаващ ръст са няколко – основните са икономическата криза и междуфирмената задлъжнялост. Освен това гражданите и бизнесът повече си търсят правата. Продължава тенденцията най-много да са заведените дела в полза на търговци, следвани от банките. След тях се нареждат гражданите като кредитори.

Каква част от заведените дела стигат до публична продан?
Относително малко. Статистиката на камарата показва, че за първата половина на 2011 г. има 3300 публични продажби при около 80 000 изпълнителни дела. Това означава, че около 4% от заведените дела през годината са приключили с продан – успешна, защото има и много неуспешни. Това е само статистика на недвижимите имоти. Отделно за първата половина на годината има 1000 продажби на движими вещи. По този показател има намаление - през 2010 г. например е имало 2200 продажби на движими вещи, а по всичко личи, че статистиката за 2011 г. ще покаже по-малко.

Да, но зад тази бройка се крият големи активи. Като движими вещи се разпродават цели предприятия.
Така е, ако се продаде търговското предприятие, то ще бъде отчетено при движимите вещи. Но не това е големият проблем. Когато се стигне до принудителна продажба, предприятията се обявяват като отделни активи, тъй като чисто законово в тези случаи не може да бъдат продавани като съвкупности. А това икономически не е добре нито за кредитора, нито за длъжника, защото няма да постигнат добра цена. Обикновено зад тези продажби стои банка или много голям кредитор, в чийто интерес е да получи най-високата цена. А това е възможно най-вече при продажбата на цяло предприятие. Така то запазва предмета си на дейност, машините... изобщо целия алгоритъм на производство. Да не говорим, че при сегашния режим, ако някой инвеститор иска да купи цялото предприятие, трябва да наддава за него вещ по вещ.

От кой опит обикновено са успешни публичните продажби?
Ако говорим за имотните активи, процедурите за тях не са откъснати от общия тренд на пазара на имоти. Ако един имот се пусне на подходяща цена, интерес има. Практиката обаче показва, че на първа продан много рядко се стига до продажба. Обикновено купувачите изчакват, защото виждат, че тенденцията на пазара на имоти е низходяща. Ако началната цена е по-ниска, привлича като магнит потенциални купувачи. Така се стига до наддаване и може да се постигне дори по-висока цена в сравнение с очакванията. Обратното е в случаите с висока начална цена. При тях обикновено се явява само един купувач, няма наддаване и той придобива имота на обявената цена.

От какво зависи кой подход ще бъде избран?
Най-често сериозен фактор при тези продажби са банките, доколкото при тях има много ипотекирани имоти. Лошото е, че при търгове някои банки се водят от стойността на вземането си, а не от пазарните реалности. Така има доста имоти със смущаващо високи цени. Трябва да минат много процедури, за да се стигне до реална стойност на такъв имот и до сделка.

В кои случаи самите банки се явяват като купувачи?
Най-често при публична продан на големи имоти, заложени като обезпечения по отпуснати от тях кредити. В кризата и при липсата на инвеститори за такива активи рядко се намира купувач и някои банки са принудени да се явяват на търговете. В тези случаи е важна не толкова собствеността, колкото възможността да погасят голяма част от дълга и да освободят провизии. Какво ще правят с имота решават те.

В останалите случаи кои са крайните купувачи на тези продажби?
По принцип купувачите са фирми, на които им трябва точно определен имот – било складова база, парцел, хотел или някакъв друг тип сграда. Въпреки кризата има и фирми, които са добре финансово и се включват в търговете. Това обаче се случва рядко. В по-масовия случай купуват самите банки или свързани с тях дружества.

Очаквате ли по-висока активност на банките в изпълнителните дела?
Да, при положение че хората и бизнесът са в тревожно финансово положение, логично е необслужваните кредити все повече да стигат до съд и съдебен изпълнител. Доколкото знам, това е и очакването на много от банкерите. При този ръст на междуфирмената задлъжнялост и от този кръговрат едва ли ще се появи изход. Така че банките надали ще изместят бизнеса като взискател номер едно, но ще нараснат и техните искове.

Как се финансират такъв тип сделки? Една банка вече обяви, че отпуска кредити за придобиване на имоти при публична продан.
Цялата правна структура на публичните търгове е такава, че възможността за дългово финансиране е малка. Причината е, че имотът се продава въпреки волята на длъжника и няма как да се учреди ипотека върху него. В същото време заради краткия 7-дневен срок за плащане на цената купувачите трябва да имат предварително осигурено финансиране – дали чрез кредит, дали чрез собствени средства. Ние приветстваме такива банкови продукти, защото така ще има повече кандидати на търговете. А това е в интерес и на кредитора, и на длъжника, защото така имотът има шанс да се продаде по-бързо и на по-висока цена. А иначе в много случаи се извършва продажба, но длъжникът си остава длъжник, защото приходите не покриват размера на задълженията му.

Каква ще е 2012 г. за вашия бранш?
Трудно ми е да прогнозирам. Ако има тенденция към икономическо подобряване, каквато се усети към средата на миналата година в Западна Европа, при нас това ще се усети със закъснение от 6 месеца до година. Респективно това е и периодът, в който тенденциите в нашата сфера ще се обърнат. За съжаление виждате какво се случва в еврозоната – дълговата криза върна редица страни към стагнация. А нашата икономика е зависима от външни фактори и няма как сама да се справи. Затова очаквам 2012 г. да е още по-тежка за бизнеса и банките и като цяло ръстът на исковете към длъжници да продължи.

По Капитал.бг

От днес лекарите вече не могат да бъдат съдени за подкуп/08 Ян. 2012, 12:52

Читателско мнение от http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=633091.0

“Лекарите в болниците, както и учителите не са длъжностни лица и не могат да бъдат съдени и разследвани за подкуп, когато приемат нерегламентирани плащания. Това следва от Тълкувателно решение №2 от 21 декември 2011 г. на общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС).

В бъдеще те ще могат да бъдат обвинени единствено за приемане на имотна облага, за което Наказателният кодекс (НК) предвижда по-леки наказания, а най-важното е, че не се отнемат права да се упражнява професията, обясни за "Капитал Daily" Мария Радева, консултант по правно регулиране в здравеопазването.

До решението се е стигнало, след като ВКС е бил сезиран с въпроси от главния прокурор Борис Велчев заради противоречивата съдебна практика, включително и на самия ВКС, при присъдите за подкуп. Според Радева тълкувателното решение много ясно е разграничило лечебната дейност на лекарите от административната им функция. Когато медиците вземат пари за лечение, те не са длъжностни лица, но когато вземат пари в качеството си на административни ръководители, тогава попадат под ударите на съставите за корупция.

"Оказването на медицинска помощ не може да бъде оценено и като дейност, свързана с изпълнение на публични функции, каквито осъществяват нотариусите, помощник-нотариусите, частните съдебни изпълнители и помощник частните съдебни изпълнители. Публичната функция, дефинираща длъжностните лица, следва от обстоятелството, че по силата на изричен закон държавата им е делегирала определени свои функции, които са изцяло в нейните прерогативи", пише в тълкувателното решение.

В него съдиите са посочили като недлъжностни лица и заетите в "развитието на спорта и туризма, образованието, националните и общочовешките културни ценности, свободата на художественото, научното и техническото творчество, изобретателските, авторските и сродните на тях права", тъй като "би било несъстоятелно да се твърди", че упражняват публични функции.

Без отговор за партии, синдикати и изповедания

Без разглеждане е оставено искането за тълкуване дали могат да бъдат субекти на престъплението подкуп длъжностни лица от търговски дружества или други юридически лица, които не са обществени организации - например изповедания, партии, синдикати, съсловни организации и др. Според ВКС искането на главния прокурор не съдържа необходимите реквизити и освен това по поставения въпрос не е налице противоречива или неправилна съдебна практика.

Реално обаче съдиите са отговорили отрицателно с припомнянето, че още с Постановление №2 от 1980 г. на Пленума на ВС, както и с множество последващи съдебни решения" за тези лица е прието, че не могат да бъдат субекти на престъпления по служба и подкуп (Глава осма от особената част на НК). "В този смисъл е формирана константна съдебна практика при решаването на поставения въпрос, прегледът на която не показва данни за неправилно приложение на закона", твърдят съдиите.

Е, това е. Най-сетне българските лекари могат да си отдъхнат и спокойно да продължат да си вземат пари под масата без да се притесняват, че някой може от тук нататък да ги съди за подкуп. Което е справедливо, като се има предвид, че лекарите са едни обикновени занаятчии които упражняват дадена професия и даването на пари на такъв човек може да се счита единствено като благодарност за добре свършената работа, а не за подкуп. Да обвиниш лекар за подкуп е все едно да обвиниш сервитьора в ресторанта, който взима бакшиши от доволни клиенти, че взима подкуп. “

И ДРУГО : Може и да не е подкуп, но могат да бъдат подведени под други отговорности.
Може би изнудване? Или небрежност?

На http://www.vks.bg/vks_p10_107.htm
- е историята на самото тълкувателно решение

ЕТО И ПУБЛИКАЦИЯТА ОТ “Капитал Дейли”:
Върховният касационен съд: Лекари, учители и партийни длъжностни лица не отговарят за подкуп
За тях и за заетите в спорта, туризма и културата ще важи по-лекият текст в НК за имотна облага
Лекарите в болниците, както и учителите не са длъжностни лица и не могат да бъдат съдени и разследвани за подкуп, когато приемат нерегламентирани плащания. Това следва от Тълкувателно решение №2 от 21 декември 2011 г. на общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС).

В бъдеще те ще могат да бъдат обвинени единствено за приемане на имотна облага, за което Наказателният кодекс (НК) предвижда по-леки наказания, а най-важното е, че не се отнемат права да се упражнява професията, обясни за "Капитал Daily" Мария Радева, консултант по правно регулиране в здравеопазването.

До решението се е стигнало, след като ВКС е бил сезиран с въпроси от главния прокурор Борис Велчев заради противоречивата съдебна практика, включително и на самия ВКС, при присъдите за подкуп. Според Радева тълкувателното решение много ясно е разграничило лечебната дейност на лекарите от административната им функция. Когато медиците вземат пари за лечение, те не са длъжностни лица, но когато вземат пари в качеството си на административни ръководители, тогава попадат под ударите на съставите за корупция.

И други професии
"Оказването на медицинска помощ не може да бъде оценено и като дейност, свързана с изпълнение на публични функции, каквито осъществяват нотариусите, помощник-нотариусите, частните съдебни изпълнители и помощник частните съдебни изпълнители. Публичната функция, дефинираща длъжностните лица, следва от обстоятелството, че по силата на изричен закон държавата им е делегирала определени свои функции, които са изцяло в нейните прерогативи", пише в тълкувателното решение.

В него съдиите са посочили като недлъжностни лица и заетите в "развитието на спорта и туризма, образованието, националните и общочовешките културни ценности, свободата на художественото, научното и техническото творчество, изобретателските, авторските и сродните на тях права", тъй като "би било несъстоятелно да се твърди", че упражняват публични функции.

Без отговор за партии, синдикати и изповедания
Без разглеждане е оставено искането за тълкуване дали могат да бъдат субекти на престъплението подкуп длъжностни лица от търговски дружества или други юридически лица, които не са обществени организации - например изповедания, партии, синдикати, съсловни организации и др. Според ВКС искането на главния прокурор не съдържа необходимите реквизити и освен това по поставения въпрос не е налице противоречива или неправилна съдебна практика.
Реално обаче съдиите са отговорили отрицателно с припомнянето, че още с Постановление №2 от 1980 г. на Пленума на ВС, както и с множество последващи съдебни решения" за тези лица е прието, че не могат да бъдат субекти на престъпления по служба и подкуп (Глава осма от особената част на НК). "В този смисъл е формирана константна съдебна практика при решаването на поставения въпрос, прегледът на която не показва данни за неправилно приложение на закона", твърдят съдиите.

От отговора не става ясно дали от отговорност за подкуп са освободени и депутатите, които според дефиницията в НК за длъжностни лица биха могли да бъдат определени като партийни такива. "Капитал Daily" очаква отговор от главния прокурор дали разполага с "необходими реквизити", за да постави отново искането си за тълкуване.

Първо беше амнистията за безстопанственост
През март 2009 г. тройната коалиция прие закон за амнистията, който оневини всички, които до 1 юли 2008 г. са извършили престъпления по непредпазливост, сред които попада и безстопанствеността по непредпазливост - най-приложимият текст в Наказателния кодекс, по който можеха да се съдят длъжностни лица, покровителствали измами с бюджетни и европейски средства. Така бяха прекратени важни дела, а на прокурорите им остана възможността да обвиняват за умишлена безстопанственост - хипотеза, която се доказва много по-трудно пред съда.

Кой е длъжностно лице
Според чл. 93, ал. 1 от Наказателния кодекс "длъжностно лице" е това, на което е възложено да изпълнява със заплата или безплатно, временно или постоянно:
а) служба в държавно учреждение с изключение на извършващите дейност само на материално изпълнение (тоест тяхната дейност е помощна, техническа, обслужваща, като например чистачките - бел. ред.)
б) ръководна работа или работа, свързана с пазене или управление на чуждо имущество в държавно предприятие, кооперация, обществена организация, друго юридическо лице или при едноличен търговец, както и на нотариус и помощник-нотариус, частен съдебен изпълнител и помощник частен съдебен изпълнител.

Съдебна практика
"Попитах го защо се забавиха нещата, а той ми заяви, че докато не му платя 400 лв., няма да започне операцията... Той предложи да платя, когато махат конците, и аз нямах друг избор", разказва съпруг на родилка пред Окръжен съд – Варна. Делото е срещу лекар, заловен с белязани банкноти, който твърди, че намерените в частния му кабинет пари са договорени с пациента за конкретни медицински грижи. Две съдебни инстанции осъждат лекаря за подкуп и го лишават от права за една година. През януари 2011 г. ВКС преквалифицира деянието в неправомерно получаване на имотна облага и налага наказание "глоба в размер на 4000 лева". Съдът е решил, че лекарят неправомерно е поискал и получил от пациентката 400 лева, за да извърши операцията, но тъй като не е длъжностно лице, не може да отговаря за подкуп.

От разказан случай в блога на юриста Мария Радева, mariaradeva.com

КОМЕНТИРАЛ:
В зависимост от това, дали ТР на ОС на ВАС и ВКС се разглеждат като част от съдебната практика, нейното значение като източник на правото се променя. Съдебната практика в по-тесен смисъл, изключваща тълкувателните решения, има различно действие и същност. Съдебната практика като официално тълкуване, извършено от компетентен държавен орган - съда – има казуален характер. Както посочва проф. В. Таджер, тя няма задължително обвързващо действие, освен чрез конкретното решение. Опирайки се на законната сила на съдебното решение, авторът отказва да приеме, че съдебната практика представлява източник на правото според значението, което той влага в това понятие. Приеме ли се , че тълкуването в мотивите е задължително за страните, съдилищата и учрежденията, ще се окаже, те по всяко дело се извършва нормативно, а не казуално тълкуване. Възприемането на съдебния прецедент, в смисъл на решение с обвързващ в мотивите характер за други правораздавателни органи при разглеждане на аналогични случаи, както сочу проф. Таджер, е характерно за прецедентните правни системи. мотивите само отразяват изводите на съда, въз основа на които е постановено решението, т.е. диспозитива, който е източника на силата на пресъдено нещо - в този смисъл е и т. 18 от Тълкувателно решение № 1 от 4.01.2001 г. по гр. д. № 1/2000 г. на ОСГК на ВКС.
Друг е въпросът, че е налице несъответствие на приетото от Общото събрание на Наказателната колегия (ОСНК) на ВКС в Тълкувателно решение № 2 от 21 декември 2011 г. с чл. 6, ал. 2, изр. 1 от Конституцията на Република България. Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат. Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие и за Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС .Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната. Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.

ДРУГ коментирал:
То по силата на това решение излиза, че и съдиите и прокурорите, които не са на ръководни длъжности и не упрвляват чуждо имущетство не са длъжностни лица, с други думи могат спокойно да взимат подкуп, за да си вършат работата, така както преподавателите в университетие. Това е правен абсурд. В тълкувателното решение не е взет предвид трудовия статут на лицата, а именно дали са работещи на заплата или са свободна професия. Това решение е вярно само за онези лекари, които не са щатни служители на здравни заведения и работят само и единствено на свободна практика. Иначе е абсурдно.

И ДРУГ:
"Оказването на медицинска помощ не може да бъде оценено и като дейност, свързана с изпълнение на публични функции, каквито осъществяват нотариусите, помощник-нотариусите, частните съдебни изпълнители и помощник частните съдебни изпълнители. Публичната функция, дефинираща длъжностните лица, следва от обстоятелството, че по силата на изричен закон държавата им е делегирала определени свои функции, които са изцяло в нейните прерогативи"

Как да не е свързана с изпълнение на публични функции. Държавата ме задължава да заплащам здравни осигуровки, срещу което се ангажира да ми осигури медицинско обслужване. По същия начин ме задължава да заплащам данъци за да поддържа полицейски апарат и съдебна система, които да поддържат вътрешния ред и правосъдието. Защо поддържането на вътрешния ред и правосъдие да са публични функции, а здравеопазване и образование да не са? И за двете се плащат данъци и държавата има задължението срещу платените пари да осигури услугата.

И ОЩЕ ДРУГИ българи:
... Ами според мен и това е спорно. Моят личен лекар е свободна професия. Ако обаче ми поиска пари за да ми издаде направление, което е безплатно и покрито от касата? В случая изпълнява делегирана му от държавата публична функция, по същия начин както нотариуса и съдия-изпълнителя
... да, наистина, прав си зороастер. явно ключът в загадката е кое е публична функция и кое не, независимо от трудовия статут на професионалиста, който предоставя дадена услуга. То в такъв случй единственият орган, който може да наказва е професионалната организация и нейната етична или дисциплинарна комисия, ако се докаже че е нарушен етичния кодекс или има извършени непрофесионални действия. Но при положение, че законът е такъв хаос, не виждам как чрез подзаконови актове и вътрешни правилници, наредби и етични кодекси относими до отделните професии този въпрос може да бъде регулиран. Тук явно става дума за легализирана корупция.
... Остава само да сравниш и колко банки фалираха по времето на Виденов и колко след него.
Само че сравнението няма да бъде в полза на комсомолеца, който разсипа България !
Пък за законодателството - по времето на Виденов най-висшите нормативни актове бяха прословутите ГДУ-а, те стояха и над закони, и над правилниците за прилагането на закони.

ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО. НА КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА, ПРОСТО СЕ МАХА ОТ ТАЗИ ДЪРЖАВА ХАРАКТЕРНА С РАЗЮЗДАНАТА СИ ВЪВ ВРЕМЕТО АНАРХИЯ!

Бивш съветник: Обама е готов да удари Иран, за да не се сдобие с ядрено оръжие
(Тази публикация някак си от нищото е пействана в клъстъра http://bg.time.mk/. Но както винаги си има съответна причина. Четете по-надолу! – б.м.)

Никой не бива да се съмнява, че американският президент Барак Обама е готов да използва военна сила, за да попречи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия, ако санкциите и дипломацията се провалят, заяви бившият специален съветник на президента за Иран Денис Рос в интервю за агенция Bloomberg.

Обама е показал много ясно, че смята ядрен Иран за толкова голяма заплаха за международната сигурност, че "иранците не бива и да си помислят, че той няма да пожелае да използва сила", за да ги спре, заяви Рос, който две години беше в Съвета за национална сигурност към президента и една година работеше като специален съветник за Иран на държавния секретар Хилари Клинтън.

"Ако действаме военно ще има последствия, а ако не действаме, те ще са много големи", заяви Рос, оспорвайки твърденията на анализаторите, според които Обама би предпочел да "сдържа" един въоръжен с ядрено оръжие Иран, вместо да го нападне.

"Администрацията смята риска от това Иран да придобие ядрено оръжие за много по-голям от рисковете, който би донесло едно военно нападение", смята Рос, който миналия месец се върна във Вашингтонския институт за близкоизточна политика.

За разлика от Студената война, когато САЩ предпочитаха да сдържат въоръжения с ядрени ракети Съветски съюз, ситуацията с Иран в момента е по-особена, смята Рос. Държавите в Близкия изток нямат "основните правила" от времето на Желязната завеса, нямат достатъчно добри канали за комуникация и възможност да нанесат ответен удар, ако бъдат атакувани с ядрено оръжие, която възпираше двете суперсили да се нападнат изненадващо десетки години.

Потенциал за погрешна преценка

"Между израелците и иранците няма комуникация. Има всякакви видове местни фитили, които могат да разпалят конфликт. Когато две такива държави са на нокти и не могат да си позволят да атакуват втори, потенциалът за погрешна преценка или избухване на ядрена война по невнимание е просто твърде голям", обяснява Рос.

Един атомен Иран ще предизвика надпревара в ядреното въоръжаване между съседите и ще породи риск от разпространение на атомни оръжия в други държави и в ръцете на терористи.

Рос призна, че един военен удар също ще има тежки последици, като ответно нападение от Иран, или пряко, или чрез сателитни терористични групи по света, опит за затваряне на Ормузкия проток и скок на цените на петрола. Предвид тези рискове "никой не използва военна сила с лека ръка" и "никой не прибягва до нея в последния момент", коментира той.

Според Рос все още има време дипломатическите мерки срещу Иран да проработят и финансовите несгоди, предизвикани от санкциите, да го принудят да се откаже от ядрената си програма.

Петролно ембарго
Координираните усилия за затягане на наказателните мерки, включително предварителното споразумение за петролно ембарго в ЕС, новите американски санкции срещу иранската централна банка и натискът върху Япония и Южна Корея да намалят вноса на ирански петрол може в крайна сметка да убедят лидерите в Техеран да се откажат от ядрената програма, вместо да претърпят срив на икономиката, смята Рос.

Последните мерки бяха първите, които "реално засегнаха ядрото на приходите на иранската икономика, а именно продажбите на петрол", твърди той. В исторически план "когато иранците се почувстват наистина притиснати, те започват да търсят изход от ситуацията".

Лидерите на ислямската република се съгласиха на примирие с Ирак, спряха убийствата на ирански дисиденти в Европа и се отказаха от обогатяването на уран през 2003 г. само след като тези действия вече "не си струваха цената", отбелязва Рос.

Според него в момента Иран страда от международния натиск повече отвсякога. Рос определя като блъф заплахите на Техеран, че ще затвори Ормузкия проток. Той смята, че целта на тези заплахи е да спечелят популярност у дома, където още от ислямската революция през 1979 г. борбите за власт продължават с нестихваща сила.

КОМЕНТИРАЛ:Това(горното) заглавие е доста подвеждащо-мнението на един бивш съветник само, хубаво е да има балансирани новини отразяващи и мнението на честни политици, които не желаят трета световна война.

Ето една балансираща новина от “Вашингтон таймс”:

IRI и Венецуела издават съвместно изявление в понеделник в осъждане на империалистическо ционистката заплаха от война, срещу търсенето на мир от независимите държави.

Иран: посещение в Латинска Америка и за смъртта на един американски гражданин - ограничения на съдбата чрез натиск - резюме за посещението на иранския президент в Латинска Америка според “Вашингтон таймс” от 09.01.2012 г.

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад е пристигнал в неделя на международното летище в Maiquetia, Венецуела. Г-н Ахмадинеджад планира да посети Никарагуа, Куба, Еквадор и евентуално Гватемала. (Associated Press)

Напрежението между САЩ и Иран е достигнало нови висоти в понеделник, когато президента на Иран се е срещнал с лидера на Венецуела, и на фона на разменените съобщения помежду им се е разбрало, че Техеран е издал смъртна присъда за американски гражданин, обвинен в шпионаж в полза на ЦРУ. А в понеделник служител на агенцията за ядрено осведомяване при Обединените нации е съобщил и потвърдил, че Иран е започнал обогатяване на уран в подземно планинско съоръжение, което би било трудно за атакуване при евентуално въздушно нападние.

Конгресменът Илеана Рос-Лехтинен от Флорида, представител на републиканците и председател на комисията по външни работи на Камарата е изразила притеснението си от турнето в Латинска Америка на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, което се явява сигнал за полагане на стратегически усилия за изграждането на леви съюзи в западното полукълбо против водената от САЩ политика за санкции срещу енергийния сектор на Иран: "Ние трябва да засилим нашите регионални съюзи, за да се изправим срещу яростната атака на анти-демократичните сили в Латинска Америка, чиято цел е да подкопаят нашата нация."

Г-н Ахмадинеджад и венецуелския президент Уго Чавес са се заканили на САЩ при срещата им в Венецуелския президентския дворец в Каракас: "Те ни представят като агресори" е казал г-н Чавес на Вашингтон. "Иран не е нападнал никого на фона на тези, които са хвърляли хиляди и хиляди бомби ... включително и атомни бомби? ". А г-н Ахмадинеджад е добавил, че Иран и Венецуела ще " бъдат винаги заедно", и е призовал г-н Чавес да стане "шампион в борбата срещу империализма."(Боже! Тези хора май живеят още в миналия век – б.м.)

Г-н Ахмадинеджад е обявил, че следващото му посещение ще бъде в Никарагуа, Куба и Еквадор, и във всички останали държави с леви убеждения или въобще комунистически такива, като целта му ще бъде, да се сприятели с тях, и да ги сплоти помежду им (интересно кои европейски държави ще бъдат в списъка му, за азиатските е ясно – б.м.). Очаква се да се разбере дали той ще присъства и на встъпването в длъжност президент на Гватемала на Ото Перес Молина на 14 януари! В тази връзка американската администрация е подчертала, че Гватемала не е включена в маршрута му, а гватемалски служители са заявили, че г-н Ахмадинеджад не е потвърдил, нито пък е отрекъл дали той ще бъде там. Неговото присъствие може да бъде шамар за САЩ, тъй като консервативният г-н Молина, бивш офицер от армията, представлява един от регионите на няколкото нововъзникващи съюзници на САЩ. Гватемала също има новопридобито стратегическо значение за Иран: Малката централно американска нация наскоро е била прослушвана във връзка със заемане на едно от непостоянните места в 15-членния Съвет за сигурност при ООН през 2012 г. и 2013 г..

ОСЪДЕНИЯ: На видео изображение, направено от IRIB-телевизия на Иран, САЩ гражданина Амир Мирзаей Hekmati, обвинен от Иран за шпионаж в полза на ЦРУ, седи в революционен съд в Техеран. Един ирански съд е съдил г-н Hekmati и го е осъдил на смърт е предало държавното радио ДПА. Г-н Hekmati е с ирански произход и е бивш морски пехотинец. (Associated Press)

На http://www.washingtontimes.com/topics/amir-mirzaei-hekmati/ четете за:
- САЩ осъжда Техеран заради смъртната присъда над американец
- СЕ потвърждава иранската ядрена работа в бункер
- Иран се стреми към смъртта на американски гражданин обвинен в шпионаж
- Брифинг Страница: Близкият изток
- САЩ осъжда смъртната присъда
На http://www.washingtontimes.com/news/2012/jan/9/iran-sentences-american-death-cia-case/ - историята на американския гражданин

Администрацията на Обама вчера е заявила, че е наясно със случващото се, но не може да потвърди истинността на иранските доклади, оповестени по държавното радио на Иран, че е издадена смъртна присъда за гражданин на САЩ Амир Мирзаей Hekmati, който е бивш морски пехотинец, а сега военен преводач, и че е обвинен в шпионаж в полза на ЦРУ.
"Ако е вярно, ние силно осъждаме тази присъда", е заявила говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд. "Твърденията, че г-н Hekmati или работи, или е бил изпратен в Иран, от ЦРУ са просто неверни." Въпреки че е роден в Аризона и завършва гимназия в Мичиган, г-н Hekmati е с ирански произход, и сега Техеран го обвинява, че е в Иран на специална мисия на американското разузнаване.
Бащата на г-н Hekmati, е от професорската общност на колежа във Флинт, Мичиган и публично е заявил, че синът му не е агент на ЦРУ, а е на посещение при бабите си в Иран, където и когато впрочем е бил арестуван.

При липсата на дипломатически отношения между Техеран и Вашингтон, американските власти се надяват иранските власти, да позволят на швейцарски дипломати достъп до г-н Hekmati в затвора. Швейцария представлява интересите на САЩ в Иран.

Заплаха от Уран-обогатяване
По-горе казахме, че Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е потвърдила твърденията на Иран, че се напредва с тайна програма за обогатяване на уран в силно укрепено ядрено съоръжение във Fordo, в северната част на град Ком.

Говорителят на агенция е направил изявление, в което се казва: съоръжението Fordo е под око "за съхраняване и наблюдение" от страна на МААЕ. Агенцията достоверно докладва и предава иранските претенции, за постигане на 20% обогатяване на уран в съоръжението. За да се достигне обогатяване от оръжеен клас, то уранът трябва да бъде обогатен до 90%. Дейностите във Фордо са мирни и насочени към производство на гориво за ядрен реактор, който да прави медицински радиоизотопи, които пък да се използват за лечение на пациенти с рак. Въпреки това, 20%-о обогатяване, потвърдено от МААЕ далеч надхвърля 3% до 5% нивото, необходимо за захранване на ядрен реактор за електроенергия и е сигнал за потенциално тревожен uptick от предишните нива, докладвани от Иран.

"Когато се обогатява до 20%, не би могло да има притеснения ако става дума за мирна програма", каза г-жа Нюланд от Държавния департамент. Но това надхвърляне от 3-5% може да отведе до различен вид ядрена програма въобще.". Докладваното определено повдига страхове за иранска ядрена програма, която е по-близко до реализирането на бойни глави, нещо което отново повдига призрака за САЩ и европейските съюзници, че последните седмици на 2012 година са изградили международна инерция около санкциите, насочени към блокиране на иранската ядрена програма.
САЩ призовават страните "да се замислят за днешния иранския режим, и да се опитат да разберат, че ядреният диалог на Иран с международната общност е погрешен", каза г-жа Нюланд. "Това е в интерес на всички държави, включително и за страните от Латинска Америка, където г-н Ахмадинеджад е на посещение, и където Иран трябва да докаже мирните си намерения относно ядрената му програма за пред света", добави тя.

Трябва да се предвидят санкции ако се случи неизпълнение на издаваните специални разрешения за чуждестранните фирми, които правят бизнес с иранския енергиен сектор. Администрацията на Обама признава комплекс пречки, които ще трябва да бъдат преодолени в реда за санкции в тази връзка, за да се постигне успех в по-широк международен мащаб. "За да бъдат тези санкции най-ефективни, те трябва да бъдат многостранни и да имат многостранно участие", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни. Неговото изказване изглежда бе насочено към Китай, който в понеделник сигнализира отвращение от санкции пред финансовия министър Тимъти Ф. Гайтнър при пристигането му в Пекин, където той ще търси подкрепа за ограничаване на китайската търговия на иранския петролен сектор. Цуй Tiankai- заместник-министър на външните работи в Китай, който зависи от маслото на Иран, се изказа срещу свързване на ядрения въпрос с петролната търговия: "Нормалните търговски отношения и енергийното сътрудничество между Китай и Иран нямат нищо общо с ядрения въпрос", каза той пред репортери.(ама колко може да се вярва на китайците??? – б.м.)

А на http://bg.time.mk/read/b00421b1cd/e795d5df30/index.html- още подсказки по темата. Инак клъстърът ни друго не предлага, за това което светът го интересува

Ето едно интересно място за четене от почти първа ръка
- http://english.iribnews.ir/


1 коментар:

супермаркет каза...

То хубаво, ако имаш задължения към държавата 20 000 да ти ги прибавят към другите, ами ако нямаш? Неможе ЧСИ да ти даде апартамента за продан и то на каквото цена си иска, защото дължиш 3 хиляди лева на топлофикация, ЧЕЗ или ВиК. Това не отговаря на реалността и според мен това е поредния "случаен" пропуск в закона. Трябва да има някакви условия, критерии и правила за вземането на такова решение от частен съдия изпълнител.