вторник, 14 май 2013 г.

ЗА ТРАДИЦИОННИТЕ НЕГЛАСНИ И ПОЛУЗАКОННИ ИЗБОРНИ ДЕЙСТВИЯ И ПРОКУРОРСКО ОТКРОВЕНИЕ ЗА ОТСЪСТВИЕ НА РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА В ДЪРЖАВАТА НИ ВЕЧЕ ПОВЕЧЕ ОТ 10 ГОДИНИ! Е, КАК СЕ ЖИВЕЕ ТАКА БРЕ ХОРА?



Повече от 80 000 от подадените гласове са обявени за невалидни

Липса на контрол и хиляди невалидни бюлетини, констатираха представители на австрийския институт SORA, който направи паралелното преброяване на изборите.
Окончателните резултати на австрийците все още не са готови, защото ЦИК не им е предоставила протоколи от вота в чужбина. Според SORA това може да окаже сериозен ефект върху финалните данни.
Оказва се, че 10% от избирателните секции не са работили правилно и координирано, което личало и от броя на сгрешените протоколи. От всички бюлетини над 80 000 са обявени за невалидни, заявиха австрийските преброители.
„В този протокол например е посочено, че в урната са намерени 522 бюлетини. Като се съберат обаче подадените гласове за всички партии, излиза, че броят е 542. Протоколите като този не преминават качествения контрол, те се отхвърлени, тъй като не знаем коя е точната цифра,” обясни пред bTV представителят на агенция SORA Флориан Оберхубер.


Ех, г-н Оберхубер! Не се тюхкайте и не се притеснявайте. Цялата ни държава си страда от край време от ЛИПСА НА КОНТРОЛ. Вие чак сега ли разбирате този факт? Жалко! И какви понятия ни вменявате за „правилно и координирано”? Та тук е България!!! У нас под „правилно”, законно, очевидно, логически издържано се разбира като „кривилно”, незаконно, невидимо, задължително превратно изтълкувано при това пренебрежително и никога координирано както по законите ни, така и от въдворяващите ги (въдворявам - установявам насила, със сила). По отношение на „сгрешените протоколи” и нашият ЦИК го установи още преди два дена факта (впрочем сгрешените протоколи си битуват по земите ни още от времето на партийния преврат през 1990 и нататък в годините, и си ги поправяме както ни е удобно и угодно. Спокойно, и днешните ще се „оправят” подобаващо от заинтересованите - напр. от БСП, ДПС и подгласниците им, и разбира се и от някой други ламтящи за властване! Заради тях търпеливият ни народ страда вече 23 години – преправят си ги хората и не им пука! Ама нейсе!), а от екрана ни обясниха, че някои членове на секционните комисии не са били или не са слушали качествено на съответните инструктажи. Ами да са слушали – нали за тази работа са се цанили, и за нея данъкоплатеца им плаща!  

Цацаров поиска прокуратурата да отговоря за закрилата на свидетелите
Главният прокурор Сотир Цацаров поиска Бюрото за защита на свидетели да мине на негово подчинение, а да не е под шапката на Министерството на правосъдието. Той разви идеята си на лекция пред студенти от УНСС на тема "Българската прокуратура: Настояща реалност и бъдещи стъпки".
Веднага след като заяви, че е добре Бюрото за защита на свидетелите да е на негово подчинение, Цацаров побърза да каже, че не го прави, защото иска повече власт или правомощия.
"Настоящата процедура е тежка, тромава и бавна. Човекът, който е искал да даде показания, накрая решава, че държавата е толкова дезорганизирана да го защити, че е по-добре да не свидетелства", каза главният прокурор. Той подчерта, че МВР няма достатъчно сили и средства да защитава свидетелите, но местното РПУ трябва да прави това поне 30 дни, докато мине процедурата за закрилата им от бюрото.
Цацаров беше изключително критичен към прокуратурата в изказването си пред студентите и призна, че има много нейни звена, който бездействат или имат раздута администрация. Той твърдо отхвърли идеята обвинението да излезе от съдебната власт и обеща до края на юни да е готов с план за действие, с който да се подобри работата на колегите му. "Той ще е с конкретни стъпки за следващите две години, но не и за целия мандат, не искам да се превърне в поредната стратегия", каза обвинител №1. 
Цацаров направи всичко възможно, за да разчупи леда на срещата със студентите. Обясни им как понякога разследващите подслушват от мързел и са му искали разрешения за СРС-та за кражба на нафта от два ЗИЛ-а, вместо да дебнат крадците в храстите. Разказа им и че криминалистите от Националната следствена служба имат само един дигитален фотоапарат и обеща, че всяко следствие ще има мобилен център за разследване.

Накрая дори призна, че прокуратурата е твърде йерархична и централизирана за неговите разбирания.
Ле-ле каква екзотика на речта, каква правораздавателна емоция, какво безумно откровение пред ... студенти от ОБВИНИТЕЛ НОМЕР 1 в държавата ни! Не че не трябва и те да са информирани за случващото се у нас, ама в повечко ми идва да ги баламосва с „разследващите подслушват от мързел”, „да дебнат крадците в храстите”, как НСС имат самоедин дигитален фотоапарат”, какдържавата е толкова дезорганизирана да го защити (свидетеля)”, какБюрото за защита на свидетелида мине на негово прокурорско подчинение и колко „прокуратурата е твърде йерархична и централизирана”. Не мога да схвана този човек мечтае ли си за правов ред или действително работи в описаната и оповестена от него действителност! Или просто успокоява обществеността по особено болната за него тема!

Коментирал Нели Кирилова

Няма коментари: