събота, 31 юли 2010 г.

ТУТАНХАМОН Е ЛЕТЯЛ СЪС САМОЛЕТ И БАЩА МУ Е БИЛ ЕХНАТОН!

Сн. Възстановка по мумията – колко красиво момче е бил фараонът Тутанхамон!

След като Тутанхамон е летял, значи е имал възможност “от високо” да наблюдава и контролира живота в държавата си! Това допуска много неща, но и съставянето на топографски карти, съответно и използването им при всякакви строежи – дали такива са открити, не знам, но със сигурност трябва да съществуват! Ако се намерят, май доста исторически загадки ще бъдат разгадани, дори само на основанието на траскрибиране и транслитериране?

Сн. Тутанхамон фараон в древен Египет - управлявал около 1333-1323 г. преди новата ера, династия XVIII. Към момента на смъртта си той е бил на 19 години.

В световните новинарски хроники се върти колкото чудновато, толкова и сензациозно съобщение, че Тутанхамон е починал в резултат на авиокатастрофа, а не от малария, както твърдят например днес немски специалисти по световна древна история!
При случайни разкопки за построяване на нова гара, работници се натъкнали на голям брой археологически предмети. Сред изровените 150 000 предмета имало и една доста странна дървена фигурка от Древен Египет. Това се случило в границите на днешен Египет, в пустинята Сахара, близо до гробницата на фараон Джосера – една от първите открити. Египетският учен Халил Месия именовал статуетката “птица”, а тя поразително наподобявала по конструкция на съвременните самолети. Тогава сензациозно предположение направил историка Уилям Дейч за намерената дървена фигурка от Древен Египет- фигурката на птицата е нещо като намален модел на самолет!
След това специалистите еростроители изучили съвестно съотношението на параметрите от фигурката и потвърдили, че те напълно съвпадат с параметрите на познатите ни летателни средства - самолетите. Геометрията на крилата на “птичката”се оказали напълно адекватни на контурите на съвременния модел транспортен американски самолет Херкулес. Находката била тествана и в аеродинамичен тунел, за да се разбере дали предположението е вярно. И тя наистина летяла! Д-р Месия построил експериментален планер по образец на находката си, който за всеобщ възторг също се издигнал и полетял!
Оказва се, че древните египтяни са могли да се движат по въздух чрез планери още от времето на Средото царство. Излиза, че в пясъците на Сахара (на Египет) египтолозите са намерили работещ модел на планери, произвеждани преди почти 40 века назад! Тези чудновати “птици” били изобразявани също в рисунки и фрески из гробниците, но присъствието им до сега било загадка за учените, въпреки че самата находка удивително приличала на летателен апарат.
По всичко личи, че историкът Уилям Дейч основателно е направил зашеметяващо откритие - че египетският фараон Тутанхамон е починал преди 3300 година, ВСЛЕДСТВИЕ на самолетна катастрофа!
По текст на Демидова

Сн. Родословието на Тутанхамон

Тайната на семейството на Тутанкамон е разкрита - Ехнатон със сигурност е баща му!
Международен екип от учени и египтолози, водени от ръководителя на Върховния съвет по архиелогически находки Захи Хавас (Захи Хауас) са извършили проучване на ДНК-то на най-известния египетски фараон Тутанхамон.
Това е най-голямото проучване, което някога е било извършвано над мумифицираните фараони. В рамките на две години експерти са анализирали ДНК и сканирали изображения на 16 мумии, включително и на останките на Тутанкамон и семейството му.
Тутанкамон, който става фараон на възраст 10 години, през 1333 г. пр. Хр., е управлявал страната в продължение на девет години.

Резултатите от широката изследователска работа не са оповестени до края, поради което и не са разкрити всички тайни за произхода на детето-цар, заяви египетския учен - Захи Хауас. Въпреки всичко, извършената изследоателска работа е една гигантска стъпка напред, в изучаването на историята на древен Египет, а също и създава отлична перспектива за бъдеща работа на следващите учени. Целта на изследването е била да се проучи взаимовръзката между фараоните, чрез идентифицирането на възможни техни генетични аномалии, които да послужат за изясняване на линии на родство между династията на XVIII, и така да се определят най-близките роднини на Тутанхамон, което да спомогне за разгадаването на причината за ранната му смърт.

”Основният извод, направени от учените е, че бащата на Тутанхамон определено е бил фараона Ехнатон - еретика, съпруг на легендарната по красота Нефертити, а майката на Тутанхамон е била друга млада жена, чието име остава неизвестно и продължава да си е неизвестно за историята - тя явно не е била от потомствените династии, но баба му е била кралицата Ти, съпруга на Аменхотеп Трети и майка на Ехнатон, "- каза Хауас.
Учените са установили, че бащата на Тутанхамон - Ехнатон е починал на възраст 45-50 години, а не на 20-25, като преди това се е предполагало. В мумиите на Ехнатон и на Тутанкамон има някои еднакви уникални морфологични характеристики – баща и син са били например с една кръвна група.

При изследването на другите царски мумии от гробниците на династията XVIII се наблюдава, че в камерата от гроба на майката на Тутанхамон има две мъртвородени бебета, които са били наистина деца на Тутанкамон и друга женска мумия, която след изследване може да се приеме като на съпругата на Тутанкамон - Анкхесенамун.
В продължение на десетилетия учените са се опитвали да решат загадката за смърта на Тутанкамон. Дупката в черепа му, сочи факта, че той е убит. Въпреки това, през 2005 г., експертите са заключили, че дупката е в резултат на “изсъхване на процеса”, като в същото време е установено, че фараонът е имал и счупен ляв крак.
Последните ДНК тестове показват, че още от детството си фараонът е бил с лабилно здраве, вродени заболявания и ... усложнения вследствие на един счупен крак. Възможно е точно малария да го е довършила - и учените са в състояние да посочат ДНК вируса на маларията, но не тя е основната причина за ранната му смърт.
"Внезапната фрактура на крака, вероятно причинена през есента, е довела до животозастрашаващи ситуации, и тогава в организма на фараона е било възможно проникването на паразита “малария”. В тази връзка има сведения и доказателства за многобройни нарушения в организма на Тутанкамон.
В крайна сметка той може да бъде описан и се възприеме като млад, но болнав човек, който се е нуждаел от подкрепа при ходене "- според изследването.

Сн. Мумията на Тутанхамон


Друго интересно съвпадение между Ехнатон и Тутанхамон е, че последния по подобие на баща си, е имал малформация на "небцето", находяща се в горната челюст и твърдото небце. Подобно на дядо си пък, той е страдал от болеста Köhler, която бавно е разрушавала костите на левия му крак.

В края да си припомним, че гробницата на Тутанкамон се намира в Долината на царете, и едва ли не е била ограбвана гробница през времето, нещо което е нарушило първоначалния й вид, в който учените са започнали да я изследват. Тя е била открита през 1922 г. от двама англичани по египтология Хауърд Картър и аматьорския археолог Лорд Карнарвон. Все пак в гробницата са оцелели множество накити, украсения с тюркоаз саркофаг с тегло 110,4 кг от чисто злато и с мумифицираното тялото на фараона.
http://arvo.ua/

п.п.Болестта на Köhler третира познатата ни днес остеохондроза . Ето и малка справка:
Единно е мнението обаче по отношение на патогенезата – важно място тук има смущението в кръвотока, изхранващ костта, а оттам и увреждането на хрущялна и костна тъкан. Липсата на кръвоснабдяване води до некроза на костта, разположена непосредствено до зоната на осификация на хрущяла. Вследствие на това настъпват патологични фрагментации. ...Остеохондроза е описана с различни локализации.... Разделят се основно на ставни, извънставни и такива на гръбначния стълб. Пример за първата група са болестта на Legg-Calvé-Perthes, засягаща главата на бедрената кост; болест на Fritz Konig в колянната става. При болестите на Köhler и Freiberg – различни кости в областта на ходилото...
Какво представлява болестта на Legg-Calvé-Perthes
Наричана е още ювенилен остеохондрит, coxa plana, асептична некроза на главата на бедрена кост. Заболяването е типично за детската възраст. В основата на патологичния процес лежи прекъсването на кръвоснабдяването на феморалната глава. Това води до загуба на костна тъкан, разположена непосредствено под хрущялната пластина. Стига се до нарушаване целостта на субхондралната кост и влошаване на нормалният растеж и развитие на костта изобщо.
Изявата започва като непостоянна и бавно прогресираща болка, като често тя не е локализирана в тазобедрената, а в колянната става поради разпространение по нервен ход. Възможни са оплаквания от страна на другия крак или гръбнака във връзка промяната в натоварването, походката, позата. Постепенно настъпва атрофия на мускулатурата в седалищната и бедрената мускулатура от страната на засегнатата става. Двустранно засягане се наблюдава в по-малко от 10% от случаите.
Диагнозата се поставя по специфичната рентгенологична находка, допълнителна стойност може да има и сцинтиграфията и ултразвука на тазобедрената става.
Лечението на заболяването започва с осигуряване покой, налагане на специални шини, екстензори за раздалечаване на отделните компоненти на ставата. Обездвижването обаче носи определени рискове, тъй като възстановителният процес тук е значителен – 1-2 години. При показания днес се провеждат оперативни намеси, които ускоряват съществено оздравяването, доколкото е възможно. Много важно е да се провежда и правилна физиотерапия, специален набор упражнения, плуване, дори колоездене.
Какво представлява болестта на Osgood-Schlatter?
Наблюдава се предимно 8-15 годишна възраст, предимно при момчета. Патологичният процес е локализиран по предната повърхност на големия пищял, където се залавя мощна мускулатура – а именно четириглавия мускул на бедрото. Там се намира осификационно ядро, което при повторяемо пренапрежение бива засегнато . Непремерено натоварване води до фрактура на мястото с откъсване на възпросната грапавина (tuberositas tibie), последвано от патологично формиране на нова костна тъкан, наблюдавана като подутина. Клинично се явява болка при натиск и движение, облекчавана от покой. Не рядко тя е пренебрежима и дълго се отлага консултацията със специалист.
Диагнозата се поставя въз основа на образна диагностика. Рентгенологичната находка е характерна. Обикновено заболяването е благоприятен ход, дори самоограничаващо се. Прилага се покой на крака, обездвижване рядко се налага. Контрол над болката и местния възпалителен просцес се постига с нестероидни противовъзпалителни средства. Физиотерапията също намира място и тук. При тежки, неподатливи на консервативна терапия случаи се преминава към оперативна намеса.
Какво представлява болестта на Scheuermann?
Наричана е още ювенилна кифоза. Тук патологичният процес е съсредоточен в предната част на тялото на прешлените на гръбначния стълб и то най-често гръдните – между пети и единадести. Проявява се отново в млада възраст, около пубертета, предимно при мъжкия пол. Клинично започва с неспецифични оплаквания от лесна уморяемост и общо неразположение, с тъпи болки в гърба, на фона на постепенно прогресираща кифоза. Това се отразява на развитието на целия гръден кош с изпъкване на раменете напред, изпъкване на лопатките. Неврологичен дефицит се регистрира рядко.
При това заболяване се касае за нарушение на кръвоснбдяването в осификационно ядро на засегнатите прешлени. Това влошава нормалното вкостяване и променя формата на прешлените, давайки им трапецовидна такава, което е и причината за кифозата. Това междувременно дава отражение и върху междупрешленните дискове и в тях също настъпват дегенеративни изменения. Субстанция от тези дискове може да проникне в костта на прешлена, формирайки телцата на Шморл.,
В диагностичен план незаменима стойност имат образни изследвания като рентгенография, КТ, ЯМР. Терапията е ефектива в ранните етапи на заболяването. При леки форми се прибягва щадящ двигателен режим и физиотерапия. При тежки случаи се налага имобилизация с гипсови корсети, шини. Лечението е продължително. При липса на ефект или наличие на подходящи показания се преминава към оперативна намеса.
Какво представлява болестта на Kienböck?
При това заболяване патологичния процес ангажира луновидната кост – една от тези, изграждащи китката. Относно генезата му – обичайно се свързва с физическо натоварване на ръката. Доказано е, че принос имат и някои особености в дължината на лакътната кост, която също участва в ставата на китката, предразполагайки към пренапрежение на ръката. Оплакванията се изразяват в болка, по-изразена при работа, при сгъване и разгъване на ръката, с постепенно ограничаване на движенията.
Най-ценна диагностична стойност отново намират образните изследвания, а лечението се състои в обездвижване, последвано от физиотерапевтични процедури. При тежки случаи без повлияване от консервативната намеса се разглеждат оперативни възможности.
Кaкво представлява болестта на Fritz-König?
Заболяването се наблюдава по-често сред мъже в млада въраст. Тук остеохондрозата засяга долния край на бедрената кост – този, които формира колянната става. Във връзка с некротични процеси тук нерядко се образуват костни фрагменти – т.нар. „ставна мишка”, което е повод понятието дисериращ остеохондрит да се свързва именно с това заболяване.
Първоначалните оплаваквания се изразяват предимно в болков синдром, а с отделянето на костен фрагмент се наблюдават и блокиране на движението поради ограничаването му от самата „ставна мишка”.
Лечението е консервативно, при фрагментация –оперативно.

Наблюдавайки снимката от възстановката по вида на Тутанхамон, от втората снимка: накъде са насочени погледите на учените при откриването на саркофага - някъде към средата на целия ляв крак - където предполагам е и счупването му, и последната снимка (близкия план от главата на фараона) стигам до извода, че момчето е било много, много болно по рождение. Че баща му не е имал друг син да заеме мястото след смъртта му, създал го е достатъчно късно, защото вероятно е знаел и се е страхувал от фамилната си обремененост - тайна която и Нефертити е знаела и не е искала да се обвърже с нея, и макар и от не чиста фараонска кръв Тутанхамон е бил единствената алтернатива за продължаването на започнатото от него (на Ехнатон) дело в държавата Египет, а то съвсем не е било малко, при него ...! Всичко съпоставено за Тутанхамон съответства доста достоверно по болестите на Legg-Calvé-Perthes и на Fritz Konig основно.

Подготвил Нели Кирилова






Няма коментари: