неделя, 29 май 2011 г.

ДАЛИ АКО НАОСТРИМ СЕТИВАТА СИ ЩЕ УСЕТИМ ПОВИКА НА ЕВОЛЮЦИЯТА ВЪВ ВРЕМЕТО? ВСЕ ПАК СМЕ НАЙ-КУЛТИВИРАНИЯ БОЗАЙНИК!

И ЗЕМЯТА НА ОГНЕВА ЛИНИЯ – САМО ЧЕ В КОСМИЧЕСКИ ДЕМЕНСИИ!

Геомагнитна буря продължила 9 часа - Очаква се да се повтори след 27 дни
Земята в събота преживя деветчасова магнитна буря, съобщи РИА Новости, като цитира Центъра за прогнози на космическото време към американската Национална агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA).

Бурята е започнала в събота сутринта, когато индексът на геомагнитните смущения Кр е достигнал равнище 6, отговарящо на умерено силна магнитна буря.

Тя е продължила девет часа, до около 18,00 ч. бълг. време, когато индексът Кр е спаднал до 2. В тази скала има десет нива - от 0 до 2 съответстват на спокойна магнитосфера, 4 означава смущения в магнитосферата, а от 5 до 9 - магнитни бури с различна сила.

Смущенията в магнитосферата на Земята или магнитните бури възникват под въздействието на потоците заредени частици, изхвърлени от Слънцето. Ръководителят на центъра за прогнози на космическото време в руския Институт за земния магнетизъм, йоносферата и разпространението на радиовълните Сергей Гайдаш заявил за агенцията, че бурята, предизвикана от слънчев вятър от доста голяма коронална дупка, е била прогнозирана благодарение на два спътника на НАСА, които наблюдават слънчевата активност.

Според него след 27 дни, след още едно завъртане на Слънцето около оста му, когато Земята отново ще се окаже на "огневата линия" на короналната дупка, с голяма доза вероятност може да се очаква магнитната буря да се повтори. Сегашната е била най-мощната от август 2010 г. Последната бе през май, но по-слаба.(БТА)/ Днес.бг
Установиха формата на електрона - Той е почти идеално сферичен
Най-точните измервания на формата на електрона разкриха, че той е почти идеално сферичен, съобщи Би Би Си.
Електроните са елементарни частици с отрицателен заряд, които обикалят около ядрото на атомите. В статията си, публикувана в сп. "Нейчър", учените от лондонския Импириъл колидж пишат, че съвсем миниатюрно количество дели електрона от идеалната сфера.
Откритието е важно, защото то намалява достоверността на някои нови теории от физиката на частиците, като
суперсиметрията. Най-добрата съществуваща теория, която обяснява взаимодействията на елементарните частици, се нарича Стандартен модел. Според нея електронът трябва да е почти идеално сферичен.
Стандартният модел обаче е непълен. Той не обяснява действието на гравитацията и някои други явления във Вселената. Затова физиците се опитват да го надградят. Една от тези теории е известна като суперсиметрия.
Според суперсиметрията обаче електронът трябва да е с по-неправилна форма отколкото предполага Стандартният модел. Той би трябвало да е по-скоро яйцевиден.
Новите резултати не изключват суперсиметрията. Те обаче не са в подкрепа на тази теория, изтъкна ръководителят на екипа Джони Хъдсън.
Британските учени се надяват да подобрят четири пъти точността на измерванията си до пет години. Тогава те ще могат да се изкажат категорично за суперсиметрията и някои други теории.
"Тогава ще можем да кажем, че суперсиметрията е правилна, защото сме наблюдавали изкривен електрон, или че суперсиметрията е погрешна, защото не сме" - каза д-р Хъдсън. Според сегашните теории, ако електронът е кръгъл, трябва да има и еднакви количества материя и антиматерия. Засега обаче астрономите са наблюдавали само материя във Вселената.
Подобно наблюдение може да се обясни само ако електронът е по-скоро яйцевиден, а не кръгъл както прогнозира Стандартният модел. Измерванията на британските учени за формата на електрона са два пъти по-точни от предишните. Това още не променя разбирането за физиката на елементарните частици, каза проф.
Арън Ленард от университета на Мичиган. Перспективите за още по-точни измервания обаче привлякоха вниманието на научната общност, допълва още БТА./ Днес.бг

Слънчевата активност може да доведе до техногенни катастрофи през 2012 - Изследователска станция "Радиострон" ще помага в мониторинга
В края на 2012 г. може да се очакват техногенни проблеми във връзка с увеличената активност на Слънцето. Данните, получени в Канада в предходната година след слънчеви изригвания, говорят, че в това време са излезли от строя няколко трансформатора, съобщи шефът на Института за космически изследвания на Руската академия на науките Лев Зельоний.
"През 2012 г. може и трябва да се очакват техногенни проблеми, тъй като активността на Слънцето се увеличава", казва Зельоний.
Според него през лятото на 2011 ще бъде пусната изследователската станция "Радиострон", която ще помогне в мониторинга на слънчевата активност.
"Активността на Слънцето ще влияе повече на Канада и САЩ. Но с времето, след 50-70 години, слънчевата активност все повече ще влияе на територията на Русия, най-вече на Сибир, където ще се измести т.нар. геомагнитна шапка, заключава ученият, цитиран от РИА Новости./ Днес.бг

Вътрешността на Луната съдържа сто пъти повече вода - Количеството е сравнимо с това в недрата на Земята
Вътрешността на Луната съдържа сто пъти повече вода, отколкото са предполагали специалистите досега. Това количество е сравнимо с количеството вода, намиращо се в недрата на Земята, предаде Франс прес, като се позова на научни трудове, публикувани в САЩ.

Откритието може да промени теорията за произхода на ледената вода, открита в кратери, разположени близо до Южния полюс на Луната, както и теорията за формирането на единствения естествен земен спътник.
Специалисти от университета Кейз уестърн ризърв, в северната част на щата Охайо, са открили молекули вода, както и други летливи елементи във вътрешността на магмата, съдържаща се в обсидианите – малките топчици от вулканичен кристал, донесени на Земята от астронавтите от "Аполо 17", извършили единствената засега пилотирана мисия до Луната.

"Тези образци от магмата, изхвърлена от дълбините на Луната чрез вулканична дейност преди няколко милиарда години, са най-доброто средство за измерване на количеството на водата във вътрешността на Луната, с което разполагаме", заяви Джеймс ван Орман, професор по геология от университета в Охайо.
"Вътрешността на Луната изглежда много подобна на тази на Земята по отношение на водното изобилие там", допълва експертът.

Учените са открили в Луната магма концентрации на вода и на летливи елементи като флуор, хлор, сяра, които са почти идентични с измерените във втвърдената магма, извлечена от подводните планински вериги в океаните на Земята.
Това откритие подкрепя теорията, според която Земята и Луната имат общ произход, но ще принуди учените да преразгледат позициите си относно процеса на формирането на Луната.
До този момент учените предполагаха, че мощен сблъсък на астероид със Земята е изхвърлил достатъчно материал в орбита, за да се струпа той и да формира Луната./ Днес.бг


И НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ НА ОГНЕВАТА ЛИНИЯ – САМО ЧЕ ПО ГЕОГРАФСКИ ЗЕМЕН РЕГИОН, БАШ НА ПРИЦЕЛА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ !
ИМАМЕ СИ ГАЗ – за това се знаеше и преди, но фактът не бе уважен от съответните(управляващи и псевдоизследователите)! Защо ли? И г-н Трайков какви ги върши и говори понастоящем в тази връзка?

България с газ за 300 години - "Шеврон" започва проучване в района на Нови пазар
Запасите от шистов газ в България са между 300 млрд. куб. м и 1 трилион куб. м. Това са предварителните оценки на американски компании, които залагат пари на прогнозите си, каза в събота икономическият министър Трайчо Трайков, цитиран от "Труд".

Ако прогнозата се потвърди, значи България има газ за 300 г., допълни той. Сега годишното ни потребление е около 3 млрд. куб. м, като 90% от тях се внасят от Русия.

Американската компания “Шеврон” спечели конкурса за проучване на залежи от шистов газ в района на Нови пазар, каза Трайков. Фирмата е предложила на българската държава 30 млн. евро възнаграждение само за правото да търси синьо гориво.

Така тя е изпреварила другия кандидат - канадската BNK Petroleum.

“Количества 1 трилион куб. м звучат наистина фантастично. Ако прогнозата се потвърди, значи България има газ за 300 г.”, каза Трайков. Пред “Труд” той поясни, че първите резултати от проучванията се очакват след 2 г.

Договорът с “Шеврон” ще бъде сключен до две седмици. Още два конкурса за проучвания за шистов газ в Североизточна България текат в момента.

“Надяваме се да се открият нови количества природен газ в шелфа ни в Черно море”, каза Трайков. По думите му газовите споразумения с Русия трябва да са вариантни и да ни дават възможност да реагираме.

На 17 юли 2010 г. двете страни се споразумяха в срок до 30 юни 2011 г. експерти на “Газпром” и “Булгаргаз” да договарят параметрите на новите договори за доставка на синьо гориво за България. Според проекта за енергийна стратегия на страната те няма да бъдат дългосрочни.

Междусистемната връзка между България и Гърция ще бъде готова през 2014 г. Тогава ще можем да получаваме газ от Азербайджан по тръбата TGI - Турция, Гърция, Италия.
В периода от началото на световната икономическа криза годишната консумация на синьо гориво в нашата страна е около 3 млрд. куб. м. Около 90% от тях се внасят от руския гигант “Газпром”, а останалите количества се добиват от “Мелроуз” край Варна.
Шистовите скали са нетрадиционен източник на природния газ. Те са разположени по-дълбоко от другите находища и затова добивът е по-скъп. Един от начините за извличане на газа от тях е чрез дълбочинни микроземетресения. / Днес.бг

Ще готвим нов проект за договор за АЕЦ "Белене" - Връщаме се в началото на лабиринта, смята Трайков
Лабиринт няма, демонстрирате управленска демагогия, която още не сте изтъргувал, господине! Та ние си имаме газ, тогава от какъв зор ни е тази измислена централа?

Вероятно ще трябва да представим нов проект на договора за АЕЦ "Белене". Това мнение изрази министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков на пресконференция, на която представи новия си заместник Делян Добрев.
Според консултанта по икономическата рентабилност на проекта - британската банка HSBS, проектът на договор за изпълнение, доставка и строителство на централата не е договор за централа, която трябва да работи на пазарен принцип.
Това е договор между двете държави, които се разбират, че ще правят ядрена централа, осигурено е финансиране, ясно е, че там ще текат пари, допълни министърът.
По тази причина вероятно ще трябва да се върнем в началото на лабиринта и вероятно да представим нов проект на договор, каза министърът.
За да се балансират възможностите за сътрудничество в ядрената енергетиката, беше сключен меморандум за сътрудничество с най-голямата енергийна компания в Европа - "Арева", отбеляза Трайков, цитиран от БТА.
В началото на следващата седмица, след като "Уестингхаус" минат през съгласувателните си процедури, ще подпишем такъв документ и с тях, допълни икономическият министър.
Според него, ако през 2006 г. предишните управляващи бяха имали по-принципна позиция при преговорите с "Газпром", сега цената за 1000 кубически метра газ можеше да е със 160 лева реално по-ниска.
През следващите дни ще има окончателни решение по въпросите за нов директор на НЕК и за това дали бившият заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев ще остане в Борда на директорите на Българския енергиен холдинг./Днес.бг

Я КАКВИ ГИ ДРЪНКА ПРЕМИЕРА НИ!!! “...има ли движение, има и живот” – МАЛЕ, МАЛЕ КАКВО управленско ПРИЗНАНИЕ! Та българският народ едвам-едвам се движи вече от глад и рестрицции, с които направо го изтезавате г-н Борисов понастоящем! И очевидно “движение” НЯМА, тогава логично се заключава, че и “живот” НЯМА сега и тук в РБългария! Айде да не се ЗАБЛУЖДАВАМЕ!
“Пенсионер спря пред храма премиера и го помоли правителството да вдигне поне малко пенсиите, "за да могат да дишат". Борисов обеща, ...”. Ей това е, празни обещания и употреба на бъдеще време от премиера ни – а беше забранил употребата му уж, дори и в “Народното ни събрание” – политическата седянка на пишман управляващите ни.

Бойко Борисов: Като не искате пътища, ходете си с магаретата
"Господин Борисов, добре е, че правите пътища, но ще има ли и кой да се движи по тях?", попита тютюнопроизводителят Иван Сабахлъков премиера Бойко Борисов на среща в Гоце Делчев.
"Това е най-глупавото изказване! Ходете си тогава с магаретата. Като има пътища, ще се върнат и тези, които са избягали от България. Други държави си направиха пътищата, защото има ли движение, има и живот", ядоса се министър-председателят.
Пред над 500 земеделски производители той обясни, че от два дни по сметките на тютюнопроизводителите са преведени първите траншове от държавната помощ. Останалите 35 млн. щели да бъдат раздадени през август, обеща Борисов.
Козарят от село Дъбница Мехмед Янус пък обясни, че не е доволен от ДПС. От ГЕРБ обаче бил много доволен, защото за първи път премиер му обръщал внимание. "В ГЕРБ сте всички хубави, златни политици. Затова ви подарявам по една буца домашно козе сирене", каза животновъдът. Друг стопанин пък се оплака на премиера, че не е получил директните си плащания за пасища.
"Още в понеделник експерт ще дойде на място и ще ви огледа пасището. Трябва да работим здраво и да не се лъжем. Знаете, че ако има храсти, Европа не дава пари. Аз не мога да тичам от нива на нива и от овца на овца да проверявам", допълни Борисов и разпореди спешна проверка на случая.
Предприемачи от Гоце Делчев поискаха пък неговото съдействие за разширяване на пътя от Симитли до Гоце Делчев така, че да стане четирилентов. Премиерът обясни, че няма сили и средства да направи всичко, но обеща, че през 2014 г. и тяхното искане ще бъде удовлетворено.
"До 25 септември всички кметове са ми равни и еднакви. Ще работим с тях, а след това по време на предизборната кампания ще се мразим. След местния вот продължаваме заедно работа", каза Борисов в града, където кметът е четвърти мандат от БСП.
Премиерът пристигна с хеликоптер и кацна на бившето военно летище край с. Мосомище. След 1-часовата среща със земеделските стопани той пи кафе, запали свещ в черквата и се качи на хеликоптера, за да стигне навреме за финала на Шампионската лига. Пенсионер спря пред храма премиера и го помоли правителството да вдигне поне малко пенсиите, "за да могат да дишат". Борисов обеща, че прави всичко възможно от юли да има увеличение за възрастните./ 24 ЧАСА


ПОСТНИ НОВИНКИ ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Черно злато под арктическия лед
Арктическият лед като съкровищница за света

Малка Дания планира гигантски добив на нефт от крайбрежието на автономния остров Гренландия. Причината: промените в климата топят арктическите ледове по-бързо от очакваното. За едни това е надежда, за други - опасност.

Ханс Кристиян Олзен, председател на държавното нефтено дружество Нунайол в Гренландия, поглежда с надежда картата пред него. На нея са изрисувани пъстри петна в морето пред гренландското крайбрежие. Всяко пъстро петно е знак за бъдещ източник на нефт и газ. "Очакваме огромни количества добив на нефт и газ на западното и североизточното крайбрежие. Само за западното крайбрежие се предполагат залежи от няколко милиарда тона", казва Олзен.
Точно затова столицата на остров Гренландия Нуук е посещавана все по-често от известни политици. Наскоро тук пристигна американската външна министърка Хилъри Клинтън. Тя участва в заседание на Арктическия съвет заедно с други свои колеги, между които и руският външен министър.
Гренладия по всяка вероятност е най-интересният регион в геополитически смисъл. В Арктика се намира почти една четвърт от неоткритите, но потенциално използваеми ресурси в цял свят. Дълго време тези богатства бяха скрити под вечния лед. Заради промените в климата обаче все по-големи части от арктическия лед се топят през лятото и увеличават възможностите за добив на нефт и газ.
Използването на ресурсите на Арктика е въпрос на време
Епохални промени с неясни последици
Нилс Ванг, шеф на датската Академия за отбрана, не се съмнява в това, че Арктика е изправена пред епохални промени. "Светът има огромна нужда от ресурси най-вече заради все по-големия ръст на икономиката", казва той. "При това условие нито една страна не може да се лиши от подземните богатства на територията си. Като се има предвид, че ледниците се топят все повече, използването на ресурсите в Арктика, е само въпрос на време".
Точно този процес обаче предизвиква бурни протести от страна на екоактивистите от "Грийнпийс". Миналата есен те демонстрираха срещу вземането на проби от западното крайбрежие на Гренландия, а сега настояват за провъзгласяването на Арктика за международно защитен регион. "Това вече е факт на Южния полюс. Защо да не е възможно и на северния?", аргументират екоактивистите.
Според Медс Фларуп Кристинсен, генерален секретар на Грийнпийс в Северна Европа, добиването на нефт в Гренландия крие големи рискове. "Видяхме какво се случи след катастрофата с нефтената платформа в Мексиканския залив. Тя обаче ще изглежда незначителна на фона на онова, което би могло да се случи в Арктика. Тук е един от най-важните региони, свързани с прехраната и със създаването на биомаса. Затова трябва да го предпазим от намесата на индустрията", казва екоактивистът от "Грийнпийс".
Нефтът и газът - важни за икономиката на Гренландия
Черен сценарий заради черното злато?
Тази позиция обаче се отхвърля от всички държави, граничещи с Арктика, между които и Гренландия. "Разбира се, че има рискове, които са ни известни. Онези обаче, които казват, че в Арктика не бива да се добива нефт, трябва да кажат къде другаде в света може да се добива нефт. Ние в Гренландия искаме да развиваме икономиката си и да използваме ресурсите си, част от които са нефтът и газът в Арктика", казва премиерът на Гренладия Куупик Клайст .
И макар че в Арктика се сблъскват множество интереси, повечето експерти са на мнение, че до избухване на военни конфликти едва ли ще се стигне.
"Никой няма интерес от военен конфликт и такъв сценарий е изключен. В същото време добивът на нефт и газ, прокарването на нови маршрути на търговските кораби в Северния ледовит океан и разширяването на риболова тук ще доведат до нуждата от по-голяма защита на националните интереси и до засилено военно присъствие на държавите в региона. Това в крайна сметка би могло да повиши напрежението и да предизвика конфликти", прогнозира датчанинът Мартин Бройм, който наскоро написа книга за Арктика и промените в климата.
ДР/М. Вагнер/М. Липчева, Й. Йорданова

Мъжът без лице
Молла Омар - все още издирван, жив или мъртъв

Молла Омар - мъжът без лице, който се укрива от близо 10 години и който винаги е бил отзивчив домакин на Осама бин Ладен - е мъртъв. Тази новина бе лансирана от афганистанското разузнаване. Да му вярваме ли?

Молла Омар е мъжът без лице, който се укрива от близо десет години. Дори и от малкото негови снимки, които съществуват, не става категорично ясно дали това е неговото лице. За доказано се смята само това, че му липсва едното око. САЩ издирват молла Омар след терористичните атентати от 11 септември 2001, тъй като лидерът на афганистанското талибанско движение бе отзивчив домакин на терористичната мрежа Ал Кайда. Без гостоприемството на афганистанските талибани към Осама бин Ладен вероятно нямаше да има военна интервенция на Запада срещу ислямисткия режим в Кабул, въпреки всички нарушения на човешките права в страната.
Интервю с оспорвана автентичност
Мъртъв ли е наистина лидерът им?
На 15 ноември 2001 БиБиСи излъчи уникално интервю с молла Омар, който иначе почти винаги оставя други да говорят вместо него. Интервюто бе направено от програмата на БиБиСи на езика пащу. Въпросите и отговорите се предаваха чрез радио-телефонна връзка. Местонахождението на укриващия се молла Омар бе пазено в пълна тайна. Журналистите нямаха нито за момент пряк контакт с него. В интервюто един дрезгав глас, за който се приема, че е на молла Омар, отново говори за „унищожение на Америка”. Гибелта на Америка не била „въпрос на оръжия”, а само въпрос на „помощта на Аллах", заяви тогава той пред БиБиСи.
Опроверженията не закъсняха
Вестта за предполагаемата смърт на молла Омар още не бе обиколила напълно света, когато от Исламабад дойде опровержение. Освен това по телефона на различни медии се обадил талибански говорител на име Забиулах Муджахед, за да съобщи, че молла Омар бил в Афганистан, за да ръководи „Свещената война” и че западни разузнавания умишлено разпространили фалшиви съобщения, за да разединят бунтовниците.
Казусът "молла Омар" доказва за пореден път, че отношенията между пакистанското и афганистанското ръководство са белязани от недоверие, граничещо с враждебност. Поради това двете страни имат интерес да използват призрака молла Омар за собствените си политически цели.
Автор: С. Петерсман, Б. Емануилов / Редактор: Б. Михайлова
Защо Сърбия залови Младич точно сега?

Белезниците щракнаха
Отдавна под сурдинка се говори, че властите в Сърбия винаги са знаели къде се укрива "касапинът от Сребреница" Ратко Младич. Ако това е вярно, защо го арестуваха точно сега? Отговорът е ясен - за да отвори ЕС вратите си.

Добър ден за справедливостта и нова страница в историята на Балканите - 16 години след края на войната в Босна една от ключовите фигури, виновни за зверствата срещу босненските мюсюлмани и хървати, бившият военен командир на босненските сърби Ратко Младич най-сетне е заловен. За близките на жертвите от клането в Сребреница тези 16 години бяха само миг. Травмата от Сребреница, където бяха избити повече от 8 000 мъже, е заседнала дълбоко в душите им.
Утеха и удовлетворение
Ратко Младич е обвинен за клането в Сребреница, както и за над 3-годишната обсада на Сараево. С неговото залавяне се открива възможността, близките на жертвите да получат макар и малка утеха и най-сетне да бъде преодоляно мрачното минало.
Арест след 15 години издирване
Но защо предполагаемият военнопрестъпник бе заловен чак след толкова години? Отдавна под сурдинка се говори, че властите в Сърбия винаги са знаели къде е неговото убежище. А сега в Сараево казват, че правителството в Белград е решило да арестува Младич, тъй като натискът от Брюксел се засилва постоянно. Сътрудничеството с Международния трибунал за военнопрестъпленията в бивша Югославия е все пак основна предпоставка за сръбското членство в ЕС.
Тънките сметки на Борис Тадич
И действително сръбският президент Борис Тадич настоява в замяна на ареста на Младич страната му да бъде приета в ЕС, и то сравнително бързо. Неговата партия драстично губи популярност в Сърбия и трепери пред вероятността да загуби властта на изборите през пролетта на идната година. С перспективата за скорошно присъединяване към ЕС Тадич разчита да спечели точки във вътрешнополитически план.
За мнозина сърби той е герой, а не престъпник
Същевременно обаче той поема и допълнителен риск. След ареста на Радован Караджич през 2008 година в Сърбия се стигна да размирици. Сега Тадич се надява, че перспективата за скорошно европейско членство ще успокои духовете. Но Тадич има нужда от попътен вятър. Защото повече от половината сърби са против предаването на Ратко Младич на трибунала в Хага. В техните очи Младич е национален герой, а не военнопрестъпник.
Измъкване няма!
На всички останали обаче е ясно, че процесът срещу Младич може да спомогне за затварянето на последната тъмна страница от близкото минало на Сърбия и нейните съседи. Историята ще бъде освободена от митовете и на бял свят ще излезе истината. А международното правосъдие ще може още веднъж да докаже, че измъкване за военнопрестъпниците няма. Независимо колко дълго трае до щракването на белезниците.
Автор: Верица Спасовска, Редактор: Константин Цанев

Походът на опасната бактерия Ешерихия
Избягвайте краставиците, салатата и доматите!

"Не яжте краставици, салата и домати!" - този апел се чува от два дни насам навсякъде в Германия. Причината: опасната бактерия Ешерихия коли, която доведе до няколко смъртни случая в Германия. България е засега пощадена.

Тя е особено агресивна, отделя отровни вещества в човешкия организъм и не се страхува от антибиотици. Добрата новина е, че все пак беше идентифицирана. Лошата новина обаче е, че разпространението й в Германия продължава, а с това и опасността от нови смъртни случаи. Досега бактерията Ешерихия коли е причинила смъртта на четирима души в Германия.
Ето защо през последните две седмици здравните експерти от реномирания институт "Роберт Кох" влязоха в ролята на детективи. Най-успешният сред тях е Хелге Калх, който откри щама на бактерията. Битката срещу нея обаче не е приключила: "Бактерията е развила алтернативни стратегии, които разболяват човешкия организъм", обяснява експертът.
Повечето заболели са жени
Точно този щам се е срещал и преди в единични случаи, но досега той не е причинявал масово заболявания. Това означава, че изследователи и лекари нямат опит в битката срещу този вид бактерия. Идентифицирането й все пак е от помощ за лекарите, които поне могат да установят дали болният е спешен случай или не. Експертите препоръчват пиенето на много течности - защото Ешерихия започва похода си в човешкия организъм с тежко разстройство и кръв в изпражненията и ако човек приема прекалено малко течности, бактерията може да предизвика бъбречна недостатъчност.
Засега лекарите могат да вземат мерки само срещу симптомите, не и срещу самия причинител на заболяването - бактерията Ешерихия. Вече е установено, че по-голяма част от заболелите са жени. При тях болестта протича и по-тежко. Никой не може да каже на какво се дължи това.
Кои страни са "заразени"?
Със сигурност се знае обаче, че болните са консумирали преди това заразена с бактерията салата и краставици от Испания.
"Детективските" проучвания на здравните служби, търсещи отговор на въпроса как точно се е стигнало до заразяването на зеленчуците, са обаче все още безуспешни.
Засега заразата вилнее само в Германия - поне според официалните данни. Предполага се обаче, че и страни като Швеция, Великобритания и Холандия скоро ще бият тревога. Германските здравни служби се надяват, че с близо стотината болни досега заразата в страната е достигнала кулминационната си точка. Съветът към хората е: избягвайте суровите зеленчуци, най-вече салати и краставици от Испания!
АГ, М. Липчева, Д. Попова-Витцел

Село Буюкечели не ще атомна централа
Край на идилията
В село Буюкечели ще се строи първата атомна централа в Турция. Не само поради аварията във Фукушима жителите не искат и дума да чуят за строежа. Те се страхуват и се бунтуват срещу плановете на правителството.

Който иска да види къде ще бъде изградена първата атомна централа в Турция, трябва да е в добра физическа форма и главно да има здрави обувки. Пътят, от едната страна на който има телена ограда, се вие стръмно нагоре, пресича борова гора и продължава в настилка от речен чакъл и сухи клони. Стигне ли до билото и провре ли се през оградата, човек е възнаграден от разкрилата се пред него гледка на идиличен средиземноморски залив.
"Тук ще бъде построена атомната централа Акуи. Заливът е известен с рибното си богатство. През юни тук идват даже водни костенурки, снасят яйца. Изключително живописна местност", казва Мехмет Али Ялмъз. 66-годишният човек от село Буюкечели хвърля обаче загрижен поглед към идиличния залив. Строежът в заграденото пространство засега още не е започнал.
Красотата - само в спомените
"Само че когато атомната централа се построи, цялата природа ще бъде унищожена. И този красив залив ще остане само в спомените ни", казва Ялмъз.
И рибите ще изчезнат...
Почти всички жители на селото са против плановете на правителството на Ердоган тук да бъде построена атомна централа. Не само защото строежът напълно би унищожил девствената природа в местността, а и главно защото от това ще пострада селското стопанство. Един от по-възрастните хора казва:
"Три провинции на страната изхранват Турция: Анталия, Мерсин и Адана. Нашето село е разположено точно по средата. Ако бъде построена атомна централа, зеленчуковите полета и овощните дървета ще бъдат облъчени. Как ще обясни Ердоган на хората в цялата страна, че ядат облъчени плодове и зеленчуци?"
Засилваща се съпротива
В предизборната кампания за парламентарните избори в Турция атомната енергия все още не е дискутирана тема. Макар че поне от средата на март, от катастрофата с ядрения реактор във Фукушима, все повече хора в Турция се вълнуват от темата за атомната енергия. Особено жителите от засегнатия регион на средиземноморското крайбрежие. Сабахат Аслан от форума против ядрена енергия казва:
"Всички, които преди не се интересуваха от нас, сега прииждат тук и участват в нашите акции. Тези хора са толкова много, че самият аз съм изненадан."
ДР, Б. Рачева, Й. Йорданова

Сидеров е грешка в системата!
Големият му "специалитет" е да вдига рязко адреналина
Вирусът "Сидеров" държи в напрежение имунната система на българското общество. Формулирано с езика на програмистите, лидерът на националистите е "системна грешка", а системата май трябва да се рестартира, пише Еми Барух.

Как стана така, че освен "сбъркания чип", в българското общество се размножиха и "повредените файлове"? Въпреки алармените сигнали за опасността от националистическа зараза, която се разпространява от тези повредени файлове, през последните 20 години нямаше сериозни опити те да бъдат изтрити. Просто защото тяхното наличие в системата беше и продължава да се възприема като част от "нормалността".
"Успехите" на провокатора
През изминалите дни беше направен опит за заличаването на онзи капитал, с който България изгради своя образ на държава с толерантно население. Образ, който страната старателно поддържаше на всички международни форуми, през всичките години след падането на Берлинската стена. Етикетите "остров на стабилност", "модел за етнически мир", "безкръвен преход" за броени дни бяха успешно сведени до кухи клишета.
Провокацията на Сидеров пред централната софийска джамия, както и инцидентът в Студентския град успяха да постигнат това, от което до този момент българското общество се бе опазило: за първи път в най-новата европейска история България беше стигматизирана редом с "останалите диви балканци". Защото точно така европейските медии коментираха скандала в прочутия триъгълник на българската толерантност между черквата "Света Неделя", джамията и синагогата. Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа в Европарламента изрично осъди нападението над мюсюлманските поклонници, а лидерът й Ги Верховстад поиска забрана на партия "Атака".
Обществените гръмотевици около междуетническото съжителство ще продължат, но не защото хората особено се интересуват от корените на явлението, а заради предстоящите избори. Та кой ли не би се изкусил от този достъпен катализатор на националния адреналин?
Повредата е заразна!
Дефектът "Сидеров"
Грешката "Сидеров" (ако използвам компютърна метафорика) е породена както от софтуеърен, така и от хардуеърен проблем. Тук програмистът би си задал следните въпроси: Как да маркираме дефектните области? Как да възстановим повредените сектори? Как да предотвратим прехвърляне на информация от тях в генетичната памет на цялата система, след като вече години наред подаваме неверни пароли?
Според програмистите в повечето случаи единственият начин да продължим нормалната работа е да рестартираме системата. Но как ли се рестартира цяло едно общество?
Автор: Еми Барух, Редактор: Александър Андреев

Иде ли нова криза за Европа?
Ще успее ли Гърция да закърпи бюджета?
Досега страните от еврозоната се караха помежду си, а Атина се бореше както с тях, така и с ЕЦБ и МВФ. Сега в спора около спасението на Гърция от фалит има друг фронт. Ще доведе ли новата караница до нова криза в Европа?

Европа е изправена пред дилема. От една година финансовите пазари не отпускат заеми на Гърция. За да спаси своята страна-членка, ЕС отпусна 110 милиарда евро. Дълговете на Атина обаче скочиха неимоверно въпреки това. И то въпреки драконовските мерки за икономии. Една от причините е нарушената данъчна събираемост, което може да доведе дотам, че дефицитът на страната да премине 9% от БВП за настоящата 2011 година, вместо обещаните 7,4 на сто.
Уравнение с много неизвестни
Междувременно финансовите пазари разчитат на преструктуриране на дълга, тоест разчитат на това, че някои от заелите пари на Гърция няма да ги видят повече. В следствие на това доверието към страната продължава да пада. Ако Атина би искала да заеме сега пари за две години, ще трябва да плаща лихви на стойност 25 на сто.
Според плановете на МВФ и на ЕС обаче Гърция трябва до края на следващата година да се стабилизира до степен, че да излезе отново на капиталовите пазари. За 2012 и 2013 година на страната й липсват около 67 милиарда евро. Ако тя набави тази сума под формата на заем и при гореспоменатите лихвени условия, дългът на Гърция просто ще експлодира, предупреждават от банка "УниКредит". Ако пък пазарите изискат не 25%, а "само" 10% лихва, то до 2030 година дългът на Гърция ще достигне 330% от БВП.
Гърция - между нов кредит и "меко преструктуриране"
Един проблем - два изхода
Поради това водещите европейски политици и финансови министри виждат само два начина за изход от ситуацията: първо - нов кредит в размер на 60 до 80 милиарда евро, които биха спасили страната до 2015 година. Второ - "меко преструктуриране", при което номиналната стойност на дълга няма да бъде редуцирана. Това би намалило напрежението в някаква степен. При отпускането на заема с лихвен процент между 3 и 5 на сто, държавният дълг на Гърция би спаднал до 2030 година до 106% от БВП, което се равнява на стойностите преди кризата от 2007.
В същото време ЕЦБ вижда в преструктурирането на дълга неминуема катастрофа. Това потвърди и нейният директор Кристиян Нойер. На същото мнение е и неговият колега Юрген Щарк. Отказът на банката се дължи на притеснението, че евентуално преструктуриране ще дестабилизира отново финансовите пазари и може да доведе до нова икономическа криза, както това се случи след фалита на "Леман Брадърс". А това дестабилизиране може да повлече към пропастта други страни от еврозоната като Испания например, което по всяка вероятност би било фатално, тъй като за нейното спасение са необходими далеч повече пари и усилия, отколкото за страни като Ирландия и Португалия.
АГ/ФР/СК/Е. Видински, Б. Емануилов

Секс-оргии за сметка на фирмата
Морал ли? Нищо подобно!
Секс-оргия по време на фирмено парти? Това не е рядкост в Германия. Тези купони протичат винаги по следния начин: отначало господата се правят на свенливи, не след дълго обаче задръжките падат. Една компаньонка разказва:

Моник не може да разбере защо около тази история се вдига толкова шум. Наскоро стана ясно, че застрахователната компания Хамбург-Манхайм е поканила на празненство в Будапеща най-добрите си сътрудници. За събитието са били поръчани и проститутки. "Е, и какво от това?", пита Моник и добавя: "Ако сметката плащат клиентите на фирмата, това ще е скандално. Но, моля, не ми говорете за морал!"
Моник нарича подобни фирмени празненства "фирмени гуляи за опипване". 32-годишната жена се издържа от проституция и отдавна е в бранша. Признава, че често е участвала в такъв вид партита.
Секс-купон срещу скромната сума от 300 000 евро
Шефовете получават винаги компаньонки "първа класа"
Схемата е една и съща: отначало господата се правят на изненадани, усмихват се смутено, правят се на неподатливи на дамските ласки и показват демонстративно брачните си халки. След няколко чашки обаче халката изчезва в джоба на сакото, а свенливостта отстъпва място на разюздаността.
По думите на Моник дългата прелюдия е излишна. Времето е пари, а и винаги настъпва моментът, в който клиентите стават ненаситни. "Накрая се оказва, че най-настоятелни стават онези, които в началото са били най-сдържани", споделя Моник.
Моник не е единственият псевдоним на берлинчанката. "Веднъж съм Изабел, друг път - Вивиан. Зависи каква роля играя - на елегантна бизнес дама или на прелъстителка", обяснява 32-годишната жена с гъсти тъмни коси и заразителен смях. Тя не крие, че на някои места по тялото си е помогнала на природата. Въпреки това тя все още спада към категорията "естествена". И се гордее с това.
В бизнеса с компаньонки категориите са много важни. Проституцията е вид услуга. Клиентите имат ясна представа за жената, която трябва да предостави конкретната услуга и поставят конкретни изисквания: висока или ниска, слаба или пищна, блондинка или брюнетка, естествена или с повече хирургични намеси. Най-важното е гръдната обиколка да отговаря на изискванията, споделя Моник.
Ангажиментите за такива фирмени партита са много доходоносни за компаньонките. Те изискват прецизна организация от страна на фирмата, освен това представляват разнообразие за проститутките и най-важното - всичко е изчислено до секундата. Защото времето е пари, както обича да казва Моник.
От застрахователния концерн Ерго, към който спада компанията Хамбург-Манхайм, потвърдиха, че в двудневната екскурзия в Будапеща са участвали и най-малко 20 компаньонки. По данни на концерна пътуването е струвало 300 000 евро. В момента от управата разследват случая.
А жените? Как биват възнаграждавани за труда си?
Малцина са тези, които устояват на изкушението

Сътрудници на фирмата, които са били в Будапеща, разказват за шампанско в термите от 17 век, за всевъзможни специалитети и за балдахинени легла. Всичко е било перфектно организирано: хотелските служителки са се различавали от проститутките по цвета на пластмасовите гривни, които носели. Разбира се, имало строго селектиране и сред компаньонките: тези, предвидени за обикновените застрахователни агенти, носели червени гривни, а тези, които трябвало да обслужват шефовете, били оборудвани с бели гривни.
За всяка услуга съответната компаньонка получавала печат на ръката, за да не стане объркване в сметките. "Най-неприятното е, когато има списък с имената на служителите, които са били на такъв вид парти. А още по-неприятно е, когато е посочено какъв вид услуга са ползвали", казва Моник и допълва: "На всяко такова парти, в което участвам, се питам къде са жените, които работят за тези фирми, и как биват възнаграждавани те за труда си?"
АГ, ЙЙ, СПО, Й. Йорданова, Д. Попова-Витцел

Остро обоняние=остър ум?
"Добрият нос" е предимство!
Обонянието на бозайниците вероятно е дало тласък за стремителната им еволюция. Но най-вероятно не това е било единственото сетиво, стимулиращо развитието на мозъка - предполагат американски учени.

Американски учени са установили, че подобряването на обонянието при праисторическите бозайници е подтикнало развитието на мозъка им. Допринесли са и усъвършенстваните им осезателни способности. Съобщението, публикувано в списание "Science", е направено въз основа на изследването на две животни, обитавали земята преди около 190 милиона години.
Защо бозайниците напредват най-много?
Сред всички животински видове бозайниците имат най-голям мозък. Освен това разполагат с така наречения неокортекс - най-новата, в исторически план, част от кората на главния мозък. Но защо именно бозайниците са развили толкова голям по размерите си мозък?
В отговор на този въпрос съществуват много теории. Тимъти Роу от университета в Остин и неговите сътрудници са проучили сега мозъците на двама от най-ранните предшественици на млекопитаещите от ранния юрски период в Китай: морганукодон /представител на "ровещи бозайници"/ и хадрокодиум - съвсем миниатюрен, тежащ само два грама предшественик на бозайниците.
Как функционира обонянието?
Учените са изследвали в детайли черепите на животните чрез компютърна томография. Тя им позволява да съставят виртуален отпечатък на вътрешната част на черепа и така да реконструират големината и структурата на мозъка и носната кухина, без да разрушат ценната изкопаема находка.
Сетивата играят ключова роля
Екипът сравнява отпечатъците с тези, които са събрани от над десетина други вкаменелости, както и с около двеста съвременни бозайници. Така става ясно, че морганукодонът и хадрокодиумът са имали с 50 процента по-голям мозък от своите съвременници. Съотношението между размерите на мозъка и тялото отговаря на това при модерните бозайници.
Детайлното проучване на отпечатъците от мозъка показва, че особено увеличени са най-вече носната кухина и тези части на мозъка, които отговарят за обонянието. Което е свидетелство за много подобреното обоняние на бозайниците - изтъкват учените.
Освен това са увеличени и секторите, използвани за преработване на осезателните възприятия. "Толкова силно развитите обоняние и осезание са били от жизнено важно значение за оцеляването на праисторическите млекопитаещи" - твърдят експерти. Учените допълват и, че покрай подобряването на моториката мозъкът е продължил да се увеличава.
АГ, ХБ, ЗЦ, Б. Михайлова, Редактор : Б. Узунова

1 коментар:

оферти за ранни записвания каза...

Правите страхотно сравнение и с тази снимка на прасето,което така се е замислило е уникална, дори малко ми стана весело и се радвам че ни пишете.Ние хората постоянно се оплакваме от някои и от нещо без да осъзнаваме, че живота си е наш и е такъв какъвто сами сме си го избрали.Съгласна съм, с това, че една от причините е нарушената данъчна събираемост, което може да доведе дотам, че дефицитът на страната да премине един доста голям процент, което за мен е недопустимо тъй като тези неща след това плащаме ние и на нас ни се увеличават още повече данъците.