четвъртък, 4 ноември 2010 г.

ВЕЧЕ ИМАМЕ ЕДИН МАЛЪК БОНУС ВЪВ ВРЕМТО, БЪЛГАРИ - BG газ!

Какъв обаче е реалният израз на този “бонус” и въобще има ли за гражданството ни реално такъв?


Ако внимателно се вгледаме в ежемесечните си сметки за ток например, откриваме следното любопитно нещо си!
На фона на реално ПОТРЕБЕНОТО съпоставете моля ОБСЛУЖВАНЕТО, което включва “снабдяване и разпределение на електрическа енергия + вечното 20% ДДС”.
За цената на ел.енергията всички знаем колко неконтролируемо се изчислява и неимоверно расте тя във времето, предвид всякаквите инфлации, индексации и разните други такива щуротии, но като как се определят цените по “обслужването” вероятно никой нищо не знае, а и никой нищо не ни казва и обяснява в прав текст, защото ако единичните им цени публично се обявят или дебатират, сигурна съм, че няма да има такъв идиот, който с радост да ги приеме те да му се начисляват. Поогледайте ги – звучат направо умопомрачително – цената на “обслужването” е приблизително 1,8 пъти по-голяма от цената на самото “потребено”(консумирани дневна, нощна електроенергия). И точно тук е вечната голяма държавна заигравка на съответните дружества дето ни предлагат стоката и ел.услугата си! И въпреки обявените им единични разходни цени, съвсем не съм убедена, че те са социално справедливи,

защото се получава,

че за въпросното “обслужване”(по-горе казах какво включва то) ПЛАЩАМЕ ПО-ГОЛЯМА СУМА ОТ САМОТО РЕАЛНО ПОТРЕБЛЕНИЕ!!! Това е жалката истина и комай винаги житейската ни неволя. Т.е. нас постоянно си ни ограбват най-безпардонно, и си пллащаме като попове за “тази екстричка” в битуването ни. Е, на такова ограбване ли се вика пазарна икономика, и в това ли се изразяват спряганите “намаления” вечно от ДКЕВР – защото реално разходна част на електрическите дружества заложено от самата държава е по-голяма от фактическото потребление на гражданина напрактика???
При това положение на какво да се радваме, моля? Аз лично нямам основание да се фукам пред когото и да било, още по-малко да се радвам!

Бойко: Ще се фукам пред Путин с BG газ!
Ще се изфукам пред Владимир Путин с нашия газ!, каза министър-председателят Бойко Борисов в командния пункт на газодобивната фирма "Мелроуз" край Варна.

На монитор пред него бе показано как родното гориво от Черно море ще потече към потребителите в страната.
Борисов бе поканен заедно с министър Трайчо Трайков и посланика на Великобритания Стийв Уилямс да пререже лентата.
Премиерът си прибра парченце от нея и извади от малкото джобче на сакото си цял топ лентички. Първа копка, откриване, така ще бъде до 2016-а година, добави Борисов.
После той завъртя мощния кран, от който газът шумно потече към родната мрежа.
Министър-председателят се похвали, че е постигнал обещаното от него намаление на цената на газа. "Хората трябва да се успокоят от слуховете, че природното гориво ще поскъпне. Реално сега цената е 3-4 на сто по-ниска", добави премиерът. Ако не беше добиваният от нас газ, от 1 октомври цената трябваше да порасне с 12 на сто, призна икономическият министър Трайчо Трайков.
Новите газови находища "Каварна" и "Калиакра" могат да осигурят близо 15 на сто от потреблението на газ в България за 6-7 години при 400 милиона кубически метра добив годишно.
Има договор с “Булгаргаз”, който ще ги изкупува за нуждите на България. Борисов коментира, че в момента има вече 20 на сто диверсификация на пазара на газа. "Не трябва да се бъркат "Набуко" и "Южен поток" с родния добив. Дай, Боже, да намерим още газ, за да няма посредници и комисиони. Откакто сме ние на власт, цените на това гориво непрекъснато падат. Работим еднакво добре и с Великобритания, и с Германия, и с Русия. Цялата инвестиция на "Мелроуз" е към 320 милиона долара", каза Борисов.
Трайчо Трайков заяви, че се надява с новите два сондажа, които ще бъдат направени от "Мелроуз", да излязат още запаси на газ. Документите за новите проучвания бяха донесени лично от премиера на шефа на "Мелроуз" Дейвид Арчър.
Според компанията находищата в Каварна и Калиакра са с общ капацитет от около 2 млрд. куб. метра, предаде Франс прес./ 24 часа

Премиерът прогнозира по-голяма енергийна независимост за България
По-голяма енергийна независимост за България прогнозира премиерът. Около 400 милиона кубически метра газ годишно ще бъдат добивани от находищата "Каварна" и "Калиакра". Символично начало на добива даде Бойко Борисов във Варна.
Министър-председателят пусна газа от станция „Галата”. Находищата "Каварна" и "Калиакра" са с капацитет около 2 и половина млрд. кубични метра природен газ. Могат да осигурят около 15% от потреблението на България.
„Джобчетата са ми пълни само с лентички. Всеки ден по две три, правя си първи копки и си откривам”, заяви премиерът.
Експлоатацията на находищата осигурява 20 на сто диверсификация на пазара.
„Собственото производство ни гарантира веднъж диверсификация, втори път във всички случаи по-ниски цени, защото няма посредници, няма тръби, няма такси. Така че досега, когато се е говорило за газ в България, винаги е следвало повишение на цените, и нови посредници, откакто сме ние непрекъснато падат цените”, каза още Борисов.
„От първи октомври, ако нямаше този газ и ако нямаше договорките от лятото, щеше да има 13% увеличение, а сега имаме над процент намаление”, коментира Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма.
От „Булгаргаз” се надяват цената на газа през следващите 3 месеца да не се увеличава.
Продължават преговорите за изграждането на газохранилището „Галата”.
„Сега Чирен работи само в един от двата режима, или само съхранява или само добива в тежките студени дни. Когато има две хранилища, това ще даде възможност да се изравни дневното потребление, което пък от своя страна ще позволи на потребителите да имат много по-добра прогнозируемост”, заяви изп. дир. на „Булгаргаз” Димитър Гогов. /btv новините

Пенсия на 67 г., ако липсват осигуровки
Пенсионирането по старост ще става на 67 години. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, одобрени вчера от кабинета. Вдигането на възрастта за социална пенсия ще стане от 2020 г. заедно с повишаване на възрастта за нормално пенсиониране. В момента пенсия, ако ти липсват осигуровки, се получава на 65 години.
За пенсиониране по старост ще са нужни и поне 15 години осигурителен стаж. За нормална пенсия ще трябват 37 г. за жените и 40 г. за мъжете. Плавно ще бъде увеличена и пенсионната възраст на учителите.
Правото човек да си купи 5 г. осигурителен стаж от НОИ, ако не му достигат, а има нужната възраст, вече ще е постоянно, а не ограничено във времето, реши още правителството. Този стаж обаче ще се плаща по по-високи тарифи. Вместо досегашните 16% от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се купуващите стаж вече ще плащат 17,8%. В пари това значи, че вместо 67,20 лв. на месец, които трябва да се платят на НОИ, купувачите на стаж вече ще дължат 74,60 лв. на месец, или почти 4500 лв. за 5 г.Тези цени са изчислени при сегашния минимален осигурителен доход от 420 лв. за самоосигуряващите се.
С промените се дава възможност и на докторантите да се самоосигуряват и така да трупат стаж за пенсия. Досега времето на докторантурата се броеше за трудов, но не и за осигурителен стаж.
Промените предлагат и отпадане на таваните за пенсиите от 2014 г. и на ограниченията за обезщетенията при безработица.
Вчера парламентът не прие поправки в кодекса за осигуряване, предложени от БСП. Те предвиждаха увеличение на добавките към вдовишките пенсии с 3 лв. месечно. Проектът бе одобрен дори от Синята коалиция. ГЕРБ обаче отхвърли предложението./ 24 часа

Проверяват пилешкото за опасни лекарства
Започват проверки за наличие на антибиотици в пилешкото месо. Министърът на земеделието и храните разпореди да се вземат проби както от самите производители, така и от пилетата по магазините. Мирослав Найденов каза, че има сигнали за инжектиране на малки пилета с антибиотици, вредни за човека. Започват масови проверки и по тържищата за опасни химикали в цитрусовите плодове. Найденов взе първите проби на тържището край пловдивското село Първенец.

„Има сигнали, че за да се удължава срокът на годност, тоест на трайността на цитрусовите плодове, те се третират не много законно с различни разтвори, консерванти. Които консерванти може да са добре за вносителя, но не и за потребителя”, каза Мирослав Найденов.

Освен вносните плодове, обект на проверки ще бъдат и плодовете и зеленчуците отгледани у нас. Ще се правят директни проверки за пестициди дори на полето.
Междувременно кабинетът реши, че намален акциз на горивата за земеделските производители ще има и догодина. Но от преференцията ще се възползват само фирмите, които са си платили данъците си. Това изискване ще бъде задължително при изплащане на евросубсидии и държавни помощи, уточниха от аграрното министерство. / btv новините


Китайският президент – най-влиятелният човек в света
Най-влиятелният човек на планетата е китайският президент Ху Цзинтао. В традиционната годишна класация на списание "Форбс" той заема първото място, следван от Барак Обама и краля на Саудитска Арабия. За първи път ръководител на най-многолюдната нация в света е обявен за най-влиятелен мъж в света. Ху Цзинтао е генерален секретар на китайската компартия от 2002 година и президент от 2003 г.

Държавният глава на най-мощната държава в света - Съединените щати, тази година е на второ място, след като миналата година оглави класацията. А монархът на страната с най-богати петролни резерви - Саудитска арабия, Абдула бин абдел Азис, е трети. Любопитно е, че президентът на Русия е чак на 12-а позиция, но пък премиерът Владимир Путин е четвърти. В първата десетка са още папа Бенедикт, Ангела Меркел и Дейвид Камерън, председателят на Управлението за федерален резерв Бен Бърнанке, Соня Ганди и Бил Гейтс./ btv новините

Уникална руска книга на показ в Народната библиотека
От днес в Народната Библиотека в София е изложена уникална руска книга. Тя е написана в един единствен екземпляр и според учени и издатели е безценна.

Книгата "Лицевият летописен свод" има 10 хиляди страници, написани на ръка и е илюстрирана с 16 хиляди миниатюри. Тя е направена по поръчка на Иван Грозни и е разказ за сътворението на света, създаването на Римската и Византийската империя и за историята на Русия от 12 до 16 век.

„В продължение на 40 години тази книга е била в ръцете на Петър I в неговата лична библиотека. С нея са работили също патриарх Никон и световноизвестни руски учени като Михаил Ломоносов”, коментира проф. Валерий Леонов, Руска академия на науките.

„Това е царят на книгите. Тази книга сама по себе си е безценна, защото е в един единствен екземпляр и никога няма да бъде предложена за продажба, така че на практика е недостъпна”, допълни Харис Мустафин, издател.

Книгата може да бъде видяна само на изложба и България е първата държава извън Русия, в която се прави такова представяне. В "Лицевия летописен свод" има десетки страници, посветени и на историята на България по това време. / btv новините

Съдиите: Галевите са невинни
Бившите барети Пламен Галев (42 г.) и Ангел Христов-Геле (41 г.) са невинни! Двамата излязоха чисти от обвинението за организиране на престъпна банда за рекет и нанасяне на телесни повреди. Това стана ясно след решението на Кюстендилския окръжен съд. Присъдата, прочетена от шефа на съда Мирослав Начев, смути и подсъдимите. "Какъв коментар?!", отговори с въпрос на репортерските питания на излизане от залата Галев. Соченият за негова дясна ръка Ангел Христов-Геле подмина с мълчание журналистите, но не скри усмивката си. Прокурорът Бисер Кирилов също бе лаконичен: "Лоша работа, а?" Доволни си тръгнаха и останалите петима, обвинени като участници в бандата на Братя Галеви. 32-годишният Красимир Оков се отърва с оправдателна присъда. Апостол Чакалов-Тоци (26 г.) и Владимир Ангелов-Стъклето (43 г.) отнесоха по 1 г. и 4 месеца ефективни наказания съответно за побой и държане на боеприпаси.
Заради излежаните си по време на разследването година и 5 месеца обаче двамата ще спасят решетките. Георги Градевски-Конъна (25 г.), обвинен, че пребил Иван Павлов, син на местната журналистката Лидия Павлова, в дупнишка дискотека, бе осъден на 6 месеца пробация. Любимият на дъщерята на Галев - Георги Блатски (23 г.), пък бе осъден условно на 1 г. Част от подсъдимите трябва да платят символични глоби от по 500 лв. Галеви обаче няма да се бръкнат и за лев! Съдът отхвърли гражданския иск от 1,2 млн. лв. срещу тях от бизнесмена Пламен Миланов. Няма да получат исканите 300 000 лв . Павлова и синът й.
"Това е! Мафията не я съдят! Нямаме съд! Купуват ги с цели куфарчета пари. Те са го заявили, че са недосегаеми (Галеви - бел. ред.)още преди да излезе присъдата, че са си платили където трябва. Това е положението", гневеше се Димитрина Гошева. Жената е бивш шеф в дупнишкия промкомбинат "16 партизани" и бе основен свидетел на обвинението. Гошева живее в САЩ, а през юни дошла заради делото и останала до вчера, за да чуе решението. Платила $ 680 за билет за самолета. "Нямам думи! Съдът не ги осъди, но Господ ще ги съди. Разчитаме на Божията сила, въпреки че Галеви и там са силни. Черковни настоятели са. Нищо че не са отишли и един път на черква", разпали се Гошева.
Оплакалият се, че е бит от групата на Братя Галеви, таксиметров шофьор Антонио Якимов също не скри разочарованието си. Според него, ако Галеви бяха осъдени, поне 200-300 дупничани щели да подадат жалба, че са пострадали от тях. "Оттук нататък Дупница да му мисли. Всички се надяваха да ги осъдят. Съдът ги направи богове. Не бях оптимист за изхода на делото, но да ги оправдаят - не очаквах. Дори на един етап мислех да се откажа и да не идвам на заседанията", отбеляза Якимов. От страх мъжът от няколко месеца се преместил да живее в Благоевград.
Не криеше притеснението си и бизнесменът Пламен Миланов (43 г.). "Имаше достатъчно доказателства по процеса и можеха спокойно да им дадат поне минимални присъди. За съжаление това е България", вдига рамене Миланов. И признава, че се чувства застрашен: "При такова нещо се страхувам и за себе си, и за семейството ми. На последното заседание казах, че с това дело галевизацията в Дупница може да приключи. Сега очаквам галевизацията да я има в цялата страна." Таксиметровият превозвач Миланов бе сред първите, които се оплакаха, че са рекетирани от Братя Галеви и обкръжението им.
Новината за оправдаването на Пламен Галев и Ангел Христов бързо разпали страстите в Дупница. Кой знае защо мнозина не бяха изненадани от решението на кюстендилския съд.
"Нали си я знаем съдебната ни система. Галеви са баснословно богати, а за такива законът е по така", подхвърлят из града. "Каква излезе тя - ни лук яли, ни лук мирисали", коментира Пламен Пиперевски, кметът на село Ресилово, в което е имението на Братята. Градоначалникът на Дупница инж. Атанас Янев, издигнат и избран по волята на Галеви, отказа коментари. Оправда се, че имал среща с гости от Италия. Но трудно прикри задоволството си от развръзката в процеса срещу благодетелите на града.
Според някои юристи за случилото се до голяма степен вина носили прокурорите. Не събрали необходимите доказателства. "Обвинение за организирана престъпна група е почти невъзможно да се докаже в съда", смятат тукашни магистрати.
"Ще протестираме", каза на излизане от съдебната зала прокурорът Кирилов пред репортерите. Главният прокурор Борис Велчев отказа да коментира решението на съда. Но отрече укорите, че прокуратурата се стремяла на всяка цена да внася обвинителни актови. И уточни: "Не бързайте да отписвате това дело. Това е произнасяне на първа инстанция."
Прокурорите: Говорят малко, гледат лошо
"Пламен Галев e лидерът на престъпната група. Без неговата благословия не са извършвани назначения в общината в Дупница. Питан е дори каква музика да се пуска на площада, къде да е местостоянката на такситата." Това обяви в обвинителната си реч прокурор Бисер Кирилов и заедно с колегите си настоя Братя Галеви да бъдат пратени зад решетките за 8 г. "Ангел Христов говори малко и гледа лошо, като внушава страх. Един човек не може да бъде осъден, че гледа лошо. Христов обаче е вторият в йерархията на групата, но решенията вземали солидарно", разясни Кирилов. И отсече: "Ако Галев е мозъкът, Христов е силата на групата." Според обвинителя Галевите държали в пълно подчинение Дупница - "овладели държавните органи, местната власт, намесвали се и влияели на политическия и обществения живот в града". / по Труд

Няма коментари: