четвъртък, 4 ноември 2010 г.

ПОЛИТИЧЕСКИТЕ НИ ИНТРИГИ НАБИРАТ СКОРОСТ

ПО БЛИЦ.бг

Пламен Николов: Първанов лично заплаши Илия Божинов 5 месеца преди смъртта му

“Нищо добро не те чака оттук нататък”, казал държавният глава на Божинов след разкритията му за Алексей Петров
Илия Божинов умря много удобно и за Алексей Петров и за президента, това е политическо убийство, каза бившият шеф в "Мултигруп" по бТВ.

Пламен Николов беше парламентарен секретар в кабинета на Жан Виденов, но напусна поста си със скандал. След това работи няколко години в „Мултигруп”, където ръководи "Стратегическо и корпоративно планиране" и стопански звена на компанията. Преди 10 ноември десет години е работил в Института за съвременни социални теории към Секретариата на ЦК на БКП, бил е и преводач към Единния държавен протокол, тоест запознат е с много строго секретни дела. В момента се занимава с частен консултантски бизнес.

На 16 февруари тази година, ден след като Илия Божинов даде интервю, в което заяви, че Алексей Петров го е заплашвал с убийство, а Първанов го покровителства, лично държавният глава му се обадил по телефона, за да го заплашва, разказа Николов. Първанов казал, “ Нали се бяхме разбрали да не се раздухва повече тази история, аз изпълних своите ангажименти, ти направи своята политическа формация. Оттук нататък нищо добро не те чака”, според Пламен Николов, който е близък приятел на покойния Божинов.
След това Божинов бил твърде смутен в следващите си изяви, защото бил уплашен.
Според Николов Божинов е починал при мистериозни обстоятелства на 24 август това лято в болницата в Бургас. Като причина за смъртта беше посочен обострен пакреатит, а той от години имаше това заболяване и много добре се грижеше за здравето си. Това е политическо убийство, тази смърт настъпи в много удобно време за Първанов и Алексей Петров, твърди Николов.
Според него върху Илия Божинов е имало натиск и му е било обяснено да не пречи на Алексей Петров да овладее таксиметрова фирма лично от Първанов, когато той е бил председател на БСП.
След като Първанов в качеството си на лидер на партия, включи в делегацията си Алексей Петров при посещение в Китай, Божинов беше обезсърчен. Първанов през 1999 г. превърна такситата 1280 на бившата барета в служба за проследяване на определени лица. Това е важен елемент от една политическа полиция, настоя Николов.
Според него Първанов сега трябва да бъде подложен на импийчмънт заради политическия проект, който ще представи на 11 ноември.
Това, с което се е захванал, е в нарушение на Конституцията, защото там изрично е записано, че държавният глава не може да се занимава с други държавни, обществени и стопански дейности, а Първанов прави това напълно безочливо, коментира още Николов.
Той призна, че се страхува. За 20 години два пъти са разбивали завода ми „Стъклопластик” АД в Кнежа, а за последните 20 дни 3 пъти посягат на собствеността ми, мотивира се Николов.


Омбудсманът Константин Пенчев приема за първи път граждани
Омбудсманът ще приема за първи път граждани днес, за да изслуша техните проблеми, с които искат да сезират институцията.
Всеки четвъртък от 9.00 до 12.00 ч. хората, които искат да се срещнат лично с омбудсмана, могат да заявят това на телефоните с номера /02/ 81 06 955, /02/ 980 95 10 и на електронния адрес
priemna@ombudsman.bg.



Скандал! НОИ щял да си купи сграда за над 1 милион евро
Социалният министър забранил в последния момент сделката
НОИ имал намерение да си купи сгради на фона на обстоятелство, че едва свързва двата края, все няма пари за пенсии, а държавните институции са с орязани бюджети.
Скандала разкри тази сутрин по бТВ общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев.
Той имал информация от негов близък, който е представител на работодателите в Надзорния съвет на НОИ. За какво ще се харчат сега парите на данъкоплатците, това не може да стане и моят приятел каза, че няма да отиде на насроченото за днес заседание, на което трябва да бъде прието решението за купуването на сградите, възмути се Каролев.
НОИ имал намерение да даде над 1 милион евро за сграда в Пазарджик. Цената на един квадратен метър излиза по 1150 евро, уточни царистът.
Социалният министър Тотю Младенов по-късно заяви, че това няма да стане, защото вчера е забранил да има заседание на Надзорния съвет на НОИ днес и такова решение за купуване на сгради няма да има.
Имаме нужда от място за архивите, но в същото време нямаме пари да купуваме сгради.
Не можем да си позволим на харчим и съм казал на ръководството на НОИ да си търси със съдействието на областните управители сгради за архивите, отсече Младенов.
По думите му идеята да се купи сградата в Пазарджик била от две години.

ДАДОХА ЗА ПРИМЕР ТОДОР ЖИВКОВ НА МЛАДЕЖКОТО ДПС
При откриването на Академията за либерални политики на младежкото ДПС в Луковит местният кмет Петър Нинчев препоръча Тодор Живков като пример за добър политик. "Той е голям държавник и винаги е държал младите да участват пълноценно в обществения живот", каза кметът пред участниците във форума, чиято цел е 40 млади съпартийци на Ахмед Доган да получат знания за либералната идеология и практически умения в тънкостите на партийното устройство и политическата комуникация.
Цикълът на обучение на младите сподвижници на Сокола ще завърши с работно посещение в НС и Европейския парламент.

На откриването на академията присъстваха лидерът на младежко ДПС Джейхан Ибрямов, зам.-шефовете на партията Лютви Местан и Рушен Риза, секретарят на ЦОБ Мустафа Карадайъ и други партийни ръководители.
В обръщението си Местан отбеляза, че е хубаво да се мисли за младите, но опитът да се мисли вместо тях е "несполучлив рефлекс на попечителство". По-късно той обеща по време на работните занятия да даде отговор и на въпроса могат ли всички турци у нас да бъдат либерали.
Гергана Димитрова, БЛИЦ

ЦВЕТАНОВ: С ЖЕНА МИ ЗА 5 Г. СМЕ СПЕЧЕЛИЛИ 400 000 ЛВ
Мисля, че е време да кажа цялата истина, която се тиражира в последно време. Избрах да говоря точно сега, за да видя кои политици обслужват организираната престъпност. От днес нататък няма да отговарям на организираната престъпност и нейните говорители, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в парламента по време на обсъждането на искането на РЗС за създаване на временна анкетна комисия за имотното му състояние.
Вицепремиерът изнесе хронологията на всички имоти, които е декларирал. От думите му стана ясно, че за пет години със съпругата му са спечелили 400 000 лв.

През 1975 година покойните му родители закупуват имота в село Шума за 770 лева. 994 кв. метра е мястото, на което е построена къщата. Благодаря ви, че това село стана толкова популярно, коментира силовият министър.

През 1996 година баща му умира от рак на дебелото черво. Имотът е прехвърлен на Цветан Цветанов. През 1955 година родителите му закупуват имот в ж.к. Надежда. През 1973 година семейството се премества в ж.к. Дианабад.

През 1964 година семейството на съпругата му имало къща в Княжево. По-късно я продават и купуват апартамент в центъра на София на ул. Сан Стефано.

През 2006 година братът на жена му прехвърля неговата част от апартамент на съпругата на Цветан Цветанов на ул. Сан Стефано, защото той работел в провинцията.

През 2008 година, аз съм на 45 години с 26 годишен трудов стаж, купувам апартамент на стойност 130 000 лева, уточни още силовият министър.

Платено е по банков път.

Семейство Цветанови има ипотека за 59 000 евро за период от 30 години.

362 000 лева е доходът на вътрешния министър за периода от януари 2004 година до 31.12.2009. Жена му пък е получила 99 013 лева за същия този период.

КОМЕНТАРИ:
1. EС (анонимен)
Точно така Цветанов-еби им майката! Започвай с акциите и никакво отстъпление,народа е с теб!Сега тоя народ иска изповеднята на предишните министри и магистрати...чакаме!
2. ББ (анонимен)
Цецко, 99013 лв доход на съпруга за 66 месеца- 1375 лв/месец. Какво работи жена ти?Къде са тези големи държавни заплати? За теб, 362 000 лв за 66 месеца, от които около 50 000 лв консултантски услуги,остават 312 000лв, което прави , което прави 4727 лв месечен доход като държавен служител. Къде са тези заплати, които са по голиме от тази на премиера?
3. Яне е КЬОРФИШЕК (анонимен)
Поредният кьорфишек на, зависимият, лъжлив и прикрит хомосексуалист Яне Янев ,в комплект с РЗС - Трактора - агент Гоце - БСП - ДС ,се спука с пълна мощност! Отсега на татък, да му мислят истинските,мащабни крадци и грабители на прехода ,в комплект с корумпираните магистрати, служещи им за обслужващ буфер!
4. RED (анонимен)
КОГАТО ЗАКАЧИШ МАФИЯТА ВЕДНАГА КОМПРОМАТ ТАКА СЕ ПРАВИ ОТ 100 ГОДИНИ ТАКА ЧЕ НАПРЕД ИЗКОРМИ ГИ И В ЗАТВОРА С ВАС СМЕ
5. 93 (анонимен)
Точно така Цецо ! Смачкай ги !
6. Яне Янев & ДС (анонимен)
Наааас ,Черве-ноооо-то Знаааме затри-иии-ни... ,нааас ,Първаааа-нов ебааа-ни в гъ-ъъъза... Ние сме на всеки километър, ние сме на всеки километър. И такааааа... до края на света ,та ра ра ра, ри ри ри ,рим тири рим, рим тим тиммм!!!!
7. morskiq56 (анонимен)
Режи до кокал,Цветанов!Стрижи тая болшевишка гад!Мачкай червените гниди!Запуши лайномета на оня болшевишки лайнярник Яне Янев...........
8. до ББ (анонимен)
Жената на Цветанов работи в ДАНС, а там заплатите са над 3000 лв., така че това дето си изчислил 1375 лв. е твърде малко.
9. Но ЛОШОТО ЧУВСТВО СИ ОСТАНА!!! (анонимен)
Но ЛОШОТО ЧУВСТВО СИ ОСТАНА!!! Евреина Моше бил на гости у друг евреин. Два дни след като си тръгнал гостът получава телеграма: „Моше, искаме да ти кажем, че у нас се породи лошо чувство към теб и не желаеме повече да ни идваш на гости. След като си тръгна установихме, че ни липсва една сребърна лъжичка от приборите“. Моше отговаря: „Съжалявам, но не съм взимал никаква лъжичка“. Скоро получава нова телеграма: „И ние съжаляваме – намерихме лъжичката, но ЛОШОТО ЧУВСТВО СИ ОСТАНА“.

И още други подобни на http://bg.time.mk/read/d65e475e27/5e9a0ea416/index.html


След остри дебати отхвърлиха комисията "Цветанов"/ Ле-ле, голяма страдалка била тази Корнелия Нинова. Погледнете моля, само какъв израз в парламентарна зала има тази женичка:” „Знаете ли защо - защото ще ви вкарам в съда и ще ви скъсам до дупка”, каза Нинова (за вложения подтекст се досещаме, другарко Нинова).” На това се вика “нема що... Облякъл се Илия, пак в тия”. Срам ме е, че такива са ме управлявали и все още ме управляват!
А Цветан Цветанов няма въобще да си подава оставката, защото е време и нея да разследва както се полага – никой не й разрешава да говори от пленарна зала на ЖАРГОН! Къде е “бе-се-пе” изискаността й? Май на изтривалката пред Парламента.

С 65 гласа "за", 105 "против" и двама "въздържали се" народните представители отхвърлиха предложението за създаване на анкетна комисия, която да установи дали е законно имущественото и финансово състояние на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов.
По време на дебата депутатката Корнелия Нинова от левицата заяви, че Цветанов е омазан от главата до краката. Той вече нямал правото да се представя за морален стожер срещу корупцията и организираната престъпност, защото контрабандата е нараснала, откакто той е министър, аргументира се тя.
По повод на вчерашните обяснение на вътрешния министър, в които той обвини депутати в говорители на организирана престъпност и „Октопод"-а, Нинова посочи, че тези думи са обида за българския парламентаризъм.
„Ще изтърпим ли това унижение, колеги? Това е специална форма на мазохизъм. Да идват тук и да ви наричат безделници и Октопод, а вие ставате на ръка и ръкопляскане", обърна се Нинова към депутатите от ГЕРБ.
Красимир Велчев от ГЕРБ заяви, че е ясно откъде идват твърденията срещу Цветанов - от „създателите на РЗС".

На това отговори Емил Василев от РЗС, който също протестира срещу грубите изказвания от парламентарната трибуна. „Не могат да се допускат такива лъжи. Всички гербаджии сте комунист, ченге, комунист, ченге”, заяви депутатът.

Павел Шопов от "Атака" каза, че народните представители са станали свидетели на простотии, инспирирани от РЗС, която явно си върши работата. „Всички трябва да пораснем политически да разберем да не влизаме в такива капани”, каза Шопов.

Корнелия Нинова призова Шопов да излезе и да каже - Корнелия Нинова е корумпирана. По думите й обаче Шопов няма смелостта да направи това както трябва, както и всичко останало. „Знаете ли защо - защото ще ви вкарам в съда и ще ви скъсам до дупка”, каза Нинова. Тя посочи, че Бойко Борисов също се е опитал да прави такива опити, както и Искра Фидосова в началото на мандата, но бързо са се отказали.
„Да не мислите, че не знам, че за всичките тези месеци обърнахте живота ми с хастара навън”, обърна се към управляващите Нинова. Тя посочи, че именно затова се изправя със самочувствие и може да посочва корумпираните.
„Цветанов трябва не само да си подаде оставката, но и да влезе в прокуратурата", подкрепи я Антон Кутев от БСП. Вчера за същото настоя и лидерът на червените Сергей Станишев.

Замразиха линията на бедността
През следващата година за бедни ще се смятат хората с доход под 211 лева. Правителството замрази на това ниво линията на бедност.
Според управляващите, прагът е определен така, че бедните домакинства да са в състояние да задоволяват минималните си жизнени потребности.
При изчисляването на линията на бедността са ползвани данните на Националната статистика, които анализират бюджетите на домакинствата.

Най-сетне: Кабинетът благослови промените в пенсионирането
След многократно отлагане, най-сетне правителството одобри на заседанието си в сряда промените в Кодекса за социално осигуряване.
Целта на промените е създаване на правна рамка на новия усъвършенстван пенсионен модел, въвеждане на краткосрочни и дългосрочни мерки за финансова стабилност на пенсионната система и подобряване адекватността на пенсиите, съобщиха от правителствена информационна служба.

В законопроекта са включени предложения за промени в условията за придобиване право на пенсия. Предвижда се от 1 януари 2012 година увеличаване на стажа за работещите при трета категория труд с по 4 месеца на всяка календарна година до достигане на 37 години стаж за жените и 40 години стаж за мъжете през 2020 г.

От 1 януари 2021 година нараства възрастта за пенсиониране на жените и мъжете с по шест месеца до достигане на възраст 63 години за жените през 2026 година и 65 години за мъжете през 2024 година.

До 31 декември 2020 г. се запазва възможността за лицата, навършили 65-годишна възраст, които имат не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж, да могат да се пенсионират. Тази възраст също започва да се увеличава с по 6 месеца от 1 януари 2021 г. до достигане на 67-годишна възраст.

Предлага се удължаване на срока на действие на разпоредбата от КСО до 31 декември 2014 г., която урежда т.нар. ранно пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд, като условията за пенсионирането им няма да се променят до тази дата. Пенсиите на тези хора за периода 2011 г. - 2014 г. ще се изплащат от държавното обществено осигуряване вместо от професионалните пенсионни фондове и вноските от 12% и 7% ще постъпват в Националния осигурителен институт. Във фонд „Пенсии" на НОИ ще се прехвърлят и средствата по индивидуалните им партиди до 31 март 2011 г.

От 1 януари 2015 година ранни пенсии за работещите при първа и втора категория труд ще се изплащат само от професионалните пенсионни фондове.

От 1 януари 2014 г. се предлага отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии и постепенно увеличаване тавана на старите пенсии.

От 1 януари 2017 година се увеличава тежестта на всяка година осигурителен стаж от 1,1 на сто на 1,2 на сто за пенсиите, свързани с трудова дейност.

От 1 януари 2017 година се предлага увеличаване на вноската за универсалните пенсионни фондове с 2 процентни пункта, т.е от 5% на 7%.

Предвид завишаването на изискванията за необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, се запазва и възможността за т.нар. „закупуване на осигурителен стаж" (до 5 години), но вече не като преходна разпоредба, а като постоянно действаща. Вноската е в размера на вноската за фонд „Пенсии" - 17,8% върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

Предвиждат се промени в начините на изчисляване размерите на пенсиите и превръщането на осигурителен стаж от различни категории.

С проектозакона се разширява кръгът на осигурените лица, като се дава възможност и на докторантите да се осигуряват за пенсия по свое желание и за своя сметка. Друга промяна предвижда премахването на максималният размер на обезщетенията за безработица.

В резултат на предлаганите краткосрочни и дългосрочни мерки за подобряване финансовата устойчивост на пенсионната система и повишаване адекватността на пенсиите и на базата на заложените в средносрочната фискална рамка на Правителството показатели до 2013 година, дефицитът в държавното обществено осигуряване се преодолява през 2017 година.

След това започва да се натрупва излишък във фондовете на ДОО до 2035 г. Поради влошените демографски тенденции - застаряване на населението, увеличаване средната продължителност на живота и намаляване броя на активното население (т.е. на хората в работоспособна възраст) след 2035 година отново започва да се формира дефицит, който може да се покрива от средствата, които ще се натрупват в „Сребърния фонд" до 2035 година.

Със законопроекта се предлага промяна и на разпоредбата на чл. 328, ал. 1, т. 10а от Кодекса на труда, с която се създава възможност за прекратяване на трудовото правоотношение, възникнало след като работникът или служителят е придобил и упражнил правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от правното основание от Кодекса за социално осигуряване, на което е придобито това право. Така тази разпоредба ще се отнася за всички лица, а не само за тези, които са се възползвали от възможността за ранно пенсиониране. /БЛИЦ

Дончев: България се е справила с източването на еврофондовете
Министърът по усвояване на евросредствата Томислав Дончев опроверга информация в медиите, че България ще получи предупреждение от Европейската комисия за евентуална загуба на средства за водния сектор, ако не се справи с изискванията за управлението му.
Подобно писмо или подобно съобщение няма и точно в този план не би могло да има, доколкото едва в момента започва планирането на следващия програмен период, като финансова рамка и като приоритети, т.нар. "дебат за бъдещето на кохезионната политика". Освен това такава заплаха точно по такъв повод никой не би си позволил да отправи към България. Наред с това, ще бъда абсолютно честен, водният сектор в България не е безпроблемна област, заяви той по БНР тази сутрин.
Подготвя се стратегия за водния сектор, в ход е и реализацията на проект със Световната банка за мастърпланове в сектора, посочи Дончев. От критично значение е какви темпове на усвояване на еврофондовете ще покаже България през 2011 г., добави Дончев.
България в момента се е справила с първата детска болест – използването на средства от ЕС не по предназначение или простичко казано, измамите. Все още ще трябва да се справяме с имиджови проблеми, но това ще отнеме години. Основното предизвикателство в момента е с каква скорост се случват нещата, особено по Кохезионния фонд, което означава ОП "Транспорт" и част от ОП "Околна среда" – точно водният сектор.
Диалогът с общините е чудесен и още в рамките на тази година ще започне масирано обучение на общински служители за справяне с проблемите, свързани с усвояването на евросредствата, увери министър Томислав Дончев.
Председателят на Националното сдружение на общините Дора Янкова призова депутатите да бъдат увеличени поне на 50 милиона средствата за общините за поддържане на четвъртокласната пътна мрежа, както и средствата за общинската инфраструктура и общинската администрация.
За 2010 година парите за снегопочистване сме ги изразходили – има общини на 100%, други – на 80%. При очертаващата се тежка прогноза категорични сме и се обръщам през вас към народното представителство – категорично гласувайте увеличаване на средствата за зимно поддържане. Страната трябва да бъде достъпна, проходима дори и в криза, обясни тя.
Дора Янкова каза още, че 60% от общините имат задължения от близо 200 млн. лева и че дълговете нарастват, а от Пътната агенция заявиха за "Хоризонт", че новонаетите фирми за поддръжка на пътищата ще бъдат санкционирани с високи глоби и може да бъде прекратен договорът с тях, ако не изпълняват добре задълженията си.

Симеон Дянков отказва бас за парите на НОИ
Нямам нищо срещу БАН, но наука трябва да се прави главно в университетите, където се обучават студенти, а те стават после учени, заяви пред Нова тв финансовият министър Симеон Дянков. Реформата по неговите виждания трябва да се прави за повече наука при студентите, в университетите, където ще влязат и повече пари, ако образованието е качествено.
По-добрите университети като Софийският, ще получават повече пари, подчерта той. Репликата пред студентите от УНСС "Не ходете в СУ!" била казана, за да се направи демонстрация за това какво представлява мобилността, обясни вицепремиерът.
На въпрос за сметките на НОИ той бе категорличен, че дефицитът ще се изчисти през 2017 година. Не съм в кръчма, за да се хващам на бас, коментира Дянков за приходите и разходите на Националния осигурителен институт, където не можел да даде абсолютна гаранция.
Частните пенсионни фондове по думите му с радост са дали 100-те милиона лева, защото не могат да плащат пенсии отсега.
"Какво ли не ме наричат – аз си върша работата. Знам, че с поста министър на финансите идват много негативи, но не ми прави впечатление", призна Симеон Дянков.

"България е една от малкото държави в тежка икономическа криза, която успя да направи пенсионна реформа – това за нас е голям успех", убеден е той.
"Икономиката върви нагоре, а растежът за третото тримесечие ще бъде прогнозираният от анализаторите. България на европейско ниво стои доста добре", отчете финансовият министър.
"Всички искат пари, а моята роля е да пазя данъците, които с много труд събираме. Колкото и да стачкуват, тези от БАН няма да получат пари. Аз не съм касиер, това не е сериозна политика. Ролята на премиера е да иска да намирам пари, моята роля е да установи дали това е възможно. На зърнопроизводителите са дадени достатъчно пари, няма да получат повече", продължи да изрежда министърът.

На въпрос за очакваната височайша руска визита, Дянков обясни, че Путин идва в България главно за подписването за "Южен поток". Ще бъде създадена проектната компания предимно с българско участие, с председател българин, информира той.
По проекта за АЕЦ "Белене" няма промяна - нито тази година, нито другата от бюджета ще бъдат отделени пари, потвърди Симеон Дянков. Това, което е дадено досега, остава, но повече пари там няма да се наливат.
Вицепремиерът бе категоричен, че Бойко Борисов не е давал интервю за руска медия, в която да е казвал "С цялото си сърце подкрепям АЕЦ Белене". Според него това не е първият път, когато от руска медия преувеличават нещата. В случая думи от въпроса били сложени в устата на премиера като отговор.


ПО ВЕСТИ.бг

АБВ на Първанов с акцент върху кметския вот/ Май червените гурута се разприказваха, и както винаги с общи приказки, но ... манипулиращи хората. ПРОСТО, българи не им вярвайте – вижте само какви сравнения прави АР – основно неверни!
Проектът на президента няма да е разположен по оста ляво-дясно, а ще разчита на отделни личности; ДПС ще издегне свой кандидат-президент, за да се консолидира, прогнозира Андрей Райчев

Проектът на Георги Първанов ще бъде ориентирана към президентските и кметските избори; той няма да се разполага по оста ляво-дясно, а ще разчита на отделни личности. Това казва социлогът Андрей Райчев в интервю за БГНЕС.

Формацията, според него, няма да разцепи БСП, а ще бъде нейн естествен съюзник. Не допускам Георги Първанов да прави "БСП плюс", познавайки го като политик, коментира анализаторът. Той мисли, че този
проект ще акцентира върху кметския вот

и вероятно на различни места ще се явяват различни политически конфигурации.
Уточнявайки, че сериозният коментар за проекта на президента Георги Първанов може да бъде само след 11 ноември, Андрей Райчев смята, че това е сериозен проект, зад който стои един човек с "огромен опит и сила и изключва просто да е нещо несъществено".
Този проект ще разчита на отделни личности по места и няма да се коалира типово. Според Райчев, ако АБВ се конкурира с БСП, то това ще е там, където се разминават в оценката кой е по-подходящ кандидат за кмет. "Предполагам, че на повечето места оценката ще съвпада, може и да се стигне до 50 на 50 съвпадение-несъвпадение", каза Райчев.
За президентските избори обаче ще има пълно съвпадение,

категоричен е Райчев. Движението, според него, просто ще прави различни коалиции на различни места, като ще се опитва те да бъдат максимално ефективни.
Той определи като "естествено ясно", че с ГЕРБ никъде няма да се коалират, както и със сините, в повечето време, освен по изключение.
Той не е съгласен с мненията, че проектът на президента ще разцепи БСП:

"Борисов и Костов ще говорят всякакви неща - естествено, че те ще говорят против него, не може ЦСКА, като играят срещу Левски и левскарите да викат "ей голям отбор е ЦСКА" - това не е възможно просто по дефиниция", каза той.
Райчев не мисли, че ДПС ще се коалира с когото и да е било в тези избори. "Партията в момента изпитва вътрешно напрежение има и неясното по отношенията с Турция. Ахмед Доган наскоро смени и цялото ръководство на партията", напомни Райчев.
Според него по тази причина вероятно
ДПС на тези избори, като един от много малкото пъти в историята, си ще издигнат свой кандидат за президент,

за да консолидира партията.
"На мен ми струва, че движението ще решава повече вътрешнопартийния въпрос и чак на втория тур на президентските избори цената му ще удари тавана.. Знаете, без турците в България не се става президент", каза Райчев.
Държавата никога не е харчила колкото сега,

смята анализаторът. По думите му ведомствата, пристискани от ограниченията в бюджета, са се опитали да намалят разходите, но това не се е случило реално. "Ако се намалят бюджетите, трябва да се направи това, което Даниел Вълчев направи с училището - решително да се съкрати, да се реформира, след което ще има достатъчно пари. Това нещо, което направихме с училището, трябва да се направи във всички тия подсистеми. Училището в този момент е единствената реформирана бюджетна система. Трябва да се затвори всичко нежизнеспособно", каза Райчев.
За пример даде състоянието на висшето образование:
"България не е толкова богата, за да има 37 университета - трябва да има най-много 10",

категоричен е анализаторът. Спорен него трябва да има "радикално по-малко" студенти.
Същото се отнася и за болниците и за полицията - страната не може да си позволи 60 000 полицаи, "които на всичкото отгоре и протестират".
Според него през първата година от управлението на Бойко Борисов, медиите са били изключително благоприятно настроени към него, но в момента като цяло стават по-критични.

Президентът Желев: АБВ не съответства на времето/ Ех г-н Желев, Вие си оставате бивша архивна некомпетенция по конституционните разсъждения! Всички помним колко пъти самият Вие нарушавахте ОСНОВНИЯ НИ ЗАКОН, как го дескредитирахте с действията си през юни 1990, и днес отново изпълзявате от леговището си, за да сеете лъжи, смут и напрежение, предвид случващото се сред обществото ни, а на всичкото отгоре и не четете добросъвестно настоящата ни Конституция. Па вземете запомнете един път завинаги: “Чл. 92. (1) Президентът е държавен глава. Той олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения.... Чл. 95. (2) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат народни представители, да изпълняват други държавни, обществени и стопански дейности и да участват в ръководството на политически партии. Чл. 96. Президентът и вицепрезидентът полагат пред Народното събрание клетвата по чл. 76, ал. 2. ... Чл. 103. (1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции (които не включват предлагане и разгръщане на каквито и да било политически проекти/ б.м.), с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.” ЕТО само няколко членчета трябваше и Вие да запомните и да зачитате! Благодарете се, че вече не сте президент, защото Вашето поведение на практика креира държавна измяна, спрямо интереса и въжделенията на българския народ, и все още не Ви е потърсена сметка за това. Историята ще Ви потърси такава обаче неминуемо – нали знаете, тя не прощава на предателите?

Президентът Георги Първанов не нарушава Конституцията, но политическият му проект не съответства на времето
Нямам покана за обявяването на новата гражданска инициатива АБВ каза пред БНР д-р Желю Желев, първият демократично избран президент на България.

Не за времето е такъв проект.
Такива организации ние правехме в началото на прехода. Съюзът на демократичните сили, който беше създаден от неформални граждански организации, фактически изпълняваше ролята на политическа партия, открито, ясно насочена срещу властта на комунистическата партия и целта й беше свалянето на комунистическата партия от власт.
Но новият проект може да привлече недоволните от управлението на ГЕРБ. Хората, когато се разочароват от едно управление, от една партия, едни ръководители, те инстинктивно се насочват към други, които са им обещали в предизборната кампания някакви възможности да решат тяхните собствени проблеми.

Някои казват, че президентът Първанов нарушава Конституцията. Това не е вярно. Конституцията не ограничава в това отношение действащия държавен глава. Тя му забранява да става лидер на партията или коалицията, която го е издигнала за кандидат за държавен глава (ама на друга партия може, така ли г-н Желев? Ех, какъв келифар сте само! От 10 планини носите в 11-та водица, и ... менчето Ви се разлива, а Вие се оливате. Не ставайте смешен да се правите на тълкувател на ОСНОВНИЯ ЗАКОН, какъв сте все пак?/б.м.)

Забранява му да бъде член на ръководството на тази коалиция или партия, която го е промотирала. В пожелателен план му се препоръчва да не се изявява като пристрастен спрямо тези, които са го избрали.
Държавният глава трябва да бъде президент на всички.
Затова той представлява целия български народ, всички политически партии, независимо те какво отношение са имали към него.

Когато бях президент, в края на моя мандат с хора от либералните партии и среди също започнахме такъв проект. Не го пуснахме за широко обсъждане, но с ръководствата на либералните партии искахме да изградим по-мощна либерална формация, тъй като тогава БСП нямаше алтернатива, а безалтернативно управление не е добро за страната. (и други неща ще си признаете, хамелион такъв/б.м.)

Желателно е да има силна алтернатива, която да играе ролята на коректив за управляващите и да дава по-разумни нови идеи.
След края на моя мандат тези неща, които ги говорихме, ги пуснахме в действие и направихме съюз на три либерални партии. Този съюз беше официално учреден, но след парламентарните избори се разпадна, тъй като резултатите бяха не такива, каквито се очакваха.(ами ще се разпадне разбира се. Хайде да не Ви казвам защо. Просто е. Сетете се сам./б.м.)

Самите либерални лидери не бяха достатъчно либерални,(брей, брей – а бе бивш президенте, това е непрофесионално така да обяснявате неуспеха си дори! Какво остава за останалото ...? В политическия речник има само понятието либерал, без квалификации или степенуването му. Какви ги дрънкате тогава???/б.м.)

за да могат да направят сериозен съюз с търпимост помежду си.
Колкото до проекта на Георги Първанов - малко не му е времето на такъв проект. Не знаем какъв ще бъде напълно, знаем само едно име, хвърлено в публичното пространство и имената на група хора, които ще бъдат като лидери.
Питате ме може ли да има алтернатива със стари лица. В историята има интересни случаи, когато хора, били политици, отново участват в политиката, само че в друг период. Хора, които са могли да преосмислят нещата от предишния си политически опит и да внесат нови идеи и нови виждания за политиката.

Но гражданското движение АБВ ми се вижда несъответстваща на времето инициатива.
Би могла да бъде и успешна и ако това стане, то ще бъде от полза за демокрацията и за страната.
През 20-те години на прехода електоратът как се преливаше от лявото към дясното, към центъра, хората когато се разочароват от едно управление, инстинктивно се насочват към други, които са им обещали някакви възможности да решат собствените си проблеми и са дали гаранции за това.
Това, което работи за ГЕРБ е борбата с организираната престъпност. Другото нещо, на което вярват са магистралите. България трябваше да има двете магистрали- "Тракия" и "Хемус" още преди 10-15 години, обаче нашата политическа класа и елит изобщо не разбра ключовото значение на транспортната комуникация. И затова нашите пътища се разбиха, магистралите все още са доникъде.

Подкрепата на Европейския съюз, на лидерите на ЕС за това управление не са случайни.
Хората виждат, че това бяха най-слабите места на предишното управление.
В образователната система има много проблеми, както и в пенсионната система. Ние сме страната - член на ЕС, с най-ниско жизнено равнище - не в проценти, а в пъти.
Това не можем да го слагаме само на гърба на ГЕРБ или на Бойко, но то е факт.

В “конце концов” след това Ви изявление, всички ние българските бедняци не без “учтивата”Ви намеса вярваме, че още сте още жив да ръсите политически простотии. Да сте си такъв още дълго време!/б.м.

Б. Борисов: Кариеристите около Първанов не са АБВ, а Ю

"Президентът няма право по Конституция да се занимава с политика", заяви премиерът Бойко Борисов, заяви премиерът Бойко Борисов в Русе.
Когато питате за политическия му проект, би трябвало да кажете: "Нарушаващият Конституцията президент", допълни Борисов.
Относно личностите около проекта на президента Бойко Борисов попита "какво искат да възродят: спирането на еврофондовете ли, или това, че магистрала "Люлин" е водела до никъде, години наред е нямало нито една магистрала; или корупцията и организираната престъпност".
По тези въпроси правителството се справя и то успешно, отбеляза премиерът.
Той коментира, че знае какви кариеристи са тези личности, за които е прочел във вестниците, че са около проекта на Георги Първанов.
"Те не са "АБВ", а "ЮЯ", заяви Бойко Борисов.
Според него няма по-удобно формирование за ГЕРБ от това, за което се говори около Георги Първанов.

Няма коментари: