сряда, 15 февруари 2012 г.

Започна се с “измиването на ръце” по АСТА!

Сн. Измиването на ръце се извършава индивидуално, а не колективно. Потребителите на Нета са освободени от това задължение! Остават стотина “.......” да хванат сапуна!

Думи ма министъра в публикация на “Дневник”: http://bg.time.mk/read/dfb0ec4873/bf0607287c/index.html
“...По думите му той е бил убеден, че това споразумение е добро за България предвид факта, че немалко български производители страдат от фалшифицирането на техните търговски марки.”
АМИ ЗАЩО НЕ ПОСЪОБЩИ НЯКАКВИ ЦИФРИ В ТАЗИ ВРЪЗКА – защото това “немалко” е буквално смехотврно нищожно като данна за мотивация по подкрепата му за АСТА, а бълг.потребители на Интернет са все пак ... милиони”

За тези следващи му думи само може да се каже едно гръмко ХА-ХА-ХА в същата публикация “Според него обаче мнението на хората трябва да е в основата на взимане на решения от ръководителите и когато имало дори и намек за съмнение, трябвало да се вземе под внимание. Заплахите обаче не били определящи за решението.” Е, те са най-верното което ще се случи за съжеление!

Сн.Позицията на страната ни е да премахнем бацилите от телата си, дето са ни полазили!


ДА! Това е истинската позиция на страната ни "премахване на бацилите в управлението ни", която представлява 7 мил.население, останалото са си чисто техни измислици “Трайков категорично отхвърли твърденията, че с решението за спиране на ратификацията „се ослушваме какво ще реши Европа“. По думите му това е позиция на страната ни, която ще трябва да защитаваме пред европейските ни партньори.”.
АКО СПРАТ ДА СЕ ОСЛУШВАТ, много вероятно е да са казали НЕ на АКТА още миналия месец, а не да карат посланика ни там да се подписва под глупости с извинение!

Сн. И маймунките си измиват ръцете понякога!
И вместо да се изразяват лицемерни надежди “Трайков изрази надеждата, че износът на ток ще бъде възстановен в края на следващата седмица. Заради високите сметки за парно министърът е поискал от държавния енергиен регулатор да провери дружествата за дялово разпределение.” В ТАЗИ ВРЪЗКА ДА СЕ СЪСРЕДОТОЧАТ ДА ЛИКВИДИРАТ ТЕЗИ ОФШОРНИ за съжеление на родна земя БУКВАЛНО НЕЗАКОННИ ДРУЖЕСТВА – те нито работят с надлежна техника, нито съвестно си вършат работата, а само заробват и всяват страх сред гражданството ни!

ДНЕС ЧАКАМЕ ДА ВИДИМ С КАКВО МАСТИЛО ЩЕ СЕ ПОДПИШЕ МИНИСТЕРСКОТО РЕШЕНИЕ!

Нели Кирилова

Трайков готов с оставката си, ако Борисов му я поиска 15.02.2012 10:12
Министърът бил убеден, че АСТА е добро за страната ниМинистърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е готов да подаде оставка, ако премиерът Бойко Борисов му я поиска във връзка с действията на България по споразумението АСТА.

Днес МС ще разгледа решение за спиране на ратификацията на международното търговско споразумение за борба с фалшификациите ACTA. Вчера министърът пое пълна отговорност за случилото се, независимо че преговорите по споразумението са започнали при предишни правителства. Трайков призна, че е подценил случая.
ACTA предизвика вълна от недоволство. В обществото се появиха съмнения, че споразумението дава възможност за следене в интернет и ограничаване на основните човешки права.

„Тъй като няма настъпили обществени вреди, тъй като нашият подпис е под условие, аз смятам, че стъпката, която предприех с предложението за промяна на решението, е достатъчно прагматичен начин за поемане на отговорност. Аз и сега, ако министър-председателят прецени, че е необходима друга санкция, бих подал оставката си“, заяви тази сутрин пред БНТ Трайков.

По думите му той е бил убеден, че това споразумение е добро за България предвид факта, че немалко български производители страдат от фалшифицирането на техните търговски марки.

Експертите от министерството продължават да смятат, че в АСТА положителните страни са повече от отрицателните, посочи той.

Според него обаче мнението на хората трябва да е в основата на взимане на решения от ръководителите и когато имало дори и намек за съмнение, трябвало да се вземе под внимание. Заплахите обаче не били определящи за решението.

„Действително подцених този аспект от споразумението, свързан с дигиталните права, което засенчи всичко останало в него“, призна Трайков.
Той обаче призова всички участвали в преговорите по споразумението през годините да дадат честна оценка пред себе си, особено Меглена Кунева, която защитавала правата на потребителите, а при започването на дебата по темата през 2008 г. тя все още е била еврокомисар.

Трайков категорично отхвърли твърденията, че с решението за спиране на ратификацията „се ослушваме какво ще реши Европа“. По думите му това е позиция на страната ни, която ще трябва да защитаваме пред европейските ни партньори.

Около 12 милиона лева ще са необходими за създаването на ново звено за управление на водния сектор у нас, каза министър Трайчо Трайков по повод новите му отговорности за контрол на язовирите.

Вече са проверени 103 язовири, като за шест от тях е установено, че имат нужда от ремонти и източване, за да се предотвратят наводнения.

Трайков изрази надеждата, че износът на ток ще бъде възстановен в края на следващата седмица. Заради високите сметки за парно министърът е поискал от държавния енергиен регулатор да провери дружествата за дялово разпределение.

RE на ББ:

АКТА разгневи Борисов. Трайков чака реакция за оставка! / 15.02.2012 12:15
България се оттегля от споразумението, премиерът размаха пръст на БСП

Премиерът Бойко Борисов реагира остро срещу позицията на БСП за АКТА и факта, че червените обвиниха властта за участието на страната ни в споразумението.
"Социалистите са водили всички тези преговори. Как не отидоха само на протеста да го оглавят за това, което те са договаряли. И както за всичко останало, контрата остава пак в правителството. Сега ние ще понесем политическата отговорност пред Брюксел с вземането на решението си днес", не скри гнева си министър-председателят.

Спирането на АСТА е наш успех, отсече премиерът

Премиерът дискутира на заседанието на правителството позицията на страната ни по повод споразумението АСТА.
"Опитаха се да се възползват от тревогите на хората за пореден път. С риск да ги разсърдя, но все пак е хубаво да приемат, че след всичките тези преговори години наред Трайков трябва да поеме вината. Не мога да го приема, защото те са толкова нагли, че ще минат един-два месеца, и ще кажат, че правителството на ГЕРБ е работело да влезе в сила АСТА. Затова с приемането на тази точка практически ние се оттегляме", каза премиерът.
По думите му от 2006 година до октомври 2010 година са проведени 11 кръга преговори.
"Държавите членки на ЕС са информирани устно и писмено за преговорите чрез Комитета по търговска политика на съвета, където г-н Станишев е бил информиран устно и писмено. Той е участвал в заседанията на Европейския съвет, българският еврокомисар Меглена Кунева е участвала в заседанията на Европейската комисия, където са се обсъждали тези въпроси", посочи премиерът.
Премиерът е убеден, че за всички тези шест години за пръв път има реален дебат.
"Нашето законодателство е хармонизирано, добро и достатъчно ефективно, за да се налага и подобни споразумения да подписваме. Надявам се, тогава колегите от опозицията да нямат претенции пък защо по тази тема, каза министърът.
И надявам се тогава с г-н Станишев да отчетем, че успехът ни е общ, както той самият казва, и тогава да не се скрие. Спирането на АСТА е наш успех, това ще си го запазя и се надявам, когато ни атакуват от другата страна, той да застане до нас да каже, да, това е наш общ успех, надявам се, заяви министър-председателят Бойко Борисов.
Премиерът допълни, че евродепутатите на ГЕРБ в Европейския парламент ще гласуват против споразумението.
Янаки Ганчев, председател на Асоциацията на потребителите на телекомуникации и интернет услуги заяви, от асоциацията са доволни от решението на правителството.
В същото време Трайчо Трайков заяви, че ако министър-председателят прецени, би подал оставката си.
Министърът каза, че се е извинил и е поел отговорността за подписването.
"Хората ме питат – какво значи поемане на отговорност, в случая, тъй като няма настъпили обществени вреди, защото нашият подпис е под условие, предстои ратификация. Аз смятам, че стъпката, която предприех с предложението в Министерски съвет за промяна на решението, е достатъчно прагматичен начин за поемане на отговорност, т.е. поправяне на нещо не добро", каза Трайков.
На днешното правителствено заседание министрите гласуваха предложението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма за спиране на участието на България в споразумението АСТА. България няма да предприема никакви действия по АСТА, включително внасяне за ратификация, до единна позиция на страните от ЕС.
С това на практика България спира всякакви действия по влизането в сила на споразумението, включително по ратифицирането му, съобщиха от правителствената информационна служба.
Решението за одобряване на АСТА бе прието на заседание на Министерския съвет на 16 ноември 2011 г. Споразумението беше подписано на 26 януари 2012 г. в Япония от ЕС и 22 държави-членки.
Споразумението третира търговските аспекти на правата на интелектуална собственост, които са предмет на общата търговска политика на ЕС. Единствено наказателно-правните разпоредби на АСТА са от споделена компетентност на ЕС и на държавите членки. Ето защо Решението на Съвета за подписване на АСТА от ЕС е прието единодушно от всички 27 държави-членки през м. декември 2011 г. и страна по Споразумението са ЕС и нейните държави-членки.
За сключване и влизане в сила на Споразумението е необходимо съгласие от Европейския парламент и ратифицирането му от всички държавите-членки. Предстои обсъждането на АСТА от Европейския парламент, като непостигането на съгласие от него ще доведе до прекратяване на процедурата по сключването му.
Независимо, че АСТА още не е факт, в много държави-членки на ЕС, включително и в България, е налице загриженост сред гражданското общество относно прилагането на АСТА и защитата на гражданските права и свободи и по специално тези на потребителите в интернет.
АСТА не налага изменения в действащото ни законодателство, но протестите срещу споразумението в много други европейски страни и у нас показват липсата на подкрепа сред широката общественост. В резултат, по информация от Постоянното ни представителство в Брюксел, Германия, Холандия, Кипър, Естония и Словакия все още не са подписали споразумението, като Германия вероятно ще изчака обсъждането в Европейския парламент. Правителствата на други страни като Полша и Чехия се обявиха за замразяване на инициираните процедури за ратификация до оценка на въздействието на АСТА.
По Актуално

Няма коментари: