събота, 2 март 2013 г.

НЕДОВОЛСТВА, ИНТЕНЗИВНИ НАРОДНИ ПРОТЕСТИ, ПАРТИЙНИ МЕЖДУСОБИЦИ, КАЗИОННИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ... и самозапалващи се българи!

Такива са нещата ден преди националния ни празник 3 март. Тъжен ще е – утре улиците и площадите пак ще се изпълнят с протестиращи и гневни българи. Мало и голямо, е докарано до отчаяние, заради настоящата ни държавна система от мошеници и крадци и в парламента и по различните етажи във власта от дълго време.


Правилата и законите в страната са създадени и създават, за да се обслужват олигарсите и партиите – неоспорим факт, доказано за пред света!

Народът ни преживя и турското, и фашисткото, и комунистическото робство. Но монополното, олигархичното и партийни робства засега му се ... опират – днешните масови народни вълнения в тази връзка са застрашени от държавните мътни подводни течения, при пълната неяснота какви вълни ще се възпроизведат и излезнат на повърхността от тях. В настоящата справедлива народна борба, предвид думите на Вазов, останаха само „... сиромахът с труда, момите с иглата...”, понякога „...учений с ума”, а „...богатий с парите......” хич го няма.

Левски обаче беше казал, че „без свобода няма живот... Смърт на неприятелите” и създаде комитетите си за българско освобождение чрез революция – морална и с оръжие. Написа и „Програма на Българския революционни централни комитет”, чиято 7 точка гласи:

- „... т.7. Ние желаем за себе си свобода народна, свобода лична и свобода религиозна; с една дума, свобода човеческа и затова желаеме такава съща свобода и на нашите приятели и съседи. Ние не желаеме да владееме над другиго и затова недозволяваме да ни владеят и другите.” От всичките изброени свободи се е случила само религиозната свобода в България. ;

- В точка 4 от същата „Програма на БРЦК” се казва: „Ние желаеме, щото тая земя, която е населена с българи, да се управлява български, т.е. съобразно с нравите, обичаите и характера на българския народ, ...”. И вече 130 години народът се пита дали „тая земя” се управлява български! Оказва се и днес, че желанието на Левски отново не се е реализирало и то защо – защото няма „свобода народна, свобода лична”. Те са заменени с несменяемия партиен контрол, създаващ и монополните репресии и лакомите контролируеми олигарси с тъпото извинение на политиците, че нищо по-добро капиталистическия и комунистически строеве не са измислили от партийно управление във времето!!! Иначе портретите му висят из разните държавни кабинети, нецелесъобразно се споменава и за тях пак в „Програма на БРЦК”

- под точка 8, а именно: „Ние причисляваме в числото на нашите врагове и противници и ония български изроди и чорбаджии, които пречат на народната ни цел и ще ги преследуваме навсякъде и всякога”. А точката от програмата му, която напълно импонира на днешните народни вълнения и е редно да бъде съобразена и изпълнена е:

- „т.2. За да бъде изпълнена тая цел, дозволява се всяко средство: пропаганда, печат, огън, смърт и пр.”.


Ето какво продължава да се случва в страната ни и днес 02.03.2013 година след самозапалилите се трима души:

Таксиметров шофьор влезе с колата си в сградата на община Габрово / 02.03.2013 / 14:27

Таксиметров шофьор от Габрово влязъл с колата си в сградата на Общината минути след полунощ, като разбил централния вход и запалил фоайето, съобщават от дирекцията на МВР в Габрово. Няма пострадали при инцидента.

Извършителят е бил задържан. Заради нестабилното му емоционално състояние са предприети действия за настаняването на мъжа в психиатрична болница.

37-годишният извършител се врязал в сградата със собствената си кола "Лада". Изпратеният на място полицейски екип установил, че автомобилът преминал през вратите на централния вход, като ги счупил. В близост до него имало пластмасова горяща туба, а по пода горяла и разлята запалителна течност. Огънят е потушен от служителите на сектор СОД, предаде БТА.


Ето какво казва и Ангел Славчев-един от лидерите на протестите

Времето на преговори изтече

Напуснахме консултациите при президента днес, защото форматът на Обществения съвет е неприемлив. Там бяха хората, срещу които се борим. Изчетохме декларацията си, станахме и си излязохме. Искаме прозрачен обществен съвет, с експерти, които не са обременени от прехода. Това заяви в предаването "Панорама" по БНТ един от лидерите на протестите в София Ангел Славчев.

С хората, които бяха днес в Обществения съвет, ние няма какво да говорим. Времето на преговорите изтече. Имаме своите малки победи, продължаваме да се борим срещу монополите. Важното е, че хората се събудиха, добави той.

Тъй като хората са ми делегирали права да ги представлявам, аз трябва да ги защитавам. На масата на Обществения съвет нямаше нито един човек, с който да водим конструктивен диалог. Продължаваме с протестите. На 3 март предстои следващият голям национален протест. Ще се борим за България докрай, каза още Ангел Славчев.
Източник КРООС
http://bulgarski.pogled.info/news/43569/Vremeto-na-pregovori-izteche


Не искаме намаление на цената на тока!
Радко Ханджиев - Научен работник и публицист, доктор по история. Председател е на правозащитната неправителствена организация Гражданско сдружение “Асоциация на данъкоплатците в България”. - http://avtorski.pogled.info/article/43570/Ne-iskame-korektsiya-a-disektsiya

Искаме отрязване на „нашите хора“ – посредниците, които смучат от плътта на българския потребител.

Искаме спиране на кражбите на престъпните монополисти, осъществявани чрез манипулиране на електромерите.

Искаме ликвидиране на „услугите“, които нито сме поискали, нито сме потребили.

Искаме миксът да си го ядат тези, които са го забъркали!

Защото ето как ни крадат!

• веднъж чрез доставната цена: от 4.5 ст/квч в АЕЦ „Козлодуй“, минавайки през грабежа на „посредниците“, ЕРП-та ни фактурират тока по 18 ст/квч.;

• втори път чрез манипулиране на електромерите от ЕРП-та така, че показанията да скочат с 20-50-100 и повече процента от действително потребеното количество енергия;

• трети път чрез одобряваните от властта искания на престъпните монополисти за покачване на „цената“; последното от юли 2012 г. е с цели 13%;

• четвърто, чрез одобряваните от властта допълнителни „услуги“, които потребителят нито е поискал, нито е консумирал; през 2012 г. те вече са седем на брой:

- достъп до разпределителната мрежа;

- достъп до електропреносната мрежа ВН;

- пренос през разпределителната мрежа НН;

- пренос през електропреносната мрежа ВН;

- добавка за зелена енергия;

- високоефективно комбинирано производство;

- невъзстановяеми разходи.

С премахването на кражбите и непоисканите „услуги“, реалната цена на тока за потребителите не би трябвало да бъде по-висока от 5-6 ст/квч!

Очевидно сегашната цена на тока не е продукт на глобалната капиталистическа криза, нито е следствие от природно бедствие. Тя е продукт на „енергийната политика” на властта, която е част от хранителната верига на престъпните монополисти. И никакви „намаления“ няма да секнат гражданския протест!

Разместват се тектоничните плочи в нашето общество ("Който не разбира светкавицата, го треска гърмът...")

http://nslatinski.org/?q=bg/node/477 - личен сайт на проф. д-р Николай Слатински, посветен на изследвания в областта на националната сигурност

България се тресе и ще продължава да се тресе.

Тревогата е всеобща, на страната й липсват в политически план четири изключително важни неща:

-- елит от стратегически мислещи лидери (политическата каста е ужасно слаба след 24 години непрекъсната антиселекция);

-- обща визия към какво се стремим (дииктуващите волята си интереси перманентно разединяват обществото);

-- достатъчно интелектуален капацитет (умните, разумните, талантливите, трудолюбивите хора постянно са изтласквани по периферията и на дъното);

-- необходима обществена енергия (най-енергичните млади хора непрекъснато емигрират).

Но аз съм убеден, че днес в България се случва нещо много добро и то може да даде позитивен резултат:

-- независимо от: тоталното охулване на протестиращите и протестите от политическата каста

-- независимо от мрънкалковците в социалната мрежа;

-- независимо от апатията на огромната класа на социалните маргинали, произведени през годините на Прехода;

-- независимо от най-реакционната и ретроградна проелитарна и проолигархична прослойка от ултрадесни т.нар. политолози, експерти, анализатори и синтезатори..

Разбира се, надигналите са на протест хора могат и да не успеят.

Но мениджърите (в кавички) на сегашните процеси искат да отиграят вълната от недоволства както обикновено - повърхностно, с леко разместване и размесване на столовете и креслата в рамките на стандаратната ситуация и то така, че те, които са част от проблема, да бъдат част от (даже цялото) решение.

Не изключвам, че могат да успеят. Все пак решението е в рамките на политиката, а те са изпечени до наглост и цинизъм политически играчи.

Но, моята надежда е, че този път няма да им се отвори парашутът!

За мен ние в насотящия момент имаме колосални линии на напрежение:

-- Между олигарсите и българския народ.

-- Между политическата каста и гражданското общество.

-- Между статуквото след хищния Преход и енергичната воля за промяна.

-- Между старите йерархични структури (държава, силови институции, големи фирми, общински ръководства...) и мрежовите самоорганизации на гражданите.

-- Между схващането за държавата като репресивен инструмент за гарантиране на твърда (hard) сигурност и разбирането на хората за държавата като средство за произвеждане на мека (soft) сигурност - здравеопазване, образование, наука, социални защити, околна среда, качество на живот.

-- Между бранещите ултралибералния модел у нас и всеобщата глобализациона вълна за неговото хуманизиране.

-- Между клаустрофобичния off-line "елит" на страната (политически, икономически, финансов, културен) и непознаващото граници и прегради младо on-line поколение.

Затова мисля, че на спечелилите от хищния Преход и неподбиращи средства за опазване на статуквото няма да им се отвори парашутът.

Президентът имаше уникален шанс - той трябваше да избере на коя страна е:

-- на страната на онези, които с всички сили, нокти и зъби бранят статуквото,

-- или на страната на гражданското общество, което не иска да приеме това статукво като не подлежаща на обжалване присъда.

Плевнелиев направи своя избор - той избра да бъде на страната на първите, на ултрабогаташите от затворените квартали и с чуждестранните (Ривиерата, Канарските острови, Гърция) недвижими собствености. Вероятно защото самият той в личния си живот е такъв...

Но да си държавен глава с манталитета на богаташа-егоист ударил кьоравото - това е страшно за България...

Дали Плевнелиев си дава сметка, че трябва да има България не ако държавата има държавен глава, а напротив - той трябва да бъде държавен глава, ако има държава България.

Как беше възможно президентът да надроби такъв въ-обществен съвет за опазване на статуквото...

Как може елитът (политически и политологически) да не разбира какво се е случило, случва и ще се случи в България...

Гледайки паническата суета на елита от тътена на разместването на тектоничните плочи в нашето общество ми хрумнаха две мъдри мисли.

-- Едната е на моята баба (стара-майка), светла й памет!:

"Който не разбира светкавицата, го треска гърмът...".

Другата е на ... Мао, цитирина от Хенри Кисинджър в "Години на промяна":

“Светът не е спокоен, а се задава буря – вятър и дъжд.

При приближаването на бурята лястовиците стават неспокойни – пърхането на крилата им обаче не може да попречи на идването на бурята.”

Николай Слатински

02.03.2013 г.

А утре ни е национален празник! Въпреки всичко – да ни е честит и всички масово на протести за свобода народна и свобода лична!

Нели Кирилова

Няма коментари: