вторник, 16 ноември 2010 г.

БЪЛГАРСКАТА СЪДБА/И НА 2010-11-16

НИКОЛАЙ КОЛЕВ - БОСИЯ: ГОТВЯТ УБИЙСТВОТО НА ФИЛЧЕВ И ТРАКТОРА
Според Босия в един момент президентът Георги Първанов ще трябва да си подаде оставката, а Народното събрание - разпуснато.
( А Босия кому е говорител или се явява само народен информатор?! Б.м.)
Бившият главен прокурор Никола Филчев и най-известният арестант у нас Алексей Петров ще бъдат убити. Това ще доведе до политическа криза, след която парламентът ще бъде разпуснат, а президентът Първанов - свален от власт, каза пред Frognews дисидентът Николай Колев - Босия.
Според Колев Филчев ще бъде арестуван, а освен него зад решетките ще попаднат Гълъбин Георгиев и Филко Славов. Босия стига до заключението след думите на Цветан Цветанов, който призна, че Филчев е поръчвал убийства, а хора на Трактора са ги изпълнявали. Според Босия в престъпната схема е замесен и бившият министър на вътрешните работи Георги Петкaнов.
Той е категоричен, че във веригата участват много хора, тъй като едно убийство на човек, свързан с властовите ресурси, какъвто е прокурорът Колев, нещата стават съвсем други. Според Босия има три двойки, които са участвали в проследяването и убийството. Трябва да подчертаем и факта, че на следващия ден има извършено още едно убийство – това на Димов, който е бил психолог на баретите и който е станал свидетел на проследяването на прокурора Колев пред дома му. Също така става дума за още няколко убийства, които евентуално ще лъснат – като това на Кристиян Маслев, собственик на "Натурела Груп", в което най-вероятно Трактора също е включен. Но щом се казва в открит текст и от Бойко Борисов, и от Цветанов, значи е подготвена вече операцията.
"Филчев вчера доброволно е бил в следствието, а оттук нататък нещата толкова се динамизираха, че просто очаквам да има бързо решение и някои сили ще подготвят спешно убийствата на няколко човека – на Филчев, на Трактора и на Гълъбин Георгиев, който е прекият физически убиец. В противен случай разкриването на това убийство и на ямболската адвокатка ще доведе до един властови срив в политическите партии. В един момент и президентът ще трябва да си подаде оставката и да бъде изхвърлен, а Народното събрание - разпуснато. Разкриването на серия от убийства може да доведе до тежка политическа криза, което аз смятам, че ако се случи, ще е очистително и ще бъде добре за страната. Да не говорим, че в България на практика няма политически партии, а едни търговски дружества, които нямат нищо общо с политиката", коментира Босия. /БЛИЦ

НИКОЛА ФИЛЧЕВ ПРОГОВОРИ: ЦВЕТАНОВ ИЗПЪЛНЯВА ЗАДАЧИ ОТ ПОСОЛСТВОТО НА САЩ
„Вижда ми се несериозно да го съдя за клевета. Очевидно е, че той е претоварен, изнервен е. Той е голям началник, от него зависи много в държавата - и живота на гражданите, и представянето на България пред европейските институции".
Това заяви за вицепремиера Цветан Цветанов бившият главен прокурор Никола Филчев.
Убийството на бившия прокурор Николай Колев е било поръчано от тогавашния главен прокурор на България Никола Филчев, а самото убийство е било извършено от баретите на Алексей Петров, настоя Цветанов по ТВ 7 във вторник сутринта. Според него още едно поръчково убийство лежи на съвестта на Никола Филчев - това на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, която беше убита през февруари 2000 година в столичния квартал "Стрелбище". Това покушение било поръчано от Филчев и изпълнено от баретите на Алексей Петров, добави Цветанов.
Че някой е извършил убийство, се решава от съда с присъда, но въз основа на съответните доказателства. Другото е клевета, но ми се вижда несериозно да съдя министъра на вътрешните работи, коментира бившият обвинител №1.
Да твърдиш, че някой е извършил престъпление, това трябва да почива на доказателства, другото е клевета, категоричен бе Филчев.
"Малко съм учуден от това, което той прави, но очевидно, че сега е претоварен от работа. Но колкото и да са му тежки отговорностите, ще си позволя да го посъветвам - че не бива да разрешава на личните си чувства да му определят поведението, защото той има огромна власт и когато използва незаконно тази власт, става злоупотреба с власт - точно такъв е настоящият случай. Че някой е извършил убийство, се решава от съда с присъда, но въз основа на съответните доказателства", каза още Филчев.
„Вероятно се преследва определен ефект. Това ако гръмне по Европата - „Арестуваха главния прокурор за убийства", „Шеф на мафията"... Досега мълчах, но всяко нещо има разумни граници. Ако гръмне, само за това ще се говори. Първо - големи рейтинги ще се получат за тази политическа воля, решимост, непоколебимост, въпреки познанствата, въпреки приятелствата. Второ - смятам, че има такъв сценарий и той му е внушен на Цветанов от едно голямо посолство - Американското. Те не за първи път си позволяват да злословят по мой адрес - нещо не им харесвам, някакви самолети, някакви оръжия... Тука смятат, че е Латинска Америка, не Европа", заяви още бившият главен прокурор. /БЛИЦ

(ЕХ ФИЛЧЕВ, НА КЬОПВИЯ И РАВНИЯ ПЪТ МУ СЕ ВИДИ ТРУДЕН! СТИГА С ТЕЗИ ВНУШЕНИЯ ОТ НЯКОГО – ТЕ НЕ СА ВЕЧЕ ПОЛИТИЧЕСКИЯ ПРИВКУС НА СЪВРЕМИЕТО НИ./ Б.М.)

ПРОТОКОЛ ОТ ИЗБОРНА СЕКЦИЯ СЕ КУПУВА СРЕЩУ 2000 ЛВ.?
Очакваме силни компроматни битки и още по-голямо купуване на гласове, защото освен всичко вече само срещу 2000 лева ще може да се купи протокол с всички гласували в изборната секция. Това заяви лидерът на НДСВ Христина Христова в Стара Загора.
Толкова е глобата за фалшифициране на секционните протоколи, което от престъпление по Наказателния кодекс, според новите текстове, се трансформира в административно нарушение с наказание – глоба от 2000 лева, подчерта Христова.
НДСВ е силно разтревожено, че новото изборно законодателство не взима сериозни мерки срещу търговията с гласове, каза още лидерката на жълтите.
Очаква ни тежка зима със съкращения и нови заеми, прогонзира тя. По думите й бюджетът „Борисов” предвижда взимане на облигационен заем за 2 млрд. лева, който неминуемо щял да ни струва скъпо, с лихви между 7 и 8 процента.

Споразумението за „Южен поток” не се предхожда от сериозна работа и подготовка, този проект не носи на България газ и няма да направи България по-независима от Русия, отколкото досега, коментира Христова. НДСВ ще активизира двамата си евродепутати за да се ускори процеса по изграждане на проекта „Набуко”, чрез който ще се достави газ на България от източник, различен от Русия, информира Христова. /БЛИЦ

(Бре, брей! Царската партия пак излиза на мода. Освестиха се и компроматите им вече летят. /б.м.)

ДЯНКОВ: БЪЛГАРИЯ ПРЕМИНА УСПЕШНО ПРЕЗ КРИЗАТА
За България може да се каже, че успешно премина през кризата. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на среща на правителството с представители на бизнеса.
Ние сме втората най-добра държава в ЕС след Естония по дълг, заяви той. На 1 януари ще можем да се поздравим с най-ниски данъци в целия ЕС. Имаме най-добрата данъчна политика в ЕС и Швеция може да се поучи от нас. В последните 9 месеца безработицата в България пада, похвали се още Дянков.
Това, което става в Германия, ще има значение за България едва след 6 месеца, коментира той. 2/3 от растежа на износа е към Русия, Азия и Близкия изток.
В периода 2001г.-2009г. администрацията се е раздула с близо 45 000 щата и е станала 135 000 души, каза Дянков. По думите му след идването на власт на правителството на ГЕРБ са оптимизирани 14 000 работни места, а процесът на оптимизация ще продължи и занапред.
Бизнесът похвали на срещата управляващите за успехите в борбата с престъпността и запазване на финансовата стабилност в България. Най-големият проблем на страната остава ниското качество на образованието, смятат участниците във форума.
Еврокомисар Кристалина Георгиева коментира, че България все още остава най-корумпираната страна в Европа, а по отношение на инфраструктурата има още какво да се желае.
Трудно е да се правят реформи, когато сме в криза и няма пари, каза премиерът Бойко Бирсов. Той направи аналогия с ремонт на покрив, който тече, когато вали дъжд. /БЛИЦ

(Да. Ние сме на-бедната държава в ЕС, данъците ни въобще не са от най-ниските, данъчната ни политика е обвързана с политическата ни мафия както се разбра, а безработицата вече е ужасяваща – това всички го знаят. Тогава се пита – насточщото правителство кого управлява??? 1,5 мил. пенсионери, още толкова дечица, 2 милиона безработни и комай останаха само цигани и турчуля и към 800-900 хиляди държавна администрация + НС и самото правителство? Значи тези хора се самоуправляват! /б.м.)

И ОЩЕ НЕЩО:


ПРОФ. НИКОЛА ВЛАДОВ: НЕКА БАТАШОВ ИЗЛЕЗЕ ОТ СЕПСИСА, ТЕПЪРВА ЩЕ СЕ ДООЦЕНЯВА СЪСТОЯНИЕТО МУ
Още не се знае дали актьорът изобщо има нужда от чернодробна трансплантация, каза за БЛИЦ едно от светилата в тези операции у нас
"Нека Андрей Баташов излезе от състоянието на сепсис и тепърва ще се оценява дали въобще се налага трансплантация. Никой не знае за какво става дума. Става въпрос за някакъв сепсис, но - дотам". Това каза за БЛИЦ началникът на Клиниката по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия във ВМА Никола Владов, който е едно от светилата в България в областта на чернодробните трансплантации.
Така той коментира публикация във в. "Труд" от днес, според която докторите обяснили на близки на актьора, че ще се изчака той да се възстанови, а после следва трансплантация на черен дроб, като животоспасяващата операция ще извърши проф. Никола Владов. Според публикацията във вестника актьорът днес се чувствал добре, с помощта на лекарите той ставал от леглото, правел няколко крачки около него, дори е стигнал до коридора.
Проф. Владов посрещна с усмивка информацията, че ще извърши чернодробна транспрантация на Баташов. "Лично аз нищо не съм чувал по този въпрос. Знаете, че екип на нашата болница ходихме и го консултирахме, но за чернодробна трансплантация и дума не е ставало, тъй като той беше в състояние на сепсис, което състояние най-вероятно се овладява. Аз не съм в течение какво е актуалното състояние на Баташов в момента. За чернодробна трансплантация и дума не е ставало, тъй като сепсисът е едно от противопоказанията за трансплантация", каза за БЛИЦ известният хирург.
Той поясни, че след като Андрей Баташов излезе от това остро състояние, вече ще може да се мисли, да се прецени за трансплантация. "Аз не съм убеден, че това трябва да се направи. Трябва да се направи качествена диагностика преди всичко останало", каза Владов.
Нека да излезе от състоянието на сепсис и тепърва ще се оценява неговото състояние, дали въобще се налага трансплантация, обясни специалистът.
Никой не знае за какво става дума, става въпрос за някакъв сепсис, но дотам. След консултацията в четвъртък миналата седмица аз повече нищо не знам за този човек. Чета по вестниците. Търсят се сензации и това е грозно, коментира проф. Владов.
Той бе категоричен, че става въпрос за болен човек и трябва да се пази достойнството на този човек, който и да е той. Мисля, че прекалено се преекспонира случаят, за да се търси сензация. Човекът е болен, лекарите си вършат работата, нека си я свършат докрай, каза той и отново уточни, че тепърва предстои да се дооцени състоянието на актьора, "как ще бъдат нещата, дали има изобщо нужда от чернодробна трансплантация". "Има ли въобще цироза или няма, това никой не знае", каза още специалистът.
По негово мнение е редно болницата, в която се лекува Баташов, да дава изявления за състоянието му.
От болница "Токуда", където Баташов е настанен на лечение, обаче отказват официален коментар за състоянието на известния си пациент. От лечебното заведение заявиха, че нямат право да дават информация нито за това кой се лекува при тях, нито какво е здравословното му състояние.
БЛИЦ първа съобщи на 10 ноември, че известният актьор е в болница.

Андрей Баташов вече прави крачки
Актьорът Андрей Баташов, който миналата седмица бе приет в столичната болница “Токуда” с опасност за живота, днес се чувстваше добре. С помощта на лекарите той ставал от леглото, правел няколко крачки около него, дори е стигнал до коридора, разказаха за “Труд” запознати.
Талантливият българин от 2 дни се храни нормално, а не чрез системи. Обнадеждени сме, ще изчакаме пациентът да се възстанови, колкото и време да отнеме това, а после следва трансплантация на черен дроб, обяснили докторите пред близки на актьора. Животоспасяващата операция ще извърши проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробна хирургия във ВМА. Специалистите ще търсят донор на част от органа сред най-близките роднини на Баташов. Всъщност това е и неговият шанс за връщане към нормален живот. Актьорът е бил приет в “Токуда” с т. нар. хепаторенален синдром. А от него трудно има измъкване, коментираха специалисти. Именно с такава диагноза от Солун по спешност бе докаран с линейка на университетска болница “Лозенец” 19-годишният Кристиян Георгиев. На когото доц. Любомир Спасов присади черен дроб. И при първоначални прогнози от 5 % шанс за живот днес младото момче е живо и здраво. При описаната диагноза черният дроб реално спира да функционира, което се отразява на целия организъм, засягат се и факторите на кръвта, коментираха лекари. Затова след увреждането на черния дроб се стигна и до бъбречна недостатъчност. Баташов бе поставен на няколко апарата, които да поддържат жизнените му показатели, обяснили специалистите на близките на актьора.
От частната болница продължават да отказват официален коментар пред медиите за здравето на своя пациент./ ТРУД

Aктьорът Андрей Баташов, който миналата седмица бе приет в столичната болница “Токуда” с опасност за живота, днес се чувстваше добре. С помощта на лекарите той ставал от леглото, правел няколко крачки около него, дори е стигнал до коридора, разказаха за “Труд” запознати.
Талантливият българин от 2 дни се храни нормално, а не чрез системи. Обнадеждени сме, ще изчакаме пациентът да се възстанови, колкото и време да отнеме това, а после следва трансплантация на черен дроб, обяснили докторите пред близки на актьора. Животоспасяващата операция ще извърши проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробна хирургия във ВМА. Специалистите ще търсят донор на част от органа сред най-близките роднини на Баташов. Всъщност това е и неговият шанс за връщане към нормален живот. Актьорът е бил приет в “Токуда” с т. нар. хепаторенален синдром. А от него трудно има измъкване, коментираха специалисти. Именно с такава диагноза от Солун по спешност бе докаран с линейка на университетска болница “Лозенец” 19-годишният Кристиян Георгиев. На когото доц. Любомир Спасов присади черен дроб. И при първоначални прогнози от 5 % шанс за живот днес младото момче е живо и здраво. При описаната диагноза черният дроб реално спира да функционира, което се отразява на целия организъм, засягат се и факторите на кръвта, коментираха лекари. Затова след увреждането на черния дроб се стигна и до бъбречна недостатъчност. Баташов бе поставен на няколко апарата, които да поддържат жизнените му показатели, обяснили специалистите на близките на актьора.
От частната болница продължават да отказват официален коментар пред медиите за здравето на своя пациент.

ВДОВИЦАТА НА ИВО КАРАМАНСКИ ПРОГОВОРИ!
Той ми се закле, че ще запазим семейството си въпреки връзката му с Нели.
Първата жена на Карамански – Галина Лукановска, излезе от дългогодишната си анонимност и разкри истината за живота си с Кръстника на българската мафия, за трите им дъщери, за официалната му любовница и извънбрачното му дете от нея. Досега Галя отказваше да говори пред медиите, защото само я питали колко милиона има от Иво. “И да имам, те са си мои и доста ги изстрадах”, заявява тя пред сп. “Ева”...
След смъртта на Иво Карамански на Галина й се налага да преглътне много неща. Включително и извънбрачното дете, което Нели - бившата водеща на “Огледала”, ражда на Кръстника. Принудена да оцелява, Галя се опитва да започне свой бизнес. В момента тя участва в управлението на сдружение „Национален синдикат - Справедливост”. В „Петрол инженеринг 97” е запазила само дяловото си участие, а в „ГР” си партнира с известния дипломат и управител на болница „Токуда” Румен Сербезов.
В момента вдовицата на Карамански се е посветила на трите си дъщери. “Аз съм щастлива и горда майка. Смело мога да кажа, че отгледах децата си съвсем сама. Когато Иво почина, голямата беше на 14 години, средната на 12, а най-малката - на 11. Не мога да опиша с думи какво ни беше... И до ден днешен живея с този кошмар. Сутринта в 7 без 15 на вратата се позвъни. Реших, че Иво се прибира от купон. Беше преди Коледа, събота срещу неделя, щяхме да купуваме подаръци за децата. Отворих. Бяха две момчета. Започнаха да викат: “Влизай, убиха го!”.

Припаднах.
Вдигнали са ме и са ме сложили на дивана. Като се свестих, първата ми мисъл беше, че трябва да кажа на децата, момчетата не бяха събрали смелост да го направят. Влязох в стаята на момичетата и ги заварих с глави, заровени във възглавниците. Защото чули какво е станало. Паднах на земята и им казах в прав текст:

“Убиха баща ви”.
Имам чувството, че пораснаха за 72 часа... Коледа дойде и типично в моя борбен стил седнахме на масата, все едно че нищо не се беше случило. Истината е, че 6 месеца почти не спах. Безпокойство, тежки размисли, не можех да се стегна, за да взема по-адекватни решения... Сега Десислава – най-голямата, е на 26 години, средната – Ралица, е на 24, малката – Александра – на 23. За мен са много сладки и красиви, а и въобще смятам, че са хубави. Преди години, когато излизахме четирите, събирахме доста овации. Може да е нескромно, но е факт... Благодаря им, че още не са ме направили баба. Искам си гратисния период. Дълго време отглеждането им поглъщаше цялото ми лично време и смятам, че сега е моментът да помисля за себе си”, изповяда се вдовицата на Иво Карамански.
Голямата щерка на Кръстника в момента работи в застрахователна компания, средната – в туристическа фирма, а най-малката наскоро оглави семейна фирма, в която майка й й помага. “Александра е изключително активна, изпълнена е с енергия и амбиции да успее. Като че ли при нея генетичният материал на баща й е малко в повече. Страшно е общителна и лесно печели симпатии. Имам чувството, че мълчи само когато спи”, описва я Галя.
Четирите “момичета на Карамански” все още живеят заедно. “Преживяха по една любов и се прибраха вкъщи. Силно привързани са една към друга”, разказва майка им. Запитана как минава един неин ден, вдовицата на Кръстника е откровена: “Определено по-спокойно, отколкото в годините, когато Иво беше жив. Аз съм човек на реда. Бих казала, че съм дисциплинирана повече, отколкото трябва. Докато Иво беше хаотичен. И уникален бохем. Изключително свободолюбива личност. Не знам дали някой успя да го рамкира. В брака пък, да не говорим. Вярно, че в последните години от живота си доста улегна, обаче

преди това беше нещо страшно”,
изповяда законната съпруга на Кръстника, която стискаше зъби, докато той щастливо позираше из медиите с метресата си Нели и сина им Иво Карамански-младши.
Галя и Иво се запознават, когато тя е на 17, а той – на 21. Събира ги кану-каякът, който и двамата тренират. Женят се три години по-късно. Лукановска признава, че “лошото момче” е първият мъж в живота й. Наскоро Галя показала на трите им щерки любовните писма, които татко им й пишел. “За да научат от мен всичко, което ги интересува за баща им, а не от странични хора. Защото няма от какво да се срамуват. Не е нужно да си сменят фамилията”, заявява тя дни преди да се навършват 12 години от екзекуцията на Иво Карамански, наричан с право или не Кръстника на българската мафия.
По темата Нели и всички други “пеперуди”, които пърхаха около съпруга й й, Галя Лукановска коментира лаконично: “Когато Иво стана на 30, жените започнаха много да го харесват. Усетих, че е желан и предпочитан в компании и че на него това му допада. Ако сега беше жив, може би всичко щеше да е по-различно. Защото едва ли пред очите на трите си дъщери би си позволил каквито и да са флиртове. Нямаше как да се издъни. Сигурна съм”. Запитана за извънбрачния син на Карамански, тя заявява: “На 26 септември той стана на 13 години. Покани на тържеството моите момичета. Донесоха снимки. Толкова е заприличал на Иво в младите му години! След смъртта му “доброжелатели” започнаха да подхвърлят, че трябва да направя компромис към майката на малкия Иво, че трябва да бъдем едва ли не близки приятелки, и се възмущаваха защо съм отхвърляла момчето...

Не съм го отхвърляла, просто ми трябваше време.
Много хора не знаеха, че на тая тема с Иво имахме разговор. Той ми се извини. Каза, че съжалява за всичко, което ми е причинил, за това, че ме е разочаровал, и се закле: “Вярвай ми, Гальонче, дори и да се случи нещо с мен, в гроба ще се обърна, но ще ви запазя теб и децата”... Беше ми благодарен, че не настроих децата срещу него, дори срещу майката на сина му...
Фактът, че Иво има дете от друга жена, първоначално ме стресира, породи в мен чувство на несигурност и най-вече обида. Обаче, като се случи това с него, видях,, че извънбрачната връзка не е най-страшното”.
12 години след като погреба първата си и единствена любов, Галя все още е сама. “Нямам сериозна връзка. Имах възможност да направя втори брак, но може би дойде в момент, в който не бях готова... Не съм се отрекла от мъжкото съсловие, но нека нещата дойдат от само себе си. Все още не съм срещнала човек, който така да ме плени, както ме беше пленил Иво. /БЛИЦ
Ади ВЕСЕЛИНОВА

Червени, сини, Първанов и Доган са едно и също
Президентският пост е пенсионерски, аз се чувствам млад. Така премиерът Бойко Борисов отрече по “ТВ7”, че ще се кандидатира на изборите догодина. Можело да го направи, като остарее. Интервюто на Борисов в обновения от журналиста Николай Бареков сутрешен блок на “ТВ7” бе на запис. Бившите работодатели на журналиста от Би Ти Ви обаче бяха поканили премиера на живо по същото време.
Според Борисов човекът на “пенсионерския” пост нямал работа. “Някъде ако те поканят за първа копка, да се произнесеш по казус, ако те питат партиите. Това е най-хубавата работа в държавата. А имаш огромна свита, която ти създава тази репутация”, обясни с равен тон Борисов. По повод президентското движение АБВ премиерът каза, че е пълен абсурд президентът, който е първи по пост в държавата, да прави алтернатива на себе си. Все едно кралицата да правела алтернатива в Англия.
- Влиятелни хора са обсъждали ликвидирането ви за 400 000 евро. Казахте, че е ниска цената. Появиха се мнения, че това е измишльотина. Защо няма арестувани?
Бойко Борисов: Защо не приемете, че са издирвани с червена бюлетина на Интерпол.
- Издирват ли се?
Б.Б.: Не смятам за нужно на тези негодници да им обяснявам, които говорят такива неща. А им го пожелавам - така да работят, такива заплахи да теглят и за тях. И да видят как се чувстват хората и семействата им, и близките им, когато четат подобни неща.
- Издирват се с червена бюлетина от Интерпол хората, които са обсъждали вашето ликвидиране?
Б.Б.: Не искам по два пъти едно и също нещо да повтарям. Мисля, че говорим достатъчно ясно и ни гледат грамотни хора, които чуват това, което говорим. Не е нужно да им го натякваме по два пъти или три пъти. (Запитани кои са издирваните с червената бюлетина, от МВР заявиха: “Вие можете да се сетите и сами кои са известните мафиоти в чужбина.” В неизвестност и търсени от полицията зад граница в момента са Малкия Марген и Христофорос Аманатидис-Таки.)
- Страх ли ви е?
Б.Б.: Не.
- Охраната ви засилена ли е?
Б.Б.: Ако за това сме се събрали, мога да си ходя вече. И без това ми е зле.
- Защо ви е зле?
Б.Б.:Болен съм малко, така че да говорим нещо, което касае държавата. Какво ми е на мен, надали зрителя го интересува.
- Вярно ли е, че наистина не притежавате медии?
Б.Б.: Не, нямам.
- Медии, които толкова ви плюеха преди изборите, играеха с тройната коалиция, сега сте им любимец.
Б.Б.: Кои медии? Хайде да стигнем до тях и да ви питам и вас кои сте?
- Кои сме ние?
Б.Б.: Аз си спомням, че преди изборите вие ме плюехте много като телевизия. Аз не съм се намесил на нито една медия в работата. И както виждате, като ме поканят, отивам и обяснявам като ученик по всички теми, които ви интересуват. Но такива подмятания ви моля да не ги правите...
- Цветан Цветанов губи рейтинг, от водач става трети. Кристалина Георгиева е първа. Тя ли ще е кандидат-президентът ви?
Б.Б.: Това (скандалът с имотите) повлия на Цецо. Но с операциите, които правят в момента, много бързо ще се навакса всичко. Аз бих го гледал по друг начин. За първи път първите трима души са от една партия - ГЕРБ.
- Георгиева евентуален кандидат-президент ли е?
Б.Б.: Имаме година и половина до тези избори (наесен догодина - б.р.), имаме да минем тежка зима. Като се зададат тези президентски избори, вече ми се гади.
- Друг упрек към вас е, че заигравате с ДПС. Ще влезете ли в борба с АБВ за гласовете на ДПС?
Б.Б.: Много от бившите служители по ДС са много опитни, манипулацията им е в кръвта, разбират я тази игра.
- Играта да ви е симпатичен на вас сега?
Б.Б.: Да създаде това усещане в хората. Аз, ако съм на ваше място, бих си дал един въпрос и един отговор и бих престанал. Защо при обявената среща на Доган с премиера на Турция Ердоган, след като дойде при мен, Ердоган отказа срещата? Което бе публичен шамар?
- И отговорът?
Б.Б.: Нали сте умни? Отговорете си.
- Казахте, че сте си отговорил, затова ви чакаме.
Б.Б.: Аз бих си задал така въпроса - какво ли е чул Ердоган от мен за бъдещата ни работа с Доган?
- И какво?
Б.Б.: Мисля, че по това трябва да си го обясните.
- Т.е. Доган вече не е толкова важен колкото е бил?
Б.Б.: Доган не е важен за нас, не е бил, не е важен. Всичките ни усилия са насочени не към върхушката на ДПС, а към тези български мюсюлмани и граждани. Аз лично и много от колегите обикаляме смесените райони. И ние, ако ги извадим от лапите на ДПС, където чрез туристите, екскурзиите и какво ли не ги тормозеха, аз съм убеден, че... А и те самите се убедиха, че това бяха лъжи - че като дойде ГЕРБ на власт ще им смени имената, ще бутнем джамиите, ще ги изселим. Помните ли, какво ли не се говореше?!
- Тръгвате да ги печелите сами?
Б.Б.: Да. И голямата част от тях са на наша страна.
- Удряте шамар на тези, които казват, че ГЕРБ има договорка с ДПС и цената е да подкрепят ГЕРБ на президентските избори.
Б.Б.: Първанов, Доган и БСП са едно и също нещо. И сините са в статуквото - също са били в коалиция с ДПС. Г-н Костов на моменти го хваща едно, точно като Първанов... забравят кои са и изведнъж започват да дават акъл, все едно сега са се родили.
- АБВ не е конкуренция на ГЕРБ, ако стане партия?
Б.Б.: Да стане. Истински се молех на колегите от “Атака” да не настояват за импийчмънт, защото пак ще го направим герой. А той ни е толкова удобен Първанов... Защото вече няма морално право да се произнася.
- С РЗС има ли нещо общо? Темата за имотите при Цветанов и Андрей Иванов за вас приключила ли е, или ще ги махнете, ако се докаже нещо нередно?
Б.Б.: Аз мисля, че Цветанов излезе от трибуната на парламента и обясни, и си показа всички имоти, всъщност, че е купил един апартамент за 46 г. Виках Иванов и му казах - искам максимално, чета, слушам, гледам как ще обясниш всичко това пред медиите и пред хората. Защото той пред мен дава логични обяснения, но дали аз само му вярвам или не, това няма никакво значение. Мен ме интересува доверието в партията да го има и мисля, че го има на този етап. Видяхте, че много от нещата, които казаха срещу тях, се оказаха неистина.
- Какво може да направи държавата срещу черното тото?
Б.Б.: Нашите отбори са малка брънка в черното тото в света. Това е един голям бич за футбола. Трудно е за доказване, особено вратарите - навел се, минала топката. Трябва да се работи с агенти на прикритие, много трудна работа, които да се обезпечат със съответните инсталации, да може да се документира даването на такова указание.
(С големи съкращения) / ТРУД

“Ди пресе”: На Борисов му липсва време
Йорданка Христозова-Вайс, Австрия
България има проблем с организираната престъпност, припомня “Ди пресе”. Текстът стартира с описание на Бойко Борисов: “Той е като участник в гангстерски филм. Орлов поглед, оглеждащ се за опасности, уверена походка, подчертаваща мускулестото му тяло. Носи черно, говори кратко и в заповеден тон. В решителни моменти е в стихията си.” Изданието съобщава за 400 000 евро, които мафията дава за главата му и пише, че за премиера сумата е малка.
Според “Ди пресе” Борисов символизирал шизофренното отношение на българските политици към борбата с престъпността. Някои вярвали във волята му за борба с мафията, други били на мнение, че разчиства собствени сметки. Бившият пожарникар, каратист, бодигард и полицай срещал стари познати, които сега трябвало да преследва. Изданието припомня случая с Алексей Петров, който след 9 месеца зад решетките сега е под домашен арест и планира да се кандидатира за президент. С желан съперник - Бойко Борисов.
“Ди пресе” пише и за оправдаването на т.нар. Братя Галеви в Дупница, описан като Галевград. И констатира, че законите ни били така написани, че да не може да бъде осъден никой: “В затворите има роми, наркомани и социално слаби, но не и мафиотски босове.”
На Борисов му липсва време, твърди “Ди пресе”. Властта се бламирала с арести, широко отразявани в медиите. Последващото освобождаване на мафиотите било опасно за сигурността, дори премиерът да не чувал това с удоволствие. /ТРУД


МАРИЯ КАПОН: БАНКОВАТА СТАБИЛНОСТ Е ИЗМАМНА
Моля се да не стигаме до Виденовия вариант.
Мария Капон е икономист, политик и бизнесмен, чиито анализи на актуалната ситуация в страната и прогнози за развоя на събитията са безпогрешни. Капон беше депутат от ОДС в 39-ото Народно събрание. Беше евронаблюдател преди първите избори за депутати в Европейския парламент у нас.
В края на мандата създаде своята Единна народна партия, с която се яви на избори заедно с РЗС, но не успя да вкара депутати в сегашния парламент. Върна се към бизнес заниманията си, но не е прекратила политическата си дейност. За рисковете в икономиката, за състоянието на кризата у нас и за близкото бъдеще на България, определено от Бюджет 2011, „ШОУ” разговаря с Мария Капон.

- Г-жо Капон, как ще определите икономическата ситуация в страната от позициите не само на политик, а и на бизнесмен?
- На Димитровден трябваше за четвърти път да излезем от кризата, според прогнозите на финансовия министър Симеон Дянков. Всички в бизнеса виждат, че не сме излезли от кризата, че корупцията не е намаляла и че междуфирмената задлъжнялост се увеличава. Напротив, тежестите се увеличават, съкращават се хора, а вътрешното потребление драстично спада. Още в края на миналата година заявих, че с такъв тип управление след рецесията ще влезем в депресия. Тогава много хора изтълкуваха изявленията ми като крайни. В последните два месеца виждам, че и други колеги, например Мартин Димитров, все по-ясно коментират признаците на реалността. На хоризонта ни грози румънски вариант, затова са нужни спешно смелост и реформи.

- Какви месеци се очертават за бизнеса и за гражданите? Мирише ли на Виденова зима?
- Ситуацията е критична и ако преди време това беше коментар на специалистите, днес всички го усещат със стомаха си. Говорете с търговците и ще научите за спада във вътрешното потребление повече, отколкото от финансовия министър Дянков. Междуфирмената задлъжнялост продължава да расте, а фирмите продължават да съкращават служители.
Не е решен и въпросът за задлъжнялостта на държавата към бизнеса не само по неизпълнение на плащанията по обществени поръчки, а и по разплащането чрез общини, чрез сферата на здравеопазване и, разбира се, на бенефициенти по одитирани и приключени проекти от европейските фондове. Затова и не съм оптимист, че страната ни излиза от кризата. Фирмите са докарани до фалити. Разбира се, има и изкуствени такива, защото го позволява както законът, така и отчаяността, понякога обаче е и обикновено трудно доказуемо престъпление. Нима не чувате за

масовата продажба на дружества на клошари,

роми или хора, които нямат какво да губят?

Трябва ни откровен диалог, а не полицейщина и финансови шмекерии, за да се спаси държавата. Защото накрая бумерангът се връща именно в нея. Фирмите задлъжняват с осигуровки и данъци и ще се окаже, че нямат активи, с които да се покрият дълговете. Кризата освен глобална е и чисто българска и наистина се моля до Виденовия вариант да не стигаме, а и времената са други. Но не трябва да забравяме, че сме 2010 г. и хората имат по-високи очаквания за живота си.

- Къде е критичната точка, след която никой не би могъл да удържи общественото напрежение?
- Точката на пречупване е равно отдалечена спрямо важни фактори, от които единият е чувството за безнадеждност, усещането за несправедливост, гладът и социалната нищета и ясното желание за промяна на тези обстоятелства.

- Защо събираемостта на приходи е толкова ниска, при положение че борбата с престъпността е ефективна?
- А кой е казал, че борбата с престъпността е ефективна? Защо не погледнете дали са нараснали дребните и средните престъпления? Тези, които се извършват на битова основа, кражбите и т.н. Борбата с престъпността е успешна само според видеооператорите на МВР. Това е комплексен процес, свързан и с образованието, и със стандарта на живот, и с ефективното правораздаване, и с данъчната политика.

Комплексът от работа на тези системи може да даде добър резултат в борбата с престъпността. Няма как, от едната страна, да вдигаш акциза на цигарите, после да се чудиш защо сивият сектор е нараснал и накрая да рапортуваш колко мастербокса си хванал. Всяка сутрин и вечер на изход-входа на Пловдив можете да видите ромите, разперили във ветрило различни кутии цигари без бандерол или наредени на тавичка до праха за пране... И се питам защо никой не предприема мерки? И тази сутрин ги снимах. Важно е да се насочим към причините за генериране на престъпност, а не само към последствията. Всичко останало са ПР упражнения за замазване очите на хората.

Има и обективна реалност за намалените приходи, а това е неконкурентната икономика, липсата на потребление поради увеличената безработица и намалените доходи на семействата. Именно тези обективни факти трябваше да са първият сигнал. Хората изплащат кредити, които взеха в годините, когато имаха по-добър стандарт на живот. Днес са задушени и увеличението на лошите креди по данни на БНБ го показва.

- Кой е най-застрашеният сектор в икономиката?
- Трудно е да се даде дефинитивен отговор, защото икономиката е комплекс от свързани компоненти, които обикновено са зависими един от друг, но определено секторът на услугите и търговията, както и селското стопанство са поставени пред тежки изпитания.

- Как е възможно цялата икономическа среда да се тресе, а банковата система да е стабилна?
- Тази стабилност е измамна, защото там са влоговете на гражданите. Ако мога образно да се изразя, парите са „уплашени” и отказват да влязат в икономиката, затова стоят скътани по сметки. Това дава илюзията за стабилност. Но

не смятайте, че икономическият земетръс не се отразява на банките.

Напротив. Нивото на необслужените кредити е достатъчно високо, но затова просто по-рядко се говори, за да не се всява паника у хората. Лошите креди са над 16%, а само за последния месец са нараснали със 160 милиона. Много от банките, като партньор на фирмите - а те са именно и това - се опитаха да изместят тежестта, като преструктурираха кредити или прехвърлиха в лизингови къщи имущество, за да си гарантират заемите, а по този начин показват и по-добри показатели. Доказателство за сътресенията са и битките за държавните и общинските пари, къде да стоят, кой да ги управлява и при какви условия, как да се печели от услуги по преводи при издаване на паспорти или други задължения за такси към държавата и именно тази битка ще става по-ожесточена, дори и тя да е видима за малка част от хората.

- Каква финансова година се очертава за България с бюджет 2011?
- Година на тоталната задлъжнялост, ще има актуализация през годината и безпрецедентни натрупвания на дълг от страна на кабинета. Без заложени реформи. След като правителството изхарчи голямата възможна част от резерва, то сега ще прави допълнителни заеми чрез емитиране на ценни книжа, заем от Световната банка и МВФ. Тук е времето да попитаме има ли предложение в момента към България, отправено чрез зам.-министър Боряна Пенчева за получаване на заем по един нов и гъвкав инструмент на МВФ, наречен PCL - Precautionary Credit Line (предпазна кризисна линия), и за каква сума? Милиард? Повече? При какви условия?

На практика ще сме свидетели как чрез задлъжняване имаме една финансова година, в чийто бюджет е написано: искаме някак да стигнем до изборите, дори сме заделили някой лев в бюджета на социалното министерство, за да раздаваме предизборни бонбончета на социално слабите. От социално това министерство се превръща в социалистическо, а истината е, че държавата ще е затънала в дългове.

- При това положение възможен ли е заложеният оптимистичен растеж от 3,6% и как може да бъде постигнат?
- Ами отговорът е прост: няма как. Това са заблуди за Европа, за да търкалят едни цифри на отличници... За съжаление истината ще лъсне и ще проплаче. Как 3,6%, при положение че със стъкмистика няма и 1% как да се случи? В началото на годината без ръст, а в края с 8%? Нали забелязвате, че третокласник ще види къде е грешката!

- А какъв трябва да бъде заложеният дефицит в бюджета и каква е реалната перспектива?
- Ами нека да видим кой бюджет? Ние влизаме в бюджетна процедура с абсолютно изменени параметри от тези, внесени официално в законовия срок. Защо ли се учудваме, толкова много време има и толкова промени може да настъпят след посещението на Путин или ходенето на театър на премиера. В хаос и непредвидимост всяка прогноза е предпоследна. Знам само, че данъчната тежест е по-голяма и всички ще се стреснат не само от сметките за ток и парно, а и от тези за местни данъци и такси, за автомобилите си и новите застраховки. В непредвидима среда,

монополите и картелите стават все по-агресивни, а държавата безпомощна!

- Спазен ли е принципът, с който кабинетът „Борисов” се гордееше – да не се увеличават данъците?
- Заложените дясноцентристки икономически параметри, които бяха обещани, са далеч от действителността, която виждаме днес. Напротив. Стъпките на правителството се диктуват по-скоро от синдикатите и от различни гилдии, отколкото от стройна управленска концепция за реформи. Както е казано, когато не знаеш закъде си тръгнал, обикновено стигаш някъде другаде. Ако сега ви припомня какво се говореше само преди година за влизане на страната ни в Еврозоната, сигурно ще се превивате от смях.

Но всяко чудо за три дни. Тези бръщолевения се забравиха. След това бе вдигнат драстично акцизът, въпреки всички предупреждения, и днес страната ни се бори с тройно нарасналата контрабанда и сив сектор, особено при цигарите. Попитайте ген. Ваньо Танов какво му е. Опитахме се да лъжем дори Евростат с нашия прословут дефицит и ни хванаха в крачка. За сметка на това бизнесът не получи дължимите му пари и с това междуфирмената задлъжнялост нарасна още повече.
Даваха се обещания на кило на туристическия бранш как ще се превърне в приоритетна политика, ще му строят инфраструктура, ще му въведат закон и правила, а увеличиха ДДС. Ускориха се фалитите, безработицата нарасна, а с това и абонатите на Тотю Младенов. Тази спирала на некомпетентността ни доведе до абсурда да се национализират пари от пенсионни фондове. Нищо такова не беше обещавано преди изборите. Никой не бе анонсирал подобни левичарски лостове за управление.
Ако днес национализират лични сметки в пенсионни фондове, утре каква е разликата, ако решат да национализират депозитни банкови сметки? И едните, и другите са лични и се онаследяват. И се чудя какви бяха тези, които си сложиха подписите под това безумие!
Едно интервю на Ива НИКОЛОВА /БЛИЦ


Лошите дългове скочиха с 20% за 6 месеца
Нарастване от 20% на заведените изпълнителни дела за първото шестмесечие на 2010 г. в сравнение със същия период на миналата година отчита Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ). От януари до юли 2010 г. те са 65 000, съобщиха на пресконференция представители на Камарата.
През първото полугодие са събрани 260 млн. лв. от страна на частните съдебни изпълнители, като за цялата 2009 година са събрани 365 млн. лв.
Вероятно до края на годината ще бъде въведена електронна връзка между НАП и частните съдебни изпълнители, така че те да получават поелектронен път данни за публичните задължения на длъжниците, както и за банковите сметки на фирмите с изпълнителни дела.
Тони Кюмюрджиева / Стандарт

Мутрите с нов бизнес Ловят коли на лизинг с неплатени вноски
Нов бизнес върна мутрите в играта. Те подгониха собственици на коли на лизинг, които не си плащат вноските. Заради кризата все повече бизнесмени не се издължават. На практика имаме проблем с всеки четвърти, твърдят от лизинговите компании. Освен че не плащат, много тарикати не връщат колите, а ги крият или влизат в комбина с автоапаши, имитирайки кражби.
Затова на ход отново са бригадите здрави момчета. Срещу 200 лева на намерена кола или процент от вноската те връщат возилото на лизинговата компания.
Най-търсени в момента за новия бизнес са две фирми. Първата е "Ин-80" на Марчело Джотолов от групата на Октопода. Другата фирма "Аркус секюрити" се смята за приближена до Златомир Иванов-Баретата.
АСН / "Стандарт"

"Лидл" отваря 14 магазина с подаръци Гордост на веригата са пресен хляб и собствен шоколад
С много подаръци "Лидл България" ще отвори 14 магазина в цялата страна следващата седмица. В понеделник, 22 ноември, представители на "Лидл" ще раздават подаръци в Софийското метро, гарите и автогарите в големите градове. Пътниците ще получат дизайнерска кутия на "Лидл", пълна с множество лакомства. Официалното откриване на магазините ще бъде на 25 ноември от 8 часа сутринта.
Първите магазини от веригата ще бъдат открити в София, Монтана, Петрич, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Габрово, Ловеч и Варна.
Клиентите на магазините ще могат да купуват хранители и нехранителни продукти. "Ние ще осигурим високо качество на ниски цени, защото ще осигурим възможно най-голям контрол на качеството", коментира Милена Драгийска, управител на "Лидл България". Веригата ще бъде заредена с 30% продукти, произведени в България.
Гордостта на магазините "Лидл" е фурната за прясно изпечен хляб и собствените марки шоколади. От магазините "Лидл" предвиждат тематични нехранителни промоции всеки четвъртък, които ще продължават през цялата седмица. До края на 2011 година "Лидл" предвижда общият брой на магазините им да наброява 50. Предвижда се откриване на още няколко магазина в градовете София, Пловдив, Русе, Велико Търново и Велинград.
Магазините, които "Лидл България" закупи от веригата "Плюс" в малките градове, ще минат под синьо-жълтото лого на "Лидл" след Нова година. От "Лидл България" обещаха, че това ще се случи преди 28 февруари, когато свършва немската работна година. До тази дата магазините на фирмата ще станат 25 в цялата страна.
До момента "Лидл България" са вложили над 100 млн. евро в мрежата си от магазини у нас. Търговските им зали са изградени на площ от 800 до 1300 кв.м, като във всеки отделен магазин за оборудване са вложени около 300 000 евро. За изграждане на магазините са използвани собствени средства и финансиране от ЕБВР.
Нели Ставрева / "Стандарт"

ВМРО: Валидна е подписката за референдум за Турция
И от ГРАО им потвърдили за редовността на подписите
"Валидна е подписката с искане за провеждане на национален референдум за членството на Турция в ЕС", обяви зам.- председателя на ВМРО Ангел Джамбазки.
По думите му Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) е изпратила писмо до парламентарната правна комисия, че са преброили над 200 000 валидни подписа.
"Това означава, че подписката е валидна и че Народното събрание за първи път ще трябва да разглежда искане за провеждане на национален референдум", каза той пред Агенция “Фокус”.
"Сега очакваме комисията да излезе с възможното единствено решение - да внесе подписката в НС и там да бъде разгледано нашето предложение за национален референдум по темата: "За или против членството на Турция в ЕС?", каза Джамбазки.
Очакванията му от гласуването на искането в пленарна зала е депутатите да проявят здрав разум и да се съобразят с искането на "тези 330 000 български граждани, които поискаха такъв референдум, както и да насрочат дата за такъв референдум". /ДНЕС

Иран изпробва системата си за въздушна отбрана
Иран започна днес нови военни маневри, за да изпробва системата си за въздушна отбрана, съобщи високопоставен ирански военен представител, цитиран от агенция Фарс, предаде Франс прес.
Ученията, които ще продължат пет дни, имат за цел да проверят отбранителния капацитет на ракетите с малък, среден и голям обсег, както и нова версия на системата за въздушна отбрана, уточни военният представител.
САЩ и Израел често твърдят през последните години, че не изключват военен удар срещу Иран, обвинен от западните страни, че се опитва да се сдобие с атомно оръжие под прикритието на ядрена програма с граждански цели.
В отговор иранските ръководители увеличиха военните маневри, съобщенията за разрастване на оръжейния и преди всичко на ракетния арсенал на страната, както и предупрежденията, че всяка агресия срещу Иран ще доведе до повсеместен конфликт в региона. / АКТУАЛНО

Китай, Русия и Индия: Иран да докаже мирния характер на програмата си
Външните министри на Китай, Русия и Индия призоваха Иран да докаже на световната общност, че ядрените му амбиции са с мирен характер и го приканиха да се върне на масата за преговори, предаде Ройтерс.
"Тримата външни министри признават правото на Иран на мирно ползване на ядрена енергия. Същевременно Иран трябва да възстанови доверието на международната общност в изцяло мирния характер на ядрените му дейности. Единственият път за решаване на иранския ядрен въпрос е с диалог, преговори и други подобни мирни методи", се казва в изявление на тримата външни министри, поместено на сайта на китайското външно министерство след тяхна среща в китайския град Ухан.
В петък върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън прие предложението на иранския главен преговарящ по ядрените въпроси за среща в Европа в началото на декември за обсъждане на ядрената програма на Техеран.
След консултации с шестте световни сили, които ще представлява - САЩ, Китай, Русия, Великобритания, Франция и Германия - Аштън прие срещата да е на 5 декември и предложи тя да се състои в Швейцария или Австрия.
Ако се постигне съгласие за срещата, това ще е първият път от повече от година, в който Иран ще участва в обсъждане на ядрената му програма, отбелязва Ройтерс. БТА / АКТУАЛНО

"Форбс": За хобитата на милиардерите
Известният представител на фамилията Рокфелер Дейвид колекционира бръмбари
Милиардерите се увличат не само по огромните яхти, състезателните коне, антиките и суперскъпите автомобили, понякога хобитата им са меко казано странни, твърди сп. "Форбс", което разказва за колекциите на някои от милиардерите.
Известният представител на фамилията Рокфелер Дейвид колекционира бръмбари. Отправяйки се на път, той винаги носи в джоба си контейнер, ако случайно срещне необичайно насекомо. В колекцията на Дейвид има и уникален вид скарабей, обожествяван от египетските фараони. Той е кръстен Рокфелер на името на откривателя си - Diplotaxis rockefelleri, предаде РИА "Новости".
Дейвид Рокфелер започнал да се увлича от събирането на бръмбари, когато бил на 7 години. Тази страст не е напуснала милиардера и до ден днешен. Скарабеят, както и цялата колекция на Дейвид Рокфелер са завещани на Харвардския университет.
Необичайно хоби има и банкерът Клеми Дайксън Спенглър, който наред с останалото притежава солиден пакет от акции в Bank of America. Той обича да си почива, като поправя старинни часовници. Милиардерът твърди, че предпочита компанията на старинните механични часовници пред тази на хората, които са така непостоянни и непредсказуеми. Увлечението му започнало преди 45 години, когато спрял часовник от XVII век, подарен на майката на банкера. Финансистът решил сам да надзърне в тайните на часовниковия механизъм. По-късно, когато в дома не останал нито един непоправен часовник, милиардерът открил работилничка за ремонт на старинни часовници.
Милиардерът Гордън Гети напуснал петролния бизнес, за да съсредоточи вниманието и силите си върху писането на опери. Най-известното си произведение нарекъл на шекспировия герой "Фалстаф". Гети вече е поставил операта си с Руския национален оркестър, твърди сп. "Форбс".
Страстта към музиката е подтикнала още един магнат, собственикът на футболен клуб Джим Ирсей да колекционира музикални инструменти. В сбирката му има китари, на които с свирили Джордж Харисън и съответно Джери Гарсия. Магнатът твърди, че китарите са безценни не се скъпи да пръска пари за тях.
Американските милиардери събират марки, библии, постери, монети, а някои като Гари Магнес се увличат по оф-роуд. Той има и 40 винтажни автомобила. БТА. /АКТУАЛНО

Forbes обяви Топ 21 на най-богатите у нас
Класация на 21-те най-богати българи направи сп. "Форбс". Изданието беше представено днес на кръгла маса на "Форбс" на тема "Създаване на богатство: България през следващите 20 години", предаде АСН.
От утре списанието ще се продава на родния пазар на български език. Единственият начин, който ще позволи на страната да постигне в известен смисъл революционно, а не еволюционно създаване на богатство, е да се разчита на интелектуалния потенциал на българите.
Това обяви на форума министърът на икономиката Трайчо Трайков. Това е и основата на икономическата стратегия на правителството, посочи той. Като член на правителството обещавам, че ще направя това, което зависи от мен, икономиката на знанието в България да се случи, допълни министърът.
Най-влиятелните предприемачи са класирани по азбучен ред според фамилните си имена. Ето ги:
Пламен и Атанас Бобокови
Васил Божков
Цветелина Бориславова
Цветан Василев
Гриша Ганчев
Красимир Гергов
Братя Диневи
Огнян Донев
Сашо Дончев
Иво Каменов, Марин Митев и Тихомир Митев
Богомил Манчев
Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев
Младен Мутафчийски
Симеон Пешов
Петя Славова
Митко Събев

Няма коментари: