четвъртък, 15 юли 2010 г.

Ей, добре бе Созопол!

Вие в 610 година ли сте се пръкнали в границите на днешна България? Досещам се – Божидар Димитров нали си е Ваш човек, май е решил да пренаписва и манипулира отново измъчената ни българска история! Чудна и чудесна работа може само да се каже!
Освен ако родните ни журналисти не са допуснали съзнателно “някаква” грешчица при изписването на публикацията, което лятната жега “може” и да го предположи!
Все пак важното е да има купон и честито – ние софиянци уважаваме местността, като място за летуване и много-о-о ни харесва!

Созопол празнува 2620-и рожден ден

Созопол /КРОСС/ Пет дни ще продължат празненствата за 2620-ия рожден ден на Созопол, съобщава информационният портал Вurgasnews.com. Събитията започват от 16 юли с тържествено вдигане на националния флаг на амфитеатъра от 18.15 ч. Празненствата приключват на 20 юли, когато ще бъде открит параклиса „Св.Илия", а вечерта ще завърши с концерт на Панайот Панайотов на амфитеатъра.
В програмата са включени археологическа изложба „Аполония и Черноморската цивилизация", литургии в храма „Света Марина ще започне от 8.00 ч. Ще има и плувен маратон, турнир по подводен риболов, художествени изложби, народни борби и други.
Концерти ще изнесат трио „Войсес", група „Сезони", формация „Врабчетата".

Ето какво ни казва Уикипедия по темата : ЕЛИНСКА КОЛОНИЯ; ТРАДИЦИОННО ВИЗАНТИЙСКИ ГРАД И ВИЗАНТИЙСКА КРЕПОСТ; ЗА КРАТКО ВЛИЗА В ПРЕДЕЛИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ПРЕЗ 812 ГОДИНА; ПОД ТУРСКО ВЛАДИЧЕСТВО ПАДА ПРЕЗ 1459 ГОДИНА, Т.Е. 6 ГОД. СЛЕД ОКОНЧАТЕЛНОТО ЗАВЛАДЯВАНЕ НА КОНСТАНТИНОПОЛ. ДА! СОЗОПОЛ Е БИЛ ПОВЕЧЕ ГРЪЦКИ , РИМСКИ И ... ТУРСКИ с българско присъствие евентуално, което даже официалните източници не споменават убедително! ТАКА ЧЕ КЪДЕ СА СРЕД ПРАЗНУВАЩИТЕ ГОСТИ СЕГА гърците, италианците, турците? Няма ги. Не са поканени. А защо?

На този сайт има още информацийка по темата http://www.pravoslavie.bg/История/Св.-Зосим-–-покровителят-на-Созопол, и където се разказва как се пренаписва история по принцип!

От Уикипедия ... През 610 г. пр. Хр. на мястото на днешен Созопол е основана елинска колония („полис“) на милетски гърци под името Аполония Понтика. Името на града идва от бог Аполон, смятан за закрилник на колониите. Градът израства като важен търговски и пристанищен център. Поддържа активни връзки с големите центрове на Елада: Милет, Атина, Коринт, Хераклея Понтийска, островите Родос, Хиос, Лесбос и други. Търговското му влияние в Тракия се основава на съюз с владетелите на Одриското царство, възникнало през V в. преди Христа. Аполония Понтика се конкурира със създадена след около един век мегарска колония Месемврия. Мегарците искат да имат търговски контакти с траките чрез бургаския залив.

...През 72 г. пр.н.е. градът е завладян и ограбен от римляните, а крепостната му стена - разрушена. Пълководецът проконсул Марк Лукул, който превзема града, отнася със себе си известна статуя на бог Аполон от светилището и я поставя на Капитолия в Рим. През IV в. той отново е в подем и вече е известен с името Созополис - „град на спасението“. Традиционно византийски град и твърдина в хинтерланда на Константинопол, едва през 812 г. - при кан Крум - Созопол за кратко влиза в пределите на българската държава.
Созопол, заедно с Месамбрия (днес Несебър) пада 1459 година - 6 години след падането на Константинопол, като една от последните византийски крепости под турско владичество. В отбраната на града са участвали венециански и генеузки кораби.
От XVIII-XIX век са запазени църкви и множество къщи от дърво и камък, създаващи неповторимия архитектурен облик на днешен Созопол. Старинните икони и великолепните дърворезбени иконостаси представят забележителните постижения на художествените занаяти от това време.
Част от гръцкото население на Созопол се изселва през 20-те години на 20 век и основава село Созополи на Халкидическия полуостров, Гърция.

А сега четете и за “ ... Най- старият град по българските земи е значима част от развитието на европейската цивилизация. “ на http://www.sozopol.bg/archives/2261 . Ама само как си присвояваме история! Има и карта на града и разни други неща там.

Няма коментари: