понеделник, 26 юли 2010 г.

ПРЕДОСТАВЯНЕТО НА ПЪЛНА КАРТИНА ОТ АФГАНИСТАНСКИЯ КОНФЛИКТ – Е РАБОТА НА ЖУРНАЛИСТИТЕ!

Британската преса публикува секретни документи за войната в Афганистан
Лондон, Великобритания /КРОСС/ Две са главните теми днес в британските вестници-разсекретените документи за войната в Афганистан и ситуацията в Северна Корея. Guardian публикува редица документи, които до сега са били секретни за това как в действителност се е водила войната в Афганистан. Сайта Wikileaks е предоставил на вестника, а така също и на New York Times и Der Spiegel повече от 92 хиляди документа на американската армия, в които е регистрирано как се е водила съюзническата война в Афганистан в периода януари 2004- декември 2009 година. Както пише изданието, тези документи са енциклопедични, но все пак не дават пълна картина на ставащото. Въпреки това, това, което стана известно, предизвиква безпокойство, пише вестникът. В документите са споменати около 150 инцидента, по време на които, в резултат на военните действия на съюзниците, са загинали местни жители. „Стана ни известно и за стотици сблъсъци между Афганистан и Пакистан, въпреки, че официално двете страни са съюзници", подчертава вестникът. Освен това документите сочат, че в Афганистан е имало и специално подразделение на американската армия, чиято задача е била убийството на лидерите на Ал Кайда. Разглеждайки тези документи, пише Guardian, може да се направи изводът, че САЩ и Великобритания нямат намерение да предат властта на Кабул. Както и преди девет години в страната цари хаос.

Другата тема, е ситуацията в Северна Корея, за която пише днес обширно Daily Telegraph. Станалите вече редовни заплахи от страна на КНДР, на някои могат да им се строят като игра, особено, ако се отбележи странното поведение на режима на Ким Чен Ир в последно време. Но, както продължава вестникът, обявените миналата седмица санкции против Северна Корея и севернокорейските заплахи за „свещена война" са много сериозни. Ким Чен Ир стои начело на един все по-малко стабилен режим, тъй като е известно, че той има сериозни проблеми със здравето. Освен това, от КНДР се получават съобщения, че някои министри или са били екзекутирани, или път неочаквано са загинали при катастрофи. Кой всъщност управлява републиката, не е ясно, коментира вестникът. Много по-важен е фактът, че КНДР притежава ядрено оръжие, което бе използвано неотдавна срещу подводница на Южна Корея, а пред народа му стои реалната опасност от глад, което може да доведе до пълна анархия. Единствената страна, която може да повлия на ставащото в Северна Корея е Китай и пред него стои един доста труден избор. На Пекин не му харесват морските маневри на САЩ недалеч от неговите брегове, а също така и факта, че при колапс на режима в Пхенян, милиони бежанци ще пристигнат в Китай. Китай не го устройва и обединяването на Северна с Южна Корея, тъй като ще се създаде конкурент на геополитическата арена в североизточна Азия. Но, продължава Daily Telegraph, Китай трябва да разбере, че в негов интерес е мирния преход на властта в Пхенян и икономическото сближаване на Северна Корея с другите страни от региона.

Белият дом ядосан заради публикуването на секретните документи
Вашингтон, САЩ /КРОСС/ От Белия дом решително осъдиха публикацията на секретните документи за войната в Афганистан, които попаднаха в ръцете на собствениците на сайта Wikileaks и се появиха на страниците на Guardian, New York Times и Der Spigel. Представителите на американското правителство нарекоха тези публикации „заплашващи националната сигурност". В официалното си заявление администрацията на президента заявява, че картината на хаоса, която рисуват публикуваните секретни документи е станала преди началото на реализирането на новата афганистанска стратегия на Барак Обама. Съветникът на президента Обама по въпросите на националната сигурност Джеймс Джоунс заявява, че с публикуването на тези документи „ може да се заплаши живота на американците", партньорите на САЩ, а също така националната сигурност на страната. В неговото изявление се подчертава, че Wikileaks не са направили опит да се свържат с американските власти, за да ги уведомят за намерението си да публикуват секретните документи и САЩ са узнали за тях от пресата. Джоунс заявява, че публикацията „ няма да повлияе на дългосрочните ангажименти, които САЩ са поели пред Афганистан и Пакистан".

Ето един от “секретните клипове” на американските военни от 2007 година за действията им в Ирак-Ню Багдат

Wikileaks: Reuters Camera crew slain by US soldiers. Remember, not all troops are evil.

Reuters has been trying to obtain the video through the Freedom of Information Act, without success since the time of the attack. The video, shot from an Apache helicopter gun-site, clearly shows the unprovoked slaying of a wounded Reuters employee and his rescuers. Two young children involved in the rescue were also seriously wounded.

И още по същото:
Leaked Pentagon BOTH VIDEOS 2007 in Baghdad attackИли пък това ...
Leaked Pentagon Video shows Army Killing Unarmed Reporters and Children for Sport


Video properly cropped; that's all I have modified in the video and sending this to infowars to be played on their radio show as well. Whistleblower website WikiLeaks.org has released a classified US military video of what it calls 'the Pentagon murder cover-up'. The 39-minute clip shows more than a dozen civilians shot dead including two Reuters journalists, Namir Nood-Eldeen and Saeed Chmagh, in Baghdad in 2007. Two young children were also seriously wounded in the incident. Following an investigation demanded by Reuters, the US military said the soldiers acted in accordance with the law of armed conflict and the 'Rules of Engagement'. In the run up to the release of this video, WikiLeaks said it had come under aggressive surveillance by the Pentagon. The video was first made public on the website http://www.collateralmurder.com.
You can watch the full video here - http://www.youtube.com/watch?v=is9sxR...


“WikiLeaks” доказва нарастващата сила и произтичащата сложност по случващото се от малък неправителствен сайт, при оповестяването на военни документи за афганистанската война, т.е. до достъпа на клсифицирани доклади на Пентагона от журналисти/ по Ню Йорк Таймс.

Материалите (за период от време 2004-2009 година) повдигат сериозни въпроси за работата на САЩ относно ситуацията в Афганистан и Пакистан. Техните политики очевидно днес са в критичен етап, а документите много добре подчертават стълбовете, позволяващи да се направи съоветното калибриране, необходимо, за да се получи адекватна правова политика.
Направените публикациите във връзка с действията на американски войници в Ирак през 2007 година от Wikileaks не са за произвеждане на новини, а по-скоро да се афишира действието на една организация, която се противопоставя на американската политика в Афганистан. В тази връзка, пред “Гардиън”, пенсиониран американски служител заявява следното: “A retired senior American officer said ground-level reports were considered to be a mixture of “rumours, bullshit and second-hand information” and were weeded out as they passed up the chain of command. “As someone who had to sift through thousands of these reports, I can say that the chances of finding any real information are pretty slim,” said the officer, who has years of experience in the region.
If anything, the jumble of allegations highlights the perils of collecting accurate intelligence in a complex arena where all sides have an interest in distorting the truth.”
Да. Събирането на разузнавателна информация от сложното геополитическо място (Близък Изток) рискува и допуска изкривяване на истината! В тази връзка ето какво е казал съветника по националната сигурност Джеймс Джоунс Ген на “Wikileaks”:

”Съединените щати остро осъждат разкриването на класифицирана информация от лица и организации - нещо което би могло да постави живота на американците и нашите партньори в риск и да се заплаши националната ни сигурност. Wikileaks не направиха никакви усилия да се свържат с нас преди публикуването на тези документи от правителството на САЩ. Това се нарича безотговорно изтичане на информация, но то няма да повлияе на нашия постоянен ангажимент към задълбочаване на партньорство с Афганистан и Пакистан - за да се победят нашите общи врагове и да се подкрепят стремежите на пакистанци и афганистанци.”, а тук бих добавила за по-добър и демократичен живот в целия регион.

Документите, публикувани от Wikileaks и съобщенията обхващат период от време, от януари 2004 до декември 2009 година. На 1 декември, 2009, президентът Обама обяви нова стратегия с едно значително увеличаване на ресурсите за Афганистан, както и засилено внимание над "Ал Кайда" и талибаните с предоставянето им на убежища в Пакистан. ... Ние знаем, че сериозните предизвикателства предстоят. И ако на Афганистан се разреши да се върне макар и за малко назад, отново ще сме изправени пред заплахата от насилие на екстремистките групи на "Ал Кайда" или други подобни, които ще обхванат все повече пространства на Близкия Изток. Затова сега сме фокусирани върху забавяне инерция на талибаните и изграждането на афганистанския капацитет, така че афганистанското правителство да може да започне да поема отговорност за собственото си бъдеще. Съединените щати продължават да бъдат ангажирани към идеята за един силен, стабилен и проспериращ Афганистан. “

От 2009 г. Съединените щати и Пакистан са във важни двустранни и задълбочаващи се партньорства. Противодействието над тероризма и сътрудничеството с двете държави в тази връзка е довело до значителни удари срещу ръководството на "Ал Кайда". Пакистанската армия участва в офанзивата над Суат и Южна Вазиристан. Вложени са големи разходи за пакистанските военни и населението. Съединените щати и Пакистан също са започнали стратегически диалог. Той включва разширяване на сътрудничество по въпроси, вариращи от военно осигуряване до икономическо развитие. Пакистан и Афганистан, също така е потребно да подобрят двустранните си връзки чрез завършване на транзитната търговия. И все пак на Пакистанското правителство и Пакистанските военни и разузнавателни служби трябва да е ясно, че са задължени да продължат своята стратегическа промяна и взаимопомощтта си срещу бунтовническите групировки. Балансът следва да се премести решително срещу "Ал Кайда" и нейните екстремистки съюзници. Подкрепата на САЩ за Пакистан продължава да бъде насочена към изграждане на капацитет: Пакистан да изкорени насилието, екстремистките групи, като подкрепи стремежите на обикновените пакистанци за мир.
-------------------------------------------------- ------------------------------
... "Ню Йорк Таймс, вестник" Гардиън "в Лондон и немското списание" Шпигел " са получили достъп до документи, които илюстрират защо, след като САЩ, от една страна е вложил почти $ 300000000000 за войната в Афганистан, талибаните са все по-силни, отколкото по всяко време от 2001 г. насам.

... През месец април т.г. е пуснат видеоклип от класифицираната информация на САЩ от “Wikileaks , показващ нападение на хеликоптери Apache от 2007 г. при което са били убити десетина души в Багдад, в това число двама души от персонала на Ройтерс.

Някои от изводите в анализ на "Таймс" на документите тази неделя са:

* За американците съществуват отдавна паразитиращи силни подозрения относно борбата за войната в Афганистан, че военните на Пакистан ръководства извършват шпионински услуги в Афганистан - въпреки че Пакистан получава повече от 1 милиард щатски долара американска помощ.
А в същото време:
* The C.I.A.’s paramilitary operations are expanding in Afghanistan.

* The Taliban has used portable, heat-seeking missiles against Western aircraft — weapons that helped defeat the Soviet occupation in the 1980s.


Ето какво казват и някои световни граждани коментирали събитието:
T. Varadaraj
Bangalore, India
July 26th, 2010
6:57 am
Pakistan is a dysfunctional country. It's military leaders will not allow it to become a normal country as it will upset their gravy train which is sustained by a virulently anti-India outlook funded by being a proxy to the U.S. during the Cold War and now the War on terror. Why would they want it to end then? As for Afghanistan and Pakistan's North West borders, during India's independence movement, Khan Abdul Ghaffar Khan (affectionately called the "Frontier Gandhi") who made immense efforts to pull his people into the modern age through social services and education. He was unceremoniously shoved aside by the progenitors of the ruling military junta in Pakistan (the civilian govt. exists in name only) and hounded till his death in the late '80s. Why the U.S. thinks it will succeed where he failed is a mystery to me.

Sarah
NYC
July 26th, 2010
3:33 am
$300 Billion for the war against Afghanistan. Over $700 Billion for the corporations which hold hands with our government, war drills with North Korea.

Not a cent left for job creation. Not a cent to fix crumbling roads or invest in education, new energy sources to replace oil.

When people don't have work or bread, they start getting angry. It's overdue.

Montreal, Canada
July 26th, 2010
3:58 am
Little novel. However the fact that such documents are released while the struggle against the 9/11 perpetrators is ongoing appears to me very sad.
The analogy to the Pentagon Papers appears inappropriate as Vietnam never attacked the US. Such analogy belittles the present struggle against terrorism.
War is never clean and expecting it to be carried out without casualties civilian and military is unrealistic.
The release of these classified documents will be interpreted as another sign of US weakness. If the ensuing responses in media and public detract from support of this struggle than clearly the interpretation by enemies and friends of the US will be an additional sign of weakness.

Middle East and central Asian cultures are unlikely to look at this as demonstration of the strength of democracy but rather a weakness.

Подготвила Нели Кирилова

Няма коментари: