четвъртък, 25 ноември 2010 г.

ДНЕС СЕ ЧЕСТВА ДЕНЯТ НА БЛАГОДАРНОСТТА В САЩ. А ХОРАТА ДАЛИ СА ПАЗИТЕЛИ ИЛИ УНИЩОЖИТЕЛИ НА ЗЕМЯТА???

Анджелина: Долу Денят на благодарността / 25.11.2010 13:39

Да честваш този празник означава да одобряваш това, което са вършили първите заселници с индианците, казва актрисата. Междувременно древен храм в Камбоджа вече носи името й.
За разлика от повечето американци, известната актриса Анджелина Джоли няма да празнува днес Деня на благодарността, съобщава ИТАР-ТАСС.

Тя не признава празника и го смята за отражение на не най-достойната страница в историята на Америка.
Актрисата "мрази този празник и за разлика от повечето американци не иска да се опитва да пренаписва историята", казва приятел на Анджелина и партньора й Брад Пит в интервю за телевизия "Фокс нюз".
"Да празнуваш Деня на благодарността означава да одобряваш това, което са вършили първите заселници с коренните жители на Америка - индианците. Доминиращото положение на една култура над друга не е в нейния стил", добавя той. (по подробно този ден съм описала миналата година в блога се и действително е срамна историята му!/ б.м)
Поне тази година на актрисата няма да й се наложи да търпи празника, защото в момента е в Европа за снимките на новия си филм - любовна история между сърбин и мюсюлманка в началото на войната в Босна (1992-1995) и влиянието на конфликта върху техните отношения.
Част от снимките са в района на Сараево и в Централна Босна, а друга част - в Унгария.
Междувременно актрисата получи голямо неофициално признание в Камбоджа, родина на осиновения й син Мадокс - един от световноизвестните храмове в Ангкор вече е известен като "Храмът Анджелина Джоли".
Става въпрос за храма Та Прохм (Ta Prohm) от XII в., известен е също като Старият Брахма. Това е най-посещаваният и най-сниманият храм в комплекса Ангкор и освен това "играе" основна роля в първата част на филма на Анджелина "Лара Крофт: Томб рейдър".

25 ноември е 329-ият ден в годината според григорианския календар (330-и през високосна). Остават 36 дни до края на годината

На този ден през:

1783 г. — Джордж Вашингтон превзема Ню Йорк и последните британски войски напускат САЩ.
1917 — По време на първите и единствени демократични избори в историята на СССР болшевиките печелят 175 места, а есерите — 410 места; парламентът се събира само веднъж — на 5 януари 1918 г., след което е разпуснат.
1969 г. — Джон Ленън връща получения по-рано от него „Орден на Британската империя“ в знак на протест срещу подкрепата на Великобритания за американската намеса във Виетнам.
1973 г. — Група офицери в Гърция извършва преврат, сваляйки от власт диктатора на страната Георгиос Пападопулос.
1982 г. — Служителят на БГА "Балкан" в Рим - Сергей Антонов е арестуван от италианските власти по обвинение за участие в подготовката на Атентата срещу Йоан Павел II на 13 май 1981 г.
2007 г. — Тържествено са уволнени последните войници от наборна служба в българската армия, която става на 100 % професионална.
... и други събития.

На този ден са родени:
1909 г. — Светослав Обретенов, български композитор и диригент († 1955 г.)
1915 г. — Аугусто Пиночет, чилийски политик
1932 г. — Георги Струмски, български писател
1960 г. — Джон Кенеди-младши, американски журналист, адвокат, син на президента Кенеди
... и други

На този ден
ООН чества Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените; Нидерландия празнува Суринам (национален празник) от 1975 година насам като — Ден на независимостта ; Българската православна църква отбелязва — Ден на Свети Климент Охридски и Свети Климент Римски, имен ден имат Климент, Климентина, Клементина и подобни, а в Канада 25 ноември е обявен като — Ден на мъжете и т.н./ по Уикипедия


Хората - пазители или унищожители на Земята
Въглеродните емисии не са намалели значително от 5 години насам, въпреки усилията. За 2009 и 2010 година те са намалели едва с 0.5%. Това означава вероятно две неща. Първо не се действа достатъчно добре, за да се "еко"-лизира индустрията, второ, има външни влияния, които хората не можем да контролираме. Странното, е че учени са показали, че и двата фактора са истина.

Първо, действието по еко-лизирането на световната индустрия трябва да започне от био-разградими опаковки и да стигне до изграждане на кораби, самолети и дори совалки с минимална енергия. Всяко едно нещо има нужда да се превърне в безвредно за околната среда, защото планетата ни го заслужава. Частните фирми трябва доста по-усърдно да започнат да ползват еко продукти, материали и дори машини. Учени са показали доста тъжни данни, които отразяват само 3% подобрение в изчистването на въглеродните емисии. Това не е зле, но е доста под очакваните 8-10%.

Относно второто, външните влияния са по "вина" на Слънцето и различни космически елементи. Честите изригвания на Слънцето изпращат повече лъчи към нас и така както се забелязва ноември е значително по-топъл, а и така наречените магнитни бури зачестяват. Учени са обяснили, че има такъв цикъл на затопляне и изстиване, който е периодичен и нормален. Очаква се ноември месец през 2014 година да е много студен, с температури поне 20 градуса по-ниски от обикновено.

Проблемът, е че тези затопляния и изстивания на планетата ни се удължават от вредните газове, защото сгъстяват въздуха и достигат повече вредни лъчи от Слънцето към Земята. Това "пленява" слънчевите лъчи и така те не се отразяват от планетата ни, а остават тук, затопляйки въздуха, водещо до глобално затопляне и топене на ледниците.

Всичко това няма да доведе до край на света, но много видове животни ще загинат и ще бъдат заличени от Земята. Хората би трябвало да сме пазителите на планетата си, защото тя е нашият дом. Хората сме единствените животни, без които планетата Земя ще е по-добре и няма да стигне до гибел. За пример, ако пчелите изчезнат, от 3 до 5 години няма да има НИКАКВА растителност, която да е останала. Друг пример, ако се събудим един ден и няма нито една мравка, планетата ни ще стигне до критичен момент след около няма и 7 години. Най-гадното насекомо, което мразим дори в дъното на душата ни е хлебарката, но без нея ще потънем в мърша и мръсотия след няма и 5 години. Без нас, хората, светът ще се вързоди. Няма само 3000 бенгалски тигъра да са останали, а ще има поне 100 000. Няма да се убиват по 1500 мечки на година. Няма да има глобално затопляне. Няма да се изсичат по 10 000 декара дървета и друга растителност всеки ден. Хората, за жалост тези, които изкарват пари от това, трябва да се сетят, че планетата, на която живеем се нуждае от "нормален живот". Само ние можем да заслужим да се наричаме пазители на Земята или унищожители на Земята - това си го избираме обаче. Гадното, е че в момента сме Унищожителите. Моля се в моя живот да видя голяма позитивна промяна за нашата мила Земя.

Да, забелязва се "мръдване" от страна на държавите и различни организации. Има дейност, занимаваща се опазването на околната среда, животните, водите и т.н. Да, всичко това го има и винаги го е имало, но какво? Пак говорим за глобално затопляне, пак непрекъснато новините са изпълнени с гадории: изтекъл петрол в Мексиканския залив, замърсяване на водите, избити тигри, замърсяване на река Дунав и какви ли не още неща, които мога да изброявам до утре. Няма ден, в който да не попадна на някаква такава новина. Да, борим се... но не достатъчно.. даже въобще дори и минимумът не сме достигнали ние хората. Нашата планета се нуждае от непрекъсната и най-важното, непрестанна защита. И затова нека спрем само да говорим, нека започнем да изпълняваме това, което трябва, защото опазването на Земята е наш дълг. Нека се борим срещу това, което сами сме си насадили..., а не да продължаваме да затъваме.
По http://www.teenproblem.net/


Портокалите и морковите ограничават риска от сърдечни заболявания и рак
Всекидневната консумация на портокалов сок и моркови намалява риска от развитието на сърдечносъдови заболявания и рак, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на две отделни изследвания.
Портокалите и морковите съдържат два мощни антиоксиданта - съответно хесперидин и алфа-каротин, които спомагат за понижаването на високо кръвно налягане и предпазват от различни видове злокачествени болести.
Резултатите от френско изследване показват, че две чаши портокалов сок на закуска са достатъчни за значителното понижаване на високо кръвно налягане. Така рискът от сърдечносъдови заболявания намалява с 20 процента.
Сокът от портокал дължи благоприятните си за здравето свойства на антиоксиданта хесперидин. Той принадлежи към групата на флавоноидите, съдържащи се в редица растителни храни като какаото, чая и соята.
Данните от мащабно американско проучване, продължило 26 години, сочат, че за хората, които включват в менюто си много моркови, тиква и сладки картофи, рискът от хронични сърдечносъдови заболявания и рак е с 39 процента по-малък.
Авторите на изследването са установили, че колкото по-високи са нивата на антиоксиданта алфа-каротин в кръвта, толкова по-голяма е защитата срещу болести с потенциално фатален изход.
Богати на алфа-каротин са оранжевите зеленчуци и тъмнозелените зеленчуци като спанак и броколи.
Учените смятат, че макар и сходен с бета-каротина, който също има редица благоприятни за здравето свойства, алфа-каротинът е по-ефикасен за спирането на растежа на ракови клетки в мозъка, черния дроб и кожата. Антиоксидантът освен това допринася за намаляването на процента на сърдечносъдовите заболявания.
По http://hapcheto.com/


Преброяват ни през февруари
Вместо през март, преброяването на населението догодина ще бъде още през февруари. Това решиха депутатите при гласуването на първо четене на Закона за преброяването и жилищния фонд. През първите десет дни на месеца ще се извършва преброяване по интернет, а от 10 до 28 число ще се посещават отделните домакинства. Причината за изместването на датата е, че данните от преброяването ще са необходими за изработване на редица стратегически документи, сред които и програмата "България 2020".
От 60 на 120 лева пък се качва глобата за онези лица, които откажат да предоставят данни на преброителите. Близо 400 000 души ще бъдат ангажирани като преброители, обясни пред депутатите шефката на Националния статистически институт Марияна Коцева. Кандидатите ще се набират до 10 декември, договори с тях ще се сключат до 15 януари, а след това ще се проведат и обучения. / НОВИНАР.НЕТ

Учени доказаха теория на Айнщайн: Вселената е плоска? (след като прочетете публикацията, пред заглавието на Новинар липсва едно “дали”???/ б.м.)

Методът на изследването е предложен за първи път през 1979 г.
Американски учени разработиха прост метод, който дава нови доказателства за теорията, че Вселената е плоска, съобщи Би Би Си.
Методът освен това потвърждава, че тъмната енергия съставя три четвърти от Вселената. Авторът Кристиан Маринони пише в сп. "Нейчър", че методът превръща определянето на формата на Вселената в "геометрия за начално училище", допълва БТА.
Идеята, че Земята е плоска, занимава учените още преди векове. Въпросът дали Вселената е плоска обаче още е спорен.
Дали е извита е важно за ефекта на изкривяването при наблюденията на космоса. Телескоп на Земята или близо до нея може да вижда космически обект различно от действителното, заради начина, по който пространството и времето пречупват идващата от него светлина.
Кристиан Маринони и Аделин Бузи от университета на Прованс използваха това явление в метода си. Според сегашния космологичен модел само 4 процента от Вселената са нормална материя - това, от което са изградени звездите и планетите, и което може пряко да бъде наблюдавано.
Преобладаващата част от Вселената се състои от тъмна материя и тъмна енергия.
Те са "тъмни", защото не поглъщат, излъчват или отразяват светлина като обикновената материя. Това прави прякото им наблюдаване невъзможно.
Тъмната енергия съставлява 73 процента от известната Вселена. Предполага се, че тя е източникът на разширяването във Вселената. Доказано е, че това разширяване се ускорява.
Макар и гравитацията да държи всичко заедно и да съществуват сили на привличане между всички обекти, във всяка посока, накъдето погледнат астрономите, има доказателства, че космическите тела се раздалечават, като най-далечните се движат най-бързо.
Смята се, че тъмната енергия се просмуква в пространството и времето и предизвиква един вид "антигравитация", която съответства на изчисленията, но иначе е нещо загадъчно.
"Проблемът е, че не можем да видим тъмната енергия, защото не излъчва светлина. Така че не можем да я измерим, като създадем нов инструмент или нов телескоп - обясни проф. Маринони. Това, което можем да направим, е да създадем нова математическа рамка, която позволява да разровим тази мистерия".
Методът, използван в сегашното изследване е предложен за първи път през 1979 г. от учени от университетите Принстън и Бъркли в САЩ. Той се основава на измерване на степента, до която образите на далечни астрономически обекти се различават от реалното. Авторите първоначално допускаха, че сферичен обект е подходящ за използване.
Начинът, по който образът се изкривява, би трябвало да покаже както извивката на Вселената, така и съставът на материя, тъмна материя и тъмна енергия в нея. Проблемът досега беше да бъде избран обект, чийто вид е известен със сигурност.
Проф. Маринони и д-р Бузи решават да използват няколко двойни галактики - двойки, които орбитират една около друга.
Тъй като няма обичайна посока на движение на галактиките, един поглед през цялото небе би показал пълния спектър на орбитални равнини - нагоре, надолу, наляво, надясно, настрани и т.н. Когато всичко се обедини, те би трябвало да приличат на сфера.
Екипът изведе нещо средно от тези двойни галактики и нанесе корекции за различаващите се скорости на движение. Изчислението взима предвид относителната пропорция на тъмна енергия във Вселената. След това уравнението е променяно, докато двойките наистина заприличат на еднородна смес от посоки.
Резултатите показват, че Вселената е съставена от около 70 процента тъмна енергия. Друг извод е, че тя е плоска. Предположението, че Вселената е плоска, е направено за първи път от Алберт Айнщайн. Изглежда, че то се потвърждава от някои нови наблюдения. То обаче остава една от най-трудните идеи за солидно теоретично обосноваване./НОВИНАР

Несебър посреща съдбата си на 29 ноември
Тогава ще дойдат експерти, които ще огледат правим ли нещо по въпроса със запазването на историческото наследство и ще остане ли Несебър в списъка на ЮНЕСКО?
На 29 ноември в Несебър идват експерти от ЮНЕСКО, които ще се запознаят с взетите от България мерки по възстановяването на историческия град. По думите на министъра на културата Вежди Рашидов те ще видят, че вече сме започнали активна работа. Така той коментира възможността морският град да бъде изваден от списъка със световни паметници на културата.

"Несебър е един град на културата, разрушен от много години насам. Тази година за първи път взимаме мерки да вкараме законните лостове в някакво действие. Несебър не храни само Несебър. Понятието „културен туризъм” храни цяла България", заяви министърът.
Рашидов каза още, че България трябва да научи какво означава понятието "културен туризъм". Повечето хора у нас нямат представа за какво става дума и затова предлагаме "само хубави хотели за алкохолен туризъм".
Тази сутрин в ефира на бТВ Вежди Рашидов припомни, че тази година България стана първата страна, която е партньор-филиал на ЮНЕСКО. По думите на министъра това ни прави много по-отговорни и също така регулатор на политиката спрямо нематериалното културно наследство в рагиона ни. /АКТУАЛНО

Няма коментари: