събота, 23 февруари 2013 г.

Да се подкрепят хората в родината – е хубав апел! Ама за кои хора става въпрос? И дали не говорим за власт на протестите или се търси власт на народа?!

Българите в Европа подкрепят протестите  / 23.02.2013

Утрешните протести на всички недоволни от ситуацията в България няма да се провеждат само на българска територия. Подкрепа за демонстрантите ще има и в чужбина.
Както е известно в неделя, 24 февруари, протести ще има в 25 града в България. Пред Агенция „Фокус” обаче Жулиен Желев, който живее във Виена, обясни, че ще има протестни шествия и в много градове в Европа. Всички те са организирани чрез социалните мрежи.

Надсловът на протестите в чужбина е „Да подкрепим хората в родината!”. Мирни демонстрации ще има във Виена, Рим, Барселона, Валенсия, Париж, Копенхаген и Тел Авив.
„Да покажем солидарност с българския народ. Събитието няма политическа насоченост. Целта му е да обедини българите в чужбина, които искат да покажат своята обич и загриженост за България”, се казва в съобщение на организаторите в социалната мрежа „Фейсбук”.
Ето и всички градове в Европа, в които утре, 24 февруари, ще има протести:
- Атина, Гърция – 11:00 часа – пред посолството на Република България
- Барселона, Испания – 10:00 часа – Passeig de Sant Joan, 73
- Берлин, Германия – 15:30 часа – пред посолството на Република България
- Валенсия, Испания – 10:00 часа – пред Генерално Консулство на Република България 
- Виена, Австрия – 11:00 часа – пред посолството на Република България
- Дъблин, Ирландия – 14:00 часа - пред посолството на Република България
- Дюселдорф, Германия – 11:00 часа - Heinrich-Heine-Platz 1
- Копенхаген, Дания - 15:00 часа - пред посолството на Република България
- Лондон, Великобритания – 11:00 часа
- Мадрид, Испания – 11:00 часа - пред посолството на Република България
- Мюнхен, Германия – 11:00 часа 
- Париж, Франция – 15:00 часа – пред Катедралата „Нотр Дам”
- Рим, Италия – 11:00 часа - пред посолството на Република България
- Тел Авив – 17:30 часа - пред посолството на Република България
- Франкфурт на Майн – 14:00 часа – пред Кметството
Редактор: Ивайло Петров / actualno.com

Прочетете и коментарите:
http://society.actualno.com/Bylgarite-v-Evropa-podkrepjat-protestite-news_416440.html


Вече се обърках, така че сами преценявайте!


Антон Кутев: Готвят се сбивания на протеста в София / 23.02.2013

Ще има сбивания с полицията в София на протеста утре, твърди депутатът от Коалиция за България Антон Кутев.
Като причина за това си твърдение Кутев посочи, че „структурите на БСП” са събрали информация за голям брой покупки на бомбички, бухалки и боксове. Според Кутев „хора, свързани с Митко Каратиста и бойни школи, са намесени в организацията утре, а отговорността за мира в страната продължава да е на ГЕРБ”.
„Цветанов ще бъде виновен, ако протестът утре бъде окървавен от провокации. За нас важното е протестите да не доведат до саморазправа и сблъсъци. През медиите искаме да  алармираме - някой в тази държава иска да си присвои вота на хората”, добави Кутев, цитиран от bTV.
Междувременно от СДВР призоваха за спокойствие на протестите в неделя и въздържане от агресия.
Ако някой стане свидетели на ескалиране на напрежение или на различни нередности, може веднага да подава сигнали към полицейските служители или на тел. 112 – така ще бъде навременно предотвратено разрастването на нежелани за всички прояви, призоваха от пресцентъра на МВР.
По-рано организатори на протеста в столицата съобщиха, че той ще започне в два лъча, които ще се обединят пред сградата на парламента.
Редактор: Ивайло Петров / actualno.com

Протестиращите се разделиха на три /

Ден преди националния протест днес участниците в митингите се разделиха на три.
В софийския ресторант "Континентал плаза" дойдоха хора около актьора Андрей Слабаков и флейтиста Кристиян Коев, който бе арестуван по време на едно от първите шествия в столицата. Те определиха мероприятието като кръгла маса на граждански сдружения.

В същото време в БТА Янаки Ганчев привика координатори на протеста от 24 града, повечето от които са от Югозападна България. Ганчев е един от водачите на митингите на Орлов мост, шеф на асоциация на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги.

А в Сливен заседаваха организатори от други райони на страната около Янко Петров, Ангел Славчев и Дончо Дудев, лидери на първите протести в столицата.

Събралите се в БТА обявиха хората в Сливен за свои съмишленици, с които поддържат постоянна скайп връзка. Те отрекоха да има принципен разнобой между тях, но категорично се разграничиха от исканията на групата на Слабаков от "Континентал плаза". Разни актьори и музиканти, които, освен Слабаков, изобщо не се появиха на протестите, се опитват да яхнат гражданската вълна, обяви Людмила Манова от Благоевград.
Там са милионери, вижте в какъв ресторант се събират, а ние си броим стотинките, за да платим таксата за тази пресконференция, репликира Ганчев.
Така и не стана ясно обаче защо част от организаторите на протеста са отишли чак в Сливен. Някои обясниха това с трудното придвижване до София. Други подхвърлиха, че зад сливналии прозират дългата ръка и големите пари на червени олигарси.
В неделя на националния протест ще постигнем обединение с групата от Сливен, заяви Чавдар Янев от формата "Орлов мост".
Доста партийни лица дойдоха в "Континентал плаза". Депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев обяви, че бил поканен от организаторите. Там бе и Весела Драганова, лидер на партията на българските жени, с чийто мандат бе съставено правителството на НДСВ. На кръглата маса седнаха актьорът Сашо Дойнов, шефът на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов и икономистът проф. Боян Дуранкев, лидерът на командосите Юлий Абаджиев, адвокатът и бивш депутат от "Атака" Павел Чернев, общинският съветник и зам.-шеф на ВМРО Ангел Джамбазки.
Неочаквано инициативата в самото начало взе Поли Карастоянова, активистка на сдружение ГОРД. Освен нея в залата бяха забелязани и други представители на формацията на Слави Бинев.

Да принудим депутатите да не се разпускат, докато не гласуват за Велико народно събрание (ВНС), те ще бързат да избягат, за да се възпроизведат, каза Карастоянова, която бе и шеф на Националния борд по туризъм в правителството на НДСВ.
Поне три министерски поста да има в служебното правителство за протестиращите: министър на финансите, който да е и вицепремиер, министър на енергетиката и вътрешен министър, поиска Иван Томов от граждански инициативен комитет. Предложението бе приветствано от народния трибун Йоло Денев, който освен това пожела да се сформира горна камара на Народното събрание, съставена от граждани.

Как по закон да се избере най-бързо Велико Народно събрание разясни проф. Михаил Константинов. По въпроса за гражданското участие в управлението той даде личен пример, като обяви, че веднага пуска представители на граждански организации на всички нива в оглавяваното от него "Информационно обслужване", което брои бюлетините на избори.

Ние сме координатори, а не организатори на протестите, заявиха пък събралите се в БТА. За тях "лидер" и "водач" били лоши думи.
"Провокатори и новопоявили се говорители започнаха да се внедряват между хората, да се качват на трибуната и да приказват каквото си искат", каза Николай Николов, координатор на протестите от Варна. Янаки Ганчев пък съобщи, че към почти всички от протестиращите има нападения, включително и през последната нощ.
"Тази вечер е разбита кола, миналата вечер е нападнато жилище на протестиращи", каза Ганчев. Той припомни как пред очите му по време на протест в София полицаи наредили на ултраси: "Минаваме към план Б."

На отговор на репортерски въпрос Людмила Манова от Благоевград призна, че е била на последния конгрес на БСП преди 2 седмици.
Отидох, за да изразя своята гражданска позиция, каза тя. Колежката от същия град Христина Ядкова пък не скри разочарованието си от своето бивше членство в сдружение ГОРД.
Българите по света също излизат на протест, обяви Божидар Томалевски, лидер на партия "Другата България". По думите му в 11 ч в неделя пред почти всички посолства зад граница сънародниците ни ще се присъединят към исканията на хората у нас.
Междувременно стана ясно, че роми от софийския квартал "Факултето" са се вдигнали на протест срещу високите сметки за ток. Около стотина души блокирали прелеза на жп линията София-Кулата. Сред протестиращите бил лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев. Не може хората да плащат по 500 лева ток, както и не може да има 12-метрови стълбове за ток и хората да не могат да си проверят електромерите, каза той. За да ги проверят, трябвало да платят 40 лв. Кънчев подчерта, че откакто енергоразпределителните дружества са били приватизирани, ромите си плащат тока, защото в противен случай им го изключват./ 24 часа

Протестиращите настояват за незабавна среща с президента

Искат БНТ и БНР да излъчват срещата и да няма политически партии
Незабавна среща с президента Росен Плевнелиев и национална кръгла маса, на която ще представят конкретните си искания поискаха днес на пресконференция от Граждански форум на националните протести. Срещата да се излъчва по БНТ и БНР и на нея да не присъстват политически партии, а само представители на инициативните комитети, обявиха още протестиращите, които се представят като координатори на протестите в София, Варна, Благоевград, Велико Търново, Павликени, Сандански, Петрич, Самоков, Гоце Делчев, Дупница, Сливен, Перник, Пазарджик, Стара Загора.В отговор на въпрос координаторите на протестите по места днес в София обявиха, че нямат разминаване с организационните групи на протестите, които дадоха пресконференция в Сливен. Няма драма, нито конфликт, в непрекъсната връзка сме с протестиращите в Сливен, утре на общонационалния протест обединението между нас ще стане факт, заявиха координаторите на протестите.

Разединение между двете протестиращи групи няма, но има определени атаки от страна на ГЕРБ за филтриране и разединение на протестите, посочи координаторът на протеста на "Орлов мост" в София Янаки Ганчев. /БЛИЦ 

Организаторите: Вижте как Андрей Слабаков си присвои протеста! (ВИДЕО)

Отвращаващо е да гледаш хора, които продават народа си за някоя подхвърлена троха от олигарсите, пишат във Фейсбук

Опитите на Андрей Слабаков да се представи за лице на протеста, предизвикват все по-голяма ярост сред хората. Иван Радичев, който е сред инициаторите на Доматената революция от миналата година и е сред най-активните протестиращи през последните дни, публикува на страницата си обширен анализ, проследяващ във времето напъните на режисьора да си присвои протеста на България:“Днес ще продължим темата за един от фалшивите лидери на протестите. Вчера ви разказахме за сдружението НАС – Свободен избор, пълно с охранени поддръжници на статуквото, което се готви „бащински” да вземе под крилото си всички протестиращи, които се вържат, и вероятно ще излезе после да говори от тяхно име. Вероятно даже и на избори ще се яви, използвайки понатрупаната на чужд гръб слава. Искаме да се извиним на всички тези, които са влезли в сдружението само заради забраната за пушене. Такава беше идеята му отначало – да се бори против забраната за тютюнопушене на закрити места. Няма лошо. Към днешна дата обаче това не е съвсем така… Щом не искат имената им да се споменават в контекста на сегашните действия на сдружението, ще ги призовем да се разграничат от него. Защото имената им още стоят на сайта на това сдружение. Така че да не се правят на много обидени. А ето и как започва всичко…

На 10.02.2013 г., първият ден на Националния протест срещу монополите, на сайта на въпросното сдружение изневиделица се появяват едни въпроси и искания към МИЕТ и ДКЕВР, които по същество копират исканията на организаторите на протестите. Само отбелязваме, че оригиналните искания са заведени в МИЕТ още през лятото на 2012 г., когато г-н Слабаков не протестираше, даже си беше доста доволен от обстановката в страната. Можем само да гадаем дали исканията са се появили преди или след протеста, но е по-вероятно да са цъфнали там след него, тъй като протестът беше от 11 сутринта и г-н Андрей Слабаков, председател на сдружението, присъстваше. Смееше се, пушеше цигарки и хората му се радваха, даже го каниха да се присъедини към паленето на фактури. И ние му се радвахме. Кво да правиш, така сме обикновените хорица… Вторият протест беше по-многоброен, и ако г-н Слабаков е присъствал, а ние не сме го забелязали, пропускът е наш. И тук вече започва истинският екшън. Започва изграждането на „легендата”.

Държим да отбележим, че Националният протест против монополите, чийто ОРГАНИЗАТОРИ НЕ СМЕ НИЕ, да повторим още веднъж за неразбралите, НЕ СМЕ НИЕ, се провежда само в неделя, що се отнася до София. Защото още на следващия ден, понеделник, в София се организира протест, неизвестно от кого, на които напрежението почва да се покачва, появяват се агитки, хора с качулки и т.н. Стига се до сблъсъци с полицията… Това продължава няколко дена. За нас няма съмнение, че това са протести на статуквото с цел да се дискредитира протеста на нормалните хора.

Оказва се обаче, че от тези протести някои хора могат да извлекат и полза. Дори са доста удобни за изграждане на легендата за водачите на протестите. Защото един хубав ден, в студиото на една телевизия, известна с проправителствената си агитация, се появяват Андрей Слабаков, Десислава Петрова и Кристиян Коев като „активни участници в протестите”. И тримата са членове на въпросното сдружение НАС – Свободен избор. Колко са били активни, ще оставим хората, които наистина бяха на улицата, сами да преценят. Кристиян Коев дори се оказва „задържан” от полицията. Не се подчинил на разпореждане… Бунтар го играе… Започва да говори как едва ли не се е отказал от кариерата си, за да се върне тук, колко му е мъчно за България, бла-бла, докато накрая не изтърсва, че… ще влиза в политиката. Хмм. Корабче плува ли в оченцето, г-н Коев? Доста слабо актьорско изпълнение, поне да бяхте обърнали някоя кофа да ви понабият полицаите, така може би повече съчувствие щяхте да получите. Но е факт – легендата за загрижените за народа „звезди” вече е изградена.

И така, легитимирани от бтв (нарочно с малки букви) като активни протестиращи и едва ли не лидери на протестите, въпросните и по-точно Андрей Слабаков съобщават за инициирането на кръгла маса, СПЕШНО, на която да присъстват всички граждански организации. Това е отново същият ден, в който организаторите на Националният протест против монополите обявяват на пресконференция в БТА, че предстои среща на инициативните комитети от различните градове за изработване на обща позиция. Чухте ли нещо за тази пресконференция от националните медии? Не, нали? Защото подмяната вече е факт. Но пък г-н Слабаков е „по телевизора” всеки ден.

И така, г-н Слабаков обявява кръгла маса в събота (о, чудо, отново съвпадение – и другата среща е насрочена за събота) пред медиите и по протестите през делничните дни започва да се агитира за тази кръгла маса. Включва се и лицето Янаки Ганчев, професионален разводнител на протести, яхач и ездач на народното недоволство, станал печално известен с това, че е организира протест от името на Анонимните, самоназначил се като техен представител, при положение, че такова представителство е в пълен разрез с идеята на Анонимните. Смях в залата. Същото лице щедро дава интервюта за медиите през работните дни на въпросната седмица и се пише организатор на протестите. Кани хората в събота на кръгла маса… Тук се намесва и още едно лице от въпросното сдружение, Юрий Ангелов. Неговата медия Пресклуб активно отразява протестите през седмицата. На страниците на Пресклуб и Офнюз, две от големите „независими медии” се започва анонсиране на протестите още от ранния следобед, предава се на живо. Което е малко странно, защото официална организация за тези протести уж нямаше, уж бяха спонтанни…

Чак впоследствие се появи Янаки Ганчев и се провъзгласи за организатор и радетел за въпросната кръгла маса. Да, същите протести, на които се ля кръв. Нещата стават доста съмнителни, но да се върнем на основната ни тема. Тази я оставяме на разследващите органи, ако има такива изобщо в държавата в момента… Та, говорим за г-н Слабаков, предводителят на гражданското общество и кръглата му маса… Оттогава насам не минава ден, в който г-н Слабаков да не присъства в телевизиите и да не дава интервюта. Повтаря като папагал исканията на хората. И то все на места, където се отнасят меко казано критично към протестиращите иначе. Но само иначе, когато става въпрос за г-н Слабаков, всичко е цветя и рози. И така, драги читатели, днес предстои една кръгла маса, която, забележете, ще се състои в ресторант „Континентал Плаза” в София. Това е място, което хората от улицата трудно биха могли да си позволят, да не кажем изобщо...

Кой плаща за този цирк, не знаем, но предполагаме… То хич не е трудно да се сетим. На този цирк г-н Слабаков ще го играе медиатор между гражданите и партиите. Само че ние този цирк сме го гледали, г-н Слабаков, още преди 23 години, и колкото и да копирате от гражданите, колкото и да се опитвате да подменяте исканията на хората, нито ние от Съпротива, нито хората, организирали протестите по градове, заставаме зад Вас. Зад фалшиви медийни герои не заставаме… Знаем, че ще извадите следващата Пеловска, всъщност като виждаме финансовите ресурси, които са Ви наляли, може би ще извадите хиляда нови Пеловски. И може би ще успеете да заблудите някои хора. Но за останалите и Вашата маска падна, г-н Слабаков. Това му е хубавото на времето разделно, виждаш кой какъв е. Отвращаващо е да гледаш хора, които продават народа си за някоя троха, подхвърлена им от олигархията. А ние няма да спрем, утре сме пак там, на улицата, не в Континентал Плаза.”

Междувременно след днешната политическа акция, анти-фенските страници, посветени на Андрей Слабаков започнаха на се множат. На тях той е наричан “нечистоплътен алкохолик и зависим платен актьор на червената и кафявата мафия” и “гаден, долен, гнусен провокатор”. /БЛИЦ



КОМЕНТИРАЛИ:

Аз като представител на народа не съм упълномощавала никой да преговаря от мое име. Спрете да искате връщането на комунизма. Има избори и гласувайте пак за БСП, за да ви лъже че ви води към НРБ с празни джобове.

Слабаков опитващ се да оглави недоволните е Безродна Русофилистична Комунистическа ГАД Уйдурма с Пантев и Божо Циганина(Агент Телериг).

ГЛАСУВАНЕТО Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, ИЗБОРИТЕ-НЕЗАКОННИ !!!

Комунистът не е дошъл на власт с избори, той дойде с Оръжие, Преврат и Руски Танкове и може да се свали само и единствено с Българско Оръжие и Кървава Революция.

- Партии с участието на Комунисти, Деца на Комунисти и Внуци на Комунисти са НЕЗАКОННИ.
- Избори с участието на Комунисти, Деца на Комунисти и Внуци на Комунисти са НЕЗАКОННИ.
- Власт придобита от Незаконни партии чрез Незаконни избори е НЕЗАКОННА.

...АКО СИ БЪЛГАРИН:
НЕ ГЛАСУВАЙ.
НЕ РАБОТИ.
НЕ ПЛАЩАЙ ДАНЪЦИ.
ВЛАСТТА Е НЕЗАКОННА, ДЪРЖАВАТА НЕ Е БЪЛГАРСКА.
ДА СЕ ЛИКВИДИРА !!!

КАЗАХ !!!
http://www.bulgarya.cu.cc/communism.html

Целта на задкулисните режисьори е да настроят хората един срещу друг - и за съжаление, разчитаха на простотията на българите и успяха - интелектуалци срещу лумпени, фризьорки срещу артисти и музиканти и т.н. и т.н. - при това "случайни" фризьорки от пленумите на БСП!!!!!... АТАКА го казаха още първия ден на протеста, че целта е да се разедини обществото, да се разцепят гражданските протести и докато крещят, че "ги яхат", всъщност - да ги цакат меко казано... ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВЛЕНИЕТО!!! За жалост...

Този подставен слуга на БСП , холерика Слабаков е един от многото подставени агенти на БСП ,които бяха активирани от червените за да овладеят и контролират ситуацията!

Хора ,днес гледах по канал-3 пресконференцията на ръководителите на протеста!!!
Та те не се различават по нищо от партиите в парламента . Всеки иска да е вожд!!
Срам, срам голям !! Просто винаги ще сме си роби!!

Тея мушмуроци ми мязат на футболна агитка. Някой от тях отварял ли е Конституцията?

Работата май стана ,,НЕ ЗНАМ КАКВО ИСКАМ''
Тия дето излязоха първи и не знаеха как ще си платят тока, вече никой не ги помни. А тези които преобладават по телевизиите май нямат този проблем. Всеки претендира за своята си истина
.

Явно, всички, които подстрекават за протест, но не участват са доволни от моментното статукво! Явно те са от крадците на България! Те са от хората, които оставиха бащите и майките ни да гладуват , а децата да проституират! Тези, освен, че са крадци, те са и родоотстъпници! На какво се присмивате, умници? На гладните, на бедните, на просещите? На какво? На нормалните граждани? А вие къде сте в цялата ситуация? Какви сте вие ? Богове? Богопомазани? Или ? Май сте едни обикновени Бай Ганювци? Ама от най мазните, най-мръсните! Сега без здрава власт ще се изнесете към Швейцария или Австрия и протестите ще ви заметат следите.

Няма как да виним масата от хора че видете ли те не знаели какво искат при положение че цалата медийна и политическа машина е впрегната в тяхното зомбиране и маниполиране.По лошото във случая е че никой не казва истината че-цялата политическа и икономическа система в страната, е узорпирана от бившите комунисти техните деца, внуци и роднини.Спасението е само едно -лустрация и де комунизация.Много странно нникой не говори за това нали.



Какво иска улицата /

Плюсовете и минусите на “манифеста” на протестиращите
Какви са точно исканията на протестиращите? Бунтовете са в много градове и всеки формулира свои идеи. Освен това исканията почти всекидневно се променят.
Има някои неща, които се чуват от всички краища на страната. Великото народно събрание и новата конституция например вече се обсъждат и на опашки в супермаркетите.
Опитахме се да обобщим различните искания, които изброяват протестиращите. Получиха се 15 искания. Ето ги заедно с анализ, който направихме на плюсовете и минусите на всяко от тях.

Велико народно събрание и нова конституция
- Недоволството от цялостния политически модел и прехода в България се изля в искане за Велико народно събрание и нова конституция. Те трябва да сменят системата.
+ Въпросът за промени в конституцията се поставя от години. Многократно са предлагани промени в броя на депутатите, в правомощията на президента, в съдебната власт и т.н.
Сегашната конституция, приета през 1991 г. от Седмото Велико народно събрание, вече е на почти 22 години. Една интелигентна, добре обмислена промяна може да осигури по-добро функциониране на държавата и да даде механизми за повече народовластие.
+ Ще намали недоволството на общественото мнение, усещането, че за генерална промяна на държавата трябва голяма промяна на правилата, на устройството на контрола и баланса на институциите.
- Процедурата за нова конституция и свикване на Велико народно събрание е много дълга и тежка. Първо трябва обикновено Народно събрание да изготви проект за нова конституция. После две трети от депутатите трябва да гласуват решение за избори за Велико народно събрание.
- Във Великото народно събрание ще има 400 депутати. Как това кореспондира с желанието за намаляване на народните представители?
- При запазване на същата избирателна система във Великото народно събрание ще влезе подобна на обикновените парламенти конфигурация. С други думи - “обичайните заподозрени”. Може ли да се очаква, че те ще произведат голяма промяна?
- Ако във Великото народно събрание има много и малки парламентарни групи, постигането на мнозинство от 2/3 за гласуване на конституцията ще е дълго, тромаво, инфарктно и с цената на много договаряния. А нищо чудно и някой пак да излезе на гладна стачка пред парламента, както стана при приемане на сегашната конституция.
- За много от проблемите в България - от корупцията през монополите до бедността - решенията могат да се търсят и с промени в законите, а не задължително с промяна на основния закон. Проблемът е, че много от законите са калпави или лобистки. Проблем, свързан с качеството на законодателството. Ако искаме по-качествено законодателство, ни трябват по-качествени законодатели. А това може да стане с промяна на избирателната система.

Най-добрата идея: мажоритарни избори
- По този въпрос дадохме думата на Валери Найденов, който е отдавнашен и принципен радетел за мажоритарни избори. Ето неговите аргументи:
Нека уточня първо, че аз предлагам мажоритарна система в 2 тура, което НЕ води до двупартийност, а тъкмо обратното - до многопартийност.
В политологията това е т. нар. “Закон на Дюверже”. Пример - Франция. Там в момента в долната камара има около 14 партии. Много пъти съм го обяснявал на Райчев, интересно защо все забравя. Но дори когато имаме мажоритарни избори в 1 тур и двупартийна система, резултатът е много по-добър от днешния.
1. Основното предимство при мажоритарната система е, че народът има народни представители. При пропорционалната няма - това са представители на партиите, спуснати със списък. Политолозите ще ви излъжат, че при мажоритарните избори се “губят гласове”. Кой ги губи? Партиите не са суверен, та да им се губи нещо! При пропорционалните избори избирателите губят 100% от гласовете си, тъй като това не са техни представители. При мажоритарните всеки район си избира представител и нищо не се губи.
2. При мажоритарната система партиите се обновяват, изчистват се от гнилите ябълки и затова оцеляват дълго. Ако началството води лоша политика, избирателите го махат. Докато при пропорционалната това е невъзможно. Там началството е стъпило на гърбовете на всички останали, и то в по две листи. Партията умира, той е пак в парламента.
3. При мажоритарните избори депутатът има страх от избирателя. При пропорционалните го е страх само от този, който пише листата. Сложат ли го начело на листата, и магарето става депутат. Какво мисли избирателят, за него няма никакво значение.
4. При мажоритарната система купуването на гласове се обезсмисля, защото никой не може да купи 51% от избирателите в даден район. Сега се купуват по 1 - 3%, главно в ромските махали. В един едномандатен район с 20 000 избиратели всичко става пред очите на хората. Ако те видят, че купуваш роми, всички ще се обърнат срещу теб.
5. За да привлечеш 51% от избирателите, трябва да се опиташ да се харесаш на 100%. Затова тази система действа центростремително, тя сплотява и хората, и нацията. При пропорционалните се бориш за 5-10%. Или 20%, все тая. Значи длъжен си да си измисляш влагове, да насъскваш срещу другите, да вдигаш скандали. Затова партийно-листовата система действа центробежно, народът е разединен и скаран. Затова и умира нацията. Истинският патриот е за мажоритарни избори.
6. При мажоритарната система не е възможно да се появи харизматичен лидер, който да помете целия парламент, както стана при царя и при Бойко Борисов. Там всеки район избира своя човек, ефектът на мексиканската вълна не е възможен. Ако през 2001 г. изборите бяха мажоритарни, НДСВ едва ли щеше да има 10-20 депутата. Същото важи и за 2009 г. и ГЕРБ. И обратното - тъкмо при пропорционалните избори “лидерите” и “спасителите” вкарват по 100 напълно непознати депутата с автобуса. Хитлер идва на власт чрез пропорционални избори, а точно преди това губи мажоритарни избори за президент.
7. Кресливите, крайните, особняците, нямат шанс да съберат 51%. Но те лесно събират 5-10%, защото винаги има едно озлобено малцинство. Затова мажоритарният депутат е умерен, възпитан, интелигентен.
8. Ако олигархията имаше изгода от мажоритарни избори, отдавна да ги е въвела.
9. Най-демократичните нации и господарите на света имат мажоритарни системи - САЩ, Великобритания, Франция, Индия. Това не е случайно. Пропорционалните система дават възможност за колонизация на нациите, тъй като те отчуждават елита от народа.
10. Истинската пряка демокрация възниква само при мажоритарни системи. В Швейцария, докато е въведена и утвърдена референдумната система, всички депутати са избирани мажоритарно.
И накрая, всички смесени и компромисни варианти водят до лоши резултати, защото създават ефекта на тълпата, те заразяват мажоритарния избор с ефекта на “мексиканската вълна”.

Чужд опит
Във Великобритания от векове избират мажоритарно своите депутатити. Британските граждани гласуват за 646 членове на Долната камара на парламента. За победител в съотвения район се смята кандидатът, събрал най-много гласове. Балотажи няма. Затова, ако той се провали, се насрочва нов вот за съответния район.
Системата обаче има своите критици, тъй като при наличието на много кандидати, победителят може да влезе в парламента и с около 30% от гласовете. Затова през 2011 г. се проведе референдум за нейната промяна. Предлагаше се по-сложен модел, при който избирателите да подреждат според предпочитанието си кандидатите за депутати и за избран да се смята само този, който е посочен на първо място и е събрал повече 50 на сто от гласовете. 67,9 % от британците обаче отхвърлиха тази идея. Кандидат за депутат в избирателен район се вписва с подписка от 10 регистрирани гласоподаватели от него и след плащане на депозит от 500 паунда, който се възстановява, ако той получи поне 5% подкрепа от избирателите.
Във Франция
има 577 избирателни района, колкото са депутатите в Националното събрание (долната камара). Във всеки от тези райони партиите издигат само по 1 мажоритарен кандидат. За избран на първи кръг се смята този, който постигне абсолютно мнозинство от гласувалите, но и не по-малко от 25% от регистрираните гласоподаватели. В противен случай се отива на втори кръг. За него се класират всички кандидати, събрали не по-малко от 12,5% от гласовете на регистрираните избиратели. Така понякога на втори кръг отидат трима, а дори и четирима души. На втори кръг побеждава този от тях, който е получил най-много гласове - т.е., когато кандидатите не са само двама, не е необходимо абсолютно мнозинство.
Френският парламент е двукамарен и изборите за Сенат са доста по-различни. От 2011 г. половината от 348-те му членове се сменят на всеки 3 г. Те се избират от 150 000 "големи избиратели" - хора на изборни длъжности - регионални, генерални и общински съветници и депутати, като системата е смесена - 52% от сенаторите се избират пропорционално, а 48% - мажоритарно.
В САЩ президентът и вицепрезидентът се избират индиректно от хората с помощта на избирателите от всеки щат в Електорална колегия. Бройката на избирателите в колегията от всеки щат е фиксирана според броя на населението. Дори ако разликата между първите двама в щата е само 1 глас в масовия вот, победителят взема всички гласове на щата в колегията. Президент става кандидатът с поне 270 гласа в Електоралната колегия.
Всички членове на Конгреса се избират директно. 435 са членовете на долната Камара на представителите, а 100 са членовете на Сената. Членовете на Камарата на представителите имат 2-годишен мандат, като представляват хората от района си. Избирателните райони в Конгреса са разпределени между щатите според населението им. Всеки от 50-те щати обаче има по 2-ма сенатори независимо от броя на населението. Всеки от тях има 6-годишен мандат. Системата е такава, че на всеки 2 години една трета от състава на Сената трябва да бъде подновен чрез избори.

Механизъм за отзоваване на народни представители
- Механизъм за отзоваване на онези народни представители, които не защитават интересите на своите избиратели.
(Отзоваване на депутати - този вариант е записан в чл.4 на конституцията от 1947 г., която установи комунистическата диктатура в България.)
+ Ще направи народните представители по-отговорни към проблемите на хората, ще върне комуникацията между депутати и техните избиратели.
- Ако този механизъм се въведе без промяна на избирателната система, ако се запази пропорционалният избор, това ще е инструмент в ръцете на партийните вождове за политическо елиминиране на непослушни народни представители. Досега те се отцепваха от парламентарната група и ставаха независими депутати. Въведе ли се механизъм за отзоваване, партийният лидер ще може да организира структурите по места да съберат подкрепа за отзоваване на непослушния в парламентарната група.

Отнемане на имунитета на депутатите
- Падане на имунитета на депутатите, отваряне на възможност и те да носят наказателна отговорност за своите действия.
 Сега депутатите не носят наказателна отговорност само за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание. Това е изрично записано в конституцията.
Народните представители носят наказателна отговорност за престъпления от общ характер - кражба, катастрофа, убийство например. Обвинение обаче им се повдига само след сваляне на имунитета. Това става с искане от главния прокурор и разрешение от Народното събрание за повдигане на обвинение. Разрешение не се изисква, ако депутатът сам се откаже от имунитета писмено. Обикновено точно това се случва през последните години.
Разрешение от парламента се изисква и за задържане на народен представител. Такова не е нужно при заварено тежко престъпление, но в такъв случай незабавно се известява Народното събрание, а ако то не заседава - председателят му.

До 2 мандата на депутат 
- Един депутат да има право да е максимум 2 мандата в парламента. От 23 г. гледаме едни и същи лица, нека дадат път на младите, коментират протестиращите.
+ Ще се сменят по-бързо и по-често лицата в законодателството.
+ В парламента ще могат по-лесно да влизат представители на бизнеса, науката, университетите, на различни прослойки, които ще имат преки впечатления за проблемите на хората и какво искат гражданите от законодателната власт.
+ Лобистки и олигархични кръгове по-трудно ще могат да вкарват свои хора за депутати в различните партийни листи.
+ Властта на партийните централи и техните лидери да подреждат листите с най-верните си хора ще намалее.
- Има риск в законодателната власт да влизат хора, които поради липса на опит и познание в процедурите по писането на закони, както и заради недобро познаване на законодателството на страната, да работят неефективно в парламента.

Против партиите
- Изтегляне на всички партии от обществения живот, гражданско управление от млади технократи. (Искане на протеста в Благоевград)
- Забрана за участие в политическия живот и управлението на държавата на всички управлявали партии, взели участие в престъпни и неизгодни за България сделки. (Добрич)
Почти всички инициативни комитети бягат като дявол от тамян от приказките за нови политически партии*. Така отрекоха информациите за създаване на партия "Орлов мост". Софийски водачи на бунта доста театрално дори призоваха да ги убият с камъни, ако някога се обвържат с партия.
- През партиите по механизма на представителната демокрация се организира представителство на интересите на обществото във властта. Интересите на различни групи, прослойки, съсловия са различни и често противоречиви. Една партия изразява интересите на една част от обществото, втора - на друга част, и т.н.
Ако партиите ги няма, как ще става излъчването на представители в законодателната власт? Гражданското сдружение по дефиниция е нещо различно от партията, ако то обаче започне да праща хора във властта, влиза в политическия живот и по същество се превръща в партия.
* Лидерът на протестите във Варна Иван Петров каза, че инициативните комитети, които се събират в неделя, нямат никакво намерение да правят политическа партия.
"Тази дума е толкова компрометирана, че макар и сложена в кавички в моите уста ще ми създаде огромни неприятности. - каза Петров по повод вчерашното заглавие на “24 часа”. - Никой от хората, които излизат с мен на площадите, не иска да я чува дори. Не случайно аз бях твърд и непоколибим още в първите дни на протестите, когато не разреших на представители на "Атака" да се опитат да застанат начело на шествията. Обединението на иницитивните комитети ще бъде гражданско сдружение, а не партия".

Гражданите -  във властта
Граждански формирования да могат да участват в изборите наравно с политическите партии. А не както досега да могат да излъчват само по един независим кандидат. 
Гражданите да имат право да сезират Конституционния съд. (искат го Зелените) 
По-широко младежко гражданско участие в управлението на страната (Националното представителство на студентите)
Поне 50% гражданско участие във всички регулаторни органи от типа на ДКЕВР и СЕМ поискаха софиянци. "Зелените" пък настоя за премахване на политическите квоти при избора на тези институции.
+ По-широко участие на гражданите в политиката, навлизане на нови лица в институциите е добре дошло
- Не са много ясни механизмите, по които ще става това.
- Политиката все пак е професия като всички останали - изисква подготовка, опит и рутина.

Против монополите
Частните монополи са по-опасни и от държавните. Премахнете ги дори с цената на отнемане на лицензи, искат протестиращи.
+ Според специалистите изходът е да се създадат условия за естественото им ограничаване като пълна либерализация на пазара. Защото дори на мястото на една компания да дойде друга - тя пак ще е монопол за района, в който работи.
Начин за ограничаване на монополното поведение е сериозния контрол от държавните институции. Ако те си бяха на мястото, никой нямаше да страда. Нали ДКЕВР контролира цените за услуги на електроразпределителните дружества. Кой там им разреши да рекетират хората в нови сгради, карайки ги сами да си построят трафопост за луди пари, а след това да го прехвърлят безвъзмездно на дружеството.
 - Вижте Франция - там единственият в електроразпределението е "Електрисите дьо Франс", но тя работи по железни правила, разписани в общите условия с клиентите и следени зорко от държавата.
Монополно се държи само оператор, който се чувства ненаказуем. Топлинните счетоводители в София например са 12 компании, но се държат като монополисти. Защото според договорите им с топлофикация най-високата санкция при тяхна грешка е 5000 лв. - сумата, която те прибират от отчитането на един блок за година.
 
Национализация
Първо бе простото искане незабавно да паднат сметките за електричество и незабавни проверки на ЕРП-тата. Затова и премиерът в оставка Бойко Борисов тръгна да намалява цената на тока с 8% и да отнема лиценза на ЧЕЗ - най-руганото електроразпределително дружество.
4 После бе поискано разсекретяване на всички договори за приватизация на ЕРП-тата.
4 Паралелно дойде и лозунгът за национализация на ЕРП-тата
4 След това: да се отворят всички приватизационни договори и концесионни договори за последните 23 г., както и да се спрат всички приватизационни сделки, които са в ход днес. (Варна)
4 Национализация на всички стратегически отрасли и природни ресурси на България.
4 Анулиране на приватизационните договори, направени под реалната цена - разглеждането им да е публично, с участие на граждани. (Добрич)
4 Търсене на съдебна отговорност за нанесените вреди на държавата от подписалите неизгодните договори. (Благоевград)
 Българското общество има голяма нужда от справедливост. Корупция, неизгодни сделки, разграбване - това го имаше много през прехода. И за тези неща трябва да има разследване и наказания. Държавата има начини да се намеси ефективно и с механизмите за следприватизационен контрол. Просто трябва да го прави.
 - Едно залитане към тотално и радикално одържававяне обаче ще е опасно. Ще скапе средата на бизнес. Ще изгони чуждите инвеститори. Ще ни извади от ценностната система на западния свят, където икономиките се развиват на принципа на неприкосновеност на частната собственост, свободна частна инициатива, конкуренция.

Намаляване квотите за скъп ток
4Спешно да се намалят квотите за скъп ток от ВЕИ, “Мариците” и тецовете на Ковачки, искат протестиращите.
+ Ако това се случи, цената на тока би могла да падне. Сега според твърденията на експерти голяма част от евтиния ток, произведен от АЕЦ "Козлодуй", отива за износ, а скъпият остава за вътрешно потребление.
Единствените централи, които могат да се извадят от микса с енергии, които прави НЕК, за да продава тока на битовите потребители обаче, са ТЕЦ "Бобов дол" и "Брикел". ТЕЦ "Варна" е подвърхова централа и блоковете й стоят в запас на електроенергийната система и се включват във време на недостиг, както беше миналата година със стачката в мини "Марица-изток".
 - Изваждането на "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3" означава разваляне на договори и плащане на сериозни неустойки.
Изкупуването на зелената еленергия от НЕК е фиксирано в Закона за енергетиката и за това също има договори. Развалянето им води до неустойки.

Разследване на прехода
Иска се разследване:
4 на партиите, участвали в управлението на България през последните 23 г.;
 4 на цялата дейност на правителствата от 1989 г. досега.
+ и - И тук нещата трябва внимателно да се прецизират. За този, който доказано е извършил престъпление, трябва наказание, независимо кой е и на какъв пост е, без политически чадъри. Но всичко това трябва да стане по механизмите на правовата държава. Иначе какво - да повторим Народния съд от 1947 г. ли? Да обявим цяла категория хора предварително за престъпници?

Максимална либерализация на енергийния пазар
Пазарът в енергетиката формално и законово е отворен от 1 януари 2007 г. Фактически обаче на свободния пазар са само големите потребители и търговците на ток.
 Търговците пазаруват еленергия единствено от АЕЦ "Козлодуй" и от ТЕЦ "Марица-изток 2" - двете най-евтини и държавни централи.От 1 юли се очаква на свободния пазар да излезе и средният бизнес.
 - Прогнозите на експертите са, че излизането им на свободния пазар ще окаже натиск за повишаване на цените на тока за бита. Логиката е, че така в микса на НЕК за битовите потребители ще остане предимно скъпа енергия. Затова се предприемат мерки за увеличаване на дела на АЕЦ "Козлодуй" за регулирания пазар, на който са битовите потребители и малкият бизнес.
На свободния пазар могат да излязат и битовите потребители, но де факто това все още не може да стане, тъй като не са приети нормативните актове.
+ Допуска се, че когато това се случи, е възможно да се появят и търговци, които продават еленергия на по-ниски цени от тези, които регулира ДКЕВР.

Скок на доходите
4 Не забравяме нашето искане за 100% увеличение на доходите на всички българи, казва Иван Петров, лидер на протестите във Варна.
+ и - Такова увеличение на доходите със сигурност ще раздвижи замръзналото потребление и ще стимулира по-висок ръст в икономиката. Хората ще спрат затягането на коланите.
 Големият въпрос обаче е как да стане. Валутният борд не позволява просто да си напечатаме, а който си позволи да го направи, със сигурност ще ни вкара в криза по-люта от ЖанВиденовата зима.
Вероятно е възможно да бъдат пренебрегнати строгите изисквания на Брюксел за бюджетните дефицити.
Ако досега не ги бяхме следвали толкова сляпо, можеше да не се стига до протестите на улицата. За 100% увеличение на доходите на всички обаче това няма да е достатъчно, защото сега ръстът на икономиката е символичен, а външните инвестиции - свити. Естествено, държавата може да вземе заем, после втори, трети и - следва Гърция. Каква е ползата от такова увеличение на доходите?
Еднаквото увеличение на доходите на всички българи по никакъв начин не решава проблема със социалното разделение./ 24 часа

подготвил : Нели Кирилова 

1 коментар:

почивки лято 2013 Гърция каза...

необходими са промени почти във всички политики - за съжаление много малко се пави по въпроса - трябва народа ясно да каже какви политики иска в отделните области и какви политики е готов да подкрепи