сряда, 24 ноември 2010 г.

ШАРЕНОТО НИ ЕЖЕДНЕВИЕ НА 24 НОЕМВРИ 2010

И работниците "по пантофи" вече с трудов договор
Национално споразумение за надомната работа подписаха синдикатите и работодателите на официална церемония в Гранитната зала на МС в присъствието на премиера Бойко Борисов и социалния министър Тотю Младенов.
Регламентираме правата на хората, които работят този вид работа, заяви социалният министър Тотю Младенов. Те ще бъдат с трудов договор, ще им се плащат осигуровки и тази работа ще им се зачита за стаж, уточни той.
Младенов каза, че целта на споразуменията е да се гарантира гъвкавостта на пазара на труда като се регламентират правата на хората, които работят този вид дейности, и паралелно води до спестяване на финансов ресурс за бизнеса.
„Гарантирам, че правителството ще приеме и ще внесе за разглеждане в Народното събрание нормативните документи и законови промени, с които ще бъдат изпълнени националните споразумения за регулиране на надомния труд и за осъществяване на дистанционна работа в България”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов.
Съгласно подписаното национално споразумение работниците и служителите се ползват от правата, свързани с условията на работа, включително здравословните и безопасни условия на труд, гарантирани от българското трудово, осигурително законодателство и колективни трудови договори, с които се ползват и останалите работници и служители на трудов договор. Предвидени са възможности и за осигуряване на обучение, квалификация и преквалификация за надомните работници.

По данни на КНСБ надомните работници в страната са между 300 000 и 500 000 души.
Синдикално изследване за надомната заетост показва, че 51,2% от анкетираните надомници са на възраст между 50-65 години и са предимно жители от малките населени места.
15,18% от заетите с труд "по пантофи" са пенсионери. Продължителността на надомната заетост е 9-12 часа на ден без прекъсване. От анктетираните от КНСБ надомници едва 2,8% са работили на трудов договор.
Социалните партньори подписаха и второ споразумение - за организацията и прилагането на дистанционната работа в България. Според документа дефиницията на дейността е “форма на организиране и/или извършване на работа, с използуване на информационни технологии, в рамките на трудово правоотношение, при което работа, която може да бъде извършвана и в помещения на работодателя, се изнася извън тях като правило”. Работещите от разстояние ползват всички права, свързани с организацията на работа и здравословните и безопасни условия на труд, регламентирани в българското законодателство и валидните за предприятието колективни трудови договори, с които се ползват работниците/служителите, работещи в помещенията на работодателя.
След подписването на документите представителите на синдикалните и работодателските организации изразиха увереност, че съвместната конструктивна работа ще продължи и занапред при изготвянето на трето подобно споразумение, относно дейността на агенциите за временна заетост. /БЛИЦ

Студентски град-територия на мафията
Сериозно сме загрижени от продължаващи актове на насилие над студенти в България, пишат Съюза на младите и студентите до медиите. Причината е, че вчера сутринта отново младеж стана жертва на побой и сега се бори за живота си в “Пирогов”.
Това е почти 2 години след смъртта на 20-годишния студент Стоян Балтов, който почина след зверски побой в Студентски град. Защо се получава така, че Студентски град от академична среда за студентите в София за какъвто е създаден, все още продължава да бъде територия на мафията, на побои, убийства и морална деградация?, питат от съюза.
Защо след взетото решение от Народното събрание още през май 2009 г. за възстановяване предназначението на Студентски град в такова, за което е създаден с конкретни предписания към всяка държавна институция, никоя от отговорните институции не направи нищо за изпълнение на това решение – Министерски съвет, Министерство на образованието, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Областна управа, Столична община, Прокуратура, МВР, Ректорските ръководства на независимите ВУЗ, критикуват още младите.
Според тях няма друго място в Европа, на което да е допуснато такова безобразие с живота и сигурността на студентите.
Те призовават компетентните институции да се задействат незабавно.
Полицията в София задържа днес шести студент заради побоя над 19-годишния Денис Пехливанов, който е с тежки наранявания и опасност за живота, съобщиха от МВР. /БЛИЦ

19-годишен жестоко пребит в Студентски град
Д.П. на 19 г. се бори за живота си в “Пирогов”, след като е бил приет в реанимация със счупен череп и контузия на мозъка. Освен него още двама млади мъже са били пребити в Студентски град, но те са освободени за домашно лечение.
Това е поредното нападение в Студентски град.
20-годишният студент Стоян Балтов беше пребит до смърт пред дискотека “Амнезия” в ранните часове на 5 декември 2008 г.
С открити фрактури на двете подбедрици в Трета травматологична клиника на „Пирогов” е приета А.Ш. на 41 г. Тя е пострадала при побой от непознати в жк „Св. Троица”. /БЛИЦ

Арестуваха шести студент за побоя над 19-годишния в Студентски град
Полицията в София задържа шести студент заради побоя над 19-годишния Денис Пехливанов, който вчера сутринта беше приет с опасност за живата със счупен череп в "Пирогов". Шестият побойник е 20-годишен студент от Лесотехническия университет в София. Той е от компанията на пребитото момче и е бил инициатор на сбиването, уточнява Дарик.
Младежът първи е нападнал с метална тръба опонентите си, което е довело до масовия бой и тежките травми на 19-годишния Денис.
19-годишният младеж беше пребит до смърт пред дискотека „Котон клуб" в Студентски град в София, докато полицията разследвала кражба в заведението.
Малко след 4.30 часа сутринта на 23 ноември две компании – едната от 25 души, празнуващи рожден ден, и другата - от 6-7 души, се спречкали в дискотеката след като Дениз настъпил друг студент в претъпкания от хора клуб. Скандалът прераснал в масов бой между 15 души на 50 метра от дискотеката./БЛИЦ

Посолството на САЩ потвърди, че е анулирана визата на Румен Петков
Причината е започнало разследване срещу бившия вътрешен министър
Американското посолство в София потвърди информацията, че визата на бившия вътрешен министър и настоящ депутат от левицата Румен Петков за САЩ е анулирана.
Според дипломатическите източници причината е в започнало разследване срещу Петков.
Бившият вътрешен министър е бил уведомен от посолството вчера следобед, че вече не може да влиза в Америка.
Румен Петков пък днес обяви, че е готов да отговаря по всички въпроси пред прокуратурата и че ще даде сам депутатския си имунитет, за да бъде проведено разследване във връзка със срещата му с братя Галеви, когато беше вътрешен министър.

Преди дни шефът на Агенция “Митници”, който по това време оглавяваше ГДБОД Ваньо Танов го обвини, че се е срещнал с дупнишките бизнесмени, за да преразпределят наркопазара, а вицепремиерът Цветан Цветанов обяви, че вярва на думите му.
Румен Петков пък днес от своя страна внесе сигнал до главния прокурор Борис Велчев.
„През последните дни в средствата за масова информация г-н Ваньо Танов, директор на Агенция „Митници”, и г-н Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи, правят внушения за мое участие, свързано с конкретни разработки на МВР в разпределението на наркопазара и въобще - за мои действия, свързани с наркотици и най-общо с престъпна дейност в периода, в който съм бил министър на вътрешните работи. Моля да бъде разпоредена проверка по тези твърдения. Проверка по всички разработки, свързани с така наречените братя Галеви. Конкретно да се получи отговор на въпроса - използвани ли са специални разузнавателни средства при тях, кой е техният заявител, кой е разрешил и разпоредил тяхното използване. Ако са унищожени, кога и как са унищожени и има ли нарушение по тези процедури. Моля проверката по тези въпроси да бъде извършена както в МВР, така и в Държавна агенция национална сигурност. Моля да бъде изяснен въпросът има ли информационно дело, служило като основа за разработка срещу Братя Галеви. В публичното пространство се говори за разработка „Бизнесмени”. Ако има такова информационно дело - съдържат ли се в него данни за наркотици в това число синтетични, и кои са субектите, които се третират в информационното дело. Считам за необходимо да се вземат обяснения от Цветан Цветанов, Ваньо Танов, Антоний Странджев, бивш заместник-директор на Главна дирекция Борба с организираната престъпност, Жоро Стоицев бивш директор на ДОТИ. Готов съм лично да дам обяснения по всички въпроси, които биха представлявали интерес за прокуратурата. Във връзка с гореизложеното заявявам, че при наличие на данни и бъде направено искане от главния прокурор, давам съгласието да бъде снет имунитетът им като народен представител. Считам, че с това искане до главния прокурор, Главна прокуратура официално е сезирана и се надявам да бъде направена задълбочена проверка по всички внушения, които бяха направени в публичното пространство”, написа той в сигнала./ БЛИЦ

Бившите ченгета отново с държавни ордени
Служители на бившата Държавна сигурност ще продължават да получават ордени и медали. Старата практика остава, след като депутатите отхвърлиха предложението на синия депутат Лъчезар Тошев тази привилегия да бъде отнета на бившите ченгета.
В началото на месеца Лъчезар Тошев поръча изследване на НЦИОМ по въпроса.
От него стана ясно, че повечето българи не са съгласни сътрудници на репресивния апарат на бившия комунистическия режим да бъдат удостоявани с държавни награди. 58% от анкетираните не одобряват бивши агенти да получават медали и ордени/БЛИЦ

КОМЕНТИРАЛИТЕ:.
Боко Тиквеши (анонимен)
2010.11.24 11:46:45
Сами можете да предположите що за депутати са избрани.И в тоя парлаМЕНТ бъка от ченгета, мутри и доносници.Толкова са много, че взехме да изнасяме и за европарламента.Да се награждават комунистически престъпници с ордени на "демократична" страна, член на НАТО и ЕС е абсолютно недопустимо.Нека тия капути да ги награждава Путин, тъй като работят за интересите на Русия и днес.

мамалига (анонимен)
2010.11.24 11:55:38
Не пискай!Мирен преход,това е положението!

ГЕРБЕР (анонимен)
2010.11.24 12:00:24
Аз съм един от най яростните защитници на ГЕРБ по форумите, но в случая не съм съгласен с приетото от парламента. Те трябва да приемат закон за лустрацията, а не да награждават бивши служители на ДС.

васил (анонимен)
2010.11.24 12:06:31
Че то до сега други, освен ченгета не са награждавани с орден "Стара планина". Нима безличният дългогодишен директор на Народния театър Васил Стефанов има други някакви заслуги, че го окичиха накрая и с най-висшия държавен орден?????

ЛУСТРО-ЦИКЛЕНЕ-ПИЛАЦИО-ШЛАЙФ (анонимен)
2010.11.24 12:19:02
Плюс химическа обработка срещу червени червеи!?!?!

anonimko1234 (анонимен)
2010.11.24 12:44:44
Ха!Започва да се вижда червеният задник на ГЕРБ.

Депутати сричат име на банка
Името на германската банка Кредитанщалт фюр Видерауфбау - Франкфурт на Майн обърка депутатите и те до един започнаха да сричат. Сложното съчетание от букви се отнася до законопроект за ратифициране на Споразумението за заем между България и въпросната банка, внесен от Министерски съвет.
Нетипичното за езика ни буквено съчетание на няколко пъти обърка първо председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, но макар и бавно, депутатът успя да спелува Кредитанщалт фюр Видерауфбау - Франкфурт на Майн. Зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов също трудно пребори името на немската банка.
Депутатите обаче бяха отсрамени от председателят на парламента Цецка Цачева, която се включи в края на обсъждането и беше имала повече време от колегите си да репетира трудната дума./БЛИЦ

Бойко: Да ти вземат визата, значи, че не искат и "добър ден" да ти кажат
Това са на БСП фигурите, които четири години ръководеха службите. Да ти вземат визата, това означава, че не искат и "добър ден" да ти кажат. Това коментира премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на БНТ във връзка с информацията, че американското посолство у нас отне визата на бившия вътрешен министър Румен Петков.
"Не съм зарадван заради шамара към БСП, защото това говори зле за държавата. Колкото по-стабилна и с най-ниски данъци страни става България, толкова повече се правят опити за забавяне на нейното темпо", каза премиерът.
По отношение на писмото, което лидерът на ДСБ Иван Костов прати до ЕНП, в което пише, че Бойко Борисов да реабилитира режима на Тодор Живков. премиерът заяви: Не минава и ден без да ни удари. Той знае политическите и бизнес процесите, които текат в държавата. Да си припомни първо какъв преподавател по икономия на социализма е бил и как е писал да се запази тази власт. Можеше да ни помогне поне с опита си. Не възнамерявам да влизам в игрите на Костов и Мартин Димитров. В желанието си да ги забележат, правят некоректни неща. Пожелавам им да се развиват като пишат писма до Брюксел.
По отношение на информацията, че държавата щяла да гарантира заеми от чужбина с имоти на БАН, Борисов коментира, че това е спекулация. Той обясни, че докато ГЕРБ е на власт имотите на БАН няма да бъдат пипани. “Въпросът е, че БАН се отнася с имотите като не свои и не ги стопанисва добре. В този мандат никой имот няма да бъде разпореден и с него няма да се занимава държавата”, обеща Борисов.
На въпрос дали не си е променил мнението по отношение на вътрешния министър Цветан Цветанов Борисов каза: “Ако трябва да слушам всеки, който излезе от ареста, трябва всеки път да си сменям мнението. Едно е да си опозиция, когато си премиер, вътрешен министър, шеф на митница, когато говориш, говори институция през теб. Няма да си позволя коментар не защото нямам, а защото всяко мое изказване може да бъде използвано утре от адвокатите в съдебен процес, коментира Борисов. Не бива да се дават квалификации, когато имаш определена функция в държавата, не за друго, а защото това може да бъде използвано от адвокатите и да падне процесът след това – каза Борисов," добави той. /БЛИЦ

Показаха за първи път видеозаписи от СРС-та пред журналисти
За първи път видеозаписи, направени със специални разузнавателни средства, бяха показани днес в открито съдебно заседание. Това стана по делото срещу съдията Петър Сантиров, бившия министър на отбраната Николай Цонев и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов.
Тримата са подсъдими за предлагане на подкуп, който бил предназначен за следователя Петьо Петров, работещ по разследване срещу Цонев. От сутринта съдът успя да изгледа само един от четирите часа запис, представящ първата среща между Сантиров и следователя Петьо Петров.
Ясно се чува една от репликите на Сантиров - "хайде да се разберем набързо", а Петров отговаря "да кажат какво искат". В друга реплика следователят казва "всички трябва да са доволни, няма да контактувам с никой друг". Следователят също заявява в разговора си със Сантиров, че няма смисъл да се коментира сума, по-малка от 50-60 хил. евро, тъй като това било "нормалната цена".

Съдът установи разминаване в протокола и видеозаписа
В протокола е записано, че по време на срещата, състояла се в кафене, Сантиров поръчва алкохол, а следователят - кафе и минерална вода. На видеозаписа се вижда обратното.
Съдът отбеляза, че в протокола са написани изречения, които не се разбират от звуковия файл, както и обратното - ясно чуващи се изречения не са отбелязани в протокола. В записания около един час разговор Сантиров и Петров обсъждат и други теми от магистратско естество. Сред тях са изборът за председател на Софийския градски съд, както и кандидатурата на Алексей Трифонов за председател на Районния съд в София. Следователят споменава в реплика името на зам.-главният прокурор Бойко Найденов.
След края на записа адвокатите възразиха, че на видеозаписа не са отбелязани дата и час - кога е изготвен. Защитниците добавиха, че поръчката на масата в заведението "се увеличава", без да се вижда кой сервира.
След заседанието следователят Петьо Петров коментира, че нямал колебания за поведението си, а Петър Сантиров изглеждал притеснен. Репликата за Бойко Найденов също е част от "играта", коментира следователят пред журналисти.
Попитан защо, след като си е поръчал алкохол в заведението, както се вижда от видеозаписа, се качва в автомобил, следователят отрече да е карал, след като е пил.
Петър Сантиров заяви, че се радва за това, че цяла България ще види за какво става въпрос и че всичко е пълна измислица. Никога не съм казвал, че Цонев ходи с куфарче из София, казвам го като съдия, казвам го и пред Господ, бяха думите на Сантриов. /bTV новините

Видеонабюдението във военни клубове било от 2008 година
Поставянето на системи за видеонаблюдение във военните клубове, почивни бази и общежития е инициирано и осъществено през 2008 година. Това се посочва в съобщение от пресцентъра на Министерството на отбраната "във връзка с твърдения, че система от камери за видеонаблюдение е поставена от новото ръководство през юли 2009 година".

Първата процедура за проектиране, доставка и монтаж на системата е открита въз основа на докладна записка от Николай Марков в качеството му на главен експерт в отдел "Инвестиционна и експлоатационна дейност", с положителна резолюция и подпис на Николай Цонев в качеството му на изпълнителен директор на ИА "Социални дейности на МО".
От явилите се шест фирми комисията е предложила за изпълнител ЕТ "Щайнберг - Стефан Дервишев". Договорът, подписан с нея, е на стойност 398 600 лв. без ДДС. Приемането и предаването на системата за видеонаблюдение е извършено с приемо-предавателни протоколи през месеците юли и август на 2008 година, съобщават от МО.
По случая се води досъдебно производство от Военноокръжна прокуратура -
София.
През октомври 2009 г. Военната полиция е установила наличието на възможност за достъп през интернет до DVR устройството, след което връзката е прекъсната, посочват от ведомството.
Съгласно разпоредбите на Закона за частната охранителна дейност системата за видеонаблюдение във военните клубове, почивни бази и общежития се използва и сега за гарантиране на сигурността и охраната на обектите и пребиваващите в тях, пише още в съобщението. /bTV новините

Христо Мутафчиев се възстановява
Поздравление от Съюза на артистите в България, продиктувано от неговия председател Христо Мутафчиев, получиха в театър "София". Актьорът, който се възстановява в болница след инсулт, пожелава на колегите си успех на премиерните представления тази вечер и утре на "Тримата мускетари" от Марк Рехелс по Александър Дюма.
"Това ни дава надежда, че Христо скоро ще е сред нашите зрители", коментира драматургът на театъра Богдана Костуркова.
Калин Врачански, Борис Георгиев, Милен Николов и Мартин Гяуров са в ролите на Д`Артанян, Атос, Портос и Арамис в постановката на младия режисьор Атанас О'Махони.
"Избягахме от класическия вариант на пиесата - осъвременихме я, за да е по-интересна на днешните зрители. Текстът е фрагментарен по автор, ние добавихме и кинематографичност - с постоянна смяна на мястото на действието, за да има динамика", каза след предпремиерното представление режисьорът. По думите му в спектакъла няма "висши цели" и скрити послания, а просто разказва забавна приключенска история.
В актьорския екип са и Пламен Манасиев - крал Луи Тринайсети, Лилия Маравиля - кралица Анна Австрийска, Михаил Милчев - кардинал Ришельо, Юлиян Рачков - Бъкингамският херцог, Анастасия Лютова, Лора Мутишева, Росица Дичева, Николай Върбанов, Пламен Великов, Росен Белов, Сава Пиперов, Юлиян Малинов, Красимир Митов. Сценографията е на Петко Танчев, музиката - на Краси Тодоров. Сценичния бой е поставил Борислав Илиев. /bTV новините

Четиричленно семейство живее в кола в центъра на Пазарджик
Готвят си на газов котлон, отказали център за временно настаняване
Повече от седмица семейство от Пазарджик живее в странен дом. От 17 ноември Любомир и Тодорка Стоянови битуват и нощуват в автомобила си “Опел Вектра” на паркинг пред частна болница в Пазарджик.
Компания им правят двамата им синове Стоян и Лъчезар на 19 и 20 години.
Драмата започнала преди 7 години, когато 48-годишният глава на семейството продал апартамента, за да започне бизнес с магазинче за хранителни стоки.
След това семейството заживяло на квартира. Работата обаче не потръгнала и нямало как да си плащат наема от 200 лева, който станал непосилен за безработните.
В момента изпадналото в нужда семейство си готви на газово котлонче, притеснява се, че покривът на колата протекъл, и е в паника, че полицията ще го изгони от паркинга.
След като преди дни местните медии сезираха кмета на областния град Тодор Попов, той разпореди на социалните служби да настанят бедстващото семейство в Центъра за временно настаняване.
По закон там имат право да останат 3 месеца, а после престоят да бъде удължен с още половин година.
Любомир и Тодорка обаче не харесали условията на центъра, съобщиха от социалната служба.
Според запознати в момента те извиват ръцете на местната власт, като искат веднага да бъдат настанени в общинско жилище, но дори не са подали молба в "Жилфонд".
Около 900 семейства чакат по надлежния ред за такова жилище, обяви кметът на града Тодор Попов. /ДНЕС.бг

Джон Траволта отново стана баща
Американският актьор Джон Траволта (56 г.) отново стана баща. Негова съпруга Кели Престън (48 г.) роди момче в болница във Флорида.
Както самият актьор съобщи преди време, то ще се казва Бенджамин.
"Джон, Кели и дъщеря им Ела Блу са много щастливи, че приемат нов член в семейството си. Майката и бебето са много добре и са в отлично здраве", съобщи звездната двойка в комюнике.
През януари 2009 г. синът на Траволта и Престън Джет почина по време на семейна ваканция на Бахамите след припадък. Момчето страдаше от болестта на Кавазаки.
Двамата актьори са женени от 1991 г. и имат 10-годишна дъщеря Ела Блу./ДАРИК НЮЗ

Интернетът и мобилните телефони вредят на дърветата
Интернетът и мобилните телефони имат поразяващ ефект върху околната среда, твърдят холандски учени, които констатираха, че в градска среда дърветата са засегнати от радиационно влияние.
Холандски учени извършиха изследвания, след като констатираха, че се наблюдават аномалии в развитието на дърветата, които не може да бъдат обяснени чрез различни бактерии или вируси.
Изглежда, че през последните пет години всички дървета са били засегнати от радиационното влияние на мобилните телефони и на интернет мрежите.
Изследването показва, че над 70% от дърветата в градските зони в Холандия са засегнати от болестта Wi-Fi. Става въпрос за различни вариации на растежа или болести, при положение че тези симптоми са се появявали само при 10% от дърветата преди пет години.
Повечето от дърветата в залесените зони нямат такива проблеми, което показва, че околната среда е причината за този феномен.
Агенцията за защита на здравето в Съединените щати посочи, че няма конкретни доказателства, че излагането на радиосигнали от безжичните мрежи засяга хората, а различните изследвания, извършени в тази сфера, не са достатъчно убедителни по отношение на евентуалните странични ефекти при използването на мобилни телефони и безжичен интернет, допълва БГНЕС.
И дори ако има изследвания, които биха доказали без никакво съмнение, че тези лъчения са вредни на здравето, можем да си зададем следния въпрос: кой би се отказал от мобилния си телефон и от интернета? /ДАРИК НЮЗ

Задържаха петима при спецакция "Иманярите"
Специализираната полицейска операция, насочена срещу иманярството, е проведена рано тази сутрин, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР в Кюстендил комисар Георги Джоглев.
Извършени са обиски в жилищата на 5 лица от Кюстендил, предаде Фокус.
В домовете са открити 6 металотърсача, 73 различни по номинал и период на изработка монети. Открити са антични бронзови и сребърни турски монети, 10 антични предмета с различни изображения, сребърен ритон, бронзови статуетки, античен нож, бронзова лампа, античен керамичен съд, бронзов пръстен и над 10 фрагмента от бронзови предмети с различно предназначение.
Шест обекта са били проверени по време на специализираната операция "Иманярите". Екипите на ОДМВР и РУП – Кюстендил са извършили процесуално следствените действия в Кюстендил и селата Жабокрът и Пиперков чифлик.
Предметите са иззети от А.Д. на 32 години, В.А. на 35 години, М.Х. на 32 години, И.Д., на 45 години, и Е.О. на 24 години. Първите двама са известни на полицията с противозаконни деяния.
Работата по документирането на престъплението продължава ОДМВР Кюстендил.
Комисар Джоглев посочи, че откритите предмети са иззети. Лицата ще бъдат задържани за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. / АКТУАЛНО.ком

Операция "Фермери" сгащи измамници по програма САПАРД
ГДБОП проведе полицейска операция „Фермери” на територията на Търговище, съобщиха от пресцентъра на МВР.
В хода на акцията са претърсени множество адреси, открити са голямо количество пушки и компютърни конфигурации, магнитни носители, над двеста записи на заповеди, възлизащи на около 1 000 000 лева, договори за заем между различни физически лица на стойност над 3 000 000 лева и други документи.

Полицейска операция „Фермери” беше проведена на територията на Търговище от служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” съвместно с Главна дирекция „Досъдебно производство” под ръководството на Специализираното звено „Противодействие на престъпленията против финансовата система на ЕС” /СЗ ППФСЕС/ при Софийската градска прокуратура. Целта на акцията е разкриване и документиране на дейността на организирана престъпна група, извършила измама с имущество, закупено със средства от фондове на ЕС, и пране на пари.
В началото на септември в ГДБОП бил получен сигнал за измама, осъществена от търговско дружество, кандидатствало по предприсъединителната програма САПАРД. Стойността на проекта възлизала на 5 млн. лева.
В хода на работата антимафиоти установили, че при процедурата по кандидатстване за финансово подпомагане и реализация на проекта от лица, свързани с дружеството - бенефициент, са представени документи с невярно съдържание, които мотивирали ДФ „Земеделие” да изплатят субсидия на дружеството.
В хода на операцията антимафиоти съвместно с разследващи полицаи от СЗ ППФСЕС извършили претърсвания на множество адреси – жилища и производствена база на дружеството. Иззети са голямо количество пушки, съхранявани неправилно, и компютърни конфигурации, магнитни носители, над двеста записи на заповеди, възлизащи на около 1 000 000 лева, договори за заем между различни физически лица на стойност над 3 000 000 лева, множество декларации от различни граждани за „подпомагане на бизнеса” на един от собствениците на дружеството.
Образувано е досъдебно производство по чл. 212, ал. 5 от НК. Действията по разследването продължават/ /АКТУАЛНО.ком

Вашингтон ни зашлеви лошо!
Заради Румен Петков се срива имиджа на държавата, отбеляза премиерът Борисов – така коментира Министър-председателят ситуацията около бившият вътрешен министър
Премиерът Бойко Борисов говори тази сутрин за последните събития в държава и тяхното отражение в Европа.
Румен Петков?
Не му обръщам много внимание. Гледам да не си хабя нервите. Има толкова много процеси с обвиняеми като влязат в съда и после излизат като най-чистите политици, както се случи със Стефан Софиянски, например.
Така коментира ситуацията около бившия вътрешен министър премиерът Бойко Борисов пред БНТ.
"Това, което ме тревожи е информацията за отнетата му виза от САЩ. Това ни изненадва и това говори лошо за държавата. Не мога да кажа, че това ме е зарадвало, защото това е шамар от основен наш партньор. Мнението на Вашингтон и Брюксел тежи много в България и затова има мониторингов доклад от ЕК и помощ за сигурността от САЩ. Това е голям шамар. Аз не говоря за доказателства, аз чета какво е казал американският посланик и сега се вижда какви хора са управлявали от БСП. Бил си министър в това правителство и САЩ сега не искат да ти кажат "Добър ден". Това ме тревожи, а не това че се състояла някаква оперативна среща и това се ползва за отвличане на вниманието на обществото. Аз не искам да се отвлича вниманието ни от важните въпроси на обществото. На практика и в МВР, когато бях главен секретар и министърът, тогавашният нямаше виза за САЩ /Георги Петканов-бел.ред/, а на следващия му я отнемат. Това говори много лошо за България. Отзвуците в чужбина, когато ни предстои нов мониторингов доклад ние наливаме в акциите на нашите противници, а имаме много в ЕС", заяви министър-председателят.
Ситуацията в Европа
Всеки лобира за своята държава и когато някой върви по-добре се стремят да го спрат, не че са противници. Ето Франция колко мъки, за да се направи пенсионната реформа, а у нас ние отчетохме демографските проблеми и си решихме пенсионната реформа. От край време Холандия, където има крайно дясно управление и не желае България да влезе в Шенген, както у нас е Атака, която изобщо не иска да говори за влизане на Турция в ЕС, посочи Борисов. Проблемът на Франция с ромите беше главно с тези от Румъния, а Басеску иска да ни вкара под един похлупак. Аз считам, че Германия ще ни подкрепи, говорил съм няколко пъти и със Саркози, който ме е уверил в подкрепата. Ние водим разговори и в ЕНП и много важно какво ще се реши през декември. Ако не влезем през март в Шенген, няма да е провал, защото това би било политическо решение. Например, ако някой е поръчал курвети, а друг не ги плаща ще има проблем. Сега не искам да се карам по този повод с президента Саркози, отношенията ни са прекрасни, категоричен е премиерът.
Синята коалиция и Иван Костов
Иван Костов да не забравя, че Константин Димитров, зам. министър на МВнР и по негово и сега, Николай Младенов, който беше ръководител на младежкото СДС, сега е външен министър, Марин Райков е втори мандат посланик във Франция, след като беше по негово време, каза Борисов в отговор на въпрос как приема упреците към управлението на лидера на ДСБ. Едно е да говориш, друго е да пишеш писмо до ЕНП и да не забравяш какво си казвал, когато си преподавал социалистическа политикономия и си писал в "Работническо дело", припомни част от миналото на Костов Борисов. Вместо да седне и да поговорим за проблемите, допълни премиерът. Въобще не искам да играя с Костов и Мартин Димитров, след като съм се запознал с Живков след 1989 г. Това са техни последни издихания да ги забележат в Брюксел, коментира Борисов изпращането на писмо от Синята коалиция до ЕНП за похвалните думи за управлението на Тодор Живков. ГЕРБ е важна в Брюксел, защото извади ДПС от властта, би БСП в 5 поредни избори / за ЕП, за НС, за кмет – бел. ред/ и за първи път имаше положителни оценки в мониторинговия доклад. Това е важно за мен, категоричен е Борисов.
Проблемите с БАН
Имотите на БАН никой няма да ги пипа, освен ръководството на БАН. Но досега БАН не се е отнасял добре с имотите си. Те ще останат там където са. Аз ви гарантирам докато ГЕРБ е на власт никой няма да се разпорежда с имотите на БАН, неколкократно повтори Борисов, запитан за бъдещето на Академията. Това са целенасочени действия – пускат се слухове, после се коментират и обикновеният слушател е объркан. Ние имаме толкова много имоти държавни и общински, които не можем да продадем, не ни е до имотите на БАН. Ние искаме работещи институти на БАН и контрол в Парламента. Искаме и отделяне на науката от работа с финансите на Академията. Не може един академик да отговаря и за ремонтите на тоалетните и сградите, даде пример Борисов.
За Цветанов и Танов
Ако слушам всеки какво говори, аз трябва да си сменям непрекъснато да сменям имената на тези, с които работя, каза премиерът, запитан дали след последните събития би сменил вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и ръководителя на агенция "Митници" Ваньо Танов. Едно е да си опозиция и можеш да кажеш всичко, а когато си в държавна институция вече я представляваш и трябва да мислиш какво говориш. Жълт картон на никого не съм дал, не бива да се дават квалификации когато си на държавен пост, каза Борисов, отговаряйки на въпрос дали думите му означават жълт картон за някой от екипа му. /АКТУАЛНО.ком

Пренебрегнатият демографския колапс. Визията на Борисов била като виц!
ВМРО атакува премиера за изказванията му около проблема с намаляващото население в страната
ВМРО атакува остро изказванията на министър-председателя Бойко Борисов за "оцеляването на нацията".
От партията изтъкват в писмо до редакцията ни, че думите на премиера будят недоумение. За последните 20 години българската нация загуби 2 милиона души
"Лековатите аргументи за това, как образовани българи се връщали у нас заради някакви чуждестранни фирми, издават държавническо нехайство. А обясненията на Борисов, че хората се връщали в малките населени места, защото било спокойно, граничат с виц. Ако министър-председателят е имал предвид населени места като Банкя, разбираме го. Но предлагаме на Бойко Борисов да посети, например, село Банкя, Трънско, където живеят 6 души, за да се запознае със състоянието на българските села" заявяват от ВМРО.
Според тях е недопустимо българският министър-председател да се отнася толкова "пренебрежително към демографския колапс, към съдбата на селските райони, към „качеството на материала” у нас".
За последните 20 години българската нация загуби 2 милиона души. С тези темпове от по милион на десетилетие не е трудно да се пресметне кога народът ни ще престане да съществува въобще.
"Преди да се говори, трябва поне малко да се прочете. Защото проблем има и той не е в прогнозите, а в реалното задъхване на икономиката и загубата на качествена работна ръка. Ето защо България няма време. Ако започне провеждане на реална демографска политика, черните прогнози може и да не се сбъднат. Само със заклинания от типа как нацията имала съпротивителни сили няма да стане", допълват от партията.
Припомняме, че вчера премиерът изтъкна, че българите имат здраво чувство за съхранение и оцеляване.
Борисов заяви това в отговор на въпрос как ще коментира доклад, според който българите след 40 години ще са 3,5 милиона. /АКТУАЛНО.ком

Професор: Българите изживяват цивилизационен колапс
България е оцеляла 1400 години, сега България е окупирана от глупостта и комплексарщината на собствения си политически момент, смята Каракачанов
Едно време минавайки през строителни войски, ромите се учеха на занаят, на професия, децата им ходеха на училище
Една от най-големите заблуди е, че България изживява някаква криза след комунизма. Българската нация изживява цивилизационен колапс, тотална икономическа разруха и масово бягане на българите от отечеството, което тотално промени структурата на българското общество. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” по бТВ проф. Трендафил Митев.
На базата на изчисления смятаме, че до 2030-40 година в България ще живеят 5 милиона и 300 хиляди души, от които 3 милиона българи, 2 милиона български граждани от ромски произход и милион и половина българи мюсюлмани, заяви още проф. Митев. Циганският проблем трябва да бъде решен веднага, защото ще имаме проблеми по-късно.

България е оцеляла 1400 години, сега България е окупирана от глупостта и комплексарщината на собствения си политически момент, смята лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Към 2001 г. децата между 1 и 7 години са по равно българчета и ромчета, 2007 – българчетата, които се раждат са под 50%, а днес положението е още по-трагично, заяви още Каракачанов.
Към момента в Европа 4-5 човека работещи осигуряваме един безработен. В България по-малко от 1 работещ осигуряват един безработен, смята още Каракачанов. Цитирайки данни на ООН, Каракачанов обясни, че след 20-30 години българите ще са застаряващо малцинство. По думите му тогава ще се стигне до социални сблъсъци, тъй като ромите не iа свикнали да работят, а българите ще са възрастни и няма да могат. Т
Едно време минавайки през строителни войски, ромите се учеха на занаят, на професия, децата им ходеха на училище, припомни проф. Митев. Така че въпросът с ромите е решаван вече. В момента глобалните проблеми на нашата нация се пипат от дилетанти и затова не се решават, смята още проф. Митев
Каракачанов припомни думите на Бисмарк: Войната се печели в класната стая. Ние трябва да опитаме да ограмотим този човешки потенциал. Може да се въведе двудетен модел – всяко семейство да получава помощи за две деца. Изключение да се прави за учещи и работещи семейства, смята Каракачанов. Трябва да се възстанови трудовата повинност, която беше един добър инструментариум, за да се обучат малко. /АКТУАЛНО.ком

Няма коментари: