събота, 24 юли 2010 г.

НЯКОЛКО АКЦЕНТА ОТ МЕДИЙНИ ИЗВЕСТИЯ

Сн. Лош европейски пример си имаме

По Дойче Веле

Eвропейската Пепеляшка (една качествена статия, ама от качествен дългогодишен журналист/б.м.)
България - с отчайващ имидж
Нееднозначното тълкуване в местното политическо пространство на доклада на ЕК допря и до въпроса какъв е днешният образ на България навън и променят ли се представите на партньорите й за нея. Коментар на Г. Папакочев.
Дори да се абстрахираме от партийно обагрените оценки за изводите в доклада на ЕК, трудно може да се пренебрегне усещането, че управляващата вече година партия ГЕРБ отново се изправи пред медийното огледало, за да се нарадва по детски на окуражителното европейско потупване по рамото, съдържащо се във фразата за наличие на „силна политическа воля”. Правосъдната министърка Маргарита Попова, чието ведомство е най-обемно критикуваното в документа, възторжено заяви, че през последната година в България се е случило нещо, което „европейските партньори очаквали три години и половина” и разтълкува посланието от Брюксел като „възвърнато доверие към страната”, което лъхало „от всяка страница” на тазгодишния доклад.
България - често сочена за лош европейски пример
Премиерът Борисов също спомена целта на правителството – „да върне доверието на ЕК” и обеща тържествено за приемането на незабавен „екшън план” от парламент и правителство за изпълнение на направените препоръки.
Огледалото на Брюксел
Впрочем, ако трябва да се използва категорията „доверие” на ЕС към България, то условно беше демонстрирано един единствен път – при приключването на присъединителните преговори и последавалото пълноправно членство в началото на 2007-ма. Оттогава насам, вече четвърта година, страната генерира повече проблеми, отколкото решава, и обикновено е сочена, заедно със северната си съседка Румъния, за лош европейски пример. Вярно, гръцкото финансово торнадо засега като че заобикаля територията на иначе най-бедната, най-недоволната и една от най-корумпираните държави европейска членка, но този факт нито помага на нейния имидж, нито повишава доверието на инвеститори и партньори.
Това трудно може да се случи по простата причина, че доверието е само част от цялостното отношение към една държава, а то, отношението, по правило, зависи най-вече от изграждането на нейния положителен образ, което изисква време, визия и огромни средства. А и трите в момента са в тежък национален дефицит.
Принудителна кома
Смачкано от финансовата и икономическа криза, българското стопанство се очаква да стъпи на краката си най-рано през следващите две или три години, което драматично свива графиците на сегашния управленски мандат, в които няма никакво време за пиар-глезотии. За каква визия на държавата може да се говори, когато предстои тотално закриване на нейните културни институти, когато най-масовите посланици на местната култура в Европа и по света – театърът, класическата музика, киното, изобразителните и пластични изкуства, са въвеждани в принудителна кома, само за да не харчат средства?
Докато няма пари за култура и образование, образът на България няма да се подобри
Колко са парите, отделяни за ненавижданите от властта наука и образование, които също придават цивилизовани черти на съвременната национална физиономия в чужбина, когато местните учени вече дори нямат сили да се жалват от недоимък и тормоз, а университетите вече планираха 4-месечна зимна ваканция поради липса на средства за отопление на студентите?
Да, горе от самолета иначе намаляващите чуждестранни гости виждат останалите все още зелени гори на страната, но когато преминат с автомобил по като че изровените от бомбардировки български пътища или когато в бетонната джунгла на някогашните планински и черноморски курорти зърнат на какво дередже са докарали българите своята природа, със сигурност ще отнесат в родината си образа, който никоя цивилизована държава не би искала да има по света.
Така е възможно още дълго, а може би и завинаги България да си остане европейската Пепеляшка, която ще наблюдават и съжаляват отвън. А тя ще продължава да очаква своя принц докато остарее съвсем.
Автор: Г. Папакочев, Редактор: А. Андреев

"Нойес Дойчланд": "Слаб" (2) за БСП (Лошото е, че и ГЕРБ не предлагат реална политическа алтернатива / б.м.)
БСП не предлага реална политическа алтернатива
"Направо към Третия свят" - така Михаел Мюлер е озаглавил статията си за България, публикувана в "Нойес Дойчланд". В нея той описва развитието на България след 1989 и се спира на днешната ситуация в БСП.
Предлагаме Ви статията с известни съкращения:
След 1990 година социалистите са старши партньори в 5 от 10-те бързо сменили се правителства. Така погледнато, надали има друга партия, която да е до такава степен отговорна за днешното положение на България. Тя меродавно стимулира приватизацията в страната, както и присъединяването към НАТО и ЕС, спазва договорите за военни бази със САЩ, изпраща войници в Ирак и Афганистан.
Неизпълнените обещания на Станишев
Сегашният председател на БСП, скандално провалилият се на изборите през 2009 година бивш премиер Сергей Станишев, неотдавна високопарно оповести: "Догодина ще бием ГЕРБ!". Според станалите известни още същия ден резултати от допитването на "24 часа" обаче доверие в БСП имат не повече от 12 процента при 33 процента за ГЕРБ.
В момента Сергей Станишев няма повод за усмивки
На Станишев понастоящем не му остава нищо друго освен бягството напред. Той се надява да бъде преизбран на председателския пост на партийния конгрес през октомври. След изборния провал през 2009 той бе обещал "обновена, реформирана и модернизирана партия".
"Но до ден днешен, 10 месеца по-късно, нищо не се случва", критикува депутатът от БСП Кирил Добрев тези дни на страниците на вестник "Стандарт". Адвокатът Красимир Премянов, член на Националния съвет на БСП, констатира във вестник "Дума": "От 1990 година се въртим в кръг. И сега също: декларации за намерения - да, поврат - не". От партиен конгрес със старите делегати, т.е. без нови избори, той не очаква нищо добро. Според преценката му БСП в днешното си състояние не предлага реална политическа алтернатива за страната.
Нищо ново под слънцето
Както проличава от погледа назад към лятото на 1990 година и към годините изминали оттогава насам, социалистите всъщност никога не са предлагали алтернатива. Дали такава някога ще може да представлява Българската левица, отцепила се м.г. в знак на протест от БСП? По въпроса мълчат дори и звездите над билото на Балкана, пише Мюлер за "Нойес Дойчланд".
НД/ВШ/МИ

Франция: стари клишета и нов цинизъм (Гледай, гледай! С Франция досущ си приличаме по начин на политиканстване, размотаване на реформите и ... любимата ни шуробаджанащина! Пък ни ги дават за пример. / б.м.)
На ръба на полит-пропастта
Страна, в която всеки брани със зъби и нокти онова, до което се е докопал; страна, проядена от шуробаджанащина; страна, в която цинизмът взима връх. Колкото и учудващо да звучи, тези описания са по адрес на Франция...
През третата година от управлението на Саркози образът, който Франция показва на света, отговаря точно на представата, която президентът иска да премахне: една неподдаваща се на реформи страна, в която всеки брани със зъби и нокти онова, до което се е докопал. Тази представа се помрачава допълнително от събития, които захранват всички известни клишета за Франция.
"Безупречната република" е мит
Аферата около незаконните може би парични дарения за партията на Саркози показва, че той не е новаторът, за който се представяше. Напротив: и този президент се вписва идеално в картината на проядената от шуробаджанащина страна. "Безупречната република", обещавана от Саркози, не съществува.
Със своя стил на управление Саркози убива волята за реформи
Напротив, всичко изглежда дори по-зле, отколкото беше при предшественика му. Саркози дори не се опитва да създаде впечатлението, че е готов да осветли изцяло актуалната афера, а използва методи, обидни за здравия човешки разум. Той нареди на едно правителствено ведомство да изготви отчет, с чиято помощ да отхвърли всички обвинения.
Хората естествено виждат това и се извръщат разочаровани. Разбира се Саркози не е виновен за всичко; той няма никаква вина за икономическата криза. Но той създаде един климат, белязан от растяща неувереност и агресивност. Преди пет години той нарече хулиганстващите елементи в предградията на големите градове "боклук", а сега нареди на полицията да обсади един квартал в Гренобъл. В близка перспектива тази мярка може да се окаже ефикасна. Но силовите методи са неподходящи за решаването на политически проблеми.
Народ без идоли?
Необходима е балансирана и възприемана като справедлива политика, за да бъдат убедени французите да подкрепят реформите. Така например перспективите за една успешна в крайна сметка реформа на пенсионното дело не са лоши. Много граждани са наясно, че системата трябва да се модернизира. Само че никой не е готов да направи първата стъпка, а очаква това да сторят другите.
Чрез своите необмислени постъпки Саркози сам допринася за задушаване на волята за промени. Като връх на всичко провалът на френските футболисти в Южна Африка и обвиненията срещу звездата Франк Рибери, че е изнасилил едно малолетно момиче, лишават мнозина от последните им идоли.
Анализ на "Зюддойче Цайтунг"/СГ/ДПВ

Ню Йорк - магнит за пенсионерите (български пенсионери, ако сте недоволни от живота си тук, се замислете къде има доволни такива като вас, и хич не се мотайте из България повече дето никой не ви “бръсне за слива”! Но преди това направете сметка на покупателната си способност и дали можете да търпите разглезените американски пенсионери – гледай ги тез щастливци “искат да си имат дори личен асистент, когато отиват да пазаруват в магазинчето” наред с останалите екстри, на които се радват свободно и до насита! И помнете – ако има рай, то той е в Ню Йорк. Приятно мечтаене! /б.м.)
Ню Йорк угажда на хората от третата възраст
Ню Йорк се опитва със специални мерки да привлече повече пенсионери като постоянни жители. Не на последно място поради факта, че покупателната способност на хората от третата възраст е внушителна.
Властите в Ню Йорк напоследък полагат усилия за привличането на повече хора, достигнали пенсионната възраст. Това е новата икономическа стратегия на града. "Ню Йорк стана по-сигурен, а богатството от паркове и културни събития е толкова голямо, че станахме любима цел на пенсионерите", казва Линда Джибс, заместник-кмет по здравеопазването. "Те идват тук не само духом и телом, но и с портмонетата си", допълва тя. Според нюйоркската дирекция по градоустройство след 20 години броят на пенсионерите и на учениците в Ню Йорк ще се изравни - по около 15 процента.
Градът иска да се превърне в рай за пенсионерите
Каква е ползата?
Икономическата мощ на хората от третата възраст е внушителна: около една трета от населението на САЩ е на възраст над 50 години, като, според статистиката, те разполагат с половината доходи на цялото население.
Ето защо Ню Йорк Сити от години се опитва да се превърне в изключително привлекателен за пенсионерите - престъпността там продължава да намалява от вече две десетилетия, а парковете в града се поддържат както никога досега.
Нюйоркската медицинската академия е провела поредица от дискусионни вечери с хиляди възрастни жители из целия град. От тези дискусии става ясно, че хората желаят да живеят в квартали с приятни съседи, където пресичането на улицата е безопасно, а в малките магазинчета могат да получат чаша вода и да използват тоалетните безплатно.
Капризите на пенсионерите
Нюйоркските пенсионери биха искали да имат и лични асистенти при пазаруването в супермаркетите, за да намират стоките в промоция. Освен това те искат по-равни тротоари за проходилките си, защото през дълбоки локви се минава трудно.
Пъстър и вечно буден
По витрините из града вече има стикери, на които магазините се обявяват за особено дружелюбни към възрастните, по тротоарите и парковете се поставят допълнителни пейки, а менютата в ресторантите се печатат с по-едър шрифт. Една от последните мерки на града е светофарите за пешеходци да са с удължена зелена фаза за придвижващите се по-бавно възрастни хора.
АГ/ВШ/МИ


ПО ЕКИПНЮЗ

Янко Попов-Туцо е поръчителят на убийството на Юри Галев, стрелецът е от Червен бряг
Янко Попов-Туцо е поръчителят на убийството на президента на ФК "Рилски спортист" и общински съветник в Самоков Юри Галев, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Туцо е близък до Бай Миле. Петър Стоянов и Васил Костов-Васко Кеца са другите от организаторите за финализирането и стрелбата по Галев, обясни той.
"С разбиването на тази група, в хода на разследването ще излязат още много убийства и още подготовки за такива", каза премиерът Бойко Борисов.
По думите му - от бригадите на Бай Миле, наркопазар, проституция, дърводобива, туризма – във всички тези дейности тези хора са държали позиции.
"Всеки, който е познавал Юри Галев, трябва да знае, че за да му посегне, трябва да бъде с много силен характер", каза Борисов. Той оцени високо работата на прокуратурата, ДАНС.
"За първи път говорим за цялостната конфигурация на извършването на престъпление с цел убийство. Задържани са 20 лица, 14 са разпитани като свидетели и освободени, на пет лица се повдигат обвинения", добави министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Човекът, който е съхранявал оръжието, е Методи Иванов, криминално проявен, има тежка осъдителна присъда за притежание на оръжие. 4500 патрона различен калибър са намерени в дома му.
Георги Петров е стрелецът, той е от Червен бряг.
Концентрацията на правоохранителните органи в операцията е била насочени към убийството на Юри Галев, има оперативна информация за съпричастност и към други убийства.
На 26 и 27 май заподозрените са разигравали положението и задачите си по подготовката за убийството на Галев.
"За една година създадохме възможността за екипна работа между МВР, ДАНС и прокуратурата", каза Цветанов.
Съвсем малко служители са разполагали с информация по предстоящата информация. Били са много предпазливи в Червен бряг, защото е имало информация за полицай, който държи контакт със заподозрените. Той е задържан по подозрения за лихварство.
Най-важното в операция „Килърите” е добрата подготовка и сътрудничеството между институциите, каза от своя страна зам.-главният прокурор Бойко Найденов.
Той обясни, че през цялото време преди операцията е имало игра на „котка и мишка”, хората от Окръжната прокуратура са работили денонощно.
Тепърва тече разследването, ще се поиска задържане под стража на арестуваните. Обвинителният акт ще бъде внесен възможно най-бързо.

Борисов: Груев, на съвестта ти лежат трупове
Премиерът Бойко Борисов заяви по повод на операция "Килърите", при която бяха задържани заподзрени за убийството на президента на ФК "Рилски спортист" и общински съветник в Самоков Юри Галев, че има оперативна информация за още поне 6 убийства.
Борисов заяви още, че няма да се поддаде на натиска за съкращения в щата на МВР, понеже там "хората работят много" и "всякакъв стрес в системата би предизвикал обратна реакция".
Премиерът отново поиска председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев да признае, че съдът е сгреши, налагайки условни присъди и пробация за притежание на тежко огнестрелно оръжие.
"Кой съдия има морална воля, кой съдия като чукне с чука, човекът който държи взрив и автомати и 4500 патрона, карабини, си ляга спокойно вечерта, за това, че този човек трябва да отиде на пробация. Ей сега искам моят приятел Лазар Груев да излезе и да каже: Ние сгрешихме тогава с тази пробация и на съвестта ми вече тежат тези трупове. Как така – гранатомети задържахме – условна присъда; тук – пробация, каза Борисов.

3 години от завръщането в България на шестимата медици
На 24 юли се навършват точно три години от завръщането в България на шестимата български медици, които прекараха кошмарни 8 години в либийски затвор по несправедливо обвинение за умишлено заразяване с вируса на СПИН на 426 деца.
В 9.51 ч. на 24 юли 2007 на летище София каца френски правителствен самолет, от който на родна земя стъпват Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, д-р Здравко Георгиев и палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж. Те са придружавани от еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер и тогавашната съпруга на френския президент – Сесилия Саркози.
Няколко часа по-рано президентът на Франция Никола Саркози обявява, че страната му и ЕС са постигнали споразумение с либийското правителство и са получили правото да екстрадират шестимата затворници от Либия и да освободят българския лекар, който е осъден на 4 години затвор, но е задържан в Либия без виза.
Още на летището външният министър Ивайло Калфин прочита президентски указ за помилването на медиците.

Изписване на процентното съдържание на месото на етикетите на продуктите обсъждат в МЗХ
Според сега действащата наредба за етикетиране не е задължително да се изписва процентното съдържание на месото и останалите съставки в продуктите. При проверки от Националната ветеринарно-медицинска служба се следи само дали даденият колбас има същото съдържание, описано в техническата документация. Ако е поставена например горна граница на вложеното количество от дадена добавка, производителят трябва сам да има механизми да го докаже.
"В тези продукти ние не можем да знаем колко е месото – можем да знаем, като правим проверки, като се провери техническата документация – дали го има и проверяваме дали няма някой забранен продукт. Предвиждаме и сега се обсъжда да се въведе такова изписване на процентното съдржание на месо, соя, но още е работен процес", казва д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция ДВСК в НВМС.
Към днешна дата българският потребител няма как да разбере колко точно е например количеството соя или количеството месо в даден месен продукт. Единственият ориентир е, че изписаните на етикетите съставки са подредени по низходящ ред. Но и това не е гаранция – тъй като, според д-р Кулински, има множество нарушения на недобросъвестни търговци.
Лабораториите засега не могат да установят от какъв произход - растителен или животински - е белтъкът в колбасите.
Въпреки невъзможността за лабораторен анализ д-р Кулински е категоричен, че в подготвяния до края на юли български държавен стандарт за месните продукти изрично ще се включи изискването колбасите да съдържат минимално количество соя.
"Предвиждаме първо за няколко продукта – кебапче, кюфте - те ще бъдат защитени с логото БДС и наименованието "Стара планина", а останалите ще си се наричат както досега", казва д-р Кулински.
Остава и възможността на практика потребителите да преценяват, макар и с по-малка сигурност качеството на продукта по цената и вкуса – повече месо има в по-скъпите колбаси, а повече соя в тези, които са с по-блед цвят и не толкова плътна консистенция, обясняват експертите.

Според Станишев ГЕРБ управлява като Уго Чавес във Венецуела
"Сравнението, което се прави от хората за управлението на ГЕРБ, е с това на Уго Чавес", заяви председателят на БСП Сергей Станишев на заседание на Националния съвет на БСП. Той каза още, че България се превръща в полицейска държава и това е заплаха за свободата и демокрацията.
Според Станишев страната върви към еднолична власт.
Лидерът на БСП нарече вътрешния министър Цветан Цветанов "главен прокурор на България", понеже той взимал решенията кой е виновен и кой не. Станишев посочи за пример случая с кмета на Сливен Йордан Лечков, който бил оневинен по повдигнатите срещу него обвинения с изказване на Цветанов.
"Администрацията е в пълен ступор. Никой не смее да сложи един подпис, защото всичко е проверка, всичко са политически чистки и администрацията не работи – не смее да работи", каза още Станишев.
Според него всяка фирма, която "не е герберска, е подложена на тотални проверки, за да се събират стотинки". "Навсякъде има деградация, а кризата се поема от обикновените хора", завърши лидерът на социалистите, изтъквайки, че само БСП може да ги защити.

Парламентът даде старт на здравната реформа със Закона за лечебните заведения
Здравната реформа най-накрая стартира. Началото бе поставено с приемането на поправките в Закона за лечебните заведения. Поправки, които бяха приети трудно, след близо 2 дни дебати.
Проф. Анна-Мария Борисова: "В момента, в който този закон бъде публикуван в Държавен вестник, часовникът е пуснат. И ние вече ще броим минутите – минутите, в които ще правим преструктурирането на болничната система в България."
С измененията се въведоха нови изисквания за болниците, а областните здравни карти стават задължителни. Те ще се изготвят от специални комисии, в които ще има и представител на съответната община. От тях ще се определя минималният и максималният брой на болничните легла в съответната област. С това се слага край на безконтролното откриване на нови лечебни заведения.
"Няма да има закриване на нищо, аз вече съм ви казала. Ние просто ще оптимизираме нашите структури, защото Европа чака България да работи по-добре и по начина, по който тя се е структурирала. На практика ние ще направим преструктуриране по модела, по който работи Европа."
Министър Борисова подчерта, че здравната система трябва да посрещне, цитирам, „удара от много бързо нарастващите хронични заболявания, който ни чака”. Затова част от болниците за активно лечение ще бъдат преструктурирани в центрове за долекуване. Диспансерите пък ще трябва да разширят дейността си и да станат специализирани болници. Въпреки приемането на промените в закона, според опозицията все още има много неясноти около здравната реформа.
Мая Манолова: "Новото чудо на здравната реформа на професор Борисова са т.нар. малки болнички с до 10 легла и 48-часов прием, на които тя възлага големи надежди."
Подобни промени обаче не бяха записани в закона.
С промените в закона депутатите поправиха и една несправедливост, приета от тройната коалиция. Според сега действащите текстове членовете на ТЕЛК-овете носят материална отговорност, ако Националната експертна лекарска комисия отмени тяхно решение за процентите нетрудоспособност. Вследствие на това редица членове на комисиите дължат на държавата хиляди левове глоби.


ПО НЮЗ.БГ

Хора на Бай Миле и Сретен Йосич създали "Килърите"
Хора на Бай Миле и Сретен Йосич създали "Килърите"
За да посегнеш на Юри Галев трябва да имаш много силен характер, коментира премиерът Бойко Борисов по време на брифинга в МС, свързат с операция „Килърите".
Заедно с вътрешния министър Цветан Цветанов, главния секретар на МВР Калин Георгиев, шефа на ГДБОП Станимир Флоров и зам-главния прокурор Бойко Найденов Борисов разкри подробности за групата за мокри поръчки.
Янко Попов-Туци е поръчител на убийството на Юри Галев. Туци, по думите на министър Цветанов, е близък с покойния Бай Миле.
Петър Стоянов-Сумиста - който се оказа кум на Сретен Йосич, е бил организатор - заедно организирали убийства с Васил Костов (Васко Кеца).
Кеца, който имал отношение и към убийството на Румен Рачев в Шумен, бил гард на убития преди години бос на СИК бай Миле.
"Ковчежник" на оръжията на групата бил Методи Иванов, с пробация за незаконно притежавани оръжия.
По повод на тази пробация премиерът не се сдържа и коментира възмутено - "Кой съдия има моралнта воля да постанови пробация за човек, притежаващ нелегално карабини и 4500 патрона? Кой съдия си легна спокойно вечерта, като реши, че този човек трябва да отиде на пробация?".
Ей сега искам моя приятел Лазар Груев (шефът на ВКС, б.р.) да излезе и да каже "Ние сгрешихме тогава с тази пробация и на съвестта ни вече лежат тези трупове", настоя Борисов.
Знаете ли колко много са 4500 патрона, ще стреляте 2 часа и няма да ги изхабите, информира премиерът. Толкова е въоръжението на СДВР, според него.
Стрелецът в групата бил Георги Петков-Дачи. Галев е трябвало да бъде убит на 13 юни на рождения ден на сина му. Трябвало е да бъде ликвидиран в ранните часове, уточни Цветанов.
Галев се "разминал", защото от заведението, в което празнували, отишъл в близък бар и така провалил схемата на килърите.
На 26-27 май групата разигравала как точно ще се ситуира, за да убие Галев, съобщиха още на брифинга.
Човекът от властта, съпричастен към групата, е полицай от Червен бряг, подпомогал лихварската дейност на Васко Кеца.
Мотивът за убийството, по думите на министър Цветанов, е личен конфликт между Галев и Янко Попов.
Все още пък не е ясно кой е препоръчал Сумиста за парламентарен сътрудник в образователната комсиия в НС.
20 лица са задъжани при операция Килърите, потвърди силовият министър Цветан Цветанов. 14 са разпитани като свидетели и са освободени, още един след разпит е освободен, 5-има остават в ареста.
Борисов уточни, че резултатите от операцията са дошли по-бавно, защото е трябвало да се съберат достатъчно годни доказателства за пред съда.
Още доста убийства ще излязат в хода на разследването и още доста подготовки за такива, коментира министър-председателят.
Министър Цветанов също е доволен от операцията. За една година създадохме възможност за екипна работа и междуинституционално взаимодействие, изтъкна Цветан Цветанов.
По повод честите критики за силови арести от МВР при акциите, вътрешният министър каза, че заедно със спецполицаите е имало и медицински екип и психолог. Удовлетворен съм от това, което правят колегите, изтъкна Цветан Цветанов.
Няма да има съкращеняи в МВР, защото хората работят и вършат много добра работа, допълни прмиерът Борисов. Не че съм от МВР, но трябва да ги подкрепяме, категоричен е той.
МВР работи мотивирано, убеден е премиерът. "Фискалната политика изисква силна работа на МВР и ДАНС, и разбира се висшето ръководство на главна прокуратура", заяви още премиерът.

Гърция ни спретна гавра на колела
Истинска гавра на колела очаква всеки втори български шофьор, преминал с автомобила си в Гърция през пункта „Илинден - Ексохи". Гръцки гранични полицаи не само масово и неправомерно санкционират сънародниците ни с по 200 - 300 евро за незначителни нарушения. За да са сигурни, че нашенците ще платят глобата си те правят нещо повече - конфискуват и регистрационните им номера.
В най-близкия гръцки град до граничния пункт - Като Неврокопи - десетки наши шофьори се редят на опашки да платят наложените им санкции, за да могат да получат свалените регистрационни табели на колите си. Срокът обаче, както съобщиха българските водачи, е от 10 до 20 дни след плащането на глобата.
Един от потърпевшите - Димитър Канатов от Хаджидимово, цитиран от в. „Струма" - разказа, че в полицията в Като Неврокопи има пълен кош със свалени номера от български автомобили. По този начин умишлено се възпрепятства влизането на стотици българи от Гоцеделчевски регион в Гърция, които са си намерили работа там, за да изкарват по 20-30 евро на ден, спасявайки се от кризата у нас.
Подобна ситуация не е прецедент на ГКПП „Илинден - Ексохи", разказаха и други жители от пограничния район. Хората от хаджидимовското село Садово, например, са сред едни от най-потърпевшите от проверките. Почти всеки там е бил глобяван за изгорял фар или габарит.
На границата има много проблеми, всеки ден минават коли без номера, каза пред бТв кметът на Садово Георги Парасков. „Взимат по 200 евро, като ти свалят номера на колата и трябва да се върнеш, защото не можеш да пътуваш", потвърди пред националната медия и Стойчо Кераджиев.
Най-вероятно по този начин властите в Като Неврокопи са решили да си пълнят бюджета за сметка на българските граждани.
Затова и друг опарил се българин - Борис Бусаров от с. Гърмен - препоръча, който пътува по работа или на почивка за Гърция през ГКПП „Илинден-Ексохи", да си приготви поне още 200 евро. За да може да си плати глобите, които съвсем безразборно гръцките полицаи налагат.
Гръцки полицаи свалят български табели и налагат глоби на конвейер обаче не само при ГКПП „Илинден-Ексохи". Пълна е касапницата над българските автомобили и в участъка от Промахон до Серес.
В тази отсечка спрямо нашите водачи също се прави сегрегация. Спират се и се глобяват шофьорите само на български коли. Явно и в Серес са решили да преизпълнят плана за глобите само от сънародниците ни.
От друга страна, вярно е, че при полицейските проверки някои български шофьори са били правилно санкционирани.
Полицаите в Гърция често прибягват до т.нар. изнесени радарни постове: полицаят с радара и радиостанцията стои на участък, който дава възможност за превишаване на скоростта, а самото спиране за налагане на санкцията за нарушението се извършва на място, където водачът на превозното средство естествено е задължен да намали, вследствие на близост от кръстовище, светофари и т.н.
По Главен път Е-79 след ГКПП „Кулата - Промахон", например, българските шофьори са наказани най-често за превишена скорост - 90 % от всички нарушения. Това, което много наши джигити са свикнали да правят тук, там не минава.
Вярно е и, че масово българи отнасят глоби в Гърция заради непознаване на тамошния Закон за движение по пътищата, който е доста строг. Затова на видно място по ГКПП-тата е закачена листовка с основните различия в закона, с чието съдържание полицаите запознават шофьорите, тръгнали към южната ни съседка.
Глобите в Гърция са в пъти по-високи от тези у нас. Санкциите за непоставен предпазен колан започват от 200 евро. У нас санкцията е от 20 до 50 лв.
В Гърция е абсолютно забранено карането на кола с теглич, освен ако не е пригоден да се прибира в купето. Забранено е да се говори по GSM, дори с хендсфри, може само с блутут, иначе ще има глоба от 100 евро и отнемане на книжката за 30 дни, пише в листовката.
За затъмнени стъкла на автомобила глобата е до 100 евро, за превишаване на скорост с 20 км - 40 евро, с над 30 км - 350 евро и отнемане на книжка за 60 дни.
Забранено е и да има монтиран антирадар, дори той да не е включен. Ако ви хванат с радар, глобата е 2000 евро.
Друга особеност на гръцките правила е, че ако до 10 дни си платиш глобата, ти опрощават 50 процента. Но докато не си платиш глобата няма излизане от тази „европейска" държава. Особено, ако си без номер...
Вярно е, също така, че полицаите в Гърция, за разлика от българските им колеги, доскоро не бяха корумпирани. Преди кризата никой не се беше оплаквал от такава вандалщина в гръцката държава. Но на полицаите им намалиха заплатите и сега те си докарват процент чрез подобни „акции".
Гръцките полицаи не само налагат глоби от 200 евро за изгорели крушки и други нищожни нарушения. Пътувалите знаят, че в Западна Европа полицаите допускат автомобила до най-близката бензиностанция, за да може шофьорът да закупи и постави изгорялата крушка и да продължи пътя си безпроблемно.
Скандалното е, че полицаите в Гърция „свалят" регистрационните табели от влизащите от България наши автомобили като ги... къртят. Е, това вече е полицейска бруталност! А като се има предвид, че по този начин се обругава и наш национален символ - българският трибагреник - който е на табелите, това е и политически скандал.
Независимо кой българин е потърпевш от една такава бруталност и дали е виновен или не, по никакъв начин не трябва да се позволява гърците да продължават да потъпкват националните ни символи, каквито и да са те.
Да си припомним, че в началния етап на проверките гръцките полицаи си позволяваха незаконно да отнемат и български шофьорски книжки, които са собственост на българската държава, но това бе спряно.
Време е сега българското Министерство на външните работи да провери дали наистина има сегрегация спрямо нашите шофьори в Гърция и да вземе съответните мерки.
България е длъжна като държава да защити гражданите и символите си. Дано на „Александър Жендов" 2 добре да разбират това.
Евгений Еков

Костов: Няма антикризисна политика
Най-голямото предизвикателство пред правителството, финансовия министър и целия му екип е да удържат актуализирания бюджет. Това коментира днес във Варна председателят на ДСБ Иван Костов, съобщи БТА и БТВ.
Според него най-спешно в страната трябва да се приложи смела и радикална административна и институционална реформа.
Той припомни, че от "Синята коалиция" са дали предложение за намаление с повече от една трета на второстепенните разпоредители с бюджетни средства. По думите му е много важно в икономиката на страната да се влее ликвидност.
Костов коментира още, че 700-800 милиона от планираните средства от ЕС през тази година няма да се усвоят.
По думите му няма да може да бъде изпълнен и планът за чуждестранни инвестиции в страната. Основен проблем за българската банкова система е силното намаляване на отпускането на кредити и това е причината в икономиката да се движат все по-малко пари, посочи лидерът на ДСБ.
Истината е, че няма антикризисна политика, защото няма излизане от кризата, каза още Костов. Според него за една година ако бъдат приложени антикризисни мерки се излиза от кризата, но в страната сме в криза вече 18 месеца.
Той обясни, че "Синята коалиция" е запознала управляващите със своите мерки за излизане от кризата и изрази надежда, че до края на следващия месец всички министерства ще имат свои сериозни програми и планове за действие.
Костов коментира още, че "Синята коалиция" ще подкрепи на първо четене създаването на специални съдилища, но на второ ще настоява те да не се превръщат в съдилища за определена категория лица, а за определена категория престъпления.

САЩ критикуват Чавес за разрива с Колумбия
САЩ разкритикуваха взетото от президента на Венецуела Уго Чавес решение да прекрати дипломатически отношения с Колумбия, съобщи РБК.
Вашингтон призова венецуелския лидер да се опита да разбере предявените от Богота обвинения, че на територията на Венецуела се укриват партизански подразделения от бунтовници, издирвани от колумбийските власти.
Говорителят на Държавния департамент Филип Кроули заяви, че нежеланието на Чавес да позволи на Организацията на американските държави да проведе независимо разследване на обвиненията, е "каприз". Според Кроули правителството на САЩ разчита да получи от Венецуела конструктивен отговор на този въпрос, съобщава Ройтерс.
На 22 юли Чавес обяви скъсване на дипломатическите отношения с Колумбия. Той подчерта, че е принуден да прекрати всякакви контакти с Богота заради обвиненията, че не може да се справи с укриващите се на територията на страната му радикални леви бунтовници.
Чавес отбеляза, че с действията си Колумбия може да разпали война между латиноамериканските държави.
Венецуелският лидер твърди, че Колумбия се намира под влиянието на САЩ и изказа съмнение, че колумбийският президент Хуан Мануел Сантос може да се въздържи от милитаристката проамериканска политика, подобно на своя предшественик Алваро Урибе.

ЕС: Полицията ви следи незаконно в мрежата
Днес прочетох статията на Бого Шопов за това как под натиск на лобистки интереси ГЕРБ има намерение да задължи доставчиците на интернет да филтрират потока от данни. С две думи, ако частна фирма, какъвто е интернет доставчикът, има съмнения, че качвате „незаконно съдържание", има право и дори ще е длъжна да ви спре интернета.
Дефиницията за „незаконно съдържание" е твърде обща и макар да се опитват да ни убедят, че става дума само за хакери и детско порно, на практика ще имат възможност да ни спират връзката за споделяне на музика, книги и дори публикуване на критика.
Всичко това ми припомни за новина от преди седмица, свързана със следенето в интернет. Ако си спомняте, части от т.н. „Телеком пакет", приет от Европейския Парламент, дадоха възможност на страните членки да задържат данни за интернет активността на гражданите си с цел разследване на широка гама престъпления. С тези мерки обаче идваха и определени ограничения, които явно никой не е сметнал за необходимо да сподели с нас. Вместо това, МВР предпочете да излезе с редовното извинение „Европа така каза!" и започна да следи всичко и всички в мрежата.
Работническата партия в ЕП обаче е съставила доклад, който посочва редица проблеми в прилагането на съответната директива, като нарича редица от мерките, взети от някои членки, буквално незаконни. Посочените проблеми включват:
- Доставчиците задържат и предават данни по начини противоречащи на директивата.
- Съществуват големи различия в периода на задържане на данните - от 6 месеца до 10 години, което силно надвишава позволеното.
- Повече данни от позволеното биват задържани. В директивата има ограничен списък с позволени елементи от комуникацията, сред които не е самото съдържание на съобщенията. Това обаче далеч не се спазва.
- Няколко доставчици на интернет пазят адреси на страници, части от мейли, както и адреси на допълнителните получатели на съобщенията.
- При телефонните разговори пък не се пази само местоположението на обаждащия се в самото начало, а се следи целия му път (ако се е движел и говорел).
- Страните членки почти не са предоставяли статистика за използването на задържаните данни в рамките на директивата, което ограничава възможността да се потвърди ползата от пазенето на такива данни въобще.
- Допълненията към директивата не се спазват и липсата на смислена статистика ограничава анализът на ефективността им.
Колко от тези неща мислите, че се случват в България? А колко други има, за които въобще не знаем? Благодарение на този доклад, Европейската Комисия е започнала вече разследване за спазването на разпорежданията и за нарушенията, които всяка членка е извършила. След като изводите им бъдат представени на Европейския Парламент, резултатът може да бъде или силно ограничаване на разрешеното следене и по-строг контрол върху прилагането му, или изцяло премахване на директивата за задържане на данни. Причината за това ще е в самите служби за сигурност, които не са сметнали за нужно да предоставят информация за ползите от такова следене.
В заключение искам да кажа, че трябва да се спре с извинението „Европа така каза!". Институциите на ЕС пускат много инструкции и директиви, от които политиците ни избират точно определени фрази и ги изтъкват, за да рационализират действията си.
В някои случаи обаче това, което ни казват, че е изискване от ЕК или ЕП, въобще не съществува или най-малкото е грешна интерпретация. ЕС не е зъл Голям Брат, който командва всички и поставя управляващите ни в позиция без изход. ЕС и институциите им на този етап са по-скоро регулаторен орган, който следи дали нашите избраници прекрачват определени граници.
В случая със следенето в интернет, очевидно там са видели своеволия при прилагането на позволените мерки. Затова бих посъветвал ГЕРБ да се откажат от филтрирането на мрежата, да направят стъпка назад и да се замислят какво щяха за малко да направят.
Този текст е под лиценз Creative Commons Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България. - http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/bg/


ПО ВСЕКИ ДЕН

Крава роди телета от различни породи

Коко била осеменена със смес от различни бикове
Млечна крава от Холщайн-фризийската порода роди три здрави телета от различна порода, съобщиха британски медии, цитирани от Бгнес. Две от телетата са от породата Белгийско синьо, а третото – от порода Шароле.
37-годишният Антъни Готард, собственик на млечна ферма, заяви, че това се дължи на осеменяването на кравата Коко със “смес“ от различни бикове. “Бяхме много изненадани, защото никога не сме виждали подобно нещо. Във фермата работят представители на три поколения и дядо ми дойде да види малките, защото никога преди това не му се беше случвало такова нещо. Най-странното е, че те са от две различни породи. Тъй като осеменяваме изкуствено нашия добитък, понякога използваме смес от различни бикове. Много рядко може да се случи да се родят две телета с различна порода. Сега обаче имаме две от Белгийско синьо и едно от порода Шароле, което е дори още по-удивително“, споделя развълнуваният собственик.
Антъни, който работи във фермата повече от 20 години, бил много щастлив, когато миналата събота Коко родила първото здраво теле, мъжко от порода Белгийско синьо. Той оставил майката и бебето да си почиват и продължил работата си във фермата със съпругата си Наташа. Но като се върнал по-късно фермерът установил, че тя е родила още едно теле също порода Белгийско синьо, но този път женско.
Радостен, че кравата му е родила близнаци, което е рядкост при едрия рогат добитък, Антъни отново я оставил да си почива с двете си малки. Но след като се върнал един час по-късно, той открил, че Коко е родила отново, без никаква помощ, здраво теле от порода Шароле.
Обикновено кравите не раждат няколко малки наведнъж и шансът да родят тризнаци е 1:105 000, а за тризнаци от един и същи пол – около 1:700 000.
Чудни смесвания стават и при хората. Преди дни пак във Великобритания медиите разпространиха новината, че бяло бебе се е родило в семейството на чернокожи родители.
Засега лекарите не могат да дадат логично обяснение на случилото се. Факт е обаче, че детето е с чисто бяла кожа, руса коса и сини очи – такива, каквито не притежава нито един от двамата родители, нито пък друг член на семейството.
Британските медици са провели необходимите изследвания и са доказали, че новороденото момиченце не е албинос. Майката пък се кълне, че детето е от съпруга й, но дори и това да не е така, то отново не би могло да бъде с толкова бяла кожа, руса коса и сини очи.
Въпреки първоначалния си шок обаче, щастливите родители вече са дали и име на момиченцето – Нмачи, което на нигерийски означава „божествена красавица”.
Малката Нмачи има по-голяма сестра и по-голям брат – съответно на 2 и 4 години. И двамата обаче са чернокожи и приличат досущ на родителите си.

Косово след решението на Съда в Хага
Освен лидерите в Прищина и много сепаратистки движения в Сомалия, Палестина, Абхазия, Южна Осетия, Нагорни Карабах и дори баските в Испания също празнуват решението на Международния съд в Хага за независимостта на Косово, пише в свой коментар по повод вчерашното решение на Съда в Хага финландският журналист, експерт по Балканите Ари Русила. Животът в Косово обаче вероятно ще продължи да си тече както и досега без драматична промяна.
Какъвто и статут да има Косово – в зависимост от гледната точка – на практика територията му се управлява от международната общност. След “хуманитарната намеса” и милиардите похарчени евро Косово е квази-независима псевдо-държава, която има реални шансове да се превърне в следващата “провалена” или “превзета” страна.
Официалната икономика ще бъде субсидирана от огромна международна помощ, сивата икономика ще продължи да се занимава основно с трафик на наркотици и пране на пари, войниците на НАТО гарантират, че косовските албанци не избиват прекалено много членове на малцинствата, правителството в Прищина се опитва да действа цивилизовано, сърбите все още считат провинцията си за окупирана територия.
Истината е, че северната част на Косово е интегрирана към Сърбия както винаги е била, както и онези части южно от р. Ибар, които не са етнически прочистени от косовските албанци. Между етническите групи продължава голямата операция на международната общност с нейните мъгляви идеи.
От моя гледна точка, единственият начин да бъде постигнато трайно решение за Косово е чрез истински преговори между местните главни играчи. За да започнат истински преговори САЩ трябва за замрази или да оттегли признаването си на декларацията за независимост на Косово. В противен случай ще мине твърде дълго време, преди косовските албанци да открият, че решение, постигнато чрез преговори – кантонизация, подялба или каквото и е друго – може да бъде по-добро от настоящото положение.

Опозицията, ВСС и адвокатите твърдо против спецсъда (явно още не му е дошло времето/б.м.)
Опозицията, Висшият съдебен съвет и адвокатите категорично се обявиха против законопроектите за изменнеие на Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, които регламентират създаването на специализиран наказателен съд. Според промените специализираната структура ще гледа делата срещу организираната престъпност, корупцията, отвличания, трафик на хора, както и определени престъпления, извършени от лица с имунитети или представители на институции.
Днешното извънредно заседание на парламентарната Комисия по правни въпроси в Народното събрание, на което бяха обсъдени двата проекта, започна с процедурен скандал. От БСП поискаха заедно с предложенията на ГЕРБ да бъдат обсъдени и гласувани проектопромените, внесени от опозицията. Според председателя на Правната комисия Искра Фидосова обаче, все още няма разпореждане на деловодството, затова депутатите не са запознати с конкретните текстове, предложени от БСП. По правилник всички законопроекти, касаещи една материя, трябва да се обсъждат заедно.
Депутатът от БСП Михаил Миков предложи обсъждането и гласуването на НПК да бъде отложено, за да се спази правилникът. В крайна сметка след близо час спорове, бе решено промените единствено да се обсъждат, а гласуването да се отложи за друга дата. Миков обясни, че внесените от БСП предложения са алтернатива на тези на ГЕРБ. По думите му опозицията предлага текстове, които ще съкратят сроковете в досъдебното производство и така всички дела ще се раздвижат, а не само отбраните процеси. Опозицията определи изграждането на специализиран съд като неуместно, заради съмнение, че това ще бъде трибунал. Депутатите от БСП поискаха също решение да бъде взето след като България получи становище от Венецианската комисия по предлаганите изменения.
“Имам чувството, че сте включили състави само по критерий размерите на наказанията” посочи Миков и допълни, че фундаменталният проблем е дефинирането на определението “организирана престъпна група”. “Всички хора с черешите и петима рибари, които ходят да ловят нощем, могат да бъдат квалифицирани като ОПГ”, аргументира се Миков. По думите му, той е виждал полицейски началници, които искат да подслушват дори за бракониерство. Той припомни, че в Стратегията за реформи на съдебната система, не е предвидено създаването на специализиран съд. “Промените са вкарани от група народни представители. Явно министър-председателят не иска да слага подписа си под законопроекта” каза още депутатът от БСП.
Емилия Недева, представител на Висшия адвокатски съвет посочи, че спецсъдът не е необходим, а мотивите за неговото създаване са сгрешени. Тя определи като смущаващо липсата на становище на Венецианската комисия. Анализът показва, че през 2007-ма, 2008-ма, 2009-та година, престъпленията, подсъдни на спецсъда, са 2% от всички дела. “Този закон създава субект на подсъдност”, каза Недева и допълни, че лицата ще бъдат съдени по признак служебно положение, което прави съда извънреден. Адвокатът бе категоричен, че промените ще създадат негативен обществен резонанс, тъй като един адвокат, защитаващ подсъдим за брутално убийство в малък град, едновременно с министър, съден в спецсъда, приоритетно ще трябва да се яви по делото на министъра. Кое е по-голям приоритет – човешкият живот или делото на министъра?, попита тя. По думите й сроковете, заложени за произнасяне на присъда след последната дума на подсъдимия – 15 дни, ще се създадат съмнения за лобиране към съда през това време.
Към критиките на адвокатите се присъедини и членът на ВСС Капка Костова. Тя уточни, че законопроектите са получени в съвета едва вчера и още няма официално становище на кадровиците. “Безспорно е, че нямаме препоръка за създаване на специализиран съд в доклада на ЕК”, посочи тя. По думите й няма ясна дефиниция за организирана престъпност и корупция, и лека полека европейската общност изоставя тези понятия. Костова посочи, че решението за спецсъда се базира на три мита – че съдът е виновен, бавен и натоварен. Тя посочи, че и трите не са верни, тъй като съдът разглежда толкова обвинителни актове, колкото вкара прокуратурата, 2/3 от времето на наказателното производство е в досъдебната фаза и наказателните съдилища в България са по-малко натоварени от тези в Европа. Костова бе категорична, че текстът, с който се определя подсъдността на лицата с имунитет е “откровено противоконституционен. Създават се два вида наказателни съдилища”, отсече тя.
Зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков каза, че законопроектите са израз на желанието за специализация на разследващи, съд и прокуратура. МВР стои твърдо зад промените, уточни той. На същата позция бе и зам.-главният прокурор Галина Тонева. “Нашата институция има изключително голям интерес от създаването на такива структури”, заяви Тонева и допълни, че не вижда откъде идват притесненията на критиците. Депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров каза, че 20-годишният преход в България, е наложил създаването на такъв специализиран съд. Депутатът от ДСБ Веселин Методиев подчерта, че такова законодателство, трябва да бъде изработено перфектно. “Няма начин да бъда убеден, че не става дума за политическо съдилище”, каза той. По думите му когато се създава съд за политически фигури, то той трябва да се уреди в Конституцията, “а не в един ред”. Методиев подчерта, че никога няма да гласува за съд, създаден за “една група имунитетни хора”. Христо Бисеров от ДПС бе категоричен, че не е страшно, че законът е срещу опозицията, а срещу врага с партиен билет. Мая Манолова от БСП подчерта, че промените “чупят” случайния принцип на разпределение на делата и конкурсното начало при избиране на магистратите.
Депутатът от “Атака” Явор Нотев посочи, че така предложената подсъдност наистина навежда на мисли за извънредност на съда и очакване за злоупотреба от страна на изпълнителната власт. Любен Корнезов от БСП каза, че това е опасен законопроект, а премиерът и вътрешният министър се крият зад гърба на групата народни представители от ГЕРБ. “Това НПК е писано от МВР и редактирано от прокуратурата”, категоричен бе той. Според него това ще е съд на ГЕРБ. Димитър Лазаров пък го репликира, че в този смисъл ВКС е на БСП.
Накрая правосъдният министър Маргарита Попова обясни, че идеята за специализация е стара. По думите й е много важно да се уточни статутът на новата структура и дали в нея ще се гледат стопански или криминални престъпления. Попова посочи, че компетенциите на спецсъда, записани в проектозакона, слагат в един чувал и стопанските и криминалните престъпления, които се разследват по коренно различен начин. “Да опитаме или едното, или другото” призова тя и попита дали не трябва да има повече скромност в обхвата на този съд. Тя категорично се обяви против идеята частните обвинители и гражданските ищци да не могат да участват по дела в спецсъда, както е записано в промените. По думите й предложенията на ГЕРБ ще доведат до добри резултати, но има неща за доуточняване.

Борисов: Волята е всичко
В схемата на "Килърите" пак има хора от властта, каза премиерът
Волята е всичко. Има ли политическа воля, всичко ще се оправи. Така премиерът Бойко Борисов коментира пред БНТ четвъртия мониторингов доклад на ЕК за напредъка на България в областта на вътрешния ред и правосъдието. Той подчерта – повече от препоръките вече са в парламента – за да се промени законодателството, а правителството вече е подготвило екшън-план, за да ги изпълни в рамките на 2-3 месеца. „Всъщност това е един рапорт до г-н Барозу и ЕК с дати – седмици, месеци – от препоръките какво сме извършили, какво ще извършим, така че до зимния междинен доклад да сме готови с всички препоръки”, образно се изрази Борисов. Той препоръча да не се радваме, че ни дават по-добра оценка от Румъния, защото промените, които се задават в Гърция и още няколко европейски страни, не са хубави. И напомни поговорката: „Мечката като играе при съседа, може да дойде и при теб”.
„Аз съм бил главен секретар, когато не е имало политическа воля. И знам – службите се биехме като вода в бряг, дето има една приказка. Сега всичко, което МВР, ДАНС, прокурорът, дай Боже и съдът, пожелаят, ние сме готови да им дадем и им даваме”, допълни Бойко Борисов.
„За наше най-голямо съжаление българите разбираме само, ако отвън ни се налага и ни се тропа по масите. Защото, когато ние излизаме и говорим за съдебната система, или те за полицията, за нас, защото се приемам за полицай, ние какво казваме – я да си гледат работата. Но когато ни кажат отвънка, и ние в МВР се стягаме. Ще се стегнат и те”, каза още Борисов.
За добрите и лошите съдии
Ние не воюваме със съда, категоричен бе премиерът. С уточнението, че ще говори по-внимателно, защото е поел ангажимент, иначе би бил по-остър Борисов коментира темата за съда и сложните си отношения. „Единственото, което казах, е, че най-критикуваната система в европейския доклад, всъщност само тя, ни изви ръцете и получи 13-та и 14-та заплата – близо 30 млн. лв.”, припомни премиерът казуса от края на миналата година, когато финансовият министър Симеон Дянков дълго отказваше да преведе пари за заплати на магистратите. „При този доклад, те ако имат чест и достойнство, трябва да върнат тези пари. Защото в доклада ясно им казват – вие не сте си свършили работата”, напомни Борисов. Основният упрек е, че съдиите дават леки присъди.
„С цялото си уважение към Лазар Груев и всички там” той ги посъветва и те, като неговото правителство, да си пратят доклада до Брюксел и там да опишат „какво биха искали да се направи от правителството”. „Ние ще го направим, стига да не искат 15-та и 16-та заплата. Те ли са най-заслужилите?”, попита Борисов.
Той определи като „безобразие“ скандала с черноморските имоти, раздадени на дъщери и внуци на съдии, понеже били социално слаби. „И се правят сега на ощипани. Ми това трябваше веднага да се махне, да се отстрани. А пък тези, дето ги отстрани ВСС, си останаха магистрати“, удиви се премиерът. Според него те нямат морално право сега да съдят други, още повече пък за провинения, подобни на техните. „Сиреч този човек ще ходи с тогата в съда, ще чука с чука и ще осъжда хора на затвор! Правилно ли е?“, чудеше се той. Борисов напомни, че махнал здравния министър Божидар Нанев „от раз“ за нещо морално укоримо. „Един прекрасен лекар. Съсипах му името и авторитета, само за да няма съмнения. За което му се извинявам, но нямаше как. Ми да постъпят така и съдиите“, препоръча Бойко Борисов.
За операция „Килъри”
В схемата, за съжаление, пак има хора от властта, лаконичен бе за новата акцията на МВР – „Килърите”, подробности за която ще бъдат представени утре. В момента също се водят следствени дейности, премиерът дори се надява още неща да излязат. Преди да тръгне за студиото на БНТ, полицаите го информирали „че влизат на адрес”.
Най-общо става дума за група, която извършва поръчкови убийства, но този път се постарахме от поръчителя включително до стрелеца включително, заяви Бойко Борисов. МВР ми бяха обещали малко по-рано да направят тази операция, но повтарям в унисон с препоръките и критиките на ЕК, забавихме действията, повдигна завесата той.
Не ми се иска да вярвам, че пък толкова престъпни схеми има във всяка една сфера на живота, но виждате – всеки ден от ДДС до убийства. Всеки ден правим операции, каза Бойко Борисов. Това обаче го имало и в другите държави. Там обаче „такива неща, ако излязат в пресата, излизат на 13-та страница с малки буквички”. Обяснението на Борисов – „да си пазят държавите от това, че имат такива схеми”. В България обаче се дава по-голяма гласност – „защото ние сега се доказваме пред Европа и пред народа”, обясни министър-председателят. Той разчита, че действията на органите на реда „ще стреснат българина да спре да върши престъпления”.
За Русия и газа … и „чекирането” на Путин
С руснаците се работи много практично, много внимателно и всеки ден, така Борисов обясни как подхожда към енергийните преговори с Русия и „Газпром”. Защото през годините толкова договори и анексчета са подписани, че не знаеш кога и по каква формула могат да те хлъзнат, уточни премиерът. „За да се предпазя от министрите, от представителите на „Газпром”, които водят преговорите, чекирам дали премиерът Путин знае това, което сме се разбрали с тях. Проверявам го. Аз съм мнителен човек и доверие нямам особено в такива преговори”, сподели правителственият ни ръководител.
Борисов отново повтори, че смята, че петролопроводът Бургас-Александруполис не е изгоден за България, опасен е за екологичното равновесие. За да не плащаме огромни неустойки, ще изчакаме международната екологична оценка. „Защото аз съм убеден – след трагедията в Мексиканския залив, никой няма да разреши на буйовете там да станат”, заяви той. „И без това милиарди сме похарчили, ще похарчим няколкостотин хиляди лева още, но ще излезем от проекта грамотно и никой не може да ни се сърди”, отсече Бойко Борисов.
За стабилността на банковата система
В 19.30 часа завърши внезапният стрес-тест на европейските банки, съобщи Борисов. Резултатите му докладвал Симеон Дянков. С уточнението, че това не бива да се коментира, премиерът посочи: „Само мога да кажа, че банковата система в България е стабилна. Нямаме проблем с българските банки”.

1 коментар:

Боян Юруков каза...

Копирали сте мой текст без да упоменете източника. А даже сте копирали и лиценза, без да сте го спазили. Поправете грешката като сложите линк към блога ми в началото и оставите всички оригинални линкове към мои статии в текста ми.