петък, 19 ноември 2010 г.

КАКВИ ДА БЪДАТ ТОАЛЕТНИТЕ?ОТ ЕВОПЕЙСКИ ИЛИ АЗИАТСКИ ТИП!ТЕЗИ ВЪПРОСИ СА И ПРЕД ДЪРЖАВНАТА НИ ПОЛИТИКА, А НА КОЙ ГОСПОД СЕ КЛАНЯМЕ СИ Е ВСЕ ОЩЕ ЗАГАДКA

За любителите на древни загадки
Има една древна загадка, която особено ме привлича. Чела съм по форуми различни тълкувания по нея, но нито един задоволителен за мен отговор не открих. Ще ми е интересно какво мислите вие. Ето я:
„Ключът към живота и смъртта може да се намери навсякъде, но ако не го намериш в своята собствена къща, няма да го намериш никъде. При все това, той е пред очите на всички, никой не може да живее без него, всеки го е използвал. Бедният обикновено притежава повече от него, отколкото богатият; децата играят с него по улиците. Смиреният и необразованият го ценят по-високо, а привилегированият и ученият често го изхвърлят. Когато е изхвърлен, той лежи спящ в недрата на земята. Това е единственото нещо, от което философският камък може да бъде направен и без него нито един благороден метал не може да бъде създаден.“
Е, какво ще кажете? / от http://vira111.wordpress.com

2 000 ученици "клекнаха" за по-чисти тоалетни
2 000 ученици от цялата страна клекнаха символично за по-добри тоалетни в училище и така отбелязаха Световния ден на тоалетната.

Около 150 деца и техните учителки от 95 СОУ „Проф. Иван Шишманов" в столичния квартал Хаджи Димитър също се присъединиха към инициативата.
Повечето от тях се оплакаха, че в училищните тоалетни няма топла вода, сапун и тоалетна хартия. Учениците бяха категорични, че тоалетните имат нужда от цялостен ремонт.
С инициативата, провела се по време на голямото междучасие, децата изпратиха своето послание към политици и административните органи. Много училища се нуждаят от нов начин на управление на санитарните помещения. Според последните проучвания 60% от българските ученици споделят, че за нищо на света не биха използвали училищната тоалетна по предназначение.
Над 100 училища в страната все още имат външни тоалетни.
Просветният министър Сергей Игнатов, който беше поканен на „голямото клякане", не уважи събитието. Инициативата е част от кампанията „Мнение от значение" на Национална мрежа за децата.
Медицински проучвания на Световната тоалетна организация сочат, че лошото състояние на училищните тоалетни крие сериозни рискове за здравето на децата.
Те могат да си изградят вреден навик да не ходят до тоалетна заради лошите условия там. В по-късна възраст това може да доведе до редица болести на отделителната система, сред които и рак на дебелото черво. Това е болест, заради която България държи първо място в ЕС на брой на заболели под 35-годишна възраст.
Учениците от 95-то СОУ гласуваха по нестандартен начин за това дали предпочитат стандартния тип тоалетна чиния или клекало, като пускаха сини листчета в макети на двата вида, изработени от самите тях.
Час преди стартирането на инициативата в училището в Центъра за образование и култура на Американския университет беше откритата третата годишна конференция „Тоilet", която ще продължи през целия ден.
Сред обсъжданите теми ще бъдат „Тоалетните в България - перспективи и възможности за бизнес", „Обществени санитарни помещения", „Тоалетните на работното място и мястото за релакс - тенденции в архитектурата и дизайна", „Предимството на преносимите тоалетни", „Защо темата за тоалетните е все още табу за обществото" и други. / по Нюз.бг

Жена президент? Не и в ерата на ББ...
Бойко Борисов каза, че 99.9% било сигурно, че няма да се кандидатира за президент... Цветан Цветанов каза, че 99.9% не е сто процента...
Последното проучване на „Галъп", според което Кристалина Георгиева рязко се възкачи най-отгоре на престижната таблица с рейтингите на родните политици, възбуди зомбираните от рязане на ленти... хм... анализатори и името на еврокомисарката се завъртя като вероятно за президентската надпревара.
Масло в огъня наля Бойко Борисов, който в непринуден коментар върху социологическото изследване привидя изпразнената чаша на доверие към ГЕРБ като преливаща и добави, че за първи път трима души от една партия са в елитната тройка на най-високите рейтинги.
Кога Кристалина Георгиева е станала член на неговата партия, остана загадка. Ясно е обаче, че припознаването на фаворитката не е безпричинно. Защо го прави?
По-интересното във въпросното изследване от въздигането на Кристалина до първо място е тежкото срутване на рейтинга на Цветан Цветанов - досегашен фаворит на Бойко Борисов за президентския стол. Спадът в доверието му е с 14 на сто за един месец. Това уж не притеснявало премиера, Цветанов такива акции готвел, че престижът му тепърва имал да расте.
Първата, завладяла сърцата на обществото акция, се оказа разбиване на "мафията", която разпространява сканирани копия на учебници по латински. Едва ли подобни геройски начинания ще подпрат рейтинга на министъра.
Всъщност, дори да посегне на санскритската печатна мафия, вътрешният министър няма големи шансове на вота догодина. Например срещу Меглена Кунева. Бившата еврокомисарка също се промъква в челните позиции на социологическите сондажи. Спекулациите за нея обаче се свързват с отсрещния лагер - на НДСВ, Първанов, Доган и БСП.
И макар в момента да е малко зад Цветанов, то при пряк двубой крехката дама има всички козове, за да го победи. Като бивш еврокомисар тя е проверена и няма скрити грехове. Наличният грях - червеният й произход - очевидно не попречи на Барозу, пък и може да се окаже плюс при надцакването за соцгласовете. Кунева е компетентна, ерудирана, с европейско име и маниери.
Цветанов е един от най-успелите сред възпитаниците на ВИФ и феновете на веселинмариновото творчество. Пък и ако се втурне да се бори за президент, останалите ще се втурнат да припомнят бройката на апартаментите, които тъща му била дарила. (Или той на нея, забравих!). Цветанов няма да се провали чак на изборите. Той ги е изгубил отсега.
Както обаче добре знаем, неговият началник има една изключителна слабост - народната любов. Той черпи вдъхновение от нея, за да се справи с ежедневните тегоби на управлението и едва ли е доволен, че Цветанов му срутва имиджа, а с това срутва и идеята, че ГЕРБ вече са спечелили президентските избори.
Борисов, който не може да си позволи такова тъпкане на персоналното му его, спешно се нуждае от по-надеждно звучащ кандидат. Или поне от име, което да се върти, докато той самият реши какво ще прави. Никой по-подходящ от Кристалина Георгиева. Тя е съща Кунева, а в някои отношения и по-симпатична.
Освен признанието й в Брюксел, Георгиева има завидна кариера като икономист. Тя е Спасителката, която изми позора на Румяна Желева. Нейните апартаменти отдавна са преброени. Пък и нали си представяте колко екзотично би било за ориенталската част от европейска България да види на ринга две дами една срещу друга.
Вероятно Борисов ще си поиграе известно време с тази мисъл. (Стига самата Кристалина Георгиева да му позволи.) Вероятно няма да отрече подобна идея и ще даде крила на въображението. Вероятно ще каже, че е рано да се каже, че друго му тежи в момента на плещите.
Все пак президентството, по думите му, е вид санаториум, а той има още толкова магистрали да построи. И накрая, когато удари часът, когато се окаже, че само с магистрали не става, когато споменът за провалите на тройната коалиция напълно избледнеят и точно преди така скъпата му народна любов да изстине, Борисов ще въздъхне театрално-уморено и ще спечели изборите.
Като мач. Още в първото полувреме. На куц крак. Под окуражителните викове на таксиметровите шофьори. Той все още (уви!) е единственият, който може да го направи. И ако изходът на съревнованието между Кунева и Георгиева е неизвестен (може би балотаж), то, за да спечели срещу Бате противникът му трябва да докара Силвестър Сталоун на ринга. В ролята на Роки.
По-разумно е да отложим мечтанията за жена-президент. Поне не в ерата на ББ. / по Нюз.бг

Като мач...
...Борисов ще въздъхне театрално-уморено и ще спечели изборите.
Като мач. Още в първото полувреме. На куц крак. Под окуражителните викове на таксиметровите шофьори. Той все още (уви!) е единственият, който може да го направи.
И ако изходът на съревнованието между Кунева и Георгиева е неизвестен (може би балотаж), то, за да спечели срещу Бате противникът му трябва да докара Силвестър Сталоун на ринга. В ролята на Роки. / по Нюз.бг

Свещена простота...*
Г-н Дянков, може ли да съберете данъчната декларация на един-едничък лист...
По информация от правителствената пресслужба вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е предложил нов революционен вид на данъчните декларации за 2011 г., като се набляга на простотата.
Същата ще съдържа само в три реда:
Ред 1. Колко сте спечелили миналата година?
Ред 2. Колко са Ви останали?
Ред 3. Внесете ни сумата посочена в ред 2.
Революционната идея на Дянков за декларации 2011 е много смислена. Първо, икономична е, от гледна точка на хартията - събира се на един лист. Така че в известна степен е и зелена революция. Сегашната данъчна декларация си е бая тесте.
Второ, от икономическа гледна точка е в десятката като антикризисна програма. Всички са заинтересовани да изхарчат всичко, от това скача яко потреблението, оттам - производството и разкриването на работни места.
Единственият й недостатък е, че хората в България ще станат още по-дебели...
Но и това също значи потребление - фитнес зали, биохрани, спа-процедури, липосукции, нови дрехи, нови клинични пътеки. Изобщо тлъстините на едни е бизнес за други.
Така че да подкрепим правителството в тези му усилия...
*За хора с чувство за хумор... / по Нюз.бг

ПРО и Афганистан във фокуса на НАТО
Започва двудневната среща на съюзниците от НАТО, провеждаща се в Лисабон.
Участие в нея ще вземат над 40 държавни и правителствени ръководители - от страните членки на Алианса и от държави, изпратили свои военни мисии в Афганистан.
България ще бъде представена от президента Георги Първанов. В състава на делегацията са още министърът на външните работи Николай Младенов, министърът на отбраната Аню Ангелов, постоянният представител на България в НАТО Тодор Чуров и началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов.
Няколко са основните теми на разговорите - новата стратегическа концепция на НАТО и противоракетната отбрана на Алианса. Представителите на страните в НАТО ще трябва вземат решения и колко време коалицията ще остане в Афганистан.
Очаква се лидерите на НАТО да поканят Русия да проучи възможностите за свързване на собствената си система за противоракетна отбрана с тази на НАТО, за да докажат, че системата на алианса не е насочена срещу нея.
БНР посочва, че президентът Абдуллах Гюл, външният министър Ахмед Давутоглу и министърът на отбраната Вежди Гьонюл ще представят Турция на Срещата на върха на НАТО в Лисабон. В изявление на турското външно министерство се изтъква, че на форума се очаква да бъдат обсъдени и взети важни решения по приоритетните за Алианса въпроси.
Турция е ключова страна, в които се предлага да бъде разположена новата противоракетна система. Анкара обаче настоява да не се упоменават страните, срещу които евентуално ще е насочена.
На първо място това е съседен Иран, с който Турция развива много добри отношения. А също и другите й съседи в Близкия изток. Припомняме, преди няколко дни премиерът Ердоган заяви, че Турция ще настоява ПРО да защитава цялата й територия, а не само зоните, разположени в близост до Иран.
Също преди дни стана ясно, че България иска противоракетният щит да покрива цялата територия на страната. / по Нюз.бг

Космическият боклук: рискована игра
В името на това да се избегнат рисковани сблъсъци в Космоса, а оттам и повече боклук, САЩ и останалите космически държави ще трябва да си "споделят" данни, включително и за космическия климат
Когато в ранните часове на 10 февруари 2009 г. американски комуникационен сателит, наречен Iridium 33, се блъсна в руски военен сателит на 800 км над повърхността на Земята, експертите нарекоха това "безпрецедентно събитие". По-доброто е "неизбежен инцидент, който рано или късно щеше да се случи".
Космосът вече не е самотно място. Жизненоважни орбити близо и далеч от Земята са покрити от твърде опасен саван от отломки и нефункциониращи сателити. Като допълнение към хилядите големи частици, НАСА смятат, че има поне половин милион обекти с размери между 1 см и 10 см, които обикалят около Земята.
Опасност от повече космически шрапнели
Дори толкова малки обекти могат при удар на орбитална скорост да повредят сателит. А броят им нараства, така че расте и вероятността за нови бъдещи сблъсъци - и появата на дори още повече "космически шрапнели". Порочният кръг, който се получава, заплашва не само многомилиардната сателитна индустрия, но и безопасността на пилотираните мисии в Космоса.
"Задръстването на ниските околоземни орбити е много сериозен проблем," казва проф. Мартин Барстоу от университета в Лайчестър. "Количествата отломки само ще се увеличават, ако не успеем да спрем натрупването им, осигурявайки по-добра защита на сателитите или изчиствайки отломките", обяснява той.
Пенсионираните спътници още обикалят
Руският спътник Cosmos 2251 обикаля безцелно около Земята от 14 години, след само две години на активна употреба след изстрелването му през 1993-а. В края на полезния му живот не е бил предвиден план той да бъде изместен извън опасната зона, така че да не може да нанася щети.
За щастие сблъсъкът на Cosmos и Iridium може да бъде възприеман и като събитието, което катализира фундаментална промяна в отношението към космическата безопасност: има признаци, че поне американското правителство е приело, че нещата не могат да продължават постарому.
Основен повод за притеснение са две жизненоважни области. Първо, зоната между 300 и 1600 км от повърхността на земята, известна като "ниска околоземна орбита", използвана от космическия телескоп "Хабъл", Международната космическа станция и космическите совалки, които я зареждат.
Близостта до Земята прави ремонтните мисии относително лесни - но за да преодолеят гравитацията, обектите в тази орбита трябва да се движат много бързо (приблизително със 7600 м/сек). Получаващото се в резултат на това триене в края на атмосферата - плюс бомбардирането от отломки - в крайна сметка води до повреда на устройствата.
И частиците прах могат да бъдат опасни
Изследвайки "Хабъл", по думите на Барстоу, "може лесно да се види колко сериозни щети са нанесли малки обекти. Дори частици прах, движещи се с много висока скорост, могат да попаднат в сателит и да го свалят, ако уцелят неподходяща част."
Заради скоростта, с която тези сателити се движат, е трудно от тях да се предават комуникационни сигнали, или те да бъдат използвани за наблюдение на конкретни събития - като климатични промени. Там се намесват геостационарните сателити.
След като бъдат изстреляни в орбита, на приблизително 35 000 км от планетата, тези космически обекти се движат в перфектен синхрон със Земята, на практика оставайки на фиксирано място в небето. Това им позволява да следят определена област, или да бъдат използвани като междинна станция за телефонни разговори, радиосигнали и прехвърляне на електронни данни, които поддържат в движение информационната икономика.
Двата проблема
Има обаче два проблема. Първо, височината на орбитата прави тези сателити практически неподлежащи на ремонт. Второ, нуждата да бъдат разположени достатъчно далеч, за да се избягва вредна радио-интерференция означава, че има ограничен брой достъпни "позиции", което увеличава опасенията за пренаселването на този район.
Има повече от 200 нефункциониращи сателити в геостационарна орбита, а Международната асоциация за повишаване на космическата безопасност (IAASS) предупреждава, че броят им ще се увеличи петкратно до 10 години.
Сериозността на проблема бе призната през юни, с публикуването на Националната политика на САЩ за Космоса - декларация на намерения, изразяваща ангажимент за сътрудничество с други страни за поддъжане на Космоса като безопасна и стабилна среда.
В документа САЩ се ангажират да "се стремят към изследвания и разработка на технологии и техники... за намаляване и премахване на отломките на орбита, за намаляване на рисковете и повишаване на разбирането на настоящата и бъдеща среда от отломки около Земята". Томазо Сгоба, председател на IAASS, описва това като "сериозно развитие". "Най-накрая," казва той, "САЩ осъзнаха, че нещата не могат да продължават по същия начин като преди."
Обменяйте информация, рискът трябва да се управлява
Професор Ричард Краутър от британската Космическа агенция, който е консултант на британския кабинет, е съгласен с тази позиция. "В основата на новата политика," коментира той, "стои позицията на САЩ, че не могат да продължават да използват Космоса в изолация. След скорошния сблъсък на Cosmos и Iridium, те признаха, че за да се управлява нарастващият риск от сблъсъци в Космоса, САЩ е необходимо да споделят повече информация с други космически държави."
Подобно споделяне на "космически ситуационни информационни данни" по думите на д-р Томас Келсо от Центъра за космически стандарти и иновации в Колорадо сериозно би намалило броя на погрешни известявания за опасности, и би позволило някои от сателитите да бъдат отмествани от опасни позиции.
Колко важен е подобен обмен стана ясно м.г., когато спешно предупреждение от САЩ позволи на нигерийски сателит да избегне сблъсък с друг обект. Американската декларация също така се занимава с нарастващото присъствие на търговски оператори - и небходимостта те да направят достъпни данните за орбиталната си флота.
НАСА - по-концентрирана върху научни проекти
Някои експерти, между които е и Барстоу, твърдят, че това отразява намерението на лишената от средства НАСА да се концентрира върху научни проекти, вместо върху търговски дейности, които се смята, че би трябвало да бъдат финансирани от частни корпорации.
Частният сектор, в лицето на Асоциацията за космически данни, въвежда доброволни стъпки за обмен на орбитални данни и избягване на сблъсъци. ООН също са се намесили по въпроса, със сформирането на комитет, оглавяван от д-р Питър Мартинес от университета в Кейптаун, Южна Африка.
Неговата работна група по дълготрайна стабилност на Космоса, чийто доклад ще бъде публикуван през 2014 г., ще разгледа предимствата на споделянето на информация в няколко сфери - включително космическия климат - от рода на внезапни изригвания в слънчевия вятър.
"Не би трябвало да подценяваме това," казва той, "вече са катастрофирали космически кораби в резултат на промени в космическия климат."
И безопасността на хората не е забравена. С подготовката на Virgin на Ричард Брансън да изпраща туристи в космоса - и още 26 фирми по цял свят, подготвящи услуги или превозни средства за развлекателен космически туризъм - експерти като Краутър оказват натиск за нови стандарти на дизайн на космическите "превозни средства", апаратура за излитане - и поведение на пътниците.
В идеалния случай това би било нещо подобно на валидните в момента правила за гражданската авиация, но Краутър казва, че не би "очаквал международни закони да бъдат публикувани в близко бъдеще". Вместо това той смята, че правилата постепенно ще бъдат възприемани - и впоследствие затвърдени в международни споразумения.
Китай по негово мнение също може да се включи в програмата, особено ако се опитва по дипломатически път да компенсира спорна ситуация през 2007 г. Тогава Пекин използва нефункциониращ орбитален сателит като пробна мишена за оръжейна антисателитна система - в резултат на което допълнителни отломки се разлетяха в Космоса.

Парашут за астронавти
Ако отломки се сблъскат с пилотиран космически кораб, резултатите биха могли да бъдат катастрофални.
Обаче англо-италианска фирма разработва парашут за принудително приземяване от Космоса, който може да защити астронавтите от огромната температура, когато навлизат в земната атмосфера със скорост 29 000 км/ч.
Т.нар. Spacecrew Emergency Module ще позволи на астронавтите да напуснат обречения космически кораб, преди той да се възпламени при навлизането в атмосферата. Надуваемото устройство може да се съхранява в раница, след което - с натискане на бутон - да обвие астронавта в устойчив на високи температури силиконов конус, който би го защитил при удара в атмосферата (където освен гравитационния натиск, околният въздух се нажежава до температура от хиляди градуси).
След като човекът в конуса премине безопасно през атмосферата - изправящо косата 30-минутно спускане - устройството би трябвало да се превърне в обикновен парашут, осигурявайки му безопасно кацане на земята. Инженерите на Aero Sekur се надяват такова устройство да бъде пуснато в продажба до 10 години.
Роботи, които се скачват със сателитите
Ако сателит изгуби мощност или предстои да се сблъска с друг обект, има ли нещо, което може да бъде направено, ако комуникацията с него е изгубена? В момента не.
Но учените от немския Аерокосмически център проектират роботи, които биха могли да бъдат изстрелвани и контролирани от Земята, които ще се скачват с повредените сателити, за да ги заредят с гориво, да ги управляват и поправят.
Роботите също така ще могат да изтласкват нефункциониращите кораби на по-далечни "гробищни" орбити.
По-амбициозна версия на проекта има за цел да бъдат конструирани роботи, които да улавят повреждащи се или разпадащи се сателити при падането им в небето от ниска околоземна орбита, след което да ги насочват към океани, за да се избегнат щети и човешки жертви на сушата. / По Нюз.бг

Да бъдеш Сергей Станишев
В новия си филм Сергей Станишев има твърде много реплики
Не е лесно да бъдеш Сергей Станишев. По принцип... пък в наши дни е съвсем трудно.
От една страна, лидерът на БСП редовно е „на работа" в събота и неделя. Все гледа и драпа някъде нещо да каже против правителството - на какъвто и да е форум и по какъвто и да е повод - само и само медиите, които в уикенда са жадни за новини, да го цитират.
Това са ония същите медии, които той днес нарече зависими. От правителството, от кого.
От друга, Станишев нещо работи и през седмицата. Ще кажете, оздравява БСП след като избирателите я изгониха с шут от властта, подготвя я за нов мандат след като правителството на Бойко се провали (както С.С. твърди и очаква да стане). Тц, надали...
Всъщност, и през седмицата той пак прави същото - вре се къде ли не и говори какво ли не, стига да е против Бойко Борисов, правителството, ГЕРБ и тяхното управление.
Днес научихме например, че в изпълнителната власт се виждало раздразнение, когато й се задават неудобни въпроси от журналисти. Сякаш когато той беше премиер, журналистите можеха да питат когато каквото си искат или получаваха отговор на въпросите си.
Сергей ни обясни и какво било демокрация. И свобода на медиите.
Но да не се объркате нещо - това, че всеки ден се раждал нов виц за Бойко Борисов, не е знак за демокрация, а за липса на свобода на словото. Пълзящ преврат.
То е ясно, че в стремежа си да очерни управляващите на всяка цена, лидерът на БСП носи вода от девет кладенеца. Това е новият филм, в който С.С. участва вече повече от година - откак загуби изборите.
Ясно е също, че в някои от кладенците вода има. Има много неща, за които правителството може - и трябва - да бъде критикувано.
Обаче важното е в случая, че Станишев е човекът, който като бивш министър-председател има най-малко основание да се обажда.
Просто е безпринципно.
Или трябва да припомняме той какви ги вършеше докато беше премиер?...
А сега го играе опозиционер. Това - човекът, който като управляващ нарече опозицията „палячовци".
Същите тези „палячовци" от Синята коалиция и сега - за разлика от Станишев - макар да подкрепят правителството, са истинската и градивна опозиция на това управление.
А Станишев... Станишев по-добре да мълчи./ по НЮЗ.бг

БУТАТ ЯХТЕНОТО ПРИСТАНИЩЕ НА БАНЕВИ ДО 15 ДЕКЕМВРИ
Яхтеното пристанище в курорта „Русалка”, собственост на Николай и Евгения Баневи, ще бъде съборено до 15 декември.
То е било построено без никакви разрешения, заяви пред bTV Галин Баев от РДНСК – Варна.
Хотел „Рамона” в Златни пясъци също ще бъде съборен най-късно до 15 декември, каза той. В момента се търси изпълнител на обществената поръчка. Той е спрян от експлоатация. По думите му останалите хотели в района са узаконени. / по Блиц.бг

ХЕЛЗИНКСКИЯТ КОМИТЕТ ПРАТИ ЕМИСАР ДА СПРЕ СЪБАРЯНЕТО НА РОМСКИ ЖИЛИЩА
Сигнал от бдителни комшии, че посред нощ благоевградският бизнесмен Антон Ангелов-Тони Джамбаза събаря вътрешни стени в апартамента си, с което заплашва да срути цялата кооперация, изстреля отряд проверяващи от община Благоевград на адрес “Христо Ценин” -2, зад комплекс “Кончето”. След като през деня общинарите от отдел “Архитектурно-строителен контрол” не успяха да открият никого на адреса в жилищното блокче, наложи се след работно време да проверяват сигнала, който се оказа фалшив.
В жилището не е правен ремонт от 12 години, всички стени са си на мястото, а във въпросната вечер двама от живеещите в кооперацията цепили дърва на терасите си и оттам се чул шумът, е официалната констатация на проверяващите, пише "Струма".
Посещението все пак имало ефект, защото е установена масивна пристройка с покрив и без прозорци, залепена за фасадата под прозореца на Джамбаза. Тепърва в отдела ще проверяват имал ли е бизнесменът, който стопанисва кафенетата “Плаза” и “Кристал”, разрешително за пристройката, както и да пробие фасадната стена на блока, за да направи там стълбище и врата към мазето, където доскоро се помещавал фризьорският салон на негова роднина.
Междувременно Хелзинкският комитет прати емисар в Петрич да спре бутането на 35-те незаконни цигански къщи, отбелязва изданието.
Без резултат приключиха разговорите между заместник-кмета на Петрич Христо Георгиев и представителя на Българския хелзинкски комитет Христо Христов по повод на предстоящото събаряне на незаконните цигански постройки под гробищния парк. Христов пристигна, за да се запознае със ситуацията около предстоящото събаряне и бъдещето на хората, които ще останат без дом.
След срещата Христо Георгиев коментира:
Темата бе предстоящото събаряне на няколко бараки в района под гробищния парк. Не можем да удовлетворим искането на Хелзинкския комитет, който се занимава със защита правата на човека. Той поиска общината да предостави общински жилища на хората, които ще останат без покрив. Ние нямаме свободни жилища. Другото, което поиска, е общината да преотреди терен и да построи блок, в който да се настанят тези хора, но нямаме и такава възможност, защото не разполагаме с пари за изграждането на кооперация.
Ще продължим докрай процедурата за събарянето на незаконните постройки, което ще стане в близките седмици, но изчакваме срещата с националния омбудсман Константин Пенчев в понеделник /22-ри/. До няколко дни трябва да има отговор и от РДНСК - Благоевград, където сме изпратили протоколите за събарянето на масивните постройки, заключи Христо Георгиев.
Общинският съветник от Съюза на комунистите в България, който е представител на ромите - Филип Ангелов, заяви, че общината наистина, както и страната, е в тежко финансово положение и няма средства за изграждане на общински жилища, където да бъдат настанени тези хора. Около 35 общо са сградите, които предстои да бъдат съборени, от тях 21 са масивни, 14 са бараки. Поискахме общината да отложи временно събарянето, тъй като идва зима. През това време хората, които са ги изградили незаконно, сами да си ги съборят, а ако не сторят това, да се премине към събаряне по подобие на това в Несебър, обясни Ангелов. / по Блиц.бг

В НЕСЕБЪР ПРОДЪЛЖАВАТ ДА РУТЯТ, ОБСТАНОВКАТА Е СПОКОЙНА
От сутринта е подновена акцията на ДНСК за събаряне на незаконните надстройки в старинната част на Несебър. Полицаите отцепиха улицата още по тъмно, за да се осуети нов опит за блокиране на пътя.
Административният съд в Бургас не е удовлетворил жалбата за отлагане на събарянето до края на зимата.
Петима от собствениците решиха сами да бутнат незаконните надстройки над къщите си и извикаха бригади от работници. Само един отказва да го направи доброволно.
Обстановката в курортния град е спокойна. / по Блиц.бг

Новият френски посланик с първа публична изява у нас
Посланик Филип Отие открива днес изложба от скулптури на Дега в археологическия музей на Варна. 74 малки пластики са аранжирани край морето след феноменалния успех на колекцията в София. Варненци могат да видят скулптурите на Дега срещу билет от 5 лв. за възрастни и 2 лв. за деца.
Дега излага приживе само "Малката 14-годишна балерина" на Шестия салон на импресионистите в Париж. Творбата предизвиква скандал заради неелегантната поза на момиченцето и поличката и панделката от плат. /по 24часа.бг

С полиция ловят кой краде парно
Полиция ще хваща крадците на парно, заяви вчера Валентин Николов, депутат от ГЕРБ. Предложението е кражбата на топлинна енергия да стане престъпление, което ще се внесе с промените в Закона за енергетиката.
Сега и да се установи, че някой краде парно, нищо не може да се направи, твърди Николов. Той припомни, че има уреди, които дистанционно регистрират, че радиаторът грее, а е обявен за изключен, и въз основа на това може да има разследване.
НЕК ще стане мегакомпания, в нея ще се влеят АЕЦ "Козлодуй", "Марица-изток 2", държавният дял от "Марица-изток 3", мини "Марица-изток", каза още Николов. Било парадоксално АЕЦ "Козлодуй" и НЕК да се конкурират с продажбите на ток в чужбина. НЕК остава в Българския енергиен холдинг, но от нея ще се извади Електроенергийният системен оператор. В БЕХ остават "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".
Вторият вариант е да се създаде втори холдинг с операторите на електрическата и газовата мрежа или те да се управляват от дирекция в министерството на икономиката. / по 24 часа.бг

Всеки тежко болен консултиран онлайн
Спешните центрове в страната могат сравнително лесно да бъдат организирани в информационна мрежа, така че разкарването на тежко болни да престане.
Тази идея лансира шефът на “Пирогов” проф. Димитър Раденовски. Той предлага няколко високотехнологични болници като ВМА и ИСУЛ да са ръководещи, а “Пирогов” да консултира онлайн заплетени случаи от спешните центрове в провинцията и да ги насочва към правилната клиника. Така ще престане порочната практика тежко болни пациенти да се прехвърлят като горещ картоф между лечебните заведения. Създаването на мрежата в страната е по-скоро въпрос на организация, отколкото на голяма инвестиция, убеден е проф. Раденовски. Той ще запознае с идеята здравния министър Стефан Константинов.
Проф. Димитър Раденовски, директор на “Пирогов”: Нов център изследва мъже за безплодие
- Проф. Раденовски, преди дни “Пирогов” празнува 60 г. от създаването си. Остана ли болницата достъпна за всички пациенти? Каква е равносметката ви?
- Преди 3 г. получих тежко наследство - 12 млн. лв. дългове, които бяха ликвидирани за 1 г. Болницата е в стабилно финансово състояние. Направихме 14 хил. кв. м ремонти. Реанимацията ни е една от най-добрите в България. Имаме 17 обновени операционни, ново отделение по хирургия на ръката, нова диализа, монтиран литотриптер (уред за разбиване на камъни в бъбреците - бел. авт.) в урологията, спинална зала в неврохирургията, втора след болница "Иван Рилски", нов скенер и рентгени. Изгражда се нова информационна система с архивиращи устройства. Болницата е наградена за най-иновативни решения.
- Има ли новости в услугите за пациенти във вашата болница?
- В петък откриваме национален център за лечение на рани. Всеки, който има рана, независимо от какъв произход - изгорена, гнойна или от залежаване, може да дойде да се консултира при нашите специалисти или дори да запише по телефона час за домашно посещение. Цените на услугите са предварително изяснени и оповестени, но не влизат в пакета, покриван от здравната осигуровка. Изграждаме високотехнологичен комплекс, но засега ще запазя в тайна естеството на бъдещата му дейност.
От 28 октомври в “Пирогов” пък работи единственият у нас андрологичен център за изследване на сперматозоидите. Той е с протоколи от Кливландската болница. Това е лаборатория, която изследва преживяемостта на сперматозоидите и способността им да оплождат.
Има два вида импотенция - неспособност да се осъществи полов акт, но и друга - при която мъжът не може да създаде поколение, макар че привидно всичко е наред. Хора с такива проблеми могат да получат съвет при нас.
- В кризата пациентите търсят повече големите болници. Усеща ли се наплив при вас?
- Напоследък идват много пациенти, пренасочени от други болници. Оставаме с неприятното усещане, че някой някъде се опитва да се освободи от тежко болните и да ги прати там, където проблемите ще бъдат решени. Нямаме право да не приемаме. Това ни доведе до тежки финансови изпитания, за да балансираме приходи, разходи.
- Дайте пример.
- Един от пациентите ни са го разкарвали през 3-4 болници. Голямо лечебно заведение пък ни прати интубиран пациент - от тяхното спешно отделение в моята шокова зала. В талона пише, че там не могат да се справят. От друга болница докараха болен с разрязана ръка със засегнат голям кръвоносен съд и нерв. За него нямали подходящ специалист. Друг случай - препратиха ми от софийска болница пациент заради това, че е неосигурен. Бил беден, а там такива не лекували, затова хайде към "Пирогов". Как бих могъл да ги върна? Това са нашите пациенти - неосигурени, бедни, не си знаят ЕГН-то, пияни, простреляни.
Има случаи на недоволни пациенти, разбираемо е. Но искам да призова: Не демонизирайте образа на лекаря. Това е опасна тенденция, защото в бъдеще ще е трудно хората да си върнат доверието в медиците и в институциите. А може да се наложи скоро да внасяме не само материали, но и лекари от Китай. Няма да има кой да лекува, защото нашите доктори ще са на работа в Европа или САЩ. Затова трябва да се отнасяме с внимание към тях - да ги квалифицираме, да им даваме добри заплати.
Ние приемаме 45 000 пациенти, оперираме 40 000 от тях. Ако за годината се оплачат 150-200 души, това е процент, който статистически е нормален. Понякога има спорове за това какво трябва да се плати - нормално е.
- Имате предвид консумативите, които касата не покрива ли?
- Хората масово не знаят, че имплантите в ортопедичната хирургия не се заплащат от касата. Поемат се от пациента. При някои протези като ставните, касата дава 50%, а другите - пациентът. Болницата е търговско дружество и не може да поема всичко за своя сметка. За спешна помощ ми плащат 20 лв. на пациент. Месечно минават 13-15 хил. Когато дойде тежък случай, трябва да му направим определени изследвания, да се консултираме с трима специалисти. Оказва се, че "Пирогов" често дава за един пациент ресурс, равен на 90-100 лв. Нашата болница дотира държавата с около 5 млн. лв. годишно. Как да излиза сметката тогава?
- Какво й липсва на спешната помощ?
- Стройна организация. За да има реформа, буферът спешна медицина трябва да бъде уреден. Поканили сме здравния министър Стефан Константинов, за да дискутираме тази тема. Предлагаме стандарт - пирамидална структура, съобразена със социалните и демографските особености на страната. На върха на пирамидата стои структура, която контролира целия процес и взема решения. След това има 6-7 структуроопределящи болници, които имат силни спешни звена. Под тях се намират 25-30 болници от типа на областните, в които също има спешни отделения. Останалите филиали са разпределени по райони.
Към тази организация трябва да заработи мощна информационна система, която да обхване целия процес. Пациентът отива със своя проблем в даден филиал, а лекарят там преценява дали разполага с 30 мин, за да го закара до близкия спешен център за инвазивната процедура например. Докторът изпраща по интернет запитване до експерт от по-високото ниво. Той връща консултацията и според указанията се решава къде да бъде изпратен болният - в районната болница, в по-далечния спешен център или направо в "Пирогов", където да обработят съчетаната или комбинираната травма.
- Кои болници могат да са на върха на пирамидата?
- ВМА, ИСУЛ и “Пирогов”. Но трябва да се определи коя ще е болницата, която да се занимава само с организирането на спешната помощ. Военна е ведомствена, ИСУЛ е университетска, остава болницата на министъра на здравеопазването - това е “Пирогов”. Това са неговата реанимация, това се неговите операционни, това е онази мощна структура, която може да се справи с подобна тежка задача. Ние не само можем да осъществяваме методично ръководство на всичко, което се прави в останалите лечебни звена, но и да поемем обучението на всички специалисти по спешна медицина. “Пирогов” има достатъчно квалифицирани и хабилитирани специалисти.
- Колко пари ще ви трябват?
- От нашите отчети се вижда, че работим нормално с 60 млн. лв. годишен бюджет. Това включва добри заплати за лекарите, обгрижване на целия контингент пациенти, които идват. В сумата влизат и 5-6 млн. лв. за неосигурени, които остават за сметка на “Пирогов”.
- Как работите с делегиран бюджет?
- При разпределянето на делегираните бюджети малки болници се мерят с медицински колос като "Пирогов". Но нека първо свършат работата. Има болници, които могат да поемат 7-8% от спешната помощ. Направят ли се спешни кабинети, те ще играят ролята на диспечерски пунктове. Както е сега в момента - всичките градски болници имат спешни кабинети, но вместо да свършат работата, държат пациента до 14 часа, а в 14,30 той цъфва в нашия спешен кабинет.
Обикновено се оказва, че трябва спешна операция. Какво да направя аз? Да го изпратя другаде ли? “Пирогов” си остава болницата на народа. Работим с оборот - ниски цени, много пациенти. Сега парите се разпределят некомпетентно. Работим нормално с 5 млн. лв. месечно, но идва някой и казва - ще се оправяте с 2 млн. при 800 легла. А друга болница има 100 легла, но на нея й дават 2,5 млн. Така повече не може.
- Ще кандидатствате ли за пари от еврофондовете? Очаква се да влязат доста средства...
- Не вярвам, че ще се усвоят. Няма капацитет кой да направи програмите. Създава се порочен кръг. Казват: Ще ви дадем средства, но трябва да си направите проект, а той струва 50-60 хил. лв. Ако го нямате, не можете да кандидатствате.
Или пък дават 50%, а другите 50% трябва да си ги осигурим сами. Условията са непосилни. Надеждата ни е в новия министър Константинов, заедно да намерим други начини за финансиране. Държавата не е толкова бедна. Трябва да се извадят парите, които се плащат под масата за здраве, и оттам ще дойде ресурс. Има и други резерви, които могат да се използват.
- Ще ви засегне ли ограничението на парите за избор на екип?
- Не мисля. При 24 000 операции в “Пирогов” за първото полугодие имаме само 700 избора на екип. / по 24 часа.бг

В. Танов: Р. Петков и Галеви договаряли на срещата наркопазара между групировките
Според Цветан Цветанов липсват доказателства, защото СРС от срещата са били унищожени веднага след нея
Срещата между Румен Петков и братя Галеви не е била за предаване на важна информация, а за преразпределяне на територии - да не си пречат страните и да не воюват, за да не попаднат по този начин в полезрението на службите.
Това заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ ген. Ваньо Танов, директор на Агенция "Митници" и бивш директор на ГДБОП.
Според него тази среща е била за
договаряне с посредничеството на Алексей Петров
по отношение на движението на наркотични средства.
Тази договорка, по думите на бившия директор на ГДБОП, касаела Златко Баретата и Галеви да не си пречат взаимно - едните да изнасят синтетиката, а другите да връщат хероина в България и това да става на бартер, да няма движение на парични потоци,
за да не могат да бъдат разкрити.
Неслучайно Румен Петков е описван като демон, изнесеното от ген. Танов не е никаква изненада за мен, заяви по БНТ вътрешният министър Цветан Цветанов (вж. пълната стенограма).
Вътрешният министър се
въздържа обаче да включи Румен Петков в т.нар. "Октопод":

Цветанов заяви, че причината да не се разследва тази среща е в липсата на доказателства, защото СРС от нея са били унищожени веднага след това.
"Всичко в 20-годишния преход винаги, когато се говори истината от някой и има смелостта да го каже, веднага след това започва да бъде обвиняван в клевета или в нещо подобно", посочи министърът.
Вътрешният министър отбеляза, че той и премиера Бойко Борисов са създали един нов политически проект - ГЕРБ, който има политическата воля да се справи с проблемите, натрупани през последните 20 години. / по Вести.бг

Забраняват паркирането в част от центъра заради протеста на лекарите
Заради националния протест на лекарите и здравните работници се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства в част от централната част на столицата.
От 10.00 ч. до приключване на мероприятието с изключение на автобусите, микробусите и леките автомобили, превозващи участниците в митинга, се забранява паркирането и престоят на паркинга на пл. "Св. Александър Невски". От 10.00 до 16.00 ч. забраната ще важи и за пл. "Народно събрание" между ул. "Цар Шишман" и бул. "Цар Освободител".
От 13.00 до 16.00 ч. се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по бул. "Цар Освободител" между ул. "Г.С. Раковски" и бул. "Васил Левски"; по ул. "Цар Шишман" между ул. "Аксаков" и пл. "Народно събрание"; по ул. "15-ти ноември" между ул. "Оборище" и бул. "Цар Освободител".
От 11.00 ч. ще започне изграждането на сцена от северната страна на паметника "Цар Освободител" на пл. "Народно събрание", извън зоната за сигурност на Народното събрание, без да се пречи на автомобилното движение. Митингът, организиран от Българския лекарски съюз, ще се проведе от 13.00 часа до 16.00 ч. на пл. "Народно събрание", извън зоната за сигурност на Народно събрание. / по ДАРИК.бг

Лекарите искат край на експериментите със здравето
Българският лекарски съюз организира национален протестен митинг под надслов "Стига експерименти със здравето на хората!".
Представители на медицинската общност ще се съберат на площад "Народно събрание" между 13.00 и 15.00 ч.
От лекарския съюз продължават да настояват за въвеждане на взаимен контрол между здравната каса и съсловните организации при разходването на средствата за здравеопазване и за участие в договарянето на цените и обемите на медицинските услуги.
Според председателя на съсловната организация д-р Цветан Райчинов протестът е насочен към пациентите и има за цел да покаже на обществото, че българското здравеопазване има редица нерешени проблеми. Първият от тях е, че парите за здраве се разпределят от НЗОК по несправедлив и непрозрачен начин.
Ден преди националния протест на лекарите и здравните работници, д-р Райчинов предложи НЗОК да бъде закрита и да се премине към модела на бюджетното финансиране, който действа и в момента чрез едностранното разпределяне на парите за здраве от страна на държавата. / по ДАРИК.бг

Цветан Райчинов: Далаверите не са при лекарите, а в здравната каса
Искаме парите за здраве да бъдат разпределяни публично и прозрачно. Далаверите не са при лекарите, те са в касата, заяви на митинг на лекарите в Пазарджик председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов. Според него, поредният парадокс е случилото се с пазарджишките джипита, които бяха санкционирани от касата да връщат пари заради превишени регулаторни стандарти.
Абсурд е да лекуваш добре и да бъдеш санкциониран за това, обяви председателят на регионалната структура на БЛС в Пазарджик д-р Васил Попов.
Лекарите в Пазарджик се присъединиха към исканията на колегите си в цялата страна и заявиха, че настояват да бъдат оповестени ясни регламенти, които да гарантират достъпа на гражданите до качествено медицинско обслужване. Те поискаха държавата да поеме лечението на неосигурениите пациенти.
Медиците се обявиха още за възстановяване прозрачността в управлението на касата и разпределянето на средствата. Те ще настояват Националният рамков договор да се подписва за срок от една година, без възможност НЗОК да го променя и бюджетът на касата да бъде само за здраве.
Митингът събра в Пазарджик около 100 лекари от целия регион. Той се проведе под надслов „Финансирането на здравната система в България е опасно за вашето здраве". Организатор на протеста бе Регионалната колегия на съюза, съвместно с Обществен съвет за здраве, КНСБ, КТ "Подкрепа" и Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи. / по ДАРИК.бг

Над 150 лекари от Пазарджик подкрепят колегите си на протеста
Над 150 представители на медицинската общност от пазарджишки регион ще участват в националния митинг-протест на лекарите в столицата, заяви за Дарик председателят на регионалната структура на Българския лекарски съюз д-р Васил Попов.
Очаква се на протеста, който започва в 13 часа пред Народното събрание, да се включат представители на лекарската колегия от почти всички области.
Лекарите в Пазарджик се присъединиха към исканията на колегите си в цялата страна и заявиха, че настояват да бъдат оповестени ясни регламенти, които да гарантират достъпа на гражданите до качествено медицинско обслужване. Те поискаха държавата да поеме лечението на неосигурениите пациенти.
Медиците се обявиха още за възстановяване прозрачността в управлението на касата и разпределянето на средствата. Те ще настояват Националният рамков договор да се подписва за срок от една година, без възможност НЗОК да го променя и бюджетът на касата да бъде само за здраве. / по ДАРИК.бг

Шефката на НЗОК: Парите не се разпределят "на тъмно"
Шефката на Здравната каса д-р Нели Нешева отхвърли обвиненията на България лекарски съюз, че парите в касата се разпределят "на тъмно". Пред Нова телевизия тя заяви, че трябва да се променят правилата, по които се заплащат и остойностяват медицинските дейности. Тя е категорична, че въпросът не е в парите, а в принципите на разпределяне на средствата. Нешева смята, че предишното ръководство на НЗОК е приело правила без обективни критерии за определяне на делегираните бюджети на болниците. Досега парите са се разпределяли на брой отчетени хоспитализации, установила работната група в НЗОК.
Днес ще се проведе национален протестен митинг на лекарите под надслов "Стига експерименти със здравето на хората!" От Българския лекарски съюз продължават да настояват за въвеждане на взаимен контрол между Здравната каса и съсловните организации при разходването на средствата за здравеопазване и за участие в договарянето на цените и обемите на медицинските услуги. / по НОВИНАР.нет

Лекарите искат затваряне на здравната каса
Шуробаджанащината била водеща при разпределянето на пари
Здравната каса да бъде ликвидирана, тъй като е неработещ инструмент. Това поискаха от Българския лекарски съюз (БЛС). Шефът на съсловната организация Цветан Райчинов предложи на мястото на НЗОК да се назначат около 15 души във финансовото министерство, които да казват как да работят здравните служители. Докторите възроптаха, че финансовият министър Симеон Дянков еднолично определял цените на медицинските услуги. „Това го има само в Северна Корея и Куба. Дянков скоро ще определя цените и на марулята, и на олиото”, заяви шефът на БЛС.
Днес медиците ще излязат на протест пред парламента. Райчинов обясни, че лекарите недоволстват не заради недостатъчното финансиране, а настояват за прозрачност при разпределението на средствата за здравеопазване от НЗОК.
В момента шуробаджанащината била водеща при финансирането на на болничната и доболничната помощ. Според БЛС някои здравни заведения получавали равни или повече средства от предишната година по неясни критерии. Същевременно други получавали под 70% от средствата от 2009 г. Същият принцип се прилагал и по региони. Силно засегнати били градове като Търговище, Разград и Русе. Според зам.-шефа на БЛС Георги Ставракев не е логично такива населени места да получават по-малко средства, защото там преобладава застаряващо население.
Според справка, публикувана на сайта на НЗОК, по-голямо финансиране са получили Александровска болница, „Пирогов” и „Св. Екатерина”. Те са получили между няколкостотин и десетки хиляди лева. Сред облагодетелстваните според Mediapool са и клиниките на тъста на ексминистъра на здравеопазването Божидар Нанев - Темелко Темелков, „Проф. Темелков” и “Визус“ на семейството на депутатката от ГЕРБ Геновева Алексиева.
От БЛС коментираха, че имат неофициална информация, че е имало натиск от страна на управляващите върху националните консултанти при определянето на цените за медицинските услуги. Според лекарите консултантите са били притискани да намалят с 50% цените за изследвания в лабораториите. Това било в защита на корпоративните интереси на големите лаборатории, които искали да унищожат по-малките. Същевременно здравният министър Стефан Константинов призна в ефира на БНР, че има нередности в НЗОК. От ведомството му съобщиха, че в състава на надзорния съвет на касата ще влезе още един представител на касата, като това ще стане за сметка на държавната квота, която ще се намали от 5 на 4 души. / по НОВИНАР.нет

България може да се размине с Шенген през 2011 г.
Традицията да има вицове за властта се възражда
България и Румъния вероятно няма да се присъединят към шенгенското пространство през 2011 г., каквито амбиции има българското правителство. Това съобщи лидерът на социалистите в Европейския парламент Мартин Шулц, който е на посещение в България. Пред БНР той подчерта, че към днешна дата германците и французите не са много склонни да се съгласят с разширяване на шенгенското пространство. На първо място като причина излизат проблемите с имигрантите и особено с ромското малцинство, което има особено значение за Франция. В Германия ситуацията била подобна, но по-скоро свързана с работниците имигранти.
Шанс за присъединяване на страната ни към Шенген в средата на 2011 г. ще има, ако България докаже огромен напредък в борбата с престъпността и съдебната реформа. Лидерът на европейските социалисти все пак уточни, че евродепутатите от групата нямат приета окончателна позиция по въпроса и ще изчакат техническия доклад на Европейската комисия за изпълнението на критериите за членство в Шенген.
Мартин Шулц присъства на конференция на тема "Свободата на медиите и демокрацията под заплаха", организирана от евродепутата Кристиан Вигенин. Във форума участва и лидерът на БСП Сергей Станишев. Той припомни, че преди 1989 г., когато не е имало свобода на словото, хората са реагирали на управляващите с вицове. Тази традиция се възраждала и днес, като почти всеки ден се ражда по един виц за Бойко Борисов. Той изтъкна, че трите основни стълба на демокрацията са свобода на словото, свобода на избора и система за баланс и взаимен контрол между различните власти.
Соцлидерът цитира данни на "Репортери без граници", според които през 2010 г. България е на последно място в Европейския съюз по свобода на медиите. Данните на неправителствената организация показвали, че страната ни е била на 58-о място през 2008 г., а през 2010 г. се е сринала до 70-о място.
Станишев изтъкна, че в момента се наблюдава концентрация на власт в ръцете на една политическа сила и по-точно на един човек. Според него се оказва безпрецедентен натиск върху политическите опоненти. / по НОВИНАР.нет

Човек почина в Съдебната палата в София 19.11.2010 11:15
Не е ясна точната причина за смъртта на мъжа
Мъж почина в сградата на Съдебната палата в София.
Все още не е ясна причината за смъртта на човека, но вероятно той е починал от инфаркт.
Мъжът е на около 40 години. По непотвърдена информация той е служител в СДВР и е носел материали в Секретното деловодство на палатата.
Според служител от охраната на палатата човекът се е качвал по стълбите, когато се е присвил и е паднал.
В момента мястото е отцепено от полицията, има и екип на Спешна помощ. Тялото е покрито./ по ДНЕС.бг

Цачева, поне идвай навреме!
Левият Курумбашев захапа парламентарната шефка
В началото на днешния парламентарен контрол депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев поиска от парламентарната шефка Цецка Цачева да спре да закъснява за работа.
"Моята молба към председателството на Народното събрание е поне веднъж да започнем навреме", помоли депутатът.
Левият Курумбашев даде за пример зам.-председателя на НС Георги Пирински, който явно е "буквален човек".
"Когато му кажат 9,00 часа, той идва в девет. На него не му е удобно да седне на председателската трибуна, докато не дойде председателят", заяви той.
"Някак не е удобно – 150 народни представители са дошли навреме и не е удобно да стоят и да чакат, пък било то и председателя на Народното събрание. Става дума за елементарно себеуважение и уважение към народните представители", заяви Курумбашев.
Цечева веднага му отвърна: "Вие сте точен, коректен и ще се поправя".
След това депутатите започнаха парламентарния контрол с въпроси към министри. / по ДНЕС.бг
КОМЕНТАРИТЕ СА ПО Д ВСЯКАКВА КРИТИКА НА “ДРУГАРИТЕ”. ЕЙ, ЗЛОБАТА Е ГОЛЯМА РАБОТА – ЩО НЕ СИ ГЛЕДАТ В ТЕХНИТЕ ПАНИЦИ КОМЕНТИРАЛИТЕ (б.м.): http://bg.time.mk/read/0ecff6fbe8/9cac8a0a77/index.html


Министрите ще се молят в параклис на "Дондуков" 1
Министрите, които искат да прокарат важно решение през правителството, скоро ще могат да запалят една свещ и да се помолят на св. Иван Рилски преди заседание в параклис, който ще бъде в сградата на Министерския съвет, съобщава в. "Труд".
Светият синод е уважил молбата на премиера Бойко Борисов да благослови изграждането на параклиса. Решението на архиереите е публикувано в официалния сайт на църквата.
Идеята е на премиерския съветник Светослав Спасов. Молитвената зала ще носи името на покровителя на България свети Иван Рилски и ще е в непосредствена близост до Гранитната зала.
Помещението, където ще бъде построен параклисът, в момента е склад. Идеята е в него да има олтар и да бъде изографисан само с български светци.
Софийската митрополия, която се оглавява от патриарх Максим, ще е консултант по изграждането. / по ДНЕС.бг

Жестоко: Мъчат зайчета пред студенти
От МУ в Пловдив изпратиха сигнал за нехуманно отношение
Жестоки изтезания се правят редовно в Медицинския университет в Пловдив. За това алармираха студенти от висшето учебно заведение. Те са изпратили сигнал до Министерството на земеделието и храните, Националната ветеринарномедицинска служба и различни неправителствени организации заради нехуманното отношение към животните.
В сигнала студентите описват как четирите лапи на зайчетата се връзват в средата на стаята, а за врата им се закачат датчици, които отчитат пулса и други жизнени показатели. После задните лапи на зайчето се удрят с чук за пържоли, за да се измери нивото на болка и шок у животното. По преценка на преподавателя може да се направи и десекция на заека, твърдят студентите.
Опитите се правели в катедрите „Патофизиология” и „Физиология”, където се обучават бъдещите медици.
От ръководството на Медицинския университет не отрекоха пред Dnes.bg за опитите, но уточниха, че те се правят със специално отглеждани за целта животни. Оттам поясниха, че се правят и опити с лабораторни мишки.
„Ако студентите не искат да гледат подобни опити, не е трябвало да записват при нас”, заявяват от ръководството на университета.
Студенти, пожелали анонимност, разкриха пред Dnes.bq, че преди години са правени опити дори с кучета и котки, но това било забранено, защото подобни експерименти с такива животни вече се считат за нехуманни.
„Сега в часовете се правят опити със зайци, жаби и мишки, ако ги няма, трудно ще можем да изучим учебния материал”, смятат възпитаници на Медицинския университет, които не са подкрепили сигнала на колегите си до различните институции. / по ДНЕС.бг

ГЕРБ и ДПС се скараха заради назначения на училищни директори
Взаимни обвинения в нарушаване на законите и добрия тон между местната и централната власт си размениха днес представители на ГЕРБ и ДПС по време на парламентарния контрол. Повод за това стана отстранена от регионалния инспекторат по образование в Кърджали директорка на училище в Джебел.
Местната власт в Кърджали политизира българското образование, обяви в специална декларация парламентарната група на ГЕРБ. Документът беше прочетена от трибуната на НС от депутата Цвета Караянчева.
Повод за декларацията стана тъкмо смяната на директора на СОУ "Христо Ботев" в Джебел Незиха Хасан, след като към новия директор били отправени физически заплахи, а учениците били насърчавани да протестират, обяви Караянчева.
В декларацията се посочва, че общинските кметове са поискали да бъде освободен началникът на Регионалния инспекторат по образованието, като в противен случай планират да бъде прекъснат диалогът между общините и държавата в лицето на областния управител. Караянчева заяви, че две поредни заседания на Областния съвет за развитие не са се състояли, тъй като в тях не са участвали представителите на общините и общинските съвети в област Кърджали. В резултат на това не е била съгласувана и стратегията за развитие на социалните услуги в областта за 2010-2015 г.
Това ще лиши общините от възможността да усвоят средства по социални проекти, финансирани от ЕС, смятат от ГЕРБ. Според представителите на управляващите недоумение буди фактът, че един директорски пост - било то на роднина на народен представител, може да се използва като разменна монета в диалога с държавната администрация и като аргумент за възпрепятстване на нейната работа.
Народният представител от ДПС Лютви Местан определи декларацията като политически цинизъм. Според него тя е опит отговорността за безобразията в системата на средното образование да се прехвърли от болната към здравата глава.
Министърът на образованието Сергей Игнатов пък обясни, че Незиха Хасан, на която не е продължен тримесечният договор за директор на училището, ще изпълнява длъжността "помощник-директор" там. Уточнението му дойде в отговор на въпрос на депутата от ДПС Лютви Местан.
Местан постави въпрос за прекратяването на договори на директори на училища, заели длъжността след спечелен конкурс. Според Местан одобрените кандидати преднамерено се назначават със срочен договор за три месеца и след неговото изтичане, "подходящите" остават на работа, а тези, които "отказват да слушкат", са уволнявани. Такъв е случаят не само с Незиха Хасан, но и с директора от с. Мишевско, с.Мост. Има такива случаи и в Крумовград, заяви още Местан. Според него тази практика партизира назначенията в системата на средното образование. Точно тази порочна практика събуди реакцията и на местната власт, и на засегнатите учители и ученици, обяви Местан.
Игнатов отговори, че през юни 2010 г. са организирани конкурси за директори на общински училища, при които са спазени всички процедурни изисквания. Незиха Хасан е приела срочния договор, а прекратяването му след този срок е напълно законосъобразно, уточни министърът. / по ДНЕВНИК.бг

Съдът в Бургас отхвърли жалбата от Несебър срещу събарянето на незаконни обекти
Бургаският административен съд отхвърли колективната жалба на жители на Несебър против действията на ДНСК, съобщиха от съда.
С решения от 18 ноември състав на Бургаския административен съд е отхвърлил жалбите на Мария Ляхович, Николай Янакиев, Георги Стамков, Александър Стоянов, Георги Кутев, Анастас Куфетов, Радка Куфетова и Симеон Христов, жители на град Несебър, против актове на органа по изпълнението по възлагане и разпореждане за принудително изпълнение на заповеди на заместник-началника на ДНСК.
Съдът оставя без уважение искането за спиране на изпълнението на действията на органа по изпълнението до разрешаване на спора по същество. Прекратителните определения на съда могат да бъдат обжалвани с частна жалба пред тричленен състав на Върховния административен съд в срок от седем дни от уведомяване на засегнатите.
Жалбата беше внесена в съда на 16 ноември, след като ден по-рано РДНСК започна акция по премахване на незаконно надстроени етажи и покриви на шест къщи, както и два магазина в стария Несебър, за които са минали всички възможни съдебни процедури. Акцията беше посрещната с блокада, живи вериги и целодневни демонстрации от жителите на града.
Въпреки обжалването собствениците на няколко от сградите вчера започнаха доброволно да премахват незаконните пристройки, след като местната управа ги уверила, че било по-добре те сами да го направят, за да не пострадат целите им къщи при принудително събаряне. / по ДНЕВНИК.БГ

Статуя на бог Марс получи пенис по поръчка на Берлускони
Статуята на Марс, която е поставена на входа на резиденцията на италианския премиер Силвио Берлускони, е била реставрирана, като след обновяването античния бог отново има пенис, съобщи вестник "Република". Правещата му компания на постамента богиня Венера пък се сдобила с липсващата си ръка.
Пластичната операция била поръчана лично от Берлускони в навечерието на визитата в Италия на премиера на Китай Вен Цзябао. "Защо в Китай всички статуи изглеждат като нови, а на нашите им липсва глава, ръка или някоя друга част", възмутил се министър председателя на Италия и разпоредил ремонта, пише "Република". Реставрацията струвала около 70 000 евро.
Монтираната до входа на резиденцията на Берлускони статуия на Марс и Венера била направена през 175 година от новата ера и е открита от археолозите през 1918 година в Остия. Тя била дадена за временно съхранение в резиденцията на Берлускони от националния музей в Рим.
Според автора на материала в "Република" пластичната операция на статуята хвърля огромно петно върху репутацията на италианските реставратори, а дадената за нея сума е "безпрецедентна" на фона на орязания бюджет за култура.
В същото време близкият до Берлускони архитект Марио Каталано заяви пред британския "Гардиън", че той е взел решението за ремонта на Марс и Венера. По неговите думи реставрацията е напълно безплатна, а лисващите части са закрепени към фигурите с магнити и лесно може да се върне оригиналния вид на антиката. / по ДНЕВНИК.бг

ДПС нападна Борисов. Той липсва по болест!
Лютви Местан даде продължение на пререканията му днес в парламентарния контрол с министъра на образованието Сергей Игнатов
ДПС атакува премиерът Бойко Борисов и го призова да вземе мерки и да озапти министрите си и местните си представители, защото не го водели към добро.
Депутатът от Лютви Местан заяви това в продължение на пререканията му днес в парламентарния контрол с министъра на образованието Сергей Игнатов по въпроса за скандала с директорката на най-голямото училище в Джебел Незиха Хасан.
В същото време премиерът нямаше как да отговори на нападките, тъй като не можа да участва в петъчния парламентарен контрол по здравословни причини. За тях съобщи още преди ден зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов.
Реанимира се бацилът на партийните назначения, всяко несъгласие се оценява като вражеско поведение.
Това допълни Местан по повод на разразилия се скандал в Кърджали.
"Кметовете на общините от Кърджалийска област избрани с листата на ДПС са изпратили специално писмо до премиера с молба за среща с него, те никога не са отказвала диалог, включително и с опонентите си, съобщи Местан и показа самото писмо. Истината е доста тъжна за ГЕРБ, изглежда там представителите им в кърджалийска област възприемат диалога като монолог", посочи депутатът.
Според него е налице политика на партийни чистки, провеждана от министъра на образованието.
Незиха Хасан печели конкурса за директор на най-голямото училище в Джебел, проведен от правителството на ГЕРБ, съвсем убедително. Тя е с две магистратури и има дълги години стаж като университетски преподавател, отбеляза Местан. Тази дама е сестра на колегата на депутата Неджми Али, но не е искала да се кандидатира за директор по времето, когато са я молили за това от ДПС, докато партията е била част от властта. По време на назначението на Незиха Хасан за 3 месеца пълномощници на ГЕРБ са я молили за услуги, свързани с назначения и уволнения, те са й казали, че ако не се съгласи договорът й нямало да бъде продължен след изтичане на три месечния срок, уточни Местан.
Той остави копието от писмото на седемте кмета за среща с министър-председателя, в което те настояват да спре саморазправата и партизирането на системата на средното образованието и отново призова Борисов да ги приеме. /по АКТУАЛНО.ком

Какво се случва с храната
В естествени условия по-голямата част от храносмилателните ензими се произвежда в задстомашната жлеза
От самото хранене до усвояването на храната, тя изминава дълъг път в организма ни. Той се състои от много и различни химични процеси, които се намират в сложен, но изключително необходим баланс от реакции, осъществявани благодарение на храносмилателни ензими - сложни белтъчни молекули, които участват дейно в химичното смилане на хранителните вещества в стомашно-чревния тракт. Само по този начин храната се разгражда до по-малки частици, които могат да бъдат усвоени от организма.
В естествени условия по-голямата част от храносмилателните ензими се произвежда в задстомашната жлеза (панкреаса), но те могат и да бъдат синтезирани по изкуствен път или извлечени от растения и гъби.
Какво всъщност представляват ензимите
Ензимите са белтъчни молекули, произвеждани в организма, които катализират (ускоряват) определени биохимични реакции. Или казано по-накратко те са биологични катализатори, които увеличават няколко милиарда пъти!!! скоростта на протичане на биохимичните реакции в организма, но без да променят тяхната посока или природа. В конкретния случай храносмилателните ензими катализират разграждането на храната.
Как се осъществява храносмилането
Храносмилането е процес на химично и физично разграждане, което започва още в устната кухина, продължава в стомаха и тънките черва и завършва в дебелото черво.
При хората и останалите бозайници химичните процеси на разграждане на храната започват още в устата, където храната се сдъвква между зъбните редици. Този процес стимулира отделянето на слюнка от слюнчените жлези, която е богата на амилаза – ензим участващ в смилането на въглехидратите.
От устата през хранопровода храната попада в стомаха, където стомашният сок богат на ензими продължава да разгражда въглехидратната съставка на храните и започва смилането на мазнини и белтъчини.
В тънките черва храната продължава да се смила от храносмилателните ензими на панкреаса, а по-късно се всмуква през чревната стена и по този начин хранителните вещества попадат в кръвообращението.
Несмлените и неусвоени хранителни вещества и вода се изхвърлят навън под формата на фекални маси, оформени в дебелото черво. В процесите на храносмилане играят първостепенна роля панкреасът, черният дроб и жлъчният мехур.
Функции на храносмилателните ензими
Основните места на действие на храносмилателните ензими са устната кухина, стомаха, дванадесетопръстника и тънките черва. Те се произвеждат и секретират от слюнчените жлези, стомашните жлези, панкреаса и жлезите в тънките черва.
В устната кухина слюнчените жлези произвеждат алфа-амилаза, която е първото ниво в разграждането на въглехидратите. Амилазата смила сложните въглехидрати до по-прости захари, които обаче все още не са годни за усвояване.
Ензимите, които се секретират в стомаха (стомашни ензими), заедно с амилазата от слюнката влизат в състава на стомашните сокове. Пепсинът (от групата на пептидазите) е основният стомашен ензим, който разгражда белтъчините на по-малки пептидни молекули. Желатиназата в стомашния сок смила тип 1 и тип 5 желатин и тип 4 и 5 колаген - протеогликани в месото. Друг ензим е стомашната амилаза, която подобно на слюнчената разгражда въглехидратите, но има второстепенно значение. Стомашната липаза започва разграждането на мазнини в стомаха и по-специално на трибутирин – мазнина в кравето масло.
Панкреасът е основната храносмилателна жлеза в човешкото тяло. Той секретира голям брой храносмилателни ензими, сред които са:

- Трипсин, химотрипсин – подобно на пепсина в стомаха участват в разграждането на белтъчините от храната.
- Карбоксипептидаза – разграждат пептидите (съставни части на белтъчините) до отделни аминокиселини.
- Еластази – ензими, които смилат белтъка еластин и някои други белтъчини.
- Нуклеази – разграждат нуклеиновите киселини.
- Панкреатична амилаза – участва в разграждането на нишестето, гликогена и други въглехидрати, но не и на целулозата.
- Чревни три- и дизахаридази – ензими, които разграждат три - и дизахаридите до монозахариди. Към тях се числят: сукраза – смила захарозата до глюкоза и фруктоза; малтаза – смила малтозата до 2 молекули глюкоза, изомалтаза – смила малтозата и изомалтозата, лактаза – смила лактозата до глюкоза и галактоза.
- Липаза – участва в разграждането на мазнините.
Проблемите в храносмислането/усвояването на храната води до необходимост от осигуряване на допълнителен външен източник на ензими – чрез медикаменти или хранителни добавки. Кои са най-често включваните в състава им ензими и каква е тяхната роля за храносмилането:

- Амилаза – тя е ензим, който превръща комплексните въглехидрати в прости захари по време на храносмилането. Тя хидролизира нишестето, гликогена и декстрина и в крайна сметка се образуват глюкоза, малтоза и късоверижни декстрини. Амилазата в храносмилателната система се секретира от слюнчените жлези и панкреаса, които са основните органи отговорни за разграждането на въглехидратите.

- Бромелаин – представлява ензим (наличен например в ананаса), който участва в смилането на някои белтъчини като колаген и мускулни влакна. Бромелаинът представлява смес от сяра съдържащи ензими, които разграждат белтъчините и се наричат протеолитични ензими или протеази. В бромелаина се откриват малки количества и на други храносмилателни ензими като пероксидаза, целулаза, амилаза и фосфатаза.

- Целулаза – това е всъщност група от ензими, които дейно участват в смилането на сложния въглехидрат целулоза до глюкоза, целобиоза или целоолигозахариди. Целулазата е ензимен комплекс, който разграждат целулозата до бета-глюкоза. Групата на целулазите са ключови промишлени ензими, които се използват за процесите на ферментация на захарите.

- Лактаза – известна още като бета-галактозидаза представлява ензимът, отговорен за хидролизата на лактоза до простите захари галактоза и глюкоза. Лактозата е дизахарид, който се съдържа в млякото и млечните продукти. За разлика от децата, където този ензим е добре застъпен, при част от възрастните често се наблюдава дефицит на лактаза в стомашно-чревния тракт. Съпровожда се с оплаквания (диария, подуване, газове и др.) при консумация на мляко и млечни продукти.

- Липаза – ензим, който се произвежда в панкреаса и се освобождава в тънките черва. Той е необходим за разграждането и усвояването на мазнините в червата - чрез разпадането на триглицеридите (мазнините) до мастни киселини. Заедно с амилазата липазата се появява в кръвообръщението след увреди на панкреаса.

- Панкреатин – смес от ензими, извлечени от панкреас, която съдържа жизнено необходимите за човека липази, амилази и протеази. Ензимният комплекс на панкреатина участва в смилането на мазнините, белтъчините и въглехидратите. Панкреатинът е дигестант – активно вещество, което се използва в лечението на панкреатичната недостатъчност като заместител на панкреатичните ензими.

- Папаин – натурално съществуващо вещество (например в плода на папаята), което подобно на другите протеолитични ензими разгражда белтъчините до къси пептиди и аминокиселини. Притежава свойството да разгражда мъртвите тъкани без да засяга обкръжаващите ги живи.

- Пепсин – храносмилателен ензим, който естествено се съдържа в стомашния сок и катализира разграждането на белтъчините до пептиди. Той е един от трите основни ензима, разграждащи белтъчините (протеолитични) в храносмилателната система.

- Трипсин, химотрипсин – панкреатичен храносмилателен ензим, който участва в смилането на определени белтъчини в тънките черва до пептиди и аминокиселини. / по АКТУАЛНО.ком

2 прости начина да изчислите колко мазнини сте натрупали
Определено количество мазнини са жизнено необходими за нормалното функциониране на организма – от 12 до 15% от общата маса на тялото
Повечето хора определят състоянието на своето тяло по теглото си. Но с възрастта композицията на организма се променя: мускулната тъкан постепенно се заменя с мастна. Ако човек не се занимава с упражнения за укрепване на мускулите, те намаляват и започват да се натрупват мазнини.

Това е особено валидно за жените. Тегленето не може да бъде убедителен показател за здраве и красота. Необходим е по-точен “инструмент”.
Много хора прибягват до разпространените таблици за съотношението между ръста и теглото. Но специалистите по спортна медицина подчертават, че тези показатели не дават пълна информация, тъй като трябва да се отчита и типа телосложение.
Вече се появиха и таблици, отчитащи типа телосложение: крехко, средно, едро. При един и същи ръст се получава разлика от 5-6 килограма. Но и те не са достатъчно обективни. За да се определи количеството излишни мазнини, трябва да се пресметне съдържанието на мазнини в общата композиция на тялото.
Определено количество мазнини са жизнено необходими за нормалното функциониране на организма – от 12 до 15% от общата маса на тялото. Мазнините, натрупани над тази норма, вредят на здравето и разбира се развалят фигурата. Процентът на мазнините се оценява по следния начин: 10-20% - отлично, 20-25% - добре, 25-30% допустимо, 30-35% - доста, 40% и повече – коментарите са излишни. За мъжете показателите са малко по-ниски поради структурата на тялото на техния пол.
Съществуват два елементарни начини за изчисляване на концентрацията на мазнините:
1. С шивашки метър.
Измерваме с помощта на шивашкия метър обиколката на талията (малко над пъпа) и бедрата (в най-широката им част). Съотношението на тези две “рискови зони” е точен показател за състоянието на тялото. Разбира се, ако съотношението се увеличава, мазнините са натрупват, ако то намалява – мазнините се губят.
Разделете ширината на талията на ширината на бедрата. Колкото и да е индивидуална конструкцията на тялото, полученото число не трябва да надвишава 0,8. В противен случай вие сериозно трябва да се замислите за намаляване на мазнините.

2. Чрез т.нар. “защипване” на кожата.
Защипете с палеца и показалеца гънка кожа в задната част на рамото (малко по-високо от мишниците). Пуснете кожата, но не променяйте положението на пръстите. Разстоянието между тях трябва да се измери с линия и така ще получите дебелината на гънката. Ако тя е повече от 2,5 см., значи под кожата има излишни мазнини. Време е да вземете мерки.
И все пак няма по-точен и правдив метод от заставането пред огледалото. / по АКТУАЛНО.ком

Спете само на тъмно
Светлината през нощта може да отключи депресивни симптоми
Американски учени твърдят, че хората трябва да спят в абсолютно тъмни стаи, ако искат да избегнат депресията.
Невролозите смятат, че дори минималните количества светлина (нощните лампи в детските стаи) могат да предизвикат дисбаланс в организма и структурни изменения в мозъка.
Светлината нощем пречи на секрецията на мелатонина, който сверява вътрешния часовник на организма.
Експериментите с животни са доказали, че светлината през нощта може да отключи депресивни симптоми. Освен това може да се повиши и теглото, допълват учените.
health.bg / по АКТУАЛНО.ком

7 часа сън намаляват риска от настинка
Който спи по-малко, е с отслабен имунитет
Хората, които спят по-малко от 7 часа, се простудяват три пъти по-често от онези, които спят повече, твърдят американски учени от университета “Карнеги-Мелън” в Питсбърг.
С резултатите от тяхното изследване те потвърждават вече разпространеното, но все още недостатъчно доказано мнение, че добрият нощен отдих е важен за нормалното функциониране на имунната система.
“Хората, които спят по-малко от 7 часа са с отслабен имунитет и те по-често страдат от респираторните заболявания.
Въпреки че зависимостта на имунната система от съня все още не е точно установена, настоящото изследване се определя като първото свидетелство за факта, че дори и малко нарушение в съня може да повлияе на това как организмът ще реагира на евентуална вирусна инфекция. / по АКТУАЛНО.ком

Какво похапват испанците на Коледа
В Испания по Коледа ядат много – както и у нас, и после болниците са пълни! Я си яжте по-умерено, по-немазно и пикантно, но си пийвайте червено винце без да се оливате разбира се. (б.м.)
Бъдни вечер е най-важната част от коледните празници в Испания, като тогава се поднася най-изобилната вечеря в годината. Най-обичайното, което присъства в нея, е пуйката (факт е, че в миналото "pavo trufado" (пуйка, пълнена с трюфели) е било популярно ястие сред провинциалния елит, но, като цяло, е непознато за повечето хора).
Единственото правило днес е да се нахраниш добре (и вероятно по-обилно от необходимото). Омарът е много популярен, както и печеното месо (агнешко или свинско). В допълнение повечето семейства приготвят супа (най-често рибна) и обилни количества морски дарове, сирена, шунка и пастет. Вечерята започва късно – около 10, като продължава няколко часа.
Коледните десерти
Ипанските кулинарни изкушения за Коледа не могат да минат без сладкишите, приготвени от различни видове нуга, марципан и други хрупкави и неописуемо вкусни съставки.
Задължителен елемент на испанската коледна трапеза са мандарините, орехите и фурмите.
Коледен обяд или вечеря в испански ресторант
На Бъдни вечер е почти невъзможно да вечеряш в ресторант. През деня на Коледа е по-лесно, но е добре да резервираш предварително. Ако пристигаш в Испания няколко дни преди празника, първото нещо, което трябва да направиш, е да си потърсиш ресторант, в който да се нахраниш в коледния ден./ по АКТУАЛНО.ком

Дядо Коледа е българин
За първи път в историята на Coca-Cola коледният клип е сниман изцяло у нас и ще се излъчва в над 90 страни по целия свят. Снимките са правени в студио "Бояна" от международен екип от над 30 души
Тази година за първи път коледните камиони на Coca-Cola ще "тръгнат" от България, съобщиха от компанията.
Случаят няма аналог досега. За първи път в историята на компанията коледният клип е сниман изцяло в България и ще се излъчва в над 90 страни по целия свят.
Снимките са правени в студио "Бояна" от международен екип от над 30 души. Другата голяма изненада е, че тази година Дядо Коледа е българин – ролята изпълнява актьорът Иван Петрушинов.
Сред известните лица, които участват в рекламното видео са симпатичната ТВ водеща Деси Банова, Дидо Мачев и още куп български актьори и модели. Музиката към видео клипа е в изпълнение на носителите на "Грами" – група Train и със специалното участие на Нора Караиванова. Иван Петрушинов, в ролята на Дядо Коледа, ще бъде и звездата във видео към песента на група Train, което се очаква да тръгне по музикалните телевизии през месец декември. / по АКТУАЛНО.ком
Ето го и клипа:

И още нещо симпатично:


Няма коментари: