четвъртък, 11 ноември 2010 г.

ГВОЗДЕЯТ В ЕЖЕДНЕВИЕТО НИ – ПРОЕКТ ГОЦЕ – ПРОДАВАЧЪТ НА БАЯТИ ИДЕИ И ...НЕЩО ЗА ПО-МАЛКИТЕ НИ ПИРОНЧЕТА!

ПОЛИТИЧЕСКАТА НИ СИСТЕМА - И ТЯ Е БОЛНА ГОРКАТА!?


ПО webcafe.bg

Нишата е вдясно - и не е на Първанов*
Тази сутрин в бТВ социологът Кънчо Стойчев е изразил едно интересно твърдение със съмнителна политическа стойност! Преценявай, народе!

Създава се един свръх интерес, който е неоправдан, излишен...
На мен ми звъни телефонът непрекъснато, колко процента ще набере партията на Първанов. Кой ви е казал, че Първанов прави партия? Няма такова нещо.
Безспорно има една увеличена активност на президента по посока на стимулиране на дискусия в обществото, преди всичко дискусия за бъдещето.
Крайната цел според мен, както я разчитам, е формулиране на алтернативна политика. Друг начин на правене на политика. Виждаме, че той стимулира дебат... Това означава, че иска да се бори за нов тип политика, за нов тип цели и в този смисъл е алтернатива.
Към днешна дата на въпроса колко души ще гласуват за това нещо, дето не го знаем, отговорът е много ясен - нула. То не съществува.

Идеята, че Станишев ще изпадне в лудо удоволствие, е ненормална, неразумна. Разбира се, той се опитва да пази кръга от хора, които са около него, и да пази БСП.
На мен ми звучи съвсем логично следната хипотеза. БСП не е в цветущо състояние, Първанов е безспорно човек с авторитет в тези среди, и в периферията на БСП, широкото БСП.
Ако той просто успее да мобилизира тази периферия, не за да направи нещо ново и друго, а просто да мобилизира вляво и да помогне на БСП, къде виждате проблем?
Базовата ми теза обаче е, че пространството, което се открива, е вдясно и това не е пространство на Първанов. И само от десните хора в България зависи дали те ще се сфомират, ще се организират, ще усетят, ще разберат за какво става дума.
Отваря се огромна политическа ниша. Това е естествено, тъй като тенденциите на спад на доверието в ГЕРБ, в правителството, продължават, даже в последните 2 месеца се ускоряват.
Сега десните са на ход, те добиват златен шанс в момента и ако успеят да намерят вярната политическа позиция, верния подход към хората могат в близките месеци да спечелят няколко стотици хиляди гласове. Напълно е възможно.
И същевременно, ако дясното не се активизира в България, тази ниша ще остане свободна. Прекалено дълго, ако стои едно пространство свободно, все някой ще ходи да стои там.
Една ливада, ако стои прекалено дълго свободна, а е хубава, някой ще се опита да строи на нея. Аз не спекулирам, не казвам, че това ще бъде Първанов. Когато възникне политическа ситуация, намира се политическият деец - това е исторически закон.

Елит от нафталина...
Детелин Николов*
...Тя е нова и непорочна, въплъщава в себе си най-доброто. Събрала е гениални умове, спортисти, "доказани" политици и "социално-ангажирани" люде от всички прослойки. Тя е новата формация на любимия ни президент Г. Първанов –Гоце.
Пръстите ми треперят от нескрито вълнение, докато пиша/произнасям името му. Дъхът ми секва, докато чета и препрочитам платформата на движението, стараейки се да не пропусна нито дума от прогресивните идеи, които - макар и плахо, се прокрадват в отбрани медии.

Не мога да скрия радостта си от факта, че титанът на политическата мисъл, "българският Тони Блеър", няма да си отиде и след осем години къртовски труд за благото на родината ни ще остане при нас, за да ни води и да ни показва пътя към "светлото бъдеще". Увличайки ни във всенародно движение...
Вече си представям как, нарамил ловджийската пушка, ще брани националните ни интереси от Сибир до Узбекистан и ще "дебатира" със световните лидери по наболели глобални проблеми, като енергийната не/зависимост или финансирането на президентски кампании с мръсни пари.

Елитът на нацията ни ще бъде представен от безчет известни имена, извадени от нафталина и облечени в нови идеи, които с вълнение се вглеждат в лика на вожда - готови да ги събере под крилото си за пореден път...
Бел.ред: Авторът ни изпрати читателското си писмо вчера, ден преди старта на АБВ.

Кой е в движение АБВ на Първанов...
Президентът Георги Първанов даде старт на проекта си "Алтернатива за българско възраждане"... Засега е надпартиен, като му дойде времето - може и да има регистрация по Закона за политическите партии
Група начело с кмета на Благоевград Костадин Паскалев ще е начело на президентския проект АБВ, пишат медиите в навечерието на създаването му. Обявлението му се очаква да стане днес в зала 3 на НДК на форум под надслов "България на другия ден".
Проектът е гражданско движение "Алтернатива за българско възраждане". "Стандарт" определя като гръбнак на движението 60 кмета. Всъщност днес, както стана ясно, се полага началото му, предстоят дискусии по региони и тепърва предстои учредяването му.
Споменават се имената на евродепутата Ивайло Калфин, бивш съветник на президента по икономическите въпроси и външен министър в кабинета Станишев, и на Стефан Данаилов, за който обаче се твърди, че "бил претрупан с професионални ангажименти".
"Труд" съобщава, че вчера повечето соцдепутати са предпочели да отклонят въпроса "Получихте ли покана?" с думите: "Не съм си отварял пощата." Четирима души от бюрото на БСП (Ангел Найденов, Катя Николова, Корнелия Нинова и Михаил Миков) и 12 депутати били с покани и ще се чудят как да постъпят, пише изданието на ВАЦ. Само проф. Андрей Пантев признал: "Не се виждам на тези години с тези "чупки".
Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че с президента са се договорили да не се канят хора от ръководството на БСП, за да няма интриги. "За да няма грешки" обаче, на заседанието на бюрото във вторник Станишев директно казал, че "партията не забравя", пише "Труд".
Според публикация в "Дневник" старт на проекта АБВ ще даде инициативна група от десет души, сред които са и бившият депутат земеделец Борислав Китов, проф. Васил Проданов, ген. Михо Михов, бившият директор на "Гранична полиция" ген. Красимир Петров. Но, както иронично отбелязва изданието, единственият, който със сигурност е потвърдил присъствието си, е президентът Георги Първанов.
Очаква се на дискусията днес да се изясни позицията на БСП към президентската алтернатива - като към партньор или конкурент, коментира "Дневник".

В инициативната група за създаването на АБВ са още бившият депутат земеделец от ЗНС Борислав Китов, ректорът на Медицинския университет в Плевен Григор Горчев, директорът на Института за философски изследвания към БАН професор Васил Проданов, бившият председател на Организацията на евреите в България "Шалом" и бивш съветник на бившия вътрешен министър Румен Петков - Емил Кало.

Сред инициаторите са още бившият началник на Генералния щаб на армията и посланик в Македония Михо Михов, както и бившият директор на Главна дирекция "Гранична полиция", докато Румен Петков беше вътрешен министър, ген. Красимир Петров. В комитета са и световният и европейски шампион по гимнастика Йордан Йовчев, олимпийският и многократен европейски и световен шампион по борба Валентин Йорданов, както и Мариана Тодорова - служител в президентската администрация.
"Стандарт" добавя още имена, като това на ректора на УНСС проф. Борислав Борисов и бившия заместник-министър на образованието Кирчо Атанасов.
До момента сигналите, които дава нероденото АБВ, са заявка да участва в местните избори. Въпросът е дали до идната есен ще натрупа достатъчно подкрепа, за да го направи.
"На среща миналата седмица със секретарите на БСП президентът обявил намеренията си да изгражда структури по места и да участва в изборите", съобщава "Дневник" информация, до която се е добрал. Това даде повод на Станишев да определи формированието като "квази партия".

Из 45-минутната реч на президента...
Президентът държа реч 45 минути, в която основните тези бяха:
• в края на прехода хората живеят по-зле,
• нужни са граждански структури с експерти и мозъци в тях,
• АБВ е лаборатория на идеи и алтернатива на управляващите,
• необходимо е историческо помирение между ляво и дясно и отказ от битка с миналото. Как последното кореспондира с неотдавнашния му призив да се отворят икономическите досиета на прехода - не е ясно... (АМА НЕЙСЕ/б.м.)

"Днес кабинетът изглежда безпомощен и това е една горчива констатация (разбира се по преценка на президента/б.м.). Има дефицит на компетентност в настоящето управление", заяви на форума в НДК президентът Георги Първанов.
"Ние трябваше да правим политика, която да скъси дистанцията между нас и другите европейски страни. Уви, разликата между нас и Европа се увеличава в наша вреда (само мъничко да си припомним, че за тази вреда е виновна схоластиката на баба БКП по това направление – нали и самия президент не искаше навремето НАТО и Европата!/б.м.) Големият въпрос, който поставям непрекъснато, е способни ли сме да инвестираме в качествено нов икономически растеж и нов модел на българската икономика - конкурентоспособност, високотехнологична с висока производителност на труда", заяви държавният глава.
"Твърдя, че в условията на криза трябва да се поощряват инвестициите в качеството на работната сила, за да се избегне опасността да се загуби квалификацията" (бре-брей! Човекът работи с твърдения, а къде са му доказателствата? Б.м.).
Според Първанов от незнанието не трябва да се прави капитал (Е, та нали точно на него 1989 година народът ни бе изигран! Някой тогава да обясни на тълпите от трудови хора по митингите, че ще градим 21 години капитализъм? Ами не. За останалото да не говорим – всеки българин го препати .../ б.м.). "Лидерът не е длъжен да знае всичко, но той трябва да може да взема информирано решение (И какво е то, бре Гоце? Какво? Б.м.). Незнанието не трябва да се прикрива с измислени скандали. Има високомерен гневен патос, който буди насмешка (Тоз човек сякаш е имал за задача на представянето на проекта си да развива есе, а не да излага същността на сътвореното от него!/б.м.). Твърдата ръка без умно и добро управление става рискова (Браво! Това го знае всеки психолог и ... родител разбира се. Той чак сега ли го е осъзнал?/б.м.). Всяка позиция се произнася твърдо и категорично и след това се отрича по същия начин", заяви Георги Първанов по повод правителството (Ей, гледането в чуждата паница не спря! И докога ли? Май докато се опразни съвсем/б.м.).
Основният ми извод е, че на нас ни е необходима здрава държава (Уха! Това го знае всеки тинейджър. Даже поне веднъж е писал по тази тема в училище. Пак нищо ново не ни казва агент Гоце/б.м.). Необходима е силна, не силова държава, каза президентът.(Истината е, че преди да сме силна държава, трябва да сме СИЛОВА. Само тогава гьонсуратите няма да са така безпардони и нагли, и да са с мишковидно, лигаво личице, каквото имат избранниците му например!/б.м.)
"Няма друго такова правителство, което така често и непрекъснато да променя правилата, а това поражда напрежение (Глупости Първанчо – ние си се кефим на случващото се/б.м.). Има криза на управлението. Вижда се, че се работи на парче, ден за ден, без визия и мащаб (Това е толкова неверно, колкото да се каже, че трамваят е вид автобус/б.м.). Затова трябва да има граждански структури като Алтернатива за българско възраждане (АБВ)" (Да бе, защото е негова измишльотина/б.м.). Според Първанов партиите често си лепят етикети, които не съответстват на посочените от тях политики - особено ако са в управлението (Нещо като етикетите на хранителните ни стоки например – там никога няма посочена цена, за изписване на стандарт да не говорим, а вътре с какви отрови са натъпкани е просто фирмена тайна. Та и партийте ни са такива – всичките соцнедоносчета. /б.м.)
"Фетишизацията към миналото отдавна е пречка на нашето развитие, затова ние тук се обединяваме около идеята за това, че едно ново начало, възраждане на българската нация минава през помирението и отказа да водим битки с миналото, които не водят до никъде (А баба БКП защо продължи да воюва за лидерското си място та до сега в живота ни? Кой я е помолил за това? Никой. Комунистическите изверги сами си го вмениха и окупираха, и с газ нататък ни превзеха ежедневието, самоличността ни, битуването, живота ни и т.н./б.м.). Затова АБВ е една територия на историческия компромис (ДА, Теория – при това твърде хипотетична. /б.м.), .
Ние сме се събрали не само със съзнанието за един исторически компромис между лявото и дясното, а защото има нужда от нова политическа култура и необходимост от нов приобщаващ модел на управление, при който решенията се вземат от по-широк кръг от партии и граждански структури, а не от един човек. Винаги съм се стремял да обединявам, не да разделям (Е, този човек може и да заслужи приза “честен лъжец”, май натам вървят нещата/б.м.)- винаги съм работил за единението на всички български граждани", каза Първанов.
"Трябва да кажем възможно ли е трайно партньорство между бивши противници, които доскоро са стояли от двете страни на барикадите. Аз питам възможно ли е да правим политика без барикади? (Какви барикади го тресат Първанката днес? Той въобще някога виждал ли е такива? Или само литературно ги познава? Като гледам е последното, защото в историята ни никога такива не е имало! Б.м.) Днес абсолютизацията на лявото и дясното е неработеща (И кой му е казал, че някъде от някого си се прави абсолютизация “на лявото и дясното”. Та, то винаги всичко си е било само ляво! Ама че Гоцева измишльотина/б.м.)
Няма ляв или десен изход от кризата, има нужда от мерки да стимулират производството но и да заплатят социалната цена. Нямаме нужда от нов ляв или десен партиен проект, а от граждански проект, който да събере най-силното в тази амбиция. ( Гоце, народът има съвсем друга амбиция. Но ти никога не си го питал, незнайно защо! Ами питай го. Само ще дам малка подсказка – него не го интересуват нито проектите ти, нито амбициите ти за тях. Неговият дневен ред е съвсем друг.../б.м.) Целта не е да се размият партийните образи, напротив - това може да стимулира амбицията на всяка една от партиите да изчисти своята партийна квалификация. Страната ни има нужда от надпартийна, не идеологизирана стратегия", обяви президентът. (Когато комунистически идеолог заговори за идеологизиране, той неминуемо има предвид някоя стара или новопръкнала се комунистическа идеология! Ама винаги. Това си е техен стил на разсъждение – така си ги обучават по комунистическите седенки във времето/б.м.)

Няма да е партия, но като движения тръгнаха и НДСВ и ГЕРБ
"Искам ясно да кажа, че няма да учредяваме партия нито днес, нито утре. Това трябва да е ясно от самото начало, за да избегнем всякакви спекулации". С тези думи в началото на дискусията "България - на другия ден" благоевградският кмет и представител на инициативната група за свикването на форума Костадин Паскалев обяви старта на проекта. (По-актуално и ефектно щеше да бъде именувана дискусията“България днес, сега и тук”! Утре я ни има, я ни няма! Какви земетресения, магнитни бури и от сорта природни задявки търпим и ни очакват само! /б.м.)

Ключовата дума на днешния ден е алтернатива, заяви той (Друга, друга е ключовата дума Гоце! И то не е една, а са две – ОЦЕЛАВАНЕ НА БЪЛГРЩИНАТА. Днес съвсем не е време за надпартийни проекти, а за конкрени житейски действия .../Б.м.). По думите му целта на събралите се днес в зала 3 на НДК е да се състои дебат, който да се освободи от партизиране и в дискусията да се включат хора, доказали себе си в сферата, в която работят, да опишат мерките на наболелите проблеми и да набележат политиките (Айде бе! Има ли българин дето да не знае нещо за “наболелите проблеми” в държавата ни? Ами да гледа бТВ новините с коментара на децата, белким разбере нещото си!/б.м.).

По-късно и президентът Първанов заяви, че "АБВ е за консолидацията на гражданското около национални цели и платформи" (Стига с този пустинен прах в очите ни! Макар и през него ежедневно битуваме. Хайде да се поспре да го рахвърля напосоки Гоцето!/б.м.)

"Участниците в АБВ не представляват партиите си, те са тук като граждани (Ами ако това е вярно, то ще им се наложи да гладуват, да студуват, да се возят с прескъпия незаконен градски транспорт, да плащат прескъп ежедневен битов живот, да са безработни дълго време, но здравно да бъдат принуждавани да се осигуряват, за да ги лекуват как да е евентуално, да ядат отровната храна от супермаркетите, да изпадат в неплатежоспособност, да ги съдят за неплатени противоконституционни данъци и такси, и други разни ми ти такива” работи” .../б.м.). АБВ не е отрицание на партиите, а нов шанс на партиите, ново начало (А-ха! Агента Гоце пише новото начало на партиите – сякаш ги окъпва по лудешките ми октоподни главички като дядо поп кога кръщава! .../б.м.). Има нужда от силни политически формации и силни граждански структури (А бе как веднъж не сложи гражданските структури пред силните политически формации! Ами все тръби партии, та партии. Е, кой ще ги прави тези партии? Пак ли ще са рожби на побелелите комунистически чутури? /б.м.). Политиката ще спечели, ако се дава шанс на професионализма", бяха думите на Първанов (Е. Сега спокойни да сме. Първанката откри “топлата вода! /б.м.)

В крайна сметка там бяха...
От БСП се появиха Мая Манолова, Кирил Добрев, Евгений Желев, Стефан Данаилов и Ивелин Николов, евродепутатът Ивайло Калфин. На срещата присъстваха още лидерът на КНСБ Пламен Димитров, ректорът на УНСС Борислав Борисов, бившата шефка на спортната агенция Весела Лечева, археологът Николай Овчаров, лондонският икономически експерт професор Димитър Иванов, бившият финансов министър Стоян Александров и настоящ шеф на банката на Фуат Гювен, бившите зам.-министър на отбраната и образованието Спас Панчев и Кирчо Атанасов, бившият синдикалист Кръстьо Петков, кметовете на Търговище и Ихтиман Красимир Мирев и Маргарита Петкова, бившият шеф на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков - преподавател в УНСС, бившият треньор на националния отбор по футбол Христо Бонев и др. (Знайно от всички – все отявлени български бандюги, основно биви бити карти и съвсем на велики професионалисти. Просто сбирщина от нереализирали се партийно ангажирани хорица. И това ли са хората дето ще създават “нови” формации, адекватни с надпартийни фракции? Ами те ще са си поредния комунистически фрагмент от въпросното ляво пространство, дето вече е у “лево” в живота ни? Тц! Не ги щем./б.м.)
На форума са и председателят на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса о.р. ген. Стоян Топалов и председателят на Съюза на тракийските дружества Костадин Карамитев.

Кой как се изказа
Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, неприсъствал: "За нас това не е опит да се създаде някаква алтернатива на сегашното управление, а да се създаде патерица, на базата на която БСП и ДПС се връщат във властта.
Ясно е, че този проект е ляв проект, фигурите вътре са леви; хора на 90% процента от левия политически сектор, или бивши, или настоящи бесепари, депутати, бившият външен министър".

Петко Атанасов, лидер на другото ВМРО-НИЕ, присъствал: "България има нужда да бъде единна. Съвременния патриотизъм освен върху история, култура и национална памет, се гради и върху общите ни стратегически цели за развитие".

Кирил Добрев, депутат от Коалиция за България, присъствал: От една година насам се говори, че БСП трябва да се отвори към гражданското общество, а на днешния форум участват много такива граждански формации, с които БСП може да е партньор. БСП не е на Станишев, а на стотиците симпатизанти, които партията има".

Стефан Данаилов, депутат от Коалиция за България, присъствал: "Ако някой може да счита Стефан Данаилов като предател в БСП, едва ли ще бъде възприето много добре от хората от БСП, и хората, които ме познават. Не смятам, че е така – напротив. Умният потенциал трябва да дойде и да си каже мнението. Това е възможно на една сериозна дискусия".

А Сидеров поиска импийчмънт
Нова процедура по импийчмънт на президента предложи днес председателят на парламентарната група на "Атака" Волен Сидеров, от парламентарната трибуна.
"Да се съберем и да обсъдим процедурата по импийчмънт и да я доведем този път докрай", заяви той.

"Днес, в началото на това заседание, което е много важно, г-н Шопов предложи - НС да покани президента да присъства тук на приемането на бюджета. Вместо да е тук г-н Първанов учредява нова партия точно в този момент", посочи Сидеров. С това президентът Георги Първанов извършва нарушение на член. 95 ал. 2 на Конституцията, в който се посочва: "Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат народни представители, да изпълняват други държавни, обществени и стопански дейности и да участват в ръководството на политически партии".

Сидеров посочи, че има достатъчно добри конституционалисти в НС и ги попита - нарушава ли днес г-н Първанов Конституцията? "Държавният глава, освен, че нарушава Конституцията, ами бракониерства политически; досега той бракониерстваше в ловно-рибарския смисъл", каза Сидеров. Според Сидеров крайно време е и депутатите от левицата да се включат в подписка за импийчмънт, да покажат своето отношение към политическото ренегатство и бракониерство.

Странно защо лидерът на "Атака" не поиска в парламента да дойде премиерът Бойко Борисов, който отсъстваше от дискусията по първото четене на бюджета в пленарна зала днес. Досега това си беше позволявал само Симеон Сакскобургготски. От цялото правителство в парламента беше вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.
Запитан защо правителството го няма, Дянков отговори: "Правителството си е свършило работата, като е изготвило проекта. Народното събрание трябва да си свърши работата, като го приеме." Е, прие го...
Първанов събра АБВ-то на кръгла маса/в.Труд
С двучасова дискусия около кръглата маса на форума "България на другия ден" в столичния НДК днес бе даден стартът на политическия проект на президента Георги Първанов - АБВ.
В зала № 3 около кръглата маса с 50 места седнаха лично поканените от президента. Десетина стола обаче останаха незаети. Зад тях бяха наредени още стотина стола. На огромно пано бе изписано: "Алтернатива Българско Възраждане" и "България - на другия ден".
В зала № 3 имаше депутати, кметове, генерали.
"Нужен ни е нов, интеграционен, приобщаващ модел на управление", заяви Първанов. Не мина и без благословия, изречена от богослова Людмил Делчев: "Бог да благослови делата на ръцете ви и помислите на сърцата ви." Търсим отговори на три въпроса - защо е нужна алтернатива, каква да бъде тя и кои са националните цели, които могат да обединят обществото, каза кметът на Благоевград Костадин Паскалев, който седеше до дясната ръка на Първанов и водеше дискусията. "Няма да учредяваме партия - нито днес, нито утре", опита се да парира евентуалните въпроси още в началото Паскалев.
Запитан от медиите каква ще бъде ролята му в проекта, Паскалев отвърна: "Пасивна", а колкото до мястото на Първанов, то било описано в конституцията. От лявата страна на Първанов бе земеделецът Борислав Китов.
В НДК дойдоха кметове - на Мездра, Ихтиман, Белене; финансисти като професора от Лондон Димитър Иванов и Стоян Александров; синдикалистът Пламен Димитров от КНСБ; бизнесменът собственик на "Адванс текнолоджик" Георги Иванов; ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов; представители на ВМРО-НИЕ. Проф. Кръстьо Петков си тръгна по-рано - имал лекции. Откроиха се четирима - Паскалев, евродепутатът Ивайло Калфин, проф. Васил Проданов и Стефан Данаилов.
"Аз съм от старите членове на БСП и ще продължавам да бъда член на тази партия", каза Ламбо. Шестима соцдепутати не се стреснаха от гнева на лидера си Станишев и дойдоха в НДК: Стефан Данаилов, Кирил Добрев, Мая Манолова, Евгений Желев, Ивелин Николов и Спас Панчев.
"Не съм от страхливите, а и БСП не е на Станишев", рече Добрев.
Лидерския възел в АБВ не разсече и бившият шеф на Генералния щаб ген. Михо Михов.
"Нищо, че винаги съм бил с пагон, не ги управлявам аз нещата", демонстрира чувство за хумор генералът, който вчера бе в цивилен костюм. Според запознати срещите на инициаторите на АБВ ще станат редовни, следващата била в понеделник. За това намекна и Паскалев, който при закриването на форума обяви, че инициативнатата група ще изготви проект на учредителен документ и програма за дискусии на национално и регионално ниво.
Във водещите учредители освен Паскалев, Калфин и ген. Михов, са и бившият ген. Красимир Петров, и олимпийският шампион Йордан Йовчев. Вчера не дойде един важен съмишленик - бившият световен шампион по борба Валентин Йорданов, който имал ангажименти в Турция.
На влизане в НДК Йордан Йовчев сподели, че "иска да види какво се случва и ще го бъде ли това движение".
"Не ме интересува", отсече Първанов предложението на Волен Сидеров за отстраняване на държавния глава.А колкото до твърденията на премиера Бойко Борисов, че Първанов се занимавал с политика, той повдигна вежди: "Ако президентът не се занимава с политика, с какво се занимава?!"
Евросъюзът не бил донорска организация
С всеки час изоставаме от останалите европейски страни, заяви в дискусията евродепутатът Ивайло Калфин. Той разкритикува остро финансовия министър Симеон Дянков, като каза, че "безумните му идеи" да не плати изработеното на бизнеса ще се плащат от всички не една година. Калфин призова членството в Европейския съюз да се възприема не като приобщаване към донорска организация, а като манталитет.
Калфин припомни, че много от идеите, които се родили на икономически форуми на президента, били първо отречени от правителството, а после приложени - но с огромно закъснение, което ги обезмислило. Той даде пример със строителството на АЕЦ "Белене".
"Атака" иска импийчмънт на президента
Стартът на АБВ даде повод отново да се заговори за импийчмънт на Георги Първанов. За започване на процедура по отстраняване призова в парламента вчера лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Според него президентът нарушава конституцията, която му забранява да участва в ръководството на политически партии, а той учредявал такава. Сидеров обвини Първанов, че извършва своеобразен държавен преврат. "На Нова година, когато държавният глава поздравява българския народ, той декларация на АБВ ли ще прочете по БНТ?", попита Сидеров. Красимир Велчев (ГЕРБ) каза, че идеята на "Атака" ще бъде обсъдена другата седмица. Според Любен Корнезов (БСП) засега Първанов не е нарушил конституцията. Щом напусне поста си, президентът трябвало да се върне в БСП.
Проф. Димитър Иванов: Държавният глава е на всички хора
Държавният глава е на всички хора. Странно ми прозвуча, че за президента едва ли не АБВ е откриването на Америка. Гражданското пространство в България не е пасивно, в него има маса движения. Очаквах държавният глава да се опита да им подаде ръка. Той не направи това. Учуден съм от известни нотки, че като, че ли АБВ се опитва да монополизира и концентрира всичко ценно.
Светлин Русев не бил учредител
Светлин Русев се разграничи от президентския проект АБВ в отворено писмо до медиите.
"Последните дни покрай реални и мними имена се употреби и моето - като един от учредителите на движението АБВ на президента Георги Първанов", написа Русев. Той не бил канен, нито пък бил давал съгласие за участие.
"За себе си съм приел основание за публични изяви само и единствено в качеството на лична позиция. Това е истината!", категоричен е Русев.
Далай Лама оказал натиск върху Капон
Взех решение да не участвам в АБВ под силен натиск от Далай Лама, собствениците на "Реал Мадрид" и кака Димитрина от Четвъртък пазара в Пловдив. Така с чувство за хумор председателката на ЕНП Мария Капон опроверга слуха, че се е дръпнала от президентския проект след натиск от Бойко Борисов. "Мисля, че стана дефинитивно ясно, че нито аз, нито представляваната от мен партия имаме участие в АБВ. Моля името на г-н Станишев да не бъде намесвано напразно", заяви още Капон.
7%
от БВП "произвеждали" проститутките, каза проф. Васил Проданов. България била на първо място в ЕС по проститутки на глава от населението. "За цар Борис Трети и Тодор Живков беше чест да общуват с интелектуалци. Сега е чест да оплюеш българската интелигенция", продължи той.
Премиерът Бойко Борисов: А ние вече пишем и четем
"На "абв" в ГЕРБ сме били отдавна, вече пишем, четем, преразказваме..." Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов, помолен да коментира президентския проект. Докато държавният глава Георги Първанов го представяше в НДК, в същия час Борисов откриваше ултрамодерен комплекс за лечение на онкоболни в ИСУЛ.
Когато дойде ред за прерязването на лентата, директорът на болницата доц. Бойко Коруков заяви, че това ще му е 12-ото ритуално хващане на ножицата. А Борисов го репликира: "Като имаш трудов стаж, правиш първи копки, после ги откриваш и режеш лентата... Важното е да имаш стаж." После той хвана ножиците, но тъй като те бяха хирургически (с по-малки дръжки), каза: "Разбрах, че са такива, защото пръстите ми не влизат в тях."
Във връзка с това, че доц. Коруков е хирург, премиерът сподели: "След като свършат работата, хирурзите си тръгват. А сестрите остават и почват да мият инструментите. Които са като за мъчение. А това, което сега откриваме, е много модерно."

Трима щели да командват в АБВ/в.Труд
Трима души ще командват президентския проект АБВ, се разбра вчера, ден преди старта му. Сред тях били евродепутатът Ивайло Калфин и кметът на Благоевград Костадин Паскалев. В тройката трябвало да бъде и Стефан Данаилов, но той бил претрупан с професионални ангажименти.
Днес в НДК трябва да се проведе граждански форум “България - на другия ден”, на който се очаква слово на Георги Първанов. Вчера повечето соцдепутати предпочетоха да отклонят въпроса “Получихте ли покана?” с думите: “Не съм си отварял пощата.” 4-ма души от бюрото на БСП (Ангел Найденов, Катя Николова, Корнелия Нинова и Михаил Миков) и 12 депутати били с покани и ще се чудят как да постъпят, научи “Труд”.
Само проф. Андрей Пантев призна: “Не се виждам на тези години с тези “чупки”. Соцлидерът Сергей Станишев отговори на въпроса дали ще отиде в НДК с думите, че с президента са се договорили да не се канят хора от ръководството на БСП, за да няма интриги. “За да няма грешки” обаче, на заседанието на бюрото във вторник Станишев директно казал, че “партията не забравя”.
В левицата се говори, че Станишев действал като Бойко Борисов. Според червени премиерът “натиснал” много хора, чиито имена били спрягани, между които и лидерката на ЕНП Мария Капон, да се откажат.
Във вторник вечерта организаторите на форума обявиха, че старт на проекта АБВ ще даде инициативна група от десет души, сред които са и бившият депутат земеделец Борислав Китов, проф. Васил Проданов, ген. Михо Михов, бившият директор на “Гранична полиция” ген. Красимир Петров. Докато се кове АБВ-то, в парламента ще текат дебати по бюджета, а Борисов ще открива апаратура в ИСУЛ.


ГЕРБ ще търси консултации за процедура по импийчмънт на президента
ГЕРБ ще потърси консултации с останалите партии дали да предприеме процедура за импийчмънт на президента, съобщи съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.
Както ви съобщихме по-рано днес Волен Сидеров се обърна с предложение към всички парламентарни групи да се направи подписка за импийчмънт на президента Първанов.
Според Велчев ако има нарушения на Конституцията, трябва да се вземат съответните законови мерки. В нея ясно се посочва, че не е позволено държавният глава да участва в каквито и да било граждански инициативи, посочи той.
Самите участници във форума си противоречат - едни казват, че е нормално техният лидер да бъде Първанов, други обясняват, че едва ли не той няма нищо общо и е бил поканен от тях, коментира още Велчев.
Предполагам че от ДПС са били гости на този форум, а от БСП - участници, каза съпредседателят на ПГ на ГЕРБ и добави, че останалите социалисти, които днес са били в пленарна зала са "сбъркали часа и залата".

Първанов: Необходима ни е силна, а не силова държава/в.Труд
Президентът Георги Първанов на дебата "България - на другия ден":
Уважаеми дами и господа, приятели,
Ние повече от година се събираме, за да дебатираме как да изглежда България в следващото десетилетие. Ние днес няма да обявим края на прехода.
За прехода
Но ако все пак преходът е завършил, то трябва да признаем, че е завършил зле. В края на прехода огромната част от българите живеят по-бедно и несигурно, отколкото в неговото начало... В прехода имаше много грешки, имаше и престъпления, за които не може да има давност. Но това не е основание да зачеркнем всичко постигнато...
Защо алтернатива?
Ние трябваше да правим политика, която да скъси дистанцията между нас и другите европейски страни. Но твърдя, че това беше една загубена година. Година, в която разликата между нас и Европа се увеличава, уви, отново в наша вреда...
За бизнеса
На нашия бизнес му трябва икономически и правен ред, а не мачкане от страна на администрацията. Това съм го казал преди десет години. Не проявявам двоен стандарт... В условията на криза трябва да се поощряват инвестициите в качеството на работната сила.
За управлението
Преди време казах, че премиерът Борисов не се справя с кризата. Днес кабинетът изглежда все така безпомощен в тежката битка с кризата. Има дефицит на компетентност в настоящото управление. Лидерът не е длъжен да знае всичко, но трябва дотолкова да влезе в материята, че да може да вземе информирано решение... Има и друг път.
Незнанието и липсата на воля да се прикриват с измислени скандали. Има високомерие, има един постоянен гневен патос, който може да стряска някого, но все повече и по-скоро буди насмешка.
За твърдата ръка
Вижда се, че твърдата ръка без знание и можене, без компетентност, без умно и добро управление става рискова. Сега всяка позиция се произнася твърдо и категорично, безпардонно. И след това се отрича по същия начин. Резултатът от такава политика е видим. Силовото управление в сектора за сигурност и на политическото поле, съчетано с несигурност и колебливост в икономическата политика, е рисково за стабилността. Идеята за силната ръка олеква, тя остава само една PR конструкция. Силното управление означава преди всичко възможност за вземането на силни, адекватни, правилни управленски решения.
За политическия противник
Трябва да преодолеем разбирането за политиката като непрекъсната предизборна кампания. Да управляваш не означава да имаш повече лостове за разправа с политическия противник. Управлението, както каза проф. Проданов, не е бабаитлък, а е преди всичко ангажимент да решаваш проблемите.
За държавата
На нас ни е необходима здрава и добре уредена държава. Необходима ни е силна, не силова държава, не администрираща и потискаща. Държава, която да е в услуга на гражданите, а не средство за бюрократично и политическо потискане от страна на един тесен кръг.
Има огромен проблем с отсъствието на предвидимост и предсказуемост. Всекидневните, често пъти радикални промени в политиката, в управлението не позволяват на никого в държавата - от големия бизнес до най-малката социална единица, да планира живота си до края на годината, ако щете, дори в порядък на няколко седмици. Няма друго такова правителство в тези 21 години на българския преход, което така често, непрекъснато да променя правилата, което поражда тази несигурност.
Криза в управлението
Има криза на управлението. Работи се на парче, ден за ден, без визия, без нещо по-мащабно. Затова трябва да има граждански структури като АБВ, които да стимулират дебати по политиките. Но и да поставят под светлината на прожекторите професионалистите, които имат управленската визия и авторитета и в които си струва да се инвестира за бъдещото развитие и управление на съответния сектор. Нека да се получи този сблъсък и тогава хората ще бъдат достатъчно познати не само на професионалистите, но и на гражданите, а не да бъдат избирани по кръстовищата или по незнайни тъмни кътчета.
За помирението
Едно ново начало, едно възраждане на българската нация минава през помирението по миналото, през отказа да водим изтощителните битки по миналото. Битки, които не водят доникъде. И затова АБВ е територия на историческия компромис. Никой не бива да си представя АБВ като изправено върху отломки от партии или от неправителствени организации. АБВ трябва да се развие като коалиция на духа, лаборатория на нови алтернативни идеи и инициативи.
За барикадите
Възможно ли е да правим политика без барикади? Питам като човек, който е бил по барикадите и който се е уморил от тези битки, но който има сили за нещо по-конструктивно. Няма ляв или десен изход от кризата. Необходими са мерки, които да стимулират производството, но и които да запазят поносимата социална цена на една такава антикризисна политика.
Целта на АБВ
Нямаме нужда от нов ляв или десен партиен проект. Имаме нужда от граждански проект, който да събере най-силното от ляво, дясно, център. АБВ е непартиен, но не е антипартиен проект. Успехът на България е възможен само ако мобилизираме широк национален кадрови потенциал, както го беше казал и д-р Дертлиев, лека му пръст - "Да се управлява с ума и таланта на целия народ". България е прекалено малка, за да я делим и достатъчно голяма, за да побере всички ни. Нямам претенция да съм "най", но имам амбицията да давам шанс на хора, които са се доказали като професионалисти с авторитет, които наистина биха могли да направят нещо за България.
За морала
Тук сме хора, които са готови да приемат и предизвикателството за сблъсък на територията на морала. А нашите опоненти могат да продължават да се крият зад подлеците на прехода, които щедро лансират в жълтия печат.
За злобата
Злобата не може да бъде двигател на политическия, на гражданския процес. Агресията и враждебността не са израз на сила. Много често те просто са алиби за управленско безсилие. Президентът Айзенхауер е казал: "Не можеш да водиш хората, като ги удряш непрекъснато по главите. Това е физическо насилие, това не е лидерство." Лий Якока развива този извод: "Можеш да бъдеш твърд и без да говориш по груб начин.
Истинският лидер провокира доброто, което хората носят в сърцето си, а не злото." Агресията изразява осъзнатата слабост на едно или друго управление. Преходът заложи дълбоко в поведението на българската политика идеята за разкола, която днес се възпроизвежда в най-мрачни краски.
За правителството
Никой не иска провала на сегашното правителство. Всички сме заинтересувани от това то да изведе успешно България от кризата. Въпросът не е да се изкара мандатът. Трябва да има воля за реализация на неотложните реформи, вкл. и за непопулярни мерки. Важно е да имаме действено управление, ефективни институции и опасността идва не от появата на алтернативни политики, не дори от радикализирането на отделни сили.
Опасностите могат да дойдат от самите институции. Не можем да допуснем дестабилизация, но не можем да допуснем и имитация на стабилност. Не е ли ясно, че стабилността може и се ерозира от политиката на високомерие, на инат, на липса на чуваемост?
Затова посланието на АБВ трябва да бъде не за фалшиво спокойствие и замазване на проблемите, не и обаче за изкуствен сблъсък на личностна основа, а за принципен дебат и диалог, които са изключително важни за институциите и обществото в тези нелеки времена.
Костадин Паскалев - Кметът прагматик
Кметът на Благоевград Костадин Паскалев се смята за мотора на проекта АБВ, както и топлата връзка с местната власт. Паскалев около три години беше и съветник на президента по вътрешната политика (между 2002- 2005 г.). Най- дълъг обаче е стажът му като кмет. Опитвал е и доста други политически роли, в които не се задържа дълго.
Първия си мандат като кмет печели през 1995 г. През 1999 г. започва втори, но не го довършва. През 2001 г. приема изненадващо за БСП предложението на премиера Симеон Сакскобургготски и става вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета на НДСВ. Напуска няколко месеца по-късно, като обяснява, че няма свобода да реализира идеите си. През 2005 г. е избран за депутат.
В АБВ освен с политически опит Паскалев е ценен и с практическия си опит на местен управленец.
Ивайло Калфин - Икономистът дипломат
Присъствието на Ивайло Калфин в групата на АБВ не е изненада. Калфин има стабилен политически опит. Бе съветник на Първанов по икономическите въпроси, четири години вицепремиер и министър на външните работи в кабинета на Станишев. Сега е евродепутат от групата на левицата. Някои виждат в него "идеалния кандидат за президент на левицата", но в БСП той е недолюбван и затова трудно избираем. Това, което президентът цени в Калфин, е съчетанието на експерта икономист с овладените тънкости на дипломацията. Той има и две магистърски степени - по международни икономически отношения и по международно банкиране, както и множество специализации в чужбина.
Калфин се открои като един от критиците на управлението на Борисов - езикът му е премерен, но атаките - достатъчно аргументирани.
Борислав Китов - Десният земеделец
Появата на Борислав Китов в проекта на Георги Първанов е по-скоро неочаквана. Досега изявеният земеделец се позиционираше в дясното политическо пространство. Дълги години той беше рамо до рамо с изявената антисоциалистка Анастасия Мозер. Като депутат в четири парламента - от 1995 до 2009 г., Китов громеше от парламентарната трибуна колегите си от лявата част на Народното събрание.
Земеделецът, членувал в различни земеделски формации, беше зам.-шеф на Българския народен съюз. В момента е член на Земеделския народен съюз на Стефан Личев.
Очаква се в проекта на Първанов той да поеме земеделската тема. Но нищо чудно да се изяви и в друга област - в медицината. Той е неврохирург, автор на над 60 научни публикации, доцент. В две народни събрания - 38-ото и 40-ото, оглавява комисията по здравеопазване.


Жан Виденов: Президентът е излишен
Жан Виденов си позволи да каже гласно онова, което твърде много хора у нас също мислят, но не смеят да заявят публично
Президентската институция у нас е излишна, каза вчера в пловдивското с. Оризари бившият премиер Жан Виденов, съобщи в. "24 часа".
По силата на Конституцията и нейния член 92(1), държавният глава "олицетворява единството на нацията".
Според Виденов въобще не е далеч времето, когато страната ни ще стане като Германия, където президентът има само представителни функции и много хора в момента дори не знаят името му.
"Така мисля още от времето, когато бях премиер. Ние сме парламентарна република, а у нас държавният глава се стреми да надхвърли церемониалните функции, които му отрежда конституцията. От този факт идват и конфликтите между институциите", допълни Виденов.
Той обаче призна, че не следи с интерес политиката в България.
"Колкото до сегашното правителство, завиждам му, защото има много добри дни пред себе си. При нас бе обратното - нашето започна в добро време, но след това обстоятелствата се влошиха, а сериозно отражение даде и огромният външен дълг", допълни експремиерът.
Той бе в Оризари за откриването на новата спортна база на Европейския колеж по икономика и управление, където преподава от няколко години.


Първанов през 2006-а: Президентът не е управник, арбитър и коректив - да
В своето обръщение към Народното събрание по повод четвъртата годишнина на встъпването си в длъжност, президентът Георги Първанов изрази следното виждане:
"Президентът е единственият държавник, който се избира с пряко гласуване от всички имащи право на глас граждани... Мажоритарният избор на българския президент му дава и легитимност, и морална сила... Президентът е един възможен и необходим посредник в решаването на проблемите в социалния и политическия живот на страната. Образно казано - президентът не е управник, но при необходимост той може да бъде политически арбитър и коректив."
Според коментари на юристи по тогавашното му изявление президентът в парламентарната република може да играе въпросната "арбитърска" функция само морално, но не и политически, т.е. допълващо легитимните усилия на властта, изразяваща принципа на суверенитета - в случая, парламента.

По Конституция България е парламентарна република.
Правомощия на Президента
Президентът на Републиката назначава:

ръководители на дипломатическите представителства и постоянните представители на Република България при международни организации (по предложение на Министерски съвет);
председателя на Върховния касационен съд (по предложение на Висшия съдебен съвет);
председателя на Върховния административен съд (по предложение на Висшия съдебен съвет);
главния прокурор (по предложение на Висшия съдебен съвет);
четирима съдии от състава на Конституционния съд;
трима членове от Управителния съвет на БНБ;
всички членове на Централни избирателни комисии (ЦИК, ЦИКМИ и ЦИКЕП);
главен секретар на МВР (по предложение на Министерски съвет);
началник на отбраната (по предложение на Министерски съвет);
висшия команден състав на въоръжените сили (по предложение на Министерски съвет);
един член на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност;
двама членове на Съвета за електронни медии;
председателя на ДАНС (по предложение на Министерски съвет);
един член на Комисията за регулиране на съобщенията;
четирима членове на Комисията за защита от дискриминация.


И НЕЩО ЗА БОЛНАТА НИ “ЗДРАВНА” СИСТЕМА!?

До 950 лева за избор на екип предлага здравният министър
От 350 лева до 950 лева ще таксата за избор на екип в болниците, заяви здравният министър д-р Стефан Константинов
От 350 лева до 950 лева да струва изборът на екип в болниците, предлага министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Сумите ще варират в зависимост от цените на клиничните пътеки, става ясно от съобщение на здравното министерство.
При клинична пътека на стойност до 500 лева изборът на лекар няма да може да надхвърля повече от 250 лева, а този на екипа няма да е повече от 350 лева.
Максималната такса за избор на екип при клинични пътеки до 1000 лева няма да бъде повече от 450 лева, до 2000 лева таванът е 700 лева, а над 2000 лева - не повече от 950 лева, показват разчетите на здравното министерство.
В момента всяка болница определя сама сумите, които могат да се искат от пациентите, като на места те стигат и до 10 000 лева. Общ регламент липсва.
Новите правила за формирането на таксата избор на екип ще залегнат в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ на пациентите. Те ще трябва да се спазват от всяка болница, независимо държавна или частна, стига пациентите да са здравноосигурени и лечението им да се покрива от НЗОК.
Според новите правила, които са още в проект, в бъдеще лечебните заведения ще имат право да формират две такси - избор на лекар и избор на екип. Изборът ще става само по изричното настояване на пациента. За целта на видно място в болниците трябва да е публикуван списък с цените за избор на екип, на съответните клинични пътеки, както и на пределните цени, определени от наредбата.
Избор на екип няма да се допуска, когато лекарят или екипът е само един, както и след приключване на интервенцията. Избор на екип не може да се прави и за целия престой на пациента в болницата.
Лечебните заведения ще трябва да създадат електронен дневник на заявленията за допълнителната услуга - в името на по-добрия контрол. Оттам данните ще постъпват в Районните центрове по здравеопазване на всеки 3 месеца.
Третият здравен министър обеща край на рекета
След встъпването си в длъжност здравният министър д-р Стефан Константинов призна, че има изнудване на пациентите чрез "избора" на екип. И пациентски организации се оплакваха, че под формата на формуляр за избор на екип болните масово са принуждавани да плащат за операции. По закон тази практика е разрешена, но почти навсякъде се злоупотребява.
Тогава д-р Стефан Константинов обеща Министерството на здравеопазването да направи проверка във всички болници как формират таксата "избор на екип", какви са цените и на базата на получената информация да се изработи методика за регулирането й.

Третият министър: Доплащане - само в някои болници!
С гласовете на ГЕРБ и "Атака" парламентът одобри третия здравен министър - д-р Стефан Константинов. БСП, ДПС и депутатите от РЗС гласуваха против, от Синята коалиция се въздържаха, както бяха обявили по-рано - въпреки че Константинов е бивш член на ДСБ. Мотивът на десните е за "въздържанието" им по кандидатурата е, че не са чули концепцията на гинеколога от Кюстендил за реформите в здравеопазването и няма отново да дават доверието си в аванс.
44-годишният акушер-гинеколог до момента на избирането му е бил заместник-председател на Българския лекарски съюз и член на Съвета на директорите на болница "Никола Василев" в Кюстендил.
Д-р Стефан Константинов обяви пред парламента, че най-спорните моменти от здравната реформа тепърва ще бъдат подложени на дебат. Преди днешното гласуване, той обяви някои мерки, като посочи, че ще има дебат по въпроса с доплащането, довел до скоростното отстраняване на Анна Мария Борисова.

Достъп до специалист - без направление от джипито
На първо време се предлага пациентът да има директен достъп до специалист без да минава през семейния лекар, като си плати за това. За доплащането в болниците Константинов предлага решение - някъде с доплащане, някъде - не.
Предложението му е в болници от национално значение да няма копеймънт. Но това означава, че на тези лечебни заеведения ще се осигури финансиране за качествено лечение и ще се гарантира на всеки пациент безпроблемен достъп. Тези болници ще се избират на база преминали болни, техника, специалисти, но не на база собствеността - държавна или общинска. Става въпрос за 120 болници.
За останалите - ами просто ще действа пазарният принцип, както обяснява Константинов. "На пазарен принцип останалите лечебни заведения ще намерят своето място. Тези, в които се доплаща, ще оцелеят, тези, в които не - ще отпаднат". По думите му броят на университетските болници трябва да се "оптимизира" - сиреч, намали.
Паралелно ще се въведе новото остойностяване на клиничните пътеки и през 2012 г. ще започне преминаването към друг механизъм на финансиране - диагностично свързаните групи.

Без 24-часово разположение на джипитата
Ще се работи и за въвеждането на допълнителните здравноосигурителни фондове.
Новият здравен министър предлага да отпадне изискването за 24-часовото разположение на личните лекари, което е повод за недоволство. То ще бъде заместено със специални центрове, които ще поемат пациентите през нощта и в почивните дни.
Освен това ще се работи за развитието на груповите практики, проекти за които ще кандидатстват за европейско финансиране. Предлага се още изборът на екип да се регламентира с пределни цени.
По отношение на електронната здравна карта Константинов заяви, че има два варианта - тя да регистрира само присъствието на пациента, което е по-евтино и лесно, но не гарантира висок контрол, или да е и здравно досие на пациента.

Убиват ни на място, изтребват ни до крак
„Ура!", беше първоначалната реакция по форумите след оставката на здравния министър Анна-Мария Борисова, която си отиде от поста така както и дойде на него - изненадващо, неясно или поне негласно обявено защо.
Само след секунди обаче радостта у доста форумци отстъпи място на здравата мисъл и мнението, че проблемът не е само/точно/най-вече в Борисова (жената все пак ни посъветва да пием по 8 литра мляко на ден...)
Кой е отговорен за саботажа срещу най-ценното - човешкото здраве?
Вместо нас, нека този път форумците да напишат Da go weba!
Поводът: за една година правителството смени двама здравни министри - без резултат.
The Stig: Урааааааааа! Да сме живи и здрави! Да влиза следващия кретен.
Бел.р.: Използвани са коментари от Facebook, форумите на "Сега", "Дневник" и Mediapool.bg.

Votce: Тази личност (Анна-Мария Борисова - бел.р.) изобщо не ми харесва, но каква точно е стратегията на ББ в областта на здравеопазването? Може би иска да сменя министъра на здравеопазването, докато намери някой, който да оправи проблемите в здравеопазването, без да пипа болници, без да пипа здравни осигуровки, ако може - да отреже още 20-тина процента от бюджета за здравеопазване? Ако е така, мога да му препоръчам едно младо момче - Хари Потър, той е способен да извърши такива чудеса.
Веселин: Професорите и ченгетата да се строяват по светофарите, Бойко ще обикаля да търси нов здравен министър!
Danakoplatec: Това не изтрива глупостите, които твори сегашното правителство, начело с нашия премиер. Самият той каза, че толкова си може. Но на мен ли ми се струва или е така, че начело на тези малоумни идеи стои "великия финансист" Дянков? Управлението е под всякаква критика. С една дума няма управление - има геноцид над хората.
ПоБойко: Рано е да се радваме. Не знаем кой идва и какво ни чака. Най-неочакваното би било селекционерът Б. Борисов да избере някое подобие на С. Дянков.
B52: Оттук натам всички да внимават като се намират близо до някой кръстопът....
Ако едни големи черни лимузини спрат, един здрав гражданин на Банкя ви заговори, пък намерите общ език и ви предложи министерски пост - да знаете, че вероятно не е за дълго....
Остава сега и да ни се обясни защо г-жа Борисова напуска поста си... неспособна ли е била, или твърде бързо е искала да реформира... или пък фарма лобито я гътна... Не е зле да се знае малко от "кухнята" на управлението...
Защо Дянков се разполага с парите на здравеопазването, на земеделието и на всички други сектори, където изнемогват и се чудят как да вържат двата края? Защо парите на общините от данъците на хората не отиват директно там, а отново при "тъпия" Дянков! Ало, прокуратурата, защо спиш?
Ние не сме маймуни - искаме за каквото си плащаме - да си го получаваме, а не да си въртите далаверите по върховете! Разбрахме вече, че толкова можете, но поне хвърлете оставки и отговаряйте пред закона за вашите действия или бездействия в управлението!
NPaine: Здравеопазването в момента официално е в клинична смърт, няма изгледи в близките година две да се съживи. А новият министър за да не последва и той съдбата на предшествениците си, ще е принуден повече да пази статуквото отколкото да предприема така жизненоважните реформи.
Merkel: А новия министър НЕ ТРЯБВА да е лекар! Финансист или икономист! Най-добре човек на Костов например Екатерина Михайлова!
Graf: Такава смяна, точно когато е обявена и тема на вот за недоверие към кабинета от опозицията е напълно дебилна. От гледна точка на политическата логика. Това е пълно признание, че кабинетът се е провалил в този сектор. Не че не е очевидно, но уволнената вече АМБ изплю истината. Проблемите в сектора са продукт на друго ведомство. На ведомството на Дянков, което трябваше да остойности пътеките още миналата година.
Опозицията получи на нишан финансовия министър. Сега цялото пуцане ще се прехвърли към МФ...
Mapto: Борисова си тръгва, защото въпреки самонадеяните приказки, успя да предложи само най-глупавото решение, а отхвърли стратегията от правителството на ОДС за частно пенсионно осигуряване и не направи стратегия за приватизация на болниците.
Mi6osp: Бушон. Фактическо признаване за грешка, повторна - румито 2 (Румяна Желева - бел.р.).
Обаче оставката не решава нищо. Здравната реформа - даже не в изходната точка, а много по-зле - системата влезе в свредел и е пред разпад. Който и да бъде избран от Боко за нов министър, трябва да е с написана оставка. Един следващ бушон.

Следващата криза- наука и образование? култура? общини? пенсионна система?
Или всичко това заедно? Когато в едно табло започнат да горят много бушони, правилото е смяна на таблото - не издържа натоварването.
Welcome to Bulgaristan! Страната на Боко, Цецо, Цецка, Фидоска и др. знайни и незнайни неграмотници, които някъде другаде биха били охранители, шофьори и обслужващ персонал.
Мърмор Каламбурим: А сега накъде?! Защото проблемите в здравеопазването се задълбочават от 20 години. А това, както и да се погледне, говори само за едно - гилдията в здравеопазването е абсолютно немощна. Толкова години да не може да акушират на една, поне на една свястна идея в здравната област. Един истински политик поне щеше да се запознае с най-добрите примери за закони и здравни системи в света. А то в България, дори критикарите на здравните порядки не са наясно какво критикуват, затова нищо свястно и не предлагат.
Brightman: Един бушон гръмна, за да спаси инсталацията. Проблемът в здравеопазването не е личността на министъра, а политиката на правителството. Който и да стане министър, не се ли промени коренно политиката на правителството и по-точно смяна на принципа на финансиране на здравеопазването, нещата само ще се влошават.
Васик: Ако Борисова е решила да се махне еднолично, това е голям удар срещу Борисов, като се имат предвид неговите хвалби, че тя е най-достойната. Но не е изключено той да я е махнал дискретно, за да не се наложи да си взема думите назад. Но и в двата случая оставката сочи криза, а не подобрение на управлението.
Tihomir Stoychev: Нищо не зависи от здравния министър - ако няма обща воля за радикална реформа никой не може да направи нищо... Ситуацията е безнадеждна!
ТихОмир: Закриване на здравното министерство и включването му към Дирекция "Гробищни паркове". Огромна икономия на средства и облекчаване на народонаселението по пътя му към храма.
Hristo Lukov: Здравна реформа= естествен подбор, кой умрял-умрял, кой оцелял-оцелял...
Коментарите са от Facebook и форумите на Mediapool, "Дневник" и "Сега".

НЕЩО И ЗА ЦИГАРИТЕ ??? – ВСЯВАНЕ НА СТРАХ И В КРАЙНА СМЕТКА ЗОМБИРАНЕ НА ГРАЖДАНИНА!!!

Tрупове на цигарените кутии в САЩ
Федералната агенция на САЩ по контрол над храните и лекарствата (FDA) обяви, че до две години по цигарените кутии ще се отпечатват още по-едри и по-стряскащи пушачите предупреждения за вредата от тютюнопушенето.
Сред предложените от администрацията изображения в 9 категории има снимки на гробища, на трупове, на умиращ от рак човек, на увредени бели дробове и на пасивни пушачи, сред които деца.
Това ще е първото обновяване на предупрежденията, които се появиха по кутиите преди 25 години, когато САЩ първи в света въведоха предупредителните надписи като "Пушенето убива".
Бъдещото изискване е предупредителните снимки с текста да покриват 50% от горната част от двете страни на цигарените кутии. Така новата мярка оставя само половината от размера на кутията за изписването на марката цигари. При рекламите пък поне 20% от площта трябва да е заета от новото предупреждение.
Предложението подлежи на обсъждане до 9 януари, а решението - до 22 юни 2011 г. Процедурата ще включва преглед на научна литература, събиране на реакции в обществото и изследване сред 18 000 души. От първоначалните 36 варианта в деветте категории с изображения ще бъдат избрани 9. Не по-късно от 15 месеца след това - от 22 октомври 2012 г. - новият режим трябва да влезе в сила за цялата територия на страната.

Миналата година FDA за пръв път получи право да регулира индустрията за тютюневи изделия. Новите планове са част от стратегията й, съгласно която вече са забранени определенията "леки" или "меки", ароматизирани или ментолови цигари.
Плановете се подкрепят както от противници на пушенето, така и от компанията Philip Morris, която заяви, че "активно участва в определянето на правилата от FDA и в публичното им коментиране и смята да постъпи така и с това предложение".
Сред законодателните мерки са възможността за свободен достъп до терапии за отказване от навика, покачване на облагането на цигарите, както и забраната да се продават цигари по интернет или с доставки на адрес.


Този закон е вреден за вашето здраве!
Законът, отменящ невлязлата още в сила тотална забрана на пушенето на обществени места, е вече факт. Освен че беше направен доста припряно, той изглежда и съшит от разноцветни парчета плат или по-точно казано - парцали. Според него хем пушенето на обществени места е забранено, хем по изключение то се разрешава на един куп места, т.е. всъщност е до голяма степен разрешено.
На законодателите обаче им става неудобно и изведнъж се сещат, че димът е много вреден за непълнолетните (а защо само за тях, впрочем) и решават да им забранят да посещават всички места, на които може да се пуши. Много от тези заведения пък са едни от най-желаните и често посещавани от тийнейджърите места.
В този закон се усеща влиянието на много противоречиви сили, които са движили законодателите - страх да не направят нещо, което ще разгневи ЕС и СЗО, популистко желание да се харесат на пушачите, които са близо половината от населението на България, желание да зарадват с нещо антикризисно ресторантьорския и развлекателния бизнес, за който някой ги е излъгал, че ще пострада от една тотална забрана, лобистка зависимост от тютюневия бизнес (който всъщност единствен ще пострада съвсем реално от въвеждането на подобна забрана).
Ето кои са основните слабости на новия закон, приет и в името на правото на избор на пушачите.
1. Много от заведенията ще трябва да направят сериозни инвестиции за отделяне на помещения за пушачи
Всички заведения над 50 кв. м, които искат на тяхната територия да може да се пуши, ще бъдат длъжни да отделят физически част от територията си за помещения, в които може да се пуши. На практика това означава строителни работи за тяхна сметка, както и изграждане на допълнителна вентилация. Но след година-две, "когато кризата отмине", ЕС по никакъв начин няма да ни остави да бъдем пушилнята му и азбраната ни ще бъде приета - направените инвестиции за това разделяне ще станат абсолютно ненужни.
Така вместо помощ (предпазване от спад на оборотите заради забраната), бизнесът ще получи принудителни инвестиции, разходи за сертифициране на заведението за това, че отговаря на изискванията на закона, поддържащи разходи за периодично ресертифициране, а и потенциални глоби за неспазване на приетото разделение.
2. Законът лишава заведенията, в които се пуши, от цялата им непълнолетна клиентела
С добавянето на иначе логичната забрана за посещаване на заведения, в които се пуши, от лица под 18 години, законодателят прави точно обратното на това, което им обеща - да направи така, че бизнесът им да не претърпи загуби от налагането на забраната за пушене. Единственият вариант едно заведение да запази непълнолетната си клиентела, е да приеме в него да не се пуши. Тогава обаче ще загуби съществена част от пълнолетните си клиенти, които пушат. Проблем, който нямаше да съществува, ако просто в нито едно заведение не се пуши.
Какъвто и вариант да изберат, заведенията все ще загубят част от досегашните си клиенти - а цялата идея на отмяната на забраната за пушене на обществени места беше именно това да не се случва.
3. Заведенията с разделени помещения няма да могат да използват рационално площта си
Да кажем, че поне големите заведения, които ще имат отделни помещения, имат реален шанс да не претърпят загуби, защото ще предлагат условия и за пушещите, и за непушещите си клиенти. Само че и това не е толкова просто да се случи на практика. Те вече плащат немалка цена покрай влизането на новия закон с инвестициите в разделение, които трябва да направят. Но има още един проблем: по новите правила неизбежно ги чака нерационално използване на площта - вече няма да има гъвкаво променяеми по площ зони за пушачи и непушачи (не че тези зони не бяха истинска подигравка с непушачите, но поне даваха свобода на заведенията да променят размерите и разпределението им), а твърдо изградени помещения, при това площта на помещенията, в които не се пуши, по закон трябва да бъде преобладаваща в заведението. Като се има предвид, че пушачите в заведенията всъщност са повече, излиза, че тези заведения ще имат постоянно една относително ненатоварена част от площта си (онази, в която не се пуши), и помещения за пушачи, натоварени над капацитета им.
При всички случаи това означава неминуемо намаляване на бизнеса. Освен това излиза, че въпреки основната идея на закона да не се дискриминират пушачите, на практика те са дискриминирани, като им се предлагат площи, непропорционални на тяхната численост. Да не говорим за това колко дискриминира непушачите, като кара заведенията, в които се пуши, само да предупреждават за това със знак на входа. Със същия успех скоро могат да разрешат и стрелбата в баровете, на чиито врати е поставена предупредителна табела с димящ пистолет. Пък на който не му харесва, да не влиза!
4. Заведенията и гражданите, които решат да не спазват закона, рискуват глоби или рушвети
Така както и законодателите бяха натискани от противоречащи си сили, за да приемат закона в този недоносен вид, така и заведенията и гражданите ще са натискани от едно или друго отражение на тези сили в самия закон, за да не се отнасят сериозно към него. Колкото по-нелогичен и противоречив е един закон, толкова по-голямо е изкушението да не го спазваш.
На заведенията той определено им бърка в бизнеса - и няма начин да не се опитат да го заобиколят - било с лъгане за общата си площ, било с шикалкавене при разделението, било в самото прилагане на забраните. Всичко това крие за тях рискове от последващи загуби - глоби или рушвети, които ще трябва да плащат, за да поддържат лъжата, която ги пази от загуби.
Изкушени да нарушават правилата ще бъдат и клиентите. Можете ли да си представите как тийнейджърите ще се примирят с това, че за тях дискотеките вече затварят врати, докато навършат пълнолетие? Тук нарушенията също ще водят до глоби и/или рушвети, като на всичко отгоре в тези ситуации за нарушенията на непълнолетните ще плащат родителите им.
5. Родителите ще имат ограничен избор за заведения, които могат да посещават с децата си
Не че досега е било логично родителите да ходят с децата си на места, където се пуши, но поне не беше незаконно. Но вече не само съвестта, а и законът ще им забранява да го правят. Което, ако са пушачи, за тях е истинско наказание, и те или ще излизат по-малко с децата си (т.е. ще ги лишат от внимание), или все пак ще ги водят на места, където се пуши (т.е. ще нарушават забраната и ще учат и децата си на това, че нарушаването на закона е нещо нормално).
А някой беше обещал на пушачите да им запази правото на избор... Излиза че от една страна държавата се грижи да осигури на пушачите достатъчно места, на които могат да пушат, а от друга - им забранява да го правят на обществено място в присъствието на децата си. Защо?! Нали в крайна сметка пушенето не било толкова вредно, че да бъде забранено? Или все пак е вредно? И ако е вредно, защо да е вредно само за децата, но не и за възрастните? В това няма никаква логика. Освен логиката да не се пречи на печалбите на тютюневия бизнес, както и да се дават на държавата в лицето на контролните органи още и още начини да корумпира и рекетира бизнеса и народа, който няма да иска да спазва подобни непълни, неясни и направо абсурдни забрани.

От 1 януари нови правила за пушeнето в заведения
Ограниченията за пушене на обществени места, въведени с промени в Закона за здравето от началото на годината, ще са в сила от началото на 2011 г. Правителството прие днес наредба на здравното министерство за условията и реда, при които се допуска тютюнопушене в закрити обществени и работни места. Тя ще влезе в сила месец след обнародването й в Държавен вестник.
Помещенията за пушачи в заведенията, в търговски и административни сгради, закрити части на гарите и летищата ще трябва да са оградени със стени и плътно затварящи се врати и да имат добра механична вентилация. Кафенетата и ресторантите с площ до 50 кв. м ще могат да изберат дали да са за пушачи или непушачи.
В тези, които са за пушачи, обаче няма да се допускат деца до 18 години, както и в помещенията за пушене в останалите. Пространствата, в които е разрешен тютюневият дим, трябва да са по-малко от 50% от площта на заведението. В дискотеките и баровете, които са с изцяло нощен режим на работа, пушенето ще е разрешено независимо от площта им.
След Нова година в кафенетата и ресторантите в моловете, които не са оградени със стени и затварящи се врати, пушенето няма да е разрешено. Липсата на подходяща вентилация в местата за пушене също ще се смята за нарушение. Заведенията трябва да поставят и специални надписи "Помещение за пушене. Забранено за лица до 18-годишна възраст", "Вентилацията работи" и "При неработеща вентилация сигнализирайте управителя на обекта или дежурния здравен инспектор на телефон...".
Инспекциите по опазване на общественото здраве ще проверяват дали правилата се спазват от началото на 2011 г.
Глобите за собствениците на заведения, които нарушават новите разпоредби, ще са от 500 до 10 000 лева. Предвидена е и санкция за физическите лица (пушачи нарушители), но тя може да бъде наложена само ако нарушителят си даде данните от личната карта.
Готвят забрана на пушенето в целия ЕС
Европейската комисия се готви да въведе през 2011 г. законодателство за забрана на тютюнопушенето на обществени места в целия Европейски съюз, съобщи "ИЮ обзървър".
Изданието цитира еврокомисаря по здравеопазването Джон Дали, който казва, че да се пуши в барове, кафенета и на други обществени места все още е сравнително лесно в някои страни, където пушачите са добре дошли, независимо дали поради липса на забрана или заради собственици, които пренебрегват забраните.
Дали заяви, че иска да сложи край на това.
Нуждаем се от пълна забрана за пушене на всички обществени места, в обществения транспорт и на работното място, каза той в интервю в понеделник за германския "Ди Велт".
Според готвените нови мерки цигарите вече ще бъдат скрити под щанда, за да не се набиват на очи. Те ще бъдат в семпли опаковки със страховити снимки на разяден бял дроб.
Като обяви, че Брюксел подготвя законопроекта, еврокомисарят каза, че изключения не трябва повече да се толерират, тъй като въпросът "не е само за здравето на посетителите, но и на работниците и служителите".
С подготвяния законопроект ще се направи и опит да бъде намалено количеството на никотина и други токсични вещества, съдържащи се в цигарите.

А КАКВИ СА ПРОМЕНИТЕ в държавата ни ВСЕ ПАК?

21 години след промените...
Къде сме днес - наполовината на пътя или в подножието на планина
Най-добре се мериш, когато се сравняваш с другите. В чест на 21 години след промените е добре да се видим къде сме спрямо тези, с които до 1989-а година обитавахме един и същи блок - този на социализма.

БВП в млрд. долари (По данни на ЦРУ, 2009)
Полша: $430.2 млрд.
Унгария: $129.4 млрд.
Чехия: $194.8 млрд.
Словакия $ 88.21 млрд.
Словения $ 49.22 млрд.
България $47.1 млрд.

БВП на глава от населението (По данни на Световната банка, 2009)
Полша: $ 11 273
Унгария: $ 12 868
Чехия: $ 18 139
Словакия: $ 16 176
Словения: $ 23 726
България $ 6210

Покупателна способност на човек годишно (По данни на ЦРУ, 2009)
Полша: $17 900
Унгария: $ 18 800
Чехия: $ 24 900
Словакия $ 21 100
Словения $ 27 700
България $ 12 500
Европейски съюз - $32 500

Нетен доход на зает годишно (По данни на Евростат, 2008)
Полша: 5957 евро
Унгария: 6291 евро
Чехия: 7339 евро
Словакия: 5378 евро
Словения: 9153 евро
България: 1905 евро
Европейски съюз (по данни за 2007 г.) - 17 620 евро

Население в риск от бедност - % (По данни на Евростат, 2008 г.)
Полша - 33.4%
Унгария - 29.7%
Чехия - 15.3%
Словакия - 20.6%
Словения - 18.5%
България - 38.1%
Европейски съюз - 24.5%
Утешителна награда за България би било състоянието на Хърватска, чийто брутен вътрешен продукт през 2008-а беше 39 милиарда евро, но понамаля през 2009 г., и която е обременена с тежък външен дълг - близо 44 милиарда евро. Хърватска все още не е член на Европейския съюз, това приобщаване й предстои. Прогнозата за приходи от туризъм тази година е за 6 милиарда евро.
Населението на Хърватска е близо 4.5 млн. души, от които 1.15 милиона са пенсионерите. Но за разлика от България населението в риск от бедност е едва 11%...
БВП на глава от населението в Хърватия например е 64% от средното европейско ниво, докато в България, която е член на ЕС, е 41%, сочат данни на Евростат, огласени през юни т.г.
Държавите, чийто БВП на глава от населението е между 10 и 30% по-нисък от средния за 27-те страни-членки на ЕС, са Словения, Чехия, Малта, Португалия и Словакия. Унгария, Естония, Полша и Литва са в групата на страните с БВП от 30 до 50% по-нисък от средния БВП за ЕС, а Латвия, Румъния и България са с между 50 и 60% по-нисък.
България е на последно място от страните-членки на ЕС, по брутен вътрешен продукт (БВП) на глава на населението през 2009 г. Преди нас е Румъния, където показателят е 45%.


В прав текст ЗА ... КРИВОРАЗБРАНОТО (младежки размисли)

Поглед от днес към вчера
21 години след промяната на 10-и ноември евродепутатът и политолог Светослав Малинов заяви в интервю за "Хоризонт", че българският преход към демокрация е започнал през 1997-а след загубени първи седем години.
"Промените започнаха от БКП, тъй като част от елита й беше решил, че трябва да предприеме някакви стъпки, за да не се окаже въвлечена едва ли не България в истинска, автентична революция отдолу. За мен автентичният български преход към демокрация, съвършено съзнателно и с ентусиазъм, започна в 97-а.
За жалост започна след тежка икономическа криза, т.е. след натрупване на горчив опит и много грешки. Аз мисля, че вариантът, който може би на много хора им се привиждаше, беше точно този на неутралитет спрямо НАТО, на авторитарно управление, изцяло обвързано, разбира се, с Русия. Може би един мек вариант на Беларус би бил най-добрият за хората, свързани със стария режим. Но пък получи се така, че грешките на левицата бяха толкова големи, провалът на правителството на БСП беше толкова голям през 1995-97 г., че спаси, бих казал, може би българската политика от тежки, дългогодишни дебати за пътя на България", каза Малинов.
В интервю за "Хоризонт" и предаването "Преди всички" главният редактор на списанието "Форбс - България", което тръгва днес, Йордан Матеев призова за позитивен поглед към миналото, включително за въпроса за т.нар. "първи милион" на забогателите българи. "По принцип в целия свят богатите хора се уважават. По време на преход е възможно част от натрупаното богатство да не е натрупано по най-честния начин, но точно за това говорим за върховенство на закона.
Всеки, който не бъде по някакъв начин обвинен или хванат за това, че е злоупотребявал, трябва да приемем, че богатството му е натрупано по честен път и да продължаваме да се развиваме напред, за да просперираме", заяви Матеев.

Тодор Живков даден за пример на младежкото ДПС
"При откриването на Академията за либерални политики на Младежко движение за права и свободи (МДПС) вчера в Луковит местният кмет Петър Нинчев препоръча Тодор Живков като пример за добър политик.
"Той е голям държавник и винаги е държал младите да участват пълноценно в обществения живот", заяви кметът пред участниците в 4-дневния форум, чиято цел е 40 млади съпартийци на Ахмед Доган от цялата страна да получат знания за либералната идеология и практически умения в тънкостите на партийното устройство, и политическата комуникация".
"Труд", 10 ноември 2010 г.

Връстник на прехода и демокрацията
Роден съм на 01. 01.1989 година, което горе-долу ме прави връстник на демокрацията. Всички знаем каква беше съдбата на идеята, сплотила толкова много хора. Няма го вече романтичният партиен дуализъм на прехода, в който новото добро се сблъсква със старото зло, а разказите на очевидците оставят горчив послевкус на разочарование и счупени илюзии.
"Левите" открай време са обединени около партията майка, която си остана същата дори под новото име и при новата конюнктура. Въпросът, който всички си задаваме, е къде отидоха всички "десни"?
Част от тях останаха вечната опозиция, винаги недоволни и нещатно протестиращи. Други се изродиха в крайнодесни, защото все някой трябва да понесе отмъщението за житейския им провал - циганите, комунистите или мюсюлманите - все тая.
Голям процент формираха фронта на политическия нихилизъм. Но може би най-много останаха „вечните излъгани". Те яхат всяка следваща политическа вълна и тръгват с надежда, че, видиш ли, днес животът им е скапан, но от вдругиден ще стане приказка, защото на власт е нов премиер. Респективно винаги са „измамени", а всяка следваща власт "се подиграва с надеждите им". Доказателство за горното виждаме във всеки епизод на сериала "Парламентарни избори".
Именно последната група по манталитет и претенции е силно лява, но гласува за десните. Не се вълнува от засукани абстракции като "бюджет", но пламенно брани социалните си придобивки.

Българската мечта - "Всекиму според потребностите”
Не знам как е било навремето, но знам какво виждам с очите си днес - българинът иска да работи малко (по възможност николко), да плаща ниски осигуровки (най-добре - никакви), да се пенсионира на 50, а 80-годишната му майка, учила до четвърто отделение, да получава 1000 лева пенсия.
Отделно да не дупчи билет в автобуса, да не се разкарва да гласува, да не плаща за здравеопазване, да се намалят данъците, пък ако изпадне някоя дребна далаверка с държавно имущество - берекет версин. Българската мечта е пределно скромна, изчерпва се с "Всекиму според потребностите". Това горе-долу означава притежаването на вещи, осигуряващи екзистенц минимум -джип и вила, ама ако може някой да ни ги подари.
Българинът иска да харчи много, въпреки че печели малко, а това е левичарско отвсякъде. Това, естествено, няма как да стане, за което единствените виновници накрая винаги са политиците. При редуването на правителствата по цял свят се наблюдава тенденция, че десните правителства пълнят хазната, а левите я празнят, но създават социален комфорт за населението.

Няма значение какъв си, а какъв ти изнася да бъдеш
В България тази зависимост се развива в различна цикличност - всяко правителство пълни ковчежето в началото, за да го изпразни непосредствено преди избори. Виновен за размиването на понятията е дивият популизъм. Практически ляво и дясно не могат да бъдат разграничени по друг признак, освен по партиен. Няма значение какъв си, а какъв ти изнася да бъдеш.

Истински десни са не повече от шепа интелектуалци
В този смисъл има твърде много и десни, и леви на приказки, но твърде малко на дела. Мисля си, че за да бъдеш „десен" все пак е необходим определен неформален ценз. Т. е. трябва да си образован, не е достатъчно само да мразиш комунистите. Политическата ориентация би трябвало да се базира на определена визия за икономическото развитие и стратегия за разпределяне на общите пари, но както знаем, това явление е рядкост.
Родният избирател е целенасочено дезинформиран и му се натрапва, че трябва да се вълнува от глупости като размера на минималната работна заплата, например. Накратко, в България истински десни са не повече от шепа интелектуалци, а това е много, много тъжно.


ГАЛЕВИЗАЦИЯТА ТЕЖЪК СИНДРОМ ИЛИ ... ПЕЧАЛНА СЛУЧАЙНОСТ в България

Застой в борбата с организираната престъпност в България
САЩ и Европа коментират критично оправдаването на братя Галеви
"Застой във войната с организираната престъпност в България".
Под това заглавие онлайн изданието на в. "Ню Йорк Таймс" публикува обширен материал за нашумелите напоследък дела у нас срещу "добре облечени бизнесмени".
Когато премиерът на България Бойко Борисов пое длъжността, той обеща да изкорени организираната престъпност. Едрият премиер, чийто прякор е "Батман", е подложен на изпитание заради слабото правораздаване, което този месец оправда двама души, обвинени в ръководенето на банда, и освободи от затвора друг, обвинен че е престъпен бос, пише вестникът.
Златомир Иванов по прякор "Баретата", мъж над 30-те с множество татуировки, обвинен за убийство и трафик на наркотици, беше освободен от Софийския апелативен съд миналата седмица.
Баретата бе поставен под домашен арест, след като се оплака от стрес и инфекция на пикочните пътища след претърпяна операция. По-късно съдът прекрати делото му и насрочи ново, тъй като един от съдебните заседатели междувременно бе арестуван за разпространение на детска порнография, пише изданието.
Това бе последното от поредицата оправдавания и снизходително отношение към хора, обвинени в участие в организирана престъпност, в държава, поела ангажимента да изкорени корупцията, за да спечели членство в ЕС през 2007 г.
Два български вестника съобщиха тази седмица, че престъпна банда е обявила награда от 400 хил. евро за главата на премиера, заради което охраната на Борисов бе усилена, припомня "Ню Йорк Таймс".
Новината за заплахите към премиера се появи само дни след като Районният съд на Кюстендил оправда Пламен Галев и Ангел Христов, обвинени че са лидери на престъпна група, замесена в измами, рекет и изнудване.
Случаят бе следен внимателно от европейските власти и премиера Борисов, който публично го определи като тест за нацията.
"Светът на българските мутри също е неспокоен. Вестници писаха, че подземна банда дава 400 000 евро за главата на премиера Борисов, чиято сигурност бе затегната. Заплахата дойде само два дни след като съдът в Кюстендил оправда Пламен Галев и Ангел Христов - братя Галеви, обвинени в тарторство на банда за измами и рекет. Случаят бе под зоркото око на европейските власти и премиера, който го обяви за „тест за нацията".
Галев и Христов, бивши полицаи, са наричани Братя Галеви, което роди новата българска дума "галевизация" - упражняване на въздействие върху политическите, общинските и съдебни институции от страна на престъпници.
Галеви сега са бизнесмени и почти феодални господари на Дупница, град с 44 хил. жители, наричан Галевград. Двамата официално действат като съветници на кмета и държат разнообразни бизнеси в града в сферите на строителството, сметопочистването, превозите и хазарта.
Заради нерегламентираните си контакти с тях през 2008 г. бившият вътрешен министър Румен Петков бе замесен в скандал, припомня изданието.

Юрген Рот: Оправдаването на Галеви е като ситуация по Кафка
Германският разследващ журналист Юрген Рот смята, че правен нихилизъм владее страната и сравни оправдаването на Галеви и Алексей Петров със ситуация при Кафка.
Рот ще представи в България новата си книга "Гангстерска икономика", която представлява енциклопедия за световната мафия.
Идеята на журналиста е да покаже, че в Германия и в цяла Западна Европа също има мафиотски структури и нещата там не са по-различни от тези в България.

Добричката ни съдебна система
За пореден, явно не последен, път ставаме свидетели на продължение на сериала: "Ние ги хващаме, а те ги пускат". Този път действието на сапунката се развива в Кюстендил, където съдът оправда братята Галеви. Кулминацията на епизода е, че всички други от "престъпната група" са получили по някое наказание, само предполагаемите организатори не.
Къде е парадоксът? Как може една част от обвинените да бъдат признати за виновни, а другата част, основните "тартори" на групата, да се изнижат по терлици - ни лук яли, ни лук мирисали? След като едните са признати за виновни, как другите се оказват вън от играта? Все едно да нагазиш до шия в селска тоалетна, а след това да се окаже, че вонята не е от теб!
Новото (вече старо) правителство се опитва да си измие ръцете с гореспоменатата фраза, но народът отдавна не пасе трева. Та нали тази съдебна система е част от трите вида власти, които макар и независими, взаимодействат помежду си. Т.е. мнозинството в парламента (законодателната власт) гласува законите, които трябва да се прилагат от съдебната власт. А кой управлява тази власт? Естествено, че г-н Цветанов, който първо е член на Министерският съвет (изпълнителната власт) и второ е част от голямото семейство на ГЕРБ, което управлява в парламента.
Е, хайде сега да се върнем отново на проблема с хващането и пускането на вредителите на държавата, за да установим кой е виновен. Порочната практика в съдебната власт се предава от правителство на правителство, без оглед на това кой какви предизборни обещания е давал.
Въпреки че винаги има кой да обвинява тромавата Темида, тя някак успява да остане в сянка, както и законопроектите за нея. И така до следващият случай, в който някой ще си измие ръцете я със закон, я с некачествени съдии, я с нещо друго.
Законодателната власт - вместо да се заеме с важните законопроекти по темата, се съсредоточава в борба с опозицията и нападащите я медии. Цялотото внимание на хората се насочва към новостроящи се магистрали, защото видиш ли, без г-н Борисов нищо нямало да се случи и той нагледно показвал как се изпълняват обещания.
А защо не вземе правителството да покаже как ще започне най-накрая с реформите в съдебната система, а сърдито тропа крак и подвива устни като малко дете, което - тръшкайки се, обвинява прокуратурата, че не си е свършила работата?
Няма да си я върши, защото нито има смели и читави прокурори и съдии, нито пък има нормални закони, които да не позволяват вратички и порти, които да бъдат умело заобикаляни от всеки малко по-добър адвокат. И докато седи и бездейства, милионите от развития сив сектор, които трябва да влизат в държавният бюджет, ще продължават да текат за спонсорирането на престъпни групи, които да тормозят тези, които са гласували и разчитат на едно по-добро бъдеще.

*Припомняме част от репортаж в списание "Шпигел" - в чест на оневиняването на братя Галеви.
"В задушаващата прегръдка на мафията" - така е озаглавен репортажът за Дупница, публикуван в края на април 2008 г. в германското списание "Шпигел", което публикува обширен репортаж от Дупница, озаглавен "В прегръдките на мафията".
Репортажът започва като сценарий за мафиотски филм. Описана е сцена с мерцедес, който спира пред кметството в Дупница. От возилото с тъмни стъкла "слизат двама мъже около 40 години, единият с вид на брутален портиер, а другият прототип на изтънчен италиански мафиот. Двамата са с пистолети на кръста.
Десетимата им бодигардове разпръскват грубо любопитните минувачи. В такъв момент дори и служителите в модерната постройка на кметството са длъжни да се приберат по стаите си, поне дотогава, докато Ангел Галев и Пламен Христов изчезнат в техните офиси на втория етаж.

Двамата управляват точно тук, срещу кабинета на дупнишкия кмет
Въоръжени бодигардове пазят пред вратата от неприятни гости и атентатори. Защото двамата мъже, наричани заради тяхната неразделност братя Галеви, са известни в страната като шефове на подземния свят.
"Те тероризират целия град", казва пред "Шпигел" бившият кмет на Дупница по адрес на някогашните полицаи Галев и Христов, уволнени заради подозрения за връзки с мафията...
"Шпигел" цитира член на БСП от общинския съвет на Дупница, който си спомня колко бедни били двамата полицаи навремето. Днес двамата мултимилионери обясняват богатството си с офшорни фирми на Сейшелските острови и процъфтяваща търговия с коли на старо. Българските медии обаче предполагат, че източниците на богатството им са отвличания, рекет и най-вече синтетична дрога..."

Галевизация
Окръжният съд в Кюстендил издаде вчера оправдателни присъди срещу Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви - макар и да не са родни братя. По-скоро братя по оръжие...
Преди два дни окръжната прокуратура в Кюстендил поиска присъди по 8 години затвор за двамата. Те бяха оправдани по всички обвинения за създаване и участие във въоръжена организирана престъпна група, за изнудване и нанасяне на телесни повреди в Дупница.
Всички останали обвиняеми, сочени за част от групата на Галевите, също бяха обявени за невинни по обвинения за участие в организирана престъпна група. Това са Владимир Ангелов – Стъклето, Апостол Чакалов - Тоци, Георги Блатски, Красимир Оков и Георги Градевски – Конана. Съдът отхвърли и исковете на гражданските ищци.
Съдът призна Чакалов за виновен за нанасяне на средна телесна повреда, за което му наложи затвор от 1 година и 4 месеца. За незаконно притежание на боеприпаси - 73 патрона, Владимир Ангелов получи същата присъда.
Присъдите могат да бъдат обжалвани пред Софийския апелативен съд.
Делото срещу Галеви започна при акция в Дупница, която се осъществи след огласена информация, че са се срещали с тогавашния вътрешен министър Румен Петков чрез посредничеството на Алексей Петров - на басейн "Спартак".
Прокуратурата бе обявила Пламен Галев за лидер и мозък на престъпната група в Дупница. По-малкият "брат Галев" Ангел Христов е сочен като втори в йерархията.
След произнасянето на присъдите Галеви отказаха коментар. Пламен Миланов, който е един от основните свидетели и граждански ищци по делото, заяви, че "съдът е оправдал мафията".

"Курир": Дупница застана зад своите...
"Жителите на Дупница се радват, че градът им се разхубавява. Това, че средствата идват от двама мафиоти, не притеснява никого." Това констатира австрийският вестник "Курир" в статия от 27 февруари 2009 г., посветена на криминалната сага около братя Галеви. Изданието осведомява за тесните връзки на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков с двете дупнишки величия.

Докато преди три години хората в Дупница протестираха срещу произвола на мафиотите, днес мнозина се застъпват за освобождаването им - е печалният извод на публикацията.

Няма коментари: