вторник, 19 април 2011 г.

СВОБОДАТА ПРОИЗВЕЖДА ... РОМАНТИКА - Хайде на протест, използвайки за това най-стария инструмент - тялото си!

Сн. Стандартът на живот за българина!?! - при покупката на основни продукти един български гражданин трябва да се труди поне три пъти повече в сравнение с жител в Западна Европа. ...

Из “Кръстосайте крака срещу властта”- //http://www.varnautre.bg - СВЕЖА идея от МОРСКАТА ни СТОЛИЦА:
... “Срещу какво бихме могли да кръстосаме крака в България? Срещу властта на безмозъчни политици, срещу грубиянщината и надувките на местни "мачовци", срещу полицейщината, срещу дилърите, срещу смрадльовци и комплексари, които удрят по масата "бе ти знаеш ли аз кой съм"... Срещу работодатели, които искат актуална снимка и те питат смяташ ли да забременееш, срещу мъже в лъскави анцузи, пазаруващи в мола...”

Може би си струва да се започне с един флаш моб, резултатът от който ще е хиляди - добре, айде, стотици седящи жени с кръстосани крака пред парламента? Все пак, когато жената е хладна и сдържана, е най-сигурният афродизиак - ако не за секс, поне за активни действия.

И ПРИРОДАТА СЕ Е РАЗВИХРИЛА ПРОТИВ ЧОВЕЧЕСТВОТО!


Серия от магнитни бури ще удари планетата идните дни,
предупреждава "Монитор". Силната слънчева активност е засечена от центъра за космическо време на американското метеорологично ведомство.
Само за април броят на магнитните бури е седем, като пет от тях вече минаха на 2-ри , 4-и, 8-и, 11-ти и 14-и. Предстоящите се очакват на 22 и 25 април. Силната слънчева активност ще донесе още поне 18 бури до края на годината. Според прогнозите останалите 13 ще бъдат през септември - октомври.
Част от предстоящите бури се очаква да са от най-високото пето ниво. От 2000 г. на Земята е имало 12 магнитни бури от него, които са били причина за срив в енергосистеми, прекъсване на радиовръзки и полярни сияния. Последната такава е била на 11 септември 2005 г. В последните години Слънцето се намираше във фаза на рекордно продължителна летаргия и сега активността му нараства.
Най-застрашени от магнитните бури са хората със заболявания на сърдечносъдовата система и хипертониците. Последиците могат да бъдат рязко понижаване или повишаване на кръвното налягане или сърдечни кризи. Според статистиката поне половината от инфарктите и инсултите стават точно в дни с повишена слънчева активност. Наблюдават се и проблеми като изпотяване, гадене и главоболие.

КАК ЖИВЕЕ БЪЛГАРИНЪТ В НАЧАЛОТО НА 21 ВЕК?

Българите плащат най-много лични средства за здраве
Българският пациент плаща най-много лични средства за здраве в сравнение с останалите страни от ЕС, съобщи д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването по повод днешния Международен ден за правата на пациентите, като цитира проучване на Световната здравна организация /СЗО/ от 2009 г. Българинът плаща близо 50 на сто от медицинската услуга, още докато я получава, докато европейският пациент плаща 20-25 на сто, сочи проучването.
Общите разходи за здравеопазване като процент от БВП са най-високи в Германия -12 на сто, а България е на последно място с 8 на сто. Публичните разходи за здравеопазване от БВП отнова са най-високи в Германия и отново нашата страна е на последно място. Публичните разходи на глава от населението, измерени в щатски долари, в България са 5-6 пъти по-малко, отколкото в другите страни от ЕС.
Най-доволни от здравеопазването в държавата си са холандците, сочи още проучването. След тях се нареждат гражданите на Дания и Ирландия, като българите са на последно място сред близо 30 държави. Преди България са страни като Албания, Румъния и Хърватия, каза още д-р Кацаров.
Военномедицинска академия получи приза за първо място в класацията, извършена от Българската асоциация за закрила на пациентите. Класирането е по 17 критерия - акредитация на лечебното заведение, брой преминали пациенти, налични специалисти, съответствие между първоначалната и окончателната диагноза, смъртност и др. На второ място е класирана болница "Токуда".

Българските потребители 2010: Евтина храна и стари дрехи
Потреблението, на което се разчита да е сред основните двигатели за растеж на българската икономика, продължава да се свива.
Домакинствата пестят и се опитват да компенсират намалелите си доходи, загубата на работа и поскъпването на живота, като трупат запаси (купуват големи количества евтина храна). Това показват данните на Националния статистически институт за потреблението през 2010 г, обобщава "Дневник".
Когато се купуват дрехи и обувки, решаваща за избора също е ниската цена. Продажбите на официални и връхни облекла са станали рядкост, като този пазар се е свил до нивата отпреди 6-7 години. Още по-драстично е паднало търсенето на черна и бяла техника. През миналата година на 100 домакинства се пада един купен телевизор, докато през 2006 са били пет. Покупки на перални и хладилници се правят само в краен случай. Спаднали са покупките на цигари и алкохол. Най-новата анкета за доверието на потребителите показа, че заради страха от съкращения и инфлацията домакинствата ще продължат да отлагат покупките, опитвайки се да спестяват. Данните на Евростат показаха, че през март България е на трето място в Европа по ръст на цените - инфлацията е 4.6%.
Нивото на потреблението през 2010 г., отчетено от статистиката, е близко до това от 2009 г. За миналата година според Евростат доходите на българските домакинства са били едва 44% от средните в ЕС и страната е на последно място по този показател. До 2020 г. жизненият стандарт в България трябва да стигне 60% от средното ниво за ЕС - такава е целта, записана в одобрената миналата седмица Национална програма за реформи. Сравнително ниските спрямо Европа цени засега не помагат за по-бързо догонване. Според Евростат цените у нас са едва 53% от средните в ЕС и тук могат да се купят най-евтините хлебни изделия, цигари и месо. Вчера министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че България може да се възползва от световната тенденция на увеличаване цените на хранителните стоки, като стане "основен износител".

Българинът е изработил 1857 лв. за година, а е похарчил 3278 лв.
Българинът е получил средно 1857 лв. от заплати миналата година, а е изхарчил 3278 лв.
Това показват данните на националната статистика за доходи, разходи и потребление на домакинствата през 2010 г., пише "Сега". Семейният бюджет се допълва от социалните плащания като пенсии, помощи, обезщетения за безработица, които придобиват все по-голяма тежест. С тях, заемите и спестяванията общият среден доход за годината на всеки в семейството достига 3812 лв.
Ако през 2009 г. заплатата формира 52.2 на сто от общия доход на домакинствата, през 2010 г. делът й пада до 50.9%. И този доход обаче намалява - през 2009 г. всеки в семейството е имал средно със 71 лв. повече от заплата, отколкото през м.г. Намалението на тежестта на заплатата в общия доход е за сметка на ръста на социалните трансфери - от 30.8 на сто до 34.2 на сто.
Изменения в структурата на дохода на всеки от семейството има и в другите пера. През 2010 г. например обезщетенията за безработни се повишават с 3 лв. и вече са 23 лв. средно на човек. Три пъти са се увеличили приходите от продажба на имущество - на 15 лв. средно на човек в домакинство. Пенсиите също увеличават тежестта си в общия доход - от 1020 лв. (през 2009 г.) на 1128 лв. през м.г. Тук причината е вероятно увеличението от юли 2009 г.
Поредната кризисна година е принудила семействата да свиват и разходите си, които обикновено трайно растат. Всеки в семейството е харчил с 47 лв. по-малко през м.г. Така се падат по 3278 лв. средно на лице. Основните разходи - за храна и безалкохолни напитки - са се повишили с едва 3 лв. до 1219 лв., въпреки всеобщото поскъпване и инфлация около 4.5%. Това е най-малкият ръст на това перо от 1999 г. насам, сочат данните. За сравнение през 2009 г. спрямо 2008 г. всеки е похарчил с 22 лв. повече. Единствените ни други харчове, които растат през м.г. спрямо 2009 г., са за здравеопазване, съобщения и за данъци. Най-голямо е увеличението при данъците - с 16 лв. През 2010 г. всеки е платил средно по 124 лв. налози. Харчовете за съобщения растат с 3 лв. - до 153 лв., а за здравеопазване - с 4 лв. до 181 лв.

Интересно, че въпреки по-високите цени на цигарите, харчовете по това перо (заедно с тези за алкохол) са по-малко със 7 лв. до 157 лв. За година сме дали с 10 лв. по-малко за дрехи и обувки (93 лв.), 14 лв. по-малко за жилището, ток, вода и др. (470 лв.), 12 лв. по-малко за обзавеждане и поддържане на дома

И КАКВО СЕ СЛУЧВА все пак ОКОЛО НАС?

Скъпата храна влече отново криза
Светът е заплашен от нова криза заради скъпите храни, които надуват инфлацията и обричат на мизерия десетки милиони души.
За това предупреди във Вашингтон президентът на Световната банка Робърт Зелик след среща с ръководството на Международния валутен фонд, информира "Труд". Високите цени на петрола и конфликтът в Близкия изток също пречат за възстановяването на икономиката.
България може да спечели от износа на храни, коментира в Ямбол финансовият министър Симеон Дянков, който е бивш служител на Световната банка.
Скъпите храни вещаят нова икономическа криза. Светът е на ръба на криза заради високите цени на храните, заяви във Вашингтон, САЩ, президентът на Световната банка Робърт Зелик, предаде Би Би Си. Финансистът отправи предупреждението по време на реч, с която закри срещата на Световната банка и Международния валутен фонд. Според Зелик поради скока на цените на храните през последната година над 44 млн. души по целия свят са изпаднали в бедност. Покачване на индекса на храните с още 10% ще изпрати в нищетата нови 10 млн. души, каза Зелик.

Индексът на храните на Организацията за прехрана и земеделие към ООН (ФАО) се увеличи с 25% за последната година, като достигна своя рекорд през февруари. “Икономическият ръст забавя темпа си и въпросът сега е дали е достатъчен да намали безработицата в развитите държави. В развиващите се страни инфлацията нараства и това може да доведе до прегряване на икономиките или балон с цените на активите”, предупреждава Зелик.

Риск за глобалната икономика е и конфликтът в Близкия изток, съобщи в становище Световната банка. Институцията е пресметнала, че ако поскъпването на петрола продължи, то ще забави световния растеж с 0,3-1,2 процентни пункта през 2011 г. и 2012 г.
По същото време в столицата на САЩ се проведе и среща на финансовите министри на страните от Г-20. На нея беше постигнато споразумение държавите, които произвеждат над 5% от брутния вътрешен продукт на Г-20, да бъдат подлагани на мониторинг за дисбаланси в икономиките им с цел избягване на нова глобална криза.

ЕТО КАКВИ ГИ ВЪРШАТ СЪВРЕМЕННИТЕ НИ ОЛИГАРСИ!

Съюзът на Октопода с черна каса
Съюзът за стопанска инициатива е криел черна каса, през която са минавали съмнителни средства.
Това са открили разследващите по делото „Октопод”, научи „Монитор” от източници от съдебната система. Изпълнителен директор на работодателската организация е Алексей Петров-Трактора.Преди година в рамките на разследването срещу него прокуратурата започна проверка на дейността на ССИ заради съмненията, че част от капиталите на трактора на Октопода са изпрани през фирми и лица, членуващи в организацията. При разследването били открити доказателства, че съюзът действително върти двойно счетоводство.
„Натъкнахме се на счетоводни документи, които показват, че дейността на организацията се финансира от близката до Алексей Петров „Лев корпорация”, разкриха източниците на вестника. Те обясниха, че всеки месец дружеството незаконно е финансирало ССИ със суми от 2000 до 5000 лева. Парите били давани под масата и са отчитани от корпорацията с фалшифицирани документи и подправени фактури. В същото време обаче съюзът е нестопанска организация и няма право да извършва търговска дейност, нито да получава финансиране, различно от членския внос на дружествата, които са в него. Заради това ССИ е водил двойно счетоводство, при което е отбелязвал сумите, получавани от „Лев корпорация” във втора, тайна финансова книга. Тя била открита при инспекцията на разследващите.
Според магистрати финансовите врътки най-вероятно са били правени с две цели пране на пари и укриване на данъци. „Представете си, че „Лев корпорация” иска да декларира по-малка печалба, за да плаща и по-малко налози. Това се постига по следния начин дружеството увеличава изкуствено разходите си. Най-често за тази цел се използват фиктивни договори за реклама и консултантски услуги”, обясниха те.
„В този случай е нарушено законодателството. Тъй като „Лев корпорация” е член на съюза и плаща членски внос, по принцип няма право да финансира по друг начин организацията. Тук обаче дори не говорим за това, а за чиста проба престъпление, наказуемо по Наказателния кодекс”, категорични за източниците на „Монитор”.
В същото време с финансовите инжекции под масата съюзът на Октопода е получавал възможност да прави кампании. ССИ е известен със спорните си „граждански” инициативи, последната от които предстои да бъде реализирана. Под егидата на съюза Светлозар Николов, известен като Светльо Ментата, свиква национален протест пред БНБ заради високите лихви на банките. Както вече „Монитор” писа, Николов е крупен данъчен длъжник, който преживява със средства, давани му от близки до Алексей Петров-Трактора кръгове.

В момента разследващите правят кръстосана проверка в счетоводствата на ССИ, на „Лев корпорация” и всички, свързани с кръга „Октопод”, фирми и ръководствата им. Те изследват фактура по фактура осчетоводените разходи и укритите приходи. „Назначени са финансови експертизи, чието изготвяне ще отнеме време. Въз основа на тях
ще бъдат определени виновните длъжностни лица и те ще бъдат пратени на съд”, обясниха източниците на вестника. Според тях след приключването на разследването освен изпълнителният директор на съюза Алексей Петров-Трактора, който до две седмици ще бъде даден на съд за рекет, изнудване на бизнесмени и опит за убийство, с обвинения за финансови престъпления вероятно ще се сдобият и останалите членове на ръководството на ССИ. По документи председател на Управителния съвет на ССИ е ректорът на УНСС проф. Д-р Борислав Борисов. Той обаче твърди, че още преди година е напуснал съюза и в момента цялата власт е в ръцете на зам.-шефа на организацията Теодор Дечев.

Рекордьор по фалити – острие на Октопода: Светльо Ментата зове за протест пред БНБ
Варненецът, който скочи против кредитите, загробил 25 фирми и има борчове от 1,5 млн. Лева. Крупен данъчен длъжник се е превърнал в острие на Октопода в напъните му да срути банковата система у нас, твърди "Монитор". Варненецът Светлозар Николов, известен още като Светльо Ментата, обяви, че ще организира национален протест заради високите лихви на банките у нас пред БНБ. Радетелят за граждански права обаче е известен в родния си град с куп далавери и жестокото си отношение към роднини и близки.
Официално Николов е собственик на фирмата „Профигруп” ЕООД, а съпругата му Деница е притежавала дружеството „Арт-консултинг” ЕООД.
Според информация в интернет-форумите фирмата на Николов „Профигруп” има общо задължения за над 800 000 лв. Бившата фирма на съпругата му Деница „Арт-консултинг” пък е задлъжняла със 700 000 лв.
Сега този длъжник на хазната и банките готви протест срещу високите лихви, подкрепен от Съюза за стопанска инициатива на Алексей Петров-Трактора. „Монитор” вече разкри, че съюзът е куха структура, през която Октопода пере пари.
През 2008 г. „Арт-консултинг” е обявена в свръхзадлъжнялост, през 2010 г. е обявена в банкрут и в средата на ноември миналата година е заличена от търговския регистър. Неин собственик е Божидар Котаров, който според „ДАКСИ” няма друга фирма освен тази. Той заедно с Лъчезар Бажлеков са били управители на „Арт-консултинг”.
В далечната 2004 г., когато фирмата е била създавана, неин управител е била Деница Божидарова Николова. Според регистрите към 2009 г. тя е собственик и управител на „Хелексор” ЕООД – с разнообразна дейност – от козметични услуги и масажи до строителство и обзавеждане на сгради. Николова е член и на Сдружение „Организация за обществена самозащита – едно” заедно със съпруга си Светлозар и Мирослав Атанасов.
Лъчезар Бажлеков и Светлозар Николов са били управители на „Профигруп”, а Светлозар Николов – неин едноличен собственик. В края на 2008 г. „Профигруп” също е обявена в банкрут и в началото на тази година е заличена като търговец.
Справка в „Дакси” сочи, че всички 25 компании, в чието управление Бажлеков е участвал, вече са банкрутирали или са в производство по несъстоятелност.
Съгражданите на Николов обясняват, че всъщност склонността на мнимия бизнесмен да фалира фирми и да трупа дългове го е превърнала в човека, който хукна да брани себе си от банките, на които дължи пари. С тази цел той оглави едноличната си Национална асоциация на българския бизнес. Освен това Николов трупа активи и като председател на „Организация за самозащита - едно”. Макар дейността на последната да не е много ясна, тя остава единствената му дейност, която не е била закрита или банкрутирала, смеят се варненци.
В родния град на Николов почти никой не вярва, че поборникът за личната си правда действа сам. Маша е в ръцете на хора, които го ползват и дори финансират скандалите и пътуванията му из страната. Те припомнят, че преди няколко години по подобен почин на обществената сцена изгря звездата и на едно друго отроче на Октопода – лидера на РЗС Яне Янев.
Освен с уменията си да фалира предприятия и да трупа дългове към държавата Николов е известен сред съгражданите си с безскрупулното си отношение към близките си. Запознати разказаха, че борецът срещу високите лихви е оставил сестра си на улицата, след като заради негови дългове жената ипотекирала единственото си жилище. Николов дори изпратил полиция да изгони сестра му от дома й, докато тя била бременна в 9-ия месец, пишат варненци в интернет форумите. Общественият защитник подал жалба срещу роднината си за самоуправство и я оставил на улицата с две малки деца, разказват още запознати с драмата.

Ковачки скрил 16,7 млн. данъци, отърва затвора
Христо Ковачки е виновен за укриване на над 16,7 млн. лева данъци, но няма да лежи в затвора. Софийският градски съд го осъди на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок, съобщава "24 часа". Бизнесменът разбра, че все пак ще отърве решетките, след като съдия Александра Йорданова близо 2 часа и половина чете присъдата му.
Ковачки трябва да плати 20 000 лв., глоба и 42 586 лв. разноски по делото. Той ще се раздели с една десета от имуществото си, ако присъдата му бъде потвърдена. Покрай лошите новини за Ковачки имаше и една добра - мярката му за неотклонение се променя от гаранция в подписка. Това означава, че държавата трябва да върне рекордната гаранция от 200 000 лв. след като изтече срокът за оспорване на присъдите.
Според обвинението бизнесменът е препродавал машини и оборудване чрез 4 свои фирми. След всяка сделка теглил ДДС. Прокурор Маргарита Немска твърди, че това е ставало в периодите 14 февруари 2005 г. до 14 септември 2006 г., и от 16 октомври 2006 г. до 14 юли 2008 г.
Фирмите, сключвали договори от името на Ковачки, са ЕТ "Щайн - Христо Атанасов", "Ел Ем Импекс" ЕООД, "Данесто" ЕООД и МАХ-2003 ЕООД. Техни доставчици били "Интернешънъл Маркетинг Експорт Импорт" ЕООД, "Ем Фуудс" ЕООД и "Сим Трейдинг".
Съдия Йорданова изчете НА 14 АПРИЛ 2011 г. номерата на 87 неверни данъчни декларации за фактури от 2005-2008 г. Сред сделките се открояват доставки на замразени и мариновани пилешки четвъртини, пуешки кълки, говеждо шкембе, електрожени, ъглошлайфове, палмово масло, резачни и заваръчни машини и др.
Докато слушаше съдията, Ковачки запази самообладание, после определи решението на съдия Йорданова като "недоразумение" и заяви, че е трябвало да бъде оправдан.
Разследването срещу него започна в края на октомври 2008 г. Тогава на Ковачки бе наложена рекордната гаранция от 300 000 лв., но съдът се смили и я намали със 100 000 лв.
Няма никакво значение дали една присъда е условна, или осъдителна, когато тя е неправилна, коментира адвокатът на бизнесмена Ина Лулчева. Според нея присъдата е изненада за прокуратурата, защото тя през цялото време твърдяла, че сделките на Ковачки са фиктивни, т.е. има съставени документи, но няма доставена стока.
"За всички машини, предмет на обвинението, представихме доказателства, че са налични. При това положение не знам защо Ковачки е осъден", каза Лулчева. За решението да се конфискува част от имуществото на бизнесмена заяви: "Имуществото на г-н Ковачки не е установено по делото. Когато не е установено, не може да има конфискация."
Присъдата може да се обжалва пред апелативния съд в срок от 15 дни. Прокуратурата е доволна:"Така е преценил съдът. Доволни сме, тъй като подсъдимият бе признат за виновен. Имаме 15 дни за преценка дали да протестираме решението", коментира вчера прокурорът по делото Маргарита Немска.
В пледоарията си на 11.04.11 тя поиска около 5 години и половина затвор за бизнесмена. Законът предвижда от 3 до 8 г. решетки, а тя настоя за наказание около средния размер.
"По този текст от Наказателния кодекс почти няма присъди", уточни вчера Немска. Според нея процесите за данъчни престъпления у нас завършват с условни присъди.

ЗАКОНОТВОРЦИТЕ НИ ВЕЧЕ ЗАПОЧНАХА ДА ПРАВЯТ НЯКОИ СЪЩЕСТВЕНИ РАЗЛИКИ!

КС пусна окончателно длъжниците да пътуват
Граждани, които дължат пари на банки, познати, за парно, ток и телефон, както и шефове на фирми, невнесли данъци, такси, осигуровки и мита, ще могат да пътуват свободно в чужбина, въпреки че не са се издължили. Конституционният съд (КС) отмени текстовете от Закона за българските лични документи, въз основа на които полицейските шефове забраняваха на длъжници да напускат страната по искане на съдия-изпълнител или данъчните.
Мярката, която се налагаше за голям дълг - над 5000 лв., бе атакувана от националния омбудсман Константин Пенчев.

Текстовете не правят разлика между длъжник, който наистина няма средства да се разплати, и такъв, който съзнателно бави връщането им. Освен това забранявайки му да пътува в чужбина, го лишават от възможността да работи в някоя европейска страна и да се издължи, мотивират се магистратите.

Те изтъкват още, че по нашите закони не се пускат в чужбина само длъжници и обвиняеми, и то не всички, а само уличени в умишлени престъпления, които се наказват с над 5 г. затвор.

Освен това наказателните съдии не ограничават пътуванията на всички обвиняеми, а само когато се налага - те вдигат мярката временно и пускат разследвани на лечение в чужбина например. Докато на длъжниците се забранява да напускат страната автоматично, стига да е поискано, и мярката е без срок, пада само след издължаване, пише още в решението по казуса.
Източник: Блиц Новини

БОРБАТА ЗА ВЛАСТ В УСТРЕМЕН ХОД!

Цвета Караянчева: Хората от смесените райони са изтъргувани от БСП на ДПС
Кметствата и читалищата в Кърджалийско са затворени, използват се само по време на избори, твърди народната представителка
Цвета Караянчева е първата жена депутат от български произход от Кърджалийския район. Тя е родена и отрасла в красивия родопски град Кърджали. По образование е машинен инженер, а след това е била и на обучение по мениджмънт в Open University в Лондон. Била е проектант, после директор на „Формопласт-Кърджали”. Тя е основател и областен лидер на ГЕРБ. Семейна е, има една дъщеря.

- Г-жо Караянчева, преди време вие заявихте, че било митологема, че Кърджали е бастион на ДПС, сега движението се тресе от вътрешни скандали и има ли шанс най-после този красив родопски град да се управлява от различна от движението партия?
- Не мисля, че ние от ГЕРБ сме разчитали някога на това, в която и да е партия да има разрушителни процеси, та ние да спечелим. От четири години аз и моите колеги в Кърджали работим последователно и успяхме да привлечем при нас хора от различни етноси, професии, интереси. Нашият успех ще бъде резултат на нашата работа. И в никакъв случай няма да е заради противоречията, в която и да е друга политическа сила. Техните вътрешнопартийни процеси са си тяхна работа. Аз никога не съм гледала със симпатия на поговорката: „Не е важно аз да съм добре, а на Вуте да му е зле”. Като имат проблеми, им пожелавам да си ги оправят. На нас хората са ни повярвали, затова и аз съм тук, в парламента.
- Да, но градската управа в града продължава да е от ДПС?
- Така е, но това се случва в резултат на машинациите, които се правят винаги по време на избори в района. Говоря за една публична тайна, за нещо, което всички управляващи досега не са искали да разрешат. Това ме амбицира и аз затова така активно се включих в работата по изборния кодекс.
- Твърдите, че вотът в района ви е недействителен?
- Абсолютно недействителен е. Вземете ако щете липсата на условието за уседналост досега. Вече успяхме да го вкараме в кодекса. Ще ви кажа моите лични впечатления, тъй като аз много обикалям сред хората в моя район. Независимо от кой етнос са, всички твърдят, че искат да могат те с гласовете си да определят човека, хората, които ще ги управляват. А не да идват онези с автобусите и те да ни избират управата. В новия изборен кодекс успяхме да ограничим максимално голяма част от съществуващите от години изборни машинации. Имаше възможности за дописване на списъците. Даже когато изселниците не се връщаха от Турция, то кметовете на населените места имаха на разположение ЕГН-тата на тези хора и сами си ги вписваха. И пускаха бюлетини от тяхно име. Затова съм категорична, че изборите досега в този район бяха абсолютно фалшифицирани и недействителни. Хората, които живеят в Кърджалийско, са умни и добри. Години наред преживяваме в хармония и прекрасни съседски отношения. На Великден с моите съседи си разменяме яйца. А по време на Курбан Байрам те ми носят. Независимо каква дата от календара е, правим празник за всички. За мен е престъпление някоя си партия да се самоопределя като балансьор. Е, аз казвам, че никой не може да е балансьор на тези чисто човешки отношения.
- Тогава защо имате възражение срещу кметската власт в града?
- Защото в това кметство демонстрират, че не знаят какво означава „конкурсно начало”. Не се дава равна възможност за работа, няма прозрачност на общинските поръчки. От години кметството демонстрира привилегии и дава правомощия само на приближените до ДПС.
- Затова ли от Института по пазарна икономика преди дни обявиха, че Кърджали е най-корумпираният град? Или това е поръчано и стъкмено проучване?
- Кърджали наистина е най-корумпираният областен град в държавата. Убедена съм, че тук са най-много договорените обществени поръчки. Корупцията, която владее тук, е в огромни мащаби. Заразата е обхванала служителите от най-ниското до най-високото ниво. Това не е трудно да се докаже, като се проследят през годините кои са фирмите, които са се обогатили, защото непрестанно са им поверявани обществените поръчки. Аз твърдя, че в Кърджали най-много са се облажили фирмите на ДПС и БСП. Същевременно не е даван никакъв шанс на по-малките фирмички, които не са от кръговете на тези партии. Не смятам, че в държавата има нормален човек, който би приел за чиста монета факта, че една фирма, чиято дейност е ВиК, печели и търговете за поставяне на алуминиева дограма в дадено училище. Или пък че шивашка фирма победи в конкурса за пътни ремонти на общината. И какво правят според вас тези фирми?! Ами шивашката наема подизпълнител, който прави в действителност ремонтите, и си поделят парите. Ето по този начин в Кърджали не се дава шанс на много фирми, на десетки хора да работят нормално и почтено. Обогатиха се две-три дружества под крилата на БСП и ДПС.
- Социалистическата партия също от години демонстрира, че иска да вземе местната власт в Кърджали, но досега не успява, а вие откъде имате самочувствието, че ще се справите?
- Няма как да се преборят с хората, с които реално са в коалиция. Нали се сещате, че гарван гарвану око не вади. Ние сме поели политическата отговорност да управляваме сами. Трудно е да носиш отговорности. Научих се да нося отговорност за решенията, които вземам във времето, когато съм била ръководител. Винаги съм поемала ангажимент, ако съм сигурна, че мога да го свърша. Без договорки и пазарлъци. Ако не мога, казвам, че няма да стане. И предпочитам такова поведение, вместо да лъжа и да се договарям. И затова сега ще се възползвам чрез вас да попитам БСП защо са толкова двулични и кога казват истината. Когато твърдят, че се борят за местната власт в Кърджали? Или когато вкарват точката за уседналостта от изборния кодекс в Конституционния съд? Тези хора едва ли са наясно колко много българи в нашия район са демотивирани да гласуват. Защото практически досега не са имали възможност да избират онези, които да ги управляват. Аз познавам десетки избиратели от района, които смятат, че няма смисъл да дават своя глас, тъй като „онези с автобусите” винаги го решават. Това е обидно и за българите и за турците.
- А какво ще стане в Джебел, където почти никой не говори български език?
- Права сте. В Джебел се вижда най-ясно абдикацията на държавата от смесените райони. Договорките на последните правителства – на БСП и НДСВ с ДПС, дадоха възможност на местните феодали да развият широка автономия. Те могат да управляват в тези райони безконтролно. Затова младите хора обръщат поглед към нас. Те знаят, че не е нормално, когато се прибереш на село, кметът да ти е запечатал помпата за водата и ти да нямаш нормална течаща вода. Можеш да я имаш само тогава, когато кметът каже. Защото той си е бил сондата в своя двор. Това е абсолютен феодализъм. Като го питаме: „Защо, бе, кмете”. Той отговаря: „Защото така казвам аз”. А знаете ли какво става със субсидиите, които се отпускат на стопаните за глава на добитък? Кметовете ги прибират и по своя преценка ги даваха на когото искат и по колкото искат. Така е и със социалните помощи. От години не са променяни списъците с нуждаещите се от подпомагане. Досега това бяха възможностите, които имаха местните – или да гласуват за ДПС, или никой не разговаря с теб и даже в джамията не те пускат.
- Познавам хора от Кърджали от турски произход, които твърдят, че каквото и да става те ще си гласуват за ДПС?
- Мисля, че е много трудно хората да бъдат убедени да не се страхуват. На предишните избори изкараха нелепия плакат „Гласуваш за Бойко, получаваш Костов”. А хората в нашия район не обичат Костов и искаха от мен гаранция, че това не е вярно. По селата пък плашеха народа, че Бойко щял да им разтури джамиите, да им смени имената и прочее глупости. Аз винаги съм казвала на хората, с които се срещам, че искам те да решат за кого да гласуват. Но да са спокойни и да не се страхуват. А както вече казах, кметовете са местните феодали в Кърджалийско. Например един човек, който живее на върха на един чукар, се бои да гласува за друга партия освен за ДПС, защото ако кметът разбере, няма да му вземе млякото. А човекът от това живее. Кметът заключва кметството, слага си печата в джоба и се разхожда напред-назад. Ако го свариш някъде, може и да ти подпечата каквото ти е нужно. Кметствата и читалищата в района са затворени, използват се само по време на избори.
- Но нали хората са си ги избрали?
- Така е, но те ги избират един път под натиск, втори път с манипулации. Как ви се струва фактът, че има села с постоянни жители по 1000 човека, а с настоящ и постоянен адрес са само 50 души.
- Един от големите проблеми на изборите е, че списъците по постоянен адрес от години не са актуализирани, така ли е при вас?
- Да, по постоянен адрес преди всичко. Хората от смесените райони са изтъргувани от БСП на ДПС.
- Как очаквате да гласуват бедните и гладни хора от вашия избирателен район? И притеснява ли ви това, че доверието в ГЕРБ пада според някои социолози?
- Моите социолози са хората и вярвам само на тях. А те наистина са много бедни. Това е голям проблем. Но аз смятам, че избирателите ни предпочитат. И разбират, когато им говорим и обясняваме постоянно защо и как се случват нещата. Повярвайте ми, перспективата наистина е ГЕРБ.

Меглена Кунева сигурен кандидат за "Дондуков" 2
Меглена Кунева ще влезе в битката за президент. Това стана ясно от думите на бившия образователен министър Даниел Велчев от НДСВ. „Аз съм силно обвързан с кандидатурата на Кунева за президент”, заяви Вълчев пред TV7. По думите му бившата еврокомисарка притежава необходимите качествата да заеме президентския пост и допълни, че ще участва активно в нейната кампания. Кунева ще бъде издигната от гражданско сдружение и ще е надпартийна кандидатура.
Вълчев заяви, че няма да се кандидатира за кмет на София от НДСВ, но не отрече, че е готов да бъде партиен лидер. Според него проблем за партията е, че не са успели да направят критична оценка на това, което са и което са направили. "Нямахме куража да си кажем грешките по време на 8-годишното ни управление", смята Вълчев. За пример той даде 15-те километра магистрала, които са били изградени за това време.

Източник http://www.novinar.net/news

А ИСТОРИЯТА НИ ПРОДЪЛЖАВА ДА НАШЕПВА ТУЙ-ОНУЙ!

Това е коментар от Иван към някакъв постинг на http://kalinrumenov.bloginar.net . (не отговарям за достоверност на написаното, но все пак е интересно то да се проучи, най-вече заради факта: като как се е изграждала държавата ни още от по турско, и като какви борци сме имали тогава – б.м.)

“Дааа Революционерите, Нашите днешни национални герои, Но наказани от Бога да бъдат без гробове.
И Ботев и Левски и Бенковски и Раковски, А какво се крие за тях.
По време на Отоманското робство сиромашкото население години наред събира пари още и още за оръжие. Парите са дадени на войводите Филип Тотю и Панайот Хитов да купят пушки и с чети и въоръжено въстание да дойде мечтаната СВОБОДА.
Единият от двамата войводи заминава във Влашко и там с парите си купува къща и 300 декара лозе, оженва се за млада и богата влахинка чокойка и си живее мирно тихо и спокойно в Браила до дълбоки старини.
Христо Ботев преди заминаването на четата за България, предвидливо изтегля във Влашко старата си майка заедно с жена си и дъщеря си, както и Димитър, синът на жена му от първия й брак. Във Влашко Ботев оставя на майка си и на жена си повече от половината пари предназначени за изхрана на четата в България, След това историята се знае. Следват множество скандали между Ботев и изгладнелите четници. Кулминацията е на връх Вола където Ботев е убит от Стефанаки Савов от Враца, Обретенов от Русе и други четници.
Васил Иванов Кунчев по прякор Левски е подстриган за монах с черковно име Игнатий и чин дякон. Но той се отказва от Бога и православието - захвърля расото. Убива с кама и 12 годишно дете. Участва в обир на държавната хазна. Левски е осъден на смърт чрез обесване от съдията българин Иван Хаджи Пенчович, при присъстващи 10 турски и 10 български съдебни заседатели. Преди присъдата на Левски е предложено да приеме исляма, за да отърве въжето. И Левски приема. От турските заседатели ЗА смъртна присъда гласуват само 2 –ма, a от българите ЗА смъртната присъда гласуват всичките 10 заседатели. Левски отчаян и изплашен прави неуспешен опит за самоубийство като си удря главата в стените на килията.
Един ден преди обесването на Левски в двора на затвора е обесен Димитър Общи. От бесилото Общи, за да вдъхне кураж на изплашения си другар се провиква - Левски виж как умира един истински революционер ! После сам слага въжето на шията си и увисва. Любен Каравелов от Браила е изпратил писмо на Левски да му предаде архива. И Левски от Ловеч я изпраща в Браила. Посред бял ден в къщата на Каравелов влиза турски агент и взима архивата и един портрет на Левски. Въпрос на време е било кога ще го заловят. В съда на масата Левски учудено вижда архивата, която е пратил на Каравелов.
Гаврил Хлътев с чужд паспорт на името на Георги Бенковски сам се обявява за Княз по време на Априлското въстание, дори си взима и жена Райна Княгиня.
Истинското име на Георги Раковски е -Съби Попович. Каравелов произхождаща от големите копривщенски родове Чалъкови и Доганови - македонски бежанци от егейска Македония.”

НАПРИМЕР, ЧЕ Е ВРЕМЕ Е ДА СИ ПРИПОМНИМ НЯКОИ НЕЩИЦА, ТА ДА НИ СЕ ПОРАЗНООБРАЗЯТ И РАЗСЪЖДЕНИЯТА:
















ЗАКЛЮЧЕНИЕ за АПРИЛСКИЯТ МОМЕНТ 2011 г. към днешна дата. Предстоят и други такива до изборите!

НЕ НА УПРАВЛЕНСКИЯ ОЛИГАРХИЧНО ПОЛИТИЧЕСКИ ТЕРОР!
НЕ НА ДНЕШНИЯ КОМПЛОТ ОТ МОНОПОЛИСТИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР!
НЕ НА КОМПРОМЕНТИРАНИЯ НИ ЖИВОТ!

Няма коментари: