петък, 23 юли 2010 г.

АМАН ОТ СЛЪНЧАСАЛИ ПОЛИТИЦИ!

Снимка: Животът ни е пепелник от фасове /.NET

Неплащането на осигурителни вноски може да бъде криминализирано
София /КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов се е съгласил да се криминализира неплащането на осигурителни вноски, както и да се проучи дали е възможно от следващата година да се увеличи с 2 процента вноската за пенсия, стана ясно след среща на премиера Борисов и социалния министър Тотю Младенов със синдикатите. Възможно е също да бъде прието плавно нарастване на осигурителния стаж и на възрастта на пенсиониране, както настояват профсъюзите, предаде БНР.
Правителството няма да приеме сега промените, които са свързани с пенсионната реформа. Целия август ще се преговаря със синдикати и работодатели. В рамките на този месец трябва да е ясно окончателната .”премиера Бойко Борисов.
Възможно е да няма рязко покачване на стажа за пенсия с 3 години, а плавен преход на нарастване на стаж и на възраст, коментира Тотю Младенов. „Може би ще се мине на вариант на по-плавно прилагане на тази мярка, както за стажа, така и за възрастта. Но ако приемем този вариант за по-плавно покачване на стажа, тогава ще отпадне бонусната система".

Ще се криминализира неплащането на осигуровките. Премиерът е подкрепил мярката и за целта през септември ще се приемат промени в Наказателния кодекс, коментира Тотю Младенов. „На второ място е затягане на контрола от страна на Националната агенция по приходите по отношение на стари задължения към Националния осигурителен институт. Продължаване на проверките в цялата страна на Главна инспекция по труда. За 1 месец над 530 човека са установени без трудови договори в страната".
От синдикатите стана ясно, че премиерът е поръчал анализ на НАП и Министерството на финансите колко повече пари ще се съберат в НОИ, ако вноската за пенсия скочи с 2% от началото на следващата година, както настояват от профсъюзите. Лично министър Тотю Младенов смята, че вноската трябва да започне да нараства. А от догодина централна лекарска комисия в НОИ ще има последната дума дали при решение на ТЕЛК за инвалидност ще се отпускат пенсиите.

Е, ХУБАВИЧКО ЛИ ПРОЧЕТОХТЕ ГРАЖДАНИ ТОВА ИЗВЕСТИЕ? Как ви се струват следните изреченийца:” Ще се криминализира неплащането на осигуровките.”; “Премиерът Бойко Борисов се е съгласил да се криминализира неплащането на осигурителни вноски, както и да се проучи дали е възможно от следващата година да се увеличи с 2 процента вноската за пенсия, стана ясно след среща на премиера Борисов и социалния министър Тотю Младенов със синдикатите.”; “Лично министър Тотю Младенов смята, че вноската трябва да започне да нараства.”; “За 1 месец над 530 човека са установени без трудови договори в страната. “
И ВСИЧКИ МЕДИИ (радио, телевизия, преса) НАПРАВО В ХОР БЕЗ ДА СЕ ЗМИСЛЯТ КАКВО СЪОБЩАВАТ ИЗОБЩО ЦИТИРАТ ГУРУТАТА НА ДЕНЯ, КАТО НОВИНА ОТ ПЪРВА РЪКА.

ДА НО ИМА И НОВИНА В ТАЗИ ВРЪЗКА ОТ “ВТОРА РЪКА”, КОЯТО ПЪК КАЗВА СЛЕДНОТО:

Малко извадки от настоящата ни, макар и преработвана Конституция:
“Чл. 16. Трудът се гарантира и защитава от закона.”
“Чл. 28.Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление.
Чл. 29.
(1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация.
(2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие.
Чл. 30.
(1) Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност.”
“Чл. 32.
(1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.”
“Чл. 48.
(1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.
...
...
...
(5) Работниците и служителите имат право на здравословни и безопасни условия на труд, на минимално трудово възнаграждение и на заплащане, съответстващо на извършената работа, както и на почивка и отпуск, при условия и по ред, определени със закон.”
“Чл. 51.
(1) Гражданите имат право на обществено осигуряване и социално подпомагане.
(2) Лицата, останали временно без работа, се осигуряват социално при условия и по ред, определени със закон.”
“Чл. 60.
(1) Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество.”

ТА:
1. Как се “гарантира” и “защитава от закона” въпросния труд на българския гражданин, в условията на вече 20 години безумен хаос в страната ни, а задължителната безработица вече е толкова ужасяваща, че хората са принудени да крадат, за да преживяват – за последното ежедневно сме информирани учтиво от медиите.
2. Юридичски погледнато първото изречение от чл.28 е пълна безмислица – освен ако някой не е решил да се прави на Бог, май имаме такива политици и законодатели. А съгласно второто изречение ни се дава пълен карт бланш да приложим (ние народа) най-строгото наказание над всички властимащи досега, защото очевидното посягане върху човешкия ни живот (мнозина мърцина измряха; други напуснаха страната ни; налични са висока смъртност и ниска раждаемост; работа, която да изхранва гражданина нему е осигурена; по никакъв начи за нищо в битуването си не е подсигурен и защитен горкичкия ни народ) и в този порядък на случващо ни се, е разумно предположението, че очеизвадно е засегнато съответно върховно право на българина.
3. Чл. 29 сякаш е за парлама в тази Конституция – защото “мъчение” е да не ти се дава право да работиш по конюктюрни рестриктивни и геноцидни правителствени решения в тази държава вече 20,5 години; “жестокост” е деца да бъдат изоставени от родителите си поради бедност; синове и дъщери да забравят, че имат родители, които да натирят из улиците ни, които вече са превърнати в бойно поле за клошарите; жестокост е съзнателно да лишиш болния от животоспасяващи го медикаменти или да му откажеш лечение, заради глуповати правителствени недоразумения между олигарсите в бранша; “безчовечно” е изкуствено нацията да се разделя на малко богати и много бедни, при положение, че бедните са носители на принадената стойност в държавата и бъдат държани непрекъснато в разединение; ...”унизително” както и неглиже, безпардонно да се практикува и прилага “насилствена асимилация”; унизително е властимащите дето разчитат на народния вот да бъдат избрани като такива, да въвеждат в управлението на държавата и битуването ни противоестествени на природните закони - унищожаващи човека с лицемерни презумпции ...
4. Нима не е медицински експеримент да предоставяш генномодифицирани и лошокачествени храни в дълъг период от време на населението (цял народ е свидетелл на този акт), да държиш хората в непрекъснат стрес повече от 20 години, да ги лишиш от адекватни медицински грижи ...?
5. Къде са личната свобода и неприкосновеност на гражданина след като зъл съсед може да досничи където трябва за теб; къде са те когато неправомерно те бъснат на улицата или ограбят, или понабият “случайно по погрешка” до смърт; или те изхвърлят от работа защото не си угоден някому, или пък въобще не те наемат защото си прекалено грамотен, знаещ и можеш – което е обикновената практика на т.нар.бизнесмени, съгласно (чл.32) и кой от гражданите някога е бил защитен от тези посегателства ? – а съдът ни е препълнен с подобни нерешени дела, които никога няма да дочакат справедливо решение и то защо – защото отсъства воля да бъде отсъдено нещо добронамерено във връзка с охуленити или буквално оглозгани “чест, достойнство и добро име” на всеки един от нас.
6. Буквално смехотворно е формулиран чл.48 от Конституцията ни “Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.” Ами има ли държава на тази земя, която да толерира недаването на право на труд? Та трудът на първо време осигурява насъщния ни, който се купува с парички, а не е бартерна стока – може би в миналото да е било така, но от доста векове насам нещата са се променили в полза на “труд-заплащане-пари” и тази схема още поне век няма да се промени. Та, питам, КАК ДЪРЖАВАТА НИ СЕ ГРИЖИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА УСЛОВИЯ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА Т-Р-У-Д? Като приватизира за нечии интерес фабриките и заводите, като разпарчаладоса земеделската земя и изби, преработи и изнесе добитъка ни, чрез конктюрни и интересчийски съкращения и създаване на условия за цъфтеж на сива икономика, чрез безхаберно, беконтролно, нехайно и безотговорно наглеждане и изпълнение на държавните бюджети ... ГОВОРИМ все за действия, които не предполагат и недоказват “грижи и условия за труд”!
7. Какво да се каже за чл.51 дето 20 години така е мачкан, захвърлян в разни кошчета за боклук, буквално оскверняван, грубо опорочаван и погазван от всеки един политик в тази държава? Всеобща тайна е, че въпреки, че имаме закони, то те не се спазват – и то не от баба Иванка на село, а точно от властимащите! И баба Иванка се оказва ОСНОВНАТА ПОТЪРПЕВША. ДОКОГА?
8. Чл. 60 е направо върха на политическия гьонсуратлък “Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество.” Добре. Установени със закон трябва да бъдат данъците и таксите, но закон гарантиращ някаква добронамерена и реално социална политика все пак! А какво правиме и що ли се визира със ” съобразно техните доходи и имущество” – като се има предвид какви са доходите на болшинството българи, които в общия случай или са никакви или нищожни, какви трябва да бъдат данъците и таксите ни при такова положение в нашия случай, вероятно заради социалната справедливост и истината някъде 0,001 % от “имането ни”! А дали е така? Не. Съвсем не е така дори по закон. Тогава излиза, че и този член от Конституцията ни е бутафорен....

И излиза, че чрез бутафорни, смехотворни, некореспондиращи с юридическата норма текстове (членове) е създаден Върховния ни закон! А от него произлизат още по-лоши подзаконови закони, наредби, правилници в реалния ни живот, за да стигнем до нововъведеното понятие “ще се криминализира неплащането на осигуровките”. Тези проблемни осигуровки дето 20 години не се плащаха съвестно от сивия бизнес, обладал всичко живо в държавата ни – та и цялата ни държава днес е посивяла все още от него. Но за да се излезе от “сивата” зона трябва да има ясна визия и възможност за замяната с друг цвят на тази сивота. Такива няма, и още 50 години няма да има.

А колебливостта на политиците ни по отношение криминализиране на неплащането на осигуровки определено нашепва две ясни неща за управлението и днес:
1. По принцип осигуровките се плащат от работодателя, работникът почти няма думата в това действие. Тогава се пита кой е “работодателя” и към него ли е адресиран горния цирк? Отговорът е, че на него не му пука, че той не е лоялен гражданин, никакъв бизнесмен не е , а е обикновен крадец на човешки труд, при което човекът изобщо не го интересува, и предвид смехотворните ни закони, изобщо не е мотивиран да заплаща поне дължимото по минималните заплати, които отвреме навреме раздава на трудещият се. Е, та тази порода хора ли ще бъде стресната с наказателен кодекс в тази връзка? Ако се прави такава поправка, тя ще е в контекст на “плаши Пейо кокошките” за тях (бизнесмените), което си е направо политически лобизъм за задълбочаване стреса над народа по отношение данъци и такси, бъркане по-дълбоко в скъсания му джоб и унищожаването му като трудова единица в страната.
2. Промени в НК във връзка с осигуряването, което напрактика ще пълни бюджета, говори че последният е в супер окаяно състояние и без перспективи за закърпването му и през следващата година. Будалите българи трябва по някакъв начин да се заблудят и да се отклони вниманието им от случващото им се – бодро крачене към закриване на държавата България. Е, ще се поразмесим с някоя и друга нация, какво толкова! Това “непопулярна антикризисна” мерка ли е? Г-да политици, много добре знаете, че такова понятие “непопулярни мерки” не съществува в политическия речник. Измислихте си го, не за да вършите народна работа, а за да преразказвате на останалите тук хора “приказки” дето даже не са и от “1001 нощ”! Лошо. Лошо правите, че така безпардонно ни лъжкуните. Но и ние няма да ви кажем що ще сторим в тази ситуация.

Ето го и потвърждението на разсъждението ми: от http://webcafe.bg/id_847381726


Борисов съгласен - затвор за неплатени осигуровки
Премиерът Бойко Борисов се е съгласил да се криминализира неплащането на осигурителни вноски от страна на работодателите, както и да се проучи дали е възможно от 2011-а да се увеличи с 2 процента вноската за пенсия. Новините дойдоха след среща на премиера Борисов със синдикатите.
Стихийно решение, тутакси нарекоха съгласието му от Българската стопанска камара.
Близо 400 млн. лева дължи бизнесът за осигурителни вноски на Националния осигурителен институт (НОИ). С 13 млрд. лева пък е олекнал бюджетът на НОИ заради намаляването на вноските при управлението на последните три правителства.
Социалният министър Тотю Младенов заяви преди дни, че евентуално увеличение на осигурителната вноска може да има не по-рано от 2012 г. Тя беше намалена с 2% от 1 януари т.г., тъй като понижението й беше обещано на бизнеса в предизборната програма на ГЕРБ. Конвергентната програма на правителството, приета през февруари т.г., пък предвиждаше още намаление на осигуровките до края на мандата на ГЕРБ - 2013-а.
С Борисов е постигнат консенсус и по искането на синдикатите за плавно повишаване на осигурителния стаж, съобщиха от КТ "Подкрепа" след срещата.
Въпреки че премиерът е склонил да се увеличи осигурителната вноска с 2% от догодина, преди това е изискал да се направи анализ на приходите, които ще влязат в бюджета от мярката.
По думите на Мика Зайкова от КТ "Подкрепа", подобна мярка би осигурила 400 млн. лева. Заради дупката, която зее в НОИ, синдикатите настояват неплащането и укриването на осигуровки да бъде наказвано по същия начин, както неплащането и укриването на данъци.
Идеята да се криминализира неплащането на осигуровки се чува още от времето на кабинета Сакскобургготски, но заглъхна заради съпротивата и лобитата на работодатели.
Зайкова съобщи, че около 1/3 от работещите у нас се осигуряват в момента на минимална работна заплата, която естествено не отговаря на реалните възнаграждения на хората.
Синдикатите са категорични, че ще започнат да принуждават работодателите да осигуряват работниците си на действителните им доходи. В момента повечето от тях предпочитат да стимулират служителите си с "пари под масата".
Лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев коментира, че за огромна част от проблемите е виновна нашата народопсихология, а не външни или природни фактори. Той даде пример със сринати държави, които са се издигнали до световни лидери, само защото са имали цел и солидарност.
"На една Полша човек може само да й се възхищава", заяви Тренчев. Той констатира и проблемите, които има в системата с липсата на трудови договори. На повечето работници е отказвано да подпишат трудови договори.
Той цитира известна поговорка, според която "ако изнасилването е неизбежно, по-добре легни и се наслаждавай".

Нели Кирилова

Няма коментари: